Baba receptek: Finom rágcsálnivalók a babának

Itt a tavasz a kirándulások ideje! Ilyenkor akár babával együtt is nekivágunk a kirándulóhelyeknek és neki is szeretnénk valami finomat a piknikkosárba tenni. De még, ha nem is indulsz kirándulni, csak szeretnél néha rágcsálnivalót adni neki, amivel megtanulhatja az önálló evés és a rágás mikéntjét, akkor is hasznos lehet számodra ez a kis összefoglaló.

Baba receptek: Finom rágcsálnivalók a babának1. A régi klasszikusok: kiflicsücsök, kenyérhéj, háztartási keksz, babapiskóta

Szüleink idejében már 3 hónapos kortól reszelt háztartási kekszet tettek az almába, hogy laktatóbb legyen, neked azonban nem kell ezt az irányvonalat követned, sőt… A kekszben sajnos egy csomó E-számos összetevő van, mint ahogyan a kenyérben, kifliben is mindenféle állagjavító található, ez pedig allergiát okozhat (pl. a későbbi szénanátha hátterében állhat az, hogy ezek az anyagok felhalmozódnak a szervezetben). Emellett a fehér lisztes ételek a gluténérzékenység miatt sem ajánlottak. 9 hónapos kortól lehet ezeket adni, ha nincs jobb ötleted, de érdemesebb várni velük 1 éves korig.
Fehér lisztes ételek és háztartási keksz helyett teljes kiőrlésű kiflit és kenyeret (akár otthon is megsüthetitek) és babakekszet adhatsz a babának. Babapiskótából létezik teljes kiőrlésű és kifejezetten babáknak ajánlott változat is (hiába a babapiskóta név, nem minden gyártmányú babapiskóta ajánlott egyértelműen csak a babáknak)

2. Puffasztott gabonák

Akár 6 hónapos kortól (ha meg tudja fogni és képes megrágni), kaphat a kicsi különféle puffasztott gabonákat, pl. kölesgolyót, bulátát, amarantot (ebből lehet kapni fahéjas és almás változatot is). Azért is praktikus étkek ezek, mert elolvadnak a kicsi szájában, így ha nem rágja meg rendesen, akkor sincs baj.
A puffasztott kukoricás változatot csak 8 hónapos kortól lehet adni, mert maga a kukorica is csak ettől kezdve adható.

3. Puffasztott rizs- és búzaszelet

A gabonafalatkáktól különválasztanám a puffasztott rizst és búzát. A puffasztott rizsszelet (pl. Ham-let) könnyen megrágható a babának és már egészen korán lehet adni (a rizs 6 hónapos kortól adható), tehát, amint tud már rágni, a kezébe lehet adni egy fél vagy negyed szeletet.
A búzaszelet csak később, 9 hónapos kortól adható (ha nem gluténallergiás a baba).

Puffasztott rizst lehet külön is kapni, zacskóban (néha csak drogériában sikerül vennem, de néha van a közértben is). Ez azért praktikus, mert a gyümölcsöket táplálóbbá tudod tenni vele. Nagyon finom gyümölcsjoghurttal, gyümölcslével vagy akár paradicsomszósszal keverve is.

4. Kukoricapehely

Lehet kapni natúr kukoricapelyhet (nem a klasszikus cukrozott Corn flakesre gondolok), ami finom, laktató és a kukoricához hasonlóan 8 hónapos kortól adható ropogtatnivaló. Arra vigyázni kell, hogy ehhez már nem árt, ha van néhány foga a babának, mert nehezebb megrágni. Önmagában is csipegetheti, de főzelékbe, gyümölcsbe, gyümölcslébe is tehető (pl. burgonya helyett), így ha kicsit áztatod benne, felpuhul és a fogtalan babák is ehetik.


Benned is felmerülnek ezek a kérdések?

„Miért ilyen válogatós?”
„Mikor fog már kanállal enni?”
„Mennyi tejre van szüksége?”
„Miért nem eszi meg az almát?”
„Vajon eleget eszik? Miért ilyen étvágytalan?”

A kérdéseidre a válaszokat itt tudhatod meg! KATT IDE >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

37 Comments

  • Kata

    2011. május 10. kedd

    Kedves Ági,

    Először is szeretnék gratulálni a Gyógyító Játékok c. kiadványodhoz, nagyon sok használható és barátságos ötletet kaptam belőle. Természetesen még ismerkedem vele, hiszen olyan változatos a tartalma, hogy nem tudtam 1-2 hét alatt teljesen átnézni. Nálunk az örök sláger az evés, most is ebben kérném segítséged.

