Megfázott a baba

A változékony őszi idő kedves a megfázásos tüneteknek, az iskola-óvodakezdet pedig a vírusok terjedésének. Bizony ilyenkor támadja meg legszívesebben a kicsit a nátha, a láz, az orrfolyás, és a megfázásos tünetek garmada. Hogyan segíthetünk a kicsin? Bevált házi praktikák és néhány apró trükk hangulatunk javítása érdekében.

Megfázott a babaA megfázásos tünetek igen kellemetlenek, és hiába rohanunk orvoshoz, ő sem tud csodát tenni: a harcot bizony leginkább házi praktikákkal vehetjük fel ellenük. Ha a betegség csupán némi orrfolyásból és kevés köhögésből áll, és 1-2 nap alatt javul a helyzet, akkor az orvoslátogatás akár ki is hagyható. Ha az orrfolyás napokig elhúzódik, zöldes, sárgás színű a váladék, napokon át magas láz kíséri, ha a köhögés rohamokban tör fel és napokon át nem csillapodik, valamint ha a gyerek levert, nem eszik, nem iszik, akkor mindenképpen keressük fel orvosunkat!

Az orrdugulás hatékony ellenszere az orrspray, az anyatej és az orrszívó. Az anyatej afféle vietami balzsam: orrcseppként is használható, ha a kicsinek annyira bedugult az orra, hogy nem lehet kiorrszívózni, néhány csepp lefejt anyatejet kell az orrába cseppenteni, majd várni pár percet, aztán lehet orrszívózni. Ha tej nem áll rendelkezésre, akkor az orrspray használata ajánlott, Fluimare és a Sterimar egyaránt tengervízből készülnek és mindkettő igen hatékony. Patikában és egyes drogériákban is kapható.
Az orrcseppek általában tartalmaznak olyan anyagokat is, amelyek a pici orrában levő nyálkahártyák duzzanatát megszüntetik. Gyermekek gyógyítása homeopátiával

Az orrszívástól a legtöbb kezdő szülő ódzkodik, pedig komoly szövődmények kerülhetőek el vele, mint például a középfülgyulladás, és a betegség lefolyását is meggyorsíthatja, mert nem tudnak az orrban pangó váladékban elszaporodni a bacik. A leghatékonyabb a porszívós orrszívó, de lehet elemeset is venni, ami a gyerekeknek ugyan tetszik és nem olyan zajos, de korántsem annyira hatékony. Szóval vegyünk egy nagy levegőt és gyermekünk érdekét figyelembe véve porszívózzunk. Ha belevágunk, hamarosan eljön az az idő, hogy megszokja az eljárást és saját magának ki fogja porszívózni az orrát.

Hogyan mossuk ki a porszívós orrszívót?
Szedjük szét részeire! Folyó meleg csapvíz alatt engedjük tele a csövet és azt egyik végét fogjuk be. Egyenesítsük ki a csövet, majd engedjük, hogy a víz végigfollyon rajta. Ezt ismételjük meg néhányszor. A szélesebbik műanyag részét keskeny üvegmosó kefével pucolhatjuk ki.

Mikor fogja magától kifújni az orrát?

Két éves kor körül már nagyjából ki tudják fújni a gyerekek az orrukat, de még nem elég hatékonyak és kitartóak, így még legalább 3-4 éves korig muszáj orrszívóval is rásegíteni.

Az orr bedugulása ellen sokat segíthet a BabyLuuf balzsam, amit a kicsi hátára kell tenni és egy ideig segít folyamatosan tisztán tartani a légutakat. Tényleg nagyon hasznos megoldás, én éjszaka lefekvés előtt szoktam bekenni vele a gyerekek hátát, így egy darabig nem dugul be az orruk alvás közben.

