Félrenyeli, öklendezik, kapjon-e már: 7+1 kérdés a darabos ételek bevezetéséről

#1 Adjak-e már 7 hónaposan kiflicsücsköt a babának?

Sokan már hamar rágcsálnivalót nyomnának a baba kezébe, mert régen így volt szokás. Csakhogy régen a 3-4 hónapos babák már főzeléket kaptak (akkor még nem tudták, hogy ebben a korban még nem tudja rendesen megemészteni a baba, nem szívódnak fel megfelelően az ebből származó tápanyagok és túlterheli az emésztőrendszert) és az volt a szempont, hogy minél hamarabb ugyanazt egye a baba, mint a család és minél önállóbban, hogy ne legyen sok gond vele.
A törekvéssel nincs gond, a baba tényleg hamar képes megtanulni önállóan enni, de fontos figyelembe venni az egyéni jellegzetességeket is:

– Van olyan baba, aki örül az első falatoknak és kezdettől szívesen és jó étvággyal eszik, ők örülnek az első darabos ételeknek is, szívesen eszik.

– Van olyan baba, aki nehezen kezdi a kóstolgatást, aztán belejön és akkor lesz igazán elemében, amikor már nem csak főzeléket kap, hanem darabosat is.

– Van olyan baba, aki 1 éves korig inkább csak 1-1 falatot kóstol mindenből, nem szereti különösebben a pépeket és jól elvan anyatejjel, tápszerrel is. Néha ezután rögtön a darabosakra vált, kimarad a főzelékes korszak.

Ha a baba egyébként jókedvű, jól fejlődik, mindegyik normálisnak számít.

#2 Mikor kapjon először darabos ételt?

Igazából tényleg meg lehet már 7-8 hónaposan próbálni. Nem kell hozzá fog sem: a baba a puhább ételeket az ínyével is szét tudja nyomni. Olyasmivel érdemes kezdeni, ami könnyen szétolvad a szájában akkor is, ha nem rágja meg rendesen (pl. kölesgolyó és más puffasztott gabonák, a kiflicsücsökkel az a gond, hogy nagyot leharaphat belőle és azt egy kicsit rágni kell, ami nem minden babának megy elsőre), aztán következhetnek a puha gyümölcsök (pl. banán, őszibarack felkockázva héja nélkül stb.)

#3 Nem fog megfulladni?

Ha fokozatosan vezeted be (először a puhább ételek és aztán a nehezebben megrághatóak) és kezdetben nagyon apróra kockázod fel, akkor nem. Természetesen soha ne hagyd magára az étellel, amíg nem tud biztonságosan önállóan enni!
Később, amikor már a kicsi darabokat ügyesen megeszi, jöhetnek a nagyobb kockák, a gyümölcsökön rajta hagyhatod a héját.

#4 De a darabok a főzelékben zavarják a babámat…

Azért, mert megszokta, hogy a főzelék pépes és nem érti mit keres benne a darabka. Ugyanakkor, ha ugyanazt a darabos zöldséget megpárolva, felkockázva megkapná, nem zavarná.

#5 Ügyesen eszik darabosat, de nem használ evőeszközt – miért?

Mert még nem elég ügyes a keze hozzá. Sok baba annyira élvezi az önálló evést, olyan lelkesen eszik, hogy nincs kedve lassítani a tempót holmi villákkal és kanalakkal. Semmi baj! Most szeresse meg az evést, ismerkedjen az ételekkel, tedd oda mindig a villát (létezik nem hegyes babavilla is) és a kanalat, aztán amikor elmúlik az újdonság varázsa, maga jön rá arra, hogy így hatékonyabb enni.
Tanítgathatod neki az evőeszközökkel evés tudományát játékosan is úgy, ha pl. vendégséget játszotok a plüssmacival, megterítetek neki, megetetitek, de segíthet az ügyesítésben az is, ha műanyag kiskanalakkal játhat a fürdőkádban, meregetheti a vizet kisvödörbe, edényekbe.

#6 Miért lehet, hogy még másfél évesen sem szereti a baba a darabos ételt, öklendezik tőle?

