A csecsemő alvása

A csecsemők alvásában ciklusok vannak, ha ezeket kiismerjük, sokkal hatékonyabban tudjuk kezelni az alvásproblémákat.

A csecsemő alvásaA csecsemő születése után általában egész nap alszik. Ez a tény, általában a születés utáni 1-2 napra igaz, hiszen a kicsik többnyire ilyenkor pihenik ki a fáradalmas születést. Így aztán a baba az első 1-2 kórházi napot valóban alvással tölti, és éppen akkor hagy fel ezzel a jó szokásával, amikor hazaindulunk vele a kórházból. Ezt követően sokszor azt tapasztaljuk, hogy a pici nem véletlenszerűen kel fel álmából, hanem mindig nagyjából azonos idő elteltével, például éjszakánként 3 óránként (ekkor éhezik meg), később pedig a fogzási időszakban mindig pont 40 percenként, azaz a 20 perces altatást követően éppen 40 perc múlva kel, amit mi roppant igazságtalannak érzünk, hiszen 20 percen át altattuk, és utána alig maradt egy kis szabadidőnk. Ilyenkor az ember megpróbálja hamarabb letenni a babát, és nem hagyja 20 percet szopizni (vagy nem járkál vele 20 percen át a szobában), hátha így több szabadideje lesz. De pechére, amint 10 perc után leteszi a látszólag alvó kicsit az ágyba, a baba fészkelődni kezd és felébred: kezdődhet a móka előlről!

A babák alvásával kapcsolatban fontos tudni, hogy ciklikusan váltogatják egymást a mély alvó és az éberen alvó időszakok. Nincs ez másként a felnőtteknél sem: amikor elalszol, először mély álomba merülsz, majd nagyjából másfél óra után fél órás éberebb alvás következik, ez az úgynevezett REM alvás, ilyenkor szoktunk „álmodni”, azaz ilyenkor aktívan működik az agyunk, mi pedig utólag vissza tudunk emlékezni az ilyenkor „átélt” emlékképekre. Ha valami ilyenkor megzavar, felébredünk, normál esetben azonban visszakerülünk a mély alvási fázisba. A felnőtteknél az alvási periódus 2 órát vesz igénybe, azaz kétóránként zajlik le egy mélyalvási és egy éber alvási fázis.

A csecsemőknél ez a ciklus mindössze 60 perces, majd az életkor előrehaladtával fokozatosan nő a tartama. A 60 perc azonban arányaiban nem úgy oszlik el, mint a felnőtteknél, sokkal hosszabb az éber alvási szakasz: mire a baba elalszik, nagyjából 20 perc telik el.

Az önálló elalvás tanult képesség. Kezdetben a legtöbb újszülött igényli a szülő közelségét, az általa nyújtott biztonságot az elalváshoz, ez lehet a szopizás, vagy egy kis dédelgetés, vagy járkálás a szobában, a kisebb igényű csecsemőknek az is elég, ha csak egy cumit kapnak és csak az elenyésző százalékuk elégszik meg azzal, hogy egyszerűen leteszik az ágyba és magától alszik el. Amíg az éber álom időszakában van könnyen felriadhat a zajokra, ez különösen 6-12 hónapos korban jellemző. Nem szabad azokra hallgatnunk, akik szerint majd megszokja a zajokat a baba és nem fog felriadni, mert ez nem igaz: hiába zajongunk egy újszülött mellett, ő még kevésbé érzékeny a zajokra, azonban fél éves kor után elkezdi érdekelni a gyerekeket a világ, és kíváncsiak rá, mi lehet az a zaj, ezért felriadnak rá. Ebben az életkorban kellőképpen zajmentes közeget kell biztosítanunk a kicsi alvásához:

  • Elalváskor az első 20 percben próbáljunk lehetőség szerint csendet tartani
  • És az elalvástól kezdve minden 45 percben megébredhet a baba, ilyenkor is ajánlott csendben maradni
  • Miért ébred fel a baba többször is éjszaka? Amikor alvásában az éberebb szakasz jön, valami megzavarja az álmát, erre felébred. Ez a „valami” lehet a fogzás miatt húzódó íny, egy furcsa, szokatlan zaj (hiába van a lakásban csend, mert egy autó elhaladása az úton vagy a kutyaugatás is felkeltheti a picit), a saját mozgása (intenzív mozgásfejlődési időszakokban figyelhető meg a nyugtalanabb éjszakai alvás, például a kicsi megpróbál álmában forgolódni és erre felébred, vagy a fejlődő izomzat rángásai ébresztik fel), az ún. növekedési fájdalom, illetve a szeparációs szorongás (anya hiánya).

    Az éjszakai ébredések maguktól alábbhagynak, amikor a kicsi megtanul önállóan visszaaludni, illetve az alvási ciklus hossza megnő.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

185 Comments

  • Vera

    2011. szeptember 15. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nálunk sajnos képtelenség a csend biztosítása 8 hetes fiam nyugodt alvásához a szomszédok miatt. Ha halk zenével próbálom elnyomni a zajokat, nem fogja túlságosan megszokni? Attól tartok, hogy így éjszaka, ha csend van, nem fog tudni aludni. Mi a véleményed erről? Egyébként milyen zene ideális a baba altatáshoz? Babazene inkább vagy chillout jellegű zenék? Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Vera

    • Vida Agi

      2011. szeptember 19. hétfő

      Nem szükséges zene az altatáshoz, és a zajokat sem kell elnyomni, sőt nem kell az sem, hogy teljes csend legyen. Azonban vannak babák, akik szeretik ilyenkor az ún. fehér zajokat, ami lehet susogás, egyenletes halk zene (nem muszáj babazene, meditációs zene is jó), tenger-hang, ventillátor hangja stb.

  • anikó

    2011. augusztus 28. vasárnap

    Kedves Ági
    Csenge babám 4 hónapos lesz és a nappali és az esti alvással vannak próblémáink.Nappal is és este is csak cicin alszik el egyszer megpróbáltam délután elaltatni a te módszeredre hogy az álmosság jeleit észlelve betettem a kiságyba simogattam a hátát mondanom se kell hogy ordított de két és fél óra múlva elaludt egy fél órát sírva kelt fel az első kérdésem az lenne ha sírva kel fel altassam tovább a kis ágyban vagy vegyem ki? Az estéink is egyre rosszabbak eddig cicin elaludt kétszer felébrend evett és ár aludt is vissza tettem a kiságyba.De az utóbbi egy hétben teljesen megváltozott minden nálunk este hatkor van fürcsi utána szopi és alvás. Van hogy 11- kor felébred és onnantól kezdve óránként ébred nem tudom mi a baja hiába szopizik elalszika a cicin visssza teszem fél óra múlva nyög rúgdos forgolódik hivogat felveszem cicire teszem van hogy nem is akar enni csak nézelödik nevetgél mórikázik. nem tudom mit tegyek?ne is vegyem ki a kiságyból ha csak forgólódik?

  • Roni

    2011. augusztus 26. péntek

    Kedves Ági!

    Végső elkeseredésemben írok neked.Jövő héten tölti be az első életévét a kisfiam.Gyönyörű,életvidám,igazi örökmozgó:))A problémánk az éjszakai alvás,illetve nem alvás…Sajnos egészen idáig 4 egymást követő éjszakát leszámítva,nem aludtunk át egyet sem.
    Többnyire 3-4szer kel és hajnali 6kor indítja a napot.Este a fürdést követően,kb 8 körül tesszük le a kiságyába.Szerencsére az altatással már nincs gond,sikerült szépen megtanítanunk rá,hogy egyedül is megy.A múlt héten teljesen váratlanul egyszer csak nem ébredt fel éjszaka és ezt követte 3 másik.Madarat lehetett volna fogatni velünk!Aztán ugyanilyen hirtelen felébredt este 11kor és iszonyú sírásba kezdett,szinte magánkívül volt,két órán keresztül próbáltuk megnyugtatni.Köztünk nem alszik el,sőt,nagyon ragaszkodik a saját kiságyához.Van 4 foga de azok minden gond nélkül bújtak ki,hozzáteszem nagyon lassan,én már látom a következő fogacskát fehérleni,de valahogy nem azt érzem hogy ez lenne a probléma.Sajnos a rossz éjszakáink visszatértek,és én már kezdek kétségbeesni,fogalmam sincs meddig tarthat ez még.Egy kicsit aggódom a méretei miatt is.Mindössze 70 centi és 8400 gramm.Szép súllyal született időre,3340 grammal és 51 cm-rel.Most is jó húsban van,nem vékony,de olyan mintha nem nőne…3 napja hagytuk el a szoptatást,szépen elválasztotta magát,nem volt ebben semmi kényszer.De szépen eszik,sőt az a helyzet hogy néhány napja meglepően sokat!Csaknem kétszer annyit mint eddig.Lehet összefüggés a visszatérő éjszakai ébredések és a megnövekedett étvágy között?Lehet ez növekedési fájdalom,szeparációs szorongás vagy egyszerűen csak éhes?éjszaka többnyire az apja megy be hozzá,mert tőlem ilyenkor cicit követel.Azt még hozzátenném,hogy most tanul egyedül megállni,de vezetve szalad és gyakorlatilag mindent csinál,ami” elvárható” egy ennyi idős babától.
    Előre is köszönöm a válaszodat,bizonyára megnyugtató lesz.:)
    Üdv:Roni

    • Vida Agi

      2011. augusztus 29. hétfő

      A járástanulás időszakában átmenetileg nyűgösebb lehet a baba, napközben is bújósabb lehet, éjjel is gyakrabban kelhet. Valószínűleg ezért is eszik sokat, mert sokat is mozog. Ráadásul most nagyon meleg is van, ezért éjjel álmos is lehet a kicsi, ilyenkor még a jól alvó babák is gyakrabban ébrednek, mert szomjasak.

  • Anita

    2011. július 31. vasárnap

    Kedves Ági!

    A segítségedet kérném, a helyzetünk kezd kétségbe ejtő lenni.
    Kislányom most tölti be a 7. hetét,sajnos csak 5 hétig volt tejem , a vége felé már elkezdtem tápszerrel pótolni, és most már csak azt kapja. Az első héten gyönyörűen aludt 3 órákat a kiságyban, majd megindult nála a hasfájás, görcsölés, puki hegyek. Azóta szó szerint nem alszunk. Először csak este 7-11 -ig volt hasfájás, azon kívül napközben aludt 1-2 órákat, 2 hete már nem alszik reggel 8-tól este 11-ig, csak 14.00-15.00 óra körül alszik el 1 órára, akkor is éberen. Az éjszakai alvás 23.00 órakor kezdődik, kb 4 órát alszik, borzasztóan éberen, ha nem vagyok mellette és simogatom, felébred a görcsökre, pukira illetve a saját hadonászásaira. Már túlvagyunk az infacolon, grip wateren, köménymagteát issza nap közben, tornáztatom (jönnek is a pukik) jelenleg az espumizánnál tartunk, talán ér valamit, de ugyanúgy nem alszik mélyen, nyugtalan éjszaka, nappal pedig ébren van reggel 7 től 2 napja. Pár napja elkezdte öltögetni a nyelvét, mintha nyák lenne a torkában, olyan hörgéseket, mozdulatokat csinál, abba hagytam a sűrítő használatát, hátha az a baj, bár eddig nem volt vele gond . A gyerek orvosunk szerint normális, majd beáll az alvási rendje, de én félek, hogy valami probléma van vele. Ma vettem neki Beba HA sensitive tápszert, hátha segít mert a nutritionos tápszer sűrítés sem segített, már pár hete böfizni böfizik rendesen. Etetésben a 3 óránkénti etetést alkalmazom, ill, megvárom amíg szopogatja a kis öklét. 3 napja a teát is lecseréltem, köménymagosról kamillára, hátha azt eszik túl sokat. Ha tudsz bármi tanácsot adni nekem, azt előre is nagyon szépen köszönöm.
    Anita

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Az újszülöttek általában ilyen aktívan alszanak, ez nem gond. Nem kell vele foglalkozni. Az édeskömény tea is okozhat hasfájást, de a kamilla is, ezért tea helyett jobb, ha inkább csak vizet kap inni. Az is előfordulhat, hogy a tápszer a bűnös.

