Hogyan ne használd a felvesz-letesz módszert?

2 éve, amióta létezik a blog és a Kismamablog Alvásambulancia oldal, újra és újra felmerül a kérdés, érdemes-e a felvesz-letesz módszert alkalmazni, valamint mikor érdemes, ezért most összefoglalom, mikor lehet és mikor nem lehet használni ezt a módszert a baba altatására.

Hogyan ne használd a felvesz-letesz módszert?A felvesz-letesz módszer lényege, hogy a baba megtanuljon magától elaludni. Önmagában ez nem csodamódszer, tehát az, hogy néha csinálod, vagy egyszer kipróbáltad még nem vezet eredményre, csak a következetes alkalmazása. A lényeg itt az, hogy a baba, akit korábban segítséggel (ringatva, hordozva, ölben, babakocsiban, cicin stb.) altattál el, megtanuljon önállóan a saját ágyában elaludni, illetve, ha felébred visszaaludni.

Mielőtt azonban ezt megtanítanád neki, meg kell bizonyosodnod róla, hogy az alvászavarok oka valóban az, hogy nem tud önállóan aludni, tehát először meg kell tenned minden annak érdekében, hogy megszünjenek azok az okok, amik miatt a baba felébred (pl. fogzás, éhség stb.). Ha már mindent megtettél ezek ellen és még mindig megvannak az alvászavarok (éjjel 3 óránál gyakrabban felkel, nappal nem tud elaludni, holott fáradt), akkor alkalmazhatod ezt a módszert, ami a következőképpen néz ki:

Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

Mikor ne használd?

1) Ha nappali alvásból felriadt Ilyenkor hiába teszed újra vissza, csak még hangosabban sír, ettől nem nyugszik meg. Ismered azt az érzést, amikor éjjel felriadsz, és fáj a fejed, szédelegsz? Amikor ő felriad az alvásból még fáradtan, akkor ugyanezt érzi. Ilyenkor jobb, ha felveszed, dédelgeted, megnyugtatod, vagy lefekteted a nagyágyra és melléfeküdve próbálod visszaaltatni, ha úgy gondolod még álmos.

2) AlkalmilagEz nem altatási módszer, tehát alkalmilag nem használható, hogy ha máshogy nem megy, akkor talán majd így elalszik a baba. Ha úgy gondolod, hogy azért nehéz az altatás, mert nem tud egyedül elaludni a baba, akkor bevezetheted a módszert, de következetesen, minden egyes altatásnál ezt használd, hogy megtanulja, hogyan kell elaludni. Ha néha kiságyba, néha babakocsiban, néha az autóban alszik, akkor nehezebben fog menni az önálló alvásra szoktatás.

3) Ha még túl kicsi A Suttogó szerzője Tracy Hogg a módszert csak 3 hónapos kortól javasolja. Egészen kicsi, néhány hetes babáknál egyáltalán nem szabad alkalmazni, náluk nincs szó „rossz szokásról”, ha ők sírnak, akkor segíteni kell nekik. Fél éves kor előtt, ha már kizártad a zavaró tényezőket, nem fogzik, nem éhes, nem fáj a hasa stb., vagy kezelted őket, akkor meg lehet tanítani a babát egyedül elaludni, ez azonban nem azt jelenti, hogy hagyd sírni, sem azt, hogy mostantól leteszed a kiságyba és mindig minden segítség nélkül aludni fog. A babának kell idő az ellazuláshoz is, ezt neked kell megteremtened neki: lefekvés előtt dédelgesd, ringasd, majd ha már félálomban van, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, simogasd a hátát, susogj neki, amíg el nem alszik.

4) Ha már túl nagy 1 éves kor után már csak nehezen alkalmazható a felvesz-letesz módszer. Próbálkozni még lehet vele másfél éves korig, de számolnod kell vele, hogy ilyenkor már nagyon makacs a gyermek és ragaszkodik a szokásaihoz, ezért akár 2 órás huzavona is kialakulhat az altatásból az első napokban. Ha jól emlékszem, a Tracy Hogg által leírt esettanulmányban a 14 hónapos kislányt egy éjszaka alatt 100-nál többször kellett kivenni és visszatenni az ágyba első alkalommal, tehát ez ebben a korban már csak erős idegzetűeknek ajánlott.

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő Katt ide! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

66 Comments

Comment navigation

  • Viki

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Ági

    Egy évesen lányomnál kipróbáltam a felvesz letesz módszert, és az lett az eredménye, hogy egyáltalán nem sírt, hanem elkezdett nevetgélni, azt hitte játszunk 🙂 Mit rontottam el? Ha berakom az ágyba és föláll, fektessem le? Amúgy is mit csináljak, amíg az ágyban van?
    Most 14 hós, eddig cicin aludt el.

    Még egy kérdés: Amikor félálomba kerül elkezd rúgkapálni. Miért? Szinte kiugrik a kezünkből. De ha meg lerakjuk sír.

    Köszi a választ előre is
    Szép estét
    Viki

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Vannak olyan gyerekek, akiknél nem válik be a felvesz-letesz módszer. Náluk azt érdemes kipróbálni, hogy leteszed az ágyba, elbúcsúzol, kimész, ha sír, visszamész, megsimogatod, lefekteted, de nem veszed ki, esetleg csendben csak annyit mondasz, hogy „most már aludni kell” és megint kimész, majd ezt csináljátok, amíg el nem alszik.

  • Zsuzsi

    2011. január 19. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 6,5 hónapos, és gyakorlatilag születése óta gondjaink vannak az elalvással és az alvással. Néhány hetesen már küszködnünk kellett, hogy ne fárassza túl magát, hanem hajlandó legyen elaludni, és ez azóta sem változott.
    Kis súllyal született, hasfájós volt, aztán jött egy betegség 4 hónaposan… és azóta egyre romlik a helyzet. Most már az éjszakáink is nagyon nehezek, nagyon sokszor felébred, sír, és gyakorlatilag csak cicin alszik vissza (mert ha sikerül is elaltatnunk etetés nélkül, pár perc után újra fent van).
    Korábban írtam már neked, és akkor az volt a válaszodban, hogy 6 hónapos korig rendben van, ha 3-4 óránként felkel enni a kicsi. De mi jön azután???
    Napközben 4 óránként eszik, igaz, egyszerre csak keveset. Ha véletlenül 140 grammot szopizik, vissza is bukja a felesleget. Ezért is „hagytam magam”, éjszaka is szoptatok. De láthatóan jól van a lányom, gömbölyű, hurkás, szóval azt hiszem, ezt abba kellene hagynunk, de nem tudom, hogyan.
    A felvesz/letesz módszer rég óta a fejemben van, de úgy látom, képtelenség elkezdeni, mert nálunk egyszerűen kimarad az, hogy kézben megnyugodna a kicsi. Amikor alvásidő van, vagy fáradt, sír az ágyában is, kézben is. Üvölt, ordít, küzd az álom ellen. Akkor is, ha még épphogy fárad, és akkor is, amikor már nem bírja nyitva tartani a szemét (hétvégén az autóban csukott szemmel ordított 40 percen keresztül az autópályán, és végül mi adtuk be a derekunkat a következő benzinkútnál, ő nem aludt el).
    Szóval, napközben extra nehéz elaltatni. Pedig igénye lenne rá, mert nagyon nyűgös, ha nem pihen. Ráadásul hetente-kéthetente taktikát kell változtatnunk, mert ha valamilyen módszerrel sikerül rávennünk, hogy elaludjon, az egy ideig működik, de aztán rájön (?), hogy mire készülünk, és nem hajlandó lecsukni a szemét, rettenetesen küzd.
    Ily módon az önálló elalvást fogalmunk sincs, hogy taníthatnánk meg neki.
    Napirendünk van, esti rituálé van (általában működik is, ha nem szorul be egy büfi…). Igen, talán fogzik is, meg a mozgása is fejlődik rendesen, de nem akarjuk már ezekre fogni az alvás gondokat.
    Várom a tanácsodat. Előre is köszönöm,
    Zsuzsi

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      6,5 hónaposan, kis súllyal született babánál nem szabad elhagyni az éjszakai szopit, normális, ha még 3 óránként szopizik, ez akár 1 éves korig is megmaradhat, mert ez nem alvászavar, hanem szimplán éhes a baba.
      Gond akkor van, ha elkezd rendszertelenül 3 óránál is gyakrabban kelni, ilyenkor általában fogzás vagy már ok áll a háttérben, de nálatok ilyesmiről szó sincs. Nyilván minden baba fejlődése más, tehát ha valami 6 hónapos korig van írva és még 6,5 hónaposan is megmarad, az nem baj, egyéni jellegzetesség is lehet.

  • Lianhua

    2010. december 12. vasárnap

    Kedves Ági!
    Már régóta olvasom a babák alvászavarával kapcsolatos írásaidat és a hozzászólásokat is, mégsem tudok okos lenni a saját helyzetünk megoldásában, ebben szeretném megkérdezni a véleményedet.
    Kisfiúnk 10 és fél hónapos. Sose volt jóalvó, de az elmúlt pár hétben tetőznek a problémák az éjszakai alvás körül. Van kialakult napirendünk, nyugodt családi háttér, fog sem jön. Nappal kétszer alszik, délelőtt 9 körül 1 órát és koradélután is egy órát. 7-kor fürdetjük, addigra már nagyon fáradt és rögtön el is alszik, ezzel a részével nincs gond. Viszont úgy éjféltől kezdve gyakran félóránként-óránként megébred és keservesen felsír. Hátha szeparációs szorongás miatt sír, már rendszeresítettünk egy kis tompafényű lámpát az ágya mellé.
    Amikor felsír, akkor soha nem hagyjuk huzamosabban sírni hagyni, hanem mindig felvesszük, megnyugszik, letesszük. Az első felsírásnál kap tápszert, utána alszik viszonylag hosszabbat, de aztán jön a gyakori felsírás és nyugtatgatás. Próbáltuk azt is – ideiglenes módszerként -, hogy a kiságya mellé fekszem. Egy-két napig ez működött, most már az sem. Belém kapaszkodik és hisztizik, amikor vissza akarom tenni. Valahogy nem működik ez a felvesz-letesz módszer nálunk, pedig már ezt csináljuk 10 hónapja..Kézben ringatva (többnyire) megnyugszik, lecsukja a szemét, de amint érzi hogy közelítünk a kiságyhoz tiltakozik. Hajnali 5-kor pedig annak ellenére hogy majd eldől a fáradtságtól, már nem hajlandó visszaaludni, bármit csinálunk. Feláll és rázza a kiságyat. Ilyenkor mostanában kimegyünk a nappaliba a játszószőnyegére és ott próbálok még egy kicsit pihenni, miközben ő is néha le-leteszi a fejét és rövidebbeket alszik.
    Hogy lehetne egy ilyen akaratos 10 hónapos babát rábírni mégis arra, hogy huzamosabban aludjon éjjel?
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Bea Batori

    2010. december 09. csütörtök

    Szia Ági!
    A kisfiam most lett 15 hónapos. Születése óta gyakorlatilag csak párszor aludta át az éjszakát. Egy éves koráig szopizott, azt gondoltam, hogy miután abbahagyja jobb lesz a helyzet, aztán a fogzásra lehetett fogni, de sajnos nem, hogy jobb lenne a helyzet, gyakorlatilag rosszabb. Az esti elalvással nincs nagyon gond, megvan a kis rituálénk,ringatom kicsit, énekelek, ébren beteszem a kiságyba,néhányszor feláll, de egy idő után elalszik,bár ha még nem alszik el teljesen és kimegyek a szobájából akkor sír. éjjel viszont, 1 és 3 óra között felébred, sír és feláll az ágyában. Olyankor adok neki inni. Lehet, hogy azért kel fel mindig, mert megszokta, hogy olyankor iszik, mint ahogy szopizott? Ilyenkor sokszor átviszem az ágyunkba, de úgy látom, hogy ott nem alszik kényelmesen, nagyon sokszor helyezkedik, persze lehet, hogy a saját ágyában is sokszor helyezkedik, csak nem látom. Én is nagyon rosszul alszom ilyenkor, mert folyton rám fekszik, sokszor teljes testével és mivel épp 11 hónapos terhes vagyok és félek, hogy megnyomja a babát. Ha az ágyába sikerül visszatennem hosszas ringatás altatás után, utána sokszor egy óra múlva megint ébred. A terhesség miatt folyton nagyon álmos vagyok, és nagyon nehezen viselem az éjszakai ébredéseit. Nem tudom, hogy mit csináljak. Próbáljam meg a felvesz letesz módszert éjjel? Hátha segít? teljesen kivagyok! Kérlek segíts, ha tudsz! Köszönöm előre is.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Ennek két oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      Ebben a korban gyakori, hogy éjjel idegrendszeri okokból kel fel a baba és marad ébren hosszasan. Ebben az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • éva

