A baba alvása 1-másfél éves korig

10-12 hónapos kor körül egy nyugodtabb korszak kezdődik az addig rosszabbul alvó babák életében is: a mozgásfejlődéssel, szeparációs szorongással kapcsolatos problémák végetérnek, a felső metszőfogak már kibújtak, és a napközbeni sok mozgás, mászás, felállás, járás annyira lefárasztja a lurkókat, hogy délután is többet és mélyebben alszanak, valamint éjszaka is ritkulnak a felkelések.

A baba alvása 1-másfél éves korigA legtöbb baba ekkorra már átalussza az éjszakát, vagy ekkor kezdi el, a nagyon rossz alvóknál pedig ritkul az éjszakai nyűgösködés, ritkábban kelnek fel és könnyebben visszaalszanak.

Ennek az idilli állapotnak 14-15 hónaposan ideiglenesen végeszakad: először az alsó metszőfogak áttörése, majd fokozatosan a felső és alsó metszőfogak, valamint a kisőrlő fogak kibújása okoz álmatlan éjszakákat. A különbség a korábbiakhoz képest az, hogy most már a fogak áttörése egyértelműen azonosítható folyamat: a kicsik ínye megdagad, gyakran az arcuk is, a rágás fájdalmas, láthatóan masszírozzák egész nap a fájdalmas ínyüket, az íny gyakran véres. A fogacska kibújásával (4-5 napig tart) mindig visszaáll a megszokott rend.

1 éves korra a kicsik alvása már a felnőttekéhez hasonlóa tagolódik, nagyjából másfél órás szakaszokra, így ha a kicsi ebben a korban még mindig félóránként kel fel éjszaka, akkor valószínű, hogy nem alussza ki magát rendesen. Ilyen esetekben érdemes alvásambulancián segítséget kérni.

Az 1-másfél éves kor közötti tartós alvászavarok oka a babánál szinte mindig a korábbról visszamaradt rossz megszokásokban keresendő, de lehetnek egyéb problémák is a háttérben:

  • nagy melegben, kánikulában, illetve fűtési szezon elején gyakran felébrednek a gyerekek inni éjszaka, ez természetes (hiszen, mi felnőttek se tudunk nagy melegben olyan jól aludni), mint ahogyan az is, hogy ilyenkor nem alszik olyan jól a kicsi, reggel korábban felkel, este nehezebben aludhat el (viszont cserébe a délutáni szieszta tovább tarthat)
  • orrdugulás, megfázás is gyakran áll a gyakori felkelések hátterében
  • fülfájás, nagy orrmandula miatti nehézlégzés is lehet az alvászavarok okozója
  • lelki okok, szorongás, bölcsődébe való beszoktatás, idegenektől való félelem (pl. ha valaki más vigyázott rá napközben) is állhat a háttérben

Mikor tekinthető kórosnak?
Ha 1 éves korban a baba éjszakánként nem alszik át legalább másfél órát egyben, akkor biztosan kóros folyamatról van szó, idegrendszeri érettsége alapján ugyanis ennyit át kéne tudnia aludni egyben.
Tisztázni szeretném azonban, hogy ha a baba csak mocorog, csukott szemmel forgolódik stb. az nem tekinthető felébredésnek, csak az, amikor teljesen felébred és segítséget kér a visszaalváshoz.

Hogyan szoktassam le?
Alapesetben ebben a korban már csak nyomós indokkal kelnek fel a babák éjszaka (fogzás, nátha, szomjúság stb.), ha mégis felkel, annak a legtöbbször az áll a hátterében, hogy ezt szokta meg. A megszokásokon 1 éves kor után változtatni nagyon nehéz és szinte lehetetlen sírás nélkül megúszni, ekkor ugyanis már annyira erős a kicsi akarata, és annyira ragaszkodik a megszokásokhoz, hogy nehéz másra rábírni.

Célt csak akkor érhetsz, ha apró lépésekben változtatsz. Pl. az első pár napban csak annyit próbálj meg, hogy cicin vagy ringatva altatod, ahogy szoktad, de nem várod meg, amíg mélyen elalszik, hanem még félálomban beteszed az ágyába. Ha sír, kiveszed, megnyugtatod, de aztán megint visszateszed mindaddig, amíg el nem alszik. Éjszakai felkeléseknél, nappali és esti elalvásnál ugyanezt a játékot kell végigjátszanotok, de azt tudnod kell, hogy ebben a korban akár másfél óra is beletelhet, mire egy csökönyösebb gyerek beadja a derekát és elalszik. Viszont ez csak az első alkalom, másodszorra harmadszorra egyszerűbb lesz.

Ha nincs kedved átszoktatni, ilyenkor jobb ha a kényelmesebb módszert választod és ezentúl együttalszotok, amíg ki nem növi ezt a nyűgös időszakot. Ha már jobban alszik éjjel, egyszerűbb lesz a saját ágyába szoktatni.

Köztes megoldás lehet, ha pár napig apa megy be hozzá éjszaka és ő fekteti le. Ilyenkor az első alkalommal még talán lesz egy kis sírás, de másodszorra már nem.

Ebben a korban már a kicsi értelmére is hathatsz. Elalváshoz bevezethetsz rituálékat (mese, éneklés, hátsimi), kabalaállatokat (vagy kaphat kispárnát is), cici helyett kaphat vizet. A saját nyelvén, higgadt, érthető hangon el is magyarázhatod neki, hogy mostantól milyen új szokások lesznek elalváskor, miért fontos, hogy aludjon.

Mivel a gyerekek
egy része képes egész nap szaladgálni, pakolni, nehéz alvásidőben lecsendesíteni őket. Érdemes rászánni 10 percet és segíteni a kicsinek az ellazulásban, mesélni, ringatni, énekelni, halkan mondókázni, ami kizökkenti a rohanásból és segíti az elalvást.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

77 Comments

  • Marcsi

    2011. május 26. csütörtök

    Azt még szeretném hozzátenni a levelemhez, hogy mindig is rossz alvó volt, egyébként már 14 foga van, és már áttört a következő 2 is.

  • Marcsi

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni, mert már úgy érzem, teljesen kikészültem, alig alszom, és már azon is aggódom, hogy valami komolyabb oka lehet az éjszakázásnak nálunk. Kisfiam nemsokára 16 hónapos lesz, élénk, állandóan nyüzsgő, sokat mozgó, érdeklődő baba. Imád a levegőn lenni, órákat vagyunk kinn, játszik, homokozik, sétálunk (mellettem jön, nem babakocsiban). Az éjszakai alvása azonban meglátásom szerint katasztrofális. Este 8-kor fürdés, utána még játszunk kicsit, olvasgatunk, aztán tápszer, és lefekszünk. A mi ágyunkba fektetem le, mert hónapok óta nem hajlandó a sajátjában elaludni. Melléfekszem, és kb. két hónappal ezelőttig nem is volt ezzel gond, fekvés, pár perc, és aludt is. Aztán a saját ágyába teszem, külön szobába. Csak egy hete költözött át, reméltem, hogy talán javul a helyzet, de eddig nincs változás. Tehát mostanában ha lefekszünk, nem akar elaludni, sokszor 9-9.30-kor se, hanem forgolódik, a párnát tépi, dobálja magát, felül, újra lefekszik, mindent csinál, csak nem alszik. Ez kb megy fél de van, hogy háromnegyed óráig, és akkor végre kidől. Azonban egy-két óra után már sír is, akkor megyek, csak vizet kap, iszik, általában elfordul magától, vagy oldalra fordítom, és alszik tovább. Ritkán utána is nyöszörög, dobálja magát, forgolódik, aztán elnyugszik. De majdnem minden éjjel 4-5-ször kel reggelig, úgy, hogy fél hat-6 körül már éhes, megetetem, és utána alszik még általában 8-ig. próbáltam már későbbre tolni a hajnali evést, csak megitatom akkor is, legtöbbször még egy órára elaszik olyankor is. De nem tudom, szüksége van-e még neki ilyen hajnali evésre, vagy csak megszokta ezt. Próbáltuk már azt is, hogy Apa altatja este, de 20 perc után feladtuk, mert az ágyban sem maradt meg vele, folyton lemászott, és ott sírt az ajtónál, hogy ki akar hozzám jönni. Az mindegy, hogy éjjel ki itatja meg, mert nincs teljesen fenn, de ha nem kap cumisüveget, felébred. ez csak rossz szokás, vagy tényleg lehet óránként szomjas? Nappal két órát alszik egyébként, de ugyanazt csinálja az elalváskor, mint este, pedig máe alig lát az álmosságtól. Mit tehetnék, hogy jobban aludjon, és ne kelljen folyton fennt lenni miatta, mert ez már nagyon fárasztó. Illetve hogy tudnám rávenni, hogy a saját ágyában aludjon el, egyedül?

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Valószínűleg itt arról van szó, hogy a nappali élményeit éli át újra, ezért alszik ilyen aktívan. Segíthet a Rooibos tea is, ami egy enyhe kellemes ízű gyümölcstea és enyhén nyugtató hatású. Késő délután egy csészével igyon meg belőle legalább.
      Ha nagyon túlpörgött nappal, sokat játszik, sok élmény éri, akkor ez is állhat az ébredések hátterében. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás bogyó,amiből este lefekvés előtt 5 golyókát kell elszopogatni (vagy vízben feloldva adni)

      Az esti altatásra mindenképpen időt kell szánni ebben a korban, mindig tartsatok egy esti ellazító rutint, legyen meseolvasás, hagyd, hogy ő kapcsolja le a lámpát (ezt nagyon szokták élvezni), de utána már szigorúan alvás legyen.

  • Kriszti

    2011. április 12. kedd

    Szia Ági!

    Kisfiam 15 hónapos és az alvásával a következő a „gondom”. Nagyon könnyen elalszik este 9, negyed 10 körül. Viszont ha szerencsénk van akkor csak kétszer kel fel, kb 3-kor és utána 4-5 felé. Viszont akkor meg kell szoptatnom, mert addig sír amíg nem kapja meg a cicit. Háromkor a férjem át is hozza az ágyunkba, mert ha nem hozzuk át, akkor visszaalszik ugyan, de 40 percenként felsír és újra be kell menni hozzá (külön szobában van). Az a kérdésem, hogy hogyan szoktassuk le a hajnali kelésről és a hajnali szopiról? Félek, hogy így az ágyunkba fog szokni..!Próbáltuk itatni, de nem fogadja el a vizet, csak a cicit. Ha nem kapja meg akkor üvölt akár egy órát is. 7 foga jött ki, kétszer szopizik még (este és hajnalban). Reggel pedig 7-8 között kel és olyankor is szopizna, ha lenne mit… 3 hónapos koráig cumizott, de utána magától eldobta és nem is tudtuk visszaadni neki.
    Napközben még kétszer alszik egyszer 1 órát, délután még másfél órát.

    Előre is köszönöm válaszát!

    Üdvözlettel,

    Kriszti

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      A legtöbb baba másfél éves koráig felkel hajnalban enni vagy inni, erről nem kell leszoktatni, leszokik majd magától, ha már nem lesz éhes/szomjas.

  • Annamari

    2011. március 28. hétfő

    Szia!

    Kislanyom 16 honapos, mindig is keveset aludt, de a honap elejen sajnos elkapta a hanyas, hasmeneses virust, es 3 napra korhazba kerult, en vegig vele voltam 1 percet sem hagytam egyedul, viszont azota ejjel nem alszik. Viszonylag koran fekszik 7-8 kozott egyedul elalszik 10-15 perc alatt siras nelkul, es 3-4 ora mulva ebred, mi nem foglalkozunk vele elvan egy ideig a kisagyaban, de ha megunja akkor ordit, mint akit olnek. Most jott ki neki 4 foga is biztos ez is belejatszik. Szeretnem megkerdezni, hogy tudnam errol leszoktatni, mert egyreszt nagyon faraszto mar az egesz csaladnak, masresz nagyon sajnalom mar a kicsiket. elore is koszi a segitseget

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Valószínűleg a kórházban szerzett élmények miatt nyűgösebb most. Ami segíthet:
      – Vacsora előtt kicsivel Rooibos teát itatni 1 csészével, ez kellemes gyümölcsízű, nem gyógytea, nincs benne koffein, és enyhe nyugtató hatású (legalább 4 napon át érdemes próbálni, hogy segít-e nála)
      – Mesélő Hold illóolajat lehet párologtatni éjszakára a szobájában (illoolajok.hu-n kapható)
      – Ha nagyon nem tud visszaaludni, akkor magatok közé fektetve is elaltathatjátok majd visszakerülhet az ágyába,
      – Segíthet az is, ha ilyenkor Apa megy be néhány napig, mert neki könnyebben elalszik és utána pár nap múlva már nem fog kelni, mert tudja, hogy „csak” Apa jön.

