Megfázott a baba

A változékony őszi idő kedves a megfázásos tüneteknek, az iskola-óvodakezdet pedig a vírusok terjedésének. Bizony ilyenkor támadja meg legszívesebben a kicsit a nátha, a láz, az orrfolyás, és a megfázásos tünetek garmada. Hogyan segíthetünk a kicsin? Bevált házi praktikák és néhány apró trükk hangulatunk javítása érdekében.

Megfázott a babaA megfázásos tünetek igen kellemetlenek, és hiába rohanunk orvoshoz, ő sem tud csodát tenni: a harcot bizony leginkább házi praktikákkal vehetjük fel ellenük. Ha a betegség csupán némi orrfolyásból és kevés köhögésből áll, és 1-2 nap alatt javul a helyzet, akkor az orvoslátogatás akár ki is hagyható. Ha az orrfolyás napokig elhúzódik, zöldes, sárgás színű a váladék, napokon át magas láz kíséri, ha a köhögés rohamokban tör fel és napokon át nem csillapodik, valamint ha a gyerek levert, nem eszik, nem iszik, akkor mindenképpen keressük fel orvosunkat!

Az orrdugulás hatékony ellenszere az orrspray, az anyatej és az orrszívó. Az anyatej afféle vietami balzsam: orrcseppként is használható, ha a kicsinek annyira bedugult az orra, hogy nem lehet kiorrszívózni, néhány csepp lefejt anyatejet kell az orrába cseppenteni, majd várni pár percet, aztán lehet orrszívózni. Ha tej nem áll rendelkezésre, akkor az orrspray használata ajánlott, Fluimare és a Sterimar egyaránt tengervízből készülnek és mindkettő igen hatékony. Patikában és egyes drogériákban is kapható.
Az orrcseppek általában tartalmaznak olyan anyagokat is, amelyek a pici orrában levő nyálkahártyák duzzanatát megszüntetik. Gyermekek gyógyítása homeopátiával

Az orrszívástól a legtöbb kezdő szülő ódzkodik, pedig komoly szövődmények kerülhetőek el vele, mint például a középfülgyulladás, és a betegség lefolyását is meggyorsíthatja, mert nem tudnak az orrban pangó váladékban elszaporodni a bacik. A leghatékonyabb a porszívós orrszívó, de lehet elemeset is venni, ami a gyerekeknek ugyan tetszik és nem olyan zajos, de korántsem annyira hatékony. Szóval vegyünk egy nagy levegőt és gyermekünk érdekét figyelembe véve porszívózzunk. Ha belevágunk, hamarosan eljön az az idő, hogy megszokja az eljárást és saját magának ki fogja porszívózni az orrát.

Hogyan mossuk ki a porszívós orrszívót?
Szedjük szét részeire! Folyó meleg csapvíz alatt engedjük tele a csövet és azt egyik végét fogjuk be. Egyenesítsük ki a csövet, majd engedjük, hogy a víz végigfollyon rajta. Ezt ismételjük meg néhányszor. A szélesebbik műanyag részét keskeny üvegmosó kefével pucolhatjuk ki.

Mikor fogja magától kifújni az orrát?

Két éves kor körül már nagyjából ki tudják fújni a gyerekek az orrukat, de még nem elég hatékonyak és kitartóak, így még legalább 3-4 éves korig muszáj orrszívóval is rásegíteni.

Az orr bedugulása ellen sokat segíthet a BabyLuuf balzsam, amit a kicsi hátára kell tenni és egy ideig segít folyamatosan tisztán tartani a légutakat. Tényleg nagyon hasznos megoldás, én éjszaka lefekvés előtt szoktam bekenni vele a gyerekek hátát, így egy darabig nem dugul be az orruk alvás közben.

Láz, lázcsillapítás

38 fokig nincs szükség lázcsillapításra. Efelett se kezdjük el azonnal gyógyszerrel tömni a gyereket, először inkább ültessük be egy kád 37 fokos vízbe, amit fokozatosan kb. 10 perc alatt hűtsünk vissza 28 fokosra. Ettől gyorsan visszamegy a magas láz is. Hidegvizes borogatást ne alkalmazzunk, az nagyon kellemetlen a babának. Lázcsillapító kúpot vagy kanalas lázcsillapítót akkor kell adni, ha a láz nagyon magas és folyamatosan újra és újra felmegy a hűtőfürdő ellenére, valamint ha magas a láza, éjszakára is érdemes beadni.

Milyen lázmérőt használjunk?
A hagyományos lázmérő akkor mér pontosan, ha legalább 5-10 percig nyugton marad a gyerek. A digitális lázmérő hamarabb megméri, 2-3 perc is elég a pontos értékhez. Jó megoldás a fülhőmérő is, vagy -ha a baba cumizik- a cumis lázmérő. A homlokra helyezhető lázmérő csík is praktikus kisgyermeknél, de ez nem mindig ad teljesen pontos értéket.

Hol mérjük?
A végbélben elég kellemetlen lehet a lázmérés, ha mégis itt mérnénk, akkor érdemes tudni, hogy az itt mért testhőmérséklet 0,5 fokkal magasabb, mint más testfelületeken.
A fülhőmérővel nagyon gyorsan a baba fülében mérhetünk lázat.
Az én bevált módszerem, hogy a babát az ölembe ültetem, hóna alá a digitális lázmérő és amíg mér, énekelgetek, vagy mesélek neki.


A lázcsillapításról, lázcsillapítókról bővebben

Köhögés

A köhögés nagyon makacs és elhúzódó tud lenni, akár heteken át tarthat, és különösen az első napokban nagyon megviseli a kicsit.

    Köhögés esetén mindig vigyük el orvoshoz a kicsit, ha:
    – folyamatosan köhög,
    – ha légzése szoktalanul gyorsa, ziháló,
    – nincs még 4 hónapos,
    – zöldes-sárgás vagy véres váladékot köhög fel,
    – a köhögést csak köptetővel, köhögéscsillapítóval sikerült csillapítani,
    – ha napokig nem javul az állapota.

A köhögésről részletesen

Homeopátia

A megfázás tüneteit hatékonyan enyhíthetjük homeopátiás szerekkel. Komplex és az egyes tüneteket hatékonyan kezelni képes szereket is találunk a kínálatban.

