Hogyan szoktasd le a babát a ringatással elalvásról?

Vannak babák, akik csak ringatás közben karban szeretnek elaludni. Mindez rendben is lenne, amíg a baba kicsit, de idővel nő a súlya és bizony sokkal nehezebb egy 10-12 kilós babát ringatni, mint egy 3-4 kilós újszülöttet. Meddig aludjon el ringatva a baba és hogyan változtass ezen a szokáson? Erről szól ez a cikk.

Miért szeretnek ringatva elaludni a babák? Hogyan alakul ki ez a szokás?

Bár sok szülő mondja azt, hogy „az én babám csak ringatva tud elaludni” valójában egy baba sem születik egy táblával a nyakában, amire az van írva, hogy „csak ringatva tudok elaludni” 🙂 Ugyanakkor az elalváshoz biztonságérzet kell. A biztonságérzetet az újszülöttek számára pedig azok a helyzetek teremtik meg, amik az anyaméh biztonságos közegére emlékeztetik őket. Ilyen a:

– testközelség,
– a ritmikus, ringatózó mozgás,
– és az összekucorodó testhelyzet, amit anya karjai között vagy az ölében lehet felvenni.

Minden baba más és más megoldást preferál az elalvás előtti ellazulásra (ezekről itt írtam), a ringatás ezekből többet is képvisel egyszerre, ezért szeretik annyira a babák.

Rossz szokás a ringatva elalvás?

Egyáltalán nem az. Nem káros a baba számára, semmi baja nem lesz tőle a későbbiekben sem. Ha a baba gyorsan el tud aludni így (legfeljebb 10-20 perc alatt) és utána le lehet tenni a kiságyába (tehát nem a teljes altatás során végig kell karban tartani vagy rázogatni, cipelni), akkor nyugodtan lehet így altatni a babát.

Ha azonban 20-30-40 perc után sem alszik el így, ha végig karban kell tartani, ha nem lehet letenni elalvás után az ágyba, akkor már más a helyzet:

1. Lehet, hogy nem akkor próbálod elaltatni, amikor valóban álmos lenne, hanem kicsit később (túlfáradt) vagy kicsit korábban (még nem elég álmos)
2. Lehet, hogy nem a ringatva elalvás a legjobb megoldás a baba ellazulására, ő más módszerrel hamarabb el tudna aludni.

Sokan rutinból ringatással altatnak és ki sem próbálnak más altatási módot, ezért nem értik, miért nem aludt el ringatva a baba, pedig ők mindent megtettek. Ezért érdemes megismerni az ellazulás típusait (szopómozgással elalvó, bugyolálással-kuckózással elalvó, piszkálással elalvó, mozgatva elalvó) és azt kiválasztani, ami a leginkább megfelel az adott babának.

Miért kéne leszoktatni a ringatásról?

Nem kell leszoktatni, ha nektek megfelel így. Ha viszont nem felel meg, akkor bele lehet vágni.

Mindenképpen érdemes leszoktatni, ha:

– ringatással sem igazán alszik el, az alvás teljes időtartama alatt ringatni kell vagy karban tartani, leülni sem lehet vele, mert felébred,
– 20-30 percnél tovább tart az ellazulás ringatva,
– ha már fizikailag nem tudod megvalósítani a ringatást (fáj a karod, derekad stb.)
– ha az éjszakai visszaaltatásoknál is hosszasan ringatni kell, sétálgatni kell vele.

Mikor szoktasd le a ringatásról?

Erre nincs „kötelező” időpont, amikor már mindenképpen le kéne szoktatni, de fizikailag 1 éves kor után már egyre nehezebb kivitelezni a dolgot, ezért az a jó, ha amíg nappal még 3-4x alszik a baba, azalatt elkezdesz bevezetni más altatási módokat is, hogy a kicsi megtapasztalja, hogy más módon is el lehet aludni, nem csak ringatással.

Mivel általában 6 hónapos korra már csak 2-3x alszanak napközben a babák, ezért célszerű eddig az időpontig elkezdeni más altatási módot is a ringatás mellett. Minél többféle tapasztalata van ugyanis a babának arról, hogyan érezheti biztonságban magát, annál könnyebb lesz később elhagyni azokat a szokásokat, amiket már nem igazán tudtok kivitelezni, hiszen ott lesz helyette a másik szokás. Ugyanez vonatkozik arra a személyre is, aki altat, az a jó, ha még 1 éves kora előtt megszokja, hogy mással is el tudjon aludni, ne csak anyával.

Legkésőbb 1 éves korig érdemes leszoktatni a ringatva altatásról, mert addigra 8-9 kilós a baba és egyre hosszabb is, ezért fizikailag is megterhelő a dolog, valamint ebben a korban már nagyon mereven ragaszkodnak a gyerekek a szokásaikhoz. Ennek az az oka, hogy a kicsi ebben a korban tanulja, mi hogyan működik a világban és még csak egyféle működést képes megtanulni. Biztonságérzetet nyújt számára, hogy egy adott helyzet csak egyféleképpen működhet, ezért mereven ragaszkodik a szokásaihoz és kétségbeesik, ha valami nem a megszokott módon történik. Éppen ezért 1-2 éves kor között nagyon nehéz elhagyni a korábbi szokásokat, csak apró léptekben haladhattok. Ha viszont korábban megszokta, hogy másként és mással is el tud aludni, akkor könnyebb dolgod lesz ebben a korban is.

Hogyan lehet leszoktatni a ringatva altatásról?

A legkönnyebben úgy, hogy van más altatási módotok is (pl. cicin altatás vagy az ágyában alszik el meseolvasás után, miközben a hátát simogatod) és egyszerűen áttértek arra. Ha viszont nincs ilyen, akkor apránként kell haladnod:

1. lépés: A szokott módon kezdd el altatni, de csak ringatás legyen, mászkálás ne (ezt a lépést kihagyhatod, ha csak ringatni kellett, mászkálni nem) Ha sír, nyugtasd meg, de ne mászkálj, csak ringasd. Néhány nap alatt megszokja ezt.

2. lépés: Kezdd el azt, hogy ringatás helyett, csak karban tartod, dédelgeted és ha elaludt, akkor teszed le a kiságyába. Ha felriad vigasztald meg, de ne ringasd.

3. lépés: Ha már ez is megy, akkor térj át arra, hogy karban tartod, de nem várod meg, míg nagyon mélyen alszik, hanem akkor, amikor már ellazult, de még nem alszik teljesen.

Így végül hozzászokik, hogy nincs hosszú ringatás lefektetés előtt. Éjjel nem kell ezt csinálni, kezdheted kapásból azzal, hogy csak karban tartod és vársz, mert olyankor eleve könnyebben szokott lenni a visszaalvás. Fontos, hogy ne égjen a szobában a lámpa ilyenkor (éjjeli altatásnál), ne beszélj hozzá, csak tartsd karban és várj!

Fontos, hogy ha elhatároztad, hogy változtass legyél következetes és nagyon türelmes! Emlékeztesd magad arra, hogy a baba számára a biztonságérzet a fontos és a karodban biztonságban van. Ha sír, akkor az nem azt jelenti, hogy utál téged és ez nem számít sírni hagyásnak, szimplán csak nagyon fáradt és várja, hogy az történjen, amit már megszokott és azért reklamál, mert nem az történik. De ettől a közelséged még jó neki és alkalmazkodni fog az új szokáshoz is, csak időt kell hagyni neki rá.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

65 Comments

  • Kata

    Reply Reply 2024. február 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Megvettem a tanfolyamokat mind sokat segített nagyon köszönöm!
    Most mégis a tanácsára lenne szükségem mellettem alszik a 7 hónapos babám születésétől az eddig bevált módszer ringatás félhomály zenélő maci plüss most egyáltalán nem működik.Tudom mindig minden változik de bent most szinte lehetetlen elaltani a babát úgy mint korábban figyelek a jelekre megkezdjük a “rituálét” és tiltakozik sír feszíti magát aztán ha mégis elalszik csak kézben ha lerakom ébred akármeddig ringatom..mivel egyre gyarapodik a súlya így próbáltam magamhoz venni ülve ringatni persze úgy nem jó.
    Kint babakocsiban szerencsére születése óta szeret szusszanni most jön a jó idő az összes nappali alvását ott tudom megoldani.Még kb 2 óránként elfárad nem bír ki 3-4 órát.nincs tv vagy plusz inger.Volt hogy nem tudtam kivinni aludni 2* fél órát aludt aznap.
    Lehet e esetleg baj,hogy kint altatom nappal de ugye aludnia kell…
    Általában korán elalszik sokszor nagy sírás árán így 5 körül fent van 7 körül nagyon álmos de nem tudom visszaaltatni bent,ma még a babakocsit is behoztam.
    Nem túl szerencsés ez tudom de nincs eszközöm jelenleg.
    Bármilyen tanácsot szívesen elfogadok.

