Hogyan szoktasd le a babát a ringatással elalvásról?

Vannak babák, akik csak ringatás közben karban szeretnek elaludni. Mindez rendben is lenne, amíg a baba kicsit, de idővel nő a súlya és bizony sokkal nehezebb egy 10-12 kilós babát ringatni, mint egy 3-4 kilós újszülöttet. Meddig aludjon el ringatva a baba és hogyan változtass ezen a szokáson? Erről szól ez a cikk.

Miért szeretnek ringatva elaludni a babák? Hogyan alakul ki ez a szokás?

Bár sok szülő mondja azt, hogy “az én babám csak ringatva tud elaludni” valójában egy baba sem születik egy táblával a nyakában, amire az van írva, hogy “csak ringatva tudok elaludni” 🙂 Ugyanakkor az elalváshoz biztonságérzet kell. A biztonságérzetet az újszülöttek számára pedig azok a helyzetek teremtik meg, amik az anyaméh biztonságos közegére emlékeztetik őket. Ilyen a:

– testközelség,
– a ritmikus, ringatózó mozgás,
– és az összekucorodó testhelyzet, amit anya karjai között vagy az ölében lehet felvenni.

Minden baba más és más megoldást preferál az elalvás előtti ellazulásra (ezekről itt írtam), a ringatás ezekből többet is képvisel egyszerre, ezért szeretik annyira a babák.

Rossz szokás a ringatva elalvás?

Egyáltalán nem az. Nem káros a baba számára, semmi baja nem lesz tőle a későbbiekben sem. Ha a baba gyorsan el tud aludni így (legfeljebb 10-20 perc alatt) és utána le lehet tenni a kiságyába (tehát nem a teljes altatás során végig kell karban tartani vagy rázogatni, cipelni), akkor nyugodtan lehet így altatni a babát.

Ha azonban 20-30-40 perc után sem alszik el így, ha végig karban kell tartani, ha nem lehet letenni elalvás után az ágyba, akkor már más a helyzet:

1. Lehet, hogy nem akkor próbálod elaltatni, amikor valóban álmos lenne, hanem kicsit később (túlfáradt) vagy kicsit korábban (még nem elég álmos)
2. Lehet, hogy nem a ringatva elalvás a legjobb megoldás a baba ellazulására, ő más módszerrel hamarabb el tudna aludni.

Sokan rutinból ringatással altatnak és ki sem próbálnak más altatási módot, ezért nem értik, miért nem aludt el ringatva a baba, pedig ők mindent megtettek. Ezért érdemes megismerni az ellazulás típusait (szopómozgással elalvó, bugyolálással-kuckózással elalvó, piszkálással elalvó, mozgatva elalvó) és azt kiválasztani, ami a leginkább megfelel az adott babának.

Miért kéne leszoktatni a ringatásról?

Nem kell leszoktatni, ha nektek megfelel így. Ha viszont nem felel meg, akkor bele lehet vágni.

Mindenképpen érdemes leszoktatni, ha:

– ringatással sem igazán alszik el, az alvás teljes időtartama alatt ringatni kell vagy karban tartani, leülni sem lehet vele, mert felébred,
– 20-30 percnél tovább tart az ellazulás ringatva,
– ha már fizikailag nem tudod megvalósítani a ringatást (fáj a karod, derekad stb.)
– ha az éjszakai visszaaltatásoknál is hosszasan ringatni kell, sétálgatni kell vele.

Mikor szoktasd le a ringatásról?

Erre nincs “kötelező” időpont, amikor már mindenképpen le kéne szoktatni, de fizikailag 1 éves kor után már egyre nehezebb kivitelezni a dolgot, ezért az a jó, ha amíg nappal még 3-4x alszik a baba, azalatt elkezdesz bevezetni más altatási módokat is, hogy a kicsi megtapasztalja, hogy más módon is el lehet aludni, nem csak ringatással.

Mivel általában 6 hónapos korra már csak 2-3x alszanak napközben a babák, ezért célszerű eddig az időpontig elkezdeni más altatási módot is a ringatás mellett. Minél többféle tapasztalata van ugyanis a babának arról, hogyan érezheti biztonságban magát, annál könnyebb lesz később elhagyni azokat a szokásokat, amiket már nem igazán tudtok kivitelezni, hiszen ott lesz helyette a másik szokás. Ugyanez vonatkozik arra a személyre is, aki altat, az a jó, ha még 1 éves kora előtt megszokja, hogy mással is el tudjon aludni, ne csak anyával.