Azért érdemes a homeopátiát választani megfázás, influenza esetén a hagyományos szerek helyett, mert ezeknek nem az a lényegük, hogy mielőbb megszüntessék a tüneteket hanem, hogy a szervezetet arra késztessék, maga küzdjön meg a fertőzéssel, következésképpen az immunrendszer hatékonysága is nő, és csökken a későbbi fertőzések esélye, valamint ha mégis elkap megint a baba valamilyen fertőzést, gyorsabban küzd meg vele a szervezete. A homeopátiás golyókat egészen kicsiknek vízben feloldva adhatjuk (műanyag kanálban vagy edényben oldjuk fel, nem kerülhet fémmel kapcsolatba, és ne keverjük ételbe, anyatejbe vagy tápszerbe!), ha már tud rágni a kicsi, egyben is megkaphatja őket és elszopogathatja vagy lenyelheti.

Íme egy rövid felsorolás a teljesség igénye nélkül:

Stodal szirup
Ez a homeopátiás alapanyagokból készült szirup a köhögés több típusa ellen hatékony. A kísérletek bizonysága szerint az esetek 87%-ában megszünteti a köhögést.
további részletek a Stodal szirupról

Rhus toxicodendron 9 CH
Levert lázas állapot esetén, amely ízületi fájdalommal jár. Eközben a kis beteg melegre vágyik és erősen szomjazik. Óránként 5 bogyót adhatunk be.

Alium cepa 5 CH
Vizes, maró orrfolyás, a gyermek szeme könnyezik. Melegben rosszabbul érzi magát, hidegben kevésbé folyik az orra. Naponta 2-3 alkalommal 5 golyócskát lehet bevenni.

Oscillococcinum
Hidegrázás, láz, fáradtságérzés esetén 1 adagot kell bevenni és ezt hat óránként megismételni, amíg a tünetek nem javulnak.

Aconitum napellus 9CH
Hirtelen fellépő magas láz esetén, izomfájdalommal járó influenzás tüneteknél, ha a beteg hideg italra szomjazik. Óránként-félóránként 5-5 golyócska vehető be.

Nem eszik

Betegség idején nagyon gyakori, hogy a kicsi nem akar enni. Ennek oka lehet a torokfájás is, de egészen piciknél inkább az szokta a problémát okozni, hogy szopizás közben nem kap az orrán levegőt, ezért folyamatosan kénytelen elengedni a mellet, a száján levegőt venni, aztán újra próbálkozni. Fontos tudni, hogy kb. fél éves kor előtt még nem jönnek rá a csecsemők, hogy a szájukon is tudnak levegőt venni, ezért a bedugult orr ellenére folyamatosan ott próbálnak levegőt venni és csak a végső esetben kezdenek el szájon át lélegezni. 6 hónapos kor után már akkor is a száján át lélegzik a pici, ha csak kicsit van eldugulva az orra.

Mit tegyünk, ha nem tud szopizni?

Szoptatás előtt mindig használjunk orrcseppet és orrszívózzuk ki az orrát. Persze ez valószínűleg nem fog tetszeni neki, mert hiszen ő enni szeretne és éhes, de megéri a fáradtságot, mert így biztosan könnyebben tud majd enni, mintha bedugult orral álltunk volna neki a szopizásnak.
Ha mégsem

Ha már nagyobb a gyerek és betegség esetén étvágytalan, akkor ne próbáljuk meg rátukmálni az ételt, arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy eleget igyon, ez a lázcsillapítás miatt is fontos. Megpróbálhatunk neki tápláló italokat (pl. banánturmixot) készíteni, így némi kalóriát is sikerül becsempészni az étrendjébe 😉

Ami még segíthet

Szoptatás

A szoptatás növeli az immunrendszer ellenállóképességét, és a baba is jobb kedvű lesz betegség esetén, ezért ilyenkor érdemes többször szoptatni.
Fontos tudni, hogy a babák immunrendszere születéstől fél éves korig fel van vértezve egy speciális immunanyaggal, ami 6 hónapos kor körül ürül ki a szervezetből, ilyenkor általában a legtöbb baba össze is szed valamilyen betegséget. Azok a picik, akik fél éves korig kizárólag és még ezután is szopiznak, rikábban lesznek betegek, erősebb lesz az immunrendszerük.

Gyógyteák

Megfázás esetén jó szolgálatot tehetnek a gyógyteák is. Fél éves kortól adhatjuk őket. A tealeveleket forrázzuk le és maximum 10 percig hagyjuk ázni, különben csersav oldódik ki belőlük, ami hascsikarást, székrekedést okozhat.

A csipketeát elsősorban C-vitamin tartalma miatt érdemes adni, emellett azonban némi hasmenést is okozhat.
A mentatea fájdalomcsillapító hatású és segíti az emésztést.üdítő, szomjoltó, emésztést segítő és görcsoldó hatású.
A hársfatea izzaszt és a köhögést csillapítja
A bodzatea (a virágából és a bogyójából is készíthetjük) lázcsillapításra és köhögésre jó.

A teákat, ha lehetséges ne ízesítsük, magukban is kellemes az ízük. Ha mégis teszünk bele valamit, akkor kevés cukrot és citromot keverjünk bele, mézet semmiképpen (1 éves kor alatt súlyos, akár halálos betegséget okozhat!!!).

C-vitamin

A legjobb, ha természetes formában adjuk a gyereknek, például narancs, citrom, gyümölcsök, paprika, csipketea, csipkbogyódzsem formájában, de megfázás idején jól jöhet némi tuning. Ilyenkor érdemes életkortól függően napi 6-10 csepp Cebion cseppet vagy leveles C-vitamin tablettát adni.

Méz

Mézet 1 éves kor alatt semmiképpen ne adjunk, mert halálos botulizmus fertőzést okozhat! 1 éves kor felett már kaphat a kicsi mézes teát, de a mézet soha ne keverjük bele a forró teába, mert a hőtől a legfontosabb hatóanyagai kioldódnak, így csak édesebb lesz tőle a tea, viszont a megfázás tüneteit nem enyhíti. A mézet a langyos teába keverjük, vagy adjuk mézes kenyér formájában, illetve kiskanállal, vagy lépről leszopogatva is hatékony lehet. Jó ellenszere a torokfájásnak, herpesznek.