    Köszönettel:
    Brunszkó Kata

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2024. március 02. szombat

      A babák többsége kint jobban alszik, mert jobb a levegő, a babakocsit pedig szeretik, mert kuckósabb, mint a kiságy és mozog alattuk. Mivel ő eddig végig így aludt, ezért hosszabb folyamat lesz elhagyni. Először azt lehet megpróbálni, hogy az egyik alvás a babakocsiban van, a másik bent (akkor is, ha ez rövidebb). Mivel később már úgyis csak 1 alvás lesz, akkor majd a babakocsisat lehet elhagyni és akkor a kiságyban való alvás magától hosszabb lesz.
      A másik lehetőség, hogy minden alvás a kiságyba kerül át függetlenül attól, milyen hosszú. Ez egy önszabályozási folyamat, ha több alvásra lesz szüksége, akkor vagy gyakrabban tudod letenni a kiságyba rövidebb időre vagy idővel elkezd hosszabban aludni ott is.

      • Kata

        Reply Reply 2024. március 15. péntek

        Igen igyekszem bent letenni most csak úgy alszik bent hogy rajtam ahogy lerakom üvölt hetek óta próbálkozom csak úgy nyugszik meg ha rajtam alszik.mivel az éjjelek is katasztrófák így elfogadtam hogy most ez van de tudom hosszú távon nem maradhat így..

  • M.Esztet

    Reply Reply 2024. január 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    A problémánk a következő,amiben a segítségedet kérem,mert már nem bírom!
    Kislányunk 13hónapos,anyatejes baba,tápszert sosem fogadott el,így 13hónapja mindig én altatom esténként. Éjszaka ha sír én megyek át,mondván,hogy apukája megy dolgozni,legyen kipihent. Ez azt eredményezte,hogy most mikor jönnek a fogak,mozgásfejlődés,beszédfejlődés van és sokszor kel éjjel,csak én vagyok jó! Csak én tudom visszaaltatni,ha az apja megy át,akkor iszonyat sírás,világvége hangulat van. Hüppögés és ordítás. 🙁 Amint a karjaimba veszem,minden rendben,csak nehezen nyugszik meg és szorít magához.
    Pedig nappal imádja az apját! Most viszont azt érzem,hogy elfáradtam,így nsgyszülők se tudnak vigyázni rá,apja se tud segíteni.
    Kérlek segíts!!!! Mit tegyek? Nem akarom,hogy a kis lelke sérüljön,hiszen annyira sír,mintha azt mondaná,hogy úr Isten,hol az anya??

    Nagyon köszönöm!

    Eszter

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2024. január 20. szombat

      Nem kell ettől megijedni, ilyenkor a sírás fő oka, hogy nem az történik, ami a megszokott, nem Apa ellen szól a dolog. Idővel meg szokták szokni, hogy nem mindig Anya megy át éjjel.

  • Annamária

    Reply Reply 2023. december 04. hétfő

    Kedves Ági,

    Sikeresen leszoktunk a ringatásról kb 2.5 hónapja a kurzusod segítségével és kiságyba rakva popó paskolással aludtunk.
    Most vagyunk 9 hónaposak és beindult a mászás ,ülés, állás ( mindegyiket tudja már) és azóta lehetetlenség kiságyban altatni kb 5-7napja, mert egyből feláll ,rugózik mindent csinál az alvás helyett pedig eszméletlen fáradt mert folyamatosan rakja le a fejét. Egyedül úgy tudom elaltatni, hogy leülök és ölembe veszem és a popsit minimálisan paskolom es kicsit ringatom kb 2-3perc alatt megnyugszik és amikor kezd belazulni egyből rakom a kiságyba, ahogy a leszoktatásnál is és popó paskolással elis alszik. Ha felkel másodpercek alatt már feláll mozog stb így vissza aludni se tud , de hála 1 órákat megszokta aludni.

    Kérdésem az lenne, hogy ez a mozgásfejlődes miatt van ez most és hogy ez visszafog állni? Mit csináljak? Változtassak valamit ? Mit javasolsz ?

    Nagyon köszönöm a válaszodat.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. december 10. vasárnap

      Ez a mozgásfejlődés miatt van, átmeneti dolog, vissza fog állni.

      • Annamária

        Reply Reply 2023. december 14. csütörtök

        Rendben köszönöm szépen, akkor így jó ahogy csinálom?
        Próbálom úgy, ahogy ezelőtt csináltuk az altatást,de ha pörög nem akar így elaludni, akkor kiveszem leülök,ringatom és ahogy kezdene bealudni berakom a kiságyba és szokásos módon folytatom amíg el nem alszik.

  • Edit

    Reply Reply 2023. november 19. vasárnap

    Kedves Ági
    17 hónapos kislányom van A kérdésem csak annyi lenne ,hogy altatásnal az én kezemet,újjamat állandóan hüzzogassa,köröm alá piszkál,szúr,stb állandóan míg el nem alszik.Többnyire mindig én altatom,apa nagyon-nagyon ritkán.De apánál ezt nem csinálja,nála nyugodtan van,fogja a kezét és alszik.Nálam ideges lenne?
    Köszönöm a választ

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. november 26. vasárnap

      Nem, csak nálad megszokta, hogy piszkál, ővele más a kapcsolat, ezért nem csinálja.

  • Kiss Fanni

    Reply Reply 2023. november 09. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Kislányom 10 hetes, kizárólag anyatejes és a problémám az, hogy nehezen, hosszú ideig tart az elaltatasa legyen szó nappali vagy esti elaltatasrol. Megvasaroltam néhány oktató anyagát, köztük a baba altatás hatékonyan sorozatot is, de nem változik. A kislányom alapból mozgatásos nyugtatós (szerintem), zenére, feherzajra jól reagál. Altatáskor hamar megnyugszik,úgy tűnik mintha pár perc alatt bealudna. De sose tudom lerakni, több változat is lehet. Első, hogy 15-20 perc után felébred, mozgolodik, tekergozik a karomban. Második verzió, hogy akár 15 perc után akár 35-45 perc után rakom le, 2-3 perc után felébred, nyusszog, rugdos, forgatja a fejét, ha nem veszem ki egy idő után, teljesen behisztizik.Probalkoztam azzal, hogy a hátára teszem a két kezem, vagy a fenekét enyhén razom, de nem nyugtatja meg. Nappal függönyök elhuzva, csönd van, Altatás ideje alatt megy a feherzaj telefonról, de volt hogy halk komolyzene ment. 1.5-2 óránal hamarabb nem altatom, figyelem az álmosság jeleit, nem az első nyuglodesnel kapom fel, van hogy el tudom terelni a figyelmet meg akár 10-20 percig is játékkal. Egyébként hosszúakat cicizunk kB 30 perceket, van, hogy lassan eszik azért, van, hogy kakilnia kell, és nem eszik rendesen, csak sír a cicin, akár órákat is várunk, hogy kijojjon a kaki/puki (torna semmit nem segít, csak cicin tud kB vagy néha rezgoszekben) és igazából egy ördögi körbe kerülünk mert amíg nincs kaki, addig éhes is marad és aludni sem tud.De ha épp kakilt is alvás előtt akkor sem lehet hamarabb letenni. Éjszaka 1x kel, átlagban megvan a 10 óra alvása összesen éjszaka is 25 percet tartom kezben mielőtt visszarakom a kiságyba. Nem tudom mit csinálok rosszul,de nagyon megviselt ez az állandó harc az elalvás körül.

