A 2 hónapos baba

A 2 hónapos baba2 hónaposan a baba már igazi társas lény, rengeteget mosolyog, kedveli maga körül az embereket, szívesen nézelődik.

Nagy különbségek vannak ebben a korban a babák között. Némelyik még sokat alszik és sokat eszik, és csak fél-1 órára marad ébren, az átlagos alvásidő ebben az életkorban azonban már inkább 3-4-szer 1-2 óra napközben és 10-12 óra éjszaka.
Még nem alussza át a kicsi az éjszakát, a csecsemők többsége éjjel még 3-4 óránként felkel enni.

A hasfájós időszak
mostanra többnyire elmúlik, és általában a hízás is nagyobb tempóra vált (ha eddig nem tette volna). Néhány babánál a túlevés jeleként zöld széklet jelentkezhet, emiatt aggódni felesleges, idővel magától elmúlik.

A kicsi most kezdi felfedezni a hangját, és egyre jobban élvezi a vele való játékot, mint ahogyan ez a videó is bizonyítja:

Az ügyesebb babák már a tárgyak után nyúlnak, ezt ösztönözhetjük, ha az ébrenléti időszakban játszószőnyegre fektetjük őket és föléjük lógatunk játékokat, amiket lökdöshetnek, ez a játék hosszú időre lekötheti a kicsi figyelmét. Játszószőnyeg híján a kiságy vagy a járóka fölé kifeszített madzagra is lehet élénk színű játékokat függeszteni.

Ha később szeretnénk járókát használni, érdemes ebben a korban megkezdni a használatát, mert most még könnyen megszokja a baba. Ugyanez a helyzet az önálló elalvással is, ebben a korban még viszonylag könnyen elfogadtathatjuk a picivel az önálló elalvást, és már a hasfájás miatti sírás sem korlátoz ebben.

Átmeneti időszak ez sok családban, mert a kicsi már nem igazán újszülött, kevesebbet alszik, és ez a kezdő szülőket megijesztheti, nem tudják mihez kezdjenek a gyerkőccel az egyre hosszabb, átlagosan 1,5-2 órás ébrenléti időszakokban.

A fejét egyre szebben
és egyre hosszabb ideig tartja. Ha nem szeret hason feküdni, úgy ösztönözheted gyakorlásra, ha a hátadat megtámasztva lefekszel, a kicsit a hasadra fekteted és rámosolyogsz, ilyenkor ő emeli a fejét és viszonozza a mosolyt. Ezt a játékot nagyon szeretik a picik és közben a hátizmai, nyakizmai is fejlődnek.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

27 Comments

  • Orsi

    2011. április 22. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányom most 3 hónapos. Az alvással van problémánk. Játék után, mikor már az álmosság jelei látszanak rajta, berakjuk a kiságyában, hogy ott aludjon el önállóan. (Öntől vettük az ötletet) Magától el is alszik, de egy 20-30 perc múlva legtöbb esetben felébred. Utána nem alszik vissza.
    A másik problémánk, hogy szopja a kezét és nem tudom, hogyan lehetne erről leszoktatni. Próbáltunk cumit adni, de kiköpi. Neki a keze kell…
    Kérem, ha tud, adjon tanácsot, mit tudunk tenni!
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      A rövid alvás oka általában az, hogy a kicsi még nem elég fáradt, amikor lefektetitek, de az is előfordulhat, hogy ennyi az alvásigénye és inkább többször rövidebben szeret aludni.
      Az ujjszopásról nem kell leszoktatni, a cumi rosszabb szokás, a kezéről ugyanis leszokik majd, amikor majd már többet játszik, cumival a szájában viszont vígan játszik tovább.

