Egypetéjű vagy kétpetéjű?

Nemrégiben megkaptam, hogy keveset foglalkozunk ikres témákkal. Mivel nekem nincsenek ikreim, ezért nem tudok sokat erről (szerencsére itt az ikersiker.hu oldal, ahol mindent megtalálhatsz), most viszont találtam egy hasznos infót, ami az ikreseknek lehet érdekes, tehát megosztom.

Az egyik legfontosabb kérdés, ha ikreket vársz, hogy egy- vagy kétpetéjűek-e. Az egypetéjű ikrek a fogantatástól számított 14.-16. napig osztódhatnak, ekkor dől el, hogy ikrek lesznek-e (ha ezután osztódnak, akkor sziámi ikrek lesznek). Gyakori, hogy az első ultrahangon még ikrek látszanak, de az egyik felszívódik és a 12. héten már csak egy baba látszik.

Egypetéjű vagy kétpetéjű? Azt, hogy 1 vagy 2 petéjűek abból lehet látni az ultrahangon, hogy hány lepény és hány burok látszik. Ha egy lepény és két burok látszik az ultrahangon, akkor mindkettő lehetséges, ilyenkor szülés után DNS vizsgálattal lehet megmondani egy- vagy kétpetéjűek-e.

Ha 1 lepény és két burok vagy pedig 1 lepény és egy burok látszik, akkor egypetéjűek az ikrek.

A másik egyértelmű jel, hogy az egypetéjű ikrek egyneműek, viszont a kétpetéjű ikrek neme lehet azonos és el is térhet egymástól.

Szülésnél általában előbb megszületnek a babák és azután a placenta, ha azonban két placenta van, akkor először megszületik az egyik baba és a hozzá tartozó méhlepény, majd pedig a másik baba ugyanígy. Ikreknél a szülés első szakasza kevésbé megerőltető, nem olyan erősek a fájások, rövidebb a vajúdás, mint egy babánál, viszont a kitolási szak hosszabb a két baba miatt.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

10 Comments

  • Heléna

    2011. május 24. kedd

    Sziasztok! Nekem 5 és fél hónaposak az ikreim, Attila és Kata, és van egy 4 éves bátyjuk is. Az biztos, hogy kell az energia, és a türelem, de megéri, mert fantasztikus gyerek mind a három. Kitartás minden ikres szülőnek!!!

  • Iker

    2010. november 16. kedd

    Én kétpetéjű iker vagyok és azt szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e, hogy nálunk is hasonló dolgok történnek, mint az egypetéjű ikreknél. Konkrétan egy példa: egyszer egy kis baleset miatt a testvéremet a lábujjánál össze kellett varrni ( remélem érthető valamennyire) és nekem is lett ott egy hegem. Ez lehetséges? Kétpetéjű ikreknél? Egyszer történ olyan is, hogy meghúzódott az ujja és én nem tudtam, nem voltam ott, de nekem is ugyanott elkezdett fájni, ahol neki. Ráadásul nagyon fájt. Aztán jött tesöm, hogy kísérjem el a dokihoz, mert lehet hogy eltört az ujja. Akkor derült ki, hogy ugyanaz az ujjunk fájt, ugyanaz a része. Nem igazán értem, mert én úgy tudtam, ilyenek csak az egypetéjű ikreknél vannak. Azt elgelejtettem mondani, hogy ő fiú, én lány vagyok. Válaszát előre is köszönöm! J.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Igen, előfordulhat ilyen kétpetéjűeknél is, csak ritkábban.

  • Csilla

    2010. november 15. hétfő

    Sziasztok!Csilla vagyok mi a párommal 2petéjű ikreket várunk.20hétben vagyok,már izegnek-mozognak fantasztikus érzés..Ha igaz az egyik kisfiú,a másik még nem mutatta meg úgy magát.már van egy 19é lányom,és 16é fiam.Én nem oltatom be magam H1N1ellen!Szedem a vitaminokat.
    Nagyon boldog babavárást minden kismamának:-)

  • Twins

    2010. szeptember 14. kedd

    Sziasztok!

    24 éves iker csajok vagyunk. Mikor születtünk, a doki azt mondta egy petéjüek vagyunk, de szerintünk ez nem így van, mert nem vagyunk egyformák. Vagy lehet az egypetéjű ikrek között is eltérés? Hasonlítunk nagyon, de nem teljesen. Ha valaki tud ebben a témában valamit nagyon megköszönjük.
    Laura és Dorina

    Válasz: Egypetéjűek között is lehetnek eltérések, a kétpetéjűek viszont csak annyira hasonlítanak egymásra, mint két testvér, ott jelentős eltérések is lehetnek (pl. az egyik szőke, a másik barna stb.)

  • Nadine

    2010. augusztus 11. szerda

    Nekem 11 honapos iker lányaim vannak Szintia és Ramóna kis virgonc kislányok bár biztosra mondta a doki hogy két petéjüek nagyoin hasonlitanak egymásra mint két tojás.Császármetszéssel születtek a 38.héten gratulálok minden ikres kismamának ás ikres anyukának aki mert vállalni 2 csöpséget mert mi tudjuk igazán mennyi gondal bajjal jár 2 picurka de azt is hogy mennyire gyönyörü világra hozni és gondjukat viselni 2 csöpségnek

  • atavors

    2010. április 17. szombat

    Szia!

    Én is ikreket várok, egypetéjű kisfiúk ha nem tévedett a doki. 19 hetet töltjük holnap.

  • Novekné Korán Gabriella

    2010. április 11. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nekem is ikreim vannak, kétpetéjűek, kislány, Brigitta, és kisfiú, Bálint. Van egy 6 éves bátyjuk is, Bence, aki nagyon-nagyon várta a kistesókat, az első perctől kezdve. Én a 38-ik hétig hordtam őket, majd Brigitta ki szeretett volna jönni, és elfolyt a magzatvizem. Először nem volt semmi gond, majd kb. 20 perc múlva olyan erős és sűrű fájásaim lettek, hogy az orvosom azt mondta nem kockáztat, és inkább császározunk. Az is közrejátszott a döntésben, hogy Brigi fejes volt, Bálint pedig faros. De hál istennek minden rendben volt, és van ma is, amikor már 5 hónaposak a törpék.

    Örülők, hogy rátaláltam az oldaladra, gratulálok hozzá.

    Üdvözlettel és szép napot kívánva: Novekné Gabi

  • Balogh Annamária

    2010. március 25. csütörtök

    Nekem kétpetéjű ikreim vannak akik 3évesek.1 fiú és 1 lány.Hamarosan érkezik a kis öcsijük is!!!

  • bettibea

    2010. március 17. szerda

    Köszi Ági!

    Én ikreket várok, kétpetéjűek, 1 fiú és 1 lány!:)