Gyógyszerszedés a terhesség alatt – Riport dr. Czeizel Endrével

Nagyon gyakran feltett kérdés, hogy vajon milyen gyógyszereket lehet szedni a várandósság alatt, hiszen a legtöbb gyógyszer tájékoztatójában azt olvashatjuk, hogy terhesség alatt nem ajánlott szedni, vagy csak orvosi felügyelettel. Mire kell odafigyelni? – dr. Czeizel Endre, orvos-genetikussal beszélgettem ezekről a kérdésekről.

terhesség gyógyszer
Vida Ági: Mi a jelenlegi álláspont a terhesség alatti gyógyszerszedéssel kapcsolatban? Mire kell odafigyelniük a várandósoknak?

dr. Czeizel Endre: Sokáig úgy gondolták, hogy a méhlepény semmilyen káros anyagot nem enged át, megvédi a magzatot, ám az 1960-as években egy recept nélkül kapható nyugtatóról kiderült, hogy végtaghiányt okoz a magzatnál. Ezt követően elkezdték állatkísérletekben figyelni a gyógyszerek magzatokra gyakorolt hatását, és emellett adatokat gyűjtöttek a kismamák gyógyszerszedési szokásaitól, és mivel akkoriban 100-ból 4 újszülött valamilyen rendellenességgel jött a világra és az anyák többsége szedett valamilyen gyógyszert a várandósság alatt, ezért rengeteg gyógyszer került gyanúba. Ekkoriban (a hetvenes években) alakult ki az a szemlélet, hogy „minden gyógyszer árt”.

Ezt követően kialakultak azok a rendszerek (Magyarországon a nyolcvanas évektől), amelyek révén minden várandósról, akinek rendellenességgel született a gyermeke tudják, hogy milyen gyógyszert szedett, és így mód van arra, hogy egy nagyon pontos elemzést végezzünk, valamint azóta 203 gyógyszert teszteltünk – a WHO, és az European Medicine Agency tagjaként pedig tudom, hogy az Európai Unióban 8300 gyógyszer van forgalomban és ebből csak 41 tud fejlődési rendellenességet okozni. Ez csak nagyon kis számú gyógyszer, ráadásul csak a várandósságnak egy meghatározott időszakában és mindegyik csak bizonyos fajta rendellenességeket okozhat. Például a végtaghiány csak a 35.-50. nap között alakulhat ki a várandósságban, tehát csak az ebben az időszakban szedett és végtaghiányt okozó gyógyszerek képesek ilyen rendellenességet okozni.

Ez a fajta szemléletmód még nem jött el Magyarországra. Ennek 3 oka van:
1. A gyógyszergyárak 1988 óta a legtöbb szerre ráírják, hogy várandós ne szedje – a perek elkerülése érdekében.
2. Az orvosok is tartanak a műhibaperektől, ezért szigorúan tartják magukat a gyógyszerek leírásában található ajánlásokhoz.
3. Ma nagyon kevés babát vállalnak az asszonyok, viszont azt 100%-osan egészségesen szeretnék, ezért nagyobb figyelmet szentelnek annak, hogy biztosan egészségesen szülessen a baba. Ennek az eltúlzott félelemnek több káros következménye is van:

1. A kilencvenes években például a gyógyszerszedés miatti orvosi javallatra történő terhességmegszakítások aránya az esetek 90%-ában teljesen felesleges volt.

2. Egy 2 évvel ezelőtt New Yorkban megjelent könyvből kiderül, hogy ma tízszer több magzati károsodás történik amiatt, hogy az anyák nem szedték be a szükséges esetekben a gyógyszereket, ezért a betegség okozott kárt a magzatban. Például a mi vizsgálatunkban a vérandósok 6%-ának volt gyógyszeres kezelésre szoruló migrénje. Az egyik csoport az orvosi javallat miatt nem szedett gyógyszert, a másik csoport bevette a szükséges gyógyszereket. Az utóbbi csoportban semmiféle rendellenesség nem volt gyakoribb, mint a többi várandós esetében, azonban azoknál, akik nem szedtek semmit a migrénjükre, a végtaghiány négyszer gyakoribb volt. A migrén ugyanis egy érgörcs, és ha a lepényben érgörcs van, az éppen a végtagbimbókat ellátó ereket érinti. Hasonló a helyzet az asztma esetén is: ha a kismama nem kapott kezelést, sokkal nagyobb volt a korszülés és a kis súllyal világrajött magzatok aránya, mert ameddig az anyának asztmás rohama van, addig a magzat nem kap levegőt.