  • Kovács Alexandra

    2011. március 24. csütörtök

    szia Ági,
    kisfiam 9 hónapos koráig szopott.10 hónapos korától 1 éves koráig átaludta az éjszakákat.Aztán nagy változás történt.Azóta éjjel szinte minden órában felkel,sír és nagyon nyűgös!foga felül 6,alul 4 van!Dentinox,dologél nem használt.(Nappal kétszer alszik egy-egy órát)szigorú napirendje van csecsemő kora óta!
    Mit tegyek?

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      Mi miatt ébredhet fel éjszaka másfél óránként a kicsi 1 évesen?

      1. Fogzik Ha még nincs kint legalább 6 foga, vagy ha 6 foga már áttört korábban, akkor most jöhet a 7.-8. foga, vagy ha hamar kezdett fogzani, akkor már az őrlőfogak is jöhetnek, ezen alkati homeopátiás szerekkel tudsz segíteni, erről bővebb információt a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      2. Ha veletek egy szobában alszik, akkor felébreszthetik a zajaitok (forgolódás stb.)

      3. Mozgásfejlődés Ha most tanul mászni, felállni, járni, akkor a saját mozgása is felébresztheti. Ezen segíthet ha hálózsákban alszik, de a mozgásfejlődés okozta nyugtalanságon segíthet a Rooibos tea is, amiből reggel és este 1 csészével lehet meginni vagy a Mesélő Hold illóolaj, amit a szobájában lehet párologtatni.

      4. Szeparációs szorongás: éjszaka is teszteli, megvagy-e, amikor megébred, akkor rögtön téged keres, csak veled akar visszaaludni. Ezen segíthet, ha este pár napig Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá (vizet ad). Az első éjszaka nagyon nehéz lesz, de 1-2 nap alatt ez teljesen rendezni szokta a problémát, hiszen így a kicsit nem hagyjátok magára, de rájön, hogy éjjel bármit csinál, nem jön anya, ezért inkább megtanul maga visszaaludni.

  • Erika

    2011. március 23. szerda

    Szia Ági!
    A mi problémánk a következő,amire kétségbe esetten várjuk a választ,hogy van megoldás vagy az idő majd meg oldja?Tehát az én kis fiam most 15 hónapos és k.b. 5 alkalommal aludta ár eddig az éjszakát.Van amikor egy de 3-4 alkalom a gyakoribb,ami a fel kelések számát jelenti.vízen és cumin kívül mást nem kap éjjel,sokszor csak vissza rakom ahogy fel van állva és már alszik is tovább.A hideg párologtató egész éjjel megy,tehát nem száraz a levegő,hálózsákban alszik,próbáltam ki venni,hogy nem-e nem tudd benne forgolódni de a helyzet változatlan,szerintem a levegő is el fogadható,tehát nincsen sem meleg,sem hideg.Ha van még valami megoldás kérlek írd meg,előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      Ennek két oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Farkasné G. Hajnalka

    2011. március 22. kedd

    Kedves Ági! Kislányom 1 éves múlt március 12-én. Az alvásával sosem volt gond, 1 hónaposan átaludta az éjszakát, sosem kellet ringatnom, altatnom, nem kellett különböző praktikákat bevetnem hogy aludjon, egyszerűen beteszem a kiságyba és elalszik. Ez most is így van este, fürdik 7órakor, megissza a tápszert, büfizik, lefektetem és alszik a saját szobájában, ágyában. A nappali alvásával lettek gondok néhány napja. Sír ha lefektetem, feláll, ugrál, rázza az ágyat pedig nagyon álmos. Korán kel fél 6 körül, mert korán fekszik. Nagyon nehezen tud elaludni és csak úgy ha ott ülök az ágya mellett. Nem érek hozzá, nem csinálok semmit csak ott ülök. Mi lehet az oka, talán a fogzás? Larának már az örlői jönnek, 10foga van, alsó két örlő kibújt, felsők most kezdenek bújni. Aggódom, hogy mi állhat a háttérben. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Farkasné

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Ez a kicsi önállóságának fejlődéséből adódik: teszteli, hogy vajon, ha ellenáll, akkor mi a reakció, engedsz-e neki. Ha következetes maradsz és ilyenkor nem veszed ki, nem akarod elaltatni, hanem ugyanúgy aludnia kell, mint eddig, akkor rendeződni fog néhány alkalom után a dolog.

  • Ági

    2011. március 10. csütörtök

    Szia Ági!
    16 hónapos iker fiaim vannak. Nekünk nem az éjszakai alvással van gondunk, hanem az ebéd utáni pihenéssel. Kb. 4 napja a Levente fiam egyszerűen nem hajlandó elaludni délben, csak hisztizik, hogy vegyem ki és be akar menni a tesója ágyába játszani Vele. Már mindent megpróbáltam (ringatás, éneklés, értelmére hatni,stb.). Hozzáteszem most bújt ki 5 foga és még kettővel kínlódik. Az egészben azt nem értem, hogy éjszaka viszont egyszer kel fel szomjoltás miatt (kb.4-5 órakkor). Mit tegyek? Előre is köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ezt nem a fogzás okozza, szimplán a gyerek akaratáról szól. Ki akarja próbálni, meddig mehet el, engedsz-e neki. Próbáld meg kicsit később fektetni, mint az eddig megszokott időpont, hátha fáradtabban könnyebben elalszik és alakítsatok ki a nappali alvás elé is rutint, hogy ne legyen olyan éber, amikor ágyba kerül (meseolvasás, besötétítés stb.), valamint legyél következes abban, hogy nem engedsz a hisztinek.

  • Tápai Viktor

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági.
    Kislányunk 11 hónapos, a hónapok alatt csak 3-szor aludta át az éjszakát.
    Néha 1-2-szer ébredt enni,aztán aludt tovább,igaz cicin alszik el,de utána ágyikó és aludt tovább.
    Kb.2-3 hete sokszor felébred,van,hogy visszaalszik tápszerrel,teával,nagyon ritkán vizzel mert azt nem igazán szereti,nagyon cicifüggő ha nem alszik vissza cumisüveggel a akkor a párom újra megszoptatja.
    Sajnos a párom már nagyon fáradt,és egyre többször kerül a nagyágyba,engem nem zavar, de úgy gondoljuk,hogy nem kellene odaszoknia.
    Most nappal már úgy altatjuk,hogy szopi és mielőtt teljesen elaludna,betesszük a kiságyba,persze rögtön felháborodik,akkor ki ,pici ringatás (kb.fél perc)és vissza.
    Mit tegyünk hogy végre átaludja az éjszakákat?Normális az hogy 11 hónaposan még éhes éjjel?
    Fél nyolc fürdés,szopi tápszer kb 8 körül,ha marad tápszer akkor azt később megkapja, a cumit és az alvósállatkát is próbáltuk többször,de nem vált be.
    Most megrendeltük az álomba ringató praktikákat is ,kíváncsian várjuk.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      11 hónaposan még előfordulhat, hogy 1-2 alkalommal valóban éhes vagy szomja éjjel, de semmiképpen sem gyakrabban, mint 3-4 óránként. Az ébredések hátterében több dolog is állhat:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • vida réka

    2011. március 07. hétfő

    jo napot

    szeretnék tanácsot kérnimert mostmár 17honapos a kisfiam és még mindig söt egyre jobban ragaszkodik a cicin valo alváshoz.este a fürdés és mese után ha nem álmos még hintázik is,de amikor nemtudja a szemét nyitva tartani akkor is kéri a cicit.éjjel inkább hajnal felé többször is felkel és kéri.félálomban is tudja hogy merre keresse és ha nem adom oda kétségbeesetten sirdogál.

    aludt már el egyedül néha néha és elis forditja a fejét,mikor már elalszik
    attol félek hogy valami lelki bajt okozok neki mert beszélni pl még nem kezdett el.
    akármi baj történik egyböl cicizni akar,egyébként értelmes bátor nyitott kisfiu,csak annyira megszokta hogy szerintem igy marad.
    én abban biztam hogy magátol elhagyja de erre már semmi esélyt nem látok.

    mit tanácsol ha ennyire résen van egy baba az elválasztásra?

    köszönöm

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Az a gond, hogy a fiad most már megszokta a cicin való elalvást és éjjel is csak azon tud visszaaludni. Több mód is van rá, hogy leszoktasd róla, de néhány napig nagyon nehéz dolgod lesz, bármelyiket is választod:
      1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
      2. Azt is megteheted, hogy este hozzádbújva alszik el, de szopit nem kap, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy éjjel is ezt akarja majd visszaalváshoz
      3. Azt is lehet, hogy szépen nyugodtan megbeszéled vele még napközben, hogy mostantól nincs cici, és megindoklod valamivel (indoklásra többféle verziót hallottam már, pl. „elvitte a nyuszika a tejet a nagyon kicsi babáknak”, „elfogyott a tejecske” stb.). Ha kéri, akkor megint elmondod ugyanezt a történetet. Az altatásnak azonban ugyanúgy kell adni egy keretet, mint addig, tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor most szépen el fog ezentúl aludni magától, mert valamilyen mód kell, ahogy elaltathatja magát, pl. bevezetsz valamilyen alvósállatkát, de sokszor az is segít, ha a te párnáddal aludhat el.
      4. 1-2 napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, ez általában gyorsan hatni szokott, Apának ugyanis nincs tejszaga és hozzá másként állnak, mint Anyához, rólad tudják, hogy megengedőbb vagy. Az első alkalom lesz nehéz, azt át kell vészelni, addig te tűnj el és Apa is készüljön rá, hogy nem 2 perc lesz elaltatni a gyereket, de onnantól kezdve rohamos javulást fogtok tapasztalni.

  • Szilvia

    2011. február 28. hétfő

    Kislányom 13hónapos.
    5hónapos koráig teljesen végig aludta az éjszakát.Azóta eleinte 2-3óránként,majd óránként felsírt.Ha cicit kapott megnyugodott.Visszaraktam a kiságyába,de kelt nem sokára kb.2óra múlva.Ezt pár hétig tudtam csinálni,de pár hét után,beköltözött az ágyunkba.Azóta ugyanúgy 1,5-2óránként kel.Felsír,és addig sír,még cicit nem kap,és attól visszaalszik.1évesen írt fel neki a gyermekorvosunk Sevenaletta gyógyszert,10napig ,este fél tablettát.2napig este10órától aludt fél1-ig.Nem nagy teljesítmény.Utána a maradék 8napot ugyanúgy aludta,mintha gyógyszert sem kapott volna.
    Nappal aranyos,játszik,eszik-iszik,okos.
    Mit tegyek?Sírni nem hagyom.
    Ez a kevés alvás nem megy az egészségére?Vagy ő alszik,csak valamiért felriad,és én úgy érzem ,hogy felkel?
    Köszönöm válaszát!
    Napirendünk van,nappal jól alszik,órát-1,5órát(11hónapos koráig csak 2szer fél órát aludt),kipróbáltuk a fogzásra való Chaomilla Vulgárist,este vacsorát kap,nem nehéz ételt,nyugtató tusfürdőt.Igazán mindent,amit lehet.Mégis felsír,és csak cicin alszik el.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      A babák sokkal felületesebben alszanak, ezért ő így is ki tudja pihenni magát, semmi baja nem lesz tőle. A gondot az okozza, hogy veled alszik, ezért érzi az anyatejszagot, ezért amikor a felszínes alvási szakba kerül (ebben a korban kb másfél óránként), akkor cicivel altatja vissza magát, mert ezt szokta meg. Amit tehetsz:

      1. Továbbra is együtt alszotok és idővel kinövi majd.
      2. Kiköltözteted az ágyból, éjjel pár napig Apa megy be hozzá és vizet ad neki (az első éjszaka biztosan nehéz lesz, de ezt a megoldást általában gyorsan elfogadják a babák) és így leszokik a gyakori ébredésekről (illetve fog ébredni, csak képes lesz önállóan visszaaludni)

  • Tápai Viktor

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági.

