Ártalmatlannak (tűnő) ételek

Amikor olvasom a hozzám érkezett kérdéseket, gyakran találkozom vele, hogy az anyukák eltévednek a hozzátáplálás táblázatok olvasása közben. Elfelejtik ugyanis, hogy az ott felsorolt „már adható” ételeket természetes formájukban kéne adni és bizony sok finomított, feldolgozott ételnek (még ha a neve tartalmazza is az adott szót) semmi köze nincs az eredeti ételhez, ezért nem adható.

A legtöbb problémát az olyan finom és kifejezetten gyerekeknek ajánlott ételek okozzák, mint a Túró rudi vagy a tejszelet, amiről az anyukák úgy gondolják, mivel túrót és tejtermékeket 8 hónapos kortól lehet adni, akkor ezeket is lehet. Csakhogy: ezek nyomokban mogyorót tartalmaznak, ami egy nagyon erős allergén, tehát 1 éves korig nem adható (sok országban 3 éves korig nem ajánlják a mogyorót a gyerekeknél), tele vannak tartósítószerekkel és állagjavítókkal, amire nincs szüksége a babának, valamint cukorral, amire szintén nincs szüksége. A csokira szintén nincs szüksége a kicsinek (nem megoldás az, hogy lekapargatod a túróról a csokit, hiszen rajtamarad egy kicsi, meg ennyi erővel rendes túrót is adhatsz a kicsinek, amiben nincs mindenféle adalék), ráadásul a csoki koffeint tartalmaz, amire biztosan nincs szüksége egy egyébként is nyüzsgő 8 hónaposnak.
A tejszelet pedig tejből van, ami 1 éves korig nem adható, a tésztájában tojás van, ami szintén allergizál, ezért 8 hónaposan még nem adható.

A tejtermékeknél a másik, amit meg kell nézned, a joghurtok, pudingok és hasonlók. Jó megoldásnak tűnik gyümölcsjoghurtot adni a babának, mert arról úgy tudjuk, nagyon egészséges, azonban nézd meg azt is, mit tartalmaz a doboz. Hát nem csak joghurtot és gyümölcsöt… 1 éves korig a legjobb, ha magad készíted a gyümölcsjoghurtot a kicsinek natúr joghurtból és gyümölcsből, kis gyümölcscukor hozzáadásával, így biztosan nem kerül mindenféle „E” a dobozba. Ezt követően adhatod már neki a kifejezetten gyerekeknek adható tartósítószer, adalék és ízanyag nélküli joghurtokat is, de mindig nézd meg a dobozon, mit tartalmaz pontosan, mert még a gyerekek számára adható joghurtokon is sok oda nem illő anyagot láthatsz.

Desszertek, süti…

Sokan úgy vannak vele, hogy amikor már eszik főzelékeket a baba, akkor miért ne kaphatna utána desszertet is. Mondjuk egy kis csokit vagy sütit, hiszen úúúúgy szereti… Hát persze, hogy szereti, mert édes, de ez nem azt jelenti, hogy nem teszi tönkre a már növekvő fogacskáit, és nem okoz szénhidrátfüggőséget. Sajnos az a tapasztalat, hogy ebből a „csak egy kicsit adok neki” hozzáállásból alakul ki, hogy másfél-2 évesen, amikor a kicsi már akaratosabb, csak tésztát, kenyeret és csokit lesz hajlandó enni – biztos, hogy ezt akarod?

Egy kisgyermeknek nincs még szüksége 3 fogásos ebédre, pláne nem 1 éves kor alatt. Ha mindenáron desszertet szeretnél adni, adj neki gyümölcsöt. Nagyjából másfél-2 éves korra tud annyit enni a kicsi, hogy 2-3 féle ételbe is belekóstoljon ebéd alatt, de ezek csak falatok lesznek. Nagyjából 5-6 éves kor az, amikor már meg tud enni egy tányér levest, egy tányér főfogást és még valami desszertet is. De a deszert akkor se mindig édesség legyen, inkább gyümölcs.

baba chips, baba ropi, baba túró rudi, baba tejszelet

Rágcsák

Kirándulásra, játszótérre nagyon praktikusnak tűnnek a különféle rágcsálnivalók és egyébként is olyan lelkesen csócsálja őket a legtöbb baba. A chips például csak sültkrumpli, tehát nyugodtan adhatónak tűnik – azonban nézd csak meg a zacskót: bizony, ha utánaolvasol, kiderül, hogy a chips nem csak krumpliból áll, ráadásul nyakig sós, ami egy felnőtt vízháztartását nem viseli meg, de egy 1 éves babáét biztosan.

