Miért nem alszik el a baba? 3 oka lehet:

Mi kell ahhoz, hogy a baba, a kisgyerek elaludjon? Mindegyik életkorban egy kicsit másra van szükség. Ha ezt megérted, könnyebben fog menni az altatás.

1. Nem elég álmos

Akkor fog tudni elaludni, ha álmosan fekteted le. Ez persze becsapós lehet, mert ahogyan az alvásnak is vannak szakaszai, az ébrenlétnek is vannak:

1. Közvetlenül ébredés után a baba még kicsit álmos lehet (sok baba ilyenkor sír, különösen, ha az éhség, hirtelen zaj vagy fogzási fájdalom ébresztette fel)

2. Aztán felélénkül, éber lesz egy darabig (újszülöttkorban ez a szakasz szinte még nincs is vagy csak nagyon rövid, 3 hónapos korban már nagyjából 30-45 perces, 6 hónaposan 1-1,5 órás)

3. Ezután elkezdi az álmosság jeleit mutatni, ásít, a szemét, a fülét dörzsöli. A kisebb, 4-5 hónaposnál fiatalabb babákat, ha ilyenkor lefektetik, el is alszanak, a nagyobbak már tiltakozni szoktak ellene.

4. Rövid álmosság után ismét felélénkül.

5. Elálmosodik, de most már nagyon álmos, kézben sem nyugszik meg, nyűgösködik, semmi nem köti le a figyelmét. Ilyenkor lehet aludni vinni.

6. Ha nem tud elaludni, vagy túl hosszúra nyúlik az altatás, ismét felélénkül, éber lesz, a „túlpörgés” jeleit mutatja (hangulatingadozásai vannak, hol nevet, hol sír, nem tud elmélyülni a játékokban, nyűgös stb.), aminek az az oka, hogy fáradt, de nem tud „kikapcsolni”. Ilyenkor nem tud elaludni, nem is érdemes erőltetni, meg kell várni, míg ismét lelassul, elálmosodik.

Ez az ébrenléti ciklus egyébként a felnőtteknél is megvan, csak míg a babáknál kezdetben 45 perc, majd pedig életkortól függően néhány óra alatt meg végbe, addig a felnőtteknél nagyjából 6-7 óráig tart, utána következik el a mélypont (a mediterrán országokban a szieszta ideje), majd az ismételt felélénkülés.

2. Nem tud ellazulni

Ahhoz, hogy el tudjunk aludni, el kell lazulni elalvás előtt. A felnőttek ilyenkor könyvet olvasnak, tévét néznek, zenét hallgatnak, meditálnak és hasonló praktikáik vannak, addig a babák nem tudják hogyan kizárni a külvilágot és az elalvás előtti ellazult állapotba kerülni. Ahhoz, hogy el tudjunk aludni, biztonságban kell érezni magunkat. Az állatvilágban is azok az állatok alszanak hosszan és mélyen, akik tudják, hogy nem eshet bajuk. Pl. rágcsálók a föld alatti lyukakban sokkal mélyebben és hosszabban alszanak, mint a szabad ég alatt alvó ragadozók. Ezért van az, hogy a felnőttek is felszínesebben alszanak stresszhelyzetben, idegen helyen, ahol kevésbé érzik magukat biztonságban.

A baba is akkor tud könnyen ellazulni, ha biztonságban érzi magát. Az újszülöttek ehhez leginkább testközelséget igényelnek, vagy olyan állapotot, ami leginkább hasonlít az anyaméhhez (pólya, bölcső, rugalmas pólya, testközelség-szerű szűk helyek), de még a nagyobbak is könnyebben alszanak el úgy, ha „kuckósabb” a kiságyuk.

A biztonsághoz hozzátartozik az is, hogy a baba tudja, mi történik vele, azaz legyen valamilyen altatási rutinotok, ami minden egyes alkalommal hasonlóan alakul, így a kicsi már az előkészületekből tudni fogja, mi következik most, mi fog történni vele.

Minden babánál kicsit más az a mód, ahogyan el tud lazulni:
– Vannak olyan babák, akik mozgatva tudnak a legkönnyebben ellazulni (ringatás, hinta, sétálás, babakocsiban tologatás, kendőben altatás stb.) Náluk segíthet, ha cipelés helyett inkább leteszed a kiságyba és simogatod, finoman paskolod a popóját vagy mellette a matracot (ez szokatlan megoldásnak tűnhet, de van olyan baba, aki pont ezt a rázkódó mozgást szereti)
– Vannak olyan babák, akiknek a külvilág kizárásában valamilyen monoton hang (ún. fehér zaj: zúgás, tengermorajlás, susogás, ventillátor hangja) vagy éneklés, mesélés, dúdolás segít.
– És vannak olyanok is, akiknek kifejezetten a szopómozgás kell az ellazuláshoz (anyamell vagy cumi).

Az ellazulásban a zavaró ingerek kizárása is szerepet játszik. 5-6 hónapos kortól a baba nagyon élénk lesz, mindenre figyel, nézelődik, és sokszor a kíváncsisága felülírja az álmosságát. Segíthet, ha kicsit besötétíted a szobát a nappali alváshoz is és igyekszel kizárni a fölös fényeket, zajokat, ingereket a kicsi környezetéből az altatás idejére, mert akkor ezeket fogja figyelni elalvás helyett. Amikor elaludt, akkor természetesen már nem kell lábujjhegyen járni a lakásban.

3. Nem tud elválni

10-12 hónapos kor után az elalvást még egy probléma nehezíti: az elválás feldolgozása. Ilyenkor a baba már pontosan tudja, hogyan kéne neki elaludnia, az anya is pontosan tudja, mikor álmos a baba, azonban a kicsi nem akarja, hogy anya kimenjen a szobából és magára hagyja őt.
A nagy sírás oka ilyenkor nem az, hogy a kicsi ne tudna ellazulni, vagy ne tudná, hogy most alvás következik, egyszerűen csak eszébe jut, hogy ő egyedül marad a kiságyban és fél.
Ez is a biztonságérzettel van összefüggésben: nem bízik benne, hogy ha anya nincs ott vele, akkor biztonságban van.

De eddig olyan szépen elaludt…

Nagyjából 6 hónapos kor körül kezdi a baba felismerni, hogy anya nincs ott mindig vele. De még nem minden helyzetben ismeri fel ezt, csak fokozatosan ébred rá, hogy ő és anya két külön személy és megijed, hogy ha anya nincs ott, akkor neki valami baja eshet.

Ez jellemzően 10-12 hónapos kor körül kezdődik, néha csak kicsit később. Azt tapasztalhatod, hogy a baba nem akar a megszokott időpontban elaludni, pedig álmos, felriad, amikor ki akarsz menni a szobából vagy nem akar elengedni, sír, amikor letennéd a kiságyba.
Látszólag, mintha a kisággyal lenne problémája, pedig valójában csak téged nem akar elengedni.
Van olyan baba, akinél csak az oldja meg ezt a helyzetet, ha a szüleivel együtt aludhat, de segíthet az is, ha pár napig este Apa fekteti le (tőle könnyebb elválni), de meg is lehet vele beszélni: akkor, amikor ébren van, nem álmos, elmondani, hogy anya is nagyon álmos este, szeretne lefeküdni, ezért mostantól meseolvasás után kap egy kis puszit és elbúcsúztok egymástól.

Segíthetnek az olyan szokások is, amiknek a kicsi is részese, így nem csak úgy történik vele a dolog, hanem ő is tehet valamit, kevésbé fog ellenkezni. Például lekapcsolhatja ő a lámpát, kiválaszthatja két mesekönyv közül, melyikből olvass neki, választhat alvótársat éjszakára, lefektetheti a plüssmackókat aludni stb.

És lehet játékos megoldásokkal is próbálkozni: kijelölni egy „anya mackót”, akit minden este „megkérsz”, hogy vigyázzon a kicsi álmára és mesélje el reggel, mi történt, amíg a baba aludt 🙂

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

170 Comments

Comment navigation

  • Anita

    2015. december 21. hétfő

    Kedves Ágnes!
    4/5 hónapos kislányom. Eddig az elalvás úgy történt, hogy magam mellett cicivel elaludt, ha esetleg fellkelt cicivel visszaaltattam. Nem cirkuszolt. Kb. 3 hete amióta náthás volt azóta, csak ölben cicin alszik el. Van mikor 5- ször eljátszuk, hogy elalszik az ölemben lerakom magam mellett és sír pedig átölelem szorosan magamhoz veszem, de neki nem jó, csak 100% testközelséget szeretne. Kb. Hajnal 3 óra mikor sikerül emiatt a kis játszma miatt magamat is álomban ejteni. És ez fárasztó! Miért van ez hogy ennyire testközelben akar lenni? Vagy elkapattam? Mit tehetek?
    Köszönöm a válaszát!

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Nem kapattad el 🙂 Beteg volt, most nyugtalanabbul alszik, ez természetes viselkedés, el fog majd múlni magától.

  • Timi

    2015. december 12. szombat

    Kedves Agi….en mar nagyon tanacstalan vagyok….kislanyom most toltotte a 4 honapot.nagyon nehezen indult be a tejcink,pici szinte non stop cicin volt este(2-3 orakat)ugyhogy vegul szepen megindult….viszont Hanna cicifuggo lett.napkozben nincs problema ezzel,4-5 percet eszik utana elvan,jokat tud aludni a kocsiban….cumink nincs,nem fogadja el.az ejjeleink viszont katasztrofak.az esti cicizes megmaradt 2 ora kb,mert amint elveszem tole fent van,keresi es sir.ha veletlenul elalszik,akkor se tudom ot atrakni kisagyba.ringatni nem hagyja magat,agyban hiaba simogatom,puszilgatom,nyugtato zenet kiprobaltuk,2 orat is elvolt kisagyba,sirni is hagytuk picit,de semmi….bekapja cicit es mar alszik is😕most ejjel mar mellettem fekudt sajnos es szinte reggelig szajaban volt a cici,ezt nem szeretnem igy csinalni.mit tegyek??tapozni nem szeretnem ot….koszonom

    • Vida Ágnes

      2015. december 13. vasárnap

      Hát ez nagyon nehéz helyzet, mert alapvetően az anyatejes babák így szeretnek a legjobban aludni: kicsit felszínesebben, közben nagyokat szopizva és ez normális is így. Viszont ha ez neked gondot okoz, akkor csak úgy lehet megoldani, ha szopi után következetesen a kiságyba teszed őt néhány napig. Ha egy szobában van veletek, akkor most meg lehet próbálni esetleg külön szobába tenni, hátha a ti zajaitok is zavarják már őt, ezért ébred ilyen gyakran. Esetleg segíthet, ha egy kicsit kuckósabbra csinálod a kiságyát (egy nagy stabil szivacsdarabbal leszűkíted), illetve meg lehet próbálni a cumit is (az ennyire sok szopit igénylő babáknál be szokott válni). Ha elsőre kiköpi (a legtöbb baba kiköpi), úgy kell csinálni, hogy finoman az ujjaddal tartod, amíg rá nem érez, hogyan kell benttartani.

  • Krisztina

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon elvagyok keseredve! Kérlek adj valami tanácsot…
    15 hónapos kisfiam éjszakai alvásával vannak problémák (bár a nappali alvásával kapcsolatban is írhatnék…nappal 1 órát alszik mindössze)
    1 éves koráig nagyjából elviselhető volt az éjszakai alvása. Akkor kezdett önállóan jáni, bár lehet hogy nincs összegfüggésben a kettő. Szóval 1 éves korától éjszaka sokszor sírva ébred. Van, hogy egy éjszaka 7x, van hogy csak 1x. Az nagyon ritka, hogy egyáltalán nem. Ilyenkor a férjem, vagy én mindig bementük, simogattuk a kiságyában és Ő visszaaludt. Kb. 3 hónapja kezdte el, hogy ilyenkor ahogy kijövünk a szobából, ahogy abbahagyjuk a simizést ismét sírni kezd. Kijövünk és már mehetünk is vissza, mert üvölt. Ezt játszottuk minden éjszaka több órán át.szaka Érezhető, látható, hogy semmi baja nincs, egyszerűem csak elvárná, hogy egész éjszaka ott legyünk mellette és simogassuk, de mi már nagyon kimerültek vagyunk. Aztán úgy 1,5 hete arra gondoltunk, hogy próbáljuk meg sírni hagyni, ne menjünk be hozzá, mert ez így már tarthatatlan. Most ott tartunk, hogy az első sírásra bemegyünk, meggyőződünk, hogy nincs melege, nem fázik, nem a foga, nem beteg…simizve elaltatjuk- kijövünk- 2 perc múlva újra rákezd és mi nem megyünk be, hagyjuk sírni. Nagyon nehéz!!! 20 – 35 perc sírás után elalszik. Ez általában egyszer, de van hogy kétszer megismétlődik éjszaka. Rettentő lelkiismeretfurdalásunk van a férjemmel! Azzal nyugtatjuk magunkat, hogy talán így majd leszokik erről. De nem tudon jól csináljuk e??? Nagyon félek, hogy valami baja lesz, akár pszihésen, mentálisan, akár fizikálisan attól hogy hagyjuk sírni.
    Kérlek nyugtass meg, vagy adj tanácsot mit tehetnék.
    Előre is hálásan köszönöm a segítséged!
    Köszönettel: Kondorosi Krisztina

    • Vida Ágnes

      2015. november 28. szombat

      Tudom, nagyon fárasztó helyzet ez a számotokra, de oka van annak, hogy a babád sír, amikor kimentek: most van a szeparációs szorongás időszakában, nem érzi biztonságban magát, ha nem vagytok vele, ha magára hagyjátok, ezért sír. Amikor a baba magára hagyva sír, két dolog történik:
      1. A kortizolszint (ez egy stresszhormon) megemelkedik az agyában és ha ez rendszeresen előfordul, tartósan így is marad. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy rosszabb lesz a stressztűrő képessége, nehezebben viseli a változást, agresszívebb lesz és nem csak átmenetileg, még felnőttkorban is kimutatható a hatása!