    Kislányunk 11 hónapos, a hónapok alatt csak 3-szor aludta át az éjszakát.
    Néha 1-2-szer ébredt enni,aztán aludt tovább,igaz cicin alszik el,de utána ágyikó és aludt tovább.
    Kb.2-3 hete sokszor felébred,van,hogy visszaalszik tápszerrel,teával,nagyon ritkán vizzel mert azt nem igazán szereti,nagyon cicifüggő ha nem alszik vissza cumisüveggel a akkor a párom újra megszoptatja.
    Sajnos a párom már nagyon fáradt,és egyre többször kerül a nagyágyba,engem nem zavar, de úgy gondoljuk,hogy nem kellene odaszoknia.
    Most nappal már úgy altatjuk,hogy szopi és mielőtt teljesen elaludna,betesszük a kiságyba,persze rögtön felháborodik,akkor ki ,pici ringatás (kb.fél perc)és vissza.
    Mit tegyünk hogy végre átaludja az éjszakákat?Normális az hogy 11 hónaposan még éhes éjjel?
    Fél nyolc fürdés,szopi tápszer kb 8 körül,ha marad tápszer akkor azt később megkapja.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Tápai Viktor

      2011. február 28. hétfő

      Azt elfelejtettem írni,hogy a cumit és az alvósállatkát is próbáltuk többször,de nem vált be.

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      Előfordulhat, hogy 11 hónaposan is 1-2 alkalommal éhes vagy szomjas éjszaka, azonban ha gyakran kel és nem 3-4 órás periódusokban, hanem gyakrabban, akkor nem éhes, hanem valami más ébreszti fel., Ebben a korban ez általában a fogzás, a szeparációs szorongás vagy a mozgásfejlődés miatti nyűgösség szokott lenni. Ha nincs még legalább 6 foga és nappal nyálzik, mindent a szájába vesz, rág, akkor a fogzás lehet a gond, ezen alkati homeopátiás szerekkel tudtok segíteni (ehhez a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz segítséget).
      Ha nem ez a gond, akkor viszont meg kell tanítani egyedül elaludni. Erre vagy az a megoldás, hogy éjjel bármi történjék csak vizet kap, vagy ha úgy altatjátok, kis dédelgetés után leteszitek a kiságyba, ha sír, akkor kiveszed, megnyugtatod, és megint visszateszed és így tovább, ameddig el nem alszik (ebben a korban első alkalommal akár másfél óra is eltelhet ezzel, de ha következetesen minden ébredésnél és altatásnál így csináljátok, néhány nap alatt megtanul egyedül elaludni).
      Vagy az is megoldás, ha néhány napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjszaka is, ebből általában 1-2 nap alatt megszokják, hogy nincs éjjel cici és úgyis „csak” Apa jön (a szeparációs szorongás miatt ugyanis azt várja a baba, hogy Anya jöjjön) és inkább elalszik egyedül.

  • NR Kriszta

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Lányom 1 éves.
    Cicin alszik el,nappal ezzel nincs is gond.10perc és már alszik is a kiságyban.De este…
    Nappal kb 1-1,5 alszik.Este 7körül fürdik,és utána rögtön alvás.De ő ezt tudja is,elaszik rögtön jobbik esetbe,le is teszem,de 10-20perc múlva rázendít,feláll és ordít.Hiába nyugtatgatom,itatom meg.Kiveszem,de semmi.
    Csak cicin aludna egész éjjel.És ez jó párszor megísmétlődik,kb 2órán át ez megy minden este.Ha este éberen teszem a kiságyba már ordít.
    De már annyira fáj a cicim,nem tudom mit kéne tennem.
    Sajnos egyedül vagyok a férjem külföldön van,lehet ennek is betudható,de nem tudom hogy lehetne valami humánus módszerrrel alvásra bírni,mert egyedül az éjszakában nem szívesen hallgatnám a sírását.

    VÁlaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Az a gond, hogy erről le kell szoktatnod, és ez hisztivel, sírással járhat majd. Amit tehetsz:

      1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
      2. Azt is megteheted, hogy este hozzádbújva alszik el, de szopit nem kap, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy éjjel is ezt akarja majd visszaalváshoz
      3. Azt is lehet, hogy szépen nyugodtan megbeszéled vele még napközben, hogy mostantól nincs cici, és megindoklod valamivel (indoklásra többféle verziót hallottam már, pl. „elvitte a nyuszika a tejet a nagyon kicsi babáknak”, „elfogyott a tejecske” stb.). Ha kéri, akkor megint elmondod ugyanezt a történetet. Az altatásnak azonban ugyanúgy kell adni egy keretet, mint addig, tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor most szépen el fog ezentúl aludni magától, mert valamilyen mód kell, ahogy elaltathatja magát, pl. bevezetsz valamilyen alvósállatkát, de sokszor az is segít, ha a te párnáddal aludhat el.
      4. Vagy segíthet (és ez jár a legkevesebb sírással), ha éjszaka együtt alszotok.

  • Évi

    2011. február 25. péntek

    Szia Ági!

    Fiacskám 3 hónapos, leírom a napirendjét ami általában eggyező, néha eltér. Kiváncsi vagyok, hogy ez megfelelő e a 3 hónapos babámnak, nem e baj, hogy ennyit szunyókál.

    Este 21-06 alszik nagy általánosságban és 120-150 ml között fogyaszt tápszert.

    Reggel ébredés után eszik majd visszaalszik még 3-4 óra hosszát. Utána ébred és pici játék után éhes lesz majd eszik és megint szunya kb 1-1,5 órát van fent.A következő etetéskor ébred, eszik, pici játék és alszik is és igazából ez így megy kb. egész 16 óráig Igaz van, hogy 2 óra múlva éhes és nem 3 óra múlva. Nem alszik sokat? Olvastam, hogy a 3 hónapos baba 3×30 percet alszik nappal, hát az én babám ennél sokkal többet. Mondom 1-1,5 óra ébrenlét (játék, hami) után szunya amíg nem lesz éhes megint. Kérdezte a védőnő egyik nap, hogy nem aluszékony, hát én azt mondtam nem. Viszont most nem tudom, hogy jól tettem e?! Mit jelent az, hogy aluszékony?
    Én babám jókedvű, sokat mosolyog és gügyög, napi 1 kaki néha 2 naponta. 3300 gr született és most 6200 gr.
    1 hete kb olyan furán hamizik, nagyokat nyel és előfordul, hogy köhög is….gondolom félre nyel picit. Feszeng az ölembe evés közben de van amikor teljesen nyugodtan eszik.Viszont ha elveszem a cuclit akkor ordít míg vissza nem adom, tehát éhes. Mitől lehet?

    Köszönöm válaszod
    Anya

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Egyáltalán nem alszik sokat. Félreolvastad: 3 hónaposan 3×30-90 percet szoktak aludni, de nem gond a 3×2 óra sem. Ez nem aluszékonyság, látszólag ő közben eleget van ébren, amikor fáradt, akkor pedig alszik, tehát nincs ezzel semmi gond.

      A feszengés valószínűleg azért van, mert amikor eszik, akkor jön a kakilási inger is. Segíthet, ha ilyenkor a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted és utána, ha sikerült a kaki vagy a puki, folytatjátok az evést.

  • Mária

    2011. február 22. kedd

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni. 21 hónapos kislányomnak 1 éves szülinapja után bújt ki az első két foga.Azóta már van 11,de sokat szenvedünk miatta.Volt, hogy 1 hónapoban 4 foga bújt ki egyszerre. Mindent próbáltunk ,rágókák,nurofen, homeopátia.Alvási gondjaink vannak nekünk is.Este gond nélkül elalszik 8-9 óra között,de 11 körül már felébred,feláll a kiságyban ,sír és ki kell venni.Próbáltuk a kiságyban a párommal visszaaltatni,de nem sok sikerrel jártunk. Éjszaka felébred,egyszer kétszer, és enni kér.(még este kapja elalvás előtt a Milupa junior tejitalt, ezt kéri).Ha nem akarok adni, sírni kezd dühös lesz, csapkod,hisztizik,veszekedni kezd.Ha megnyugszik, próbál aludni,de 1/2 óra óra múlva kezdődik minden előlről.Bevallom, általában szoktam neki enni adni.Hozzáteszem,a fogfájás miatt nappal nem sokat eszik, most a hátsó 4 foga jön.
    kérdésem: Fogzás miatt lehet ez az ébredés, esetleg éhes éjjel,hogy nappal nem eszik, vagy már berögzült szokás. Hogy tudunk változtatni rajta?

    Válaszodat köszönöm.
    Mária

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Igen, ez a fogzás miatt lehet. Segíthet, ha este lefekvés előtt kap egy kiskanál Nurofent, illetve meg kéne találni az ő alkati homeopátiás szerét, erről bővebb információt a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Anett

    2011. február 19. szombat

    Szia Kedves Ági!

    Nagyon sokat olvasom írásaidat de eddig nem nagyon szóltam hozzá semmihez.
    Most viszont a tanácsodat kérném.

    Lányom 17 hónapos. Három hete sajnos megfázott majd egyik reggel kruppos rohammal ébredt. Voltunk kórházban 3 éjszakát, majd itthon szenvedtünk tovább…
    Összesen 3 hét volt mire kilábaltunk a betegeskedésből – mert persze én is elkaptam tőle a köhögéssel és orrfolyással járó nyavaját. Eleinte nagyon nehéz volt aludni – ami természetes hiszen folyton szívtam az orrát hogy kapjon levegőt, éjjel is köhögött szegénykém, ilyenkor persze vele aludtam, hogy éberen őrködjek egész éjjel félálomban, hogy segítsek neki átvészelni a napokat-éjjeleket.
    Miután jobban lettünk ismét elkezdtük a munkálatokat – éppen tetőtérbeépítés zajlik,ami hát nem túl csöndes folyamat, sajnos a nappaliban vagyunk egész nap, mert máshol por és kosz van délutánig, segített hogy eljártunk sószobába minden nap, így kimozdultunk egy kicsit.

    Pár napig sikerült délutáni alvását a saját kiságyában töltenie, egy éjszakát meg teljesen átaludtuk mindannyian végre – de ennyi volt az idill. Most azt játszuk el, hogy nem akar befeküdni az ágyba, néha még a mienkbe sem, szorítja a nyakunkat hogy ne tegyük le. Ilyenkor hatalmas sikítós ordításba torkollik a nyűgösködés, de nem értjük ha látja hogy közénk fekhet miért csinálja ezt. Pedig látszik hogy fáradt szegény, lehet hogy a fogai is jönnek, mert már kint van négy kisörlő, lehet hogy most szemfog jön? Sajnos nem látom hogy melyikek fájhatnak…, meg észre sem veszem hogy jön a foga sokszor mert a borostyánlánc eddig használt, lehet hogy újra kéne homeopátiát alkalmazni rájuk.

    Érdekes hogy éjjel szenved az elalvással 9től próbálkozunk altatni, és kb. 11 mire elszundít nagy nehezen, de innentől kezdve alszik másnap délelőtt tizenegyig, most már dél van és még mindig alszik. Ha ácsok itt voltak fűrészeltek, zajongtak ő akkor is aludt eddig, ami hihetetlen számomra.Szegény délután is zajban kell hogy aludjon.