Helyette adhatsz kölesgolyót, bio bulátát, puffasztott kukoricát rágcsálnivalónak.

A ropi is nagyon kedvelt rágcsa, de csak akkor add a babának, ha már elmúlt 1 éves, nem tojásérzékeny és biztosan meg tudja rágni, le tudja nyelni, mert nagyon könnyen félrenyelhető, a legtöbb szakember szerint legalább 2 éves korig kell várni vele (mivel a chipshez hasonlóan ez is nagyon sós).

Kekszek, babapiskóta Kifejezetten babáknak készült babapiskótát és babakekszet 9 hónapos kortól lehet adni (korábban csak akkor, ha tojásmentes és a csomagoláson megadott életkort már átlépte a baba). Háztartási kekszet 9 hónapos kortól lehet adni, ha a kicsi nem tojásérzékeny. A többi féle kekszből is lehet neki adni ezt követően, de igyekezz azokat kiválasztani, amik nincsenek tele ízesítőkkel, adalékanyagokkal. Gluténérzékeny babának se ropit, se kekszet, se babapiskótát ne adj, érdemes náluk ezekkel minél tovább várni, hogy ne alakulhasson ki az allergia.

És akkor még nem szóltam a gyümölcslevekről: az almalé nem almalé valójában, ha az van ráírva, hogy 12%, vagy hogy 50%. A babának csak 100%-os gyümölcsleveket adj vagy facsard magad a gyümölcslevet és még kisgyermekkorban is jobb, ha nem az agyoncukrozott löttyöket issza a kicsi (különösen, hogy sok szülő abban a hitben él, hogy ezzel még jót is tesz, mert legalább „eszik” gyümölcsöt a gyerek). Szörpökre sincs semmi szüksége, de ha van saját eltevésű házi málna- vagy meggyszörp, akkor abból 1 éves kor után már ihat 1-1 alkalommal (de óvatosan, mert sajnos sok babáról hallok, aki rászokik és csak a szörpöt issza meg)

De akkor mégis: mit adhatsz enni a babának? Melyik életkorban mit készíts neki? Megtudhatod az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvből. Töltsd le most! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

31 Comments

  • Ildiko

    2011. április 09. szombat

    Kedves Agi!

    Annyi kerdesem lenne,nem talalok ra valaszt ,avocadot mennyi idösen lehet adni?En imadom,10 honapos Törpem meg kinezi a szambol,de nem mertem neki adni…..
    Köszönöm: Ildiko

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Avokádót 10 hónaposan már adhatsz.

  • B. Anikó

    2011. április 01. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom ápr.21-én lesz 1 éves. Szinte minden nap készítek magamnak gyümölcscentrifugával leveket gyümölcsökből és zöldségekből is. Gyümölcsleveket kap, nagyon szereti. Egyik nap belekóstolt a répa-cékla-alma levembe, de pár kortynál többet nem mertem neki adni (kért volna még). A céklát főzve megeszi. A kérdésem, hogy ennyi idősen ihat-e friss zöldségleveket és mennyit, van-e olyan, amit még inkább ne adjak neki? Keverhetem-e a zöldség és gyümölcsleveket?
    A másik kérdésem, hogy a hidegen sajtolt olajok közül van-e olyan, amelyiket még nem ajánlatos adni 1 év körül?

    Előre is köszönöm a választ!
    Üdvözlettel: Anikó

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      1 évesen már nyugodtan ihat bármilyen zöldség és gyümölcslevet (kivéve az aprómagvas gyümölcsök, ezekkel másfél éves korig lehet várni, de van olyan szakirodalom, ami szerint már 1 éves kortól adható)

      Hidegen sajtolt olajokat is kaphat már, a mogyoróolajat kerülni kell (2 éves korig, de pl. az USA-ban 3 éves korig nem adnak semmilyen mogyorót, mert allergizál)

  • b. nora

    2011. március 12. szombat

    😀 es ha meg nem mondtam volna, akkor mindenevo a lelkem…

  • b. nora

    2011. március 12. szombat

    Szia Agi!

