Csapkodós babák: Mit tehetsz, hogy ne ütögessen?

Sok anyuka kérdezte tőlem az elmúlt hetekben, mit lehet tenni, ha az 1-2 éves kicsi dühében csapkod, verekszik. Íme néhány módszer, ami segíthet:

Miért is csapkod, mar a baba?

Először is fontos megérteni, hogy a totyogók csapkodása mögött nincs szándék, nem azért csinálják, hogy fájdalmat okozzanak. Ez még nem igazi “verekedés”!

A babák fokozatosan tanulják meg uralni a testüket. Az újszülött, amikor izgalomba jön, kontrollálatlanul csapkod, gyakran a saját mozgása ijeszti meg és emiatt kezd el sírni, mert nem tudja, hogy a testrészei hozzá tartoznak. Az első fél év során sokat fejlődik a baba ezen a téren, egyre ügyesebben használja a kezeit és 6-7 hónapos korban kezdi el felfedezni a lábait is (ilyenkor van az, hogy lelkesen rágcsálja őket).

Ebben a korban, ha ölbe veszed, néha belemar az arcodba, meghúzza a hajad, nem tudja ugyanis, hogy ezek a testrészek nem hozzá tartoznak. Némi kísérletezés után, nagyjából 10-11 hónapos korra már meg tudja különböztetni egymástól a saját és anya testrészeit, azonban még mindig nem ismeri a “fáj” fogalmát, valamint a kézügyessége sem elég fejlett ahhoz, hogy egy-egy ügyetlen mozdulatával ne okozzon fájdalmat (pl. meg akarja simogatni a cicát, de a mozdulat erőteljesebbre sikeredik, mint kéne)

Ahogy a baba akarata is fejlődik, még egy nehézséggel kell számolni: néha nagyon indulatos, dühös lesz és ilyenkor csapkod. Ezt sokan félreértik, azt hiszik, a kicsi “bosszút áll” és ezért csap oda, de valójában más az ok.

Amikor a kicsi indulatba jön, ún. regresszív állapotba kerül, olyan viselkedésformákat vesz fel, amik egy korábbi életkorra jellemzőek. Gyakorlatilag ilyenkor “visszamegy” kisbabába és kontrollálatlanul csapkod, harap, mar stb. Átmenetileg elfelejti, hogyan kell irányítani a mozdulatait és ezzel fájdalmat okoz másoknak.

Mit lehet tenni?

1. A megoldás első felét mindenki ismeri.
Fogd meg a kezét és mondd neki határozottan: “Nem szabad! Fáj!”

A határozott szülői reakcióból érzi, hogy olyasmit tett, amit nem szabad.
Ez azonban még nem elég, mert ebből nem tanulja meg, hogyan kerülje el a hasonló helyzeteket a későbbiekben. Éppen ezért van szükség a második lépésre:

2. Fejleszd a testtudatát!

Minél inkább ismeri a kicsi a testét és tisztában van azzal, mire képes, mit tud okozni egy-egy mozdulata, annál ritkábban fordul elő, hogy összevissza csapkodna.

 • Tanítsd meg neki a testrészeit úgy, hogy finoman megsimogatod őket és kimondod a nevüket! Jók az erre való mondókák is!

  Például:

  Itt a szemem, itt a szám,
  Ez meg itt az orrocskám.

  (mutatás szemre, szájra, orra)
  Jobbra-balra két karom,
  Forgatom, ha akarom.

  (jobb és bal kéz emelgetése, forgatása)
  Két lábamon megállok,
  ha akarok ugrálok!

  (ha a kicsi még nem tud ugrálni, a két lábadra állítva emelgetheted őt ilyenkor)

 • Kérd, hogy mutassa meg a szemét, száját, fülét stb.!
 • Kérd, hogy mutassa meg ugyanezeket rajtad is!
 • Utánozz neki állatokat az arcoddal és a karoddal és bíztasd, hogy utánozza!
 • Amikor valami fájdalmat tapasztal (pl. elesik), mondd ki a “fáj” szót (kicsit túl is játszhatod), hogy tudatosuljon benne, melyik érzésről van szó.
 • A mozdulatait finomíthatod a simi-simi-bumm-bumm játékkal, amikor két különböző színű párnát teszel elé, az egyiket simogatjátok és mondjátok, hogy simi-simi, a másikat boxoljátok és mondjátok, hogy bumm-bumm-bumm. Ez kiváló feszültséglevezető és a kétféle mozdulat közötti különbséget is megtanítja a kicsinek.
 • Amikor hisztizik és csapkod, fogd meg a kezét és mondd azt: “Kicsi kar mit csinálsz?!” Ez segít tudatosítani, hogy a karjával csinált “rosszat” és gyakran ki is zökkenti a kicsit a csapkodós hisztiből.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

 • Réka

  Reply Reply 2021. július 06. kedd

  Kedves Ági!
  Nem tudom nézed-e még a kommenteket, elég régi a bejegyzés.
  Az lenne a kérdésem, hogy a csapkodás csak méreg esetén normális? 1 éves a fiam és akkor is csapkod, ha valaminek örül /pl utoléri a cicát és jól meg akarja püfölni/. A játszótéren sem merem odaengedni gyerekekhez, mert mindenkit meg akar csapkodni. Ha meg valami diszkomfort érzete van /álmosodik, szomjas, akármi/ akkor odajön hozzám és mindenáron belém akar harapni.
  Próbáltam már, hogy elviszem/otthagyom, lefogom a kezét és mondom, hogy nem szabad, de vagy kinevet vagy nekiáll sírni.

  Mit tehetek még?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2021. július 12. hétfő

   1 éves korban ez még sok minden miatt lehet. Ha nagyon örül, ha fáradt, éhes stb. akkor ebben a korban még nem tudják uralni teljesen a testüket, ezért van, hogy ilyenkor van csapkodás, harapás stb.