    Azon töprengtem, hogy lehetséges-e hogy ez a rengeteg zaj amiben alszik raktározódik a kis fejecskéjében és emiatt szorong, és nyugtalan, vagy a közelségünkre van szüksége?
    Hála Istennek már csak egy nap és készen vannak a munkálatok, végre csend lesz napközben…
    És jöhetne már a jóidő is mert ez a bezártság is borzasztó – depis már mindenki a hidegtől 🙂

    Én viszont sajnos teljesen kimerültem, 10 hetes terhes vagyok, rengeteg a teendő a házban, persze émelygek egész nap, folyton aludnék, de se nappal és persze sem éjszaka nem tudok pihenni egy jót. Lehet hogy azt is érzi hogy már nincs türelmem hozzá, sokszor az apján lóg úgy hogy nem akarja elengedni, de ő meg dolgozik minden nap kellene pihennie neki is.

    Ha van valami tanácsod erre a helyzetre kérlek írd meg. Szívesen olvasnám te hogy látod ezt a szituációt, amibe kerültünk.

    Köszönöm

    Anett

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Ebben a korban várandós anyuka és építkezés nélkül is szoktak jelentkezni hasonló jelenségek: a kicsi nehezebben alszik el, bújós lesz, mintha félne elaludni. Valószínűleg nála az építkezés váltotta ezt ki, ha véget ér, akkor fokozatosan elmúlik majd.

      • Anett

        2011. február 28. hétfő

        Köszönöm válaszodat, hát remélem hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba, még 2 hét és teljesen kész lesz minden, utána remélem könnyebb életünk lesz 🙂

  • G. Zsuzsa

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Ági!

    Ikerlányaim most lesznek 1 évesek. Még naponta 2 X szopcsiznak, lefekvéskor azon alszanak el, majd úgy kerülnek a kiságyba. 2 hónapos koruk óta átalusszák az éjszakát, de a fogzás óta többször felriadnak. Jelenleg az egyiknek 6, a másiknak 7 foga van. Napközben sokat mozognak, másznak, próbálnak állni, de még nem indultak el. Éjszaka, amikor felkelnek, illetve sokszor csak felsírnak, forgolódnak, apa és én is kiveszem őket, csak ölben, ringatva alszanak el és úgy tesszük őket vissza. Sokszor előfordul, hogy ölben elalszanak, a kiságyba betéve újra felordítanak, és ez akár 1-1,5 órán keresztül, de van úgy hogy 3 órán keresztül tart. Mivel ketten vannak, így sajnos fel is ébresztik egymást a sírásukkal. Azt vettem észre, hogy amikor felsírnak, bemegyek hozzájuk és próbálnak oldalra, vagy hátra fordulni, de nem nagyon szeretnek úgy aludni (gondolom gyakorolják a különféle megtanult mozgásokat). Most már egyre rosszabbak az éjszakák és mind a ketten ki vagyunk a párommal merülve. A legnagyobb gond az, hogy bizonyos módszereket két gyerekkel, akik egy szobában alszanak nem lehet alkalmazni. Neked van valami ötleted?

    Segítségedet előre is köszönöm/köszönjük.
    Zsuzsi

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Először is mindenképpen kezelni kell a fogzást, mert ameddig nyugtalanok éjjel a fogzás miatt, addig nem tudnak mélyebben aludni és mindenképpen gyakrabban felkelnek, addig nem is szabad az alvásra szoktatást erőltetni. Ha nappal látni rajtuk a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjanak fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      Ezután következhet, hogy megtanítjátok őket egyedül elaludni és visszaaludni. Ikreknél ezt lehet egyszerre is csinálni, mivel ők ketten vannak, meg kell szokniuk a másik zajait is éjszaka, bár ez nagyon fárasztó az első pár napban a ti számotokra, de néhány nap alatt jelentős változás érhető el. Sokat segíthet az is, ha a Mesélő Hold nevű illóolajat párologtatjátok a szobájukban, ettől mélyebben alszanak majd (kb. 3-4 éjszaka után már jelentős javulás szokott bekövetkezni)

  • Koltai Fruzsina

    2011. január 23. vasárnap

    Szia Ági!
    KIsfiam most 10 hónapos. Alul van 2 foga, sajnos már nem cicizik, tejbedarát eszik vacsorára (cumisüvegből).
    2-4 hónapos koráig átaludta az éjszakát. Egyszer csak eldurvult a dolog, óránként felébredt és csak cicin nyugodott meg és aludt vissza. Apukával maradt éjszakára. Akkor csak cumi kellett neki és kb kétszer kelt. Most új házba költöztünk, próbáltuk külön szobába rakni, nem ment, így vissza került a mi szobánkba. A cumisüvegből nem hajlandó este enni, csak hajnalban, de így is min um ötször fennt van. Általába csak cumi kell neki. Napközben nincs sokat a cumi a szájában, csak ha elesik, vagy fáradt.
    Segítségedet előre is köszönöm:
    Fruzsina

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Marcsi

    2011. január 22. szombat

    Kedves Ági!

    16 hónapos kislányom éjjel többször ébred. Oka nem lehet fogás, mivel megvan sz összes foga, zárt a fogsora. Külön szobában alszik el,a saját ágyában, de úgy hogy ott vagyok mellette és simizem a hátát. Napközben és este általában nincs gond, hamar elalszik. Éjszaka még adok neki tápszert, mert sajnos még mindig éhes lehet. Napközben nem lehet neki több ételt adni, mert ha nem kell kiköpi és akkor már nem tudok semmivel próbálkozni. Hálózsákban altatom, ami bevált, viszont meleg van nálunk. 27 fok általában.
    Amikor éjszaka nem akar visszaaludni, kettőnk közé teszem, de ott is csak forgolódik, nyomkodja a szemem meg hasonlók. Sosem volt jó alvó és kevés az alvásigénye. A férjem korán kel, nem kérhetem meg, hogy ő keljen hozzá éjszaka.
    Mit lehet tenni?

    Köszönettel, Marcsi.

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      A leírtak alapján a probléma az, hogy nagyon élénk (ebben a korban ez jellemző az idegrendszer gyors fejlődése miatt) Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható). Ezenkívül a Mesélő Hold illóolajat lehet párologtatni éjszakára a szobájában (illoolajok.hu-n kapható)

  • Zsuzska

    2011. január 18. kedd

    Kedves Ági,

    Én is azon anyukák közé tartozom aki gyermeke alvásproblémáival küzd. Kisfiam 13 hónapos lesz, kicsi korától külön szobában kiságyában alszik, korán megtanítottam az egyedüli alvást, sosem volt semmi gond, de 3-4 hónappal ezelőtt valamit nagyon elrontottam. Amikor a szokásos nappali alvás következett, elbúcsúztam magára hagytam, és elkezdett sírni, nem értettem mi a baja, visszamentem megnyugtattam, kijöttem újra kezdte, ezt egy párszor megtettem, majd úgy véltem abból nem lesz gond ha megvárom míg elalszik. Simogattam, olykor énekeltem, fogta a kezem, és szépen olyan gyorsan, hogy szinte észre sem vettem hozzászokott a jelenlétemhez, este mindig egyedül aludt ahogy azelőtt , nappal mindig velem. Aztán ez sem volt elegendő, követelte az esti jelenlétemet is, persze próbáltam ellenálni, de akkor is úgy véltem mi baj lehet, abba a 10 percbe nem halok bele. Sajnos nagyon elfajultak mára a dolgok, hetek óta, éjjel (amit sosem csinált azelőtt)óraműpontossággal hajnali 2-kor felkel, fogná a kezem, amikor vissza alszik elveszem, erre Ő felkel, majd újra vissza adom, elalszik-elveszem, Ő felkel és ezt játszuk hajnali 5-ig, akkor már kellőképpen kidől és elalszik, Én nem látok a dühtől, így Én már aludni sem tudok. Na gondoltam 2 hete ebből elég lépni kell, apránként leszoktatom gondoltam, először 1 hétig azt csináltam, hogy nem értem hozzá, nem foghatta meg a kezem, csak álltam az ágya mellett, Ő állandóan fel akart ülni, (csak alváshoz használunk cumit) a cumit kidobta az ágyból, nehezen, de leszoktattam. Megelégedett már azzal is ha mellette álltam, igaz sokszor kellett vissza fektetnem mire elaludt. Az éjjeli problémánk ugyanakkor még nem oldódott meg, hiszen nappal lát, éjjel viszont nem így nem tudja, hogy ott vagyok-e még vagy sem, szeretné fogni a kezem, vagy ha simogatom azzal is beéri, csak érezzen. Na akkor elhatároztam, megtanítom egyedül elaludni újra, csak ez lehet a megoldás, hiszen akkor majd nem ragaszkodik a jelenlétemhez éjjel. a problámám az, hogy most tartunk a 3. napnál,de semmi változás, persze nem azt várom, hogy 3. nap után a jó éjszakátra lehunyja a szemét és elaludjon, de ugyanott vagyunk ahol az elején, és azt olvastam, hogy mindenkinek azt írtad, hogy pár nap után csökkenni fog a sírásos időszak. Így csinálom: leteszem, elmondom, hogy egyedül kell elaludnia, anya most kimegy, de itt vagyok kint, nincs semmi baj, és hogy Ő nagyon ügyes, majd kimegyek, még az ajtóhoz sem érek Ő már ül és ordít, várok kint 2-3 percet, visszamegyek, újra lefektetem, elmondom a szöveget, kimegyek, Ő újra kezdi….
    Hozzáteszem amikor elviszem aludni, már nagyon álmos, az esti mesénél pl. már félig alszik, nappal 1x alszik ebéd után, akkor is iszonyatosan álmos, ha ott maradnék pár perc alatt elaludna. Elképzelhető, hogy van olyan gyerek akinél ez a módszer nem működik? Lelkileg mennyire viseli meg szerinted a gyermeket ha minden elalvás előtt 1-1,5 órát bömböl? Hozzáteszem szerintem amikor már kidől, fogalma sincs, hogy kimentem, vagy ott vagyok e még, mert amikor visszamegyek hozzá, hogy megnyugtassam és visszafektessem, azonnal lecsukja a szemét, és ha még van ereje kinyitni akkor kezdi a felülést-ordítást, ha elfogyott az ereje már nem nyitja ki a szemét, így igazából a sírásba alszik el, nem abba, hogy beletörődik a hiányomba. Segíts kérlek, rosszul alkalmazom a módszert? Esetleg más oka lehet az éjjeli ébrenlétnek, féjni nem hinném, hogy fáj valamije, hiszen a fájdalom nem múlik el a simogatásomtól. Azt is próbáltuk már, hogy az apa ment be hozzá, oly mindegy volt számára, az Ő jelenlétével is el aludna, csak valaki maradjon ott.

    Válaszodat előre is köszönöm.
    Azért Én még nem adom fel, kitartó és következetes maradok, 1 hetet adok magunknak, csak azt nem tudom mitévő legyek ha 1 hét elteltével sem jutunk kicsit sem előrébb. ???????

    • Anett

      2011. január 19. szerda

      Sziasztok!
      Én átéltem ezt a sok szituációt amit itt olvastam.
      Lányom 11 hónapos koráig szopizott, rá két hétre volt az első átaludt éjszakám. Előtte 3-4 órát aludt, mehettem szenvedni hozzá, rajtam aludt, ha betettem ágyba üvöltött, sokszor már én is, de megszületése óta a hajammal játszik úgy aludt el.
      Észrevettem a probléma okát – fogzás volt. Végső elkeseredésemben vettem borostyánláncot neki – harmadik éjszaka átmentem reggel 6kor megnézni a gyerkőcömet mi a baja, mert este 9 óta aludt. És békésen szundikált a kiságyikójában.
      Azóta 12 órákat alszik.
      Kivéve meleg vagy hidegfront. Telihold, újabb fogacska, nátha, jön a szeles idő, vagy járni tanult, sok infót kellett agyának feldolgozni alvás közben ..stb.
      De mit tehetek mikor már kimerülök, apa kiköltözik nappaliba, lány mellém nagyágyba, ha lemegy a rossz időszak, általában 2-3 éjszaka, betegség esetén 4-5 éjszaka, újra kiságyában alszik békésen felébredés nélkül 12 órákat.
      Én eltökéltem hogy ha közelségre vágyik megkapja – lehet hogy én szerencsés vagyok mert utána nem követeli a közelségemet, de nálunk így működik. Persze fárasztó és sokszor mi anyák még nehezebben viseljük, mert fáradtak vagyunk, mi is már kínunkban velük sírunk – de ha elmúlnak a rossz napok minden szuper.
      Lehetséges hogy nekem mázlim van, mert sokakat hallok akiknek a gyermek szépen beszokott az ágyikójukba…

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Minden babánál működnek ezek a módszerek, csak a tempó azon is múlik, ő mennyire akaratos. Általában 10 hónapos kor után és fiúknál sokkal nehezebb. A Suttogó c. könyvben pl. van egy kislány, akinél 2 hét volt, mire megtanulta és az első alkalommal több, mint 100x tették vissza a kiságyba, mire elaludt, szóval nagyon makacs volt.
      Az mindenképpen sok gondot okoz, ha elkezded és aztán abbahagyod, mert a gyerek ilyenkor úgy érzi, győzött és onnantól még ragaszkodóbb (a ragaszkodás nem gond, csak a túlzott ragaszkodás, ami már kényelmetlen az anyának is), még dacosabb lehet.

