Nyafogás ok nélkül: Mit lehet tenni?

Az anyukák számára az egyik legnehezebben megfejthető helyzet, amikor a kisgyermek ok nélkül nyafog. Semmi sem jó neki, nem hagyja, nem akarja, hogy segítsünk neki, látszólag feszült, nyűgös és bárhogyan próbálsz segítséget nyújtani neki, nem fogadja el. Mit lehet ilyenkor tenni?

Először is: mi az a nyafogás? A nyafogás nem hiszti, a gyerek nem veszíti el az önkontrollt maga felett, de gyakran torkollik hisztibe, ha nem sikerül megtalálni és megoldani a nyafogás közvetlen okát.
Az egészen kicsi babáknál még nem beszélhetünk nyafogásról, ők sírnak, amikor valami bajuk van, azonban, ahogyan a kicsi kommunikációja egyre fejlettebb, azokban a helyzetekben, amikor valamiben segítséget kér a baba, már nem sír, hanem más hangokkal, mimikával és testbeszéddel fejezi ki magát.

Emellett egyre komplexebbé válnak az igényei is. Kezdetben az ösztönei vezérlik, a totyogókor felé haladva azonban egyre több dolgot szeretne közölni, kérni. 6-7 hónaposan például már jelzi, ha szeretné, hogy felvegyék (felemeli a kezét), elkezd tiltakozni a pelenkázás ellen, kiabál, ha leteszik az ágyba, kurjant, ha anyát akarja hívni stb.

A nyafogás a kisgyermekkor sajátja, a dackorszakban jelentkezik leggyakrabban, később, ahogyan egyre jobban tud beszélni a kisgyermek, fokozatosan csökken, de azért még kisiskolás korban is jelentkezhet, ilyenkor azonban már arról van szó, hogy a gyerek tudatosan használja eszközként a nyafogást arra, hogy megtörje a szülői türelmet és elérjen vele valamit (pl. megkapjon egy játékot vagy felhívja magára a figyelmet)

A nyafogás okai

1. Nem értik meg: A nyafogás totyogókorban általában azzal kezdődik, hogy valamit akar a kicsi, de nem tudja elmondani mi az. A maga módján persze megpróbálja, de nem sikerül, és mivel nem értik meg, ezért egyre dühösebb lesz. Ilyenkor figyelemeltereléssel, vagy egy kis humorral lehet oldani a helyzetet, nem kell hosszas kérdezz-felelekbe bonyolódni a kicsivel, ha nem jössz rá, mit is szeretne.

2. Fáradt: gyakrabban nyafog a kicsi, amikor fáradt, álmos, túlpörgött. Ilyenkor ő is türelmetlenebb, ingerlékenyebb, gondoskodjunk róla, hogy pihenhessen!

3. Túl sok inger érte: néha a kicsi fizikailag még nem fáradt és nem álmos, azonban túl sok inger érte. Főként 1-2 éves kor között jellemző, hogy a kicsi egyszerűen túlpörög és a megszokott környezetében is képes erre. De ne csodálkozzunk azon sem, ha a bevásárlóközpontban, vagy társaságban, ahol sok ember, sok zaj, sokféle vizuális élmény éri a kicsit, egyszerűen túltelítődik az ingerektől. Ilyenkor húzódjunk vissza ingerszegény környezetbe, egy csendes sarokba kicsit pihenni.

4. Nem tud megoldani egy komplex helyzetet: a kicsi számára még az egészen hétköznapi helyzetek is nehézséget jelentenek. Például nem tud belegyömöszölni egy plüssfigurát a videóba 🙂 Ilyenkor felháborodik, ideges lesz. Ugyanez a helyzet akkor, amikor egy egész napos kirándulás során a sok élménytől annyira felpörög, hogy egyszerűen nem tudja magát leállítani, amikor te azt mondod, hogy alvásidő van. Vagy, amikor egy csomó lelkes rokon szeretné meggyömöszölni őt egy családi ünnepségen. Ilyenkor a helyzetet kell felmérni és segíteni neki a megoldásban.

