Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban “megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

Menstruáció terhesség alatt“Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

 • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a “szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
 • a szervezet “emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
 • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem “igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező “menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor “megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor “meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 600 Comments

Comment navigation

 • Bogyó

  Reply Reply 2017. szeptember 23. szombat

  Kedves Doktornő!
  A vèlhető peteèrèsem után nèhány nappal elkezdett szúrkálni az alhasam jobb oldalon.Ez azóta is fenn áll, illetve, a melleim is kicsit duzzadtabbak, ès időnkènt èrzèkenyebbek. Ez menstruáció előtt eddig nem volt jellemző, a ciklusom 27-28 napos. Most 1-2 nap kèsèssel kis barnázás jelentkezett, 2 napig, ès időnkènt hőhullámszerűen melegsègèrzet. Lett egy negatív tesztem a 29. nap dèlután. Majd a 31. nap hajnalban úgy tűnik megjött a mensesem. Lehet mègis baba a dologban?

  • Gabi

   Reply Reply 2017. szeptember 25. hétfő

   Ha a vérzés enyhébb volt, mint a megszokott, és nem tartott 3 napnál tovább, akkor még van esély a terhességre. Ebben az esetben érdemes egy újabb tesztet csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • Jozsi

  Reply Reply 2017. szeptember 21. csütörtök

  Jonapot szeretkeztunk a baratnomel. Bele elveztem es .. Meg jott neki de nem azon a nappon de elsso nap ketyetlenul gorcsolt es barna fojasa volt ra masnapra meg jott neki de keveredve volt a ver barna fojasal.. Lehhet igy terhes??

  • Gabi

   Reply Reply 2017. szeptember 25. hétfő

   Igen, lehet, mivel védekezés nélkül voltak együtt. A vérzés ezt nem zárja ki biztosan, különösen akkor van esély a terhességre, ha a vérzése enyhébb volt, mint a megszokott, és sokkal rövidebb ideig is tartott, mint általában. Mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • eszti

  Reply Reply 2017. szeptember 21. csütörtök

  Jonapot azt szeretnem kerdezni ha egyut voltam a paromal es belem elvezet de meg is meg jot de nem ugy mind szokot hgyanazon a napon jot meg de elso nap kegyetlenul gorcsoltem es elso nap barna folyasom volt de masodik nap mar verel kevedve az jelenthet terheseget ??

  • Gabi

   Reply Reply 2017. szeptember 25. hétfő

   Ha védekezés nélkül voltak együtt, akkor mindenképp lehet terhességre számítani, akkor is, ha jelentkezett vérzés. Ha a barnás folyás, enyhe vérezgetés nem váltott át a megszokott normál erősségű menzesz jellegű vérzésbe, és 3 napnál nem is tartott tovább, akkor mindenképp érdemes egy terhességi tesztet csinálni.

 • Emilia

  Reply Reply 2017. szeptember 19. kedd

  Kedves doktornő!
  Egy olyan kérdésem lenne… késett a menstruaciom 3napot tegnap csinaltam egy tesztet is az pozitív lett de mára már megjött a menstrusaciom előre csak barna volt most már van rendesen igaz nem olyan sok mind amennyi szokott vannak tüneteim is mind a szédülés levertseg hangulathullam lehetséges a terhesség még így is?

  • Gabi

   Reply Reply 2017. szeptember 25. hétfő

   Ha a vérzés enyhébb, mint a megszokott, és 3 napon belül el is múlik, akkor valószínű, hogy csak a beágyazódás tünete. Viszont ha erős, görcsös, elhúzódó, akkor sajnos a vetélés is szóba jöhet. Ha a tünetek a vérzés során sem múltak el, az szintén a terhesség mellett szól.

 • Danka

  Reply Reply 2017. szeptember 13. szerda

  Jo napot!mi 9honapja próbálkozunk de idáig semmi menstruáciom mindig pontos és 5 6napig tart ,de viszont mos két nappal előbb jött meg és 2,5 napig tartott első nap gyenge második nap erősebb de másnap már semmi nem volt!kérném a segítségét hogy mi okozhatta ezt válaszát elöre is köszönöm

  • Gabi

   Reply Reply 2017. szeptember 18. hétfő

   Ha ez a pontatlanság nem jellemző, és a vérzés jelentősen enyhébb volt, mint az megszokott, akkor előfordulhat, hogy a beágyazódás tüneteként jelentkezett a vérzés. Ha bizonytalan, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből. Drukkolok!

