Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban “megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

“Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

 • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a “szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
 • a szervezet “emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
 • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem “igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező “menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor “megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor “meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!


2,786 hozzászólás

 1. Ivett szerint:

  A terhesség alatti vérzésről mit kell tudni?:)Várom válaszát.

 2. Ivett szerint:

  Köszönöm válaszát.:) Azért is érdeklődtem,mert hallottam terhesség alatti vérzésről is.

 3. Dóráné Dancsó Anna szerint:

  Kedves Ági!

  Testvérem első babájának születésekor, sokszor fordult hozzád, ő ajánlotta nagyon jó szívvel, hogy ha bármilyen kérdésem lenne, hozzád nyugodtan fordulhatok!
  Párommal mi is most értünk életünk azon szakaszához, hogy első kisbabánkat tervezzük. Ezzel kapcsolatban lenne most pár kérdésem.
  A nőgyógyász elkezdte szedetni velem az Elevit-et, amit bő 1 hete szedek is. Pár napja viszont enyhe hányinger gyötör. Lehetséges,hogy a tablettától?( Terhes még biztos nem vagyok ). Feltétlenül szükséges ezt szedni? Sok ellentétes véleményt hallok, többek között, hogy nagyméretű lesz a baba a születésekor. Nem lenne elég csak folsav tablettát szednem?
  Olvastam az édesítőszerekről is, hogy ezeket is kerülni kell. Én amennyire lehet, kerülöm a cukros dolgokat, így csak ásványvizet és light kólát iszom. Ihatom-e az utóbbit a terhesség alatt is?Sajnos már függő vagyok, de természetesen, ha ez árt a babának,nem iszom.
  Hosszú évek óta odafigyelek a táplálkozásomra, rendszeresen tornázom és futok. A futást meddig folytathatom? Milyen és mennyi tornát javasolsz a terhesség alatt? Mert a mozgást továbbra is folytatni szeretném. Most tervezem egy kismama torna beszerzését, ami trimeszterekre osztva tartalmazza a tornákat. Edzések után ill. olykor a vacsorára olyan fehérjeturmixot iszom, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot ill. édesítőszert ( a Peakshop.hu-ról rendelem ). Beszéltem velük, ők azt mondták, nyugodtan ihatom a terhesség alatt is a turmixokat, több várandós anyuka rendel tőlük. Neked mi erről a véleményed? Ráadásul,vegetáriánusként ez egy jó fehérjepótlás is. Ezen kívül még mivel pótoljam elsődlegesen a fehérjét,ezekből mennyit egyek?
  Az utolsó kérdésem, hogy másodállásként masszőrként dolgozom,ami azt jelenti, hogy a masszázságyat viszem magammal,ami 15 kg. Ezt táskástól, úgy csípőmagasságból kell a vállamra emelni. Ezt meddig emelgethetem? Van, hogy lépcsőznöm is kell vele. Amúgy, a masszírozást,ha az ágyat nem kell vinnem, meddig csinálhatom?

  Válaszaidat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Dóráné Dancsó Anna

  • Vida Ágnes szerint:

   Az Elevit sok kismamaánál okoz hányingert, ha ezt tapasztalod, érdemes Gravidára váltni. A tabletta kell, mert nem csak folsavra, hanem kalciumra és vasra is nagyobb mennyiségben van ilyenkor szüksége a kismama szervezetének (ha nem elég a kalcium, pl. tönkremehetnek a fogaid terhesség alatt és még sorolhatnám). Nem igaz, hogy a vitamintól lesz nagy a babád.
   Édesítőszerek: kis mennyiségben nem okoznak gondot, de azért ne igyál napi 1-2 pohár kólánál többet (a szénsav miatt a fogaknak se tesz jót). Édesítőből inkább a természeteseket válaszd (stevia, xilit stb.)
   Mozogni nyugodtan lehet bármit, ameddig jólesik. A masszázságyat is emelgetheted, ameddig bírod, magát a masszázst is lehet csinálni.
   Fehérjét érdemes természetes forrásokból is pótolni (hüvelyesek, tojás, tejtermékek).

   • Papp Renáta szerint:

    Jó napot doktornö! Nekem olyan kérdésem van. Több mint 2 hete hányingerem van a jobb mellem megduzzat majd nem csak 2 szer akkora mint a bal de viszont vasárnap elkeztem vérezni olyan mintha meg jött volna a menszeszem de sokkal gyengébb és azota is folyaímatosan hányingerem van és szédülök. Ez utalhat terhességre? elöre is köszönöm a választ

 4. Ivett szerint:

  És elnézést mivel telefonról írtam a hüvelyi uH helyett hülye uH-t ismert fel a telefonom.