5. Figyelemfelkeltés: társaságban, de akár otthon is, amikor anya egészen mással foglalkozik, másra figyel, pl. telefonál, gyakran kezd nyafogásba a kisgyerek. Ilyenkor jutnak eszébe a leglehetetlenebb kérések (pl. „Kérek vacsiiiit” vagy „Fáj a torkom, gyógyszer kell.”), és ilyenkor tud a legkitartóbban győzködni. Mindennek az üzenete az, hogy „Anya, foglalkozz velem!” Persze nem mindig tudsz foglalkozni vele és ezt neki is meg kell értenie, ez azonban egy fokozatos tanulási folyamat eredménye. Fokozatosan felállíthatsz szabályokat, amik ezekre a helyzetekre vonatkoznak (pl. ha telefonálok, várnod kell egy kicsit), illetve ilyenkor le kell kötnöd a figyelmét, valami mással, addig, amíg nem tudsz vele foglalkozni, például, ha tudod, hogy telefonálni fogsz, akkor addig adj oda neki egy játékot, amivel játszhat.

Ha tudod, hogy vendégségbe mentek, akkor találd ki előre, mivel fogod lekötni ott, amíg te másokkal beszélgetsz. És bizony az ilyen programokba azt is bele kell kalkulálni, hogy az idő egy részét vele együtt kell majd eltölteni, hiszen egy 2-3 évestől nem várható el, hogy csendben ülnek, amíg a felnőttek beszélgetnek. Vihetsz például olyan játékokat, amiket közösen lehet játszani, pl. kirakót, nagyobbaknak társasjátékot, kisebbeknek szerepjátékokat. Ilyenkor tehát a fő stratégia a megelőzés: ha gondoskodsz róla, hogy a kicsi jól érezze magát, nem nyafogással kelljen felhívnia magára a figyelmet.

+1 Újrakapcsolódás: A kisgyermek természetes érzelmi igénye, hogy érezze, biztonságban lehet a szülei mellett, gondoskodnak róla. Néha a kettőtök közötti kapcsolat meglazul. Rohanósabbak a napok, sok minden másra kell figyelned, ezért nem tudsz odafigyelni a gyermeked érzelmi igényeire és kapcsolódni hozzá. Ezért benne kialakul egyfajta érzelmi hiány, amit a maga módján, nyafogással, nyúzással, dühkitörésekkel hoz a tudtodra. Ha szeretnéd megoldani ezt a helyzetet, újra kell kapcsolódnotok egymáshoz. Dédelgesd kicsit, játssz vele úgy, hogy a figyelmed 100%-ban csak az övé közben, csináljatok valamilyen közös programot, amikor csak egymásra figyeltek, ez segít helyreállítani a kicsi lelki békéjét (és neked is jót tesz :)) és csökkenni fognak a nyafogós jelenetek is.

Tudj meg többet a kapcsolódó nevelés módszereiről itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