      Nappal az lehet a gond, hogy nincs napirendje, ezt neked kell kialakítanod, magától nem fog kialakulni. A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • Ruttkay Reka

    2011. július 15. péntek

    Kedves Agi!

    A van egy gyonyoru kisfiam aki 16 hetes 7,410 kg es 67 cm, nekunk is mint szinte minden mas kisbabanak alvasi problemaink vannak.A suttogo fele napirendet kovetem nala, mert eleinte nagyon hasfajosak voltunk igy meg kellett tanitanom ot hogy eves utan minding jatek majd alvas.Szoval reggel olyan 6:30-7-kor kellunk majd megetettem jatszik ugy 9-ig majd alszik 10:30-11-ig.11-kor eves, jatszunk 13-ig majd alvas 14:30-15-ig.15-kor eves megint jatszas 16:45-ig majd alvas 17:30-ig. 17:45 kor furdes 18:00 eves majd jatszunk 19:00 .Ilyenkor fektetem le az esti alvasra, mert igenyli, majd 23:00 alometetes, igy zarodik egy teljes nap majd minden kezdodik elolrol reggel 7-kor. A problemam az lenne, hogy a napkozben egy alvasi ciklus nem tart tovabb mint 30-45 perc , mindig szinte fel kell vennem es vissza kell altassam, probaltam mar hogy hagyom 10 percig sirni hatha vissza alszik magatol,de sajnos ez nem jott ossze, mert meg nehezebb a dolgom utana, hogy vissza aludjon, mert annyira felhergeli magat, probaltam simizni a hatat az se mukodik, probaltam az utoget-sussog modszert avval se volt szerencsem.Latszik rajta hogy meg faradt csak nem tud vissza aludi olyan konnyen.Az esti alvassal meg annyi lenne a kerdesem,hogy lerakom 7-kor aludni alszik 45 percet majd felkell bemenyek oda adom neki a cumit vissza alszik kb. 45 percig majd megint felkell megint oda adom meki a cumit es akkor alszik majdnem 2-3-ig,kozben 23-kor en kivesszem a kisagybol es megcsinalom az alometetes, mikozben nem ebred fel.Majd reggel 5-6-kor megint felkell , cumit oda adom es alszik 6;30-7-ig. Vajon miert ebred fel ejszaka ennyiszer? Ehes lenne, de akkor miert elegszik meg a cumival, vagy csak azt akarja hogy bemennyek hozza,de hiszen meg csukva van a szeme es latszolag alszik.Lehet hogy novo fazisban vagyunk, vagy no a foga. Masik igen megvalaszolhatalan kerdes szamonra miert nem alszik a babakocsiba? Nagy keserves sirasok aran vegre elalszik benne kb 30 percre,nem ertem mas gyerek meg 2-3 orakat alszik benne, az en dragam meg jatszik vagy sir a babakocsiba. Kerlek segits!!! Koszonom Szepen!!!!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Azért kel fel 45 perc után, mert úgy gondolja, hogy az még nappali alvás, hiszen este 7-kor még nagyon korán van. Szerintem ezt az időpontot told későbbre, és 8-kor fektesd, vagy legyen még egy rövidebb nappali alvás és utána legyen fent és akkor fektesd csak le, mert 1-2 hónap múlva rövidülni fog az éjszakai alvása és ha este 7-kor fekteted, akkor elkezd majd hajnali 5-kor felkelni. A másik gond, hogy ez így nem esti rutin, mert nem követhető a baba számára, a fürdés a lefekvés előtt legyen közvetlenül, így pontosan tudja majd a kicsi, hogy most jön a hosszú éjszakai alvás és szépen alszik majd utána.

      Az alvási ciklusnál a mélyalvás ilyen korban mindig 45 perc körüli, ebből akkor ébred fel a baba, ha még nem volt elég fáradt, amikor elaludt, vagy ha valami megzavarja az álmát. Próbáld meg, hogy egy takaróba bugyolálod alváshoz, így mélyebben alszik majd.

      Ne akard babakocsiban altatni, ez felesleges és szükségtelen. Azok a babák, akiket a babakocsis alváshoz szoktattak, a kiságyban nem tudnak aludni, ez később nagy probléma lehet. Aludjon inkább a kiságyában és nézelődjön, játsszon a babakocsiban, ez így a jó.

      • Ruttkay Reka

        2011. augusztus 01. hétfő

        Kedves Agi!!!

        Koszonom szepen a valaszodat.Szerinted a furdes tul koran van?Hogy csinaljam? Szoval reggel 7 eves , jatszas 9:30 alvas,11 eves ,jatszas 13 alvas, 15 ora eves jatszas 16:45 alvas ,17:30 furdes, 18 ora eves 19-19;30 esti alvas , 23 ora alometetes. Szerinted hogyan kene megvaltoztatnom ezt a mostani rutint, hogy a furdes kozvetlen a lefektetes elott legyen.Mi is szeretnenek ha este 8 korul lenne az esti alvas csak latom, hogy 7 korul mar nagyon nyugolodik, alig birom kihuzni 7;30-ig.Ilyenkor azt gondolnam, hogy konnyen el fog aludni, de nem hanem csak rugkapal es sir, kiabal az olemben, mert minden egyes altatas a karomban tortenik, nehezebben nyugszik meg mintha tulporogne.Nagyon szeretnem leszoktatni a ringatasrol,mert a derekam nem birja mar, mit javasolnal milyen modszet hasznaljunk?
        A babakocsiban en nem szeretnem altatni csak szeretnek kimozdulni a lakasbol, de egyszeruen keptenseg,mert ahogy kozeledik az alvasi ido elkezd sirni,hisztizni amig ki nem veszem,akkor minden rendben van(ma is megprobaltam kimozdulni vele, de csak arra jutottam, hogy 1km keresztul cipeltem az egyik kezemben es a masik kezemmel meg toltam a babakocsit ;-(((( ) Hogyan tudnam megszeretettni a babakocsit vele ? Mostanaban meg a jatek ido is nehezen telik a kocsiban.Bocsanat hogy ennyit kerdezek, de rengeteg kerdesem lenne, van. A legjobb az lenne, ha szemelyesen tudnak talalkozni veled es segitenel nekem, mert lassan ugy erzem, hogy akarmivel is probalkozom nala minden csak elvesztegetett ido, mert annyira akaratos,hisztis kis mano az en kisfiam!!!!!
        Segitsegedet elore is koszonom!!!!

        • Vida Agi

          2011. augusztus 07. vasárnap

          Próbáld meg, hogy az esti időszakban, amikor már álmos, akkor szoptasd meg, így egy kicsit pihen, jobban jóllakik és tovább bírja ébren.

          A babakocsinál próbáld meg, hogy hason teszed bele, sok baba jobban szereti így és így tud aludni is.

  • Annamária

    2011. július 01. péntek

    Kedves Ági!
    5 hónapos a kisfiam és kb. 2 hete óránként vagy 2 óránként ébred fel éjszaka.Ilyenkor ha a cumit adom vissza nem elég,viszont a tea megnyugtatja.Ez miért van?Addig olyan jó alvó volt,létezik,hogy a foga kinozná?Nappal csak fél órákat alszik másfél órás közökkel.MIt tehetek,hogy én is pihenhessek egy keveset?Előre is köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      2011. július 06. szerda

      Ennek 2 oka is lehet:

      1. Éhes Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni. Próbáld ki, hogy az első ébredésnél megeteted, lehet, hogy utána már nem fog felkelni és akkor ez volt a gond.

      2. Fogzik A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Finta Adrienn

    2011. június 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Ismét a tanácsodra lenne szükségem.Van egy 12 hetes kisfiam.Eleinte 3 óránként kelt fel éjszaka és visszaaludt. Kb. két hete éjszaka zaklatottan alszik, felkel a saját mozgására.Fürdik este 9-kor utána evés ,büfi és alszik.Felkel 1 óra körül,akkor még visszaalszik,majd 3 óra körül felkel és elaltatom,de pár percre rá felkel és ez így megy a következő etetésig.Nekünk van egy adamó hintánk.Megetetem 4 órakor és utána beleteszem a hintába. A hintába ezek után akár 4 órát is alszik.Mitől van ez? Nappal nyugodtan alszik a kiságyában kb. 3 x 1 órát. Én a következőkre gondoltam: lehet hogy növekedési ugrás miatt van ez vagy jön a foga( de ez még túl korainak tartom)vagy lehet hogy mivel még nem teljesen tud egyedül elaludni ringatni kell( de gondolom eben a korban szükség van rá).Kezdődő vérszegénysége van.köszönöm a válaszod,

    • Vida Agi

      2011. július 06. szerda

      EZ a 3 hónapos növekedési ugrás miatt lehet. Etesd estefelé gyakrabban, akár óránként és éjjel is mindig etesd meg, amikor felkel, ne csak visszaaltasd.

  • Petra

    2011. június 18. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 7 hetes. 3110 gr-mal és 49 cm-el született. A napokban volt itt a védőnő aki tökéletesnek mondta az értékeit. Mára 56 cm és 4250 gr. Az alvással kapcsolatban kérem a tanácsodat. Esténként 8 körül sikerül letennem aludni. Ilyenkor hagyom hogy elaludjon a cicin. Eddig három óránként felkelt szopizni mai egy pár napja már csak egy szopira csökkent, de akkor is max. 10 perc és vissza is alszik.Ezután reggel 5 – 6 körül ébred legközelebb. Ma reggel az 5 órai kelés után magunkhoz vettem a nagyágyba, ahol szépen visszaaludt magától ( mondjuk ezzel nincs gondunk, mert szépen el tud aludni egy pici babusgatástól és cumikával). Következő ébredése 1/2 8-kor volt, majd pelus csere és ismét szopi, amikor is megint kb. 10 perc után végzett is. Nekem úgy tűnt mintha nem is akart volna szopizni, de azért szívott egy kicsit. Ezután egy órácskát fent volt, majd ismét visszaaludt a pihenőfotelében magától.
    Egyébként nagyon mosolygós és jókedvű baba.
    Szerinted nem kóros az alvása. Nem kellene többet fent lennie? Vagy ne aggódjak emiatt?
    A pihenőfotelben való napközbeni alvásról mi a véleményed? A lányom nagyon szereti, mert nézelődhet benne, és így nem unatkozik, ha éppen nem beszélgetek v. játszok vele. Este viszont szigorúan csak a kiságyában alszik.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Egyáltalán nem kóros ez, teljesen a korának megfelelő, örülj neki, hogy ilyen jól alszik 🙂 Nem gond, ha néha a pihenőfotelben alszik el, ha emellett a kiságyban is el tud aludni.

