A csecsemő alvása

A csecsemők alvásában ciklusok vannak, ha ezeket kiismerjük, sokkal hatékonyabban tudjuk kezelni az alvásproblémákat.

A csecsemő alvásaA csecsemő születése után általában egész nap alszik. Ez a tény, általában a születés utáni 1-2 napra igaz, hiszen a kicsik többnyire ilyenkor pihenik ki a fáradalmas születést. Így aztán a baba az első 1-2 kórházi napot valóban alvással tölti, és éppen akkor hagy fel ezzel a jó szokásával, amikor hazaindulunk vele a kórházból. Ezt követően sokszor azt tapasztaljuk, hogy a pici nem véletlenszerűen kel fel álmából, hanem mindig nagyjából azonos idő elteltével, például éjszakánként 3 óránként (ekkor éhezik meg), később pedig a fogzási időszakban mindig pont 40 percenként, azaz a 20 perces altatást követően éppen 40 perc múlva kel, amit mi roppant igazságtalannak érzünk, hiszen 20 percen át altattuk, és utána alig maradt egy kis szabadidőnk. Ilyenkor az ember megpróbálja hamarabb letenni a babát, és nem hagyja 20 percet szopizni (vagy nem járkál vele 20 percen át a szobában), hátha így több szabadideje lesz. De pechére, amint 10 perc után leteszi a látszólag alvó kicsit az ágyba, a baba fészkelődni kezd és felébred: kezdődhet a móka előlről!

A babák alvásával kapcsolatban fontos tudni, hogy ciklikusan váltogatják egymást a mély alvó és az éberen alvó időszakok. Nincs ez másként a felnőtteknél sem: amikor elalszol, először mély álomba merülsz, majd nagyjából másfél óra után fél órás éberebb alvás következik, ez az úgynevezett REM alvás, ilyenkor szoktunk „álmodni”, azaz ilyenkor aktívan működik az agyunk, mi pedig utólag vissza tudunk emlékezni az ilyenkor „átélt” emlékképekre. Ha valami ilyenkor megzavar, felébredünk, normál esetben azonban visszakerülünk a mély alvási fázisba. A felnőtteknél az alvási periódus 2 órát vesz igénybe, azaz kétóránként zajlik le egy mélyalvási és egy éber alvási fázis.

A csecsemőknél ez a ciklus mindössze 60 perces, majd az életkor előrehaladtával fokozatosan nő a tartama. A 60 perc azonban arányaiban nem úgy oszlik el, mint a felnőtteknél, sokkal hosszabb az éber alvási szakasz: mire a baba elalszik, nagyjából 20 perc telik el.

Az önálló elalvás tanult képesség. Kezdetben a legtöbb újszülött igényli a szülő közelségét, az általa nyújtott biztonságot az elalváshoz, ez lehet a szopizás, vagy egy kis dédelgetés, vagy járkálás a szobában, a kisebb igényű csecsemőknek az is elég, ha csak egy cumit kapnak és csak az elenyésző százalékuk elégszik meg azzal, hogy egyszerűen leteszik az ágyba és magától alszik el. Amíg az éber álom időszakában van könnyen felriadhat a zajokra, ez különösen 6-12 hónapos korban jellemző. Nem szabad azokra hallgatnunk, akik szerint majd megszokja a zajokat a baba és nem fog felriadni, mert ez nem igaz: hiába zajongunk egy újszülött mellett, ő még kevésbé érzékeny a zajokra, azonban fél éves kor után elkezdi érdekelni a gyerekeket a világ, és kíváncsiak rá, mi lehet az a zaj, ezért felriadnak rá. Ebben az életkorban kellőképpen zajmentes közeget kell biztosítanunk a kicsi alvásához:

  • Elalváskor az első 20 percben próbáljunk lehetőség szerint csendet tartani
  • És az elalvástól kezdve minden 45 percben megébredhet a baba, ilyenkor is ajánlott csendben maradni
  • Miért ébred fel a baba többször is éjszaka? Amikor alvásában az éberebb szakasz jön, valami megzavarja az álmát, erre felébred. Ez a „valami” lehet a fogzás miatt húzódó íny, egy furcsa, szokatlan zaj (hiába van a lakásban csend, mert egy autó elhaladása az úton vagy a kutyaugatás is felkeltheti a picit), a saját mozgása (intenzív mozgásfejlődési időszakokban figyelhető meg a nyugtalanabb éjszakai alvás, például a kicsi megpróbál álmában forgolódni és erre felébred, vagy a fejlődő izomzat rángásai ébresztik fel), az ún. növekedési fájdalom, illetve a szeparációs szorongás (anya hiánya).

    Az éjszakai ébredések maguktól alábbhagynak, amikor a kicsi megtanul önállóan visszaaludni, illetve az alvási ciklus hossza megnő.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

185 Comments

Comment navigation

  • Inez

    2009. április 18. szombat

    Mózes babám 4 hónapos sajnos elég rossz alvó. Napközben nem alszik, ha szopi után elalszik a kezemben, az csak addig tart amíg kézben tartom. Este 11 körül elalszik, de gyakran felébred. Napközben sokat nyöszörög, csak kézben hallgat el. A babakocsiban ordít. A cici a gyógyír mindenre. Legszívesebben egész nap a szájában tartaná. sokszor látom, hogy nyűgös, mégsem alszik el. Már teljesen elbizonytalanodtam, éhes lenne? Csak szopizik, van tejem, esetleg nem tápláló eléggé? Vagy akkor is cicizne, ha az éhségen kívül más a baja? A hasfájós korszakon túlvagyunk, esetleg ez már a fogacskák miatti nyűgösség lenne?Mivel vegyem rá a babakocsizásra? Hogyan aludna jobban/többet? Adjak neki bébiélelt? De hiszen van tejem és imád szopizni. Bármilyen ötletet szívesen fogadok.

    Válasz: Az a gond, hogy rossz szokásokat vett fel és azt meg is tartotta, ez kavarja meg az éjszakáit is. Nem a tejeddel van a baj, biztosan eleget eszik, egyszerűen csak azt tanulta meg, hogy minden problémára a cici a megoldás, ezért most már mindig azt kéri.

    Először is a napirendet kell beállítani: reggel felkelés után evés, aztán büfi és játék. Ha kezd fáradni (2-3 óra ébrenlét után), akkor dédelgesd meg kicsit, amikor már félálomban van, de még nem aludt el teljesen, akkor tedd le az ágyba. Ha sír vedd ki, nyugtasd meg, de aztán megint tedd vissza. Ezt játszátok mindaddig, amíg el nem alszik.

    Napközben 3 alvás szokott lenni ebben a korban, általában 30-60 percesek (néha hosszabbak)

    Éjjel még szoptasd, amikor felébred, mert ebben a korban még az éhség miatt ébred a baba. Csökkentheted az éjjeli ébredések számát, ha az esti időszakban gyakrabban szoptatsz, akár félóránként, így éjjel nem lesz éhes a baba.

    A napközbeni nyöszörgés az unatkozás és a fáradtság miatt van (mivel nem alszik eleget nappal). Ha aludt, majd evett, akkor utána jókedvű, tedd le játszani, ha kezdi unni magát (10-20 perc után), akkor adjál neki új játékokat, vagy vidd át másik szobába és játsszon ott megint, illetve játssz vele egy kicsit te, majd hagyd megint magára, így változatosan telik az ideje. Ha nem szeret magában lenni, tedd hordozóba és úgy vidd magaddal, de ne hordozd órákig és ne vedd fel, hogy ne ezt szokja meg.

  • hostile

    2009. március 04. szerda

    Szia!

    3 és fél hónapos ikerlányaim vannak. Nagyon szerencsés vagyok, mert átalusszák az éjszakát. Reginát leteszem vacsi után, és elalszik, ő nem is alszik el kézben, vele semmi gond, mostanában 1*2* felriad, de kis simi és alszik tovább. Dorinával van gondom. Már az esti fürdésnél nyűgős, utána ordít, amíg kajára kerül a sor, mert a Regi szokott előbb szopizni, ő simább ügy. Hiába ringatja, nyugtatgatja apa, csak sír, ordít, borzasztó. Nagyon éhes nem nagyon lehet, mert fürdés előtt 1- 1,5 órával megetettem őket, nyugisabb legyen az este. Elalszik cicin, de letenni nem tudom, mert egyből fenn van ahogy ágyba ér, vagy 5 perc múlva ébred. Sír, nem lehet megnyugtatni, csak ha felveszem. A vége az , hogy mellettem alszik el cicizve, és éjfél körül tudom lerakni a kiságyba. A legrosszabb, hogy volt 1-2 hét amikor nem volt gond, elringattam, kiságy és alvás volt. Mi történhetett? Napközben sincs gond általában ringatással alszik el, utána, ha meg is ébred, alszik az ágyikójában. Csak este van őrület. Napközben szopi után kb 1,5 órát vannak fent, utána alszanak, délelőtt többet, délután kevesebbet. Dori van hogy délután nem alszik, vagy csak 1/2 órát, de akkor is csak 1,5 óráig nyugodt, utána nagyon nyűgös, sírdogál, nyugtalan, álmos szemekkel, de aludni nem alszik. Ahogy megfigyeltem az esti műsor független attól, hogy délután alszik vagy nem. Segítséget kérek, ötletet SOS! 🙁

    Válasz: Ezt a kezdődő fogzás okozhatja. Érdemes elolvasnod a homeopátiás alkati szerekről szóló leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt. Ebben minden bennevan ezzel kapcsolatban.

