Tejbepapi a babának

Régebben -amikor még a rossz tápszerek korában feles tejjel itatták a csecsemőket és 2-3 hónapos korban már kekszes almát reszeltek nekik- a tejbepapi a babák életének mindennapi része volt: tápláló és mégiscsak van benne tej. De vajon manapság kell-e adni ilyesmit a babának és ha igen, akkor az instant poros változatot vagy a házilag készültet válasszuk-e?

Tejbepapi a babánakA jelenlegi ajánlások szerint 1 éves korig nem lehet tejet adni még az allergiára nem hajlamos babáknak sem, ezért a tejbegrízt vacsorára kérdése legkorábban 1 éves kor után merülhet fel. De még, ha a tej nem is lenne a gluténallergia elkerülése végett a grízt sem lehetne 9 hónapos kor alatt adni.

Itt vannak viszont a kész tejpépek, rajtuk a felirattal, hogy „4 hónapos kortól”. Anyatejes baba esetén ezeket teljes mértékben kihagyhatjuk az étkezésből (6 hónapos kor alatt úgysem kap mást, mint anyatejet, utána meg a gyümölcsökkel indítunk, amelyeket később teljes kiőrlésű gabonákkal, rizspehellyel tehetünk táplálóbbá). Tápszeres babánál akkor lehet praktikus a tejpép, ha kanálhoz szeretnénk szoktatni, de a gyümölcs nem igazán ízlik neki, illetve ha szeretnénk már egy-egy cumisüveges étkezést teljesen kanalasra cserélni, de jó lenne, ha az étkezés javarészt még tejalapú maradna.

Utazáskor is praktikusak az instant tejpépek, hiszen csak össze kell őket keverni vízzel és már kész is a vacsora. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a tejpépekben tejpor van, tehát allergiára hajlamos babáknak ez sem adható korlátozás nélkül (nekik hypoallergén tejpépet kell feliratnunk).

Ha nagyon szeretnénk tejbepapit adni a kicsinek, akkor akár anyatejből is elkészíthetjük, de a rizstej is alkalmas erre. Cukor helyett használhatunk fruktózt az édesítésre, és tehetünk bele gyümölcsdarabokat is.

1 éves kortól a hagyományos változat is adható, ha nem allergiás a kicsi.

Még több hozzátáplálási tanács az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben. Töltsd le most! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

34 Comments

  • Beáta

    2011. április 27. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 9 hónapos. Sajnos már nem tudom szoptatni. Már eszik teljes adagokat minden étkezésnél. Kap túrót, natúr joghurtot és adok neki tejpépet naponta egyszer. A védőnő azt mondta, ha eszik teljes adagot, akkor nem kell pótólni az anyatejet tápszerrel, de sok helyen hallottam, hogy 1 éves korig kell ilyen esteben tápszer. Adnom kell neki a tápszert?
    Köszönöm előre is válaszát.
    Üdvözlettel:
    Beáta

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ha kap tejtermékeket, tejpépet, akkor nem kell erőltetni a tápszert.

  • Beáta

    2011. április 22. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos. Sajnos már nem tudom szoptatni. Már eszik teljes adagokat minden étkezésnél. Kap túrót, natúr joghurtot és adok neki tejpépet naponta egyszer. A védőnő azt mondta, ha eszik teljes adagot, akkor nem kell pótólni az anyatejet tápszerrel, de sok helyen hallottam, hogy 1 éves korig kell ilyen esteben tápszer. Adnom kell neki a tápszert?
    Köszönöm előre is válaszát.
    Üdvözlettel:
    Beáta

    • szonja

      2011. április 22. péntek

      Kislányom 2,48kg -mal és 48cm-el született most 10 hónapos mosolygós jókedvű baba.Már 3 fogacskája kibújt, és szerintem elég jó étvágyú. A problémánk mégis a súly növekedéssel van.8 hónapos koráig csak anyatejet kapott az első hónapokban volt hogy 1 kilót is hízott.6 hónapos korára bőven megkétszerezte a súlyát.Sajnos az anyatej elfogyott, ezért megpróbáltuk,tápszerrel helyettesíteni. Kiderült hogy tejallergiás a kismanó ezért nem kaphat normál tápszert.Az orvos felírta a Pepti 2-est azóta ezt esszük,és persze a főzelékeket gyümölcsöket sinlacot stb. Most voltunk a 10 hónapos tanácsadáson ,és sajnos kiderült hogy a baba 6 hét alatt nem hízott semmit,ugyanannyi a súlya mint 6 héttel ezelőtt nincs 7 kg. Hozzáteszem hogy amikor kiderült hogy tejallergiás 3 hétig beteg volt, köhögött úgyhogy tényleg nem sokat evett. Kérdésem az lenne hogy mi állhat a probléma hátterében?Válaszát köszönöm:Szonja