Néhány hasznos link:

Orvosok a megfázásról
Át kell vészelnünk

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

120 Comments

Comment navigation

  • Krisztina

    2012. március 31. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, belázasodott, és a torka is begyulladt. Az orvos írt fel neki antibiotikumot(Sumamed). A láza pár nap alatt elmúlt, viszont a testén apró piros foltok lettek. Visszavittük orvoshoz, mert azt gondoltuk, h a gyógyszer mellékhatása lehet. De szerinte csak érzékeny a bőre a mosóporra, vagy a fürdetőre, és ez nem a gyógyszertől van. Írt fel neki kenőcsöt + fenistil cseppet.
    A problémám az lenne, hogy az elmúlt pár napban rengeteget aludt, pedig egyébként nincs nagy alvás igénye. Normál esetben 1.5-2órát alszik napközben 2részre elosztva. Most meg kb annyit volt ébren egész nap.
    Amikor ébren van akkor is nagyon nyűgös.
    Enni egyáltalán nem akar, összeszorítja a száját.
    Már jó pár napja nincs láza, köhögni se halljuk.
    Lehet, hogy még mindig a betegség miatt van ez?De amikor magas láza volt sem aludt ennyit!
    Vagy a fenistil csepp okozhat aluszékonyságot?
    Eléggé aggódom, mert az én kisfiamtól ez nagyon szokatlan!
    Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. április 14. szombat

      A beteg babák nagyon sokat alszanak és nincs étvágyuk, ez normális.

  • Andrea

    2012. március 19. hétfő

    Kedves Agi!

    Kislanyom 10 hetes. 9 hete nathas. Elmulik visszajon…
    Homeopatias bogyokat vettem neki, igazan az csillapitotta a nathat. Az orvos nem adott neki semmit. Amikor alszik jol hallhato neha nehez à legzese. Szivom az orrat minden NAP. Mostmar csak ketszer kell naponta. Az orra nem folyik. Dorzsoli à szemet es az orrat neha.

    Hogy tudunk megszabadulni ettol à nathatol? Mar allergiara is gongoltam amiatt, hogy nem akar elmulni. Bar tudjuk ez az idoszak à nathae. Mivel tudok az en kicsi kincsmnek segiteni???

    Elore is Koszonjuk valaszodat!

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Ez nem nátha, hanem csak dugul az orra, amit a lakásban levő száraz levegő okozhat (fűtési időszakban ez gyakori), párásítással tudsz segíteni rajta.

  • Hné Krisztina

    2012. március 17. szombat

    Kedves Ági!

    Te is azt írod, és máshonnan is úgy tudom, a méz 1 éves kor alatt nem ajánlott.
    Ma nem kaptam Stodalt a gyógyszertárban, helyette dr.theiss lándzsás útifű szirupot ajánlottak: rá is van írva, hogy 6 hótól adható.
    Na de az összetétele: alkoholos oldat
    és méz!
    Ilyenkor mi van? Sokan adják, dicsérik is, de való ez kisbabáknak?

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Méz azért nem adható, mert a botulizmussal fertőzött méz halálos lehet a babának. Ha a leírása szerint adható babának a drTheiss, akkor add nyugodtan, nem hinném, hogy fertőzött mézzel készítenék.

  • SzEdina

    2012. március 10. szombat

    Kedves Ági! Kisfiam 32hétre született koraszülött kisbaba, most 1,5 hónapos. Jelenlegi súlya 3,5kg. A gyermekorvos szerint megfázott. Tünetei: néha „szörcsög” az orra, néha furán köhög és a doktornő apró hólyagokat látott a torkában. Láza nincs. Mit javasol, mivel gyógyíthatom meg. Orrcseppet és orrszívót használunk. Javaslatait előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Ebben én nem tudok tanácsot adni, az orvos utasításait kövesd.

  • R.Zs.

    2012. január 21. szombat

    Kedves Agi,
    8 napos kisbaba anyukaja vagyok, sajnos a torkom faj es orrfolyasom is van. Nagyon felek, hogy a kicsi elkaphatja szopizas kozben. Milyen gyogyszert vehetnek be, mit tehetek, h vedjem a kisbabat?

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Homeopátiával (pl. oscillococcinum) kezelheted magad, a babát védi az anyatej.

      • R.Zs.

        2012. január 22. vasárnap

        Köszönöm szépen.

  • IGAZ TIBORNÉ

    2012. január 17. kedd

    szia
    3 éves lányom 4-5 nap semmit eszik se iszik nagyon kohog és náthás de leves lé jaffa szorp izik mit kell csinált én akarom magyogyult de nehéz kérem válaszolj

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Nem kell aggódni, betegség alatt előfordulhat, hogy ennyire étvágytalan lesz a gyerek, a fájó torka miatt nem szívesen eszik. Ha iszik rendesen, és elfogadja a leveseket, akkor nem lesz semmi baja. Ha 1 hétnél tovább húzódik a nátha, forduljatok orvoshoz.

  • Timi

    2012. január 10. kedd

    Szia!
    2 hónapos a kislányom és már elég régóta szenvedünk az orrával. Nappal nincs semmi baj vele,néha hortyog,akkor kiszívom. De éjszaka nem tudjuk még a kiságyba,sőt külön szobába sem szoktatni,mert annyira bedugul az orra,hogy nem kap levegőt,meg mintha próbálna valamit felszakítani torkában,néha köhög. Reggel ugyan így,aztán elmúlik. Éjszaka meg kezdődik minden előlről. Hiába párásítunk,semmi,ugyan úgy. Orvos csak állandóan ezt mondja,hogy párásítás. Mit lehetne még tenni? Vigyem el fül-orr gégészetre,hogy nézzék meg? Mindig nyúl az orrához éjszaka,amikor magam mellé veszem. Olyankor nagy nehezen cicizik,elalszik,de 1-2 óra múlva újra erre kel. Ez megy már mióta haza hoztuk kórházból. Sosem múlik el? Fűteni sem fűtünk pedig most így télen. Ha megy a tv,számítógép attól is lehet száraz a szoba? Az jó ötlet lenne,amikor berakom este kiságyba,hogy vízes törölközőt sátorként felállítok? Még ez az utolsó amit meg tudok csinálni,mert már sok mindent kipróbáltunk.