  • Emese

    2009. január 30. péntek

    Kedves Ági!
    10 és fél hónapos a kisfiam és az alvása több mint egy hónapja katasztrófális. 6 hónapos koráig 8-tól aludt 4-5-ig, szopizás aztán visszaaludt még kb 7-ig. Ahogy elkezdtük a hozzátáplálást illetve ezzel kb. egyidejűleg négykézlábra állt, egyre gyakrabban ébredt fel éjszaka és ilyenkor csak szoptatással tudtam visszaaltatni. Gyakorlatilag-ahogy írtad is-minden nagyobb mozgásfejlődésnél, fogzásnál volt kb.1-2 hét rosszabb alvás,de aztán mindig jobb lett. 8 hónapos kora óta áll, kb egy hónapja meg már kapaszkodva, oldalazva lépeget. Kb azóta van az, hogy 1,5-2 óránként sírva ébred és sokszor már cicin sem alszik vissza. Ha felveszem megnyugszik, gagyarászik, mintha semmi sem történt volna és nem is éjszaka lenne. Ha visszateszem a kiságyba, akkor kétségbeesetten sír.
    Hozzáteszem a nappali alvás is csak sírva megy akármilyen álmos is. Feláll sírva a kiságyba bemegyek hozzá lefektetem, megsimogatom, kimegyek, ő újra feláll én bemegyek….ezt játszuk napközben is van hogy 3-4-szer van hogy 15-ször mire elalszik.
    Mit tanácsolnál? Van eléggé kiszámítható napirendünk, esti rituáléink, most a fogait sem látom jönni. A sírni hagyás nálam az utolsó utáni megoldás lenne. Vegyük esetleg magunk közé? Már azon is gondolkoztam, hogy megmutatom orvosnak,mert néhány hete napközben mintha csikorogtatná a fogait. Amúgy mosolygós, kiegyensúlyozott, jóétvágyú baba.
    Segítségedet köszönöm:Emese

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Ibolya

    2008. december 05. péntek

    Kedves Ági!
    Az én picike lányom 3 és fél hónapos, és nagyon mozgékony. Ha ülve ölbe vesszük, már kapaszkodik, és fel akar ülni ő is. (65cm, 5,8 kg) Nem tudjuk róla leszoktatni, folyton fel akar ülni, erőlködik még fekve is. Nagyjából 2 napja pedig este 10-11 óráig nem hajlandó elaludni, és furán ránganak a kis kezei. Először megijedtem, de ahogy végigolvastam a hozzászólásokat és a válaszokat kezdek megnyugodni. Lehet, hogy izomrángása van a fokozódó mozgás miatt? Napközben 2-szer alszik (de. és du. kb 1 – 2 óra/alkalom), és amikor fenn van állandóan rugkapál és hadonászik. A játékok csak pár percig kötik le, inkább a kiságy oldalába kapaszkodva fordul oldalra és kitekeri magát oldalfeve „hídba”. Hasra is fordult párszor, de rájött hogy anyu is hasrafordíthatja, és inkább azt kéri. Hason fekve is „úszik”. Napközben úgy altatom, hogyha ha sokat ásít leteszem az ágyába és énekelek és simoatom míg el nem alszik. Este ez már nem megy ringatni kell. Eddig 20.00 – 21.00 között el is aludt – hozzáteszem kb. 6-7 óra éberség után, most viszont rángatózik, és 22.00-23.00 között tudom csak szegényt a kimerültség határán elaltatni. Éjszaka nem kell fel, eddig sem tette, csak kora hajnalban szoptatom, mikor éhes. (Csak szoptatom, semmi mást nem kap) Kérdésem: Mit tehetek, ha valóban az a gond, hogy izomrángásai nem hagyják elaludni? Sajnos a „jól bebugyolálom” dolog nálunk nem működik, már attól is ideges lesz, ha az egyik kezét az öltözésnél a ruhaujjába kell dugnom, és fogom. Előre is köszönöm a segítséget!

    Válasz: Szerintem tegyél egy próbát a bebugyolálással. Addig nem tudhatod, hogy reagál rá, ha még nem próbáltad. Jól bugyoláld be és kicsit ringasd, amíg ellazult állapotba nem kerül, mert így már nem fog mocorogni, és tiltakozni a lefekvés ellen.

  • Rita

    2008. szeptember 04. csütörtök

    Sziasztok!

    Kislányom 3 hónapos lesz a napokban és kb.2-3 hete nem alszik nappal csak fél órát vagy annyit sem. Teljesen kipihenten ébred nem sír csak nyújtózkodik de fél óra múlva látszik rajta, hogy álmos de 2 órának el kell telnie ahhoz hogy megint elaludjon. Már mindent próbáltam a levegőztetést is kocsikázást ott sem alszik tovább fél óránál. Este 6 után pedig már nagyon nyűgös piros nagyon a szeme látszik, hogy álmos, fáradt. Csend van csak 2-en vagyunk napközben itthon már minden helyen próbáltam altatni egyik sem vált be.Ha a kocsiba teszem ott is fél órát alszik de ha felébred abban visszatudom ringatni, csak nem szeretném ha ez így maradna és ehhez hozzászokna az lenne jó ha a kiságyában aludna főleg délben. Szóval mit tegyek???

    Válasz: Egyedül alszik el vagy elaltatod? Ez a félóra utáni felriadás azért szokott lenni, mert nem akkor fekteted le, amikor már igazán álmos, hanem korábban. Elalszik ilyenkor is (mert altatod), de felébred mert még nem volt elég fáradt. Ebben a korban 2 óra ébrenlét után szoktak eléggé kifáradni.
    A másik ok az lehet, hogy túl sokat alszik napközben. Ebben a korban háromszor 1-1,5 óra szokott lenni az alvásmennyiség (de a háromszor 30-45 perc sem baj, ha a baba felébredés után jókedvű, kipihent)
    A másik, hogy ebben a korban van egy átmeneti időszak, amikor érzékenyebbek lesznek a babák a zajokra, fényekre, ez általában 2-3 hétig tart. Ilyenkor könnyebben felébrednek az utca zajaira, kutyaugatásra vagy ha besüt a szobába a nap.

  • Ági

    2008. augusztus 25. hétfő

    Szia Ági!

    Mit tegyek egy 19 hónapos, notórius nemalvóval, aki egyre gyakrabban ébred? Már szinte mindent próbáltam (nem felpörget, nem ad cukrosat, pamutban alszunk, együtt alszunk, frontfigyelés, stb.), de óránként ébred, cici, és azzal alszik vissza. Jön a 16. foga, de hát ez megy 4 hónpos kora óta és kezdek nagyon belefáradni…

    Válasz: Egyrészt próbáljátok meg azt, mi történik ha legalább 2 napig Apa megy be hozzá éjjel (bár ezt általában nehéz megszervezni azonnali megoldást szokott hozni). A másik, hogy ha látod, hogy kínlódik a fogzással (ilyenkor 2-3 hónap alatt 8-10 fog bújik ki folyamatosan), akkor adjál neki lefekvés előtt fájdalomcsillapítót (Panadol Baby pl.)

  • Vida Ági

    2008. augusztus 19. kedd

    Helga, ha savanyúszagú a széklete, akkor a mercurius Solubilis 9CH lehet az ő szere. a járástanulás időszaka (kb. amikor elkezd totyogni és még utána max. 3-4 hétig) nagyon zűrös lehet, de utána helyre szokott állni a rend.

  • Dianna

    2008. augusztus 19. kedd

    Az én kisfiam 6 hónapos. Soha nem aludta át az éjszakát. Óránként ébred. Néha elég a megitatom. Már mászik és feláll az ágy mellett. A legnagyobb gondunk az éjszakák mellett, hogy az egész napunk sírásból áll. 7 óra körül kel. Hiába teszem le a földre játszani, nem érdekli a játék. Csak mászik és az ágy mellett szeretne felállni. Ez persze nem mindig sikerül, így mindig sír. Cipelni nem bírom, mert már 9 kg. Ha beteszem a kompba, akkor 1 ideig elvan, de mivel nem éri el amit szertene (véletlenül sem az odakészített játék), folytatódik a sírás. Az egész napi sírástól már ki vagyok készülve. Van e erre valami megoldás?

