Kúszás vagy mászás? Mindegy!

A kúszás és mászás megjelenése nagy felfordulást okoz a család életében: a baba, akit eddig a lakás bármely pontján biztonsággal otthagyhattunk, egyszercsak útra kél és fokozatosan elkezdi felfedezni a lakást, minden nap többet és többet. De mi a helyzet, ha még 9-10 hónaposan sem akarózik elindulni? Vagy ha pár nap kúszás után azonnal a felállással próbálkozik? És mikor fog már végre mászni a baba?

Kúszás vagy mászás? Mindegy!A mászás nagyon fontos mozgásfejlődési fokozat: erős karizmok, jó egyensúlyérzék, összehangolt kar- és lábmozgás szükséges hozzá. Mindezt a megelőző hónapokban kellett kialakítani a babának, így mire a baba mászása kialakul már egész sor másféle mozgással kellett megedzenie magát. A sok hasonfekvéssel a karjait, a hátizmát, a nyakizmait, a hátról-hasra és hasról-hátra fordulással az egyensúlyérzékét fejlesztette. A hasonfektetésből tehát értelemszerűen következik a kúszás, és ne csodálkozzunk, ha az állandóan hanyattfektetett vagy támasztékkal ültetett baba csak később kezd majd kúszni és mászni. Persze a baba nagyon élvezi, ha felültetjük, mert úgy mindent lát maga körül, azonban így nem fejlődik az izomzata.

A mozgásfejlődés bizony kemény dolog: a csecsemőnek a saját akaraterejéből kell felépítenie a mászáshoz, majd végül a járáshoz szükséges izomzatot és ez bizony nagyon fárasztó dolog. Nem véletlen, hogy nagyjából fél éves kortól, amikor a baba már sokkal többet mozog, a hízás lelassul, gyakran meg is áll.

A baba mászásának van egy szükségszerű velejárója is: mivel ezt a fejlődési fokot ő a saját erejéből és akaratából érte el, és mivel most végre szabadon csatangolhat, elkezd ellenállni mindennek és mindenkinek, aki ebben megakadályozza. Az akarat első megnyilvánulásai először csak a pelenkázón, majd etetés közben jelentkeznek, és ezek vezetnek oda, hogy hamarosan megjelennek az első igazi hisztik. Azt sem szereti, ha korlátozzák mozgásában, ő most gyakorolni akar, minél többet, hiszen olyan izgalmas ez az egész, és hát a baba a mászásért dolgozott születése óta. Sok baba annyira örül a mászásnak, hogy hónapokig nem akar majd mást csinálni, a járás egyáltalán nem érdekli, csak amikor már megunta a mászást, akkor akar majd járni.

De térjünk vissza az eredeti témára: a szülők aggodalmaira.
Miért nem akar még kúszni-mászni a gyerek? Ez a fentiekből következik: nincs még itt az ideje:

  • Nem elég fejlettek még a szükséges izmok (talán már nem volt elég lehetősége gyakorolni, mennyit volt-van hasonfektetve a baba?)
  • Nem elég fejlett még az idegrendszer (ez a gyakorláson és öröklött tényezőkön is múlhat)

Kúszik már, de még nem mászik, miért? A fejlődés szempontjából tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy kúszik-e a baba, vagy mászik. A mászás praktikusabbnak tűnik: a kicsi nem törli fel a padlót a ruhájával és csak a térdét koptatja le, míg a kúszásnál az egész test állandóan dolgozik, így sokkal fárasztóbb. Mégis vannak babák, akik a mászás helyett ezt választják. A fejlődés szempontjából teljesen mindegy, hogy a baba

  • csak kúszik és szinte teljesen kihagyja a mászást,
  • rövid ideig kúszik, aztán megtanul mászni

A kúszás formája is mindegy: sok baba először körbe-körbe vagy hátrafelé indul el, majd később jön rá az előrehaladás fortélyaira. Az ügyesebbek azonban köszönik szépen, nem haladnak előre, őket inkább a mászás érdekli.

Ha kimarad a mászás, akkor nem marad ki egy mozgásfejlődési lépcsőfok? Nem lesz diszlexiás a gyermekem? Nem feltétlenül. Mindegy mennyi ideig műveli a baba a mászást, hogy csak 1-2 napig kúszik-e, esetleg a kettő közül valamelyik szinte teljesen kimarad: ha bármelyiket gyakorolja a baba, már elsajátítja azokat a fogásokat, megerősödnek azok az izmai, megtanulja azokat az egyensúlyi helyzeteket, amik az álláshoz és majd később a járáshoz szükségesek. Az írás-olvasás tanuláshoz a két agyfélteke összehangolt munkájára van szükség. A kúszás és a mászás során ezt fejleszti, gyakorolja a gyermek, hiszen itt felváltva kell az egyik kezét, másik lábát használnia az előrejutáshoz, ezért fontos, hogy legyen módja gyakorolni ezeket a mozgásformákat.
Tudni kell, hogy a látszólag kimaradt mozgásformák sem maradnak ki teljesen. Ha a kicsi tud kúszni, és elkezd felkapaszkodni, hogy fel tudjon állni, 1-1 alkalommal négykézláb is van, csak éppen ez nem érdekli annyira, ezért szépen visszafekszik a megszokott pózba, tehát ilyenkor is képes a mászásra, csak éppen nem érdekli – ez nem jelenti azt, hogy kimaradt volna a mászás, később még visszatérhet rá.

Mikor forduljunk orvoshoz? Ha a baba 8 hónaposan még semmilyen irányba nem próbál kúszni (körbe-körbe, hátrafelé, előre), kérjük szakember segítségét. Speciális tornával, masszázzsal, babaúszással lehet segíteni neki.

Mit tehetünk otthon?

  • Ne ültesd sokat megtámasztva (vagy ha már tud, támaszték nélkül), csak amennyit feltétlenül szükséges (pl. evéshez)!
  • Fektesd sokat hasra!
  • Játszatok olyan játékokat, amik ösztönzik a mozgásra: pl. 6-7 hónaposan már meg lehet tanítani rá, hogy gurítsa vagy dobja vissza a kislabdát, ezzel kénytelen az egyik kezét elemelni a földről és közben a másikra támaszkodni. Guríthattok kisautót is.
  • Vegyetek rugós hintát, ebben ugrálva erősödik a lába és fejlődik az egyensúlyérzéke!
  • Ne tedd bébikompba, mert ez meggátolja abban, hogy magától, segédeszköz nélkül akarjon haladni.
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

153 Comments

Comment navigation

  • Molnár Fruzsina

    2010. június 02. szerda

    Kedves Ági!
    7 hónapos a kisfiam, 5 hónapos kora óta aktívan kúszik, de sajnos a mászásra nem tudom rávenni. Hiába mutatom neki hogyan kell, próbálok négykézláb mászkálni a lakásban, emelgetem a pocakját, nem segít. Pár hete rájött a felállás mikéntjére, s azóta gyakorlatilag az egész napja erről szól. Mindenbe belekapaszkodik, az ágyban is felhúzza magát, lépcsőzik. Mászni, vagy önállóan felülni továbbra sem tud. Emiatt aggódom, mert nagyon sok helyről hallom, hogyha kimarad egy mozgásfolyamat az később okozhat tanulási nehézségeket, diszlexiát, stb. Ebben kérném a segítségedet, köszönöm.
    Fruzsi

    Válasz: Mászni 10 hónaposan kell megtanulni, tehát nem kell erőltetned, magától rá fog jönni. Attól, hogy már tud állni, nem fog kimaradni a mászás, sok baba előbb jön rá az állás mikéntjére, de így még nem tud olyan gyorsan közlekedni, ezért előbb megtanulnak mászni és sokáig úgy jönnek-mennek, mire eljutnak a járásig.

