Terhességi tünetek: Emelhetek-e?

Anyósom a lelkemre kötötte, hogy ne emeljek semmit a terhesség alatt, de különösen az első harmadban, mert az nagyon veszélyes, akár el is vetélhetek. Ezzel szemben nagyanyáink a szülés napjáig a földön kapáltak és semmi baj nem történt, most akkor mi az igazság?

Terhességi tünetek: Emelhetek-e?Mint minden igazságnak ennek is két oldala van: egyrészt nagyanyáink korában még nem voltak terhességi tesztek és senki nem vette észre a 4-5 hetes terhességet, illetve a korai vetélést sem, legfeljebb azt hitték, hogy később jött meg. Másrészt egy kis tologatástól, a szatyor hazacipelésétől semmi baja nem lesz a kismamának.

Mikor kell vigyázni? Ha a terhesség folyamán bármikor vérzés jelentkezett, ha elkezdett kinyílni a méhszáj, ha az orvos pihenést írt elő, a mozgást kifejezetten megtiltotta.

Miért kell mégis vigyázni? A terhesség, a nagy pocak megterheli a derekat, ezért a pocak növekedésével párhuzamosan kezdjük el tehermentesíteni derekunkat is. Emeléshez inkább guggoljunk le, igyekezzünk kisgyermekünket is úgy tartani, emelni, hogy a súly egyenletesen oszoljon el, ne a derék, a hát tartsa a teljes súlyt, ellenkező esetben a szülés után még fél-1 évig derékfájással fogunk küszködni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

29 Comments

  • Alexa

    2011. május 18. szerda

    Szia!
    21 hetes terhes vagyok. Kérdezem, hogy a kapálástól, fűnyírástól lehet-e baja a picinek? A 8. héten véreztem, lent tapadt meg a méhlepény, de már most jó helyen tapad.
    Köszönöm a válaszod! Alexa

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Ha csak annyit dolgozol, amennyit még nem érzel megerőltetőnek, akkor nem lehet baj. Ha érzed, hogy feszül, keményedik a hasad, mindenképp pihenj. Csak ne vidd túlzásba, egyébként nem lehet gond.

  • Kata

    2011. március 23. szerda

    Félek mert hasamat keménynek érzem és nagyon lüktet (láthatóan) lehet valami baj???

    • Gabi

      2011. március 27. vasárnap

      Attól függ, a terhesség melyik szakaszában jelentkeznek ezek a tünetek.

      • Kata

        2011. március 27. vasárnap

        5 hónap

  • Judit

    2011. február 21. hétfő

    Még nem tudunk biztosat, mert nagyon az elején vagyunk, de lehet, hogy terhes vagyok. 🙂 Van egy 4,5 éves majd 20kg-os lányom, akit gyakran emelgetek, pl. lefektetésnél ölben viszem az ágyába, fürcsinél kiveszem a kádból és felsétálok vele az emeletre, szintén emelgetem amikor beültetem az autóba… Lehet-e valami káros hatása a magzatra nézve, ha én továbbra is emelgetem a lánykámat, vagy ennyi súly nem árthat?!
    Előre is köszönöm a választ!

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      Mivel ezt a „megerőltetést” már megszokta a szervezeted, nem lehet gond. Ha már majd nehezedre esik az emelgetés, megbeszélheted a nagylánnyal, hogy ez neked már nehéz, biztosan meg fogja érteni, de amíg nem megerőltető, vagy amíg egészségügyi okból nem tiltja meg egyértelműen az orvosod, addig nyugodtan felveheted.

      • Judit

        2011. február 22. kedd

        Köszönöm szépen!
        Ez így megnyugtató, hiszen a lányom sem fogja úgy érezni, hogy esetleg kevesebb jut neki a baba miatt. 🙂

  • Reni

    2011. február 17. csütörtök

    Üdvözlöm!!

    Érdeklődni szeretnék Öntől, hogy egy pár napja megütöttem egy kicsit a pocakomat a köldök mellett a kilincsbe. Lehet e baja a picinek? Esetleg látszódhat majd rajta is az ütés nyoma?
    Nekem egy kicsit belilult a helye.
    Válaszát előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Nem ennyitől nem lehet baja a babának.

  • Melinda

    2011. január 20. csütörtök

    Kedves Agi!

