Tévézzen-e a baba?

Nagy a csábítás, hogy a manapság minden kábeltévéhálózatban megjelent baba-csatornák elé leültessük néha a kicsiket. A legfontosabb érv az szokott lenni, hogy ez leköti őket, tetszik nekik és „különben sem árthat, hiszen babáknak van”. Nos, sajnos árthat – ez derült ki a közelmúltban több kutatásból is.

A gyermek agya 2 éves korig több, mint kétszeresére nő. Ezalatt az idő alatt alakulnak ki benne azok a idegsejt-kapcsolatok, amik a későbbi gondolkodást befolyásolják. Amikor a baba játszik, akkor sokféle inger éri: látja a játékot, nyúl érte, hallja a hangját, ahogy hozzáér, érzi a fogását, ő maga is mozog közben, sőt a játékkal kapcsolatban még érzelmei is vannak. Bármilyen élmény éri a kicsit számtalan úgynevezett szinapszis, azaz idegsejt-kapcsolat alakul ki az agyában. Minél több és minél összetettebb szinapszis alakul ki 2 éves korig, annál okosabb lesz a kicsi. Amikor azonban tévét néz, kevesebb inger éri, hiszen csak képet lát és hangot hall, tehát nem lesznek elég összetettek azok az idegsejt-kapcsolatok, amik kialakulnak.

Tévézzen-e a baba?A legjobb és legösszetettebb kapcsolatok akkor alakulnak ki, ha az édesanyjával játszik a baba, hiszen ilyenkor nemcsak élményei, hanem érzelmei is vannak, ezen belül is főként a mozgásos játékok a jók, amikor egyszerre érik érzelmi, szellemi és mozgásos ingerek. Ezt a megközelítést egy Spitzer nevű német kutató írta le 2005-ben.

A televízió emellett megterheli a gyermek idegrendszerét, mivel a mindennapi életnél sokkal több ingert hordoz, ez pedig kihatással van a későbbi tanulási képességekre is. Egy szintén német kutatók által végzett, 10.000 gyermeket vizsgáló felmérés kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik 3 éves kor alatt napi 3 óránál többet töltöttek a televízió előtt, kevésbé helyesen beszéltek, kisebb a szókincsük és gyengébben teljesítettek olvasási, szövegértési feladatokban.

Emellett az idegrendszer túlterheltsége alvászavarokhoz, nyugtalansághoz is vezethet.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne nézzen mesét a kicsi, hiszen a televíziózás, a filmes kultúra manapság már a mindennapok része, azonban néhány alapszabályt mindenképpen be kell tartani:
– Semmiképpen ne nézzen tévét az 1 év alatti gyermek,
– 1 éves kor felett naponta 4-5 alkalommal rövid 6-8 perces meséket lehet nézni, de együtt, a szülővel közösen,
– 2-3 éves korban ez már kicsit emelkedhet, de 3 éves korig legyen túlsúlyban a rövid, legfeljebb 10 perces mesék aránya és a közös mesenézés,
– 3 éves kor felett se nézzen napi 1-2 óránál hosszabban mesét a gyermek, részesítsük előnyben az egyéb önálló elfoglaltságokat a gyermek lefoglalására, és minden nap legyen mozgásos program valamint közös játék a gyermek napirendjében.

Szeretnéd nyomon követni terhességedet és a baba fejlődését hétről hétre? Az egyetlen magyar nyelvű hírlevél, ami 4 hetes várandósságtól 4 éves korig segít nyomon követni a baba fejlődését hétről hétre e-mailben. Irakozz fel most! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Ibolya

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági!

    Mi is egy szobában élünk a picivel, így szoktunk tévézni körülötte. Viszont ügyelünk arra, hogy olyan műsorokat nézzünk, amelyekben nincsenek erőszakos megnyilvánulások (riportműsorok, ismeretterjesztő filmek, esetleg komédiák) tehát kerüljük az éles zaj- és, fényhatással járó műsorokat. A kérdésem az lenne, ez árthat-e a kicsi idegrendszerének, ha ő például alszik eközben. Jelenleg 10 hetes a lányom. Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      A tévé önmagában erős zaj- és fényhatásokkal jár, semmiképpen sem természetközeli, amit ott lát és tapasztal a kicsi. A legjobb az, ha egyáltalán nem szól körülötte, hiszen ez állandóan villódzással és háttérzajjal jár, amit álmában is ugyanúgy tapasztal a kicsi. Ha egy szobában laktok, akkor esetleg érdemes a kicsi ágya fölé baldachint vagy függönyt tenni.