Legkésőbb 1 éves korig érdemes leszoktatni a ringatva altatásról, mert addigra 8-9 kilós a baba és egyre hosszabb is, ezért fizikailag is megterhelő a dolog, valamint ebben a korban már nagyon mereven ragaszkodnak a gyerekek a szokásaikhoz. Ennek az az oka, hogy a kicsi ebben a korban tanulja, mi hogyan működik a világban és még csak egyféle működést képes megtanulni. Biztonságérzetet nyújt számára, hogy egy adott helyzet csak egyféleképpen működhet, ezért mereven ragaszkodik a szokásaihoz és kétségbeesik, ha valami nem a megszokott módon történik. Éppen ezért 1-2 éves kor között nagyon nehéz elhagyni a korábbi szokásokat, csak apró léptekben haladhattok. Ha viszont korábban megszokta, hogy másként és mással is el tud aludni, akkor könnyebb dolgod lesz ebben a korban is.

Hogyan lehet leszoktatni a ringatva altatásról?

A legkönnyebben úgy, hogy van más altatási módotok is (pl. cicin altatás vagy az ágyában alszik el meseolvasás után, miközben a hátát simogatod) és egyszerűen áttértek arra. Ha viszont nincs ilyen, akkor apránként kell haladnod:

1. lépés: A szokott módon kezdd el altatni, de csak ringatás legyen, mászkálás ne (ezt a lépést kihagyhatod, ha csak ringatni kellett, mászkálni nem) Ha sír, nyugtasd meg, de ne mászkálj, csak ringasd. Néhány nap alatt megszokja ezt.

2. lépés: Kezdd el azt, hogy ringatás helyett, csak karban tartod, dédelgeted és ha elaludt, akkor teszed le a kiságyába. Ha felriad vigasztald meg, de ne ringasd.

3. lépés: Ha már ez is megy, akkor térj át arra, hogy karban tartod, de nem várod meg, míg nagyon mélyen alszik, hanem akkor, amikor már ellazult, de még nem alszik teljesen.

Így végül hozzászokik, hogy nincs hosszú ringatás lefektetés előtt. Éjjel nem kell ezt csinálni, kezdheted kapásból azzal, hogy csak karban tartod és vársz, mert olyankor eleve könnyebben szokott lenni a visszaalvás. Fontos, hogy ne égjen a szobában a lámpa ilyenkor (éjjeli altatásnál), ne beszélj hozzá, csak tartsd karban és várj!

Fontos, hogy ha elhatároztad, hogy változtass legyél következetes és nagyon türelmes! Emlékeztesd magad arra, hogy a baba számára a biztonságérzet a fontos és a karodban biztonságban van. Ha sír, akkor az nem azt jelenti, hogy utál téged és ez nem számít sírni hagyásnak, szimplán csak nagyon fáradt és várja, hogy az történjen, amit már megszokott és azért reklamál, mert nem az történik. De ettől a közelséged még jó neki és alkalmazkodni fog az új szokáshoz is, csak időt kell hagyni neki rá.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

 • Varga Imola

  Reply Reply 2022. május 18. szerda

  Kedves Ágnes!
  Kisfiam majdnem 6hónapos, eddig a nappali altatás vagy karban ringatassal vagy babakocsis sétával történt, az esti szintén karban ringatással. Az éjszakai visszaaltatások pedig cumival(néhány hete már nem eszik éjszaka, nem igényli, annyira nem ébred meg), mivel logopédus vagyok ezt nagyon nem szerettem volna de rávitt a kényszer, sajnos szoptatás már régebb óta nincs és elég nehezen aludt mindig is el a kisfiam. Egy ideig ahogy elaludt, ki is esett a cumi, néha esetleg mi vettük ki a szájából és aludt tovább.
  Két hete nagyon sokszor ébred éjjel újra, napközben is nagyon felületesen alszik (mozgásfejlődésnek tudom be elkezdett forogni), plusz bejött a meleg idő, és mivel már nehéz is eddig bírtam kézben ringatni. A ringatást felvaltottuk azzal, hogy álmosan le van téve a kiságyba, ott énekelünk, meselünk neki, de nagyon sír, nagyon nehezen nyugszik meg. Ezért ha már nem bírjuk megint jön a cumi… amit én nem tudok elfogadni főleg hogy már nem esik ki a szájából, illetve ha kivesszuk fel is ébred sokszor bármikor. Rá fog szokni teljesen…
  Mivel ezt nem szeretném, egyrészt más alternatívát keresek az altatásra, visszaaltatásra.
  Szeretném megtudni azt is, ha úgy alszik el napi kétszer mondjuk, hogy az ágya mellett állunk éneklünk, mesélünk, simogatjuk, vigasztaljuk, de ő ordît akár 30 percet is az sírni hagyás? Magas lesz ettől a stressz hormon? Nyomokat fog ez hagyni?
  Tehetjük ezt? Át fog szokni erre a módra?
  Megnyugtató plüsst stb. hogyan szerettethetnénk meg vele?
  Előre is nagyon köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 26. csütörtök