  • Ági

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 hónapos múlt, de már a mászással próbálkozik. Négykézláb van, rugózik előre hátra, és többnyire hátrafelé halad nem kis távokat. Azt olvastam, hogy előbb tanulnak meg felülni, és utána mászni. Nem jelent valami problémát, hogy ő még ülni nem tud, sőt, még átfordulni sem. Azt még tudni kell, hogy rengeteget van hason, így alszik, és napközben is így szeret.

    Köszönettel a válaszért:
    Ági

    Válasz:Szuper, örülj neki, hogy ilyen ügyes 🙂 Ülni csak a mászás után tanulnak meg, az nem gond, ha az átfordulást eddig hanyagolt, idővel szüksége lesz rá és akkor alkalmazza majd.

  • M. Ildi

    2010. május 25. kedd

    Kedves Ági!

    8,5 hónapos lányom az előző levelem óta, már rendszeresen hasra fordul, vissza még csak 1x-2x sikerült neki. Kúszni még nem kezdett el, körbe-körbe már forog, de előre haladni még nem tud, a lábait már próbálja felhúzni, de még nem jött rá, hogy tudja magát ellökni. Viszont nagyon szeret ülni, magától kb. 150 fokos szögből már egyedül is felül, és órákat képes úgy ücsörögni, hogy nem borul fel. Nem terheli ez még nagyon a gerincét, egyáltalán meddig hagyjam ülni?

    Válasz: Ha magától felül, akkor hagyhatod ülni, de azért ne üljön egész nap, ebben a korban még nem szabad megtámasztás nélkül 30 percnél tovább egyhuzamban ülni, valamint a mozgásfejlődést is késlelteti, ha mindig csak ül.

  • Kiss Zsuzsa

    2010. május 18. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 8,5 hónapos. Egy hónapja mászik és próbál felállni, forogni tud, de nem szeret, kúszni nem próbált. Hypotónia miatt járunk dévény tornára 3 hónapja, de egy kicsit elbizonytalanodtunk, mert igazán semmivel sem volt lemaradva és nem vagyunk meggyőződve róla, hogy az izomgyengeség valóban fennáll, mert nagyon ügyes. Mindenféle rosszindulat nélkül lehet, hogy a gyógytornászunk csupán a pénz miatt folytatja a kezelést? Egyébként nagyon kedves és biztos, hogy érti a szakmáját, de feleslegesen nem szeretnénk hordani hozzá. Voltunk neurológusnál, aki a gyógytornász ismerőse.

    Válasz: A leírtak alapján ő egyáltalán nincsen elmaradva, sőt még előrébb is van, mint a kora, tehát nem kell aggódnotok miatta. Persze ez lehet a kezelés jó hatása is, meg kell kérdezni, meddig van még szükség erre, mivel most már szépen beindult a fejlődése.

  • Doktor-Kőstzegi Petra

    2010. május 13. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányom május 10-én múlt 9 hónapos, néha ugyan már feltérdel,mikor hason van de igazán se kúszni, se mászni nem igazán szeret. Körülbelül egy hónapja viseli el ha hason van, addig folyamatosan sírt, ha hasra tettem. Ülni viszont olyan másfél hónapja ül már, mostanra teljes biztonsággal. Kell vajon aggódnom?
    Előre is köszönöm!
    Petra

    Válasz: Aggódnod nem kell, hiszen ha jól értem már tud kúszni, csak nem kúszik állandóan, tehát ha már képes rá, akkor hamarosan fogja majd csinálni rendszeresebben is.

  • Kis Krisztina

    2010. május 05. szerda

    Kedves Ági!
    8 hónapos a kisfiam,és nem nagyon akar forogni.Hasról hátra már 2 honapja fordult meg,de azt is ritkán.Hátról hasra csak pár napja kezdett,de nem sürün,azt hozzá teszem,hogy születése óta utál hasalni,egy pár perc után mindig sir.Kúszni is próbál,de még nem igazán megy neki,ülni is csak támasztva.Kérdésem az,hogy vigyem-e gyógytornászhoz,mert félek,hogy le van maradva a kisfiam.

    Válasz: Ha már át tud fordulni, az jó, nem kell sűrűn fordulnia ahhoz, hogy jó legyen. Kúszni 9 hónapos kor körül, támaszték nélkül ülni 10 hónaposan kell, tehát nincs semmiben sem lemaradva.

  • Edit

    2010. április 28. szerda

    Az énkislányom 9-hónapos. nagyonsokat van bébikompban,egyáltalán nemakar kuszni,mászni.felülni.hafelültetem támasztéknélkül egyedül ül.Mit tegyek.

    Válasz: Ne tedd a bébikompba, tedd a földre egy takaróra és hagyd szabadon mozogni.

  • Gregovszkiné Dobó Melinda

    2010. április 17. szombat

    Kedves Ágnes!

    Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat! Nem arról van szó, hogy a többi babához hasonlítgatom a kisfiam, csak a ” kedves védőnőnk” riogatott ,hogy egy kicsit le van maradva. De már máshol is olvastam erről, hogy 10 hónaposan kell mászniuk hivatalosan, és ő erre azt mondta, hogy 8 hónaposan. Ezért voltam tanácstalan, de köszönöm a megnyugtató szavakat!!!
    A fejleményekről természetesen beszámolok, és minden jót mindenkinek!

    Meli

  • Gregovszkiné Dobó Melinda

    2010. április 15. csütörtök

    Sziasztok!

    Valaki meg tudná mondani miért nem fogadja el a rendszer a kérdésemet?
    Köszönöm

    Válasz: Ha most szólsz hozzá először, a kérdések csak előzetes moderáció után kerülnek megjelenítésre az oldalon 1 héten belül.

