Nem akar elaludni a baba

Gyakran írom meg a hozzám forduló anyukáknak, hogy a babák egész egyszerűen arra vannak programozva, hogy ne aludjanak. Persze a szakkönyvek szerint 15-16 óra alvásra minimum szüksége lenne naponta egy átlagos 8 hónaposnak, de ő nem olvasta ezeket a könyveket, éppen ezért a többség jó, ha 12-13 órát alszik.
Nem akar elaludni
Miért van ez?

Mert a baba idegrendszere arra van beállítva, hogy csak úgy szívja magába a sok élményt, ingert és tudást. Véleményem szerint ehhez sokat hozzátesz a mai modern világ is, hiszen itt annyi inger veszi körül a babát: mi felnőttek szinte észre sem vesszük már a sokféle zajt, hangot, szagot, fényt, mozgást, míg a baba, akinek az idegrendszere erre van kihegyezve, ő bizony észreveszi! És túlpörgéssel, alvászavarokkal reagál rá.

Ezen a videón ez jól látszik:

Ezért szoktam én azt ajánlani, hogy segítsünk a kicsinek elalvás előtt ellazulni és ezért van az is, hogy babakocsiban jobban alszanak a kicsik. Ott ugyanis többnyire kint van a szabad levegőn, ami eleve „elnyomja”, a kocsival el tudod ringatni, ami segít neki az ellazulásban, és odakint a kertben sokkal nyugodtabb a világ, sokkal inkább az ősi belénktáplált helyzetnek megfelelő.

Az ellazításra bármi megteszi, ami ütemes. A szopizásnál a kicsi ütemesen szopizik és ez segít neki kikapcsolni a külvilágot, a ringatás, a popsiütögetés, a hátsimogatás, a cumizás, a járkálás fel-alá, a dúdolás, a susogás egyaránt ütemes tevékenységek. Nem az tehát a kérdés, hogy kell-e segíteni neki az elalvásban, az ellazulásban, hanem az, hogy hogyan segítsünk neki, ami számunkra is hosszútávon elfogadható és kényelmes.

Szokták mondani, hogy 2 éves korra „megérik az idegrendszere” a babának az alvásra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ekkorra már megtanulja az alvást és az elalvást – az alvás ugyanis tanult dolog. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy segítsünk neki végigjárni ezt az utat.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

127 Comments

Comment navigation

  • Eriberi

    2011. augusztus 04. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányom, Olívia 14,5 hónapos és még mindig cicizik. Ha minden jól alakul napközben akkor 3x: reggel, napközben elalváshoz és este. Ebéd után nem tud elaludni másképp csak cicin,de néha azon sem. Nagyon keveset alszik napközben. Próbáltam őt másképp is altatni, de nem jött össze. Lehet nem voltam elég kitartó? Cumink nincs.Este a legrosszabb az altatás.Vacsi után, fürdés, utána cici és meseolvasás. Az ágyában nem tud elaludni, hanem a mi ágyunkban köztünk. Hiába fáradt szeretne lemászni, kimenni a szobából a nappaliba játszani. Amikor nagy nehezen mégis elálmosodik akkor kb. 100x megfordul egyik oldaláról a másikra, míg végre elalszik. Ilyenkor átvisszük a szobájába, az ágyába.Kb. 2 hete, amióta stabilan jár és pont akkor volt egy rövid nyaralásunk is, éjszaka többször is felébred. Pedig kicsi kora óta végig aludta az éjszakát. Vizet kér:” Iszit a baba”. Nagyon sok szót mond már és néhány hasonló egyszerű mondatot is. Igazából nem akar inni(próbálok vizet adni neki), hanem velünk akar lenni. Van amikor szépen visszaalszik köztünk, de van amikor nem és balhézik követeli a cicit.Néha sikítva ébred. Rosszat álmodhat ilyenkor? Fogzunk is ezerrel. Szerinted mi lehet a baj? A védőnőm azt javasolta, hogy lassan kezdjem el elválasztani, mert minél nagyobb annál nehezebb lesz.
    Hogyan próbáljuk meg elaltatni?
    Meg kellene tanítanunk elaludni,igaz?
    A felvesz-letesz módszer tűnt a legjobbnak. Próbálkoztunk vele.
    Ez már alvászavar lehet?
    Előre is köszönöm szépen válaszod.

    • Eriberi

      2011. augusztus 04. csütörtök

      Azt elfelejtettem, hogy éjszaka visszavisszük az ágyába,de van amikor útközben felébred és tiltakozik ellene. Főleg amikor én viszem, már több, mint 10 kg.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ennek két oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Dóra

    2011. augusztus 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    Szeretném ha segítenél megoldani alvás problémáinkat. Lányom 6 és fél hós és a következő a problémánk. Nappal 2-3x alszik, de rajtam/mellettem, a lényeg hogy ott KELL lennem vele testközelben, kb 5-10 percenként ellenőrizget is, ha nem talál maga mellett/alatt, iszonyat üvöltést vág le. Arra gondolok hogy jól elrontottam az elején, hisz amint elaludt, betettem a kiságyába és mentem csinálni a dolgom, így amikor 10 perccel (se) később megébredt, nem talált ott. Így egyszerűen nem tudok semmit sem megcsinálni. Ha ében van, jön utánam, már kapaszkodva jár, vagy ha „túl messze” vagyok (4-5 méter) üvölt. Éjszaka(este 10-től reggel 6-ig) mellettem alszik, iszonyat sokat forgolódik, meg 3-4x tuti felkel szopizni, de az is úgy érzem csak ellenőrizgetés. Viszont ha nem adok neki szopizni, akkor felébred teljesen és vagy 2 órát fent van. Plusz este csak ringatással+ üvöltéssel alszik el, babakocsit utálja, még kendőben is üvölt. Elalszik ő, de kell neki minimum fél óra üvöltés. Este is folytatja azt hogy ha elmegyek mellőle üvölt, így hát a házaséletünk egyenlő a nullával. Amúgy „jó” kisbaba, egyedül is eljátszik fél órát ha a szobában maradok.
    Amúgy most tölti a reggeli alvását, félig nyitva van az egyik szeme és vizslat…így alszik, de amint megmozdítanám, üvöltene.
    Kérlek segíts, nehezen bírom hogy se nappalom, se éjszakám

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Próbáld meg, hogy alváshoz egy takaróba csomagolod pólya-szerűen, ettől testközelség-élménye lesz. Elalváskor dédelgesd meg, tedd le a kiságyba és menj ki. Hagyd, hogy maga aludjon el (ez elsőre nagy sírással járhat, de minden altatásnál egyre jobb lesz a helyzet). Éjjel is inkább külön szobában aludjatok, mert most érzi a tejszagot, ezért ébred olyan gyakran.

  • Edelino

    2011. augusztus 01. hétfő

    Kedves Ági,

    Kisfiam 16 hetes, s nálunk is az elalvással van a fő probléma.
    Eddig este szopi közben elaludt, betettük a kiságyba, s hajnal 3ig alvás volt. De mostanában már nem elég neki az esti szopi mennyisége, s kap egy kis tápszer-pótlást is, így „felborult” a remd.. Valamint gondolom már nem is szeretne elaludni, hiába ásítozik 9 óra körül, így indul a nézelődés majd sírás,ha le akarjuk tenni aludni. Ez akár másfél-két órás műsor is lehet.
    Napközben sem szeret elaludni, mindig sírással kezdjük. Ráadásul most a tej szaporítása miatt gyakrabban próbálom szoptatni, ezért alkalma nyílik kisfiamnak, hogy lépten nyomon szopi közben aludjon el. Tehát a kialakulóban lévő napközbeni altatást is felborítottuk most, mivel már nem lehet tudni, hogy éhes vagy fáradt? Mert ha leteszem aludni sír öklét rágva. Ha enni adok neki, akkor teljes erővel elkezd enni úgy 3 percig, majd bealszik. Na persze így nem eszik eleget, ezért nem alszik. Ja, és a tejcsi mennyisége sem növekedett, hiába egy hete ez a felfordulás..
    Szóval két kérdésem lenne a fentiek alapján: mennyi idő alatt tanulhatja meg az esti egyedüli elalvást (ha nem vagyok híve a „hagyjuk sírni, majd elalszik” technikának, s én felveszem megvigasztalni, és visszateszem az ágyába)? Ha símogatom és beszélek hozzá, az még egyedül alvásnak számít?
    Másik kérdésem, hogy a napközbeni egyedülalvást érdemes összezavarni a gyakoribb szoptatással? Vagy az is önálló alvásnak számít, ha szopi közbeni bealváskor felveszem, így kinyitja a szemét, s beteszem a kiságyba aludni?
    Köszönöma választ!!!
    Edit

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ha simogatod és beszélsz hozzá, akkor is megtanul elaludni egyedül, ha a kiságyában van közben, legfeljebb 1 hét alatt javulni szokott így a helyzet.

