Kúszás vagy mászás? Mindegy!

A kúszás és mászás megjelenése nagy felfordulást okoz a család életében: a baba, akit eddig a lakás bármely pontján biztonsággal otthagyhattunk, egyszercsak útra kél és fokozatosan elkezdi felfedezni a lakást, minden nap többet és többet. De mi a helyzet, ha még 9-10 hónaposan sem akarózik elindulni? Vagy ha pár nap kúszás után azonnal a felállással próbálkozik? És mikor fog már végre mászni a baba?

Kúszás vagy mászás? Mindegy!A mászás nagyon fontos mozgásfejlődési fokozat: erős karizmok, jó egyensúlyérzék, összehangolt kar- és lábmozgás szükséges hozzá. Mindezt a megelőző hónapokban kellett kialakítani a babának, így mire a baba mászása kialakul már egész sor másféle mozgással kellett megedzenie magát. A sok hasonfekvéssel a karjait, a hátizmát, a nyakizmait, a hátról-hasra és hasról-hátra fordulással az egyensúlyérzékét fejlesztette. A hasonfektetésből tehát értelemszerűen következik a kúszás, és ne csodálkozzunk, ha az állandóan hanyattfektetett vagy támasztékkal ültetett baba csak később kezd majd kúszni és mászni. Persze a baba nagyon élvezi, ha felültetjük, mert úgy mindent lát maga körül, azonban így nem fejlődik az izomzata.

A mozgásfejlődés bizony kemény dolog: a csecsemőnek a saját akaraterejéből kell felépítenie a mászáshoz, majd végül a járáshoz szükséges izomzatot és ez bizony nagyon fárasztó dolog. Nem véletlen, hogy nagyjából fél éves kortól, amikor a baba már sokkal többet mozog, a hízás lelassul, gyakran meg is áll.

A baba mászásának van egy szükségszerű velejárója is: mivel ezt a fejlődési fokot ő a saját erejéből és akaratából érte el, és mivel most végre szabadon csatangolhat, elkezd ellenállni mindennek és mindenkinek, aki ebben megakadályozza. Az akarat első megnyilvánulásai először csak a pelenkázón, majd etetés közben jelentkeznek, és ezek vezetnek oda, hogy hamarosan megjelennek az első igazi hisztik. Azt sem szereti, ha korlátozzák mozgásában, ő most gyakorolni akar, minél többet, hiszen olyan izgalmas ez az egész, és hát a baba a mászásért dolgozott születése óta. Sok baba annyira örül a mászásnak, hogy hónapokig nem akar majd mást csinálni, a járás egyáltalán nem érdekli, csak amikor már megunta a mászást, akkor akar majd járni.

De térjünk vissza az eredeti témára: a szülők aggodalmaira.
Miért nem akar még kúszni-mászni a gyerek? Ez a fentiekből következik: nincs még itt az ideje:

  • Nem elég fejlettek még a szükséges izmok (talán már nem volt elég lehetősége gyakorolni, mennyit volt-van hasonfektetve a baba?)
  • Nem elég fejlett még az idegrendszer (ez a gyakorláson és öröklött tényezőkön is múlhat)

Kúszik már, de még nem mászik, miért? A fejlődés szempontjából tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy kúszik-e a baba, vagy mászik. A mászás praktikusabbnak tűnik: a kicsi nem törli fel a padlót a ruhájával és csak a térdét koptatja le, míg a kúszásnál az egész test állandóan dolgozik, így sokkal fárasztóbb. Mégis vannak babák, akik a mászás helyett ezt választják. A fejlődés szempontjából teljesen mindegy, hogy a baba

  • csak kúszik és szinte teljesen kihagyja a mászást,
  • rövid ideig kúszik, aztán megtanul mászni

A kúszás formája is mindegy: sok baba először körbe-körbe vagy hátrafelé indul el, majd később jön rá az előrehaladás fortélyaira. Az ügyesebbek azonban köszönik szépen, nem haladnak előre, őket inkább a mászás érdekli.

Ha kimarad a mászás, akkor nem marad ki egy mozgásfejlődési lépcsőfok? Nem lesz diszlexiás a gyermekem? Nem feltétlenül. Mindegy mennyi ideig műveli a baba a mászást, hogy csak 1-2 napig kúszik-e, esetleg a kettő közül valamelyik szinte teljesen kimarad: ha bármelyiket gyakorolja a baba, már elsajátítja azokat a fogásokat, megerősödnek azok az izmai, megtanulja azokat az egyensúlyi helyzeteket, amik az álláshoz és majd később a járáshoz szükségesek. Az írás-olvasás tanuláshoz a két agyfélteke összehangolt munkájára van szükség. A kúszás és a mászás során ezt fejleszti, gyakorolja a gyermek, hiszen itt felváltva kell az egyik kezét, másik lábát használnia az előrejutáshoz, ezért fontos, hogy legyen módja gyakorolni ezeket a mozgásformákat.
Tudni kell, hogy a látszólag kimaradt mozgásformák sem maradnak ki teljesen. Ha a kicsi tud kúszni, és elkezd felkapaszkodni, hogy fel tudjon állni, 1-1 alkalommal négykézláb is van, csak éppen ez nem érdekli annyira, ezért szépen visszafekszik a megszokott pózba, tehát ilyenkor is képes a mászásra, csak éppen nem érdekli – ez nem jelenti azt, hogy kimaradt volna a mászás, később még visszatérhet rá.

Mikor forduljunk orvoshoz? Ha a baba 8 hónaposan még semmilyen irányba nem próbál kúszni (körbe-körbe, hátrafelé, előre), kérjük szakember segítségét. Speciális tornával, masszázzsal, babaúszással lehet segíteni neki.

Mit tehetünk otthon?

  • Ne ültesd sokat megtámasztva (vagy ha már tud, támaszték nélkül), csak amennyit feltétlenül szükséges (pl. evéshez)!
  • Fektesd sokat hasra!
  • Játszatok olyan játékokat, amik ösztönzik a mozgásra: pl. 6-7 hónaposan már meg lehet tanítani rá, hogy gurítsa vagy dobja vissza a kislabdát, ezzel kénytelen az egyik kezét elemelni a földről és közben a másikra támaszkodni. Guríthattok kisautót is.
  • Vegyetek rugós hintát, ebben ugrálva erősödik a lába és fejlődik az egyensúlyérzéke!
  • Ne tedd bébikompba, mert ez meggátolja abban, hogy magától, segédeszköz nélkül akarjon haladni.
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

153 Comments

  • Krisztina

    2011. július 15. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 7hónapos 1hete feláll és a védőnő azt mondta ne engedjem mert görbe lesz a lába.Két hete mászik előbb állt fel mint ült,egyiket sem segítettem egyszerűen csinálja.Odamászik az ágyhoz,apához,anyához és feláll.66cm és 7120gr tényleg lehet görbe a lába emiatt??
    Valamint még nincsen foga de akarja a darabos ételt úgy látom az ínyével „elcsócsálja” ha leturmixolom a banánt,almát már nem kéri majszolni akar
    megengedhetem neki?
    Egyébként anyatejes de minden ételt szívesen fogad,pohárból iszik csak ugyanúgy előtte utána cicizik.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Ha magától áll fel, akkor nyugodtan csinálhatja, mert akkor már érett rá, nem lesz görbe a lába, az akkor lenne, ha te állítanád fel.
      Nyugodtan majszolhat fog nélkül is.

  • Nórika

    2011. július 15. péntek

    Szia. nekem nem kérdésem van,csak szeretném elmondani az én tapasztalatom. a kisfiam 8,5hónapos. kb egy hónapja használunk kompot,amit nagyon szeret,nem löki magát hanem lépked benne. ettől függetlenül 2-3hete elkezdett kúszni,nagyon gyorsan és aktívan. szerintem csak a mérték a lényeg. semmi baja nem lesz a komptól ha napi 1-2órát van benne és nem 4-5hónaposan rakja bele az ember,de a földön is sokat van!köszönöm,Nóri

  • BEA

    2011. július 14. csütörtök

    sziasztok az en kislanyom 9 honapot toltot megya a jarokaba tud kuszni es maszni is most nagyon agodom mert ugy vettem eszre minha az egyik laba egy kicsit hosszabb lenne mint a masik kertem beutalot egy vizsgalatra jovo heten megyunk de nagyon felek h nehogy legyen valami baj

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Ebben így látatlanban nem tudok segíteni, majd a vizsgálaton megmondják, tényleg hosszabb-e az egyik lába.

  • Györgyi

    2011. július 07. csütörtök

    Kedves Ági!
    Már többször kérdeztem és kaptam is hasznos válaszokat. Viszont, most ismét van kérdésem.
    Kisfiam hétvégén lesz 8 hós. Már szépen mászik (kúszás kb 1,5 hónapig tartott), ül, kapaszkodva álldogál (1 hónapja állt fel először), kapaszkodva oldalra lépeget.
    Mikor lesz az, mikor már magától stabilan meg tud állni? Vagy elindul?
    Vettünk már járássegítőt, tudom még korai, de elfér a lakásban:)

    És nem túl gyors ez a fejlődés? Nem akarom, hogy esetleg bármi baja legyen a későbbiekben emiatt. Nem erőltettünk semmit, mindent magától kezdett el csinálni (kicsit akaratos a Drágám).

    Még 1 kérdés: mivel már szépen ül, gondolkodunk a 9-18 kg-s autósülésen. Viszont a 9 kgtól még messze vagyunk. Most olyan 7,8-7,9 kgnál járunk. Használhatunk már ekkora ülést vagy várjuk meg vele a 9 kg-t? Ma voltunk egy üzletben és beleültettük egybe és nagyon tetszett neki és sztem kényelmesen is ült benne (az autóshordozóban már sokszor szenved, mert a lábát zavarja az ülés).