    Kislanyom 15 honapos.Elso perctol tapszeres baba volt,jelenleg minden evo.13 hos kora ota a tapszer helyett bolti zsiros tejet kap: reggel es este 250 ml.Azonkivul naponta megeszik 250 ml natur joghurtot.Amugy mindenevo.Az etelekbe is gyakran teszek tejes habarast, tejfolt.Egyeb tejtermeket nem eszik, mert a sajttol gyomorszorulasa van, a tehenturot meg nem szereti.
    A kerdesem az lenne, hogy lehet-e tul sok a tejbol?A csaladban nem volt tej-allergia,viszont en is imadom a tejet 🙂
    Koszonom a segitseged!

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Ebben a korban még eleve javasolnak napi fél liter tejet és azon kívül is lehet tejterméket adni, tehát ez nem is olyan sok a tejből, de egyébként ha szereti, elfogadja, akkor bízhatsz az ösztöneiben, ha nincs rá szüksége, akkor már nem fog ennyit elfogadni.

  • csicseriborso_

    2011. március 12. szombat

    Kedves Agi!

    Most hoztam el az 5 es fel honapos kisfiamat az anyosomtol, aki buszken mutatta, hogy adott neki enni kekszer desszertet!!!! Kulfoldon elek, itt viszonylag masok a hozzataplalasi szabalyok, a kicsi mar 4 honapos kora ota eszik zoldseget-gyumolcsot, desszertet viszont nem adtam neki. Naponta ketszer eszik pepeket, a tobbi alkalommal meg szoptatom.
    Azt szeretnem kerdezni, hogy mennyire okozott nagy gondot anyosom? A kaja Nestlé Petit Gourmand, az van rairva, hogy 6 honapos kortol, de tartalmaz feldolgozott tejet, cukrot, karamel szirupot, citromsavat, lisztet, es 3 % kekszet. Ha csak egyszer evett belole, ugye nem lesz baja? Nagyon aggodom!!! Tobbet nem vigyaz ra anyos, az tuti!

    Elore is koszonom a valaszt!

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Nagyon nagy gondot nem okozott, hiszen csak egyszer kapta. Célszerű előre vinni mindig kaját és megkérni, hogy mást ne adjon a babának.

  • Fazekas Bea

    2011. február 16. szerda

    A kislanyom 8 honapos elmult mar. Szopizek meg de eszik mast is es nagyon nem tudom h mit adhatok neki.Milyen eteleket adhatok neki?Eddig adtam neki krumplit,repat.rizset,karfiolt.csirke es marhahust,brokkolit,spenotot,a milupatol a 7 fele gabonat,turot,narancsot,almat,mandarint,tojas sargajat.koszonom szepen elore is a segitseget.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvet töltsd le, abban részletesen leírtam minden ételt, amit adhatsz neki és receptek is vannak: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • NR Kriszta

    2011. február 16. szerda

    Kedves Ági!

    LÁnyom 1 éves és szeretné a felvágottat ha adnám.Olvastam,hogy esetleg a sonkákat ajánlod,de mindegyikre rá van írva,hogy a termék tejet tartalmaz.Na most mit tegyek?Még szopizik,nem igazán szeretném adni.
    MÁs te mikortól ajánlod bevezetni a tehéntejt,ha már nem szopik a baba?

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      1 éves kortól be lehet vezetni a tehéntejet, innentől kaphat olyan termékeket is, ami tejet tartalmaz.

  • szandi

    2011. február 09. szerda

    Kedves Agi !

    A kisfiamnak 6 honapos kora utan elkezdtem adni a rizset es a milupa 7 gabonas pelyhet par nap utan a karan es az arcan szaraz foly szeru kiutesek jelentek meg , a haziorvos azt mondta , hogy csak kukorica lisztet adjak neki mert a rizs okozza a kiuteseket . Miutan nem adtam tobbet helyrejott es nem lett tobb kiutes rajta . Par nap mulva toltjuk a 8 honapot (9500 gr-os , 4100 gr-al szuletett )ha ujra megprobalok neki rizset vagy a 7 gabonast adni kialakulhat gluten alergia ? Vagy varjak 1 eves koraig ? elore is koszonom a valaszat .

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      A legújabb kutatások szerint a gluténra nem igaz, ami a tejre, hogy az 1 éves kor alatti gluténmentesség csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát, épp ellenkezőleg: kiderült hogy ajánlott fokozatosan bevezetni 6 hónapos kortól a gabonákat, mert ez csökkenti a kockázatot. Éppen ezért nyugodtan elkezdheted adni neki, de egyszerre csak egyfélét és mindig várj 3 napot az újabb gabonaféle bevezetésével.

