Szoptatás alatt másik baba?

Mostanában gyakran merül fel itt a blogon a kérdés, vajon gond-e ha a szoptatás teljes ideje alatt, akár a kicsi 2-3 éves koráig nem jön meg a menses, illetve kell-e ilyenkor is védekezni, lehetséges-e így is teherbe esni.

Szoptatás alatt másik baba?A szoptatás valóban véd a megtermékenyüléstől, de csak addig, amíg a következő feltételek teljesülnek:

  • a baba még nincs 6 hónapos
  • csak és kizárólag szopik
  • két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő
  • az anyának nem jelentkezett még a mensese

Abban a pillanatban, hogy átalussza az éjszakát, más ételt is kap és elmúlik 6 hónapos, már megszűnik a védelem és ugyanúgy teherbe lehet esni védekezés nélkül.

Szoptatás alatt védekezni a Cerazette nevű tablettával, gumi óvszerrel vagy pedig Pharmatec hüvelykúppal érdemes.

Az első menstruáció általában a szülést követő gyermekágyi vérzés elmúltával néhány hónapon belül jelentkezik, előfordul azonban, hogy a szoptatás teljes időtartama alatt kimarad, még akkor is, ha a kicsi már csak napi 1-2 alkalommal szopizik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezalatt az idő alatt ne lehetne teherbe esni.

Ha a ciklus újra jelentkezése előtt következik be az újabb várandósság, akkor az ultrahangon mért méretek alapján határozzák meg a terhesség korát és a kiírás napját.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

39 Comments

  • minimanó

    2011. május 30. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Első kisfiam 6,5 hónapos reggel és este mindig szoptatom napközben van mikor már nem igényli mivel pépes ételt kap már)éjszaka viszont 2x is felkel és olyankor követeli a cicit. Az orvosom azaliat írt föl, amit kihagyás nélkül szedek, a menstruációm még nem jött meg. Milyen jelekből tudhatom meg, hogy esetleg terhes vagyok? Néha olyan érzésem van, mintha meg akarna jönni, de még semmi. Ez normális, hogy még mindig nem jött meg a havi?
    Válaszodat és tanácsodat köszönöm!

    Válasz: A szoptatás alatt akár végig is normális, ha nem jön meg a mensesed. Ha terhes vagy, akkor a szokásos terhességi tüneteket érezheted majd.

  • Ivett

    2011. április 05. kedd

    2 hónapja szültem, 10 napja felírta az orvosom az Azaliát, mert császáros voltam és nem ajánlja fél évig a spirált. A bajom 7 nap foggátló szedése után megjött a menses. Ez normális? Járt így valaki: Babám hisztizik, de a legnagyobb bajom tejemmennyisége a felére apadt, ma elővettem a lefagyasztottat? Nem tudom a gyógyszertől vagy a mensestől, Járt már így valaki?

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      Előfordulhat sajnos ilyen, mert a tablettában hormon van, ez a tejmennyiséget is befolyásolja, és a tabletta áttöréses vérzést is okozhat. Fordulj az orvosodhoz és beszéld meg vele, mi legyen.

  • Kovács Zsófi

    2011. március 17. csütörtök

    Szia!

    Kisfiam 18 hónapos, igény szerint szopik még mindig. Eléggé fáj már egy ideje, nem bánnám, ha elválasztaná magát. Egyszer-kétszer volt is rá jel, hogy talán abbahagyja, de jött egy új fog vagy egy megfázás és még többet szopizott. A sok fogával meg ráfog a cicimre. Most megpróbáljuk megbeszélni, hogy ne csinálja. Több kevesebb sikerrel. 6 hónapos kora óta van menstruációm, 30-31 napos ciklusban. Visszatérő problémám, hogy majdnem mindegyik ciklusban van egy olyan időszak, amikor azt hiszem terhes vagyok. De ha más tünetem nincs is a hányinger mindig visszatér. Volt olyan, mikor két hétig folyamatosan volt, de van, hogy csak pár napig. Időben nem kötődik a ciklus adott szakaszához, eleje, közepe, vége, bármikor előjön. Szerintem nem kapcsolódik a peteérésemhez sem, azt hiszem nincs is mindig. A nőgyógyász szerint a szoptatás miatt van, hogy igénybe van véve a szervezetem. De folyamatosan szedek vitaminokat is. De, ha tényleg ennyire megviseli a szervezetem, hogy fog összejönni a kistesó? És állandóan hányingerem lesz, amig szoptatok?
    Legalább akkor lennék már babás és azért lenne…
    Köszönöm a segitséget!
    Zsófi

