Táppénz, szülési szabadság és társaik

Sokfelé szokás, hogy amint megtudja valaki a terhesség tényét, elmegy táppénzre (főként, ha azelőtt se kapott valami fényes fizetést), ez azonban általában teljesen felesleges.

Táppénz, szülési szabadság és társaikHa a terhesség zavartalan, akkor akár az utolsó napig lehet dolgozni, vagy a kiírás napja előtt kivenni fennmaradt éves szabadságunkat (ha nem vesszük ki, akkor a GYED illetve a GYES lejárta után ki lehet venni). Táppénzre akkor érdemes menni, ha valaki fizikai munkát végez, veszélyes anyagokkal dolgozik, egész nap állnia kell, vagy veszélyeztetett terhes.

A szülési szabadság idejére járó pénzt, valamint a GYED-et az előző teljes naptári év jövedelme alapján számolják, ha tehát elmegyünk táppénzre, ez a jövedelem kisebb lesz, így kevesebb GYED-et, TGYÁS-t kapunk majd.

A TGYÁS, GYED kiszámításánál a szülést megelőző teljes naptári év számít, tehát 2007-ben született baba esetén a 2006.-os év. A táppénz nem számít bele. Ha összeadod a bruttó fizetéseidet (a táppénzt ne add hozzá), és annak veszed a 70%-át (mínusz az adók, ami valamivel kevesebb, mint a béredé, akkor kb. kijön, mennyi lesz a TGYÁS, meg hogy a gyednél beleesel-e a magasabb kategóriába. A TGYÁS-nál nincs felső határ tehát, ha valaki a megelőző évben 1 millát keresett havonta, akkor annak a 70%-át kapja.

    Ebben a témában többé nem lehet kérdezni. Nem vagyok TB szakértő, pszichológus vagyok, a babákhoz, gyerekekhez értek, nincs időm napi szinten 5-10 egyéni járulékokkal kapcsolatos problémáknak utánajárni. A korábbi válaszaimban szinte mindent megtalálhatsz, ami fontos lehet a számodra, olvasd át őket alaposan, valamint nézd meg az itt felmerült kérdéseket és válaszokat is!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

106 Comments

Comment navigation

  • Anett

    2008. június 17. kedd

    Sziasztok!
    2009 februárban fogok szülni, de júliustól táppénzen leszek mert veszélyeztetett terhes vagyok.Azt tudom, hogy a tavalyi év után állapítják meg a táppénzt. a kérdésem az lenne, hogy nem volt folyamatos munkaviszonyom, volt egy hónap mikor nem volt jövedelmem, a többi 11 hónapban volt munkaviszonyom, (most is van határozatlan idejű)akkor így arányosítnai fogják a táppénzemet?

  • Pálma

    2008. június 17. kedd

    Sziasztok!

    Abban segítsetek, hogy ha a két gyerek között két év lesz, akkor az első után járó GYES marad vagy megszűnik ha a másodikkal elmegyek szülési szabadságra?
    Előre is köszi!

    Válasz: Ha a két gyerek után egyszerre kétféle ellátás járna (pl. TGYÁS és GYES), akkor egyszerre csak egyet kaphatsz. Ugyanúgy meg kell igényelned a TGYÁSt, és onnantól kezdve azt kapod majd, nem a GYESt.

  • Orsi

    2008. június 15. vasárnap

    Köszönöm a gyors választ,sokat segítettél.
    Azt hiszem még lesz kérdésem miután átrágtam magam a számokon.
    További sikeres munkát kívánok!

  • Orsi

    2008. június 15. vasárnap

    Sziasztok!

    Nekem az lenne a kérdésem hogy mit milyen sorrendben lehet igényelni,mi jár,illetve ha augustusra vagyok kiírva és az egész terhességet táppénzen töltöttem,akkor kaphatok-e TGYÁS-t,ha igen meddig jár?
    És annyival szeretném kiegészíteni a dolgokat, hogy a táppénz 2 év folyamatos munkaviszony után 70%,addig sajnos csak 60%, ezt tapasztalatból tudom,mivel olyan helyen dolgozom ahol már az első naptól elküldenek táppénzre.
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Igen, kaphatsz, 24 hétig jár, ebből 4 hetet a szülés előtt vehetsz ki (de csak utána fizetik ki)