Ez általában akkor alakul ki, ha sokáig egyáltalán nem kapott a kicsi darabosat, nem találkozott ilyesmivel, ezért most nem tudja, mit kezdjen vele és ragaszkodik a jól bevált krémes pépekhez.
Gyakran azért nem adnak az anyukák darabosat a babának, mert a főzeléket gyorsan meg tudják etetni a babával, míg a csipegetős ételeket a kicsi lassan eszegeti és sokat le is szór belőle.

Ezen a lassankénti bevezetés segíthet: először csak tízóraira kapjon olyasmit, amit kézzel is fel tud csipegetni (pl. kenyérkatonák, sajtkocka, puha husidarabka, paradicsom stb.), utána ebédre is be lehet vezetni a főzelék helyett a darabosat.

#7 Miért szereli szét a baba a szendvicseket?

Egyrészt érdeklik a különféle összetevők, ezért válogatja szét őket, másrészt ősi ösztön: az Őskorban a totyogók az édesanyjukkal jártak gyűjtögetni és nagyon óvatosnak kellett lenniük az új ételekkel szemben. Egyszerre csak egyfélét kóstoltak meg és először meggyőződtek róla, hogy biztonságos. A szendvics a baba számára nem tűnik biztonságos kajának 🙂 De kinövi majd.

+1 Miért szórja le?

Ügyetlenségből: ha még nem eléggé fejlettek a manuális készségei ezért könnyen leejti a kezéből a falatokat.

Kíváncsiságból: 7-9 hónapos kor között, amikor a baba a tárgyállandóság fogalmával ismerkedik, azért dobál le dolgokat az etetőszékből, hogy megnézze, mi történik velük.

Unalomból: az aktívabb totyogók egyszerűen nem tudnak megülni a popójukon. Éhesek, de folyton mennének. Nálunk erre bevált, hogy kapott az etetőszék helyett kis széket, kis asztalt, ahol szabadabban mozoghatott, néha fel is állt közben, de ha éhes volt, azért még evett.

Már nem éhes: ha már nem elég éhes, játszani kezdhet az étellel.

Ha dobál, utána közösen fel kell takarítani. Ez nem büntetés, egyszerűen csak meg kell mutatni a kicsinek, hogy ez a logikus következménye a dobálásnak: ha szemetelünk, utána feltakarítjuk. Ő is kapjon kis szivacsot, papírtörlőt, bíztasd, hogy segítsen törölgetni! Nagyon hamar meg szokták tanulni, hogy a kettő között összefüggés van 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

17 Comments

  • Orsi

    2016. augusztus 11. csütörtök

    Kedves Ági!
    8 hónapos a kislányom és most szeretném bevezetni a darabosabb ételeket. Vettem 8 hónaposnak való bébiételt ami kicsit darabosabb, de alighogy az első kanállal a szájába tettem, elkezdett fuldokolni és kihányta. Én nagyon megijedtem, és azóta nem merek neki ilyet adni. Amikor pl a tejpépet sűrűbbre csinálom, attól is öklendezik, illetve egyszer adtam neki babakekszet, de rögtön leharapta, majd öklendezett tőle végül kiköpte. 6 foga van már. A kérdésem az lenne, hogy várjak még ezekkel, vagy hogyan, mivel próbáljam meg bevezetni ezeket az ételeket, mert rettentően félek ettől. Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 14. vasárnap

      Sok baba nem szereti a darabos pépeket, nem is kell erőltetni. Kapja a pépet összeturmixolva, a darabos ételeket pedig vezesd be kézben fogható, felcsipegethető falatkák formájában (pl. puha kenyérkocka, kölesgolyó, puffasztott amarath és buláta, apró puha banánkarika, őszibarack-darabka héja nélkül stb.)

  • Irén

    2016. augusztus 04. csütörtök

    Tisztelt Vida Ágnes.
    Három évesek az iker unokáim ,és csak egy sajátságos számunkra érthetetlen nyelven beszélnek.Vidámak sok játékokkal szivesen játszanak,sok mese könyvük van és sokat mesél nekik a lányom.Csak aggodom hogy nem beszélnek,és még nem szoba tiszták.Vigyük e közösségbe ,legalább fél napra hogy a gyerekektől talán sok beszédet hallanak?és ez segit valamit .Egy izben voltak halás vizsgálaton ,rendbe voltak most ismét mennek,mert aggodunk miattuk .nagyon köszönöm és várom a válaszát .