      A gyakrabb szoptatás átmeneti állapot, max. 1 hétig tart, utána már több a tej és visszaállhattok az eredetibe, utána ragaszkodj az önálló alváshoz, addig mindegy, hogy néha cicin alszik el, a szoptatás fontosabb cél, mint az önálló alvás.

  • B. Ilona

    2011. július 27. szerda

    Kedves Ági!
    Köszönöm az eddigi küldeményeket.
    Két kérdésem van:
    1. A 6 hónapos kisfiam napközben ujjszopizással alszik el, illetve ha fogzás, vagy valami miatt nyugtalanul alszik, állandóan szopizza és mégsem tud elaludni, vagy ha este elaludt a cicin, amikor beteszem a kiságyba ha egy kicsit megébred, már kétségbeesve keresi az ujját. Lehet-e ezen változtatni? Korábban nem adtunk neki cumit, majd amikor megtalálta az ujjacskáját, gyakran szopizta, főleg amikor unatkozott, vagy nem tetszett neki valami, de mostanában csak elalváskor, vagy ha valami nagy tevékenységben van és erőgyűjtésre megáll egy pillanatra, ritkán ha valami nem tetszik neki és nem kap segítséget. Próbáltam cumival kicserélni, de azt csak akkor tudom becsempészni a szájába amikor már letettem a kiságyba, ringatás közben ha adom, csak játszik vele és még rosszabb, mert nem tud ellazulni.
    2. Kezdettől fogva velünk alszik egy szobában a kiságyában és mi költöznénk át másik szobába. Mikor jó ezt megtenni és fokozatosan (pl. egy-egy bútor átszállítása), vagy egyből? Én attól tartok, hogy a szoba megszokott berendezése is okozhat gondot.
    Köszönöm szépen a segítséget.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      1. Nem gond, ha szopja az ujját, idővel le fog szokni róla magától, egyáltalán nem gond, ha így altatja magát.
      2. Nyugodtan átköltözhettek egyből a másik szobába, nem fog gondot okozni.

  • szylvie82

    2011. július 27. szerda

    Szia Ági,

    Ismét hozzád fordulok segítségért:)
    Kislányom most 15 hónapos és napok óta egyszerűen nem tudom este elaltatni.
    Napközben ha elfáradt magától elalszik,de este mint akibe valami nem alszok chippet raktak ellenkezik.Már mindent kipróbáltam.Az ágyába faltól falig megy és beüti magát,az ágyunkból kimászik és járkál a szobába,a babakocsijába bele se tudom rakni.. Egyszerűen mindent megtesz csak aludni ne kelljen.Ha már megelégeltem bele tuszkolom a kocsijába és nem engedem kiszállni.Így kb fél óra üvöltés után elalszik.Én nem vagyok ennek a híve,hogy hagyjuk üvölteni a gyereket és ne segítsünk neki,de egyszerűen ha nem teszem ezt meg akkor képes akár meddig fent lenni.Nem értem mi ez.Mit tegyek?Eddig semmi baj nem volt ezzel.Fáradt volt szólt,oda ment a babakocsihoz beraktam,magától elaludt,néha kicsit tologatni kellett.de most…

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Próbáld meg, hogy a lefekvés előtti időszak nyugodtabb, nem ég a nagylámpa csak kislámpa, a fürdőkádban lehet picikét melegebb a víz, esetleg utána jöhet egy kis dédelgetés, babamasszázs (bármi, ami őt ellazítja egy kicsit). Segíthet, ha levendulaolajat párologtatsz, illetve a Mesélő Hold illóolaj is szokott segíteni az ellazulásban, valamint segíthet, ha vacsora előtt fél-1 órával megiszik egy csésze Rooibos teát.

  • D. Ágnes

    2011. július 25. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 30-án lesz 9 hónapos. Jól fejlődő, kiegyensúlyozott, jókedvű baba. Ügyesen mászik, felül, kapaszkodva feláll, lépeget a bútorok mentén. Naponta 3-4x szopizik, és 3x kap vegyesen főzeléket, gyümölcsöt, tejpépet. Eddig alul két foga bújt ki. Az éjszakákat többé-kevésbé átalussza, 4-5 óra környékén kel fel először szopizni, de azt követően is alszik tovább 7-8 óráig. Saját szobájában, kiságyban alszik, de én is abban a szobában alszok. Napközben 2x 1-1,5 órát alszik. A problémánk az esti elalvás körül van. Kb. 1 hónappal ezelőttig úgy történt az altatás, hogy este 8 órakor fürdés után szopizott, majd cumi segítségével szépen elaludt mellettem, betettem a kiságyba, és hajnalig aludt. Ezzel szemben most szopi után elkezd forgolódni, felül, feláll, elmászik, és kb. 1 óra elteltével szó szerint kidől, és elalszik. Olyan, mintha nem tudna „leállni”. Néha fel-felsír éjjel. Van, amikor elég, ha egy kis vizet, vagy a cumit visszaadom, és visszaalszik, de van, amikor nem tudom megnyugtatni, csak úgy, ha kiveszem magam mellé. A nappali altatásnál eddig nem volt probléma, melléfekszem, odaadom a cumit neki, kis idő elteltével alszik is, és beteszem a kiságyba.
    Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan tudnék neki segíteni, hogy gyorsabban elaludjon.

    A másik kérdésem nem ehhez a témához kapcsolódik, de nem tudom, hogy melyikben kérdezhetném meg.
    Azt figyeltük meg a lányomnál, hogy ha a szőnyegen hanyatt fektetjük, elkezd torka szakadtából sírni, és nem csinál semmit addig, amíg valaki fel nem veszi, és fel nem ülteti. Ha az ágyon tesszük ugyanezt, egy szempillantás alatt hasra fordul, négykézlábra áll, és már mászik is. Mi lehet az oka ennek? Talán fél? Vagy nem tudja, hogy mit kell csinálni?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Valószínűleg az a gond, hogy már kicsit később álmosodik el, ezért este 8-kor még nem álmos. Fektesd egy fél órával hamarabb és alakítsd úgy az esti rutint, hogy ne legyen túl mozgalmas, hanem ellazítsa a kicsit és el tudjon aludni utána.
      A szőnyegen szerintem megijed, mert túl nagy a tér körülötte, az is lehet, hogy egy korábbi rossz, számára ijesztő élmény miatt ijesztő számára ez a helyzet. Ne tegyétek hanyatt, hanem csak hason egy darabig és el fogja felejteni.

  • Kriszta

    2011. július 25. hétfő

    Kedves Ági,

    Már többször segítettél nekem és most is remélem tudsz tanácsot adni.
    Kislányom 13 hónapos és a nappali alvással vannak gondjaink. Ami az éjszakákat illeti, egész jól beálltak, 1 éves kora óta már csak nagyon ritkán ébred éjszaka, általában este fél 9-től reggel fél 8-ig alszik.
    Napközben gondoltam, hogy most már átállunk az ebéd utáni alvásra. Amúgy sem volt soha egy nagy alvó, egész pici baba korától örültem, ha egyben aludt másfél órát, aztán fél éves korától a napi 3x fél óra volt az átlag napközben. 10 hónapos korától még délelőtt aludt 11 körül, akkor ritkán volt hogy másfél órát is, de inkább egyet + délután felet. Majd ezt a délutánit elhagytuk és utána próbáltam kitolni a délelőttit ebéd utánra. Hát nem megy. Érdekes, mert 12-kor szoktam látni rajta, hogy már fárad. Ha olyankor kocsiban vagyunk, úgy kell szórakoztatni, hogy el ne aludjon, de szinte beájulna. Kb. fél 1 körül ebédelünk, attól kicsit felpörög, játszik utána keveset és fél 2-kor próbálom lerakni. És mint akit túlhúztak, pörög tovább, feláll az ágyban, szövegel. Pedig előtte mesekönyvet nézegetünk, hogy kicsit lehiggadjon, este is így szoktuk. De mégsem alszik el könnyen, pedig tele a poci, tiszta a pelus. És csak pörög a kiságyban. Olyankor kijövök a szobából, mondom neki, hogy szép álmokat, aludj kicsim és távozom. Akkor elkezd üvöltve sírni és nem hagyja abba. Most azt a módszert alkalmazom, hogy 1-3-5 perc múlva bemegyek, simi, aludj kicsim és kijövök. Fél órát üvölt, mire elalszik és max. 40 percet alszik így, majd szintén üvöltve sír, mikor felébred.
    Miért??? Azt gondolnám, hogy ebéd utánra már úgy elfárad, hogy beájul az ágyba. Vagy lehetséges olyan, hogy túlpörög és átesik a holtponton?
    Lehet, hogy még nem kész rá, hogy ebéd után aludjon és inkább előtte kéne leraknom? Mikortól állnak át az ebéd utáni alvásra a gyerekek?
    Szerinted mit csinálok rosszul?
    Nagyon várom a válaszod, mert tanácstalan vagyok!