Láz, lázcsillapítás

38 fokig nincs szükség lázcsillapításra. Efelett se kezdjük el azonnal gyógyszerrel tömni a gyereket, először inkább ültessük be egy kád 37 fokos vízbe, amit fokozatosan kb. 10 perc alatt hűtsünk vissza 28 fokosra. Ettől gyorsan visszamegy a magas láz is. Hidegvizes borogatást ne alkalmazzunk, az nagyon kellemetlen a babának. Lázcsillapító kúpot vagy kanalas lázcsillapítót akkor kell adni, ha a láz nagyon magas és folyamatosan újra és újra felmegy a hűtőfürdő ellenére, valamint ha magas a láza, éjszakára is érdemes beadni.

Milyen lázmérőt használjunk?
A hagyományos lázmérő akkor mér pontosan, ha legalább 5-10 percig nyugton marad a gyerek. A digitális lázmérő hamarabb megméri, 2-3 perc is elég a pontos értékhez. Jó megoldás a fülhőmérő is, vagy -ha a baba cumizik- a cumis lázmérő. A homlokra helyezhető lázmérő csík is praktikus kisgyermeknél, de ez nem mindig ad teljesen pontos értéket.

Hol mérjük?
A végbélben elég kellemetlen lehet a lázmérés, ha mégis itt mérnénk, akkor érdemes tudni, hogy az itt mért testhőmérséklet 0,5 fokkal magasabb, mint más testfelületeken.
A fülhőmérővel nagyon gyorsan a baba fülében mérhetünk lázat.
Az én bevált módszerem, hogy a babát az ölembe ültetem, hóna alá a digitális lázmérő és amíg mér, énekelgetek, vagy mesélek neki.


A lázcsillapításról, lázcsillapítókról bővebben

Köhögés

A köhögés nagyon makacs és elhúzódó tud lenni, akár heteken át tarthat, és különösen az első napokban nagyon megviseli a kicsit.

  Köhögés esetén mindig vigyük el orvoshoz a kicsit, ha:
  – folyamatosan köhög,
  – ha légzése szoktalanul gyorsa, ziháló,
  – nincs még 4 hónapos,
  – zöldes-sárgás vagy véres váladékot köhög fel,
  – a köhögést csak köptetővel, köhögéscsillapítóval sikerült csillapítani,
  – ha napokig nem javul az állapota.

A köhögésről részletesen

Homeopátia

A megfázás tüneteit hatékonyan enyhíthetjük homeopátiás szerekkel. Komplex és az egyes tüneteket hatékonyan kezelni képes szereket is találunk a kínálatban.

Azért érdemes a homeopátiát választani megfázás, influenza esetén a hagyományos szerek helyett, mert ezeknek nem az a lényegük, hogy mielőbb megszüntessék a tüneteket hanem, hogy a szervezetet arra késztessék, maga küzdjön meg a fertőzéssel, következésképpen az immunrendszer hatékonysága is nő, és csökken a későbbi fertőzések esélye, valamint ha mégis elkap megint a baba valamilyen fertőzést, gyorsabban küzd meg vele a szervezete. A homeopátiás golyókat egészen kicsiknek vízben feloldva adhatjuk (műanyag kanálban vagy edényben oldjuk fel, nem kerülhet fémmel kapcsolatba, és ne keverjük ételbe, anyatejbe vagy tápszerbe!), ha már tud rágni a kicsi, egyben is megkaphatja őket és elszopogathatja vagy lenyelheti.

Íme egy rövid felsorolás a teljesség igénye nélkül:

Stodal szirup
Ez a homeopátiás alapanyagokból készült szirup a köhögés több típusa ellen hatékony. A kísérletek bizonysága szerint az esetek 87%-ában megszünteti a köhögést.
további részletek a Stodal szirupról

Rhus toxicodendron 9 CH
Levert lázas állapot esetén, amely ízületi fájdalommal jár. Eközben a kis beteg melegre vágyik és erősen szomjazik. Óránként 5 bogyót adhatunk be.

Alium cepa 5 CH
Vizes, maró orrfolyás, a gyermek szeme könnyezik. Melegben rosszabbul érzi magát, hidegben kevésbé folyik az orra. Naponta 2-3 alkalommal 5 golyócskát lehet bevenni.

Oscillococcinum
Hidegrázás, láz, fáradtságérzés esetén 1 adagot kell bevenni és ezt hat óránként megismételni, amíg a tünetek nem javulnak.

