Ha kiborul a bili

Vannak napok, amikor a mintagyerekek is megbolondulnak, látszólag ok nélkül. Mi anyukák, általában ilyenkor is a túlélésre játszunk: először próbálunk rájönni, mitől bolondult meg a gyerek – ettől ugyan a problémát még nem sikerül megoldani, de legalább a bűnbak megvan, amire rá lehet fogni 🙂

Ha kiborul a biliAz aktuális hibafelelős, amitől nyűgösek a kisebbek és a nagyobbak, a frontátvonulás, örök ellenlábasunk, hiszen csemeténk hol rosszul alszik tőle, hol egész nap ok nyafog. Ilyenkor persze mi, anyukák is nyűgösebbek vagyunk, legszívesebben beállnánk mellé sírni egy sort.
Van, hogy ilyenkor napokig rajta a dili – rajtunk meg kitör a depresszió.

Az egyik legjobb megoldás ilyenkor az, ha a kis sajtkukacot lepateroljuk a játszótérre, vagy a kertbe, ahol kiszaladhatja magát, a kisebbekkel 10 kilométeres megatúrára indulunk babakocsistól – ez utóbbi nemcsak rosszkedvünket űzi el, hanem az alakformálásnak is kiváló.

Pár napja azonban nem tudtam mit tenni – szakadt az eső, a két gyerkőc pedig csak szaladgált fel-alá, mint pók a falon. Ilyenkor kell az ember lányának a lelke mélyéről kihalászni a maradék erejét és olyan játékot kitalálni, ami leköti őket egy időre: Gyere, süssünk palacsintát! (imádja keverni a tésztát, keverni a krémet, megkenni, össztekerni, megenni :)), Só-liszt gyurmázzunk! (ez már a 15 hónaposomat is leköti), Engedjünk vizet a kádba és horgásszunk! (műanyag játékokat hálóval).

Ha pedig kreativitásom csődöt mond, vagy már napok óta szakad az eső, akkor előveszek a szekrény tetejéről egy doboz régi játékot, ami már rég nem volt elől. A kicsi végre kedvére pakolhat (ezt imádja), a nagy pedig máris elmélyült játékba kezd.

Ilyen szürke, esős napokon, amikor gyerekek unatkoznak, jó szolgálatot tehet a gumicsizma és az esőkabát is. Amikor a kicsi még egész kicsi volt, kenguruba tettem és ernyővel a fejünk felett indultunk pocsolyázni – így legalább kijutottak a levegőre is.

Persze lehet, hogy neked sincs kedved semmit csinálni, ilyenkor tényleg az a legjobb, ha megkeresed a régi kedvenc filmedet, amit depis napokon szoktál betenni, és agyilag átkapcsolsz egy olyan világba, ahol nincsenek nyűglődő gyerekseregek a nyomodban – hiszen te sem csak anya vagy, néha anyaként is lehet jogod legalább a fejedben más üzemmódra váltani.

És Te?
Mit szoktál csinálni, amikor a baba egész nap üvölt, a gyerekek egymást gyepálják és különben is: eleged van az egészből? Oszd meg velünk ötleteidet, tippjeidet, segítsünk egymásnak!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Zöldi Ágnes

    2008. július 10. csütörtök

    Szerencsére nagyon ritka, hogy kiboruljon a bili, de épp ezért nehezebb elviselni és főleg rájönni az okára. Pláne, mikor csak 1 napig tart, és másnaptól megint elvan egész nap a játékaival, énekelget, rá se kell nézni…. csak néha enni adni.

    De a bilis napokon, amikor csak nyafog, és engem akar, és hiába kap meg, még mindig nyafog, és semmi sem jó, az a legjobb, ha rá sem hederítek, hanem elkezdek tornázni. Az első 5 perc idegörlő egy nyüszítő kis csimpánzzal. A második 5 percben már izzadok, nő az adrenalinszintem, és a nyafogás is alábbhagy. Tényleg látja, hogy nem érdemes, de fel is kelti az érdeklődését az amit csinálok. A harmadik 5 percben már ő is kéri a súlyzót…. innen szerencse dolga, hogy folytatódik a nap, de nálunk viszonylag simán, és a napi torna is megvolt!