    A 18. hetben jar a kisbabam. Fizikai munkat vegzek – ami, ha jol tudom, alapvetoen nem gond, mivel szokva vagyok hozza -, viszont 2 napja volt egy mozdulat, ami fajdalmat okozott a bal oldalon a hasamban. Emeltem valamit, de azt hiszem eleg rossz szogben. Eles fajdalom volt es nehany masodpercig tartott, de azota is ugy erzem, hogy az a pont erzekeny. Van ennek valami jelentosege? A jobb oldalam fajdogalt az elotte levo napokban, de ez szerintem megfelel annak, amit szalagok(?) megnyulasarol mondanak. Kulfoldon elek, es meg mindig az elso indopontomra varok a korhaztol, igy nincsen igazan, akitol tanacsot kerhetnek ezugyben.
    Elore is koszonom a segitseget!

    Melinda

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      Nem kell aggódnod, bár a néphagyomány úgy tartja, hogy az emelés veszélyes lehet a terhesség során, valójában egy-egy rossz mozdulattól nem lesz semmi baja a babának. A koraterhességben valóban vigyázni kell az emelgetéssel, túlterheléssel, de a 18. héten ez a veszély már nem áll fent. Az biztos, hogy ha fizikai munkát végzel, akkor tanácsos fokozatosan csökkenteni a tempót a terhesség előrehaladtával, valamint ha pocekkeményedést, menses-szerű fájdalmakat, erős színes folyást vagy vérzést észlelsz, haladéktalanul felkeresni az orvosodat.

  • Koczka Babett

    2010. szeptember 13. hétfő

    Szia Én 13 hetes terhes vagyok és volt egy kicsi bevérzésem és azt szeretném tudni hogy mennyire kell vigyáznom? Lehet-e egy kicsit kapálnom,gazolnom vagy ilyesmit naponta egy két órát. Nekem csak annyit mondott az orvos hogy nem szabad emelgetnem és sokat pihenjek.Üdv:Baby

    Válasz: Ha vérzel, nem csak az emelést kell kerülni, hanem minden olyan fizikai munkát, ami megerőltető lehet, mint a kapálás, gazolás is. Egyelőre érdemes ezeket hanyagolnod.

  • aniko

    2010. augusztus 25. szerda

    szia aniko vagyok kb 3-4 hetes terhes lehetek van egy olyan próblémám hogy 2 héttel ezelött a nőgyógyászom batrafen hüvelykrémet és diflucan kapszulát írt fel nekem ma pedig fogászati röntgenen voltam arra lennék kiváncsi hogy károsak-e ezek a dolgok a babámra válaszát nagyon várom

    Válasz:
    A betegtájékoztató alapján egyik gyógyszer sem ajánlott terhesség során. Gondolom, mikor ezeket kaptad, még nem tudtál a terhességről. A röntgen sem ajánlott terhesség idején, de ha adtak rád ólommellényt, minimális az esély, hogy a sugarak a babához is elértek volna. Ha a fenti gyógyszerek alkalmazását már abbahagytad, és a babával minden rendben a következő vizsgálatnál, akkor nem valószínű, hogy a későbbiekben emiatt probléma jelentkezne, de érdemes lenne erről a nőgyógyászoddal is beszélni.

  • anikó

    2010. július 26. hétfő

    köszönöm szépen a válaszát megnyugtatott

  • anikó

    2010. július 23. péntek

    szia anikó vagyok nagyon el vagyok keseredve mert a teszt negativ lett igaz még csak július elejétől probálkozunk azt szeretném kérdezni 4 évvel ezelött volt egy abortuszom ez befojásolja a teherbeesést válaszát nagyon várom

    Válasz:Nem befolyásolja a teherbeesést, de türelem: 1 éven belül a párok 85%-ának sikerül a baba, a 95%-nak 2 éven belül.

  • anikó

    2010. július 13. kedd

    jó napot kívánok párommal babát szeretnénk és már dolgozunk is rajta de csak kb 2-3 hete tehát még nem tudom hogy terhes vagyok-e.pár nappal ezelött hüvelyifolyást tapasztaltam ezek a kellemetlen tünetek lassan már minden hónapban jelentkeznek és hiába kezelem kúppal elmúlik de vissza tér.most viszont nem tudom hogyan kezelhetném a nőgyógyászom csak a jővő
    héten rendel én meg addig nem tudom mit csináljak hüvelyöblítést alkalmazzak? a válaszát nagyon várom

    Válasz:Nyugodtan kezelheted a megszokott módon.