    • Kiss Fanni

      Reply Reply 2023. november 09. csütörtök

      Azt elfelejtettem megirni, hogy napi 3x alszik jó esetben is. Ha jó napunk van és hosszú harc árán sikerül letenni akár 2-4 órát is alszik délelőtt, majd napkozben 1x kimegyunk sétálni, akkor alszik 1-3 órát, aztán fürdes előtt 30-45 percet. Ha rossz nap van fel órákat alszik akezemben, utána ha felkel, nyűgös, bealszik még jobban cicizes közben és egész nap úszunk a nyuglodesek között. Persze tudom, hogy ne aludjon a gyermek 3 óránál többet nappal, de az utolsó órák általában a legnyugottabbak, teljes csöndben, melyen alszik, néhányszor megebresztettem a javaslat szerint, de teljes katasztrófa volt, akkor eldontottem, hogy többet nem teszem, mert alig lehetett megnyugtatni.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. november 11. szombat

      Hason vagy háton alszik? Kiságyban vagy más helyen (pl. babaöböl, bölcső)?

      • Kiss Fanni

        Reply Reply 2023. november 13. hétfő

        Kiságyban alszik baba fészekben, hason. De mivel a vállamon/mellkasomon alszik el 2 mozdulatban tudom csak letenni, először óvatosan oldalára rakom aztán fordítom hasra. Nagyon érdekes, hogy 20-40 perc után felébred, ahogy ezt csinálom, este várok akár 50 percet – 1 órát is, akkor le tudom úgy rakni, hogy nem kel fel, de nem értem nálunk miért nem működik ez a 20 perces elalvás dolog. Illetve azt vettem észre hogy 15-40 perc között rengeteget rángatozik nem tudom azért mert álmodik, de rengeteget mocorog, hirtelen feszíti a testét és utána kezd nagyon rajtam is feszített nyakkal forgolodni. Olyankor meg sem próbálom lerakni, mert kizart, hogy megmaradjon, csak nem tudom ezt miért csinálja, nem mély álomban kéne lennie?

  • Annamária

    Reply Reply 2023. október 26. csütörtök

    Szia nem szeretnélek zavarni , de segítséget kérnék .
    Megvettem a Baba altatás hatásosan kurzusodat és nagyon hálás vagyok, mert erőt adtál, hogy belekezdjek és hála az égnek 8 hónapos babám önállóan eltud aludni ( cumival es pléddel, amibe belebújik forgolódik vele) viszont a nem mély szakaszokba nem tud vissza aludni magától ( nem tudja hogy a cumi mellette van nem messze és a pléd egyedül kevés neki) igy atlag 40-50perc között megébred ritkán vissza alszik es alszik 1.5 órákat.
    Napi 3* alszik még.
    6 hónapos kora óta már nem cicizik.

    Mit tudnék csinálni hogy megtanulja ezt is?
    Hogy és mikor tanítsam meg arra, hogy a cumija ott van mellette ( csak alváshoz kapja igy eleg nehéz ) vagy mit kellene csinálnom? Cumit elvenni és csak pléddel aludjon?

    Nagyon köszönöm 🙂

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. október 27. péntek

      Azt tudod csinálni, hogy amikor megébred, minden alkalommal nem te adod neki a cumit, hanem az ő kezét viszed oda és azzal mutatod meg neki, hogy ott a cumi meg tudja fogni, segíts neki a saját kezével a szájába tenni.

  • Szilasiné Csonka Éva

    Reply Reply 2023. szeptember 08. péntek

    Kedves Ágnes!

    4 hónapos kislànyom egyik napról a másikra elutasította a cicit és csak és kizárólag úgy tudom etetni, hogy félig alszik. Kis korától kezdve úgy volt az evés és egyben elalvás, hogy cici és azon aludt be, amin aztán komfortozott 30-40 perceket még és utána engedte el.
    Szoptatási tanácsadók szerint cici sztrájk, de egy hete tart és semmi javulás. Nem változtattam illatot, étrendem is ugyanaz.
    Jelenleg úgy néz ki, hogy elkezdem ringatni állva és akkor mikor kicsit már bekómált keresi a cicit és akkor leeresztem már veszi is be és utána leülhetek. Éber állapotban bàrhol bárhogy próbàlom teljesen elutasítja sír, ha a közelébe megyek vele. Találkozott már esetleg hasonló jelenséggel? Köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. szeptember 08. péntek

      Ezt több dolog is okozhatja:

      1. Valami van a szájában, ami érzékeny pl. szájpenész vagy a kezdődő fogzás. Az előbbinek biztos jele a fehér lerakódás a szájban, ezesetben erre kell ecsetelőt kérni az orvostól. Az utóbbinak a jele elsősorban a nyálzás és/vagy, hogy mindent próbál a szájába venni, kezével piszkálja az ínyét stb. Ezesetben szopi előtt pár perccel meg lehet próbálni fogzáskönnyítő géllel bekenni az ínyét.

      2. Az érzékszervek fejlődésével a külső ingerek tudják nagyon elvonni a kicsi figyelmét a szopiról, ilyenkor segít, ha besötétítesz a szobában a szoptatáshoz vagy a válladra terítesz egy kendőt úgy, hogy a baba fejét is takarja „sátorszerűen”

  • Orsi

    Reply Reply 2023. szeptember 04. hétfő

    Üdvözlöm.
    3 hetes kisfiam az esti fürdetés után 2-3 órán keresztül csak sír szinte vigasztalhatatlan. Biztosan fájhat a hasa is neki. Viszont az is csak este.
    Mit tud javasolni hasfájásra?
    Illetve normális ez az esti sírás?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. szeptember 08. péntek

      Igen, ez a kólikás sírás normális sajnos ebben a korban. Ugyanakkor estére már nagyon fáradt is a baba függetlenül attól, hogy este alszik. A hasfájásra való szerek mellett be szokott válni, ha az esti időszakban, amikor sír néha hanyattfekteted, a két térdét a pocakjához felhúzod és lassan kifelé körözteted a combjait úgy, hogy a pocakját masszírozzák a térdei, ezzel intenzívebb lesz a bélmozgás és távozik a puki-kaki, ami esetleg kellemetlenséget okoz neki.

  • Kiss-Szabó Kitti

    Reply Reply 2023. augusztus 21. hétfő

    Kedves Vida Ágnes!
    Kislányom 3,5 hónapos és néhány hete, ha fáradt és álmos akkor a homlokát kaparássza, dörzsölgeti, emiatt úgy altatjuk, hogy az egyik kezét mindig megfogjuk. Kiságyban alszik el, úgy hogy simogatjuk őt és emiatt fogjuk az egyik kezét. Próbáltam már adni a kezébe alvókendőt és plüsst, de azon is átnyúl és a homlokát kezdi el matatni. Születése után haemangioma alakult ki nála az arcának bal oldalán, ami miatt már három hetes kora óta krémezzük a homlokát is, ezen az oldalon matatja fáradtság esetén is a homlokát. Először arra gondoltunk, hogy viszket neki, azért csinálja, de folyton hidratalom is neki azt a területet, illetve máskor nem piszkálja a homlokát, csak álmosság esetén. Mit tudunk tenni, hogy leszoktassuk őt erről? A haemangioma felszivodasa miatt nagyon fontos lenne, hogy az a terület ne irritálódjon. Elalváskor fogjuk a kezet, de éjszaka nem tudjuk a matatást megakadályozni.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. augusztus 27. vasárnap

      Ez egy önnyugtató mozgás, amit persze befolyásolhat az is, ha ott érzékenyebb, viszketősebb a bőr. Most nem igazán tudtok még ellene semmit tenni azonkívül, hogy megfogjátok a kis kezét, amíg elalszik. Illetve lehet próbálkozni odatenni nyálkendőt stb. hogy azt matassa és ha eltolja, újra odatenni, amíg hozzá nem szokik. Mert a matatás önmagában jó önnyugtatás, csak magát ne bántsa vele.