    8 hónapos a kislányom, 5 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást de nagyon lassan haladunk és aggódom, hogy talán valamit rosszul csinálok, vitamin vagy ásványi anyag hiánya lesz, mert még mindig napi 5x tápszert eszik (Beba Ha Pro2, 650-850 ml/nap). Allergiára hajlamos, ezért nálunk a tejpép nem működik egyenlőre, a Sinlacot csak főzelékhez keverve fogadja el úgy-ahogy. A tejtermékeket késleltetve, 10 hónapos kortól ajánlotta az orvos. Most Szofi 7,6 kg és 1 foga van.

    A napi menetrend valahogy így néz ki:
    5-6h 140-170 tápszer
    9-f10h 120-140 tápszer
    11:30-13ig alvás
    13h főzelék 40-60 ml (husival+sinlac-cal)+ 100-140 ml tápszer
    15:30 100 ml gyümölcspép
    15:30-17ig alvás
    17-17:30h 140-170 tápszer
    21h 200 tápszer

    A problémám a főzelékekkel van: A cékla egyedül amiből elfogad egy teljes adagot (150 ml), a többiből (zöldborsó, cukkini) annyira keveset eszik és azt sem túl lelkesen, hogy adok mellé még tápszert. Sütőtököt és sárgarépát az elején eszegette, de ma már semmi. Most próbálom a brokkolit, paradicsompürét, spárgát és a tököt. A krumplit és az almát sosem ette, bárhogy készítettem el.

    Mit csináljak, hogy a tápszer kevésbé dominálja az étrendet, de jól is lakjon? Úgy tudom, a gyümölcs nem vált ki teljes étkezést, ezért azt 2 evés között adom napi 1x.

    A másik kérdésem a gluténnek kapcsolatos. A gyümölcsöt próbáltam bio gabonapéppel adni (babylove, holle), de nem igazán szerette, így most „üresen” kapja (hipp őszi, hipp őszi-banán-alma, nestlé körte, házi banános-mangó). A Hipp gyümölcs-gabona keverékei sem jöttek be. A kölesgolyót lelkesen majszolja, de abban nincs glutén. Mit tanácsolsz a glutén bevezetéséhez?

    Ezt leszámítva jól vagyunk, mosolyog egész nap és egy kis sajtkukac (ezért is aggódók mindig, hogy eszik-e eleget, látva mennyit mozog). Minden étkezésnél mellettünk ül az asztalnál és amit lehet kap a miénkből kóstolgatni(kiflicsücsök, almagerezd, répa rágcsálni, avokádó, kölesgolyó, paradicsomos cukkini az olasz tésztából). Különös, mert ilyenkor nagyon kíváncsi, szinte kinézi a falatot a szánkból és amikor beülünk az etetőszékbe ebédelni akkor is nagyon lelkes, aztán az első pár falat után eltűnik a lelkesedés. Az egyértelműen látszik, ha valami ízlik neki, de létezik, hogy a céklán és pár gyümin kívül semmi más? A védőnő sajnos még mindig 1970-ben jár és nem is érti a kérdéseimet általában. Nem tudom mások hogyan csinálják, de én már annyi főzelék-variációt kipróbáltam és semmi…

    Előre is köszönöm a segítséged és elnézést a terjedelemért.
    Üdv,
    Kata

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Ha gyümölcsből megeszik egy teljes adagot, akkor nyugodtan kiválthatsz gyümölccsel is egy-egy étkezést. Nem kell semmit siettetni. Kóstolgassa az ízeket, egyen mindenből annyit, amennyit elfogad és ha az nem teljes adag, akkor kapja utána a tápszert, idővel meg fog jönni a kedve a szilárd ételekhez. Vannak olyan babák, akiknek akkor jön meg igazán a kedve, amikor már rendes ételeket ehet, nem pedig bébiételt.

      Glutén: mivel már kap kiflicsücsköt, ezzel be is vezetted a glutént az étrendjébe. Ezenkívül lehet még gyümölccsel keverni zabkorpát, teljes kiőrlésű kenyeret adni, aztán sorban minden más gluténes ételt.

      • Kata

        2011. május 23. hétfő

        Nagyon köszönöm a segítséget 🙂

  • Hajni

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági!

