Akupresszúra kismamáknak otthonra?

Puffadás, gyomorégés, székrekedés, hányinger és hányás – néhány azok közül a terhességi tünetek közül, amiken segíteni lehet akupresszúra segítségével. Sőt, még az anyatej mennyiségének fokozásában is segíthetünk ezzel a módszerrel. Rigó Katalin kutatóbiológust, akupresszőrt, a Doktormadarak és a „Terhes akupresszúra” DVD készítőjét arról faggattam, milyen tünetekre és hogyan alkalmazható ez a módszer, mire kell vigyázni.

V.Á.: Hogyan működik az akupresszúra, mit kell róla tudnunk?

Terhesség akupresszúra, terhességi hányás, hányinger, anyatej mennyiségének fokozása akupresszúrávalR.K.: Az akupresszúra a Hagyományos Kínai Orvoslás egyik alappillére. Amíg az akupunktúra során a gyógyítás céljából a bőr megfelelő pontjaiba tűket szúrunk, addig az akupresszúra során a testbe nem hatolunk be, hanem a megfelelő akupontokat, vagy azok kombinációit megfelelő erővel, megfelelő napszakban, megfelelő ideig masszírozva az akupunktúra jól ismert hatékonyságát érhetjük el. Akár saját magunk is, bármely szakember külső segítsége nélkül. Az akupresszúra, mint a HKO maga, több ezer éves tapasztalatokkal rendelkezik, egy kifinomult, precíz és pontos rendszer, végtelenül sok akut és krónikus panaszra nyújt gyors segítséget, bármely hatóanyag bevitele nélkül.

A testünk energia is, nem csak csont és izmok. Ezen energia a meridiánok alkotta hálózat mentén kering. Amennyiben ezen pályákban blokád keletkezik, az energia áramlása zavart szenved, mely előbb-utóbb szervi panaszokhoz fog vezetni. Az akupresszúrával ezen blokkokat oldjuk, s a test így megkezdheti öngyógyító folyamatait. Egyéni érzékenységtől függően 2-5 napon belül már érezhető a javulás. Betegségtől függően néhány naptól néhány hónapig tart a kezelés, s mivel okot kezelünk, így a későbbiekben sem lesz szükség újabb terápiára.

V.Á.: Sokan tartanak az akupresszúra várandósság alatti használatáról, mert hallottak róla, hogy akár veszélyes is lehet. Mire kell odafigyelnünk ezzel kapcsolatban?

R.K.: Való igaz, nem lehet mindent masszírozni az áldott állapot ideje alatt. Kezeléseimet mindig úgy állítom össze a kismamáknak, hogy az semmilyen kockázatot ne jelentsen. Mégis elenyésző, amire oda kell figyelnünk. A „Terhes Akupresszúra DVD”-men az ekkor ellenjavallt pontok egyáltalán meg sem jelennek, így még véletlenül sem árthatunk magunknak, vagy a magzatnak. Egy példa: a Vastagbél-4-es pontot a várandósság ideje alatt semmilyen HKO módszerrel nem szabad kezelni. Ez a pont a DVD-n egyáltalán nem szerepel.

V.Á.: Milyen problémákon segíthet az akupresszúra a várandósság alatt?

R.K.: Ahogy a terhességen kívül is, a kismamának is akadnak betegségei, rosszullétei, amik azonnali segítséget igényelnek, de mégis: gyógyszerhez, hatóanyaghoz nem nyúlhatunk. Akupresszúrás füzete, kiskönyve már mindenkinek volt. Hogy az akupresszúra egy igen hatékony gyógymód, ez is köztudott. Viszont én a saját akupresszúrás könyveimen annak idején sosem tudtam eligazodni. Nem tudtam, a pontot jól megtaláltam-e, s hogy jól masszírozom-e, hiszen senki nem volt, aki ezt megmutassa… ezért stúdióba vonultunk, és a panaszok ellen közeli filmfelvételeket készítettünk el az akupontok elhelyezkedéséről, megtalálási módjukról, masszázstechnikájukról, valamint hogy mennyi ideig és a nap mely szakában kell őket masszírozni.

Amely panaszok ellen kezeléseket állítottam össze a terhesség és a szoptatás idejére:

  • Alacsony vérnyomás
  • Anyatej Ig-mennyiségének fokozása
  • Anyatej mennyiségének fokozása
  • Fáradt lábak, a láb vénás keringésének javítása
  • Gerincpanaszok, hátfájás
  • Hányinger járművön
  • Lázcsillapítás 38,5 fok alatt
  • Lázcsillapítás 38,5 fok fölött
  • Migrén, fejfájás
  • Puffadás
  • Reflux, gyomorégés
  • Székrekedés
  • Terhességi hányinger

V.Á.: Hogyan segíthet az akupresszúra az anyatej mennyiségének fokozásában?

R.K.: Ahogy azt nagyanyáink is jól tudták, egy kisujjon található akupunktúrás pont szoptatás ideje alatti kezelésével az anyatej mennyisége fokozható, a tejelválasztás megindítható. Én mindenképp javaslom az egyidejű Ig-mennyiség fokozását is, hogy a gyermek minél jobb ellenállóképességgel szerelkezhessen fel. A pontok hatékonysága klinikailag, sok-sok kísérlettel bizonyított.

Terhesség akupresszúra, terhességi hányás, hányinger, anyatej mennyiségének fokozása akupresszúrávalV.Á.: Kinek javaslod az akupresszúrát és vannak-e ellenjavallatok?

R.K.: Az akupresszúrámat minden áldott állapotban járó és minden szoptató kismamának javaslom. A kezelések egyszerűek, kifejezetten számukra válogattam őket össze, a filmek precízen megmutatnak és le is írnak mindent, hogy a kivitelezés gyerekjáték legyen. A számtalan visszajelzés, melyet praxisomban kapok, sarkallt arra, hogy a kismamáknak is segítsek panaszaik csökkentésében és a 9 hónap kellemesebbé tételében. Ellenjavallatot nem tudok felsorolni: a DVD úgy készült, hogy az ellenjavalt kezelések rá sem kerültek.

V.Á.: Hogyan lehet megtanulni ezeket a módszereket?

R.K.: A „Terhes Akupresszúra” DVD-n az összes indikációt egyenként filmre vettük, majd stúdióban, számítógépesen a felvételeket feldolgoztuk. A filmek közelről mutatják meg, mit hogyan kell csinálni, a leírások pedig még külön segítséget nyújtanak az amúgy is igen egyszerű kivitelezésben. Aki még soha nem hallott akupresszúráról, ő is egész biztos, hogy tökéletesen megvalósítja majd az önkezelést.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.