 5. Ivett szerint:

  Kedves Doktor Nő!
  Augusztus 19.-én együtt voltam a párommal és nem védekeztünk.Ezt követően szeptember 06-án jelentkezett a havi vérzésem,de 8-án el is múlt.Picit aggódtam így 16-án elmentem az orvoshoz aki megvizsgált(hülye uH-t is csinált).Az orvos az mondta,hogy nem vagyok állapotos.29-én ismét jelentkezett a vérzésem erős görcsökkel és élénk piros vérzéssel majd október 3-án el is múlt.Ön mit gondol lehet még állapotos? Vagy ez teljes mértékben kizárt?Túl korán mentem volna orvoshoz?

 6. baranyi lászloné szerint:

  kedves doktor nő nekem agusztus25dikén volt meg utojára és mavasárnap12dikevan alhasi görcseimvan és jelenkeztek ma rozsaszines vér de csak pecsételős a meleim fájnak és a melbimbom sötéteb és nagyob de 5 tödik éve nem estem teherbe probálkozásunk elenére.most akor terhes vagyok vagynem

  • Gabi szerint:

   Ha augusztus 25 óta nem jelentkezett vérzés, főleg, ha az a vasárnapi rózsaszínes sem váltott normál vérzésbe, akkor én mindenképp csinálnék egy tesztet.

 7. pityu szerint:

  Szep napot!! Baratnőm menstrualasa ,annak allaga,szine megvaltozott!! alhasat falalja ,melle nőt!! mi lehet az oka???? :o

 8. Henrietta szerint:

  Kedves Doktornő!
  párommal meg szakitásos szeretkeztünk és el ment bennem nagyon nő a hasam kemény a melleim érzékenyek és ma meg jött :( mi lehet a probléma??

  • Gabi szerint:

   Ezek szerint akkor nem igazán sikerült a megszakítás. Ha terhességre gyanakszol, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

 9. Laura szerint:

  Kedves Doktornő!
  A párommal január óta próbálkozunk a babával. A menzeszem eddig napra pontosan 28 napra jött meg. A legutóbbi alkalommal 8 napot késett, de megjött. A mennyisége jóval kevesebb volt mint a megszokott, a színe inkább barnás volt. Mielőtt megjött csináltam egy tesztet ami negatív volt. Ezek mellett lehetek mégis terhes? Más tünetem nincs!

  • Gabi szerint:

   A késés és a barnás vérzés önmagában nem utal terhességre. Viszont ha bizonytalan, mindenképp érdemes lenne a tesztet megismételni. Lehetséges, hogy az előző teszt még korai volt.

 10. Rita szerint:

  Kedves doktornő!
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy késett a menstruációm 7 napot, ezen a napon teszteltem, ami negatív lett. Következő nap meg is jött a menstruációm,akkor már biztos nem lehetek terhes?

  • Gabi szerint:

   Nem biztos. Ha a vérzés a megszokott módon zajlik, színe, állaga, mennyisége nem tér el a szokásostól, és nem múlik el 3 napon belül, akkor minimális a terhesség esélye, de ha enyhe a vérzés, és 3 napnál rövidebb ideig tart, akkor érdemes a tesztet megismételni.

 11. ildiko szerint:

  Kedves doktornő! páromal meg szakitásos szeretkeztünk és elment bennem ugy szeretnék már babát és tüneteim is voltak hányinger , ma meg jött görcsel havim:( de tesztet nem csináltam , akkor csináltasak vagy felesleges?

  • Gabi szerint:

   Ha a vérzés enyhe, és 3 napon belül elmúlik, akkor érdemes tesztelni. Ha erős (vagyis a megszokott), színe, állaga nem tér el a szokásostól, akkor nem valószínű a terhesség.

   • ildiko szerint:

    akkor mikor csináljak tesztet mert enyhe havim 3 nap mulva el is mult, de havim alat éreztem szagokat amitol hányingerem lett oylan miht pl: kávé , cigi meg étel szagoktol. vagy várjak kicsit tesztelésel??

 12. Farkas Zsuzsa szerint:

  Sziasztok illetve jónapot kívánok
  Szeretnek segítséget kérni. Megjön minden
  Hónapban de nagyon kevés a menstruàcióm illetve barna ez miért lehetseges ez ? Nagyon nagyon félek :'(

  • Gabi szerint:

   Ha a menzeszed pontos, az már jó jel. Az, hogy enyhe, és barnás, még önmagában nem biztos, hogy gond. Ha eddig nem ilyen volt, és a színe aggaszt, nőgyógyásznál kérdezz rá.

 13. Alexa szerint:

  Kedves Doktor Nő!
  A menstruációm utóljára Auguszrus elején volt meg.
  Ma megjött a menszeszem,de nagyon gyenge.
  A melleim nem fájnak,nincs hányingerem.
  Mi lehet a probléma?

Szólj hozzá!

Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni, a blogban, a hozzászólások között nem.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.