    Válasz: Az ilyen gyorsan fejlődő babáknál nagyon gyakori, hogy éjszaka rosszul alszanak. Erről csak úgy tudod leszoktatni, ha megtanítod egyedül visszaaludni, azaz este leteszed az ágyába és hagyod, hogy magától elaludjon. Ha sír, kiveszed, megnyugtatod, de aztán megint visszateszed. Az első alkalommal ez egy óráig eltarthat, mire elalszik, de idővel megadja magát és a következő alkalommal már rövidebb idő lesz, mígnem néhány alkalom után teljesen egyedül el fog aludni. Ha éjjel felkel ugyanezt kell csinálni. 3-4 nap alatt megoldódik a gyakori felkelés problémája.
    A nappali sírás attól van, hogy most leginkább a mozgásfejlődés köti le, ezért nem érdeklik a játékok, ez nem baj, hagyd minél többet mozogni, támogasd ezt a törekvését. Az elégedetlenkedés is normális, az akarat első megnyilvánulása, ahogy ügyesedik, egyre ritkább lesz. Minél többet és változatosabban mozoghat, annál kevesebbet fog sírni. Tedd minél változatosabbá a programját és a környezetét, így nem lesz annyira frusztrált. Vidd ki játszótérre és hagyd, hogy a játékokba kapaszkodva felálljon, játszóházba, ahol kedvére kipróbálhat mindenféle játékot. Otthon tegyél mindenfélét a keze ügyébe, amin felkapaszkodhat (kissámli, nagy jól kitötmött párna, műanyag szék (hamar rájönnek, hogy ezt tolni is lehet és nagyon szeretik) stb.) ha sokat gyakorolhat, hamar elmúlik majd ez az időszak.

  • Pölös Helga

    2008. augusztus 18. hétfő

    Kedves Ági!
    A véleményedet szeretném kérni!
    11 hónapos kislányom sosem volt egy jó alvó. Utoljára talán 10 hetesen aludta át az éjszakát. Mindig megébred 2-3x. a mászás időszakában eredményesen kezeltük Nux Vomicaval.
    1 hónapja viszont többször ébred. Ált . kap inni és cumit és visszaalszik. Kb. azóta jár egyedül, tehát erre fogtam (infóid alapján) és azóta kijött 4 foga is. Most viszont egy hete azt csinálja, hogy 8-tól kb. 1-ig alszik majd utána 10-15 de akár 6-8 percenként ébred és ez kb eltart vagy 2 órát. Sztem megint jön a foga. Ma már gyakrabban volt savanyúszagú széklete és kevesebbet is eszik. Eddig még nem sikerült a megfelelő homeós szert megtalálnom és a Nurofen sem hat.
    Elolvasva a korábbi írásokat eszembe jutott, hogy 10 hónapos kor óta kap este tápszert ill. az, hogy az is lehet egy ok, hogy zűrös az életünk: oviszünet van és mivel az 5 éves lányom itthon van nehéz megtalálni a középutat, hogy vele is eleget foglakozzak, és rend is legyen és ebéd is és..és…és.. Lelkiekben ez eléggé megvisel és ugye még keveset is alszom.
    Mi a véleményed? Mit javasolsz? Előre is köszi!!!

  • Detti

    2008. július 18. péntek

    Szia!Az én kisfiam 3 és fél hónapos és kb 2 hete állandóan és többször felébred éjszakánként. A helyzet ugyanaz, mint egy fenti hozzászóló írta (Kellner Anikó), kb 1-től 4-ig félóránként felébred, cumit elfogad, utána kb 4 körül megszoptatom, akkortól alszik 2 órát. Az a helyzet, hogy előtte (6 hetes kora óta!) szépen átaludta az éjszakákat 8-9-10 órákat ébredés nélkül. A felkelős időszak kezdete pont egybeesik azzal, amikortól megtanult hasról hátra fordulni. Korábban csak hason lehetett altatni, most éjjel felébred megfordul, de háton fektetve is felébred. Lehetséges, hogy nála is az ok a mozgásfejlődés? Bizonytalan vagyok, mert még nincs 4 hónapos, te pedig azt írtad, 6 és 12 hónapos kor közöttre tehető ez az időszak, viszont nagyon mozgékony, szerintem a koránál előrébb jár. Meddig tarthat ez nálunk? Van esély, hogy visszaálljon a jó alvókája?

    Válasz: Próbáld meg, hogy jól betakarod, hogy ne tudjon annyira mozgolódni, vagy veszel neki egy hálózsákot, ugyanis ilyenkor az szokott a baj lenni, hogy a baba a saját mozgására, illetve az apró izomrángásaira ébred fel.

    Elvileg, ha ilyenkor cumit kap és nem cicit, akkor ha elmúlt a mozgásfejlődés miatti ébredés, akkor visszaáll az alvásra, de ez gyerektől is függ.

    Azt nem próbáltad, hogy amikor először felkel, akkor nem cumit kap, hanem cicit? Több ismerősömnél bevált, hogy ilyenkor cicit kapott a gyerkőc és utána már nem kelt fel félóránként. Pl. ha fejlődési ugrás miatt kel fel, akkor ez beválhat. Először mindenképpen ezt szűrném ki, és ha így is felébred félóránként, akkor más a baj.

  • manócska

    2008. június 13. péntek

    Nekem 3 hónapos a gyermekem de már van alvási zavara/mindig fel kell úgy 3 percenként.se ha leteszem a kis ágyába akkor elkezd sírni. mit tegyek? segits!

    Válasz: Mennyit alszik napközben? Mennyit éjszaka? Hogyan teszed le az ágyba? Éberen? Vagy elaltatod? Éjszaka mennyit alszik milyen felosztásban? Hányszor kel fel? Szopizik még? Hogyan altatod el? Mióta csinálja ezt?

  • Gyöngyi

    2008. február 27. szerda

    Nagyon jó dolgokat írsz a babák alvási szokásáról. Kérdeznem sem kellett elég volt végigolvasnom a válaszaidat illetve az anyukák kérdéseit.
    Az általad leírt időtartamok és ébredések pontosan illenek a babámra. Most épp a csendre ügyelek :-))).
    Hálás köszönet neked!

  • mini-manó

    2008. február 20. szerda

    Köszönöm,majd kipróbáljuk ezt is.Remélem ez lesz a megoldás.Köszönöm
    mini-manó

  • Ági

    2008. február 20. szerda

    akkor már értem, szóval ez a szeparációs szorongás. meg kell nézni éjszaka többször is megvan-e még anya. kipróbálhatnátok, mi történik, ha apa megy be hozzá. ennek általában az a vége, hogy rájön: „Anya úgyse jön, csak Apa, nem érdemes felkelni”
    nálunk kb. 2szer ment be Apa hozzá és megoldódott az egész probléma.

  • mini-manó

    2008. február 19. kedd

    Szia!Napközben sokat játszunk,délután nyügizik,és akkor nagyon anyás már.Éjszaka nem szoktam kivenni az ágyából-nem vagyok a híve ennek,az ágyával nincs baja,mert ebéd után is ott alszik el egyedül!Nem szeret kézben lenni,sose altattam el úgy-esetleg ha 2x,3x fordult elő.Ha sír éjszaka mindig ugrottam,megsímogattam,aludt tovább,de 1 óra múlva ugyanez megint.Na ez a fő probléma.Köztünk 1x aludt-szilveszter éjszaka-de csak 3-ig akkor is,utánna kérte az ágyát.Köztünk nem tud aludni,mert ott csendes pihenős játék szokott lenni este-ilyen levezetés féle.Hát ennyi,szóval nehéz eset a Manókám.Akkor most szerinted mit csináljak?Csak azt akarja hogy sétálgassak be hozzá néha.
    Üdv-mini-manó

  • admin

    2008. február 19. kedd

    mini-manó, igen, lelki törést okoz, bennetek bízik legjobban, titeket szeret, számít rá, hogy ha sír, éjszaka bementek hozzá, ha nem mentek, akkor ez a bizalom megtörik, és nemcsak bennetek, hanem a világban sem fog bízni.
    de azért ne keseredj el, 1-2 sírás még nem a világ, és sok szeretettel napközben, lehet ezt ellesúlyozni szerintem.
    de totális síni hagyás helyett csináld inkább azt, hogy megnyugtatjátok, amikor sír, aztán visszateszed az ágyba, de nem altatod el kézben, max. egy korty vizet kap, még éberen visszateszed, ha megint sír megint kiveszed és így tovább. ez nagyon macerás módszer, lehet, hogy csak 1 óra múlva fog elaludni, de végül megtanulja, hogy magától kell elaludni.
    vagy aludhattok együtt is, és akkor jobban fog aludni, aztán amikor már jópár éjszakát átaludt, visszaköltözhet a saját ágyába.

  • admin

    2008. február 19. kedd

    Manna, köszönöm 🙂
    De, fájhat a hasa. A kiskorban hasfájós babákat gyakran megviseli a hozzátáplálás kezdete is. A nagyobbik fiam az első néhány kanál almalétől 2 napig nem tudott kakilni, csak tekergőzött meg nyögött nagyokat.
    Próbálj meg édeskömény-teát adni neki, az segíthet. Vannak homeopátiás szerek is, amik megkönnyítik az emésztést (a Chamomilla CH30 például) és próbálkozhattok a GripeWaterrel is.