    Tisztellettel Iren.

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 14. vasárnap

      Ikreknél ez teljesen normális jelenség. A közösség segíthet rajta, de ez hosszabb idő lesz majd, kezdetben inkább egymással fognak ott is társalogni.

  • Laura

    2016. augusztus 03. szerda

    Kedves Ági!!!
    Kisfia 15 hónapos és 8490 g a súlya..2400 g al született!
    És az a próblémám,hogy nagyon nem szeret enni pár kanál mindenből és Ennyi ez a súlyán is meglátszik! Doktornő nem nagyon mond semmi! Amúgy nagyon mozgékony és jókedvű! 6 hónapos koráig mindent meg evett most már szinte alig valamit! Mindenki mondja milyen vékony kikéne vizsgáltatni! Maga mit gondol milyen vizsgálat kéne?? Vagy nem baj hogy Ennyi a súlya?? De minenhol csak dagi babákat látok! Nagyon el vagyok már keseredve.

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 08. hétfő

      Mivel ő eleve kisebb súllyal született, nem lehet akkora, mint a normál vagy annál nagyobb súllyal született babák 🙂 Hidd el, hogy ha baja lenne, az orvos szólna. A korához képes nem átlag alatti a súlya, az igaz, hogy az átlagos érték alján mozog, de ő eleve kisebb súllyal született. Most ráadásul többet is mozog mint eddig. Ha egyébként jókedvű, jól fejlődik, a magassága a korának megfelelő, akkor nincs miért aggódni. Ne izgulj az evés miatt, inkább főzz finomakat és hadd kóstolgasson annyit, amennyit elfogad!

  • Eva

    2016. augusztus 02. kedd

    Kedves Ági,

    Tanácsodra lenne szükségem. Kislányom júliusban lett 1 éves. Szépen eszik mindent, csak 1 problémánk van, hogy ha kanalas ételt adok neki és darabos akkor nem akarja úgy enni, fuldokol tőle. Viszont ha a kezébe adom, úgy megeszi. Nem mondom, hogy mindig mindent maradéktalanul megeszik, amit a kezébe adok, de eszik belőle, igaz lassan. Foga egyenlőre még csak 4 van.
    Lehetséges, hogy kevés foga van és azért nem akarja a darabos ételt enni?
    Vagy próbáljak neki minél több darabos ételt adni, hogy megszokja? Köszönöm válaszod.

  • Orsi

    2016. július 28. csütörtök

    Kedves Ági!
    Lehet hogy nem jó helyre irok de máshova nemtudtam hozzászolni.
    Az én kislányom 1 hét mulva 13 honapos,10800g és kb 80 cm.Nem kövér?Az apukája folyton azt mondja hogy túl nagy a hasa (pár honapos korátol mondja),duci.Tudom hogy nem nádszál,de azért szerintem túlzás hogy duci.
    Ha nem baj leirnám hogy kb hogy néz ki egy napi étkezésünk.Sokat segittene ha leirnád a véleményedet.
    Reggel 6 körül tej 210 ml (pár hete tehéntejet iszik)
    9kor:naponta változik,néha kenyér,gyümölcs pép egy kis piskotával,joghurt,rizspehely gyümölcsel,néha tojás vagy virsli.
    12kor:ebéd,külön fözök neki,rendes darabos ételeket eszik,mindig csak egyfélét.Hus krumplival,fözelék,rizotto,spagetti husos szosszal.
    1körül megy aludni,olyankor megiszik 120 ml tejet ugy alszik el.
    4kor: uzsonna,mindig valamilyen gyümölcs.
    7kor: vacsi,azt adom neki amit ebédre.Az nem baj?Adjak neki inkább valami könnyebbet?Igazábol baja nincs töle,csak nem e sok?
    9-fél 10:250 ml tej és megy aludni.
    Nasit nem eszik,se édesset se sossat.Havonta talán egyszer.
    Köszönöm a válaszodat!
    Orsi

    • Vida Ágnes

      2016. július 30. szombat

      A korához képest teljesen jó a súlya, 1 évesen a babák átlagosan 9 kilósak szoktak lenni, és ő már elmúlt 1 éves. A magassága az életkori átlag felső harmadába esik, tehát normális, ha a súlya is kicsit több, mint az átlagos, de egyáltalán nem számít ducinak. Tökéletes az étkezése is, nincs miért aggódnod. Ebben a korban még sok babán van egy kis babaháj, ahogy nyúlik és egyre többet szaladgál majd, szépen el fog múlni a babaháj is.