    Üdv,
    Kriszta

    • Kriszta

      2011. július 25. hétfő

      Ja és az elfelejtettem hozzátenni, hogy amikor még délelőtt aludt 11 körül kb. 1 órát, akkor simán elaludt. Befordult és aludt. Gondolom mert akkor tök álmos volt…
      Köszönöm előre is a választ!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Az a gond, hogy túlpörög, térjetek inkább vissza a korábbi fektetésre.

  • Gyöngyi

    2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 és fél hónapos. Kb. 1 héttel ezelőttig minden rendben volt a nappali elalvás terén. Azóta ez nagyon nehezen megy… 🙁 Amikor leteszem a kiságyába aludni (mert már nyűgös, dörzsöli szemét-fülét), elkezd torkaszakattából sírni. Aztán mikor csitítgatom, simogatom még jobban rázendít, szerintem ez már kimeríti a hiszti fogalmát. Volt, hogy otthagytam, abba is maradt egy kis idő múlva, de utána ismét kezdte a nyüglődést, így bementem, hogy a szájába adjam a cumit. Ismét ordítás! Ölbe vettem ülő helyzetemben, volt amikor elaludt így, volt mikor így is a nemtetszését nyilvánította. Ekkor körbejártam vele a lakást, és mondogattam neki, hogy mit lát. Utána helyére tettem, és 1 perc múlva már aludt is. De mikor alvás közben felébred, és még látom, hogy aludna, a cumit a szájába adom, de elkezd sírni, hisztizni megint. Ha kivettem, az ölemben sem nyugodott meg. Bejött az Apuci, rögtön vigyorgott. Hozzáteszem nagyon érdeklődő baba, mindent nagyon megnéz. Pl. ha megkérdezem tőle, hol a lámpa, ránéz.:-) Nagyon drága bébi, de ez a hiszti pár napja kikészít. Fogai még nem bújtak ki, bár már nagyon duzzadt az ínye, mindenre rögtön rábukik, mindent „harapdálna”. A mozgása pedig még csak abból áll, hogy hasra fordul, de még vissza nem. Hanyatt fekvésben állandóan emelgeti a fejét, akár fél percig is fenntartja. Már nagyon ülne, mert ugye úgy „más a világ”. 🙂 Az esti elalvás is módosult, de az nem ilyen drasztikus. A vacsi alatt majdnem bealszik, aztán mire büfizés után a helyére teszem, mint akit felhúztak, vigyorog, incselkedik, ha mondom neki, hogy jóéjt. Kimegyek a szobából, utána még egy negyed órát-fél órát „dumál”, forgolódik, dobol a lábával, majd elalszik egyedül. Éjszakával nincs gond eddig, 2 hónapos kora óta átalussza. Kérdéseim, hogy helyes-e, ha így „lazul” el elalvás előtt, hogy körbejárok vele, hiszen így még több inger éri? Tudsz-e valami mást tanácsolni, hogy ne legyenek ezek a hisztik. Hagyjam magára, hátha abbahagyja? A fogzás kiválthatja ezt a hisztit, vagy esetleg ez a szeparációs szorongás jelei lennének? Köszönettel várom válaszodat! Üdvözlettel: Gyöngyi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 05. péntek

      Ez nem a hagyományos értelemben vett hiszti, ilyen 5 hónaposan még nincs, hanem „csak” azért reklamál, mert álmos és már megszokta, hogyan alszik el és azt szeretné megint. Elalvás előtt segíts neki az ellazulásban: sötétíts be, csomagold egy takaróba pólya-szerűen, kicsit dédelgesd meg, hogy el tudjon lazulni, amikor már nagyon ellazult, majdhogynem alszik, tedd le a kiságyba. Ha sír, simogasd, amíg el nem alszik, de hagyd, hogy maga aludjon el, ne vedd ki. Ha mindig ugyanúgy történik az alvás, idővel megszokja, hogy ez az új szokás, és megtanul így is elaludni. A fogzás megnehezítheti neki az ellazulást, hiszen, amikor ébren van, akkor sok minden leköti a figyelmét, de amikor elkezded altatni, elfogynak az ingerek és hirtelen feltűnik neki, hogy fájdogál az ínye, ezért homeopátiával segíts neki a fogzáson, de a Dologél is segíthet, hogy ne legyen érzékeny az ínye elalvás előtt.

  • Ildikó

    2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam napokon belül 7 hónapos, anyatejes (a hozzátáplálást elkezdtük a javaslataid alapján haladunk szépen), majdnem 9 kg, ügyesen fordul mindkét oldalra, körbe-körbe és hátrafelé kúszik, valamint kb. 1-1,5 hete kitolja magát, majd térdre is felhúzza magát és így rugózik előre-hátra.
    Mindezt azért írom le, mert kb. szint 1-1,5 hete kezdődött, hogy eddig jól elaltatható babából síró, zokogó lett.
    Este a születése óta alkalmazott és bevált sorrend van, kb. 3,5-4 óra fent lét, azaz játék, fürdetés, szopi, alvás, mindezt kb. este 8-ig bezárólag (éjjel 1-2-szer szopik még). Ha eddig felkelt is elalvás után, akkor kis simogatással, susogással simán visszaaludt.
    Kb. 3 hete megpróbáltuk kitolni a nyár és a világosság miatt ezt az időpontot, de mivel csak nagy sírások, nyűgösködés lett belőle, ezért visszaálltunk az eredeti időpontra. Azonban sajnos továbbra is kálvária az elalvás. Szoptatásnál elalszik, ahogy mindig is szokott, kb. 1 órát alszik, utána felébred és nagyon sír, de nem úgy, mintha fájna valamilye, hanem mintha lelki eredetű lenne a baja. Ha felvesszük, akkor is nagyon nehezen nyugszik meg, sokszor még így is sír, ha az ágyba visszatesszük, akkor meg abban a pillanatban üvölt. Kb. 1-1,5 órát tart mindez, és vagy a karunkban, vagy velünk alszik el, utána visszatesszük az ágyába.
    Ott egyébként éjjel van, hogy hallom, hogy felébred, kicsit gagyarászik, hasra fordul és simán, segítség nélkül elalszik.
    Az alsó fogai kb. 2 hónapja jöttek ki, és látszólag jönnek a felsők is, de még nem látszódnak. Az alsókkal egyébként nem volt gond, egy-egy reggel arra ébredtünk, hogy van foga.
    Mit gondolsz, mi lehet ennek a hirtelen változásnak az oka? Nem szoktuk sírni hagyni a gyereket és most sem szeretnénk, de megtanítanánk ismét elaludni, vagy arra, hogy attól, hogy az ágyában van, még nincs egyedül.
    Lehet ez már a szeparációs szorongás első jele? Napközben egyébként semmi gond vele, néha nyűgösködik, de 95%-ban mosolygós, jó kedvű és kifejezetten nyugodt baba, rengeteget mozog és felfedezi a játékait, a szobát, szinte teljesen egyedül, alig igényli, hogy bárki is ott legyen mellette.
    Segítségedet előre is köszönöm!
    Üdvözlettel,
    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ennek az az oka, hogy jönnek a felső fogai, szinte mindig ez szokott ilyen problémákat okozni. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág, szájába vesz, masszírozgatja az ínyét stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • G.Dóra

    2011. július 19. kedd

    Szia Ági!