  • mini-manó

    2008. február 19. kedd

    Szia!Megint elromlott a helyzet.Beteg volt a babám 13 hónapos,ugye bár sokszor átmentem hozzá éjszaka ha felsírt,ezt gyorsan meg is szokta és most is elvárja hogy rohangáljak.Most 2 éjszaka már hagyjuk sírni mert már nem bírom a fél-1 órás keléseket.Sírdogál majd egy idő után elcsendesedik és alszik,majd vmikor újra kezdi.Már nem tudom meddig van ébren,mert bele alszom a sírásába-gondolom én,bár lehet hogy akkor alszom el amikor már csend van.Lehet hogy ez nem jó módszer hogy hagyom sírni,de most akkor mit csináljak?Lelki törést okozhat nála?
    Kérnék már egy kis segítséget,köszönöm.
    Üdv.:mini-manó

  • Manna

    2008. február 19. kedd

    Kedves Ági!

    Az étkezésre én is gondoltam.Az az igazság,hogy-ahogy írtam-miután már ne szopizott,akkortól ébred gyakran.Tehát a tápszer volt az első,majd fokozatosan a bébiételek,melyek zavarhatják az álmát.Elképzeléhető,hogy még mindig a hasa fájhat vagy csikar?Réka nagyon hasfájós volt 3 hónapos koráig,olyannyira,hogy papaverines görcsoldót szedett minden szopi előtt.Az infacol,espumisan…semmit nem használtak.Szóval arra akarok kilyukadni,hogy az a meggyőződésem,az első perctől,hogy még mindig nagyon szeles a kicsi.Éjjel tekereg,oldat fordul,összehúzza magát,sokszor annyira fetreng,hogy tengelyét megis változtatja.A gyerekorvos azt mondta,hogy már nem fájhat a hasa…NO COMMENT

    Nagyon jó az oldalatok,sok siker kívánok!
    Manna

  • Ági

    2008. február 17. vasárnap

    Manna, a szakemberek nem értenek hozzá 🙂 ebben a korban általában nem szervi oka van, hanem a fogzás, illetve különféle szorongások okozzák: a mozgásfejlődés, a világ sokfélesége, a változatos programok, a napirend felborulása mind-mind zavarhatják, megijeszthetik a babát. A hozzátáplálás kezdetén egyes ételek is megzavarhatják a kicsi éjszakai álmát, esetleg ezen is elindulhattok.

  • Manna

    2008. február 16. szombat

    Kedves Admin!

    A múltkor a kislány nyűgösködött,így nem volt időm arra sem,hogy megköszönjem,hogy válaszoltál.
    Köszönöm!Már csak azért is,mert egy picit megnyugodtam.Tudod,minden szakember rögtön azt tanácsolja,hogy ki kel zárni,nincs -e szervi oka az éjszakai ébredésnek ill.vigyem többet levegőre.Hát mi igazán sokat vagyunk kint.
    Semmi konkrét dolgot nem tudtak eddig tanácsolni.

    Szóval köszönöm mégegyszer!

  • Manna

    2008. február 15. péntek

    Admin!

    Chamomillából 15ch-t próbáltuk,igaz napközben nem adtunk neki.

  • admin

    2008. február 15. péntek

    Manna, szerintem nem éhes, hanem fogzik és a mozgásfejlődés is lehet (ez az intenzív szakasz a kúszástól a járásig legalább fél évig tart!). A Chamomillából milyen potenciált próbáltatok milyen adagolásban? A CH15 szokott beválni általában, délelőtt egy golyó, délután egy golyó, éjszakára 5 golyó vízben feloldva.
    De az is lehet, hogy neki nem ez az alkati szere, a különféle típusú gyerekekhez más-más szer hatékony, itt találod az összes szer leírását: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Manna

    2008. február 14. csütörtök

    Sziasztok!

    Alvásproblémánk van.Kislányom 6 hónapos.3hónapos koráig szopizott,majd önszántából nem volt hajlandó tovább anyatejen élni.Akkoriban nagyon jól aludt éjjel és nappal is.Aztán egyszercsak…-miután jött a szopásisztrájk-éjszaka óránként felsír csukott szemmel és csak akkor tud tovább aludni,ha iszik néhány korty vizet.Próbáltam,ha nem reagálom le a sírását,akkor mi lesz?Hát felébred és 2órát is képes fellenni.Ígyhát magam mellé vettem és ha már álmában sír,iszik és alszik tovább.Reggelre kipihentek vagyunk,ő és én is csak aggódom hogy mi ez?Nappal is rövideket alszik,csupán félórákat.Az orvosunk szerint fogzás,bár egy foga sincs,az ínye csak picit duzzadt.Mozgásfejlődés is lehet-olvastam-de már 2 hónapja?Próbáltuk a Chamomillát,semmi különös,már próbáltuk a sedatif pc is-a párom orvos-tehát orvosi felügyelettel.Azzal sincs igazán nagy változás.(Napirendünk van,estéink,fürdetési rituálék,lefekvési ceremónia minden ugyanaz)
    Gondoltam arra is,hogy éhes,mert olvastam,ha különböző időpontokban ébred éjjel,akkor éhes.(nem eszik valóban sokat,félüveg-együveg bébiételt négyóránként.A súlya7,50kg.Egyébként jól fejlődik,kedves,vidám lányka.
    Mit javasoltok?
    Köszönettel
    Manna

  • admin

    2008. február 14. csütörtök

    Kedves Bori!
    Jól gondolod: váltják egymást az okok. Nem minden éjszakátok ugyanolyan, néha kevesebbszer kel, néha többször, attól függően, hogy éppen mi zavarja meg az álmát, mennyire fáradt stb. A mozgásfejlődése elég gyors volt, ha már mászik, feláll 8 hónaposan – tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen gyorsan fejlődő, kíváncsi gyerekek (aki akár 40 percet is elvan magában, mert annyira leköti a felfedezés), sokkal rosszabb alvók. Nála fokozatbban jelentkezik az anyahiány is, hiszen a kíváncsisága hajtja előre, egyre ügyesedik, de közben folyamatosan meg kell élnie, hogy anyától eltávolodik, anya nincs mindig ott vele. Ez vagy attól rendeződik, hogy megtanul tempósan mászni és mindenhova felkapaszkodni, ez kielégíti a felfedezőkedvét és megszokja az anya nélküli állapotot is, vagy csak akkor nyugszik majd meg, ha már jár.

    Kétféle megoldás létezik, szíved szerint döntsd el, neked melyik a jobb, illetve kisfiadhoz melyik illik inkább:
    1. Kipróbálhatjátok az éjszakai együttalvást erre a pár zűrös hétre-hónapra, így talán ő is nyugodtabban alszik majd, kevesebbet ébred, ha meg felébred, csak oda kell fordulnod hozzá és megnyugszik. Nem muszáj teljesen kiszoktatni az ágyából, este leteheted a kiságyba aludni, ahogy szoktad, aztán amikor megébred, magad mellé veheted a nagyágyba. Idővel megnyugszik majd ő is, és egyre később kerül az ágyatokba, míg végül egyszercsak azt veszed észre, hogy már fel sem kel hajnalig-reggelig.
    2. A másik lehetőség, hogy önálló alvásra szoktatod, azaz megtanítod neki, hogy ha felébred éjszaka, akkor aludjon vissza magától, ne kérjen segítséget. Ezt úgy tudod megtenni, hogy amikor felsír bemész hozzá, megnyugtatod, akár adhatsz is neki cicit, de még mielőtt mély álomba szenderülne rajta, tedd vissza a kiságyba. Ha sír megint vedd ki, megint cici (vagy csak klézben nyugtasd meg, ha úgyis megy) és megint vissza a kiságyba. Ez a játék akár 1 órát is eltarthat, mire elalszik a baba. Minden felébredésnél ezt kell csinálni, a következő éjszaka már kevesebbszer fog felébredni, és napról napra javul majd a helyzet. Általában 1-2 hét kell a teljes javuláshoz 8 hónapos korban.

    Sok sikert! Majd írd meg, mire jutottatok!
    Üdv,
    Ági

  • szbori

    2008. február 13. szerda

    Kedves Ági!