      • szandi

        2011. február 14. hétfő

        Koszonom nagyon szepen a valaszat

  • Keresztes Emoke

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Agi!
    Nagyon orulok hogy ratalaltam az oldaladra, jotanacsaid es a baba szakacskonyv nagyon sokat segitettek nekem. Kisfiam 8 honapos es erdekelne velemenyed a Danonino termekcsaladrol, mivel nalunk, Romaniaba, nagyon megosztottak a velemenyek. Szeretnem tudni hogy adhatom-e ? tenyleg tele vannak szinezekkel es tartositoszerrel, annak ellenere hogy a csomagolason az ellenkezoje szerepel.
    Valaszod elore is koszonom
    Emoke

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Mivel ez tejtermék, ezért papírforma szerint 8 hónapos kortól adható lenne. De. Először a natúr tejtermékeket (joghurt, kefír, túró) kell bevezetni a baba étrendjébe, utána jöhetnek az ízesített termékek (gyümölcsjoghurt stb.) Érdemes először inkább házilag készíteni ilyesmit (pl. gyümölcsöt joghurttal turmixolni, kevés fruktúzzal ízesíteni), mert ezek a termékek mesterséges ízeket tartalmaznak. Lehet, hogy a színezőanyag és a többi benne természetes, de az íze nem a valódi gyümölcsé, és jobb, ha a kicsi először a természetes ízeket szokja meg, így később is inkább ezeket fogja kedvelni, mint a mesterséges élelmiszereket.

  • Timi86

    2011. január 06. csütörtök

    Szia Agi!

    Kisfiam 21-en lesz 8 honapos! Vettem neki humana tejdesszertet ami elvileg 6 honapostol adhato!meg nemmertem neki adni belole! Mikortol adhatom neki? Es ez milyen tejet tartalmaz? Egyebkent nem vagyunk allergiasak a tejre!
    Koszonom valaszod!
    Timi

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Ezek nem tejet, hanem tejport (tápszer) tartalmaznak, tehát ha nem allergiás a tejre, akkor 8 hónapos kortól adható, hiszen ilyenkor lehet már bevezetni a tejtermékeket is.

  • NR Kriszta

    2010. december 15. szerda

    Kedves Ági!

    Babám 10 hónapos és a joghurtot én készítem neki.Vettem is egyet,gondoltam kipróbálom a natúr densiát,de csak utána láttam hogy 10 éven felülieknek ajánlott,de a babám már evett belőle többször keveset.Lehet valami baja ettől?
    Köszönettel:KRiszta

  • Orsi

    2010. november 04. csütörtök

    Kedves Ági!
    A kislányom négy hónapos és egy hetes. A gyermekorvos azt mondta, hogy nyugodtan kezdhetem a hozzátáplálást, főleg, hogy tápszert eszik. Én almával kezdtem, mert mindenkitől azt hallottam, hogy attól nem lesz semmi baja, de neki eléggé kemény lett a széklete. Nem látom rajta, hogy kínozná, csak többször kakil egy nap. Ez normális szerinted? A másik kérdésem, hogy mivel próbálkozzak még így elsőre? Olvastam a babaszakácskönyvet, de én már nem merek akármit adni, nehogy székrekedése legyen.
    Előre is köszi a választ!

    Válasz: Az alma érdekes gyümölcs, mert hasmenést és székrekedést egyaránt képes okozni. Tehát normális, ami történt. Mindent adhatsz neki, amit 6 hónapos korban adni lehet, csak apránként vezesd be őket. Ha székrekedést tapasztalsz, akkor Gripe Watert vagy édesköményteát adhatsz neki.

  • gabi

    2010. augusztus 02. hétfő

    kedves ági
    a co.q10- juvita- miyen hatással van a babára ha szoptatás közben szedem, javaslod a szedését?

    Válasz: A leírása szerint lehet szoptatás alatt szedni, tehát semmilyen káros hatása nincs a babára.