  • anikó

    2010. július 12. hétfő

    jó napot kívánok mi még csak most kezdtünk el próbálkozni baba ügyben kb 2 hete de a munkám miatt nagyon félek hogy ha terhes is lennék elvetélnék a sok emelés miatt.mi a teendő ilyen esetben?

    Válasz: Ha eddig is ezt a munkát végezte, ha már az emelgetés nem jelent megerőltetést, akkor valószínű, hogy ettől nem fog elvetélni. De ha terhességre gyanakszik, igyekezzen kerülni a nehéz dolgok emelését, ha kiderült a terhesség, érdemes elmenni mielőbb nőgyógyászhoz, és tanácsot kérni, hogy végezheti-e tovább a munkáját. Addig is jó figyelni a helyes testtartásra, hogy emeléskor ne lehajolva, hanem guggolva emelje a dolgokat.

  • Éva

    2010. május 22. szombat

    Szia.

    Mi még most szeretnénk újból próbálkozni,fél éve volt egy vetélésem valószínű hormonprobléma miatt.A prog. alacsony volt a prolaktin magas.Azóta szedem a Norpolacot.Javultam.A 4. emeleten lakunk,lift nincs,nem tudom,hogy a napi lépcsőzés árt e a korai terhességben?

    Válasz: Nem gond a lépcsőzés, nyugodtan felgyalogolhatsz.

  • emoke

    2010. április 22. csütörtök

    sziasztok azt szeretnem hogy 13 nappal ezelott kozosultunk a baratomal es ma mar kezdet fajni a mellbimbom vajon terhes vagyok mert nem vedekezdunk.lehetseges hogy masegyebtol faj vagy tenyleg terhes vagyok?????koszonom

    Válasz:Lehet, hogy terhes vagy, de ez a menses tünete is lehet. Ha nem jön meg, csinálj tesztet.

  • Brigi

    2010. április 21. szerda

    Kedves Ági!
    27 éves vagyok és 1 év próbálkozás után végre sikerült, babát várok.5-6 hetes terhes vagyok, 1x 2x észrevettem, hogy barnás rózsaszínes folyásom volt, de inkább cseppnek mondanám. Éreztem kisebb görcsöt és utána is tapasztaltam. Nem következne még a nemlétező havivérzésem.
    Vigyázok, hogy ne emeljek nehezet.
    Nem hinném hogy ez lenne a probléma.
    Nagyon meg vagyok ijedve. Mitől lehet ez? A doki csak annyit mondott, hogy ha többször is előfordul, esetleg nő a vérzés jelentkezzek.
    Hallottam a Duphaston tablettáról, esetleg ha szedném segítene?
    Válaszodat nagyon-nagyon várom.

    Válasz: Az orvosnak igaza volt, ha ne erős, akkor nem kell foglalkozni vele, ha erősödik vagy nem múlik el, akkor jelentkezz nála és ad gyógyszert.

  • S.Mária

    2010. március 25. csütörtök

    Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!Hatalmas kő esett le a szívemről!

  • Gabella

    2010. március 25. csütörtök

    Marika! Ne aggódj! Én személy szerint mindkét terhességemet így kezdtem! Az elsőnél január végén egy csomó tűzifa bepakolásában segítettem, a másodiknál augusztus végén 200 db blokktéglát adogattam le egy pótkocsiról. Azóta a fiam első osztályos, a lányom meg kiscsoportos! 🙂

  • S.Mária

    2010. március 23. kedd

    Szia!
    Nem rég kezdtünk próbálkozni a párommal baba ügyben.Már nagyon szeretnénk.27 éves vagyok,a párom 32.Remélem ebben a hónapban már sikeresek leszünk!Ezt majd k.b. másfél hét múlva tudjuk csak meg.De!Lehet,hogy csináltam egy kis butaságot.Az édesanyámnak kellett segítenem.Egy elég nehéz kanapét vittünk át egyik szobából a másikba.Ilyenkor az számít?Vagy csak a későbbiek folyamán nem lehet nehezet emelni?Esetleg hatalmas butaságot csináltam?
    Válaszod előre is köszönöm és izgatottan várom!
    Marika

    Válasz: Ne aggódj! Ha a baba jönni akar, egy kis emelés az elején nem valószínű, hogy gondot jelent. Ha véletlen ebben a hónapban nem, akkor a jövő hónapban. Csak ne keseredjetek el, ha nem azonnal sikerül.