    Kíváncsi lennék a véleményedre. Igyekszem röviden összefoglalni, mi van nálunk.
    Ádám most lesz 8 hónapos. November közepén, tehát 5 hós kora körül kezdett éjjel felébredni. (6 hetes korától aludta át az éjszakát) Eleinte csak 1x, aztán fokozatosan eljutottunk a min. 4, de gyakran 8-9 ébredésig.
    Amikor elkezdte az ébredést, volt minden: kúszás megtanulása, ekcéma, nátha, családi feszültség (édesapámat műteni kellett). Ezek a „traumák” elmúltak, aztán jöttek az ünnepek, ami nekem valamiért mindig feszültség. Na, de már azok is elmúltak, az éjszakáink viszont nem javultak. Most már áll az Ádám (volt kúszás, mászás, térdelés), közben mászva közlekedik, tanul guggolni, és bútorokba kapaszkodva lépkedni. Foga még egy sem jött ki (gondolom, nem volt rá ideje a nagy mozgásfejlődésben 😉 ). Egyelőre nem is látok rá más jelet az életkorán kívűl. Szeret rágni, de ez 3 hós kora óta igaz, és még mindig nincs foga. Nem nyáladzik, nincs megduzzadva az ínye.
    Nappal jól vagyunk, bár eléggé anyás. Viszont mindenki megjegyzi, hogy milyen mosolygós, értelmes szemű baba. Szerintem szeparációs anyahiánya van nappal (és vsz éjjel is), mivel messze el tud tőlem menni. Ha a szobában vagyok, akár 40 percet is elvan nélkülem.
    Jól eszik (napi 3x szilárd, igény szerint 4-6 cici), lightos, de kiszámítható napirendünk van, esti ceremónia rendben, elalvással nincs gond, ha van cici, cumit sosem fogadta el. Egy szobában alszunk, nem igazán tudunk máshogy (illetve én nem szeretnék a nappaliban aludni…).
    Ja, és egész türelmesen tűrök. Néha bepipulok, akkor veszekszem vele, vagy az apukája veszi fel (néha vissza tud aludni az ő karjaiban is).

    Szóval sok minden van/volt, ami ébredést okozhat de semmi olyan, ami folyamatosan jelen lenne az elmúlt 3 hónapban.
    Esetleg váltják egymást az okok, hogy miért kel fel éjszaka? Mert én mást már nem tudok kiokoskodni.
    De mit tudok tenni?
    Még hátra van a járás, és az összes fog. Mikor fogunk aludni? 😉

    Előre is köszi a válaszodat!
    Bori

  • zsu

    2008. február 10. vasárnap

    sziasztok !
    nekem egy 7 hónapos kisfiam van sajnos mi is sokat küzdünk az alvással. még sosem aludta át az éjszakát pár hónappal ezelőtt még csak 1* kelt fel éjszaka sajnos mostanra már szinte óránként fent van .foga még nincs biztos az is bántja próbálkoztunk dentinox kenőccsel és chamomillach 15-tel kevés sikerrel.napközben is keveset alszik talán 2-3 órát persze részletekben .egyébként egy nagyon vidám nyugodt baba tud mászni ülni állni .a tanácsokat köszönettel elfogadom

  • admin

    2008. február 09. szombat

    Orsi, mindenképpen nézesd meg a kisfiadat, mert 10 hónaposan már legalább kúszva kéne közlekednie, és a felülésnek is kéne már menni magától (az én fiam is a héten volt 10 hónapos, ő se mászik még csak kúszik, de kúszásból felül, feltérdel és ha van kapaszkodó fel tud állni). Semmiképpen ne vezetgessétek kézenfogva, bár nagyon élvezik ezt a babák, de ha még magától nem tud felállni és a bútorokba kapaszkodva menni, akkor még nem érett meg rá, hogy kézenfogva menjen.

    Gyanítom, hogy az alvásproblémák hátterében is a mozgásfejlődés állhat. A kicsi szellemileg sok mindenre megérett már, szeretne játszani, elérni a dolgokat, odamenni, ahol valami érdekeset lát, de erre nem képes és ez nagyon megviseli. Megvan már benne az akaraterő, ami a mászáshoz, felálláshoz kellene – ezt jelzi, hogy jelzi, ha valamit el akar érni és reklamál, ha nem lehet az övé, viszont valami miatt nem képes erre. Ez lehet hypotónia vagy más idegrendszeri probléma is. Először érdemes gyermekorvosnak megmutatni, de megkereshetitek valamelyik Gekko játszóházat is (gekko.hu), ahol csinálnak egy teljes állapotfelmérést a kicsiről és segítenek a fejlesztésben is, vagy fordulhattok a Dévény Alapítványhoz is. A babaúszás is jótékony hatású lehet, ott szabadon mozoghat a vízben a kicsi, ezzel a „szárazföldi” frusztrációjától meg tud szabadulni.
    Majd jelezz vissza, mire jutottatok.
    Sok sikert 🙂
    Ági

  • Orsi

    2008. február 09. szombat

    Sziasztok!

    Én is a segítségeteket szeretném kérni. Az én kisfiam 10 hónapos. 4 hós koráig átaludta az éjszakákat, majd elkezdődött a fogzás és a szenvedés. Nagyon megkínozza a fogzás, a keze állandóan a szájában, patakokban folyik a nyála és nagyon nyűgös. Már 8 foga van és a doktornőnk szerint a rágófogai is meg vannak duzzadva. Egyébként még szopizik, így alszik el este fürdés után elég hamar. Viszont rengetegszer megébred, van hogy „csak” 4-5-ször de van hogy 7-8-szor. Ilyenkor ha megszoptatom hamar visszaalszik. (Sokszor nem is eszik, inkább „cumizik”).Reggel 7 után ébredünk.
    A napirendünkkel szerintem nincs gond, teljesen kiszámítható.És az itthoni légkör is nyugodt. A férjem mondjuk sokat dolgozik, de amikor csak itthon van játszik, foglalkozik vele.
    A homeopátiás készítményekből, kipróbáltuk a Chamomillát (15 ch, 9ch)a Viburcol kúpot, a Pulsatillát, a Nux Vomicát , a Sedatif Pc-t,és nem láttam látványos javulást. Próbáltam adni neki a nagyon nyűgös napokon vagy csak éjszakára Panadolt, Nurofent, de ugyanúgy sokszor megébredt. Nem volt tőle nyugodtabb. A Dentinox és a többi ecsetelő amit lehet kapni gyógyszertárban szintén semmit nem hatott.
    Sajnos mászni nem mászik, és nem is akar, próbáltam „rávenni”, de inkább feladja, és nem érdekli a kedvenc játék, vagy ordít, és sír, hogy nem lehet az övé. De tenni nem akar érte hogy elérje. Járni viszont szépen jár ha fogjuk a kezét, és nagyon szeret menni.Felállni, és felülni önállóan nem tud, de ha felültetem nagyon sokáig megül, biztonságosan. Ezzel kapcsolatban pedig az lenne a kérdésem hogy vigyem el valahová nézessem meg?
    Akinek van még ötlete vagy tanácsa akr alvás, akár mászás ügyben nagyon szívesen fogadom!
    köszönettel

    Orsi

  • Katka

    2008. január 17. csütörtök

    Sziasztok! Az én fiam 4és fél honapos kb egy honappal ezelőttig már 8-4ig aludt. Most mar jó ha 12ig elvan felkel szeme csukva nyöszörög nem alszik vissza sem köztünk sem ringatással az ágyában és enni sem kér hajnal 3nál előbb. Ugyhogy minimum 2órát szenvedünk mindketten. Nyála folyik keze a szájában mindig,de más jel nincs. Lehet hogy a foga mert a napi ritmusun evések alvások jók és semmi gond csak éjjel van probléma. A homeopátiás dolgokat még nem használtuk lehet hogy ki kellene probálni? És ezek szerint nem csak mi vagyunk ilyen helyzetben és sok jó tanácsot talalok itt! Katka

  • admin

    2008. január 05. szombat

    mini-manó, magad adtad meg a probléma okát: most kezdett el járni. a járás elsajátítása körüli hetekben, amikor az első lépéseket megteszi a baba, nagyon gyakori a nyűgösség, az alvászavarok. a fiam pl. 20 percenként szopizni akart, pedig akkor már csak napi egyszer szopizott. a kicsiket felkavarja a járás élménye, hiszen olyan távlatok nyílnak meg előttük, olyan dolgokat tudnak elérni, amiről korábban álmodni sem mertek és amelyek egyben ijesztőek is a számukra. legyetek türelmesek vele és nyugodtan vegyétek magatok közé, amikor felriad, hiszen néhány hét csak az egész (5-6 hét általában), aztán visszaáll a régi kerékvágásba, sőt: az a tapasztalat, hogy miután megtanul járni a kicsi, annyit mozog napközben, hogy jobban alszik, mint annakelőtte, mert kifárad. csak arra kell figyelni, hogy ne pörögjön túl, hanem mindig akkor kerüljön ágyba, amikor tényleg álmos.

    nem a fogócskázás az ok, azt imádják a gyerekek, és nagy előnye, hogy ezt már hamar lehet közösen játszani, hamar megtanulják belőle a közös tevékenység örömét.