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      A szoptatás miatt más a hormonszint, ezért lehetnek szokatlan tüneteid, de ettől még a szoptatás mellett is lehet másik babád.

  • Reny

    2011. január 28. péntek

    Harmadik gyermekem 11 hónapos, még szopizik nappal 1-2x 5 perceket és éjjel 1x meg reggel 1x. Azaliat szedek. Valamikor november vége-december elején megjött a menzeszem, rá két hétre megint,azóta semmi. volt olyan talán 2x, hogy elfelejtettem bevenni a gyógyszert. És mostanában fájdogál a méhem. (délelőttönként a boltunkban dolgozom, ahol elég hideg van) Lehet-e felfázástól fáj? Terhes lehetek?

    • Gabi

      2011. január 31. hétfő

      Lehet felfázás és terhesség is. Ha bizonytalan vagy, érdemes csinálni egy tesztet!

      • Reny

        2011. január 31. hétfő

        Csináltam már 2 tesztet is, de negatív lett.

  • Kitty

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ági!
    3 hónapos a kislányom, kizárólag csak anyatejet kap. Tovább véreztem a 6. hét után legalább 4 hétig. A doki felírta nekem az eragon cseppeket a vérzésre. mikor elmúlt a vézrésem akkor kezdtem el szedni a Cerazette tablettát. Nemrég kijöttek a májfoltok a bőrömön ahol a terhesség alatt is volt, mondjuk nem annyira erősen mint akkor, ez minek tudható be? Lehetséges a szoptatás és a gyógyszer mellett is hogy teherbe estem újra? Azért aggódom mert volt hogy a gyógyszert nem abban az időpontban vettem be mikor szoktam. Ilyenkor rosszabb a Cerazette hatása?

    • Gabi

      2011. január 14. péntek

      Ha nem telt el 12 óránál több, mint ahogy be kellett volna venni a tablettát, akkor nem csökkent a fogamzásgátló hatás. Ha pontosan szedted, mellette nem szedtél antibiotikumot, ha a gyógyszer felszívódását nem akadályozta hányás, hasmenés, akkor minimális az esélye, hogy terhes légy.

  • dr Hajdú Nóra

    2010. december 28. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 4 hónapos. Eddig kizárólag szoptattam, az első 2 hónapban havi 1 kg-ot hízott és 4 cm-t nőtt.A 3. hónapban már csak 650 g-ot gyarapodott, de 5 cm-t nőtt. 3 és fél hónaposan elkezdett négykézláb mászni. (Tudom, hihetetlen! 🙂 Időközben kiderült, hogy ismét babát várok, most 7 hetes terhes vagyok. Mivel az elmúlt hetekben a kisfiam alig gyarapodott (kb 150 g-ot 2 hét alatt) elkezdtem tápszerrel kínálni. Napi kb 9-10 x szopik, mindkét mellből, ezután kínálom tápszerrel.Ha jó kedve van, magától a szájába segíti a cumit, és iszik pár kortyot,de sosem tudok 10-15 g-nál többet belediktálni. Ennyit megiszik, aztán egyértelműen elfordul, kiköpi, stb. Így naponta kb 40-50 g tápszert eszik meg, mert sok szoptatás után vagy elalszik,vagy egyáltalán nem fogadja el a cumisüveget. Nem tűnik éhesnek, vidám, sokat mozog, jól alszik, éjjel is csak egyszer kel fel.Mégis aggódom, hogy fog így fejlődni? Most kicsit meg is vagyok fázva, így egész nap csak pihenek és szoptatok, de nem tölthetem így az egész terhességem! 2 óránként kb fél órát szoptatok napközben. Hogy tudnék kicsit több tápszert belediktálni a kisfiamba, hogy jobban gyarapodjon, és nekem is kicsit könnyebb legyen? Most már a kistesóra is gondolnom kell. Köszönettel: Nóra