  • Alíz

    2011. április 06. szerda

    Kedves Ági!
    Az én kislányom most 2hónapos, az addig rendben van, hogy 2,5-3óránként kér enni, de nálunk szinte abszolút kimarad a nappali alvás, nagyon ritkán alszik nappal és akkor is keveset, ha mégis valami véletlen folytán hosszabb ideig szundikál, akkor viszont este megy nehezen az elalvás. Az lenne a kérdésem, hogy ez nem probléma-e esetleg, hogy ennyit alszik. Egyébként este 8-9között alszik el, hajnal 4-kor kér enni és 6-7között kel reggel. Azt is szeretném megkérdezni, hogy esetleg a reggeli ébredést hogyan tudnám kicsit kitolni későbbre? És még egy utolsó kérdésem lenne, hogy már próbálkozik fogni…hogyan ösztönözzem, hogy fogjon?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      Ebben a korban általában 4x alszik a baba napközben és egyáltalán nem kötelező ezeknek hosszú alvásoknak lenniük, ha minden evés között 40-60 percet alszik és egyébként nem nyűgös, nézelődik, jókedvű, akkor nincs gond.

      A reggeli ébredést csak úgy tudod későbbre tolni, ha este később fekteted, de szerintem ebbe egyelőre ne avatkozz be, mert 3 hónapos korára még jobban fog aludni, akár magától is megnőhet ez az időtartam 1-2 héten belül.

      A legjobb ösztönzés ebben a korban a játékhíd: egy madzagra (vagy készen vásárolható játékhídra) lógass fel 2-3 színes csörgőt, figurát úgy, hogy viszonylag könnyen elérje őket, idővel rájön, hogyan tudja őket tudatosan is eltalálni a kezével. Ezenkívül nyújthatsz felé játékokat, amikor együtt játszotok, és megdicsérheted, ha felé nyúl vagy próbálja megfogni.

  • Nagy Dominika

    2011. február 26. szombat

    Mennyit van fent egy 2 hónapos baba és hány óránként eszik?Válaszát előrre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Ebben a korban általában 2,5-3 óránként esznek a babák, két nappali alvás között kb. 1,5 órát tudnak ébren lenni és 3x vagy 4x 1-2 órát alszanak.

  • ENikő

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!

    8 hetes a kisfiam. Olyan gondom van hogy fürdés után (fél 9) elalszik a baba a kiságyba és másnap 11-ig alszik. De napközben nem bírom a kiságyba altatni. Vagy hordozóba autóba vagy babakocsiba bírom altatni. Tegnapi próbálkozásnál képes napközben 12-től este 10-ig sírni mert már olyan fáradt. 10-20 percre képes így elaludni. Én már aggódok hogy valami baja lesz hogy ennyit fent van. A nagy fáradságban éjjel fel sem kelt reggel 7-kor ébredt meg kapott szopit és 11-ig aludt megint kapott szopit már nem raktam be a kiságyba hanem a hordozóba míg én fejek. És már megint alszik. Persze a hordozóba. Nem tudom hogy mikor csinálok jót! Erőltessem a napközbeni kiságyba alvást? Vagy még túl kicsi ehhez? Nem akarom így kimeríteni sem! Egy idő megsajnálom! Próbálok napirendet bevezetni hogy 11-ig alszik utána játék és ha fáradt irány a kiságy elvileg alvás, utána 3-4 kor szopizás és irány a levegő, babakocsiba persze alszik. 6-kor újra eszik és utána már nem engedem aludni mert 8-kor fürdés szopi és alvás. Szerinted jól csinálom? Légyszíves segíts. Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Semmi baja nem lesz, ha ennyit fentvan, mert a babák felszínesebben alszanak, neki a sokszor 20 perc is elég. Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.
      Az a gond, hogy ha néha így, néha úgy alszik el, akkor ez így is fog maradni, mert hozzászokik, hogy nem a kiságyban alszik el. Persze néha lehet máshol is altatni, ha már nagyon nem megy, de legkésőbb 5 hónapos korig ki kell alakítani az ágyban altatást, utána már csak hosszas sírás után szokott menni.

      Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Anna

    2011. február 02. szerda

    Kedves Ági!