    Kilenc hónaposak vagyunk és kisfiam még mindig csak tízóraira eszik egy avent-es pohárnyi körtét amit a milupa 7 gabonás gabonapépjével dúsítok, és ebédre kap valamilyen főzeléket banánnal, mert csak banánnal együtt hajlandó megenni mindent, már kap csirkehúst is. A banán darabosra töröm, míg a csirkét durvára mixelem, így egy kicsit kell rágnia, a felső és alsó metszőfogai bújtak már ki.

    Egy nap kb. 6-10 alkalommal szopizik.
    A vizet nem issza sem cumisüvegből, sem itatóspohárból, sem a cumisüveg kupakjából, sem kanálból — ellenben a fürdővízéből előre szeretettel kortyolgat….
    Az volna a kérdésem, hogy kölesgolyót a fentiek tekintetében esetleg délután adhatok-e neki?

    Illetve mit javasolsz hogyan lépjek tovább a hozzátáplálás terén?

    Köszönöm,
    Hajni

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Nyugodtan adhatsz neki kölesgolyót is. Az normális, hogy ilyen sok szopi mellett még nem igazán akar inni, hiszen egyelőre a folyadékigényét kielégíti az anyatej.

      Mivel már 9 hónapos, kapjon egyre több darabos ételt, a kölesgolyóval kezdd, aztán kaphat darabosan párolt zöldségeket, sajtkockákat, puhább gyümölcsöket is stb.

      • Hajni

        2011. április 23. szombat

        Köszönöm szépen a tanácsokat. 🙂
        Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

  • Haranginé Világ Marietta

    2011. március 21. hétfő

    Kedves Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni a különböző gabonák, sütik (akár tojás alapúak) bevezetését illetően!

    A kislányom 6 hónapos és a védőnőm azt javasolja, hogy a korábbi elvekkel ellentétben már most kezdjem el bevezetni a kekszeket, piskótákat.
    Szerinted ez nem túl korai?

    A másik kérdésem egy kicsit összetettebb; ezeket a kekszeket szeretném én elkészíteni a kislányomnak és ehhez kapcsolódóan az lenne a kérdésem, hogy használhatom -e az alábbi alapanyagokat: zabpehely liszt, zabkorpa, búza korpa, tojás, aszalt gyümölcsök, stevia természetes édesítőszer.

    Egyéb kérdés:

    Valamilyen gyümölcs tea esetleg rooibos tea adható ebben az életkorban?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Marietta

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      A legújabb ajánlások szerint tényleg el lehet kezdeni bevezetni a glutént már 6 hónapos kortól, de azért nem keksszel meg piskótával kellene kezdeni, inkább teljes kiőrlésű gabonával, gabonapelyhekkel és csak utána adni fehér lisztes ételeket.

      Tojást nem adhatsz még neki, az aszalt gyümölccsel meg az a gond, hogy nagyon cukros és pl. az aszalt szilva hasmenést okozhat.

      Gyümölcsteát, rooibos teát (ízesítés nélkül) adhatsz neki.

  • Marianna Swanepoel

    2011. március 17. csütörtök

    Kedves Agi!

    Gratulalni szeretnek a cikkhez, mint minden mas olvasnivalo a honlapodon, ez is nagyon hasznos, lenyegretoro. Nagyszeru missziot teljesitesz a honlapoddal. Kulfoldon elo magyar anyuka vagyok, es nagyon sokat jelent szamomra ez az informativ, minosegi oldal, pszichologuskent a hozzaallasod a babaneveleshez csodalatos es mindezek mellett nagyon kedves vagy, hogy minden kommentre ilyen lelkiismeretesen valaszolsz!

    Sok puszi Uj Zelandrol!

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Köszönöm 🙂

  • Szilvi

    2011. március 01. kedd

    Kedves Ági,

    olvastam a blogban, hogy ajánlod az amarantkorongot, de bárhol kerestem, sehol sem kapni (csak mag formájában). Van tipped, hol tudom megvenni?
    Köszönöm! Szilvi

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Nagyobb Spar áruházakban szokott lenni, de az Auchanban a bio élelmiszereknél is van, illetve bioboltokban lehet még megnézni.

