Érzékeny mellbimbó és szoptatás

Az érzékeny mellbimbó a szoptatás kezdetén sok kellemetlenséget okozhat. Az anyuka számára kellemetlen, és a fájdalomküszöbétől függ, mennyire viseli el. Sok kórházban helytelen gyakorlat, hogy azonnal bimbóvédőt adnak az anyukának, ami további problémákat okozhat és hosszú távon akár a szoptatás végét is jelentheti. De akkor mi a megoldás?

 Érzékeny mellbimbó és szoptatásKezdetben mindenkinek fájdalmas a szoptatás, hiszen a mellbimbó igen érzékeny terület, tele idegvégződésekkel, rajta vékonyabb, és éppen ezért sérülékenyebb a bőr. De ha kitartó vagy, kb. egy hét szoptatás után „megedződik” a melled és utána már nem fog fájni.

Ahhoz, hogy a felületi sérülések gyorsabban begyógyuljanak semmi mást nem kell tenned, mint szabadon hagyni a mellbimbót, hogy érje a levegő. A mellbimbót a faggyúmirigyek természetes módon védik és nedvesítik, ez bőven elég a gyógyuláshoz.

Mindig csak tiszta vízzel mosd a mellbimbót, különben ez a védőréteg megsérül. Ha a sérülés súlyos, vérzik, Bepanthen kenőccsel kenheted be, majd bekenés után hagyd a szabad levegőn felszívódni a kenőcsöt. Lemosni nem kell, a babának nem lesz semmi baja tőle.

A fájdalmas szoptatás oka legtöbbször az, hogy a baba rosszul kapja be a mellbimbót. Az első hetekben érdemes szoptatás alatt többször testhelyzetet váltani, így mindig más részét dörzsöli a baba a cicinek és kitapasztalhatjátok melyik testhelyzet a leginkább megfelelő.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • S Ági

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági
    Olyan gondom van hogy pár napja érzékenyebb a mellbimbóm amikor a tíz hónapos gyermekemet szoptatom.ö mindig erösen fogta de eddig nem fájt.Két hete késik a menstruációm,de ez még ugye csak a harmadik és nem pontos.Létezik hogy terhes vagyok?más tünetem nincsen,csak picit szurkál a hasam.Lehetnek másak a tünetek mint az elsö terhességnél?

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      Igen, ezek lehetnek terhességi tünetek. Ha nem védekeztek 6 hónapos kor után szoptatás alatt is teherbe lehet esni.

  • Szilvi

    2010. október 30. szombat

    Szia,
    Az én szünni nem akaró problémám az, hogy a mellbimbóm az oldalán repedt ki.
    Volt a tetején is seb, az szépen begyógyult és megedződött, de az oldalán lévő nem tud begyógyulni, mert szoptatások között a bimbó visszahúzódik, a seb elkezd varasodni, majd jön a szopi és ahogy a kisbabám megszívja megint kireped. Már mindkét mellbimbóm oldala úgy néz ki, mintha egy darabot kiharaptak volna belőle. A helyzet úgy néz ki csak romlik, hiába van egész nap szabadon.
    Kérdeztem szoptatási tanácsadót, de nem talált semmi okot, plusz a krém amit javasolt rá, szoptatás alatt nem is alkalmazható.
    Valami ötlet??
    Sajnos a bimbóvédőt nem fogadja el a kicsi.

    Válasz: Szoptatás után töröld meg és kend be Bepanthennel, ezt lehet használni szoptatás alatt és nem kell lemosni, a kicsinek sem lesz baja tőle. Emellett váltogasd a szoptatási pozíciókat, hogy ne mindig ugyanott nyomja meg a baba a mellet.

  • eszter

    2010. január 05. kedd

    Szia!

    5 napos a kisfiam, és sajnos a mellbimbóm nagyon fáj szoptatás közben. A bőr ép, nincs rajta sérülés, viszont a bimbó udvart ha megnyomom, akkor alatt a szövet az ami nagyon érzékeny, és a baba szopás közben mikor rászorít, akkor nagyon fáj.
    Szívesen szoptatok/-nék, de sajnos még nem lövellt be a mellem, így marad az állandó szívogatás, amitől viszont a szegycsontomig hatoló éles, tűszúrásszerű fájdalmat érzek minden egyes szíváskor.
    Kérlek segíts, hogy mit tudnék tenni a helyzet megnyugtató rendezése érdekében.

    Köszi,
    Eszter

    Válasz: Azért fáj a bimbó, mert most lövell be a tej. Ez az állapot néhány napig tart. Addig lehet borogatni a mellet, kézzel kifejni a többlet-tejet, ami miatt fáj a mell, illetve el kell fogadni, hogy a szoptatás pár napig még fájdalmasabb, ez később enyhülni fog.

  • Sapimano

    2009. április 21. kedd

    Sziasztok!

    Én annyit szeretnék még hozzáfűzni Ági cikkéhez (amiket nagyon szeretek!), hogy mivel egy hete szültem, és az érzékeny mellbimbó nálam is befigyelt. Anyukám mondta a terhesség alatt, hogy frottirtörölközővel dörzsizem: edzem, hogy kemény legyen a bőr rajta, szoptatáskor nem lesz problémám. Persze nem csináltam, mert a mellem nagyon érzékeny volt a várandósság alatt, így maradt a fájós szopi.
    Viszont egyik alkalommal tovább hagytam a manómat szopizni (bealudtunk, és egy órát áztatta 🙂 ), és keresztbe egy cm-esen kirepedt! Nekem az anyatejjel való kenegetés, illetve első nap a Garmastan (remélem jól írtam) kenőcs vált be. Az anyatejcit azóta is hagyom rászáradni, mert vedőréteget képez.
    És próbáltam ezen a mellbimbómon a bimbóvédőt, de a manóm utálta, így inkább hagytam had fájjon, hogy a kisfiam tudjon enni rendesen. Azóta is van tej bőven, sőt még fejnem is kell, noha nem sokat 🙂 Még.

