Hét kérdés a fogantatással kapcsolatban

Rengeteg kérdést kapok nap, mint nap a fogantatással, teszteléssel kapcsolatban, ezért most gyorsan összefoglalom a leggyakoribb félreértéseket.

1.Ha 36,5 a hőm, attól még lehetek terhes?

Nincs olyan, hogy ha 37 fok feletti a hőd, akkor biztosan terhes vagy, 36,8 alatt pedig nem. A hőmérés lényege nem az, hogy megmondja, terhes vagy-e, hanem, hogy a peteérés időpontját megjósolja. A peteérés előtti időszakban változó a testhőmérséklet, peteéréskor leesik, utána megemelkedik és a mensesig így is marad. A menstruáció első napján, vagy az azt megelőző napon, de sok esetben csak a menses végén a hő ismét leesik. Ha terhes vagy, akkor fentmarad, de ez nem azt jelenti, hogy ha fentmarad, akkor biztosan terhes vagy, hanem csak azt, hogy még nem jött meg. A hőmérőzésről bővebben itt olvashatsz

2.Ha negatív lett a teszt, attól még terhes lehetek-e?

Igen, lehetsz. A negatív teszt sokszor téved, olyan viszont nem fordulhat elő, hogy a teszt pozitív és nincs baba (csak egyes pajzsmirigybetegségek esetén)

3.Ha a második csík nagyon halvány, akkor az most pozitívnak számít?

Igen. A csík azért lehet halvány, mert nincs még elég hormon a vizeletedben, de véletlenül nem jelenik meg.

4.Ha 5 nappal az együttlét után hányingert érzek az lehet-e a terhesség jele?

Nem. Legkorábban a vélt fogantatás után 12-14 nappal érezhetsz tüneteket.

5.Ha megszakítással védekeztünk, akkor teherbe eshetek-e?

Kicsi rá az esély, de igen, így is teherbe eshetsz. Az ún. Pearl Index szerint (100 nőnél vizsgálják, hogy 1 éven át alkalmazva az adott módszert hányan estek teherbe, 35 a megszakításos védekezés értéke, azaz, 100-ból 35-en teherbe estek).

6.Ha menstruáció alatt szeretkezünk, akkor lehetek-e terhes?

Minimális az esélye, de csak úgy tudod teljesen kizárni ennek az esélyét, ha tudod, mikor van a peteérésed, ehhez pedig több hónapos megfigyelés szükséges. Akinek a ciklus elején van a peteérése, az a menses végefelé már teherbeeshet. A mentstruáció első napjai a sérült méhnyálkahártya miatt kicsi a teherbeesés esélye.

7.Ha megjött, de nem olyan, mint szokott, akkor annak ellenére lehetek-e terhes?

Ha rendesen megjött, legalább 2 napig tartott és élénkpiros vérzést is tapasztaltál, akkor biztosan nem vagy terhes. Ha csak barnás pecsételő folyást tapasztaltál, akkor lehet, hogy terhes vagy.

  Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni, a blogban, a hozzászólások között nem.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.


297 thoughts on “Hét kérdés a fogantatással kapcsolatban

 1. Marcius 29-en volt az utolso menszim napja ,apr.19-20-an egyutt voltam a parommal,nem vedekeztunk mert babat szeretnenk.30 naposak a ciklusaim .Teszteltem a 3. nap es a 10. nap delutan de sajna mindketto negativ.Meg teszteljek vagy mennyek orvoshoz?
  Valaszat elore is koszonom

 2. Szia. Azt szeretném megtudni, hogy leheteke terhes ha a baratom belém élvez és rá más napra már meg is jött a menszeszem de az előtt már pár nappal beteg kelletvolna legyek de késett.
  A következő honapban megint késett 10 napot és mikor megjött nagyon keveset véreztem és émelygést hányingert is tapasztaltam. lehetek terhes???

  1. Ha többször is védekezés nélkül voltatok együtt, lehetséges a terhesség. Ha bizonytalan vagy, mindenképp csinálj egy terhességi tesztet!

 3. sziasztok!szerintetek ha már két napja késik lehetek terhes fájnak a cickoim mást nagyon nem érzek!ezelöt 1-2-hétel szurkált a hasam alja meg hányingerem volt!szerintetek?

  1. Igen, lehetséges. Ha terhességre gyanakszol, érdemes csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 4. szia
  megszakítással védekeztünk pont ovuláltam, és valószínü került belém is sperma, mennyi az esélye hogy igy terhes lehetek?

 5. Szia! mensestől számitott 10. napon eggyütt voltunk, de nem védekeztünk. 72órás gyógyszer ha van akkor azt bevegyem?

 6. Kedves Ágnes!

  Erdeklodni szeretnek a terhessegi tesztek felol. Babat szeretnek es immaron negy napja kesik/nem jott meg a menzeszem, azaz a kello idoben volt nemi barnas pecsetelo folyas. Enyhe alhasi gorcsos erzesem van, egyeb tunetem ( emelyges, hanyas, mellfeszules) nincs. Es minden teszt negativ. Bejelentkeztem az orvosomhoz jovo hetre, de kicsit felek, hogy valami mast bajomra derit fenyt? Lehetseges, hogy a tesztekkel csinalok valamit rosszul? Biztosan ki kell mutatnia a legerzekenyebb tesztnek is a terhesseget az elmaradt menstruacio utani 3-4 napon?
  Valaszat elore is koszonom!
  Alma

Comments are closed.