  • Gregovszkiné Dobó Melinda

    2010. április 13. kedd

    Sziasztok! A kisfiam éppen ma töltötte be a 8. hónapot, és kicsit aggódom mert nem mászik. A kortársai már mind ülnek, esetleg fel is állnak, de ő nem hajlandó mászni! Kúszni szokott, néha hátra tolja magát, meg körbe-körbe halad, és ha valamit nem tud elérni mérges lesz. Ha én teszem a lábát alá, felhúzva akkor néhány pillanatig megáll négykézláb, aztán vissza szétcsúszik. Magától is maga alá húzza a lábát de a karja nincs kinyújtva, így csak a popója áll az égnek. Még nem tudja összehangolni ezt a kettőt. Sokat tornázunk: kézen, térden lépegetünk, nagylabdán gurigatom, még rugós hintánk is van amit imád! Kérdésem az hogy van-e okom aggódni vagy egy kicsit lustácskább a többieknél? Átfordulni is csak 6 hónapos kora után fordult! Válaszát előre is köszönöm!!!

    Válasz:Ne hasonlítgasd másokhoz a kisfiadat, mert ez tévútra visz. Mászni hivatalosan csak 10 hónaposan kell tudni. Ha már tud kúszni és négykézlábra áll, akkor a mozgásfejlődése a korának megfelelő, aggodalomra tehát semmi ok.

  • Lida

    2010. április 06. kedd

    Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt! A kisfiam tegnapelőtt egyszer csak elkezdett kúszni! Nagyon megörültem, egy nagy kő esett le a szívemről! Igaz, egyenlőre még „féloldalasan”, a jobb kezével húzza magát, míg a balra támaszkodik, de már javul neki a mozgása. Mindjárt aznap négykézlábra is állt, talán majd ebből később mászás is lesz! Köszönöm mégegyszer!

    Lida

  • Lida

    2010. április 01. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisfiam 1 hét múlva lesz 9 hónapos. 4 hónaposan átfordult a hasáról a hátára és fordítva, de intenzíven csak 6 hónapos kora óta fordulgat, legtöbbször csak a bal oldalára (bár a jobbra is néha csak az gondolom nehezebben megy neki). 8 hónapos korában egyedül felült (szintén bal oldaláról feltolja magát a kezeivel), azóta folyton ezt csinálja. Körbe-körbe forog a hasán már rég óta, felül, és ülesből, a lábain átlendülve a hasárafordul, így próbálja elérni az előtte levő távolabbi tárgyat. Kúszni és még mászni sem tud, ez aggaszt engemet. Ha valamibe véletlenül megtámaszkodik a lába akkor eltolja magát, de csak ennyi. Nyújtózkodik a tárgyak után, „mozgatja a lábait” minta mászna, de nem halad előre, nem tud. Inkább kapaszkodik mindenbe hogy felálljon, azzal próbálkozik. Aggódok emiatt, hogyan tudnám ösztönözni a mászásra?
    Hallottam, hogy genetikai dolog is lehet a háttérben. Én ilyenkorra már másztam mint a szélvész, a férjemnél pedig kimaradt a mászás.

    Üdv,
    Lida

    Válasz: Nem kell aggódnod, a kislányod jól fejlődik. Próbál kúszni, de még nem elég hatékonyan, ez azonban nem baj. Valóban örökletes is ez a dolog. Ösztönözni nem kell, most a felállás érdekesebb a számára, azt gyakorolja, aztán majd a kúszás lesz az érdekesebb, akkor azt csinálja majd.

  • Lakatos Andrea

    2010. március 26. péntek

    Köszönöm szépen a válaszát.Maradok tisztelettel Lakatos Andrea.

  • Lakatos Andrea

    2010. március 11. csütörtök

    Szép napot!Az én lányom 25.én lesz 9 hónapos.Nemigazán érdekli mászás négykézláb inkább már a járással foglalkozik.Ha fogom a kezét képes lenne egész nap sétálni a házban.Nem fárad el,állandóan csak menne.Felül egyedül,feláll a kiságyban,beszélget egész nap.Anya,apa,mama szavakat mondogatja.A kérdésem annyi lenne,hogy nem túl korai ez a fejlődési folyamat?Támogassam ebben vagy próbáljam fékezni egy picit?Válaszát előre is köszönöm.Maradok tisztelettel Lakatos Andrea.

    Válasz: Nincsen semmi baja a kislányodnak, nagyon ügyes 🙂 Fékezni semmiképpen sem szabad, hagyd a maga tempójában fejlődni.

  • Terus

    2010. március 08. hétfő

    Nagyon szépen köszönöm a megnyugtató választ!

  • Terus

    2010. március 03. szerda

    Sziasztok!A Mi kislányunk elsején volt 10 hónapos és még nem mászik.Ha hason fekszik akkor felhúzza a lábait maga alá és kinyomja magát.Ez csak pár percig tart és utána nagy a sírás.Ahogy észrevettem inkább forgolodik és ugy éri el a játékokat.Ülni viszont nagyon szeret,már régóta támaszték nélkül ,viszont egyedül nem ül még fel.Beszéljek az orvossal vagy a védőnővel?A választ előre is köszönöm.

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, ebből a négykézlábas dologból lesz 1-2 héten belül a mászás. Már próbálgatja, csak még nem sikerül, ezért elégedetlenkedik, de még teljesen időben van, tehát nem kell aggódnod miatta. Egyedül felülni majd akkor tud, ha már mászni is, mert az a mászásból következik.

  • Timi

    2010. február 21. vasárnap

    Jaj, de jó, örülök ennek a válasznak! Köszi! 🙂

  • Timi

    2010. február 20. szombat

    Szia Ági!

    Eddig azt hittem, minden rendben van, de egy előttem hozzászóló írása (és a rá adott válaszod miatt) most egy kicsit aggódom…
    A fiam most 9 hónapos és már nagyon rég megtanult kúszni. Hónapokig csak kúszott, meg kúszott, de most derült ki számomra, hogy nem túl normális, ahogyan csinálta.
    Az egyik kezével könyökölt, a másikkal húzta előre magát és a lábainál is ugyanez volt: az egyikkel tolta magát, a másikat viszont csak vonszolta maga után, mint egy háborús sérült (mindig ugyanazt az oldalt használva). Mára már elég szépen mászik és (még mászás előtt fel is állt), viszont a kúszást már teljesen el is hagyta.
    A kúszását neurológus is látta (teljesen más okból kifolyólag ellenőrizni kell a mozgásfejlődést) és csak annyit mondott erre, hogy „ilyen sánta kutya módjára kúszik?”. Nem is tulajdonítottam ennek a dolognak nagy jelentőséget, mert ha a neurológus így figyelmen kívül hagyta, akkor gondoltam, nem gond.
    Itt viszont az egyik válaszodban azt olvastam, hogy ez gond lehet és érdemes kivizsgáltatni.
    A mászással nem volt semmi problémánk és az álldogálás-sétálgatás is jól megy a fiamnak, de most nem tudom, hogy adódhat-e valamilyen problémánk abból, hogy a kúszás ilyen félresikerült volt… (???)
    Válaszodat eéőre is köszönöm!