    • Rigó Erzsébet

      2011. február 08. kedd

      Szia! Nem akarlak elkeseríteni, de nálunk ez ment 5-6 hónapig. Azt mondta a dokink, hogy a pszihés fejlődése miatt van. Én azt csináltam, hogy ilyenkor lefeküdtem a szobájában a földre, és amikor felriadt, akkor mondtam neki, hogy itt vagyok, aludjon. Közben én is néha elaludtam, de ha felébredtem arra, hogy elnyomott a föld, akkor kijöttem. Mostanában már jobb a helyzet magától is, már ritkán van ez. nyugi, ezt is kinövi. Nekem már csak az elaltatásokkal van 1 órás küzdelmem.

      üdv

  • Halász Zsófia

    2011. január 04. kedd

    Kedves Ági!

    szeretném a segítségedet kérni, kisfiam most 15 hónapos, koraszülött baba volt (6.5 hónapra született), minden rendben van vele, szépen fejlődik és már behozta a társait is. Csak az alvással vannak gondjaink, eddig még csak egyetlen egyszer aludta végig az éjszakát. (kb. 1 hete_ 7től fél 5-ig aludt_ ekkor nem volt itthon éjszaka apa)
    3 hete az apukája megy hozzá éjszaka, ami azt jelenti, hogy óránként felébred kb. este 10-től, hét óra körül szoktuk letenni aludni. Még mindig szopizizk, de csak este elalváskor, illetve reggel fél 6 körül. Arra gondoltunk ezelőtt 3héttel, hogy biztosan a szopi miatt ébred ennyiszer, és azért döntöttünk úgy, hogy mostantól apa megy hozzá éjszaka, de sajnos kiderült, hogy nem ez a gond, hisz most is ugyanúgy nem alszik.
    Vagy több időre van szüksége ennél is? A legtöbben azzal biztattak, hogy az „apa” módszerrel max. 5 nap alatt rendeződnek a dolgok, hát nálunk nem jött be. Mi csináltunk valamit rosszul?
    Teljesen kétségbe vagyunk esve, már nincs több ötletünk…
    Az esti altatáskor szépen elalszik a saját ágyában, csak ott kell mellette állni és fogni a hátát, vagy a fejét, amíg el nem szenderül.
    És ha éjszaka felébred mindig a „felvesz/letesz ” módszert alkalmazzuk, tehát csak annyi időre veszi fel az apja, ameddig megnyugszik, ha nem nagyon sír , akkor csak elég vissafektetni és alszik tovább.

    kérem segítsen!
    üdvözlettel
    zsófi

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Elképzelhető, hogy nem a szeparációs szorongás miatt ébred éjjel, mert akkor az „Apa bemegy” módszer már tényleg használt volna legalább kis mértékben.
      Ami lehet:

      1. Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Nappal sokat mozog (pl. ha most tanul járni), ezért éjszakára sem tud teljesen ellazulni „kikapcsolni” Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Budai Etelka

    2010. december 07. kedd

    Kedves Ági! A segítségedet szeretném kérni. Kislányom most lesz 1 éves. Este 9kor fektetem le. Csak ringatva, vagy a mi ágyunkban mellettem alszik el. A kiságyban ordít. Miután sikerült elaltatnom, kimegyek a szobából és kb 45 perc múlva sírva felébred. Hiába itatom, egyre jobban sír amíg ki nem veszem a kiságyból és újra el ringatom vagy a mi ágyunkra fektetem magam mellé. Miután vissza altattam, ujabb 45 perc múlva újból felkel és sír, minden ugyanúgy.. Ez megy újra és újra kb hajnali 1-ig amíg véglegesen kiveszem a kiságyból, magam mellé és együtt alszunk reggelig. Az éjszaka folyamán is felkel, de amint megtalálja a cicit egyből visszaalszik. Mit tegyek, hogy a gyerek egyedül aludjon, ne kelljen fel, és bent maradjon a saját kiságyában? Arra is gondoltam hogy a kemény kókusz matrac miatt van, a mi ágyunk nagyon puha és lehet hogy ez nem tetszik neki? Az is lehet,hogy egészen más az oka.. Válaszod előre is köszönöm. Budai Etelka

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Az a gond, hogy ilyenkor zajlik a szeparációs szorongás időszaka és emiatt a legtöbb baba szívesebben van a családi ágyban. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot.

  • Noncsi

    2010. november 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni. Kisfiam 15 hónapos. Az elejétől kezdve velünk alszik, mert így könnyebb volt éjjel szoptatni, illetve megvallom őszintén én is nyugodtabb voltam és ő is hogy egymás mellett vagyunk. Nagyon anyás. Már régóta átalussza az éjszakát, csak akkor ébred fel amikor fogzik, akkor néha néha kell még neki egy kis cici, hogy nyugodtabban tudjon tovább aludni. 12 foga van már. Három napja viszont esténként elég furcsán viselkedik. Este nehezen alszik el, sír, csak akkor nyugszik meg ha mindketten ott vagyunk mellette, én altatom, és apa csak ott fekszik. Ha bármelyikünk megpróbál elmenni, vagy csak megmozdul keservesen sírva fakad. Az első két napban még csak este fordult ez elő, viszont tegnap már éjszaka is óránként felkelt, kért szopizni, pedig este már nem fogadta el és tápszert kért, keservesen felsírt közénk mászott megnyugodott, hogy ott az apja és aludt tovább. nem tudom hogy az a kiváltó ok e, hogy a szomszédunkba 1 hónapja született kislányt a kezembe tartottam elég sokáig amikor nálunk szomszédoltak, de fura nekem, hogy azóta produkálja ezt, kipróbáltuk a védőnővel, és ha idegen csecsemőt is meglát a közelembe, elkezd belém kapaszkodni és sírva fakad. Szerinte féltékeny. Nekem is úgy tűnik, hogy esetleg megijedhetett, hogy bővül a család, és szorong, és csak minket akar tudni maga körül. Szeparációs szorongáson már korábban átesett, de az a tipikus eset volt amikor sehova nem tudtam egésznap letenni, senkivel nem volt el. Most mi lehet szerinted a baj? Hogy tudok neki segíteni? Szívem szakad meg amikor fájdalmasan felsír, és nagyon nehezen nyugszik meg. Kétségbeesetten várom válaszodat!

    Köszönettel:

    Noncsi

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Az esti altatási szokása valójában egy teszt: lehet-e neki ilyet csinálni, hogy mindkettőtöket ott tartja magánál vagy sem. Ha engedtek neki, akkor ő győz és később már nagyon nehéz lesz leszoktatni erről.
      Féltékenység más gyerekekre tényleg előfordulhat, mivel ő erősen kötődik hozzátok, ezért furcsa számára más babát látni a kezedben, menjetek sokat gyerekek közé, ahol néha te is foglalkozol más gyerekkel, ezzel ezt megtanulja majd kezelni.

  • Szabó Edina

    2010. november 12. péntek

    @:
    Kedve Ági, amit elfelejtettem, hogy a kisfiunknak 16 foga teljessen kinnt van, a hátsó négy örlő fog még nem bújik.
    A fogzás során nem volt alvás problémánk.

  • Szabó Edina

    2010. november 12. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiunk most 16 hónapos. 15 hónapos koráig pár nap kivételével végig aludta az éjszakát – külön szobában a saját kiságyában- ami azt jelentette, hogy este 7-8 körül fürdettük, utána tápszert (300 ml)ivott majd rögtön egyedül elaludt,majd reggel 6-ig aludt, utána megint ivott (kb.260 ml) tápszert és még 8-9 ig vissza aludt.Igazi Kisangyal volt.
    1 hónapja felborult a rendszer abból a szempontból, hogy az esti tápszer után sir.
    1-es eset: ha nem megyek be hozzá, akkor elkezd hisztissen sirni, a fejét a kiságyhoz üti, vagy állva ugrál…amig aztán be nem megyek
    2-es eset: ha bemegyek akkor is csak akkor nyugszik meg ha felveszem, és a szobájában lévő „relax” székre leülök, és hozzámbújik. Az apa nem jó neki, csakis az anya! Ha már a relax székes bújás után elaludt, akkor beteszem a kiságyba, de ahogy megyek ki szép halkan a szobából … odanéz és elkezd sirni, pedig a kezemben már úgy elaludt úgy, hogy a cumi kiesett a szájából. És kezdődik előről!!!Aztán nagynehezen elalszik.
    Éjszaka 2 óra körül megébred és ezt jó 1 vagy másfél órán keresztül végigcsináljuk.Csak ekkor az összebújásos alvás után nyitott ajtónál alszik el, és kinnt a szobája elött ég a villany, igy alszik reggel 7-ig, ekkor kelünk, ilyenkor issza meg a tápszert utána már nem alszik vissza, mesét nézünk 8-ig.
    Azóta már délután is csak nyitott ajtónál alszik el, aztán ha elaludt akkor csukom be az ajtót.
    Eddig nem volt kedven tárgya amivel aludt volna, most próbálom egy „általa” választott babához szoktatni, szereti, bújik hozzá.
    Nagyon anyás lett. Régen ha elmentünk a szüleimhez és ott hagytam egy fél órát-hetente 1szer-, akkor semmi gond nem volt, most sir utánnam pár percig. Ha az apa vigyáz Rá itthon -ritkán- akkor is sir utánnam.

    Segitség képpen leirom egy napunkat,amikor itthon maradunk, hogy hogy telik:
    7-kor kelünk – tápszert iszik, Tv-t (mesét) nézünk 8-ig, utána játszunk a szobába, elmegyünk bevásárolni, főzök, Ő tesz-vesz, néha berakom a járókába. 10 körül eszik felvágottat,zsemlét, gyümölcsöt.
    11:30 és 12 között ebédel, utána leteszem aludni.
    Általában 2-3 órát alszik.
    Ha felkel eszik – ebéd maradékot, pudingot. 16 óra után megjön az apa, utána együtt játszunk, kimegyünk a friss levegőre, majd bejövünk idebennt játszunk, zenét hallgatunk, max. 1 órát mesét nézünk. És ha elkezdi dörzsölni a szemét úgy 7 és 8 óra között, kezdődik a fürdetés …

    A napok változatosak, kedd délután angolra visszük, szerda délelött képességfejlesztőre járunk, péntek délelött zenebölcsibe járunk.

    Egy kicsit elfáradtam az éjszakázásba, kérem ha tud válaszoljon a levelemre.

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Ez a jelenség gyakori ebben a korban, a szeparációs szorongás az oka. A legjobb megoldás, ha este Apa fekteti néhány napig és éjszaka is ő megy be hozzá. Az első alkalom nehéz lesz, de te semmiképpen ne avatkozz bele, oldják meg ők ketten. Ha viszont ez sikerül, utána csak 3-4 napig kell Apának menni és onnantól rendezőnek az éjszakák és az esti fektetéshez sem kell majd feltétlenül mindig Apa.