    Köszönöm,
    Györgyi

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Nem túl gyors ez a fejlődés, kicsit előrébb tart, mint a kora, de mivel magától fejlődött ebben a tempóban ezért ez nem probléma.

      Az állástól elég messze van még a járás, általában 3-4 hónap is eltelik az első felállás és a járás között, de ez akár 5-6 hónap is lehet.

      A 9 kilós ülést még ne vegyetek, de van olyan, ami 9-18 kilóig vagy 0 éves kortól használható, ebben ülni is tud, de csak 9 kilótól lehet menetiránynak megfelelően bekötni, ez jó lehet neki.

  • Bea

    2011. július 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 hét múlva lesz 7 hónapos, idáig nagyon ügyesen és jól eljátszott a játszószőnyegén, kb. 1 hete nem akar rajta megmaradni, hamar elunja magát, csak kézben van el. A foga miatt nem lehet ilyen, mert most jött ki az első két foga. Próbálna már mászni, és nagyon ügyesen négykézlábra is tud már állni, de még nem sikerült elindulnia. Biztosan ez is frusztrálja, hogy nem éri el a játékait. Elképzelhető, hogy ez a szeparációs szorongás? Ha igen mit tehetek a helyzettel és meddig tart? Elmúlik ha sikerül elindulnia? Köszönöm válaszod, Bea

    • Vida Agi

      2011. július 15. péntek

      Ez nem szeparációs szorongás, hanem azért feszült, mert szeretne megcsinálni dolgokat, de még nem megy neki, szeretne elérni játékokat, de még nem sikerül neki, ez magától elmúlik majd abban a pillanatban, ahogy megtanul mászni a baba.

  • Németh-Tóth Móni

    2011. július 01. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 9,5 hónapos. Mozgásfejlődése nagyon jól indult, 4 hónaposan hasra fordult, 4,5 hónaposan vissza, és azóta csak ennyi. Pörög körbe a lakásba, így halad. Apukája egyáltalán nem mászott gyerekkorában, ő háton „mozgott”, majd felállt. Akkor azt mondták, ez egyáltalán nem gond. Most viszont annyira „odavan” mindenki a mászásért, hogy kezdek aggódni.
    Kriszti nem kúszik, nem mászik egyáltalán. A védőnőnk azt mondta, hogy ez nagyon nem jó, mert a mászás az agyi fejlődés egyik nagyon fontos szakasza. Azt is mondta, hogy próbáljam rávezetni, hogyan kell mászni. De amint négykézlábra tesszük, hogy megmutassuk, mit kellene csinálnia, hátra tolja magát a kezeivel, és felül. Ülni már nagyon stabilan tud, de csak etetésnél van ültetve, egyébként a földön fekszik. Ott hasra fordul, és vissza is, ha el akar érni valamit.
    Mikor kezdjek el ténylegesen aggódni, hogy gyermekem nem mászik? Tényleg ekkora probléma, ha a kúszás és a mászás is kimarad az életéből?? Mikor vigyük el szakemberhez?
    Egyébként nagyon élénk baba, sokat mozog, csak ezzel a mászás dologgal van gondunk…

    Válaszodat előre is köszönöm!!!

    Nagyon szeretem az oldaladat, tök sok hasznos és sokszor megnyugtató dolgot olvastam már itt!

    Üdvözlettel:
    Móni

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      nem kell aggódnod, ha gurulva közlekedik a lakásban, akkor azért nem akar mászni, mert egyelőre a gurulás is elég neki, így is elér mindent. Mászni egyébként átlagosan 10 hónapos kor körül szoktak a babák elkezdeni, tehát addig nyugodtan várhatsz, szerintem pár héten belül magától is elkezdi majd, nincs miért aggódnod. Ha 11 hónapos koráig mégsem fejlődne se mászás, se felállás irányba, akkor fordulj orvoshoz.

  • Rituska

    2011. június 30. csütörtök

    Sziasztok! Kislányom Rita 8,5 hónapos. Önállóan mászik, a kúszáson már túl vagyunk, 1 hete már önállóan felül és elkezdett felállni. Mivel már átmászik egyik szobából a másikba állandóan rajta kell tartanom a szemem, mert akármi mellett feláll. Persze nem bírja még tartani magát, így sokat pottyan. A baj az, hogy még álmából felébredve is rögtön feláll vagy felül. Nem túl korai neki az állás?

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Nem kell aggódnod, ha magától állt fel, akkor nem túl korai az állás. Csak bizony ilyenkor eltart egy darabig, amíg megtanul az állásból leülni is 🙂

  • Aggódó Anyuka

    2011. június 29. szerda

    Szia Ági!

    10,5 hónapos babáim még nem másznak.
    Jártunk egy ideig Dévény kezelésekre, majd mondta a szakember, hogy most már csak erősődniük kell, mert vékonyak a végtagok és átküldött a gyógytornász kollégájához. A gyógytornász munkája nekem nagyon nem tetszett, így nem vittem őket többet. Sokat erősődtek, nagyon formás babák, de semmi hurka nincs rajtuk.
    6 hónaposan átfordultak, 8 hónaposan elkezdtek kúszni és szabályos, ellentétes kar-láb mozgással nagyon gyorsan kúsznak.
    Nagyon sokszor húzzák magukat térdre és próbálgatnak felállni, illetve az egyikőjük fel is állt már.
    Ülni még csak próbálgatnak.
    Ha négykézlábra rakom őket, elkezdenek mászni, így szépen haladnak pár métert. Vannak napok, mikor állandóan négykézlábra állnak, de nem hajlandóak maguktól elindulni. Ez így megy hetek óta. Egészséges, értelmi szintjüknek tökéletesen megfelelő, jókedvű babák.
    A gondom az lenne, hogy a védőnő állandóan piszkál, hogy miért nem tudnak már ülni vagy mászni és, hogy ritkán keresztezik a lábukat. Miért baj, hogy keresztezik a lábukat, ill. szerinted is le vannak maradva? Mit tegyek, hogy végre másszanak? Én minden nap látom, hogy valami újabbat tesznek hozzá a mozgásukhoz, de már kezdek nagyon elkeseredni, hogy napi téma a mozgásfejlődés.

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Nincs miért aggódnod, ha már próbálkoznak, akkor 1-2 hét és egyre ügyesebben fog menni nekik, és idővel egész nap csak másznak majd. Nem kell őket ösztönözni, ha van lehetőségük sokat mozogni, akkor hamarosan profi módon másznak majd mindketten 🙂

      • Aggódó Anyuka

        2011. július 05. kedd

        Szia Ági!

        Nagyon köszönöm a válaszodat.
        Közben megtanultak ülni maguktól és az egyik mászik már néha. Még keveset gyakorolja, inkább kúszik, de a lényeg, hogy sikerült neki!

        Köszönöm, szép napot neked!

        • Aggódó Anyuka

          2011. július 05. kedd

          A lábkeresztezéssel kapcsolatban mi a véleményed?
          (A lábfejüket, hason ill. háton fekve is csinálják néha.)

          • Vida Agi

            2011. július 05. kedd

            Szerintem ez csak az erőlködés miatt van, ha komolyabb gond lenne, akkor a mászás sem menne nekik.

            • Aggódó Anyuka

              2011. július 05. kedd

              Nagyon köszönöm a válaszaidat!

  • Ábrahám Mónika

    2011. május 11. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 10,5 hónapos. Mozgásfejlődése a felülésig teljesen a „nagykönyv” szerinti volt. Néhány hete azonban magától feláll, oldalazva lépeget. Nem hajlandó kúszni és mászni sem. Addig a tárgyig, amiben aztán felkapaszkodik, úgy jut el, hogy ülő helyzetből a kezével előre araszol, négykézlábra áll (nem a térdén, hanem a lábán támaszkodik), majd újból kiül oldalra, így jut egyre közelebb, míg végül eléri és feláll. Nem is akar térdelni, ha próbálom, tiltakozik.
    Mivel ösztönözhetném? A védőnő szerint nincs szüksége fejlesztésre, én azonban aggódok, nehogy később emiatt tanulási nehézségei legyenek.
    Köszönöm a választ előre is!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Nem kell aggódnod, előfordul, hogy a kicsi hamarabb áll fel, mint kúszik, aztán később kezd el kúszni és mászni, ha szabadon mozoghat és ő maga csinálja ezt, akkor egész egyszerűen csak arról van szó, hogy most ez érdekli jobban, ezt gyakorolgatja, aztán később majd rá fog jönni mennyivel hatékonyabban jut el a lakás egyik pontjáról a másikra mászva és akkor azt fogja gyakorolni.

  • Adrienn

    2011. április 26. kedd

    Kedves Ági
    5 hónapos kisfiam lassan négykézláb áll és előre hátra hintázik. hátrafelé már halad,néha picit előre is. A forgással van gondunk. hátról hasra egyáltalán nem forog. néha hasról hátra igen. nagy gond ha kimarad az egyik irány?

    előre is köszönöm a választ
    Adrienn

    • Andi

      2011. május 04. szerda

      Az én kisfiam is későn csinálta a hátról hasra fordulást,kb.7 hónaposan,egyáltalán nem gond,pl az én kicsim előbb tanult meg felállni és menni mint mászni,most csinálja a mászás pózt,de nem érdekli,inkább megy.És tényleg semmi sem gond :o)

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Nem kell aggódnod, még van bőven ideje, idővel ezt is elkezdi majd.