    2010. november 30. kedd

    Szia Ági!
    nekem a fiam 9 hónapos. ő az 5. gyerek a családban. minden rendben volt a terhességgel, szüléssel, de 1 hónapos korában elkezdett elájulgatni- először nagyon megijedtünk, mentő…de nem találtak semmit nála. mire kiért a mentő, már magához tért. később rájöttem, hogy ha hideg vízzel megmosom amikor beájul, akkor magához tér hamar. általában azért ájult el, ha nem úgy volt valami ahogy ő akarta, vagy ha fájdalom érte. pl. véletlenül belevágtam a körmébe vagy ilyesmi.
    az alvása eleinte jó volt, bár elhatároztam hogy nem engedem ujjat szopni hanem cumit adok(mert a többi gyerekemet nagyon nehezen sikerült leszoktatnom az ujjszopásról. Az ájulás miatt szinte sosem hagytuk sírni, mert féltünk, hogy elájul így jól felkapkodtuk(vagyunk egy páran ugye, mindig volt aki felvegye) ezt jól meg is szokta. Éjszaka is egyre rosszabb. Végül is csak cicin alszik el akár nappal akár éjjel. nappal be sem tudom tenni az ágyába csak vagy a kezemben tartom végig, vagy melléfekszem. Most már oda jutottunk, hogy két óránként kel éjjel is és én már nagyon fáradt vagyok. így sokszor inkább mellém vettem hogy akkor legalább nem kell kimászni az ágyból. mivel nem az első gyerekem tisztában vagyok vele, hogy ez már egyre nehezebb lesz leszoktatni, és hogy nagy része hiszti. De tegnap kipróbáltam hogy letesz-felvesz, de nálam csak akkor tudom éjjel betenni az ágyba ha teljesen alszik és szinte becsúsztatom mint a palacsintát. így nem is tudtam visszatenni, mert rögtön újra sírt. felvettem megnyugodott, visszatettem sírt, és utána már a kezemben is ordított és ment a cicim felé hogy az kell neki. hát próbálkoztam még egy párszor, de csak egyre jobban kiborult és üvöltött. Aztán megciciztettem ott rögtön megnyugodott, de persze már nem tudtam visszatenni. végül 2,5 órát próbálkoztam többszöri cicivel is, de végül nem tudtam semmivel se visszatenni az ágyba, így melléfeküdtem és elaludt, de akár egész reggelig is szopja a cicit ha hagynám.Mit lehet ilyenkor tenni, mert én már hagytam is sírni, mert már szinte mindent kipróbáltunk, de akár 2 óráig is sír én meg ezt nem bírom ki, meg senki más sem(lakótelepen lakunk). De azt is próbáltam, hogy simogattam , nem vettem ki, de csak idegesebb lett, hogy neki cici kell és az ölembe akar lenni, azt akarja hogy vegyem fel. akkor megnyugszik. de már sokszor teljesen kivan. Nappal is ez van hogy egy ideig el van a játékokkal de aztán azt akarja hogy vegyük fel, még nem mászik csak ül meg próbál felállogatni. Tudom ha majd elkezd jobban mozogni, akkor lefárad, de most még ezt nem teszi.Mit lehet tenni, hogy ne idegesítsem fel, hanem épp hogy megnyugtassam? és akkor az esti cicizés az mehet? csak utána ne engedjem belealudni,vagy igen és nem baj ha utána teszem be az ágyba ha sikerül? Az is baj, hogy mivel sokan vagyunk nincs teljes csönd és sokszor felriad a zajokra nappal, de azért amikor összeírtam hetekig, mennyit alszik, nem volt sosem több mint 10 óra összesen egész nap- nappal fél óra 2szer éjjel meg szakaszokban 8-9 óra.de már azok is ahogy írtam nagyon rövid szakaszok.
    van esetleg valami javaslat??? Amúgy meg hogy legyek kitartó ha, most épp fogzik, holnap megfázik?, valami mindig lesz nem? Jó ha az apa csinálná éjjelente? szerintem nem éhes éjjel, mert jó húsban van, bár nem nagyon akar mást enni mint cicit, de azért bele bele tesszük a kaját gyümölcsöt általában. igazából az érzés miatt kell fel szerintem nem az éhség miatt. és úgy látom, hogy amint alvásból felriad és látja, hogy nem vagyok ott akkor azonnal sír hogy mellette legyek. Írtad is hogy ez a kor éppen ezért nehéz. Van veszélye ennek a módszernek az ájulós gyerekeknél?
    Köszönöm az időt hogy rám is szentelted!
    szeretettel Éva

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Juci

    2010. november 27. szombat

    Kedves Ági!

    Csalódottan olvastam egyik anyukának írt leveled,amelyben nem javasoltad az 1 éves babának, hogy a felvesz-letesz módszerrel altassák, hanem anyuka várjon 2-3 hónapot és olvasgassanak a nagyágyon és úgy aludjon el. (ha jól emlékszem). Az én kislányom is 1 éves, most hangolom magam rá lelkileg hogy megtanítsam az önálló elalvasást, mert hogy ringatva alszik el csak. A cici után megmondom őszintén örültem, hogy így is el tudtam altatni. A rosszban az a jó, hogy pillanatok alatt így elalszik.Úgy gondolom Nórival rendben vannak a dolgok: 6.foga is kibújt, jól eszik, önállóan jár, régóta van napirendünk (reggel 9 és du. 2 körül alszik eddig 1,5-1,5órákat,de úgy hogy 1X közben felébred, ringat, visszarak). Este 9-től alszik és az éjszakák változók, 1X, néha 3X kel fel 6 ill. 1/2 7-kor. Egyre elszántabb vagyok, hogy megtanuljon önállóan elaludni, nem is azért mert a hátam már beszakad a 10kg-tól, hanem ha alszik, tudjon visszaaludni, biztos neki se jó, hogy nem alszik folyamatosan, illetve lassan gondolom fog áttérni a du.-i alvásra, amit nehezen tudok úgy elképzelni, hogy reggel 6-kor kel. Szóval a kérdésem, hogy pontosan miért nem ajánlod a felvesz-leteszt ebben a korban, „érzelmi defektet” sem akarok a lányomnak természetesen, de az olvasgatós nagyágyon csim-bumm cirkuszt sem szeretném.
    Gondolom halmozva vagy kérdésekkel, ennek ellenére nagyon várom javaslatod,
    előre is köszönettel:
    Juci

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Csalódásra semmi ok, minden gyerek és minden helyzet más, nincsenek univerzális módszerek. Vannak olyan erős akaratú gyerekek, akiknél 1 évesen már nem lehet felvesz-leteszt alkalmazni, mert képesek órákig ordítani, összehányják magukat. Náluk nem javaslom, hogy erőltessük ezt a módszert. Illetve sok múlik az anyán is, ha képes türelmesen kivárni bármi is történjék, akkor megoldódhat a dolog így is.
      Ha nálatok működik ez a módszer, akkor nyugodtan használhatjátok, nem lesz tőle baja a babának.

  • Szilvi

    2010. november 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 hónapos! Mivel picinek nagyon hasfájós volt sokat volt kézben, amit nagyon megszokott! Nappali alvással vagyunk gondban! Kizárólag csak kint a teraszon tud aludni a babakocsiba! Előfordul, hogy akár 2 – 2,5 órát is alszik, esetenként 1 órát. Mivel már korán sötétedik a délutáni (kb. 15-16 órakor) alvásnál már nem viszem ki, a kezemben alszik el bent, mert magától nem tud elaludni. Ha leteszem 10-20 perc után felébred, de már olyan is volt, hogy 5 perc után kipattant a szeme.
    Az esti altatással viszont nem volt probléma eddig! Két napja az esti lefekvésnél hisztizik. Még kézben ringatásnál sem alszik el. Tegnap 17 órakor elaludt 5 percre és a következő alvásra 21 órakor tudtam elaltatni nagy huzavona után! Betettem a babakocsiba és úgy aludt el! Ez a szakasz nagyon hosszú ébrenlét volt (bár nem tudom az 5 perc alatt mennyire pihente ki magát)! Álmos volt már nagyon este és még is megmakacsolta magát! Betettem a babahintába is, ott jól elvolt, de nem szenderedett el! Igaz sokat van a szájában a keze, de ez egész nap így van! Már 3 hónapos kora óta rágja a kezét! Nem nyáladzik! Azért megszoktam neki masszírozni az ínyét Dologéllel, amit nagyon szeret is! Nem látom rajta, hogy a fogzás gyötörné. Mi lehet a probléma? Miért nem tud elaludni magától bent? Altatás után miért alszik csak 10-20 perceket a kiságyban? A kezemben pedig akár 1,5 órát is alszik! Tehát nem az a baj, hogy nem álmos vagy az ínye viszket! Mert gondolom akkor, a kezembe sem aludna, és kint sem ha fájdalom gyötörné!

    Köszönöm válaszát,
    Üdvözlettel:
    Szilvi

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Az a gond, hogy a babakocsiban hosszabban alszik a baba, ezért ott kialussza magát és most már nincs szüksége még egy alvásra. Ezért nem akar elaludni este sem, mert ebben a korban már legalább 4 órát kell este ébren lennie ahhoz, hogy utána elég fáradt legyen és el tudjon este aludni.
      A problémákat emellett az okozza, hogy hozzászokott a babakocsis altatáshoz és a ringatáshoz, ezért már nem tud egyedül elaludni. Ezen ebben a korban még kis kitartással tudsz változtatni, utána már csak nagyon nehezen. Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

      • Szilvi

        2010. december 09. csütörtök

        Kedves Ági!

        Nagyon köszönöm a válaszod! Nem is volt olyan nagyon nehéz a dolog! Egyszer-kétszer felveszem, majd vissza az ágyba és alszik. Eddig éjszaka velünk aludt egy ágyban. Most, hogy alkalmaztam ezt a módszert az altatással már nincs probléma. A gond az, hogy ha leteszem este, akkor pontosan 1 óra elteltével felébred és sír, majd újra visszaaltatom és ismét 1 óra múlva felébred. Mellettünk továbbra is jókat alszik, bár észrevettem, hogy mint, ha egyszer-egyszer ellenőrizné, hogy ott vagyok-e mellette! Nem ébred fel, csak közelebb bújik hozzám! Minket nem is zavar, hogy közöttünk alszik, csak attól tartok, hogy ha most nem szoktatom a kiságyra, akkor ez probléma lesz később! Napközben amikor az alvás előtt elringatom, beteszem a kiságyba, még pislog kicsit, látja, hogy már nem nálam van, de elalszik. Ami probléma, hogy 30-35 perc alvás után felébred és már nem alszik vissza, pedig látom rajta, hogy még álmos! Nemsokára 6 hónapos lesz, a két kis foga alul már áttörte az ínyét, de nem nagyon szenvedett tőle. Vagy még is az lehet a gond? Azért én adok neki reggel-este Viburcol kúpot, mert a keze a szájában van, de ez már 3 hónapos kora óta így van. Nem nyáladzik egyáltalán, és nem is nyűgös napközben.

        Előre is köszönöm válaszod:
        Szilvi

        • Vida Agi

          2010. december 16. csütörtök

          5-6 hónaposan gyakori, hogy nappal csak fél órákat alszanak a babák (2-3 alkalommal maximum és mindig legyen fent legalább 3 órát előtte ébren), mert nem tudnak eléggé lefáradni, még nem mozognak annyit, hogy elfáradjanak, a sima játék pedig már nem fárasztja el őket eléggé.

          Az óránkénti felkelés éjjel 2 dolog miatt lehet:
          1. Éhes. Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni. Az első ébredésnél etesd meg, ha utána csak 3-4 óra múlva ébred, akkor ez volt a gond.