    18 hónapos kislányommal kapcsolatban írok, már többedszer eddig mindig segített, amit írtál ezt nagyon köszönöm, remélem most is fog! 
    A kislányom kb. 2 hónapos kora óta egyedül aludt el, úgy hogy letettük az ágyába, kimentünk a szobából és ő szépen csöndben elaludt, majd amikor elaludt lekapcsoltuk a lámpát. Körülbelül pont ez időtájt kezdte átaludni az éjszakákat is, ami szerencsére azóta is tart. Sokszor este 9-től reggel 8-ig, 9-ig alszik, meg délben 2-3 órát, szóval magával az alvással nincs gond. Úgy 6-8 hónapos kora körül volt egy holtpont, ekkor többször sírt amikor betettük az ágyba aludni, de rövid idő múlva max.5 percen belül elaludt, így nem volt nehéz tartani magunkat ahhoz, hogy ne menjünk be hozzá.
    No most ami miatt írok, az az hogy pár hónapja egyik este, amikor letettük aludni, elkezdett sírni. Aztán vártuk, hogy abbahagyja, és csak vártuk vártuk, de nem maradt abba a sírás. Kb. 30 percig kintről csitítgattuk, mondtuk neki, hogy aludjon stb, de végül bementem hozzá, addigra már szinte rángatózott a sírástól, teljesen ki volt melegedve, de ahogy bementem 2 perc múlva elaludt. Úgy gondoltam, hogy ha ezen a 2 percen múlik, akkor inkább bemegyek hozzá… aztán így volt ez másnap is és harmadnap is…. Mára már az a 2 perc van, hogy 2 óra!!! A vacsora közben, meg a fürdéskor már össze vissza ásítozik, tehát álmos amikor leteszem, van esti megszokott sorrend is, de ahogy beteszem az ágyba, teljesen feléled. Feláll, dumál, mutogat, puszit dob, kacsint, meg minden ami eszébe jut. (amúgy nagyon aranyosak ezek a dolgok, csak ott akkor éppen nem helyénvaló..) Ilyenkor többször visszafektetem, megsimogatom, mondom neki, hogy aludjon, de amint kimegyünk a szobájából, hogy most már aztán tényleg alvás legyen, nem, hogy sír, visít, hangosan, azonnal feláll az ágyba és addig nem hagyja abba amíg vissza nem megyünk hozzá. Nem tudom, hol van az a határ amikor a magára hagyás és az, hogy hagyom sírni még nem ártalmas neki, de ugyanakkor nem csinál bohócot belőlünk, mert sajnos néha teljesen úgy érzem.. Persze próbálkoztunk már a visszafektetésen kívül, ki-be járkálással, zenével, rákiabálással meg mindennel, ami éppen eszünkbe jutott, de a siker sajnos eddig még várat magára…
    Egyébként –lehet, hogy hihetetlen, de- egy teljesen nyugodt, kiegyensúlyozott, tök aranyos kislány, járunk közösségbe, ahol mindig dicsérik, hogy milyen kedves, szófogadó stb. és ezt tudom is róla, mert otthon is nagyon élvezetes vele az élet.
    Egyébként, ha a barátnőm teszi le aludni, vagy a nagymamája, akkor náluk pillanatok alatt, mindenféle műsor nélkül elalszik, ezt csak velem és az apukájával csinálja. Ami még fontos lehet, bár szerintem ehhez nincs köze, mert sokkal előbb kezdte, van egy 2 hónapos hugija, aki ilyenkor általában alszik, tehát nincs ott, hogy megzavarjon bennünket és akit úgy látom egyébként nagyon szeret.
    Köszönöm, hogy foglalkozol a kérdésemmel!
    További sok sikert az oldalhoz!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A gondot az okozza, hogy megtanulta, hogy ha sír, akkor bemész, ezért ezt most már egyre kitartóbban produkálja. Ez már inkább hiszti, mint sírás, tehát nem arról van szó, hogy magára hagyod segítség nélkül.

  • R Marcsi

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam két hónapos. Kb egy hete eljutottunk oda, hogy csak a karomban alszik el, és ha leteszem egyből, vagy kb 10 perc után felébred, és annyira felidegesedik, hogy képtelen elaludni.
    Így van, hogy egyész nap nem alszik, pedig a szeme majd lecsukodik, és csak nyüglödik szegény. Nem tudunk se játszani, se mással foglalatoskodni.
    Ezelőtt viszonylag jól elaludt a kiságyában, és esténként most is, ezzel nincs gond, csak a nappali alvásokkal.
    Most azzal próbálkozom, hogy mikor látom álmosodik, felveszem a karomba, énekelek neki, és ha látom kezd elpilledni leteszem a kiságyba, de az éneklést nem hagyom abba. Így néha sikerül megnyugtatni, de annyira fel tudja hergelni magát, hogy akkor ez képtelenség. Most is felébred hamar, de megpróbálom visszanyugtatni több-kevesebb sikerrel.
    Jól próbálkozom egyáltalán, vagy milyen praktikával próbálkozzam, hogy segítsek neki megtanulni elaludni, és kipihenten játszhasson fejlődhesse.
    A választ előre is nagyon hálásan köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
      Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

      Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • ruszalka

    2011. július 18. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 hónapos, mozgásfejlődésben nagyon előrehaladott baba. Magától állásba kapaszkodik és mászik is és a rács mellett körbejár. Nos, ez mind szép és jó, de mindig ezeket csinálja. Alvás helyett, altatás közben, szopizás helyett, azt megszakítva… Hasra fordul, elgurul, rám kapaszkodik vagy egy közeli tárgyba, feláll, elmászik. Függetlenül attól, hogy mennyire álmos vagy éhes. Hintában sokat altattuk, de abban is hasra fordul már, négykézlábra áll és nézelődik, visszafordítom, akkor újra és újra. Hálózsákot is kipróbáltuk – gond nélkül felállt benne az ágyában, hihetetlen. Már kínunkban a babakocsiba bekötve is megpróbáltuk elaltatni, de csak sírt, fojtogatta magát az övvel és csak-csak sikerült abban is négykézlábra állnia. Tudom, hogy ez egy mozgásfejlődési probléma, nyilvánvaló. De sehogy nem lehet a babucit elaltatni, mert ő inkább ácsingózik még akkor is, ha vörös a szeme az álmosságtól. Lefektetem, feláll, újra lefektetem, akárhányszor képes felállni – ezzel csak azt érem el, hogy nagyon sír, méltatlankodik, és már menekül előlem, aminek nem igazán örülök. Most órákig tartó cécó és sírás után alszik el a cicin, semmi más nem működik. Éjszaka is felkel többször: ha véletlenül hasra fordul, akkor már automatikusan fel is áll, szerencsére ilyenkor általában könnyebb visszaaltatni, nem is itt szokott a gond lenni, hanem az elaltatásnál.
    Mit tehetnék, hogy ez javuljon?

  • Gunoda

    2011. július 17. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom, Eszter 7 hetes, tüneményes kiscsaj, nem lehet rá panaszom, csak elalvás terén. Az éjszakát általában éjféltől reggel 6-7-ig végigalussza evés után. Napközben hol alszik, hol nem. Igyekszünk tartani egy 3-4 órás ciklust az egész nap folyamán. (evés, nézelődés-játék, alvás) Ha jó napja van, szinte egész délelőtt alszik, időnként teljesen magától sikerül az elalvás (nézelődés után, vagy már a szoptatás végére elernyed). A délután már nehezebb elaltatni, este pedig, fürdés és vacsora után kész küzdelem. Azt hiszem, ilyenkorra túlpöröghet a nap élményei után, és nem bír ellazulni. Ha sikerül is ilyenkor elaludnia (ringatom, dúdolok, verselek neki, fejecskéjét simogatom, cumit is használunk), az alvás nem tart sokáig: felriad, keservesen sír(vagy inkább üvölt), sokszor a következő szoptatásig. Ez majdnem minden este menetrend szerinti program, sajnos. Próbáltuk, hogy nem fürdés-szopi előtt visszük el sétálni (kb másfél-két órára), hanem utána, hátha elernyed a babakocsiban vagy a kenguruban. Ez kinn az utcán működik is, de amint hazaérünk, azonnal rázendít. Hogyan tudnánk ilyenkor elcsitítani, és leszoktatni az „esti műsorról”? Hagyjuk-e,hogy álomba sírja magát? Párszor megpróbáltuk, volt, hogy működött, bár nem tudom, melyikünk sírt jobban kettőnk közül…
    Tanácsodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Gunoda

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      7 hetesen még szinte minden normálisnak számít. Este eleve hosszabb ideig szoktak ébrenlenni a babák, mint nappal két alvás között, tehát lehet, hogy egész egyszerűen csak nem akar még ilyenkor aludni. De az is lehet, hogy tényleg fáradt már ilyenkor a nappali sok élménytől és ezért nem tud ellazulni. Próbáld meg, hogy az esti időszakban magad mellé teszed hordozóban, foglalkozol vele, játszotok, beszélgettek vele, ha nyűgös, akkor megszoptatod, gyakrabban, akár óránként is. Amikor már nagyon álmos, akkor vigyétek fürdeni és aludni.