  • Tothne Nacsa Krisztina

    2010. július 20. kedd

    Kedves Ágnes!
    Tegnap akadtam rá az oldaladra, és máris nagyon sokat segített.
    A kérdésem: férjemmel mindketten pollenallergiásak vagyunk, ezért a babáink veszélyeztetettek. Elsö fiúnknak egyéves koráig semmit nem szabadott adni, ami gondot okozhat, vagyis tejtermék, tojás, gabona. Nem volt egyszerü! Tényleg ennyire kell vigyázni most, a másodiknál is? Milyen gluténmentes gabonák vannak a rizsen kívül?
    Mióta második fiúnk, aki most 7 hónapos, szilárd ételt is kap, azóta keményebb a széklete, és nehezebben szabadul meg töle. Ezen hogyan segíthetek?
    Zöldborsó passzírozásához lehet-e gyümölcscentrifugát is használni?
    Nem minden kérdés passzol ehhez a témához, elnézést kérek…
    A segítséget elöre is köszönöm!
    Krisztina

    Válasz: Próbálj meg neki olyan gyümölcsöket adni, amik rostosabbak és hajtanak (pl. sárgabarack, őszibarack). A zöldborsót bárhogy passzírozhatod, de nekem az az álláspontom, hogy elég 1x kipróbálni és ha nem okoz pocakfájást, utána ki lehet próbálni héjastól is, nem kell passzírozni.
    Lehet kapni gluténmentes kenyeret és lisztet nagyobb hipermarketekben, azokat használhatod neki.

  • Böbke

    2010. július 07. szerda

    Kedves Ági!
    Panni lányom súlya stagnál, 6 hónapos, 6800 gramm. Most gyakoroljuk a hozzátáplálást, inkább kevesebb sikerrel. Szeretném dúsítani a zöldségpüréit, hogy hízzon egy pict, konkrétan bulgurra (búzatöret) és zabpehelyre (főzve) gondoltam. Vajon lehet tőle baja? Másik kérdésem az lenne, hogy amikor már lehet adni olajfélét, akkor a lenmagolaj is megfelelne? Egyébként nagyon jókedélyű, mosolygós kislány, mozgékony, már ügyesen kúszik, még nem ül (nem erőltetjük). Egy foga is van. Köszönöm a segítséget (mint mindig!)

    Válasz: Igen, repceolajat és hasonlókat már elég hamar lehet adni, nézd meg a Babaszakácskönyv hozzátáplálási táblázatában (http://www.kismamablog.hu/konyvek) Bulgurt és zabpelyhet 6 hónaposan még nem lehet adni, csak 8 hónaposan, amit adhatsz az a köles és a rizs, illetve a Milupa 7 gabonás pehely, ami nagyon jó sűrítésre

  • b.nora

    2010. július 07. szerda

    Koszi szepen, Milananyu, meg fogom probalni! 🙂

  • milananyu

    2010. július 06. kedd

    Szia, Nóra, tejpép??MI azt uzsonnázuk, hipoallergén tejpépet, de ti már ehettek boltit is.-nagyon fini s tápláló, amúgy abba is lehet gyümit kavarni.Egy 3,5 éves s egy 5,5 hós kisfiú anyuja.

  • b.nora

    2010. július 06. kedd

    Szia Agi!

    Kislanyom 7,5 honapos.Nagyon jo etvagya van, mar gyakorlatilag mindent megeszik, ami koranak megfelelo.( a Babaszakacskonyvedbol fozok neki, szuper segitseg az anyukaknak!! )
    A problemam az, hogy nehany napja nem eszi meg a gyumolcsot.Pedig ez lenne az uzsonnaja.Mit adhatnek neki helyette? Reggel es este tapszert kap, ebedre fozelek-feleket huspeppel, ezt fel 1-kor. 5-kor lenne az uzsonna,a gyumolcs de ezt mostanaban nem keri. 1-2 alkalommal adtam neki kisebb adag tapszert, azt megette.De nem szeretnek visszaszokni az uzsonnai tapszerre.Viszont ugy latom rajta, hogy ha a gyumolcs nem kell es nem adok helyette semmit, akkor sincs gond. Egyebkent ha ehes, akkor hisztizik. Jo sulyu baba, 73 cm es 9,5 kg. Mivel 5 honapos kora ota naponta mar csak 4X eszik, nem szeretnem kihagyni az uzsonnat.Mit adhatnek neki a gyumolcs helyett, vagy mivel keverhetnem, hogy elfogadja? Natur joghurtot mar adhatnek-e, hogy keszitsek gyumolcs-joghurtot neki?

    Válasz: joghurtot csak 8 hónapos kortól lehet, de utána adhatod nyugodtan. Próbáld meg a gyümölcspépet, vagy gyümölcslevet Milupa 7 gabonás pehellyel adni, azt szokták szeretni.

  • Revilo

    2010. július 05. hétfő

    Moncsi!