  • Erika

    2011. április 17. vasárnap

    kedves ági!nekem lenne egy ojjan kérdésem hogy 9 hónapos a kisfiú egésznap mozog mászik rendesen keét fogva sétál szalad. feláll mindenhova, de csak 7400g. ez baj? mi is vékony testalkatuak vagyunk. de szerintem nem sovány vannak kis hurkái is . és 71 cm. rendesen eszik.szeretném megtudni hogy ez baj-e hogy csak enyi a sulya köszönöm erika

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Nem baj, hogy ennyi a súlya, különösen, hogy ti sem vagytok nagy darabok.

  • Móni

    2011. április 16. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam másfél hét múlva lesz 1 éves. Kezdettől fogva nagy súlyú, erős csontú baba, és a mozgásfejlődés eddigi fázisait (talán ebből adódóan is) később kezdte: majdnem 10 hónapos volt, mikor elkezdett „fókázni”, azóta átalakult rendes kúszássá, és már bizonyos dolgokra rámászva (pl. lábam vagy magnó) feltérdel, és abból általában sikerül kiülnie oldalra. De még nem mászik, illetve ha térdelve odateszem a szekrény pereméhez, kissé még ügyetlenül, de felhúzza magát. De mindezt fekvésből, ülésből még nem teszi meg. Inkább hanyatt dobja magát és tanulmányozgatja a különböző dolgokat. 🙂
    ezen kívül még csak kivenni szereti a dolgokat a dobozból vagy bármiből, beletenni még nem, hiába próbálom rávezetni. Pedig egyébként kezdettől fogva nagyon érdeklődő, értelmes gyerek, felszólításra megmutat dolgokat, tapsol, stb. És rengeteget „beszél”, már régóta mindenféle hangot próbálgat, de még nem mondta ki az első szavát.

    Te hogy látod, kell ezek emiatt aggódnom?

    Előre is nagyon köszönöm a segítséged!!! És szép napot! 🙂
    Móni

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Nem kell aggódnod. Mivel láthatóan fejlődik, ezért nem arról van szó, hogy nem fog mászni, felállni, járni, hanem arról, hogy később fog, hiszen a kúszást is később kezdte.

  • Fatime

    2011. április 14. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos,már egy jó ideje ha fogom a kezét szépen megy,sőt szalad is.Nagyon élvezi,hangjával is jelzi,hogy örül neki.Mászni nem mászott,négykézlábon lábait felhúzza és egy béka ugrást csinál,de a kezeit nem teszi,rugózik előre-hátra.Fog nekem egyáltalán mászni?Azt írtad valakinek,hogy ne vezessük őt,de akkor a fiam hisztizik.Elvegyem tőle az örömét??
    Volna még egy nem idevaló kérdésem.
    Jönnek a fogai sorban-már 4 teljesen kint van-az 5. már áttörte az ínyét.Hogyan tudnám hatékonyan leszoktatni arról,hogy engem ne harapjon meg?
    Válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Mászni 10 hónaposan kell, ha már négykézláb álldogál, próbálkozik, akkor hamarosan elkezdi majd a mászást.

      Igen, sajnos el kell venned tőle ezt az örömet a saját érdekében.

      Ha harap, akkor tedd le, nézz rá határozottan és mondd, hogy „nem szabad”, mindig ugyanúgy, idővel megérti majd, mi a probléma.

  • Czako eniko

    2011. április 13. szerda

    Kislanyom 9 honapos kuzni se maszni se nem akart viszont most a jaras nagyon erdekes szamara a jarokat is zereti de viszont ha en segitek neki az meg jobb.Tehat se nem maszott se nem kuszott de maris akar jarni egyedul meg nem tud felulni de menni akar es segirseggel nagyon ugyesen megy .Tul korai ez ?es ha segitem felalni az baj ,majd nem fog egyedul felalni? koszonom elore is

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Az a gond, hogy ezzel nem segíted a fejlődését, hanem hátráltatod. A kúszni-mászni, önállóan felállni nem tudó babát nem szabad jártatni! Különösen nem szabad járókába (bébikomp) tenni, ez lassítja a mozgásfejlődését és később diszlexiához vezethet. Legyen minél többet hason, próbálkozzon maga a haladással, vezetgesd kézen, ha magától még nem áll fel, erre neki kell rájönnie.

  • Julianna

    2011. április 09. szombat

    Kedves Ági.
    Van egy 9 hónapos kisfiam aki nem tud se mászni se kúszni.Körbe forog hason,meg tud fordulni hasól hátra és vissza,de mást nem.Átlagosnál kicsit nagyobb,mert 11,5 kg és 76 cm.Hogyan segíthetnék neki,hogy megtanuljon mászni?Már próbálkoztam,hogy felteszem mászás pózba,megtartja magát,de nem mászik.Van hintánk is.Köszönöm válaszát.Sokat segít vele.

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Kúszni 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kell elkezdeni. Ha ő már tud körbeforogni hason, az a kúszás kezdeti formája, ebből fogja továbbfejlődni majd. Ahhoz, hogy másszon mindenképpen kell kúsznia, tehát nem segíted azzal, ha mászó helyzetbe teszed, mert erre még nem érett meg az izomzata. Legyen minél több hason, tegyél vele szembe karnyújtástól kicsit nagyobb távolságra játékot és hívd, hogy fogja meg, vagy hozzál figurákat és bábozz neki ugyanilyen távolságban, ez is ösztönözheti, hogy megpróbáljon előrébb haladni kúszva. De egyelőre semmivel nincsen lemaradva, valószínűleg pár héten belül ügyesebben fog kúszni és elkezd majd mászni is.

  • Szabó Orsolya

    2011. április 06. szerda

    Kedves Ági!
    Leírnám a pontos helyzetünket. Ákos 36. hétre született 2200. grammal, vákummal, 8/10-es Apgarral. Zárójelentés szerint „megszületése után kissé hipotóniás, 1 percig szabadon áramló oxigént igényelt. Állapota gyorsan rendeződött”. 3 hónapos kora körül még nem nyúlt a tárgyakért, a gyermekorvos neurológushoz irányított, aki Dévény-terápiát írt elő. Ákos holnap lesz 11 hónapos. Forog, több, mint 3 hónapja kúszik, eleinte kommandós stílusban, mostanában már váltott karral és lábbal is, bár bal lába kevésbé aktív. Négykézlábra támaszkodva hintázik, ha valahova fel akar kapaszkodni, csak akkor mászik néhány lépést, egyébként ritkán. Ha másztatjuk, egyedül teszi kezét lábát, de a vége az, hogy hasra vágja magát. Szeret térdelő ülésbe és állásba helyezkedni, kapaszkodással. Felállással is próbálkozik, de a külső lábélén vagy a rüsztjén akar megállni. A lábfejei befelé állnak. Ülni sem tud. A neurológus szerint jó lenne, ha 3 hónap múlva behozná a lemaradást (egyedül állna + egy kézzel fogva néhány lépést megtenne), ha nem emelt családi pótlékot kapunk. Olvastam, hogy milyen jogcímeken lehet, de valahogy nem szeretném, ha a gyerekem egyikbe is beletartozna: tartós betegség, súlyos fogyatékosság….
    Egyébként Ákos értelmes, figyelmes baba, sokat gagyorászik, partner.
    Kedves Ági! Ha nem hozza be 14 hónapos kora körülre a mozgásfejlődést, abból lehet bármire is következtetni? Az emelt csp. jelezheti az eset súlyosságát?
    Előre is köszönöm.
    Még egy aggódó anya,
    Szép napot,
    Orsi

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      Nem kell aggódnod, ha már hintázik és megpróbál mászni, akkor hamarosan sikerülni fog neki. Mivel már jó ideje kúszik, ezért most ezt biztonságosabbnak találja, mint a mászást, de ez meg fog szűnni. Szerintem nem kell aggódni, járjatok továbbra is a tornára és szépen fog fejlődni a kisfiad. 3 hónap nagy idő ebben a korban.

  • Hugi

    2011. március 29. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom most lett 8hónapos és hason nem szeret egyántalán lenni.Azt nem tudom hogy vannak olyanok hogy kisnővéső legyen?Mert 8hónaposan 65cm és 6,45kg legyen?Nem akkar se mászni se kúszni.Csak hátán hajlandó lenni.Ülni nagyon szeret és a hátán fekve fel is tud ülni.Sétálni akkarna pedig nem lett hozzá szokatva!A comp tányleg annyira rossz neki mert most vettem neki 6hónaposan volt a névnapja és arra kapta.De ha lassitja a mozgást nem teszem bele.Megprobálkozom azzal amit javasolt az előzményekben hogy naponta 5-6alkalommal 5-5percig legyen hason.Igy hamarabb megszokja?

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Mindenképpen fektesd minden nap 5-6 alkalommal legalább 5 percre hasra, hogy megszokja. Az a gond, hogy ha sokat van háton és ül, akkor nem erősödnek azok az izmok, ami a kúszáshoz és a mászáshoz kellene, így csak sokkal később fogja elkezdeni ezeket. A kompban egyszerre legfeljebb 20 percet legyen, a többi időben lehetőleg szabadon (és ha van rá mód, akkor hason) játsszon, és akkor nem lesz semmi baja tőle.