  • Kata

    2011. július 17. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam szptemberben lesz 2 éves. Eddig minden simán ment az esti és délutáni alvásokkal, de pár napja egyszerűen nem akar elaludni. Mindent kitalál, hogy pisilni kell, hogy kakilni kell, hogy szomjas, hogy adjam oda a kutyust, hogy vegyem ki a kutyust…stb. Minden simán ment, van rituálénk is, kap rongyot, puszit, mesét…de már nem „reagál” ezekre úgy, mint eddig. Nagyon el vagyok keseredve és érzem, hogy egyre türelmetlenebb vagyok vele, tekintve, hogy mostanában az ebédjét sem eszi meg. Semmi trauma nem érte, boldog család vagyunk, rengeteget játszik alvás előtt, szaladgál a kertben, pancsol a medencében, kertészkedünk, főzünk, tehát nem az a baj, hogy nem fárad el. A szemét dörzsölgeti, ásítozik, de közben folyamatosan szórakoztat 🙂 Mit tegyek? Lehet, hogy már volt ilyen kérdés, de sok anyukához hasonlóan én is úgy érzem, hogy az esetem speciális :))) Segíts kérlek! Mitől van ez most?

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Bizony abban szigorúnak kell lenni, hogy amikor elalvás van, akkor aludni kell. Ha megszokja, hogy ilyenkor már nincs mászkálás, nem fogod kivenni, nincs játék és ebben következetes vagy, akkor el fogja fogadni, hogy ez a szabály. De az elalvás ne csak kötelező, hanem kellemes és ellazító is legyen a számára: alakíts ki olyan esti rutint, ami segít őt kikapcsolni a pörgésből, a játékból: pl. vacsorázzon, utána fürödjön, olvassatok mesét, kapcsolja le ő a lámpát, aztán mondjatok még mesét a sötétben is, ha igényli, így nem lesz kedve jönni-menni majd, mert ellazul, és elalszik.

  • B. Ilona

    2011. július 15. péntek

    Kedves Ági!
    Köszönöm az eddigi küldeményeket.
    Két kérdésem van:
    1. A 6 hónapos kisfiam napközben ujjszopizással alszik el, illetve ha fogzás, vagy valami miatt nyugtalanul alszik, állandóan szopizza és mégsem tud elaludni, vagy ha este elaludt a cicin, amikor beteszem a kiságyba ha egy kicsit megébred, már kétségbeesve keresi az ujját. Lehet-e ezen változtatni? Korábban nem adtunk neki cumit, majd amikor megtalálta az ujjacskáját, gyakran szopizta, főleg amikor unatkozott, vagy nem tetszett neki valami, de mostanában csak elalváskor, vagy ha valami nagy tevékenységben van és erőgyűjtésre megáll egy pillanatra, ritkán ha valami nem tetszik neki és nem kap segítséget. Próbáltam cumival kicserélni, de azt csak akkor tudom becsempészni a szájába amikor már letettem a kiságyba, ringatás közben ha adom, csak játszik vele és még rosszabb, mert nem tud ellazulni.
    2. Kezdettől fogva velünk alszik egy szobában a kiságyában és mi költöznénk át másik szobába. Mikor jó ezt megtenni és fokozatosan (pl. egy-egy bútor átszállítása), vagy egyből? Én attól tartok, hogy a szoba megszokott berendezése is okozhat gondot.
    Köszönöm szépen a segítséget.

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      1. Egyáltalán nem gond, hogy így nyugtatja magát, az ujjszopásról szépen le szoktak szokni a babák később (csak akkor nem szoknak le, ha nagyon zaklatott a környezet, nem kapnak elég figyelmet, túl korán kerülnek közösségbe, ahol így nyugtatják magukat stb.)

      2. 6 hónapos korban már meg lehet tenni, nem kell fokozatosan, lehet egyik napról a másikra is. A szoba berendezése még nem érdekli a kicsit fél évesen.

  • A.Juli

    2011. július 15. péntek

    Kedves Ági!
    A kisfiam, aki 8 hónapos, pár napja, ha elviszem aludni nem akar lefeküdni, amint leteszem hasra(mindig így szokott) egyből négykézlábra áll és valahova menne. Azt olvastam, hogy ilyenkor mindig vissza kell fektetni és egy idő után megtanulja, hogy alvás van. A kérdésem az lenne, hogy ha egy kicsit lefogom, hogy ne próbáljon elmászni azzal nagy bajt okozok?
    Persze ha visszateszem a hasára akkor is ordít és ha mellébújok és ráteszem a hátára a kezem, hogy ne tudjon felkelni, abból is nagy ordítás van, de így sokkal hamarabb elalszik.
    A választ előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Nem lesz semmi baja, ha ilyenkor ráteszed a kezed és nem hagyod elmászni.

  • Katesz

    2011. július 07. csütörtök

    Kedves Agi!

    Kisfiam most lesz 1 honapos, nagyon jol eszik, szepen fejlodik.

    Az alvasokat probalom ugy rendezni, ahogy a tanacsaid kozott olvasom: szoptatas utan jatek, es ha latom, hogy elalmosodik, akkor leteszem aludni. Sokszor belealszik a szopiba, akkor le szoktam tenni egy kis jarkalas utan. De a fent emlitett mindket esetben, nagyon gyakran megesik, hogy miutan leteszem, ugy tunik, alszik, de par perc mulva mar ujra nyitva a szeme, esetleg mozgolodik is egy picit es nezelodik, kicsit felalomban, aztan belealszik egy rovid idore, aztan megint fent van, aztan eberebb, es igy tovabb (tobbnyire nem sir, elvan magaban) es csak sok ido utan alszik el teljesen. Kerdesem, hogy ilyenkor hagyni kell, vagy inkabb vegyem fel rogton es probaljam ujra lefoglalni valamivel amig jobban el nem farad?

    Ez csak a nappali alvasoknal van igy. Ejjel altalaban szopizas vagy egy par perces mozgolodas utan rogton elalszik. Van, hogy 5-6 orat is alszik az esti fektetes utan.

    Valaszodat elore is nagyon koszonom!

    Kertesz Kati

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Ez azért van, mert ő még nagyon felületesen alszik és szopi közben sem mélyen alszik el, hanem csak felületesen, ezért ébred fel, miután leteszed. Ilyenkor vedd ki és legyen ébren, amíg el nem álmosodik és csak akkor tedd le megint aludni.

  • Kőszegi Reni

    2011. július 05. kedd

    Kedves Ági!
    Alvással- altatással kapcsolatos kérdésem lenne.
    Kisfiam 2 éves. Az esti elalvással semmi gondunk nincs. A mindennapos tevékenységek után megbeszéljük, hogy itt az ideje az alvásnak. Beteszem a kiságyába, megkapja az alvós textilpelust és 10-15 perc forgolódás után szépen elalszik. Reggelig semmi gond.
    De ez nem megy a délutáni alvásnál. Se a kiságyába, se a nagyágyon.
    Látom rajta, hogy álmos, sőt jelzi is mert megkeresi az alvós pelust,de cici nélkül nem tud elaludni. Se ha mellette vagyok, se ha egyedül van. Figyel, minden kis neszt meghall. Lereagálja a gépkocsiforgalmat az utcán és sorolhatnám.
    Ha megunom a KÍNLÓDÁST és oda adom a cicit, 5 perc és alszik.
    Tudnál valami bevált „trükköt” ajánlani?
    Ismételten köszönöm…
    Szia Reni

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Őszintén szólva ebben a korban már nehéz ezen változtatni. Meg lehet vele próbálkozni, hogy ilyenkor összebújtok, mesét olvastok és melléd feküdve a nagyágyon alszik el, vagy hogy bevezettek egy rutint, együtt besötétítek a szobát, utána mese a kiságyban, aztán alvás, de ezeket csak sok türelemmel tudod bevezetni és elsőre nem fognak segíteni, jópár napos próbálgatás kell, mire egyre rövidebb idő alatt sikerül majd. Szerintem semmi gond nincs azzal, ha nappal csak cicin tud elaludni, 1 éven belül úgyis kinövi majd, ha nincs rá okoz, hogy leszoktasd róla és tényleg 5 perc alatt elalszik így, akkor miért kéne rajta változtatni?

      • Kőszegi Reni

        2011. július 09. szombat

        Kedves Ági!!

        Köszönöm válaszod. A cicin való délutáni elalvásról való leszoktatást csak az ovi miatt kezdeményezném. Tudom még több mint egy év, de nem akarok minden ovira felkészítő változtatást az utolsó időszakra hagyni.
        Ezért próbálkoztam, de eredménytelenül.
        De akkor hagyok még időt, hátha magától elhagyja…
        Köszönöm!!!!!!!!!

