Megmozdulás a szoptatásért

Megmozdulás a szoptatásértAz anyatej pótolhatatlanságáre szerették volna felhívni a figyelmet azok az orosz anyák, akik 200-an egyszerre szoptattak.

Az eset másfél évvel ezelőtt történt, de a videófelvételek magukért beszélnek, öröm látni az elégedett babapofikat 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

 • Bea

  2011. február 05. szombat

  Szia Ági!
  Kisfiam 1 hónapos és az a problémám, hogy nagy súllyal született,és mivel császárral szültem, ezért nehezen indult be a tejem.Fejtem, homeopátiát szedek,teát iszom és mindenképpen szeretnék szoptatni, de a délutáni órákban kisfiam szinte óránként akar enni, és estére teljesen nyugtalan lesz mikor szopik, mert olyan mintha elfogyott volna a tej a mellemből, ki be veszi a mellbimbót, keze lába jár, és időnként felordít.most adok neki kiegészítésként este tápszert, úgy 60 ml-t pohárból, de ezt nem szeretném hosszú távon.Jelenleg nincs időm fejni, mert az első gyermekemmel is foglakoznom kell. a kérdésem az lenne, hogy mit tegyek a délután órákban mikor ilyen sokat akar szopizni, és lehetséges e hogy estére elfogyik a tejem?

 • lola

  2010. szeptember 01. szerda

  Kedves Ági!
  Kérdezni szeretnék! Kisfiam 4,5 hónapos. Sosem volt túl sok tejem, születésétől kezdve pótolni kellett tápszerrel (kb. olyan arányban, hogy etetésenként 60% anyatej, 40% tápszer). Ez kb így ment 3,5 hónapos koráig, amikor elkezdett csökkenni a tej mennyisége, és etetésenként max 70-80 ml-t tudott szopni, ami ugye egy 3,5 hónaposnak már kevés. Ezt a kis mennyiséget is kb. 40 perc alatt szívta ki, és ebbe annyira elfáradt, hogy utána már nem fogadta el a tápszert.
  A védőnőnk javaslatára felhagytam a rendszeres szoptatással, és már csak reggel és este volt szopi. Ez egy ideig működött, de mostanra szinte teljesen elapadt a tejem. Szeretném megtartani pedig ezt a napi két alkalmat, mert a baba is igényli és én is szeretném ha legalább 1 éves koráig kapna anyatejet is, nem csak tápszert. Van esetleg vmi módszer arra, hogy “visszahozzam” a tejem, vagy szerinted végleg elapadt, és ennyi volt?
  Köszi előre is a válaszod!
  Üdv., L.

  Válasz: Nincs olyan, hogy végleg elapadt, még hónapokkal a szoptatás teljes befejezése után is vissza lehet hozni a tejet. Ha reggel és este szoptatsz, akkor ezt tartsd meg és szoptass reggel és este, így nem fog elmenni a tejed, mert kap ingert a mellé. Emellett ihatsz még Laktoherb teát is a tejserkentésre.

 • milananyu

  2010. március 16. kedd

  Zsófi már minden oké, szedtem tejfakasztó kapszulát, ma már zsombi baba, 190grot!!tudott enni belőlem…

 • ZsófiNné

  2010. március 11. csütörtök

  Milananyu:szívesen, örülök, hogy tudtalak biztatni egy kicsit, hogy érdemes küzdeni vele.puszi:

 • milananyu

  2010. március 04. csütörtök

  Zsófi, köszi a választ, de mára jobban lettem,tudtam enni is keveset, ma már nem kellett pótolnunk, nem adom fel természetetesen.:)Köszi mégegyszer

 • Zsófi

  2010. március 04. csütörtök

  Nagy öröm, hogy tudok szoptatni.Milananyu, szerintem nézz utána a dolognak: lll.hu, szoptatasert.hu, szerintem, ha elhatározod, hogy szeretnéd folytatni a szoptatást, biztos sikerül, ezen az oldalon valószínűleg találsz szoptatási tanácsadót is, meg még a kismama újságban is megvan az elérhetőségük, szerintem ne add fel a szoptatást, kérjél segítséget .Ő biztos, hogy tud majd segíteni neked.
  Annyit tudok hirtelenjében írni, hogy próbálj meg fejni minden szoptatás után, az serkenti elvileg a tejtermelést, igyál sört, laktoherbet, legalább napi 3-4 l folyadékot, patikában lehet kapni urtika urens homeopátiás bogyót, 5ch-sat érdemes szedni, az adagolást érdeklődd meg a patikustól vagy nézd meg homeopátiás könyvben.
  Remélem tudtam segíteni neked,
  Nekem sok tejem van, le is adok belőle, eddig egy kisbabának.
  Üdvözlettel: Zsófi

 • milananyu

  2010. március 03. szerda

  Kedves Ági,
  remélem tudsz választ adni.Most múlt 6 hetes múlt a kifiam, eddig csak szoptattam volt is tejem, viszon t sjanos nagyfiam hazahozott hasmenős vírust az oviból, ő s én elkaptuk, nekem nagyon ment a hasam, 4 kg t fogytam egyeten nap alatt, közben is szoptattam, de nagyon kevés lett a tejem, pótoljuk már…ma láttam h kezd a menstruációm megjönni, gondolom ettől ,nem?Mivel már biztos nem a gyerekágyi folyás, mert az több mint két hete teljesen abba marad.Köszöm előre is válaszod.

  Válasz: Lehet, hogy már megjön, van, akinél nagyon hamar visszaáll a ciklus. Szoptass szorgalmasan, igyál sokat és rendeződni fog a helyzet.

 • Nágel Zsuzsi

  2010. március 01. hétfő

  Ilyen együttszoptatás Magyarországon is történt tavaly 🙂