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Érdemes elvinni fül-orr gégészetre, hogy megnézzék, lehet, hogy orrmandulaprobléma vagy más áll a háttérben. Ezenkívül segíthet, ha éjszakára bekened a hátát Baby Luuf balzsammal.

  • Szilvia

    2011. december 16. péntek

    Szia

    van egy 1,5 hónapos kislányom és nemigazán tudom hogy megfázásos tüntei lennének e vagy sem, de ritkán köhint az orra néha szürcsög ki szoktam porszívózni, tiszta fehéres váladék jön belőle, néha nyöszörög meg tekereg és közbe olyan mintha köszörülné a torkát. Láza nincs, de néha olyan nagy levegőt vesz mint aki meg akar fulladni. Balzsamot próbáltam használni alergiás tőle. Voltam orvosnál is nem mondott semmit. Ez most betegségnek számít vagy sem. Mert nagyon aggódok érte!!!

    • Vida Agi

      2011. december 18. vasárnap

      Ha csak az orra folyik és nem lázas, akkor ez csak egy kis megfázás, de az is lehet, hogy a lakásban száraz a levegő és emiatt folyik kicsit az orra és köhög. Párologtatással lehet segíteni rajta.

  • Erzsó

    2011. október 27. csütörtök

    Szia!Kislányom 16 hónapos,két napja folyik az orra,és nagyon sokat tüsszent egymás után hatot hetet is,ilyen még nem volt mióta megszületett.Szívom az orrát,adom a cebion cseppet,teázik,mit tehetek még,szegénykém egész nap tüsszög.Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. november 01. kedd

      Segíthet a Sterimar orrspray, hogy kevesebb maradjon bent a tüsszentésre irritáló váladékból.

  • szabina

    2011. szeptember 11. vasárnap

    A lányom 8 éves és lázas adhatok-e neki sumetrolim tablettát 1 felet?

  • H. andrea

    2011. augusztus 10. szerda

    Kedves Ágnes,

    kisfiam 10 hónapos, még szopik, két napja egy kicsit folyik az orra, nincs bedugulva, ilyenkor kell-e orrszivóval szivni vagy elég tengervizes cseppet alkalmazni?
    Másik kérdésem az lenne hogy én használhatok-e Olynth sprayt?
    Válaszát előre is köszönöm!

  • judit

    2011. július 01. péntek

    Kedves Ági! Az én kislányom egy éves és két három napja kezdett el folyni az orra vizes váladékkal és könnyezett a szeme tegnap óta átváltott zöldes váladékká. nem tudom mi lehet a baja de ezen kívül semmi más tünete nincs. várom megnyugtató válaszod.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Megfázott, ilyenkor nyáron előfordul. Ha be van dugulva az orra, akkor orrsprayvel és orrszívóval segíthetsz rajta.

  • Móni

    2011. május 23. hétfő

    Kedves Ági!

    Egy éves kisfiam 2 napja fel-felköhög alvás közben, elég csúnyán (de legtöbbször fel sem ébred rá). Viszont ébren egyáltalán nem köhög, és más tünete sincsen. Mi lehet ennek az oka? Mit kellene tennem?

    Előre is köszönöm válaszod!
    Móni

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Nyári melegben könnyű megfázni, ez lehet az oka, ha nem múlik, Stodal szirupot adhatsz neki.

  • Mony

    2011. április 29. péntek

    Kislanyom 5honapos kb 3hete szorcsog voltunk dokinal eloszor calcimuscot es sterimart kapott majd visszamentunk ugyanis semmit nem javult.Fenistilt es Ospamoxot kapott de meg mindig szorcsog hiaba szivom az orrat fujom be a sterimarral es hiaba hasznalok parologtatot.Kicsit talan javult mar zoldes is neha nem csak az atlatszo.
    Ennyire le lenne rakodva?Nem tudom mast mit tehetnek.
    Amugy jo kedvu semmi mas baja csak ez a szorcsoges:(
    Persze a foga is kibujt miert is ne most:)Nem mintha baj lenne.

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Mivel más gond nincs vele, nem lázas, nem köhög stb. ezért nem kell foglalkozni vele, elmúlik magától.

  • Ilona-Kis

    2011. április 08. péntek

    Kedves Ági!
    Kérdésem az lenne hogy 5 hetes kisbabám köhög,általában evés közben,de van hogy csak spontán elkezd köhögni,Voltunk doktornőnél és nem talált nála gyulladást,a tüdejével is minden rendben volt,de én még is aggódom hogy nincs-e valami szervi rendellenessége.Szerinted vigyem egy nagyobb kivizsgálásra.Üdv:Ilonka

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Lehet, hogy túlságosan gyorsan kezd el enni, félrenyeli a tejet, ezért kezd el köhögni evés közben, illetve a bukástól evés után. Ha nem hallod, hogy hurutosan köhögne, vagy ha úgy látod, nem csak akkor csinálja, ha félrenyel kicsit, akkor fordulj orvoshoz.

  • bakolgi

    2011. április 01. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos múlt, két napja megbetegedett, folyamatosan folyik az orra, hallom, hogy nehezen nyel, és picit köhög. Tengeri só oldattal próbálom lazítani, mert sűrűn kell porszívóznunk az orrát, de nem nagyon használ, porszívózás után is szürcsög mindig. Van erre valami jó megoldás?
    Többet szoptatom, éjszaka is majd’ félóránként, óránként, mert így nyugszik meg és alszik csak vissza (cumi nélkül, mert nem akarom, hogy ne kapjon levegőt, amúgy még cumizik és már átaludta az éjszakát..)
    Jó ez, hogy ilyen sűrűn megszoptatom? Már attól is félek, nehogy a pocakja is megfájduljon.
    Amúgy jó kedélyű, estére lesz rosszabbul, hőemelkedése volt ma.
    Mivel telefonon nem tudtam orvossal konzultálni, elmentünk ma, hogy nézze meg (nyugtalanított a nehéz nyelése). Azt mondta, nagyon piros a torka, és írt fel köptetőt: Elixirium Thymi Compositium
    A gyógyszertárban azt mondták, hogy három éves kor alatt ez nem alkalmazható, ehelyett Rhynothyolt adtak, de én ezt sem mertem még beadni neki.
    Panadolt, Cebion cseppet és Nasivint kap, mást egyelőre nem.
    Az lenne a kérdésem, hogy neked mi a véleményed a fent köptetőkről?
    Érdemes használni valamelyiket nehéz nyelés, pici köhögés esetén?

