Hal a mamának, hal a babának

Számos nézet kering arról vajon szabad-e a terhesség alatt halat enni, és ha igen, milyen mértékben. És vajon a hozzátáplálást kezdő babának adjuk-e halat? És mit tegyünk, ha kisgyermekünk utálja azt?

Az orvosok szerint ideális a napi rendszeres halfogyasztás lenne gyermeknél és felnőttnél egyáltalán. A halakban található omega-3 zsírsavak ugyanis nemcsak az anya agyműködését serkentik, hanem a magzat szemének és agyának fejlődésére is jótékony hatással vannak és csökkentik az anyai szív-, az izületi betegségek, valamint a gyermekágyi depresszió kockázatát.

Miért mondják, hogy nem szabad halat enni a terhesség alatt?

A tengeri halakban nagy a higanyszennyezettség mértéke, ami hosszú távon a zsibbadással, izomgyengeséggel, de akár teljes elbutulással járó ún. Minamata-kór okozója lehet. Az ilyen mértékű higanymérgezéshez naponta kell tengeri halat fogyasztani. Szerencsére azonban már heti egyszeri halfogyasztás is jótékony hatással bír. Ha azonban maximálisan szeretnél élni a halak nyújtotta előnyökkel, vagy szívesen eszel halat, akkor érdemes a hazai halakat fogyasztani, amelyek közül a busa bír a legnagyobb omega-3 tartalommal, így akár naponta ehetsz halat.

Az omega-3 zsírsavhoz hozzájuthatsz kapszula formájában is, ezt szedheted a terhesség alatt is rendszeresen (a terhesvitamin nem tartalmazza)

hal terhesség, hal hozzátáplálás, hal baba

Mikor egyen halat a baba?

A csecsemőknél az omega-3 zsírsav a szellemi fejlődést, valamint a látásélességet segíti elő. Szerencsére az anyatej is tartalmazza, de a mértéke attól függ, mekkora az anya omega-3 bevitele. Egy 2005-ben végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok a babák, akik 4 hónapos koruktól 0,35% DHA omega tartalmú anyatejet kaptak, jobb eredményeket értek el a közel 3 éves korukban elvégzett memória és intelligencia teszteken.
Tehát a napi halfogyasztás vagy az omega-3 kapszula szedése a szoptatás alatt is javasolt.

Amennyiben a baba allergiára hajlamos, úgy halat csak 1 éves kor után kapjon, ha azonban nem, akkor már 8 hónapos kortól kaphat hetente 1 alkalommal halat, amit 1 éves kor után heti 3 alkalomra növelhetünk. A hal jó kiegészítője a főzelékeknek, változatosan elkészíthető étel, és ha a babával korán megkedveltetjük, akkor később is szívesen fogyasztja majd.

Sokan azért nem adnak a babának halat, mert félnek a szálkáktól, pedig az első halfalatokat úgyis még a főzelékbe turmixolva kapja a baba. Mivel a tengeri halak közül többféle szálkamentes változatot lehet kapni, ezért sokan ezt veszik, de mivel tudják, hogy tengeri hal, ezért ritkán adják. Pedig itt is érdemes előnyben részesíteni a magyar halfajtákat, hiszen ebből is létezik szálkamentes (tehát, aminek csak gerince van, szálkája nincs) változat, például ilyen a süllő és a fogas, de bármelyik halfajtát megvásárolhatod filézett formában, vagy kifiléztetheted vásárláskor a halasnál.

Mit csináljak, ha nem szereti?

Ha a gyermeked nem szereti a halat, akkor próbáld meg elkészítés előtt legalább 2 órán át tejben áztatni a hal húsát, így nem lesz halízű a hal. A változatos elkészítési mód is sokat számít: a hal nem csak rántva és halászlé formájában fogyasztható, számos elkészítési módja létezik még, sokféleképpen fűszerezhető, ízesíthető, belekeverheted a főzelékbe, elkészítheted rakott zöldségekkel együtt párolva, lehet tésztához szószban elkészíteni, de még a tejfeles-sajtos rakott burgonyához is hozzá lehet adni a halfalatkákat vagy szeleteket.

Kapszulában?

Ha a fentiek ellenére nem szeretnél sok halat adni a gyermekednek, mégsem szeretnél lemaradni az omega-3 jótékony hatásairól, akkor 1 éves kortól már lehet omega-3 kapszulát adni a gyermeknek. Léteznek direkt gyermekek számára ajánlott készítmények is különféle gyümölcsízekben (ezeknek nincs halíze), de lehet kanálban adható változatot is kapni a halolajból.