          2. Fogzik. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
          Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, vagy mindent a szájába vesz stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Ildikó

    2010. november 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nóri 11 hónapos,ringatjuk,nappal 2*,este elalváskor+ ha éjjel megébred,ált.2*! Jó babavolt mindigis,azthittük ha nem kapatjuk fel „jutalomként” álomba ringatjuk ezzel jót teszünk ,kiskora óta,ma már aztmondom sajmos,mert már nembírjuk!Elkezdtük alkalmazni a felvesz-letesz módszert,de teljesen sikertelenül:( Csak éjjelre először. Drnénije mondta ha nappal beválaljuk ringatjuk okés,de az éjjeli ébredéskor érjük el nála hogy magától aludjon vissza! Itt az alkalom,nem fogzik,nem beteg!
    1.kérdés jó-ez így hogy nappal még nem alkalmazzuk??? úgy gondoltuk előszöris az este és az éjjeli ébredés a nagyobb probléma,oldjuk meg4 Míg azon vagyunk,nagyon fáradt lesz éshát nappal had pihenjen szegény! ha már éjjel működne fokozatosan ezáltal nappalis bevezetnénk. Ez így nemjó?? vagy lehet ilyet??
    Szóval éjjel elkezdtük teljesen sikertelenül,úgymond Ő nyert,mert a végén csak álomba ringattuk a seggét mind két nap. ez feladás?? vagy lehet így?? vagy pedig na ami nem tiszta? egyes egy napon éjjelen belül,ha elkezdem csak és szigorúan az lehet a vége hogy magától alszik el??? azzal hogy elaltattam nagyon rosszat tettem?? Ha nem altattam volna el,akár reggelig is sírhatott volna??? Mennyi az az idő(max óra) amit egyetlen éjszaka alatt sírhat és fent lehet??? Semmiképp ne altassam el?? És összességében meddig tart ha minden éjjel kivárom még elalszik?? Dr néni szerint azis lehet hogy nemfog sikerülni:( ha netán így lenne mi más módszert javasolna nekünk?
    tudja az a baj,hogy Nóri már nagyon kis makacs,erős már az akarata,és semmire nem reagál csak ha felveszem! Mondják:tedd vissza cumiját néha menj be a felvétel előtt is és simizd suttagj vagy dúdolj,DE megfeszül a szája tehát cumira se reagál,nemfogadja el a vizet se mégcsak le sem ül állva órdit,teljesen magán kívül van. Ha bemegyek felvétel előtt és rájön nem felvenni megyek jobban ordít. Bemenjek,ne? Csak ha felvenni megyek? ha viszont nem megyek be úgyérzem azis a baja!
    viszont mikor felveszem(erre az egyre reagál) hamar elhalgat,fokozatosan nyugszik meg! Csak pl megmozditom a karomban,máris remeg újra sír,azthiszi leteszem! No ésamikor tényleg leteszem…..
    …tudom hogy ez a menete,de minden baba más és más! Ezeket olvasván nekem mit tanácsol?? Bemenjek? ne? tovább kéne vinni az éjszakákat és kivárni míg belealszik? Attól nagyon félek. jó ez igy hogy néha pihis napot iktatunk be? DrNő szerint szabad. Nemtudom. És az hogy nappal még nem alkalmazzuk??
    elnézést hogy íly problémás és sok vagyok,demár nagyon elvagyok keseredve,és azis a baj,hogy még az a kevés erőm és hitem is ebbe az egészbe úgyérzem kezd cserben hagyni!:( Annyira kilátástalannak tűnik minden:( Kérem segítsen!!
    Előre is köszönöm: ILDIKÓ

    • Ildikó

      2010. november 19. péntek

      Kedves Ági!
      nemszeretném siettetni,de mikorra várhatom válaszát,mint írtam elég sürgős lenne.
      Azóta már újra elkezdtük,este és nappalis alkalmazni a módszert! Este és éjjel működik,nappal még küzd a saját maga elaltatása ellen! 8talán mert hétfő óta épp tetőcsere történik a fejünk fölött és nagyon hangos-nemtudom-viszont mikor mégis elalszik,tud aludni a zajban) pont a zaj miatt,átáltunk a napi 2 alvásról az egyre(örülünk ha az összejön) ez azért jó talán,mert igy a héten már reggel később ébred,amit szintén jó eredménynek tudok be! Szóval este engedi,hogy félálomba letegyem,majd úgymond álomba simogatom (mindennel együtt 10perc). Éjjel egyszer kel,és nemkell kivennem!! Nappal maradt a káosz…. mit lehetne tenni Ön szerint??
      Előreis elnézését kérem a türelmetlenségem miatt,de úgy vettem észre más később írt hasonló oldalra és már válaszolni tettszett….Engem tán véletlenül elfelejtett….nemtudom,és bocsánat,csak egyszerűen mindenn nap egyre jobban várom hátha ír nekemis valamit:)
      tisztelettel:Ildikó

      • Vida Agi

        2010. november 20. szombat

        Válaszoltam.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Igen, itt az történt, hogy ő volt a kitartóbb és végül elaltattátok. Az első néhány nap nehéz lehet ennél a módszernél, mert 1-2 óra is eltelhet, mire végre feladja a gyerek. Nem kell variálni a módszerekkel: ha a felvesz-leteszt használjátok, akkor minden egyes alkalommal, mindig ugyanazt és ugyanúgy kell csinálni. A Suttogó könyvben van egy eset, amikor több, mint százszor kellett az első éjjel visszatenni a gyereket. De ha megcsinálod és rájön, hogy nincs kézben alvás, akkor meg fogja tanulni. Célszerű rögtön nappalra is bevezetni ezt az altatási módot. Még jobb is, ha fáradt, mert így biztosan aludni fog.

  • Nóra

    2010. november 12. péntek

    Kedves Ági,

    Kisfiam 4 hónapos múlt, és 5 napja kezdtem alkalmazni a felvesz/letesz módszert, mivel elég sokat küszködtünk az alvással. Sok mindent kipróbáltam, nekem nem lett volna kifogásom az együtt alvás ellen, sőt sokáig mellettem volt, de sajnos ő úgy sem aludt igazán. A felvesz/letesszel értem el eredményeket, mert eddig csak kézben tudott elaludni, sőt napközben végig ott aludt. Most azért már le tudom tenni az ágyába, ott alszik éjszaka és napközben is.
    A problémáim:
    1. Bár már öt napja csináljuk, de ettől függetlenül nem alszik tovább. Éjszaka másfél- kétóránként ébred. Egyszer szopizik már csak, és biztos vagyok benne, hogy a többi ébredéskor nem éhes, mert a felvesz/letesszel (és úgy, hogy mikor már nem sír, mikor lerakom, a hátát ütögetem, és susogok neki)vissza tudom altatni viszonylag könnyen. Nappal pedig továbbra is ébred 40 perc után, és akkor felvesz/letesz. Tehát nem tud hosszabbakat aludni továbbra sem. Ez így rendben van szerinted? Fog jönni változás? Mostmár kissé kételkedem. Az éjszakai másfél-kétórás ébredéseknek mi lehet az oka?

    2. Mit tegyek akkor ha éjjel 2 órakor gügyörészve ébred, nem sír, csak „beszélget”. Ilyenkor mindig várok, hátha visszaalszik, de egyszer sem aludt vissza, hanem végül sírás lett a vége. Ugyanezt eljátssza napközben is néha, 40 perc alvás után. Ilyenkor hogyan alkalmazzam a felvesz/leteszt?

    Köszönöm a segítséged!

    Nóra

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      1. A nappali alvása így rendben van, ebben a korban általában 3x vagy 2x 40-60 perc alvás szokott lenni, ez akkor nő meg, amikor már aktívan kúsznak és másznak, mert ilyenkor jobban elfáradnak.
      Az éjszakai ébredés oka a fogzás lehet, ez általában ebben a korban kezdődik és többnyire az alvászavar a fő tünete. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).
      Emellett azonban gondolni kell arra is, hogy talán éhes, mert a növekvő súllyal együtt megnő a tápanyagigény is. Ha az első ébredésnél megeteted és utána ritkábban kel fel (3-4 óránként), akkor az éhség miatt ébredt, ha 3-4 éjszakán át így csinálod és mégis 1,5 óránként kel, akkor a fogzás az ok.

      Nappal 40 perc után nem kell visszaaltatni, éjjel ne menj be hozzá, csak ha sír, ilyenkor ha nem az éhség a probléma, akkor vedd fel, nyugtasd meg, és tedd vissza.

  • Timcsi 0309

    2010. november 03. szerda

    Szia Ági!

    Fiam 8 hónapos lesz,anyatejes még mindig,ami éjszaka okoz gondot,mert sokszor kel fel és kéri a cicit. Nappal eddig mindig cicin aludt el,de most kezdem bevezetni a felvesz-letesz módszert,ami napközben nagyon szépen sikerül. Éjszaka viszont sűrűn felriad és sír,ilyenkor mindig magam mellé veszem(engem hiányol) és úgy alszunk el vagy cicin. Tudom ez hiba,ezért éjszaka is kipróbálnám ezt a módszert,csak nem tudom hogy kezdjek bele,mert nem tudom,hogy mikor éhes valójában és mikor vágyik csak arra,hogy magam mellé vegyem.
    Egyébként mennyi idő,amikor ezáltal a módszer által maguktól is elalszanak? És ezt hogyan sikerül elérni,ha mindig ölben kerül félálomba?
    Köszönöm szépen a válaszod!
    Timcsi

    Válasz:Éjszaka is ugyanúgy kell kipróbálni mint nappal: az esti lefektetésnél így fektesd le és minden ébredéskor így altasd vissza. Általában 1 héten belül javulásnak indul így az alvás, kevesebb lesz az ébredés.
    A módszer lényege, hogy a gyerek félálomban mindig megtapasztalja, hogy egyedül alszik el, nem kézben, a dédelgetés az ellazuláshoz szükséges, de menet közben a kicsi rájön, hogy magától is képes ellazulni, így ez egyre rövidebb lesz.

  • NR Kriszta

    2010. október 29. péntek

    Kedves Ágnes

    Lányom 9 hónapos.Nekünk a nappali és éjjeli alvással is gond van.Csak cicin alszik még alvás közben is cicizik,egyszerűen nem lehet letenni.Igaz most fogzik.Éjjel nem bír lealudni egy huzamba 2-3 órát 45-60 percenként felsír,felül,feláll.Próbáltam ringatni,de addig sír mig nem kap cicit.Éhes nem lehet, mert este már a vacsit se nagyon fogadja el,nagyon anyatejes.Nem cumizik,nem teázik,csak állandóan cicizik.Mit tegyek??
    Köszönettel :
    Kriszta

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Kriszta

    2010. október 17. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 1 éves, az éjszakákat már elég régen átalussza (persze néha vannak kivételek, de hát mi, felnőttek sem tudunk mindig aludni), 11-12 órát egyhuzamban. Erre önmagától állt be, magától hagyta el az éjszakai cicizéseket is, viszont este még mindig cicin alszik el. Napközben változó 1-2szer alszik, de ilyenkor ringatom előtte. Mind nappal, mind este vannak rituálék – nappal besötétítünk, behajtjuk az ajtót; este pedig előtte fürdés, majd szopi.
    Azt szeretném megtudni, hogy hogyan hagyhatnám el a napközbeni álomba ringatást? Próbáltam már, hogy csak félálomig tartom ölben, de ahogy leteszem felül, magyaráz, mászkál a kiságyban, pedig álmos. Hogyan érhetném el, hogy lefektetve szépen, magától aludjon el?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Ne javaslom, hogy ezt most próbáld elhagyni, ebben a korban annyira élénk napközben a baba, hogy az is csoda, hogy így képes elaludni. 2-3 hónap múlva, ha már stabilan jár, akkor rá lehet szoktatni pl arra, hogy délután lefekszik a nagyágyra, olvasol neki és ott alszik, ezt a legtöbb gyerek jól fogadja, könnyebben elalszik itt és jobban alszik itt ebben a korban, mint a saját ágyában.

  • Zsófi

    2010. október 12. kedd

    Szia Ági!

    A kisfiam most múlt 4 hónapos. Éjjel a kezdetektől fogva jól aludt, mostanra 8-10 órát alszik egyhuzamben és ha felébred éjjel, sokszor magától visszaalszik (szopja az ujját, vagy csak magyaráz kicsit ée elalszik), vagy ha mégse sikerül neki, nem is kell kivenni az ágyából, csak susogok és 1 perc múlva alszik. Van napirendünk, ami az étkezések terén működik is (4 óránként szopizik)de az alvás sehogyse megy. Nagyon aktív a baba. Ha hanyatt fekszik, folyamatosan jár a keze-lába. Kb másfél órát van ébren, majd elálmosodik. Ekkor felveszem és próbálom megnyugtatni, hogy le lehessen fektetni. A célom az, hogy ha félálomba kerül, leteszem és az ágyában susogok neki. A susogás rendben is van, szépen elalszik, de mire megnyugtatom a ringatással, gyakran 20 perc is eltelik. Ez fizikailag nagyon nehéz, de ha még az ellazulás előtt leteszem, újra elkezd „futni” és kokettál velem. Mindemellett, ha végre elalszik, nappal mindig 45 perc múlva ébred, ami nem elég neki, viszont visszaaltatni se sikerül. Ilyenkor játszunk 1 órát, majd kezdődik előről az altatási mizéria. Mit nem csinálok jól?

    Válasz A gond az, hogy ebben a korban nagyjából 2-2 és fél óra alatt álmosodik el annyira a baba, hogy le lehet fektetni. Az álmosság első jelei korábban jelentkeznek, de ilyenkor még gond nélkül fent tud lenni további fél-1 órát. Fektesd kicsit később és rövidebb idő alatt el fog aludni. A másik gond, hogy a babának nincs időérzéke, ezért a történések sorrendje alapján tájékozódik a világban. Fontos, hogy ugyanaz legyen a sorrend: alvás, evés, játék, alvás. Tehát ha eszik, majd 2 órát ébren van és ezután jön az alvás, akkor tudja, hogy most mi következik, és könnyebben elfogadja.