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Gratulálok az oldalhoz, én már nagyon sok hasznos tanácsot kaptam másoknak adott válaszokból is!!

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      A köptető abban segíthet, hogy a váladék felszakadjon, ezért mindenképpen kell adni ilyen esetekben. A több szoptatás sem árt, mert náthásan kevesebbet tud egyszerre szopizni a baba és szomjasabb is lehet, mert kiszárad a szája, de arra ügyelj, hogy ebben a korban betegség alatt könnyű „elrontani” a babát, rászokhat, hogy mindig szopival alszik vissza. Ha bedugul éjjel az orra, BabyLuuf balzsammal kend be a hátát, így nem dugul el az orra.

  • Mónika

    2011. március 13. vasárnap

    Szia !
    A kislányom 2 hónapos sokszor bedugul az orra, porszívós orrleszívót használok , de így is van hogy 3-4 nekifutásra tudom leszívni és utána is hallom hogy szrotyog az orra !Afrin orrspray van itthon !!Félek hogy bajt csinálok hogy sokszor használom az orrleszívást !! Köszönöm segítséged!!

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Egyáltalán nem gond, nyugodtan szívhatod neki napjában többször is.

  • Vica

    2011. március 05. szombat

    Szia!A kérdésem a következő:1,5hónapos a picim és tegnap óta sokat hapcizik és ma már köhög is…orra nem folyik,nincs bedugulva.Láza sincs.Kicsit nyűgösebb a szokottnál,köhögésre,tüsszögésre ébred,gondolom ezért fáradtabb.Tudok vele kezdeni valamit itthon,vagy inkább vigyem orvoshoz?

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Mivel még nagyon pici, mindenképpen vidd el orvoshoz.

  • minimanó

    2011. február 27. vasárnap

    Kedves Ági! Köszönöm gyors válaszodat! Nagyon jó az oldal, rendszeres olvasó vagyok!
    Szép napot!

  • minimanó

    2011. február 25. péntek

    kedves Ági!

    Olyan problémával fordulok, hozzád, hogy fiam, 3,5 hónapos, és kb. egy hete folyamatosan folyik az orra, és be van dugulva. Láza nincs, a kedve sem rossz. Éjszaka a bedugult orra miatt kelünk fel többször is! (különben végig alussza az éjszakát)Folyamatos orr-porszívózást alkalmazok, de néhány óra mulva ismét dugult az orra. Ilyenkor lehet vele oda kinnt sétálni? vagy várjam meg, míg teljesen helyre jön? Kérdésem, hogy mit tegyek? Vigyem el orvoshoz? vagy majd elmúlik, ez a „megfázás”?

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      A hátát kend be éjszakára BabyLuuf balzsammal, így nem fog bedugulni az orra. Ha nem lázas, akkor lehet sétálni. Ha néhány nap alatt nem kezd javulni a helyzet, akkor forduljatok orvoshoz.

  • Sz.BEA

    2011. február 23. szerda

    Hello!Nekem is van egy 7 honapos kisfiam meg van fazva a hazorvos szirupot es harsfateat javasolt.De azt hallotam 1 eves kor alatt kisfiuknak nem tanacsos adni igaz e?vagy csak tevhit.Ha nem miert nem jo?Koszonom szepen.

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Nyugodtan lehet adni hársfateát neki.

  • Any

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!
    A kisfiam most 17 hónapos és már legalább 3 hete szortyog.Voltunk orvosnál,azt mondta nincs semmi különösebb baja,calcimusc oldatot kaptunk rá,de nem múlik el és ráadásul mát váladék sem jön az orrából de egyre jobban szortyog.Az lenne a kérdésem,hogy mitől szortyoghat,és lehet-e neki még valamit adni,valamint meddig tarthat még,és még mindig szopik.
    Válaszát előre is köszönöm!!!

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Lehetséges, hogy lejjebb van neki a váladék és az szörtyög kicsit, ez idővel magától felszakad majd. Esetleg az is okozhatja, ha a lakásban száraz a levegő.

  • Viki

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági, nagyon hasznos ez az oldal, köszönjük, hogy van! 🙂
    Kérdésem a következő lenne, 5 hónapos pici lány „rotyogósan” köhög már 4 napja, levegővételnél hörög, szerencsére nem lázas csak első nap volt hőemelkedése, étvágya is jó. Voltunk orvosnál Rhinathiol-t kapott, de nem igen látok változást. Át lehet vagy érdemes -e áttérni a Stodalra? Baby luufot meg mindenképpen beszerzünk! Köszönettel!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      A Stodal nagyon jó, ha a másik nem hat, érdemes kipróbálni.

  • szandi

    2011. február 15. kedd

    5 hónapos a lányom és meg van fázva mit agyak nekiköhögésre és orr dugulásra.A választ nagyon várom.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Orrdugulásra BabyLuuf balzsam, köhögésre Stodal szirup, de ha nem javul pár napon belül a helyzet, akkor mindenképpen keressetek fel orvost.

  • Noémi

    2011. február 03. csütörtök

    Kedves Ági!
    Először is szükségem lenne nagyon a segítségedre és egy pár jó tanácsra! Romániából írok ezért minden szó kincset ér!
    Pénteken lesz 5 hónapos a kislányom , pár napja folyik az orra és a tegnap elkezdett 1-2 köhögni is. Több mint valószínű, hogy tőlem kapta el, mert én is köhögök. Láza, de még hőemelkedése sincs szerencsére. Tápszeres gyerek, körül belül 6 és 7kiló között van a súlya, eddig jól evet , de több mint egy hete nem akar enni se rendesen. Csak a 120ml alig eszi meg, van hogy 3 de van hogy 4 óránként kéri. A fogzás is elindult, kínozza nagyon. De most legfőképpen ez a köhögés és orrfolyás zavar. Vigyem orvoshoz, vagy van talán valamilyen homeopátiás gyógyszert használjak és ha igen hogyan pontosan?
    Előre is köszönöm válaszod, aggódó első gyerekes anyuka.
    Üdv.Noémi

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ha több napja folyik az orra és köhögni is elkezdett, akkor vidd el orvoshoz.