  • Vné Brigitta

    2008. június 13. péntek

    Üdvözletem!
    Az én életemben egy olyan helyzet áll fenn, hogy decemberre várom a babát. Viszont 2007.novemberében megszűnt a munkaviszonyom, 2008.január 25.-ig GYES-t kaptam (mellette dolgoztam). Ezután 2008. január 26.-tól munkanélküli segélyen vagyok ami októberben lejár. a szülést követően milyen járandóságra számíthatok? Illetve október után nem fizet utánam senki Tb-t, nem lehet gond a kórházban az ellátást illetően? Magamnak kell megoldanom az eg. bizt. befizetését arra az időre?
    Előre is köszönöm a választ: Brigitta

    Válasz: Ha jól tudom, sürgösségi ellátást (így a szülést is) tb nélkül is kaphatsz, de ezt az egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatán kell megkérdezned: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,32912&_dad=portal&_schema=PORTAL
    Ha minden igaz, akkor csak GYESt kaphatsz majd (meg az anyasági segélyt)

  • Kenyeresné Ági

    2008. június 13. péntek

    Én 2008-ban szülök és a 2007-es jövedelmemet veszik figyelembe ami nekem nem volt vagyis csak 3 hónap akkor ez után a 3-rom hónap után én mire vagyok jogosult!
    Most folyamatos munkaviszonyom van már január óta ez számít valamit?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: De. Ha nincs meg a 180 napod, akkor megnézik, hogy az elmúlt 2 évben megvolt-e és azalapján leszel jogosult a GYED-re.

  • Pankucka

    2008. június 12. csütörtök

    Sziasztok!

    Azt szeretném kérdezni,hogy munkanélküliről el lehet e menni gyedre. De nem én szeretnék elmenni, hanem a férjem, mert én dolgozni mennék, ha összejön.
    Ha valaki tudna nekem segíteni nagyon megköszönném!

    Válasz: Ha a szülést megelőző két évben legalább 180 napig biztosított volt, és a TGYÁS alatt szűnt meg a munkája,akkor igen, egyébként csak a GYESt veheti igénybe.

  • Gabi

    2008. június 11. szerda

    Sziasztok !

    Azt szeretném kérdezni ha tudd valaki segíteni ,hogy első babámat várom megmondom őszíntén , nem tudom mit hogy kell mi jár, mi nem?????
    Az elmult évben (2007) még dolgoztm, de 2008-ban március közepéig táppénzem voltam, utána meg munkanélkülin vagyok jelenleg ,és most derült ki hogy 7 hetes terhes vagyok.
    Kérdezném még hogy akkor ebbe az évbe dolgoznom kell-e hogy kapjak valamit??
    Azt szeretném kérdezni mi hogyan jár???Aki tuddja írjon előre is köszönöm!!

    Válasz: „A gyermekgondozási díj igénybevételének alapvető feltétele, hogy ezt a pénzbeli ellátási formát csak az a szülő veheti igénybe, aki a saját háztartásában neveli a gyermekét. További feltétel, hogy a biztosított szülőnek a gyed igénylését – a szülő anya esetében pedig a szülést – megelőző két évben legalább 180 napon át biztosítottnak kellett lennie . Kivételes esetben a nem biztosított szülő is jogosult lehet a gyermekgondozási díjra. Így folyósítható a pénzbeli ellátás annak az anyának is, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultság időtartama alatt szűnt meg.

    Ebben az esetben azonban az is feltétel, hogy

    * az anya terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága még a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezzen és
    * a szülést megelőző két évben legalább 180 napon keresztül biztosított legyen. „

  • Szilvia

    2008. június 10. kedd

    Sziasztok!

    Sajnos én sem vagyok teljesen tisztában az adott és lehetséges támogatásokkal… Jelenleg 4 hónapos terhes vagyok és eléggé stresszes munkát végzek, ebből kifolyólag szeretnék előbb, körülbelül a 7. hónap (vagy talán a 6.-ban) környékén befejezni a munkavégzést, de nem tudom mi különbség van abban az esetben ha táppénzre vagy ha szülési szabadságra (tgyás-ra) megyek. A kérdésem a következő lenne, hogy mi különbség pénzben a kettőre és a jövőre nézve is? (És hogy a bruttó vagy a nettó fizetés a számítás alapjának? )A havi fizetésem bruttó 125000 forint volt a 2007. évben is és jelenleg két és fél éve dolgozom az adott munkáltatómnál.
    A választ előre is köszönöm, Szilvi.

  • Violet

    2008. június 09. hétfő

    Sziasztok!
    Segitséget szeretnék kérni a következő ügyben:
    Jelenleg gyesen vagyok,2éves múlt a babám,s most ujra terhes vagyok. Kérdésem lenne,hogy gyesről át lehet e menni táppénzre,s ha igen hogyan lehet ezt intézni?
    Előre is köszönöm!