  • kitty

    2011. február 26. szombat

    Kedves Agi

    Erik kisfiam marcius 14-en lessz 1 eves.anyatejes baba.Nincs csak 2 foga ,most keszulnek a fentiek kijonni.tobb kerdesem lenne:
    1.almat adok a kezibe ,egyszeruen keri ha latja hogy eszem ,majszolja de en felek,nem veszelyes?
    2.tejbegrizet lehet mar adni neki(tehentejjel)mivel edesitsem?sot,cukrot eddig nem hasznaltam semmibe
    3.a gyumolcsleveket kell higitani ebben a korban is?
    4.nincs pontos idopont amikor eszik,kb 3-3.5 ora az etkezesek kozotti idoszak,nekem nem jon ossze hogy pontos oraban egyen,baj?

    koszonom a segitseget,tisztelettel, Kitty

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      1. Nyugodtan ehet már almát darabosan is (felügyelet mellett természetesen)
      2. Ha 1 éves, akkor már be lehet vezetni a tejet és így tejbegrízt is kaphat. Érdemes venni fruktózt és azzal ízesíteni.
      3. Nem kell már higítani a gyümölcsleveket.
      4. Ez nem gond.

  • Zs.Tünde

    2011. január 11. kedd

    Kedves Ági!
    A kisfiam 8hónapos és 2 hetes.7hónaposan kezdtem a hozzátáplálást,már ha lehet annak nevezni.Még mindig sok tejem van.
    Egyszer kap ebédet,meg az esti szopizás után amennyit kér,annyi gyümölcspürét(ez általában alma,sütőtök,meggy-alma,barack-alma).Ebéd után kap inni valót-A vizet nem akarja elfogadni,ezért szörpit kap.
    Még nem próbáltam semmi glutén tartalmú ételt adni.
    A húsok közül csirkemell és marha husi amit adtam,de csak úgy kell neki,ha összepürésítem almával.Semmi sós ízű étel nem jöhet számításba.Tehát mindenbe teszek almát.
    Segíts,mit próbáljak adni neki.11hónapos lesz,amikor el kell kezdenem dolgozni és aggódom,hogy addig nem fog áttérni a „rendes” állagú ételekre.Pedig van 6foga és nem akar rágni,csak pépeset eszik.
    Rizst is főztem,gyümölccsel keverve ízlik.
    Narancslé leszűrve,az is tetszik neki.
    Kérlek írd le a véleményed,jól csinálom?

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Mivel neki egyelőre az anyatej a fő táplálék (ami egy kicsit édes), ezért egyelőre jobban szereti a pépes ételeket, ráadásul még csak 6 hete kezdtétek a hozzátáplálást, ahhoz képest elég sokat fejlődött már ebben. Legyél türelmes vele, 11 hónapos koráig még sok idő van, addig nagyon sokat fog változni még. A rágás is ráér még, ez fokozatosan ki fog alakulni. Teljesen jól csinálod eddig, hajrá 🙂

  • Renianya

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam március elején lesz 1 éves.
    Szeretnék neki saját készítésű tortát csinálni.
    Milyen tortát lehetne neki készíteni?
    Várom válaszod.
    Reni

  • Gréta

    2010. december 10. péntek

    Szia Ági! Ma 6 hónapos a fiam. Ehet már babapiskótát vagy még várjak vele? Pépben (kekszes-babapiskótás) már lehet kapni 6 hónapos kortól. köszönöm

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Nem ehet, mert fehér liszt van benne, 9 hónapos kor után lehet neki adni.

  • Judit

    2010. október 27. szerda

    Szia!

    Újra tanácsért fordulok hozzád. 7 és fél hónapos fiamnak babakekszet (Hipp)szoktam adni (naponta egyet) mert ő mindig hamarabb eszik mint mi, és nagyon szívesen elmajszolja, amíg mi is eszünk. Viszont a védőnőm azt mondja, hogy ebből a kekszből csak nagyon ritkán kaphat, mert nem gluténmentes. Mit adhatok ilyenkor neki? Lehet gluténmenteset kapni? Vagy inkább én süssek neki ilyet? És ha igen milyen alapanyagokkal vigyázzak?

    Válaszod előre is köszi!
    Szia!

    Válasz: Ebben a korban még valóban semmilyen gluténos dolgot nem kaphat, se sokat, se keveset, mert ha hajlamos a gluténallergiára, minél kisebb korban találkozik az allergénnel annál nagyobb a lehetősége, hogy később kijön az allergia. Lehet kapni gluténmentes babapiskótát, kölesgolyót, amarantkorongot, ezeket már eheti, a gluténosat 9 hónapos kor után lehet megpróbálni, ha nincs a családban allergia.