    Válasz: A féloldalazás akkor gond, ha utána nem kezd el mászni, vagy a mászásnál is jelentkezik ez a féloldalas probléma, tehát nálatok nincs semmi gond.

  • anita

    2010. február 16. kedd

    sziasztok!
    a kislányom 6 honapos és nagyon eleven,amit meglát addig nyujtószkodik míg el nem éri,és hát az autóba való gyerek ülésből kiesett ahogy nyújtózott a játéka után és oldalt a fejét ütötte be kicsit be is pirossodott.azt szeretném kérdezni hogy nem sérülhetett-e meg a feje vagy esetleg a hallása?

    Válasz: A hallása biztos nem, de ha esetleg kedvetlen lesz, sápadt és hány, akkor agyrázkódása lehet, ezesetben forduljatok orvoshoz, egyébként nem kell aggódni.

  • zsuzsa

    2010. január 11. hétfő

    Kedves Agi!

    Kisleanyom 11 honapos.4 honapos koraban feloldali csipodisplaziat diagnoztizaltak nala es 6 honapos koraig terpeszparnat kellett hordania allando jelleggel.Igy ertelemszeruen csak fekudt a hatan.vagy a hasan gyakorlatilag nulla mozgast engedve.Ahhogy lekerult a parna,szinte rogton kezdett atfordulni hasrol hatra es fordiva.A csipoproblema megoldodni latszik.Azota szerintem szepen hozza be a mozgasfejlodesi lemaradast de meg nem maszik.Kuszik viszont egyre ugyesebben tobb tehnikat is hasznal:kommandos meg egy hernyoszeru mozgast ahol a feneket is emelgeti.Mostanaban kapaszkodna felallas celjabol,de meg nem sikerul neki.
    Kerdesem:2honap mozgaskimaradas utan varhato hogy mindent kesobb fog csinalni,vagy mar be kellett volna hozza a lemaradast?Meddig varjuk a maszast anelkul hogy szakemberhez fordulnek.
    T

    Válasz: Igen, várható, hogy kicsit később kezd majd mindent, de az is lehet, hogy rohamszerűen behozza a lemaradását. 1 éves korig várhattok, ha addig nem mászik, akkor érdemes megmutatni a korai fejlesztőben.

  • BBetti

    2010. január 01. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 6 hónapos múlt! Ülni még nem tud, állni sem állt még fel, állandóan kúszik mint egy kis krokodil! Használhatjuk már a rugós hintát, vagy előbb tudjon ülni vagy állni?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: 6 hónaposan, ha már tud megtámasztva ülni, használhatjátok.

  • Székely Eszter

    2009. december 30. szerda

    Kedves Ági!
    Tanácsodat szeretném kérni, mivel egy kicsit össze vagyok zavarodva, és aggódom is a fiam mozgásfejlődése miatt. Most 8 hónapos, 10/10-es apgarral született. 6 és fél hónaposan kezdett el kúszni de kissé aszimmetrikusan ami azóta sem változott. A karjait váltva használja, de a lábai nyújtva vannak és csak a belső lábélével tolja magát, időnként váltva. Mindenhol azt hallom, hogy fontos a helyes kúszástecnika elsajátítása, ami tulajdonképpen olyan mint a kommandós kúszás, tehát ellentétes kar-láb használata elvárható lenne. Ezt most mennyire vegyem komolyan? Most 8 hónapos, és gyönyörűen megtanult ülni, megtesz rövid távot mászva, (1 hete csinálja) amit viszont helyesen csinál, nyugodt, kiegyensúlyozott, mosolygós baba, figyelme mindig felkelthető, és nagyon elmélyülten tud játszani a játékaival. Aggódom ,mert a konduktor ismerősöm azt mondta, hogy jó lenne, ha helyesen megtanulna kúszni, mert a későbbi olvasás, írás stb. tanulásánál előfordulhatnak gondok. Előre is köszönöm válaszodat, és Boldog Új Évet kívánok Neked és családodnak!
    Üdv: Eszter

    Válasz: Semmi gond nincsen a kúszásával, többféle kúszástechnika van, ez az egyik leggyakoribb, hogy elsősorban csak a karját és a lábfejeket használja, a másik gyakori még a kommandós stílusú kúszás, de az valamivel ritkább. Gond csak akkor van, ha csak az egyik oldalát részesíti előnyben, mondjuk csak jobb kézzel-jobb lábbal kúszik, a balt csak vonszolja magával vagy fordítva, ilyenkor érdemes kivizsgáltatni a dolgot.

  • Domi

    2009. december 29. kedd

    Kedves Ági!

    Szeretném kérni a segítségedet, mert kicsit elbizonytalanodtunk a kisfiunk mozgásfejlődésével kapcsolatban. 10 hónapos és jelenleg leginkább gurulással közlekedik a lakásban. Így mindenhova eljut, és nem látnánk, hogy annyira a mászás felé hajlana. A kezével teljesen kinyomja magát hasonfekve, viszont a négykézláb helyzet nem igazán akar kialakulni. Általában úgy vált irányt hogy a hasán megfordul arra, amerre éppen menni akar, illetve hátrafelé szota magát tolni, de azt sem hosszútávon. Egyedül nem ül fel, de ha felültetjük már tud ülni szépen. Nem szoktuk erőltetni és sokáig ültetni, mert olvastuk, hogy azzal inkbb csak hátráltatjuk a fejlődésben. Egyébként nagyon ügyes, már kb 2 hónapja tapsizik, most fedezte fel a „csippentő” fogást és szótagokat „mondogat”.
    Szerinted kellene már vmi orvosi segítséget kérnünk?

    válaszod előre is köszönöm
    Domi

    Válasz: Szerintem még nincs elmaradva, csak elégedett a mostani helyzette, ezért nem motiválja még eléggé a mászás, de mivel papírforma szerint már másznia kéne, azért megmutathatod a gyermekorvosnak, és kikérheted a véleményét róla.

  • Liliána

    2009. december 28. hétfő

    Sziasztok

    Nekem 9 hónapos kislányom van, nála minden rendben, én a barátnőm kislányáért aggodom.

    Ő 3.-án lesz 11 hónapos, ésmég csakkuszik, de azt az egész házat bejárja.
    Tehátnem ül nem akar felállni, stb

    Ez nem baj, ne küldjem esetleg valami orvoshoz.
    A gyogytornásza azt mondta nagyon izmos a hasa a kislánynak.

    Válasz: Ha 9 hónaposan ügyesen kúszik, az tökéletes, mászni „hivatalosan” csak 10 hónapos kortól kell tudni, felállni pedig csak 11 hósan, tehát még nincs elkésve.

  • Stadler Judit

    2009. december 27. vasárnap

    Kedves Vida Ági!
    Szerintem a kúszás és a mászás nem egyenértékű, teljesen más történik az izmokban és az idegrendszerben egyaránt. Ha lehetőség van pontosítsd kérlek az aktuális szülőnek az információt.