      2. Megtanulja, hogy nem kap segítséget, ezért romlik a kötődés minősége, nem fog annyira bízni a szüleiben.

      Azt javaslom, hogy inkább menjetek be hozzá, vigasztaljátok meg, aztán menjetek ki tőle megint. A babának szüksége van elalvás előtt az ellazulásra, ez lehet meseolvasás, dédelgetés, éneklés, fejből mesemondás a sötétben stb. Látszólag nem is javult a sírni hagyástól a dolog, ugyanúgy sír este és felriad éjszaka, csak nem kap ebben segítséget.

  • Zsuzsa

    2015. november 21. szombat

    Kedves Ági, nagyon szivesen olvasom irasaid, sokat tanulok belole…
    a vàlaszaidat olvasvàn azonban felmerült bennem a kètely kicsi lànyom (10hetes) alvàsi szokàsait illetöen…hogy nem túl sokat ès rendszertelenül alszik e…
    ö reggel fel hat-fel nyolc körül kel fel, eszik – ez sajnos tart egy óràt minden esetben mert lassan szopizik ès van,h.cumisüvget is kap – utàna – böfizik, kicsi simizgetem egy plussnyuszival az àgyban, ha elalszik marad, ha nem kihozom a nappaliba egyedül jàtszani. Ezutàn àltalàban alszik – viszont a kanapèn vagy a jàtszòhelyen magàtól…ott szoktam hagyni, persze betakargatva – majd felkel ujra enni 11 korül. Megint hosszu etetès majd àltalàban sèta jön. A babakocsiban jól alszik, akàr 2-3 óràt is. Ez gond? Fel kène keltenem? Mert igy utàna èbred, eszik, jàtszik, ilyenkor tovàbb, Apa is e tàjban èr haza…majd alszik röviden (megint a kanapèn, vagy ha nyügös cici utàn karban) aztàn ùjra eszik, majd fürdünk ès ha nem àlmos jàtszik kicsit, aztàn alszunk, cicivelba kisàgyban, ejszaka egyszer èbred, akkor viszont egyböl visszaalszik.
    szóval a babàm így egy nap 14-15 òràt alszik, ebböl jó pàrat nem berögzült helyen
    Àrtunk ezzel neki? Nem alszik tul sokat?
    A kisàgyban napközben viszont nem alszik jól, sokat mozog, kezèvel, làbàval hadonàszik, nyugtalan…sajàt magàt zavarja föl, sajnos ilyen este is van, ilyenkor pólyàlom, de van, h.kiszabaditja magàt…ezèrt èjjelnis van, h.karon, cicivel alszik, ezt szoktam hagyni, hagy legyen nyugodt. Ez hiba? Vagy azert èbred éjjel, mert nappal tùl sokat hagyom aludni? Vàlaszod elöre is köszönöm

  • Ozvári Fanni

    2015. november 17. kedd

    Kedves Ági!
    Újra a segítségedet szeretném kérni 15 hónapos kislányom nem-alvásával kapcsolatban.
    Nappal már többnyire csak egyszer alszik déltől 14-14:30-ig.
    Este 20:30-21 között alszik el, lefekszem az ágya mellé a földre amíg elalszik, párszor feláll hogy vegyem ki, de ilyenkor még sikerül dúdolgatással meséléssel megnyugtatni. Éjszaka viszont nem. Éjfél körül sír először, aztán ha sikerül megnyugtatni akkor kb 1-1,5 óránként újra sír. Olyan is van hogy át kell vinnem magunk közé, de akkor senki nem alszik, mert elmászik, beszélget és egy idő után sír. Reggel 5-5:30 között már fent vagyunk.
    Azon gondolkodom hogy a kiságyát vigyük át hozzánk, vagy én költözzek mellé a földre. Melyiket lehet majd könnyebben visszacsinálni, ha esetleg egyszer már (15 évesen :l) jól alszik? Melyiket tartod jobb megoldásnak? Ha egyáltalán ez megoldás lesz, mert mindkét verzióra volt már példa egy-egy éjszaka, de ugyanúgy felsírdogált. Csak arra gondolok ha már hosszabb ideje vele aludnék, akkor hátha felfogná, és nyugodtabban aludna…??
    Nagyon várom a tanácsodat, és előre is köszönöm!
    Üdv.
    Fanni

  • Dóri

    2015. november 09. hétfő

    Kedves Ági! Ismét a segítségedet szeretném kérni. A tanácsod hasznos volt, magunk közé vettük a kislányunk és így alszik is viszont ami most a problémánk, hogy álmában sokat sír és arra ébred fel. Ez kb 2 napja kezdődött nála. Napközben minden rendben van, az altatása elég nehézkes, van olyan amikor màr 30 perc után úgy kell erélyesen rászólnom hogy aludjon. Mesélek neki és csöndben is voltam de egyik se vált be, egyedül meg nem tud elaludni. Magunk között altatom. Nem tudom hogy miért alszik el ilyen nehezen. 16 hónapos, egyedül még nem tud járni csak ha fogjuk a kezét. Járássegítőt tolja egyedül de csak akkor ha mondom neki hogy hol a tili toli. 2 hete kapaszkodás nélkül felállt és tett 3 lépést majd elesett, ezt csinálta pár napig és most egyáltalán nem. Beszélni sem beszél ha kérem akkor mondja hogy apa,apu,mama,papa, ai-ama(ez vagyok én),magától nem mond semmit. Szerinted nincs lemaradva? Mit tegyek hogy könnyebben elaludjon és van megoldás az éjszakai álmában való sírásra? Válaszod előre is köszönöm. Dóra

  • Molnár Edina

    2015. október 20. kedd

    Kedves Ági! Kislányom 5 hónapos, 4 hónapos kora óta tápszeres baba. Este 8- fél 9- kor eszik utoljára, majd egyből el is alszik. Eddig simán aludt hajnali 3-4 óráig, az utóbbi időben viszont már 11- éjfélkor felkel, magában „beszél”, kurjongat. Ilyenkor adok neki enni, majd szépen vissza alszik, de 3 óra múlva kezdődik minden elölről. Csak akkor alszik nyugodtan, ha az éjfél körüli etetés után magunk mellé veszem az ágyba. Ilyenkor evés nélkül alszik velünk reggel 7- ig. Mi lehet ennek az oka? A másik dolog, hogy kb 2 hete nappal csak cumival hajlandó elaludni (este nem kéri ). Eddig (4.5 hónapos koráig) egyáltalán nem cumizott. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Edina

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is nő, ezért előfordulhat, hogy a baba korábban ébred meg, hamarabb lesz éhes éjszaka. Valószínűleg közben a fogzás is beindult, ezért kell a cumi, mint nyugtató eszköz. Ha nappal azt látod, hogy nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez zavarja.

  • Claudi

    2015. október 16. péntek

    Kedves Ági! Segítségedet kérem, kezdek elszomorodni és kétségbeesni. Babám 3 hónapos, alvás gondjaink vannak. Nekem nagy lépésnek számított, hogy cicinalvasról átszoktattam arra, hogy amikor fáradt, elsétálgatok vele amíg félálomban van, majd leteszem a kiságyba. Meg is lepődtem, mert elsőre sikerült is. Ez kb. másfél hete lehetett, elég jól is ment a dolog, max. egyszer kellett felvennem alkalmanként, második letételre biztosan elaludt. Pár napja viszont egyszerűen nem megy a dolog és nem értem, hogy miért. Ugyanúgy csinálok mindent, de pár lépés után elkezd először csak nyüglődni, majd sírni. Hiába sétálok vele, ringatom, nem nyugszik. Nem hiszem, hogy növekedési ugrása lenne, nem látom rajta, hogy többet kérne enni. Próbálok, szeretnék következetes lenni, ennek hatására egész nap róttuk az eves-játszás-aludni próbálás köröket eredmény nélkül, nem aludt egész nap a késői délutáni sétánkig. Nem tudom, hogy mi a kiváltó ok és azt sem, hogy mivel oldhatom meg. Talán a fogzás kezdődő tünetei…? Elég sokat nyálzik és tömi a száját az öklével, vagy ami csak a keze ügyébe kerül. Az biztos, hogy elég fáradt, amikor le szeretném tenni, mindig figyelem őt és az órát is, általában kb. 2,5 órát képes ébren, játszva eltölteni. Mit tegyek, Ági? Köszönöm szépen előre is!

    • Vida Ágnes

      2015. október 20. kedd

      Valószínűleg nem akkor álmosodik el, mint eddig, hanem egy kicsit később. Figyeld meg, hogy mikor lesz igazán álmos. Az álmosság első jelei (ásítás, fülvakargatás stb.) után általában még megint felélénkül a baba, ha játszol vele, szórakoztatod, akkor megint éber lesz, míg aztán kb. 30-40 perc múlva eljut oda, hogy már tényleg nagyon álmos és le tudod tenni aludni. Van még egy dolog, ami kicsit ellened dolgozik most: 3 hónapos kor körül a babák érzékelése hirtelen többszöröse lesz a korábbinak, olyasmit is elkezdenek észrevenni, ami korábban nem zavarta őket, pl. a zajokra, fényekre érzékenyebben reagálnak, ezért segíthet, ha elalvás előtt besötétítesz, mindenféle háttérzajt kiiktatsz (persze a kukásautót és a kutyákat az utcában nem lehet kikapcsolni :))

      • Claudia

        2015. november 05. csütörtök

        Kedves Agi!

        Meg szeretnem koszonni nem csak a valaszt es az idot, amit raszantal, hanem az elkotelezettsegedet is. Gondolom, hogy minden anyuka neveben beszelhetek. Koszonjuk Agi, hogy segitesz es vagy nekunk

  • K.Melinda

    2015. október 16. péntek

    Kedves Ági!
    A segítségét szeretném kérni. Úgy érzem,hogy egy nagy káosz vesz körül…kisbabám 10 hetes. A 8 hétig többnyire anyatejes volt,de két hete csak tápszert eszik. Tejem az lenne,de a szoptatás az abból állt,hogy pár percig békésen szopott,aztán elkezdett tekeregni,sírni. Megböfiztettem,utána vissza cicire,de sokáig már nem tudott szopni,mert újra tekergett,aztán már el sem fogadta a cicit. Hogy jól lakjon,kénytelen voltam táppal etetni. Lefejni meg egyszerűen nincs időm,mert túl sokáig nem lehrt lekötni a kisfiam figyelmét,ha közben mást csinálok. A lefejéshez meg ugyebár nyugalom kéne…sokszor félbe kellett szakítani,mert nyűgösködött.
    A másik az alvás.
    Napközben szinte semmit nem pihen,mert cdak rövideket (20-30 perc)alszik,azt is a karomban. Ha leteszem a kiságyba,akkor prdig nyűgösködik. Megpróbáltam már 1-2ásítás után,úgysem ment. Nem tudok mellette semmit csinálni,sokszor enni sem…a délutáni alvás abból àll,hogy ha délután elmegyünk sétálni,akkor hason alszik 30-40 percet, aztán nyűglődik,megfordítom. Hanyatt fekve nézelődik,aztán pár perc elteltével megint nyűgös, sír.Úgyhogy sokszor félbe kell szakítani a sétát,mert ordít. Otthon folytatódik. Aztàn délután öt körül eszik utoljára,hatkor beájul,aztán fél óra múlva felkel. Nyolc körül sikerül elaludnia cumi segítségével,ami persze folyton kiesik a szájából,úgyhogy azt vissza kell tuszkolni…Az éjszakát többnyire átalussza.Mindenki azt mondja,hogy „elkapattam” a gyermekem,nem tudom,hogy ez elkényeztetés-e, de az biztos,hogy ennek így nem sok értelme van.
    Kérem,segítsen!