  • Major Éva

    2011. június 17. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 és fél hónapos. Jól fejlődő szoptatott csecsemő, nemrég kezdtük a hozzátáplálást.
    Eddig is mindig felkelt éjjel legalább kétszer enni (általában ugyanabban az időpontban éjjel 1 és hajnal 3 körül), de mostanában kezd kialakulni egy szokása, hogy nem alszik vissza, hanem játszik, és ez akár másfél órát is eltart. Próbáltam visszaaltatni, ahogy egyébként szokott (hason a hátát simogatva), de amint hasra fektetem, nyomja ki magát és sír, hogy nem akar aludni.
    Foga még nincs, de produkálja a tüneteket: rág, nyáladzik. Elkezdtem adagolni az Osanit golyókat. Amit még észrevettem, hogy a játszószőnyegén próbálkozik a kúszással, de nem jött még rá a technikára, és behergeli magát. Lehet, hogy a mozgásfejlődés miatt van?
    Nagyon fárasztó számomra az „éjszakai műszak”, le lehet szoktatni erről?

    Remélem minden információt megadtam, hogy segíteni tudj nekünk a megoldásban.

    Köszönettel,

    Éva

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ezt az okozza, hogy a mozgásfejlődés miatt éberebb, ezért, ha felébred, nem tud visszaaludni. A legjobb megoldás erre az, ha ilyenkor nem kapcsolsz lámpát, evés után szépen visszafekteted és kimész, hagyod, hogy magától visszaaludjon, forgolódjon, esetleg az is segíthet, ha nagyon nem megy, hogy ilyenkor magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább.

  • Finta Adrienn

    2011. június 08. szerda

    Kedves Ági!

    Egy kis tanácsra lenne szükségem. Van egy 2 hónapos kisfiam. Mostanában elég nyugtalanul alszik éjszaka, nyöszörög és nehezen alszik vissza, nappal nincs gond az alvással.Ez mitől lehet. Ebben a korban már kész napirendje kellene hogy legyen? Ő 3-4 óránként eszik.Próbálom betartattni vele az alvás- evés-játék- alvás módszert kisebb nagyobb sikerrel. Mi van akkor ha nem akar a két etetés között aludni vagy ha elalszik de kb. fél órát alszik.Vagy még ne legyek ennyire merev a napirenddel? Sajnos az esti alvás segítséggel megy, ringatással. Próbáltam önállóságra szoktatni, de sikertelenül.Ő egy nagyon akaratos baba.Nappal is csak a kiságyában aludhat??? előre is köszönöm a segítséget.

    • Vida Agi

      2011. június 16. csütörtök

      2 hónaposan még nem kell, hogy kész napirendje legyen, elég, ha megpróbáljátok betartani a sorrendet, de nem kell kétségbeesni, ha néha nem sikerül. Ha csak rövidebben alszik, ébredés után kínáld meg szopival, ha elfogadja, akkor éhes volt.
      Este arra figyelj, hogy elég fáradt legyen, mire az ágyba kerül, és az esti rutin sorrendje legyen mindig fürdés és utána öltözés, szoptatás, mert az anyatej álmosít. Ha este nem tud a cicin elaludni az annak a jele, hogy még nem volt elég álmos.
      Önállónak még nem kell lennie, természetes, hogy egy kis segítséget igényel az elalvás előtti ellazuláshoz. Arra figyelj, hogy amikor lefekteted, akkor még ne aludjon mélyen, hanem csak félálomban legyen, így tudatosul benne, hogy most lefektetted és kialakítja a saját elalvási szokásait is.

      Éjjel több dolog miatt is lehet nyugtalan. Ilyen melegben gyakran a szomjúság az ok, nagyobb gyerekek is felkelnek ilyenkor inni, ilyenkor szoptasd meg, ha felébred.

  • Judit

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam most volt 8 hónapos, eddig csak 1-2-szer aludta végig az éjszakát. Este 9 felé elalszik és van mikor 3/4 óránként kel, majd van egy hosszabb alvás, a másik esetben éjszaka 1 felé kel, majd 4-5 között és végül reggel 7 felé. Nem tudom mi okozza a felébredéseit. Szoktam várni mikor hallom, hogy felébredt, akor megyek hozzá, ha már sír, ilyenkor már a kiságyba kapaszkodva áll, vagy ül és úgy sír. Vagy visszaalszik, ha elfektetem, vagy ki kell venni. Egyébként napközben izgő-mozgó, mászik, áll, mozog egész nap, de még 3-szor alszik 1/2 órát. Alul két fogacska van, már 6 hónapos kora óta.
    Általában mindig sírás a vége, ha felébred. Nagyon remélem, hogy a felső fogak izgatják, mert rág mindent és gyömöszöl be, amit lehet. Honnan tudhatom, hogy mi a probléma?
    Köszönöm a válaszodat!
    Judit

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Ha azt látod, hogy nyálzik, mindent rág, gyömöszöl be a szájába, akkor egyértelműen fogzik és emiatt kelhet éjjel is.

  • Berni

    2011. április 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 hónapos.Reggel 6-7 körül kel,felöltözünk eszik,majd játszás.Kilenc körül megint eszik majd séta (kb 1,5óra),közben alszik jó félórát.otthon még egy kicsi játék majd ebéd.11-12 körül alszik általában 3órát de az utóbbi időben több mint 4-órát is képes aludni.Felkel játszás,evés majd séta.Ilyenkor megint kicsit szundít 20-30perc.19:15 körül fürdés,majd vacsora.20:00 körül alszik reggel 6-7-ig(néha egyszer felébred enni).Normális ez a napirend,az hogy ennyit alszik délután?Régebben nem aludt ennyit napközben,pláne nem 4órát délután.

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Teljesen normális, ez a napirend, ha magától ennyit alszik, akkor hadd tegye, nem kell ébresztgetni.

  • Kis Erika

    2011. március 30. szerda

    Kedves Ágnes!
    A kislányom 6-án lesz 3 hónapos, 3580 g-mal született és már 6,25 kg. A kérdésem az lenne, hogy baj-e, ha túl sokat alszik? Este 8 körül fürdünk, fél10-10 körül alszik el, éjjel 4 óra körül ébred, de sokszor volt már, hogy reggel fél7-ig is aludt. Ekkor reggelizik, majd 1-1,5 órás fennlét után ismét visszaalszik. Utána dél körül ébred, ismét 1-1,5 órát van fenn, amikor kezd álmosodni, akkor el szoktunk menni sétálni. A sétát végigalussza, néha fennvan 20 percet, fél órát. Minden nap sétálunk 2-2,5 órát. Amikor hazaérünk, még alszik a babakocsiban, aztán 5 körül eszünk, és innentől kezdve már nem alszik nagyot, legfeljebb elpilled a játszószőnyegen vagy a pihenőszékben. Este 8-ig már nehezen szokta ébren kibírni, és a törölgetésnél már nagyon fáradt és sírós szokott lenni. Nem gond, hogy ilyen sokat alszik? Vagy ez normális még egy ekkora babánál? Amikor fennvan, akkor sokat mosolyog, beszélgetünk, nézelődünk, mondókázunk. Lehet, hogy nagyon lefárasztom ez alatt az idő alatt? Nem tudom, hogy fontos-e, de tejcsim nem sok van, kezdetektől tápszerrel pótolunk. Étkezésenként kb. 30ml anyatejet szopcsizhat, és ezután még megeszik 100-140 ml tápszert.
    Nagyon köszönöm a segítséget!
    Erika

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Ez egyáltalán nem gond, teljesen normális, örülj neki 🙂

  • Szilvia

    2011. március 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Elfelejtettem megemlíteni(a 11 hónapos korán alvó kisfiú édesanyja vagyok),hogy kisfiam reggel 6-kor ébred,majd reggeli+játék után kb.8-fél 10-ig vissza alszik.Ezután kapja a tízórait majd sétálni viszem mindennap kb.másfél-2 órát.Délben ebédel majd játék+séta és ezután már nagyon álmos fél4-4 körül.Azt még hozzá kell tennem,hogy a játékok alkalmával fáradhatatlan,kúszik-mászik,kézen fogva megy,pakol,ugrándozik…Lehetséges,hogy ennyire kifárad?
    Előfordult már,hogy megpróbáltam felébreszteni este 7-8 körül,de elkezdett hisztérikusan sírni.
    Válaszodat előre is köszönöm!

  • Szilvia

    2011. március 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Van egy gyönyörű 11 hónapos kisfiam,aki már délután 4-4.30-körül elalszik és reggel 6-ig szinte csak alig ébred fel.Éjszaka csak inni kér és pelenkát cserélek nála,utána rögtön vissza alszik.Ez kb.6 hónapos kora óta megy így.Nem tudom,hogy ennek örülnöm kéne(mások szerint igen) vagy nem.Újszülött korától kezdve megpróbáltam kialakítani egy napirendet,de akkor még délután 6-7-ig bírta ébren.Hiába próbálom húzni az időt(sétálok vele,játszunk),fél 4 körül már nagyon nyűgös,dörzsöli a szemét és hangosan sír.Sajnos az esti evést is most már eszerint kapja-így amikor látom rajta,hogy már nagyon nyűgös-hisztis(álmos) akkor gyorsan elviszem fürcsizni(ott is próbálom húzni az időt)aztán gyors vacsi(estére még igényli a tápszert,aztán beteszem az ágyába és 2 perc mulva már mélyen alszik.Nagyon aggódom,mert nem tudom,hogy én csinálok-e esteleg rosszul valamit.Egyébként nagyon boldog,kiegyensúlyozott baba…sokat játszik,a sétáknál is(délelőtti)nagyon nyugodt,érdeklődve figyel mindent és nagyon szépen fejlődik .március 26-án tölti be a 11. hónapot és még beteg sem volt.(ne is legyen!)Hisztijei nem igazán vannak még a fogzás idején sem.Mások azt mondják,örülnöm kéne,nincs azzal semmi baj ha ilyen korán elalszik,az a lényeg,hogy végig alussza az éjszakákat.Nem tudom.Áldás vagy átok?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Szerintem nincs miért aggódnod, örülj, hogy ilyen jó alvó típus, idővel lassan ki fogja nőni majd.