    • Vida Agi

      2010. december 28. kedd

      Azért nem fogadja el a tápszert, mert nem éhes. Az első 2-3 hónapban sokat gyarapszik a baba, de fokozatosan csökken a mennyiség (az első hónapban 800-1200 grammot, a másodikban 700 grammot, a harmadikban 600-at szoktak gyarapodni, a 4. hónaptól általában már csak havonta 400 gramm a gyarapodás, főként az elején jól gyarapodó babáknál, mint amilyen ő is volt). Felesleges is hetente mérni, elég havonta. Ne adj neki tápszert, szoptasd nyugodtan, ahogyan eddig is, ez a terhességet nem fogja zavarni, nem kell aggódnod (én is végig szoptattam a 2. terhesség alatt, előnye is van ám, pl. a 2. babának rögtön van elég tej). Ráadásul ő már mászik, tehát gyakorlatilag lemozogja, amit megeszik, nincs tehát miért aggódnod, szoptasd nyugodtan, idővel ritkábban fogja kérni.

      • dr Hajdú Nóra

        2010. december 28. kedd

        Nagyon köszönjük a gyors választ!Megnyugodtunk, és nem „kínzom” tovább a kisfickót a tápszerrel. Köszönjük!

  • Anita

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam most lesz 4 hónapos. Kizárólag szopizik, de éjszaka már 8-9 órát is alszik evés nélkül, tehát itt nem érvényesül a 6 órás szabály. Ma tapasztaltam azt a tojásfehérje-szerű nyákot, amely peteéréskor jelentkezett terhességem előtt. Ez biztos jele a peteérésnek ilyenkor?
    2 nappal ezelőtt voltunk együtt a férjemmel, ezért kicsit „tartok” attól, hogy esetleg teherbe eshetek. Szeretnénk kistestvért, de csak később. 🙂

    Az orvosom felírta a Cerazette tablettát, de még nem kezdtem el szedni. Több rosszat is hallottam róla, de persze ugyanúgy jókat is. A terhességem előtt nagyon sokáig szedtem fogamzásgátlót, 7 hónapot kellett várnunk a fogantatásra (a „kötelező” 3 hónap pihenő után), akkor azt mondtam, nem szeretnék többet hormonális fogamzásgátlót szedni. Senki nem tudja már megmondani, hogy azért kellett-e várnunk ennyit a babára, mert több idő kellett a szervezetemnek a tisztulásra, mindenesetre az egy nagyon nehéz időszak volt, míg nem jelentkezett a két csík a teszten.

    Előre is köszönöm a válaszaidat!
    Anita

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Igen, előfordulhat, hogy már van peteérésed, ezt a legbiztosabban peteérésjelző teszttel lehet megállapítani. Mivel már ritkábban szoptatsz, ezért javaslom, hogy Pharmatex hüvelykúppal védekezzetek.

      • Anita

        2010. december 08. szerda

        Nagyon szépen köszönöm az ajánlást! A tájékoztató azt írja, hogy kizárólag orvosi javaslatra lehet a Pharmatexet használni, bár nem szívódik fel a tejbe. Szerinted azért lehet használni akkor?

        • Vida Agi

          2010. december 17. péntek

          Igen, lehet, nekem orvos ajánlotta.