    2 és fél hónapos kislányommal kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni. Mostanában sokat sír, ez kb. 2-3 hete tart, mióta egy hörghuruton esett át. Sokat kellett porszívózni az orrát, nem kapott, kap levegőt (ezzel még most is probléma van, nagyon nehezen múlik a betegség) Korábban nagyon kiegyensúlyozott kislány volt, egy ideig eljátszott már a játszószőnyegen is, de csak úgy magában is elnézelődött, alig sírt.
    Mostanában viszont borzalmas síró, ordító rohamokat tud rendezni és ilyenkor alig tudjuk megvigasztalni, még a kezemben sem hagyja abba. Ez számomra nagy kudarc. 🙁
    Valamint nagyon keveset, sőt van hogy egyáltalán nincs el egyedül, se a játszó szőnyegen se a foteljében. Az egyedül az azt jelenti, hogy még akkor sem ha beszélünk hozzá. A játékokat folyamatosan cserélem neki a játszó szőnyegen, hogy változatos legyen, de most már ott tartunk hogy sírva fakad már akkor amikor le szeretném tenni a szőnyegre. Ergo csak kézben marad kicsit csendben, de ott sem igazán tetszik neki. Nem tudom mitévő legyek? Miért nem tudom megvigasztalni, és hogy miért nem tetszik neki jóformán már semmi, miért sír folyamatosan? A nagyon jó kedélyű,nyugodt kislányból miért lett ilyen örök „elégedetlen” ? Egyébként anyatejet eszik és éjszaka viszonylag jól alszik, max. 2szer kel, de van úgy hogy csak egyszer. Előre is nagyon hálás vagyok a válaszodért!
    Anna

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      2 hónapos kor körül sokáig elvan a baba azzal, hogy nézelődik, de aztán kezdődik egy unatkozósabb korszak. Az önálló játék kb. 10 percre köti le őket ebben a korban, addig te menj a dolgodra. Ha megunta kapjon más játékokat, aztán megint játsszon egyedül. Ha megint megunta, játssz te vele egy kicsit. Ha ezt is megunta, akkor játssz vele te egy kicsit, de ne vedd fel, csak legyél ott vele és úgy játsszatok. Átviheted más szobába is, legyen a lakás több pontján játszósarka, ahol ellehet, így jobban leköti magát. Amikor már ezt is unja, akkor tedd oda magad mellé a hordozóban és végezd a dolgodat. Az a lényeg, hogy ne kapd fel mindig azonnal, amikor unatkozni kezd. Ez nem azt jelenti, hogy hagyd órákig sírni, de ha éppen a rántást kavargatod, akkor ne kapd fel a babát csak azért, mert már unja magát. Ha nincs mindig irányítottan lekötve a figyelme, az jobban ösztönzi arra, hogy maga fedezze fel a világot.

  • Nagy Dominika

    2011. január 29. szombat

    Kedves Ági!
    Az én babám 1 hónapos de nem alszik sokat és csak a szopizással lehet megnyuktatni!mit tegyünk?

    Válaszát előrre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Hajni

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    2 hónapos a kislányom és sajnos csak tápszert eszik, nincs tejem. 3500 gr-mal született és most 160 ml Milupa Milumil HA 1 Optima tápszert eszik. Nagyon szépen fejlődik már 5 kg fölött van a súlya. Olvasom, hogy a zöld széklet a túletetéstől van, mert nekem azt mondták, hogy a tápszer okozza! Akkor most túletetem vagy a tápszertől van???

    Válaszod előre is köszönöm!

    Üdv.: Hajni

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Anyatejes babánál valóban lehet túletetéstől vagy a tej zsírtartalmától, tápszeres babánál pedig a tápszertől.

  • kata

    2011. január 11. kedd

    Szia Ági!

    Lehet hogy hülyének fogok tűnni a kérdésemmel.
    2 hónapos a babám nagyon tündéri barátságos kisfiú, de többször észrevettem, hogy akkor is mosolyog mikor egyedül van pl. a kiságyban, v. a játszószőnyegen. ugye ez nem probléma?