27 Comments

  • Ági

    2013. június 22. szombat

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam 9 hónapos, nagyon ügyes baba, régóta kúszik, mászása még nem tökéletes, de 2 hete felállt a kiságyában. Mostanában vettem észre rajta, hogy sokat nyafizik. Látom rajta, hogy minden érdekli, szeretne mindent megfogni, elérni, de még nem képes rá. Aztán ölbe kéredzkedik, de ott sem jó. Ez a mozgásfejlődése miatt van? Nem volt vele eddig semmi gondom. A másik problémám, hogy nagyon akaratos lett. Ha valami nem tetszik neki, megfeszíti magát, pl. én fagyizok, és nem adok neki, csak tölcsért, a babakocsiban úgy kifeszíti magát, hogy ha nem lenne lekötve, kiesne, és közben sír. Létezik ez már ilyen korban? Ez hiszti?
    Harmadik problémám az éjszakai alvással lenne: este fél9 körül elalszik szépen, de fél 1 után felébred, és csak nyöszörög. Ez így megy kb. hajnali 3 óráig. Próbálom megnyugtatni, simogatni, nem szoktam a kiságyából kivenni, meg is itatom, de néha csak 5 percig alszik vissza és kezdődik újra.Aztán fél5-kor újra kelünk, mert ekkor már kéri a reggelit. Aztán fél8-ig még alszik, nyöszörgésekkel.(tápszeres 6 és fél hónapos korától)Jó alvó volt, de 4 hónaposan kibújtak az első fogai, azóta már 8 van. Mit lehetne ez ellen tenni, mert ez már hónapok óta így van, én is felületesen alszom.
    A reggelit hogyan lehetne kitolni legalább 6 órára?
    Köszönöm válaszod!:)

    • Vida Agi

      2013. július 11. csütörtök

      Ez nem hiszti, csak most kezdi felfedezni, hogy a viselkedésével befolyásolni tudja a környezetét és egyre akaratosabb lesz. Ez normális. Sok-sok akarat kell ahhoz, hogy legyen türelme gyakorolni, ha elesik újra felállni, ha nem megy a mászás, újra próbálkozni stb.

      Szerintem éjjel éhes. Ha megetetnéd, akkor aludna tovább és nem ébredne fel állandóan arra, hogy éhes. Ne akard még kitolni a reggelit 6 órára, majd egyszercsak magától át fog állni a későbbi evésre, most azonban még éhes éjszaka, ez normális.

  • Bernadett

    2013. március 31. vasárnap

    Kedves Ágnes!
    Talán a témába vág, amiről szeretnék kérdezni, illetve tanácsot kérni. 9 hónaposak múltak az ikreim. A kisfiammal nincs is túl nagy baj, viszont a kislányom elég furcsán viselkedik bizonyos helyzetekben. Nem tudom mennyire függenek össze a dolgok, de mind a ketten már felhúzzák magukat, ácsorognak kapaszkodva, a lányom már végig is lépeget a kanapéba kapaszkodva, ülni viszont még egyikük sem ül, se segítséggel, se maguktól. Azt vettem észre, hogy ha sokáig ácsorog és nem tud lejönni, vagy szeretne még feljebb mászni de nem tudja megoldani, akkor kiabál, „hisztiskedik”. Előfordul az is, hogy ha a fiam hintáztatom, akkor ő körbe körbe kúszik a lakásban és szó szerint ordít. Néha meg is áll és csapkodja a kezét lábát a földhöz. De sokszor látszólag ok nélkül is képes ilyen fajta „rohamokra” mostanra odáig fajult a dolog, hogy minden játékot kijahít a kezéből, amit odaadunk, a cumiját földhöz vágja, és az arcát „tépi” dühébe, kétségbeesésébe.attól félek, hogy annyira „rossz ” anya vagyok, hogy nem értem meg amit mondani szeretne… létezhet egyáltalán, hogy ennyire akaratos, vagy hisztis legyen már most? kezelhető ez ebben a korban? mert bármit próbáltunk, ( csitítgatni, figyelem elterelni, ágyba dugni stb…) semmi sem bizonyul jónak. a történethez az is hozzá tartozik, hogy elég mozgékony. kettő és fél hónapos korában már a hátára fordult, de csak 5 hósan sikerült vissza is fordulnia. már akkor az látszott, hogy dühös amiért nem tudja megcsinálni, hiábaq próbálkozik…tényleg nem tudom mit csinálok rosszul, vagy hogy mi lenne a helyes, segítségét előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. április 20. szombat

      Ez normális ebben a korban. Most jönnek rá a babák, hogy bizonyos dolgokra nem képesek. Nem te vagy rossz anya, hanem ő szembesül a saját korlátaival. Minél többet mozognak és ügyesednek, annál hamarabb fog elmúlni nála ez az időszak.