    üdv,
    Ági

  • mini-manó

    2008. január 05. szombat

    Szia!
    Megint írok.Valami kizökkentette a fiamat az alvásból.Szépen aludt már éjszakánként,volt hogy csak 1x keltem hozzá-szomjas volt.Majd 5-6 közt amikor megéhezett,de aludt utánna fél 9-ig.Most viszont éjfél körül elkezd sírni és úgy sír,mint akit „ölnek”-komolyan.Először magunk közé vettük és úgy altattuk el,de ehhez nincs hozzá szokva és így sem igazán aludt,de nem sírt.Most éjszaka is sírt,párszor kivettük az ágyából,hogy megnyugodjon,de mire bealudt és jöttünk ki a szobájából újra kezdte.Miért van most ez vajon?
    Most kezdett el járni,8 nap múlva 1 éves-romlik az alvása.Talán sokat játszunk olyat vele,hogy „elkapom”,mászva megyünk utánna,ő vagy járva vagy mászva megy előlünk.
    Köszönöm a figyelmet.
    Üdv.Mini-manó

  • admin

    2007. december 30. vasárnap

    Kedves Helga,
    ez minden gyereknél más és más. De ismerek több olyan babát, akinek már 3-4 hónaposan kijött az első foga.

    Üdv,
    Ági

  • Pölös Helga

    2007. december 30. vasárnap

    Köszi a Választ!

    Már kezdem elhinni, hogy a foga jöhet,- már nappal is nyugtalan, lazább a széklete és náthás is – de már 3,5 fél hónaposan? A nagyobbik lányomnak 14 hónaposan jött az első foga.
    Üdv. BÚÉK
    Helga

  • admin

    2007. december 29. szombat

    Szia!
    A keserves felsírás gyakran fogzás következménye (hacsak nincs más fájdalma a picinek, mondjuk fáj a füle stb.). A fogzás egyéb jeleit nem észleled nála? Nyálzás, rágás, az alsó íny kifehéredik és duzzadt?
    Ezenkívül okozhatja az is, hogy megrándulnak az izmai és ettől megijed, vagy valamilyen külső zajtól ijed meg, de ez inkább fél éves kor után szokott előfordulni.
    További ok lehet, hogy összekavarodott a megszokott napirendje, pl. az ünnepek miatt.

    Az éjszakai ébredés is utalhat arra, hogy jön a kicsi foga, de annak a jele is lehet, hogy egy fejlődési ugráson megy át és kell neki még egy étkezés, hogy jóllakott legyen.

    Fogzásra nappal is adhatod neki a chamomilla CH15-öt 1-1 golyót vízben feloldva, műanyag kanálban beadva elalvás előtt fél órával.

    BÚÉK!
    Ági

  • Pölös Helga

    2007. december 29. szombat

    Kedves Ági!
    A kislányom 3,5 hónapos. Az utóbbi hetekben ő is gyakran ébred éjszkánként. 10 hetesen még átaludta az éjszakát 4-5 óráig. Most megetetem 2-3 óra körül, aztán nyugodtabb lesz. Sok hasznos információval szolgát az írásod és a hozzászólások is.
    Most nem is ezzel kapcsolatban kérdeznék.
    Ő, ha éjszaka ébred akkor csak mocorog, nyöszörög, de a nappali alvásai során gyakran keservesen felsír, kb 40-50 perc alvás után. Ha cumit kap akkor van, hogy visszaalszik, de olyan is van, hogy nem, és perceken át sír. Éjszaka szerencsére ilyen még nem volt. Mi lehet az oka?
    Előre is köszi.
    Helga

  • admin

    2007. december 22. szombat

    Kedves Elek Zsuzsanna!

    Attól hogy egy foga van, még lehet a fogzás, sőt mivel még csak 1 foga van és a másik 19 hiányzik, így nagy rá az esély, hogy a fogzás a gond.
    És mivel még nem mászik, de szeretne, mert 10 hónaposan agyilag már érett rá, hogy másszon, ez az érzés frusztrálja a kicsit, és ez is okozhat alvásproblémákat (hiszen nap, mint nap azzal szembesül, hogy pl. el szeretne érni egy játékot, de nem tudja)

    A Chamomillából a 30 CH potenciál a leggyengébb, fogzásra az erősebb, 15 vagy a 9CH higítás javasolt. De lehet, hogy a Te fiadnak más szer válik be, nem a Chamomilla. A Viburcol nekem sem vált be a gyerekeknél fogzásra, ellenben lázcsillapításra jó volt. A homeopátiában alkati szerek vannak. Ebben a leírásban megnézheted, milyen alkatú babának, milyen homeopátiás bogyót érdemes szedni fogzásra: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

    A mozgásfejlődéssel kapcsolatos frusztráció akkor szokott elmúlni, amikor a kicsi már ügyesen mászik, és fel is áll magától segítség nélkül.

    Üdv,
    Ági

  • Elek Zsuzsanna

    2007. december 20. csütörtök

    Szia

    Az én kisfiam most 10 hónapos. Ő sem aludta még át sosem az éjszakát. Vannak azért jó napja is. Amikor csak egyszer kel fel éjszaka. De van amikor óránként, kétóránként felkel és sír. Én itatni szoktam, cumi, egy kis simogatás. Foga még csak egy van neki úgyhogy nem hiszem hogy ez a probléma. Hát a mozgás az meg sajnos nem megy neki. Mászni nem mászik, és még magától még mindig nem ül fel. De viszont ha felültetem akkor kapaszkodva fel tud állni. Az ülés és mászás miatt gyógytornára megyünk.
    Sajnos nem jövök rá hogy mi lehet a probléma. Sokat sétálunk, szellőztetek neki estefele a szobában. Éjszaka csak vizet kap. Még egy szobában vagyunk vele és így a kisszoba elég zsúfolt. Talán ez a baj? A gyerekorvos adott tanácsára vettem viburcol kúpot és chamommila30ch-t. Úgy veszem észre hogy ezek a homeopátiás szerek nem használnak a gyereknek. Citromfű teát is javasolt az orvos de az sem vált be. Mit lehetne még tenni? Köszönöm válaszát

  • Ági

    2007. december 05. szerda

    Szia!

    Budapesten a Heim Pál Gyermekkórházban és a Madarász utcai Gyermekkórházban működik alvásambulancia, ahova babával lehet menni. Sajnos nem tudom, vidéken létezik-e ilyesmi.
    De talán mielőtt elmennétek, érdemes lenne felkeresni egy homeopata gyermekorvost, ő valószínűleg tudna olyan alkati szert ajánlani, ami Áronnak való. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a foga bántja, de lehet emésztési dolog is, hiszen már mindenfélét eszik, akár ételallergiáról is szó lehet, az is megzavarhatja az álmát, nyugtalaníthatja. Nem akarlak megijeszteni, de ha ennyire nem tud aludni és még láthatóan fáradt is, az komolyabb betegség jele is lehet akár, pl. reflux, vagy húgyuti fertőzés (egyik ismerősöm kisfiának ilyen volt, nem értették miért nem eszik, nem alszik és nyűgösködik már két napja :x), ezért fontos, hogy egy „rendes” orvos is kivizsgálja. A Homeopátiás Orvosi Egyesület honlapján megtalálhatod a szegedi homeopátiás orvosok elérhetőségeit: http://www.homeopata.hu/videk.html (azt nem tudom melyikük gyermekorvos, majd kérdezd meg)

    Az alváscentrumhoz akkor érdemes fordulni, ha a szervi okokat már kizárták és még mindig gondok vannak. Ők először is alaposan kikérdeznek majd a pici szokásairól, a családról, aztán ha úgy látják szükséges, benntartják a picit éjszakai megfigyelésre, és gépekkel figyelik a kicsi álmát. Ez eléggé megterhelő mind a baba, mind a szülők számára, úgyhogy nem kell elsietni a dolgot. Akikkel eddig találkoztam és jártak ilyen helyen, általában úgy jöttek el, hogy teljesen feleslegesen töltötték bent az 1 éjszakát és útravalóul azt kapták, hogy vezessenek be rendszeres napirendet és lefekvési rendet és sírva hagyós módszerrel szoktassák le a babát az éjszakai felkelésről. Szóval nagy csodát ettől se lehet várni, hacsak nem találnak tényleg valami idegrendszeri zavart vagy más okoz az ébredésekre.

    Majd számolj be róla, hogy mire jutottatok.

  • Bea

    2007. december 05. szerda

    Kedves Ági, már segítettél nekünk alvásügyben, ezért újra hozzád fordulok. A most 6 és fél hónapos kisfiam nagyon rossz alvó, sosem aludta át az éjszakát, de amit második hónapja csinál, az szerintem túlzás. 8-kor fekszik, majd éjfélig félóránként ébred, vizet iszik, ringatjuk, visszaalszik. Éjfélkor megeszik 150 ml tápszert, onnan már csak óránként ébred, hajnalban aztán megint eszik és végleg 7 és 8 között ébred. Persze hullafáradtan. Azonban jó egy hete már nappal sem hajlandó aludni. A délelőtti alvást kihagyja, délben alszik félórát, de végig ringatnom kell, ahogy leteszem, már négykézlábra is állt. A babakocsit utálja, ordít ha csak látja, így kenguruzunk, azt elviseli egy órán keresztül. Már mindent kipróbáltunk, együttalvást, chamomillat, esti sétát. A cumit utálja, az autókázást szintén. Harmóniában élünk itthon, úgyhogy a légkör sem lehet probléma. A napunk nagyjából úgy zajlik, hogy egész nap nyüszít nagy feketekarikákkal a szeme alatt, de minden altatási kísérletnek ellenáll, ordít. Arra gondoltam, elvinném alvásszakértőhöz. Tudnál-e ajánlani valakit?
    Szegeden lenne ideális, de Bp-re is elmegyünk, ha kell.