  • Dörnyeiné Angelika

    2010. november 02. kedd

    Szia Ági!
    Egy kissé elkeseredett anyuka vagyok! Kérlek segíts ha tudsz!
    A kislányom most november 12.-én lesz 1 éves! Nagyon édes és jól fejlődik, ügyes a mozgásban a beszédben és a játszásban is! A védőnőnk azt mondta, hogy ritka fejlett kisbaba!
    Kb. 4-5 hete nem alussza végig az éjszakát! Mindig percre pontossan felébred és kéri a hamit! Áll a kiságyában és az ajtófelé kiabálja, hogy hami hami…..! Vagy ha felébred fekszik és sír! Én ilyenkor mindig adok neki egy kis tápszert amit meg is eszik és utánna vissza is alszik! Nekem ez még is furcsa és egy kicsit fárasztó is hiszen eddig nem csinálta! Sajnos most már az is elő fordult, hogy 2Xkell fel éjszaka! Külön alszik 6 hónapos kora óta és eddig nem volt semmi gond! Mindig be mászik olyan hellyekre ahol korom sötét van, nem gondolnám hogy a sötéttől fél és azért!
    Ma hajnalban viszont azt vettem észre a légzésfigyelőjén ami jelzi a szoba hőmérsékletét hogy 25-26C fok van nála a szobában! Apa nagyon befűtött! Ez lehet probléma és ettől aludhat rosszúl?
    Vagy a másik ami még eszembe jutot, hogy napközben 1X alszik ebéd után, 12:30-3óra vagy fél 4-ig! Három óra alvás sok neki napközben? Este 19:30-kor fürdés evés alvás! 20:30-körül már egyedűl alszik a szobályában, de mindig úgy alszik el hogy a tápszert issza mert akkor már nagyon álmos, és már alszik mikor be teszem az ágyába!
    Köszönöm a segítségedet!

    Válasz: Nem a nappali alvása a gond, hanem az, hogy a súly növekedésével a babának egyre nagyobb a tápanyagigénye, ezért teljesen normális, ha másfél éves korig még megébred éjszakánként egy alkalommal enni. Tehát nincs más dolgod, mint megetetni, mert az a baja, hogy éhes. Esetleg azt lehet megpróbálni, hogy napközben többet egyen, hátha akkor nem lesz éhes, de mivel neki még nagyon gyors az emésztése, ezért hamarabb megéhezhet éjszaka.

  • Edit

    2010. november 02. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6,5 hónapos, csecsemőként nem volt probléma az alvással éjjel 3X evett utánna rögtön vissza aludt.2 hónaposan már átaludta az éjszakát este 7-től hajnal 5- ig ekkor szopizott majd 7 körül felkelt. Két hónapja éjjel 1 óránként felsír ilyenkor mindig hason van visszafordulni még nem tud, úgy látom igazán fel sem ébred csak sír.Gyorsan cicire teszem, megnyugszik és ujra elalszik, majd megismételjük óránként.
    Nappal is meglátszik rajta, hogy fáradt, nyűgös.4 foga kint van próbáltunk homeopátiás szereket változás nem volt.A cumit kiskorától kezdve nem fogadja el.Már kezdek aggódni, nem lesz baj, hogy ennyire nem tudja kipihenni magát? Meddig tarthat ez, mikortól tekinthető kórósnak?
    Segítségedet előre is köszönöm.
    Edit

    Válasz: Kórosságról itt szó sincs, minden baba felkel bizonyos időszakokban éjjel nagyon gyakran, ennek a fogzás és a mozgásfejlődés miatti gyors idegrendszeri változások az okozói. Ha nem ébred fel, csak sír, akkor nem kell bemenned hozzá, csak akkor, ha teljesen megébred. Ha az a gond, hogy álmában átfordul, sokat mozog, akkor segíthet, ha hálózsákban altatod.

  • Mariann

    2010. október 17. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 14 hónapos. 4 hetes korától átaludta az éjszakát Eddig semmi gond nem volt.Minden nap a megszokott rend szerint ment a lefekvés. Jó éjt puszi után betettem a kiságyába és a megszokott kis játékait szorongatva elaludt(születése óta külön szobában alszik). Az utóbbi hetekben rendszeresen először hajnali 4-kor most viszont már hajnali 2-kor (szinte percre pontosan minden nap)fent van és 5-6-ig vissza sem alszik. Ilyenkor nem eszik és csak minimális folyadékot iszik. Kicsit nyöszörög,de semmi egyéb. Nem tudjuk mire vélni nála ezt a fordulatot hiszen ilyen nála még nem volt. Mi okozhatja ezt nála?
    Válaszodat köszönöm!
    Mariann


    Válasz:
    Minden gyerek átmegy ezen a korszakon, hogy nem tud éjjel visszaaludni. Az oka többrétű, egyrészt ebben a korban törnek át az őrlő- és szemfogak, ami sokkal kellemetlenebb és fájdalmasabb, mint a metszőfogak áttörése (ha nyálzik és a kezét rágja, akkor éjjelre kapjon Nurofent, különösen, ha meg van dagadva az ínye). A másik ok, hogy annyira érdekli a világ, hogy nem tud lazítani, kikapcsolni. Segíthet este elalvás előtt 1 csésze afrikai vörös tea (Rooibos), valamint ha ilyenkor éjjel, amikor megébred, magatok mellé veszitek és úgy alszik vissza, ezzel megtanulja, hogy rajta kívül mindenki más alszik, de nem szokik be az ágyatokba, hiszen az esti elalvás a saját ágyában történik.

  • Hegyi Andrea

    2010. október 12. kedd

    Szia.
    A segítségedet szeretném kérni!!!
    Kislányom 1éves sajnos mindig rossz alvó volt de az utóbbi időben már annyit sem alszik mint eddig. Éjszaka 6-7 szer néha még gyakrabban felébred. Az elalvással nincs problémánk simán elalszik. Sok mindent kipróbáltam – egyedül talán a hagyjuk sírni-t nem, mert ahhoz nincs szivem -homeopátiás szer, eggyütt alvás, apa kel fel, egyik sem működik. Nappal 2 szer alszik 10 órától és délután 3 órától kb 1-1 óra időtartamot este 7 és 8 óra között alszik el. Rendszerint már 10 óra körül felsír, és utána olyan 1-1.5 óránként. Van amikor simán vissza alszik egy kis szeretgetéssel, de van hogy csak forgolódik és csukott szemmel ugyan de teljesen éber. Most együtt alszunk, de csak azért mert a kimerültségtől nem tudok felkelni és elvánszorogni a kiságyig.

    Válasz: Ennek 3 oka lehet:
    1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

    2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

    Önmagában az, hogy forgolódik, teljesen normális, ilyenkor nem is kéne bemenni hozzá, csak akkor, ha felébred és sír.

  • Szilvi

    2010. október 05. kedd

    Kislányom lassan 13 hónapos. Nagyon nyugodt, érdeklődő és kedves gyerek. Nappal már csak 1x alszik, valamikor ebéd után kb 2-3 órát. Este 10 körül magától elalszik a kiságyban és alszik reggel 9-10ig. A gond az, hogy cumival alszik el, ami éjszaka kiesik a szájából alvás közben. Amikor valamiért felriad és nem találja a cumit, elkezd nyöszörögni és nyafogni. Ekkor felkelek, odamegyek, beteszem neki a cumit Ő pedig édesen alszik azonnal tovább. Eddig 2x fordult elő, hogy egyszer sem keltem fel éjjel..Van olyan este, hogy 3-4x kelek fel cumit adni de olyan is van, hogy 10-15x is. Próbáltam már azt is, hogy nem megyek oda de akkor addig nyafog, amíg végül felébred és sírás lesz a vége. Ha ilyenkor odamegyek és megkapja akkor azonnal vissza is alszik.
    Én rontottam el, hogy mindig odamentem? Akkor fogunk átaludni egy éjszakát ha leszokik teljesen a cumiról vagy van megoldás? Köszönöm

    Válasz: A kislányod nem azért nem alszik, mert kiesik a cumi, hanem valami felébreszti, pl. fogzás, szeparációs szorongás, és ilyenkor a cumival alszik vissza, mert ezt szokta meg. Csak úgy tudod leszoktatni erről, ha nem adod vissza a cumit és hagyod, hogy ő találja meg, vagy ha éjjel néhány napig nem te, hanem Apa megy be hozzá, és ő adja vissza a cumit.

  • Emőke

    2010. szeptember 18. szombat

    A 1.5 éves kisfiam, aki koraszülött volt, nagyon rosszul alszik. Nem ébred fel éjjel, hanem sokat forgolódik és felsir. A metszőfogai most bújtak ki, de még mindig sir ejjelente. Napközben viszont jól alszik. Remélem tudsz nekem valami segitseget vagy magyarázatott adni, mert mér nagyon fárasztó és aggasztó ez a dolog.
    Előre is köszönöm.

    Válasz: A legtöbb kisgyermek azért alszk nyugtalanul éjjel, mert fél a sötétben, erőltetni, sírni hagyni ilyenkor már nem lehet. Amit megpróbálhatsz:
    1. Éjszakára kislámpát kapcsolni a szobájában (a legjobb a lávalámpa, attól nincs túl világos és nincs túl sötét sem)
    2. Vacsora előtt kicsivel Rooibos teát itatni 1 csészével, ez kellemes gyümölcsízű, nem gyógytea, nincs benne koffein, és enyhe nyugtató hatású (legalább 4 napon át érdemes próbálni, hogy segít-e nála)
    3. Mesélő Hold illóolajat lehet párologtatni éjszakára a szobájában (illoolajok.hu-n kapható)
    4. Együtt vagy egy szobában aludni (sok kisgyereket csak ez nyugtat meg)

  • Kata

    2010. szeptember 03. péntek

    Szia Agi,
    13 honapos kislanyomrol szertnek irni neked.
    Nagyon jo alvo,este 10 utan alszik el altalaban, reggel 8.30ig durmol. Napkozben meg ketszer alszik,11-13.30, 16-17.
    10.5 honapos koraig szopizott,mindig cicin aludt el. E miatt csak olben hajlando elaludni. Probaltam mar a kisagyba tenni es simogatni a hatat, enekelni neki, de allandoan felpattan. O ugy nyugszik meg ha ossze vagyunk bujva, simogatom ot es enekelek neki.En persze nagyon orulok ezeknek az osszebujasoknak, de nem hiszem hogy jo az, hogy nem tud egyedul elaludni.
    Este neha cirkusszal alszik el. Mit gondolsz, nem kellene atszoktassam a napi egy alvashoz, hogy este hamarabb elaludjon?
    Neked mi a velemenyed?
    Valaszodat elore is nagyon koszonom.

    Válasz: Ilyen jó alvó gyereknek nem avatkoznék be semmi szín felett az alvásába. Idővel magától áttér az egyszeri alvásra, ha igénye lesz rá és megtanul magától aludni, nem kell semmit se siettetni, különösen, hogy egyébként szuperül alszik.

  • Mónika

    2010. május 04. kedd

    Kedves Ági, Kedves Anyukák!

    A 13 hónapos kisfiam alvásproblémái miatt írok, mert eléggé tanácstalan vagyok. Nekünk ő az első gyermekünk, így nagyon tapasztalatlanok vagyunk.
    Kb. 11 hónapos kora óta minden éjjel felébred min. egyszer és majdnem mindig vigasztalhatatlanul sír. Eleinte azzal próbálkoztunk, hogy amint felébredt, átvittük a mi szobánkba. De miután kétszer is lemászott álmában az ágyról, így erről letettünk, mert nem szerettük volna, ha valami baja lesz.
    De nagyon fárasztó minden éjjel arra kelni, hogy hangosan sír. Az orvos és a védőnő megnézték, jön-e a foga, de nem láttak semmit.
    Este rendesen eszik, napközben eléggé lestrapálja magát, így nem tudom mire vélni, hogy minden éjjel felébred.
    Nem vált be a hagyjuk sírni, vagy az elringatjuk módszer sem.
    Nem tudom, mi lenne a jó megoldás! Kérem szépen a segítségeteket!
    Köszönöm:
    Mónika

    Válasz: Ha az megnyugtatja, hogy közétek fekszik, akkor tegyétek közétek, amikor éjjel felébred (az ágy végébe tegyetek egy összecsavart takarót, így nem tud lemászni.