  • Szemak Zsuzsa

    2010. június 20. vasárnap

    Kedves Agi,

    Szeretném megkerdezni hogy art-e a kisfiamnak (Botondnak hivjak es 19 honapos) ha angol nyelvu rajzfilmeket nez a tv-ben,mivel a magyar nyelvueket elutasitja,egyszeruen nem nezi.Ami viszont angolul megy,egy baba csatornan,azt nezi,reggel kicsit es este ,lefekves elott,kb 10-15 percnyit.

    ELore is koszonom a valaszod.
    Zsuzsa

    Válasz: Ártani nem árt ennyi mesenézés, sem az, hogy angolul van.

  • Gabriella

    2010. április 07. szerda

    Szia Ági! Az én kislányom 8hetes és azt szeretném kérdezni hogy ihat e narancslevet. Köszönöm szia

    Válasz: A citrusfélék, így a narancs is erősen allergizáló gyümölcsök, legjobb, ha csak 1 éves kora után kap ilyet a baba. 8 hetesen teljesen elég neki az anyatej (vagy tápszer) esetleg forralt, lehűtött víz.

  • CSIGASAMAN

    2010. április 07. szerda

    Sziasztok
    Szerintem ha nem egy szobaban el az egesz csalad, akkor fel sem kell hogy meruljon a problema. En most már el sem kezdeném TV-ztetni aktivan vagy passzivan gyereket, hiszen minek…? Ugyanugy ahogyan nyalókat,csokit sem kaphat még stb. Most 2 éves lesz a gyerek és nincs TV a lakasunkban, nekunk sem nagyon hianyzik.Meset es gyerekzenet hallgatunk.Hozza kell tennem,ha csaladi régi videokat nézunk az unokatesokrol, kutyankrol azt o is latja es tetszik neki. Igazi TV-zest kitolnam amig lehet…

  • Petra

    2010. március 31. szerda

    Én is azt gondolom, mint B. Szilvi, hogy rövid ideig tartó mese, mely gyermek korának megfelelően van kiválasztva, nem lehet káros, akár napi szinten sem. Ez hozzá tartozik a napi elfoglaltságokhoz. Mi is szoktunk gyerekdalokat, mondókákat nézni, hallgatni dvd-n, főleg a téli időben, mikor még túl sokat ki se mehettünk a nagy hidegben. Kisfiam 19 hónapos, és nagyon szereti hallgatni és nézni is a kedves animációkat (maximális időtartama kb. 30 perc)Ennyi véleményem szerint belefér. Ezeket a dalokat vagy mondókákat én is éneklem neki.
    Mostanában fordul elő többször, hogy a Jim Jam gyerekadón a TV-ben megnézzük együtt a gyurma cicákról szóló mesét, mely 5 perces és van még 2 perces zenés animáció is. Hosszabb ideig nem ül egy helyben a kisfiam. De erre a pár percre bekapcsolom a TV-t, ő pedig mutogat és mosolyog, annyira tetszik neki. Ezt az örömöt nem akarom elvenni tőle. A nap hátralevő részében pedig van bőven kreatív-fejlesztő program, amiben estére rendesen el is fárad, de látom, hogy napról napra többet tud, szépen fejlődik. A mese pedig hozzátartozik gyermekeink fejlődéséhez is, és tanulni is lehet belőlük. Napközben nagyon sokat olvasok is neki ( bár már nagy részét fejből is tudom 🙂 ) mert a mesekönyveket is imádja. A diavetítős időszakot is várom, és az esti mesét, amit én mesélek lefekvés előtt, de még nincs abban a korban…