      • Vida Agi

        2011. április 24. vasárnap

        Szerintem csak a betegség vetette vissza a hízását. Mivel a leírásod szerint jó étvágyú, változatosan eszik, ezért nincs ok az aggodalomra, ebben a korban egyébkén is már hektikusabb a súlynövekedés.

  • Zsuzsi

    2011. április 06. szerda

    Kedves Ági,

    Kisfiam 16 hónapos. Még mindig szopizik. A védőnő tanácsára elkezdtünk próbálkozni a tápszerrel, de nem fogadja el. (már egy hónapja próbálkozunk) És szerintem a hasa is fáj tőle. A tejpéppel is próbálkoztam, de az sem kell neki. A kérdésem az lenne, hogy erőltessem tovább a tápszert, vagy megfelelő számára az 1 éves kor után adható tejpor is. A kettő között mi a különbség? Tejet még nem szeretnék neki adni.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv,
    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      Ha anyatejes a baba és még szopik, akkor nincs szüksége se tápszerre, se tejpépre ebben a korban, az anyatej mellett a tejtermékeket már kaphatja, ez bőven elég a kalciumpótlásra, illetve a kalcium tartalmú zöldségféléket lehet még adni (spenót, saláta stb.)

  • Évi

    2011. március 29. kedd

    Szia Ági

    4 hónapos lett a babám tegnap, én úgy terveztem, hogy elkezdem a hozzátáplálást. Sokat olvasok aki előbb elkezdte és egészségesek a babák! Én megvártam a 4 hónapos, hogy betöltse és kecskeméti konzerv baracklével kezdtem tegnap. Evés után kb 45 perccel kapobb belőle, meg is evett 3 baba kanállal belőle 🙂 Ma etetés után próbáltam de nem kellett neki. Lehet már jól lakott a 150 ml tápszerrel. (sajnos tápszeres, tej csak 2-3 hétig volt. A nestlé rizses tejpépet mikor kezdhetem? Uzsonnára kínáljam neki? BEBA HA tápszert hamizik egyébként. Lekopogom, hogy nem hasfájós és a családban semmilyen allergia nincs.Almát próbálhatok adni neki így a barack mellett? Barack és alma nyersen reselve és pépesítve jó vagy pároljam, főzzem meg őket? Mikortól ehet burgonyát meg sütőtököt? Azt szabad, hogy megfőzöm a zöldeket, összeturmixolom és berakom pici üvegbe a mélyhűtőbe? Meddig áll el? A felbontott hűtőben tartott gyümölcslevet 2 napig adhatom neki úgy tudom de elég ha kirakom evés előtt a radiátorra vagy csak az asztalra és picit enyhül a hidegsége? Nem akarom melegíteni nehogy megbuggyanjon.
    Köszi (első babás kismama)

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      A rizses tejpépet csak 6 hónapos kor után add, mert glutén van benne.

      Almát el lehet kezdeni, nem kell párolni a gyümölcsöket, elég összeturmixolni.

      Burgonyát is kaphat már.

      Sütőtökkel várd meg a 6 hónapot (de ha a többit már szépen eszi, kezdheted korábban is)

      2 napig tárolhatod a gyümölcslevet, amennyi elfogy belőle, azt egy órával előbb töltsd pohárba és tedd ki, hogy szobahőmérsékletű legyen.

      A zöldségeket lefagyasztva akár 1 évig is tárolhatod.

  • Orban Ildiko

    2011. március 02. szerda

    Szia, kislanyom 8 honapos, es fogyoban van az anyatej. Eddig naponta 2-szer eleg volt, reggel es este, de sajnos mar nem lakik jol a kicsi. Estere Jo ejt! tejpepet kap+ anyatejet, de ugy vettem eszre hogy nem eleg. Napkozben pedig: Gyumolcs, valami fozelek, natur activia, es tejpep. Altalaban ezeket kapja napkozben. Mit javasolnal, anyatej helyett/mellett? Dobozos, zsirszegeny tejet vagy tapszert? Termeszetesen az anyatejjel is probalkozunk meg. Ilyen esetben, aponta mennyi tejre van szuksege egy 8 honapos babanak?