  • Bettina

    Reply Reply 2023. május 11. csütörtök

    Olvastam az írását a karban való ringatásrol való leszoktatásról. Érdekelődnék,hogy mit érdemes alkalmazni babakocsis ringatàsrol való leszoktatásnál ? Nappali altatás csak úgy megy,hogy babakocsiban alszik. Este is úgy tudjuk altatni többnyire, majd ha mélyen alszik áttesszük a kiságyba. Ezt próbáltam nappali altatásnál is de azonnal felébredt amint kiemeltem a babakocsiból ,hogy áttegyem az ágyába. 6 hónapos babárol van szó.
    Köszönöm válaszát.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. május 14. vasárnap

      Babakocsinál hasonló a módszer. Általában a babakocsiban alvó babák a kuckózást szeretik, ezért érdemes kipróbálni, hogy altatáskor egy takaróba csomagolod pólyaszerűen (vagy laza pólyát használsz) és karban vagy ölben tartod, esetleg kicsit ringatod, amíg el nem lazul. Segíthet, ha kicsit besötétítesz az altatáshoz. Ha ezt már megszokta és el tud így aludni, akkor lehet kicsit a ringatás időtartamát rövidíteni a cikkben leírtak szerint.

  • Ilona

    Reply Reply 2023. május 10. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 22 hónapos, de születése óta nagyon rossz alvó.
    Vannak jobb (de nem tökéletes) éjszakák, de ez a ritka.

    Déli, és az éjszakai elalvás is cumisüvegen történik, majd felállni vele, vállon fektetve, és vagy 3-4x-i kiságyba fektetés is meghiusul.

    Ha érzékeli, hogy raknánk le, kapaszkodik, a kiságyba sírva áll is felfelé.
    Éjszaka alvása ugyanez, van hogy egy éjszaka alatt 7x is ébred.
    Úgy érzékelem, mintha kimaradna a mély alvási fázis az alvásából.
    Visszaaltatás ugyanúgy ölben sétálgatással telik.
    Van, hogy ölben is sír, tolja magát el, és ez egy 12 kg-os gyereknél nagyon nehéz.

    Van valami ötleted erre nekünk?
    Nagyon fáradtak, és kialvatlanok vagyunk (éjszakai extrém mennyiségű ébredés miatt)

    Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. május 10. szerda

      A lefektetési probléma oka valószínűleg a szeparációs szorongás, a gyakori ébredések születése óta sok mindentől lehetnek. Én most első körben azt javasolnám, hogy ne akarjátok mindenáron saját ágyban altatni, Aludjatok együtt vele, vagy ha nem fér el köztetek, akkor tegyetek a szobájában egy matracot a földre és ott aludjon vele együtt valamelyikőtök, ez jó eséllyel a lefektetés elleni küzdelmet is megszünteti, mert nem kell átélnie az elválást és félni tőle mi lesz és az éjszakákon is javíthat, mert jobban biztonságban érzi magát majd. Ha ennek ellenére 1-2 hetes együttalvás után is rossz marad a helyzet, javaslom, hogy forduljatok alvásambulanciához (Budapesten a Madarász utcában vagy a Heim Pál Kórházban van pl.), mert lehetséges akár egészségügyi probléma is a régóta húzódó sok ébredés hátterében.

  • Naghiné Nyul Szabina

    Reply Reply 2023. március 27. hétfő

    Üdvözlöm kedves Ági.
    Kisfiam kb. 3 hónapos korától kezdve gyönyörűen elalszik egyedül.(saját ágy, saját szoba) Dúdolva, lábát kitámasztva ringatózva. (viszont az oviban nem csinálja ezt)
    Sosem kellett altatni.. Ennek nagyon örültünk.
    Viszont, most 4,5 éves.
    S még mindig ezt csinálja.
    A Férjem folyamatosan rászól, hogy ne csinálja. De én meg kérem, hogy ne szóljon rá, hisz én úgy gondolom, hogy ez nem akkora nagy baj. Bár kezdek én is tartani tőle, hogy mikor hagyja ezt el, mert én azt hittem, hogy majd szépen lassan leszokik róla már ilyen korban.
    Ön szerint hagyjam, majd kinövi, vagy valahogy szoktassam le róla?
    Köszönöm, ha válaszol 🙂

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. március 30. csütörtök

      Ez egy önnyugtató szokás. Rászólni, leszoktatni nem szabad, mert akkor még inkább felerősödik. Meg kell várni, míg magától elhagyja.

  • Lilla

    Reply Reply 2023. február 02. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    2 hónapos a kislányom napközben nehezen alszik el, ringatva is nagy sírások után. Meg nagyon keveset alszik 20-30 perc max 1-1,5 óra ritkán van olyan nap amikor jó ha 1 órát alszik nappal. Éjszakát átaludja.
    Este cicin alszik el.
    Hogyan tudnám a nappali altatást jobbá tenni?
    Meg hogy ne cicin legyen esti altatás se? Cumit nem nagyon fogadja el alvásnál meg amúgy se.
    Bübfiztetés közben se kell fel nagyon ritka ha igen.
    Meg napközben is van hogy bealszik etetéskor de ha leteszem fel is kell.
    Köszönöm Lilla!

  • Lilla

    Reply Reply 2023. február 02. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Szombaton voltunk 2 hónaposak, 6 hetes koráig szinte napközben 3 órákat aludt etetések között.
    Most már át aludja az éjszakát este 8-tól -5-ig alszik.
    Meg utána sokszor még vissza alszik 2-3 órát.
    De viszont napközben nagyon nehéz elaltatni ha sikerül is max fél-1 órát alszik. De dèlután meg képtelenség utoljára lent a babakocsiba alszik és ennyi a napi alvás.

    Meg este általában a cici után büfizés közben vagy már előtt bealszik gond lehet hogy este úgy alszik el napközben meg másképp próbálom?
    Cumit nem nagyon akarja alváshoz elfogadni ritkán.

    Köszönöm!

  • Bodnár Adrienn

    Reply Reply 2022. november 29. kedd

    Kedves Ágnes!
    Van egy 10
    hetes babám, aki igény szerint szopik. Ezerrel olvasgatom a blogját, a tanácsokat.. „Hasfájós” volt 2 hetes kora óta, javítottuk a szopási technikán,biogaiat és laktáz enzimet szed, kaki 7-8-10 naponta van, szélsővel sincs hamarabb, pár nap után már megviseli. A görcsös esti ordítás megszűnt, maradt a fizikai része, a hatalmas rengeteg puki, a ritka kaki, és h alvás közben is bukik egyet, pedig volt rendesen büfi evés után. Az alvás nappal nem igen megy, én összetettnek látom a dolgot: egyrészt pukik, bukások miatt, másrészt rendszer hiánya miatt, de nem látom át hogy tudnék bele rendszert vinni. Esti rutinunk egész jó: fél7kor masszázs, 7kor fürdés, utána szopi, sírás hatalmas pukikkal, megint szopi, fél óra böfi félálomban, aztán leteszem. Ez összesen 1.5-2 órát vesz igénybe. Ilyenkor már teljesen alszik 4-5órákat. Aztán jön a reggel, ébredés után eszik, pelus csere, játszószőnyeg, ha megunta kimegyünk a konyhába vagy mosok teregetek, teszek veszek, pihenőszékben elvan. Aztán ha kezd nyűgi lenni, ált cicit kér, kap is, ekkor már el is telik 1,5-2óra elég álmosmak is látom, de nem alszik már el cicin, sem ringatva, kendőbe igen, de ahogy leteszem, akár fél – 1 óra múlva megébred, babakocsiban is csak addig alszik amíg tologatjuk. És ezzel órák telnek el… Egyszerre 1 dologgal próbálkozunk,aztán megint szopi, megint fáj egy kicsit ha hasi, stb stb. Próbáltam azt is, hogy ha elég álmosnak látom, egy kis ölelgetés után leteszem az ágyába, és csak akkor veszem fel megnyugtatni, ha sír. Harmadjára ha közelítek az ágya felé már sír. Tanácstalan vagyok, csomó mindent kipróbálunk, következetesen, de mindig annyi idő eltelik, h aztán megint éhes, megint kezdhetjük előről, mostmár túl fáradt és egész nap nem alszik. Segítség 😬😬
    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. december 04. vasárnap

      Minden baba másként szeret elaludni, valószínűleg ő a mozgatva altatást szereti, ezért alszik el a mozgó babakocsiban. Ami segíthet az altatásban:
      – ringatás,
      – egy fitballra ráülni és ott mozogni vele,
      – Letenni az ágyába és finoman paskolgatni a matracot, hogy mozogjon.