  • Julia

    2011. január 05. szerda

    Szia

    Van egy 4 hónapos kislányom, etetés előtt mindig sokat sír és nagyon nehezen akkarja befalni a cumit, a teát viszont bármikor elfogadja mi lehet az oka? A másik dolog az lenne hogy evés után elég sok visszajön 4-5 kanalkányi és van rá példa hogy etetés után 2 óraval is jön még vissza tej(az ‘laga olyan mintha akkor itta volna meg), ez normalis?

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Ez lehet azért, mert pl. fáj a torka vagy szájpenésze van, ezért kellemetlen neki az etetés, de az is lehet, hogy ilyenkorra már túl éhes és ezért nyugtalanabb ilyenkor, segíthetne, ha gyakrabban etetnéd, lehet, hogy az emésztőrendszere még nem érett meg a ritkább etetésekre. Az is lehet, hogy ilyenkor már túlságosan fáradt, mert nincs napirendje igazán, és nem enni akar, hanem aludni, csak félreérted a jelzéseit.
      Ennyi bukás teljesen normális ebben a korban.

  • Timus

    2010. november 06. szombat

    Az előbb lemaradt, hogy még nincs fogacskája, de három hete be van gyulladva az ínye, ez is okozhat orrfolyást?

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Igen.

  • Timus

    2010. november 06. szombat

    Sziasztok!
    Kislányom 8 hónapos, kétszer volt megfázva úgy, hogy csak az orra folyt, lázas nem volt, nem köhögött. Elvittem az orvoshoz, mindig azt mondta, hogy piros a torka, antibiotikumot kapott, de az orrfolyás eltartott egy hétig, porszívóztam és sprayztem. A kérdésem: mit adjak, ha legközelebb is előfordul, és nincs láza? Nem akarok mindig antibiotikumot…Köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Ha nincs láza, akkor nem kell semmit adni, csak meleg szobában tartani és ha bedugul az orra BabyLuuf balzsamot használni.

  • Szajko Szamanta

    2010. november 06. szombat

    Hello,van egy 10 honapos babám,és egy éjszaka 3-szor hányt.Nincs neki láza,se más baja.Reggel megitta a tejet és azt is kihányta egy idö után.Egy aggódó anyuka

    Válasz: Ha éjjel háromszor hányt, akkor az nem tréfadolog, tessék bemenni az ügyeletre!

  • Szajko Szamanta

    2010. október 28. csütörtök

    Van egy 10 hónapos kislányom,megvan egy kicsit fázva,köhög,trüszög,folyik az orra,meg néha egy kicsit bereked a hangja.Mit tegyek?Köszönöm,egy aggódó anyuka.

    Válasz: Ha nem lázas, akkor adhatsz neki hársfateát (mézet nem szabad bele tenni 1 éves kor alatt), a homeopátiás szerek közül az oscillococcinumot, ha bedugul az orra, akkor BabyLuuf balzsammal bekenheted a hátát. Egyébként pedig tartsd bent, egyenletes hőmérsékleten és csak napsütésben vidd ki.

  • Timcsi 0309

    2010. szeptember 25. szombat

    Szia Ági!

    Fiam 6 és fél hónapos. Szeretnék érdeklődni,hogy hogyan érdemes adni neki az Oscillococcinumot és az Echinacea 5 CH-t? Egy hete kezdtem el az Oscillo-t,de nekem a doktornő azt mondta,hogy napi 10 golyót adjak neki 2-szer kis vízben feloldva(műanyag kanál),a következő héten pedig az Echinacia-ból D4 v.D6-ből 2 golyó/nap. Eddig így is adtam,de tegnap egy homeopatatival foglalkozó ismerősöm azt mondta,hogy ugyan úgy kell adagolni a Piciknek is,mint a felnőtteknek,tehát egyszerre egy tubus Oscillo/hét és egy hétig Echinacea 5CH-ból 5 golyó/nap,aztán egy hét szünet. Én is így szedtem télen a terhességem alatt,de a Babáknak is lehet így adni valóban immunerősítés céljából?
    Köszönettel:Timi

    Válasz: Igen, a babáknak is lehet úgy adni, mint a felnőtteknek.

  • Zsuzsi

    2010. szeptember 03. péntek

    Kedves Ági!
    9hós kisfiamnak tegnap óta nagyon folyik az orra,csak néha köhög,vagy inkább köhint (ez nem is igazi köhögés) egyet-kettőt,viszont sűrűn tüsszög!
    A kérdésem az lenne,hogy hányszor porszívózhatom egy nap az orrát,és minden egyes alkalommal kell hozzá használni stérimárt is,vagy csak simán ki lehet szívni (a váladék nagyon folyós,a tüsszentések alkalmával is kifolyik,és amúgy is folyik neki egyfolytában)?
    A másik kérdésem,hogy ilyen megfázásokra ajánlod a kálciumot,vagy nem használ?Hallottam már ezt is,azt is orvosoktól!
    És még az érdekelne,hogy a teákból jó a filteres is,vagy csak a szárított növényesek jók?Citrommal 9hónapos babának lehet ízesíteni a teáját,vagy nem szükséges?
    Válaszodat előre is köszönöm:Zsuzsi!

  • Kitty

    2010. június 19. szombat

    Kérdésem: a homeopátiás szerek és étel-ital, illetve aromás, illatos dolgok, mint az általad sokat emlegetett, egyébként kiváló Baby Luuf balzsam nem fogják ütni egymást? Úgy tudom, min. fél órának kell eltelnie a két alkalmazás között, de ugye a balzsam tovább is ereszti az illatokat…
    Más: mentatea. Erről meg azt hallottam, hogy a mentoltartalma allergiás rohamot, és akár szív- és légzésbénulást is okozhat csecsemőkorban, éppen ezért nincs is a Baby Luufban belőle, csak a Kinder Luufban.
    A jó ismerős gyógyszerésznőm szerint még a csipkebogyó tea is allergizálhat a szöszök miatt, amiket tartalmaz, és ő egy éves kor alatt maximum kamillateát, meg édesköményteát adna.
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: De igen, az eukaliptuszos dolgokat és a homeopátiát nem szabad egyszerre alkalmazni, mert a homeopátia így nem hatásos.
    4 hónapos kor után lehet adni bodza, csipke, menta, kamilla és hársfateát is (ezelőtt csak édesköményt, kapormagot és ánizst)