    Köszi szépen
    Bea

  • admin

    2007. december 03. hétfő

    Szia mini-manó!

    A 11 hónapos kor az már egy kicsit nyugodtabb időszak szokott lenni. A fájdalmasabb fogacskák már kijöttek (az alsó kettes metszők általában kevesebb nyűglődéssel jönnek ki), a baba már tud mászni, felállni, így az éjszakai alvás is rendeződik, legalább annyira, hogy csak 1-2szer kelnek fel. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a baba idegrendszere érik, és igényli a mélyebb alvást, másrészt a jövés-menésben kifárasztja magát, így az is lehet, hogy többet alszik, mint azelőtt.

    A sírva ébredésnek több oka lehet:
    – hamarosan járni fog a kicsi, vagy már tanulgatja és ezt az élményt így vezeti le, ez az állapot általában elmúlik, mire megtanul stabilan járni.
    – azért is ébredhet sírva, mert valami furcsa zajt hall kívülről, amitől megijed (nálunk a kutyaugatás volt ilyen), idővel ezt is megszokja majd, és nem fog sírva ébredni.
    – az is lehet, hogy már fentvan egy ideje a baba, nézelődik, amikor megunja, akkor először halkabban „szól”, hogy jöjjön már valaki, aztán hangosabban, de mivel zárva van az ajtó, Ti már csak a sírást halljátok meg. ezellen annyit lehet tenni, hogy jobban fülelsz, hátha már felkelt a kicsi.
    – ezenkívül okozhatja a sírva ébredést az hogy fogzás, éhség, külső zajok, izomrángás, saját testének zajai vagy álmok miatt a pici egy lezáratlan alvási fázis közben riad fel. ha azt vesszük, hogy a baba nagyjából 60 perces fázisokban alszik, akkor furcsa, ha csak 2 és fél órát aludt, ilyenkor valószínűleg félbeszakadt egy alvási szakasz.

    Ha sírva ébred, érdemes egy kicsit megbabusgatni, az is lehet, hogy még álomba szenderül kicsit a karodban és „befejezi” a kimaradt fázist. De lehet, hogy a kiságyba visszatenni már nem tudod. Nálam ez a kisebbik gyerkőc specialitása, hogy még 15-20 percet alszik a kezemben 🙂

    Sok sikert!
    Ági

  • mini-manó

    2007. december 02. vasárnap

    Sziasztok!
    11 hónapos a fiam,most talán már átaludja az éjszakát.Sokat olvastam erről,próbáltam sok mindent,dehát magától kell rájönnie erre.Erőltetni nem lehet az alvást.Volt hogy éjszaka kelj fel Jancsiztunk,másfél órán át.Mire megtanulta az alvást,jött a foga.Külön alszunk tőle már 4 hónapos kora óta,be is van csukva az ajtaja is.Napközben is a kiságyában alukál,picit segítek neki,aztán alszik egy nagyot.Csak az a baj hogy sírva ébred néha.Miért?Hogy lehetne ezt elkerülni?

  • admin

    2007. december 01. szombat

    Egy 8 hónapos jellemzően nem azért sír fel éjszaka mert éhes. Ha szopizik, akkor megszoptathatod, de ez nem az éhség miatt fontos, hanem a lelki oldala miatt.
    Ha már nem szopizik, akkor a cumizás, a cumisüveg válthatja ki ezt a szerepet. Szerintem ebben a korban teljesen jogos igény, hogy ha 8-9 felé evett utoljára, akkor hajnal 4-5 körül megéhezzen a pici, az ő gyomruk még sokkal kisebb, sokkal hamarabb megemésztik a táplálékot, így nem bírják ki reggelig.

    Miért sírhat fel egy 8 hónapos?
    1. A legnyilvánvalóbb a fogzás, ilyen tájban jönnek a felső fogak. Pár hét alatt általában mind a 4 kibújik, de akár 4-5 hétig elnyűglődhet miattuk a baba.

    Ha chamomillát szedtek és nem használ, nézz utána a többi fogzásra használható alkati szernek, lehet, hogy a kisfiad számára nem a chamomilla a legmegfelelőbb szer: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

    2. Anyahiány 8 hónapos kor körül kezdődik az ún. szeparáció szorongás időszaka, amikor a baba rájön, hogy ő és anya két külön személy, hogy anya nincs mindig ott vele. Ha éjszaka felkel és egyedül van, megijed és anyát keresi. Ezellen annyit tudsz tenni, hogy felveszed, megnyugtatod, esetleg együtt alszotok (egy ágyban), amíg el nem múlik, ez a korszak.

    3. Furcsa zajok Ha egy szobában alszotok, a ti zajaitok is zavarhatják a babát. Hallja a zajaitokat, a szuszogást, mocorgást stb. és felriad rá. A kisebbik fiam pont ezt csinálta, kiköltöztettük a szobánkból és onnantól kezdve jól aludt.

    4. Mozgásfejlődés Sokszor a baba a saját mocorgására, forgolódására, izomrángására ébred fel. Lehet, hogy hamarosan fel fog állni és ez nyugtalanítja, vagy éppen mostanában tanult meg mászni, állni és ezért nyugtalan. Ez az időszak minden új mozgásformánál előjöhet és általában 2-3 hétig tart.

    5. Napirend hiánya Ha nincs egy nagyjából követhető napirendje a babának, az is megzavarhatja az álmát. Nem az számít, hogy mindig adott időpontokban egyen, aludjon, de a dolgok sorrendje, a nappali alvások száma, időtartama fontos, hogy meglegyen.

    Hogy mit tegyél? Mindig a legkönnyebben megvalósíthatótól a bonyolultabb felé haladj, így próbáld meg kiküszöbölni a problémákat. Először is próbáld megkeresni a leginkább a kisfiadhoz illő bogyót fogzásra. Ha nem válik be, akkor költöztesd ki a szobátokból (ha van rá lehetőség), ha ez sem működik, aludhattok együtt. Ha nincs napirendetek próbáld meg bevezetni.

    Sok sikert!
    Ági

  • Edit

    2007. december 01. szombat

    7 és fél hónapos a kisfiam,az éjszakák borzasztóak!Általában este 8 fél 9 felé elalszik, de éjfél fél egy felé fel kell és sir, ordit a kis szemei be vannak csukva.Próbáltam sirni hagyni, de nem birtam, ilyenkor odamegyek(egy szobában alszunk)megsimogatom,vagy megitatom,cumit a szájába adom és tovább alszik jobb esetben 2 órát, de van amikor fél óránként felsir-ordit. Már két foga ki van, mászik. Napközben sétálunk és 4-5 óra felé is délután, hogy a levegő is fárassza.Nem tudom, hogy mit lehetne még csinálni, hajnalban 4 óra felé kér enni,de egyáltalán lassan 8 hónaposnak kell ennie éjszaka v. csak reggel?Homoepátiás szereket is használok, chamomilla 15ch, napi 4szer 5 golyócska. Milyen megoldások vannak még?

  • admin

    2007. november 28. szerda

    Kedves Bea, a 15-20szori kelés valóban nagyon sok. ez egyenletesen oszlik el az éjszaka folyamán vagy úgy, hogy alszik 1-2-3 órát egyben, utána meg akár negyedóránként-20 percenként is felsír?
    Egyébként szokott még éjszaka (hajnalban) enni valamikor? Utána visszaalszik gond nélkül?

    Az ölben rázva visszaalvásról le kell szokni, ahogy Te is írod. De talán nem is ezzel kell foglalkozni elsőként, hanem a sok ébredéssel. Miért ébred ilyen gyakran? Valószínű, hogy sokszor vissza sem alszik teljesen (egy babának kb. 20 perc kell a visszaalváshoz, lehet, hogy sokszor úgy teszed vissza, hogy még nem alszik elég mélyen, és pár perc múlva felébred).

    A gyakori ébredések egyik oka a rendszertelen napirend is lehet. Ha nálatok nincs napi rendszeresség (nem óraműpontosság, csak hogy nagyjából azonos időpontokban eszik és alszik a pici), akkor ezen is lehet változtatni.

    A fogzás nagyon valószínű ok az ébredésekre. A 30-as potenciál a chamomillából erős, és ha erősebb potenciált használsz egy homeopátiás szerből, mint az előírt, az akár ellenkező módon is hathat. A CH15-öst is megpróbálhatod.