  • Mónika

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!
    egy kicsit másjellegű a kérdésem, de ez a leginkább passzoló téma.. Nekem pont a 6.héten újra megjött a mensesem, azóta 22-24 napra ismétlődik. Kislányom most 3,5 hónapos,kizárólag anyatejes baba. A gondunk, hogy rettenetesen megérezzük ezt mindketten. Az első két nap szinte elviselhetetlen, teljesen nyugtalan, jár keze lába, napközben 10 perceket alszik, éjszaka is sokszor fent van, vagy üvölt, vagy mint akit felhúztak… én is nehezen viselem, amúgy is ingerlékenyebb vagyok, hát még ilyenkor. Nincs erre valami megoldás? A hasfájást egy hete hagytuk el, a fogunk pedig elindult. Camomillát adok neki reggel este 3 szemet. De ettől sem igazán nyugodt.

  • milananyu

    2010. október 08. péntek

    Seres Attiláné, azt hiszem ha szoptatást abba hagyja az ember akkor van h fél évig nem jön meg még…mindenkinek más, nekem pl abbahagytam meg cereazette t is mindkét gyereknél rá köv hónapban már megjött.De ha abbahagytad szopit+gyogyit úgyis vissza kell menned a dokidhoz, majd megnézi vban e már peteérésed stb.M.

  • seres attiláné

    2010. október 08. péntek

    4 hete hagytam abba az azalya-t és még nem jött meg de már 2 hónapja nem szoptatok ez normális??? mikor várható az első menstruációm?köszönöm

    Válasz: A szoptatás abbahagyása után nagyjából 1 év, mire visszaáll az eredeti hormonszint és fél éven belül meg szokott jönni. Türelem.

  • M. Ildi

    2010. július 20. kedd

    Kedves Ági!
    10 hónapos a babám, akit még naponta 2x-3x szoptatok. Nagyon szeretnénk már kistesót, ezért nem is védekezünk. A mensesem két havonta jön meg. Az olvastam, hogy ilyen hosszú ciklusnál nincs peteérés. Ez tényleg így van? Ha mégis van akkor vajon mikor, ugyanúgy a ciklus felénél? Csak a szoptatás abbahagyásával fog helyre állni a ciklusom, vagy így a szoptatás alatt is tehetek valamit érte? Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ez nem teljesen így van, ilyen hosszú ciklusnál is lehet peteérés és úgy is teherbe lehet esni, hogy egyáltalán nem jön meg a szoptatás miatt, tehát ez egyáltalán nem mérvadó. A ciklus a szoptatás alatt nem mindenkinél áll vissza teljesen vagy másként alakul, mint a megszokott, és a szoptatás abbahagyása után még hónapok eltelhetnek, mire visszaáll a ciklus.

  • Ina

    2010. április 07. szerda

    Én simán teherbe estem a gyermekágyi vérzés elmúltát követő első alkalommal (tehát rá néhány napra). Pedig 2-3 óránként és csakis szoptattam, a baba 6-7 hetes volt. Méhen kívüli terhesség lett belőle, ami nem derült ki, mert a felmerülő problémákat a friss szülésnek tulajdonították, az ultrahangon pedig nem vették észre. Több, mint két hónap múlva derült ki, és csak néhány órán múlott, hogy nem későn. Úgyhogy én még az említett feltételek teljesülése esetén is igencsak ajánlom legalább az óvszeres védekezést.

  • Jave

    2010. február 10. szerda

    Kedves Ági!
    Azt szeretném kérdezni, szoptatás alatt szabad málnalevél teát inni? A babám 10 hónapos és lassan szeretnénk kistestvért, de a ciklusom nem rendeződött még. Úgy tudom, cickafark és palástfű nem ajánlott ilyenkor(első baba előtt ezeket ittam), ezért gondoltam a málnalevélre.
    Köszi előre is!

    Válasz: Sajnos nem lehet, mert a vércukor-szintet csökkenti.