  • Fődi -Tóth Zsuzsanna

    2008. június 08. vasárnap

    Sziasztok!
    Egy kis segítséget szeretnék kérni.Ezeket a GYED-GYES dolgot nagyjából értem,de Nálam annyival bonyolódik ez a helyzet,hogy Ápr.1-je óta munkanélkülin vagyok.Májusban másik városba költöztünk és közben derült ki,hogy állapotos vagyok.Azt szeretném tudni,hogy így jogosult vagyok e bármilyen ellátásra?Vagy célszerü lenne munkát keresnem?És ha munkába állás után táppénzre mennék,milyen kilátásaim lennének?
    Előre is köszönom a segítséget!F-T Zsuzsi

    Válasz: Ha megvan a 180 ledolgozott napod a szülés előtti évben, akkor TGYÁSra és GYEDre is jogosult vagy, ha nem (pl. mert munkanélkülin vagy),akkor csak az anyasági támogatást kapod, majd a GYED-et.

  • Szilvi

    2008. június 06. péntek

    Sziasztok!
    Légyszives segítsetek!
    Megvan a 180 napom, de csak 81500 most meg 3 hónapja 77000 ft-ra vagyok bejelentve. Gyereket szeretnénk, de ezen a munkahelyemen most jár le a próbaidőm és nem akarok itt maradni, utánna határozott december 31.szólna a szerződésem.
    Ha most elmegyek munkanélkülire a szülésig, akkor nagyon vészes lenne a gyedem? Vagy kapok egyáltalán gyedet? Van már egy kislányom vele csak gyest kaptam 3 évig, az nagyon kevés volt, most nem szeretnék így járni. Segítsetek mit csináljak, ha most terhes szeretnék lenni, hogy ne járjak újra így!?

    Válasz: GYED-et kapnál, de nem sokat. Ha tudsz inkább dolgozz még, ameddig lehet, mert akkor többet fogsz kapni, ha munkanélkülire mész, akkor alig lesz több a GYED összege, mint a GYES lenne.

  • timi

    2008. június 03. kedd

    Sziasztok!

    Egy számomra fontos kérdésben szeretnék tanácsot kérni! Remélem tudtok segíteni. Jelenleg 2 éves kislányommal GYES-en vagyok. Előtte 2006.máj-nov.3-ig Tgyást, majd Gyedet kaptam. Gyedre azonban munkanélküliről mentem, de megvolt a 180 napom.

    Most újra babát várok, január közepén érkezik. Milyen ellátást kaphatok? Megkapom újra a Gyedet? Hogy számolják ki?

    Előre is köszi a választ!

    Timi

  • Szilvia

    2008. június 02. hétfő

    Sziasztok!

    Sajnos én sem vagyok teljesen tisztában az adott és lehetséges támogatásokkal… Jelenleg 4 hónapos terhes vagyok és eléggé stresszes munkát végzek, ebből kifolyólag szeretnék előbb, körülbelül a 7. hónap (vagy talán a 6.-ban) környékén befejezni a munkavégzést, de nem tudom mi különbség van abban az esetben ha táppénzre vagy ha szülési szabadságra (tgyás-ra) megyek. A kérdésem a következő lenne, hogy mi különbség pénzben a kettőre és a jövőre nézve is? (És hogy a bruttó vagy a nettó fizetés a számítás alapjának? )A havi fizetésem bruttó 125000 forint volt a 2007. évben is és jelenleg két és fél éve dolgozom az adott munkáltatómnál.
    A választ előre is köszönöm, Szilvi.

  • Kitti

    2008. június 02. hétfő

    Sziasztok!

    Nem tudom jártatok-e már hasonló cipőben, de én elvesztem a sok információ között. A helyzetem a következő: A munkaviszonyom 2008. június 30-án lejár, viszont június 3-tól muszáj táppénzre mennem. Tud-e valaki tanácsot adni, hogy ilyen esetben milyen ellátásokra és meddig leszek jogosult (tgyás, gyed vagy csak gyes?)Megbeszéljek egy szerződéshosszabítást, ha belemennek, illetve kihez forduljak? Minden tanácsot szívesen fogadok, illetve aki járt hasonló cipőben az kérem írja meg hogyan sikerült megoldania!
    Köszönöm!
    Kitti

    Válasz: Attól függ, mikor szülsz. Ha ebben az évben legalább 180 napot biztosított voltál a szülés előtt, akkor jár minden rendesen. A TGYÁS 24 hétig jár, a GYED a gyerek 2 éves koráig, a GYES 3 éves koráig. Ha lehet, akkor az a legjobb, ha a szülésig legalább szerződésben vagy, mert így kapod majd a legtöbb pénzt.