  • VARGA BALÁZSNÉ

    2009. december 02. szerda

    A kisfiam 6 és fél hónapos és 10kg, még nehezen forgolódik, támasztva ül a lábait felhúzza, ha a talaj fölé emelem.
    Próbál kúszni ,de a kezeit még nem tudja a megfelelő helyre tenni, csak a fenekét tolja.
    Duci ,lehet ,hogy ezért kissé lassabban tanul dolgokat.

    Válasz: Igen, ez pontosan így van, de türelem, ennyi idősen még nem kell kúsznia, ráér vele 8-9 hónapos koráig.

  • Krisztina

    2009. december 01. kedd

    Kedves Ági!
    Nagyon jó az oldal,sok hasznos infót tartalmaz,sokan vagyunk ezen a véleményen!
    Kislányom nyolc és fél hónapos és nagyon lusta babuci,75cm és 7,80kg!Nagyon jó baba,jól evő,jól alvó,imádja a társaságot és szépen játszik egyedül is!Ami egyre jobban aggaszt,h alig csinál valamit!Támasztékkal ül,háton elfordul a tengelye körül,hasra fordul és ennyi!Nagy mozgástere van,sok játékkal,azzal bíbelődik,ami a keze ügyébe akad és elégedett!A doktornénink azt mondja,majd menni fog a többi is,járok vele havonta-6hetente fejlődésneurológiára(mert születéskor nem sírt fel azonnal és ambuballonos lélegeztetést kapott),de az ottani doktornő is mindent rendben talál,azt mondja csak,h a kislányom mozgásfejlődése lassúbb!Neked mi a véleményed?Köszönöm a válaszod!

    Válasz: Nincs okod aggodalomra, a mozgásfejlődés üteme öröklött dolog és sok múlik a motiváción is. Ő most így elégedett, de azért lassanként fejlődik, csak ez most nem annyira látványos. Mászni 10 hónapos korban kell tudni, addig még rengeteg idő van, tehát nem vagytok kicsúszva semmiből.

  • Oláhné Detti

    2009. november 21. szombat

    Szia Ági!
    Lányom most lesz 9 hónapos, úgy gondolom, teljesen normálisan fejlődik mozgás téren is, jelenleg a kúszásnál tart és már elég sokszor feltolja magát négykézlábra és ott hintázik, illetve rajtunk szeret átmászni. Egy dolog nyugtalanít csak, hogy hasról hátra fordulás és mászás közben is sokszor beüti a fejét. Mennyire védi meg őt a koponyája?
    Előre is köszönöm a válaszod: Detti

    Válasz: Szerencsére elég jól megvédi, ebben a korban elég sokszor beütik a fejüket, mire megtanulnak rá vigyázni, persze vigyázni kell, de semmi baja nem lesz tőle.

  • Vikica

    2009. november 06. péntek

    Érdekes dolgok ezek:) Végolvastam a hozzászólásokat, minden gyerek másképp csinálja:) Az én lányom 8 hónapos, nem mászik még. mindent szépen lassan megfontoltan csinál, nála nincs olyan hogy egyik nap valamit még nem tudott, aztán másnap hopp már megcsinálja. Látom ahogy dolgozik minden egyes mozgásformáért. Van hogy zsákutcába jut, van hogy kudarc éri, de annyira tökéletes a természet, hogy megvan bennük a céltudatosság, hogy tudják mit akarnak elérni:) Először utált hason lenni, de minden nap hasrafordítottam egy kis időre, háton fekve kezdett el körbe-körbe a tengelye körül forogni 4hósan. Aztán ahogy szokta a hasonfekvést, már úgyis tudott körbe-körbe kúszni, mert azt gondolom, hogy az az. Így játszott, így érte el a köré rakott tárgyakat. Az átfordulás csak ezután következett. Sokat szenvedett érte:) Bosszantotta, hogy mennyire szeretne hason játszani, körbemenni és ő a hátára van letéve:) Micsoda nyögések voltak:) 5 hósan sikerült. Azóta nem marad meg háton. A körbe kúszást tökélyre fejlesztette 3 mozdulatból teljes kört írt le. Teljesen elégedettnek tűnt ezzel a helyzettel jó darabig. Közben kipróbálta hátrafelé kúszást (tolta hátra magát a kis kezeivel), de rájött, hogy zsákutca. 7 hós lehetett amikor négykézlábra állt, hintázott egy helyben. Tudott így is játszani, emelgeti a kezét, fogja a játékot. a térdeit is felemeli, és kéz és lábfejein támaszkodik csak, fenekét kitolja. Aztán egyszercsak azt vettem észre, hogy a popóját hátra letette a két lába közé, magától ült! úgy örültem (sosem ültettem) és ő is nagyon örült, csak úgy szuszogott:) pár nap múlva pedig elkezdett kommandózni:) a telefonért, távirányítóért egész nagy távokat képes előrefelé megtenni (1-2 méter). Dehát nagyon meglepődtem, azt gondoltam, hogy ha négykézláb már áll, akkor körbekúszás után már nem lesz több kúszás, hanem mászni fog. Most már profi módon váltogatja a négykézlábazást az üléssel, közben hasravágja magát néha és kúszik picit hogy elérjen valamit. Esze ágában sincs mászni, pedig szerintem tudna. Olyan szépen mozog, akár 1 órát is elszórakozik, eljátszik így egyedül. Közben felfelé is kezd törekedni, a járóka rácsa mellett már feltérdepel, felhúzza magát térden állásig:) Büszke vagyok rá! Igaz, néha elkedvetlenedek, mikor hallom, hogy mások milyen korán állnak meg másznak az egész lakásban. És mi nem is gurultunk soha. Pedig már 3 hósan hasról hátrafordult, annyira utált hason lenni. aztán ahogy megszerette, már többé nem akart visszafordulni:) Biztos jön majd a mászás is, ugye?

    Válasz: Ráértek még a mászással 10 hónapos korig, türelem. Minden tud már amit kell neki ebben a korban, még többet is, a mászás is megjön majd 🙂

  • Nagy Katalin

    2009. november 05. csütörtök

    Sziasztok. Kisfiam 3 hetesen fordult átt hasrol hátra majd 3 honaposan hátrol hasra 5 honapos kora elott már mászott és igy fel is tudott ulni és a kiságy rácsaiban fel is állt soha semmiben nem akadályoztam nem is kényszerítettem 6 honapos kora ota feláll a butoroknál korbe járja nekem ami nem tetszik hogy nem rakja szép egynesen a lábait amikor kézen fogva járkál (a járkálást is o kéri) de ha a butornál áll akkor szépen gond nélkul rakja a lábacskáit most 8 honapos és nem tudom hogy szabad vagy nem szabad járkáltatni ha kéri vagy inkább csak hagyjam mászkálni??? Mert nagyon nem szeretném eroltetni neki sem a járást sem mást, ha a nagymamák tanácsára hallgattam volna pl: kossek a derekára pelit és ugy hamarabb megtanul járni na nekem ez nagyon drasztikusnak tunik meg aztán csodlkoznak hogy huszon éves fiataloknak a derkuk hátuk stb fáj…
    Csak annyit szeretnék tudni hogy amikor kéri magát járkálni mit tegyek?
    Koszonom szépen szép napot 🙂

    Válasz: Ne jártasd, még akkor se ha kéri. Hadd mászkáljon maga, mert ez a járástanulás természetes módja és mert ha teveled járkál, akkor nem a rendes járáshoz szükséges egyensúlyozást tanulja meg.