Aconitum napellus 9CH
Hirtelen fellépő magas láz esetén, izomfájdalommal járó influenzás tüneteknél, ha a beteg hideg italra szomjazik. Óránként-félóránként 5-5 golyócska vehető be.

Nem eszik

Betegség idején nagyon gyakori, hogy a kicsi nem akar enni. Ennek oka lehet a torokfájás is, de egészen piciknél inkább az szokta a problémát okozni, hogy szopizás közben nem kap az orrán levegőt, ezért folyamatosan kénytelen elengedni a mellet, a száján levegőt venni, aztán újra próbálkozni. Fontos tudni, hogy kb. fél éves kor előtt még nem jönnek rá a csecsemők, hogy a szájukon is tudnak levegőt venni, ezért a bedugult orr ellenére folyamatosan ott próbálnak levegőt venni és csak a végső esetben kezdenek el szájon át lélegezni. 6 hónapos kor után már akkor is a száján át lélegzik a pici, ha csak kicsit van eldugulva az orra.

Mit tegyünk, ha nem tud szopizni?

Szoptatás előtt mindig használjunk orrcseppet és orrszívózzuk ki az orrát. Persze ez valószínűleg nem fog tetszeni neki, mert hiszen ő enni szeretne és éhes, de megéri a fáradtságot, mert így biztosan könnyebben tud majd enni, mintha bedugult orral álltunk volna neki a szopizásnak.
Ha mégsem

Ha már nagyobb a gyerek és betegség esetén étvágytalan, akkor ne próbáljuk meg rátukmálni az ételt, arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy eleget igyon, ez a lázcsillapítás miatt is fontos. Megpróbálhatunk neki tápláló italokat (pl. banánturmixot) készíteni, így némi kalóriát is sikerül becsempészni az étrendjébe 😉

Ami még segíthet

Szoptatás

A szoptatás növeli az immunrendszer ellenállóképességét, és a baba is jobb kedvű lesz betegség esetén, ezért ilyenkor érdemes többször szoptatni.
Fontos tudni, hogy a babák immunrendszere születéstől fél éves korig fel van vértezve egy speciális immunanyaggal, ami 6 hónapos kor körül ürül ki a szervezetből, ilyenkor általában a legtöbb baba össze is szed valamilyen betegséget. Azok a picik, akik fél éves korig kizárólag és még ezután is szopiznak, rikábban lesznek betegek, erősebb lesz az immunrendszerük.

Gyógyteák

Megfázás esetén jó szolgálatot tehetnek a gyógyteák is. Fél éves kortól adhatjuk őket. A tealeveleket forrázzuk le és maximum 10 percig hagyjuk ázni, különben csersav oldódik ki belőlük, ami hascsikarást, székrekedést okozhat.

A csipketeát elsősorban C-vitamin tartalma miatt érdemes adni, emellett azonban némi hasmenést is okozhat.
A mentatea fájdalomcsillapító hatású és segíti az emésztést.üdítő, szomjoltó, emésztést segítő és görcsoldó hatású.
A hársfatea izzaszt és a köhögést csillapítja
A bodzatea (a virágából és a bogyójából is készíthetjük) lázcsillapításra és köhögésre jó.

A teákat, ha lehetséges ne ízesítsük, magukban is kellemes az ízük. Ha mégis teszünk bele valamit, akkor kevés cukrot és citromot keverjünk bele, mézet semmiképpen (1 éves kor alatt súlyos, akár halálos betegséget okozhat!!!).

C-vitamin

A legjobb, ha természetes formában adjuk a gyereknek, például narancs, citrom, gyümölcsök, paprika, csipketea, csipkbogyódzsem formájában, de megfázás idején jól jöhet némi tuning. Ilyenkor érdemes életkortól függően napi 6-10 csepp Cebion cseppet vagy leveles C-vitamin tablettát adni.