  • Mária

    2011. március 18. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hónapos, de mivel koraszülött lett, korrigált kora 7 hónap. Egy hónapja kezdett el forgolódni, először a hasáról hátára, majd fordítva a hátáról hasára. De a napokban ezt már egyáltalán nem csinálja, nem akar megfordulni semerre. Pár napja támaszkodott először fel hasról a kezeire, és nem úgy, hogy az alkarjára. Amúgy nagyon nem szeret hason feküdni. Legújabb szokása, hogy a hátán fekve, a kezét nem használva a fejével tolja magát, és a lábával löki a testét. Úgy néz ki, mintha hidat csinálna, csak éppen nem a kezére támaszkodik, hanem a feje búbjára. Félelmetes látvány, főleg, ha belegondolok, hogy a nyakát is kitörheti?! De ezt annyira élvezi, hogy nem bírom leszoktatni róla. Kúszni, mászni még nem tud, de még önállóan megülni sem, csak állni és járni akar. Felállítom, erősen fogja a kezemet és totyog. Ülni meg nem akar egyáltalán. Ha etetem is, csak pár percig engedi, aztán rögtön nyűgösködik, és fel akar állni, az evés nem is érdekli. Amúgy úgy vettem észre a kezeit annyira nem tudja még használni, játékok után is, ő később kezdett el nyúlni, mint kortársai, de amit akar azért nyúl, az ő különös testhelyzet változtatásával. Hason fekve sokszor sír, nem tud magával mit kezdeni. Miért hagyhatta abba a forgolódást? És mit tegyek, hogy kezeit is többet használja? Az orvos amúgy azt mondta minden rendben van vele. Vagy várjak és majd rá fog jönni, mit kéne csinálnia?
    Köszönöm a válaszod:
    Mária

  • Major Erika

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon aggódom a kislányom miatt,mert már 8 hónapos elmúlott,és semmit nem akar csinálni,csak ülni meg háton feküdni!Az ülés az nagyon megy neki,mert akár fél órát is elül egyedül,meg a babakocsijában is elvan ülve.Viszont ha hasra fordítom még a fejét is alig akarja megemelni,és nagyon keservesen sír!Csak 2 héttel született előbb,de sajnos császáros volt,mert belekeveredett a köldökzsinórba!Amúgy nagyon nyugodt baba,minden érdekli,a tárgyak után nyúl,megtartja őket,játszik velük!Járunk fejlődésneurológiára,de még így sem igazán van eredménye!

    Várom válaszod,és előre is köszönöm:

    Erika

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      A gond az, hogy ülve sok mindent lát, és élvezi, de ez nem ösztönzi a további mozgásformákra. Legyen minél többet hason (naponta legalább 5-6 alkalommal 5-5 percet), üljön kevesebbet és járjatok továbbra is tornászni, ez segíteni fog majd idővel.

  • Noémi

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ági!

    Újabb tanácsért fordulok Hozzád. A kislányom 1 hete múlt 8 hónapos. 1-2 hete szépen kúszni kezdett. Eddig csak a kezeivel húzta magát előre (mindkét kezét egyformán használva). Pár napja azonban a lábait is elkezdte használni az előrejutáshoz, pontosabban igazából csak az egyiket. A jobb lábával szépen tolja magát előre. Ugyan a balt is mozgatja közben, felhúzza, oldalra nyújtja, talpát néha letámasztja, de a bal lábával nem tudja előre rúgni magát. Így „féloldalazva” halad. Azt is észrevettem, hogy hason fekve próbálja már a fenekét is emelgetni, de a jobb csipőjét jóval magasabbra emeli, a balt is fel tudja emelni, de azt csak picikét. (Háton fekve sokszor hídba nyomja magát, ekkor nincs különbség a két oldala között, és mindkét oldalra fordul is.)
    A kérdésem, hogy orvoshoz kell-e fordulni ezzel a problémával, vagy a tanulási folyamat egy részének tekinthető ez a féloldalazás?
    Köszönettel: Noémi

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Nem kell aggódnod, ez csak azért van, mert még nem tud eléggé hatékonyan kúszni, erre majd magától rá fog jönni.

  • Katalin

    2011. február 04. péntek

    Kedves Ági,
    kissé elveszett vagyok, hátha tudsz tanácsot adni.
    Kisfiam 7 hónapos koráig csak háton volt hajlandó aludni, utána egyik napról a másikra csak hason. Egy ferdére állított ajtó segítségével egy hétvége alatt rájött, hogyan is kellene kúszni, addig csak egy helyben feküdt és addig sírt, míg valaki fel nem vette a mozgás helyett. Szívesen nem is forgott, bár azt is megtanult.
    Hanem most már elmúlt nyolc hónapos és annak ellenére, hogy remekül tud kúszni, egyáltalán nem hajlandó helyet változtatni. Akkor mozog csak ha látja, valaki a közelében van, akkor sebesen odakúszik és addig sír, míg valaki meg nem fogja a kis mancsait és abban a pillanatban felpattan és sétálna. Ha ölünkbe vesszük, akkor is azonnal letúrja magát az ujjainkat fogva, hogy sétálasson.
    A játékok sem kötik le pár percnél tovább, egyedüli szórakozása a séta, de azt nem szeretnénk egész nap próbálgatni, mert mi van, ha nem elég erős a csontozata, ízületei és izmai, hogy ez jó legyen neki. Ez megy hetek óta, magától nem tud még felállni, ülni remekül tud, szóval ez tekinthető normálisnak vagy valamit mi rontottunk el?

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Itt az a probléma, hogy megszokta a sétálást és megtanulta, hogy ha kéri, akkor lehet neki. Legyetek következetesek abban, hogy nem sétáltatjátok, ha pár napig kitartóak vagytok, akkor leszokik majd erről a szokásáról.

  • Christine

    2011. február 03. csütörtök

    Kedves Agi,
    lanyom 8 honapos mult,mar 7 honaposan felült magatol,nagyon szeret ülni,viszont hason egyaltalan nem marad meg.6 honapos kora ota rendszeresen forog minden iranyba,es hatrafele is tolja magat,viszont elöre csak hintazva megy vagy addig forog hatrol-hasra es forditva,amig eleri a jatekot.labdazni nagyon szeret,egy kezzel fogja es el is tudja dobni es guritani,ilyenkor sikerelmenye van,es boldog.az orvos szerint jol fejlödik,74 cm es 9090 g,de az orvos mindenre azt mondja,hogy rendben van.felallni mar egyedül probalkozik,es ha fogom,el is indul,de nem tudom ravenni,hogy masszon,mert sir hason fekve es szinte azonnal atfordul a hatara.viszont vissza is fordul a hasara,maga ala huzza a labat,de nem tud elöre menni csak segitseggel.hogyan tudnam ravenni,hogy egyedül masszon elöre,felek,hogy kimarad a maszas.elöre is köszönöm a valaszat.tisztelettel.christine

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Mászni 10 hónaposan kell elkezdeni, tehát még bőven van idő, hogy megtanulja. Semmiképpen ne vezetgesd kézenfogva, mert ezzel pont arra ösztönzöd, hogy ne kezdjen el mászni. Ha ezt nem teszed, akkor viszont idővel magától el fogja kezdeni, mert az állás érdekes ugyan, de helyváltoztatásra nem alkalmas. Előfordul, hogy a baba előbb áll fel, és csak utána kezd mászni, ez nem jelenti azt, hogy kimarad a mászás. Ha nem vezetgetik a babát, akkor idővel elkezd mászni is.

  • Alexandra

    2011. február 02. szerda

    Szeretném kérni a blog szerkesztőit, hogy egy bejegyzésen belül ne kerüljenek ellentmondásba saját magukkal, mert így hiteltelenné válhatnak.
    Az indoklás itt található:

    „Kúszik már, de még nem mászik, miért? A fejlődés szempontjából tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy kúszik-e a baba, vagy mászik. A mászás praktikusabbnak tűnik: a kicsi nem törli fel a padlót a ruhájával és csak a térdét koptatja le, míg a kúszásnál az egész test állandóan dolgozik, így sokkal fárasztóbb. Mégis vannak babák, akik a mászás helyett ezt választják. A fejlődés szempontjából teljesen mindegy, hogy a baba

    * csak kúszik és szinte teljesen kihagyja a mászást,
    * rövid ideig kúszik, aztán megtanul mászni”
    Ha kimarad a mászás, akkor nem marad ki egy mozgásfejlődési lépcsőfok? Nem lesz diszlexiás a gyermekem? Nem.

    És az ellentmondás:

    „Lehet olyan, hogy egy babánál kimarad a mászás, de ez semmiképpen nem jó, mert ez egy idegrendszeri érési folyamat, és az a jó, ha a teljes folyamaton végigmegy a baba, az átfordulástól kezdve a kúszáson át a mászásig és a felállásig, ha ugyanis egy lépcső kimarad, akkor az idegrendszerében azok a szinapszisok nem fejlődnek ki, ami az adott mozgáshoz tartozik, és ezek hiánya később diszlexiát, számolási nehézségeket okozhat az iskolában.”

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ez csak látszólag ellentmondás.
      Az idézett szöveg:
      „* csak kúszik és szinte teljesen kihagyja a mászást,
      * rövid ideig kúszik, aztán megtanul mászni”

      mindegyikben szerepel, hogy a baba mászik is legfeljebb csak rövid ideig teszi ezt. Előfordulhat, hogy a baba jó ideig kúszik, majd feláll és csak nagyon rövid ideig mászik – erről volt szó az idézett szövegrészben.
      Problémát az okozHAT (mert nem feltétlenül okoz), ha teljesen kimarad a mászás. Ilyen eset leggyakrabban akkor fordul elő, ha a baba holdkompot kap nagyon korán, ezért szinte egyáltalán nem is kúszik, vagy ha még csak kúszik és vezetgetni kezdik, így egyáltalán nem mászik.

