Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban “megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

“Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

 • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a “szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
 • a szervezet “emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
 • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem “igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező “menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor “megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor “meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!


2,861 hozzászólás

 1. Szandi szerint:

  jó napot ! már pár hete rosszul vagyok hányinger/hányás , az ízlelésem megváltozott , gyakori vizelés a menzeszem késett 4 napot de ma reggel megjött viszont ugyan úgy vannak a tünetek és most nem tudom mi a helyzet

  • Gabi szerint:

   Én mindenképp csinálnék egy terhességi tesztet, főleg, ha a vérzés enyhébb volt, mint általában és rövidebb ideig is tartott, mint a megszokott.

 2. dina szerint:

  22 dikén kellenne megjönnie de ugy érzem hányingerem van lehetek terhes ?

 3. nikolett szerint:

  Jonapot nekem olyan problemam van hogy 3 honapja probalkozunk a parommal es ugye aszt hittuk eleinte hogy terhes vagyok rosszul voltam hanyingerem volt meg ilyenek 3- hetre ra csinaltunk tesztet de negativ lett es meg is jott de azota is vannak a rosszul letek es 1- het java reszt kemeny a hasam es a parom mondta hogy nott is kicsit de mindig megjott rendszeresen es ezert szeretnem kerdezni hogy lehet e attol meg terhesseg ?? Elore is koszonom

  • Gabi szerint:

   Ha a menzesz pontosan megjött minden alkalommal, nem volt semmi különös, színe, állaga, mennyisége nem tért el a szokásostól, és nem múlt el 3 napon belül, akkor elég kicsi a terhesség esélye. Viszont ha valami fura volt a vérzés során, akkor előfordulhat a terhesség. Érdemes lenne a tesztet megismételni, vagy nőgyógyászhoz fordulni, ahol egyértelműen kiderül, terhességről van-e szó.

Szólj hozzá!

Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni, a blogban, a hozzászólások között nem.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.