Vízszintes vagy nem vízszintes?

Egyik olvasóm nagyon jó kérdésekkel keresett meg: arra volt kíváncsi, hogy érdemes-e olyan babakocsit venni újszülöttnek, ami nem teljesen vízszintesre dönthető (150 fokban dönthető), illetve milyen autósülést, hordozót, valamint kengurut és hordozókendőt válasszunk, hogy a baba hátának a legjobb legyen. Mi a jó a babának? A vízsszintes testhelyzet, vagy ha néha megtámasztva üldögélhet?

 Vízszintes vagy nem vízszintes? Olyan kocsit ne vegyél újszülöttnek, amibe nem lehet vízszintesen fektetni. Ennek két oka van:

1. A kicsi gerincét és nyakát megterheli a nem vízszintes testhelyzet, mivel még nem alakultak ki azok az izmai, amik pl. a nagy és nehéz fejecskéje megtartásához kellenek. Az izomzata a mozgástól alakul ki, amikor már szépen tartja a fejét, 150 fokban megdöntheted a babakocsit, amikor pedig már kúszik, addigra elegendő hátizma van ahhoz is, hogy támasztva tudjon ülni.

2. Egész kicsi korban sok baba nyugtalankodik a babakocsiban, nem szereti vagy nem tud benne aludni, erre megoldás lehet, ha hasra fekteted a kocsiban – nyilván ezt csak vízszintes kocsiban tudod kivitelezni.

Autós ülésből többféle létezik. Létezik teljesen vízszintes autóba beköthető mózeskosár, ez teljesen szabályosan használható, de tudnod kell róla, hogy egy esetleges ütközés esetén a baba számára nagyon veszélyes a teljesen vízszintes pozíció.
Nem véletlenül terjedtek el a hordozók, ami ugyan nem a legegészségesebb a kicsi gerince számára, de legalább biztonságos. Szakemberek azt javasolják, hogy ebben egyhuzamban legfeljebb 45 percet töltsön a kicsi, utána vegyük ki 10-15 percre (hosszabb úton nyilván ez azt jelenti, hogy meg kell állni útközben)

A kenguruk többségét csak 3 hónapos kortól
lehet használni, pont azért, mert nem tartja a kicsi nyakát. Vannak azonban kifejezetten újszülöttek számára tervezett kenguruk, amik a hátát és a nyakát is megtámasztják és léteznek a kifejezetten kicsiknek kitalált ún. snuglik is, amiből a baba lába nem lóg ki, hanem a hordozókendőhöz hasonló testhelyzetben van. A hordozókendőbe illetve egyes fajta snuglikba akár fektetve is be lehet tenni a babát.
Ezeket tehát újszülött kortól is használhatjátok.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • Zsu

    2011. május 22. vasárnap

    Szia Ági!

    Anyósom állandóan azt mondja, hogy ne tartsam sokáig kézben a lányomat, mert elfárad a gerince, de ezt sem a védőnőtől, sem pedig a gyerekorvostól nem hallottam, pedig mind a ketten tudják, hogy ölbebabázó vagyok.Valóban árthatnék ezzel neki? Köszi előre is választ! Zsu

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Nem ártasz neki, nyugodtan lehet kézben.

  • Bujdosó Erika

    2011. március 31. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az lenne a kérdésem,hogy kislányom április 16-án lesz 3 hónapos,már tartja a kis fejét.Ebben az esetben használhatunk kengurut kisebb távokon?pl.mikor vizsgálatokra viszem,ugyanis babakocsival egyedül busszal közlekedni nehéz.Köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Igen, 3 hónaposan már használhattok kengurut, de arccal befelé érdemes fordítani a babát, mert a kifelé néző helyzet nem tesz jó a gerincének.

  • Évi

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági!

    Babám 3 hónapos és nem igazán szeret vizszintesen feküdni. A babakocsiban is úgy szeret lenni ha az alsó fokozatban döntve van picit. Ez picit emeli a felső testét de tényleg csak picit. Hason csak aludni szeret, különben sír. Autós hordozóban is ül ugye, azt szereti.Nem tesz kárt a gerincében? Baba kocsiban sokszor van napközben is 1-2 óra közötti időt van fent etetéssel együtt és utána alszik a következőig. TV-t néz az nagy baj? Szereti nagyon! Ja igen és jobbra fordul de balra nem akar. Hiába fordítjuk úgy, hogy balra legyen a látnivaló ő nem hajlandó. Mitől lehet?

    Köszi

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Autós hordozóban max. 30 percet ülhet egyhuzamban, ennél több megterheli a gerincét. Tévét semmiképpen ne nézzen, mert káros a szemének és a fejlődésének is (játék és mozgás helyett a tévét nézi, ez lassítja a fejlődést és túlterheli az idegrendszerét, ami később alvászavarokat okozhat).
      Átfordulnia ebben a korban még nem kell, ha már tud egyik oldalra az jó, később megtanulja majd a másikra is.
      Ébrenlétben is naponta legalább 5-6 alkalommal 5-5 percet legyen hason, tereld el addig a figyelmét, hogy ne sírjon.

  • Edina

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 2 hónap múlva lesz 3 éves, és mióta megszületett velünk alszik .
    Az lenne a kérdésem,hogy fájhat neki a háta ?:mert volt már rá példa ,hogy mondta nem is egyszer hogy fáj a háta.
    És tudom,hogy amit mond az úgy van ,nagyon okos,de azt remélem ,hogy most ez bárcsak ne így lenne és nagyon féltem ,és félek ,hogy nincs -e valami a hátával .
    ….lehet jobb lenne a kiságyába tenni ??..
    De ott meg már lassan így 3 év után nem hiszem hogy maradna ,sőt biztos mivel a hajamat fogja és úgy alszik el mellettem.