  • Judit

    2010. június 04. péntek

    Segítséget szeretnék kérni. 3 hónapos kisfiamnál az elmúlt 2 hétben majdnem minden hajnalban orrba fújunk (sterimar)és orrot szívunk, mivel nem kap levegőt és már az alvásban is zavarja. Kérdésem az lenne, hogy nem okoz-e gondot ha kézi pumpás orrszívót használok (ezzel majdnem mindig sikeres a szívás), mivel lassan már ketten is kevesek vagyunk hozzá, hogy le tudjuk fogni, és a porszívósat nem merem használni. Illetve, hogy ennyi idősen használhatunk-e babyluuf balzsamot? és ha igen, akkor mindennap? Láza nincs, szerintem nem beteg. A választ előre is köszönöm.

    Válasz:Éjszakára kend be a hátát Babyluuffal, ez 4 hetes kortól használható folyamatosan. És nyugodtan kezdd el használni a porszívós orrszívót, az a leghatékonyabb. Ijesztő, de pillanatok alatt segít és megszokja a baba, ha használjátok folyamatosan.

  • Any

    2010. június 03. csütörtök

    Kedves Ági!
    A 8 hónapos kisfiam megfázott,láza nincs csak egy picit köhög és folyik az orra ami néha el is dugul!Sterimar orrsprayt használunk,mit lehetne még mellé használni,hogy minél hamarabb meg gyógyuljon és mennyi ideig szoktak tartani ezek a kis megfázások?A másik kérdésem az lenne hogy most hogy meg van fázva kispárnát tettem a feje alá és igy sokkal jobban alszik mint korábban,mennyire ártalmas neki a párna a feje alá?Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Nem javaslom a kispárnát, mert nem tesz jót a gerincnek és megfulladhat, ha alvás közben alákerül. Ha bedugul az orra éjjel, akkor BabyLuuf balzsammal kenhetitek a hátát, egyébként legfeljebb 1 hét alatt rendeződni szoktak az ilyen megfázások.

  • Lestyan zsofia

    2010. május 15. szombat

    Kosszonom a valaszt es meg azt szeretnem hogy milyen hazi gyogymotdot hasznajak,pl. gyogynoveny…

    Válasz: Kamilla és petrezselyemteát lehet adni, valamint jó a feketeáfonyalé és az élőflórás joghurtok.

  • Lestyan zsofia

    2010. május 13. csütörtök

    A kislanyom 5-eves es mar 2-evesen leszokott a pelenkarol es most az ovodaba es ejszaka is bepisilt,lehet hogy felfazott vagy talan az idegrendszer lehet az oka?koszonom.

    Válasz Lányoknál gyakori a felfázás, ez lehet az oka.

  • Lestyan zsofia

    2010. május 11. kedd

    A kislanyom 21-honapos es reggel nagyon sokat pruszogot es folyik az orra mit tegyek? koszonom

    Válasz: Orrszívóval szívd ki neki és akkor kevesebbet fog napközben folyni. Ha eldugul az orra alvás közben (vagy napközben is akár), akkor kend be a hátát BabyLuuf balzsammal.

  • kata

    2010. április 27. kedd

    Kislányomnak egy hete folyik az orra. Zöldes jön az orrából, nem lázas, nem köhög. milyen homeopátiás szert lehetne rá adni?
    Köszönöm előre is!!!!!

    Válasz: Ha csak rtikábban folyik az orra, akkor ARSENICUM ALBUM 9 CH 2x5golyó, ha nagyon folyik, akkor KALIUM IODATUM 9 CH 2×5 golyó

  • Marcsi

    2010. április 02. péntek

    Szia!
    3 és fél hónapos fiam pár napja köhög és folyik az orra. Nem lázas, még hőemelkedése se volt. Stodalt adtam neki, attól a köhögés majdnem teljesen elmúlt, orra is már csak kicsit folyik, de most rotyog a mellkasa. (olyan hörgősen)
    Sokat szopizunk mostanában, hogy a folyadék meglegyen.
    Orvos (ügyelet) vagy majd elmúlik?

    Válasz: Nem kell orvos, ha nincs láza és csak az orra folyik, akkor szívjátok ki neki naponta többször, hogy ne legyen bent pangó váladék, különben pedig majd elmúlik.

  • Első anyuka

    2010. március 28. vasárnap

    14 hetes kisbabám van. 4hetes korában megfázott azt az orvos kezelte. Orrszívóval azóta is szívnom kell az orrát és úgymond szürcsög. Ma már ritkán engedi, hogy az orrából kiszívjam a váladékot és őt is zavarja a szürcsögés. Az orvoshoz már visszavittem többször, de a védőnőtől és tőle is csak azt kaptam válaszként, hogy szívjam az orrát és használjam az Sterimar orrsprayt. Mit tudok még tenni, hogy jobb legyen a babámnak és nyugodtan tudjon aludni?

    Válasz:Kend be a hátát BabyLuuf balzsammal és nem fog bedugulni az orra az alvás alatt.

  • Zsuzsa

    2010. március 23. kedd

    Szia!

    A lányom pénteken lesz 4 hónapos és tegnap délután kicsit folyni kezdett az orra, és néha köhint 2-3-at. Szopizni tud rendesen és éjszaka is csak hajnalfelé dugult be az orra akkor porszívoztuk. Ma is jókedvű, láza nincs, de néha picit szörcsög és ugyanúgy köhint néha. Eddig egyszer szívtam az orrát. Még nem vittem orvoshoz, mert mindíg antibiotikumot ír a doki, gondoltam ha holnap is így lesz akkor megnézetem, mert a testvére most lábal ki egy jó kis vírusos felsőléguti hurutból. Érdemes orvoshoz vinni, vagy ha nem rosszabbodik, láza nincs akkor várhatunk vele.

    Köszönöm!

    Válasz: Ha nincs láza és láthatóan javul, akkor egy kis megfázás miatt nem kell orvoshoz menni.