  • Betti

    2010. július 08. csütörtök

    Kedves Ági!

    Szeretnék adni kekszet a 6 hónapos kisfiamnak(gyümölcsökkel összekeverve). Vettem babakekszet (HIPP), de egy kicsit durvának tartom az árát. A kérdésem az lennek, hogy találtam egy receptet, amihez a következő hozzávalók kellenek:
    – egy nagyobb érett kajszibarack v. banán
    – egy teáscsészényi zabpehely
    – 3 evőkanál liszt
    – 2 evőkanál olívaolaj
    ezeket adhatok már neki?
    Még egy kérdés, búzadarát hány hónapos kortól lehet adni?

    Előre is köszönöm a segítséged.

    Válasz: Kekszet nem adhatsz neki, mert tojás van benne és liszt, egyik sem adható 9 hónapos kor alatt (van, aki szerint 1 éves kor alatt ne adjuk) Búzadarát is 9 hónapos kortól lehet (van, aki szerint 1 éves kortól) Zabpelyhet 8 hónapos kortól lehet. Ezek helyett lehet adni kölest, Milupa 7 gabonás pelyhet, rizst, mindegyiket lehet gyümölccsel keverni, pépesíteni. Banánt 6 hónaposan ne adj még, mert allergiát okoz. Ha nem allergiás, 9 hónapos kortól kaphatja.

    • Verácska

      2011. március 25. péntek

      Sziasztok!

      Bocs, ha kritikus vagyok, de én a hétgabonás pépben meg a Hipp babakekszben is nagyot csalódtam…

      Tulajdonképpen ellentmondásos a Milupa hétgabonás pépnek már a léte is, nem? Mindenütt azt olvasom, és logikusnak is tűnik, hogy egyszerre csak egyfajta új ételt adjunk, hogy ha allergiás lesz a pici, be tudjuk azonosítani, mitől. Ha tényleg elkezdem adni a hétgabonásat hathónapos kortól, és netán nemkívánatos reakciót vált ki, honnan fogom tudni, hogy melyik összetevő a bűnös? Arról nem beszélve, hogy van benne zab (akkor zabpelyhet miért ne adjunk), búza és rozs is (tehát nem gluténmentes – bár erre fel is hívja a figyelmet). Egyébként az én fiamnál az egyetlen étel volt, ami ordítós éjszakai hasfájást okozott (8 hónapos korában kapott). Szóval óvatosan. Én azóta áttértem a Holle kásákra, bioboltokban lehet kapni, nagyon drága, de nem okoz panaszt a picinek.
      Van nekik babakekszük is, igaz, hogy kétszer annyiba kerül, mint a Hipp, és nagyon kemény, csak beáztatva tudja elrágcsálni, viszont tönkölybúzából van, és tojás- és cukormentes. Először én is Hippet vettem, nem is néztem meg az összetevőket, hiszen az van rajta, hogy 6 hónapos kortól adható. Aztán ugyebár először én kóstoltam meg, és elcsodálkoztam, hogy mitől olyan puha meg édes. Tejpor, cukor stb.
      Hát ennyit erről.

  • Márti

    2010. április 10. szombat

    Kedves Ági!

    A kislányom 7 és fél hónapos és a doktornő azt javasolta, hogy kezdjem el a főzeléket rántással sűríteni. Én eddig krumplival tettem. Viszont sok helyen azt olvastam, hogy a baba étele legyen gluténmentes 1 éves koráig. Ez így igen ellentmondásos számomra. Mikortól érdemes rántással sűríteni a főzeléket?
    A másik kérdesem pedig az lenne, hogy a kislányomnak most nő az első 2 foga, attól még el lehet kezdeni babakekszet adni neki?
    Egyik ismerősöm javasolta a milli kekszes túrókrémet, ez nem túl korai egy 7 és fél hónapos babának?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Jól gondolod. Fehérlisztes rántással 1 éves kor után sűríts csak. 9 hónapos kortól lehet teljes kiőrlésű lisztes rántással sűríteni. A túrókrém kicsit korai még. Az első tejtermékeket, joghurtot, túrót 8 hónapos kortól lehet adni, de a túrókrém tele van adalékanyagokkal, ezért 7 hónaposan még ne adjad neki. Babakekszet már fog nélkül is rágcsálhat.