    Üdv:Melinda

    • Vida Ágnes

      2015. október 20. kedd

      A tekergés oka az volt, hogy a ciciből lassabban jön a tej és mivel cumisüvegből is kapott, nem volt türelme kiszívni, kialakult az úgynevezett cumizavar. Ilyenkor úgy lehet visszaterelni a babát a helyes mederbe, ha pár napig kizárólag anyatejet kap és fél-1 óránként megkínálod vele, ezzel megnő a tejmennyiség, a baba visszatalál a helyes szopizási módra és türelmesebben fog szopizni. Nagy fáradtságnak tűnhet, de megéri.

      Nem kapattad el a babádat 🙂 Egyszerűen csak testközelben érzi jól magát, mert még kicsi. Próbáld meg egy kicsit napirendbe szervezni a napjaitokat és akkor jobban fogod látni, mikor álmos, mikor kéne aludnia. Ebben segíthet a 4É módszer: reggel ébredés után evés, aztán alapos büfi, hogy ne fájjon a pocak, aztán játék először egyedül (addig te tudsz házimunkázni, egyebeket intézni), ez ebben a korban max. 10-15 perc nyugalmat szokott jelenteni. Ne a kiságyba tedd le, hanem valahol máshol játsszon, a kiságy csak alvásra legyen, ez is segít a könnyebb elalvásban! Ebben a korban a lógatós játékok kötik le őket a leginkább (játékhíd pl.) Ha már unatkozik, játssz vele kicsit közösen is, aztán beteheted hordozóba, magaddal viheted a konyhába pl. beszélgethetsz hozzá. Ha nagyon nyűgös, kendőbe is kötheted addig. Nagyjából 1 órával az ébredés után azt látod majd, hogy álmosodik a baba (ebben a korban 1,5 óra az átlagos ébrenléti mennyiség, természetesen ettől jelentős egyéni eltérések lehetnek, általában délelőtt kicsit rövidebb, este hosszabb, akár 2-3 órás is lehet). Az álmosság első jelei (ásítás) után a baba még nem tud elaludni, utána megint felélénkül, ha ilyenkor fekteted le, fel fog ébredni hamar, mert még nem elég álmos. Ezután a baba felélénkül és még ébren van kicsit, utána viszont nagyon elálmosodik, ilyenkor azt tapasztalhatod, hogy ha felveszed, játszol vele, akkor is nagyon nyűgös, álmos. Ilyenkor lehet lefektetni. Ebben a korban segít, ha a szobáját besötétíted elalvás előtt, kicsit dédelgeted, ringatod és amikor ellazult, akkor teszed le az ágyba. Mivel ő cumival alszik el, nem kell hosszan ringatni, a cumit beteheted a szájába és leteheted az ágyba. Ha ilyenkor sír, felriad, simogasd, legyél ott mellette, add vissza a cumit, de ne vedd ki az ágyból. Pár alkalom és megtanulja, hogyan aludjon el ilyenkor. Önmagában a rövid alvás nem gond, sok baba alszik így, a lényeg az éjszaka 🙂 Ha délután babakocsiban alszik és felriad, praktikus, ha visztek magatokkal kendőt vagy más hordozót és abba beleteszed, amikor felsír, meg szokta nyugtatni a babákat és lehet, hogy még vissza is alszik így egy kicsit (fázni is kevésbé fog :))

  • Aisa

    2015. október 14. szerda

    Kedves Agi! Egy egyszeru „problemaval” fordulok hozzad mielobbi valaszt varva (bocsanat, nem surgetlek, tudom, hogy 1000 plusz 1 fele rohansz, csak a fogadooraidat nem igen tudom elcsipni az idoeltolodas miatt, kulfoldon elek, segitsegem nincs). Kislanyom ma 12 hetes, 22-en tolti a 3 honapot. Szeretnem az onallo alvasra tanitani, eddig cicizve aludt el, amit amugy nem banok, de igy osszekeveredik az eves az alvassal, mivel altatashoz is hosszan cumizik. Irtal a letesz-felvesz modszerrol, arra lennek kivancsi, hogy jo modszernek tartod-e, illetve legfobb kerdesem az, hogy ha nappal hasznalom a modszert, akkor az esti, utolso, valamint a hajnali eteteseknel is meg csak felalomban tegyem le a babamat aludni? Vagy esetleg az estek lehetnek kivetelek, es ez meginkabb segithet neki megkulonboztetni a nappalt az estetol? Valaszodat izgatottan, koszonettel varom! 🙂

    • Vida Ágnes

      2015. október 20. kedd

      Nyugodtan alkalmazhatod a felvesz-leteszt, természetesen úgy, hogy akkor fekteted le a babát, amikor már álmos, és odaadod neki a cumit, ha az megnyugtatja. Csinálhatod másként este, mint nappal, éjszaka általában nyugodtabban esznek a babák és könnyen elalszanak utána, ilyenkor nem félálomban kell letenni, hanem akkor, amikor jóllakott.

  • Dóri

    2015. október 14. szerda

    Kedves Ági! Nagyon sokat olvasom a blogot és hihetetlen jó tanácsokat tudsz adni, nagyon sok bevált nálumk az alváson kivül! Szeretném a segítségedet kérni! Van egy 15 hónapos kislányom, eddig szépen aludt persze egy párszor amikor jött a foga akkor felkelt éjszaka de kb 10 perc altatás után aludt is. Régebben bevált a viburcol és a rooibos tea is,de ez most hatástalan. Nurofent adtam neki amitől csak 2 napig aludta át az éjszakát. Az esti rutinnnal semmi baj, elalszik hamar de hajnali 2 körül egyből sírva ébred és ugyanígy 4 körül is. Apa módszer nem vált be mert hányásig ordítja magát ha kell több órán keresztül. Nyilván ezt nem szoktam hagyni sokáig mert kínozni nem szeretném, jó lenne megtalálni az okát hogy legalább csak egyszer vagy egyszer se kelljen fel éjszaka. Visszajárok dolgozni és nagyon fáradt vagyok, nem tudok helyt állni a munkahelyemen. Napközben nincs semmi probléma vele, 12-től alszik kb 2-fél 3-ig. Késő délutan van hogy elalszik fél órára de van hogy nem. Este 8-kor vacsi,fürdés és alvás. A fogai kettesével jönnek, most 14 foga van. Ínyecsetelőt is használtunk de semmi. Úgy vettem észre hogy a homeós dolgok nem hatnak nála. Nem tudom már mit tegyek. Próbáltuk hogy köztünk alszik a nagy ágyban és egy szobában de külön ágyban is de semmi,ugyanúgy ordítva ébred. Alvós állatka sem vált be. Segíts kérlek mert az én feszültségem miatt már a férjemmel is konfliktusaim vannak. Köszönöm neked előre is! Dóra

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Nehéz időszak ez, mert sok minden történik a kicsi életében, emellett fogzik is, nehéz megmondani, miért ébred. Viszont csak két alkalomról van szó, ezért talán a legjobb megoldás, ha magad mellé veszed az első ébredéskor és együtt alszotok, amíg ki nem növi ezt az időszakot, ettől te is nyugodtabb leszel, jobban tudsz pihenni és pár nap alatt ő is megszokja, lehet, hogy a 2. ébredés ki is marad majd.

  • Kinga

    2015. október 13. kedd

    Kedves Ági,
    Létezik, hogy az eddig kizárólag hason alvó 2,5 hónapos lányom, hirtelen csak háton tud aludni?
    Köszönöm a választ előre is.
    üdv, Kinga

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Igen, létezik.

  • Gyöngyi

    2015. október 13. kedd

    Kedves Ági!
    A tanácsodat szeretném kérni a 4 hónapos kislányom éjszakai alvásával kapcsolatban. Eddig nagyon jól ment az esti altatás és viszonylag hamar beállat az a rendszer, hogy 7-8 órát végig aludt. 2 héttel ezelőtt lebetegedett (orrdugulás, köhögés, hörghurut). Sajnos még nem gyógyult meg teljesen, de levegőt már kap rendesen. Pár napja nagyon-nagyon nehezen tudjuk elaltatni, annak ellenére, hogy nagyon fáradt. Kézben is ha elalszik, nyugtalanul forgolódik, ahogy letesszük a kiságyába, egyből felébred. Ez így megy 1-2 órán keresztül, majd alszik 5-6 órát. Aztán hajnali 3 körül megint ébred, eszik, de nem tudjuk visszaaltatni. Most már 2-2,5 órát is próbálkozunk, mire végre visszaalszik, pedig láthatóan álmos. Hozzáteszem, hogy nappal is keveset alszik. Összefügghet ez a betegséggel, vagy valami más lehet a gond? (Tápszeres baba)
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Betegség után kell néhány hét, amíg a kicsi visszakerül a rendes kerékvágásba, hiszen a szervezet is regenerálódik még ilyenkor. ha ragaszkodtok a megszokott napirendhez, helyreáll majd a rend.

  • Suller emese

    2015. október 11. vasárnap

    2 hetes baba nem alszik nappal ez normalis? Ejszaka kb 2 orankent kel nappal is igy kellene! El vagyok keseredve nagyon!

    • Vida Ágnes

      2015. október 11. vasárnap

      Az újszülöttek alvása felszínes, ezért sokat alszanak szopi közben, kézben, mocorogva, nem feltétlenül alszanak hosszan és mélyen. Azzal segíthetsz neki, ha tartod az alvás, evés, játék, alvás sorrendet, azaz evés után megbüfizteted, utána nem a kiságyba teszed, hanem ott van veletek hordozóban, ölben vagy játszószőnyegen ébren, beszélgettek hozzá, játszotok vele és amikor már álmosodik (ásít, forgolódik, nyűgös), akkor teszed le kis dédelgetés után aludni. Nem kell elaltatni, tedd le a kiságyba simogasd, vagy legyen rajta a kezed a hátán, amíg el nem alszik. Segíthet az is, ha rugalmas pólyába teszed (pl. Minimo Baby) és besötétíted a szobáját altatáskor.

  • Kincses Lilla

    2015. szeptember 22. kedd

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni. Kislányom 13 hónapos eddig nagyon ügyesen egyedül aludt el a saját szobájában a saját ágyában, de ez 2-3 hete megváltozott, minden elalvás előtt óriási hiszti van már a fürdésnél sírdogál mintha tudná mi következik, eddig azt is nagyon szerette, pedig már előbbre is hoztuk picit, de mikor a szobája fele közelítünk iszonyatosan sír, sikítozik. Ha éneklünk kicsit akkor megnyugszik de ahogy az ajtó felé közelítünk ismét elkezd sírni nagyon. Már mindent próbáltunk, citromfű teát rooibos teát, mesélő hold illó olajat, hangulat fényeket, esti közös rutint éneklést, mesélést, halk zenét, de amint kilépünk sírás van, van hogy 1-1,5 órás pedig közben bemegyünk megnyugtatni hogy reggel találkozunk, dúdolunk neki, elmondjuk melyik állatkája fog vigyázni rá míg alszik. Tanácstalanok vagyunk ( És felváltva altatunk az Apukájával )Ha végre elalszik akkor általában elég jól szokott aludni, mostanában nem ébred fel éjszaka.

    Köszönöm válaszod: Lilla

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 29. kedd

      Nem az a baj, hogy nem álmos (ezért nem hatott semmilyen szer), hanem az, hogy nem akar elválni tőletek. Próbáljatok kicsit változtatni az esti rutinon, hogy ne jusson eszébe rögtön az esti procedúráról az, hogy ilyenkor ő tiltakozni szokott. Miután ágyba került, maradj még ott vele, kicsit, nyugtasd meg, mesélj neki fejből mesét, legyél ott vele, amíg el nem alszik.

  • Réka

    2015. szeptember 22. kedd

    Kedves Ági!
    A kisfiam 7 hetes és az a problémám, hogy az éjszakai etetés után nagyon nehezen alszik vissza, akár 2 órába is telik. Ilyenkor nem lehet magára hagyni, nyűglődik, sír, hogy foglalkozzunk vele. Valószínűleg még nem tudja megkülönböztetni az éjszakát a nappaltól. Nagyon figyelek rá, hogy ne beszéljek hozzá az éjszakai etetésnél, nincs világos, csak egy sólámpa világít a szobájában és pelenkát is csak akkor cserélek, ha kakis a pelus. Tudom, hogy a hasfájás is okoz neki problémát az elalvásban, de nem csak ez a gond. A hasfájásra BioGaia és Espumisan cseppeket kap a gyerekorvos javaslatára. Ezzel kapcsolatban is érdekelne a véleményed, homeopátia iránt is nyitott vagyok. A kisfiam egyébként összességében nem alszik sokat, naponta összesen 10-11 órát csak, ami szerintem nagyon kevés…de az ébren töltött időt többnyire jó kedvűen, nyugodtan tölti. Kivéve amikor fáj a pocakja. Tudnál nekünk tanácsot adni, hogy javuljon az éjszakai állapot?
    Nagyon köszönöm előre is! Üdvözlettel: Réka

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 29. kedd

      Ezen úgy tudsz segíteni, hogy nappal, amikor ébren van, ne a kiságyban legyen, hanem ott, ahol ti is vagytok, ilyenkor játsszatok vele, beszéljetek hozzá, a kiságyat csak alvásra használjátok. Éjjel viszont legyen mindig sötét, ne kapcsolj villanyt, ne beszélgess vele, csak gyors evés és mehet is vissza a kiságyba. Nappal soha ne aludjon 3 óránál hosszabban, az esti lefektetés előtt viszont legyen ébren hosszabban, játsszatok, beszélgessetek vele, utána fürdés és csak ezt követően kerüljön ágyba, így pár nap után megtanulja, mikor van a nappal és mikor az éjszaka.