    Válaszodat előre is köszönöm

    Kata

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Egyáltalán nem gond, nála még kevésbé tudatos ez a dolog.

  • Nikolett

    2011. január 04. kedd

    Szia!

    Az én kislányom 7hetes, 90%helyett csak 80% ban nyilik a kis lába, ezért elküldtek minket csípőszűrésre, sajnos az ünnepek miatt tolodott a 8.hétre a 6.helyett a vizsgálat. Szeretném addig tornáztatni , csak nem tudom hogyan kell. Illetve szeretném megkérdeni, hogy mi a baba rendes napirendje(nagyjából) Milyen alapvető foglalkozásokat és időket kell betartanunk. Első babám, nem tudom érdemes e erőltetni a játékot , hányszor egyen,mennyi az átlag kb hogy nézzen ki egy napunk, de elősorban a csípő és az evés érdekelne.. Nagyon köszönöm a segítséged.

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Ameddig nincs vizsgálati eredmény, ne tornásztasd, ha szükséges, akkor majd ott megmutatják szakszerűen, pontosan mit kell tenni.

      A baba napirendjében nem a számok számítanak, hanem a sorrend és a baba igényei. 7 hetesen általában 3 óránként esznek napközben és általában még éjszaka is a babák, közben 3-4 alkalommal 1-2 órát alszanak, éjjel 11-13 órát. Két alvás között nagyjából 1-1,5 órát tud már ébren lenni. Fontos a napok sorrendje, mert a kicsinek még nincs időrendje, ezért ezalapján tájékozódik a világban: alvás után mindig evés jöjjön, utána büfi, majd játék (először mindig egyedül kell hagyni egy kicsit nézelődni, játszani, amikor már unja, akkor jöhet a közös játék), ha elfáradt, akkor jöhet az alvás.

  • Gabi

    2010. július 31. szombat

    Kedves Ági!
    Már máshova is írtam, nem tudom, hogy a gondom hova is tartozik… A kisfiam 11 hetes lesz, 1 hete nyűgös (ekkor kapta a 2 hónapos oltásait-fájt a lába, de már elmúlt)azóta van kb, hogy dörgöli a szemét, arcát és tömködi a szájjába a kezét és nyöszörög, sír. Nehezen tud elaludni, pedig már egészen jól alakultak a dolgok, magától elaludt egy kis sírás után és egészen sokat aludt éjjel. Persze hasfájós is emellett, de kapja a Gripe Watert, nem fektetem le evés után és mindig rendesen böfiztetem. Utána elvan az ágyon (volt) gögyög, meg ilyenek, de már ez sincs így. Nem akar egyedül lenni egy percet sem és állandóan a cicit kéri. Sokszor addig üvölt, amíg meg nem kapja. Ilyenkor nem eszik sokat.Ja és játszani sem akar semmivel (se csörgő, se semmi), a lógatós játékoktól meg szinte dührohamot kap egy idő után – én ezt nem értem…
    Válaszod előre is köszönöm: Gabi

    Válasz: Válaszoltam a másik helyen, ahol kérdeztél.

    • Nikolett

      2010. december 02. csütörtök

      Kedves Ági!

      7 hetes kislányom napközben nagyon sokat van fent,maximum 20 percet képes csak aludni,éjszaka 6-8 órát is végig alszik. 30 percenként,óránként kéredzkedik napközben cicire.Tömködi a szájába a kezét és nyöszörög,sír. Nagyon sír amikor cicizni szeretne csak akkor csillapodik ha megkapta a cicit, de sajnos akkor sem eszik sokat utána meg csak játszani akar vele a végén.

      Előre is köszönöm a válaszod.

      Niki

      • Vida Agi

        2010. december 08. szerda

        Azért sír, mert nem éhes, hanem álmos. A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

        Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
        Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

        A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.
        Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

    • Bereczki Anna

      2010. december 24. péntek

      Kedves Ági, Kedves Gabi!