      Ezenkívül segíthet még altatáshoz, ha lazán becsomagolod egy takaróba (amennyiben hanyattfekve alszik) vagy ha hason altatod (hasfájós babák jobban szokták szeretni), illetve a fehér zaj.

  • Edina

    Reply Reply 2022. szeptember 06. kedd

    Kedves Àgi!
    A tanácsodra lenne szükségem. 1 éves a kisfiam, aki este még szopizik. Külföldön élünk. Az esti altatás a kezdetektől fogva elég hosszadalmas (általában 1 óra cicin). De türelmesen kivárom amig elalszik. Voltunk 1 hónapot otthon, családnál. Sok-sok ember vette körül, rengeteg inger érte, mindig valaki foglalkoztatta. Ott fél óra alatt kidőlt mindig. 1 hete amióta visszajöttünk, borzalmas az esti altatás, szopizik, és mikor már végzett, csak vergődik az ölemben és nem bír elaludni. Ha leteszem az ágyába, ott is ugyanez plusz még sirdogál is. Próbál elaludni de nem tud. Éjjelente felébred és van olyan, hogy 1-2 órán át ugyanez a vergődés megy. Akkor már a cici sem kell neki. A napirend teljesen elcsúszott, mert aztán reggel 9-ig alszik, és ezáltal délután is későig alszik.
    Mindenhogy próbálom altatni, pici kora óta ölben, ringatva alszik. Nappal nincs gond, hamar elalszik és 3 órákat is tud aludni. Gondoltam a fogára is, de ennyire nem volt még gond sosem. A másik tippem, hogy nem szokott még vissza ahhoz, hogy már csak apa és én vagyunk körülötte. Igyekszünk napi 2x levegőre vinni, játszótérre, hogy lefáradjon. Aztán 2 napja próbáltuk a fürdést is korábbra tenni, hátha túlfárad, de igy is 1,5 órát szenvedünk mire elalszik. Mit tanácsolsz? Keltsem fel reggel korábban, hogy aztán délután se aludjon késön? Teljesen tanácstalan vagyok, eddig jó alvó volt, általában végigaludta az éjszakákat, ha 1x fel is kelt, 5-10 percen belül vissza is tudtam altatni.
    Köszönöm előre is a válaszodat!
    Üdv, Edina

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. szeptember 11. vasárnap

      Mivel most eleve volt egy nagy változás az életében nem szerencsés, ha most még a megszokott szokásokon is változtatsz, épp ellenkezőleg, csinálj mindent ugyanúgy, mint eddig, mert nem az a baj, hogy ne lenne álmos, vagy hogy ne lennének jók a szokások, hanem az, hogy nagy változás volt neki az utazás, sok volt az élmény és most ezt fel kell, hogy dolgozza. Ehhez kell néhány hét, addig következetesen mindig ugyanúgy altasd, esetleg este lehet egy kicsit később kezdeni a fektetést és előtte estefelé lehet egy kicsit mozgalmasabb a program, mozgásos játékok, mondókázás stb. hátha jobban elfárad így.

  • Julis

    Reply Reply 2022. augusztus 23. kedd

    Kedves Ági!
    Gyermekem féléves, cicin elalvós akár nappal, akár éjszaka. Nem tudom növ.ugrása okozhatja-e, de napok óta csak úgy képes nappal hosszabban aludni, ha mellette vagyok és ébredésekor “megkínálom”. Elég fárasztó és fájdalmas is egyben már, mert sokáig nem enged el, több mint félóra, van, hogy egy is. Ha a vákuumot megszüntetem előfordul, hogy felébred rá. Ringatni már nem tudjuk, nem is igényli. Fogalmam nincs, milyen technikát alkalmazhatnék és mikor vezessem be, mert ez tarthatatlan számomra, nem hagy sok szabadidőt így. Élő cumija lettem. Forgolódik már éjjel is, nem mindig találja a megfelelő pózt, ez felzavarja őt. Ilyenkor is mellre teszem, holott nyilván nem mindig éhes, csak a hevesebb fordulás miatt ébredt fel. Legtöbbször félálomban nyöszörög, szeme is csukva, de nem tudom hogyan altathatnám vissza.
    Válaszát köszönöm szépen

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. szeptember 04. vasárnap

      Azt tudod tenni, hogy ilyenkor nem altatod vissza. Felébred, megy tovább nap. Amikor újra elálmosodik, akkor megint elaltatod és megint addig alszik, amíg fel nem kel. Így idővel a saját tempójában, ahogy az idegrendszer fejlődik, megtanul majd hosszabban is aludni magától, segítség nélkül is.

  • Barbara

    Reply Reply 2022. augusztus 20. szombat

    Kedves Ágnes. Kérdéssel fordulnék Önhöz amiben segítséget kérek a megoldáshoz is. A fiam 15 hónapos, 1 éves kora óta nem akar apával elaludni, előtte el tudta altatni. Ezzel nincs gond, de ha ott van,nem tud elaludni, játszani akar, ha elmegy ordít, visít, vörös fejjel, patagzó könnyekkel egy 3 percig, utána már meglehet nyugtatnom, és 10 perc alatt be is alszik. Mit kéne kitalálni, hogy ez megszünjön? Kistesó is érkezik, és néha jó lenne, ha apa is el tudná altatni. Köszönettel: Barbara

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. szeptember 04. vasárnap

      Esetleg meg lehetne próbálni, hogy pár hétig közösen altatjátok, mindketten ott vagytok, hogy megszokja az ő jelenlétét is ilyenkor.

  • Petra

    Reply Reply 2022. augusztus 13. szombat

    Kedves Ági!

    A kisfiam novemberben lesz 2 éves, 17 hónapos koráig cicin aludt el, miközben a szabad cicit a kezével „csücsközte”. Második terhesség miatt az orvos javaslatára leszoktunk a ciciről,viszont a kisfiam továbbra is a mellbimbómat piszkálgatva szeret csak elaludni (most cumival), és bármit adok neki helyette (plüss, párna sarok játék, stb.), ha nem piszkálhatja a kezével (vagy néha a lábával is) a cicit, akkor inkább nem alszik el, bármilyen fáradt is. Bármelyik más családtagnál ringatva, simogatásra alszik, csak nekem nem.
    Esetleg van valami javaslatod, hogy erről a cici tekergetésről hogyan lehetne leszoktatni? Nekem nagyon kényelmetlen, és fájdalmas is sokszor most a terhesség miatt.
    A választ előre is köszönöm!

    Üdv:
    Petra

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. augusztus 14. vasárnap

      Csak úgy tudod leszoktatni erről, ha te vagy a kitartóbb. Beszéld meg vele még éberen pl. vacsora előtt, hogy elfáradt a cici, beteg (tehetsz rá egy ragtapaszt is) és most pár napig pihennie kell, de itt vagy vele, szereted és türelmesen várd ki, amíg el nem alszik, akkor is, ha 3 órán át tart (idővel úgyis feladja). Ha néhány napig következetesen csinálod, rájön, hogy enélkül is el tud aludni. Esetleg lehet helyette ujjfogással is aludni, ha úgy látod, hogy hajlik rá, mondhatod neki, hogy a cici megbeszélte az ujjaddal, hogy ő „helyettesítse” 🙂 így könnyebben el szokták fogadni a változást.

