Megmozdulás a szoptatásért

Megmozdulás a szoptatásértAz anyatej pótolhatatlanságáre szerették volna felhívni a figyelmet azok az orosz anyák, akik 200-an egyszerre szoptattak.

Az eset másfél évvel ezelőtt történt, de a videófelvételek magukért beszélnek, öröm látni az elégedett babapofikat 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

 • Bea

  2011. február 05. szombat

  Szia Ági!
  Kisfiam 1 hónapos és az a problémám, hogy nagy súllyal született,és mivel császárral szültem, ezért nehezen indult be a tejem.Fejtem, homeopátiát szedek,teát iszom és mindenképpen szeretnék szoptatni, de a délutáni órákban kisfiam szinte óránként akar enni, és estére teljesen nyugtalan lesz mikor szopik, mert olyan mintha elfogyott volna a tej a mellemből, ki be veszi a mellbimbót, keze lába jár, és időnként felordít.most adok neki kiegészítésként este tápszert, úgy 60 ml-t pohárból, de ezt nem szeretném hosszú távon.Jelenleg nincs időm fejni, mert az első gyermekemmel is foglakoznom kell. a kérdésem az lenne, hogy mit tegyek a délután órákban mikor ilyen sokat akar szopizni, és lehetséges e hogy estére elfogyik a tejem?

 • lola

  2010. szeptember 01. szerda

  Kedves Ági!
  Kérdezni szeretnék! Kisfiam 4,5 hónapos. Sosem volt túl sok tejem, születésétől kezdve pótolni kellett tápszerrel (kb. olyan arányban, hogy etetésenként 60% anyatej, 40% tápszer). Ez kb így ment 3,5 hónapos koráig, amikor elkezdett csökkenni a tej mennyisége, és etetésenként max 70-80 ml-t tudott szopni, ami ugye egy 3,5 hónaposnak már kevés. Ezt a kis mennyiséget is kb. 40 perc alatt szívta ki, és ebbe annyira elfáradt, hogy utána már nem fogadta el a tápszert.
  A védőnőnk javaslatára felhagytam a rendszeres szoptatással, és már csak reggel és este volt szopi. Ez egy ideig működött, de mostanra szinte teljesen elapadt a tejem. Szeretném megtartani pedig ezt a napi két alkalmat, mert a baba is igényli és én is szeretném ha legalább 1 éves koráig kapna anyatejet is, nem csak tápszert. Van esetleg vmi módszer arra, hogy „visszahozzam” a tejem, vagy szerinted végleg elapadt, és ennyi volt?
  Köszi előre is a válaszod!
  Üdv., L.

  Válasz: Nincs olyan, hogy végleg elapadt, még hónapokkal a szoptatás teljes befejezése után is vissza lehet hozni a tejet. Ha reggel és este szoptatsz, akkor ezt tartsd meg és szoptass reggel és este, így nem fog elmenni a tejed, mert kap ingert a mellé. Emellett ihatsz még Laktoherb teát is a tejserkentésre.

 • milananyu

  2010. március 16. kedd

  Zsófi már minden oké, szedtem tejfakasztó kapszulát, ma már zsombi baba, 190grot!!tudott enni belőlem…

 • ZsófiNné

  2010. március 11. csütörtök

  Milananyu:szívesen, örülök, hogy tudtalak biztatni egy kicsit, hogy érdemes küzdeni vele.puszi:

 • milananyu

  2010. március 04. csütörtök

  Zsófi, köszi a választ, de mára jobban lettem,tudtam enni is keveset, ma már nem kellett pótolnunk, nem adom fel természetetesen.:)Köszi mégegyszer

 • Zsófi

  2010. március 04. csütörtök

  Nagy öröm, hogy tudok szoptatni.Milananyu, szerintem nézz utána a dolognak: lll.hu, szoptatasert.hu, szerintem, ha elhatározod, hogy szeretnéd folytatni a szoptatást, biztos sikerül, ezen az oldalon valószínűleg találsz szoptatási tanácsadót is, meg még a kismama újságban is megvan az elérhetőségük, szerintem ne add fel a szoptatást, kérjél segítséget .Ő biztos, hogy tud majd segíteni neked.
  Annyit tudok hirtelenjében írni, hogy próbálj meg fejni minden szoptatás után, az serkenti elvileg a tejtermelést, igyál sört, laktoherbet, legalább napi 3-4 l folyadékot, patikában lehet kapni urtika urens homeopátiás bogyót, 5ch-sat érdemes szedni, az adagolást érdeklődd meg a patikustól vagy nézd meg homeopátiás könyvben.
  Remélem tudtam segíteni neked,
  Nekem sok tejem van, le is adok belőle, eddig egy kisbabának.
  Üdvözlettel: Zsófi

 • milananyu

  2010. március 03. szerda

  Kedves Ági,
  remélem tudsz választ adni.Most múlt 6 hetes múlt a kifiam, eddig csak szoptattam volt is tejem, viszon t sjanos nagyfiam hazahozott hasmenős vírust az oviból, ő s én elkaptuk, nekem nagyon ment a hasam, 4 kg t fogytam egyeten nap alatt, közben is szoptattam, de nagyon kevés lett a tejem, pótoljuk már…ma láttam h kezd a menstruációm megjönni, gondolom ettől ,nem?Mivel már biztos nem a gyerekágyi folyás, mert az több mint két hete teljesen abba marad.Köszöm előre is válaszod.

  Válasz: Lehet, hogy már megjön, van, akinél nagyon hamar visszaáll a ciklus. Szoptass szorgalmasan, igyál sokat és rendeződni fog a helyzet.

 • Nágel Zsuzsi

  2010. március 01. hétfő

  Ilyen együttszoptatás Magyarországon is történt tavaly 🙂