    Köszönöm,
    Zsófi

  • Bettina

    2010. október 04. hétfő

    Kedves Ági!
    A kislányom most múlt 2 hónapos. A nagy problémánk nekünk is az alvással van! Eddig hasfájós volt és mindig kézben volt, mert annyira sírt, hogy nem tudtam hallgatni! Viszont 2 hónap alatt hozzászokott, hogy úgy alszik el, ha kézben van, pontosabban kizárólag csak úgy hajlandó még kézben is aludni ha az ember vállán lóg. Úgy érzi jól magát. Etetés után büfizés jön ami általában 10-15perc, aztán már nem lehet lerakni csak ha teljesen bealudt. És járkálni kell vele folyamatosan, mert ha megállok, vagy leülök már nyöszörög.
    A hasa már nem fáj, ezért most érkezett el nálam is az idő, hogy hozzászoktassam ahhoz, hogy egyedül tudjon elaludni. Nemég vezettem be neki, hogy dúdolok, így még vállon is hamarabb alszik el. Viszont ha félálomban van és beteszem az ágyába, akkor sír, hiába simogatom. Hason alszik, mivel hasfájós volt, háton nem is tud elaludni! Alvás előtt szoktam háton fektetni akkor az ágy szélén lévő forgó-zenélő babákat nézi. De egy idő után megunja és ismét sír.
    Nemrég vettünk egy bölcső hintát abban is csak nagy ritkán alszik el. Vagy ha csak nagyon álmos.
    Babakocsiban pedig csak úgy alszik ha folyamatosan tologatva van.
    A kérdésem az lenne, hogyan altassam ezek tudatában kislányomat?

    Válasz: Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
    Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.
    Az a gond, hogy ha néha így, néha úgy alszik el, akkor ez így is fog maradni, mert hozzászokik, hogy nem a kiságyban alszik el. Persze néha lehet máshol is altatni, ha már nagyon nem megy, de legkésőbb 5 hónapos korig ki kell alakítani az ágyban altatást, utána már csak hosszas sírás után szokott menni.

    Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Czege

    2010. október 01. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 6 hetes, a nappali alvásával vannak gondjaink. Éjszaka nincs baj, fürdés utána kaja, „beszélgetés”, ellazulás és alszik. Legtöbbször még az ölemben, de már egyre többször sikerül neki, hogy még ébren teszem le és elalszik.
    Napközben viszont gondok vannak, erősen. Az első két héttől eltekintve, amikor még eszik-alszik üzemmódban működött, küzdünk. Álmos, fáradt, ásítozik akkorákat, hogy lenyeli a csillárt, pislog laposan és nyűgösködik, sehogy sem jó már neki. De ha leteszem, sír… Próbáltam, hogy ottmaradtam mellette, simogattam a kis hátát, de volt, hogy 20 percig is sírt, nem is sírt, hanem ordított, attól féltem, hogy baja lesz és még úgy sem ment neki az elalvás. Sajnos (?) elkövettem azt a hibát, hogy a hordozójában altatom – van egy puttony-jellegű prémaxx baby hordozónk, amiben kiválóan elalszik -, de már egyre nehezebb és nem igazán akarom, hogy erre szokjon rá teljesen. Abban elalszik, de letenni abban is csak óvatosan lehet, mert nagyon sokszor megébred.
    Az a gond, hogy napirendünk se igazán van, egyedül az esti fürdés a nagyjából fix, olyan 1/2 9tájban kerül rá sor, 10-11 körül szokott elaludni és max. egyszer ébred éjjel, reggel 1/2 7-7ig szokott aludni.
    Mit rontok el? Mit kellene csinálom, hogyan segíthetnék neki? Sajnos, ha túlpörög – és hajlamos rá -, akkor ott nem marad kő kövön, úgy bír ordítani, hogy még levegőt sem vesz, megnyugtatni sem egyszerű. Írod többször, hogy a hátsimogatás jó lehet neki és segíthet elaludni, de ő annyira belelovallja ilyenkor magát az ordításba, hogy az elképesztő… Ha ilyenkor kiveszem és megnyugtatom egy kicsit, akkor attól még működhet?
    Köszönöm a segítséget, Erika

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • nidiani

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 9 hónapos.Már régóta átalussza az éjszakát-legnagyobb örömünkre és az elalvással sem volt gond eddig.Letettem az ágyába és ügyesen elaludt egyedül.Most, hogy már fel tud ülni és állásba is húzza magát, nagyon nehéz elaltatni.Kicsit mindíg ringatom,dúdolok neki és mikor már elpilledt,leteszem.Abban a pillanatban felül és már kapaszkodik a rácsba,feláll és nevet.Ilyenkor újra felveszem,ringatom, majd megint leteszem.Újra és újra….Képes akár 1 órán át ezt csinálni velem 🙂 Már próbáltam azt is hogy egyből visszafektetem, mikor felül vagy feláll, de még a 20. alkalommal sem adja meg magát…sír,mert valószínüleg fáradt már, de újból húzza fel magát….A végén már legtöbbször feladom és addig ringatom,míg el nem alszik teljesen, pedig tudom, hogy csak addig kellene, míg ellazul és letenni.Nem szeretném, ha ezt szokná meg és csak kézben aludna el, meg főleg csak az én kezemben. Már nehéz tartani és mi lesz még később…
    Lehetséges, hogy még nem elég fáradt, mert ha az lenne, könyebben elaludna?Már így is későn altatjuk szerintem (9-fél 10 körül). Vagy talán túl sokat alszik napközben?Elég lenne egy ilyen korú gyereknek már napközben egyszer egy nagyobbat aludnia?
    Segítségedet és javaslatodat előre is köszönöm!
    Anita

    Válasz: Ebben a korban általában még 2 alvás van napközben, de nem ez az, ami befolyásolja az esti lefektetést, hanem az, hogy az utolsó alvás óta eltelt-e legalább 4 óra. Ennek ellenére nehéz lehet az altatás, mert amikor megtanul felállni a kicsi, akkor folyton ezt gyakorolná, ráadásul nagyon érdeklődő, nehezen tud „kikapcsolni”, ellazulni elalvás előtt. Próbáld meg, hogy tartod minden nap ugyanazt a lefektetési rutint, és lefekvés előtt segítesz neki kicsit ellazulni, pl. ringatással, de nem kell elaltatni, hanem, amikor már kevésbé éber, akkor letenni az ágyába. Ha felriad, akkor mellette lenni, simogatni, de nem kivenni. Ha ilyenkor nem adod be a derekad és nem veszed ki, akkor megtanulja, hogy ez az elalvás módja.

  • Juditka

    2010. szeptember 14. kedd

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítségedet kérni. Fiúnk most 10,5 hónapos és a hó végén költözünk. Eddig Ő velünk aludt kb 3-4 hónapos kora óta az ágyban. Ha átmegyünk az új helyre szeretném már ha a saját kiságyában aludna. Esténként fürdés után szopizni szokott és többnyire el is alszik, de van amikor még ficánkol köztünk és csak utána. Napközben többnyire szopizás közben alszik el, de ha látom rajta,hogy álmos képes ringatás közben is elaludni. Már kint van 7 foga, most a fogzás sem kínozza. Viszont éjjel sokszor nyöszörögve forgolódik és néha fel is ébred, majd cicit kap és alszik. Egy hete kb,hogy már magától is képes állni, mást még nem csinál(nem megy stb).
    Ebben kérném a segítséged, hogy szoktassuk át Őt a kiságyra. Külön szobába vagy velünk? És milyen módszerrel? Köszönöm a válaszodat. Judit

    Válasz: Ha már úgyis költöztök és egy csomó változásnak teszitek ki a kicsit, akkor költözhet azonnal az új szobába, mert később már nehezebb lesz átszoktatni, ha most a veletek egy szobában alvást szokta meg.

  • Anna

    2010. szeptember 07. kedd

    Kedves Ági, Tracy Hogg nem 8 hónapos kortól, hanem 3 hónapos kortól javasolja a felvesz-leteszt. Most olvasom a könyvet, ezért tűnt fel, valószínűleg elírás történt a cikkben, de aki nem olvasta, azt megzavarhatja.
    Üdv
    Anna

    Válasz:Köszi, javítottam.

  • Lívia

    2010. augusztus 31. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom két hónapos, és az alvással vannak gondjaink. A kórházban (születése után kb. 2 hétig ott voltunk, betegség miatt) egyedül elaludt, amikor hazajöttünk, pár napig itthon sem volt ezzel gond, de elkezdett fájni a hasa, ekkor mindig ölben aludt el, és ha már aludt, akkor raktam a kiságyba. Nem sokszor fáj már a hasa, de ha igen, akkor simogatom, masszírozgatom neki. Ha nem fáj, szeretném, ha újra el tudna aludni úgy, hogy nem ölben kell ringatnom, mert egyre nehezebb, nekem pedig gerincproblémáim vannak. Próbáltam azt a módszert, amit javasoltál: evés, pelenkacsere, játék egyedül, játék-beszélgetés együtt, aztán amikor látom, hogy nagyon fáradt, kicsit megdédelgetem, pár percig sétálunk, amikor már csukódik le a szeme, beteszem a kiságyba. De ekkor elkezd sírni, simogatom a hátát, susogok neki, odaadom a cumiját, de nem veszem ki a kiságyból. Ha megnyugszik, kimegyek a szobából, akkor még nem mindig alszik. Ezzel a módszerrel nem ártok neki? Mennyi ideig hagyhatom sírni? Úgy vettem észre, hogy ha látja, hogy az ágya mellett állok és simogatom, tovább sír, ezért jövök ki hamar, miután megnyugszik. Ha újrs elkezd sírni, bemegyek és megnyugtatom megint. Jobb lenne, ha ölben altatnám, és később próbálkoznék csak ezzel a módszerrel? Még az is fontos lehet, hogy ha leülök vele, nem elég neki, akkor is sírdogál, csak úgy alszik el sírás nélkül, ha sétálunk.

    Előre is köszönöm a választ,

    Lívia

    Válasz: Ezzel nem ártasz neki, hiszen ottvagy vele, nem hagyod magára. Ha kiveszed, akkor később már nagyon nehéz lesz leszoktatni róla.

  • Detti

    2010. augusztus 15. vasárnap

    Szia!

    Kisfiam 6,5 hónapos.A nappali alvással vannak problémáink.Éjszaka jól alszik,9 órakkor leteszem és reggel 6-7-ig alszik.Szinte születése óta örökmozgó,már négy hónaposan fordult minden felé,most pedig már mászik.Ez rendben is van,de leállni nem tud fél pillanatra sem.nem ül meg az ölünkben semeddig sem.Ha leteszem azonnal hasra fordul és már ott sincs.Picike kora óta nehezen tudtuk altatni nappal,egy darabig ment babakocsiba,aminek akkor nagyon örültem,legalább sikerült altatnomtudott pihenni.most már nem müködik.Kezemben probálom elaltatni,szinte sikertelenül.Amikor már látom rajta hogy nagyon fáradt felveszem,ekkor elkezd nagyon sírni,fél óra ameddig abbahagyja és közben elég tartani a kezemben,mert rúg-kapál,marja az arcomat…..Vagy feladom,de akkor egész nap sír és nyöszörög,vagy kitartok és 1,5 órát dajkálom és alszik 30 percet. ezt naponta megismételjük 2-szer 3-szor.Így naponta 1-1,5 órát alszik,este 6-től pedig sír és teljesen tehetetlen vagyok.Állandóan mozog,ficánkol,kiságyában is fordul a hasára és már fent is van,most pedig már kapaszkodik is fel.Egyedül képtelen elaludni.Probáltam én már modszereket,de mindig végtelen vigasztalhatatlan sírás a vége.nagyon nehéz megnyugtatni.S.o.S.Segítséget kérek,kifogytam az ötletekből.

    Válasz: Fél évesen általában már kétszer alszanak csak napközben a babák, de előfordul ez a háromszori is még. Most alszanak a legkevesebbet napközben, összesen általában másfél-2 órát, ez jelentősen megnő, amikor már kúsznak-másznak és fizikailag is lefáradnak napközben (kb 3 órára nő összesen)

    A nappali alvás általában azért ilyen rövid, mert amikor leteszed aludni, nem elég álmos, illetve, mert nem magától alszik el, hanem elaltatod, amikor szerinted aludni kellene. Ebben a korban kb. 3-4 órát tud egyhuzamban ébren lenni a baba, ha ennél hamarabb teszed le aludni, akkor csak ilyen rövid ideig alszik, vagy nehezen alszik el.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz. Mivel ebben a korban már nagyon érdekli a külvilág, nagyon lekötik a figyelmét a külső dolgok, ezért elalvás előtt segíteni kell neki az ellazulásban, abban, hogy kizárja a külvilágot. Ez lehet dúdolás, ringatás, szoptatás, bármilyen más módszer, amit el tudsz fogadni (és el tudod fogadni, hogy hosszútávon ez legyen az altatás módszere), majd amikor már félig elálmosodott, nem élénk, akkor kell letenni a kiságyba. Ha sír, felriad, ki kell venni és megint segíteni neki ellazulni, majd ismét visszatenni. Ez az első alkalmakkor elég sokáig eltarthat, de aztán egyre jobb lesz. A lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld, legyél következetes és kitartó. A babák megszokják az altatás módját, mint ahogyan minden más szokásunkat is átveszik (pl. etetés körülményei, fürdés módja) és ellenkeznek, ha aztán nem úgy történik, ahogyan megszokták, mivel ők a szokások alapján tájékozódnak a világban.