  • Mirkó Edina

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 és fél hónapos. Kérdésem az lenne, hogy megfelelő e a „napirendünk”?
    Első szopizás 6-1/2 7 között. Alvás 9- 1/2 10-ig. Evés, játszás, alvás 40 perctől néha másfél óráig. Következő evés 1/2 1- 1 között. Már félig főzelék, félig tej. Itt séta (kb 30 perces alvással), aztán vagy játék, vagy alszik még kb 1 órát. (Ha nincs séta, rossz idő miatt, 2 órát is alszik.)
    16-17 között újra evés, 18-kor fürdés, itt még általában alszik 1 órát. 1/2 8- 8 között vacsora, majd 9- 1/2 10-től alvás reggel 6-ig. Ez azt jelenti, hogy kb 15-16 órát alszik naponta. Ha 2,5 óránál többet van fenn nagyon nyűgös.
    Amúgy szépen fejlődik. 3200 gr-mal született, most 7700 gr. Baj, hogy még 3-szor alszik napközben?
    Válaszodat köszönöm!
    Üdv: Edina
    Ui: Nagyon köszönöm a honlapot, párom és én is nagyon sok hasznos tanácsot olvashattunk itt! 🙂

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Egyáltalán nem gond, hogy 3x alszik, tökéletes a napirendje 🙂

  • Olivia

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    A következő dologban vagyok tanácstalan: kisfiam 4 és fél hetes, próbálom kialakítani a napirendet, de nehezíti a dolgot, hogy evés közben, de legkésőbb büfiztetés alatt szinte mindig elalszik. Magától nem nagyon akar ébren lenni, ha tisztába teszem utána, attól viszont mindig felébred, és nekem úgy tűnik, zokon veszi a dolgot, nyűgösködni, sírni kezd. Olykor elnézelődik 10-20 percet, de miután elálmosodik, nehéz elaltatni, előfordul, hogy a következő evésig ébren van, ami után már nem piszkálom, és így remekül elalszik a következő etetésig, és magától felébred időben. Ugyanakkor nem akarom, hogy átaludja az egész napot, és éjszaka esetleg ébren legyen. Nappal 3-3,5 óránként eszik, általában magától ébred, de ha nem, felébresztem.
    Mit tanácsolsz, erőltessem az ébresztgetést etetés után, vagy ebben a korban még belefér, hogy így bealszik, és majd később alakul ki jobban az evés-játék-alvás rendszere?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Mivel még nagyon pici, teljesen normális, ha evés után mélyen elalszik és végigalussza a két evés közti időt, nem kell még annyira erőltetni az alvás-evés-játék-alvás rendszert, csak akkor kell bevezetni, ha két evés között nem tud végig aludni, hanem 20-30 perc után felébred.

  • Ági78

    2011. február 22. kedd

    Kedves Ági!

    Két hónapos a kisfiam. Nagyon hasfájós, bár a gripe water sokat segített rajta, a sírós időszakok rövidebb ideig tartanak. A gondom az éjjeli alvással van. Minden este 8-kor fürdés, majd fél kilenc, kilenc között elalszik a fiúcska. Éjfél és fél kettő között valamikor felkel, nincs is szinte magánál, ilyenkor adok neki enni. Gyorsan vissza is alszik, persze cicin. A gond az, hogy utána vagy felébred egy órán belül vagy ha később is, nem akar visszaaludni. Ilyenkor általában fent van két óra hosszát, megy a harc az alvásért. Miután nagy nehezen elaludt akkor is felébred a szokott időben, reggel hat és hét között. Mit lehetne tenni, hogy gyorsan vissza aludjon? Délelőtt, a reggeli szopi után, általában még sokat alszik, ilyenkor három órát is képes egyhuzamban aludni. Délután már csak fél max egy órára alszik el. Már mindent kipróbáltam az éjszaka,nem teszem tisztába, nem kapcsolok lámpát, stb…, de semmi nem használ.
    Szerinted mi lehet a probléma?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      A gond az, hogy nála kicsit szét van esve a nappalok és éjszakák ritmusa: éjjel fentvan, délelőtt meg hosszan alszik. Nappal inkább 3x aludjon rövidebbet (1-1 órákat), ne hagyd délelőtt 3 órát aludni, két alvás között legalább 1,5 órát legyen fent, amikor álmosodik, akkor viszont tedd le aludni. Mindig ugyanolyan sorrendben történjenek a dolgok: alvás után mindig evés, evés után játék, ha a játékban elfáradt, alvás jöjjön. Ha így csinálod a napirendet következetesen, akkor max. 4 napon belül az éjszakák is rendeződnek majd.

  • Marianna

    2011. január 23. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kicsit változott a „problémám” az előbbihez képest. A kislányom most múlt 4 hónapos és kicsit felborult ez a napközben alszom dolog. Eddig minden etetés után 1-1,5 órával aludt kb. a következő etetésig. Most szinte napközben semmit nem alszik. 🙁 Annyira nyűgös ha hason van az a baja ha háton az a baja ha a pihenő székében akkor meg az. Szinte semmit nem tudok mellette csinálni, mert ha otthagyom akkor nyűglődik, sír. Hiába adok a kezébe játákot kb 2-5 perc amíg elvan vele, aztán eldobja. Nemolyan régen volt egy kisebb betegsége, köhögött meg folyt az orra, de mára már rendbe jött. Az éjaszakai alvással nincs gond este olyan 8 körül letesszük olyan 3 és 4 között ébred meg, megetetem és alszik általában reggel fél 8-8 ig.
    Miért nem tud elaludni napközben? Jönne már a foga? Látom, hogy fehérebb az ínye, de nem tudom milyen tűnetekkel jár a fogzás. Vagy a betegsége miatt alakult ez át így, mert ez volt az első hogy beteg volt. Előre is köszönöm.
    Üdv.
    Marianna

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Nem az a baja ugyanis, hogy kézben akar lenni, hanem hogy az eddigi tevékenységei már untatják, már programra vágyik, unatkozik. Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Mivel már majdnem 5 hónapos, kaphat etetőszéket is, amiben megtámasztva ülhet, ebbe is teheted a hordozó helyett, mert itt magasabban van és többet lát.

      Ha már nagyon fáradt (legalább 2 órás ébrenlét után), akkor tedd le aludni. A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz. Mivel ebben a korban már nagyon érdekli a külvilág, nagyon lekötik a figyelmét a külső dolgok, ezért elalvás előtt segíteni kell neki az ellazulásban, abban, hogy kizárja a külvilágot. Ez lehet dúdolás, ringatás, szoptatás, bármilyen más módszer, amit el tudsz fogadni (és el tudod fogadni, hogy hosszútávon ez legyen az altatás módszere), majd amikor már félig elálmosodott, nem élénk, akkor kell letenni a kiságyba. Ha sír, felriad, ki kell venni és megint segíteni neki ellazulni, majd ismét visszatenni. Ez az első alkalmakkor elég sokáig eltarthat, de aztán egyre jobb lesz. A lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld, legyél következetes és kitartó. A babák megszokják az altatás módját, mint ahogyan minden más szokásunkat is átveszik (pl. etetés körülményei, fürdés módja) és ellenkeznek, ha aztán nem úgy történik, ahogyan megszokták, mivel ők a szokások alapján tájékozódnak a világban.

      • Marianna

        2011. január 26. szerda

        NAGYON KÖSZÖNÖM! 🙂

  • gigi

    2011. január 18. kedd

    kisfiam 12 hetes, és még mindig csak eszik – alszik,(a szo legszorosabb értelmében) nem birom ébren tartani! rendben van e ez igy vagy esetleg valami vitaminhiányra utal?

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ha egyébként egészséges, jól hízik, nincs már tünete, akkor ez teljesen normális.

  • Szipi

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági!

    Az előbb elfelejtettem megirni, hogy napközben hogy alszik: reggel 6 fél 7 felé kel, eszik, majd negyed 9 körül szundizik fél-egy órát. 10kor megint eszik, és 11től alszik 1-2 órát, ha sétálok vele akkor 2 órát. 1kor eszik, és délután mindig sétálunk (kivéve ha minusz 6 foknál hidegebb van) ekkor is alszik 2 órát. 4kor eszik, utána már nem nagyon szokott aludni fürdésig ami 7kor van, utána evés, 8tól alvás.
    Előre is köszönöm a választ!

  • Szipi

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági,

    Kislányunk 3 hónapos, és eddig mindig 8tól aludt fél 3-ig, evett majd aludt reggel 7ig, de amióta fordul, ez teljesen felborult, van hogy 2-3szor is felkel éjjel, 1kor és 4kor is. Enni 1kor adok neki, hátha jobban alszik töle, de nem. Mit csináljak, hogy vagy visszálljon a régi rend, vagy végigaludja az éjszakát?

    Válaszod előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ha egy 3 hónapos baba éjjel 3 óránként ébred enni, akkor éhes, azért kel fel. Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni. Majd ha már nem lesz éhes, nem fog ébredni.
      Az éjszaka átalvását nem várhatod még el tőle, a maximum, amire képes, hogy 5-6 órát alszik egyben és utána ébred 3 óránként, de most ezt se erőltesd, mert növekedési ugrás van, ezért ébred gyakrabban.

  • Noémi

    2011. január 12. szerda

    Kedves Ági!

    1 éves kisfiam 2,5 hónapos korától átaludta az éjszakát.Este héttől reggel-hétig.Napközben gyakoribb az, hogy egyszer alszik, nagyon ritkán fordul elő, hogy kétszer.Az esti alvás kb. 1,5 hónapja megváltozott nála.Napközben 10 percet sír és elalszik a kiságyban, viszont este ha már a szobája felé visszük sírásba kezd.Egyszer próbáltuk hagyni sírni, de csak még jobban behergelte magát és 1 óra múlva aludt csak el.Ha mellé ülök és simogatom,énekelek, vagy ringatom nem segít, még rosszabb.Ha a szobájában lévő ágyon mellé fekszek, azonnal aszik és egy idő múlva be tudom rakni a kiságyba.Viszont mostanában eltelik egy kis idő felébred, feláll az ágyban és addig sír míg ki nem vesszük és kezdődik minden elöről.Sokszor aludt mostanában köztünk, viszont nem szeretnénk, hogy így maradjon , mert reggel rajta is látom, hogy nincs úgy kipihenve, illetve mi sem alszunk így túl jól.
    Kérlek segíts nekünk miben kéne változtatnunk, hogy újra szeressen a kiságyban aludni. Mi zavarhatja ennyire, hogy eddig ilyen szépen aludt, mostanában meg felborult minden?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Noémi

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Ennek 3 oka lehet:
      1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

      2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

  • brigi

    2010. december 13. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónapos. 2-3 hónapos koráig este 8-9 körüli elalvás után, aludt 2-3-ig, akkor egy kis szopizás után reggel 6-7-ig. Viszont az utóbbi időben már éjfél körül megébred, evés után visszaalszik, de fél4 körül újra ébred. Aggódtam, hogy esetleg kevés lett a tej, de a súlya rendesen gyarapszik. Mi okozhatja ezt? Tudok valamit tenni, hogy visszatérjünk a korábbi ritmushoz? Kicsit furcsa nekem, hogy éjszaka még ennyire igényli a szopizást, mert a bátyja már 2-3 hónaposan átaludta az éjszakát. Általában hány hónaposan szundizzák át a babák az éjszakát?

    Üdv,
    Brigi

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.
      Az éjszaka teljes átalvása gyermekenként változik, de általában legkésőbb 2 éves korra ki szokott alakulni.