  • kovács Viki

    2009. október 13. kedd

    Kedves Ági!
    Kissé problémasak az etetések mostanában, hol fekve hol ülve az etetöszékben pár kanállal, s mintha utána megunná. Látom a kis szemén hagyjam már. Keveset eszik és iszik. tegnap semmi fözelék, bár jön a foga is folyamatosan, mégiscsak fura ennyi ennivaló elég neki. Mikor nem kér az ételböl vagy a tejböl többet akkor hagyjam, s majd késöbb megpróbáljam, s etetetöszékhez kössem az evést?? Ne szokassam arra hogy fekve is megeheti, késöbb ilyen furcsaság is kialakulhat 2-3 éves korában? Félek én csinálom rosszul?!Várom a választ.

    Válasz: Nem te csinálod rosszul. A fogzás miatt is lehet étvágytalanság. De sok baba 8-9 hónapos korban már nem szeret a székben ülni, mert ilyenkor intenzív a mozgásfejlődés és inkább nyüzsögnének. Próbáld meg, hogy egyre több olyan ételt adsz neki, amit maga tud felcsipegetni a tálból és kevesebb főzeléket, mert az önálló evés jobban leköti, mint a kanalazás.

  • judit

    2009. október 08. csütörtök

    Kedves Ági,
    Az alábbi linken olvastam először a gluténról:
    http://www.kismama.hu/kisgyerek/liszterzekenyseg/2306/, amit a gyerekorvosunk is megerősített.A gyermekegészségügyi kiskönyv is már az új ajánlást tartalmazza. Az abban szereplő táplázat ajánlja a kukorica bevezetését is 6 hónapos kortól. Szerencsére nálunk nem okozott gondot.

    Válasz: Ez érdekes, köszi 🙂 Ha tudnád, hányan írtak már itt az oldalon gyerekorvosok is, hogy ők ilyesmit 1 éves kor előtt nem adnának, és mit képzelek, hogy 8 hós kortól írom… Erre az új ajánlás megint más.

  • Másik Viki

    2009. október 08. csütörtök

    Kedves Ági!
    8,5 hónapos a kislányom és el szeretném kezdeni a gabonafélék bevezetését az étrendjébe, de fura dologba ütköztem:
    a nagyon bio kölesgolyóra, babáknak szánt puffasztott rizsre, de még a zabpehelyre is rá van írva hogy olyan helyen csomagolva, ahol mogyorót is csomagolnak, esetleg nyomokban tartalmazhat ezt-azt, pl. tejet, szezámmagot…
    Mennyire kell ezektől tartani? Tudom, azért írják rá, hogy ha mégis történik valami, ők megmondták. Ne törődjünk vele, csak ha tényleg baj lesz vigyük a csomagolást a doktornéninek? Vagy 1 éves koráig semmit se egyen?
    Azon gondolkozom, hogy kukorica lisztből sütnék valami fincsi babának valót. Kérdésem itt, hogy nincs-e jó receptlelő helyed, illetve ehetnek-e az ilyen korú babák élesztővel készült péksüti féléket.
    Előre is köszi:
    Viki

    Válasz:Szerintem nyugodtan adhatod ezeket. Élesztőt adhatod már neki. Sajnos receptlelő helyet nem tudok, de a kukoricaliszttel én úgy sütök (olyan arányban), mint a fehérliszttel és jó szokott lenni, tehát nyugodtan kísérletezhetsz 🙂

  • judit

    2009. október 06. kedd

    Kedves Ági,
    Tudtommal a kukorica már 6 hónapos kortól adható. Mi az oka, hogy csak 8 hónapos kortól javaslod?
    sőt, a glutén tartalmú kajákat is minél előbb be kell vezetni. Már nem érvényes a korábbi felfogás, hogy csak 9-12 hós kortól szabad.

    Válasz: A kukorica erősen puffaszt, amikor 6 hónaposan épp csak elkezdődik a hozzátáplálás, komoly hasfájást okozhat, ráadásul megemészteni is nehezebb.
    A glutén tartalmú ételeket a gluténérzékenység miatt óvatosan kell bevezetni. Hol olvastad, hogy hamar be kell vezetni? Érdekelne a forrás.