 • Heni

  Reply Reply 2018. szeptember 18. kedd

  Kedves Ági, 2éves9hónapos a kislányunk.Mostanában ha nem engedek neki valamit,pl.hogy segítsen a forró törtkrumplit keverni,mert ő szeretné elveszem a kanalat,hangsúlyozottan ki mobdom Nem Szabad.Erre megüt.Ha netán a Mamával telefonálok,mert messze vannak a szüleim,ordít ha nem rá figyelek.Ez jellemző mikor apa itthon van s beszélgetünk is.Hogy ő rá figyeljünk.Napi 24ből 48órát csak vele foglalkozom.Mindent együtt csinálunk.Nem értem,hol rontottuk el?Nem szoktam csapni neki,pont ezek miatt,mert lehet azért bánt,egyszer oda csaptam neki a popora.Játéknak hiheti?Mit tegyek?Apa határozott ő oda csap,de őt soha nem is bántja,ha tilt valamit.Segíts kérlek.Közel az ovi s félek így elengedni.

 • Tünde

  Reply Reply 2018. április 11. szerda

  Kedves Ági!

  Kisfiam 2 éves 3 hónapos dac korszakban vagyunk és nem tudjuk kezelni. Általában jó gyerek de amikor előbújik a kis ördög belőle akkor húzza a hajunkat pofoz rúg jatekaival ver minket és főleg a kutyusunkat. Nem jöttünk meg rá mivel tudnánk ilyenkor fegyelmezni próbáltunk vele szépen beszélni elmondani hogy nem szabad fáj buta dolog úgy orrba vágta közbe az apját hogy elindult az orra vére. Fizikai fenyitest nem szeretnénk alkalmazni bár igazából 2x már előfordult hirtelen tehetetlensegbol oda csaptunk egy kicsit és csak nevet. Ez a másik hogy mindig csak nevet és ha mondjuk elvesszuk akkor a játékot vagy a cumit akkor is csak nevet.
  Előre is köszönöm.
  T

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. április 14. szombat

   Nem szabad megcsapni, sem erőteljesen fegyelmezni. A testtudatát kell fejleszteni, hogy rájöjjön, mivel okoz gondot. Fogd meg a kezét és mondd el a kezének, hogy “nem szabad.” A cikkben leírtak is segíthetnek.

 • Bettina

  Reply Reply 2018. február 05. hétfő

  Szia,

  Kisfiam 2 éves és 3hónapos. Már elég régóta van ez a harapós – verekedős korszak nála. Ha valamit nem kaphat meg, vagy valami nem úgy történik,ahogy ő szeretné elkezd csapkodni. Mostanában felfedeztem benne valami tudatosságot is sajnos. Pl. Ha boltba vagyunk és megtetszik neki valami, de mondom, hogy addig nem szabad kibontani amíg a néni nem csipogja le elkezd sírni és csapkodni. Pár hete már amikor felemeli a kezét ilyen esetben mondja is, hogy”oda csapok” amit nem is tudom honnan vett mert sose mondtunk neki ilyet. Mindig mondjuk neki, hogy nem szabad csapkodni, ha mérges vagy simizni kell. Át is ölelem ilyenkor, de sajnos vagy ellök magától, vagy addig sír amíg meg nem kapja amit szeretne. Ritkább az az eset amikor sikerül elterelni a figyelmet mással. Itthon van még, nem jár bölcsibe. Az unokatestvéreivel is ha játszik és elveszik előle a játékot elkezd sírni, és csapkodni.

  A harapás igazából játék közben szokott élő jönni amikor már kezd kicsit túlpörőgni pl. Fogócska közben, amikor végre utoléri akivel játszik gyorsan meg is harapja.

  Már nem tudom mitévő legyek ezzel a két dologgal kapcsolatban.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. február 11. vasárnap

   Az első esetben nem tudatosan csapkod, hanem az indulatkitörés miatt nem tudja kontrollálni a mozdulatait, ilyenkor a hisztit kell kezelni és nem szabad neki odaadni, ami miatt hisztizni kezdett, különben később is mindent így akar majd elérni. A hisztikezelésről bővebben itt olvashatsz

 • Erika

  Reply Reply 2017. április 18. kedd

  Kedves Ági!

  14 honapos a lanyom, es ahogy irtad is, idoszeruen, elkezdodott a csapkodas. Alapvetoen velunk es targyakkal szemben nem tunik problemasnak, feba csapkodos epizodokbol kiemelkedek a kutyankkal valo kapcsolata. Duh-tol, frusztralo helyzetrol fuggetlenul, a kutyaval valo kommunikacioja csak az utlegelesrol, csapkodasrol szol. Tolunk es a kornyezetunktol sosem latott ilyet, szuletese ota tanitjuk a kutyaval valo kapcsolatteremtest neki. Mindig is a kutyank volt a legnagyobb motivacio es rajongas targya. Felmerult bennem, hogy kezd feltekeny lenni, sokszor latja ahogy a kutyat is megolelgetem, elmondom neki hogy szeretlek, ha szukseges bevedem a kutyat, a lanyommal szemben is. Kerdesunk valojaban, hogyan tudnank buntetes helyett massal kezelni ezt a helyzetet. Valoban feltekenyseg lehet? Szeretnem, ha jo baratsagg lenne kettejuk kozott, s a szentimentalitaspn tul, igyekszem leheto legjobban oldani a kutyank frusztraciojat a gyerek miatt, nehogy barmi durvulas legyen ( nem igazan van ra esely, de biztos, ami biztos). Elore is koszonom. Erika

Leave A Response

* Denotes Required Field