 • Andrea

  Reply Reply 2017. szeptember 11. hétfő

  Kedves doktorno
  En a parommal a menstruaciom elott egy nappal fekudtem le vedekezes nelkul. Masnap nem jott meg csak 1 rozsaszin potty kb. Utanna levo napon is csak 1 rozsaszin potty majd estere megjott es tartott kb 3-4 napig egeszen sotet szinu volt. Kb 2 hete voltunk egyutt es most a napokban kb 2 napja neha erzem hogy nyom a hasam es picit nyomottabb vagyok a szokottnal es ehesebb. Viszont van hogy emelygos szedelgos vagyok picit. Mit gondol van ra esely hogy teherbe estem? Vagy esetleg ez stressztol van csak? Kisse aggodom mert tavaly teherbe estem es aranylag ott is a 2.-3. Het korul mar eszrevettem ereztem hogy valami maskepp van csak akkor menstruacio utan voltunk egyutt es ezert most ez kisse osszezavart. Hogy megjohetett e attolmeg vagy hogy ez valaminek a jele a rozsaszin verzes mondjuk hogy teherbe eshettem? Erdemes errol a baratommal beszelnem?

  • Gabi

   Reply Reply 2017. szeptember 18. hétfő

   Ha védekezés nélkül voltak együtt, számíthat terhességre. Ha bizonytalan, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből. Ha a vérzés nem jött meg pontosan, enyhébb volt, mint szokott, színe, állaga nem volt a megszokott és nem tartott tovább 3 napnál, akkor van esélye annak, hogy terhesség áll a háttérben.

 • H.nori

  Reply Reply 2017. szeptember 10. vasárnap

  Kedves Doktornő!
  Olyan kérdéssel fordulok önhöz lehetséges e hogy terhesség áll fenn.
  2 hete kezdődött. Meg duzzadtak a melleim az erek is látszódtak de nem fájt. Voltak sokszor megjön érzésem. Reggelente tobbszor elo fordult hogy hányingerem volt. Szedtem az elevitet is 10 napig de nem volt jó. Csináltunk tesztet de negativ volt. Most szeptember 7en kellett volna meg jonnie de 5én már meg jott mindig eross fajdalommal szokott jonni es mindig kell a gyógyszer de most nem az elso napon nagyon kevés volt a masodik napon erisebb volt. De utánna megint nagyon kevés és kicsit sotétebv szinu is. 4nap már semmi nen volt. A két napja reggel megint hányingerem volt mikor fel keltem. A mapi napon dolgoztan jotten be az ajton megálltam a konyha ajtajába és neg szédultem egy pillanatra el homályosofott minden elottem és meg kellett támaszkodnom. És még az az érdekes laktozerzekeny vagyok és korubelul 1 hete ettem rantott sajtot. Saht burgert és semmi tunete nem jelentkezett. Fenn állhat a terhesség? Előre is koszonom valaszat.

  • Gabi

   Reply Reply 2017. szeptember 11. hétfő

   Lehetséges. Mindenképp csinálnék egy újabb tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • Patrícia Pattke

  Reply Reply 2017. szeptember 09. szombat

  Kedves Doktorno!
  16 eves vagyok es majus vegen fekudtem le eloszor a baratommal, termeszetesen gumival vedekezve. Junius kozepen fekudtunk le masodjata es azota nem. Junius elejen elobb jott a menstruaciom es ket napig volt elotte barnas verzesem, ami nalam nem megszokott. A menstruacio utan kezdett el nyillalva fajni a hasam es ez neha meg mindig elojon. Juliusban vegig fajt a mellem, es erzekeny volt. Juliusban es augusztusban is menstrualtam a kiirt idopontban. A verzesem rendesen elenk piros volt, de ugyancsak volt mikor elobb jott es kevesebb, vagy tobb ideig tartott. Most viszont nagyon kemeny a hasam es surun is vizelek. Ugye nem vagyok terhes?

  • Gabi

   Reply Reply 2017. szeptember 11. hétfő

   Ha az óvszerrel minden alkalommal rendben volt minden, idejében felkerült (az aktus elején), nem szakadt el, nem lyukadt ki, nem csúszott le, tehát semmi nem kerülhetett belőle a hüvelybe, akkor minimális a teherbeesés kockázata. Minimális, de mégsem teljesen kizárható. Mindenképp (és minél előbb) érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet. Drogériákban ugyanúgy kapható, ahogy az óvszer is.

  • H.nori

   Reply Reply 2017. szeptember 12. kedd

   Kedves Doktornő a mai nap folyamán reggel csináltam egy tesztet de nrgativ lett. De még mindig fura a hasam. Es nem ertem egyik naprol a masikra miert nem jelentkeznek a tunetek a laktozerzekenyseg miatt. Lehetséges a teszt nem mutatja ki még? 2hónapja minden nap probalkozunk a babával. Elore is koszonom válaszát.

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field