  • reni

    2010. április 15. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 14 hónapos, elalvási nehézséggel szenvedünk körülbelül 3 hónapja. Az okát a fogzási fájdalomra vezettem vissza, alsó metszők és kisőrlők bújtak ki, próbáltunk mindent:borostyánlánc, homeopátia, nurofen, rágóka, fogzáskönnyítő gélek, igazán semmi sem használt. Az esténk a következő módon zajlik: vacsora, fürdés, utána mesekönyv nézegtés, lefekvési rituálé (villanyoltással, énekkel) és szopi. Eddig a cicin aludt el és utána raktam be a kiságyába (velünk közös szobában alszik) most azonban nem alszik el a cicin, hanem felkel és pörög, lemászik az ágyról, pakol stb. Nagyon nehezen alszik el és csak akkor ha mindketten lefekszünk a nagyágyba és oda vesszük magunk közé. Ez általában minden nap éjjel fél 12-ig így zajlik már 3 hónapja. Az éjszaka többi részében most köztünk alszik(eddig egyébként nem) és általában már nem ébred fel, vagy ha igen magától vissza alszik. Jó tanácsra lenne szükségem, hogyan tudnánk ezen a dolgon változtatni vagy legyünk türelmesek és várjuk meg a fogzás végét (úgy látom, hogy kibújtak 1 hete a fogak)?

    Válasz: Ennek két oka lehet:
    1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

    Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Kata

    2010. március 15. hétfő

    Kedves Ági!

    Nappal rosszul alvó 1 éves lányom miatt írok. Az éjszakai alvás problémamentes. Fél 9-től kb 7-ig alszik. Ébren kerül ágyba, magától elalszik. Nappal már egy ideje csak ebéd után rakom le aludni (szintén könnyen, magától bealszik), de 20-30 perc után sírva felkel. Ez jóformán 0 hónapos kora óta így van, max. fél óra alvás után kelés. Ilyenkor valamikor vissza tudom altatni (kiveszem ölben visszaalszik, ágyban lehetetlen), és ilyenkor 10-30 percet még alszik. Többnyire késő délutánra már nagyon fáradt, így ilyenkor vagy levisszük babakocsiban vagy az autóban alszik még félórát. De olyan is sokszor előfordul, hogy fél-egy órát alszik egész nap. Többféle homeopátiás szerrel is próbálkozunk és próbálkoztunk a rövid alvás és a mindig sírva ébredés miatt, de eddig még nem volt változás.
    Szeptembertől bölcsibe menne a nagylány, de nem tudom hogy fogják tolerálni, ha fél óra alvás után felordítja a többieket.

    Próbáltam már a következőket: hagytam sírni, 5 percenként bementem hozzá (ezt 2 hétig bírtam csinálni, eredménytelenül); ott ültem az ágya mellett, hogy egyből lásson, ha felébred; magam mellé fektetve altattam; cicit adtam neki ébredése után – na ez bejött, vissza is alszik, de ez sem megoldás, úgyhogy csak egyszer-kétszer tettem ilyet.

    Őszintén szólva nem látom a fényt az alagút végén 🙁
    Ha volna ötleted, nagyon szívesen venném!
    Üdvözlettel:
    V-M Kata

    Válasz: Fektesd a délutáni alváshoz a nagyágyra és amikor megriad, feküdj mellé azonnal így jobban visszaalszik. Ki fogja nőni ezt (egyébként a fogzás szokott ilyet okozni)

  • karcsababy

    2010. február 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nekem a tanácsot kérő Anyukákkal ellentétben pont az ellenkező a problémám. Úgy gondolom, hogy az én 1 éves kislányom sokat alszik. Este fél 8-kor leteszem aludni. Egyedül alszik. 5 hetes kora óta átalussza az éjszakát. Reggel 6 és 8 között ébred általában, hol így, hol úgy. Akkor megszoptatom, kicserélem a pelenkáját és visszateszem a kiságyába. Rögtön el is alszik. Fél 12 körül szokott felkelni. Mivel késő van, így kimarad a tízórai, ebédet kap. Már fél 2-kor látom rajta, hogy fáradt, nyűgös. Pelenkacsere, szopi, és lefektetem aludni. Kb. 2,5-3 órát alszik. 5 körül felébred, fél 8-kor meg megy szopi után aludni. Másnap ugyanígy folytatódik. A nyáron említettem a gyerekorvosunknak, vittem neki vizeletmintát is, megnézte, azt mondta, Ő ilyen jó alvó. Pár héttel ezelőttig délelőtt 10 után pár perccel ébredt, de lassan kitolódott az időpont, és már fél 12-nél járunk. Vannak néha olyan napok is, pl. a mai, hogy 12.22-kor már bementem és felébresztettem, mert ez már nem állapot.
    Szerinted is csak jó alvó, örüljek neki, vagy lehet valami a háttérben?
    Köszönöm

    Válasz: Szerintem nincs ok aggodalomra, ő ilyen jó alvó.

  • Zsuzsa

    2010. január 08. péntek

    Kedves Ági!

    1 hónapja alvási problémákkal küzdünk a most 15 hónapos kislányommal, aminek a kezelésében talán Te tudsz segíteni. Szinte mindent elolvastam ami a témában fellelhető és próbáltuk is alkalmazni a javasolt megoldásokat, de egyelőre nem sok sikerrel.

    14 hónapig szinte irigylésre méltó helyzetben voltunk: kislányunknak 3 hónapos korától sem a nappali, sem az éjszakai alvással semmilyen problémája nem volt. Születésétől a saját szobájában altatjuk és kezdettől ahhoz szoktattuk, hogy egyedül aludjon el. Természetesen kialakítottuk a magunk kis lefekvés előtti rituáléját, de már előtte sem volt gond az esti elalvással és az éjszakák átalvásával.

    A fordulópont 1 hónappal ezelőtt állt be és igazán nem tudom megmondani, hogy mihez köthető. Kicsit náthás volt pár napig, így rosszabbul aludt néhány éjszaka, de ezt sem tekinténém rendkívülinek. 1 hónapja viszont egyetlen éjszakánk sem volt amit átaludt volna. Általában hajnal 1, majd 4 körül ébred fel őrjítő sírással és csak nagyon nehezen lehet visszaaltatni. Sokszor 1-1,5 órán át próbálkozunk mire sikerül visszaaltatni néhány órára. Ugyanazt tapasztalom amit több hasonló korú gyerek édesanyja is írta: sokszor már akkor abbahagyja a sírást, ha belépek a szobájába, de amint kiteszem a lábam újra elkezdi. Várok kicsit, bemegyek, megnyugtatom, kijövök, sírni kezd, bemegyek… Felvenni nagyon ritkán szoktuk. Próbáltuk, hogy az édesapja megy be hozzá visszaaltatni és most a védőnő javaslatára (4 napja) homeopátiás szert is elkezdtünk alkalmazni, de egyelőre eredménytelenül.

    (A nappali alvásokkal egyelőre szerencsére nincs gond. 10 hónapos korától minden nap délután 1,5 órát alszik gond nélkül.)

    Előre is köszönöm a válaszod!

    Üdvözlettel,
    Zsuzsa

    Válasz: Ennek két oka lehet:
    1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

    Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • ibolya

    2010. január 06. szerda

    Szia Ági

    Az én kislányom ma 1éves,van 8 foga május óta nem hajlandó az éjszakát végig aludni.Nappal 1-szer alszik.Este 10 óra körül alszik el,reggel félnyolc körül ébred.Ha este elalszik 1 óra múlva már kezdi a kelést,ez igy megy reggelig.Éjfél után már 10-20 percenként kel.Nem szopik,májusik szopott 11hónapos kora óta jár.Ha vizet kap ugyan úgy fel kell.Velem alszik.Egy kicsit hisztis és ugy veszem észre,hogy éjszaka ugyan ezt játssza el.Este elalvásnál nincs hiszti,fürdik megissza a tápszert velem szembefordul megsimogassa a hajam és alszik.Nappal is igy alszik el 1-2 órát.Mit csináljak,hogy egy kicsit ritkábban keljen fel.Most megint nagyon anyás.

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Hajni

    2009. december 19. szombat

    Az én kislányom 17 hónapos . Még szoptatom, de ezt igazán már csak éjszaka igényli, nappal egyszer szopik csak. Éjszakánként akár ötször is, főként fogzás alatt. Ha épp nem jön foga, akkor is kétszer, háromszor fent van. Hogy tudnám erről leszoktatni?
    Nagyon örülök, hogy eddig szopott, de az éjszakák fárasztóak. Köztünk alszik, ami nem zavar, csak a gyakori ébredései. Mik az első lépések azirányba, hogy átaludhassa az éjszakát? Várom válaszod!

    Válasz: Aludhat továbbra is veletek, ha szereted, de meg kell vele beszélni, hogy éjjel nincs cici, csak víz. Ez általában nehezen szokott menni az elején, az első éjjelt számold rá, hogy nem fogja elfogadni, de aztán könnyebb lesz már.
    Ha ez nagyon nem megy, akkor az segíthet, ha kiköltözteted a közös ágyból (ez már önmagában is segíthet) és 1-2 napig Apa fekteti le este és ő megy be hozzá éjjel. Az első nap ez is nehezen megy majd, akár 1 óra is eltelhet, mire megadja magát és elalszik, de könnyebben elfogadja, mert Apának nincs tejszaga.

  • Tündi

    2009. december 17. csütörtök

    az én kisfiam 13 honapos és nagyon sokszor felkel éjszaka inni és sir. nem tudom hogy tudnám elérni hogy végig aludja az éjszakát. mit tanácsoltok mit tegyekhogy végig aludja az éjszakát?

    Válasz: Ennek 3 oka lehet:
    1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

    2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

  • Krissz25

    2009. november 18. szerda

    Sziasztok!

    Én igazán szerencsésnek mondhatom magam, mert a fiam 3 hónapos kora óta átalussza az éjszakát! Ezt egyetlen dolognak köszönhetem amit nektek is javasolhatok!
    Vegyétek meg Tracey Hogg: A Suttogó mindent megold című könyvét! (Több részből áll!)Mi már terhesség alatt olvastuk és azóta is használjuk! A gyerek 16 hónapos és este 19 órától reggel 7-ig, de van, hogy fél 9-ig is alszik! Nappal pedig 11 órától 14-ig!
    Én esküszöm a könyvre és csak javasolni tudom Nektek!
    Kitartást mindenkinek!!!

    Üdv.: Kriszti

  • Dóra

    2009. november 08. vasárnap

    Az én Manóm nagyon rossz alvó volt, születésétől 5x-6x ébredt, nappal nem akart aludni, volt, hogy csak ülve volt hajlandó éjszaka pihenni. Szopizni sem akart, már a kezdetektől szenvedés volt az evés, félt minden zajtól, ijedős volt. Ránézésre semmi nem látszott kedves, mosolygós baba volt,de én éreztem, hogy valami nincs rendben.Nem nyugodtam bele, utána jártam, még alvásvizsgálaton is voltunk. Sok hasznos tanácsot kaptunk, a Madarászban alvásambulancián nagyon kedves, és segítőkész a főorvosnő. Dévény majd TSMT gyógytornára is jártunk, itt mondták ki a kulcsszót, valószínű éretlen az idegrendszere.
    Éjjel is evett3x, még 10hónaposan is,ezzel nyugtatta magát. Ösztönösen érezem mi a jó neki, éjjel magam mellé vettem,az ágyamban berendeztem nei egy kispárnákkal körülölelt kuckót, elhitettem vele hogy biztonságban van ezen a világon mert én mindig ott vagyok. Tudtam mikor ébred 40percenként, még ha dolgom volt is erre a kis időre mellé bújtam, simogattam. Eltelt pár hónap és megváltozott, már nem sírt, csak enni kért megnyugtatására, szép lassan erről is leszokott, most 1éves alszik 8-tól reggel 7-ig. Önfeláldozó, nehéz munka volt, de megérte. Jóétvágyú, jól alvó, szépen fejlődő, kiegyensúlyozott baba.