  • kata

    2010. július 26. hétfő

    Szia!

    Kisfiam 14 hetes, 7kg, anyatejes. Nagyon jó baba, nappal kb 3 óránként (kb 8, 11, 2, 5, 8kor)eszik aztán játszik a szőnyegén és elalszik a kiságyában. Éjjel egyszer eszik, régebben még este 11kor megetettem álmában, de azt elhagytuk mert nélküle is 6-7ig aludt.
    Az esti lefektetések mindig nehezen mentek, volt, hogy másfél órát susogtunk neki, vagy beszaladgáltunk a cumit visszatenni. Két hete alkalmazzuk az „1 3 5 percenként bemenni hozzá” módszert. 5percnél többet sosem sírt.

    1. Mi a véleményed erről a módszerről, mert én nem vagyok vele teljesen kibékülve.

    2. 3 hónaposan lehet alkalmazni a felvesz-letesz-t?

    Volt egy idő amikor átaludta reggel 7-8ig az éjszakát, de mostanában egyre korábban ébred 6, 5, 4, ma 3 volt- ilyenkor adok neki enni s alszik reggelig.

    3. Talán az új altatási módszer miatt ébred korábban?
    4. Vagy lehet már a fogzás (folyik a nyála, tömködi az öklét és amit ér, és panaszkodva gügyög)? Adjunk chamomillát?

    A nyaralások alkalmával minden nehezebben ment, s mi cumit adtunk neki az elalváshoz, viszont ha kiesik és még nem alszik mélyen sír.

    5. Érdemes lenne leszoktatni róla valahogy?

    Köszönöm a válaszokat.

    Válasz: Azért alszik el nehezen este, mert még nem elég fáradt, amikor lefekteted, legalább 2,5-3 órát legyen ébren, mire este lefekteted.

    Nem javaslom a felvesz-letesz, sem a sírni hagyás módszert 3 hónaposan. Ha az esti szopi után a kiságyba letéve sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik.

    Azért ébred korábban, mert 3 hónaposan van egy növekedési ugrás, tehát hamarabb megéhezik (de a meleg miatt lehet akár szomjas is éjjel, emiatt is ébredhet korábban vagy többször.) Semmiképpen ne szoktasd le, hanem etesd meg, ha éhes.

  • Lujzacica

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Ági!

    6 hónapos babánk nagyon sokszor felébred éjszaka. Már írtam a fogzás rovatba is, de most felmerült bennem és a védőnőben, hogy nem e azért ébred, mert rettenetesen mozgékony és álmában is mozog? Mikor sír éjszaka, mindig valami lehetetlen pozícióban találom a kiságyban, volt már, hogy kilógott a rácson a két lába:)
    5 és fél hónapos korára már nagyon mozgékony lett, mindkét felé forog, kúszik, „négykézlábazik”, egy egész szobát képes végigkúszni, ha van cél. Sőt, már a négykézlábból ülést is próbálgatja kisebb sikerekkel. Szóval nagyon mozgékony és a kiságyában is ezt csinálja. Sajnos amikor álmosodik, hiába rakom bele az ágyába, rögtön elkezd pörögni, mászkálni, ezért fel szoktam venni és a mellkasomon 3 perc alatt elalszik, mert ott nem tud mozogni. Sajnos 2 hete elromlott a jó „alvókája”,szinte óránként ébred. Amikor bemegyek hozzá, csak szoptatás után hajlandó kézben visszaaludni.
    Mit tehetnék, hogy visszatérjen az éjszakai nyugodtabb alvásunk? Az nem lenne baj, ha néha felébred, de az óránkénti ébredéseket mindketten megérezzük:(másnap. Már arra is gondoltam, hogy nem szoptatom meg, de hiába itatom, akkor sem akar magától visszaaludni, csak szopi után, kézben.
    Lehet, hogy az a baj, hogy felébred a saját mozgására és nem tud visszaaludni? Hiába próbálgatom a felvesz-letesz módszert, ő nem sír, ha nem tud elaludni, hanem órákig képes elszöszmötölni a kiságyban, forgolódni.
    Szerinted mit tegyünk? Bevessem Apát éjszakára? Legalább megnézhetnénk, hogy éhség miatt ébred e, illetve hátha ő másképpen altatja el.

    Válasz:Mozgékony babáknál van olyan, hogy a mozgásuk miatt ébrednek fel, ez általában 2-3 hétig tart, aztán kinövik. Segíthet, ha hálózsákban vagy egy takaróba pólyaszerűen becsavarva altatod, esetleg, ha bölcsőben alszik.
    6 hónaposan azonban van egy növekedési ugrás, ezért az éhség is ébresztheti, plusz most nagyon meleg van, emiatt is többször ébredhetnek, akár inni is a babák. Tehát még szükséges az éjszakai szopi.

  • Ági

    2010. július 13. kedd

    Kedves Ági

    kisfiam 10 hónapos. Kezdettől fogva a saját ágyában aludt, néha – főleg hétvégén – ebéd után velünk. Elég hamar végig aludta az éjszakákat és mivel az esti tápszer után hamar kidől még ölben, így ezzel továbbra sincs probléma. Ritkán ébred meg, ha mégis sikerül vissza altatni. A gondom kb. 1,5 hónapja kezdődött a nappali alvásokkal. Eddig szépen letettem az ágyába és elaludt magától, aludt 2-2,5 órát, most esze ágában sincs aludni. Már leálltunk a délelőtti alvásokkal, így az ebéd gyakorlatilag azzal telik hogy próbálom ébren tartani. Amint befejeztük ő is fel élénkül, átesik a holtponton. Szabályszerű közelharcok árán elaltatom – közben kékre, lilára harapja a vállamat – és alszik kb. 30 percet. Felébred és vagy kezdődik az 1 – 1,5 órás harc megint, vagy lefekszem vele. (Érdekes hogy ilyenkor alszik jó sokat, de nekem ez nem jó, mert így este nem tudok elaludni, másnap meg kóválygok és türelmetlen vagyok.)
    Általában feladom és ha csak 30 percet sikerült kicsikarni belőle akkor 18 óra körül kidől és alszik még egyet – igen, jól gondoljátok ez sem tart tovább, mint 30 perc.
    Kész vagyok, mert csak akkor tudnék egy kicsit dolgozni, diplomamunkával foglalkozni, ha alszik, de ezt nem lehet napi 30 perc alatt.
    Elkezdtem az általad leírt módszert és nem értek pár dolgot.
    – elringattam kicsit, félig aludt, letettem és egyből pattant ki a szeme és állt is fel. Itt megint felvenni, ringatni és le?
    – én ezt csináltam, de gyakorlatilag le sem ért a segge a ágyra már állt is fel. Menjek ki a szobából és csak akkor menjek vissza felvenni-nyugtatni-letenni ha sír?
    – ki akartam menni, de még az ajtóig sem értem – ami kb. 1 lépés – már állt fel. lefektettem felvevés nélkül, simi, el akartam menni, már állt is fel….kivettem, nyugtattam, vissza, felállt….
    – először azt hitte, milyen jó játék még röhögött is, aztán rájött hogy nem, akkor sírás.
    -1,5 órás harc után, az egyik fel-nyugi-le után elaludt
    Szóval:
    ott kell maradni? csak akkor vegyem ki ha sír? mi van ha elkezd játszani?

    Kérlek segíts!
    Ági

    Válasz: Nem muszáj mindig kivenni, amikor félálomban leteszed, és sír, simogasd meg a hátát és menj ki. Van olyan baba, akinél ha ottmaradsz csak még jobban felhergeli magát. Ha nem sír, csak ébren van, akkor menj ki, nem kell vele foglalkozni. Ha sír, akkor egy pár percet hagyjad, utána menj vissza, nyugtasd meg, ki is veheted, de utána megint tedd vissza és menj ki megint pár percre.

  • Kőszegi Reni

    2010. július 07. szerda

    Kedves Ági!!!
    Ismételten a segítségedet kérem.
    Kisfiam 14 hónapos éjjelenként számomra furcsa szokást alakított ki magának.
    (Eddig átaludta az éjszakákat. 22 órától 07 óráig)
    Alvás közben „gondol” egyet és FÉLÁLOMBAN felül. Dölöngél jobbra-balra majd valamerre eldől!! Persze beveri magát a kiságyba és jön a sírás.
    Ilyenkor kiveszem (sajnos) cicire rakom, elalszik, s kb. 2 óra múlva megint megismétli előző cselekedetét.
    Mi lehet ennek az oka????????
    Hogyan segítsek Neki????????
    (Mikor hagytam, hogy a nagy ágyon aludja végig az éjszakát (kíváncsi voltam ott mit csinál), ugyan így 2 óránként FÉLÁLOMBA felébredve üldögélt.
    Ha még az ülő poziciójába észreveszem mit is csinál, és óvatossan visszafektetem akkor cici nélkül visszaalszik.
    Van valami jó tanácsod???????????
    Most már kialvatlan vagyok, és igen ingerlékeny. Ez senkinek se jó!!

    Köszönöm segítségedet!!
    RENÁTA

    Válasz: Ebben a korban nagyon mozgékonyak a babák, azért csinál ilyen furcsaságokat. Elalvás előtt adj neki 1 csésze Rooibos teát, illetve segíthet a Mesélő Hold nevű illóolaj párologtatása is, hogy nyugodtabban aludjon.

  • Adri

    2010. június 05. szombat

    Kedves Ági!

    3 hónapos múlt a kisfiam. A problémám az, hogy csak cicin vagy babakocsiban tologatás közben alszik el. Nem tudom ringatni se, mert előbb nézelődik majd fészkelődik és a végén sírásban tör ki. Ha sír nem tudom megvígasztalni, hajthatattlan, ilyenkor újból cici és akkor elalszik. Az, hogy nem tudom megvígasztalni, nem csak az altatásnál érvényes, hanem ha fáj valamilye (pl. oltás) akkor is csak vagy babakocsi vagy cici:( Nagyon elkeserít, hogy a babám nem nyugszik meg nálam, pedig nagy szeretettel veszem körül, sokat énekelek neki, stb, tahát nem hanyagolom el. Egyébként, ha nincs baja mosolygós vidám, érdeklődő gyerek. Nem hagytam soha sírni, ha nem volt muszáj, persze volt olyan, hogy az elején kevés volt a tejem és „kínlódtunk” a szopizással, illetve voltak hasfájások is. Ilyenkor sokat sírt és nem tudtam vele mit csinálni, hogy abbahagyj (csak cici:()
    Azt hiszem, hogy az altatási problémám is ebből fakad, hogy nem nyugszik meg nálam.

    Válasz: Kicsit félreértelmezted, mert nem arról van szó, hogy nem nyugszik meg nálad, hiszen cicin megnyugszik, tehát nem veled van a gondja, hanem azzal, hogy nem érti, mit szeretnél tőle, miért akarod kézben altatni, amikor ő már megszokta, hogy cicin alszik el és mivel neked anyatej-illatod van, ezért tőled a cicit „várja el”.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz. Mivel ebben a korban már nagyon érdekli a külvilág, nagyon lekötik a figyelmét a külső dolgok, ezért elalvás előtt segíteni kell neki az ellazulásban, abban, hogy kizárja a külvilágot. Ez lehet dúdolás, ringatás, szoptatás, bármilyen más módszer, amit el tudsz fogadni (és el tudod fogadni, hogy hosszútávon ez legyen az altatás módszere), majd amikor már félig elálmosodott, nem élénk, akkor kell letenni a kiságyba. Ha sír, felriad, ki kell venni és megint segíteni neki ellazulni, majd ismét visszatenni. Ez az első alkalmakkor elég sokáig eltarthat, de aztán egyre jobb lesz. A lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld, legyél következetes és kitartó. A babák megszokják az altatás módját, mint ahogyan minden más szokásunkat is átveszik (pl. etetés körülményei, fürdés módja) és ellenkeznek, ha aztán nem úgy történik, ahogyan megszokták, mivel ők a szokások alapján tájékozódnak a világban.