  • Angi

    2013. február 08. péntek

    Kedves Ágnes!
    Hét hetes kisfiúnk kb. két hete az esti elalvásnál 1,5-3 órás sírás után tud csak elaludni. Előtte fürdés és vacsi után elaludt, pólyába tettük és csak enni kelt fel éjszaka. Kicsit hasfájós volt, de espumisant és édeskömény teát kap, a tünetei enyhültek, egyébként tápszeres. Most fürdés után, még az öltözés előtt elkezd sírni, vacsi után folytatódik a sírás. Az elalvás csak pihenőszékben működik, kézben nem marad meg, ha ébren pólyába tesszük, akkor még jobban elkezd sírni. Próbáltam ébren letenni az ágyába, simogattam, sírás közben elaludt, kétszer felriadt, majd harmadszorra annyira elkezdett sírni, hogy húsz perc után is alig nyugodott meg. Ha el is alszik a székébe három-négy alkalommal felébred arra, hogy a kezeivel hadonászik, ha lefogjuk a kezét, akkor is felébred. Ez után teljesen elalszik. Erről hogy lehetne leszoktatni? Normális ez ilyen korban? Egyébként nap közben, ha nincs időjárás változás, akkor könnyebben elalszik, kb 5-6 órát alszik napközben. Ha látom, hogy fárad leteszem aludni. Le lehet szoktatni a pihenőszékben való elalvásról, vagy ez csak egy ilyen időszak? Ha pólya nélkül tesszük a kiságyba, akkor felébred és lehet kezdeni az altatást előröl, de ha ébren rakjuk bele az sem tetszik neki. Mitől van ez nála? Egyébként egész éjszaka fészkelődik sokszor kirúgja magát a pólyából, akkor felkel. Már rettegek az éjszakáktól.Válaszát előre is köszönöm.

    • Angi

      2013. február 08. péntek

      Azt még elfelejtettem, hogy hason nem igazán szeret, aludni pedig egyáltalán nem.

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Ebben a korban gyakori, hogy a baba nagyon elfárad estére, túlságosan nyűgös. Ha a pihenőszékben meg tud nyugodni, akkor nyugodtan tegyétek oda és ha elaludt, aztán az ágyába, ez most segíthet, később el lehet majd hagyni, ha kinövi ezt a korszakot.

      • Angi

        2013. március 03. vasárnap

        Köszönöm a válaszát.

  • Kate123

    2013. január 22. kedd

    Kedves Ági!

    4 hónapos kislányom igen szépen fejlődik. Már tud hasra és visszafordulni,kúszi hátra, pár napja meg már előre is megtanult. Azonban fekvő helyzetben ha forog vagy kúszik egyfolytában sír, szinte ezzel telik neki el fél nap. Úgy veszem észre hogy egyszerűen unja már a fekvést, már kelne fel. Játékokkal körbe van rakva, legtöbbször leköti magát, de ez a fekvés nem tetszik neki. Ha felvesszük, ölbe vesszük abbahagyja. Vizszintesen tartva is egyfolytában ülne felfele, ha kicsit felültetem sosem akar hátradőlni. A kiságyban oldalra már felhúzza magát.Olyan mint egy igazi sajtkukac már most, mindig rendezkedik. Még néha éjfélkor is fenntvan, egyszerűen nem alszik el, egy Duracel nyuszi.A gyermekorvos is azt mondta hihetetlen hogy milyen aktív. De ez a sírás fekve nagyon kimerítő, egyfolytában dünnyög. Tudsz tanácsot adni?