  • Marianna

    2010. december 06. hétfő

    Kedves Ági!
    2,5 hónapos a kislányom és azt vettem észre, hogy napközben az étkezéseket után 1 órával amikor már túl vagyunk a büfin és játékon pihenőszékben, ásítozni kezd és a szemét dörzsölgeti. Ilyenkor leteszem aludni és el is alszik kb. addig amíg a következő etetés aktuális nem lesz.
    A kérdésem az lenne normális ez? Nem kéne többet fent lennie?
    Előre is köszönöm a választ.
    Üdv.
    Marianna

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Igen ez normális, hagyd a maga tempójában aludni.

      • Marianna

        2010. december 10. péntek

        Köszönöm.

  • Évi

    2010. december 03. péntek

    Kedves Ági!
    8 hetes a Kisfiam, problémám a következő: igény szerint szopiztatom, csak anyatejet kap. Nappali etetés, peluscsere, böfiztetés után kb. 5-10 percet nézelődik, gőgicsél magában, majd kb. 10-15 percet tudok vele játszani, beszélgetni vele és elkezd nyűgösködni. Eddig cumival el lehetett ilyenkor altatni, pár napja nem segít, nem fogadja el a cumit. Ezek után, ha beteszem a kiságyba sír, persze ha az ölemben, karomban tartom akkor nyugodtan és csendben van. Elképzelhető, hogy nem álmos és azért sír, vagy mi lehet az oka? Nem tudom mit tehetnék, tanácstalan vagyok. Hasfájós volt, nekünk az Infacol segített. A mostani sírásnak biztosan nem ez az oka (mármint a hasfájás), másképpen sír…
    Üdv.:
    Évi

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Az a gond, hogy amikor el akarod altatni, még nem álmos, ebben a korban 1,5 órát simán ébrenvannak a babák, amikor először azt gondolod, hogy álmos, akkor csak unatkozik. Találj ki neki más játékot, vidd át a másik szobába, beszélgess vele. Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
      Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.
      Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.
      Ebben a korban 4x vagy már csak 3x alszanak a babák napközben, ennél többször ne próbáld lefektetni, mert nem fog aludni.

      • Évi

        2010. december 11. szombat

        Kedves Ági!

        Köszönöm a választ. Még egy további kérdésem lenne, javaslod, hogy játszunk a babával, szórakoztassuk stb… mégis milyen játékot javasolsz ebben a korban (2 hónapos)? Beszélek hozzá, mutatom neki a játékait, próbálom lekötni a figyelmét (ez nem mindig sikerül), ezeken kívül mit tehetnék, hogy ne unatkozzon? Első baba, ezért vagyok ennyire tanácstalan.
        Üdv.:
        Évi

  • Niky

    2010. december 01. szerda

    Kedves Ági,

    Kisfiam lassan 6 hetes lesz és kb 3 hete csak ölben hajlandó aludni.Ha ölben van 2-3 órát alszik viszont ha letesszük 10 perc után már ébren van és sir.Evés közben szinte mindig elalszik,ha felveszem böfizni megébred és nagyon sir majd félórát kell ringatni hogy megnyugodjon,aztán ha megnyugodott nézelődik kacag majd újra elalszik ölben a következő szoptatásig(enni 3 óránként
    szokott). Kérlek adj valami tanácsot hogy mit tegyek mert sem éjszakám sem nappalom nincs,semmit nem tudok csinálni tőle hisz folyton ölben kell tartanom és ez nagyon fárasztó.Első baba és semmi tapasztalatom nincs.
    Előre is köszönöm válaszod.
    Üdv Niky

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki (de ne vedd ki a kiságyból), vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Timi

    2010. november 23. kedd

    5 hónapos a kisfiam és az esti alvások egyre katrasztrófális állapotba kezd átmenni. Eddig csak sűrűn kelt kb 1,5-2 óránként. Aztán elkezdte, hogy egy időre felébredt 1-2 óra és utána vissza lehetett altatni. Viszont mostanra odáig fajult, hogy egyre többszőr hosszabb időre kel fel és nem lehet vissza altatni. Nappal alszik 3-4x 1-1,5 órát, estére elfárad, de még is korán felébred és sűrűn kell hozzá felkelnem. Esti lefekvéskor mindig izeg-mozog. Ütemesen jár a lába és tolja ki magát mint a forogni akarja. Kész szenvedés az éjszakai altatás, és utána pedig sűrű ébredés vagy a legrosszabb a hajnali ébrenlét. Mitől lehet? Mit lehet kezdeni vele? És kb mikorra oldódhat meg ez a probléma, mert már teljesen ki vagyok merülve.

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Úgy tűnik, a kisfiad összetéveszti a nappalt és az éjszakát, nappal sokat alszik éjjel pedig pont emiatt nem tud aludni. Nappal ne altasd el, hanem két alvás között legyen ébren legalább 2,5 órát, utána magától aludjon el, maximum 3×1 órát (felébreszteni nem kell, ha tovább alszik, de 4 alvás mindenképpen sok). Az esti lefekvés előtt legyen ébren legalább 3 órát, akkor fektesd le este, amikor már nagyon álmos és magától aludjon el az ágyában, ne te altasd el.

      Éjjel 3-4 óránként kapjon enni, mert ebben a korban még éhes, ezért kel fel.

      Ha következetesen ezt csinálod, akkor 1 hét és megoldódik.

  • Noémi

    2010. november 17. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 5 és fél hónapos. Éjszaka gyönyörűen alszik, 9-kor eszik utoljára (tápszert, mert sajnos már nagyon kevés a tejem) negyed tízkor fekszik, és reggel fél 9-kor ébreszt. Egész pici kora óta átalussza az éjszakát, mindig ki-kitolta az alvásidőt negyed órával, így jutottunk idáig. Letenni is könnyű este, kicsit éneklek neki (vagy apa énekel), s aztán pár percig még nézeget, aztán elalszik.
    Viszont a nap közbeni alvás nagyon nem megy. Jó esetben napi 3-szor (max 4-szer) alszik el, de maximum 20-25 percre, legtöbbször már negyed óra után felébred. Nagyon nehezen alszik el erre a kis időre is, olyan mintha csak úgy menne neki, hogy jó sokat sír, elfárad és a fáradtságba belealszik. A napközbeni alvásában semmi rendszeresség nincs, és nem tudok neki segíteni elaludni, hiába a dal, a mese, a ringatás, az ölemben sem alszik el, cumival sem. Sokszor látom, hogy fáradt, dörgöli a szemét, ásít, nyűgös, de akkor se tud elaludni. Tanácstalan vagyok. Nem tudom, hogy természetes-e hogy ilyen keveset alszik napközben, mindenki azt mondja, hogy délelőtt és délután is egy hosszabbat kellene. Ha ez így van (a hosszú éjszakai alvás mellett is), akkor hogyan tudnék neki segíteni, hogy napközben is tudjon aludni? A napközbeni alvás egyébként kisebb korában sem ment neki.
    Kérem mondja el a véleményét, hogy természetes-e, hogy alig alszik napközben, és hogy ha nem, akkor mit tehetnék?
    Előre is nagyon köszönöm: Noémi

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      A gond az, hogy túl gyakran alszik. Ebben a korban 3 órát ébren szoktak lenni 2 alvás között és napközben már csak 2 (legfeljebb 3) alvás van, amik 30-60 perc hosszúak. Úgy csináld, hogy reggel felkelés után egyen, aztán legyen ébren, játsszatok, és amikor már legalább 2,5 órája ébren van és már látszik rajta, hogy álmos, akkor próbáld meg lefekteteni.
      Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja. Elalváshoz kaphat cumit is, ez is megnyugtathatja.
      Ha minden nap mindig ugyanígy csinálod, akkor pár nap alatt el fog tudni aludni.

  • Ági05

    2010. november 12. péntek

    Szia!
    Kisfiam most lett 1 éves. Újszülött korában hasfájós volt de 4 óránként evett és az alvással sem volt gond, de aztán átállt 2,5 órára. 4 hónapos kora óta nagyon rossz alvó akár 5-6-szor is fenn van és nem nagyon tudom mit tegyek. 8 foga már kint van, de jelenleg nem látom hogy bújna a kisörlő. Kiságyban alszik de bent alszok vele, mert sokszor van fenn. Így én sem alszok túl sokat. Már próbáltam gyöngyöket, kúpot de semmi hatásuk. Jól eszik nap közben, este vacsi de mégis kéri éjjel a vizet vagy a tápszert. Kérlek adj tanácsot mit tegyünk. Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ennek 2 oka lehet:
    1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

  • Zsuzsa

    2010. november 07. vasárnap

    Kedves Ági,

    Kisbabánk 5 hetes lesz pár nap múlva. A kórházból hazajövet kiderült, hogy hasfájós, görcsös. Próbáltuk az infacolt ami valamit javított a helyzeten, illetve kifejezetten hasfájós babáknak való tápszert kap Beba Sensitive HA-t. Sajnos nincs tejem.3 napja használjuk a gripe watert az infacol helyett, úgy néz ki a hasgörcsökre ez bevált.
    Ami jelenleg a fejtörést okozza, hogy álmából felébred és keservesen sír, nagyon nehéz megnyugtatni, van, hogy teljesen 2 étkezés közti időszakot végig sírja nyügösködi. Ilyenkor ha hasra tesszük, egyfolytában emelgeti a fejét, rángatja a lábikáját, teljesen vörös a feje. Ha felvesszük, hangos sikongatásokat is hallatt sírás közben. A sírása igazán keserves, arca olyan mintha valami fájna neki.

    Ez volt régebben is, de akkor mága hasgörcsök számlájára írtuk. Jelenleg viszont tényleg láthatóan nincsenek görcsök, kaja után büfizünk sokat – néha mondjuk ez jó sok idő, kb fél óra 1 óra is . Viszont most is jelentkezik ,hogy alszik édesdeden majd felsír és nem nyugszik. Vagy van az a verzió amikor alszik felsír, ha nygtatom vissza alszik, de 15 perc kb. és újra felsír és ezt játszuk újra és újra.
    Plusz még említenék egy harmadik fajtát, amikor is fennt van 2 etetés között. Evés után nyügös majd sír, és a fennt emlytett megnyugszik újra sír körfolyamat tart a következő etetésig. 4 óránként eszik.
    Délután jelentkezik főképp a probléma.
    Vagy 16-02 ig szokott valamikor ez jelentkezni. 02 után reggel 8 ig is alszik.

    Ha tudsz nekünk mondani valami ötletet, m leheta baja amikor hosszan több órán kerestül sír, vagy mit tegyünk, az szuper lenne. Homepo bogyó vagy bármi ilyesmi segíthet?

    Üdv

    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. Az evés ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy evés után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      • Zsuzsa

        2010. november 21. vasárnap

        Kedves Ági,

        köszönöm a gyors választ. Úgy néz ki működik. Amit mi még tettünk, hogy következetesen felébresztettem napközben max 3 óránként, hogy ne aludjon túl hosszan, így hátha megint éjjel alszik hosszabban. vagy ha nem is hosszan, de ott is egy 3 -4 órás blokkot. Eddig ez is működik.
        Jó, hogy írtad, az 1-1,5 órás ébrenlétet, mert nem tudtuk, hogy mi a kb. normális idő és kezdtünk megijedni, hogy most meg már szegényt túl húzzuk.