    Ebben a korban napközben 3 alvásra van szüksége a kicsinek, és két alvás között legalább 2 órát szoktak ébrenlenni. Akkor tedd le aludni, amikor már nagyon álmos és legalább 2 órája ébrenvan. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Viki

    2010. május 25. kedd

    Kedves Ági! A segítséged szeretném kérni. 4 hónapos babám nappal csak 30 perceket alszik, és kb. 10-ből 1x sikerül csak visszaaltatnom. Sajnos egyelőre altatjuk: séta körbe-körbe a szobában esetleg egy kis zötyögtetéssel kísérve, bár néha, ha lefekvés előtt inni kap, hamar elalszik. Az a gond, hogy már 8 kg, és ez nagyon fárasztó! A többi „feltételt”, amit itt olvastam, úgy érzem, betartom: szoba elsötítése, nyugodt körülmények, 2-3 órás ébrenlét, az álmosság jeleinek figyelése. Napirendet is tartanék, ha nem borulna mindig ezek miatt a rövid alvások miatt, mert amikor felébred, még nem éhes, így játék jön alvás után, majd az evés (tápszeres), majd a peluscsere, majd újra játék, és utána az alvás. Hogyan taníthatnám meg a babámnak az önálló elalvást? A felvesz-letesz módszer egyelőre nem neki való, ugye? Próbáltam már a hátát simogatom-duruzsolok-susogok módszert, de nem vált be, bár az is lehet, hogy nem voltam elég kitartó (20 perc sírás után már nem bírtam és felvettem). Egyébként az éjszakák rendben vannak, csak 1x ébred, és eszik egy nagyot. (Igaz, a fogzás kezd „bezavarni”.) Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Ebben a korban naponta 3x alszanak a babák, két alvás között 2,5 órát vannak ébren. Ha csak fél órát alszik, az azért van, mert amikor lefektetted még nem volt elég fáradt és elaltattad, ami persze nehezen ment, mert még nem volt igazán fáardt. Csak akkor fektesd le, amikor már nagyon fáradt, ne az álmosság első jeleire, legalább 2, de inkább 2,5 órát legyen ébren két alvás között (ebbe az etetés idejét is beleértve) és akkor tovább fog aludni.

  • Nikola

    2010. május 12. szerda

    Kedves Ági!

    Köszönöm válaszod, remélem segítenek az apróbb változtatások.

    Üdv,Nikola

  • Nikola

    2010. május 12. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam egy hónapos, és most szoktatom a ringatás nélküli önálló alvásra. A felvesz letesz módszert alkalmazom, azzal a változtatással, hogy nem minden alkalommal veszem ki az ágyacskájából. Amikor kiveszem csak a büfi kedvéért. A problémám, hogy egy-egy elalvás kb. másfél órát tart. (amikor ringatással altattam sokszor szintén ennyi ideig tartott).Szoptatás után 10-15 percet töltök vele, aztán kicsit magára hagyom.
    Majd ha sír bemegyek. Arra gondoltam, hogy kicsit több időt kellene vele lennem elalvás előtt?!Vagy van valamilyen „praktika”,amit az elalvás elősegítésére alkalmazhatnék? Előre is köszönöm válaszod és tanácsod!

    Válasz: 1 hónapos babát nem szabad sírni hagyni!!! Ebben a korban még nem azért sír a baba, mert hozzászokott a nem önálló alváshoz, hanem azért, mert valami baja van és KÖTELEZŐ segíteni neki. Ráadásul ilyenkor még nincs igazán beállt napirend sem, gyakrabban éhezik meg a baba, növekedési ugrások vannak, tarta a hasfájás ideje is, ezért nem szabad sírni hagyni.

    A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
    Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

    Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Nóri

    2010. április 27. kedd

    Kedves Ági!

    A véleményedre és a tanácsodra lenne szükségem. A kisfiam most 4 hónapos és kb. 1 hónapja nagyon rossz alvó lett. Még soha nem aludta át az éjszakát evés nélkül pedig már 7300 gramm /2 hónapja tápszeres /, ami a korához képest bőven jó. De eddig, nyolckor elaludt 3-4 között kelt , evett, és 7-8.ig aludt tovább. Egy pár hete, este kilenc előtt nem nagyon alszik el, éjjel 1-2 körül már kel, hogy éhes, aztán 3-4 körül de legkésőbb 5-kor újra felkel és már nem akar visszaaludni, vagy ha vissza is alszik, fél óránként kel. Ennek persze az a vége, hogy reggel kilenckor már megint álmos. Nem tudom, mit tegyek már mindent kibróbáltunk, volt, hogy kapott már hajnalban is egy kis kajcsit,/persze felét otthagyta tehát nem az éhség kelti/ volt, hogy teát, volt, hogy hagytuk sírni, aztán leszedtem, a feje felöl a játékot, hogy ne vonja el az alvás elől a figyelmét, persze mindegyiket 4-5 napig folyamatosan, nem össze-vissza, de mindegyik kudarcba fulladt. Volt olyan, hogy hatszor keltünk hozzá éjszaka. Egyébként nappal kétszer, max háromoszor alszik összesen 3 órát. Teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom mitől lett ilyen rossz alvó, gondoltam a fogzásra, de a doktornő állítja még nem jön neki, mellesleg ez nem fájdalmas sírás, hanem unatkozós, amint bemegyünk hozzá fülig ér a szája és várja , hogy játszunk. Próbáltuk még a Viburcol homeopátiás kúpott éjszakára de ez sem segített. Egyépként nappal jókedvű baba. Válaszodat előre is köszönöm. Nóri

    / a hozzászólást egy másik topicba is beleírtam – hajnalban kel és játszani akar – de láttam, hogy ez már egy régebbi téma volt, és nem tudom azokat mennyire követed még figyelemmel, ezért a mielőbbi válsz reményében ide is beírtam/ elnézést és köszönöm.

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • judit

    2010. április 22. csütörtök

    kedves Ági,

    Hét hetes lányom hasfájos, és meglehetősen nyűgős. A minden napos nyűgösséghez, a hasfájás okozta görcsökhöz és az ezt kísérő üvöltésekhez szinte már hozzászokott a család, pár napja azonban a kezünkben is üvölt, sőt az sem ritka hogy erőteljesebben kiabál, ha a kezünkben van, mintha pl. a kiságyában. Ilyenkor nem is sír, inkább hisztinek tűnik, vörös a feje, remeg a szája, néha alig kap levegőt közben. Megnyugtatni szinte csak teával vagy tejjel lehet (sajnos nem tudok szoptatni, születése óta tápszert kap), de az is csak addig tart, amíg a szájában a cumi – mondanom sem kell játszócumival ugyanez csak néha sikerül. Egész nap nem alszik, így egyre nyűgösebb és hangosabb. Ha a kezünkben (legtöbbször etetés közben) mégis elalszik, letenni nem lehet, de leülni sem, mert azonnal sírni kezd egyre kétségbeesettebben. Korábban legalább a hasamon vagy oldalt fekve aludt a mellkasomon, most ez se megy már. Az éjszakai alvással, úgy ahogy rendben vagyunk, este kb. 8 óra felé alszik el, éjjel egyszer vagy kétszer ébred, evés után pedig leggyakrabban azonnal vissza is alszik vagy a kézben vagy a cumisüvegen.
    Nappal – főleg etetés után – rövidebb ideig néhány helyen elvan pl. a pelenkázón, ahol minden sírás és üvöltés nélkül tisztába lehet tenni, vagy a kiságyban, ahol elnézegeti forgó játékait. Mindez azonban kb. tíz percig tart, utána már nyekereg. Este a fürdetéskor szintén óriási üvöltés van öltöztetés alatt – láthatóan fél valamitől, de mitől??? – a fürdéskor azonban mintha elvágták volna, pedig ekkor is fél, hiszen erősen kapaszkodik vagy belém, vagy a lavór szélébe. A babakocsijában is csak akkor van csendben, ha útközben vagyunk és elaludt, otthon, ahogy beleteszem sírni kezd. Pedig orvosi tanácsra éjjel a babakocsi mózes részében alszik, h. kuckósabb, barátságosabb helye legyen.
    A védőnő szerint mindez a szokásos nyűgős – hasfájós korszakhoz tartozik, de szerintem ez túlmutat a nyűgösségen és a „normálisnak” nevezhető síráson. Ha egyszer elkezdi a hisztis sírást, teljesen belelovalja magát, és egyre lehetetlenebb megvigasztalni, olyan kétségbeesetten és teli torokból üvölt, mintha folyamatosan bántanánk. Semmi mást nem tudok elképzelni csak valamilyen számunkra ismeretlen fájdalmat, vagy lelki eredetű problémát.

    Nagyon várom válaszát.

    Válasz: A kislányod unatkozik, ami teljesen normális ebben a korban. Ilyenkor kb. 5-10 percet tudnak ellenni a gyerekek, utána unatkoznak. Ha ilyenkor adsz neki egy másik játékot, vagy átviszed egy másik helyre, ahol nézelődhet, esetleg játszol vele kicsit, akkor megnyugszik. Előfordulhat, hogy evés után beindul az emésztése (mint minden babának) és 10 perc után a bélmozgások miatt sír. Próbáld meg, hogy felhúzod a térdeit a pocakjához és lassan kifelé körözöl velük, ez segít kakilni és a szeleknek is távozni, és a hasfájást is enyhíti.

  • Kriszti

    2010. március 19. péntek

    Kedves Agi!

    Tiz honapos a kislanyom.
    Ket honapja egyszeruen nem sikerul megoldanom a kisagyban valo alvast, vagy ha sikerul is, akkor sem teljes ejszaka alszik. Amint felkel, engem keres, es addig sir, amig magam melle nem veszem.
    Amikor melyen alszik mindig visszateszem, es ez igy megy minden nap.
    A fogai meg nem nottek ki, biztos ez is kozrejatszik.
    Mindenki mondja rosszul csinaltam elozoleg, mert mostmar biztos egyre nehezebb lesz beszoktatni az agyaba.
    Lehetseges, hogy nem vagyok kovetkezetes, de en nem tudom bent hagyni, teljesen ketsegbeesik, igy aztan vegkepp nem tud elaludni.
    Szerintem nem ez a megoldas, hogy hagyom sirni.
    Olvastam azt modszsert, hogy amikor mar felig alszik tegyuk be az agyba, es ha sir, ezt folytassuk. Ezt pl szerintem nagyon jo otlet. Mindenkeppen alkalmazni fogom, de mosmar tiz honapos. Nem keso?
    Van valami mas modszer is esetleg?
    Koszonettel Kris!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Melimami

    2010. március 16. kedd

    Kedves Ági!
    Babócám: 7,5 hónapos
    Kb. 2 hete, mikor kijött az első fogacska, talán erre az időpontra tehetném, hogy gondjaim vannak. Alvással nincs gondom, jól alszik, csak az a baj, hogy nem a saját ágyában.
    Eddig úgy altattam, hogy beleültem vele a fotelba, lehajtotta a kis fejecskéjét, és elcumiztatta magát (ujját használja). Megvártam míg elalszik, kb. 20-30 percet ültem vele, utána betettem az ágyába, és aludt. Elalvás kb. 21-22 óra fele történt, és egészen 5-6-ig aludt, aztán cici, és visszaaludt még 8-ig.
    Mostanra viszont hiába alszik el, mire az ágyába leteszem, sír, és addig képes sírni míg ki nem veszem. Mikor kiveszem, egyből alszik tovább. Valamikor már akkor elkezd sírni, mikor a kiságy fölé emelem.
    Ha mellettünk alszik el, akkor is csak úgy hajlandó, hogy a fejecskéje rajtam van. Aztán elalszik, és akár 2 óra múlva teszem az ágyába, akkor is sír.
    Az elmúlt éjszaka le tudtam tenni az ágyába, de 2 óra múlva felébredt és sírt, próbáltam nyugtatni, simogatni, de addig ordított, amíg ki nem vettem. Pedig már betettem egy pólómat is, hogy érezze az illatom, nem használt. Próbálkozzam pólyázással, párnával?
    Mintha félne ott, vagy egyszerűen a testközelemben akarna lenni. Kétségbe vagyok esve, mert azt nem szeretném, hogy odaszokna hozzánk az ágyba.
    Este úgy szoktam neki enni adni, hogy fekszik mellettem, ill. reggel is. Lehet ez a baj? Fogjam a karomban? Vagy most kezd ráébredni, hogy „elveszíthet”?
    Pl. napközben is sír, ha kimegyek a szobából, pedig előtte is szoktam vele kukucskálóst játszani. Nem tudom otthagyni sehol, mindenhova vinnem kell, hogy ne sírjon.
    A járókájában nincs el hosszabb ideig, ha nem ülök le mellé, ha már távolabb vagyok tőle, akkor ki akar jönni.
    Szopizni reggel, tízóraira, és este szokott, néha napközben is. Ebédre főzelékeket eszik, uzsira meg gyümölcsöt kap, ez elég is neki. Gondoltam arra is, hogy este talán keveset szopizik, és ezért kell fel, kipróbáltam, hogy kapott estére milupás tejbegrízt, és cicit, de ekkor is felkelt.
    Mit lehet tenni? Tud még egyáltalán végigaludni éjszakát az ágyába? Vagy míg a fogai nem jönnek ki ez lesz? Még egy éves kora előtt kész lesz a saját szobája is, mi lesz akkor, beköltözhetek mellé? Meddig tart ez az „anya testközeli” korszak?
    Ha napközben Apa is velünk van, akkor vele is elvan, de este már nem hajlandó. Ha csak kezet mosni megyek ki a szobából, hiába nyugtatja az apja, lilára képes sírni fejecskéjét addig míg karjaimba nem veszem.
    Nyugodjak bele, majd kinövi?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Meli

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Melinda

    2010. február 25. csütörtök

    Kedves Agi!