    • Vida Agi

      2013. január 29. kedd

      Ez normális jelenség. Általában kicsit később 6-7 hónapos kor körül szokott jelentkezni, de az aktívabb babáknál, akik hamarabb fordulnak át és kúsznak, náluk hamarabb jön. Az a gond, hogy neki a kúszás még nagyon megerőltető, ilyenkor erőlködik, de még nincs elegendő izomzata, hogy gond nélkül tudjon mozogni, ezért elégedetlen. Ez idővel magától is elmúlik majd. Most arra ügyelj, hogy váltogasd a napirendjében az olyan időszakokat, amikor pl. hordozóban játszik (de ne ültesd, mert bár már nagyon akarja még nem elég erős a háta ahhoz, hogy megtartsa a fejét és ezzel megterheled a gerincoszlopot) vagy te játszol vele és amikor maga játszhat, így nem kell nonstop a dünnyögését hallgatnod, de mégis ügyesedik.

  • Farkas Dóra

    2013. január 07. hétfő

    Kedves Ági,

    Hihetetlenül nagy segítség ez a blog, köszönöm szépen. Próbáltam mindenféle topicban rákeresni az én eléggé összetett problémámra, mely a 4 hetes kislányom körül keletkezett, és részben kaptam is választ, de szeretném kikérni a véleményed. Kislányom ma négy hetes, 3800 grammal teljesen természetes úton jött világra, nagyon vártuk, és persze imádjuk. A tejci már a kórházban belövellt szerencsére, azonban az evés kapcsán nem értem, hogy hogy lehet, higy míg ő kiszopizza a 100-at, ha fejem nem jön csak 50-en. A szoptatási tanácsadó azt mondta, más a mechanizmus, ő jól szopik, nem nyel levegőt, nem bukik..A másik probléma, hogy egyáltalán nem alszik napközebn, van hogy reggel 7-től este 7ig ébren van, és semmit sem alszik, pedig álmos. Nem eszik se sokat se keveset. Átlag 80, hatszor egy nap. már egy kilót hízott. Igyekszünk betartani a 4E-t (Suttogó),külön szobában alszik (ha alszik) éjjel minden ok, kétszer kel fel éjfél után 3-4 órát alszik.Iszonyú hasfájós infa ol némileg segít de heti egy kaki van. Nem tudom mi tévő legyek. Nappal csak sír s hisztizik hol azért mert görcsei vannak -persze már masszázst is kap, biogaiat, meg teát és homeo kamillát is…hol azért sír mert kézben akar lenni-ez a hiszti..Kérlek segíts.
    Köszönettel Médea kialvatlan mamija Dóra

    • Farkas Dóra

      2013. január 07. hétfő

      Ja, és a könyvedet megrendeltem, az biztos sokat segít a gyakorlatban.:-)

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Szopi közben el szokott aludni? Gyakran az okozza ezt a jelenséget, hogy szopi közben szundikál a kicsi, ezért a „rendes” alvást már nem igényli.
      Az altatás módjára is érdemes odafigyelni: ebben a korban nagyon igénylik, hogy szűk helyen alhassanak (bölcső, mózeskosár, vagy a kiságyban egy nagy szivacs, amivel beszűkítitek a teret) és ezért szeretik a pólyálást is (egy nagy takaróba is becsomagolhatod), és általában könnyebben elalszanak hason, mint háton.
      Fejés: mindig kevesebbet tudsz csak lefejni, mint amennyit a baba ki tud szopizni, mert ő hatékonyabb, mint bármilyen fejés, másrészt a tejelválasztást a baba közelsége jobban be tudja indítani.

    • Eszter

      2013. március 03. vasárnap

      Te nem iszol, vagy eszel olyasmit amitol nem alszik? Lehet, hogy evidens, de Pl. tul sok kave, tea, sok cukor?
      Es fejni miert kell, el akarsz tenni tejet?

      4 hetesen amugy meg nem szoktak hisztizni, termeszetes, hogy testkozelben akar lenni.