  • Attila

    Reply Reply 2022. július 29. péntek

    Üdvözlöm!

    A fiam 4 hónapos és napközben 30-40 perceket alszik. Ölben altatja a feleségem és amikor megébred visszaaltatja. De ha leteszi a kiságyba mindig megébred és sír. Nem kellene kivenni a kiságyból amikor felkel, vagy mit csináljunk?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. július 30. szombat

      Nem kéne visszaaltatni. Akkor tegyétek le aludni, amikor álmos. Ilyenkor lehet ölben elaltatni, de ha már mélyen alszik, letenni az ágyba. Ha megébred, maradjon mellette, lehet simizni, de nem kell kivenni. Ha nem alszik vissza, ki kell venni, menjen tovább a nap, ha megint álmos, megint meg kell próbálni ugyanígy altatni. Idővel megszokja, hogy nincs végig az ölében és a kiságyban is tovább tud majd aludni, csak ti legyetek a kitartóbbak. Segíthet a kiságyban alvásban, ha egy vékony takaróba csomagoljátok pólya-szerűen, ha besötétítek alváshoz, ha fehér zajt kapcsoltok, illetve néha segít a hason altatás is.

  • Szonja Szabo

    Reply Reply 2022. július 10. vasárnap

    Kedves Ági,

    Az egyéves kisfiúnk újabban hajnalban felkel es beszélget, elég hosszú idö mire ringatassal visszalszik. Napirendje rendben van, februar ota bölcsibe is jár, ami nem okoz gondot neki, külföldön élünk, így ez nem volt választás kérdése. Szeret bent lenni egyébként es nem sírdogál. Szóval ezt nem gondolnám oknak. Lehet a beszédfejlôdés az ebredes oka? Ha igen mit tehetunk?

  • Réka

    Reply Reply 2022. június 22. szerda

    Kedves Ági!
    9 hete a kisfiam és nálunk a nappali alvással van a gond. Babakocsiban alszik és megszokta hogy folyton tologatjuk. Már szinte egész nap menni kell vele. Próbáltam hogy csak addig tologatom amíg ellazul és utána oda ültem mellé simogattam, énekeltem. 1 órán kereszül csak sírt és feladtam. Hogyan tudnám leszoktatni a tologatasról? Elég ha csak körülötte vagyok vagy kell a testi kontakt is?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. június 26. vasárnap

      Első lépésben próbáld meg ringatással altatni. Legyél kitartó. Ilyenkor nem azért sír, mert nem jó neki, hanem azért, mert már nagyon álmos, de azért testközelben nem lehet olyan rossz neki. Ha ez már megy, akkor a ringatást lehet ölben altatásra cserélni.

      • Réka

        Reply Reply 2022. július 12. kedd

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a segítséget. Amikor megébred és ezért elkezd sírni akkor csak maradjak mellette? Van hogy fél óra alvás után felsír de még nagyon fáradt. Nem éhes, tiszta a pelus, nem fázik, nincs melege csak várja hogy visszaaltasam.

  • Varga Imola

    Reply Reply 2022. május 18. szerda

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam majdnem 6hónapos, eddig a nappali altatás vagy karban ringatassal vagy babakocsis sétával történt, az esti szintén karban ringatással. Az éjszakai visszaaltatások pedig cumival(néhány hete már nem eszik éjszaka, nem igényli, annyira nem ébred meg), mivel logopédus vagyok ezt nagyon nem szerettem volna de rávitt a kényszer, sajnos szoptatás már régebb óta nincs és elég nehezen aludt mindig is el a kisfiam. Egy ideig ahogy elaludt, ki is esett a cumi, néha esetleg mi vettük ki a szájából és aludt tovább.
    Két hete nagyon sokszor ébred éjjel újra, napközben is nagyon felületesen alszik (mozgásfejlődésnek tudom be elkezdett forogni), plusz bejött a meleg idő, és mivel már nehéz is eddig bírtam kézben ringatni. A ringatást felvaltottuk azzal, hogy álmosan le van téve a kiságyba, ott énekelünk, meselünk neki, de nagyon sír, nagyon nehezen nyugszik meg. Ezért ha már nem bírjuk megint jön a cumi… amit én nem tudok elfogadni főleg hogy már nem esik ki a szájából, illetve ha kivesszuk fel is ébred sokszor bármikor. Rá fog szokni teljesen…
    Mivel ezt nem szeretném, egyrészt más alternatívát keresek az altatásra, visszaaltatásra.
    Szeretném megtudni azt is, ha úgy alszik el napi kétszer mondjuk, hogy az ágya mellett állunk éneklünk, mesélünk, simogatjuk, vigasztaljuk, de ő ordît akár 30 percet is az sírni hagyás? Magas lesz ettől a stressz hormon? Nyomokat fog ez hagyni?
    Tehetjük ezt? Át fog szokni erre a módra?
    Megnyugtató plüsst stb. hogyan szerettethetnénk meg vele?
    Előre is nagyon köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. május 26. csütörtök

      A sírni hagyás kifejezést a magában sírni hagyásra vonatkozik, ha vele vagytok, akkor a jelenlétetek csökkenti a stresszhormon emelkedését és hamarabb megnyugszik a baba. Most talán soknak tűnik ez az idő, de ha ott vagytok vele, idővel megtanulja, hogy így is biztonságban van és el tud majd aludni.

  • Novák Bettina

    Reply Reply 2022. május 18. szerda

    Kedves Ági!

    A kislányom 16 hónapos és hetek óta csak tápszerrel tud éjszaka visszaaludni.
    Az első 11 hónapban megszenvedtük az éjszakákat,majd végre elkezdte átaludni őket. Nagyjából 2 hónapig tartott, utána újból elkezdett 1x-2x èbredni, fixen 11-kor és hajnali 4-kor. Olyankor bementünk,kicsit simogattuk és vissza is aludt.
    Majd lassan ez megváltozott,van,hogy 4x-5x ébred, és csak akkor alszik vissza ha tapszert kap.van, hogy ez 4x 2dl-t jelent.probaltam csökkenteni a mennyiséget,de akkor addig nem aludt, amíg nem kapott újra.
    Napközben rendesen eszik 5 alkalommal.
    Mit csináljak, hogy ez megváltozzon?
    Köszönöm szépen a válaszát
    Bettina

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. május 26. csütörtök

      Próbáld meg higítani a tápszert, először csak fele annyi port tenni és több vizet, ha ez működik, akkor pár nap után megint lefelezni a port és több vizet tenni, míg a végén már csak víz lesz, ez önmagában segíthet. A másik lehetőség, hogy csak az első ébredésnél adsz tápszert, hogy jóllakjon, a többinél csak vizet.