      A félreértést az okozza, hogy sokan úgy gondolják, ha a kúszásból feláll a baba, akkor kimaradt egy lépcsőfok, de általában a gyerekek a felállást követően elkezdenek mászni is, mivel így hatékonyan tudnak helyet változtatni.

    • Edit

      2011. február 07. hétfő

      Kedves Alexandra!

      Számomra egyértelmű volt, hogy a „szinte teljesen kihagyja a mászást”, nem azt jelenti, hogy -teljesen kihagyja a mászást, hanem azt hogy nagyon rövid ideig mászik. Mondanék (természetesen írnék, mielőtt belekötsz)egy másik példát: szinte oda sem értünk és indulhattunk tovább—akkor szerinted ez esetben oda sem értünk?????
      De ez az oldal nem is azért jött létre, hogy nyelvtani,nyelvhelyességi vagy értelmezési problémákat oldjon meg.

      Nem tudom, mennyit böngésztél már ezen az oldalon, de ha úgy gondolod, hogy ellentmondásokat találsz vagy hiteltelen az oldal, keress másik oldalt, esetleg indíts egy sajátot.
      Azt hiszem borzasztóan (pozitív értelembem, mielőtt még félreérted) sokan találjuk nagyon hasznosnak ezt az oldalt.
      Nem szoktam írogatni, de jelen esetben felháborítónak tartom, hogy egy általad félreértelmezett dolgon állsz le kötözködni.
      Egyúttal szeretném megköszönni KEDVES ÁGI, a sok-sok munkát, a mérhetetlenül sok hasznos információt és a sok választ. További sok erőt, kitartást kívánok a munkádhoz, azt hiszem sokak nevében.

      • Alexandra

        2011. február 07. hétfő

        Örülök neki, hogy ilyen rendben mennek a dolgok Nálad, hogy ennyitől képes vagy felháborodni.
        Kívánom, hogy soha ne legyen ennél nagyobb bajod…

        • Ildiko

          2011. február 14. hétfő

          Kedves Alexandra,Nem igazan ertem mit tudtal igy felreertelmezni ezen a cikken….szerintem teljesen egyertelmü volt.Ha neked nem jön be ez az oldal,akkor keress egy masikat!Gunyolodni sem kell…,csatlakozom Edithez,ha jobban tudod miert nem inditasz sajat oldalt!!!!
          KEDVES AGI!!!!!
          Köszönjük,hogy iranyt mutatsz,segitesz,valaszolsz!!!!Nagyon sokszor segit a blogod,hogy eligazodjuk,a kisbabak körüli napi utvesztökben!!!

  • Beáta

    2011. január 31. hétfő

    Szia Ági!

    Kisfiam 2 hónaposan az oldalára fordult,4.5 hónaposan a hasára. Most 6.5 hónapos lesz kb. két hete kúszik emelett négykézlábra áll és hintázik, stabilan ül. Mászni még nem kezdett el viszont sokszor felkapaszkodik a lépcső első fokára, a második fok előtt van egy rács abba is belekapaszkodik, így áll. Az ölünkben is sokszor állni akar. Nem fog kimaradni így a mászás és nem lesz ebből később baja? Tehetek valamit, hogy fejlesszem a mászáshoz?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Nem kell aggódni, előfordul, hogy a kúszás után először feláll a baba és csak utána kezd mászni, ez nem okoz gondot, nem jelenti azt, hogy kimaradt a mászás, csak felcserélődött a kettő.

  • Kalló Mónika

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Ági!az én kislányom 9hónapos lesz 28 án.nálunk is az a probléma hogy ha hasra teszem sír.de viszont a kiságyában hanyat fekve a két lábával tolja magát előre és keresztbe fekszik.kompban is sokat van szeret menni vele.hasra letéve átfordul a hátára vagy elforog.de még nem tud felülni magától.a másik problámám az hogy este 7 kor fűrdetés aztán alszik 1-1.5órát.fel kell és hajnalig fent van legútóbb hajnali fél 3 után tudtam csak elaltatni mert nem volt hajlandó elaludni.ha ez nincs akkor viszon fél óránként kelek fel hozzá ami nagyon fárasztó.mit rontottam el?nappal kb:2-3 szor alszik.válaszod nagyon várom!Tisztelettel:Mónika!

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Az a gond, hogy ebben a korban már lassan kúsznia kellene, ezt pedig csak hasonfekve lehet megoldani és ebből alakul majd ki a felülés és a mászás is. A holdkompban legfeljebb 15-20 percet legyen egyhuzamban max. napi 1-2x, mert lassítja a mozgásfejlődést. Próbáld minél többet hasra tenni, legalább 5 alkalommal naponta 5 percre, szórakoztasd addig, hogy ne forduljon át. Ha 1 hónap múlva sem kezd hason kúszni és sír hasrafektetve, keress fel orvost.
      Nekem úgy tűnik, elcsúszott a napirendje. Nappal max. 2x aludjon és két alvás között legalább 4 órát legyen ébren, az esti elalvás előtt minimum 5 órát. Ne fektesd este ilyen korán, mert most láthatóan neki ez az esti alvás még a nappali alváshoz tartozik, utána pedig hosszan fentvan, mert azt hiszi, nappal van. Próbáld ki, hogy egyik este csak 10 óra felé fekteted le, nappal viszont nem hagyod csak 2x aludni. Néhány nap után átáll a bioritmusa az új rendszerre.

      • iza

        2011. június 25. szombat

        Kedves Ági!!!
        Kislányom 9 hónapos.2700 grammal és 53 cm-el született.
        Jelenleg 6720g és 70 cm.
        A kérdésem az hogy megfelelő e a fejlődése?
        Naponta 4-5 ször eszik,ébredéskor(reggel 6-7 között)150ml táp,9-10 között tejpép,14 körül főzelék,uzsonnára gyümölcs,babapiskota,joghurt,gabonapép,(változo).
        Vacsorára főzelék,és egy kevés táp.
        Amugy nyugodt,kiegyensúlyozott gyerek.
        Átalussza az éjszakát,napközben meg 2-3 szor alszik.(este 9-10 között alszik el és reggel 6-7ig alszik).
        Tudni kell hogy én 155 cm és 45 kg vagyok,apukája 177 és 79 kg.
        Ülni még stabilan nem tud,kb 1-2 percet, mászni sem tud még de nagyon jol kuszik a parkettán.
        Tanácsot szeretnék kérni,hogy a leirtak alapján minden rendben van-e vagy esetleg mit kéne tennem,előre is köszönöm a választ,minden jót kívánok önnek!!!

        • Vida Agi

          2011. június 26. vasárnap

          Szerintem nincs vele semmi gond. A méretei valóban kisebbek az átlagnál, de ti is kisebbek vagytok, a születési súlya is kisebb volt és a leírásod alapján eleget eszik, kiegyensúlyozott, tehát nincs miért aggódni.

  • Ági

    2011. január 23. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 8,5 hónapos, ügyesen mászik, és ahol csak meg tud kapaszkodni fel is áll és lépkedni is tud kapaszkodva oldalra, illetve ha fogom a kezét előre is. Pár másodpercig kapaszkodás nélkül is meg tud állni. A kérdésem az lenne, hogy mikortól húzzak cipőt a lábára?

    Köszönöm a segítséget.

    Szabó-Gazsi Ágnes

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Cipő akkor kell, amikor már magától jár, és csak szabadtéren. Addig felesleges, mert cipőben nem fejlődnek megfelelően a talpizmok.

  • Edit

    2011. január 11. kedd

    Szia Ági!

    Nagyon örülök a honlapnak, rengeteg hasznos infót találok rajta.
    A mozgásfejlődéssel kapcsolatban lenne kérdésem.
    Kislányom 8 hónapos, 8830g és 72cm. Császárral született, farfekvéses volt a dokim nem javasolta a természetes szülést.
    4 hónapos korában fordult először hasról hátra, aztán 1-2 hét után hátról hasra is. Átteszi a játékokat egyik kezéből a másikba, mindkét kézzel nyúl értük. Egyedül iszik cumisüvegből(itatópoharat most fogjuk megpróbálni).
    7,5 hónapos kora óta szépen egyenes háttal ül, bár még önállóan nem tud felülni.Nem ültetjük sokat, inkább hasra tesszük. Hordozóban etetem, viszont sokszor „kimászna” belőle. Egyszer-egyszer előfordult, hogy kivettem, leültettem és így etettem, gond nélkül megült amíg etettem.
    6 hónapos korában kezdett „tolatni”, most már így bejárja a játszószönyegét,úgy kaptuk nem a hagyományos játszószőnyeg hanem 2×2 méteres. Sőt két-három másodperc alatt lenn is van róla. Egy-két pillanatra négykézlábra is áll, ilyenkor hintázik előre-hátra. Néha azt veszem észre, hogy idegesíti hogy nem tud előre menni. Játékokat szoktam letenni elé éppen nem elérhető távolságra és szépen próbálkozik elérni, de még nem megy az előre haladás. Tudom majd egyszer összejön. Nem is akarom sürgetni, ez miatt nem is aggódom.
    Inkább az érdekelne, hogy nem baj-e az hogy nagyon ritkán forgolódik hasról hátra ill. fordítva. Mióta először csinálta azóta max. 10-20 alkalommal forgolódott. Szoktam a nagyágyon görgetni, ezt nagyon élvezi. Olvastam, hogy a forgás az egyensúly érzék miatt fontos.
    Kell esetleg valamit tenni, vagy nem kell aggódnom e miatt?
    Köszönöm válaszod!
    Edit

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nem kell aggódni, ha már legalább egyszer átfordult, akkor képes rá, csak azért nem csinálja gyakrabban, mert most a kúszás és a négykézlábazás izgalmasabb a számára, ezt gyakorolgatja.