  • Claudia

    2015. szeptember 21. hétfő

    Kedves Agi! Kislanyom 3 nap mulva lesz 9 hetes, szuletesetol fogva nagyon jo evo ( 3,12 kg-val szuletett, most 6 kg-s), az alvas sem jelentett gondot egeszen 3-4 hetes koraig, azota NAGYON hasfajos. Kerdesem/problemam a kovetkezo: 3 napja felvett egy uj szokast, pontosabban meg nem szokas, de nem is szeretnem, hogy azza valjon. Etetes vegere mindig elalszik, ami nem gond, mindig is igy volt, felveszem a vallamra bofizni, neha megebred, de akkor is visszaalszik konnyen, majd egy jo 20 perc elteltevel leteszem a kisagyaba aludni. Nos, ami valtozott az az, hogy amikor felveszem bofiztetni most mar sirdogal, mocorog, keresi a cicit. Ha visszaadom neki, par masodpercen belul elalszik, ha ismet felveszem bofizni, mert lathatoan nem eszik mar, kezdodik minden elorol… Csak cicivel a szajaban szeretne aludni. Nem tudom, hogy ez mibol ered es azt sem, hogy hogyan tudnek valtoztatni, ahogy mar emlitettem, aludni a kisagyaban szokott gond nelkul. Azt hozzateszem, hogy nagyon sokat van cicin, megnyugtatasra leginkabb csak ez hasznal es mivel hasfajos, eleg sokszor nyugos. Ringatas, olben tartas, cumi vagy polyazas mit sem hasznal. Tanacsodat/ valaszodat nagyra ertekelem, elore is koszonom! Claudia

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 29. kedd

      Valószínűleg ő már nem az eddigi időpontokban aludna el, ezért éberebb evés után. Persze cicivel a szájában jókat alszik, de anélkül már ébren lenne. Ez nem gond. Büfizzen és utána ne tedd le aludni, ne tedd vissza cicire, hanem tedd le játszani, legyen kicsit ébren, ameddig el nem álmosodik. Ebben a korban sok baba már akár 1-2 órákat is ébren tud lenni napközben két alvás között.

  • Beatrix

    2015. szeptember 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni, mivel mostanság kicsit tanácstalan lettem a babám alvását illetően. Legjobb lesz ha az elején kezdem.
    A kisfiam 6 hónapos. Alapjában véve kezelhető, kiegyensúlyozott baba. Mikor megszületett nappal is és éjszaka is magától szépen elaludt, igazából altatnom sem kellett őt. Éjszaka egyszer kelt, szopizott aztán aludt is vissza, igaz ilyenkor volt, hogy én is elaludtam vele együtt az ágyon.Ez így is ment kb. 4 és fél hónapos koráig. Aztán ebben az időszakban nagyon érzékeny lett a külvilág ingereire, és mivel egy kislakásban élünk még, mert a ház még felújítás alatt áll, a kiságy a nappaliba lett elhelyezve, mert a háló kicsi és hogy apát se zavarjuk éjszaka. Szóval zavarni kezdte az esti tv, járkálás stb. Így nappal csak cicin aludt el este meg először, hogy ne zavarjuk a hálóban tettem le és később mikor már aludni mentünk, akkor vittem át a kiságyba, ilyenkor persze volt hogy felébredt. Tudtam, hogy ez így nem lesz jó ezért a kiságyat épphogy, de betettem a hálóba, mi pedig kijöttünk a nappaliba.
    Mára már ott tartunk, hogy csak cicin hajlandó elaludni és éjszaka szinte óránként felkel. Szerintem már nem tud önállóan elaludni. Ha vele alszok akkor valamivel ritkábban kel, de így is többször mint eddig és egyből a cicit keresi.
    A másik dolog amire gyanakszok, hogy fogzik, de azon kívül, hogy néha nyűgösebb tőle és szinte mindent megrágna amit csak lehet, nem tudom melyik homeopátiás szer lenne számára a legjobb.
    Kérlek segíts nekem, hogy állíthatnám vissza a babám régi alvásmódját, mert így már egyikünk sem tudja igazán kipihenni magát. Úgy gondolom, te tudnál nekem igazán segíteni megoldani ezt az alvásproblémát!

    Köszönettel:

    Bea

    • Beatrix

      2015. szeptember 18. péntek

      Még annyit hozzátennék, hogy próbáltam elaltatni cici nélkül nappal, de kiságyba leteszem egy darabig elvan aztán követeli a cicit. Olyankor kicsit adok neki aztán kiságyba vissza, de elkezd sírni aztán megint cici és a végén mindig az a vége, hogy cicin alszik el. Lehet nem vagyok elég következetes? Hagyjam sírni? Félek csak rontok a helyzeten! 🙁

      • Beatrix

        2015. október 05. hétfő

        Bocsi, de Én miért nem kapok válasz? 🙁

  • Szabó Barbara

    2015. szeptember 13. vasárnap

    Kedves Ági! 1,5 éves kislányom 2 hete kezdte a csaladi napközit, ahol minden rendben megy, lelki állapota ugyan olyan mint volt, azonban 4 napja 1,5-2 óra hosszúak lettek az altatások, amiket általában végig sír, hisztizik, vagy ha véletlenül nem sír, megállás nélkül mocorog, még akkor is ha benn vagyunk nála, nem bír lenyugodni. Ezeket a napokat megelőzően, piciként szinte mindig az etetés során aludt el mar, míg kesobb etetés, majd rövid (max par perc) simogatás utan aludt el. Próbálkoztam már a könyvedben irt altatási módszerekkel, annak érdekében, hogy önállóan tudjon elaludni, de mindnek az lett a vége, hogy veszettül ordított, akár fél órán at is az agyban ülve v állva. Majd végül akkor aludt el, ha simogattam v fogtam a kezét. Tudna nekem tanácsot adni, hogy mi lehet ennek az oka, es, hogyan tudnám őt önálló alvásra bírni?
    Segítségét előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 27. vasárnap

      Most kezdte a családi napközit és ez megviseli, szorong miatta, ezért nehezebben tud tőled elválni, emiatt tart tovább az altatás. Legyél vele türelmes most, maradj ott vele, babusgasd, később, ahogy beszokik a csanába, ez javulni fog majd. Segít az is, ha az esti órákban sokat foglalkozol vele, szánsz rá fél-1 órát, amikor csak vele foglalkozol.

  • Klepy

    2015. szeptember 13. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Én arra lennék kíváncsi, hogy a kisfiam félálomban, miért forgatja jobbra balra nagyon gyorsan a fejét. Szinte veri, rossz nézni, szerencsére ez nem tart sokáig és nem is sokszor van. Most 3 és fél hónapos.

    Továbbá az is érdekelne, hogy amikor felébred rögtön sír. Volt már többször is, hogy mellette álltam szépen aludt azután egyszer csak látom kezd ébredezni, nem sokkal később a szája lefelé görbül és már sír is, de úgy torka szakadtából. Természetesen e közben ki sem nyitja a szemét. Megjegyzem sosem szoktuk sírni hagyni.

    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Sok baba altatja így magát, ez normális.
      A sírva ébredésnek általában az az oka, hogy a baba a mélyalvási szakasz végén nem fokozatosan ébred fel, hanem a felszínes alvási szakasznak rögtön a legelején. Ilyenkor általában valami felébreszti, ami lehet fogzás, éhség, szájpenész, hasfájás, de akár a saját mozgása vagy valamilyen zaj is, amitől megijed.

  • Monika Nagy

    2015. szeptember 07. hétfő

    Kedves Ági!

    7 hónapja,amióta megszületett a kisfiam,Márk folyamatosan követem a blogod,olvasom a cikkeket,amiket írsz,játszuk a játékokat és úgy érzem, te vagy az egyetlen,aki tudna nekem segíteni megoldani a Márk alvásproblémáját!
    Az a gond vele,hogy folyton fölkel,nem tud nyugodtan aludni egyfolytában,mert engem keres!Napközben is és este is ez a helyzet,ha nem vagyok a közelében!Ha ott vagyok,akár a kocsiban a mellette lévő ülésen akkor 2,5 órát alszik,de itthon is,ha melléfekszem és úgy dolgozom a laptopon miután elaludt 2 órát is alszik,és az éjszakák is nyugodtak,ha együtt alszunk!Ha kijövök tőle napközben 20 perc, éjjel 1 óra után fölébred és keres!😩Természetesen igyekszem őt mindig a kiságyban altatni,csak néha már annyira fáradt vagyok,hogy feladom és magam mellé veszem!Így csak 3 óránként ébred,mert anyatejes baba,amit nem is bánok,de az hogy minden órában fölébred és addig sír,míg oda nem lépek hozzá már bírhatatlan!Neki sem jó,mert napközben 30 perc alvás után,ha azt hiszem kialudta magát és elkezdek vele játszani,vagy etetni vagy bármit 10-15 perc elteltével nyűgösödni kezd,dörzsöli a szemét,vagyis altathatom vissza,ilyenkor persze már sokkal lassabban szenderül álomba,egy újabb 20 percre.Gyakorlatilag lassan ott tartunk,hogy mindig fáradt a kisbaba,vagy mindig altatnom kell!Nem tudom mit csináljak!😔Kérlek adj valami tanácsot hogyan tudom megoldani ezt a problémát?!Hagyjam sírni?!Már olyat is csináltam,sajnos nem volt eredménye,olyan kitartó jellem,hogy inkàbb megfullad,mint hogy bele törődjön!Kipróbáltam azt is hogy igen csak megtömtem laktató vacsorával,ráivott egy kis anyatejet,majd kipukkadt:-)de nála ez nem szempont,ugyanúgy ébredt föl,mint máskor.Mi az amit rosszul csinálok?
    Előre is köszönöm,ha foglalkozol a gondunkkal!

    Üdvözlettel:Kulcsár-Nagy Mónika

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 11. péntek

      Nem csinálsz semmit rosszul 🙂 A kisfiad testközelben érzi magát biztonságban, ott viszont jól alszik, nyugodt. Semmiképpen ne hagyd sírni, aludjatok nyugodtan együtt, hiszen neki láthatóan ez a jó, te is ki tudod így pihenni magad. Nappal meg lehet próbálni, hogy babakocsiban alszik, ha ott jól alszik vagy a nagyágyon jól körülpárnázva, hogy ne tudjon legurulni. Néha az is segíteni szokott, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen, hogy kicsit kuckósabban érezze magát alvás közben, esetleg egy pólódat vagy kispárnádat is beteheted hozzá, aminek „anya-szaga” van.

  • Petrás Kinga

    2015. augusztus 30. vasárnap

    Kedves Ági,

    Egy hónapos kislányom, kb 1-2hete nagyon hasfájós lett. Inkább csak a szelek bántják nagyon, és csak alvás közben, így nem is tud nagyokat aludni, mert felébred, tekergeti magát, nyöszörög. Ilyenkor jönnek apró pukik, de végül felébred. Csináltam a masszázst, a tornát, kapott Infacolt, de nem használt. Most kap édeskömény teát, de ez se használ. Hason alszik mindig, hanyatt könnyebben jönnének neki a pukik? Köszönöm előre is a válaszod.

    Üdv, Petrás Kinga

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 31. hétfő

      Sajnos 3-6 hetes kor között nagyon gyakori ez a probléma. Segíthet, ha evés után mindig megbüfizteted és nem teszed le egyből aludni, veled marad még egy darabig (ha ébren van), mert az evés utáni időszakban jön a legtöbb puki. Közben, ha ébren van, játsszál vele, tegyél oda valamilyen kontrasztos tárgyat a közelébe, amit nézegethet (furán hangzik, de a legtöbb baba a kiságyra felerősített fekete-fehér újságot szívesen nézegeti ebben a korban). Amikor álmosodik, akkor tedd le aludni, így elkerülheted, hogy az alvásból a saját emésztése ébressze fel. Éjjel az etetések előtt érdemes hasfájás előtti szert adni, ezzel elkerülhető hogy kicsivel evés után felriadjon.