    Az én fiam sose volt egy nagyevő,most 16 hónapos és 9 kg.Nekünk is volt egy ilyen időszakunk,én is erőltettem az evést,és egyre idegesebb lettem ettől,már előre féltem hogy megint nem fog enni stb.
    Aztán belefáradtam,és stratégiát váltottam.Majd eszik ha éhes alapon akkor evett amikor a szokott szoktunk,de annyit és azt amit ő akart.Ha csak 2 falatot akkor annyit.Pár hét mulva rájött hogy enni kell,mert nem kap ujra fél óra mulva.De most is minden érdekli,és nem ér rá enni,minden más érdekesebb,mint ülni egyhelyben az etetőszékben és enni.Ez az életkorral jár.Ne erőltesd.

  • Évi

    2010. június 29. kedd

    Szia Ági,

    Most vettem észre, hogy a kölesgolyóra az van írva, hogy nyomokban mogyorót is tartalmazhat. Akkor ne adjam a 9 hós babámnak?

    Köszi ismét
    Évi

    Válasz: A „nyomokban mogyoró” dolog azért van ráírva a csomagolásra, mert a gyártáskor ugyanazon a gépsoron készül a kölesgolyó, mint előtte egy mogyorós termék. Elvileg tehát nem tartalmazhat mogyorót, gyakorlatilag viszont előfordulhat, nem lehet kivédeni. A kölesgolyó azonban nem egy bonyolult összetételű termék, amiben gond nélkül el tud bújni a mogyoró, tehát nyugodtan adhatod neki.

  • moncsi

    2010. június 28. hétfő

    Kedves Ági!

    egy lassan 10 hónapos örökmozgó csupa vidám kisfickó anyukája vagyok. a könyveknek megfelelően fejlődik, 3 fogacskája van már, feláll, a bútorok mentén lépked, ül és villámgyorsan mászik (kertesházunk révén sokszor kiszökik az udvarra is), anyukám szokta is mondani hogy biztos hiperaktív, mert a játékok nem kötik le, mindig megy.
    viszont másfél hónapja kb. gondok kezdődtek az étkezésnél. addig mindent megevett, mindegy mit adtam neki, gyümölcs, zöldségek, még a karalábé is, spenót, brokkoli, alma, minden. öröm volt főzni neki. viszont másfél hónapja fokozatosan nem hajlandó enni. az utóbbi két hétben odáig fajult a dolog, hogy nem nyitja ki a száját. megkóstolni se hajlandó mi van a kanálon.őszintén szólva már elkeseredésünkben sokszor nem érdekel a tiltakozása, beleerőltetjük a kanalat a szájába. akkor abbahagyja a sírást, megeszi ami a szájába van, de a második kanálnál ugyanez a helyzet. de amikor az étel a szájába került soha nem köpköd, nem öklendezik, hanem szépen megeszi.
    ugyanolyan vidám, örökmozgó, érdeklődő mint előtte. nem tudom honnan veszi az energiát.
    elvittük a doktornénihez, volt laborvizsgálatunk, vashiányt állapítottak meg, két hete szedjük a maltofer cseppeket, és vitacolan vitamint, de semmi változás. fogták már ezt a problémát a melegre, meg fogzásra, de mostanában nincs meleg, a fogai is kibújtak, nem volt semmi nyűgösködés miatta, semmi éjszakázás.
    soha nem volt egy kövér kisbaba, most 8,30 kg, másfél hónappal ezelőtt 7,30 kg volt és 68cm.
    kérlek adj tanácsot, mit tehetnénk? mi rontottunk el valamit? megállapítani se tudom, hogy mit szeret, mit nem, mert minden étellel ugyanazt játszuk, nem akarja megkóstolni sem. beleerőltetés után pedig megeszi. nem akarom, hogy utáljon enni, viszont kétségbe vagyok esve, félek, hogy előbb-utóbb kórházban kötünk ki súlyos alultápláltság miatt

    Válasz: Ilyen jó húsban levő babánál szó sincs alultápláltságról 🙂 Ebben a korban egyrészt a fogzás miatt nem esznek a gyerekek, másrészt azért, mert inkább mozognának, annyi minden van, ami leköti őket, hogy sajnálják evésre az időt. Mivel ő eleve örökmozgó (mint minden gyerek ebben a korban), ezért nála valószínűleg ez az utóbbi a helyzet. Ha egy kis nógatásra végül eszik, az jó, akkor etetheted így, baja nem lesz tőle.