  • Judit

    2011. július 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyszülőknél lakunk, ezért eddig nem volt lehetőség napirend kialakítására, de mivel most nyaralni vannak, itt az ideje, hogy kézbe vegyem az irányítást! Ehhez szeretnék néhány tanácsot-véleményt kérni.
    Nekem főként a nappali alvással vannak gondjaim.
    13 hónapos a kislányom, néha egyszer de általában kétszer (11-12 majd 4-6 körül alszik el) nap közben. Mondták már hogy váltsak át egyszerire, de ha korán elfárad és elalszik akkor nem bírná ki a teljes délutánt… ugye???
    Sokáig csak cicin aludt el, de a napi 3-szori szoptatást már soknak tartom, és szoktatom, hogy csak mellette fekszem a nagy ágyon.
    Mindig a nagy ágyon alszik velem – hogyan szoktathatom rá a kiságyra? Ha kézben aludt el, akkor be tudom rakni és ha kicsit fel is eszmél, általában visszaalszik, de ha kicsit is ébren van, rögtön elked sírni. Nap közben is, ha berakom kicsit, hogy gyorsan megcsinálhassak valamit. Olyan, mintha egyáltalán nem szeretne ott lenni – arra gondoltam, hogy azért, mert sokkal puhább a matrac, mint a nagy ágyé. Próbáltam korábban még pólómat mellé rakni, hogy érezze az illatom, nem nagyon vált be.

    Aztán az altatási rituálé… Általában mennyi ideig tart egy altatás? Mert én úgy érzem, hogy kislányom túl sokáig van túl ébren – megpróbál felmászni az ablakba, lemászni az ágyról, rángatja a pólóm hogy szopizna, oda-vissza mászkál az ágyon, és persze sír. (Persze biztos sokkal hosszabbnak érzem, mint a valóságban, miközben a fülembe üvölt vagy arcomba rúg a kis drága…) Aztán egy idő után egyre többet marad fekve, lenyugszik és elalszik.
    Hogyan lehetne nyugodtabbá tenni a procedúrát? Próbáltam már, hogy csak később tettem ágyba, hogy fáradtabb legyen, de azt hiszen túllőttem a célon, túl fáradt lett és már azért nem tudott aludni… Kb mennyi idővel az első szemdörzsölgetés után próbáljam altatni?

    Egyébként nagyon élénk és bújós baba, tele van energiával és legszívesebben mindig csak sétálna, amit magától még nem tud, úgyhogy jön és fogja a kezem, hogy sétáljak vele 🙂 Most eléggé hisztis korszakban van, de remélhatőleg már kifelé lábal belőle.
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Van egy átmeneti időszak a kettő és az egy nappali alvás között, amikor néha még 2x aludna a baba, néha már csak 1x, ez normális, idővel megérik majd a hosszabb ébrenlétre.
      Kb. 20-30 perc kell, mire a baba teljesen ellazul és elalszik, abban kell neked segíteni, hogy el tudjon lazulni. Most az a gond, hogy nincs egy olyan ellazító rutinotok, ami segítene neki ellazulni, ezért nem tudja igazán, mit kéne tennie, mert eddig nem tanulta meg, mivel mindig segítséget kapott az elalváshoz. Elalvás előttre tehát találjatok ki egy rutin cselekvéssort, ami mindig ugyanaz. Pl. közös redőnylehúzás (este lámpaleoltás), meseolvasás, puszi, majd kimész a szobából.
      A kiságyra úgy tudod rászoktatni, hogy megbeszélitek, hogy ő már nagylány és a saját ágyában kell aludnia és ezentúl mindig odateszed következetesen, amíg meg nem szokja és rá nrm jön, hogyan tudja saját magát elaltatni.

  • Melinda

    2011. július 04. hétfő

    Kedves Ági,

    Az Álomba Ringató Praktika érdekelne, mert nálunk is az a gond, hogy a 8 hónapos kislányom csak cicin alszik el éjjel is, nappal is. Ezt az neheziti mostanában meg, hogy a két kis fogacskájával harapja a mellbimbóm, és ez annyira fájdalmas nekem hogy nem tudom szopiztatni. Emiatt ő meg nem tud elaludni és igy mostanában nagy sirások az esték, sőt a ma reggelünk is az lett.

    köszönettel,
    Melinda

    • Judit

      2011. július 04. hétfő

      Szia!
      Az én kislányom is 7-8 hónapos volt, amikor minden éjjel többször is felkelt, hogy szopizzon. Engem teljesen kimerített, hogy nem tudtam aludni, úgyhogy abba akartam hagyni, ami apukának nem tetszett, mert „sírni hagyom”… De végül is sikerült, nagy küzdés volt pár napig, de igazából nem tartott olyan sokáig. Csak kitartás és elhatározás kérdése. Próbáld máshogy megnyugtatni – ének, könyv, mellette fekszel, hátsimi, stb.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      A könyvet megvásárolhatod itt: http://alvas.kismamablog.hu/alomba-ringato-praktikak/

  • Andi

    2011. június 26. vasárnap

    Kedves Ági!

    Ismét a segítségedre lenne szükségem.
    Kislányom 8 hónapos, 6 hónapos koráig még csak hason feküdni sem volt hajlandó, azóta viszont már mászik. Ez nagyon örvendetes dolog, viszont sajnos amióta elkezdett mozogni, nagyon nehezen tudom elaltatni. Addig evés után elpilledt, letettem az ágyába és kis forgolódás után aludt. Most viszont ha leteszem, picit mocorog, aztán egy darabig mozdulatlanul fekszik, majd elkezd kalimpálni a lábával (hasra teszem le), felnyomja magát négykézlábra aztán vagy mászni kezd, vagy pedig feltérdel az ágyában. Ilyenkor küzdök vele, mindig visszateszem és így harcolunk még végre el nem alszik (fél 9 és 9 között). Ezután viszont kb. óránként felébred éjfélig aztán pedig már menetrendszerűen ébred 2 és 3 között aztán pedig 5 és 6 között. Van hogy felébred 1 körül is, de ilyenkor nem szoptatom meg, csak vizet adok neki, 3kor viszont enni is adok (azt olvastam, hogy 6-7 óra után már lehet, hogy éhes). Próbáltam már a rooibos teát ill. azt hogy jó alaposan megetetem péppel fürdés előtt, de egyik sem vált be. A tea nem hat rá a pépet pedig nem hajlandó enni, este csak a tejet fogadja el (egyébként napközben 2szer kap gyümölcsöt és 1szer főzeléket). A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne elérni, hogy kevesebbszer ébredjen, vagy hogy végig aludja az éjszakát (régebben 5ig aludt és aztán szopi után még 8ig), mert már nagyon kimerült vagyok és a kialvatlanság miatt egyre türelmetlenebb is.

    A másik gondom – bár ez nem ehhez a témához kapcsolódik – az lenne, hogy mit tehetek, ha nem eszi meg a bébiételt? Én szívesen főzök neki, de hamarosan megyünk nyaralni és ott nem lesz rá lehetőségem. Hogyan tudnám rávenni, hogy egye meg azt is?

    Köszönöm válaszod.

    Üdv

    And

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

      Evés: örülj neki, ha a házi kosztot szereti jobban. Nyaralásnál friss gyümölcsöt mindig lehet neki adni, a főzelékekhez pedig megpróbálhatsz házi ízeket hozzáadni, pl. levessel, főtt burgonyával keverni, amit könnyű beszerezni vagy megcsinálni idegen helyen is, illetve segíthet, ha kicsit ízesíted a bébiételeket.

      • Andi

        2011. július 05. kedd

        Kedves Ági!

        Köszönöm a válaszodat.
        1. Nem hiszem, hogy a fogzás okozza a bajokat, mert a kislányom 3 hónaposan kezdett el nyáladzani és rágcsálni, de azóta sem jött ki egy foga sem. Ez a mizéria az altatással 3 hónapja tart. Vagy létezik, hogy fél évig fogzik eredménytelenül? Homeopátiát próbáltunk, nem használt.
        2. A mozgásra én is gondoltam, mert nagyon hirtelen kezdett el fejlődni ezen a téren, de sajnos a hálózsákban altatás nem segít.
        3. A szeparációs szorongás biztos szerepet játszik a dologban, mert nappal állandóan rajtam lóg, de a pólós dolog sem jött be nála. Az apás dolgot még nem próbáltuk, mert apa dolgozik és nem lenne túl kipihent ha éjszaka 4szer kelne a gyerekhez. De persze lassan szerintem ehhez kell folyamodnunk hátha ez bejön alapon.

        Az altatást nappal úgy csinálom, ahogy írtad (ellazítás és lefektetés) és remekül működik is. Este viszont, amikor leteszem (látszólag ellazult állapotban) egy darabig úgy tűnik, hogy el is alszik, de aztán egyszercsak feléled és elkezd sírni+mászni v. feltérdelni. Ilyenkor mi a teendő?
        A másik gondunk az, hogy már az esti etetés közben is sír (fektetés előtt etetjük, mert fürcsi előtt a pépet nem fogadja el, csak egy kevéske tejet iszik, ami pedig elég éjszakára). Ezt régebben nem csinálta és tippem sincs, hogy mi lehet a baj.