Néhány halas recept a babának

Hal spenótos kuszkusszal
(8 hónapos kortól)

A spenótot megpároljuk, majd pürésítjük. A kuszkuszt enyhe sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük, kevés fokhagymával ízesítjük, majd a spenóttal összekeverjük. A halakat (lehet hekk, tonhal, pangasius, vagy busa filé) besózzuk, tört fokhagymával és olívaolajjal átkenjük, majd a sütőben rácson vagy alufólián megsütjük. A baba adagjába apró darabkákra vágjuk a halat és pürésítjük, a család köretként kaphatja a kuszkuszt a halszeletek mellé.

Paradicsomos rizs hallal
(8 hónapos kortól)

A rizst megpirítjuk, felöntjük vízzel és beleaprítjuk a filézett halat, valamint az apróra vágott. Amikor megfőtt, pürésítjük. Ízlés szerint ízesíthető fokhagymával, tengeri sóval, oreganóval, bazsalikommal is.

Lehetséges felkészülni a babázásra és a szülésre egy kalap alatt? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Szabina

    2011. április 19. kedd

    Kedves Ági!

    Szeretném megkérdezni, hogy Rio Mare tonhal natúr változatát adhatok a 8 hónapos babámnak! Filézettet nem merek adni neki a szálka miatt! Próbálok odafigyelni az étkezésére. Többnyire én főzök neki, hetente egyszer kap csirke májat, marhahúst. A többi napokon csirkét és pulykát.

    Üdvözlettel és Köszönettel:
    Szabina

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Igen, adhatod.

  • edina

    2011. március 19. szombat

    Kedves Ági!

    Baj lehet-e, ha kb. 7 hetesen torokfájásra homeogene 9 szopogatós tablettát bevettem? Kb. napi 3-szor azt hiszem 2 napig? Árthat-e a babának ez?Meg vagyok ijedve mert most 10.hétben vagyok, meg vagyok fázva és a doki azt mondta, hogy semmit nem lehet szedni. Köszönettel

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Egyáltalán nem, homeopátiás szereket lehet szedni a terhesség alatt.

  • Anita

    2011. március 19. szombat

    Kedves Ági!

    Babám 8 hónapos múlt. Adhatom a Frosta aranyhalrudat, ha sütőben sütöm és leszedem a prézlit róla? Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      Nézd meg az összetételét: ha tényleg csak halból van, és nem halpépből (amibe mindenféle dolgot kevernek még, hogy több legyen), akkor adhatod.

  • ÁgiÉsSzabi

    2010. december 11. szombat

    Szia Ági!

    Azt szeretném tőled kérdezni, hogy a kisfiamnak, aki 6 hónapos, lehet-e már adni omega3-mat? Probléma van a mozgásfejlődésével- hypotoniás-és a gyógytornászunk vetette fel, hogy jót tenne a kicsi idegrendszerének. Mivel olvastam, hogy 8 hónapos kor előtt nem ajánlott a hal adása, ezért nem tudom mi a helyzet a halolajjal.
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Üdv, Ági.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Halolajat lehet adni.

  • Évi

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Kedves Ági,
    azt szeretném kérdezni,hogy valóban létezik-e terhesseg alatti A-vitamin túladagolás,ami bajt csinálhat a babánál?Ugy hallottam jobban csak a táplálékkiegészítok által.Vagy természetes módon is,pl.ha sok A-vitamin tartalmú zöldséget és gyümölcsöt eszek?Elöre is köszönöm a választ.

    Válasz: Természetes úton nem tudod annyira túladagolni az A-vitamint, hogy az gondot okozhasson.

  • Kata

    2010. augusztus 23. hétfő

    Köszönöm a választ.
    Ma azt hittem, hogy megjött, de egyelőre valami barnás és kevesebb… Most már biztosan aggódhatok, ugye?…

    Válasz: Nem, mert megjött. A menses állaga nem jelent terhességet.

  • Kata

    2010. augusztus 22. vasárnap

    Szia!

    Bocsi, hogy ide írom, de:
    A barátommal együtt voltunk, 20-án. Védekeztünk, de lecsúszott az óvszer és elég valószínű, hogy belém is élvezett. Eléggé aggódom, mert 15-16 körül kellett volna, hogy megjöjjön, alapból is késett – szokott is pár napot ingadozni -, de még mindig nincs meg. Tartok tőle, hogy baj van és tényleg úgy érzem, hogy valami nincs rendjén.
    Lehetek terhes? Harmincadika körül érdemes tesztet csinálnom, ugye?
    Köszönöm.

    Válasz: Ha a 15-ére várt menzeszed még nem jött meg, akkor már érdemes lenne most tesztet csinálnod, mert ha terhesség miatt maradt ki a vérzés, akkor az nem 20-án, hanem előtte történt.