  • Helga

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 10 hónapos, már sok-sok darabos ételt megeszik és imádja a natúr, puffasztott gabonákat. Azonban ennek ellenére mégis problémás az evés, mert nagyon keveset eszik. Nem volt ez mindíg így, ezért tudok viszonyítani. 7 hónapos korában bújt ki az első foga, előtte szintén nem akart enni, majd azzal, hogy kibújt az első fogacska, varázsütésre szuperjó evő lett belőle! Sokat és mindent, szó szerint! Ez azonban kb 2 hónapig tartott, majd ismét elment az étvágya. Jó messzire… Gondolom, ez szintén a fogzásra fogható, most jönnek a szemfogai. Mégis aggódom.
    Egy napi étkezés kb így néz ki: reggel 7-kor 240ml kakaó (bio kakaóporból, nádcukorral édesítve), 9 körül 2-3 babának való babapiskóta (a Müllerben veszem, nagyon szereti), vagy babakeksz és néhány kanál babajoghurt (egy egész pohárral már csak nagyon ritkán eszik meg, holott korábban akár 2 pohárral is benyalt reggelire). Az ebédet mindíg én főzöm friss hozzávalóktól. Szereti a főztömet, de csak 100-150ml körül fogyaszt (korábban 200-at is megevett). Az első pár kanálért tátog és kéri, aztán mintha megunná. Nem bír megülni a fenekén. Próbáltam már lekötni dalolással, versekkel, bábozással, rajzfilmmel, de ezek csak ideig-óráig működnek. Következő alkalommal már nem érdekli. Uzsonnára gyümölcsözik és puffasztott gabonázik, majd jön a következő csata, a vacsora. Teljesen hangulatfüggő. Volt, hogy 4 félével próbálkoztam, egyik sem kellett neki. Mostanában párolom a zöldségdarabokat és ezeket majszolja egy kis tésztával vacsorára. Ha ő teheti a szájába, akkor jobban eszik. A kanalat már egyenesen utálja. Sokszor taktikával meg kell vele kóstoltatni, ami a kanálon van, és csak utána hajlandó kinyitni a száját, amikor már megízlelte és finomnak találja. Egyébként ennek ellenére Csibém jól fejlődik, bár kövérnek egyáltalán nem mondható. Sőt.. szedhetne még fel én azt gondolom. 10 hónaposan 78cm és 9700g.
    Erőltetni nem merem az evést, mert tartok tőle, hogy teljesen megutálja és nagyon rossz evő lehet belőle később. A kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy hagyjam ilyenkor, hogy félig telt bendővel menjen a dolgára, vagy tennem kell valamit, hogy többet egyen? Elég neki ennyi étel? A doktornőnk szerint nem elég és tömni kell, de én ezt nem akarom és nem is teszem! Szerintem marhaság! Viszont azt sem akarom, hogy olyan gyerek legyen, mint az ismerettségi körömben sokak, hogy nem az asztalnál esznek, hanem „menet közben” anyuci pakolja az ételt a 2 éves gyerek szájába, mert az nem hajlandó megülni egy percet sem a helyén. Te mit gondolsz, elmúlhat mindez, mikor túl leszünk a fogzáson? Hogyan lehet megszerettetni velük az evést?
    Egyébként nagyon szeretem a cikkeidet, sokat segítenek!
    Köszönettel,
    Helga

    Válasz: Szerintem ne erőltesd az evést, mert tényleg megutálja. Egyen annyit, amennyit jóízűen megeszik. Az ilyen átmeneti étvágytalanság egyik oka a fogzás lehet, a másik az, hogy izgága és nem szeret ennyit egy helyben ülni. Ha úgy gondolod, hogy ez utóbbi a helyzet, akkor adj neki minél gyakrabban olyan ételeket, amiket egyedül ehet, pl. kölesgolyót, apró szendvics-katonákat, burgonyakrokettet, párolt zöldséget, sajtkockákat, húskockákat, gyümölcskockákat, amiket fel tud csipegetni, ez ugyanis jobban leköti a figyelmét, mint a kanalas evés, ezért többet is eszik belőle. A figyelemelterelést nem javaslom, mint módszer, mert ismerek olyan gyerekeket, akik meg erre szoktak rá és 2-3 évesen sem akartak enni, csak ha közben ment a tévé.

  • szkafi

    2009. június 30. kedd

    Szia Ági!