  • Kiss Szilvia

    2016. július 07. csütörtök

    Kedves Ági,

    nagyon köszönöm a sok hasznos információ amit eddig kaptam Tőled. Nagyon szeretném a segítségedet kérni.
    Kisfiam 16 hónapos. Mondhatom, hogy 99% anyatejes baba. Az 1% az néhány kölesgolyót, kiflicsücsköt, időnként egy-egy harapás banánt vagy almát, és egy kis házi csemegekolbászt tesz ki. Ha jó napja van, megeszik egy kocka párolt céklát vagy brokkolit is, hogy a zöldségekről se feledkezzünk meg. Vagy egy-egy babamüzli szeletet.
    Fél éves korában elkezdtem a hozzátáplálást, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Eleinte még szívesen ette a baba ételeket, de nem sokáig tartott a lelkesedés. Ahogy a kanállal közelítettem felé, vagy eltolta magától, vagy sírásba tört ki. Ma már nem is lehet kanalat a közelébe vinni. Elszalad, ha meglátja. A mi (szülők) kanalainkkal, villáinkkal persze imád játszani, de ez csak abból áll, hogy ütögeti a tányérokat. Az étkezések mindig közösen zajlanak. Egészségesen étkezünk mindannyian. Értem ezalatt, hogy zöldségek, csak enyhén fűszeres ételek, gyümölcsök vannak az asztalon mindig. Az etetőszékbe ültetem az étkezésekhez, de amit elé rakok (csak darabos ételek) azt szétnyomkodja vagy a földre dobja. Az egészségtudatos táplálkozásomat úgy érzem teljesen földbe tiporja.
    Ha nem szopizna, már rég éhen halt volna. Persze a súlya szépen gyarapodik, az enyém viszont lassan elfogy.
    Nem megterhelő számomra a szoptatás, egy csodálatos dolognak tartom. 16 hónaposan azonban úgy gondolom, hogy egy kicsit kevesebben kellene szopiznia és többet ennie. Szopizik akkor is, ha csak feltöltődésre vágyik, elalvás előtt, közben, után. Persze ekkor magába szív némi tejet, és gondolom, hogy így mindig jóllakottság érzése van. Folyamatosan mozog, egy percet nem áll le. Állandóan menni kell vele. Úgy szoktattam, hogy ha úton vagyunk, akkor nincs cici, amit persze be is tart, de ha haza érünk, akkor viszont azonnal meg akarja kapni, és még annyira se lehet neki szilárd ételt adni, mint azelőtt. Útközben is maximum egy pár kölesgolyót vagy müzliszeletet eszik meg. Gyümölcsöt csak eldobja. Tehát teljes kudarcot vallottam a szilárd étellel való táplálásban.
    Mit csinálok rosszul? Mit kellene máshogy csinálnom? Olvasom a cikkeidet rendszeresen, alkalmazom is, de valahol kisiklottunk úgy érzem.
    Kérem szépen szíves segítségedet.
    Hálás köszönettel,
    Szilvi

    • Vida Ágnes

      2016. július 07. csütörtök

      Ilyen esetben érdemes összeírni, egy nap mennyit evett a kicsi. Sokszor ki szokott derülni, hogy az anyatejjel együtt bizony jóllakik, ezért nem kér még igazán mást. 16 hónaposan ez még belefér, másfél éves korra sokat szokott változni ez is. 100 gr anyatejben 70 kalória van, míg pl. a gabonákban ennél sokkal több, tehát kevesebb is elég belőle, mint a tejből, néhány falattal is jól tudnak lakni a babák. A kanállal nem is próbálkoznék már nála, hiszen már 16 hónapos, inkább kapjon szilárd ételeket 1-1 kis kockát tegyetek elé, amikor esztek, kenyérkocka, sajt, zöldség, gyümölcs, puha husi, ha érdekli kóstolja meg, nyúljon bele, egyen, amennyit elfogad. Ha érzi, hogy ideges vagy emiatt, juszt sem fog enni. Ha lazán veszed, hamarosan elkezdik majd érdeklni az ételek.