3. A várandósok ma már nem „áldott állapotban” vannak, hanem neurotikusak, feleslegesen aggódnak.

Éppen most van megjelenés alatt egy új könyvem, amelyben összefoglalom, melyik az a 41 gyógyszer, amire oda kell figyelni, és reményeim szerint az orvosok is tudni fogják, pontosan mely szerekre kell odafigyelni, és ezáltal oldódnak az ezzel kapcsolatos feszültségek.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 Comments

  • réka

    2013. október 08. kedd

    És legyenszives ha már 2 szer probalkoztunk és meg 5dik nap sem muttatja ki,hogy terhes vagyok akkor mi a teendő???

    • Gabi

      2013. október 08. kedd

      Érdemes tovább próbálkozni. Gyakran több hónap is eltelik, mire sikerül teherbe esni. Ha esetleg késik a menzesz, de a tesztek mégis negatívak, akkor pedig nőgyógyászhoz célszerű fordulni.

  • Marcsi

    2013. június 23. vasárnap

    Kedves Ági! Kb a 10 héten jártam, még nem tudtam a terhességemről amikor pár este negyed szem Sanvalt vettem be. Ez okozhat valami bajt? Most 28 hetes vagyok, eddig minden vizsgálaton rendbe volt minden.

    • Gabi

      2013. június 28. péntek

      Ha eddig mindent rendben találtak a vizsgálatok során, nem valószínű, hogy a későbbiekben gondot okozna a terhesség elején bevett néhány szem tabletta. De ha aggaszt a dolog, kérdezz rá a nőgyógyásznál is. Ha azóta nem szedted, szerintem nem lesz gond belőle.

  • Cserepes Laura

    2013. május 10. péntek

    Üdvözlöm,

    Május 06-án megállapították, hogy kisbabát várok(azt mondták kb 5 hetes, akárhogy számolom sztem csak 4-4,5 hetes körül lehet).

    Sajnos pont ebben az időszakban írt fel nekem a nőgyógyász
    – fluconazol-q pharma 150mg (heti 1, össz.2db, első tabletta április 18., a második 5 nappal rá),
    – m-cns hüvelykúp (április 19-től kezdtem használni, 1 hétig minden nap, majd hetente kétszer),
    – pimafucor krém(április 18-tól, minden nap)
    Március 29-én jött meg utoljára (április 26-a felé kellett volna újra megjönnie), Nagyon félek, hogy pont beágyazódás alatt kapta a kicsi ezt a sok ránézve káros anyagot, lehet még be se ágyazódott ekkor, de ha beágyazódott is az orvos azt mondta korábban hogy vérzékeny a méhnyálkahártyám, teljesen kétségbe vagyok esve!!!!!! Várnám gyors visszajelzését! 🙁

    • Gabi

      2013. május 15. szerda

      Valószínűleg, ha a fenti gyógyszerek ártottak volna, nem is maradt volna meg a terhesség. A terhesség valós kora nem egyezik meg a számított korával. A terhességet az utolsó menzesz első napjától számolják, ekkor még biztosan nem terhes senki, csak kb. 14 nappal később, peteéréskor történik a megtermékenyítés. Ha a fenti gyógyszereket azóta nem alkalmazza, és a terhesség megfelelően fejlődik, nem valószínű, hogy gondot okoznak a gyógyszerek. A vérzékeny méhnyálkahártyára viszont érdemes lenne rákérdezni az orvosnál, hogy továbbra is így áll-e a helyzet.

  • edit

    2012. szeptember 28. péntek

    kedves Agi
    29 hetes terhes vagyok, tegnap voltam nőgyógyászomnál, és mondtam neki, hogy ritkán ugyan, de keményedik a hasam. Ő azt mondta, hogy rövidült a méhnyak, pihenjek sokat és amikor még érzek keményedést menjek be a korházba és befektet megfigyelésre. De nem irt fel mg-t. Vasat és kálciumot szedek.vegyek magnéziumot is? vagy ne, ha nem irt fel az orvosom.

    • Vida Agi

      2012. október 02. kedd

      Nem kell aggódni, a 29. héten már rövidülhet a méhnyak, ha az orvos nem javasolta, emiatt nem kell kalciumot szedni.

  • ircsó

    2012. május 08. kedd

    Első kislányommal mikor terhes lettem egy igen komoly hormon gyógyszert szedtem( több mint 10 éve egy daganatot találtak az agyamban, de szerencsére gyógyszeres kezeléssel meg tudták szüntetni a növekedést, sőőőt foszló félben volt, mikor pozitív lett a tesztem. Nagyon megijedtünk, hogy ez a gyógyszer milyen hatással van a magzatra. A belgyógyászom és a nőgyógyászom attól féltek, ha abban hagyom a gyógyszert, szervezetem a változás miatt kilöki a babát, vagyis elvetélek, megszülöm stb. Így 37.hétig szedtem , 38.héten megszületett a gyönyörű kislányom 3000 grammal és 50 cm-rel makk egészségesen. Azóta újból szültem és vele is minden rendben van. köszönet az orvosaimnak.