        Jelenleg a helyzet így néz ki.
        Reggel kb 7-8 között kezdünk eszünk, böfi, pelus, játék. Itt viszont nem igazán hajlandó 10-ig aludni. A két etetés közti időt teljesen fenn tölti, sír ha bennt kell lenni az ágáyban, persze ha nézelődhet háton akkor minden ok.
        Majd következik a 10 órai evés, ami után megint nem nagyon akar aludni, piciket néha néha bebóbiskol, de tényleg tövid 10-20 perceket és utána játszik megint.
        a 13 körüli evés után van az első alkalom amikor már igazán alszik, de még mindig nehezebben.
        Jelenleg a 16 tól van az, hogy ténylegesen alszik is.
        Amivel most küzdünk :), hogy délutánra annyira fáradt, hogy nehéz fenntartani és ezért megint kialussza magát éjszakára :D.

        Egy szóval alakulunk, kérdésem:
        -van e esetleg vmi jó kis praktikád, hogy lehet esetleg jobban kiegyensúlyozni nála a játék alvás arányt?
        – vagy ez egy olyan dolog ami majd szépen beáll nála, ahogy fejlődik, illetve teljesen átáll a nappali „műszakra”.
        -egy utolsó kérdés, kérés: le tudnád írni, hogy miképp alakulnak az ébrenlét/alvás arányai kb. 4 hónapos korig. Mindenhonnan teljesen mást hallani és jó volna tudni, hogy kb. mi az átlag.

        Köszönöm a tanácsot még egyszer!

        Zsuzsa

        • Vida Agi

          2010. november 28. vasárnap

          Majd ki fog alakulni, mikor mennyit tud ébrenlenni.

          Az alvás úgy alakul, hogy 2-3 hónapos kor között áttér a baba a 3x-i nappali alvásra, és egyre rövidebbek az alvások, egyre hosszabbak az ébrenlétek. 3 hónaposan 3×30-90 percet alszik és közte 1,5-2 órákat van ébren. 4 hónaposan már 2-2,5 órát van ébren és 3×30-60 percet alszik.

          • Zsuzsa

            2010. november 28. vasárnap

            Köszönöm!

  • Edit

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3,5hónapos. Az éjszakái kiszámíthatatlanok. Míg napközben már kialakult napirendje van, azaz nagyjából azonos időben eszik, játszik, alszik, addig éjszaka mindig máskor kel. Van, hogy 15 perc alatt kész van az evéssel és rakhatom vissza a kiságyba, azonban van, hogy 30-45 percig tartanom kell. Már voltak olyan éjszakák, amikor csak egyszer kelt fel enni kb. 2-5 óra között. Aztán viisszatért a kétszeri- háromszori kelésre. De ez is teljesen változó.
    Úgy gondolom, hogy a tejem mennyisége elegendő, hiszen napközben kibír 3-4 órákat. Eddig úgy gondoltam, hogy a minőségével sincs gond, hiszen szépen fejlődik, hízik. Most 6,4kg. Lehet, hogy mégsem elég jó a minősége a tejemnek?
    Tudok valamit tenni, hogy kialakuljon az éjszakai menetrend is? Legalább, hogy nagyjából azonos időben keljen fel. Vagy legyek türelmes, magától kialakul ez is?
    Segítségedet előre is közsönöm.
    Üdvözlettel, Edit

    Válasz: Legyél türelmes, ahogy a baba súlya változik, úgy az étvágya is változik, kevesebb vagy több éjszakai evésre lehet szüksége, de teljesen normális, ha most még 3-4 óránként eszik éjjel.

  • Kisdzsudzsu

    2010. október 22. péntek

    Még annyit szertnék hozzászólni az előzőekhez, hogy rendkívül nyugodt, mindíg mosolygós baba. nyugodtan kel, mosolyogva, szinte soha nem sírt még ébredéskor. sírni amúgy is nagyon ritkán szokott. az elfogyasztott tej mennyisége testsúlyának megfelelő.
    üdv.

  • Kisdzsudzsu

    2010. október 22. péntek

    Szia Ági!
    Kisbabám most 4 hónapos, 8 hetes kora óta átalussza az éjszakát. párszor megébred de a cumitól rögtön vissza is alszik. próbáltam megetetni ilyenkor, de mivelhogy lefejt anyatejet kap, így mire megmelegítettem, addigra visszaaludt, így tértünk rá a cumira. éjszakánként 10 órát alszik napközben is legalább 8 órát. minden etetés között kell aludnia. van hogy etetés után csak 1/2 órát van fenn, és már nyugösködik látom rajta hogy le kell tennem.
    kérdésem, hogy normális-e hogy ennyi idős baba ennyit alszik. próbáltam már hogy nem teszem le két etetés között, de az nem jött be.
    válaszodat előre is köszönöm, üdv.

    Válasz: Igen, ez így teljesen normális.

  • Virág

    2010. október 13. szerda

    Szia Ági!
    Kisfiam 2,5 hónapos.Pár hetes kora óta este 8-tól reggel 4-5-ig aludt. Viszont 3 hete mindig beiktat ebbe az időintervallumba egy ébredést éjjel 1 körül. Megszoptatom, s visszateszem hasra a kiságyába,már alszik is tovább. Miért vette fel ezt az új szokást, ha eddig ment neki a hosszú éjszakai alvás? (próbáltam nem megszoptatni az ébredéskor, csak cumi, simogattam a hátát, susogtam neki, de egyre hangosabban adta tudtomra, hogy csak a cicitől lesz megint csend.sokáig meg nem akartam kísérletezni vele, nehogy felkeltse a 2 ill. 4 éves bátyjait, akikkel egy szobában alszik.
    Mit próbáljak másképp, miért kel fel éjszaka közepén enni?

    Válasz: Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Pancsa

    2010. október 12. kedd

    Szia!!
    A problémám az,hogy 3,5 hónaps kisfiam a fürdés előtti etetéstől (17:00-17:30) a fürdésig (19:00)nyűglődik és majd keservesen sír!! hiába próbálom elaltatni semmi nem jó neki!! Pedig tudom,h álmos! Mit ajánlassz?? Mit tegyek??
    Köszi a segítséget!!

    Válasz: Ha előtte kelt fel, tehát 5 óra felé, akkor a kettő között már nem kell aludnia. Elvileg a jó napirendnek úgy kellene kinéznie, hogy késő délután felkel a baba, és lefekvésig ebben a korban kb. 2-2,5 órát ébren van. Ha nyűgös, az azt jelenti, hogy előtte nem aludt, ezért fáradt, de lefeküdni ilyenkor már nem akar, mert tudja, hogy jön az esti nagy alvás. Segíthet, ha ilyenkor megszoptatod, játszol vele, esetleg sétáltok egyet, hogy ne legyen olyan nyűgös, de egyébként kinövi majd ezt az időszakot. Elaltatni nem szabad, mert ez idővel az éjszakai alvás rovására megy majd.

  • Biborka

    2010. október 08. péntek

    Kedves Ági!

    Az én kisbabám ma egyhetes, a kérdésem az lenne, hogy normális-e, hogy öt-hat órát alszik egyhuzamban? Ez nem túl sok? Fel kellene költenem szopizni, vagy hagyjam, amíg magától felébred? Köszönöm a válaszod!

    Válasz: Ha 4 óránál többet alszik egyhuzamban nappal fel kell kelteni, éjszaka nincs erre szükség.

  • btommy76

    2010. október 04. hétfő

    Kedves Ági,

    néhány napja vettem észre a 7 hetes kislányomon, hogy az esti fürdetés előtt ha éppen aludt, s ébreszteni kellett, akkor nagyon nehezen ébredt, szinte úgylátszott, mintha „kómaszerű” álomban lenne, a végtagjai teljesen ernyedtek, a szeme résnyire nyitva, s látszólag próbál felébredni, de nagyon nehezen sikerül neki, s közben a lábai és néha a kezei kicsit ránganak, olyan mintha enyhe áramütést kapnának az izmai. Ez normális, mert eléggé aggódva figyelem?! 1-2 perc alatt viszont kinyitja a szemét, s utána teljesen magánál van, érzékeli, hogy ott vagyok. Jelezzem a gyermekorvosnak vagy védőnőnek? Sok-sok évbe telt, mire gyermekünk lett, s talán az átlagosnál is aggódósabbak vagyunk. Előre is köszönöm válaszát!

    Válasz Ez teljesen normális, hogy ha valakit mély álomból ébresztenek, akkor furcsa dolgokat csinál, mert ez egy nagyon kellemetlen helyzet. Nem javaslom, hogy ébresztgessétek. Ha általában fürdés előtt ilyen mélyen alszik, akkor fürdessétek korábban még az alvás előtt, vagy pedig hagyjátok aludni, amíg fel nem ébred és akkor legyen ébren, majd következzen a fürdés, mert ha felkeltitek az hosszú távon alvászavarokat okoz majd.

  • Marcsi

    2010. április 16. péntek

    Sziasztok.13hónapos babám állandóan fájdalmasan felsír éjszaka. már mindent kipróbáltunk,de semmi eredmény.A hasán alszik,popsiját az égben emelve.ez jó neki?
    segítségeteket köszönöm.

    Válasz:Ez a testhelyzet nem gond, a kisebbik fiam is így szokott aludni. A fájdalmas felsírás fő oka a fogzás lehet.

  • Niki

    2010. április 04. vasárnap

    Kedves Àgi,

    kisfiam ma töltötte be a 17. hetet. nagy kisfiu, most 7600g, lefejt anyatejet kap ill. ejjel 200ml aptamil pre tapot, amiböl kb 30-40ml-t meghagy.

    Kb 9hetestöl 12 hetes koraig este kb 8tól hajnal min. 4ig, de volt ugy hogy fel5-5ig aludt ALOMETETESSEL, amit fel 12kor kapott.
    nemreg, kb 3 hete megszünt a „jó” alvása, es ujbol 2-3 fele jött. gondoltam, ha fel 12kor ugyis fent vagyok, utanna meg 1/2 2-2-3 fele megint, probaljuk ki alometetes nelkül. igy ebredt kb jo egy hetig este 8-9 utan hajnal 3-4kor. örültem, hisz max. 10kor en is agyba bujtam, es volt 4-5 ora alvasom :-).
    most a hét elejétöl folyton mar 2 elött megebredt, utana pedig kb 4-5kor. gondoltam növ. ugrasrol van szo. megemeltem a napi adagjat 180 ml-re (160rol). nem jelentett semmi valtozast. ujbol megetettük probakeppen 23.30kor, 1/4 4kor jött ujbol.

    kerdesem:
    1. mennyi egy szopizos baba mell-adagja, amit ugye a baba maga szabalyoz. attol tartok, hogy itt-ott még esetleg szopizna mellböl, de mivel cumisüvegböl kapja, es nem sir, hogy kell még, nem is kap többet. csak ejjel tudom, hogy mennyi kell neki mindig, hisz akkor a „sokbol” meghagy vmennyit. annyi anyatejem nincs, hogy napközben is odakinaljam neki a 200ml anyatejet.

    2. szerinted celravezetö az alometetes, vagy hagyjam öt magat rendezni a kis alvását?

    egyebkent mivel d.e. max 45percet, kora delutan max 1,5 orat illetve kora este meg egyszer max 30-40percet alszik, a napközbeni pihenes nekem sajnos nem lehetseges, igy mar egy kicsit nyuzott vagyok.
    nem beszelve arrol, ha a kisfiam ejjel mar visszaaludt, akkor en meg mehetek fejni. egyebkent ejjel van a legtöbb tejem, min. 250ml-t fejek, ezt azert nem akarnam megszüntetni.

    remenykedem, hogy van valami tanacsod szamunkra.