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      1 éves korig, ha nem elég az anyatej és mással nem tudod pótolni, akkor tápszert kell adni helyette, tejet csak 1 éves kor után szabad.

  • Horváth Andrea

    2011. február 05. szombat

    Kedves Ági,

    fiam 5 hónapos, 4 hónapos koráig kizárólag szopizott, igaz küzködtünk/küzködünk sokat,mert tejem néha alig van, néha meg túl sok(kb 2 hónaptól van így, addig semmi gond nem volt).Mivel a 4. hónapban csak 410 grammot hízott(sokat bukott is) a dokinő tanácsára 4. hónapos kora óta tápszeres kiegészítést is kap.(Milumil AR), nem is keveset, napi átlag 200-300 ml,a pótlás délutáni szoptatáskor kezdődik. Naponta 6-7x szopizik.
    1.Van még esélyem hogy növeljem a tejmennyiséget? Má régóta próbálkozom gyakori szoptatással, homeós bogyók, tea nem sok eredménnyel.
    2. Kezdjük el a hozzátáplálást vagy várjunk még vele és ha igen, meddig?
    Kérlek segíts.

    Köszönettel
    Andrea

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      1. A leírásod alapján van elég tejed, a baba ugyanis 410 grammot hízott, ami a 4. hónapban teljesen normális, ha elégedett a baba, jól érzi magát, és a 3. hónaptól megvan a minimum havi 400 gramm hízás, akkor elég a tej. Általában a tej sokkal kevesebb már estefelé, viszont ez normális is, mert olyankor zsírosabb a tej, ezért kevesebb is elég belőle.
      2. Még ne kezdjétek meg a hozzátáplálást, mert a baba emésztőrendszere csak 6 hónaposan érik meg erre, addig nem tudja megemészteni a táplálék nagy részét.

  • Mészáros Adrienn

    2011. január 06. csütörtök

    Kedves Ági,

    Olyan sok a jó ötlet egy kérdésem mégis lenne:
    9 hónapos a kisfiam. Tejbegrízt adhatok Neki? ( természetesen megpróbálnám vízzel megfőzni a grízt és aztán hűtés után belekeverném a tápszert + a gyümölcsöket) Hála az égnek nem valószínű a gluténérzékenység mert sem a párom sem Én nem vagyunk allergiásak semmire illetve már ezelőtt is kapott fehér lisztes dolgokat.
    Még egy dolog, de inkább csak infó a Sinlac-kal kapcsolatban. Bátran kérjen mindenki receptes könyvet a Nestlé-től Nagyon kedvesek voltak Én már sütöttem belőle a babócának kekszet és nagyon szereti. Így a babakeksz sem horribilis áru…
    Üdv és Szép Napot!
    Adri

    • Vida Agi

      2011. január 23. vasárnap

      Tápszerrel vagy anyatejjel elkészítve kaphatja, de talán egyszerűbb tejpépet adni egyelőre.
      Rendes tejes tejbegrízt 1 éves kor után már kaphat.

  • Csillu

    2010. november 25. csütörtök

    Kedves Ági!
    Segíts nekem kérlek, olyan kíváncsi vagyok a véleményedre. Kisfiam most múlt 5 hónapos, eddig csak szopcsizott, most viszont kezd kevesebb tejem lenni. A múltkor azt javasoltad kezdjünk hozzá a hozzátáplásához, amit meg is tettünk, de csak kóstolgatás szinten, alma, őszibarack, előszőr lé, majd püré szinten.
    Az almával bajban vagyunk, mert sajnos pici székrekedést okoz nála (eddig minden nap volt kaki, most pedig 4-5 naponta). Tápszernek a doktornő a Humana HA LC-Pufa-t írta fel. Illetve a Sinlac-ot javasolta, hogy azzal kezdjem el sűríteni a gyümölcsöket.
    1. Véleményed szerint jó a Humana?
    2. Illetve Te is javaslod a Sinlac-ot?
    3. Nem okoz székrekedést?
    4. Kiválthatok már vele egy étkezést a 6-ból?Pl: a fürdés előttit?
    Válaszod nagyon köszönöm előre is!!!!!

