Beszédfejlődés

Anyáink állítják, hogy mi már másfél évesen beszéltünk, sógornőnk azt mondja az ő gyerekei már 1 évesen szavalták az Anyám tyúkját és akkor hogyan lehet, hogy a miénk 2 évesen még nem hajlandó erre? Mikor kéne elkezdeni a kicsinek beszélni, mikorra kell kimondani az első szót, mikor van lemaradva és mit tegyünk, ha egyáltalán nem beszél? Beszéljünk most kicsit bővebben a beszédfejlődésről…

Sehol sincs kötelezően előírva, milyen szótagokat kellene tudnia mondani egy egészséges félévesnek, ami biztos, hogy 6-8 hetesen a babák többsége már gőgicsél, próbálgatja a hangját, ami a sikongatástól a nyekergésig bármi lehet, nem kell tehát feltétlenül tökéletes kiejtésre számítani.

3 hónapos korra a kicsi felfedezi a saját hangját és lelkesen gyakorol. Néhány baba túl sokat “beszél”, akár egész nap játszhat a hangjával, ez is normális, mint ahogyan az is, ha csak néha gügyörészik. Ebben a korban még “nemzetközi” a beszéde, olyan hangzókat is mond, amik az anyanyelvében nem találhatóak meg, tud tehát norvégul és busmanul is gügyögni, ami gyakran egészen izgalmas hanghatásokhoz vezet. 6 hónapos kortól már csak a saját anyanyelvén “beszélget”, azaz csak a környezetében hallott hangzókat használja gügyörészése során (ha több nyelvet hall maga körül, mindegyik hangzóit próbálgatja).

8-9 hónaposan már próbálja utánozni a környezetéből ellesett hangzókat és hangsúlyokat, ilyenkor van egy korszak, amikor hosszasan képes dádádádázni.

1 éves korra már rengeteg mindent megért, de még csak 1-1 szót mond, azt se feltétlenül tisztán. A lányok közül néhányan már hosszabb szavakat is leutánozhatnak (sőt találkoztam olyan 1 évessel, aki a zsip-zsupot énekelte), de ez nagyon ritka. Az átlagos kisgyerekek ebben a korban néhány két szótagos szót használnak csak.

A beszédfejlődés ütemében nagy szerepet játszik a környezet. A gyerekek ugyanis utánzással tanulnak és minél színesebb, gazdagabb a kicsi körül használt nyelv, minél több inger éri, annál hamarabb fog egyre tisztábban beszélni. A sok vers, mese, ének, mondóka segít a kicsinek hamarabb és tisztábban beszélni.

Különösen fiúknál fordul elő, hogy akár 2 éves korukig nem akarnak igazán beszélni, csak 1-1 szót használnak. Főként első gyerekeknél gyakori ez, illetve, ha a gyerek mindig az anyjával kettesben van, nem jár közösségbe, nem találkozik más gyerekekkel. 1-2 éves kor között nagyjából 20-200 szót használnak a gyerekek, sokszor saját neveket adnak a tárgyaknak, cselekvéseknek és felcserélnek szótagokat. Gyakran kérdezik, hogy “Mi ez?”, szinte csak úgy szívják magukba a szavakat, de még nem használják őket rendszeresen, tehát előfordulhat, hogy egy szót egyszer kimond, de aztán jó darabig nem használja.

2-3 éves kor között már tisztábban beszélnek, hosszabb mondatokat is használnak, és szeretik elismételni, amit mondunk nekik, azonban a beszédfejlődés még 4 éves korig igen intenzíven zajlik.

Beszédjlesztő játékokat itt találhatsz

Miért késhet a beszéd?

  1) Hallásproblémák a gyerek 3 hónapos korától nem élvezi a saját hangját, éppen ezért a gügyögése megritkul és monotonná válik vagy visítozásba megy át. Később is felléphetnek hallásproblémák pl. egy fülgyulladás kapcsán, ami abban nyilvánulhat meg, hogy a kicsi nem hallja, vagy csak többedszerre hallja meg, amit mondunk neki.

  2) Autizmus a gyerek 1-1,5 éves kor után még egyáltalán nem vagy csak néhány szóval beszél, ha valamit szeretne, akkor inkább kézenfog és odavezet, a te kezeddel rámutat a kívánt tárgyra.

  3) Izomfejlődési problémák Ha a kicsi korábban hipotón volt vagy oxigénhiányosan született, gyengébb lehet az arcizomzata, ami miatt késhet a beszédfejlődés. Megfelelő fejlesztéssel orvosolható a probléma.

  4) Idegrendszeri fejlődéssel kapcsolatos problémák Ezt a legnehezebb észrevenni, mert nem feltétlenül vannak specifikus tünetei. Kicsit késik a beszéd, kicsit lassabb a fejlődés, esetleg más területen is elmarad a korától a fejlődés. Megfelelő fejlesztő tornával könnyen orvosolható.

Két vagy többnyelvű babáknál kicsit csúszhat a folyékony beszéd megjelenése, de az első szavakat ők is kimondják már 1 éves kor körül és később folyamatosan gyarapszik a szókincsük azonban kezdetben csak kicsit lassabban mondanak ki új szavakat, mint a csak egy nyelvet tanuló kisgyerekek – ezt a lemaradást azonban 4-5 éves korra többnyire behozzák és mindegyik nyelvet használni kezdik.

Ha a baba 1 éves korában még egyáltalán nem szólal meg (nem ad ki hangokat, se babanyelven, se gügyögva), akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ezt kell tenni akkor is, ha a gyerek 2,5 évesen egyáltalán nem szólal meg (se babanyelven, se szókezdeményekkel nem próbálja kifejezni magát). Ha úgy látjuk, nem fejlődik, nehézséget okoz számára a hangképzés, furán képzi a hangokat (torokhangok, visítás stb.) vagy hónapok óta nem fejlődik a beszéde nyugodtan fordulhatunk szakemberhez. Szerencsére egyre több helyen lehet elérni beszédindító foglalkozást, ez segíthet megoldani a problémákat.

A beszédhibák a beszédfejlődés velejárói: általában az “r” hangzó okozza a legtöbb gondot a beszédben, ez legkésőbb 5 éves korra ki szokott alakulni. Ha a gyerek dadog, selypít, vagy pösze, 4 éves kortól lehet logopédushoz fordulni vele.

Mozgásfejlődés, beszédfejlődés, értelmi fejlődés – hogyan segítheted, mikor kell szakemberhez fordulnod? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

77 Comments

Comment navigation

 • Timea

  2011. július 25. hétfő

  Szia Ági!

  Kisfiam 3,5 éves. Ügyes, okos, érdeklődő. Korán, 9,5 hónaposan már egyedül járt, 1 évesen kezdett beszélni. Mostabra nagyon sokat és választékosan beszél, de rengeteg hangot nem tud kimondani. Nem mondja: r, k, z, gy, s, ny, ty, c, cs,
  Nem túl sok ez egy kicsit?
  Próbálok vele gyakorolni, de nem megy neki, és türelme sincs hozzá?
  Menejek vele logopédushoz, vagy várjak vele 4, vagy akár 5 éves koráig?

  • Vida Agi

   2011. augusztus 06. szombat

   Nem kell aggódnod, a legtöbb gyerek 3,5 évesen még nem beszél tisztán, ez általában 5 éves korra nagyjából rendeződik, ezt követően, ha nem múlnak el ezek a problémák, érdemes logopédushoz fordulni.

Comment navigation