   A sírni hagyás kifejezést a magában sírni hagyásra vonatkozik, ha vele vagytok, akkor a jelenlétetek csökkenti a stresszhormon emelkedését és hamarabb megnyugszik a baba. Most talán soknak tűnik ez az idő, de ha ott vagytok vele, idővel megtanulja, hogy így is biztonságban van és el tud majd aludni.

 • Novák Bettina

  Reply Reply 2022. május 18. szerda

  Kedves Ági!

  A kislányom 16 hónapos és hetek óta csak tápszerrel tud éjszaka visszaaludni.
  Az első 11 hónapban megszenvedtük az éjszakákat,majd végre elkezdte átaludni őket. Nagyjából 2 hónapig tartott, utána újból elkezdett 1x-2x èbredni, fixen 11-kor és hajnali 4-kor. Olyankor bementünk,kicsit simogattuk és vissza is aludt.
  Majd lassan ez megváltozott,van,hogy 4x-5x ébred, és csak akkor alszik vissza ha tapszert kap.van, hogy ez 4x 2dl-t jelent.probaltam csökkenteni a mennyiséget,de akkor addig nem aludt, amíg nem kapott újra.
  Napközben rendesen eszik 5 alkalommal.
  Mit csináljak, hogy ez megváltozzon?
  Köszönöm szépen a válaszát
  Bettina

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 26. csütörtök

   Próbáld meg higítani a tápszert, először csak fele annyi port tenni és több vizet, ha ez működik, akkor pár nap után megint lefelezni a port és több vizet tenni, míg a végén már csak víz lesz, ez önmagában segíthet. A másik lehetőség, hogy csak az első ébredésnél adsz tápszert, hogy jóllakjon, a többinél csak vizet.

 • Virag

  Reply Reply 2022. május 13. péntek

  Szeretnek erdeklodni, hogy normalis-e az, ha a 7 hetes babam pontosan mindig, ejjel-nappal 2-3 orankent eszik? Moho, mozgasos kisbaba, hasfajassal, amire Infacolt es laktaz cseppeket szed, illetve van egy kis szajpenesze. Kizarolag szoptatom, de kifejezetten ejszaka 2 oras alvasi sprintekkel ejjel pihenni is nehez es a napi teendoimet is nehezen tudom ellatni. Tapszerrel nem potolok, mert a szopik utan elegedettnek tunik, sot ejjel van hogy csak 1 mellbol eszik, hiaba cirogatom a masikra hosszabb alvas remenyeben. Irja az egyik blogbejegyzeseben, hogy valami gondja lehet, igen, vannak pukik es bofik, de ezek enyhultek, ha nem is multak el. Egy-ket napja igyekszem haton altatasbol hason altatasra valtani a melyebb alvas remenyeben es hogy ne gyotorjek a pukik a hasat. Sokkal rosszabb volt az Infacol elott (szoptatas kozbeni siras, stb). Esetleg van valamilyen tippje, mit lehetne mashogy tenni, hogy ejjel hosszabban aludjon? Szives segitseget elore is koszonjuk!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 15. vasárnap