Méz

Mézet 1 éves kor alatt semmiképpen ne adjunk, mert halálos botulizmus fertőzést okozhat! 1 éves kor felett már kaphat a kicsi mézes teát, de a mézet soha ne keverjük bele a forró teába, mert a hőtől a legfontosabb hatóanyagai kioldódnak, így csak édesebb lesz tőle a tea, viszont a megfázás tüneteit nem enyhíti. A mézet a langyos teába keverjük, vagy adjuk mézes kenyér formájában, illetve kiskanállal, vagy lépről leszopogatva is hatékony lehet. Jó ellenszere a torokfájásnak, herpesznek.

Néhány hasznos link:

Orvosok a megfázásról
Át kell vészelnünk

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

120 Comments

Comment navigation

 • Godnics Bakos Zsanett

  2014. május 09. péntek

  Kedves Ági!

  Kisfiam egy éves elmúlt,már kilenc hónaposan volt nyolc foga,három hete bukkant elő az egyik őrlőfoga is. Az étvágya hetente ingadozik,de úgy globálisan nézve jól eszik. A füleit non-stop húzgálja-ez a kilencedik fog kibújása előtt kezdődött,és azóta folyamatosan tart. Tegnap észrevettem,hogy bújósabb lett,többet aludt a szokásosnál,de a kedve nem volt sokkal rosszabb,csak olyan nyugisabb lett. Estefelé megmértem a lázát,és 38,3 volt. Fürdés, panadol baby szirup,és alvás. Éjjel csak 37,2 volt,de reggelre újra felment 38,1-re. A dokinkazt mondta mmég régebben,hogy ha három nap után sem múlik a láz,akkor vigyük hozzá,ha egyébként a baba jól van. Szerencsére még szopizik,most még többet is szoptatom,de tegnap óta sokkal többet is alszik. Más változást nem vettem észre,csak a sok alvást és a lázat,na és folyamatosan a fogát piszkálja. Lehetséges,hogy a másik rágófoga akar kitörni,és ez legyengítette?

  • Vida Ágnes

   2014. május 09. péntek

   Igen, a fogzás is okozhat ilyen tüneteket, de a fogzás le is gyengítheti, ami miatt könnyebben lesz beteg. Ha továbbra is lázas, vidd el orvoshoz és csillapítsd a lázát, illetve itasd sokat!

 • szöszi

  2014. május 06. kedd

  Szia kislányom egy honapos és elég sokat köhög fájhat a torka mert sir mikor etetem ,valamint majd minden nap hány váltotunk tápszert most javult kicsit a hejzet azt monta az orvos tuletetem pedig kevesebbet adok neki az elöirtnál.

  • Vida Ágnes

   2014. július 14. hétfő

   Tápszerrel is nyugodtan lehet igény szerint etetni a babát, figyeld, mikor éhes és adj neki annyit, amennyit elfogad. Ha elengedi, kiköpi, nem kéri többet, akkor nem kell tovább adni.

 • Szabó Mónika

  2014. január 21. kedd

  Üdv Ági!

  Egy éves kisfiam 3.hete taknyos.Köhögés,torok baj nincs.Voltunk dokinál:fenistil csepp,cataflam csepp és ambroxol szirup volt a menü.Letelt,5 napig adtam. Semmi változás.Tele az orr és szívásra sem ürül ki teljesen. Tengervizes orrspray nem ért semmit,a nasivin sem. Már a porszívózástól mindkettőnknek ki van a lelkünk. Olvastam én a hipertóniás sóoldatról a Sinomarról,de persze hazánkban nem lehet kapni. Ez 2,3%-os sóoldat. Megcsináltam itthon:1 liter forralt vízhez 23 g só. Működött a dolog:elindult a hatalmas mennyiségű váladék a mélyen eldugult orrüregből.De azért ez erősebb és kicsip felmaródott az orra és nem akarom oly sokáig használni,de mástól nem ürül az orra.Meddig tart ez még? Mit csináljak?Az alvásban nagyon zavaró,hogy tele az orra és nem kap levegőt.