        Köszönöm válaszod.

        Üdv:

        Andi

        • Vida Agi

          2011. július 08. péntek

          Igen, létezik, hogy akár hónapokig is vannak fogzási tünetek, fog pedig nincs, ilyen előfordul, attól azokat a tüneteket még a fogzás okozza.

          Ha feláll, mindig fektesd vissza egészen addig, amíg fel nem adja és el nem alszik. Első alkalommal ez akár 1 órát is eltarthat.

          Az esti etetés közben sírás azért lehet, mert vagy már nagyon álmos ilyenkor, vagy pedig tudja, hogy a lefektetés jön és ezellen tiltakozik.

          • Andi

            2011. július 21. csütörtök

            Kedves Ági!

            Köszönöm a választ.
            Az altatás nagyjából megoldódott, de az esti etetéssel kapcsolatban sajnos a helyzet nem sokat változott.
            Több barátnőm is javasolta, hogy fürdetés előtt etessem meg a kicsit és utána már csak szopit kapjon. Mivel a pépeket nem fogadja el, gondoltam kaphatna már rendes vacsorát pl. sajtos kenyeret. Vagy ez még korai 9,5 hónaposan? Azért is gondoltam erre, mert egyre jobban érdekli, hogy mi mit eszünk, mindig a mi vacsoránkból szeretne kérni. Mit lehet még adni egy ekkora babának vacsorára a pépen és a főzeléken kívül?

            Előre is köszönöm a válaszodat.

            Üdv:

            Andi

  • Jelenik-Merazga Linda

    2011. június 22. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 13 hónapos és alvászavarokkal küzd. Eddig mindig cicin altattam, és utána a kiságyban aludta át az éjszakát egészen 1 éves koráig. Reggel még játszott is a kiságyában egyedül, majd finoman jelezte ébrenlétét. Nem volt eddig szervezett napirendje, mert igény szerint szoptattam (a nevelést is ehhez igazítottuk párommal). Sikerült leszoktatni a ciciről és helyette hátsimogatással aludt el köztünk (nagy nehezen). Átvittük kiságyába, fél 1-kor mindig felébredt és akkor elkövettük azt a hibát, hogy áthoztuk és az est további részét közöttünk töltötte. Ezentúl nem aludt mélyen és pár héttel később már a kiságyát abszolút nem viseli el. A napközbeni alvásnál még nehezebben alszik el. Szeretnénk visszaszoktatni a kiságyába és hogy újból átaludhassa az éjszakát. Járni most tanul és a foga is jön, de úgy látjuk, hogy nem ez okozza alvászavarát. Szeparációs szorongást részben már leküzdöttem, bár az altatásnál folyamatosan igényli a közelségemet.
    Válaszát és segítségét előre is köszönjük!

    Linda

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Ezt csak úgy tudod megoldani, hogy következetesen a kiságyban altatod, akármekkora is a hiszti. Segíthet, ha nem te, hanem Apa fekteti le néhány napig, amíg meg nem szokja a kiságyban altatást, mert Apától jobban elfogadja, de azért készülni kell rá, hogy az első alkalommal akár 1 órát is tarthat a reklamálás, mielőtt elaludna. De ha Apa nem adja fel, hanem kitart, akkor másnap már könnyebben megy majd.

  • Orsi

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági!
    G. Mónika június 16-i problémájához teljesen hasonló az enyém, de nem használok Facebookot, így nem tudom elolvasni a válaszodat, és én is felteszem a kérdésemet.
    Az én fiam is 22 hónapos és mióta (kb. 1 hónap) kimászott a kiságyból, és gyerekágyat kapott, azóta az esti elalvás elég sokáig tart, átlag 30 perc, de van, hogy több. Előtte a rácsos ágyba csak le kellett tenni, megsimogatni, betakarni, megpuszilni, és ki tudtam jönni a szobából, ő meg negyed óra alatt elaludt. Most meg végig ott kell ülni/feküdni mellette, míg el nem alszik, mert különben kijön az ágyból, a szobából, meg játszani és inni akar, lábbal dobol az ágytámlán, nevetgél, beszél, stb. Úgy kell őt bent tartani szép szóval és egy kis fizikai visszatereléssel az ágyában. Elég fárasztó így.
    Mióta ez van, az én fiam is kevesebbet alszik: később alszik el és korábban kel. Néha ő is felébred éjjel és 1 óra, mire visszaalszik. Nem játszás miatt, hanem mert átjön a mi ágyunkba, aztán visszamegy az övébe, meg u.ez még egyszer, meg ivás, stb.
    Hogy lehetne a régi nyugodt, gyors és önálló elalváshoz visszatérni szerinted?
    Köszönöm.
    Üdv.: Orsi

    • Vida Agi

      2011. július 06. szerda

      Ezen kitartással és következetességgel lehet csak változtatni. Ha kialakítasz egy rutint, amitől ő is elálmosodik (meseolvasás stb.), ha mindig visszaviszed az ágyba, amikor kijön, akkor pár hét alatt megtanulja majd, hogy ez a szabály és kész.
      Éjjel egyértelművé kell tenni a szabályt, hogy ilyenkor nincs játék és ti is alszotok. Ne kapcsoljatok villanyt, ne beszéljetek vele, tereld vissza az ágyba (vagy hagyd, hogy veletek aludjon el), de ti aludjatok, hogy lássa, ilyenkor nincs semmi érdekes. Az ágyához tehetsz egy kis vizet, hogy ha felébred, tudjon magától inni.

  • G.Mónika

    2011. június 16. csütörtök

    Kedves Ági! 22 hónapos kislányom kb 2 hete kimászott a kiságyából,(kiesett)kivettünk neki 2 rácsot,hogy kitudjon mászni. Azóta nem akar az ágyában aludni,a mellette lévő nagyágyon alszik,de nehezen alszik el, állandóan kimászkál 1-2 órán keresztül szoktuk visszahordani az ágyba mire ottmarad és elalszik.Északa is felkel 1szer-1szer,akkor van,hogy 1órát is fent van mire vissza alszik, nem játszani akar,csak kiabál anyuci.apuci mikor kinek.eddig este 8tól-reggel fél8-8ig aludt most jó ha 9-fél10-re elalszik 7ig jó esetben. napközben 1,5-2 órát alszik azzal nincs nagyobb baj és hamarabb is elalszik mint este.Nemtudom mitévő legyek kérlek segíts, köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Erre a kérdésedre válaszoltam a Facebookon.

      • Andi

        2011. június 17. péntek

        Kedves Ági!

        Ismét a segítségedre lenne szükségem.
        Kislányom 8 hónapos, 6 hónapos koráig még csak hason feküdni sem volt hajlandó, azóta viszont már mászik. Ez nagyon örvendetes dolog, viszont sajnos amióta elkezdett mozogni, nagyon nehezen tudom elaltatni. Addig evés után elpilledt, letettem az ágyába és kis forgolódás után aludt. Most viszont ha leteszem, picit mocorog, aztán egy darabig mozdulatlanul fekszik, majd elkezd kalimpálni a lábával (hasra teszem le), felnyomja magát négykézlábra aztán vagy mászni kezd, vagy pedig feltérdel az ágyában. Ilyenkor küzdök vele, mindig visszateszem és így harcolunk még végre el nem alszik (fél 9 és 9 között). Ezután viszont kb. óránként felébred éjfélig aztán pedig már menetrendszerűen ébred 2 és 3 között aztán pedig 5 és 6 között. Van hogy felébred 1 körül is, de ilyenkor nem szoptatom meg, csak vizet adok neki, 3kor viszont enni is adok (azt olvastam, hogy 6-7 óra után már lehet, hogy éhes). Próbáltam már a rooibos teát ill. azt hogy jó alaposan megetetem péppel fürdés előtt, de egyik sem vált be. A tea nem hat rá a pépet pedig nem hajlandó enni, este csak a tejet fogadja el (egyébként napközben 2szer kap gyümölcsöt és 1szer főzeléket). A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne elérni, hogy kevesebbszer ébredjen, vagy hogy végig aludja az éjszakát (régebben 5ig aludt és aztán szopi után még 8ig), mert már nagyon kimerült vagyok és a kialvatlanság miatt egyre türelmetlenebb is.

