Segítség! Maszturbál a gyerekem?

Kényes témáról lesz ma szó, ami miatt nagyon sokan fordultak hozzám az elmúlt években általában pironkodva, értetlenül állva a gyermek viselkedése előtt. Előfordul ugyanis, hogy a néhány hónapos, de inkább 1-2-3 éves kisgyerekek egyszercsak elkezdenek furcsán viselkedni: dörzsölik a combjukat, a nemi szervüket, a fotel karfájára ülve hintáznak, vagy hason fekve, a csípőjüket lenyomva „tornásznak”, ami egészen a kiizzadásig folytatódhat. Miért van ez?

baba maszturbál, baba önkielégítés, 2 éves önkielégítés, 2 éves maszturbálMi felnőttek persze rögtön arra gondolunk, van-e ennek bármilyen nemi vonzata, hiszen még olyan kicsi a gyerek és a dolog egyértelműen önkielégítésnek néz ki. Sokan meg is ijednek, azt hiszik, elrontottak valamit.
Szerencsére aggodalomra semmi ok.

A nemi szervek környékén sok idegvégződés található, ezért a simogatás, az ingerlés kellemes érzéssel tölti el a babát. Ez még nem nemi vágy, hiszen a szükséges hormonális fejlődésen a kisgyermek még nem esett át. Egyszerűen csak a kellemes érzés miatt csinálja.

Szokássá is pontosan ezért válik. Kellemes a kicsi számára, mint a cumizás, vagy a plüssállat szorongatása, éppen ezért megszokja, hogy így nyugtassa meg magát, ha unatkozik, ha nyűgös vagy éppen elalvás előtt.
Totyogókorban, amikor egyébként is sok kellemetlen élmény frusztrálja a gyermeket, egyébként is nagy az önnyugtató-szokások szerepe. Ilyenkor sok kisgyerektől el nem lehet venni a cumit, az ujját, a kedvenc rongyit, vagy ezek híján anya válik „nyugtatóvá”: a kicsi sokat szopizik, állandóan anya nyomában van. Amelyik totyogó pedig ezen eszközök egyikét sem választja, az az önnyugtatás más módjait találja meg.

Mit lehet tenni? Fontos tudni, hogy nem káros szokásról van szó, ezzel a gyermek nem tesz magában kárt, és általában idővel maga is leszokik róla, hiszen a közösségben azt fogja látni, hogy a többi gyerek nem csinál ilyesmit, valamint maga is kinövi azt az időszakot, amikor külső segítségre van szükség az önnyugtatáshoz.

Először is érdemes kifigyelni, mire használja a kicsi ezt a szokását, mikor „dörzsölgeti” magát. Elalváskor? Vagy, amikor csalódik? Vagy unalomból? Lehet, hogy kicsit mellőzöttnek érzi magát? (pl. testvére született, vagy nagyon elfoglalt voltál mostanában?)

Másodszor pedig nem elég szimplán csak elterelni a figyelmét, hanem ezt a szokását egy másik szokással kell helyettesíteni, hiszen 1-2 évesen még szüksége van rá, hogy az indulatait, a félelmét valahogy levezesse. Amellett, hogy te magad megnyugtatod, eltereled a figyelmét ilyenkor, olyan alkalmakkor, amikor te nem vagy vele, segíthet egy plüssállatka, vagy rongyi, amit ölelgethet, elalváshoz be lehet vezetni egy kis összebújást, esti mesét.

És végül: Rászólni, a szokást helytelennek beállítani előtte, szégyenkezni, rákiabálni nem szabad. Nagyon gyakran a több testközelségre, dédelgetésre való igény is a háttérben áll, ezért érdemes sokat dédelgetni, szeretgetni a kicsit és a rendszeres dögönyözés is jó hatással bír 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

10 Comments

 • Vida Ágnes

  2015. március 14. szombat

  Mindenképpen vedd le onnan és vidd el máshova, amikor eltereled a figyelmét.