  • Petra

    2009. december 14. hétfő

    Kedves Ági,
    picit elkanyarodva az eddigi kommentek témájától, engem az érdekelne, hogy a szoptatás csökkenti-e a teherbeesés esélyét, ha második babát szeretnénk?
    Kisfiam 14 hónapos, és napi 4-5x szopizik, igény szerint. Nincs szívem elválasztani a kistesó-projekt érdekében, de nagyon szeretnénk, ha kicsi lenne a korkülönbség köztük.
    Mitévő legyek?
    Millió köszönet előre is!

    Válasz: Igen, csökkentheti, de rengeteg családról tudok, ahol szoptatás mellett fogant a 2. baba, tehát ez nem lehet akadály sem a teherbeesésnél, sem a terhesség kihordásánál.

  • Cerezette

    2009. november 27. péntek

    Mikor nekem felírták utána olvastam a cerezettének és amint elindul a egy petesejt akkor már nem véd…Akkor mitől is véd? Az egyik ismerősöm hitt a cerezette-ben és minden feltétel megvolt, mégis várandós lett ikrekkel. Én nem kockáztatnék.

  • tündi

    2009. november 25. szerda

    muszáj elmenni a 6 hetes kontrollra szülés után?
    köszönöm a válaszod előre is

    Válasz: Igen, mert meg kell nézni, minden rendben visszarendeződött-e a szülés után, hogy van a varrat, stb.

  • Orsy

    2009. augusztus 19. szerda

    az első gyerekemnél cerazettet szedtem msot azaliat…semmi bajom se nekem sem a két gyerkőcnek…vida agi azért az furi h. foggátlót írnak fel egy hat hetes terhesnek…ezt hol olvastad?!?!?!?

    Válasz: Nem 6 hetes terhesnek, hanem a szülés utáni 6. heti vizsgálatnál, amit elvileg mindenkinek megcsinálnak.

  • Orsy

    2009. augusztus 19. szerda

    ezért lehet mindkettőt szoptatás alatt is szedni. minipillnek is hívják őket, olyanok is szedhetik akik egyébként kombinált hormonális foggátlót nem pl. trombózis stb. veszély miatt.

  • Orsy

    2009. augusztus 19. szerda

    milananyu az Azalia ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza mint a Cerazette (desogestrel) csak progeszteron tartalmúak…

  • kanyu

    2009. július 23. csütörtök

    Én az Azaliat szedem, szoptatok, nincs semmi baja sem a babának, se nekem. Nekem azt mondta a dokim, hogy ő azért javasolja, mert ha nem akarunk rögtön babát, érdemesebb tablettázni, mert ha mégis becsúszik, vagy valami gáz van, nem szívesen írnak fel esemény utáni tablettát szoptatós kismamáknak.

  • milananyu

    2009. július 19. vasárnap

    Az Azalia is szedhető szoptatás alatt, az egy új készítmény.S az más hatóanyagú, mint a Cerazette.De ugyanolyan jó.Nem lesz tőle baja babának sem.Én Cerazette t szedtem.

  • Vida Agi

    2009. július 19. vasárnap

    Lakótárs, az egyetlen tabletta, amit szoptatás alatt felírnak, a Cerazette. Sárgatesthormont tartalmaz. A 6. heti vizsgálatnál mindenkinek felírják, aki kéri.
    A magánvéleményem az, hogy ne szedjünk be semmit feleslegesen, se a szoptatás alatt, se előtte, se utána, viszont nagyon sokan vannak, akik nem képesek a mechanikus fogamzásgátlást alkalmazni (szimplán elfelejtik), nekik egyszerűbb a tabletta. És az a helyzet, hogy jelenleg ez az egyetlen szoptatás alatt szedhető készítmény. Ennyi.