  • Vida Ágnes

   2014. január 29. szerda

   Éjszakára nagyon jó a Babyluuf balzsam, segít, hogy ne duguljon be az orra álmában. Ezenkívül lehet fenyő illóolajat párologtatni, az is nagyon jól tiszítja az orrot.

 • Zsófi

  2013. december 27. péntek

  A Stodal szirup tájékoztatóján olvasom, hogy:
  2 éven aluli gyermekek számára alkalmazása ellenjavallt a készítmény alkoholtartalma miatt.
  Csecsemőnek ezek szerint nem adható?
  Köszönöm a választ!

  • Vida Ágnes

   2014. január 21. kedd

   Gyógyszerésszel vagy orvossal konzultálj ezügyben.

 • Vio

  2013. december 08. vasárnap

  Kedves Ági,
  Kisfiam 10 hónapos múlt, ma estére átlátszó, vizenyős orrfolyása lett. Nem köhög csak tüsszög, de azt már pár napja erősebben…eddig is tüsszögött, de tudtommal ezzel csak tisztul az orra. Étvágya változatlanul jó, sok gyümölcsöt fogyaszt! Milyen homeopátiás szert ajánlana, esetleg vitamint vagy teát?
  Köszönettel

  • Vida Agi

   2013. december 09. hétfő

   Mivel én nem vagyok orvos, ezért ilyesmire nem ajánlhatok gyógyszert. Használjatok tengervizes orrsprayt és orrszívót, hogy tisztuljon az orra, éjszakára pedig orrdugulás ellen BabyLuuf balzsamot. Ha nem javul 2 napon belül a helyzet, keressetek fel orvost.

 • Annamari

  2013. december 08. vasárnap

  Szia
  Kislányom 11 hónapos és nagyon meg van fázva amit valoszinûleg tôlem kaphatott el nem régiben es még pluszban jön a fenti két fogacskaja gondolom ez miatt is van lent az immunrendszere. Hallani hogy hurutossan köhög es nagyon folyik az orra, max csak hoemelkedese volt. Voltunk orvosnal is es kaptunk anibiotikumotamit 5 napig kell beadni nekiMi kanadaban elunk es otthonrol sikerult kapnom orrszivot amit ugy tapasztalok hogy nagyon jo dolog itt csak a sima „csôrôs pupmpálós van” . Sos vizu orrsprayt hasznalunk. Egyebkent meg mindig szopizik.
  Szeretnem megkerdezni –
  – hogy meddig tarthat ez az allapot?
  -normalis e ha sipol es szorcsogo hangot hallani a mellkasanal (gondolom a hurut az de hogy fog az tavozni onnan ha egyaltalan van ra mod) igaz a doki arra adta az antibiotikumot… de kellene aggodnom?
  -az anyatej (mikor szopizik) enyhit valamit a torok fajasan?
  Egyebkent ezektol fuggetlenul jo kedvu meg minden de aggaszt az a hang.
  Elore is koszonom valaszat!
  Egy aggodo anyuka.

  • Vida Ágnes

   2014. január 11. szombat

   1-1 ilyen megfázás gyorsan lefolyik, de egy kis köhögés, hurutosság, orrfolyás még hetekig lehet utána. A szörcsögés gyakori tünet, ha kap orrcseppet, idővel távozik majd a váladék.

 • Adry

  2013. június 01. szombat

  Szia!

  2 hónapos a kislányom, és sajnos nem szeret hason lenni, más 2 hónaposnál látom, hogy hason feltolja magát kis kezécskéivel. Az én kicsim még csak a fejét emelgeti, de nagyon nyöszörög hason fekve. Ez nagy baj?

  • Vida Agi

   2013. június 01. szombat

   Ez egyáltalán nem baj, kézen támaszkodva hason feküdni csak 4 hónapos korban kell tudni, most még az is elég, ha a fejét emelgeti így.