    Mit lehet tenni ,hogy neki a legkényelmesebb legyen és ne fájjon a háta ?
    egyébként nem vastag a párnája és az ágynemű sem.

    HA elvinném a kórházba egy kivizsgálásra az talá

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Ha kemény a matrac és lapos a párna, akkor ez nem lehet gond, de ha sokat mondja, akkor érdemes megnézetni egy orvossal, lehet, hogy nem az ágy okozza, hanem valami más gond van, jobb ha kiderül.

  • Anita

    2009. július 21. kedd

    Szia Ági!
    2 hónapos kisfiamnak vettünk egy pihenőszéket (Papasan), ami úgy néz ki, hogy puha anyag van kagyló alakúra feszítve egy vázon. Miután egy rokon látta benne, azt mondta nekem, hogy ez rosszat tesz a baba gerincének és inkább legyen mindig csak vízszintesen. Én csak napi 1-2 órára használtam, mikor a kicsinek kedve volt benne aludni. Rosszat teszek ezzel?
    köszi

    Válasz: Nem, ez nem árt, mert itt nem egy fix formát követ a gerince, hanem a saját vonalát, ezért ebbe nyugodtan teheted.

  • Marti

    2009. április 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Olyan autósülést vettünk, amit kocsira is lehet csatolni. Kislányom 2 hónapos és sokszor a séták alkalmával nagyon sírt, nem értettem miért, és semmivel nem tudtam segíteni, így fél óra,20 perc után gyakran visszafordultunk. Kipróbáltam a sétát ezzel az autósülés változattal (babakocsi vazra csatolva) es most minden megoldodott. Szeret nezelodni, elvezi a setat, es nem sirdogal. Neha itthon is alszik benne napkozben. Aggaszt egy kicsit, hogy ezzel biztosan nem okozunk-e semmi problémát a fejlődésében, illetve nem terhelődik-e a gerince, vagy esetleg rossz neki ez a testhelyzet. Köszönöm a választ előre is!

    Válasz: Ha egyhuzamban nincs benne 1 óránál többet, akkor nem árt.

  • Betti

    2008. december 20. szombat

    Kedves Ági!

    Mi olyan babakocsit vettünk, ami nem 180, hanem csak 175 fokban dönthető, tehát egy nagyon pici dőlés van, de majdnem hogy teljesen vízszintes. Ebben lehet a baba huzamosabb ideig, hasra feküdhet így? (egyébként az összes babakocsi ilyesmi volt, totál vízszintest nem is láttunk) Köszönöm a válaszod!

    Válasz: Szerintem ha csak 1-1 séta erejéig van benne, akkor nem gond az az 5 fok eltérés.

  • Andrea

    2008. december 16. kedd

    Kedves Ági!

    és mi a helyzet a pihenőszékkel? annak van szinte vízszintes állása, 2 hónapos kislányom szeret is benne feküdni/aludni. de ez ugye nem „merev”, mint az ágya alja, olyan mintha kendőben volna? ezzel ugye nem ártok neki?

    és 3 hós korától már rendesen tartja majd a fejét?

    Válasz: Egyáltalán nem káros a pihenőszék, szerintem nagyon jó találmány. Nem az a lényeg, hogy kemény dolog tartsa a kicsi hátát, hanem, hogy ne terhelődjön a gerince feleslegesen és ez a pihenőszékben biztosítva van.

  • Kati

    2008. november 18. kedd

    Szia Agi!
    Most varom az elso babamat. Egy fontos csaladi esemeny miatt szeretnek hazamenni, ez azt jelentene, hogy ket honapos babat 1000 km-es, kb. 10 oras utnak tennek ki. Egyszer meg tudnank aludni. Te mit ajanlasz? Vagjunk bele vagy eleve felejtsük el ezt a megoldast? Elore is köszi az valaszt!

    Válasz: 2 hónaposan nyugodtan nekivághattok, akkor még nem szokott semmi gond lenni. Inkább a 4-18 hónapos kor közötti időszak a nehezebb, mert akkor unatkozik a baba a kocsiban, mozogni szeretne, nem tud egyhelyben megmaradni, de 2 hónaposan még nincs ilyen gond.

  • zizu

    2008. november 03. hétfő

    Kedves Ági!
    Nagyon hosszú útra (autóval 20 óra) 4-5 hónapos babával milyen ütemtervet illetve milyen autósülést javasolsz? Hason szeret inkább aludni és max. kétszer tudunk megaludni, de inkább egyszer…
    Köszönöm a segítséget!

    Válasz: 4-5 hónaposan már nem gond a babahordozó, hiszen akkor már tartja a fejét. Az alvással nem lesz gond, az enyémek is hasonalvók, de nagyobb utakon simán aludtak a hordozóban is. Amire készülnöd kell,hogy néha el fogja majd magát unni, tehát legyen nálatok sok érdekes játék (ami otthon nem szokott lenni). Nekünk hosszú úton nagyon bevált a hordozó fogantyújára szerelhető lelógatós játék, valamint a gombnyomogatós játékok, de 1,5-2 óránként még így is meg kellett állni, mert elunta az ücsörgést és ráunt a játékokra.
    Arra mindenképpen számíts, hogy nem a megszokott rendben fog aludni. Hosszabb úton általában rövidebb ideig alszanak a babák, mint szoktak, inkább többször fél órát ebben a korban, és ez az éjszakai alvását is megzavarhatja majd.