  • Anett

    2010. március 10. szerda

    Segítséget szeretnék kérni.
    10 hónapos a kisfiam.Két napja köhög nagyon,néha prüsszköl,de nem taknyos.
    Férjem sajnos nagyon beteg torokgyulladás van.Valószínűleg elkaphatta a pici is.
    Voltunk lent a doktornőnél tegnap, megnézte a kisfiamat, de azt mondta nem lát rajta semmit.Nincs begyulladva a torka.Írt fel a ACC 100, és Calcium amplullát,meg a cebionból kell 8 cseppet adnom este.
    Azt szeretném megkérdezni,hogy merjem adni neki a Acc100-at?Egy tasakkal kell egy nap adni.
    Vagy esetleg Adhantnék-e neki inkább Sodál szirupot?
    Van aloe verás First sprénk itthon,apukám azt mondta,hogy nyugodtan fújjam ezzel a pici torkát mert jó rá és meggyógyítja.Ettől is félek kicsit ugyanúgy mint az Acc-től.
    Nem volt még beteg a pici mióta megszületett és nem nagyon szeretném,gyógyszerezni,ha nem muszály. Láza nincs,a közérzete jó,mászkál,rohangál egész nap.(9 hónaposan elindul.)
    Válaszát előre is köszönöm
    üdv

    Válasz:Ha csak köhög, akkor a Stodal szirup a jó megoldás.

  • Székiné Horváth Andrea

    2010. január 18. hétfő

    Kedves Ági!
    Megfázott a kislányom folyik az orra. 3 nappal ezelött kezdödött el akkor volt 38 a láza nurofen sziszpenziót adtam neki de mindig vissza jön a láz 2 napig kapta most már köhög is. Mit adhatok neki ha nincs láza de meggyogyuljon. Inni iszik de csak teát és az is csak hidegen vagy nagyon langyosan hajlandó meginni melegen nem. Előre is köszönöm. Andrea

    Válasz: A köhögésre Stodal szirupot adhatsz, ha bedugul az orra, akkor pedig kend a hátát Baby Luuf balzsammal és használjator Sterimar orrsprayt. Nem muszáj teáztatni, ilyenkor a folyadékpótlás szükséges, de az lehet víz is.

  • Erika

    2009. december 25. péntek

    Kedves Ági!
    Először is KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
    Kisfiam 11 hónapos, pont egy hete kivittük szánkózni és gondolom a hideg levegőből jól beszedett és megfázott. Hőemelkedése is volt a második nap, de nem ment 38,5 fölé. Kapott Sumetrolim szirupot és Nurofent. Többet nem lázasodott be, de azóta állandoan tele van a nózija és egy napja kezdett köhögni és egyre többet.
    Telefonon konzultáltam a doktornővel és azt mondta, ha nem lázasodik be, akkor nem kell oda vinni. Most aggodom, hogy köhögni kezdett és nem gyógyul. Mivel ünnepek vannak a doki nem rendel, ha pedig kimegyünk a kórház sürgősségére, akkor befektetnek a járvány miatt. Önnek mi a véleménye? Előre is köszönöm
    Üdvözletem,
    Erika

    Válasz: A köhögésre kapjon Stodal szirupot, a náthára, orrdugulásra a hátát kenjétek be BabyLuuf balzsammal, ha nem lázas, tényleg nem kell orvoshoz menni.

  • Harangozó Gizella

    2009. december 10. csütörtök

    16hónapos akisfiam és megfázott ,a torka piros és ahangján is hallatszódik!Nem folyik az orra csak ha sír !Milyen homeos megoldást javasol!Nem akarom antibiotikummal mérgezni !Homogene 9 vagy az oscillo vagy corizalya?Vagy vmi más?Én azeket szoktam szedni!Köszönöm egy aggódó anyuka

    Válasz: Torokfájásra Homeogene 9 való. Ha vírusos a dolog, vagy folyton visszatér, akkor gyógyításra és megelőzésre is oscillococcinum való.

  • Andy

    2009. november 25. szerda

    Van egy 14 hónapos kislányom pár napja folyik az orra, de nem köhög,nem trüszög és még láza sincs.Étvágya nagyon jó a kedve is kíváló,de sajnos nem tudjuk miért folyhat az orra.Vajon a fogzás miatt vagy esetleg valami betegség lappang benne?Vigyük feltétlen orvoshoz?

    Válasz: Valószínűleg megfázott. Ha csak az orrfolyás a tünet, akkor nem kell orvoshoz menni.

  • egy apuka

    2009. szeptember 19. szombat

    HELP!

    Tegnap a 4,5 hónapos picivel sétálgattunk a parkban. Fújt a szél, én rövidújjúban voltam és estére megfáztam. A kislányom rendesen fel volt öltöztetve, be is volt takarva de a szél érte a babakocsiban. Este minden oké- zabál, játszik, gügyög. Reggelre azonban gáz lett: köhigcsél, be van rekedve – mikor gügyög- hallatszik és gügyögés közben is köhög de nem sokat 2-3-at egymásután. Néha tüsszent is de az nem gyakori.
    A feleségem bepánikolt, hogy meg fog halni meg hasonlók. Én nyugtatgattam, hogy nem lesz gáz, előbb vagy utóbb minden kisbaba felfázik csak kérdés, hogy mikor.
    Láza nincs- azt megmértük.
    Teát itathatunk vele? Mit tegyünk? Vagy várjunk 2 napot és ha utána se javul, kezdjünk el imádkozni? A gyógyszertárban egyébként azt mondták, hogy vigyük dokihoz – de mi még nem akarjuk hurcolászni és „házi patika” módszerrel orvosolnánk a bajt. Mit javasoltok?

    Válasz: Emiatt ne aggódjatok, minden gyerek megfázik egyszer 🙂 A köhögésre Stodal szirupot kaphat, ez homeopátiás szirup. A teát nem javaslom, ha eddig nem kapott, akkor ne most vezessétek be, az anyatej jobb. A Stodalból 2×1 kiskanállal lehet neki adni.

  • Kriszta

    2009. március 28. szombat

    Köszönöm Ági a tanácsokat, még soha nem volt beteg a kisfiam és most, hogy megfázott, nagyon hasznos volt az összefoglalás!

  • zita-nagy

    2008. szeptember 11. csütörtök

    Klassz! Köszi az információt, a hasznos tanácsokat.

Comment navigation