Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban “megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

Menstruáció terhesség alatt“Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

 • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a “szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
 • a szervezet “emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
 • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem “igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező “menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor “megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor “meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon válaszolok, a blogon a hozzászólások között nem. Ha a kérdésed hosszabb vagy privátban szeretnél kérdezni, kéthetente az online fogadóórán tudsz kérdezni.

3 501 Comments

Comment navigation

 • Mesi

  Reply Reply 2017. március 14. kedd

  Kedves Doktorno!
  Letezik e hogy ugy vagyok terhes hogy a menstruaci megjon 4honapig ugyan ugy ugyan annyi napig?

  • Gabi

   Reply Reply 2017. március 20. hétfő

   Ennek minimális az esélye.

 • Emese

  Reply Reply 2017. március 14. kedd

  miotta egyut voltam paromal idovel …nagyon surun van hanyingerem a fejem is faj a meleim is es a pocakom nem faj hanem szur ….lehetseges a baba ? ha a teszt nem mutata meg ki akkor is ? ? ? koszonom a valaszt

  • Gabi

   Reply Reply 2017. március 20. hétfő

   Lehetséges, hogy korai volt a teszt. A leírt tünetek sem egyértelműek, de ha nem múlik, érdemes újra tesztelni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • Emese

  Reply Reply 2017. március 14. kedd

  jonapot !
  az lenne a kerdesem,hogy lehete azt erezni ha beagyazodik a baba es mi erre a pelda …azt olvastam lehet erezni de nem minden esetben .a paromal kb 3honapja vedekezes nelkul szeretkezunk a ciklusom ideje alat .viszontt menstruaciom megjot mindosze 3napig tartot az elejen elso nap halvany rozsaszin ami szamomra nagyon szokatlan de utan jovval erosebben meg volt a ketto napban mint ami altalaban szokot ….a paromnak es nekem nincsenek gyogyszeres kezeleseink nincsen nem szedek fogamzas gatlot se ……..lehetek terhes ? termeszetesen csinaltam tesztet de az negativot mutatot ….idovel vetem megegyet es az is negativot mutatot ………ha esetleg harmadik is azt mutatja akkor viszont orvoshoz fordulok ….de kerdesem lenne lehet szo babarol ? ?

  • Gabi

   Reply Reply 2017. március 20. hétfő

   Ha a vérzés erős volt, akkor kicsi a terhesség esélye. Általában a beágyazódáskor jelentkező vérzés enyhébb, mint a szokásos menzesz, és nem tart tovább 3 napnál. Ha valamilyen jel még ennek ellenére is terhességre utal, érdemes újabb tesztet csinálni, de mindenképp reggeli első vizeletből.

 • ildi

  Reply Reply 2017. március 08. szerda

  jo napot szertném megérdezni hogy mikor megjön akkor is lehet babám

  • Gabi

   Reply Reply 2017. március 13. hétfő

   Ha a menzesz pontosan jön meg, színe, állaga, mennyisége nem tér el a megszokottól és nem múlik el 3 napon belül, akkor minimális a terhesség esélye. Ha valami fura, ha enyhébb a vérzés, ha csak 2-3 napig tart, ha terhességre utaló tünetek jelentkeznek, vagy egyszerűen csak bizonytalan, akkor mindenképp érdemes egy terhességi tesztet csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • Linda

  Reply Reply 2017. március 07. kedd

  Tisztelt doktornő! 3honapja volt az utolso egyuttletem a a volt baratommal azota is menstrualok rendszeresen a hangulatom inerlekeny egyre tobbet szedulok es hanyingerem van a eszt negativat muatott viszon az alhasi fajdalmaim egyre erosebbek es 1honapja barna folyas jelentkezettkb 3napig tarott.2 hete voltam nogyogyasznal minden rendben volt.lehet e eselye a mehen kivuli terhessegnek?lehetseges hogy ezt orvos nem latta hasi ultrahangon? Elore is koszonom a valaszt

 • diaa11

  Reply Reply 2017. március 03. péntek

  jonapot én azt szeretném kérdezni hogy 11 nap késes után meg jött de aznap vetem tesztet mert fura volt nekem nem sokot késni azért vetem,de pozitív volt enek nagyon is örültem de azóta hogy meg jött menstruaciom azóta aggodok erős verzesem volt 6napig de utána már kevés és már 9 napja meg van de miért? tegnap vetem megint tesztet de az is pozitiv volt akkor mi lehet baj hogy edig meg van???? előre is köszönöm válaszát

  • Gabi

   Reply Reply 2017. március 06. hétfő

   A pozitív teszt 99%, hogy terhességet jelez. Viszont az erős és elhúzódó vérzés miatt már kisebb az esélye. Sajnos akár vetélésről is lehet szó. Ha bizonytalan, érdemes nőgyógyászhoz fordulni. Az ultrahangon egyértelműen kiderül, fennáll-e a terhesség, és rendben fejlődik-e.