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      1. Igen, jó a Humana
      2. A Sinlac laktató és sok benne rost, ezért nem okoz székrekedést.
      3. ld 2.
      4. Igen.

  • victoryv

    2010. október 14. csütörtök

    Kedves Ági!
    kisfiam 6 és fél hónapos nagy baba (8,6 kiló). 6 hónapos koráig kizárólag szopizott, ekkortól kezdtük el a hozzátáplálást. szépen lassan kanalanként haladunk, doki néni tanácsára főzis ebéddel kezdtük. ez egyelőre csak kiegészítés, mellette marad a napi 5x szopi (tejem szerencsére van elég). korábban éjszaka 1x vagy 1x sem kelt, viszont mostanában, miután este nem lakik jól (beájul a szopiba), ezért éjjel 2x is felébred és írtó éhesen veti bele magát a szopizásba. a drnéni ezért felírt neki hypoallergén rizspépet (Milupa HA-pép) estére, mondván ezzel jól eltelítődik és nem fog éjszaka felkelni az éhségtől. de nekem ezzel kapcsolatban van némi ellenérzésem. kell-e egy anyatejes babának tápszert adni, csak azért, hogy végig aludja az éjszakát?
    akkor már sokkal szívesebben kotyvasztok neki rizspépet (anyatejjel), nem szeretném tápszerrel etetni, ha nem muszáj. mi a véleményed?
    a házi rizspépet csinálhatom barna rizs(liszt)ből is? vagy kezdetben inkább a fehér javasolt?
    vagy ne csináljak ebből ekkora kérdést, tökéletes megoldáa a HA-s Milupa rizspép is?
    köszönöm a válaszodat előre is

    Válasz: Nyugodtan adhatsz tápszer helyett rizspépet anyatejjel, és akár fehér, ahár barnarizst használhatsz ehhez, ez jobb megoldás, mint a Milupa rizspép, mert abban tejpor van, míg a tiédben anyatej.

  • Évy

    2010. október 07. csütörtök

    Kedves Ági!
    A hozzászólások között olvastam, hogy szójatejet nem szabad adni még a babáknak. Az én kislányom 11,5 hónapos, nem itatni szeretném vele, csak kukoricadarát főztem neki abból, illetve olyat találtam, ami fele rizstej, fele szójatej. Adhatom ezt neki?
    Köszönettel: Évy

    Válasz: Szóját 1 éves kor után lehet adni, mert allergén, valamint hormont és toxinokat tartalmaz.

  • ny zsanett.

    2010. június 25. péntek

    szia az én kislányom 4 hónapos lesz július 11-én mit adhatok neki enni.mert úgy veszem észre hogy nem elég neki a tejem.előre is kőszönöm.

    Válasz:4 hónapos babának, ha nem elég a tej, akkor tápszerrel vagy mástól származó anyatejjel kell pótolni, nem szabad kanalas ételeket adni még, mert túlterheli az emésztőrendszerét, ami később komoly allergiát okozhat.

  • CUGERA

    2010. június 24. csütörtök

    SZIA!ÉN AZAL A KÉRDÉSEL FORULNÉK HOZZÁD HOGY A BABÁM MOST 3 HÓNAPOS,ÉS TEJEM NEM IGAZÁN VAN ÍGY A VÉDŐNŐ TÁPSZERT ÍRT FEL,ÉN ARA GONDOLTAM HOGY MEGPROBÁLOK NEKI BÉBIÉTELT ADNI CSAK AZ A GOND HOGY 4 HÓNAPOS KORTPL VAN CSAK BÉBIÉTEL.SZERINTED MEGPROBÁLJAM?AMÚGY MEG A SÚLYA MEG FELELŐ 5KGFELET VAN

    Válasz: 6 hónapos kor alatt, ha nem elég a tej, csak tápszert szabad adni, mert a főzelékeket, gyümölcsöket és más kanalas ételeket még nem tudja megemészteni a baba, tehát egyrészt nem jut belőle elég tápanyaghoz, másrészt túlterheled az emésztőrendszerét, ami később allergiához és emésztési gondokhoz vezet.

  • Niki

    2010. április 30. péntek

    Szia.
    Kérdésem az lenne hogy az én fiam most 8 hónapos és hogy kaphat e tejbegrízt persze hígított a tejjel készítve?
    köszi

    Válasz:Nem, 1 éves kor alatt tejet semmilyen formában nem szabad adni.