    Egy kérdéssel fordulok hozzád: 4 hetes kisfiam pár napja nyitott szájjal alszik, de nem minden alvás soran. Kiporszivoztuk az orrát, és mégis. Mitő lehet ez?

    Válasz: Lehet, hogy csak rossz szokás, és majd abbahagyja. De az is lehet, hogy pl. egy kicsit nagy az orrmandulája vagy meg vannak duzzadva az orrnyálkahártyái, ez azonban a szopizásnál is gondot okozna, mert akkor se kapna rendesen levegőt, tehát valószínűleg csak egy szokásról van szó, ami majd elmúlik.

  • Dorisz

    2010. február 20. szombat

    Kedves Ági!
    9 hónapos kisfiam és kb. 6 hónapos kora óta nem alszik rendesen éjszaka (2 hónapos korától átaludta az éjszakát, este 8-tól reggel 8-ig). 6 hónaposan felborult minden, valószínű a fogzástól. A 2 alsó metszőfog kibújásáig elég volt, hogy megsimogattuk, megkapta a cumit és aludt is tovább, ezt 2-3x éjszakánként „játszottuk”. Aztán 1,5 hónapja romlott a helyzet. Jelenleg 6 foga van kint, és a 7. is szerintem (remélem 🙂 ) napok kérdése. De most már sajnos nem elég, hogy megsimogatjuk és cumi, már négykézlábra áll, vagy fel is áll és sír, ilyenkor kénytelenek vagyunk kivenni az ágyból és elringatni, de az sajnos van, hogy 30-40 perc is eltart, mert mikor visszatennénk az ágyba, megfeszíti magát és elkezd sírni. És ezt akár 4-5x is éjszakánként. Újszülött korától kezdve ringatva aludt el, ez idáig ez nem is zavart, mert elringattuk, letettük az ágyba és aludt. Az is hozzátartozik a történethez, hogy az ébredések közel azonos időpontokban történnek, illetve, hogy reggel már korábban ébred. Általában nappal 3 x 45 percet aludt, ez mára úgy változott, hogy 2x 1 óra, így az éjszakai és a nappali alvás is kevesebb. A 2. alvásból 3 óra körül ébred és utána már csak este alszik, amikor már nem kell ringatni, mert a tápszer után egyből bealszik. A 3.alvást elhagytuk, mert akkor 11 óráig is ébren lenne. Semmilyen fogzás elleni szert nem használunk. Véleményed szerint a 7. fog kibújásával ezek az ébredések megszűnnek, vagy már ennyi idő után ezek annyira berögzülnek, hogy megmarad rossz szokásnak, és a felvesz-letesz módszert kell alkalmazni?! Vagy a nappali kevés alvás befolyásolja az éjszakát? Az összes fog kibújása ennyire fájdalmas a picinek? Segítségedet előre is köszönöm.
    Dorisz

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Kedves Ági!

    2010. február 08. hétfő

    Zsófi 2 hónapos, de napközben csak egyszer tudom elaltatni. Ebéd után alszik kb. 3-4 órát, de ezt is csak úgy, hogy felöltöztetem és kint altatom a friss levegőn. Ha felkel négykor, utána már csak este fél 9- 9-kor alszik el. Pedig látom rajta, hogy fáradt, ásítozik. De csak 5-10 perces alvásai vannak, mert miután beóvatoskodom a kiságyába, fel is ébred. 9-kor már aludni szokott és alszik reggel 5-6-ig, akkor sötétben megetetem, visszateszem, és újból alszik reggel 9-ig általában. Az esti altatás is sötétben történik.
    A nagyon hideg napokon természetesen nem vittem ki, bent aludt a kiságyban, miután egy-másfél órát fogtam a karomban. (Az esti altatás is kézben történik, csak az kb. 20 perc a büfiztetéssel együtt.)
    Hogyan tudnám rávenni legalább délután még egy alvásra?

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan már 1 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

    Segíthet neki az ellazulásban, ha mózesben vagy bölcsőben alszik, mert itt sok baba jobban alszik, mint a kiságyban, mert szűkebb a hely. Ha nincs mózes, tegyél a kiságyba egy szivacsot, hogy vízszintesen szűkebb legyen a tér és jobban fog aludni (azt hiszi még a pocakban van :))

  • devnik

    2010. február 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kérdezni szeretnék tőled az altatással kapcsolatban.
    Kislányom 4 hónapos, napközben 2x-3x alszik kb. 1-1 órákat. A nappali altatással nincs is gond, azonban az esti altatás kész cirkusz.
    Este 7 óra körül fürdetjük, majd megszoptatom. Szopi után néha alszik fél órát, de van, amikor a következő szoptatásig fenn van, és nem hajlandó elaludni. Kb. 22:30-kor szoptatom utoljára, és ilyenkorra már nagyon álmos, dörzsöli a szemét. Ekkor kezdődik a ringatás, de ahelyett, hogy megnyugodna, hátrafeszíti magát, és bömböl. Kb. 11-12 között sikerül nagy nehezen elaltatni.
    Próbáltam már a felvesz/letesz módszert, de ahelyett, hogy a kezemben megnyugodott volna, egyre sírósabb lett. Tudom, hogy nem voltam kitartó, de én sem tudok megnyugtató lenni a babának, ha már huszadszorra kiveszem, és sír torkaszakadtából.
    A ringatás meg egyre fárasztóbb, fáj a hátam, és a derekam. Most még csak 6,5 kg, és nem akarom majd 10 kilósan is ezt csinálni.
    Kérlek írd meg, ha van ötleted, illetve azt, hogy mit csinálok rosszul.
    Köszönöm!

    Válasz: Az a baj, hogy ha este 7-8 felé alszik még fél órát, akkor mire lefekteted, nem elég fáradt. Fél 11-kor szoptasd meg és tedd le az ágyikóba. Ha sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik, ne vedd ki, ne ringasd, csak simogasd. Segíthet, ha takaróba bugyolálod, ez megnyugtatja, segít neki ellazulni.

  • babus

    2010. február 03. szerda

    Kedves Ági!

    A problémám hasonló a fent említettekkel. A kisfiam 15 hónapos, nincs egyetlen foga sem. Elég rossz alvó, a kezemet fogva alszik el és elalvás után 3 órával odavesszük közénk a nagyágyba (ez hónapok óta van így, nem nyugszik meg máshogy, néha még így sem) Mivel sohasem aludt még át egy éjszakát sem, eléggé fáradt vagyok ezért a minap elolvastam az Aludj jól gyermekem c. könyvet és elhatároztam, hogy kipróbálom a leírtakat. Ez nem történt meg mert túl sok információt gyűjtöttem a témával kapcsolatban és elbizonytalanodtam. Ezért fordulok hozzád most tanácsért. Szóval számos cikk arról szól, hogy a fenti módszerrel megtaníthatjuk ugyan elaludni a gyermekünket de az a gyerkőc aki anya hiánya miatt ébred fel éjjel az nem azért fog később lemondani erről mert megtanítottuk elaludni, hanem azt tanulta meg, hogy anyát hiába hívja nem jön többé. Oda a biztonság a bizalom a kötődés …. Ez igaz? Mennyire „káros” ha megtanítom elaludni a gyermekemet? Mit javasolsz? Várjam ki türelemmel amíg elég érett lesz az idegrendszere az alváshoz? Vagy nyugodt lelkiismerettel próbáljam ki a fenti módszert?? Várom válaszod.

    köszönettel
    Hajni

    Válasz: Én azt szoktam tanácsolni, hogy először próbáljuk megszüntetni azokat az okokat, ami miatt ébred és csak ezután kezdjük el megszüntetni a rossz szokásokat. Nálatok a fogzás lehet a fő ok, hiszen még nincs egy foga sem és sajnos ilyenkor már nagyon vastag az íny, nehezebben törnek át a fogak. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ez önmagában segíthet, hogy ritkábban keljen.
    Ha ennek ellenére még mindig gyakran kel, meg lehet tanítani elaludni. Én nem vagyok annak a híve, hogy hagyjuk magában üvölteni, de attól semmi baja nem lesz, ha leteszed az alvás-altatás körülményeinek kereteit, szabályait (pl. most már aludni kell, éjszaka nincs evés stb.), de közben ottvagy vele (felveszed-leteszed vagy a hátát simogatod), amíg el nem alszik.

  • Nóri

    2010. február 01. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányunk 3,5 hónapos, és kibújt már egy foga, de nem a metszők, hanem a bal felső 4-es. Védőnő mondta, hogy jól szopó babáknál ez előfordulhat. Viszont az éjszakáink mostanában elég rosszak. Egyszer van, hogy alszik 4-5 órát, a többi ébredése 1,5-2 óránként történik, és legtöbbször már csak akkor nyugszik meg, ha cicit kap, viszont azon hamar elalszik. Gondolom nem tud eleget enni így, és hamar megéhezik. ( Így 3-4x kel egy éjszaka) Adunk neki homeopátiás szert is és az ínyét is szoktuk kenni, de elég hiábavalónak tűnik.
    Ezek a gyakori ébredések a fogzás miatt lehetnek, vagy azért, mert nem elég neki a tejem? Hallottam olyat is, hogy valakinek nem elég tápláló a teje a babusnak, és ezért kér 2-2,5 óránként enni.
    Ha a fogzás miatt van, akkor ez már 2 éves koráig így lesz?
    Köszönöm,
    Nóri

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt. Később már csak akkor okozhat gondot, abban a 2-3 napban, amikor áttörik a fog.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Mónika

    2010. február 01. hétfő

    Kedves Ági!
    11 hónapos a kislányunk. 3-4 hetes kora óta ringatás, altatás nélkül elaludt. 3 hete nagyon beteg volt, 1 hétig láz, hasmenés, hányt is. Amióta meggyógyult egyszerűen nem hajlandó sem egyedül elaludni, sem a kiságyában elaludni/aludni, sőt éjjel is felkel egyszer. Elaltatását jelenleg a nagyágyban intézzük, a végkimerülésig mászik/feláll/ledől míg el nem alszik, majd átrakjuk a kiságyába. A problémám az, hogy az éjszakai ébredésekor is elkezd mászni, feláll az ágyban, beszélget, majd elkezd sírni. Nem tudjuk a kiságyában visszaaltatni, ha kivesszük, azonnal megnyugszik, amint visszatesszük a kiságyba máris mászik és feláll. 1,5 órás nyugtatgatások után sem tud visszaaludni, amint megérzi, hogy engedem le a kiságyba, a kis elszenderült testét megfeszíti és elkezd sírni. Mit tegyek? Köszönöm a segítséged!

    Válasz: A betegség mindig megzavarja a kicsiket. Két lehetőség van:
    1. Vagy engedékenyebb vagy és ilyenkor melléd fekteted, aztán majd kinövi ezt a szokását
    2. Vagy ragaszkodsz az önálló alváshoz és mindaddig felveszed-leteszed, ameddig el nem alszik. Az első alkalmakkor ez valóban akár 1-2 órát is eltarthat, de aztán egyre jobb lesz.

  • viki

    2010. január 27. szerda

    Alexandra!