  • Virag

    Reply Reply 2022. május 13. péntek

    Szeretnek erdeklodni, hogy normalis-e az, ha a 7 hetes babam pontosan mindig, ejjel-nappal 2-3 orankent eszik? Moho, mozgasos kisbaba, hasfajassal, amire Infacolt es laktaz cseppeket szed, illetve van egy kis szajpenesze. Kizarolag szoptatom, de kifejezetten ejszaka 2 oras alvasi sprintekkel ejjel pihenni is nehez es a napi teendoimet is nehezen tudom ellatni. Tapszerrel nem potolok, mert a szopik utan elegedettnek tunik, sot ejjel van hogy csak 1 mellbol eszik, hiaba cirogatom a masikra hosszabb alvas remenyeben. Irja az egyik blogbejegyzeseben, hogy valami gondja lehet, igen, vannak pukik es bofik, de ezek enyhultek, ha nem is multak el. Egy-ket napja igyekszem haton altatasbol hason altatasra valtani a melyebb alvas remenyeben es hogy ne gyotorjek a pukik a hasat. Sokkal rosszabb volt az Infacol elott (szoptatas kozbeni siras, stb). Esetleg van valamilyen tippje, mit lehetne mashogy tenni, hogy ejjel hosszabban aludjon? Szives segitseget elore is koszonjuk!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. május 15. vasárnap

      7 hetesen ez még normálisnak számít. Most csak annyit tudsz tenni, hogy amikor ébred, akkor megeteted, a hosszabb alvás erőltetése csak rosszabbá tenné a helyzetet. Amit lehet tenni:
      – a szájpenészre kérjetek kezelést, ha még nem kap,
      – nappal ne aludjon 3 óránál hosszabban és mindig a saját ágyában aludjon nappal, annyit amennyit magától tud (ne legyen visszaaltatva a nappali alvásnál), hogy rendesen kialakuljon a nappal és az éjszaka sorrendje nála,
      – és esetleg érdemes megpróbálni, hogy az esti órákban, a lefektetés előtti 2 órában gyakrabban szoptatod, akár 30 percenként is érdemes megkínálni egy-egy korttyal, mert az esti tej zsírosabb, laktatóbb, ezért utána talán egy darabig jobban alszik az éjszaka első felében.

      • Eszter

        Reply Reply 2022. június 22. szerda

        Kedves Ági!

        Egyik barátnőm ajánlotta a blogodat amit szorgalmasan olvasok.
        Első gyermekes anyuka vagyok pénteken lesz 6 hetes a kislányom és azt hiszem „elrontottam” vagy legalábbis szeretnék változtatni. Mert ahogy olvastam a blogodat,nem jó úton haladok (érzem is hogy valami nem kerek, csak eddig nem tudtam rájönni mi).
        Léna mozgásos altatást szereti (legalábbis ahogy olvastam nálad) imád hordozó kendőben aludni, csak abban tudott eddig 1-2 órát is aludni.
        Eddig csak kézben aludt ringatassal, ha leülünk vele egyből felkel, felsír. Babakocsiban sincs el keservesen sír ha toljuk ha nem. Egyre nagyobb a súlya egyszerűen már nem bírja a hátam és az az igazság nem is akarom erre szoktatni. Ekkor jott képbe az adamo hinta, ami van amikor beválik van amikor nem.. de szintén ringtani kell. Ha elringatom és leteszem a kisagyba egyből felkel és keserves sírás jön!
        Egyszerűen nem tudtam még a 6 hét alatt kiságyban altatni. Éjszaka baba öbölben alszik mellettünk de este és éjszaka cicin dől ki. Az éjszakákkal nincs is problémám, bár ott is sokat tekereg (a hasára tippelek, sajnos nappal is sokszor fáj a hasa)

        Napközben fél órákat alszik csak, hason eddig sosem aludt el: rugdalozik, emelgeti a fejét, aztán nyűglődik.. háton és oldalt pedig folyamatosan mozgásban van kapalozik a kezével, rugdalozik, emiatt nem tudom altatni. Egy idő után keservesen sír!
        Mit tudsz tanácsolni? Szeretnék változtatni mert így semmit nem tudok megcsinálni egész nap kézben van és rengeteget sír. Egyelőre napirendet sem tudtam kialakítani pedig ahogy olvastam lassacskán érdemes lenne! Szeretnék neki segíteni! Kérlek adj tanácsot mitévő legyek!

        Előre is köszönöm ha válaszolsz!
        Szép napot!

        Kiss Eszter Szonja

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2022. június 26. vasárnap

          Mivel este és éjszaka cicin alszik el, érdemes lenne megpróbálni nappal is cicin altatni, jobban aludna és talán kevésbé lenne nyűgös, ez segítene a napirend kialakulásában is.

  • Pataki Tóth Emese

    Reply Reply 2022. április 29. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányommal születése ota alvásproblemával küzdünk. Most 4 hónapos. Jelenleg 3 órát alszik napközben, viszont csak hordozóban tud elaludni. Elérte azt a súlyt, hogy egyszerűen már nem birom és amugy sem megoldás folyamatosan igy altatni. Gerincferdülésem van és már rettenetesen fáj a hátam, egyszerűen érzem, hogy mar nem birom ennyit cipelni. Ráadásul folyamatosan mennie kell max hangerőn a feher zajnak és kb csak sétálgathatok egy sötét szobába, mert amint elkezdenek valamit csinálni vagy csak leülnék pihenni felkel, itt napi egyszer kibirja max 2 órát aludni. Sétálni delután járunk a levegőre, itt is csak hordozóba tudunk menni és csak félórát bír aludni. Ezen kívül van egy szundija délelőtt szoptatás közben beszundizik fél órára, persze csak amíg nem mozdulok meg mellette. 4 hónapja egyszerűen semmit nem tudok csinálni, es mar nem bírom. Amikor fent van akkor is elégedetlen, folyamatosan foglalkozom vele, változatos játékokkal, programokkal, tornázni járunk ringató a járunk, igyekszem ahogy tudok, de már egyszerűen nem bírom. Üzletbe se tudok kimenni, enni sem tudnek ha a ferjem nem segítene. Este is jó esetben 9kor alszik el, minden 2 oraban felkel éjjel és már fel7-7kor ébred reggel. Összesen 11 órát alszik. Vettem ilyen babafüggőagyat is ami körbeöleli, ringatja fel le mozgással, de egyszerűen rájött, hogy alvásra van és már abban is csak ordít. Barhogy máshogy próbálom elaltatni csak ordítas a vége. Nem tudom mit tehetnék.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. május 02. hétfő

      Nem kell hosszan aludnia, ne törekedj erre mindenáron. Ehelyett figyeld ki, mikor álmos, olyankor altasd el (pl. cicin vagy ringatással), ha elaludt tedd be a kiságyba és aludjon, amennyit magától tud. Közben nyugodtan végezd a dolgodat, nem kell lábujjhegyen járni mellette. Enni, házimunkázni úgy is lehet, hogy ébren van, nem kell folyton mellette lenni és szórakoztatni. Ha unatkozik, legyen ő melletted hordozóban és beszélgess vele, énekelj neki, amíg pl. főzöl, de amikor jókedvű, evett, aludt, utána nyugodtan leteheted kicsit magában is játszani, nézelődni.

      • Emese

        Reply Reply 2022. május 02. hétfő

        Kedves Ági, köszönöm a válaszod. Az a gond, hogy ő amint megmozdulok egy picit is, már felkel, nem méghogy a kiságyba átrakjam. Épp ez a gond, hogy magától nem tud aludni. Ringatásra sem alszik el, csak a hurciban. Hurcinak a csatját mégcsak készülök kikapcsolni és máris felébred. Nem tudom egy percig sem magára hagyni mert egyből sír, nem csak picit pityereg, ordít, visít. A hurciban is sír, csak ott el tudom altatni, de amíg ébren van, sír ott is. Nincs el magának egy percig sem.Egész nap énekelek neki, játszok vele, tornázok vele

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2022. május 07. szombat

          Nem baj, ha felkel, ez azért van, mert ezt szokta meg. Most hozzá kell szoknia, hogyan aludjon el a kiságyban, hogy ott is biztonságban van. Sokszor segít, ha egy takaróba csomagolod pólyaszerűen (ha hanyattfekve alszik), mert az kuckósabb, ha besötétítesz altatáskor, vagy ha megpróbálod hasonfekve altatni, illetve meg lehet próbálni a cumit is bevezetni. Nem kell megijedni attól, ha nem tetszik neki, ezt gyakorolni kell. Nem hagyod magára, ott vagy vele, simized, halkan susoghatsz vagy énekelhetsz is neki, de ő találjon rá, hogyan tud magától elaludni. Nappal se szórakoztasd, amikor jókedvű, kipihent, tedd le játszószőnyegre nézelődni, játszani és menj ki a szobából, csak akkor menj vissza, ha már elunta, ne rohanj rögtön vissza, legyen 1-2 perc, amíg magában van, hogy megszokja ezt is.