  • Heni

    2015. augusztus 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    A babám 4 hetes és öt napos, eddig hasfájós volt a gripe water viszont úgy tűnik enyhített a bajon, így két napja már szinte napirend szerűen működik minden. Reggel már 7-7:30 között szopizik ezután tv bekapcsol szoba kivilagisit es baba magátol vagy kis segítséggel elalszik a hinta székben aztan egesz nap 3-4 óránként felkel enni közben meg vannak görcsök ez-az ami megzavarja az alvását de rendben van. Délután 3-6 között megyünk ki sétálni a baba kocsiban alszik de ki szoktam venni hogy legyen ebren is. Este fürdetés eves es legkésőbb 10ig alszik fél 1kor van ebren könnyen vissza alszik aztan mikor legközelebb felkel es eszik 3:30kor nem tud vissza aludni 1,5 alatt sem ebből 1et az ölében es a kisagyban aztan magam melle veszem es ott magátol alszik el de csak kínok között görcse nincs csak morog kapalozik aztan fel fel sír. ennek mi lehet az oka?
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Még nagyon picike, éretlen az emésztése, ezért valószínűleg fáj a hasa éjszaka. Be szokott válni, ha az éjszakai etetés előtt kap Gripe Watert.

  • Adri

    2015. augusztus 23. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam csecsemő kora óta nehezen alszik el, fél órákat ringatom. Babakocsiba is mindig nézelödött,most h.nagy 1éves föleg. Mozgékony,érdeklődő baba. Ásit pár ora fent lét után,de még akkor játszom vele vagy jön megy. Nappal még 2x alszik,az idöpont egyre inkább borul attol függ mikor kel. Szeretném átszokatni ágyban altatni. Sajnos a kiságyban több hónapja nincs,mellettem alszik nagyágyon,fogzásnál meg h.beteg volt sokat kelt,felállt,egyszerübb volt igy…nappal is ugy h.elötte ringatom.De ficánkol,izzadunk nehéz. Utobbi 2éjszaka le is esett,hiába körbe párnáztam az ágy szélét, forog. Csendben jol alszik,ugy érzem igényelné a külön szobát h.ne keltsük a zajjal. Hiányzik hogy a párommal ujra együtt aludjunk.
    Mit javasol,hogyan kezdjem az átszokatást ill.ujra kiságyba? Ha felkel egyböl rohan az ajtohoz hozzám,most bujnak a kisörlö fogai,nem ébred sokat de nyügös nem sokat eszik.amugy régota nem szoptatok.
    Nagyon köszönöm a válaszát.üdv

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Először is beszéld meg vele, hogy most már nagyfiú és a kiságyban fog aludni, ahogyan a nagyfiúk szokták. Adhatsz neki egy „őrzőmanót” este, egy kis figurát, akit az ágyába ültetsz és megkérsz, hogy vigyázzon rá egész éjjel. Szokott segíteni az is, ha az első éjszakákon apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, bár ez az elején nehezen szokott menni, utána a kicsi könnyebben elfogadja, hogy csak apa jön és inkább visszaalszik magától.

  • Andrea Markotanyos

    2015. augusztus 20. csütörtök

    Kedves Agi
    Gondolom ezer kérdést kapsz ezer anyukától
    Gratulálok neked az előadásaidhoz nagyon élveztem
    Kicsi segítségre lenne szükségem mert persze mindenki mást mond es eddig figyelve a gyermekem valahogy ösztönösen jott hogy mi lenne jo neki…. DE!
    1 hónapja 40 fokos es a fölötti lázzal kórházba vitt a mentő minket ahol 4 éjszakát töltöttünk de Anna csak akkor aludt ha rajtam feküdt .
    Infúzió gyógyszerek es vizsgálatok utan hazajöttünk mert hogy semmi baja ! Ott megszokta milyen jo anyán aludni es azota nem tudom vissza tenni a kisagyba , ahol előtte szepen at aludta az éjszakát .
    Vagyis elalszik rajtam , mellettem es beteszem a helyére akkor egy ora mulva felsir es alva felül többször éjszaka . Simogattam énekeltem cd mindent kipróbáltam de ugy alszik vissza ( 1perc alatt)ha magamra veszem vagy mellem teszem az agyba.
    Nagyon vele aludni es odabujik mint egy kis kifli a karom alá de nem akarom hogy ezt megszokja
    Mit tehetnék mert mar 3 hete próbálkozom …😓😓😓😓

    Koszonom válaszod
    Markotanyos Schmuck Andrea

    Az iPhone-omról küldve

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Egy ilyen eset nagyon megviseli a kicsit, természetes, ha utána egy darabig testközelben érzi jobban magát. Ha ilyenkor elkezded leszoktatni erről, még inkább fog ragaszkodni hozzá, mert még inkább elveszíti a biztonságérzetét. Segíthet, ha egy darabig egyáltalán nem tiltakozol a közös alvás ellen, napközben is többet dédelgeted, így visszanyeri a biztonságérzetét, és utána már meg lehet beszélni vele, hogy most már visszaköltözhet a saját ágyába.

  • Adri

    2015. augusztus 18. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam pici csecsemő kora óta nehezen alszik el, fél órákat ringatom. Babakocsiba is mindig nézelödött,most h.nagy 1éves föleg. Mozgékony,érdeklődő baba. Ásit pár ora fent lét után,de még akkor játszom vele vagy jön megy. Nappal még 2x alszik,az idöpont egyre inkább borul attol függ mikor kel. Szeretném átszokatni ágyban altatni. Sajnos a kiságyban több hónapja nincs,mellettem alszik nagyágyon,fogzásnál meg h.beteg volt sokat kelt,felállt,egyszerübb volt igy…nappal is ugy h.elötte ringatom.De ficánkol,izzadunk nehéz. Utobbi 2éjszaka le is esett,hiába körbe párnáztam az ágy szélét, forog. Csendben jol alszik,ugy érzem igényelné a külön szobát h.ne keltsük a zajjal. Hiányzik hogy a párommal ujra együtt aludjunk.
    Mit javasol,hogyan kezdjem az átszokatást ill.ujra kiságyba? Ha felkel egyböl rohan az ajtohoz hozzám,most bujnak a kisörlö fogai,nem ébred sokat de nyügös nem sokat eszik.amugy régota nem szoptatok.
    Nagyon köszönöm a válaszát.üdv

  • íróné Baán Eszter

    2015. augusztus 10. hétfő

    Kedves Ági!15 hónapos a kislányom,neki pici korától renszere van és nagyon jól működik.Mostanság ugye fogzás van,és éjszaka többször felsír,ezt orvosoljuk homeopátiás szerekkel,és van panadol is ha nagyon kell.Nagyon mozgékony,és érdeklődő,tehát,minden újdologra fogékony.!Sokat foglalkozunk vele!Csecsemő korától ő külön szobába alszik,amive ezidáignem is volt gond mostanában felébred1kor 4kor,nehezen tudom visszaaltatni..mindenáron velem akar elaludni,kitartoan próbátam a szobájába,a babzsákfotelba,mesével,énekléssel,de a vége hogy velünk akar aludni..nem okoz problémát,csak kérdezném,hogy nem fog elszokni az ágyából?vagy a fogzás okozhat nála ilyen alvászavart?nagyon sokat vagyunk együtt,és volt,hogy szinte félt ha a kiságyba akartam mese után betenni..előre
    is köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 16. vasárnap

      Ha a saját ágyában altatod és csak akkor kerül át a ti ágyatokba, amikor felébred, akkor nem fog odaszokni, amikor már nem fogzik, szépen alszik majd tovább a saját ágyában.

  • Adrienn30

    2015. augusztus 10. hétfő

    Most ilyen mozgékony korszakában van, ne várd el tőle, hogy nyugton legyen. Ha tud már önállóan enni, tedd elé az ételt és hadd álljon a kisasztal mellett, semmi nem történik. Pár hét és kinövi majd ezt az egészet, de addig se fárasztod magad ilyenekkel. Az egyébként nem gond, ha a darabosból kevesebbet eszik, hiszen az laktatóbb, sűrűbb, nehezebb emészteni.
    A tápszer lehet, hogy azért nem ízlik neki, mert a cumizásnál csípi az ínyét, valószínűleg a fogzás miatt. Ilyenkor érdemes fogzáskönnyítő géllel bekenni a kicsi ínyét evés előtt és pár perccel később megint megkínálni. De segíthet az is, ha lefekvés előtt a tápszer után még tejpépet is eszik.

  • Adrienn

    2015. augusztus 10. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam pici csecsemő kora óta nehezen alszik el, fél órákat ringatom. Babakocsiba is mindig nézelödött,most h.nagy 1éves föleg. Mozgékony,érdeklődő baba. Ásit pár ora fent lét után,de még akkor játszom vele vagy jön megy. Nappal még 2x alszik,az idöpont egyre inkább borul attol függ mikor kel. Szeretném átszokatni ágyban altatni. Sajnos a kiságyban több hónapja nincs,mellettem alszik nagyágyon,fogzásnál meg h.beteg volt sokat kelt,felállt,egyszerübb volt igy…nappal is ugy h.elötte ringatom.De ficánkol,izzadunk nehéz. Utobbi 2éjszaka le is esett,hiába körbe párnáztam az ágy szélét, forog. Csendben jol alszik,ugy érzem igényelné a külön szobát h.ne keltsük a zajjal. Hiányzik hogy a párommal ujra együtt aludjunk.
    Mit javasol,hogyan kezdjem az átszokatást ill.ujra kiságyba? Ha felkel egyböl rohan az ajtohoz hozzám,most bujnak a kisörlö fogai,nem ébred sokat de nyügös nem sokat eszik.amugy régota nem szoptatok.
    Nagyon köszönöm a válaszát.üdv

  • Kriszta

    2015. augusztus 05. szerda

    Kedves Ági!
    Az én problémám az lenne hogy a kicsi fiam, csak úgy hajlandó aludni ha a hasamon van…
    Ez kb.2-3 hónapja van így, most 9. hónapot töltöttük.
    Éjszaka alszik a kiságyba persze akkor is úgy alszik el hogy a hasamon. Nálunk 6 és 7 között van általában az alvás és reggel 6ig alszik, ritka ha hajnal tájékán (4-5 között) meg ébred de akkor oda megyek cumi, kéz fogás és alszik tovább.
    Viszont napközben 2x3x alszik változó attól függ mennyire fárad el de ez mindig látszik rajta ebből nincs is gond, a gond az ami az elején említettem, hogy napközben csak a hasamon hajlandó el aludni és nem tudom le rakni se 20 perc, se 30 perc, sehány perc múlva mert rögtön fölkel.Ha nem rakom le akkor így karikán 1 órát alszik Nem tudom sehogy máshogy altatni mert csak sír nyűgös, az sem jó ha csak mellé fekszek mert akkor csípked,rugdos.
    A fő oka az ennek a problémának hogy a pocakomba ismét pici „lakó „van, aki most már gömbölyödik.
    Mit tudnék csinálni hogy mindenki jól járjon és napközben is tudjon egyedül aludni???

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 07. péntek

      Nehéz lesz, de úgy tudod erről leszoktatni, hogy elalvás előtt kicsit dédelgeted, aztán leteszed a kiságyába és kimész. Ha sír, vele lehetsz simogathatod, de ne vedd ki. Az első alkalom nehéz lesz, akár 1 óráig is tarthat, mire elalszik, de pár alkalom és meg fogja tanulni, hogyan altassa el magát. Ha cumis, akkor az alváshoz a cumit is megkaphatja. Segíthet az is, ha a nappali alváshoz is besötétíted a szobáját.

  • Benigna

    2015. augusztus 04. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon sokat segítesz tanácsaiddal ezen az oldalon, hálás vagyok érte. Kislányom 10 hetes, eddig hasfájás miatt küzdöttünk az alvással, az egyetlen megoldás a hordozókendő eddig. Napközben csak abban tud elaludni, éjszaka az ágyban alszik velünk és csak enni kel fel vagy néha a gázok miatt. Szeretném napközben átszoktatni a babakocsiba vagy ágyba,mert már nem fáj neki a pocija. Mit tanácsolsz hogyan tegyem? A napirend alvás, evés, büfi, ébrenlét- játszás (nagyon érdeklődő a világra) majd ha látom,hogy elfárad felveszem ringatom, vagy ágyban simogatom,éneklek.. Próbáltam a cicin altatást is, de felébred,amint leteszem így végül belerakom a hordozókendőbe és pár perc alatt alszik is, de ha kiveszem belőle megint felébred. Milyen praktikával tudnám átszoktatni?

    Válaszod várom és előre is köszönöm!
    Benigna

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 07. péntek

      Vannak babák, akiknek nehezebben megy az elalvás. Segíthet, ha besötétítesz, ha szűkebb helyen alszik, pl. bölcsőben, mózesben vagy egy takaróba vagy rugalmas pólyába „csomagolva” (pl. Minimo Baby), így kuckósabb lesz az érzés. Vannak babák, akik a hangokat ilyenkor nem szeretik (pl. éneklés), inkább a csendet, esetleg valamilyen fehér zajt (pl. ventillátor) vagy a susogást.

      • Benigna

        2015. augusztus 08. szombat

        Köszi a hasznos tanácsokat!

  • Csilla Csizmadi

    2015. július 31. péntek

    Kedves Ágnes!
    Megrendeltem az Álomba Ringató Praktikák Megoldás csomagot és meg is érkezett egy része,mert csak 1cd-t kaptam!Hol a könyv?