  • Enci

    2008. június 02. hétfő

    Április 1.-től vagyok bejelentve párom cégénél, és március óta tudjuk h terhes vagyok. (jelenleg 15.hetes)Azt szeretném tudni h ilyenkor a 2007-es évet veszik figyelembe, vagy a 2008-as évet ha 180 napig itt biztosan lesz munkaviszonyom. (2008 nov. 23.-ra vagyok kiírva.) köszönettel

    Válasz: A TGYÁSnál a 2007-et, a GYEDnél majd a 2008-at veszik alapul.

  • Zsu

    2008. május 28. szerda

    Ki és hol tudja megmondani nekem, hogy hogy fogják számolni a TGYÁs-om és a GYED-em? Mert a TB-nél nem tudtak mit mondani. Tgyás: tavalyi év alapján, mivel szeptben szülök? Ha jól tudom. És a GYED? Az idei év alapján? És abba beleszámít a TGYÁSis mint kereset? Vagy nem?
    Nagyon várnék a kérdésemre választ. Köszönöm!

    Válasz: Mindig az előző teljes naptári év alapján számolnak. Ha szeptemberben szülsz, a TGYÁSt a 2007. év alapján számolják, a GYED-et a 2008. alapján.

  • Noika

    2008. május 27. kedd

    Sziasztok,
    Most írok először ide. Már nagyon sokfele keresgéltem hasonló esetre mind az enyém, melyet fentebb leírtam… de sajnos nem sok sikerrel… Nagyon-nagyon örvendenék ha tudnátok tanácsot adni, hiszen már alig pár nap május végéig.
    Köszönöm előre is.
    Noika

  • Noika

    2008. május 27. kedd

    Veszélyeztett terhesként táppénzen vagyok március közepétől és minden hónap végén választott orvosom beküldte a háziorvosnak a szükséges ajánlást/levelet a hosszabítás miatt. Május első napjaiban azonban pár napra fájdalmak miatt korházba kerültem és másfél hét múlva mikor a háziorvosnál jártunk, közölte velem, hogy csak 5 napom lett volna lejelenteni, nála a korházi ellátást, így mivel elkéstem(?) nem leszek többé jogosult táppénzre! Mivel a korházban nem mondták, hogy menjek vissza a háziorvoshoz, a háziorvos nem tudja/akarja táppénzes papírjaimat hosszabítani a szakorvos ajánlása ellenére sem csak ha ha utánajárok az OEP-nél és engedélyezik, ami ugye pár hét is lehet, valószínüleg kifutok az időből… Fogalmam sincs mihez kezdjek, mi a helyes eljárás, kihez forduljak! Az sem nagyon érdekel már mekkora lenne az táppénz összege (hiszen még egyszer sem kaptam) csak azt szeretném megkérdezni volna-e valami remény, hogy el ne veszítsem önhibámon kivül, és mit kellene tennem?

    Válasz:Szerintem mindenképpen vedd fel az OEP-el a kapcsolatot. szerintem mindenképpen vissza kellene vennie táppénzre, de nyilván tart az OEP-től. Az ügyfélszolgálatukon személyesen is meg tudod kérdezni, mit kell tenned, biztosan lehet gyorsítani a dolgokon.

  • Tündi

    2008. május 27. kedd

    Sziasztok!
    Lenne egy kérdésem,ha valaki tud tanácsot adni,azt megköszönném.Jelenleleg Magyarországon dolgozom és a bérem brutto 90.000 forint,nyáron Németországba költözöm a páromhoz és jövöre babát szeretnénk.Nem tudom mikor lesz állásom oda kint,de milyen segélyre számíthatok?Illetve mit tegyek, ahhoz,hogy ugyan azt az ellátást,tgyás-t,gyedet és gyest kapjam?
    Köszi a választ elöre is!

  • Lizzi

    2008. május 27. kedd

    Sziasztok!
    Nekem az lenne a kérdésem ,hogy a táppénzt mi után számolják,az elmúlt évi fizetésem 70%-át kapom majd vagy az utolsó ledolgozott hónap 70%-át?
    Köszönöm szépen a választ!