  • Erzsi

    2009. október 25. vasárnap

    Kedves Ági! 13 hetes kismama vagyok.Ma megemeltem és vittem pár métert egy nagyobb tipusú lavórt,ami félig volt vizzel(kb. 10 liter viz volt benne).Utánna már éreztem hogy butaság volt,nem esett jól és szúrkált utánna a hasam néha(nem folyamatosan,de egy ponton)3-4 órán keresztül.Utánna elmúlt,vérzés,görcs nincsen.Okozhattam bajt a babának ezzel a butasággal?Persze ilyet többet nem csinálok.Válaszodat előre is nagyon köszönöm!Üdvözlettel:Erzsi

    Válasz: Ne aggódj, ez csak azért volt, mert megnyúltak a hasi szalagok, nem okoztál vele bajt, de azért csak óvatosan, mert a babában ugyan nem tesz kárt az emelgetés, de terhesség alatt komoly derékbántalmakat lehet összeszedni ilyenekkel.

  • Kriszti

    2009. szeptember 13. vasárnap

    Sziaztok 20 éves vagyok és 3-4hetes terhes nem rég derült ki.A barátom nem szeretné a babát de én viszont igen ö májusma végez a sulival és fél attol, hogy mi lesz lesz-e munkahelye vagy nem és akkor nem tudna eltartani minket de viszont egyedül nem szeretném végigcsinálni.Így kénytelen vagyok elvetetni sajnos.Szerintetek is ez a legjobb megoldás???

    Válasz: Ezt a döntést nektek kell meghoznotok, és közösen kell döntenetek, főleg, ha nem akarjátok, hogy a kapcsolat rámenjen. Bármi lesz is a döntés, biztosan nem lesz könnyű. Ne haragudj, hogy nem tudok semmi konkrétat mondani, de ilyen helyzetben kívülállóként is nehéz tanácsot adni.

  • E.Marika

    2009. augusztus 14. péntek

    Jo napott kivanok 28 hetus terhes vagyok es 106 cm a hasam egesz mostanig 8 kg hizztam,nem tul nagy a pocakom?eleg nehezen alszom es neha egyhe szurasokat erzek,az orvosom szerint minden rendben van es a szurasok onnan jonek ,hogyha eroseben rug a baba…….szeretnek mindent meg addni a kislanyomnak es jo anya lenni..A terheseg alatt sokal erzekenyeb lettem hammar ki borulok es sirok ez mennyire hat ki a babara??
    Elore is kosszonom valaszat!!Marika

    Válasz: Nem túl nagy a hasad.

    A terhesség alatt a hormonok miatt sírósabb az ember, de ettől nem lesz baja a babának.

  • Kriszta

    2009. július 14. kedd

    Köszönöm szepen a välaszod,megnyugtattäl!

  • Kriszta

    2009. július 05. vasárnap

    Szia!en 21 hetes terhes vagyok,es sokszor megütöm magam pl.takaritäs közben.ezek pillanatnyi ütesek,aminek häla istennek nem marad nyoma a testemen,fel perces fäjdalom utän el is mullik,de olyankor mindig eszembe jut a baba es aggodom amiatt hogy ezt erzi ö is,vagy hogy megfog lätszani rajta ha megszületik!?ma is peldäul a fejemet ütöttem be,takaritäs közben!remelem ez nem hagy nyomot a babän,es nem fäj neki!ezerntul jobban vigyäzok magamra hogy ne forduljon többe ilyen elö.az a baj,hogy sokszor elfelejtem magamrol hogy terhes vagyok,es kapkodok.elöre is köszönöm a välaszod!kriszta

    Válasz: Nem, nem látszik meg rajta. Ezek a kis ütések semmit nem jelentenek a baba szempontjából, őt védi a vastag hasfal, a méhfal, a magzatvíz.