 • Laura

  2013. május 13. hétfő

  Kedves Ági!
  Tanácsodat szeretném kérni szoptatás témakörben:
  Kisfiam 7 hónapos, anyatejes baba, 6 hónapig kizárólag anyatejet kapott, egy hónapja kezdtük a hozzátáplálást gyümölcsökkel, kb két hete főzelékeket is kóstolgat. Délelőtt – délután gyümölcsöt eszik gabonapehellyel, ebédre egy kevés főzeléket eszik, és napi 3-4-szer szopizik, sokszor cicin alszik el, ott nyugszik meg napközben. Pár héten belül elkezdenék egy képzést, ami heti egyszer teljes napra elfoglaltságot, távollétet jelentene.

  A kérdésem a következő lenne: Nem fog egy egész napos távollét zavart okozni a szoptatásban? A reggeli és esti szopik megmaradnának, napközben kapna gyümölcsöt, főzeléket (lefejni már nem tudok annyi tejet előre, hogy napközben is elég legyen) de ugyanakkor félek, hogy lelkileg is megviselné a dolog….

  Szerinted ez kivitelezhető egy 7 hónapos babánál, vagy érdemes későbbre halasztani a tanfolyamot, amikor már kevésbé igényli a napközbeni szopikat…

  Előre is köszönöm válaszodat, üdvözlettel,
  Laura

  • Vida Agi

   2013. június 01. szombat

   Ha már szépen eszik főzeléket, akkor meg lehet oldani, hogy azokon a napokon napközben csak főzeléket kap, ne aggódj, ez nem fog különösebb problémát okozni.

 • Heni

  2013. május 12. vasárnap

  Szia Ági,

  32.hetes terhes vagyok és az ultrahang eredményeim . BPD:-82,5 FL:52,5. Több adatot nem néztek.
  A kérdésem az lenne hogy korához képest nem kicsi a combcsont mérete?
  Itt interneten nézegettem a méreteket és ez azok alapján már 6 fölött kellene lennie.

  • Vida Agi

   2013. május 31. péntek

   Ebben a terhességi korban akár már 2-3 hét eltérés is lehet a becsült kor és a tényleges kor között, hiszen az újszülöttek nem azonos méretekkel születnek, ettől nem kell megijedni.

 • kitti

  2013. május 09. csütörtök

  Tisztelt!

  A 7 hónapos kisfiam pár napja benáthásodott,de annyira,h hörögni kezdett a mellkasa.Köhögni csak néha köhög.most jön a második foga.2 napig láza is volt,de az már abba maradt.Tanácsot szeretnék kérni,h elvigyem-e orvoshoz?És,h a fogzás miatt is lehetnek ezek a tünetek?Aggódom,sajna itt orvos csak ritkán van.

  • Vida Agi

   2013. május 31. péntek

   Fogzás alatt a baba immunrendszere gyengébb, könnyebben kapja el a betegségeket, ha nem múlik, vagy súlyosbodik, vidd el orvoshoz.

 • Noémi

  2013. május 08. szerda

  Kedves Ági!

  Harmadik babám decemberben született és 1 hónapos korától gyakorlatilag állandó sűrű fehér váladékot kell leszívni orrából. Megkapta a kötelező oltásokat is, mert orvosunk szerint ez sokáig elhúzódhat és ezen kívűl szerencsére makk egészséges. Már május van és még mindig náthás a pici, igaz a középső ovodás gyerkőc rendszeresen szállítja a vírusokat. Normális ez az elhúzódó nátha, vagy kezdjek allergiára gyanakodni?
  Köszönöm, Üdvözlettel,
  Noémi

  • Vida Agi

   2013. május 31. péntek

   Kisebbik testvérek esetén bizony előfordulhat, hogy a nagyobbiktól mindig elkap valamit, ezért folyton náthás egy kicsit. Ha a gyerekorvos szerint nincs miért aggódni, akkor nem kell foglalkozni vele (cserébe mire ő bölcsibe/oviba megy, nem fog mindent elkapni, mert megedződik most).

 • babi

  2013. április 09. kedd

  1éves kislányom köhög rhinatiol szirupot ajánlott a védőnő adhatom neki?

  • Vida Agi

   2013. április 21. vasárnap

   A patikában kérdezz rá a korának megfelelő adagolásra és annak megfelelően adhatod.

