Kutatások hete: az anyaságtól megnő az agy

Hihetetlen, de igaz: amerikai kutatók egy közelmúlt-beli vizsgálatban bebizonyították, hogy az anyák agya a szülés után megváltozik és itt nemcsak hormonális változásról van szó, hanem az agy egyes területeinek mérete is növekszik.

Kutatások hete: az anyaságtól megnő az agyAz Amerikai Pszichológiai Társaság kutatásának eredményeiből kiderül, hogy az anyák középagyának viselkedéssel és motivációval kapcsolatos területei változnak a legnagyobb mértékben. Ennek oka, hogy közvetlenül a szülés utána az ösztrogén, progeszteron és prolaktin hormonok mennyiségének változása a szervezetben az anya agyát érzékenyebbé teszi a babával kapcsolatos történésekkel kapcsolatban. Az anya ösztönösen motiváltabbá válik, hogy a babával foglalkozzon, óvja őt, és ez aktivizálja a középagy motivációval kapcsolatos területeit.

Azoknál az anyáknál, akiknél különösen erős a baba jelzéseire való érzékenység és a gondoskodási késztetés, hónapokkal a szülés után mérhető a középagy növekedése – áll a Behavioral Neuroscience magazin októberi számában.

A vizsgálatban a kutatók 19 frissen szült anyánál vizsgálták meg az egyes agyi területek aktivitását a szülés után 2-4 héttel, majd pedig a baba 3-4 hónapos korában. Normál esetben a középagyi terület változatlan marad 2-3 hónap alatt, azonban az anyukáknál egyértelműen látható volt a képen a középagyi terület növekedése.

Azok az anyák, akik érzelmileg jobban ragaszkodtak gyermekükhöz, és különleges, csodálatos, tökéletes csecsemőként írták le, látványosan nagyobb középagyi növekedést mutattak, mint a többiek, mégpedig azon a területen, ahol az anyai motiváció és az érzelmek szabályozása történik az agyban.

A felmérésben résztvevő anyák mindannyian 33 évesek voltak, mindannyian szoptattak, és a résztvevő anyáknak volt más gyermeke is, érdekesség, hogy azoknál az anyáknál, akik korábban már szültek, ugyanúgy fellépett a növekedés, mint az először szülő anyukáknál.

Ez a felmérés nem csak érdekes, hanem a szülés utáni depresszió problémájának kezelésében is nagy segítséget nyújthat. A szülés utáni depresszió ugyanis éppen az agynak ezt a területét érinti. Az érzelmek szabályozásáért felelős hipotalamusz ugyanis normál esetben megnövekszik ilyenkor, azoknál azonban, akiknél fellép a szülés utáni depresszió, lecsökken ennek a területnek a mérete, az anya nem tudja szabályozni az érzelmeit, ennek pedig a kutatók szerint egyértelműen hormonális okai vannak.

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • Niki

    2010. november 09. kedd

    Kedves Ági!

    Egy kedves ismerősöm esetében írok Neked, mert a tanácsodat szeretném kérni. Az említett pár rövid ismeretség után (3-4 hónap) babát terveztek, ami egyből sikerült is. A lány addig életvidám, pörgős lány volt. Sajnos a kezdeti öröm után a lány kórházba került, mert sajnos sokat hányt, így infúziót adtak neki, a közérzete sem jó. Ez idő tájt nagyon megváltozott, szinte 360 fokos fordulatot vett a személyisége. (Semmi sem jó, ha hozzászólnak akkor az a baj, ha nem akkor meg az. A kommunikációt a családtagjaival, barátaival minimálisra csökkentette, leginkább a szobájában van egyedül.) A napokban ismét kórházba került megint infúziót kap, és jelezte hogy ne látogassa meg senki.Most kb. 9-10. hétben van.
    Kérdésem az lenne, hogy ez normális-e, tényleg megváltozhat-e valaki ennyire, vagy ezek lehetnek depresszióra utaló jelek? Mit lehet ilyen esetben tenni?

    Segítségedet előre is köszönöm.

    Niki

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Ez nem depresszió, hanem a terhesség okozhat ilyen feszültséget, ráadásul emellé még nehézségek is társultak a terhességgel kapcsolatban, ami miatt szintén feszült lett. Legyetek türelmesek vele, ez szépen elmúlik majd a 2. harmadra.

  • Krisztina

    2010. november 05. péntek

    Kedves Ági!

    Tudom, hogy nem a témába vág a kérdésem, de már teljesen tanácstalan vagyok, Luca a kislányom most a napokban volt 3 hónapos, lényegében jó baba, 2,5hónapig egy szószerint vett kisangyal volt, igazából nem is az zavar, hogy egy kicsit „hisztis” lett, ha ezt hisztinek lehet nevezni, hanem az, hogy az én anyukámmal és apukámmal (kb 2 hete)annyira nincs el, hogy, ha ölbe veszik olyan szintű ordításba kezd, hogy olyat ritkán hallok, teljesen megfeszül, félelmetes amit művel, és azt hozzá kell tennem, hogy napi szinten látta őket születésétől fogva, ugyanúgy mint pl a testvéremet, és Őt azóta is imádja, de mi az ami ennyire zavarhatja Bennük ?! Illetve az is a történet része, hogy nagyon sokat van/volt társaságban, és mindenkivel ugyanolyan barátságos, de velük nem…és így, hogy a szüleimről van szó, akik meg mindent megadnának neki, így eléggé bánt…
    Ennyi tömören, előre is köszönöm a válaszod, és még egyszer elnézést, hogy itt írtam!

    Minden Jót Neked!

    Kriszta

    Válasz: Ez nem hiszti, az 10 hónapos után jelentkezhet először, addig nem. Az lehet a gond, hogy valamikor megijedt valami apróságtól, amikor a szüleiddel volt, és ilyenkor ez úgy meg újra eszébe jut. Nem kell foglalkozni vele, ezt fokozatosan elfelejti majd és akkor elmúlik a sírás is.

  • kiss noemi emese

    2010. november 02. kedd

    3 honapos a kisfiam,meg magaba nem fordul hasra,nem nyul a jateka utan,meg nem fedezte fel a kezet,de maskulomben vidam sokat rugdalozik,sulya 6300.Nem tudom,hogy mindez normalis-e.Az elso gyermekem es egy kicsit elgondolkoztam,hogy miert nem erdeklodik a jateka irant es miert men fordul hasra egyedul.Ezek a dolgok nyugtalanitanak.
    koszonom eleoreis a valaszt.

    Válasz: Még korai lenne átfordulnia, azt csak fél éves korban kell tudnia. A játékok után 3-4 hónapos kor között kezdenek érdeklődni és utánanyúlni, a kezét is ekkor fedezi fel. Ha sokat játszol vele és inspiráló a környezete (nem mindig csak a kiságyban fekszik, sokféle játéka van, te is játszol vele), akkor hamarabb fogja elkezdeni ezeket.