  • Zsuzsa

    2010. április 28. szerda

    Hello.
    Az én kisfiam 3 hónapos.
    Az a tapasztalatom, hogy nem mindig egyformán termelődik a tejem.
    Néha alig van, néha pedig sok.
    Mit tegyek, hogy mindig legyen több tejem, mert szeretnék lefagyasztani belőle?
    Légyszíves,az e-mailemre is írd már meg, mert hamarabb járok oda.
    Előre is köszi: Zsuzsa

    Válasz: A tej igény szerinti szoptatásnál igény szerint termelődik, tehát pont annyi van belőle, amennyi kell. Ha többet szeretnél, akkor esténként fejjél legalább 20 percet, fejd ki a maradékot és gyűjtsd össze. Illetve lehet olyat is, hogy minden etetés után lefejed a maradékot és azt gyűjtöd össze.

  • maria

    2010. április 05. hétfő

    mit ehet a harom holnapos baba tejport eszik

    Válasz: Semmit. Ha tápszeres a baba, akkor kapjon továbbra is tápszert. Ebben a korban még nem tud mást teljesen megemészteni, ha erőlteted a gyümölcsöket, az megterheli az emésztőrendszerét és egész életre allergiát okozhat. Ha mindenáron kanalasat akarsz adni, 4 hónapos kortól adhatsz tejpépet, azalatt nem ajánlják.

  • Viki

    2010. február 15. hétfő

    Szia Ági!
    Nekem olyan kérdésem van, h. javaslod-e a Sinlac-ot tejpép helyett?
    Kislányom nagyon hasfájós volt (5 hónapos koráig), 1-2x póbáltunk tejpépet, de mintha attól is fájt volna a hasa, ráadásul éjjel, ezért átváltottunk Sinlac-ra.
    5 és fél hónapos koráig csak szopizott, most már délelőtt eszik gyümit, délután kezdjük kóstolgatni a gabonás gyümit, aztán majj jön a főzelék délben.
    Sinlac-ot fürdés előtt szokott kapni, h. kevésbé legyen éhes éjszaka, fürdés után általában még szopizik is.
    Köszi!

    Válasz: Igen, mert nincs benne tejpor.

  • Viki

    2009. október 15. csütörtök

    Kedves Ági,

    véletlenül vettem észre, h az előttem szóló Beánál ugyanaz a kérdés merült fel, mint nálam, történetesen, h tehéntej helyett lehet-e növényi alapú tejet (ill. azzal készült ételt) adni a babának. Itt persze nem a szójatejre gondolok (hiszen a szója az egyik legkomolyabb allergén), hanem zab-, vagy rizstejre. Rákerestem a neten, és a Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint ezeket 6 éves korig nem szabad adni a gyerkőcnek! Akkor most mi az igazság, szabad vagy sem?

    Köszi, Viki

    Válasz: Sok az egymásnak ellentmondó információ, de én úgy tudom rizstejet lehet adni.

  • Bea

    2009. október 08. csütörtök

    7.5 hónaposak vagyunk és úgy tűnik mi sem bírjuk amibe tej,tejpor van! amúgy szopizunk még,adhatok neki rizstejet?vagy azzal készített ételt??????

    válaszodat köszönöm :Bea

    Válasz: Igen, rizstejet kaphat, mert az nem tehéntejből van.

  • Györkös Ágnes

    2009. szeptember 19. szombat

    Szia ha téged nemzavar a dolog nem muszáj elválasztani még hisz egészséges dolog,ha kevés is ami van ez joneki.Nagyon jol csinálod hidd el ! Ha írsz az e-mail cimemre csak 1 mondat,hogy kell recept én küldök neked is szivesen.Amit tudok segitek ha kell orvos aki jo és rendes vagy bármit csak írjatok,mert igy tudok segíteni

  • Györkös Ágnes

    2009. szeptember 19. szombat

    Mindegy hány százalékos. küld el az e-mail cimed nekem és küldök receptet és mindenkinek segitek mindenbe csak írjatok az e-mailomra ott legalább észre veszem hamar.Lehet neki krumpli püre,fözelék,banán jo pépesen,sütötökötnyersen lereszelni ésmegfözni majd tejes habarás az enyim imádta na meg kis cukor bele izlés szerint,én már adtam neki madártejet ha kell a recept írj,sok gyümölcs jo nagyon, a tejpépet az enyim se szerette olyan mint a moslék.Szia írj ha segitsek!