   7 hetesen ez még normálisnak számít. Most csak annyit tudsz tenni, hogy amikor ébred, akkor megeteted, a hosszabb alvás erőltetése csak rosszabbá tenné a helyzetet. Amit lehet tenni:
   – a szájpenészre kérjetek kezelést, ha még nem kap,
   – nappal ne aludjon 3 óránál hosszabban és mindig a saját ágyában aludjon nappal, annyit amennyit magától tud (ne legyen visszaaltatva a nappali alvásnál), hogy rendesen kialakuljon a nappal és az éjszaka sorrendje nála,
   – és esetleg érdemes megpróbálni, hogy az esti órákban, a lefektetés előtti 2 órában gyakrabban szoptatod, akár 30 percenként is érdemes megkínálni egy-egy korttyal, mert az esti tej zsírosabb, laktatóbb, ezért utána talán egy darabig jobban alszik az éjszaka első felében.

 • Pataki Tóth Emese

  Reply Reply 2022. április 29. péntek

  Kedves Ági,

  Kislányommal születése ota alvásproblemával küzdünk. Most 4 hónapos. Jelenleg 3 órát alszik napközben, viszont csak hordozóban tud elaludni. Elérte azt a súlyt, hogy egyszerűen már nem birom és amugy sem megoldás folyamatosan igy altatni. Gerincferdülésem van és már rettenetesen fáj a hátam, egyszerűen érzem, hogy mar nem birom ennyit cipelni. Ráadásul folyamatosan mennie kell max hangerőn a feher zajnak és kb csak sétálgathatok egy sötét szobába, mert amint elkezdenek valamit csinálni vagy csak leülnék pihenni felkel, itt napi egyszer kibirja max 2 órát aludni. Sétálni delután járunk a levegőre, itt is csak hordozóba tudunk menni és csak félórát bír aludni. Ezen kívül van egy szundija délelőtt szoptatás közben beszundizik fél órára, persze csak amíg nem mozdulok meg mellette. 4 hónapja egyszerűen semmit nem tudok csinálni, es mar nem bírom. Amikor fent van akkor is elégedetlen, folyamatosan foglalkozom vele, változatos játékokkal, programokkal, tornázni járunk ringató a járunk, igyekszem ahogy tudok, de már egyszerűen nem bírom. Üzletbe se tudok kimenni, enni sem tudnek ha a ferjem nem segítene. Este is jó esetben 9kor alszik el, minden 2 oraban felkel éjjel és már fel7-7kor ébred reggel. Összesen 11 órát alszik. Vettem ilyen babafüggőagyat is ami körbeöleli, ringatja fel le mozgással, de egyszerűen rájött, hogy alvásra van és már abban is csak ordít. Barhogy máshogy próbálom elaltatni csak ordítas a vége. Nem tudom mit tehetnék.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 02. hétfő

   Nem kell hosszan aludnia, ne törekedj erre mindenáron. Ehelyett figyeld ki, mikor álmos, olyankor altasd el (pl. cicin vagy ringatással), ha elaludt tedd be a kiságyba és aludjon, amennyit magától tud. Közben nyugodtan végezd a dolgodat, nem kell lábujjhegyen járni mellette. Enni, házimunkázni úgy is lehet, hogy ébren van, nem kell folyton mellette lenni és szórakoztatni. Ha unatkozik, legyen ő melletted hordozóban és beszélgess vele, énekelj neki, amíg pl. főzöl, de amikor jókedvű, evett, aludt, utána nyugodtan leteheted kicsit magában is játszani, nézelődni.

   • Emese

    Reply Reply 2022. május 02. hétfő

    Kedves Ági, köszönöm a válaszod. Az a gond, hogy ő amint megmozdulok egy picit is, már felkel, nem méghogy a kiságyba átrakjam. Épp ez a gond, hogy magától nem tud aludni. Ringatásra sem alszik el, csak a hurciban. Hurcinak a csatját mégcsak készülök kikapcsolni és máris felébred. Nem tudom egy percig sem magára hagyni mert egyből sír, nem csak picit pityereg, ordít, visít. A hurciban is sír, csak ott el tudom altatni, de amíg ébren van, sír ott is. Nincs el magának egy percig sem.Egész nap énekelek neki, játszok vele, tornázok vele