  • Noémi

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom 7 és fél hónapos baba. 5 hónapos korában egyszer megfordult hasról hátra, ezt azóta 2-3-szor megismételte, de a másik irányba egyszer sem fordult, és egyáltalán nem forog most sem, 7 és fél hónaposan, csak ez a pár kivételes alkalom volt.
    Sokat van hason, de a kúszás nem megy, amikor helyet szeretne változtatni, akkor 2-3 perc alatt feladja a próbálkozást és kétségbeesetten sír. Akár felveszem, akár nem (következetesen), nem próbálkozik tovább, csak sír.
    Ülni szeretne, de azt sem tud még egyedül, ezért nem ültetem, bár azt hiszem, ülve bármeddig ellenne (pl. az autós biztonsági ülésben etetjük is, és azt imádja, bármeddig elüldögélne benne)

    Egyébként sokat van hason, és igyekszem rábírni, hogy minél többet mozogjon, de nem látom a törekvést a forgásra, és a kúszásra is csak ritkán. Egyébként szépen fejlődő, okos baba (pl. két kézzel játszik, poharát már megfogja, szájához húzza, a beszédet egyre ügyesebben utánozza stb.), a születése is könnyű volt, minden gond nélkül.
    Az a kérdésem, hogy indokoltnak látod-e, hogy orvoshoz vigyük a mozgásfejlődése miatt? Vagy javasolsz fejlesztést, babaúszást bármi ilyesmit? Vagy csak várjunk türelemmel, majd csak úgy dönt magától, hogy útnak indul végre…?
    Várom tanácsod, és előre is nagyon köszönöm! Noémi

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Megtámasztva már ülhet 7 hónaposan, akkor is, ha még nem ül meg magától, csak arra kell figyelni, hogy döntve legyen a háttámla, ne egyenes háttal üljön.
      Ha már néhányszor átfordult, akkor képes rá, csak most nem érdekli, ezért nem csinálja. Kúsznia csak 9 hónaposan kell, ha sokat van hason, idővel elkezdi majd.
      A babaúszás mindenképpen hasznos lehet a mozgásfejlődése szempontjából, de külön fejlesztésre nincs szükség.

      • Noémi

        2011. január 16. vasárnap

        Nagyon köszönöm! Noémi

      • Noémi

        2011. február 04. péntek

        Kedves Ági!
        Kislányom 8 hónapos korára egyik napról a másikra nagy lendülettel kúszni kezdett, és forog is, amit korábban szintén nem csinált. Most már 6-8 négyzetmétert meghódít a lakásból nap mint nap, felfedezi a bútorokat. Köszönöm a válaszod! Noémi

  • Anikó

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ági!

    A kisfiam 8 és fél hónapos mozgékony baba. Négykézláb mászkál, lépcsőre is felmászik. A gondunk az hogy ahol teheti feláll, ha elfáradt gyakran vágja hanyat magát. Mászásból felül úgy hogy előre dőlve támaszkodik a kezére, egyenes háttal viszont egyáltalán nem tud ülni az állása is instabil és leereszkedéskor is gyakran veszíti el az egyensúlyát. Gond-e hogy még nem tud egyenes háttal ülni? Hogy lehet ebben fejleszteni? (gondolom akkor nem esne annyit) A felállás annyira izgalomba hozza hogy éjjel is sokszor felsír és feláll a kicsi ágyban. Sajnos a sok esés sem bátortalanítja el.

    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Ha magától ül fel, akkor ülhet, de ne sokat, mert még nem elég erősek a hátizmai, ezért ül görbe háttal.

      Állásból azért esik el, mert még nem tud leülni. Ilyenkor, amikor feláll, állj mellé és segíts neki begörbíteni a térdeit, ha ezt többször egymás után megcsinálod, akkor rá fog jönni, hogy így lehet leülni.

  • Móni

    2011. január 05. szerda

    Kedves Ági!

    Sokat szoktam olvasgatni a honlapod, nagyon hasznosnak találom! 🙂

    A kérdésem a következő: kisfiam karácsonykor volt 8 hónapos, és még nem kezdett el kúszni. Nagy baba hosszra és súlyra is (kb 11kg lehet most), és elég kényelmes típus. 🙂 De nagy erő van benne, már igen pici korában szépen kinyomta magát hasonfekvésben. Nem szeretett sosem hason lenni, de mindig hasra tettem, ahányszor csak lehetett, és már egész sokáig is elvolt hason, ha úgy foglalkoztam vele. Próbálom játékkal motiválni, ezen kívül ellentétes kéz-láb érintéssel stimulálni a megfelelő agyi folyamatokat, egyelőre mégsem látok változást. Nagy ritkán mintha picit hátrébb csúszna, de ez sem kúszás, inkább véletlenszerű csúszás. Előre – ha olyan felületen van – inkább a lábával próbálja magát előre tolni, és nem a kezével húzni.

    Mit javasolsz, mit tegyek?

    válaszod előre is köszönöm és Boldog Új Évet kívánok!

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Nincs miért aggódnod, nagy baba ugyan, de nincs lemaradva semmivel, hiszen kúszni csak 9 hónaposan kezdenek a babák átlagosan. Egyébként először a lábukkal kezdik el magukat tolni és nem a kezükkel húzni, tehát ha ő már ezt próbálgatja, akkor menni fog neki.

  • Monika

    2010. december 16. csütörtök

    Kedves Ági
    Az én kisfiam 8 honapos és három hetes nagyon hosszú ideg ül egyedül és ügyesen átfordul már, csak éppen semmi látszata,hogy akarna mászni.egyszerűen nem szereti a hasán kezd sirni nem tudom hogy segitsem hogy nesirjon ha a hasára kerül.
    az a kérdésem,hogy van olyan baba melyiknek kimarad a maszás?Vagy őrőkölheti hogy én nem másztam?
    Elöre is köszönöm

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Kúszni 9, mászni 10 hónaposan kell tudni, tehát még bőven van rá ideje. Legyen minél többet hason és idővel megjön a kedve hozzá. Lehet olyan, hogy egy babánál kimarad a mászás, de ez semmiképpen nem jó, mert ez egy idegrendszeri érési folyamat, és az a jó, ha a teljes folyamaton végigmegy a baba, az átfordulástól kezdve a kúszáson át a mászásig és a felállásig, ha ugyanis egy lépcső kimarad, akkor az idegrendszerében azok a szinapszisok nem fejlődnek ki, ami az adott mozgáshoz tartozik, és ezek hiánya később diszlexiát, számolási nehézségeket okozhat az iskolában. Nálatok azonban szó sincs erről, a mozgásfejlődése a korának megfelelő, valószínűleg csak arról van szó, hogy imád ülni, ezért semmi nem motiválja a kúszásra, jó lenne, ha kevesebbet ültetnéd és többet lenne hason.

      • Monika

        2010. december 22. szerda

        Nagyn koszonom valaszodat, remelem megkedveli a hasan es nem lessz semmi problemank a suliba.ez nagyon zavar engem es agodom ezert.de akkor meg van ideje maszni tanulnia!megegyszer koszonom szepen!!!

  • Ildi

    2010. december 11. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom ma 9 hónapos. Stabilan ül, de ha hasra fektetem csak hátrafele tolja magát előre nem. Ez már kúszásnak számít? Nem vagyunk lemaradva a mászással? Azt hallottam, ha nem mászik akkor vmelyik agyféltekéje nem fejlődik.

    Köszönöm válaszod!

    Ildi

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Igen, ha hátrafelé már kúszik, az kúszásnak számít, nincs lemaradva, mert mászni csak 10 hónaposan kell tudni.

  • Anita

    2010. november 10. szerda

    Szia Ági!
    Kislányom 10 hónapos, már 7 hónapos korában ült és ekkor kezdett el kúszni is, most már egy ideje fel is áll és ha a kezünket fogja akkor sétál is, de abszolút nem mászik! Szeretném kérdezni hogy kell e aggódni vagy esetleg valamivel lehetne ösztönözni a mászásra?
    A nagyobbik lányom is kb. 10 hónaposan kezdett el mászni de csak azért mert nyár elején kitettem a fűre egy plédre és amikor próbált kúszni csiklandozta a fű, rá egy hónapra el is indult!
    Ezt a kisebbikkel nem tudom megcsinálni mert rossz idő van!
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Ösztönözni nem lehet a mászásra, gyakori, hogy a kúszásból felállnak, és csak utána kezdenek mászni, ez egyáltalán nem gond. Az állás helyváltoztatásra nem jó, ezért idővel magától akar majd mászni, mert úgy messzebb jut el.

  • Marianna

    2010. november 09. kedd

    Kedves Ági !