      • Eszter

        2013. március 03. vasárnap

        es amugy ki is vizsgaltatnam, lehet valamilyen fertozes is, ilyen kicsiknel meg nem lehet tudni mitol sirnak…

  • Maki

    2012. november 23. péntek

    Most látom, hogy nem a legjobb helyre írtam, bocsánat…remélem, azért még kapok választ:-D

  • Maki

    2012. november 22. csütörtök

    Kedves Ági!
    Másodszor kérnék Tőled tanácsot, mert Te vagy az egyetlen, akinek a tanácsaiban bízni merek:-D
    10 hetes kisfiam 3 hete elkezdett fogzani. Emellett még a hasfájást sem nőttük ki, amire egyetlen szer sem volt igazán hatásos. Alul látni az ínyén egy fehér kis pöttyöt, nagyon nyáladzik és ha a kis ökle a szájába téved, vadul szopogatni kezdi:-)
    Viszont az alvásokkal azóta -továbbra is- bajban vagyunk. Általában kivárom a 20 percet, még elalszik, de olyan, mintha néha nem tudna mély álomba kerülni. A napirendjét szépen kialakította, de 2-3 napja a délutáni alvást hosszú sírás előzi meg. Eddig 4szer aludt nappal és 3-4 óránként kelt éjjel. Most az egyik nappali alvást kihagyja, így az utolsó délutánira már olyan fáradt, hogy csak sír és sír, de elaludni nagyon nehezen tud. Ilyenkor dédelgetem, de mintha nem kellene neki, ha felveszem, akkor is kiabál tovább. A cicit olyankor nem fogadja el, ha mégis, nem alszik el rajta. Próbálok segíteni neki az ellazulásban (félhomány, kiszellőztetek, csend van, mert csak ketten vagyunk itthon, ringatom, kap Chamomillát a tünetei alapján), de nem járok sikerrel…végül a kimerültségtől alszik el. A másik véglet, hogy beteszem a kiságyba, ha már álmos, és szépen elalszik magától, sőt, hamarabb megy neki, ha kimegyek a szobából. Íg nagyon nehezen igazodom ki az alvásán. Az éjjeli visszaalvások is problémások szoktak lenni, felkel, szopizik, aztán 20-30 percre bealszik és utána nyűglődik, csak sokára tud elaludni, aztán másfél, két óra múlva újból éhes, megetetem, és kezdődik az egész előlről:-( Mit mondasz, 10 hetes korban ez még normálisnak mondható?
    Egyébként a fejlődése nagyon gyors, tegnap a hasáról a hátára fordult a szemem láttára (hasról oldalra már egy hete tud, és hátról is megy, mindkét irányba, kedves és mosolygós baba, imád játszani, de egyedül is elvan egy picit, kb. 10 percet. A fogzást a gyermekorvosunk is megerősítette. Kizárólag anyatejes baba, napi szinten 700-850 ml eszik (most 5 kg). Koponya és hasi uh-n 2 napja voltunk, teljesen egészséges.
    De ha jönnek a „furcsa pillanatok”, dühös és sírós lesz, akkor nem tűri sem a babakocsit, sem az autókázást, sem az itthoni nyugalmat és nem akar aludni sem.
    Mi okozhatja ezt? Hogyan tudnék neki segíteni? 3-4 hónapos korban valóban van egy lényeges változás, amikor kinyílik előtte a világ, érdeklődőbb lesz és talán kevesebbet fog sírdogálni, vagy ez csak városi legenda? Nagyon várom a válaszod, hátha tudsz valami jó kis megoldást tanácsolni.
    Köszönöm szépen, legyen szép napod!
    Üdv: Viki

    • Vida Agi

      2012. november 23. péntek

      10 hetes korban ezek még normálisnak számítanak. Próbáld meg, hogy az első két alvást kicsit kihúzod, így a harmadik is későbbre esik és nem lesz olyan fáradt estére.
      Igen, 3-4 hónaposan tényleg van egy nagyobb változás, amikor hirtelen olyasmiket is elkezd észrevenni a baba, amik addig nem zavarták, pl. a megszokott zajok is elkezdik zavarni. De ez nem ebben nyilvánul meg, inkább általános éberség, érdeklődés és nehezebb elalvás formájában jelentkezik.
      Éjjel: valószínűleg ezt még a hasfájás okozza (néhány babánál csak 3 hónapos korra múlik el teljesen) Gripe Waterrel lehet rajta segíteni, vagy mivel makacs esetről van szó, homeopátiával.