 • Évi

  2015. február 15. vasárnap

  Kedves Ági,

  Nem ebben a témában fordulok hozzád, de nem találtam hasonlót.
  A kislányom 2 és fél éves. 22 hónapos volt, amikor elválasztottam, mert 3 hónapos terhes voltam, és már nem bírtam a gyakori éjjeli kelést. Eléggé megviselte, elalváshoz azóta is cumisüvegben kap tejet. Azóta az a szokása, hogy amikor melléfekszem az ágyban, hogy elaltassam – együtt aludtunk vele 2 éves koráig, azóta külön, normál heverőn alszik- a mellemet birizgálja. Még amikor szopott, akkor is szeretette a másik mellbimbómat babrálni és nagyon idegesített, de sokszor hagytam, mert nagyon sírt, amikor nem hagytam, és sokkal tovább tartott az elalvás. Tudtam, hogy ez nem jó, mert ezzel esetleg azt tanítom neki, hogy viseljen el valamit, ami nem jó, de így könnyebb volt. De most, hogy a kicsit szoptatom, már leltiltottam erről a
  szokásról. Ha én altatom délután, akkor, ha be is nyúl a ruhámba, csak fent cirógatja, vagy a karomat. Este az apja fekszik mellé és mesél neki, meg énekel, és közben az ő mellbimbóját babrálja. A férjemet ez nem zavarja, de mindketten aggódunk, nem káros-e ez az ő szempontjából, és hogyan, mikor szoktassuk le róla. Talán mondanom sem kell, hogy nagyon féltekeny a kistesóra, aki most 2 hónapos, bántani is szokta, határozott kérésünk ellenére. Sokkal több azóta a dühkitörése is, amit sok türelemmel, öleléssel próbálunk kezelni. Éppen ezért sem tartom jónak az időzítést most leszoktatni erről a testi kontaktusról. Nagyon kivancsi vagyok a véleményedre, tanácsodra.
  Előre is köszönöm,
  Évi

  • Vida Ágnes

   2015. március 14. szombat

   Ez egyáltalán nem káros. Természetes, hogy igényli a testkontaktust, ha ez megnyugtatja, akkor hadd aludjon el így, idővel kinövi majd.

 • Tóthné Tünde

  2015. február 03. kedd

  Kedves Ági.

  A kislányom most 11 hónapos,és kb 5 hónapos kora óta furcsán viselkedik.Oldalára fordul és domborít,homorít.Egyszerűen nem tudom ki zökkenteni belőle. Azt vettem észre, hogy akkor csinálja ezt amikor fáradt vagy nem alussza ki magát(egyébként nagyon rossz alvó). Doktornő azt mondta, hogy lelki baja van a kislányomnak. Mit kellene tennem, hogy el hagyja ezt a rossz szokást a kislányom? Tényleg lelki baja lehet a kislányomnak?Nagyon el vagyok keseredve és a doktornő nagyon rám ilyesztett.

  Válaszodat előre is köszönöm.
  Üdv:Tünde

  • Vida Ágnes

   2015. február 04. szerda

   Így nyugtatja magát. Tereld el a figyelmét ilyenkor, vedd fel, nyugtasd meg! Idővel leszokik majd a dologról.

   • Tóthné Tünde

    2015. február 04. szerda

    Köszönöm a tanácsot.

 • Totyak

  2015. január 20. kedd

  Szia!
  Kislányom 3 éves.1 évesen kezdte,hogy az ölünkbe a csípőm,vagy a combunkon dörzsölte a nemi szervét.Egy időben abba maradt,most viszont idáig fajult,hogy ha rájön bárhol bármikor bármin csinálja,az se zavarja,ha látják.Most már rákiabálok és a fenekébe csípek,de nem igazán érdekli.Hogy szoktassam le?

  • Vida Ágnes

   2015. február 04. szerda

   Semmiképpen ne kiabálj rá és ne bántsd emiatt! Benne még nincs emiatt szégyenérzet emiatt, hiszen még nincs szexualitásfogalma. Azért csinálja, mert jólesik neki, általában unalomból vagy önnyugtatásból csinálják a gyerekek. Tereld el a figyelmét, vidd el onnan, vedd fel, szeretgesd meg ilyenkor! Ezzel többet segítesz neki, mintha megszidod miatta.

 • Nikcsi

  2014. november 05. szerda

  Kedves Ági!
  Az én kisfiam most 9 hónapos, és kb. 1 hónapja „masszírozza” a nemi szervét, ha ezt lehet annak nevezni. Annyira húzza, hogy sokszor kikarmolja, sebes, vérzik.
  Már szinte nekem fáj, amit csinál… Sajnos nem tudok vele mit kezdeni, ha elterelem a figyelmét (játékot adok a kezébe, énekelek, stb), az is csak fél percig érdekes! Ahogy lekerül róla a pelus, máris odanyúl!
  Ez vajon elmúlik magától?!

  • Vida Ágnes

   2014. november 08. szombat

   El fog múlni, de próbáld meg elterelni a figyelmét róla.