  • Anita

    2015. július 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Egy boldog kétgyermekes anyuka vagyok, egy 4 hónapos kisfiú Zsombor és egy majdnem 5 éves nagylány Liliána édesanyja.
    Amiért „tollat ragadtam” az nem a kisfiammal kapcsolatos, hanem a nagylányommal. Alvási problémákkal küzdünk, és a kistesó érkezése óta ezek csak rosszabodtak. Így nem feltétlenül a kisfiam miatt vagyunk apával mindketten kialvatlanok, hanem a nagylány miatt.
    Röviden Liliánáról annyit, hogy első babaként csak kézben volt hajlandó elaludni majdnem 1 éves koráig. Majd már mivel nagyon nehéz volt hurcolni rá tudtuk szoktatni, hogy a kiságyában altassuk úgy, hogy simogatom a hátát. Kicsivel később elkezdtünk neki mesét olvasni, és utána megvártuk, amíg elalszik a helyén és csak azután jöttünk ki a szobából. Vagyis ez még ma is így zajlik és azt nyugodtan kijelenthetem, hogy ő még magától soha nem aludt el.
    A jelenlegi probléma nem az elalvás körül van, hanem az éjszakai alvásával.
    Amikor végre ágyba kerülnénk a párommal a kis receptoraival érzi, hogy befeküdtünk az ágyba és átvonul hozzánk. Ez gyakorlatilag az ágyba kerülésünk utáni első fél órában megtörténik, pont akkor, amikorra mi is álomba merülnénk. Amikor megkérdezzük tőle, hogy mi történt vagy elkezd sírni, de nem tudja megmondani, mi a baj, vagy azt mondja, hiányzunk neki, vagy azt, hogy szeret minket, vagy – de ez a ritkább – pisilnie kell. Ilyenkor ha én épp szoptatok, akkor én nem tudok menni hozzá, tehát apa megy át vele, és ott marad vele a szobájában, amíg el nem alszik. Apa visszajön az ágyunkba, de nem egészen 1-1,5 óra múlva újra érkezik hozzánk, vagy halljuk, hogy a helyén keservesen sír. Megint megyünk, ilyenkor már nem biztos, hogy elég, ha vele egy légtérben maradunk amíg elalszik, hanem mellé kell feküdni. Ez éjszakánként 2-3 extra felkelést jelent nekem a szoptatások mellett még akkor is ha nem én megyek át hozzá, apának meg szinte egy teljes éjszakai műszakot.
    A kérdés az, hogyan tudnánk neki segíteni abban, hogy a saját ágyában maradjon és ott aludjon.
    Feltételezzük, hogy mindezek hátterében a kistestvér érkezése lehet, amit értünk is. Igyekszünk vele értékes időt tölteni, hogy ne érezze háttérbe szorítva magát, de ezt nagyon nehéz megvalósítani folyamatosan és minden nap. Folyamatosan biztosítjuk őt arról, hogy szeretjük, és hogy vigyázunk rá, semmi baj nem történhet, ennek ellenére továbbra sincs az éjszakákban változás.
    Milyen parktikát, vagy megoldást látsz a helyzet javítására, megoldására?
    Mindenre nyitottak vagyunk, mert szeretnénk, ha ő is és mi is végre kipihenten ébredhetnénk. Biztosan nem egyik napról a másikra fog ez bekövetkezni, de addig is szükségünk van tanácsokra, iránymutatásra.

    Előre is köszönöm mihamarabbi válaszodat.

    Üdvözlettel:
    Anita (és kialvatlan, dolgozó párja)

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 07. péntek

      Ha egy 5 éves kislány ilyen gyakran ébred, annak komoly oka van. Nyilván megviseli a testvér érkezése, bizonytalannak érzi magát a világban, az alapvető biztonságérzete rendült meg és ehhez a ti segítségeteket kéri. Ez nem a ti hibátok, minden gyerek másként éli meg a testvér érkezését, egy érzékenyebb kislány akár ennyire szélsőséges módon is reagálhat. Kétféle módon segíthettek neki: nappal, amikor ébren van, sok dédelgetéssel, testközelséggel, játékos módon eljátszva, hogy ő most kisbaba (sok nagyobb testvér szereti magát babának érezni ilyenkor), néha akár humorosan egy kicsit túl is játszva a dolgot, ebből ráeszmél, hogy ő ezt annyira nem is akarja. Éjszaka pedig mesés, játékos módszerekkel segíthettek neki, pl. este lefekvéskor egy kis macit az ágya mellé ültethetsz és látványosan megkérheted rá, hogy vigyázza a kislány álmát, és reggel mesélje el, mi történt éjszaka. Az „őrzőmaci” megnyugtathatja a félős kislányodat és talán jobban alszik mjd így éjszaka. Ha viszont mégis jön, azt javaslom, pár hétig engedjétek most magatok között aludni. Lehet, hogy ha megkapja ezt a lehetőséget, néhány alkalom után megnyugszik és később ritkábban jön majd.

  • Nádasdi-Tóth Emese

    2015. július 27. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom most 1 hónapos szépen beállt a napirendje 3 óránként eszik általában …persze ha kéri a cicit adok neki. Az első hetekben nagyon nyügös volt fájt a hasa minden evés utan 1 órával húzta a lábat nyomta feszült a hasa emiatt alig aludt délután. Most az infacol es a biogaia cseppektől javult a helyzet de meg mindig előfordul hogy húzza a lábat ilyenkor megtornáztatom míg pukizik egy párat. Pár napja tudtam elérni nála hogy aludjon délután eves után nézelődik egy órát utana pedig hason elalszik. A kérdésem az lenne, hogy lehet e hason aludnia délután ? Első gyermekem aggódó típus vagyok es annyi rémhírt olvastam mar a hason alvásról hogy ilyenkor kimaradhat a légzés stb…emiatt figyelem állandóan alvas közben hogy minden renben van e…természetesen légzés figyelőt is vásároltam. Éjszaka háton vagy oldalt alszik 3x kell fel enni (sajnos nem mindig büfizik) és a második szopi utan szinten húzgálja a lábat nehezen alszik vissza szintén megtornáztatom de ezzel sajnos ki is zökkentem az álomból ilyenkor 1 órát nyüglődik…esteleg ilyenkor is hasra kellene tennem ?

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 07. péntek

      Ha jobban alszik úgy, nyugodtan teheted hasra. Ha van légzésfigyelőtök, akkor úgyis tudni fogod, ha bármi gond van vele, de egészséges babánál, ha nincs túlöltöztetve, nem dohányoztok, igény szerint anyatejjel táplálálod, minimális az esélye, hogy bármi baja legyen a hason alvástól.

  • Beatrix

    2015. július 27. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Nem tudom, hogy mennyire vág ide a téma, lenne 1-2 kérdésem a napirenddel kapcsolatban. A kisfiam nemrég múlt 4 hónapos. Igazából elég kiegyensúlyozott baba. Az altatással sem voltak gondok, mivel magától mindig szépen elaludt este is és nappal is, játszani is szépen eljászik önállóan (igaz mostanság már sokkal hamarabb elunja magát), ahogy kell, aztán persze a unatkozik játszunk együtt. Annyiban változott a helyzet, hogy másfél hónapja cicin hajlandó elaludni este is nappal is ilyenkor a büfik sajnos elmaradnak, mert úgy elalszik. A másik pedig, hogy ilyenkor már alvás után nem igazán éhes, mert ugye cicizik előtte és így felcserélődik a sorrend: evés alvás nem pedig alvás evés. Az lenne a kérdésem, hogy tudnám ezt vissza állítani?

    Válaszát előre is köszönöm

    Üdvözlettel:

    Balázs Beatrix

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 07. péntek

      Önmagában nem gond az, ha cicin alszik el. Ha így gyorsan elalszik és neked is praktikus ez a megoldás, akkor miért ne? A napirend miatt igazából nincs jelentősége a dolognak, a lényeg, hogy aludjon a baba. Ha valami miatt mégis változtatni akarsz ezen, akkor csak az segíthet, ha altatáskor kitartóan csak simogatod, dédelgeted, de nem adsz neki cicit, kivárod, amíg magától megtalálja, hogyan aludjon el. Az első alkalmakkor ez akár 1 órán át is tarthat.

      • Beatrix

        2015. augusztus 09. vasárnap

        Köszönöm szépen a segítséget! 🙂

  • Ozvári Fanni

    2015. július 22. szerda

    Kedves Ágnes!
    Egy éves kislányom alvásával, altatásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Mindig is problémás volt az elalvás, a kiságyban nem hajlandó elaludni. Mostanában lefekvés előtt hintázik egy 10-15 percet, ez nagyon jól bevált, mert lenyugszik, van hogy el is alszik egy pillantra, akkor gyorsan beviszem az ágyába. És ezzel van a baj. Ha felébred erre, akkor be se lehet tenni az ágyába. Ha alszik akkor egy fél óra után észreveszi hogy máshol van, mint ahol elaludt és emiatt sír fel, nem alszik vissza. Jó esetben elalszik 9-kor és reggel 5-5:30 között kel, általában nyűgösen. Ezért gyanítom kevés neki ennyi éjszakai alvás. A vacsorával lehet összefüggésben az éjjeli alvás? Csak tápszert kap vacsira, lehet hogy kevés? Próbáltam már etetni főzelékkel, tejpéppel de nem nagyon eszi meg.
    Nappal kétszer alszik. Délelőtt hamar az ébredés után visszaalszik 1,5 órát, és még ebéd után is 1,5-2 órát.
    Tehát a kérdésem egyrészt hogyan lehetne a hintázást kiiktatni elalvás előtt?
    Hogyan lehetne elérni hogy tovább aludjon reggel? Kell-e egyáltalán? Nem kellene átállni egy nappali alvásra? Mondjuk nem hiszem hogy menne..
    Segítséged előre is nagyon köszönöm!
    Üdv.
    Fanni

    • Vida Ágnes

      2015. július 26. vasárnap

      Valószínűleg hajnalban még éhes, ezért kel fel és, ha megeteted tápszerrel, utána visszaaludna még, de ha így nem alszik vissza, azt is lehet, hogy megeteted és utána magad mellé veszed az ágyba és együtt alszotok tovább.
      Valószínűleg nála az első reggeli alvás is ezzel függ össze, ha ilyenkor aludna tovább, elmaradna a délelőtti altatás és már csak délben aludna. A hintában elalvás nem gond, valószínűleg, ha csak egyszer alszik napközben, könnyebben fog menni ez is.

  • Nagy Krisztiánné

    2015. július 18. szombat

    Kedved Ágnes!
    Az én kis haramiám most múlt 1 éves.Még mindig szopizik amellett, hogy már az összes szilárd ételt szívesen kóstolgatja,eszi.Sajnos nem alussza át az éjszakát, ami azt jelenti, hogy kb 4-12ig terjed annak a száma, hogy hányszor kelek fel hozzá éjszaka.Minden ébredésnél kéri a cicit,még akkor is ha az előző szopizásra előtte 1,5 perccel került sor.Ezzel egy részt az a problémám, hogy látszik mennyire fáradt,hisz nappal se viszi túlzásba az alvást,másrészt úgy érzem én sem bírom,mert erőn felül teljesítek már.Sok „jó” tanácsot hallottam, de többnyire drasztikusnak tartom őket.A legtöbb ébredésnél sír,szinte torka szakadtából,úgy éjjel, mint nappal.A storyhoz hozzá tartozik, hogy születése óta egy igazi kis matrica,és nappal is kb csak 2 órára lehet távol lennem tőle,mert tovább nem bírja.Az elejétől kezdve sztrájkol a cumi ellen, és a cumis üveget is szinte gondolkodás nélkül mumusnak tartja.Szeretném a tánácsod kérni hogyan oldhatnánk meg a problémát.Válaszod előre is köszönöm!
    Egy nagyon álmos anyuka 🙂

  • Pogány Szabina

    2015. július 14. kedd

    Kedves Ági!
    Kérlek segíts nekem! Angliában élünk, ritkán jutunk haza Magyarországra, nemrég voltunk otthon, a 15 hónapos kisfiam nagyon összenőtt a nagymamákkal. Amióta visszajöttünk teljesen megváltozott, előtte egy kiegyensúlyozott baba volt, de most napközben hisztis, mindennel dobálózik, éjszaka a legrosszabb, este elalszik, ahogy szokott, lerakom a kiságyába, majd kb. 2-3 óra múlva felkel és ordít, veri magát az ágyrácshoz, mindennel próbálkoztam már, hogy vissza tudjam altatni, de szinte lehetetlen, 2-3 óra is eltelik mire visszaalszik, de azt is csak úgy hajlandó, ha velünk alhat az ágyban, pontosabban rajtam alszik el. Nem szeretném beszoktatni az ágyunkba, de alvásra nekünk is van szükségünk, így csak ez a lehetőségem maradt. Megszokott napirendünk van, este fürdés, tejcsi, alvás. Ez mindig ugyanabban az időpontban történik. Teljesen tanácstalan vagyok, mág csak kedvenc macija sincsen, ami „megvédhetné” éjszaka. Világítós teknős békája is van, gondoltam hátha a sötéttől fél, de az sem jött be. Kérlek segíts! Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2015. július 26. vasárnap

      Ebben a korban a változások mindig hisztisebb viselkedést okoznak, de ha tartod a megszokott napirendet és türelmes vagy vele, 1-2 hét alatt visszaáll a kicsi a rendes kerékvágásba. Azzal segíthetsz neki a legtöbbet, ha nappal sokat dédelgeted, babusgatod, sok testközelséget kap, így általában az éjszakai nyűgösség el szokott maradni.