  • Kati

    Reply Reply 2022. április 27. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam lassan 11 hónapos, és bár napközben séta közben babakocsiban,autóban útközben, mei taiban (ez egyre kevésbé komfortos nekem) vagy csak a karomban tartva, ha már elég fàradt, el tud aludni, de esténként lényegében szoptatás közben alszik el. Szeretném, ha apuka vagy a nagyszülei is el tudnák altatni ilyenkor. Ilyenre még nem került sor igazából, ha el is megyek valahova, altatásra hazaérek, megszoptatom. Mit javasolsz, hogyan fogjunk hozzá? Kisebb korában volt egy időszak, hogy ha az álmosság jeleire letettem az ágyba és betakartam nyakig, elaludt. De ez már rég volt. Aktív, nyüzsgő gyerek, már kéznfogva jár, fél éves kora óta mászik és áll, erős is, nem mindig egyszerű rávenni, hogy le kellene csendesülni, ellazulni, hogy alhasson. Viszont újabban néha ledől, párnára, csak úgy a szőnyegre, mint aki elbágyadt. Próbáltam már ilyenkor simogatni, hátha ez is egy álmosság jel, de elég hamar felpattant, legfeljebb kicsit odébb újra lefeküdt. Ebbe mêg nem aludt bele, inkább talán csak pihent egy kicsit, mielőtt szaladna ismét a dolgára.

    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. május 02. hétfő

      A legtöbb baba este szopizik és közben alszik el. Ezt akkor lehet leváltani, ha előtte már teljes értékű vacsorát eszik, de még ezt követően is egy darabig meg szokott maradni a szopizásra való igény, mert ez biztonságérzetet ad. Később fokozatosan le lehet cserélni ezt egy kis összebújásra, meseolvasásra, de 11 hónaposan ez még korai lenne. Ráadásul tőled nem fogja elfogadni most még, hogy másként akarod altatni, mert tejszagod van, tőled a szopit várja, ha változtatni szeretnél, akkor azt lehet, hogy esténként Apa fekteti le (és te addig elbújsz, nem kerülsz elő bármi is történjék).

  • Konrád-Lőrincz Regina

    Reply Reply 2022. április 22. péntek

    Kedves Ágnes!
    Egy 3,5 hónapos kisfiú anyukája vagyok, és nálunk a napközbeni alvással vannak problémák. Ölben szoktam megnyugtatni, és amikor már ellazult, vagy már picit el is aludt, lerakom hasra pledbe polyalva kiságyba, de ott szinte mindig sírni kezd. Ilyenkor a popojat razogatva próbálom megnyugtatni. Ha ilyenkor elalszik, akkor ez sírni hagyasnak számít? vajon magas marad a stressz hormon szint benne? Ezt max kb 1-2 percig csinálom, ha ennyi után se nyugszik kiveszem, és újra megy a fenti kör. Egy 10-20 perc alatt sikerül általában elaltatni. De sokszor csak 30-40 percet alszik, máskor meg akar 2 órát is. Mi lehet ennek az oka? Köszönöm előre a segitseget!
    Üdv
    Regina

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. május 02. hétfő

      A sírni hagyás csak a magában sírni hagyásra vonatkozik, ha a kezedben sír, akkor érvényesül a jelenléted nyugtató hatása, csak nem rögtön. A nappali alvások hossza nem mindig ugyanakkora nincs gond azzal, ha néha 30 máskor 90 vagy 120 percet alszik.

      • Varga-Chikán Boglárka

        Reply Reply 2022. június 09. csütörtök

        Kedves Ági!

        Segítségedet szeretném kérni a nappali altatásokkal kapcsolatban. Kislányom május 17-én töltötte a 6 hónapos kort. Szoktam követni a kismamablogot és kb. egy hónapja meg is vásároltam a babaaltatás hatásosan online tréningedet. A probléma az volt nálunk, hogy csak szopizás közben volt hajlandó aludni. Amint elvettem tőle és letettem a szoptatós párnáról a kiságyba felébredt és sírt. A tréningnek köszönhetően kitartóan próbáltam erről leszoktatni és sikerrel is jártam. 🙂 Viszont időről időre visszatér ugyanaz a probléma. Nem tudom mit csináltam rosszul. Most néhány napja már ugyanúgy elalszik szopi közben, de ahogy leteszem, vagy kipattan a szeme, mint aki egyáltalán nem álmos, holott már eltelt az a 3-4 óra ébrenlét bőven, vagy a másik verzió, hogy sír és egyre jobban belelovalja magát. Pont mint az elején mikor belekezdtem a tréningbe. Néha még az is előfordul hogy le tudom tenni, de kb. 20 perc és megébred, aztán képtelenség visszaaltatni, és fáradt is utána, nyűgös. Tanácstalan vagyok, mert elvileg neki kettőt kellene aludni, de az utóbbi napokban van, hogy egyszer sem sikerült, aztán estefelé már borzalmasan nyűgös. Mostanában úgy látom, mintha napközben nem fáradna el úgy, nem látom rajta hogy úgy igazán fáradt és tudom vinni altatni. De estére már nagyon nyűgös lesz így. Ma délután ugyanaz volt, hogy letettem, megébredt és sírt. Ott voltam vele simogattam, dúdoltam neki, de fél óra masszív sírás volt, aztán elaludt. Ez normális vajon, vagy nem jó a módszer ahogy elaltatom? Eddig ez nagyon jól működött,sírás nélkül. Letettem 20 perc szopi után és aludt. De most egy csapásra amiért eddig küzdöttem mintha eltűnt volna. Esetleg tudsz tanácsot adni, hogy hol lehet a hiba?
        A másik kérdésem pedig az, hogy az nem gond, hogy nappali altatásoknál is szopival alszik el? Felmerült bennem, hogy mivel megkezdődött már a hozzátáplálás és majd az étkezések lassacskán kiváltanak szopizást, az nem lesz gond, hogy így altatom? Nem szokja ezt meg, aztán ehhez fog ragaszkodni? Ha esetleg nappal nem szopival altatnám el, akkor mi lenne a módja annak, hogy erről leszoktassam? Vagy egyáltalán gond, hogy ezt szokja meg?
        Azt látom egyébként, mintha nem tudná magát megnyugtatni, pedig van ilyen rongyibaba, de nem igazán jön be. Amikor a kiságyba leteszem és sír olyan mintha keresné a cicit, de ha cumit adok neki, azt sem fogadja el, nem hagyja hogy a szájába tegyem, összeszorítja a száját. Tanácstalan vagyok és lehet, hogy túlaggódom ezt az altatás témát, de nagyon zavar, hogy nem tud nappal rendesen pihenni. Az éjszakai alvás rendben van már a tréningnek köszönhetően. Elalszik 20:30 vagy 21:00 körül, utána hajnalban kétszer ébred, megetetem és visszaalszik. Reggel eddig 6-7 között kelt, de az utóbbi napokban mióta újra gond lett a nappali alvásokkal később kel, 8 vagy 8:30 körül. Lehet emiatt keveredett össze a nappali pihenése is?

        Segítségedet előre is köszönöm!

        Üdvözlettel : Varga-Chikán Boglárka

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2022. június 18. szombat

          Valószínűleg a szeparációs szorongás a gond. Rájött, hogy miután elalszik nem vagy vele és most „őriz”. Ez normális reakció ebben a korban. A megoldás tökéletesen jó, amit csináltál: maradj kicsit mellette, simizd, amíg el nem alszik és akkor menj ki. Ha néha hamarabb felébred, azzal nem kell foglalkozni, csak folytasd ugyanígy és hozzászokik majd.
          A másik kérdésedre ugyanez lehet a megoldás. Önmagában a cicin altatás nem okoz gondot, de ha most hozzászokik, hogy szopi után simivel alszik el, akkor később le lehet cserélni a szopit simire és eleve ezzel kezdeni az altatásokat. Ehhez azonban kell, hogy előtte megszokja a simivel elalvást.

Leave A Response

* Denotes Required Field