    Válasz: „Irányadó időszak a táppénzre jogosultság kezdő napját (az a nap, amikortól a táppénz jár, pl. betegszabadság lejártát követő nap) közvetlenül megelőző naptári év első napjától a táppénzre való jogosultságot megelőző napig tart, ha ezen időszak alatt a biztosítási idő folyamatos. „

  • Zsuzsa

    2008. május 26. hétfő

    Sziasztok!

    Párszor már kértem segítséget tőletek, de még néhányszor fogok. Ki és hol tudja megmondani nekem, hogy hogy fogják számolni a TGYÁs-om és a GYED-em? Mert a TB-nél nem tudtak mit mondani. Tgyás: tavalyi év alapján, mivel szeptben szülök? Ha jól tudom. És a GYED? Az idei év alapján? És abba beleszámít a TGYÁSis mint kereset? Vagy nem?
    Előre is köszönöm a segítséget! Igazán hasznos ez a fórum!

  • Zsuzsa

    2008. május 26. hétfő

    Sziasztok!
    Ismét segítséget szeretnék kérni. ki és hol tudja megmondani nekem, hogy mennyi lesz a TGYÁs-om és a GYED-em?
    Párszor már kértem segítséget, de még mindig nem tiszta minden. 🙂 Lehet, hogy még néhányszor hozzátok fordulok..Köszönöm a segítséget!!!!

  • Kovács Katalin

    2008. május 25. vasárnap

    Sziasztok!

    Az a problémám, hogy tanár vagyok és 2009 januárjára várom a babámat. A munkaszerződésem lejár 2008. július 31-én, és nem akarják meghosszabbítani. Mivel várhatóan nem tudnám végigtanítani az első félévet sem, nem jelentkezem másik iskolába. Ha a munkaviszonyom lejárta előtt elmegyek táppénzre, meddig kapom a táppénzt? Vagy menjek augusztustól munkanélkülire? Esetleg próbáljak meg átmeneti munkát keresni az őszre? Melyik volna a legcélszerűbb megoldás? A segítséget előre is köszönöm. Kata

    Válasz: Mivel a TGYÁST és a GYED-et az idei év alapján számolják majd, a legjobban akkor jársz, ha ezt az évet végigdolgozod. A táppénzt nem kapod tovább, ha lejár a szerződésed. Ha nem találsz munkát őszre, mindenképpen a munkanélkülit javaslom, hogy meglegyen a biztosítási jogviszonyod minél tovább.

  • admin

    2008. május 20. kedd

    A 2007-es évet veszik alapul, de a jövő évi összegnél pedig a 2008-at. Tehát csak akkor érdemes arra az 1 hónapra bejelentenie az apósodnak, ha az erre az évre számolt jövedelmed alapján nem jönne ki jövő évre a maximum GYED, úgy pedig igen. (itt feljebb Éva jól leírta, hogy kell kiszámolni)

  • Zsuzsa

    2008. május 20. kedd

    Sziasztok! Elvesztem a jogi nyelvezetben és a sokféle tájékoztatásban. Ha a munkaviszonyom megszűnik aug.1-jével,de mondjuk apósom bejelnt egy magasabb bérrel, az beleszámít-e a GYED-be vagy csak a 2007-es évet veszik figyelembe? Szeptember elején fogok szülni. Szóval szeptemberi szülésnél melyik év keresetét fogják figyelembe venni? Érdemes spósomnak plusz költséget vállalnia vagy nem? köszönöm a segítséget!

  • Éva

    2008. május 20. kedd

    Sziasztok, Segítséget szeretnék kérni Valakitől az alábbi témával kapcsolatban. Jelenleg GYED-en vagyok itthon 20 hónapos kislányommal és decemberre várjuk a második gyermekünket, így most próbálok ki igazodni ebben a „ jogi útvesztőben” a 2 .gyerek után járó TGYÁS ill. GYED összegének kiszámítását illetően. Szeretnék ezzel kapcsolatban segítséget kérni!
    Előzmények:2006.08.07-tól szülési szabadságon voltam 2006.08.20-án született a kislányunk, jelenleg GYED-en vagyok.
    Kérdéseim a következőek:
    Ha jól értelmeztem a jogszabályokat akkor decembertől az általam igényelhető TGYÁS összege /hogy tuti világos legyen számomra, konkrét összegekkel (,2008-as minimálbérrel) próbáltam számolni / a : „mindenkori minimálbér (2008-ban: 69.000 Ft) kétszeresének (azaz 138.000 Ft) a harmincad részének (4.600Ft) a 70 %-a (3.220Ft) a napi Thgyás” vagyis 96.600 Ft/hó lenne?! Majd utána a max GYED-t (96.600Ft) kapnám, mint most az első gyerekkel? A különbség a 2 összeg között, h előbbiből csak adóelőleget vonnak, míg a GYED-ből adó+TB járulékot is?
    Ezen kívül érdekelne az anyasági támogatás összege is.Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Üdv, Éva

