Táppénz, szülési szabadság és társaik

Sokfelé szokás, hogy amint megtudja valaki a terhesség tényét, elmegy táppénzre (főként, ha azelőtt se kapott valami fényes fizetést), ez azonban általában teljesen felesleges.

Táppénz, szülési szabadság és társaikHa a terhesség zavartalan, akkor akár az utolsó napig lehet dolgozni, vagy a kiírás napja előtt kivenni fennmaradt éves szabadságunkat (ha nem vesszük ki, akkor a GYED illetve a GYES lejárta után ki lehet venni). Táppénzre akkor érdemes menni, ha valaki fizikai munkát végez, veszélyes anyagokkal dolgozik, egész nap állnia kell, vagy veszélyeztetett terhes.

A szülési szabadság idejére járó pénzt, valamint a GYED-et az előző teljes naptári év jövedelme alapján számolják, ha tehát elmegyünk táppénzre, ez a jövedelem kisebb lesz, így kevesebb GYED-et, TGYÁS-t kapunk majd.

A TGYÁS, GYED kiszámításánál a szülést megelőző teljes naptári év számít, tehát 2007-ben született baba esetén a 2006.-os év. A táppénz nem számít bele. Ha összeadod a bruttó fizetéseidet (a táppénzt ne add hozzá), és annak veszed a 70%-át (mínusz az adók, ami valamivel kevesebb, mint a béredé, akkor kb. kijön, mennyi lesz a TGYÁS, meg hogy a gyednél beleesel-e a magasabb kategóriába. A TGYÁS-nál nincs felső határ tehát, ha valaki a megelőző évben 1 millát keresett havonta, akkor annak a 70%-át kapja.

  Ebben a témában többé nem lehet kérdezni. Nem vagyok TB szakértő, pszichológus vagyok, a babákhoz, gyerekekhez értek, nincs időm napi szinten 5-10 egyéni járulékokkal kapcsolatos problémáknak utánajárni. A korábbi válaszaimban szinte mindent megtalálhatsz, ami fontos lehet a számodra, olvasd át őket alaposan, valamint nézd meg az itt felmerült kérdéseket és válaszokat is!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

106 Comments

Comment navigation

 • szúró

  2008. augusztus 15. péntek

  Jó lenne javítani a cikk tévedéseit, mert sok embert félrevezet. Nem vagyok szakértő, de ez a mondat nagyon szúrja a szememet: ” táppénz is beleszámít, amíg kapod, az a jövedelmed”
  Nos, a táppénz egyrészt talán nem jövedelem, másrészt meg biztos, hogy nem számít bele semmilyen más ellátásba. A táppénzt megelőző 15 napos betegszabadság viszont igen.

  Válasz: Ez egy nagyon régi cikk, akkor még így volt, de javítottam az aktuális változatra. És legközelebb, ha kritizálsz vállald a nevedet.

 • kiara

  2008. augusztus 15. péntek

  Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy ha határozott munkaidejű a szerződseem a lejárta után kirúghatnak a terhességem miatt? Ebben az esetben is jár a védettség vagy csak határozatla munkaidő esetén?
  Valahol olvastam,hogy a táppénzt is beleszámolják a tgyásba és így a”végösszeg” kevesebbre jön ki,igaz ez?
  Pályakezdő vagyok,most derült ki hogy teherbe estem,szeptembertől fogok dolgozni és ha pl márciustól táppénzre mennék hogyan sószámolnák ki a tgyást?

  Válasz: Ha lejár a szerződésed, azellen nincs mit tenni.
  A táppénz összege nem számít bele a TGYÁSba, azt csak a megkapott fizetésed után számolják ki.
  Ha jövőre szülsz, a TGYÁSt az idei jövedelmed alapján számolják majd ki, azaz abból, amit szeptembertől kerestél.

 • Orsi UK

  2008. augusztus 15. péntek

  Köszönöm és szép napot kívánok!

 • monzello

  2008. augusztus 15. péntek

  Sziasztok.
  Tudom sok hasonló kérdés elhangzott, de úgy gondolom, minden eset más és más.
  2007. szeptemberében járt le a gyesem, utána a bentmaradt szabadságomat töltöttem.
  2008 jan 4-től vagyok alkalmazásban, mivel a munkahelyem a gyes alatt időközben jogutód nélkül megszűnt.
  A jelenlegi cég minimálbérre jelentett be.
  Szeptember 28-án szülök.
  Milyen járandóságokra számíthatok?

  A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

  Válasz: Mivel most alkalmazásban vagy, jár majd a TGYÁS és a GYED is. A TGYÁSt a tavalyi szabadság idejére járó pénzedből számolják majd, a GYED-et (mivel azt már majd jövőre igényled), az ideiből.

 • szancsu

  2008. augusztus 14. csütörtök

  Nagyon köszönöm a gyors választ.

 • Orsi UK

  2008. augusztus 13. szerda

  Sziasztok!

  2007. júliusig Magyarországi munkaviszonyom volt, majd októberig álláskeresési járulékban részesültem. Ezután azonnal munkát vállaltam Angliában, ahol jelenleg is dolgozom.
  2008. dec. 16-ra vagyok kiírva, szeptemberben hazaköltözöm, viszont az itteni törvények szerint még egy évig állományban maradok a kinti munkáltatómnál.
  A kérdés, hogy otthon milyen ellátásra vagyok jogosult és mi alapján számítják ki ennek az összegét?
  Nagyon köszönöm a segítséget!

  Válasz: Mivel itthon 2007-ben több, mint 180 napig voltál biztosított, ezért jár a TGYÁS és a GYED is, viszont mivel a szülést megelőző 180 napban nem volt biztosításod itthon, ezért az ellátások összegét a minimálbér kétszereséblő számolják majd.

Comment navigation