  • FriC

    2009. július 16. csütörtök

    Szia Vida Ági!
    Jó nagyon ez a cikked is.
    Én éppenséggel így csúsztam be anyáéknak. Amikor ők azt hitték,hogy ilyenkor védettség van(szoptatás alatt) . És mégis sikerült nekik. Így tesómra meg rám azt hiszik hogy ikrek vagyunk. (1 év 1 hónap van közöttünk)

    Csak gondoltam leírom. 🙂

  • Barbara

    2009. július 15. szerda

    Kedves Lakótárs!
    Na, ez már valami, köszi!
    Így valóban elég rémisztőnek tűnik ez a bogyó. Mondjuk, ha bármelyik másik tabletta lehetséges mellékhatásait írnád be, még egy sima fájdalomcsillapítónál is benn lenne, hogy bőrkiütés, fejfájás, hányinger, stb., plusz egyéb ritka, de súlyos dolgok…
    Viszont az tényleg nagyon durva, hogy ” nincsenek arra utaló jelek, hogy ez veszélyes lenne”.
    Én azt hittem, hogy ez pont fordítva működik, ki kell zárni az ilyesmit, nem próbálgatni, pláne nem egy csecsemőn, te jó ég!Nem venném be én sem, ha szoptatnék, és tényleg még kevésbé, mint ahogy a sima bogyót szoptatáson kívűl.
    Köszi, hogy leírtad!
    Köszi az infót

  • Lakótárs

    2009. július 15. szerda

    A szövegben az szerepel: „érdemes”. Hadd idézzek a Cerazette tájékoztatójából:

    „Hatóanyag: 0,075 mg dezogesztrel filmtablettánként. Segédanyagok: Mag: ą-tokoferol, sztearinsav, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, povidon, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát. Bevonat: titán-dioxid (E171), makrogol 400, talkum, hipromellóz.”

    „A Cerazette nem befolyásolja az anyatej termelődését vagy minőségét. A Cerazette aktív hatóanyag kis mennyiségben bejut az anyatejbe. Ennek eredményeként naponta kb. 0,01-0,05 mikrogramm/testsúlykilogramm jut a babába, de nincsenek arra utaló jelek, hogy ez veszélyes lenne. Szóljon orvosának, ha a babán olyan tünetet észlelne, ami Ön szerint összefüggésben állhat a Cerazette használatával.”

    „Egyéb gyakori mellékhatások: pattanások, emlőfájdalom, fejfájás, hangulatváltozások, hányinger, csökkent nemivágy (libidó) és súlygyarapodás. Kevésbé gyakori vagy ritka a kontaktlencse viselési nehézség, folyadékkal teli hólyagok (ciszták) kialakulása a petefészekben, hajhullás, hüvelyi fertőzés, fájdalmas havivérzés, fáradtság, különböző bőrreakciók, hányás.”

    Ezek után ki-ki eldöntheti, hogy „érdemes”-e szedni, hogy megfontolt dolog-e azt írni, hogy a Cerazette-tel „érdemes” védekezni a szoptatási időszakban, és hogy veszélytelenségét tekintve azonos súlycsoportban van mondjuk az óvszerrel.

  • Barbara

    2009. július 14. kedd

    Lakótárs, persze, meg minden, bocs a hibákért!
    B

  • Barbara

    2009. július 14. kedd

    Kedves Lakótár!
    Csak úgy fogadatlan prókátorként:mégis honnan ez a magas ló? Szerintem, ha van tuti infód, tapasztalatod a tablettáról, tedd közzé, okuljunk csak, de ez a nyilatkozatszintű, rögtönítélő megnyilatkozás nem igazán elegáns, pláne nem egy nick mögött…
    Amúgy azért Ági ( akinél persze nem zárom ki a tévedés lehetőségét, nem érthet mindenhez) nem valami ráolvasást, vagy vajákos mamit ajánlott, hanem az egyetlen tablettát, amit szoptatás alatt be lehet szedni. ( persze annak aki, tablettapárti, én máshogy védekeznék, ha szoptataok, ha nem. )
    Minden jót Neked!
    Barbi

  • Lakótárs

    2009. július 13. hétfő

    Szoptatás alatt hormonkészítményt szedni, nagyszerű tanács, gratulálok.