Tanítsd meg félni!

Amikor a baba elindul a lakásban, számos veszélyhelyzettel találkozhat – és ez általában sokkal korábban bekövetkezik, mint te számítanál rá. Éppen ezért már korán el kell kezdeni megtanítani őt, mire kell vigyáznia.

Amikor a baba kúszni kezd és már sok helyre eljut a lakásban, amellett, hogy a lakásban szép lassan el kell tüntetni mindent, amit elérhet és ami veszélyt jelenthet a számára, a babát is lehet tanítani arra, mi az, amivel vigyáznia kell, ezzel sok balesettől kímélhetjük meg a kicsit.

Tanítsd meg félni! A módszer nagyon egyszerű: találj ki olyan egyszerű szavakat, amiket állandóan ugyanúgy használsz a veszélyforrások megjelölésére. Például a sütőre mindig mondd el, hogy „forró”, a veszélyes tárgyakra, hogy „vigyázz” és ezeket rendszeresen mondjuk el neki, amikor adott szituációba kerül (pl. a sütőnél szaladgál, amikor be van kapcsolva). Kicsit rá is játszhatsz erre a dologra, így jobban megmarad a fejében a információ: például, amikor forgalmas úton mentek át, akkor nem elég elmondani, hogy az „út szélén meg kell állni”, ezt lassabban jegyzi meg a kicsi, mintha azt mondod „jaj, de nagy autók jönnek, nagyon gyorsak, nagyon veszélyesek” – ez utóbbi szemléletesebb, ezáltal hamarabb jegyzi meg a kicsi az információt.

Fontos, hogy az adott szituációkban mindig ugyanazokat a szavakat használd és légy türelemmel, mert elsőre általában nem érti meg a kicsi, miről van szó, de hetek során beívódik a fejébe az adott tárgy, ami fájdalmat okoz vagy az adott viselkedés, amit tennie kell.

Ezt a módszert már 7-8 hónapos kortól alkalmazhatod arra, hogy a veszélyforrásoktól távoltartsd a babát.

Emellett természetesen szükséges a nagyon veszélyes tárgyak elérhetetlenné tétele is, hiszen nem lehet bízni benne, hogy az örökké kíváncsi baba mikor keveredik bajba, de a folyamatos tanítás is épp olyan fontos, hiszen így tanulja meg a kicsi, hogy a világban vannak veszélyes dolgok is, és mit kell elkerülni.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Éva

    2011. március 10. csütörtök

    Kisfiam 14 hónapos. Kandalló van a nappaliban, este sokszor ég a tűz. Most mivel szabadon járkál folyton mellette kell teremni, nehogy a kandallóhoz nyúljon. Sokszor csak odanéz, de mostanában nyúl felé. Nem tudom mi lenne a legjobb? Nappal, mikor hideg fogdoshatja, este mikor érdekesen ég a tűz nem szabad. Nappal se engedjem? Sokan azt mondják, ha még nem túl forró, de már meleg, nyomjam oda a kezét, így majd megtanulja. Erre nem visz rá a lélek. Nem tudom mi az ami neki már olyan meleg, hogy fáj? Nem is akarok neki fájdalmat okozni, még megijeszteni sem. Mikor ég a tűz, én felé nyúlok és mondom, hogy:- juj forró! De lehet, hogy rontottam ezzel, mert most Ő is felé nyúl. Van, hogy közel engedem, hogy érezze a forróságot(persze nem éri el a kandallót), hátha ez majd zavarja, de nem tűnik úgy hogy zavarná a hő. Most tehát egy pillanatra sem lehet szem elől veszíteni. Lehet, hogy a melegedő kandallóhoz kéne mégis tenni a kezét, hogy megtanulja??? Még inkább úgy érjen hozzá, mintha később csúnya égést szenvedjen. Régen sok helyen volt kályha és nem volt elkerítve. Lehet, hogy úgy tanították meg, hogy odanyomták a kezét a gyereknek? Még mindig idegenkedek ettől a megoldástól. Kérlek adj tanácsot. Ha hideg engedjem fogdosni, vagy soha? Ha forró, hogy kerüljem el, hogy odanyúljon? Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      Nem kell odanyomni a kezét, hanem el kell neki mondani, mindig amikor odamegy, hogy „vigyázz, forró”. A konyhában a forró sütővel kapcsolatban is ugyanezt kell tenni, hiszen az is néha meleg néha hideg, ha egyszerű, határozott szavakkal elmondod mindig, hogy vigyázni kell, mert meleg, és más helyzetekben is beszéltek arról, mi a meleg és a hideg fogalma (pl. forró a leves, a főzelék, hideg a fagyi, a hó, a víz stb.), idővel megtanulja majd a különbséget.

