Beszédfejlődés

Anyáink állítják, hogy mi már másfél évesen beszéltünk, sógornőnk azt mondja az ő gyerekei már 1 évesen szavalták az Anyám tyúkját és akkor hogyan lehet, hogy a miénk 2 évesen még nem hajlandó erre? Mikor kéne elkezdeni a kicsinek beszélni, mikorra kell kimondani az első szót, mikor van lemaradva és mit tegyünk, ha egyáltalán nem beszél? Beszéljünk most kicsit bővebben a beszédfejlődésről…

Sehol sincs kötelezően előírva, milyen szótagokat kellene tudnia mondani egy egészséges félévesnek, ami biztos, hogy 6-8 hetesen a babák többsége már gőgicsél, próbálgatja a hangját, ami a sikongatástól a nyekergésig bármi lehet, nem kell tehát feltétlenül tökéletes kiejtésre számítani.

3 hónapos korra a kicsi felfedezi a saját hangját és lelkesen gyakorol. Néhány baba túl sokat „beszél”, akár egész nap játszhat a hangjával, ez is normális, mint ahogyan az is, ha csak néha gügyörészik. Ebben a korban még „nemzetközi” a beszéde, olyan hangzókat is mond, amik az anyanyelvében nem találhatóak meg, tud tehát norvégul és busmanul is gügyögni, ami gyakran egészen izgalmas hanghatásokhoz vezet. 6 hónapos kortól már csak a saját anyanyelvén „beszélget”, azaz csak a környezetében hallott hangzókat használja gügyörészése során (ha több nyelvet hall maga körül, mindegyik hangzóit próbálgatja).

8-9 hónaposan már próbálja utánozni a környezetéből ellesett hangzókat és hangsúlyokat, ilyenkor van egy korszak, amikor hosszasan képes dádádádázni.

1 éves korra már rengeteg mindent megért, de még csak 1-1 szót mond, azt se feltétlenül tisztán. A lányok közül néhányan már hosszabb szavakat is leutánozhatnak (sőt találkoztam olyan 1 évessel, aki a zsip-zsupot énekelte), de ez nagyon ritka. Az átlagos kisgyerekek ebben a korban néhány két szótagos szót használnak csak.

A beszédfejlődés ütemében nagy szerepet játszik a környezet. A gyerekek ugyanis utánzással tanulnak és minél színesebb, gazdagabb a kicsi körül használt nyelv, minél több inger éri, annál hamarabb fog egyre tisztábban beszélni. A sok vers, mese, ének, mondóka segít a kicsinek hamarabb és tisztábban beszélni.

Különösen fiúknál fordul elő, hogy akár 2 éves korukig nem akarnak igazán beszélni, csak 1-1 szót használnak. Főként első gyerekeknél gyakori ez, illetve, ha a gyerek mindig az anyjával kettesben van, nem jár közösségbe, nem találkozik más gyerekekkel. 1-2 éves kor között nagyjából 20-200 szót használnak a gyerekek, sokszor saját neveket adnak a tárgyaknak, cselekvéseknek és felcserélnek szótagokat. Gyakran kérdezik, hogy „Mi ez?”, szinte csak úgy szívják magukba a szavakat, de még nem használják őket rendszeresen, tehát előfordulhat, hogy egy szót egyszer kimond, de aztán jó darabig nem használja.

2-3 éves kor között már tisztábban beszélnek, hosszabb mondatokat is használnak, és szeretik elismételni, amit mondunk nekik, azonban a beszédfejlődés még 4 éves korig igen intenzíven zajlik.

Beszédjlesztő játékokat itt találhatsz

Miért késhet a beszéd?

    1) Hallásproblémák a gyerek 3 hónapos korától nem élvezi a saját hangját, éppen ezért a gügyögése megritkul és monotonná válik vagy visítozásba megy át. Később is felléphetnek hallásproblémák pl. egy fülgyulladás kapcsán, ami abban nyilvánulhat meg, hogy a kicsi nem hallja, vagy csak többedszerre hallja meg, amit mondunk neki.

    2) Autizmus a gyerek 1-1,5 éves kor után még egyáltalán nem vagy csak néhány szóval beszél, ha valamit szeretne, akkor inkább kézenfog és odavezet, a te kezeddel rámutat a kívánt tárgyra. Az autizmus spektrumzavar korai tüneteiről itt olvashatsz

    3) Izomfejlődési problémák Ha a kicsi korábban hipotón volt vagy oxigénhiányosan született, gyengébb lehet az arcizomzata, ami miatt késhet a beszédfejlődés. Megfelelő fejlesztéssel orvosolható a probléma.

    4) Idegrendszeri fejlődéssel kapcsolatos problémák Ezt a legnehezebb észrevenni, mert nem feltétlenül vannak specifikus tünetei. Kicsit késik a beszéd, kicsit lassabb a fejlődés, esetleg más területen is elmarad a korától a fejlődés. Megfelelő fejlesztő tornával könnyen orvosolható.

Két vagy többnyelvű babáknál kicsit csúszhat a folyékony beszéd megjelenése, de az első szavakat ők is kimondják már 1 éves kor körül és később folyamatosan gyarapszik a szókincsük azonban kezdetben csak kicsit lassabban mondanak ki új szavakat, mint a csak egy nyelvet tanuló kisgyerekek – ezt a lemaradást azonban 4-5 éves korra többnyire behozzák és mindegyik nyelvet használni kezdik.

Ha a baba 1 éves korában még egyáltalán nem szólal meg (nem ad ki hangokat, se babanyelven, se gügyögva), akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ezt kell tenni akkor is, ha a gyerek 2,5 évesen egyáltalán nem szólal meg (se babanyelven, se szókezdeményekkel nem próbálja kifejezni magát). Ha úgy látjuk, nem fejlődik, nehézséget okoz számára a hangképzés, furán képzi a hangokat (torokhangok, visítás stb.) vagy hónapok óta nem fejlődik a beszéde nyugodtan fordulhatunk szakemberhez. Szerencsére egyre több helyen lehet elérni beszédindító foglalkozást, ez segíthet megoldani a problémákat. Beszédfejlesztő gyakorlatokat itt is találsz

A beszédhibák a beszédfejlődés velejárói: általában az „r” hangzó okozza a legtöbb gondot a beszédben, ez legkésőbb 5 éves korra ki szokott alakulni. Ha a gyerek dadog, selypít, vagy pösze, 4 éves kortól lehet logopédushoz fordulni vele.

Mozgásfejlődés, beszédfejlődés, értelmi fejlődés – hogyan segítheted, mikor kell szakemberhez fordulnod? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

77 Comments

Comment navigation

  • Timea

    2011. július 25. hétfő

    Szia Ági!

    Kisfiam 3,5 éves. Ügyes, okos, érdeklődő. Korán, 9,5 hónaposan már egyedül járt, 1 évesen kezdett beszélni. Mostabra nagyon sokat és választékosan beszél, de rengeteg hangot nem tud kimondani. Nem mondja: r, k, z, gy, s, ny, ty, c, cs,
    Nem túl sok ez egy kicsit?
    Próbálok vele gyakorolni, de nem megy neki, és türelme sincs hozzá?
    Menejek vele logopédushoz, vagy várjak vele 4, vagy akár 5 éves koráig?

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Nem kell aggódnod, a legtöbb gyerek 3,5 évesen még nem beszél tisztán, ez általában 5 éves korra nagyjából rendeződik, ezt követően, ha nem múlnak el ezek a problémák, érdemes logopédushoz fordulni.

Comment navigation