    Kisfiam 7 hónapos , és egyszerűen nem hajlandó ülni . Próbálkoztunk azzal , hogy a hátához ülünk . Úgy egy ideig elvan , de ha meglát valamit , pl. a pléden valami mintát , vagy bármit , ami neki tetszik , egy mozdulattal oldalra fordul és már a szőnyegen fekszik . A háziorvosunk 5 és fél hónaposan megkérdezte ” érdekes ” hanglejtéssel , hogy „ Még nem ül ?!?! ” Van egy védőnő ismerősöm kb. 30 éve vezető védőnő ,(nem az akihez járunk ) ő azt mondta , ne erőltessem , majd eljön mindennek az ideje , még csak véletlenül se ültessem támasztékkal sem . Én mégis aggódom, mert sok ismerősöm gyereke ennyi idősen már áll(t).Tudom , hogy nem célszerű hasonlítgatni , de nagyon aggódom . Ügyesen forog , bejárja így az egész szobát . Mindent elér , amit akar. Elég nagy gyerek , 9 kg és 74 cm . Van-e okom aggodalomra ? Köszönettel : Puskásné Marianna

  • G.Dóra

    2010. október 22. péntek

    Kedves Ági,

    kislányom 8,5 hónapos. Ahova el szeretne jutni oda mindenhova elgurul. Van egy nagy szőnyeg leterítve neki a nappaliban, amiről pillanatok alatt legurul, aztán a parkettán akár percekig hasán körbe-körbe löködi magát, mert az csúszik, ezt látszólag nagyon élvezi, majd tovább gurul. Már egyre többször emelgeti a fenekét a magasba amikor hason van, de olyankor a felső teste lent marad a földön, tehát négykézlábra még nem állt, csak talán egyszer, de azt is alsókar támaszban. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt lehet kúszásnak nevezni? És hogy nincsen nagyon lemaradva? Azzal, hogy mindenhova el tud gurulni nem fog nagyon kitolódni a mászás megtanulása? Tudom valamivel mászásra ösztönözni? Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ha gurul, és hason körbe-körbe vagy kommandós tartásban próbál kúszni, akkor semmi gond nincsen. Egyébként sincsen lemaradva: kúszni 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kell tudni.

  • Bobákné Kalmár Hajnalka

    2010. október 19. kedd

    Kedves Ági!
    Lányom 8és fél hónapos, már jó ideje fel tud ülni, egy hónapja megtanult felállni, a bébikomppal 2 nap alatt megtanult eljutni bárhová. Nem szívesen teszem már a kompba, mert úgy látom túlzott biztonságérzetet adott neki, hogy nem esett el vele, egyáltalán nem próbál lépdelni előre, ha nincs benne. Állni már percekig áll kapaszkodás nélkül is, kapaszkodva oldalra el is lépeget, csak előre felé nem. Tudom, hogy nincs elkésve, csak azt szeretném tudni, hogy rosszat tettem-e a bébikomppal, vagy csak még nem érett-e arra, hogy egyedül is meg merjen próbálkozni? Kell-e segítenem és hogyan?

    Másik kérdésem a rectus diastasissal kapcsolatos. Tudok-e valamit tenni azért, hogy ezek az izmok jobban erősödjenek és ne boltosuljon előre a köldöke?

    lőre is köszönöm a választ!

    Bné

    Válasz: A mozgásfejlődése a koránál jóval előrébb jár, nem kell aggódnod miatta. Először mindig oldalazva lépegetnek a babák, ez nem a komp miatt van, hanem azért, mert így biztonságosabb, az előre lépegetéshez sokkal nagyobb térérzék kell, ennek ki kell fejlődnie. Tehát nem rontottál el semmit 🙂

    A hasizom a mászástól, kúszástól, járástól fejlődik, ezen te nem tudsz segíteni.

  • Kochán Krisztina

    2010. október 13. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 és fél hónapos. Jelenleg képes térd-kéz-lábon állni, ebből felnyomja magát lábai kinyújtásával négykézláb állásba, ringatózik, két-három „lépést” tesz előre a kezeivel, térd-kéz-láb állásból -fenekét oldalra letéve – ülő helyzetbe kerül, stabilan ül. Tudom, hogy viszonylag koraiak ezek a mozgásformák, de mi sosem erőltettünk semmit, nem befolyásoltuk direkt módon. Ami miatt aggódom: annyira szeret ülni, hogy félek, elmarad a rendes mászás. Jelenleg úgy változtat helyet, hogy a kezeivel előre lépeget, aztán oldalra helyezve a fenekét leül – utána újra előre dől…stb.
    Nagyon sokat van a földön, van lehetősége a mozgásra.
    Szerinted van már most értelme annak, hogy törölközővel megtartva kicsit ösztönözzem a térden maradásra? (most nem igazán tetszik neki- nem szívesen erőltetem) Vagy még korai? Várjak inkább, hátha ráérez a kis idegrendszere?
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Kochán Krisztina

    Válasz: Mivel magától ilyen ügyesen és gyorsan fejlődött, semmi értelme nincs, hogy ösztönözzed, gyakoroltassad is, ha képes lesz rá, akkor majd magától fog mászni is.

  • Mónika

    2010. október 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 nap múlva lesz 9 hónapos és még semmi jelét nem látom annak, hogy kúszni/mászni akarna. Ha háton fekszik, vagy időnként felültetem jól eljátszadozik egy ideig, de ha elunja magát vagy eldől inkább sír, minthogy mozogjon. Ha a hasára teszem egy gyors mozdulattal átfordul a hátára, de vissza a hasára csak akkor fordul, ha álmos és aludni akar. Viszont éjszaka álmában 3-4-szer felkúszik a kiságyban. Kell-e aggódnom és segíthetem-e a mozgásfejlődésben?
    Előre is köszönöm, üdvözlettel, Mónika

    Válasz: Segíteni nem tudod csak azzal, ha hasonfekvésben ösztönzöd arra, hogy játsszon, pl. odafekszel elé és játékokat mutatsz neki, labdát gurítasz felé stb. A leírásod alapján azonban hamarosan kúszni fog, csak most még nem igazán érdekli a dolog.

  • BAL

    2010. október 01. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom most 9 hónapos és nem nagyon szeret kúszni még. Nagy pléden el-eljut ide-oda, valahogy mindíg lekeveredik a plédről, inkább hátrafelé szokott mozgolódni, illetve a körbeforgást csinálja.
    Bután fog hangzani lehet, de mi számít kúszásnak, az is ha csak épp 1 métert mozog el előre vagy hátra? Van erre valami szabály, hogy végig kell kúsznia az egész szobán, vagy mekkora távokat kell megtennie?
    Már 1 hónapja ül biztonsággal, (bár egyedül még nem tud felülni) és én hagytam is neki eddig.
    Mennyire tettem rosszat, hogy néha több mint 1 órát is ülve hagytam játszani? Már nem szeret hason lenni így inkább ültettem, de most olvastam, hogy ez rossz. Lehet ebből baja a későbbiekben?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Ez már kúszásnak számít, de nem elég hatékony. Nincs erre szabály, mennyit és hogyan kéne kúsznia, ha képes körbe és hátra kúszni és 1-1 métert megtenni, az már kúszásnak számít. Ha stabilan egyenes háttal vagy megtámasztva ült, akkor nem lesz baja. Ha görbe háttal a kezére támaszkodva, az később gerincferdülést okozhat.

  • Koller Anita

    2010. szeptember 24. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a választ, akkor bízom abban, hogy idő kérdése csak a járás.
    Üdv.:Anita

  • Koller Anita

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam pár nap múlva 18 hónapos, és még nem tud járni. A 36. betöltött hétre született ( anyai hipertónia miatt, a gyermeknek csak pár órában kapott oxigént -légzés támogatás céljábó-, és pár napon belül be is sárgult, így „kék” fény alatt tartották).Csípőszűrésen nem volt probléma ( bár én otthon az első pár hónapban terpeszpelenkában altattam, és naponta többször is tornáztattam).
    Időben oldalra fordult, de 9 hónaposan még nem tudott kúszni, sem mászni. Ekkor jelentkeztem a Korai Fejlesztőben, ahol azt a szakvéleményt kaptuk, hogy a gyerek csak a nagymozgásban van megkésve ( finommotorika, szociális viselkedés rendben).Ezt követően 3-4 hetente egyszer 6 hónapon keresztül jártunk tanácsadásra. A kisfiú elkezdett kúszni, majd mászni is. A nyári hónapokban nem kellett mennünk, bár azt mondták, hogy szeptemberre futni fog a gyerek. Hát nem…! Közben a nyáron ortopédiára is elvttem, mert nagyon lábujjhegyen járt a gyerek, amikor a kezét fogva járattam. Achilles ín rendben, és a gyermek neurológiai szakvélemény is negatív.Most Dévényi tornára járunk ( mint kiderült a nyaki-és háti izomzat letapadt) azon már segítettek, a sarkát is általában szépen leteszi, de nem jár és nem is szereti ha vezetem.Mindig csak mászni akar, de azt kitünően csinálja és mindenhol feláll,de sajnos járni NEM TUD, pedig 18 hónapos. Mit tegyek, már nem tudom hova, kihez fordulhatok???
    Előre is köszönöm válaszát.
    Tisztelettel: Anita

    Válasz: Ha jártok Dévény tornára, akkor nem kell senkihez sem fordulnod. Mivel szépen és biztosan mászik a baba, ezért most ezt fejleszti tökélyre, ezáltal fejlődnek ki azok az izmok és képességek, amik majd a járáshoz kellenek. A kézen fogva jártatás kifejezetten veszélyes, késlelteti a valódi járást, mert nem a járáshoz szükséges megfelelő egyensúlyt szokja meg a baba. Amiben segíthetsz neki, ha kap olyan járássegítőt, amit maga előtt tolhat, mert ez segít neki a biztonságos felállásban és az egyensúly megtartásában.