    üdv

    niki

    Válasz:1. testsúlykilogrammonként 120 grammra van szüksége/nap.

    2. próbáld ki 1 alkalommal álometetés nélkül, lehet, hogy már nem lesz rá szüksége. Ha gyakrabban kel emiatt, akkor maradjon még az álometetés.

  • Éva

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 4 és fél hónapos. 3 hónapos koráig családi házban laktunk, ahol külön szobában volt a miénk mellett, nyitott ajtó mellett aludtunk. Kb. másfél hónapja elköltöztünk, most egy szobában van velünk. A régi házban egyszer sem sírt éjjel, nem volt nyugtalan. Most folyamatosan hallom, hogy nyugtalan álmában, elmászik, meg akar forudni(amit nappal ébren nem akar, megpróbálja 2-3szor, aztán nem sikerül és elkezd sírni)
    Éjszakánként sosem hagytam felsírni. Ha hallottam, hogy ébredezik, kivettem, megetettem.
    Kb. 1 hónapja azt veszem észre, hogy éjszaka elmászik, nyöszörög, és még mindig nem várom meg, hogy sírjon kiveszem, cicizik. Viszont ilyenkor ki sem nyitja a szemét, oyan, mintha félálomban lenne, kb. 5-10 percet cicizik, és alszik is tovább. Lehet, hogy fel sem ébred ilyenkor és nem kellene kivennem? Várjam meg, amíg elkezd sírni?
    Este kb. 7-8 óra körül fürcsi után fekszik, reggel 6-7 körül kel. Közben 2-4 alaklommal lejátszódik a fent leírt folyamat.
    Kb. 1 hete minden éjszaka keservesen, fájdalmas sírásba kezd, mintha megijedne, vagy fájna valamilye. Lehet, hogy a fogzás miatt lenne? Nincs még korán hozzá?
    Napközben 3-4 alaklommal alszik ,kb. fél-1 órát. Eleget alszik?
    Mennyit kell aludnia ebben a korban? Csak ölben , cicizés vagy ringatás közben alszik el. Jól van ez így?
    Pár hete náthás is, hajnalban van, hogy 10 percenként felébred, mert nem kap levegőt.
    Naponta többször szívom az orrát. Ez milyen hatással van rá? Mert már belém beszélik, hogy káros.

    Válasz: A nappali alvása teljesen rendben van, nem kell erőltetni. Éjjel, ha nem sír, és nem ébred fel, nem kell kivenni és megetetni. Az orrszívás nem káros, sőt nagyon hasznos! Sok betegség megelőzhető vele (pl. arcüreggyulladás)

  • Zsuzsi

    2010. február 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányunk (első babánk) betöltötte a 3 hónapot múlt héten.
    Nem régóta próbálkozunk a kiságyban altatással napközben, több kevesebb sikerrel. Éjszaka ott alszik születésétől fogva.
    Lenne gy pár kérdésem, amiben a tanácsodat szeretném kérni:

    1. Mik az álmosság első jelei és mik a jelei a „nagyon fáradt vagyok már, aludni szeretnék” állapotnak? Az első jelek ezek: 1 ásítás vagy egymás után több? Szemdörgölés, fej elfordítás a játékoktól, tőlünk, ha mi játszunk vele, nyűglődés?
    Az alváshoz napközben is hálózsákba bújtatom, hogy legyen valamilyen rutin, amit megszokhat. Ilyenkor kibújtatom a rugiból, bekukkantok a pelusba.
    Eddig még nem sikerült talán csak egyszer-kétszer eltalálni, hogy mikor kell elindulni aludni.

    2. Olvastam, hogy ilyen korban már 2- 2,5 vagy akár 3 órát is ébren töltenek a babák. Viszont pici lányunk sokszor már 3/4 óra múlva küldi a fent említett jeleket (ásítás, általában több is; szemdörgölés, panaszkodás/nyűglődés). Még akkor is, ha időben – mikor még élénk volt, mosolygott, beszélgetett – mentünk oda hozzá játszani, lekötni a figyelmét. Ennyi idő után már álmos lenne? Vagy ez még az ébredés utáni ásítás?
    Sokszor már akkor elkezd sírni ilyenkor, ha szobája felé megyünk, pedig még nem is akarjuk letenni.

    3. A kiságy egyik felén alszik mindig, a másik felére a kiságynak van feltéve a forgó-zenélő játék. Ez sem segít neki, hogy megtanulja, hogy az ágy alvásra van? Vagy ez még belefér? A játék résznél nincs mindenhol rácsvédő.

    4. Éjszaka cicin alszik vissza, de amikor még nem alszik teljesen, akkor visszateszem a kiságyba. Napközben ébredés után van szopi, aztán büfiztetés és játék. Olvastam, hogy nappalra ez jó sorrend.
    Napközben úgy alszik el, hogy a karomban van, megyünk egy kört a lakásban, aztán egy helyben ringatom még picit, és mikor már csukja le a szemeit (már a kiságy mellett állok vele), akkor elkezdem szépen lassan betenni a kiságyba. Ilyenkor általában kinyitja még a szemeit, rám néz és visszacsukja, vagy néha elkezd pityeregni. Mikor leér a feneke, akkor mindig elkezd mocorogni, és sokszor sírni is, de van hogy csak a szemeit nyitja ki. Ilyenkor a fejecskéjét még tartom kicsit, ha kell fel-le mozgatom, és csitítgatom, aztán leteszem az ágyba. rendszerint ilyenkor is kinyitja a szemeit, látja, hogy hol van és elalszik.
    Általában jó erős vörösödős sírással indul, gondolom mert nem találom el az időt, amikor már tényleg aludna, de max. 10 perc múlva már megnyugszik. Ez jelenti azt, hogy altatom és nem magától alszik el? Ha beteszem a kiságyba, mikor már szerintem álmos, de még ébren van, egy ideig elnézeget, de aztán elkezd hívogatni, és a végén sír is kicsit.

    Előre is köszönöm a segítséget:
    Zsuzsi

    Válasz:
    1. Az álmosság jelei: ásítás, szem-, fül- és orrdörzsölés. De ezek hamarabb jelentkeznek, mint ahogy le lehet fektetni, gyakran akár fél-1 órával korábban is.

    2. Ebben a korban legalább másfél órát még az aluszékonyabb babák is ébren szoktak tölteni. Az ásítás azért becsapós, mert ha oxigénhiányosabb a levegő, akkor is gyakrabban van, pl. most télen, amikor sokat van a lakásban a kicsi. Az egyértelmű jel arra, hogy nem álmos, hogy nem szeretne lefeküdni, mert 3/4 óra után még tényleg nem álmos. A másik, ami segíthet eldönteni: ebben a korban 3x-i napi alvásra van igénye a babáknak, ennél többször biztosan nem lehet letenni, tiltakozik ellene.

    3. Ez még belefér. de ne ott legyen állandóan, csak néha.

    4. Ez nem altatás, hanem ellazítás, hiszen amikor leteszed az ágyba, arra felébred és tudatában van annak, hogy ott alszik el.

  • Melinda

    2009. november 28. szombat

    Kedves Ági!

    Második kisfiam 6 hónapos. Szopik, és néhány hete kezdtük a hozzátáplálást. Sajnos csak cicin alszik el, és kb. 2-3 óránként ébred éjjel, és csak cicin alszik vissza. A kiságyba betevéskor mindig felébred. Ezért most a vendégágyon pihen mellettünk, és szopikor megyek oda mindig mellé éjjel. A 2 fiúnak egy szobája van. Ott van a kiságy is. Szeretném megtanítani a kisfiamat az önálló elalvásra a kiságyban. Tudom, hogy ehhez sok kitartás kell, és sok sírás is fogja kísérni. Attól félek, hogy ez a nagyobb fiamat (26 hónapos) zavarni fogja, és nem fog tudni pihenni tőle. Ezért nem merek belevágni. Hogyan tudnánk úgy megoldani a kérdést, hogy mindenkinek jó legyen? Van valami ötleted?

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

    A szoktatás idejére érdemes különköltöztetni a gyerekeket, ha a nagy jó alvó, akkor ő költözzön máshova, amíg a kicsi „tanulja” az alvást.

  • Ödön

    2009. november 28. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 1,5 éves és az utóbbi napokban csak úgy tud elaludni esténként,hogy a párom a kiságya mellett alszik a másik szobában és fogja a kezét vagy simogatja. Ha egyedül hagyjuk a szobájában akkor azonnal felriad és sír. Viszont délutánonként nincs ilyen problémánk az elalvással…Esténként már próbálkoztunk több dologgal is,ajtók nyitva vagy csukva,éjjeli fény felkapcsolva vagy lekapcsolva,fogzásra fájdalomcsillapító. Tanácstalanok vagyunk!

    Válasz:Ez a szeparációs szorongás velejárója. Nem az a baja, hogy fél a sötétben, hanem, hogy szeretne veletek lenni, nem akar „kimaradni a buliból”. A legjobb, amit tehettek, hogy egyelőre marad a megszokott altatás, aztán fokozatosan majd úgyis kinövi. Persze lehet erősködni, hogy másként aludjon el, de ez mindenképpen ok sírással fog járni, erre fel kell készülnötök.

  • Ildikó

    2009. november 22. vasárnap

    Szia. Kisfiam most 2és fél hónapos. Nem alszik valami fényesen… Napközben alszik rendesen, a maximum az 2-3*2óra. Igazából nekem az esti alvással van problémám. A fürdés fél8-kor van és általában olyan 9-10között alszik el, de van mikor elmegyünk 11óráig is. A legtöbb amit éjszaka egyfolytában alszik az 3óra. De mikor hajnali 1-2között felkel nem akar rögtön visszaaludni, tegnap is például 2óra múlva aludt vissza, de csak úgy hogy a szája hozzáért a cicimhez. Ha nem is mindig a cicimen alszik el akkor meg állandóan fognom kell az ölembe. Van mikor éjszaka vagy napközben is észre veszem hogy laposakat pislant, „félálomban” van..akkor leteszem a kiságyba, de rögtön felriad. meg kell várnom hogy teljesen elaludjon az ölembe. Teljesen kétségbe vagyok esve. Egyébként kb. 2hete ennyire rossz az alvása, azelőtt sem volt jó, de most meg… Először azt hittem hogy nem elég a tejem, de a védőnő hülyének nézett, hiszen 2,60-al született mostanra meg már 4,90kg. Eleinte rengeteget hízott és még most is meg van a heti 10-20dkg, úgyhogy tejhiány szerintem nem okozhatja. Van neki szájpenésze és nyáladzik valamint az öklével a szájában matat. Lehet hogy már jön a foga és azért is ilyen rossz az alvása? Vagy mit tegyek? Hiszen nem csinálhatom azt hogy mindig az ölembe altassam el!