    Ami az önálló alvást illeti, én nem vagyok a sírni hagyós módszerek híve. De ha van hozzá idegzeted, akkor megpróbálhatod, hogy ha felébred kiveszed, megnyugtatod, de nem altatod vissza, hanem csak visszateszed az ágyba, esetleg kap egy cumit, és kimész. Ha megint sír, megint kiveszed megnyugtatod és így tovább. Idővel rá fog jönni, hogy nincs mese, aludni kell. Fél éves korban ezt még viszonylag hamar meg lehet oldani, akár egy éjszaka is elég lehet hozzá. Hozzáteszem, ezzel nem örökre oldod meg a problémát, sok babánál a következő fogak kibújásakor vagy a mozgásfejlődési ugrásokkor újra jelentkeznek a gondok.

    Ha már nagyon fáradt és kimerült vagy, akkor mielőtt bármilyen más módszert kipróbálnál, javaslom, hogy próbálj meg egy éjszakát együtt aludni a kicsivel, hátha akkor jobban alszik és Te is jobban kipihened magad, aztán már kipihentebben könnyebben vágsz bele bármilyen átnevelésbe.

    Sok sikert!
    Ági

  • Bea

    2007. november 28. szerda

    Kedves admin, nagyon jó a blogod, sok hasznos infot megosztasz velünk. Hátha van egy jó tipped számomra is. Fiam 6 hónapos, eddig még egyszer sem aludta át az éjszakát, de 5 hónapos korára eljutottunk oda, hogy egyszer evett éjjel és utána hajnalban. aztán amikor betöltötte az 5 hónapos kort akkor ez megváltozott, azóta éjszakánként 15-20x is felébred sírva. Folyton folyik a nyála és mindig rágna, ezért kapja a chamomillát 30ch-t, napi 3×2 db-t.
    A fő gond az, hogy csak ölben, rázva hajlandó elaludni. Mivel már több mint 8 kg, hát nem egy leányálom.
    Főként az érdekelne mit javasolsz az önálló alvással kapcsolatban.
    Nem szopizik.
    Köszi szépen.
    Bea

  • admin

    2007. november 28. szerda

    Anikó, az én kisebbik fiam 8 hónapos és ugyanezt csinálta 7 hónaposan. aztán rájöttem, hogy a saját kényelmem érdekében jobban teszem, ha amikor felébred cicit kap. ha cumit kapott, ő is mindig fél óra múlva felkelt és ez elég idegesítő tud lenni. ha cicit kapott, csak 2 óránként kelt fel. aztán pár nap múlva elmúlt az egész, és elkezdett kúszni. hát ez volt az ok!
    az alvásproblémákat ebben a korban nemcsak a fogzás okozhatja, hanem egy új mozgásfejlődési fázis kezdete is, például a kúszás, a mászás, a felállás, a járás…
    ha egy nehezebb időszak lecsengett, utána javul a dolog. addig meg érdemesebb a számodra kényelmes megoldást választani, mint vízzel meg egyebekkel trükközni.

    miért alszik mélyebben, ha enni kap? mert a babák így vannak beprogramozva. nem az evés itt a lényeg, hanem, hogy leellenőrizze, megvan-e még anya ;o) 8 hónapos kor körül kezdődik az ún. szeparációs szorongás időszaka, ilyenkor döbbennek rá a picik, hogy anya nincs ott velük éjszaka és amikor felébrednek, megijednek ettől. ilyenkor az együttalvás vagy az egy szobába költözés is megoldhatja a dolgot.

    a másik, amivel lehet javítani a helyzeten, ha megpróbálsz nyugodt maradni. minél idegesebb vagy a fáradtságtól és a tehetetlenségtől, annál nyugtalanabb lesz a baba is. ilyenkor kell venni egy mély levegőt, egy kis pihenést biztosítani magadnak, pl. amikor a pici napközben alszik, vagy valami aprósággal kényeztetni magad, utána sokkal higgadtabban tudsz majd a babával is bánni és kezelni a nehéz helyezeteket.

    ha fogzik, azt figyelni kell napközben, hogy már jön-e és ha sokat rág, napközben is nehezebben alszik el, akkor elalvás előtt kapjon chamomillát.

    elárulom, hogy pár hete még az én fiam is az idegeimre ment a folytonos ébredésével, de ezeket a szabályokat betartva, most már eljutottunk oda, hogy este 9-től reggel 4-5-ig alszik, akkor eszik, majd pedig tovább reggel 7-8-ig.

  • Kellner Anikó

    2007. november 28. szerda

    Az én babám 7 hónapos, eddig sem aludta át az éjszakát, de 6 hónapos koráig mindíg azt gondoltam, éhes, és adtam neki enni, ami után elégedetten visszaaludt. Nagyjából 3 óránként ébredt fel, evett, aludt. Aztán a helyzet kezdett javulni, de elkezdett fogzani, onnantól kezdve viszont rosszabblett, mint előtte. Bár már kibújt mind a két alsó foga, ugyanolyan gyakran felébred. Rájöttem, hogy már nem éhes éjszaka, a cumit is elfogadja, de igazan mélyen csak akkor tud visszaaludni, ha megetetem. Általában hajnali 1-től 4-ig ébred fel 1/2- 3/4 óránként, 4-nél tovább nem bírom, és megetetem, hogy tudjunk aludni (Ő is nagyon kifárad ebben). Szóval a következő a koreográfia: cumi – víz – evés. A fentiek szerint csak az idő segíthet.

  • admin

    2007. november 16. péntek

    Szia! Jó helyen vagy, itt lehet kérdezni 🙂

    Nem az a kérdés, mikor tanul meg önállóan visszaaludni, hanem, hogy mikor jut el oda, hogy ne ébredjen fel teljesen (a teljesen önálló visszaalvásra kb. 2-3 évesen képesek a gyerekek). Most azért ébred fel, mert valami megzavarja az álmát. 5 hónapos korban ez jó eséllyel lehet a fogzás, vagy ha már át tud fordulni, akkor a saját mozgására ébredhet fel. Ha már nyálzik és rág, akkor érdemes a fogzás elleni homeopátiás szerekkel próbálkozni. Ha a saját forgolódására ébred fel, akkor egyszerűen csak meg kell várni, amíg kinövi.

    Kulcskérdéseket tettél fel. Az alvásproblémák megoldásának terén két lehetőség van: az egyik tábor azt mondja, nyugodtan szoptasd meg, hiszen a babának ez elemi igénye, a másik tábor szerint rá kell szoktatni, hogy ne zargasson éjszakánként. Ez utóbbit leginkább úgy lehet elérni, hogy valamennyit sírni fog a baba. De még a sírnihagyós módszerek pártolói szerint sem szabad 8 hónapos kor alatt sírni hagyni a babát.

    Az én véleményem az, hogy mielőtt ajtóstól rohannánk a házba és a visszaalvásért tennénk valamit, a felébredést kell megszüntetni. Ha nem tudjuk, miért ébred fel, végig kell próbálni a lehetőségeket. Ha fogzik, fogzás elleni szereket adni, ha éhes, megetetni, ha anyahiánya van, magunk mellé fektetni, szeretgetni, ha fél a sötétben, éjszakai fényt gyújtani neki stb.

    Szerintem nincs olyan, hogy a baba rászokik a szopizásra. Ez egy félreértés. Kezdetben mindenki számára természetes, hogy megszoptatja éjjel az újszülöttet, de erre később is igénye van a babának. 5 hónaposan is lehet éhes vagy szomjas éjszaka (pláne fűtési szezonban, amikor szárazabb a lakás levegője). Fél éves kor után a fogzás, a mozgásfejlődés, a sok új információ és inger zavarhatja meg a kicsi álmát. nem azért ébred fel, mert cicit akar, hanem mert fájdalmat érez, vagy valami miatt szorong, amit nem tud feldolgozni, valami számára ismeretlen zajt hall, vagy a saját emésztése hangjaira, amit még szintén nem szokott meg, nem ismer. Ahogy megismeri a világot és megszokja a zajokat, megismeri a mászás majd a járás által a környezetét, és feldolgozza azt a traumát is, hogy Anya nincs ott mindig vele, úgy egyre ritkábban fog felkelni éjszaka.

    Amivel megpróbálkozhatsz:
    – cici helyett adhatsz neki cumit éjjel (bár sok baba tiltakozik ezellen)
    – magad mellé fektetheted az ágyba, így nem kell folyton felugrálnod hozzá, amikor felsír
    – meg kell keresni a neki való szert fogzásra és lefekvés előtt azt kapja meg. Itt van erről egy részletes írás, amiből kiválaszthatod a megfelelő szert: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Ottófiné Tarró Zsuzsanna

    2007. november 15. csütörtök

    Az én babám 5hónapos és gyakran ébred éjszaka. A kérdésem mikor tanul meg önállóan visszaaludni? Kell tennem valamit ezügyben? Ha éjszaka felébred én kiveszem és kicsit megszoptatom, de sokan tanácsolták ne tegyem, mert hozzászokik és azért fog felkelni. De akkor mit tegyek az éjjeli ébredésnél? A sírva hagyásról mi a véleményük? Nem tudom itt lehet e kérdezni, ha nem akkor kihez fordulhatok?
    Köszönettel.
    Ottófiné

Comment navigation