  • Andrea

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 7,5 hónapos és a mozgásfejlődésével kapcsolatban lenne kérdésem.
    4 hósan hasról hátra fordult
    5,5 hósan hátról hasra
    ezt a forgást tökéletesítette
    6,6 hónapos koriági, ugyanis ekkor elkezdett körbe-körbe kúszni
    Most 7,5 hónapos és még „csak” körbe-körbe kúszik. Egész nap habtapin van a földön (kivétel az etetés és a séta) imád hason lenni, szépen tartja magát, tenyerén támaszkodik és hason szépen nyúl a tárgyakért. Hason mikor körbe- körbe kúszik szépen összhangba hozza a kezét és a lábát. Bár ezzel a körbe-körbe kúszással mégigis valahogy megoldja, hogy mindig lecsússzon a habtapiról.
    Kérdésem ezzel kapcsolatos, nem gond, hogy még előre nem tud kúszni ennyi idősen?
    Másik kérdés:
    Etetőszékben etetem, aminek a háttámláját megdöntöm, hogy ne derékszögben üljön, ő mégis előre húzza magát és derékszögben ül. (habtapin felültettem és minden támaszték nélkül stabilan ül, bár ültetni nem ültetem)
    Kérdésem az lenne, hogy nem gond, hogy még nem tud egyedül felülni, stabilan viszont mégis megül?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv,
    Andi

    Válasz:A mozgásfejlődése tökéletes, kúszni „rendesen” 9 hónapos korban kell tudni, tehát még bőven van ideje. Az nem gond, hogy már tud ülni stabilan, de felülni még nem tud, felülni ugyanis csak 10 hónaposan tanulnak meg a kicsik.

  • Zsuzsa

    2010. szeptember 14. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam egy hét múlva 9 hónapos lesz. Anyósom gyógytornász ismerőse szerint kissé kényelmes a fiú. Az első önálló hasról hátára való fordulást 5 hónaposan tette meg, majd hosszú ideig nem volt hajlandó megpróbálkozni a hátról hasra való fordulással (persze, mert nem állt érdekében, hiszen aludni hasán fekve szokott…). Mindenesetre a gyógytornász tanácsára néha „megforgattuk”. Hét hónapos kora óta önállóan forgolódik. Éppen betöltötte a nyolcadik hónapját, amikor megkísérelte a kúszást, de nehéznek találtatott számára: mivel közben felemeli a popsiját, rendszerint oldalra billen, és eldől. Ezt kivédendő eleinte csak a fal mellett közlekedett kúszva, végül azt is abbahagyta. Egy hónapja csak gurul, mert így is remekül elér minden kívánt pontot. A gyógytornász szerint ismét be kellene avatkozni a mozgásfejlődésébe.
    Tényleg szükség van a segítségre, vagy hagyjam, amíg a fiamban ismét megérik az elhatározás a kúszás problémájának önálló megoldására?
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Beavatkozni nem kell, ha már próbálkozik vele, akkor hamarosan sikerülni is fog neki.

  • Rita

    2010. augusztus 13. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a választ.
    Egyébként azóta a lányom el kezdet mászni :), nem sokat, de egyértelműen mászik négykézláb, úgy hogy remélem most már nem lesz gond.

    Még egy kérdésem lenne?!
    A lányomnak kinn van az alsó két foga a felsők még nem bújtak ki, ez okozhatja az állandó éjszakai felkelést?.
    Mindent rág, de olyat is csinál éjszaka hogy felül a kiságyba és el kezd tapsolni, mászni.
    A cumit nem kéri, visszaaludni nem nagyon akar,mert keservesen felsír, és csak szopival lehet megvigasztalni.
    Mit tehetnék? Adom neki a chamomillát akkor kicsit nyugodtabb vagy próbáljam ki a fogzásra való homeopátiás kúpot hát ha attól jobb lesz az alvás?,Mert ez igy elég fárasztó,próbáltam magunk közzé is venni de az sem segít mindig.Mostanában már kétóránként fel sír?!
    Üdv. K.né Rita

  • Rita

    2010. augusztus 06. péntek

    Kedves Ági

    A kislányom 9 hónapos és még nem mászik, azaz ez igy nem igaz négykézláb nem mászik,mert mindenen átmászik és bemászik, viszont a védőnéni azt mondta nem jó ha kimarad a mászás , mert az írás és olvasás zavarhoz fog vezetni a későbiekben. Most ült fel nem rég önállóan és inkább állandóan vissza tolja magát ülésbe és szívesen kúszik és fölhúzza magát térdelésbe sőt néha feláll is ez tetszik neki, kell agódnóm hogy lesz baja a kislányomnak? Sokan azt mondják keresük fel a neurológust.
    Vagy hagyam amig maga rájön a négykézláb mászásra!?
    Üdvözlettel , K.né Rita

    Válasz: 9 hónaposan még nem kell másznia, csak kúsznia. Előfordul, hogy ebből már fel tud állni a kicsi, de ez nem azt jelenti, hogy kimarad a mászás, csak azt, hogy előbb tanult meg felállni, de a helyváltoztatáshoz másznia kell, álldogálva nem jut el sehova, erre ő is rá fog jönni.

  • karolinn

    2010. július 25. vasárnap

    Az lenne a kérdésem, hogy gond-e,ha a 8 hónapos lányom (koraszülött volt 6-7héttel)
    feltérdelve hintázik, előre kilövi magát, de nem mászik, kúszik. De kb. 1 hónapja stabilan ül, mászás helyett az lett. A fenekét ide-oda teszi, mozog,de nem tesz meg nagyobb távot. Nekem nem tűnik célirányosnak.
    Nagyon aktív, de nem halad. Sokat beszél, sokat játszik, de legszívesebben ülve.Hiába teszem hasra, visszaül.

    Válasz: Ez nem gond, kúszni 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kell tudni. Általában azok a babák, akik hamar megtanulnak ülni és szeretnek ülni, kicsit később kúsznak, mert az ülés kielégíti a kíváncsiságukat. Mivel ő koraszülött volt, ezért nála a módosított kort kell nézni, ezalapján a mozgásfejlődése kicsit előrébb tart a koránál, tehát aggodalomra semmi ok.

  • Eszter

    2010. július 11. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 7,5 hónapos, kb 2 hónapja kúszik. Kezdetektől fogva csak a bal lábával löki meg magát, a másikat húzza maga után. Először aranyosnak találtam és nem foglalkoztam vele, tegnap viszont olvastam valahol, hogy ha 9 hónaposan is féloldalasan kúszik, gyógytornászhoz kell vinni.
    Mi ebből az igazság? Milyen problémák lehetnek ebből? Hogyan tudnám segíteni Őt?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Eszter

    Válasz: Ez nem féloldalas kúszás, ott a kezét is húzza a baba. Sok baba az elején így kúszik, aztán fokozatosan rájön, hogyan hatékonyabb, csak akkor kell ezzel foglalkozni, ha a kezét sem használja azon az oldalon.

  • Katinka

    2010. június 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Én nagyon büszke anyuka vagyok, kicsi fiam 9 hónapos lesz 2-án és mindent a leírtak szerint csinál csak pár hónappal előbb pl a mászást 6 hónaposan kezdte el. És mostanában kezdte el mondogatni hogy baba, bábubu, bababa, bábá, de ez még csak gőgicsélés szerintem, amúgy nagyon fürge és ügyes, már áll is persze segítséggel, de próbálkozik megtartani az egyensúlyát, és néha már csak egy kézzel kapaszkodik. Viszont nevezni is tud mert párszor megmutatta, de ritkán mosolyogni mosolyog de nevetni nem, viszont a múltkor kisgyerek társaságában volt aki szinte vele egyidős és annyira élvezte vele a játékot akkor sokat nevetett, Valószínű hogy babatársaságba kellene vinnem többször.
    köszönöm hogy ezt megoszthattam!

  • Heni

    2010. június 24. csütörtök

    SZIASZTOK!KISLÁNYOM NYOLC HÓNAPOS ÉS SEMMI MÁST NEM CSINÁL MÉG CSAK GURUL.A SZOBÁBAN BÁRHOVÁ ELGURUL DE NEM MÁSZIK NEM ÜL.NAGYON FÉLEK MI LEHET A BAJ?!TUDNÁTOK VALAMIT TANÁCSOLNI? ELŐRE IS KÖSZÖNÖM SZIASZTOK

    Válasz: Nincs miért félned. 8 hónaposan még nem kell tudnia mászni, 10 hónaposan kell tudni mászni, 9 hónaposan kúszni. Ha gurulva közlekedik az jó, örülj neki és ne akard siettetni a mozgásfejlődését.

  • nyaradie

    2010. június 08. kedd

    Kedves Ági!

    A kislányom 9 hónapos és kb. 2-3 hete kúszik hatékonyan, kicsit furcsán csinálja, mert bár mind2 kezét egyszerre használva húzza magát, csak a bal lábával rúgja el magát a földtől, de a jobb is csinálja a mozgást, csak a levegőben. Most 7. alkalommal megyünk dévény szakgyógytornászhoz, aki szerint le vannak tapadva a kislányom izmai, azért nem tudott „elindulni”. Bár nem szereti, nagyon hasznosnak tartom. Már alkaron támaszkodva négykézlábra is áll néha és „kutyázik”. Ami aggaszt, hogy továbbra is, bár kevesebbet „repülőzik”, feszti magát hason, illetve hogy tekergeti a lábfejeit, „vezényel” a karjaival. Szerinted kellene még valamilyen szakemberhez fordulnunk? A gyógytornász a TSMT-t javasolta, hogy azzal sokat gyorsthatnánk a fejlődésén, bár nem feltétlenül szükséges.

    Köszönöm a válaszod:

    Eszter

    Válasz: Most teljesen a korának megfelelő a fejlődése, a Dévény torna mellett nincs szüksége más fejlesztésre.