    Válasz: Az teljesen normális, ha ebben a korban 3 óránként felkel enni éjjel. Ha ennél gyakrabban kel, akkor valami más lehet a gond. Nagyon ritka ebben a korban a fogzás, erre nem gyanakodnék, ebben a korban az éjszakai fentlétnek a hasfájás szokott lenni az oka, ezen segíthet, ha az éjszakai etetések előtt egy kiskanál Gripe Watert adsz neki.

    A kiságyba játszani ne tedd soha, mert akkor nem fogja tudni, hogy amikor leteszed a kiságyba, akkor a játék vagy az alvás jön. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
    Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.
    Az a gond, hogy ha néha így, néha úgy alszik el, akkor ez így is fog maradni, mert hozzászokik, hogy nem a kiságyban alszik el. Persze néha lehet máshol is altatni, ha már nagyon nem megy, de legkésőbb 5 hónapos korig ki kell alakítani az ágyban altatást, utána már csak hosszas sírás után szokott menni.

    Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Dorka

    2009. október 20. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom Dorina 6 hónapos,nagyon rossz alvó.Éjszaka óránként felsír.Ilyenkor ki kell venni a kiságyból.Hamar visszaalszik.Azt is próbáltuk,hogy apa megy be hozzá de ugyan az.k.b 3 hónapja van így.
    Elég sokszor voltunk kórházba,légzésfigyelő besípolás miatt.Sokat vizsgálgatták.K.b 2 hónapja kiesett a babakocsiból,betörött a fejecskéje,maradandó sérülése nincs.Lehet hogy ezek miatt nem alszik megfelelően?Lehet hogy fél?Mivel tudnám megnyugtatni azon kívül hogy ölelgetem,szeretgetem,játszok vele,párom is úgyszintén.Mindig ölbe altatom.Napközben is sokat akar kézben lenni.Mit tegyünk,hogy ne kelljen óránként éjszaka?

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

    Semmiképp ne altasd ölben, tanítsd meg a saját ágyában egyedül elaludni. Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • zizimami

    2009. szeptember 17. csütörtök

    Kedves Ági! Már napok óta készülök írni, de reménykedtem, hogy majd jobb lesz, majd változik valami, de sajnos az alvás ugyanolyan, mint kezdetekkor. Kisfiam 13 hónapos múlt, szép és nagy mosolygós kisbaba. Születése óta együtt alszunk, a kiságyat még tán egyszer sem használtuk, vagy ha igen, cirkusz lett belőle. Egy ideje a szobájába egy nagy matracon alszik el, és én első ébredésekor bemegyek hozzá, és többnyire vele maradok. Éjszakánként (és ez születésétől fogva értendő) általánosan 3x ébred, és cicin alszik vissza. Mondanom sem kell, este is cicin alszik el, el sem tudunk képzelni mást. Nagyon vágytam már arra, hogy végre mondjuk hat órát aludjak ébredés nélkül, így a doktor néni tanácsára vettünk neki egy új állatkát, és este elsőre cicin elaludt, átemeltem az ágyába, és aludt. Első ébredéskor bementem hozzá, és cici nélkül, vigasztalás és simogatással visszaaltattuk. Nem beszélek a kétségbeesésről a tekintetében, szeretetteljesen kitartó voltam, harmadik nap már csak reggel 5-kor ébredt, így nem is volt gond, másnap is, de ekkor már a matracon hagytam, mert a ketrec szemmel láthatólag nem ment neki. Nekem meg teljesen mindegy, hogy hol aszik, ráadásul a matracon már megszokta. No, a két „álom-éjszaka” óta ismét 3x-4x ébred éjszaka, éjfél vagy 2 körül, 4, majd 5-6 körül, és ha sikerül visszaaltatni, akkor 7, fél8-kor ébred.
    Pedig azóta sem kap cicit éjszaka, csak este meg reggel, közben csak vizet vagy kis rizstejet adunk. Már kb. másfél hete kísérletezünk, és változást nem észlelek, semmivel sem alszik többet. Ma éjjel a párom ment be hozzá, simán visszaaludt 2x, de reggel 6-kor már kisétált, és szórakoztatott minket, már reggel volt neki. Kérem segítsen, mit csinálunk helytelenül, hogyan tudnánk továbblépni az éjszakai alvások javításában? Tényleg nagyon jó lenne aludni egyet, és szent meggyőződésem, hogy a kisfiamnak sem jó ez a sok ébredezés. Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Mindent jól csináltok. Folytassátok ugyanilyen módszerrel és legyetek türelmesek. Lehetnek ilyen visszaesések, de 1-2 hét alatt rendeződni fog a dolog és a „jó” éjszakák lesznek többségében.

  • Zita

    2009. augusztus 30. vasárnap

    Szia! Az én fiam két hetes múlt és eléggé végletes az alvása. Napközben általában nem alszik el,vagy délelőtt vagy délután van egy hosszú alvása (6 óra simán) és az éjszakát is végigalussza, akár este10től reggelig. Eddig egy bizonyos idő után mindig keltegetni kezdtük,de azt nem szereti nagyon.Viszont most este 11 óta alszik és már fél8 van,de semmi jelét nem mutatja hogy ébredezne. Mit tanácsolsz,hagyjuk aludni amíg neki jól esik? Lehet valami baj abból,ha ilyen sokat alszik és persze nem eszik közben?És megviseli-e,hogy a két hosszú alvás közti periódusban szinte semmit sem alszik? Várom tanácsodat.köszönöm szit

    Válasz: Mivel még nagyon picike, ezért 4 óránál többet soha ne hagyjátok aludni nappal egyhuzamban (éjjel lehet hagyni). Nappal nem kötelező evés után rögtön elaludni, utána ébren lehet egy kicsit, általában 30-45 percet bírnak ebben a korban nyűgösködés nélkül utána már nagyon fáradtak. Ha ilyenkor megszoptatod, akkor persze a cicin szundikál egy kicsit, tehát kicsit pihen, de az azért nem olyan, mintha rendesen kialudná magát. Tehát próbáld meg, hogy evés után valamennyit ébren van és amikor már nagyon álmos, akkor megdédelgeted és amikor már kicsit ellazult, de még nem alszik mélyen, akkor leteszed a kiságyba (inkább hason tedd le, mert háton nagyon könnyen megriadnak a saját mozgásukra). Ha sír, akkor simogathatod a hátát, amíg el nem alszik.

  • Ildikó

    2009. augusztus 07. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos múlt és még egyszer sem aludta át az éjszakát.
    Kezdetben azzal nyugtattam magamat, hogy mivel csak szopizott, azért ébred óránként- másfél óránként, mert éhes.
    Utána meg a fogacskáira gondoltam, mivel hamar kibújt neki az első, majd szépen követte a többi is. Már 5 van neki. Viszont úgy érzem, hogy nem a fájdalom miatt ébred, hanem egyszerűen csak felébred és nem tud visszaaludni.
    Van napirendünk. Az esti rituálé úgy néz ki, hogy fürdés- szopi- egy kicsit ilyenkor még játszik- majd elringatom és mikor látom már majdnem alszik, leteszem az ágyába, ütögetem a popsiját, majd csendben kiosonok.
    Viszont kb. másfél-2 és fél óránként ébred. Nem sír, csak jelzi, hogy ébren van és mire beérek, már négykézláb van és néz ki a kiságy rácsain. (Oldalán alszik el.)
    Ilyenkor felveszem-ringatom-leteszem-popsiütögetés. Lényegében 1-2 percen belül vissza is alszik, viszont aztán újabb másfél-2 és fél óra múlva kezdődik az egész elölről.
    Este 8:30-kor alszik el, hajnali 1-2-kor szopizik még. (Nappal 2X alszik, 10 és délután 2 óra körül kb. 1 vagy másfél órát.)
    A foga miatt kap pár napja Vibrocul kúpot, azóta egy kicsit nyugodtabban alszik, de így is rendszeresen ébred ugyanilyen időközönként.
    Szerinted mi lehet a probléma? Mit tehetnék, hogy tovább is tudjon aludni? Hisz úgy érzem, a sok éjszakai ébredés nem csak nekem megerőltető, hanem neki is ugyanúgy, jobban ki tudná magát pihenni, ha többet tudna egyhuzamban aludni.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Ha nem sír, miért mész be hozzá? A sírás jelzés, hogy segítséget kér, ha nem sír, akkor nem kell bemenni hozzá. Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • babszi

    2009. június 09. kedd

    Réka lányom pár nap múlva lesz 6 hónapos, kb. 4 hónapos korától már csak egyszer ébredt éjszaka, aztán beteg lett 5 hónaposan(két hétig az volt) csak cicin tudott elaludni napközben is, erről csak úgy tudom leszoktatni, hogy cumit adtam neki, ugyanis teljesen felborult a napunk a gyógyulás után az eddig 6x szopizós lányomból 10xevős lett.
    Állandóan cicizni akart.Nem fogzik még, csak nyálzás van, nem rág, nem duzzadt az ínye.
    Fejlődési ugrásnak sem mondanám, mert már több mint két és fél hete tart.
    Azóta gyakran felébred 4x-5xéjjel is,ringatásra simogatásra sem alszik vissza csak ha kiveszem és szopizik.
    Forogni még nem forog csak oldalra fordul.
    A napközbeni alvások sem mennek egyedül.szüksége van a jelenlétemre, csak akkor tud elaludni ha mellé fekszem.
    leteszem nagyágyra picit nyöszörög és nyugtalan de elszenderedik félálomba átteszem a kiságyba. Ilyenkor általában alszik van, hogy csak 30 percet de van,hogy 2 órát is.
    Ha felébred, nem alszik vissza semmire sem, sem ha kiveszem és cicire teszem sem ha nem veszem ki.
    ez történik a du-i alvásnál is.
    Éjjel ugyanez a helyzet.ha egyszer megébred csak cicin tud visszaaludni.
    az lenne kérdésem, hogy szoktassam ahhoz hozzá, hogy elaludjon magától a kiságyba,főleg a napközbeni alvásoknál.
    Próbáltam, hogy más is lefeküdjön mellé és vele próbáljon elaludni, de akkor csak sírás lett a vége és végül cicin aludt csak el.
    2 hónap hónap múlva nem leszek itthon a de. alvásoknál és attól félek, hogy ha nélkülem nem alszik el akkor hogyan fog elaludni?
    Félre nem értsen senki, nem egy robotot szeretnék akit leteszek és alszik magától, csak,hogy nem csak velem és csak cicin tudjon elaludni napközben.

    Válasz:
    Nehogy azt hidd, hogy ha te nem leszel ott, akkor nem fog elaludni. Első alkalommal talán még nehezebb lesz elaltatni másnak, de aztán megszokja, hogy olyankor nem vagy ott. Persze a babának szüksége van rá, hogy az életében minden ugyanúgy történjen, ezért nem szerencsés, ha néha így alszik el, néha úgy. Tehát, amikor lefekteted, akkor előtte kicsit dédelgesd meg, ringasd, hogy el tudjon lazulni, aztán tedd le már kicsit félálomban. Ha sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik. Első alkalommal nem lesz egyszerű a dolog, akár 1-2 órát is eltarthat a huzavona, de ha nem adod fel, hanem következetesen nem veszed ki a kiságyból és nem adsz cicit, akkor elfogadja majd. Most még pont időben vagy, 1-2 hónap múlva már sokkal nehezebb lenne ezen változtatni.