  • Gyömbi

    2010. március 28. vasárnap

    Több gyerekkel még bonyolultabb a dolog. Én abszolút ellene vagyok annak, hogy kisgyerek TV-t nézzen – elméletben… 🙂
    Aztán magamon is észreveszem, hogy egy-egy fárasztóbb nap végén, bizony hosszabb ideje megy már a DVD, mint eredetileg terveztem… Megválogatjuk, mit nézhetnek – de ez is egyre nehezebb, mert a 6,5 éves a Palacsintás királyt szeretné, a 4,5 éves a Süsüt, és, ami nagyon elgondolkoztatott, amikor a legkisebb (2 éves sincs), visítva követeli a Nííímmmó-t… Pedig látszólag nem köti le, amit a nagyok néznek… De egyre gyakrabban ül le melléjük. Félek, hogy nagyon elrontjuk… Lelkiismeret-furdalásom van ilyenkor, de mégsincs energiám külön-foglalkozást csinálni neki az esti mese alatt. Örülök, hogy nyugodtan az asztalra tudom tenni a vacsorát… Ennyit az elveimről…

  • Mma

    2010. március 25. csütörtök

    Szia Ági!

    A lányom 2 hét múlva lesz 1 éves:) Teljesen megbabonázzák a reklámok… Amint elkezdődik a reklámblokk nem lehet vele semmit sem kezdeni, ha kikapcsolom lázad, és már próbálja vissza kapcsolni. Ha beszélek hozzá nem figyel mert kerülget, hogy láthassa. Újabban felmászik az ágyra és onnan nézi de csak a reklámot. Ezt még lehet vagy próbáljam leszoktatni?
    köszönöm

    Válasz: A reklám hihetetlen hatással van a gyerekekre, mert mozgalmas, rövid – pont úgy van kitalálva, hogy odafigyelj rá, csak bennünk felnőttekben már van egyfajta reklámvakság, a gyerekekben pedig nincs. Szerintem jobb, ha nem látja őket egyáltalán.

  • G Péter

    2010. március 21. vasárnap

    Kedves Ági!
    Mit tegyünk akkor ha egy szobában lakunk a babával? Ha mi nézzük a tv-t akkor ő is!
    A kis fiam 10 hónapos!

    Válasz: Sajnos azt kell mondjam, hogy ez nem túl jó neki, pláne, hogy ti „felnőtt” műsorokat néztek, ami tele van erőszakkal. A legjobb az lenne, ha csak akkor tévéznétek, amikor ő alszik.

  • Timi

    2010. március 21. vasárnap

    Pont most próbáltam ki ezt a tv-zés dolgot kisfiamnál, 19 hónapos. Hétfőn belenéztünk párommal a Kárpáthy Zoltánba, közben a gyrekőc is ott sertepertélt, 2 percig nézte, aztán egyáltalán nem érdekelte. Másnap a bebe/baby (?) TV-t bekapcsoltam, na, arra teljesen rákattant, visított, mikor kikapcsoltam egy idő után, aznap legalább 3-szor jött, hogy kapcsoljam be, és még másnap is. Engem ez meggyőzött, hogy tv-zés továbbra se legyen. Mondjuk ez a dvd, amit Szilvi említettél, már szimpatikusabb, együtt éneklés, tapsolás, limitált időben etc.

  • B.Szilvi

    2010. március 20. szombat

    Kedves Àgi!

    Nagyon örülök, hogy szóba került ez a téma is! 🙂
    A fiam 16 hónapos és karácsonyra vettem egy dvd-t, amin gyerekdalok illetve népdalok láthatók kedves kis animációkkal. A doktor nénink azonban azt javasolta – a fenti okokat megnevezve-, hogy még egyáltalán ne nézzen TV-t a gyerek, mert így jutunk majd el 7 éves korára a több órás TV-zéshez, majd a suliban a szövegértési problémákhoz…
    A barátnömnek a szemész mondta, hogy egyáltalán ne engedje a piciket TV-t nézni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy nem lehet a gyerekeket teljesen eltiltani a modern kor vívmányaitól, hanem alkalmanként, együtt kell öket élvezni! 🙂 Ìgy aztán néha-néha betesszük a dvd-t (TV napközben nincs bekapcsolva) és 10 percet együtt énekelünk, tapsolunk a kisfiammal és nagyon élvezi! 🙂
    Szilvi