      • Szilvia

        2016. július 07. csütörtök

        Kedves Ági,

        nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
        A kanál használatát a levesek és főzelékek miatt éreztem fontosnak, de már letettem róla. Darabos ételeket kap, apróra vágva. Ideges csak akkor szoktam lenni, ha kóstolás nélkül már dobja is le a földre. Erre nem tudom mi a jó megoldás.

        Üdv
        Szilvi

        • Vida Ágnes

          2016. július 12. kedd

          Ha ledobja, akkor mondd el neki, hogy nem szabad és, ha nem kéri, vedd el tőle. Most még csak kísérletezik az ételekkel, ezért dobja le néha, később ki fogja nőni.

  • Csilla

    2016. július 05. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam 8 hónapos múlt egy hete. 3565 grammal és 54 cm-rel született, most 8.6 kg és kb 73cm. A darabos ételeket szeretném elkezdeni bevezetni, de nen igazán tudja mit csináljon vele. A buláta addig érdekli amíg ropog, tetszik neki hogy a fogával piszkálhatja de szerintem nem fogja fel hogy az ennivaló. Vagy leharap nagyobb darabot és sír, hogy vegyem ki a szájából vagy a puha olvadt bulátát kiköpi mert az már nem érdekes. Próbáltam gyümölcsöt adni, de nemtudom mekkorára vágjam hogy meg is tudja fogni de ne is legyen túl nagy.
    Másik gondom hogy fogzás idején szinte egyáltalán nem akar szilárdat enni, ezért félek hogy elpazarolom a jó étvágyú időszakokat a darabos ételekkel való „játékkal”. Amúgy már sokszor venné ki a kezemből a kanalat, de mire a szájához teszi már nem marad benne semmi. Amúgy 4 foga van (2-2 fent/lent).
    Próbálkozzak tovább, vagy várjak kicsit a darabos ételekkel?

    • Vida Ágnes

      2016. július 07. csütörtök

      Ebben a korban ennél többet nem is kell még csinálnia vele. Tedd elé, hadd fogja meg, ismerkedjen vele, aztán majd belejön.
      A gyümölcsöt kis kb. 1,5-2 centis kockákra lehet vágni, a banánt szeletekre (vagy el is felezheted a szeletet, ha attól félsz, hogy az egészet betömi a szájába)

  • Zsuzsa

    2016. június 29. szerda

    Hallo Ági,
    Az én kislànyom most 10 hónapos, nem tùl jó evö, a fözelèket vagy a pépet csak nehezen fogadja el,tejet is keveset iszik, összesen kb. 700gr-ot naponta (7,3kg, az orvos szerint nincs baj, jókedvü, fejlödik,stb…)
    Ezért próbálok neki darabosat adni, ezt szivesen elveszi, az asztalnàl ülve kéri is… DE! Sajnos a leharapott kicsi darabokat kiköpi….én úgy làtom,nem tudatosan, olykor azt gondolom, ö azt hiszi megette azt ami a kezèben volt…
    Lehet ez? Ha igen,mitöl?
    Sajnos igy nagyon nehéz az etetés, alig eszik vmit (150gr fözelèk – vagy akàr tàpszer- eghuzamban màr ünnep), és éjszaka 3x -4x is felkel inni
    Mivel egyèbkènt keveset eszik, nem merek neki nem adni éjjel….
    Lenne tanàcsod szàmomra hogyan juthatnànk elörébb vagy hogyan tanitsam meg „nyelni”? Köszönöm tanàcsod elöre is

    • Vida Ágnes

      2016. július 07. csütörtök

      Nem kell ettől megijedni. Még ismerkedik vele, kóstolgatja, idő kell, mire hatékonyan meg is fog mindent enni. Szoknia kell az ételek állagát, azért van ez. A mennyiséggel egyébként nincs gond, amit eszik, majd ha több kell neki, nagyobb adagokat is eszik majd. Éjjel nem az éhség miatt kel csak, valószínűleg a fogzás is zavarja.