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2022. május 07. szombat

     Nem baj, ha felkel, ez azért van, mert ezt szokta meg. Most hozzá kell szoknia, hogyan aludjon el a kiságyban, hogy ott is biztonságban van. Sokszor segít, ha egy takaróba csomagolod pólyaszerűen (ha hanyattfekve alszik), mert az kuckósabb, ha besötétítesz altatáskor, vagy ha megpróbálod hasonfekve altatni, illetve meg lehet próbálni a cumit is bevezetni. Nem kell megijedni attól, ha nem tetszik neki, ezt gyakorolni kell. Nem hagyod magára, ott vagy vele, simized, halkan susoghatsz vagy énekelhetsz is neki, de ő találjon rá, hogyan tud magától elaludni. Nappal se szórakoztasd, amikor jókedvű, kipihent, tedd le játszószőnyegre nézelődni, játszani és menj ki a szobából, csak akkor menj vissza, ha már elunta, ne rohanj rögtön vissza, legyen 1-2 perc, amíg magában van, hogy megszokja ezt is.

 • Kati

  Reply Reply 2022. április 27. szerda

  Kedves Ági!

  Kisfiam lassan 11 hónapos, és bár napközben séta közben babakocsiban,autóban útközben, mei taiban (ez egyre kevésbé komfortos nekem) vagy csak a karomban tartva, ha már elég fàradt, el tud aludni, de esténként lényegében szoptatás közben alszik el. Szeretném, ha apuka vagy a nagyszülei is el tudnák altatni ilyenkor. Ilyenre még nem került sor igazából, ha el is megyek valahova, altatásra hazaérek, megszoptatom. Mit javasolsz, hogyan fogjunk hozzá? Kisebb korában volt egy időszak, hogy ha az álmosság jeleire letettem az ágyba és betakartam nyakig, elaludt. De ez már rég volt. Aktív, nyüzsgő gyerek, már kéznfogva jár, fél éves kora óta mászik és áll, erős is, nem mindig egyszerű rávenni, hogy le kellene csendesülni, ellazulni, hogy alhasson. Viszont újabban néha ledől, párnára, csak úgy a szőnyegre, mint aki elbágyadt. Próbáltam már ilyenkor simogatni, hátha ez is egy álmosság jel, de elég hamar felpattant, legfeljebb kicsit odébb újra lefeküdt. Ebbe mêg nem aludt bele, inkább talán csak pihent egy kicsit, mielőtt szaladna ismét a dolgára.

  Előre is köszönöm a választ!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 02. hétfő

   A legtöbb baba este szopizik és közben alszik el. Ezt akkor lehet leváltani, ha előtte már teljes értékű vacsorát eszik, de még ezt követően is egy darabig meg szokott maradni a szopizásra való igény, mert ez biztonságérzetet ad. Később fokozatosan le lehet cserélni ezt egy kis összebújásra, meseolvasásra, de 11 hónaposan ez még korai lenne. Ráadásul tőled nem fogja elfogadni most még, hogy másként akarod altatni, mert tejszagod van, tőled a szopit várja, ha változtatni szeretnél, akkor azt lehet, hogy esténként Apa fekteti le (és te addig elbújsz, nem kerülsz elő bármi is történjék).

 • Konrád-Lőrincz Regina

  Reply Reply 2022. április 22. péntek

  Kedves Ágnes!
  Egy 3,5 hónapos kisfiú anyukája vagyok, és nálunk a napközbeni alvással vannak problémák. Ölben szoktam megnyugtatni, és amikor már ellazult, vagy már picit el is aludt, lerakom hasra pledbe polyalva kiságyba, de ott szinte mindig sírni kezd. Ilyenkor a popojat razogatva próbálom megnyugtatni. Ha ilyenkor elalszik, akkor ez sírni hagyasnak számít? vajon magas marad a stressz hormon szint benne? Ezt max kb 1-2 percig csinálom, ha ennyi után se nyugszik kiveszem, és újra megy a fenti kör. Egy 10-20 perc alatt sikerül általában elaltatni. De sokszor csak 30-40 percet alszik, máskor meg akar 2 órát is. Mi lehet ennek az oka? Köszönöm előre a segitseget!
  Üdv
  Regina

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 02. hétfő

   A sírni hagyás csak a magában sírni hagyásra vonatkozik, ha a kezedben sír, akkor érvényesül a jelenléted nyugtató hatása, csak nem rögtön. A nappali alvások hossza nem mindig ugyanakkora nincs gond azzal, ha néha 30 máskor 90 vagy 120 percet alszik.

Leave A Response

* Denotes Required Field