  • BET

    2009. október 20. kedd

    Mindenhol azt hallom.. olvasom, hogy mit mikor kezdenek a gyerekek csinálni, de nálunk a ‘nagy könyv’ szerinti forma egy az egyben kidobható. Kislányom most 8 és fél hónapos … ő mindent nagyon korán kezdett csinálni.. Feküdni nagyon nem szeretett ezért sokszor felültettem és támasztékkal nagyon sokáig eljátszott, így felülni egyedül még nem tudott, de ha valamaiben megkapaszkodott akkor alig 5 hónaposa simán felállt aztán…éppen betöltötte a 6. hónapot, amikor egyik reggel egyedül felült.. és azóta egyedül ül, áll.. bármi mellett elsétál… leguggol, feláll, gyakran belefeledkezik a játékba és akár 5-10 percet is álldogál (valamivel a kezében) kapaszkodás és támaszték nélkül. Egyre gyakrabban veszem észre, hogy két bútor között próbál meg egyiktől a másikig eljutni, úgy hogy a távolság számára nagyobb mint egy karnyújtásnyi..Kíváncsian várom mikor indul el..
    Valahol azt olvastam..hogy azok a gyerekek, akik túl korán csinálnak mindent.. később tanulási nehézségekkel küzdhetnek… Van a kettő között összefüggés?
    Választ előre is köszi.

    Válasz: Ő egyáltalán nem korán érő gyerek, akkor ugyanis magától felült volna. Ez a mostani fejlődési menet annak köszönhető, hogy akaratlangosan felültetted megtámasztva. Viszont most már pontosan azt tudja, ami az életkori átlag. A fiam pl. 7 hónapos koráig semmit nem csinált, még átfordulni se akart, 8 és fél hónaposan pedig ugyanezt tudta.
    Akkor várhatóak tanulási nehézségek, ha nem maga esik át ezen a mozgásfejlődési folyamaton, hanem beleavatkoznak a szülők, pl. sétáltatják a magától még nem sétáló babát, felültetik a magától ülni még nem képes babát stb.

  • Barbi

    2009. október 06. kedd

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 7 és fél hónaposan kezdett el kúszni. Először nagyon furcsa mozgást végzett, mert a lábával tolta magát és a kezét nem használta. Most 9 hónapos és szépen kúszik a keze segítségével. Mászni még nem mászik. Próbál 4 kézlábra emelkedni több kevesebb sikerrel. 🙂 Emiatt nem aggódom mert ő ilyen, kis lustácska. A kérdésem az lenne, hogy ha későn érő típus, akkor mindent később is fog elkezdeni? /felülésre, felállásra és az elindulásra gondolok/

    Köszönettel Barbi

    Válasz: Nem feltétlenül. Van olyan gyerek, aki 1-2 hét alatt végigmegy a teljes folyamaton, miután már elkezdett kúszni, van, aki mindent később kezd, ez alkati kérdés és részben örökletes is.

  • Babó

    2009. október 01. csütörtök

    Képzeljétek, mászunk:-) Igaz, elsősorban a játékok (közeli) elérésére használjuk, vagy éppen azért, hogy fel tudjunk állni, de ez már tényleg mászás! Egyenlőre távolabbi célpontok eléréséhez még váltogatja a kúszással, de annyira édesen próbálkozik. És napról napra ügyesebb és erősebb. Köszönjük a biztatást, segített türelmesnek lenni.

  • Babó

    2009. szeptember 18. péntek

    Sziasztok!

    Kisfiunk 9és fél hónapos. Kúszik, felül, feláll magától és már a járással próbálkozik nagy bátran. A bútorok mellet lépeget és sokszor azt gondolva, hogy már önállóan is megy, nekirugaszkodik és indulna a játékáért.

    Igazából mióta felállt, a kúszás egyáltalán nem érdekli, korábban sem nagyon törte magát miatta, de most már annyira sem. Nem mondhatnám, hogy ezzel a mozgásformával nagy felfedező lenne. Elvan a nappaliban a játékai között, ott eljátszik, vagy eljátszunk, de mondjuk a lakást nem fedezi fel.
    Ülő helyzetből négykézlábra ereszkedik és úgy is nyúl a játékaiért, vagy éppen így áll fel és ebből a pozícióból vissza is tud ülni a popsijára. De mászni nem mászik. Egyszer megtett pár „lépést” így, de azóta semmi. Bezzeg ha sétáltatnám (amit igyekszünk elkerülni) bejárná a lakást.

    Próbálkozott még azzal is, hogy teljesen négykézlábra áll, talpak a földön, kezek a földön – de ebből fel akar egyenesedni, felállni. Na nyilván ez még odébb van, de hát ő ilyen:-) Már előbbre jár az esze, mint a képességei. Kicsit olyan, mintha semmit sem gyakorolna be, már menne a következő lépés felé.

    Igazából nem akarom erőltetni a mászást – jó vicc, hogyan is lehetne – de mindenki ezzel zsibbaszt, hogy a gyereknek másznia kell. És emellé még jön a klasszikus paramami dolog, hogy mindenki gyereke mászik, csak az enyém nem…

    Akkor most hogy is van? Szeretném a mászásra ösztönözni, de nem tudom, hogyan lehetne. Mihelyst lehetősége van rá, már áll is fel és nyújtja a kis kezét, hogy menjünk…Ha nem vezetem sír – kő kemény hiszti, de azzal beéri, hogy a kanapé mellett totyorogjon. Járókát eddig nem használtunk, ma beállítottunk egyet, de csak azért, ha olyan dolgom van, őt biztonságban tudhassam.

    Válasz: Felejtsd elé, mit mondanak mások 🙂 A kisfiad pont azt tudja, amit ennyi idősen kell: tud kúszni, de most eztr nem űzi, mert az állás izgalmasabb számára, felül, játszik stb. Ha majd lecsengett nála a felállás újdonsága, akkor fog mászni is. Minden arra mutat, hogy pár héten belül ez is elkövetkezik.

  • Hanna

    2009. szeptember 01. kedd

    Sziasztok!