      • Maki

        2012. november 24. szombat

        Nagyon köszönöm Ági!
        Nem voltam benne biztos, hogy jót teszek-e a homeopátiával, mert a tünetek elkezdtek erősödni, de így kitartok mellette, hátha az éjjelek rendeződnének…az egy nagy előrelépés lenne, ha aludnánk 2szer 3-4 órát :-)Gripe Water-t sajnos sehol nem látok 🙁 Viszont megrendeltem az Álomba ringató praktikákat..hátha ott megtalálom a megoldást 😀 Szép napot Neked!
        Üdv:
        Viki

  • Ági

    2012. november 12. hétfő

    Kedves Ági,

    1 hónapos a kisbabánk, 1 hete voltunk 4 hetes kontrollon a gyerekorvosnál. Kislányunk bèkésen aludt a vizsgálat előtt, fel akartuk ébreszteni, de azt mondta, hogy nem kell. A baba aludt, ő pedig a szájában kezdett nyúlkálni a spatulával. Erre a baba felébredt, megijedt, hatalmasat kakilt (még nem láttunk tőle ilyet). Elkezdett sírni, egész nap nem lehetett megnyugtatni. Nem lehetett eltatni, gyakorlatilag nem aludt semmit aznap. Azóta, 1 hete, a baba az ébrenléteket végissírja, ha elalszik is, 20 perc után felébred, onnantól kezdve nem lehet megnyugtatni, sír. Hiába vesszük fel, hiába szeretgetjük meg, nem használ semmi.
    Elmondhatjuk, hogy a szopizáson kívül mindig sír.
    A kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy a vizsgálat miatt a baba egy lelki sokkot kapott és emiatt fél az alvástól, nehogy ismét álmában valami baj érje? Egyébként azóta alig van széklete, nehezen (néha segítséggel) tud kakilni.
    A választ előre is köszönöm.
    Ági

    • Vida Agi

      2012. december 13. csütörtök

      Szerintem nem az ijedtség miatt sír folyamatosan. Inkább meg kéne nézni, nem okozott-e valamilyen sérülést a szájában, a szájpadlásán a vizsgálat, ami fájdalmas neki.

  • János-Kevey Bella Nóra

    2012. november 11. vasárnap

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 6 hónapos, nyafogásának oka valószínűleg a megnemértettség. Ő nagyon hamar kezdett el kúszni és sok mindent rosszul csináltam (nem tudtam lekötni, nem tudtam napirendet kialakítani, félreértelmeztem a jelzéseit…)
    Sajnos odáig fajult a dolog, hogy kisfiam nagyon erőszakos és türelmetlen lett és nemtetszését, kérését kiabálva fejezi ki egészen addig, amíg nem az történik, amit ő szeretne.
    Pl. Fürdetés után az öltöztetéstől egészen addig, amíg a cici a szájába nem kerül, torka szakadtából ordít.
    Készítettem egy videót is az etetésről, ott is ez van, amíg a szájában nincs a kanál, kiabál két kanalazás közt.
    Itt a videó:
    http://www.youtube.com/watch?v=_77qwdWFpy4&feature=youtu.be

    Próbáltam a „Tudom, hogy türelmetlen vagy, de várnod kell kicsit.” mondatot,próbálom elterelni a figyelmét, de nem nagyon megy még.
    Ha valami kis ötletet tudnál adni, megköszönném.