 • Hajni

  2013. március 25. hétfő

  Kedves Agi! A kisfiam 6es fel honapos, eddig soha nem volt meghulve, sot semmifele betegsege nem volt…de ma vettem eszre, h kezd kiutni rajta vmi hules! 🙁 Kicsit aggodom, nemtom mit csinaljak… sokat pruszkol, neha kohog, nagyon zsembes, es folyik az orra. Ilyen esetbe kell mar orrszivozni, ha csak hig atlatszo orrfolyas, vagy varnom kell meg vele?? Oszinten nem porszivoznam, meg soha nem csinaltam, irtozom tole…de ha muszaj, akkor nekifogunk! Ha hasra teszem ugy tunik, eleg jol kifolyik az orrabol ill. a sok pruszkolessel is kijon vmennyi.
  Mit tanacsolsz mire figyeljunk? Barmilyen tanacs, otlet jol fog… milyen teat, gyogyszert lehet ilyen korba adni, esetleg ami enyhitene a hulest…h ne komplikalodjon el?!
  koszonom szepen a valaszt! Hajni

  • Vida Agi

   2013. április 20. szombat

   Ha be van dugulva az orra, akkor kell csak szívni, ha híg és tüsszög, akkor nem kell.

 • Anna

  2013. március 14. csütörtök

  szia Agi!10 hetes kisbabamnak tudogyulladasa volt kapott ra 15 ampicilin injekciot.aztan augmentin szirupot 5 napot.a kezelest masfel hete keztuk.nem volt laza csak kohogott.ket napra elmult a kohogese es most megint elojott.nem tudom miert kohog meg mindig.ennyi antibiotikum miert nem mulasztotta el!felek a doktorurat felhivni az antibiotikumok miatt,hogy nem sok egy ilyen pici babanak.olyan 6szor kohog egesz nap.mitol kohoghet meg?valdekot kohog fel?egy tudogyulladasnak mennyi ido kel hogy elmujjon.elore is koszonom!!

  • Vida Agi

   2013. április 01. hétfő

   Egy tüdőgyulladásnak akár hónapok is kellenek, mire teljesen felépül belőle az ember, legyél tehát türelmes, egy darabig még lehet, hogy köhögni fog. Ha nem múlik, fordulj mielőbb orvoshoz.

 • Nagy Gábor

  2013. március 03. vasárnap

  Szia Ági!Azt szeretném kérdezni,hogy a 3 hónapos fiamnak adhatok-e STODAL szirupot?Azt írja,hogy gyerekeknek 3-5 alkalommal 1kávéskanál szirup adható.De azt nem,hogy mennyi idős kortól lehet adni.Előre is köszönöm a válaszodat!

  • Vida Agi

   2013. március 13. szerda

   Igen, lehet már babáknak is adni, mivel ez homeopátiás szer.

 • Antal Tunde

  2013. február 21. csütörtök

  Szia kedves Agi!azen kisfiam vagy 3 napja kohog,most 2 honapos,de van h ojan eroteljesenis kohog a vedono Eurespal szirupot irt neki,nem piros a torka,de alandoan nyugos meg mindeg sir ha megebred,amugy nagyon nyugott baba,nem tudom mitt tehetnek mert ugy sajnalom mikor anyira kohog,nincs valami hazi megoldas a kohoges enyhitesere??koszonom valaszat

  • Vida Agi

   2013. március 02. szombat

   Ilyen kis korban nem javasolt házi praktikákkal kísérletezni, az orvos által felírt köhögéscsillapítót használjátok.