    Lányom 10 hónapos, legnagyobb örömömre 1 hete elkezdett kúszni! Pedig már megbeszéltem a gyerekorvossal, hogy szept-től gyógytornára viszem, ha nem történik változás…
    7 hónapos korától stabilan ült, és neki bőven megfelelt, mindig utált hason lenni. Hasra is csak 7 hónaposan fordult, hátra 8 hónaposan, akítvan forgolósni csak 8 hónaposan kezdett. Tudtam, hogy nincs baja, egyszerűen lusta.
    Most várom a fejleményeket (mikor fog mászni, felállni, felülni magától), bízom benne, hogy szépen a saját tempójában minden állomáson végigmegy 🙂

  • Anikó

    2009. augusztus 04. kedd

    10 hónapos a kislányom és nem akar mászni. Hasra téve a két kezével kinyomja magát, de a lábait nem húzza fel. A tárgyakért odagurúl nem pedig mászik. Sétálni viszont nagyon szeret, persze segítséggel. Mit tegyek, hogy másszon is?

    Válasz: Mivel már 10 hónapos, mindenképpen vidd el korai fejlesztőbe vagy a Gekko játszóházak valamelyikébe felméretni, mert ez már elég késői, szakszerű segítségre lenne szükség.

  • NÉva

    2009. május 20. szerda

    Sziasztok!
    Az én kisfiam nagyon hamar elkezdett kúszni, már 3,5-4 hónaposan stabilan tartotta a fejét és haladt előre kúszva ha kicsit megtámasztottuk a talpát. Mindíg is imádott hason lenni, háton fekve üvöltött, amíg kb 4,5 hónaposan megtanult hasra fordulni, azóta nem fekszik háton szinte egyáltalán, kín pelenkázni :). Nagyon örökmozgó, és annak ellenére, hogy már kb 5 hónapos kora után beletettük egy-egy kicsit a bébikompba, amivel nagyon hamar megtanult menni és imádta, 7 hónaposan megtanult tökéletesen mászni, majd rá 3 napra felült és ugyanazon a napon fel is állt a kanapé mellett nagy meglepetésünkre. (ekkor 7 hónapos és 11 napos volt). Azóta extra sebességgel mászik, és lépeget oldalvást egyedül végig a sarokkanapé mentén, és ahol meg tudja kicsit is támasztani a kezét, szekrény mellett, vagy épp a lábunkban, azonnal áll fel, nyitja a szekrényajtókat és fiókokat, és pakol :).

  • Kata

    2009. március 08. vasárnap

    A hinta egyáltalán nem káros! Sőt, amellett, hogy az egyensúlyérzéket fejleszti, az agyműködés fejlődésére is kiváló hatással van – akárcsak a bölcsöben való ringatás. Az én kislányom imádja, most nyolc hónapos, sokszor odamászik a hintához, nyújtja a kezecskéit, bekérezkedik és nagyon boldog, ha végre belerakom. A bölcsőben is nagyon szerette, amikor kinőtte, akkor kapott hintát. Pesze ez mindig közös tevékenység, nem szoktam egyedül hagyni benne.

  • Tímea

    2009. február 24. kedd

    Nagyon szeretem olvasni amiket írsz és nagyon tanulságos és igazak!
    Az én kisfiam 8hónapos múlt és nagyon sokat mászik már egy hónapja, leteszem a földre és ezerrel mászik mindenhová, minden érdekli pakol rakodik,kis örökmozgó sokszor szopi alatt is jár a lába. A pelenkázón nem marad el állandóan hasra vágja magát nehéz öltöztetni.
    sajnos még ülni nem akar, ha felültetem egy percig marad, és már nyúl is érte amit meg lát maga körül. A járókába is sokat játszik, de ott sem ül fel pedig mutatom neki hol kapaszkodjon fel. Az etető székében etetem ott szépen el üldögél addig míg eszik.
    Szerinted nincs lemaradva a fiam semmivel?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Egyáltalán nincs lemaradva. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy a mászás most a legfontosabb a számára, a többi nem érdekli.

  • Eszti

    2009. január 13. kedd

    Sziasztok!

    Kislányom 9 hónapos múlt és Én is nagyon izgultam, hogy nem akar mászni. Mi is mindent kipróbáltunk. A védőnőnk is mondta, hogy semmiképp ne maradjon ki. Sose szeretett hason lenni, mindig sírt. 7 hónaposan ült, de nem mászott és nem is kúszott. Szenteste napján felált, de még mindig nem mászott. Mígnem szilveszter előtti napon jöttek ismerőseink, akiknél 1 éves a kislány és megállás nélkül mászott. Este felvittük kislányomat fürdeni, előtte mindig leszoktuk rakni a földre, hogy mozogjon. És láss csodát kislányom elkezdett mászni. Lehet, hogy jó volt, hogy látta a másik kislányt!?
    Nem tudom, de most már megnyugodtam.

  • mirka

    2009. január 06. kedd

    Látom, szóba került a bébikomp és a hinta. Barátnőm a tízhónaposával lassan fél éve jár egy alapítványhoz tornázni, mert a kicsi mozgásfejlődése eléggé elmarad az átlagtól. Egyszer én is elkísértem őket, és ekkor beszélgettem a terapeutával. Ő úgy tartja, hogy a bébikomp káros (ezzel a nézettel azért nagyon gyakran lehet találkozni), és ugyanúgy káros a bébihinta minden változata, ugyanis (hm, nem vagyok szakember, így valószínűleg nem adom vissza pontosan a szavai) olyan reflexeket alakít ki, amelyek a normál fejlődésmenetet akadályozzák. Tehát szerinte a rugós, elemes, ajtóra szerelhető, magzatipózbantartós, lengő- stb. hinták mind kerülendők. A lengőhinta ebből a szempontból (reflexek) különösen kerülendő, ugyanis azt a baba saját mozdulatai tartják mozgásban.
    Ringatni lehet, hintáztatni nem.
    Nem akarok beleszólni, csak gondoltam, nem árt tudni erről sem. Persze ezekben a kérdésekben még a szakma (gyógyped., stb.) sem egyöntetű, ez alól talán csak a bébikomp jelent kivételt.

  • Vida Agi

    2008. december 08. hétfő

    Regina, 9 hónaposan kicsit már késő hozzá. Nálunk olyan 1 éves korig használták, ahhoz meg elég drága, hogy csak 3 hónapig használja…

  • Hajnalka

    2008. december 08. hétfő

    Nekem is olyan problémám van, hogy most 9 hónapos a kisfiam és sohasem szeretett hason lenni, ezért nem is mászik. Hasra tud fordulni, meg vissza is. Amikor hasra rakom szinte azonnal löki vissza magát a hátára. Ülni szeret. A bébikompal is ügyesen közlekedik. Mivel tudok neki segíteni, hogy tanulja meg a kúszást, vagy mászást? Köszönöm!

    Válasz: Ne tedd annyit bébikompba, mert a bébikompozás miatt nem akar mászni.