        A másik gondom – bár ez nem ehhez a témához kapcsolódik – az lenne, hogy mit tehetek, ha nem eszi meg a bébiételt? Én szívesen főzök neki, de hamarosan megyünk nyaralni és ott nem lesz rá lehetőségem. Hogyan tudnám rávenni, hogy egye meg azt is?

        Köszönöm válaszod.

        Üdv

        Andi

  • Laura

    2011. június 01. szerda

    Kedves Ági!

    Azzal a „problémával” fordulnék hozzád, (azért írtam idézőjelbe mert igazából nem probléma)
    hogy 11 hónapos babám kb. két hónapja max.este 9-ig ágyba kerül (magától alszik el segítség nélkül 4 hónapos kora óta) végigalussza az egész éjszakát,illetve reggel 6 körül iszik egy kis tápszert (120 ml) ,ez után pedig 9-10 óráig alszik tovább.Majd délután 2-től alszik 4 óráig.
    Nem túl sok ez az alvás mennyiség (tudom, a babák érzi,hogy mennyit kell aludniuk és mi a jó nekik),de ez nem aggasztó egy kicsit…?

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Nem kell aggódnod, ez a mennyiség az életkori átlagba belefér (13-15 óra/nap)

  • Pataki Edina

    2011. május 31. kedd

    Ja és azt elfelejtettem hozzátenni, hogy ha nagy nehezen sikerül elaltatni akkor délelőtt alszik 2-2,5 órát délután pedig 1/2-3/4 órát.

  • Pataki Edina

    2011. május 31. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam most 9 hónapos. 4 hónapos kora óta alussza át az éjszakákat (este 8-1/2 9-től magától alszik el reggel 1/2 7-7-ig.) és azóta napközben csak nagy nehézségek árán lehet letenni aludni. Általában 4-5 órás ébrenlét után már vörösre dörgöli a szemeit, véresre kaparja a füleit, húzgálja a haját és csak nyűglődik sehogy semmi nem jó neki. Van úgy, hogy már el akar dőlni a szőnyegen olyan álmos és sír a fáradtságtól de amikor próbálom lefektetni aludni akkor hisztizni kezd. Elég gyakran előfordul, hogy annyira behergeli magát hogy a megevett ételt is kihányja. Próbálkoztam már teával de sajnos napközben semmilyen folyadékot nem fogad el. Azt hittem, hogy mikor már mászni kezd akkor azzal, hogy jobban elfárad könnyebb lesz a nappali alvás de csak nehezebb lett.
    Próbáltam már babakocsiban sétáltatva altatni, de a babakocsit egyszerűen nem szereti. Nem akar megmaradni benne. Az autóban ugyanez a helyzet.
    Nem tudom mit rontottam el, mit csináljak másképp mert ez a helyzet nagyon próbára tesz.

    Köszönöm a válaszod!

    Üdvözlettel: Edina

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      A gond az, hogy nem tanult meg elaludni, ezért nem tud ellazulni elalvás előtt. Ezen úgy tudsz segíteni, ha kialakítasz egy nappali altatási rutint, olyat, amitől tényleg ellazul, elpilled és ezt következetesen tartod. Az első pár alkalommal még talán tiltakozni fog ellene, de ha kitartó vagy, akkor minden egyes alkalommal egyre jobb lesz a helyzet.

  • Évi

    2011. május 28. szombat

    …az előző hozzászólásomhoz elfelejtettem még hozzátenni, hogy cumit nem fogad el…
    Előre is köszönöm a választ:)

  • Évi

    2011. május 28. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11 hónapos, cicin alszik el. Több okból szeretném abbahagyni a szoptatást. Olvastam az Álomba Ringató Praktikákat, és azt a megoldást találtam Nálunk, hogy csak az ellazult állapotig szoptassam, majd tegyem be ebben az állapotban a kiságyba, de ahogy a cicit elveszem tőle, rögtön ordítani kezd, és így oda az ellazult állapot. Ha meg nem cicin teszem le, akkor el sem lazul rendesen, simogatnám én hátát, csak hogy áll a kiságyban…belevaló típus egyébként, a teszted szerint. Hogy tudnám ezt megoldani, Üdv: Évi

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Több lehetőség is van:

      1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
      2. Azt is megteheted, hogy este hozzádbújva alszik el, de szopit nem kap, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy éjjel is ezt akarja majd visszaalváshoz
      3. Azt is lehet, hogy szépen nyugodtan megbeszéled vele még napközben, hogy mostantól nincs cici, és megindoklod valamivel (indoklásra többféle verziót hallottam már, pl. „elvitte a nyuszika a tejet a nagyon kicsi babáknak”, „elfogyott a tejecske” stb.). Ha kéri, akkor megint elmondod ugyanezt a történetet. Az altatásnak azonban ugyanúgy kell adni egy keretet, mint addig, tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor most szépen el fog ezentúl aludni magától, mert valamilyen mód kell, ahogy elaltathatja magát, pl. bevezetsz valamilyen alvósállatkát, de sokszor az is segít, ha a te párnáddal aludhat el.
      4. 1-2 napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, ez általában gyorsan hatni szokott, Apának ugyanis nincs tejszaga és hozzá másként állnak, mint Anyához, rólad tudják, hogy megengedőbb vagy. Az első alkalom lesz nehéz, azt át kell vészelni, addig te tűnj el és Apa is készüljön rá, hogy nem 2 perc lesz elaltatni a gyereket, de onnantól kezdve rohamos javulást fogtok tapasztalni.

      • Évi

        2011. június 03. péntek

        Köszönöm.

  • Melinda

    2011. május 25. szerda

    Kedves Ági!

    Gyermekem 3 és fél, nemsokára 4 hónapos. Sajnos pár napja problémánk van az esti elalvással. Eddig nem volt semmi gond, este 20 fele leraktam aludni, mindig is a kiságyában, illetve bölcsőjében aludt a saját szobájában, elalvás előtt van a fürdetés, szopizás, majd egy pár percet halkan beszélek hozzá, hasra teszem a kiságyba (mindig csak hason aludt), cumit odaadom neki, kicsit simogatom a hátát, majd kimegyek a szobából. Néha sír, mert kiesett a cumi, ilyenkor csak azt kell visszaadni, és minden gond nélkül elalszik. Kb. éjjel 2-ig alszik, akkor eszik, kicserélem a pelust, és minden további nélkül vissza tudtam rakni aludni, néha még a cumi sem kellett. Reggel 6-kor kel. Napközben 3x 1-1,5 órát alszik, van, hogy kevesebbet, de ez nem is gond, az elalvással nincs gond nappal. Mostanában viszont este amint teszem bele a kiságyba már elkezd visítva sírni, emellett megfeszíti magát, tiszta vörös lesz és semmi nem nyugtatja meg (szószerint mindent kipróbáltam: etetés, simogatás, susogás, dúdolás, popsiütögetés, ringatás, járkálás, hintaszék stb.). Korábban ezek a sírások nappal voltak a legváltozóbb időpontban, nem voltak köthetők semmihez, és szintén semmi sem nyugtatta meg. És most már az éjjeli etetés után is sír. Lehet, hogy jön a foga? Nem látom ennek semmi jelét még.
    Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Két dologra gondolok, ami ezt okozhatja nála:

      1. Lehet, hogy már kicsit tovább tud ébren lenni és amikor lefekteted, ezért tiltakozik még a lefekvés ellen. Ebben a korban este minimum 2, de inkább 3 órát már ébren tudnak tölteni a babák az előző alvás óta. Lehet, hogy ha egy fél órával később fektetnéd, az megoldaná.

      2. A másik lehetőség, hogy azért sír az esti és az éjszakai etetés után is, mert vagy a hasa fáj ilyenkor, vagy pedig kicsit kevesebb a tej ilyenkor és nem lakik jól (ezen esetleg egy kis szoptatás még segíthet). Éjjel csak akkor cseréld a pelust, ha bekakil, egyébként nem kell, mert nagyon felébred tőle a baba és utána egyre nehezebb lesz már visszaaltatni.

  • N. Ildikó

    2011. május 20. péntek

    Kedves Ági!
    11 hónapos kislányom eddig nem kapott műanyag cumit, de esténként szopizva aludt el. (Logopédusként úgy gondoltam több a cumi hátránya, mint előnye…)Most rászokott arra, hogy nappal is csak szopizva aludjon el. Utána leteszem a kiságyba, de hamar felriad, felébred. Nem tudom mindig szoptatni ilyenkor, ezáltal nappal keveset alszik, éjjel 1-2 szer mindig felébred, szopi, alvás. Tanácsot szeretnék kérni, vessük be még is a műanyag cumit vagy tegyem mellre továbbra is, hátha elszokik később ettől, és enélkül is elalszik…

Comment navigation