  • hajni

    2008. július 10. csütörtök

    Orulok hogy megtalaltam ezt az oldalt,habar meg nem aktualis mert az en porontyom meg csak hat honapos lesz ebben a honapban.Azert neha vannak nehez napok de mi meg(en is es a baba is)megnyugszunk egy kis enekelgetestol.

  • simonffy-kiss erika

    2008. július 10. csütörtök

    Sziasztok.
    Ez a tema most pont jokor jott nekem,mert nalunk a tegnap volt egy ilyen ,,kiborul a bili” nap.Mar mar telyesen ketsegbe voltam esve es egyszeruen mar semmi otletem sem volt mit tegyek hogy elvonjam a fiam figyelmet a sirasrol.Barmit tettem nem erdekelte nem akart aludni sem pedig delbem mindig alszik egy -ket orat de most nem akart.Fogtam magam es kezdtem fel oltoztetni a fiucskat es a kislanyom is hamar osszeszedtte magat ,hogybabakocsistol megyunk jo messzire hatha az uton majd szundikal egy picit.Na de erosen tiltakozni kezdett az oltozkodes ellen es amit en ra adtam o egy perc allatt le is vette magarol,en meg gondoltam eggyet es ugy hagytam badiban es le ultettem a szekrenye elibe es engettem hogy huzza ki az osszes zoknit meg cipoket es lass csodat olyan boldog lett ettol ,hogy a nagy jatszas kozepette egyszer csak ra m hajtotta a kis fejet es mar aludt is.Mikor fel ebredtt mar minden rendben volt egy mosolygos kisbaba lett.

  • Váncza Tímea

    2008. július 09. szerda

    Ha tehetem, akkor a církuszos napok délutánjain elpasszolom a gyerkőcöket nagyinak, én meg dolgozgatok kicsit a neten 🙂
    Ha nagyi is nyűgös vagy nem ér rá, akkor összerámolom az aprónépet és megejtjük a heti nagybevásárlást. A nagyobbik ezt általában élvezi (7 éves), a kissebbik meg szeret lógni rajtam a kenguruban 🙂 Mire hazaérünk már elég fáradtak lesznek, hogy ágyba dugjam őket egy gyors vacsi és locsi után 🙂

  • Szálas Tímea

    2008. július 09. szerda

    Én elszámolok tízig és újra kezdem kedvesen türelmesen , mit játszunk, mit énekeljünk, hová menjünk kérdéssort. De ha elmegy a türelmem akkor hát csak kapkodom a levegőt. Eddig szerencsém volt a nagyobb gyerekemmel mert Ő nagyon alkalmazkodó, de a kicsi most 9 hónapos és néha nehéz kitalálni mit is akar. Megpróbálom kifárasztani dalokkal, énekekkel, mondókákkal, néha bevonom a tornámba ami nagyon tetszik neki, vagy elmegyünk sétálni ami nagyon fárasztó főleg ha kivagy borulva már. Amúgy ha megpróbálod kizárni a gyerekzsivajt és ha csak bambulsz ki a fejedből az is megteszi hogy kikapcsolódj. Egy jó ötlet, mire való az apuka? Egy stresszes munka után a legjobb a játék, ilyenkor a gyerek is örül a mama meg felkészülhet a következő napra.

  • Nagy Éva

    2008. július 09. szerda

    Kíváncsi vagyok mások hozzászólására, mert nekem ezek a napok katasztrófák. És egyre nehezebben bírom:( Fáradt vagyok, és nem tudok velük mit kezdeni. Az emeltről lecipelni őket, babakocsival csomagokkal a sétához – háááát nem egyszerű… A lakás kicsi, már unják a játékokat. De a fentieket kipróbálom, hátha…..