  • Tóthné TNDiána

    2009. július 29. szerda

    Szia Ági, sziasztok anyukák!

    Régóta olvasom már a blogot, és nagyon sok jó tanácsot találtam rajta. Sajnos most egy olyan problémánk adódott az alvással kacsolatban, amire nem találtam egyértelmű választ. Kislányom most múlt 1 éves. Eddig este is és nappal is nagyon jól aludt, egyedül aludt el, betettük a kiságyba, becsuktuk az ajtót és pár perc múlva már aludt is. Viszont mostanában problémánk van az elalvással. Kb. 1 hete kezdődött, hogy nem akar elaludni, feláll és sír a kiságyban (szinte belehergeli magát a sírásba és a végén már tombol), és nagyon nehezen nyugszik meg. Próbáltam felvenni és letenni, lehűteni a szobát, megitatni, bekenni a fogát fogzáskönnyítővel hátha (még csak két foga van, de azok viszonylag simán bújtak ki). Olyan, mintha aludni akarna, csak nem jön össze (össze-vissza forgolódik, dörgöli a szemét). Ha a kiságya mellett állok, akkor viszont nem sír, nem nézek rá (és ha feláll, akkor visszafektetem), de abban a pillanatban, ahogy megmozdulok, hogy kijöjjek, megint rázendít. Ha kivárom az elalvását (fél óra – 45 perc), akkor nyugodtan alszik reggelig. Követem az esti rituálét, de tegnap már az esti olvasásnál is sírt, ha a kiságyra nézett. Nem értem, mi változott meg ilyen hirtelen. Biztos valamit rosszul csinálok, de mivel eddig nem kellett altatni, nem tudom, hogy hogyan kellene.
    Eddig csak az esti alvásnál fordult ez elő, de ma már délután is ugyanaz volt a szitu, és látszólag romlik a helyzet. Lehet, hogy nem fáradt? Nap közben még kétszer alszik 1-másfél órát, ill. volt már, hogy csak egyszer három órát, de annak ellenére, hogy akkor délután fél 4-kor kelt, és utána már nem aludt este 8-ig, mégis ugyanúgy sírt az esti alvásnál. Egyébként nagyon vidám, kiegyensúlyozott kislány, nap közben szinte alig sír (viszont este bepótolja), és eddig a kiságyában is jól elvolt.
    Remélem ez csak egy időszak, és kinövi, csak kicsit tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek. Nem szeretném elszúrni, vagy esetleg rossz szokást kialakítani.
    Előre is köszönöm a választ.
    Dia

    Válasz: Ez életkori dolog, az én fiaim is csinálták. Két megoldás van:
    1. odateszel egy matracot az ágya mellé és azon ülsz, fogod a kezét, amíg el nem alszik, ez azért jó, mert így pár nap alatt megtanulja, hogy ottvagy vele és egyre lehet rövidíteni az időt, amíg vele vagy.
    2. pár napig Apa fekteti, tőle nem olyan nehéz elválni, ezért hamarabb elalszik így, ez azonnal szokott hatni 🙂

  • kinga

    2009. július 13. hétfő

    Kedves Ági.
    Az én kislányom 1 éves. Még mindig alszik reggel kb. fél 10-10 körül fél-egy órát aztán délután kb. fél 2-2 től általában 2 órát, de van hogy csak fél-1 órát.
    Este 7 kor fekszik le, erre ő szokott rá, nem igazán tudom későbbre tenni, mert akkor játék közben elalszik. Reggel egy időben fél 6 kor kelt aztán áttért a fél 5 re, most pedig fél 4 kor ébred, akkor is ha este 8-9 kor fekszik le, akkor kap tejet(mert különben sír) és ha szerencsénk van akkor még vissza alszik fél 6-6 ig. Hogy tudnánk elérni, hogy később fektessük le és reggel tovább aludjon. Sokan azt mondják hogy már le kéne szoktatnom a délelőtti alvásról. Szerinted is?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Ameddig ő igényli, addig nem. Várd meg, amíg magától elhagyja.

  • Fehérné Kiss Melinda

    2009. június 19. péntek

    Sziasztok!
    Azért írok,hogy leírjam nekem milyen nagyon jó kislányom van elsőre!3,5 hónapos kora óta teljesen végigalussza az éjszakát!De sajnos nem is szopik azóta,és ezért van így.Most lesz 1 éves,párszor felsír fogzási időszakban/6 fogunk van/a cumiért,de utána alszik tovább.Nem tudom visszavezethető-e a jó alvása,hogy én is és az apja is nagyon szeretünk,és jól alszunk?Lehet-e örökletes?Nem szeretném elkiabálni,de remélem mostmár így is marad!Nappal mi is most kezdünk áttérni az 1 alvásra,ha csavargunk de. és csak du. tudom letenni,nem gond neki bírja nyűglődés nélkül,és du. bealszik 2,5 órára,vagy ha de. is akkor 2×1,5 óra a napi adagja,meg este 9-től reggel fél 8-8-ig.Kitartást kívánok mindenkinek akinek nem alszik túl jól a babája!

  • Erika

    2009. május 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    Segítségedet szeretném kérni a lányom nappali alvásának megoldásához.
    14 és fél hónapos a lányom és két gondom van az alvással kapcsolatosan. Hosszú utat tettünk meg a jelenlegi helyzetig, az alig alvástól eljutottunk oda, hogy este szoptatás után berakom a kiságyába, puszit kap, kijövök és egyedül elalszik, ugyan van hogy egy fél óráig is eltart. Nagyon pörgős természete van, nehéz lelazítani. Éjszaka szerencsére csak egyszer kel (változó időpontokban), sajnos akkor csak úgy hajlandó visszaaludni, ha előtte kap cicit. Nem alszik el egyáltalán rajta, csak így szokta meg. Ezzel kapcsolatos az egyik kérdésem: hogyan lehetne legfájdalommmentesebben leszoktatni erről? Nagyon kitartó, nagyon sokáig tud sírni. Nappal viszont a régi szokások maradványaként a karomban alszik el, és ha elaludt leteszem. Hónapokig nem volt gond, nagyon elfáradt, és 5-10 perc alatt megvoltunk. Mostanában viszont éberebben alszik, nem tudom letenni,mert rögtön felébred, és azonnal keservesen sírni kezd. Így már úgy kizökken, hogy sehogy sem tudom visszaaltatni, pedig hullafáradt. Képes egész nap nem aludni, minél fáradtabb, annál jobban pörög. A karban altatás is azért maradt, mert így énekelek neki halkan, finoman ringatom,lelazul és elalszik. Próbáltam mesélni neki alvás előtt, de nem segített, sokáig nem köti le, most jellemzően semmi, csak jön-megy pakol. Ma is felébredt 5 perc után, amikor le akartam tenni és a karomban is csak sírt, végül ki kellett hozni a szobájából.
    Igazi alvóállatka nincsen, ill. van, de nem függ tőle. Valami tuti tipp? Sokat olvasgattam a témában, azért is írtam le ilyen részletesen, hogy lásd, nem egyszerű eset. Tovább nem akarom így hagyni a nappali alvást.
    Lassan a szoptatást is abbahagynám, de ez egy másik topic…
    Köszönöm, hogy végigolvastad a hosszú levelemet, előre is köszönöm a segítségedet.
    Erika

    Válasz: Ebben a korban már nincsenek „tuti tippek”. Próbáld meg karban altatás helyett a nagyágyban melléfeküdve elaltatni és aludjon is ott, ez általában be szokott válni (az ágy köré tegyél székeket, vagy a gyerek köré párnákat, így nem tud legurulni álmában)

  • Móni

    2009. január 05. hétfő

    Kislányom 6,5 hónapos. Eddig többé kevésbé átaludta az éjszakát. Mostanában viszont 3x-4x felébred. Ha visszaadom a cumiját, visszaalszik. Ha nem, egy ideig maga keresi a cumiját az ágyban, majd ha nem sikerül visszaraknia magának, sír. Az az igazság, hogy most kezdtük a szopizások kiváltását, mert a délutáni etetésnél nem akart szopni. Lehet, hogy mégis igényelné még a szopit ekkor és ezért ragaszkodik mostanában jobban a cumijához?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Lehet ez is, de a fő gond inkább a kezdődő fogzás lehet. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt tudod megnézni azoknak a homeopátiás szereknek a leírását, amik ebben segíthetnek.

  • boral

    2008. november 12. szerda

    szia Agi,
    napkozbeni alvassal kapcsolatban lenne kerdesem, csak nem talalom a megfelelo helyet!
    kisfiam 10 es fel honapos. kb 9 honapso kora ota ugy tunik, szeretne atallni a napkozbeni egy alvasra, de meg az egy alvas keves, a ketto meg sok korszakban vagyunk.
    delelott a reggeli ebredes utan 3 oraval elalszik, s alszik altalaban 2 orat, s nyugisan ebred. delutan mar csak 4-4 es fel ora fentlet utan aludna el altalaban, de akkor se nyugodtan, lassan, nyuglodve, s altalaban 50 perc utan fel is ebred, de sirva.
    ha nem teszem le aludni delutan, akkor sincs gond, nem kulonosebben veheto rajta eszre a nyugosseg/almossag, csak nekem tunik soknak, h. deltol-fel egytol este fel kilencig ebren van.
    de – sajna – a napirendunkben gyakran bele se fer a delutani alvas, mert 5-6 ora, mire delutan elaludna, azt meg mar nem szeretnem, mert 8kor furdes, amit viszont a ovodas novere miatt nem szeretnek korabbra/kesobbre tolni, mivel megvan az egyuttfurdos ceremoniajuk, s foleg a novere ragaszkodik nagyon a megszokotthoz!
    ha koran ebred reggel, akkor belefer a ket alvas, de olyankor is felebresztem 5 ora korul, persze nyugosen ebred (de ha magatol ebred, akkor is nyugos a delutani alvastol, ezert gondolom, h. mar kicsit felesleges neki).
    a masik probalkozasom az volt, h. a delelotti alvasat tolom ki, azaz nem 3 ora fentlet utan teszem le aludni, hanem kivarom a 4-5 orat, mondvan, igy aranyosabban oszlik el a nap, de ez meg sohasem jott be, mert kibirja o nyugoskodes nelkul, de ilyenkor nem 2 orat laszik, csak kb. egyet!
    nem tudom, melyik lenne a legjobb megoldas! mit tegyek?
    koszonom
    boral

    Válasz: Ez egy furcsa átmeneti időszak, amikor a két alvás már sok, az egy még kevés. Általában addig szokott tartani, amíg bele nem nő az egy alvásba a kicsi. Szerintem told ki a délelőtti alvást későbbre, de ne egyszerre, hanem mondjuk minden nap 10-15 perccel tedd le később, mint előző nap és folyamatosan csináld, idővel magától beáll, hogy ilyenkor is többet aludjon (különösen ha délelőtt volt valami mozgalmasabb program, pl. déta, játszótér)

  • simonffy-kiss erika

    2008. június 29. vasárnap

    Sziasztok!
    Az en picurkam mostanaban eleg jol alszik .Lefekszik fel 9kor es 2oraig alszik akkor iszik egy kicsit es alszik reggel 6ig fel7ig.Egy kicsit meghult ezert szirupot kap ezert egy kicsit nyugosebb a szokasosnal.

  • Hantos Gyöngyi

    2008. június 26. csütörtök

    A legkisebb gyerkőcöm már végigalussza az éjszakát, csak most, ebben a melegben kelt fel inni párszor. Kivéve tegnap. Felébredt a viharra és úgy döntött, neki állva jó. Fél kettőtől négyig állt a rácsos ágyban és énekelt. (Nem sírt, dumált.) Mit mondjak, nem repestem 🙁 Egykor feküdtem le, épp elaludtam volna… Végül aludtam négytől negyed hétig.