  • Cecília

    2009. március 07. szombat

    Fú de durva, és az valamennyire meg is marad, tehát csak minimálisat esik vissza? Gondolom függ attól is hogy valaki fogyózik e, vagy milyen az anyagcseráje, étvágya stb.

    Válasz: De visszamegy általában az eredeti méretre (saját tapasztalat :))

  • Cecília

    2009. március 06. péntek

    Azt szeretném kérdezni, hogy mennyit nőnek a mellek általában a terhesség alatt, vagy legalábbis szülésig, vagy amíg termelődik az anyatej mekkorára duzzadhat?


    Válasz:
    Akár 3-4 számmal is nagyobb lehet. Ez alkati kérdés. (nekem 75B-ről 90D lett)

  • Pál Irén

    2009. január 08. csütörtök

    Köszönöm Ági, hálás vagyok minden tanácsodért.

    Fantasztikus ez a honlap, rengeteget segít, sajnálom, hogy csak most bukkantam rá.

    Üdv:Pál Irén

  • Pál Irén

    2009. január 06. kedd

    Kedves Ági!

    9 és fél hónapos kislányom még mindig szopizik (imádom ) .Napokban kibújt első fogacskái( alsó kettő) és már egy párszor megharapta a cicimet. mit tehetek ellene, mert borzasztóan fáj? Sokan azt tanácsoljak, hangosan szóljak rá, valaki viszont ellenzi ezt, mert megijedhet és azért fogja elutasítani a cicit.

    Köszönöm.

    Üdv:Pál irén

    Válasz: Nem javaslom, hogy hangosan rászólj, mert sok babának ez nagyon szokott tetszeni és annál jobban harapnak, mert megint ki akarják váltani belőled a kiabálást (kíváncsiak, tesztelnek :))
    Inkább azt javaslom, ilyenkor vedd el tőle a cicit és türelmesen mondd, hogy nem szabad (nehéz ilyenkor nem kiabálni, mert fáj, de igyekezz következetes lenni). Jó pár alkalom után (néhány nap) rá fog jönni, mi a gond és nem csinálja többet.

  • Krisztina

    2008. december 04. csütörtök

    Szia!

    Mostanában van egy új problémánk, mégpedig az, hogy nem akar csak az egyik (bal) ciciből szopni a 3 hónapos kisfiam. Amikor a jobb oldalit kínálom neki akkor csak sír, ordít, de nem szopizik.

    Mit lehet ilyenkor tenni?

    Válasz: Próbáljatok ki más testhelyzetet a szopizásra. Ha eddig fekve szopiztatok, akkor ülve, ha bölcsőtartásban, akkor fekve vagy hónaljtartásban.

  • Krisztina

    2008. november 24. hétfő

    Szia!

    A kisfiam már 3 hónapos, rendesen/szépen szopizik, bár az elején volt egy kis cumizavarunk. A problémám az, hogy a kezdetek kezdetén ráharapott a bal mellbimbómra, és az azóta még mindig fáj. Használtam bimbóvédőt és bimbó ápolót is, de sajnos a fájdalom nem múlt el. Mit tehetnék még?

    Válasz: Mutasd meg orvosnak, ő tudhat megfelelő kezelést ajánlani rá. A bimbóvédő biztos nem jó megoldás a seb ellen, mert elszaporodnak alatta a bacilusok, gombák, inkább a megfelelő kenőcsöt kéne megtalálni.

  • flippendo

    2008. szeptember 15. hétfő

    Sziasztok!

    Nagyon tetszenek Ági cikkjei és szívesen olvasom a hozzászólásokat us, de evvel kapcsolatban úgy éreztem írnom kell, mert talán én vagyok az ellenpélda. Császárral született a kislányom 41 hétre, és a császár ellenére, illetve hogy nem került azonnal mellre, tudott szopizni, és meglepetésemre jött is a mellemből előtej. Bababarát kórház lévén, itt nem adtak a babáknak sem tápszert sem teát, egész nap velünk voltak, az enyém is sokat szopizott, így a harmadik nap éjjelén belövellt a tejem. Én vittem a bimbóvédőt a kórházba, bár akkor még nem tudtam, hogy császár lesz a vége, azt gondoltam sebes mellből, fájdalmas szoptatásból nem kérek – épp elég volt a hasi sebbel lábadozni. Mikor a kórházi védőnő láttott, nem használtam, egyébként mindig azzal szoptattam 🙂 Otthon is azzal szoptattam, a körzeti védőnőm szerencsére talált semmi kivetnivalót a dologban. Aztán mikor úgy éreztem, megedződött a mellem, próbáltam anélkül; először a picim fel se ismerte a mellbimbómat, a megszokott formát kereste ; aztán mikor két hónapos lett, eljutottunk oda, hogy el tudtuk hagyni 🙂 és a mai napig (6 és fél hónapos múlt a lányom) lelkesen, igény szerint szopik, sőt, az anyatejcin kívül még nemigen fogad el mást, úgy látszik elég az neki egyenlőre.
    Ez az én happy enddel végződő bimbóvédős történetem – a fájdalmas szoptatást még hírből sem ismerem 😀