Táppénz, szülési szabadság és társaik

Sokfelé szokás, hogy amint megtudja valaki a terhesség tényét, elmegy táppénzre (főként, ha azelőtt se kapott valami fényes fizetést), ez azonban általában teljesen felesleges.

Táppénz, szülési szabadság és társaikHa a terhesség zavartalan, akkor akár az utolsó napig lehet dolgozni, vagy a kiírás napja előtt kivenni fennmaradt éves szabadságunkat (ha nem vesszük ki, akkor a GYED illetve a GYES lejárta után ki lehet venni). Táppénzre akkor érdemes menni, ha valaki fizikai munkát végez, veszélyes anyagokkal dolgozik, egész nap állnia kell, vagy veszélyeztetett terhes.

A szülési szabadság idejére járó pénzt, valamint a GYED-et az előző teljes naptári év jövedelme alapján számolják, ha tehát elmegyünk táppénzre, ez a jövedelem kisebb lesz, így kevesebb GYED-et, TGYÁS-t kapunk majd.

A TGYÁS, GYED kiszámításánál a szülést megelőző teljes naptári év számít, tehát 2007-ben született baba esetén a 2006.-os év. A táppénz nem számít bele. Ha összeadod a bruttó fizetéseidet (a táppénzt ne add hozzá), és annak veszed a 70%-át (mínusz az adók, ami valamivel kevesebb, mint a béredé, akkor kb. kijön, mennyi lesz a TGYÁS, meg hogy a gyednél beleesel-e a magasabb kategóriába. A TGYÁS-nál nincs felső határ tehát, ha valaki a megelőző évben 1 millát keresett havonta, akkor annak a 70%-át kapja.

  Ebben a témában többé nem lehet kérdezni. Nem vagyok TB szakértő, pszichológus vagyok, a babákhoz, gyerekekhez értek, nincs időm napi szinten 5-10 egyéni járulékokkal kapcsolatos problémáknak utánajárni. A korábbi válaszaimban szinte mindent megtalálhatsz, ami fontos lehet a számodra, olvasd át őket alaposan, valamint nézd meg az itt felmerült kérdéseket és válaszokat is!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

106 Comments

Comment navigation

 • szúró

  2008. augusztus 15. péntek

  Jó lenne javítani a cikk tévedéseit, mert sok embert félrevezet. Nem vagyok szakértő, de ez a mondat nagyon szúrja a szememet: ” táppénz is beleszámít, amíg kapod, az a jövedelmed”
  Nos, a táppénz egyrészt talán nem jövedelem, másrészt meg biztos, hogy nem számít bele semmilyen más ellátásba. A táppénzt megelőző 15 napos betegszabadság viszont igen.

  Válasz: Ez egy nagyon régi cikk, akkor még így volt, de javítottam az aktuális változatra. És legközelebb, ha kritizálsz vállald a nevedet.

 • kiara

  2008. augusztus 15. péntek

  Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy ha határozott munkaidejű a szerződseem a lejárta után kirúghatnak a terhességem miatt? Ebben az esetben is jár a védettség vagy csak határozatla munkaidő esetén?
  Valahol olvastam,hogy a táppénzt is beleszámolják a tgyásba és így a”végösszeg” kevesebbre jön ki,igaz ez?
  Pályakezdő vagyok,most derült ki hogy teherbe estem,szeptembertől fogok dolgozni és ha pl márciustól táppénzre mennék hogyan sószámolnák ki a tgyást?

  Válasz: Ha lejár a szerződésed, azellen nincs mit tenni.
  A táppénz összege nem számít bele a TGYÁSba, azt csak a megkapott fizetésed után számolják ki.
  Ha jövőre szülsz, a TGYÁSt az idei jövedelmed alapján számolják majd ki, azaz abból, amit szeptembertől kerestél.

 • Orsi UK

  2008. augusztus 15. péntek

  Köszönöm és szép napot kívánok!

 • monzello

  2008. augusztus 15. péntek

  Sziasztok.
  Tudom sok hasonló kérdés elhangzott, de úgy gondolom, minden eset más és más.
  2007. szeptemberében járt le a gyesem, utána a bentmaradt szabadságomat töltöttem.
  2008 jan 4-től vagyok alkalmazásban, mivel a munkahelyem a gyes alatt időközben jogutód nélkül megszűnt.
  A jelenlegi cég minimálbérre jelentett be.
  Szeptember 28-án szülök.
  Milyen járandóságokra számíthatok?

  A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

  Válasz: Mivel most alkalmazásban vagy, jár majd a TGYÁS és a GYED is. A TGYÁSt a tavalyi szabadság idejére járó pénzedből számolják majd, a GYED-et (mivel azt már majd jövőre igényled), az ideiből.

 • szancsu

  2008. augusztus 14. csütörtök

  Nagyon köszönöm a gyors választ.

 • Orsi UK

  2008. augusztus 13. szerda

  Sziasztok!

  2007. júliusig Magyarországi munkaviszonyom volt, majd októberig álláskeresési járulékban részesültem. Ezután azonnal munkát vállaltam Angliában, ahol jelenleg is dolgozom.
  2008. dec. 16-ra vagyok kiírva, szeptemberben hazaköltözöm, viszont az itteni törvények szerint még egy évig állományban maradok a kinti munkáltatómnál.
  A kérdés, hogy otthon milyen ellátásra vagyok jogosult és mi alapján számítják ki ennek az összegét?
  Nagyon köszönöm a segítséget!

  Válasz: Mivel itthon 2007-ben több, mint 180 napig voltál biztosított, ezért jár a TGYÁS és a GYED is, viszont mivel a szülést megelőző 180 napban nem volt biztosításod itthon, ezért az ellátások összegét a minimálbér kétszereséblő számolják majd.

Comment navigation