    Azt szeretném megkérdezni mi a véleményed a tejpépekről és a babapudingokról érdemes adni a babáknak vagy a cukortartalmuk miatt ne szoktassam rá a kisfiam?9 hónaposan miket lehet adni neki desszertnek vagy tizóraira uzsira a gyümölcs helyett?

    Válasz: Szerintem ne szoktasd rá ezekre, nincs rájuk szükség. Úgy általában a desszertre sincs szükség ebben a korban, de ha igen, akkor az gyümölcs legyen, hiszen a rendes ételek kellőképpen táplálóak. Adhatsz gyümölcslevet, gyümölcsjoghurtot (ezt házilag is turmixolhatod kevés fruktózzal), de jók az ízesített gabonák is pl. almás vagy fahéjas amaratkarika, kölesgolyó, bio buláta, almachips

  • Vica

    2009. június 26. péntek

    Mi már két foggal is vígan esszük a corn-flakest – addig addig nyammog, míg püré lesz belőle 🙂

  • kata

    2009. június 20. szombat

    Köszönöm a választ.
    Akkor 9 hósan a gyümiket adhatom főzés nélkül, reszelve vagy összenyomva vagy darabolva?

    Válasz: Igen.

  • kata

    2009. június 16. kedd

    Szia Ági!

    9 hónapos a fiam, 6 foga van, elkezdtem neki a gyümiket már csak villával összenyomva adni meg rizst v kölest teszek hozzá. Egy ideig eszi, majd nem kell neki, öklendezés félét mutat, de nem túl komoly. Mit csináljak? ma ez volt az őszibarival, utána összemixeltem mint régen, úgy se kellett neki. Eddig olyan szépen evett. A meggyet félbeszedve szépen eszi. A meggyen kívül a többi gyümöt még sütöm vagy párolom. Adjam neki nyersen, héj nélkül, kockázva? Kérlek segíts!

    Válasz: Ez lehet a fogzás miatt is, illetve az is lehet, hogy csak türelmetlen, nem akar tovább enni. Ebben a korban gyakori, hogy annyira érdekli őket minden más, hogy enni már nincs türelmük.

  • kata

    2009. május 28. csütörtök

    Bocsánat, elírtam, 8 hós fiam:-)

    Válasz: Akkor kimagozva, bőrét lehúzva adhatod.

  • kata

    2009. május 28. csütörtök

    Kedves Ági!
    Lehet hogy nem ez a megfelelő topic, de kérlek válaszolj.
    Most vettünk meggyet, és a kérdésem, hogy ezt párolva (mint az almát, körtét) és összeturmixolva adjam, vagy esetleg már darabolva is eheti, úgymond nyersen a 6 hós fiam?

    Válasz: 6 hónaposnak még turmixolva add a meggyet.

  • Evelyn

    2009. május 23. szombat

    Kedves Ági

    Tanácsodra a bio bulátát kipróbáltuk és valóban rágcsálta gond nélkül. A babapiskótát megpróbáljam vagy ne adjak neki cukortartalma miatt?A másik gond az, hogy max. 20 ml viznél nem iszik többet csak, ha 2/3-a almalé. Próbáltam egész napra odaadni a szelepes poharat de több viz került a ruhára mint a szájába.
    Köszi Evy

    Válasz: Babapiskótából létezik minőségibb is Manner márkájú, ami nincs agyoncukrozva (ha jól emlékszem gyümölcscukor van benne).
    A vizet nem kell erőltetni, ha szomjas, majd inni fog. Az se gond, ha vizet és almalevet is iszik. A szelepes poharat néha add neki oda, gyakorolja a belőle való ivást, az első alkalmak még ilyen maszatolósak lesznek, de aztán megtanulja majd.

  • Evelyn

    2009. május 20. szerda

    Kedves Ági

    A kisfiam 10 hónapos és nem akar rágni.Próbáltam pici darab almával,kiflivel,kenyérhéjjal de csak szétmorzsolta és ,ha befalt egy falatot majd megfulladt mert nem tudta lenyelni.Mivel próbálkozzak,még mit adhatok vagy várjak 1 éves koráig? Köszi a választ

    Válasz: nem ezekkel kell kezdeni, mert ezeket tényleg könnyen félre lehet nyelni. Adj neki inkább kölesgolyót, bio bulátát, amarantkarikát, vagy puffasztott kukoricát, illetve sült krumplit, ezeket könnyen meg tudja rágni és meg tudja tanulni belőlük a rágás technikáját is, viszont nem fog fulladni tőle.