    Bella

    • Vida Agi

      2012. november 23. péntek

      Ebben a korban még nem a szavak, hanem a tettek azok, amik mondanak valamit a babának. Etetés: adj a kezébe egy másik kanalat, amivel elfoglalhatja magát, amíg te kanalazol neki. Sőt, mivel nagyon ügyesen fogja korához képes a kanalat, szerintem egy kis tálat elé is tehetnél, hadd próbáljon magának tenni, akkor nem nyafogna ennyit. A többi helyzetben is ez a helyzet, bár még nagyon kicsi, de láthatóan ügyesebb a koránál, próbáld meg mindenbe bevonni, „feladatokat” adni neki, hogy ne arra figyeljen, hogy várni kell, hanem arra, amit csinál. Pl. öltözésnél a kezébe adhatsz egy pelust, a popsikrémet, fürdetni lehet már hasonfekve nagykádban, úgy jobban fogja élvezni. És egyébként, ha annyira éhes a fürdetés alatt, hogy nem bírja ki szopiig, akkor miért ne kaphatna már előtte egy kis vacsorát?

  • Judit

    2012. november 04. vasárnap

    Kedves Ági,

    a babám 4 és fél hónapos, nagyon fejlett baba, sok mindent korábban csinál a koránál, méretben is fejlett (8,5 kilo, 67 cm). Azonban nagyon nehéz vele, születése óta folyamatosan szórakoztatni kell, nagyon korán elunta magát, ölben szeretett lenni, ez talán a hasfájóssága miatt is volt. Még nem aludt át egyetlen éjszakát sem születése óta, még mindig 2 óránként ébred.
    Az utóbbi hetekben ha lehetséges, akkor még nyafogósabb, hamar elveszti a türelmét ha leteszem a játékaihoz (forog pedig rendesen, minden irányba, hasról hátra), 2-3 perc múlva frusztrált lesz, ha nem ér el valamit, és iszonyatosan sírni kezd. Szinte lehetetlen szórakoztatni, korábban velem „énekelt” ha énekeltem neki, most meg sem hallgatja, és alapvetően kevesebb dolog mosolyogtatja meg. Mellette vagyok a játszószőnyegen, csörgők, stb, semmi sem érdekli 1-2 percnél tovább. És engem borzasztóan lefáraszt.
    eszik rendesen, és foga sem jön. a 2 alsó már kinn van, és nem látunk újabbakat úton. Ezek nem lehetnek a problémák.
    tanácsodat kérném, hogy mi lehet az oka ennek a nyafogásnak? Ki fogja ezt nőni, vagy mit tehetnénk?

    előre is köszönöm a válaszod.
    Judit

  • Anna

    2012. október 31. szerda

    Kedves Àgnes,
    Kisbabám még csak 3 hónapos, de már most küzd az álmosság ellen. Egyszerűen csak ordít és vagy cicin, vagy kézben nyugszik meg. Ha lerakom csak jobban felhúzza magát. Cumi nem kell, azt sehogy sem fogadja el.
    Félek, hogy mi lesz kesöbb, ha már cici nem lesz, akkor hogy nyugszik meg?
    Valamint az normàlis, hogy még mindig van, hogy egy órát eszik?

    Köszönóm elöre is a választ. 🙂

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      Igen, normális, hogy néha még mindig hosszasan eszik.
      Nem gond, ha 3 hónaposan csak kézben vagy cicin nyugszik meg. Még kicsi, nem tudja magát kikapcsolni elalvás előtt és ellazulni, ehhez segítségre van szüksége. Ahogy fejlődik, egyre jobban fog ez menni neki. Segíthetsz neki, ha besötétítesz, egy takaróba csomagolod elalváskor és susogsz neki, ettől ellazul.

  • Zsuzsi

    2012. október 31. szerda

    Köszönöm! Nagyon hasznos volt! A telefonálós dolgot mostanában kezdte. Neki is van játéktelefonja, azt adtam a kezébe, amikor én telefonáltam. 🙂