    Elfelejtettem írni még, hogy ha nagyon sírós éjszakánk volt én adtam neki egy kis fájdalomcsillapítót, bár ezt csak ritkán alkalmaztuk. Egy idő után sajna nem volt hajlandó bevenni a gyógyszert, pedig hatott legalább 4-5 órát tudott így aludni. Nem tudom a te babádnak milyen a gyógyszerbevételi hajlandósága :). Engem/minket is az viselt meg a legjobban, hogy szenved a gyerek és nem tud pihenni.
    Sírni én sem hagytam soha, sztem az nem megoldás semmilyen esetben sem.
    Tényleg jó kiírni/kibeszélni..én ezt annak idején nem tettem meg..most pótolom. 🙂

    Minden jót!
    Viki

  • Alexandra

    2010. január 26. kedd

    Szia Viki!
    Igen, elolvastam, köszi a választ. Valószínűleg nálunk is ez a helyzet. Nagyon kíváncsi leszek mikor jön ki az első fogacskája. Szerencsére kitartásom és türelmem van csak szegény Picúrkám szenved. Mert ez nem hiszti az biztos, az már tudom milyen. A kislányom 3 és fél éves Ő is szenvedett vele, de szerencsére nem ennyire csak 2x kelt éjszaka miatta és másfél éves korára kijött az összes fogacskája. MÁr az is segített egy kicsit, hogy ide Áginak jól kiírtam magamból. Sajnos a védőnőnk is csak nevetett mikor mondtam, hogy mióta nem alszunk és az volt a válasza, hogy passzoljam le a gyerekeket aztán pihenjek. De ez nem megoldás és nem az én fáradtságom a baj, hanem a Kisfiam szenvedése. köszönöm, hogy leírhattam neked.

  • viki

    2010. január 24. vasárnap

    Alexandra!

    Remélem még elolvasod 🙂 Nálunk is hasonló volt a helyzet….. Ahogy Ági is írta, nálunk a fogzás volt a „bűnös” és amíg át nem tört az első két fogacsaka így is maradt, mi is mindent kipróbáltunk. 7 hósan bújt ki az első foga aztán megállt egy időre, akkor nyugodtabb éjszakák következtek, aztán megint egy fogacska és ismét éjszakázás…valszeg érzékenyebben reagálnak a gyerekeink a fogzásra, vannak szerencsések akik észre sem veszik…ez van…kitartás, el fog múlni..sztem nincs hatásos módszer, csak az, hogy türelmesen kivárjátok. A lányom elmúlt két éves most bújt ki az utolsó foga, és szinte minden fogát így megszenvedtük..szerencsére néha 4 jött egyszerre és letudtuk egybe..
    Bocs, hogy ilyen hosszan írtam, remélem segít vmit…
    Viki

  • Alexandra

    2010. január 22. péntek

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam február elején lesz 7 hónapos. 5 hónapos koráig gond nélkül elaludt maga éjszaka és nappal is. 3 hónaposan kezdődött nála a fogzás, illetve csak a jelei, de azóta se jött ki neki egy se. 3 hónaposan éjszaka kínlódott mindig rágta az öklét, sokat felkelt. nappal pedig nagyon nyálzott és az ökölrágás, ahogy éjszaka is. Kapott homeopátiás szert, akkor az alvás rendeződött. Nappal semmi gond nincs 3x alszik még összesen 3 órát, nyugodt baba, eljátszik maga is. Fogzás jelei azóta is megvannak. Ha ráharap rágókára nagyon sír, de nem bújt ki még egy se. 5 hónaposan teljesen megromlott az éjszakai alvása, nagyon rossz, szinte óránként kel, nagyon ritka, ha 2 órát alszik egy huzamba. Sirdogál, az ökle már a szájába, ahogy felkel. a homeopátiás szert 6 hónapos koráig kapta, aztán jött a borostyánlánc sajnos hatása nincs. A kenőcsök csak ideig óráig hatnak. Cicit nem fogadja el előbb mint hajnali 4 óra. Előtte ha megkínálom csak tépi. Délután az utolsó alvása fél 6kor van körülbelül fél óra. 6tól 8ig játszunk vele 8kor fürdik, majd szopizik és csak fél 10 körül alszik el, addig az ágyában nézeget, vigyorog, nagyokat kacag. Legtöbbször már 11kor sirdogál, álmába, olyan mintha fent se lenne. jÓ esetbe éjfélig elalszik, de utána már óránként ez megy. Édesanyám szerint csak azért kel, mert velünk akar lenni, megszokta, hogy odamegyünk hozzá ha sír. De ha magam mellé veszem akkor se alszik nyugodtan. én csak a fogzásra gondolok. Más szert már nem tudok, ami hatna. MEgpróbáltuk azt a módszert is, hogy apa kel fel hozzá több napon keresztül, de akkor is kelt ugyan úgy szinte óránként. A délutáni alvást még nem tudom elhagyni vele, mert akkor fél 7kor már bóbiskolni akar. De ha előbb fürdetjük, előbb elalszik , akkor meg csak fél órát alszik és akkor meg 11 fele alszik csak el. Szóval már nem tudok mire gondolni. Gyerekorvosnál voltunk, nem talált semmit ami esetleg fájhatna még neki. Éjszaka
    ha sírdogál ha tudom visszaadom neki a cumit vagy megkínálom cicivel. vagy egy kicsit kiveszemm megnyugtani. alszik és egy óra múlva kezdődik előlről minden. De nem az első hangra ugrok, ha már 10 perce csak a nyöszörgés megy hangos sírás nélkül akkor megyek csak hozzá. Sokak szerint hagynom kéne sírni és majd elhagyná, de én ezt nem akarom, mert látom rajta, hogy valamiért kínlódik. Meg az az igazság, hogy ha hagyom sírni akkor felkel mindenki, 4 éves lányom és férjem is. munkába, oviba járnak.
    A hozzátáplálást 6 hónaposan kezdtük, de még nem cseréltünk le egy evést se. de az biztos, hogy nem a hasa fáj.
    Ha tudsz légyszíves adj valamilyen tanácsot.
    Köszönöm: Alexandra

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Szvetek Ivett

    2010. január 18. hétfő

    Kedves Ági,

    Lujzi lányom már 16 hetes és az éjszakákat 7 hetes kora óta átalussza egyre hosszabban. gyakorlatilag 2 hónapos korától elmondható, hogy este 8-tól reggel 7-8ig alszik folyamatosan. viszont pár napja megfigyeltem, hogy nappal nagyon nyűglődik főleg a 2. altatásnál. reggel tehát 8körül kel fel, eszik, majd pelusozás, játszás és kb. 9-fél10kor visszaalszik. utána 11-12 körül kel fel és eszik ismét majd játszik és utána elviszem sétálni. a babakocsit kengurura váltottuk át és abban nagyon jókat aludt eddig. most viszont bármit csinálok fél óránál többet nem alszik ilyenkor. aztán megy a nyűglődés majd kaja,játszás és harmadik alvás. az lehetséges, hogy mivel éjjel sokat alszik egyszerre neki már nincs igénye nappal 3 alvásra csak 2-re? nem túl pici ő még ehhez? köszönöm a válaszodat,

    üdvözlettel
    Ivett

    Válasz: De még van igénye a 3 alvásra, csak nem akkor, amikor te szeretnéd, hogy aludjon, hanem fél-1 órával később. Próbáld meg később elaltatni, és akkor tovább alszik majd.

  • Heni

    2010. január 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    Hasonlóan a többi szülőhöz nekünk is a nappali altatással vannak gondjaink. Kislányom 8 hetes és nagyon nehezen alszik el napközben. Javaslataidat olvasva, megpróbáltam a „hátát simogatom és susogok neki” módszert, ami remélhetőleg beválik. Azt gondolom, hogy viszonylag hamar 5-10-15 perc után elalszik (ez változó), de közben váltakozva hol gyengébben, hol erősebben sír. Sok esetben írtad, hogy nem szabad hagyni sírni, hiszen annak oka van, így közben ki is veszem az ágyból nyugtatgatom, és amikor megnyugodott visszateszem, de az erősebb, gyengébb sírás újra váltakozik. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez így normális-e, és használhatom továbbra is ezt a módszert.

    Válaszodat és segtségedet előre is nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel: Heni

    Válasz: Igen, ez normális. A „sírni hagyás” azt jelenti, hogy otthagyod magában és úgy sír. Az nem gond, ha te ottvagy vele, próbálod nyugtatni és úgy sír, hiszen nem hagytad magára. Éppen ezért ne vedd ki ilyenkor az ágyból, simogasd, susogj neki, legyél ott vele, de ne vedd ki.

  • Anyaci

    2010. január 12. kedd

    Kedves Ági!
    A kisfiam 9 hónapos lesz nemsokára, és vagy cicin alszik el, vagy babakocsiban. Átmenetileg volt egy olyan korszaka, amikor napközben ha láttam hogy álmost, letettem és elaludt, mondjuk pelenkacsücsökkel a szájában, de ez elmúlt. Valahogy evés közben mindig bealszik. Éjjel többször is felkel, általában sírva vagy nyöszörögve, cicin hamar visszaalszik, aztán visszateszem a kiságyába. (néha elalszom a fekve szoptatás közben és akkor később teszem vissza :)) Az általad felsorolt lehetséges okok közül több is játszhat nálunk, most talán főleg a fogzás. Engem nem zavar hogy ez így van, boldogan altatom cicin, csak azt nem tudom, mikortól kellene hogy ez másként legyen, meddig tud megtanulni egyedül aludni. Vagy elég ha csak akkor változtatunk majd a szokásokon, ha már nem kér cicit? Elválasztani nem akarom erőszakkal, hozzátáplálom, és hagyom hogy ő ne kérjen ha olyan kedve van. Szóval igazából most nincs gondom, csak meg akarom előzni, hogy majd legyen… tudnál nekem tanácsot adni? Köszönöm!

    Válasz: Ha ez így neked nem okoz gondot, akkor nem kell róla leszoktatni csak azért, mert mások azt mondják. Szopis babaként, kiegyensúlyozott környezetben idővel magától egyre jobban alszik majd és szépen elhagyja a szopikat (a kisebbik fiam imádott szopizni, aztán 1 éves korában egy nap már nem fogadta el és onnantól kezdve soha többé nem kellett neki, hiába kínáltam, a nagyobbik fokozatosan szépen elhagyta 2 éves kora körül)

  • Alma

    2010. január 11. hétfő

    Az én Keve fiam 2 és fél éves,de még mindig 2-4 alkalommal ébred éjszaka,sír és kiabál.Az egész napi történéseit éli át újra álmában.Ha bemegyek hozzá egy perc is eltelik mire magához tér és felismer.Akkor elmosolyodik,befele fordul és alszik tovább.Jelzem apuka ugyanigy alszik szinte minden éjjel.Izgi
    Alma

  • Zsuzsi

    2010. január 10. vasárnap

    Kedves Ági!

    Ugyan hallottam már erről a módszerről, de igazán ilyen jól összefoglalva még nem találkoztam vele.
    Kisfiam 5 hónapos, és (az elmúlt hetet kivéve, mert pár napja újra felébred éjszakánként egyszer-kétszer, valószínűleg fogzás miatt) az alvásával sosem volt gondunk.
    Újszülöttként is csak egyszer kelt éjjel, és elég hamar átaludta az éjszakákat. Viszont annál inkább macerás az altatása. Csak kézben tud elaludni, ha elég fáradt, akkor viszonylag hamar, de ha bármiért nyűgös, akkor sokáig kell ringatni. Az sem jó, ha ülve ringatom, szereti, ha járkálok vele, közben ringatom és a legtutibb, ha még énekelek is.
    A legtöbb esetben szívesen ölelem magamhoz, de van, hogy nagyon fáradt vagyok, és azért mindannyiunknak az lenne a legjobb, ha megtanulna önállóan elaludni.
    Mit gondolsz, érdemes az esetünkben kipróbálni ennek a módszernek a következetes alkalmazását?
    Köszönettel,
    Zsuzsi

    Válasz: Igen, de próbáld meg azt a módszert, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha a kiságyába beteszel egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely (ez a pocakot idézi, szűk helyen jobban alszanak a babák). Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Marti

    2010. január 09. szombat

    Tényleg jó a módszer, én már pár hónapos korától mindig tudatosan próbálom alkalmazni, azért a tapasztalatom szerint (persze nincs két egyforma gyermek), tényleg 7-8 hónapos kor körül igazán hatékony, valahogy könnyebben tanult az én kicsi lányom. Egyébként igen akaratos, úgyhogy még most sem 100%osan megy a dolog, de nagyon örülök, hogy olvastam elejétől a blogot, mert azt hiszem enélkül sehol sem lennénk!! Nagyon köszönöm!

  • szilvia

    2010. január 09. szombat

    Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm,hogy ezt igy leirtad,mert már azt hittem,hogy én vagyok az egyedüli akinek ez a módszer nem vált be!-pedig több mint 1 hónapig ezt csináltam,próbálkoztam!Majd jött a többi próba kb 2-3heti váltással…apa kelt és altatta,macival altattuk,áthelyeztük az ágyát stb…ez igy megy már 7-8hónapos korától.Most 14 hónapos és még mindig én altatom,de már 1-2 alkalommal kell csak éjjel(vizet inni,majd 5körül tejet inni és pelus csere).Akkor kell csak többször,ha a foga nől.
    Most cseréljük ki az ágyát,mert 4 hónap múlva érkezik a kistestvér és remélem,hogy a „nagyágy” még jobb alvást hozz majd!:)
    Még egyszer köszönöm ezt a cikket!!!

    Szilvia

Comment navigation