  • Györkös Ágnes

    2009. szeptember 19. szombat

    Szia Katika ne higitsd mert az nemelég neki semmi baj a tejjel, de a tünetek alapján lehet,hogy tejérzékeny,vagy sok méreg van a szervezetébe, pl:oltástól,de ha tej után akkor tejérzékeny lessz szerintem mert az tévhit,hogy csak hasmenésben nyilvánul meg a tejérzékenység az én fiam is az és ezek a tünetek ne hagyd magad lerázni az orvosoknak mert ahoz értenek rendesen a védönöre meg nemkell adni mérne inna eleget? Pfffuj.Ha tudok segiteni írj nekem az e-mail cimem:gyorkos32@freemail.hu

  • Kati

    2009. szeptember 18. péntek

    Kesves Agi!

    Kisfiam 14 honapos, 4 hos koratol kezdtuk a hozzataplalast, almaval, amire elso perctol allergias lett. Utana is sok mindentol kiutott, mara mar gyumolcsokbol eszunk babant, barackot, dinnyeket, szilvat, tehenturot, sovany sajtot probaltam a napokban, nem utott ki, de az egyik fozeleket tejjel kavartam be, es kiutott a szeme alatt. Hogyan letezik hogy a tejre kiut, a tehenturora meg a sajtra nem? Van felgyult volna a szervezetben a tejtermek?

    Koszonom valaszat!
    Kati

    Válasz: Nem. Sok allergiás gyerek a tejtermékeket tudja enni a tejet meg nem. Ezért ajánlják, hogy allergiára hajlamos gyerekeknél a tejjel várjunk 2 éves korig. Mindenképpen vizsgáltasd ki ezt az allergiát, mert ha ennyi mindenre érzékeny, akkor tudni kell, tulajdonképpen mire is érzékeny, mire kell vigyázni.

  • Andrea

    2009. július 12. vasárnap

    Kedves Ági!

    A lányom 15 hónapos és eddig tápszert (milupa gyereital) kapott és most felvátottuk a tejre ,de székrekedést okozott neki. A védőnő szerint lehetetlen,hogy szorulása lenne inkább hasmenése,arra hivatkozik,hogy kevés folyadékot adok neki pedig egész nap iszik.Első tejes nap semmi változás a másodoknál kemény széklet,a harmadik napon már sirva kakált. Csak 2x kap tejet reggel és este.
    Adjam neki megint a gyerekitalt? Hány %-os zsirtartalmú tejet adjak neki vagy higitsam?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Szép napot 🙂
    Üdv :Andrea

    Válasz: Megpróbálhatod higítani a tejet. Elvileg a forralt házi tej vagy nagyobb zsírtartalmú tejek higítva lehetnek jobbak, de ha így is gond van, akkor térjetek vissza a babaitalra és keressetek fel egy gasztroentreológust, mert lehet, hogy tejallergiás a kislányod.

  • Vida Agi

    2009. április 17. péntek

    Niki, egyáltalán nem kevés ez a tejmennyiség. Ha nagyon aggódsz miatta, akkor az étrendjébe beiktathatsz tejtermékeket, pl. tízóraira joghurt, sajtfélék, de ez egy teljesen átlagos 8 hónapos étrendje, amit leírtál, minden tökéletes benne.

  • Niki

    2009. április 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom 8 hónapos és mostanra nagyon szépen haladtunk a hozzátáplálással, elválasztással. 5 hónapos koráig csak szopizott. Most a következő a napi evése:
    1/2 7-7: szopi
    9: reggelire vajas kenyér kb. 1/2 szelet
    11: tízóraira gyümölcs gabonapéppel kb. 150-200 gr
    14: ebédre főzelék hússal kb. 200-240 gr
    18: uzsonnára gyümölcs gabonapéppel kb. 150-200 gr
    20: szopi
    A gondom az, hogy már nagyon kevés a tejem, kb. 100 gr reggel és este és szerintem fokozatosan csökken. Mit adhatnék még neki, hogy kicsit több „tejet” igyon, mert szerintem ez kevés egy ilyen korú babának? Hogyan tehetném változatosabbá az étrendjét? A tejpépet nem szereti.

    Előre is köszönöm.

    Niki