      Ugyanezeket a tüneteket tapasztaljuk a 11 hetes kisfiunknál, de sajnos nem találjuk a válaszban említett „másik helyet”.
      Várom milőbbi válaszotokat!
      Üdv:
      Anikó

      • Vida Agi

        2010. december 31. péntek

        A másik választ nem találom, de a lényeg: valószínűleg éhes a baba, ezt okozhatja növekedési ugrás pl.
        Altatás: Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
        Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.
        Az a gond, hogy ha néha így, néha úgy alszik el, akkor ez így is fog maradni, mert hozzászokik, hogy nem a kiságyban alszik el. Persze néha lehet máshol is altatni, ha már nagyon nem megy, de legkésőbb 5 hónapos korig ki kell alakítani az ágyban altatást, utána már csak hosszas sírás után szokott menni.

        Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Edina

    2010. június 15. kedd

    Szia!
    Az en kislanyom most het hetes,eleg sokat van ebren de nem tudom lekotni semmi fele jatekkal egy kis ido elteltevel sirasba tor ki es alig tudom megnyugtatni.Nem tudom mit csinalhatnek.
    A legnagyobb problemank azonban a szekletelessel van,tejport eszik es nem tud kakalni,habar a gyomra nem kemeny.Nem tudom h segithetnek rajta ez miatt minden reggel sokat sir. Koszonom a segitseget!Edina

    Válasz: Valószínűleg az a gond, hogy nincs napirendje, ezért hamar elfárad, nem tudja, mikor minek van az ideje. A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    Az önálló játék kb. 10 percre köti le őket ebben a korban, addig te menj a dolgodra. Ha megunta kapjon más játékokat, aztán megint játsszon egyedül. Ha megint megunta, játssz te vele egy kicsit. Ha ezt is megunta, akkor játssz vele te egy kicsit, de ne vedd fel, csak legyél ott vele és úgy játsszatok. Átviheted más szobába is, legyen a lakás több pontján játszósarka, ahol ellehet, így jobban leköti magát. Amikor már ezt is unja, akkor tedd oda magad mellé a hordozóban és végezd a dolgodat. Az a lényeg, hogy ne kapd fel mindig azonnal, amikor unatkozni kezd. Ez nem azt jelenti, hogy hagyd órákig sírni, de ha éppen a rántást kavargatod, akkor ne kapd fel a babát csak azért, mert már unja magát. Ha nincs mindig irányítottan lekötve a figyelme, az jobban ösztönzi arra, hogy maga fedezze fel a világot.

    Székletgondok: minden étkezés előtt adj neki Gripe Watert, valamint, amikor próbál kakilni, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé körözz velük, ez segít neki a kakilásban és a szelek távozásában is

    • edina

      2011. január 15. szombat

      a tejportol lehet kemeny szeklete is,probald ugy adni hogy viz helyet kamilla teat teszel es abba a tejport,az meginditja a szekletet.csinald meg ezt tobbszor.

  • helga

    2010. május 06. csütörtök

    szia’A mi kislányunk is 2 honapos.Nálunk be vállt a hinta.Nagyon tetszik neki,hátha még vmi csörgö is van rajta szivesen nézegeti!

  • Juli

    2010. május 03. hétfő

    Kedves Ági!

    Arról érdeklődnék, hogy 2 hónapos kisfiammal miket lehetne játszani? Napközben nagyon sokat van fent és nem igazán tudom mit kezdjek vele, hogy jól érezze magát, tetszen neki, tanuljon is vele és mosolyogjon nagyokat. Köszönöm a segítséget. Juli

    Válasz: A nagy kedvenc ilyenkor a lógatós játékok, amiket hanyattfekve lelógatsz neki és ő boxolhatja őket, ez nagyon fejleszti őket. Ezenkívül a zenélős játékok, a csörgők, a nagy kontrasztos újságok (fehér alapon nagy fehér vagy piros betű, pl, a reklámújságok egy része jó erre :)), amit mutogathatsz neki, mert szívesen elnézegeti.