    Válasz: Igen ez nagyjából így lesz, azzal a különbséggel, hogy most a maximum GYED olyan 81ezer Ft körül van nettó, a TGYÁS meg ugyanerre az összegre, amivel számoltál, kb. 87000, ennyi a kettő között az adó különbsége. Mivel nálad még a 2007. év alapján számolnak majd, ugyanannyit fogsz kapni, mint az első gyerekkel.

  • Zsuzsa

    2008. május 19. hétfő

    Segítségre lenne szükségem. Szeptemberben fogok szülni. Terhességem a próbaidő alatt derült ki. Ezért határozott idejű lett a szerződésem július 31-ig. De a főnökség változtatna az időponton, ahogy nekem megfelelő lenne. Hogy járnék jobban? Július 31-ig szerződés és utána munkanélküli, vagy már a szülés után járjon le a szerződésem? Hogy jobb? Hogyan kapom majd így a GYED-et?
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Az a legjobb megoldás, ha a szülésig tart a szerződésed, mert így magasabb összegből fogják számítani a TGYÁSt és a GYEDet.

  • Edit

    2008. május 15. csütörtök

    Sziasztok!
    Lenne egy kérdésem: Ha 2009 januárban szülök mennyi a különbség: ha végig dolgozok december végéig illetve ha elmegyek szeptember 1-től táppénzre.
    2008-ban az átlagkeresetem brutto 145000 forint havonta?
    Előre is köszönöm a választ.

  • Edith

    2008. május 14. szerda

    Sziasztok!

    Lenne egy kérdésem. Jelenleg 100.000 ft a bruttó fizetésem. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek a 70%-át kapom meg, ha kismamaként elmegyek táppénzre, vagy ennek a 100.000 ft-nak a 70%-ából, tehát 70.000 ft-ból kell még levonni a további adókat és az adót a 70.000 ft után számolják vagy az eredeti, bruttó fizetésem után számítják-e ki?
    A választ előre is köszönöm! Üdv.

    Válasz: A táppénz összege a nettó fizetés 70%-a.

  • Garamvölgyiné

    2008. május 07. szerda

    És még egy kérdés ha most elmegyek táppénzre (brutto 40.000), akkor mennyi tápénzt kapok, nem a minimálbért nézik ilyenkor?????

    Válasz: a táppénz az a fizetés 70%-a

  • Garamvölgyiné

    2008. május 07. szerda

    Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!! Sokat segített!!!puszi mindenkinek!!!

  • Garamvölgyiné Barbara

    2008. május 07. szerda

    Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémámmal kapcsolatban: Azt szeretném pontosan megtudni, hogy a TGYÁS-t és a GYED-et melyik évi fizetésem alapján fogják kiszámolni??? Adatok,amik fontosak lehetnek:Szülés várható időpontja:2008.szept.15., Munkaviszonyom kezdete, ami folyamatos a kezdés óta:2006.09.01., TGYÁS-ra a szülést megelőző hónapban szeretnék elmenni. Egy TB-s ismerősöm azt, mondta, hogy a TGYÁS-nál is és a GYED-nél is a 2007-es fizetésem lesz a mérvadó, ami a TGYÁS-nál egyértelmű is, de a GYED-nél is a 2007-es jövedelmemet veszik alapul, hiszen azt 2009-ben fogom igénybe venni. Vagy a szülés időpontja a mérvadó a GYED kiszámításánál is? Kérem segítsetek, mert hatalmas különbség van a 2007-es és 2008-as fizetésem között.

    Válasz: GYEDnél a 2008-at veszik alapul, de meg kell lennie a ledolgozott 180 napnak az előző teljes naptári évben, ha tehát azelőtt elmész még táppénzre, hogy meglenne a 180 napod 2008-ban, akkor a 2007-et fogják alapul venni.

  • Garamvölgyiné Barbara

    2008. május 07. szerda

    Sziasztok!
    Szeptember közepére vagyok kiírva! A Gyedet szülés után 24 hét után lehet igényelni?ugye? Az már 2009 ben lesz, akkor nekem a 2008-as évet veszik figyelembe a pénznél?
    És ha nem igénylem a Tgyást,akkor nem kaphatom egyből a gyedet?