 • Szilvia

  2013. február 10. vasárnap

  Kedves Ági!
  10 hónapos a kisfiam, és másfél hete kezdődött a megfázása. Először köhögött, majd nagyon betaknyosodott. Homeópátiás szirupot adtam neki. Ugyanakkor jött ki a 4. felső foga. Nagyon megszenvedett. Láza nem volt csak 1 hétre rá, inkább lázemelkedés mert 38.4 fok egyszer volt neki. Akkor eldurvult a helyzet, a füle kezdett fájni, éjjel nem is aludtunk úgy sírt. Csak akkor vittem már el dokihoz, addig orrszivóztam, azt hittem javul majd. Nem eszik azóta és inni csak pár kortyot iszik. Csak szopizni akar. Most az antibiotikum javított a fülfájáson, 3napja issza, de a köhögés, orrfolyás maradt. Tegnap óta hasmenése van. 2 szer kakilt, zöld hìgat. Az lenne a kèrdésem ez az antibiotikumtól lehet? Dokihoz holnap megyünk vissza ellenőrzésre. ( pici korában, laktózérzékeny volt és hasfájós, akkor kerültem a tejtermék fogyasztását. De amint elkezdte 6 hósan a kanalast, elmúlt neki) Köszönöm előre is a válaszodat.

  • Vida Agi

   2013. március 02. szombat

   Betegség idején teljesen természetes, ha a baba átmenetileg szívesebben fogadja megint csak az anyatejet és nem kéri a rendes ételeket, illetve az antibiotikum hatására megváltozik a széklete. Kell néhány hét, mire teljesen meggyógyul és minden visszatér a rendes kerékvágásba.

  • Várnai Erika

   2013. május 12. vasárnap

   Szia! Bocsi, de honnan tudod, hogy fáj a füle? 10 hónaposan még nem tudja elmondani, hogy fáj a füle!

   • Vida Agi

    2013. május 13. hétfő

    Ha fáj a baba füle, akkor általában sokat piszkálja, gyűri, odanyúl. Az is előfordul, hogy nem csak a fülét, hanem a fejét is fogdossa olyankor és félrehajtva tartja, mert az is csillapítja kicsit a fájdalmat.

 • Simon Henrietta

  2012. december 14. péntek

  Szia. 17 hetes és5 napos kismama vagyok és az orvos azt mondta hogy lent van a placentam. Én is észrevettem hogy lent növöget a hasam. Azt is mondta hogy feljebb fog az húzódni ahogy nő a baba de eggyenlőre eltíltott a nemi élettől. Szeretném megkérdezni hogy van e okom az aggodalomra és mire kell vigyázzak ebben az esetben? Nagyon megíjedtem.

  • Gabi

   2012. december 17. hétfő

   Mikor az orvos azt mondja, hogy lent van a placenta, az azt jelenti, hogy a méhlepény a méh alsó részén, a méhszáj felett tapadt meg, emiatt nem ajánlott a nemi élet. Idővel, ahogy a baba és a méh mérete is növekszik, a méhlepény is elvándorolhat arról a területről.

 • Évi

  2012. december 12. szerda

  Szia Ági! Nekem a gyermekorvosom azt mondta, hogy ne orrszívózzam a kisfiam orrát, csak akkor ha náthás (3,5 hónapos), mert az ilyen pici babáknak nem tesz jót. Úgyis kitüsszögi a váladékot. Még nem volt beteg, hála Istennek. Most akkor orrszívózzam rendszeresen vagy sem?
  Köszi a válaszodat!
  Évi

  • Vida Agi

   2012. december 13. csütörtök

   Rendszeresen nem is kell kiszívni, csak akkor, ha folyik.

   • Évi

    2012. december 14. péntek

    Köszi szépen a válaszodat! 🙂
    Évi

 • Ancsika

  2012. október 18. csütörtök

  Jónapot csak azt szeretném kérdezni hogy a 11 napos kisfiam néha köhécsel prüszköl eddig zöld váladékot szívattam ki az orrából most már fehér hogy már kifelé megyünk belőle ön szerint?Orvos látta de még is nagyon aggódok!Elörre is köszönöm!És a torkában lehet hallani hogy trutyis neki!

  • Vida Agi

   2012. november 13. kedd

   Minden náthánál ez történik, először átlátszó a váladék, aztán egyre színesebb. Ha fokozatosan múlik és egyre kevesebb lesz neki, akkor nem kell vele foglalkozni, ha nő a mennyisége vagy stagnál és hőemelkedés, láz jelentkezik, akkor orvoshoz kell fordulni.

Comment navigation