 • henrietta

  Reply Reply 2017. február 25. szombat

  jonapot ! egy kerdesem lenne .a parom 1so naptol kezdve a ciklusom ideje alat majdnem minden masnap belem elvezet .fogamzasgatlot nem szedek egeszseg ugyi gongyaim nincsenek menstruaciom nem jott meg csinaltam tesztet de az azt mutata nem vagyok terhes ez hogy lehet ? de viszont vetemm 1 hetel utana meg egy tesztet es az is azt mutata hogy njncs baba hogy lehet ez ? ??? koszonom elore is a valaszt

  • Gabi

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Ha egy teljesen egészséges pár pontosan a megfelelő időben van együtt, a teherbeesés esélye akkor is csak 25%. Tehát egyetlen hónap alatt ritkán sikerül a baba. Ez még nem jelenti, hogy bárkinél bármi probléma lenne. Ha a menzesz továbbra is késik, érdemes néhány nap múlva (esetleg más típusú) újabb teszttel próbálkozni, vagy nőgyógyászhoz fordulni.

 • helga

  Reply Reply 2017. február 24. péntek

  jonapot ! kerdesem lenne .a párom a cuklusom eso napjatol fogva nagyon sokszor belem elvezet .a menstruaciom nem jott meg meg de a terhesegi teszt amit elso pisilesbol csinaltam azt mutata ki hogy nem vagyok terhes ez hogy lehet ? 🙁 elorre is koszonom a valaszt 🙁

  • Gabi

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Terhesség korai szakaszában előfordul, hogy a tesztek téves negatív eredményt mutatnak. Ha közben nem jött meg mégis a menzesz, érdemes a tesztet megismételni, most is ha lehetséges reggeli első vizeletből.

 • gina

  Reply Reply 2017. február 24. péntek

  Jonapot en azt szeretnem tudni nekem keset 3 napot aztan a 4nap megjott 4napig tartott de a megszokotnal joval tobb volt lehetek terhes ha hanyingerem van es szedulok?

  • Gabi

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Általában ha a vérzés erős, erősebb a megszokottnál, akkor kicsi a terhesség esélye. Ettől függetlenül ha terhességre gyanakszik a rosszullétek miatt, érdemes egy tesztet csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • Mia

  Reply Reply 2017. február 23. csütörtök

  Jó estét doktornő,
  Szeretném megkérdezni, higy lehetek e terhes ha néha előfordulnak rosszullétek, illetve ülő helyzetben szédülök. Melleim feszülnek és nagyobbnak érzem őket. Volt egy olyan rosszullétem is napközben, hogy majdnem hányás és ájulás következet volna be ha nem eszek valamit azonnal. Megjött a menzeszem de hamarabb mint kellet volna. Az első nap erős volt most meg már gyenge és barnás színű. Lehetséges hogy terhes vagyok. Két hónapja hagytam abba fogamzásgátló szedését és azóta megszakításosan védekezünk de volt rá eset hogy bennem ment el. A válászát előre is köszönöm.

  • Gabi

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Ha a vérzés 3 napon belül el is múlt, akkor lehetséges a terhesség. Ha bizonytalan, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • Klau

  Reply Reply 2017. február 21. kedd

  Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni. A “nem várt” menstruációm előtt 5-6 nappal megjött, de csak két napig tartott. Erősebb vérzés volt, nem csak pecsételős. De mégis kevesebb, és sokkal rövidebb ideig tartott a megszokottnál. Az első nap alhasi görcseim is voltak, második nap csak fejfájás és hányinger. Érdemes már most terhességi tesztet csinálnom, vagy várjak még néhány napig? Esetleg terhesség nem is valószínű? Köszönöm szépen előre is a választ!

  • Gabi

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Ha bizonytalan, érdemes már most tesztet csinálni, de lehetőleg reggeli első vizeletből.

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field