  • Adél

    2015. július 13. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 10 hónapos, szépen fejlődik a hozzátáplálásnak és a szopizásnak köszönhetően. Napközben egyedül vagyok vele, így nem jelent gondot, ha cicit kér a gyümölcs vagy főzelék mellé/helyett. A baba összekapcsolja a szopizást az elalvással, így gyakran akár 1-1,5 órát is fekszünk az ágyban. Próbáltam szilárd étel után ringatással is elaltatni, de azt nem kérte, hanem hozzábújt a cicihez és sírt. Napközben 11-12 óra körül és este 5-6 óra körül alszik el cicin. Szeptemberben szeretnék egy 3 hétvégéből (10-18 óráig) álló tanfolyamot elvégezni, amire a férjem is elkísérne a babával. Attól félek, hogy nem fog összejönni a dolog, hiszen én kellek az alváshoz. A tanfolyamra elvileg bevihetem, de hogy feküdjek vele 1 órát, hogy meglegyen a szopi és az alvás? Próbáltam már lefejni a tejet és cumisüvegből odaadni, de nem kellett neki. Cumit is próbáltam az altatáshoz, de kiköpi. Lenne valami ötleted az etetésre és altatásra? Mekkora mennyiségű szilárd ételt kellene neki egy evésre megenni? A baba általában 70-110 g-ot eszik. Ez nem kevés? Szerinted egy ekkora baba kibír 2,5-3 órás utazást? Mit gondolsz, ha fél év múlva kezdeném a tanfolyamot, könnyebb lenne a babával? Segítségedet előre is köszönöm.
    Üdv, Adél

    • Vida Ágnes

      2015. július 26. vasárnap

      A korához képest teljesen jó az, ha 70-110 grammot eszik és utána még kéri a cicit. Az altatást azonban jó lenne különválasztani ettől, azaz úgy szervezni a napirendet, hogy ne evés után aludjon el. Evés után büfizzen, játsszatok még egy kicsit és valamivel később, amikor már látod rajta, hogy nagyon álmos, akkor altasd el. Ha ezt már sikerült megvalósítani, akkor jöhet az, hogy néha nem cicivel altatod, hanem apa altatja el esetleg babakocsiban vagy ringatással, erre neki kell rájönni, mi az, ahogyan neki elalszik.
      Az utazás nem gond, ennyit simán kibír egy ekkora baba.
      Ha van rá mód, hogy később kezdd a tanfolyamot, könnyebb lesz már vele és az evése is kiszámíthatóbb lesz, több szilárdat fog enni, könnyebben lehet akár egész napra is másra hagyni.

  • Klári

    2015. július 10. péntek

    Kedves Ágnes,
    másfél éves kisfiam altatásával kapcsoltban kérném a segítségedet. Jó alvó, 4 hónapos kora óta átalussza az éjszakát. Mindig én fektettem le, apukája fürdeti, de elaludni nem tud vele. (mikor déltől nem látott, akkor egyszer sikerült apukájának lefektetni őt) Hiába ringatja, dúdol, vagy csak fogja, mindent kipróbál, amit én, kisfiam csak mutogat az ajtó felé és engem hív. Semmilyen kendővel, plüss állattal nem hajlandó elaludni csak velem, a kezemben :). Hogyan lehetne lassan arra szoktatni, hogy apukájával vagy a kiságyban aludjon el? Szeparációs szorongást most nem tapasztalok nála.
    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2015. július 11. szombat

      A kicsik ebben a korban nagyon ragaszkodnak a szokásaikhoz és neki az a szokása, hogy anyával alszik el. Ha kitartóan apa teszi le este, te pedig arra az időre teljesen eltűnsz a környékről is, pár nap és elfogadja, hogy apával kell elaludni mostantól.

      • Klári

        2015. július 12. vasárnap

        Köszönöm a választ! Annak ellenére is próbáljuk meg így, hogy ezek a kísérletek általában nagy sírásban végződnek? Próbáltuk már, de egy óra után nem volt szívünk folytatni…

  • Kriszti

    2015. július 10. péntek

    Kedves Ági!

    A következő problémával fordulok Önhöz. Kisfiam 7 hónapos, és szinte mindig csak cicin hajlandó elaludni. 5,5 hónapos koráig átaludta az éjszakát, és nappal is le tudtam tenni aludni szoptatás nélkül. Aztán jött a növekedési ugrás (vagy csak én fogtam arra) és elkezdett éjjel is felkelni enni. (Az alsó két foga 4,5 hónapos korában kibújt, és az nem zavarta meg az éjszakai alvásokat.) Éjjel 1x felkel enni, és szopi után vissza is alszik. Ezzel nincs is semmi gond. A nappali alvások viszont nehézkesek. Régebben az volt a napi rutin, hogy felkelés után evett, aztán játék. Most, mivel nem alszik el csak cicin, ezért ez megforult. 7 hónapos korára az sem állt még be, hogy milyen időközönként eszik. Abban kérném a segítségét, hogy hogyan tudnám visszahozni a régi rendszert, vagy egyáltalán baj-e, hogy csak cicin alszik el. Az alvások mennyisége is változó, van, hogy fél órát alszik, van hogy 1,5-2 órát. Ez normális? Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2015. július 11. szombat

      5-6 hónapos kora között a legtöbb baba „elromlik” 🙂 Több oka is van ennek: egyrészt megindul a fogzás, másrészt a baba egyre élénkebb, egyre nehezebben tud ellazulni alvás előtt. Nem gond, ha cicin alszik el, ha ez gyorsan megvan, nem kell változtatni rajta. Viszont ez nem evés, tehát nem kell beleszámolni az evések közé, ilyenkor csak kicsit szopizik a baba. Az sem gond, hogy most más a napirend sorrendje, hiszen ahogy a nappali alvások száma csökken, idővel tarthatatlan ez a sorrend. Próbáld meg kifigyelni, mikor éhes igazán (ebben a korban általában 3-4 óra szokott ez lenni, de persze minden baba más, és tartani ezeket az időközöket). Vedd azt alapul, hogy most már van reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. Ezek néha közelebb vannak egymáshoz, mert az alvás miatt így jön ki, néha távolabb, ha a kicsi hosszabban alszik. Ez most átmeneti időszak, amikor néha még 2x, néha 3x alszik, néha rövidebbet, néha hosszabbat, pár hónap és átáll a napi egyszeri alvásra és akkor könnyebb lesz nyomonkövetni.

      • Kriszti

        2015. július 12. vasárnap

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a segítséget. Az a probléma, hogy nem tudom, hogy lehetne megszakítani az ördögi kört, ami a következő:
        Nagyon álmos a kicsi, de nem hajlandó elaludni. Addig sír, amíg el nem jön az etetés ideje, akkor kap enni, viszont addigra annyira fáradt lesz, hogy nem eszik eleget (kb. 7-10 perc alatt végez, belealszik). Ezután hamar felkel és kezdi elölről az egészet. Régebben működött az a rendszer, hogy ha álmos volt, beraktuk az ágyába, de ha nem aludt el, akkor kivettük, nyugtattuk, visszaraktuk. Ezt 2-3 alkalommal kellett megtenni, aztán aludt magától. Most ez nem működik, nem alszik el, akárhányszor vesszük ki. Az is aggaszt, hogy az idő előrehaladtával egyre több szilárd ételt fog kapni, egyre kevesebbet fog szopizni, és nem tudom, hogy hogy fog így elaludni, ha már nem tudom mellre tenni.

  • Nagy Andrea

    2015. július 09. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Kislányom 1 hónapos. Nem szopik, cumisüvegből kapja a lefejt anyatejet. Az alvás terén gondjaink vannak vele. Nappal csak fél-1 órákat alszik evés után ha sikerül elaltatni, ami néha cumival néha ölben járkálással történik. Ilyenkor látszólag mélyen alszik de rövid időn belül elkezd nyögdécselni, erőlködni és így felébred. Ilyenkor azt gondoljuk hogy a hasa fáj és már mindent kipróbáltunk hasfájásra (tornáztatás, masszázs, melegítős párna, Infacol, Mecsek tea). De ha pl. ilyenkor a mellkasunkra vesszük akkor nyugodtan alszik hason fekve rajtunk 1-2 órát. De nem akarom sűrűn hasra tenni mert nem ajánlják a bölcsőhalál miatt. Máshogy viszont nem alszik nyugodtan csak nyög és erőlködik. Lassan már mindent nyögdécselve csinál még ébren is sokszor. Így néha azt sem tudjuk eldönteni mikor éhes. Éjszakára bepólyázzuk, így általában alszik 5-6 órát egyben, de akkor is sokat nyög és erőlködik. Kakilni sajnos nem mindig tud, szélcsöveznünk is kell őt sokszor. Kérem segítsen ha tud ehy válasz erejéig hogy mi lehet azbállandó nyögdécselés oka és miért nem tud aludni tőle?
    Egy aggódó anyuka.

    • Vida Ágnes

      2015. július 11. szombat

      Ha jól tud aludni hason, nyugodtan altasd hason. Ha nagyon aggódsz a bölcsőhalál miatt, kérj kölcsön vagy kölcsönözz légzésfigyelőt. A hasonalvás a hasfájós babáknak kifejezetten jó. A székrekedést néha az okozza, ha az anya tejet, tejterméket fogyaszt, esetleg megpróbálhatod kihagyni pár napra ezeket az étrendedből és megnézni, van-e javulás.

  • Dékányné Smit Andrea

    2015. június 25. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Fogalmam sincs célba ér e a levelem, de bízom benne: talán igen.

    2,5 éves a kisfiam. Születésétől fogva nehezen alszik el és csak a jelenlétemben. Nappal olvasott mese után mellé fekszem, becsukom a szemem és várom hogy lenyugodjon. Van, hogy elalszik, van hogy rászólok kétszer-háromszor, nem használ, csak tovább vergődik, keresi a helyét, majd végül utolsó mentőövként elveszem a cumiját. Pár másodperc után sírni kezd, visszaadom neki és így elalszik. Szörnyű módszernek tartom, de egyszerűen nincs jobb ötletem. (Ebéd után teszem le, dél körül.)
    Az esti elalvás szintén nehezen megy. Még mindig rácsos ágyban alszik, megszokta. Egészen az elmúlt hétig az esti vers és imádság után lefeküdtem mellé a földre, fogtam a kezét és vártam. Volt hogy fél órát, volt hogy másfelet… Egy hete pedig kiküldött, amikor már sokadjára szóltam rá. Azt mondta: „anya! menj ki fújd ki a nózidat.” Kijöttem, csend volt, elaludt. Aludt reggelig. Már egyébként átalussza az éjszakát. Még pár napig így volt, de már néhány napja, azt mondja, hogy maradjak ott, amire én azt reagálom, hogy anyának nagyon folyik az orra, ki kell mennem, aludj szépen. És elalszik, nem kiabál utánam, csak halkan suttogja, amíg kiérek a szobájából, hogy „anya, ne menj”. Helyes hogy kijövök? Vagy újra maradjak ott, hosszú időre? A második babánkat várom, és nagyon örülnék, ha eltudna aludni egyedöl. Kérlek reagálj, ítélj, amennyiben időd engedi. Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Nem kell emiatt aggódnod. Ha így elfogadja, hogy kimész, bár ez egy kis füllentés, de őt megnyugtatja, ezért nem gond, ha használod.

  • Anita

    2015. június 25. csütörtök

    Kedves Ági!
    Van egy 8 hónapos kisfiam és az a baj hogy nem alszik el a kiságyba.Ha álmos beteszem és nem akar aludni, inkább elkezd forgolódni, játszani.Mindenhol máshol elalszik csak a kiságyba nem.Az elején elaludt egyedül, de egy jó ideje már nem.Esténként csak úgy tud elaludni hogy köztünk fekszik, és napközbe is vagy a babakocsiba alszik el, vagy az ágyon.Ha napközbe elalszik berakom a kiságyba akkor már nem kel föl.Hogyan tudok ezen változtatni?Várom a válaszod!
    Köszönöm! Anita

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Elaludna a kiságyban is, csak most már annyira érdeklődő, hogy nem tud kikapcsolni, ellazulni elalvás előtt. Egy kis segítség kell neki. Dúdolás, simogatás, dédelgetés, érdemes a szobát is kicsit besötétíteni, ahol alszik és alaposan kiszellőztetni. Ha kitartóan mindig a kiságyba teszed le, idővel el fog tudni aludni ott is.