  • Horváth Mónika

    2008. május 01. csütörtök

    Nagyon köszönöm,hogy második levelemre is reagáltál.Köszönöm az átirányitást és remélem hogy lesz megoldás a problémámra!Minden jót kívánok Neked!H.Mónika

  • Panni

    2008. április 29. kedd

    Sziasztok! Ha szedek norcolutot (két hónapig – 2×10 napig), akkor honnan tudom majd hogy terhes vagyok-e? Mert a gyógyszertől elvileg meg fog jönni mind a kétszer.

    Válasz:
    A Norcolut rendbeteszi a ciklust, de terhesség esetén ugyanúgy elmarad majd a menses, mint rendesen, ha mégsem, akkor valószínű, hogy vetélést okoz, mert a Norcolut egyben fogamzásgátló hatással is bír.

  • Horváth Mónika

    2008. április 28. hétfő

    szia!Horváth Mónika vagyok ismét,és elképedve olvasom válaszod,hogy nem vagyok a GYEDre jogosult!mivel ha jobban elolvasod az előzőt, én GYEDet is csak 30.000.ft-ot kaptam.Most,hogy 25000 ft a GYESem ennek elszámolása alapján,tehát még a minimum GYEDet sem kapom meg.baj van sajnos mert közbe megszünt a vállalkozásom,mert nem tudtam dolgozni.mit thetnék,hogy részesüljek GYEDre(mert nem mindegy,hogy 25000-t vagy 50000-t kapok!)menjek el dolgozni 6 hos terhesen?kérdem,ki alkalmazna?tényleg a megélhetésünk függ ettől,kérleksegits,van-e vmi megoldás?köszönöm_Móni

    Válasz: nem azt írtam, hogy nem vagy jogosult a GYED-re, hanem, hogy az összege közel ugyanannyi lesz, mint a GYES-é volt. A GYED-nek nincs minimuma, csak maximuma van. Az Ebtv. 42/D. § (1) szerint „A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.”
    Azt javaslom, hogy tedd fel a kérdéseidet az index fórumán Szakbarbárnak, ő nagy szakértője az ilyen kiskapuknak: http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9036766&na_order=

  • Andi

    2008. április 28. hétfő

    Szia! Köszönöm a választ.Lenne még egy kérdésem.Ha nem veszem igénybe,a TGYÁS-t,akkor mehetek egyből GYED-re? És akkor is a 2007.évet veszik alapul.Előre is köszönöm!Üdv:Andi

  • Andi

    2008. április 28. hétfő

    Sziasztok! Teljesen össze vagyok zavarodva.Annyi az informácio,hogy most már nem értek semmit.Én ez év(2008.10.31) fogok szülni.Szeretnék táppénzre menni.Most akkor honnan számolják majd a dolgokat (GYED,TGYÁS)? 2007-es évet veszik alapul vagy 2007.10-2008.10-ig? Bocsi ha hüElyeséget kérdeztem.Köszönöm előre is a választ!Üdv:Andi

    Válasz:
    Nem. Mindig teljes naptári évet vesznek alapul, azaz az esetedben 2007.januártól decemberig.

  • Kozma Nelli

    2008. április 28. hétfő

    Szervusztok,
    Elnézést, tud valaki segíteni? Én ez év márc. 1-e óta dolgozom, előtte gyes/gyed-en voltam. szept 11-re vagyok kiírva megint szülni, éppen, hogy meglesz a 180 nap, ha nem jön hamarabb a baba… (ez csak annyiból fontos, hogy mi lesz az ellátásom alapja, járni jár mindenképpen. jobban járnék, ha meglenne a 180 nap, a Tgyás miatt)Kérdésem az, hogy ebbe a 180 napba a táppénz is beleszámítana, ha elmennék táppénzre?
    Köszönettel, Nelli

    Válasz: Igen, beleszámít.

  • Horváth Mónika

    2008. április 23. szerda

    Üdvözlet!kérdezném a szakértőt,ha 2008-ban gyesen vagyok és 2008 decemberében megszülöm a második babát mi alapján számolják a gyedet?és,ha januárba szülök?megkapom a minimum gyed összegét akkor is,ha első babámnál csak a gyed 70%-át kaptam?jogosult vagyok a minimum gyedre?fontos lenne.Előre is köszönöm válaszát!H.Mónika

    Válasz: Nem a maximum gyedre gondoltál? Ha most gyesen vagy, akkor kb. ugyannyit fogsz kapni, mint amennyit GYESnek kaptál.