  • Regina

    2008. december 07. vasárnap

    Kedves Ági,
    köszönöm a válaszodat, megnyugodtam 🙂
    Igen, a holdkompra gondoltam, már egyre kevesebbet van benne, sokkal többet van hason és kúszik. Csak mostanában olvastam a rugós hintáról, érdemes elkezdeni használni még 9 hónaposan is? Egy típust találtam, ami használható 15 kg-ig, ugyanis az én kisfiam már 11,5 kg :).
    Köszönöm, szép napot mindenkinek!
    Regina

  • Regina

    2008. december 02. kedd

    Sziasztok
    a kúszás-mászás dologról szeretnék kérdezni. A kisfiam egy hete múlt 9 hónapos, és most próbálkozik a kúszással, hátrafelé, körbe-körbe halad, egyszer már majdnem sikerült neki négykézlábra /térdére/állni, és egyszer már előre is meglökte magát. Egy ideig próbálkozik aztán megunja, nyűgösködni kezd, mintha zavarná hogy nem megy neki. Sokat tesszük hasra, mi is mászópózban vagyunk mellette, hogy lássa hogy hogyan kell, hátha segít neki 🙂 A járókával nagyon ügyesen megy, sőt, jó ideig el is van benne, ami nekem annyiban segítség hogy addig nagyjából el tudom végezni a házimunkát. Azzal, hogy járókázik, ártok neki? Ezt eddig nem tudtam. Viszont akkor hogyan kössem le egész napra a figyelmét? Egyedül még nem ül fel, viszont megül és úgy játszik, nyúl a játékokért és nem dől el. A másik dolog ami érdekel, a szellemi fejlődés. 7 hónaposan küldött puszit, tapsolt ha mutattam neki, integetett is párszor, de azóta hiába mutatom neki, nem akarja csinálni. Viszont ami őt érdekli, azt megjegyzi, pl. hogy hol van a számítógép billentyűzete amit lehet csapkodni, melyik szekrényből lehet kirámolni, és hogy ha nyílik a bejárati ajtó akkor ott lesz a kutyus /ha épp nincs ott akkor sírva reklamál/. Ez így rendben van, nincs elkésve azzal, hogy nem csinálja amit mutatok neki?
    A választ előre is köszönöm, szép napot,
    Regina

    Válasz: Egyáltalán nincs semmi baj a kisfiad fejlődésével. A babák gyakran csinálnak ilyet, hogy valami megy nekik, aztán egy időre abbahagyják és nem csinálják. Erről szól ez a cikk is. A fiam pl. 3 hónaposan néhány napig többször is átfordult, aztán 6 hónapos koráig egyáltalán nem csinálta.
    Járóka alatt a holdkompot érted? Néha bele lehet tenni a kicsit, ez nem gond, csak ne legyen egész nap benne, mert akkor már gátolja a normál mozgásfejlődést.

  • Judit

    2008. október 21. kedd

    Kedves Ági!Érdeklődöm, hogy a rugós hinta tényleg használható-e 7 hónapos kortól ha még nem tud ülni a gyerek?Nálunk a védőnő ellenezte, illeve azt tanácsolta, hogy ha majd biztosan ül a baba, akkor használjuk csak.Ez is olyan eszköz amelyről megoszlanak a vélemények?A kisfiam 7 és fél hónapos és szépen mászik, illetve négykézláb popsival a levegőben próbál „járkálni”
    Köszönöm a véleményed előre is.

    Válasz: A rugós hinta 5 hónapos kortól használható, amikor már megtámasztva meg tud ülni a baba. Nagyon hasznos fejlesztő eszköz, a babának meg jó szórakozás. Nekem mindkét fiam imádta 🙂

  • Vida Agi

    2008. október 08. szerda

    Roxána, a kisebbik fiam is elmúlt már 9 hónapos, mire megtanult kúszni. 1 évesen pedig már járt. A nagyobbik fiam ezzel szemben 6 hónaposan már kúszott, 8 hónaposan felállt és mászott, és csak 13 hónaposan kezdett járni. Minden baba más, ezért nem érdemes aggódni 🙂

  • Roxána

    2008. október 08. szerda

    Kedves Ági!
    A cikk olvastán kicsit megijedtem, mert az én lassan 9 hónapos kislányom egyáltalán nem kúszik. Mindig is utált hason lenni, de amíg nem tudott visszafordulni mi igyekeztünk időről időre hasra tenni, de amióta vissza tud fordulni ez már nem megy. Még így is sírás a vége, habár ügyesen vissza tud fordulni. Viszont ülni azt nagyon szeret, pont 7 hónapos volt amikor önállóan megült. Most ültében szépen körbefordul, messzire ki tud nyúlni előre és kicsit haladni is tud a fenekén, bár azt még nem tudatosan csinálja. Többször láttam rajta, h mintha megpróbálna az ülő helyzetből négykézlábra váltani, de még csak inkább fontolgatja a dolgot. Kell aggódjak, h még nem kúszik/mászik??
    üdvözlettel Roxána

  • BARBIE

    2008. október 07. kedd

    NAGYON TETSZETT A CIKK,NEKEM IS VOLNA EGY KERESEM MERT IGEN AGODUNK BARATNOM GYEREKE MIATT AKI 13 HONAPOS KISFIU,ES NEM AKAR MASZNI ILLETVE HA LEULTETIK A FOLDRE UGY HALAD ELORE HOGY EGYIK LABAT MAGA ALA TURI ES A MASIKKAL PROBAL ELORE KUSZNI!VALAHOGY EZ NAGYON FURCSA ES MEG NEM AKAR LABRA ALLNI,MEG ELINDULNI NOHA ABARATNOM MINDEN KEDVEZO FELTETELT MEGAD NEKI!KIVETEL A JAROKA AMIT NEM KAPOTT MEG ABABA!KEREM,HA VALAKI TUD VALAMIT I S MONDANI,EGY VELEMENYT ALKOTNI MONDJA EL,MERT AGGODUNK AGYEREKERT,ATTOL FELUNK VALAMI IDEGI PROBLEMJA LENNE?ESETLEG VALAMI NEM NORMALIS?KOSONETTEL

    Válasz: A babák egészen érdekes módokat tudnak kitalálni a közlekedésre. Az azonban valóban furcsa, ha egy 13 hónapos baba még nem állt fel. Mindenképpen utána kell ennek járni. Neurológiai szakrendelésre is el kell jutni, illetve érdemes felkeresni a Dévény Alapítványt, vagy a Gekko Játszóházak valamelyikét, ahol meg tudják nézni mi lehet a baj és a fejlesztésben is tudnak segíteni.

  • Szőllősi Enikő

    2008. augusztus 26. kedd

    Nagyon klassz volt a cikk. Sok ismerős dolgot fedeztem fel benne és egy új játék-ötletet. Köszönöm!

Comment navigation