  • Magdi

    2015. június 22. hétfő

    Kedves Ági,
    Hónapok óta egy fura jelenséggel küzdünk. 28 hónapos kislányunk gyönyörűen aludt úgy két éves koráig, amíg rácsos ágya volt. Beletettük, megpusziltuk, megszeretgettük, majd magára hagytuk és öt perc múlva durmolt. Mivel elkezdett felmászni a rácson, kapott egy nagylányos ágyat, ami szemmel láthatóan nagyon tetszik neki, de…hát ugye innen ki tud jönni és ki is jön! Nem hajlandó egyedül bent maradni. Eleve valahogy később lesz álmos, tehát a fél 8 helyett fél 9-kor bírjuk egyáltalán a szobájába terelni. Utána valamelyikünk mintegy élő pajzsként ott van mellette, hogy ne szálljon már ki az ágyból, és kb. egy óra, mire végre el bír aludni. Közben forgolódik, helyezkedik (álmos, szopja az ujját és morzsolgatja a plüssmaci cimkéjét) és úgy 10 percenként felugrik, és megmagyarázza, hogy miért is fog kiszállni onnan (könyvért, vízért, újabb plüssállatért, stb.). Az sem vezet gyorsabb megoldásra, ha nem tartjuk az ágyban, hanem hagyjuk játszani a szobájában még egy kicsit, és utána tereljük az ágyba, és az sem, hogy kint marad még velünk tovább a nappalban, mert kb. ágyba kerüléstől számít az egy óra. Így persze fáradt reggel, mert ugyanúgy jó korán felébred, mint amikor normális időben elaludt.Van valami ötleted, hogy mitől lehet ez? Hogyan lehetne ezt az altatási folyamatot valahogy leegyszerűsíteni?

    • Vida Ágnes

      2015. június 28. vasárnap

      Sajnos ez gyakori jelenség, ha egy kisgyerek túl korán kerül ki a rácsos ágyból. Egyszerűen még nem tudja kezelni azt a helyzetet, hogy szabad a kijárás és nem érti, hogy akkor miért kell ottmaradnia. Szokott segíteni, ha lefekvés előtt végigcsináljátok a teljes repertoárt, amivel az időt szokta húzni, aztán lefekszik és elsoroljátok neki: „Oké, kaptál vizet, plüsst, könyvet, másik plüsst.”- akkor most csukd le a szemed és várd az álommanót. De ki ne nyisd, mert akkor elszalad és nem fogod meglátni!” Ez a kicsit játékosabb megoldás segíteni szokott 🙂

      • Magdi

        2015. július 02. csütörtök

        Köszönöm a tippet, ezt az álommanós témát ki fogjuk próbálni, hátha…sose lehet tudni mi válik be. A rácsos ágyat azért kellett elhagyni, mert túl jó kísérleteket tett a kimászásra és nem akartuk megvárni, hogy sikerüljön neki 🙂

  • Balogh Andrea

    2015. június 02. kedd

    Kedves Ágnes!
    Egy olyan kérdéssel fordulnék Hozzád, miszerint a lányom most tölti a 8. hónapot, és igazából nincs gondunk az alvással, már elejétől fogva. Jelenleg a nappaliban van kialakítva egy kis sarok neki, és amikor látom, hogy el van már pilledve este, kaja és a fürdés után akkor befektetem, Ő még eljátszogat bent, bolondozik, sikongat, aztán egyszer csak elalszik (át is alussza az éjszakát gond nélkül). Ez így azért is jó neki, mert mi is itt vagyunk még a szobában, lát minket, szóval pont tökéletes. Viszont itt jönne a „problémám”. El fogunk költözni 1 hónap múlva, és nem tudom egyrészt mennyire fogja befolyásolni az új környezet, másrészt a lakás felosztása más, mint jelenleg ahol vagyunk, itt a nappaliból nyílik a hálószoba, ott a folyosó másik végén van, kicsit nekem is ijesztő, mert eddig hallottam minden szuszogását, viszont két kis szoba lesz az új helyen, és így az egyik lenne az Övé. Más lesz így az esti program is, mert nem lehet pontosan így ahogy most van. Velünk lesz, elalszik átviszem a szobájába, de akkor is más lesz. A kérdésem az lenne, milyen dolgokra figyeljek, vagy van e valami praktika amivel könnyen elfogadtathatom az új környezetet. Lehet nem lesz semmi gond, de azért úgy érzem nem lesz minden ugyanolyan. Félek, hogy megváltozik az alvási szokása is ami most pont tökéletes. Remélem érthető voltam, a végén kicsit belezavarodtam :)Előre is köszönöm a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      Ne aggódj, ebben a korban még nem okoz nagy gondot a költözés. Az első 1-2 napban nyűgösebb lehet, de ha ragaszkodsz a megszokott menetrendhez, akkor pár nap alatt megszokja majd.

      • Balogh Andrea

        2015. június 15. hétfő

        Köszi! Én is ezt remélem, csak pont mostanság kezdi felismerni a környezetét. Ha „hazaérünk” rögtön jól érzi magát, mert ismerős neki minden. Míg amikor elmentünk az új helyre pakolni, takarítani, szinte le sem tudtam rakni annyira tartott mindentől, rögtön sírt. Ezért tartok ettől kissé. Nagyon megzavarja a dolog, érzem. Persze amíg kisebb volt bárhol bármikor bárkivel hagyhattam. Ez így is van rendjén, most lett igazán anyás is.

  • Julcsi

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Van egy 20 hónapos kisfiam és egy 3 hónapos kislányom! A kisfiamat egészen addig amíg nem született meg a kislány, én fürdettem és én altattam este! Az elején mikor haza jöttünk a kórházból a kicsi csak evett és aludt, szinte észre sem lehetett venni hogy itt van ! Sokat itthon hagytam miután megszoptattam, valamelyik mamára, így tudtam a kisfiammal sokat foglalkozni, és este is úgy ment minden mint előtte! Aztán ahogy eltelt 1-2 hét pont úgy alakult hogy este ugyan akkor alszanak el, így apa altatja a Danikát, és Ő is fürdeti, mert a kicsi este csak velem alszik el! Azóta nagyon apás lett a kisfiam! Ez normális? És ez fog változni? Nekem nagyon hiányzik hogy nem én altatom mert mindig össze bújtunk, és simogattam meg Ő is engem! De tudom hogy a kislánynak most „nagyobb” szüksége van rám!

    Köszönöm, ha válaszolsz!

    Üdvözlettel, Julcsi

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Ne aggódj, ez természetes így! Most kevesebb időd van rá, persze, hogy apásabb lett. De hát végülis nem gond az, ha nem csak mindig mindenhez téged akar és jó kapcsolata van az apukájával. Tudom, ez nehéz, mert eddig te voltál a kedvenc, de fog ez még sokat változni, amikor majd a kislányod lesz apa kedvence és a kisfiad lesz az anyásabb 🙂

  • Z.Gabi

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Nekem nem az elalvással, inkább az éjszakai ébredésekkel van problémám.
    Kisfiam 13 hónapos múlt, az elejétől átaludta az éjszakát. Aztán a mozgásfejlődés megindulásakor ébredni kezdett (kb fél évesen). Én itt követettem el érzésem szerint hibát, mert kaját adtam neki. 5 hós kora óta tápszeres. Szóval felsírt, megkapta a cumisüveget, szívott 4-5-t, és aludt tovább. Egyértelmű most már, hogy nem volt éhes, de olyan gyorsan visszaaludt, hogy nem gondoltam, hogy ez rosszul sülhet el. Most már olyan szinten megszokta, hogy ha éjjel megébred, nem tud máshogy visszaaludni. A nappali alvásoknál nincs gond, este is szépen elalszik magától. De éjszaka csak akkor, ha kap tápszert. Sírni hagyni nem próbáltam, bízom benne, hogy van más módszer. azt gndolom, hogy ha nem szoktattam volna erre rá, akkor mostanra már rég átaludná az éjszakát 🙁
    Te mit gondolsz erről?

    • Vida Ágnes

      2015. május 28. csütörtök

      Nehogy azt hidd, hogy átaludná! Most tanul járni, nyílik előtte a világ: 13 hónaposan a legtöbb baba még felkel néha éjszaka. Az ébredéseknek oka van (valószínűleg a fogzás), de ha csak 1-2x ébred éjszaka, akkor az éhség vagy szomjúság miatt is kelhet. Másfél éves korig a legtöbb baba még legalább 1x eszik éjjel, tehát ennyi még bele is fér. Ha viszont nem eszik rendesen éjjel, csak 1-2 kortyot, akkor próbálj meg vizet adni neki étel helyett, ezt hamarabb el szokták hagyni, mint a tápszert.

  • Gyenes-Borcsok Zsofia

    2015. május 26. kedd

    Kedves Agi!

    Erdeklodni szeretnek,hogy milyen pihenoszeket javadolsz 2honapos babanak? Mikor legyen benne? Mennyi idot?
    Valaszodat elore is koszonom! Udv.Zsofi

  • anya

    2015. május 21. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Kislányom jövőhéten tölti a 4 hónapot a vártnàl 2 héttel korábban érkezett császárral.Kezdettől fogva nagyon igényli a testi közelséget csak anyatejet kap és igény szerint szoptatom kezdettől fogva. Este a fürcsi után szopi amin el is alszik majd 1-3 körül eszik és alszik is tovàbb. Pukik szoktak lenni,de kap espumisant (nem tudom ennek hatására-e), de màr nem kel fel rájuk sírva hanem alszik tovàbb. Így most az éjszakák jól telnek. A nappali alvások problémàsabbak. Csak cicin,vagy nagy ritka ölben alszik el ringatva elő fordult már hogy a hordozóban a kocsiban vagy séta közben elaludt de akkor màr volt egy kimaradt alvàsa előtte. Szeretném,hogy magàtól is el tudjon aludni,de nem síràssal. Cumit nem fogadja el van hogy öklendezik tőle van hogy addig elfogadja a szàjàba és szívja amíg fogom, utána kiköpi. Igykeznék tartani a felkel eszik játszik alszik napirendet,de
    Pl. reggel felkel eszik jàtszik és 1,5-2 óra múlva fàradt kezd lenni keresi a cicit és eszik is nem csak komfort szopizik és bealszik rajta leteszem aludni és változó mennyi idő múlva de sír alvàs közbe csak úgy nyugszik meg ha felveszem és alszik is tovàbb és visszateszem az ágyába. Nem kellene evés után 2 órával etetni, de akkor nem marad éhes,vagy adjak neki de ne hagyjam elaludni,akkor viszont túl sokat van fent egyszerre? Próbàltam nem cicire tenni,de ordítàs lett a vége,így engedtem neki. Ő lehet a gyakrabban eszik,de kevesebbet típus? Mit csináljak másképp hogy jó legyen? Mit csináltam rosszul? Jelenleg nem zavar hogy cicin alszik el,de később nem biztos hogy ezt szeretném illetve mi van ha nem lesz már tejcsi (amit persze remélem odébb van még), valamint meg kellene tanulnia elaludni hogy ne okozzon később gondot. Most még talán nem késő változtatni, vagy magától vàltozni fog csak idő kérdése? Sok szokása változott a születése óta ahogy nőtt esetleg ez is fog?
    Továbba egy ekkora babának hányszor vagy mennyit kellene aludnia? A délutáni alvások nehezebben szoktak menni, van hogy egy ki is marad, délelőtt nincs gond.
    Reggel 7 körül kel, és este 8 körül van a fürcsi.
    Tanácstalan vagyok!
    Nagyon várom válaszod!
    anyuka

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Ha cicin szeret elaludni, akkor az elalvás előtti cici nem számít evésnek, olyankor nem is eszik sokat a baba, inkább csak cumizik, kortyolgat, aztán az ébredés után jöhet a rendes evés. Ha ezt mindig így csináljátok, te is érezni fogod a különbséget. A napirendbe ez nem kavar be, a baba megszokja így is. Az se gond, ha ő 2 óránként eszik még, lehet, hogy gyorsabban emészt és tényleg így kéri, így éhezik meg. Ha igény szerint szoptatsz, mindig lesz tejed, ezen nem kell aggódnod, olyan nincs, hogy szoptatsz folyamatosan és mégis elfogy a tej teljesen.

      Ha ez nagyon zavar, rászokhattok arra, hogy elalváskor cumit kap, az első pár alkalommal segíts neki benttartani, amíg el nem alszik rajta, aztán, ha már megszokta, magától is bent fogja tartani majd.

      Ebben a korban általában 2-2,5 órát tud ébren lenni a baba két alvás között és 3×30-90 percet alszik, néha már 2 alvással is beérik. De nem ezt kell figyelni, hanem azt, hogy mikor álmosodik el igazán, kipiheni-e magát, jól érzi-e magát.

Comment navigation