  • Lengyel Nóra

    2008. április 22. kedd

    Köszönöm a gyors választ, megnyugtattál, hogy a GYED-et már a 2008. év jövedelme alapján kapom, mert volt aki azt mondta, hogy a szülés időpontja számít GYED számításnál is, hiába csak a TGYÁS lejárta után igényelném, ami persze már a 2009-es év lesz…

  • admin

    2008. április 22. kedd

    Nóra, he decemberben szülsz a TGYÁST a 2007. év alapján számítják majd, a GYED-et meg a 2008. alapján. Ezen változtatni nem lehet.

  • Lengyel Nóra

    2008. április 22. kedd

    Sziasztok

    segítséget szeretnék kérni tőletek.
    valószínűsíthető, hogy 2008. dec fogok szülni.
    Olyan variáció nincs a tgyás és gyed kiszámítása között, hogy mivel 2008.dec.től jár a tgyás, ezért azt a 2007-es jövedlmemből számítsk ki, viszont mivel a gyedet később fogom igénybe venni(a tgyás lejárta után,így az igénylése átcsúszik 2009-re, akkor azt már a 2008-as jövedelmem átlaga alapján számítsák ki? Mert jelentős különbség lenne a 2 között, ezért nekem nem mindegy.Hogyan lehet ezt megcsinálni?

  • Horváth Katalin

    2008. április 20. vasárnap

    Sziasztok!

    Segítséget szeretnék kérni!4 hónapos terhes vagyok, erős fizikai munkát végzek.Táppénzre szeretnék menni.A bruttó fizetésem 80. 000 Ft.Az lenne a kérdésem, hogy mennyi jövedelemmel számolhatok havonta innentől, ha elmegyek?Aki jártas ebben vagy friss neki az élmény legyen szíves írjon.Köszönöm előre is.

    Válasz: Kb. a 70%-át fogod kapni a fizetésednek.

  • Tubolyné Tamás Barbara

    2008. április 19. szombat

    sziasztok segítsetek!!Én már 5 hónapja vagyok táppénzen 32.000ft-ot kapok mert valamit nagyon elszámolnak mit kell a munkáltatónak levonni a béremből?mert én ugy tudom csak SZJA-t vonhatnak kérlek segítsetek előre is köszike

    Válasz: ezen az oldalaon pontosan le van írva, hogyan kell kiszámolni http://www.ugyvezeto.hu/?fejezet=5&cid=22628

  • Czirkó Emőke

    2008. április 18. péntek

    Sziasztok!
    Akkor ha én decemberben fogok szülni érdemesebb elmenni hamarabb táppénzre,mert úgyis a 2007 év számít a GYED-be meg a TGYÁS-ba.Jól gondolom?! emőke

    válasz: igen

  • Tamás Éva

    2008. április 15. kedd

    Szervusztok!
    Akkor mi alapján számolnak GYED-et, ha a babám még nem lesz 2 éves, mikor megszületik a testvére? éva

    Válasz: Az előző teljes naptári év alapján (tehát, ha 2008-ban megszületik a kicsi, a 2007-es év alapján számolnak), így a TGYÁS összege nagyjából megegyezik majd a jelenlegi GYED-ével.

  • admin

    2008. március 30. vasárnap

    Kedves Andrea! nem olyan régen járt le a tgyásom és bizony nem volt plafonja, rosszul hallotta.

    „A TGYÁS a napi átlagkereset 70 %-a. A jogszabály szerint számított (a megjelölt adókedvezményeket figyelembe véve) személyi jövedelemadó-előleget a folyósító szerv levonja. A TGYÁS után egészségbiztosítási járulékot nem kell fizetni.”
    A GYED a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 %-a, legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Ennek megfelelően a gyermekgondozási díj 2007. évi felső határa havi bruttó 91 700 Ft, nettó 76 400 Ft.

    Forrás: http://babafalva.hu/portal/modules.php?name=News&file=print&sid=235

  • Kertész Andrea

    2008. március 30. vasárnap

    Tiszteletem!

    Az utolsó mondattal kapcsolatban szeretnék hozzászólni:
    ugyanis én úgy tudom és hallottam legfrissebb forrásból, hogy a felső határ TGyásnál is max. 85.000 ft, tehát ez igy nem igaz, hogy ha valaki 1M forintot keres, akkor annak kapja a 70%-át. Akkor is csak 85e ft-ot fog kapni.
    Ez egy kicsit téves közlés!

    Üdv,
    Kertész Andrea

Comment navigation