  • Bernadett

    2010. április 17. szombat

    Kedves Ági!

    Nem ehhez a bejegyzéshez tartozik, ám az oldalad keresőjében ezt a témát nem találtam (nem hozott be semmit a rákeresés): fityma letapadása.

    Arra szeretnélek kérni, ha még nem írtál erről, légyszíves tedd meg minél előbb, mert minket sürget az idő, és lehet, hogy többeket is érdekel a téma, sok az érintett…

    Légyszíves írj a fityma-letapadás témáról teljeskörűen:
    hogyan oldható meg (fel) otthonilag a fityma letapadása, mit és hogyan célszerű csinálni,
    mikor (hány éves kor) kell orvos általi beavatkozás, ez hogyan történik, mit érez a baba, fáj-e, van-e rá érzéstelenítő,
    hány éves korig érdemes várni a beavatkozással…stb.

    Mik a tapasztalatok.. Nálatok például ez hogy volt, hogyan oldódott meg?

    A bejegyzést nagyon várom és előre is köszönöm.
    Bernadett

  • anita

    2010. április 15. csütörtök

    Kedves Kata!

    Köszönöm a Jó tanácsokat! Megpróbálom kihagyni a „NE” szócskát! 🙂
    Amit nem írtam le és még bonyolítja a járását, hogy soha nem üres a keze, mindig cipel valamit, ha meg elakarom venni tőle akkor hiszti van. A legrosszabb mikor pl. textilpelust hurcol, mert mindig rálép és elesik, DE nem adja fel nem adja oda, megy vele mint egy kicsi tank, amíg akkorát nem esik, hogy már Én kellek neki. Nehéz…

  • kata

    2010. április 14. szerda

    Kedves Anita!
    Ne haragudj hogy elmondom a véleményem, csak tanácsként írok. Szerintem mindig azt fejezd ki a gyerkőcnek hogy mit szeretnél. Például a nem szabad rálépni helyett ‘kérlek kerüld ki’ összetételt használd. Ez egy pozitív megközelítés, én ezt használom. Persze minden gyerkőc más. Az a lényeg, hogy azt közöljük vele amit szeretnénk. (még példa: ne vedd le helyett hagyd ott, el ne ess helyett ügyesen fuss v menj stb). Remélem nem haragszol hogy ezt megosztottam veled.

  • anita

    2010. április 14. szerda

    Kedves Ági!

    Ez nagyon nehéz, fiam 10 hónapos és már járkál, sőt a minap felmászott az ágyra! DE nagyon sokat esik, nem tudok mit kezdeni vele, már voltunk baleseti sebészet ügyeletén is:(
    Nem korlátoztam igazán a mozgás terét soha, a járókában csak addig van,amíg nagyon kell, de amúgy egész nap mehet és megy is, eddig a játszótéren még nem ment el a babakocsi mellől,de már ott is egyre bátrabb és nem fél semmitől.A babakocsiba se szívesen ücsörög, csak a járás érdekli.
    Mindenen keresztül megy mindennek neki megy, mint egy kis „godzilla”. Egyszerűen nem tudom mit csináljak, hiába szólok neki, hogy nem szabad rálépni, ne ott menjen, megfogom a kezét, de akkor meg hisztizik. Patt helyzet: hagyjam esni, vagy többet tegyem járókába, fogjam a kezét?Ennek mikor lesz vége?

    Válasz: Hagyd esni. Ez a kor ezzel jár, rengeteget esnek a babák, amíg meg nem tanulják, hogyan járjanak. Ha a kezét fogod, amikor szabadon is mozoghatna, akkor csak még később tanul meg maga biztonságosan járni.