Baba receptek hete: Hozzátáplálás és szoptatás

Vannak olyan anyukák, akik már alig várják a hozzátáplálást, mert úgy gondolják, akkor majd nem kell többet a tej mennyisége miatt aggódni. Más anyukák viszont inkább még várnának, szeretnének minél tovább szoptatni és inkább csak kiegészítésként adni a többi ételt. Nem szeretnék pálcát törni egyik tábor mellett sem, hiszen mindkét csapatnak megvan a maga igaza, inkább elmondanám, mi a teendő egyik és a másik esetben. És ne felejtsük el azt sem, mi a jó babának (azért ez a legfontosabb, nem?)

Baba receptek hete: Hozzátáplálás és szoptatásA hozzátáplálás megkezdésére 3 mód létezik.

1) Szoptatás előtt adjuk a kicsinek az új ételeket.
Ezt úgy kell kivitelezni, hogy amikor szopiidő lenne, akkor az anyatej helyett először megkóstoltatunk vele néhány kanál gyümölcslevet vagy gyümölcspépet – amennyit elfogad – és ezt követően szoptatjuk meg. Egészen addig fel kell kínálni neki az anyatejet a kanalazás után, ameddig nem eszik meg egy teljes adag ételt (150 gramm).

A régi felfogás szerint 2 hét alatt lehet oda eljutni, hogy 1 étkezés teljesen kiváltható, de ma már azt tartják a szakemberek, hogy hagyjuk a babára a dolgot, mikor érik meg rá, hiszen az erőltetés, a tukmálás csak rossz táplálkozási szokásokhoz vezet: étvágytalan, rosszevő lesz a baba vagy épp ellenkezőleg, tömi majd magába az ételt gátlástalanul.

Vannak olyan haspók babák, akik anyatej helyett gond nélkül elfogadják az új ízeket, de a legtöbb kicsinél mégis inkább ellenállásba ütközik az új ízek ilyesféle bevezetése. Ha azonban elfogadja, ennél a módszernél várhatóan hamar eljön majd az az idő, hogy napközbeni szoptatások teljesen elmaradnak.

2) Szoptatás után adjuk az új falatokat.
Ebben az esetben a baba először szopizik és utána kapja az új ízeket. Már, ha elfogadja, hiszen kinek van kedve teli hassal új ízeket kóstolgatni.

Ezért aztán ez a módszer a legalkalmasabb arra, hogy 1 éves korig a baba fő tápláléka az anyatej maradjon, ez egyébkén az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása is.

3) Két szoptatás között kóstolgat a baba.

Ennél a módszernél két szoptatás közötti időben kóstoltatjuk meg a babával az új ételeket és, ha már egy teljes adagot megeszik, akkor váltunk ki 1-1 szoptatást vele.

Ez egy nagyon jó öszvér módszer, hiszen szoptatásbarát, és jól beválik olyan babáknál, akik idegenkednek az első gyümölcsöktől.

Saját tapasztalat: Elsőgyerekes anyukaként a nagyobbik fiamnál szoptatás előtt adtam az első falatokat, ő pedig jó étvágyú volt és szívesen evett, így aztán menetrendszerűen 2 hetente maradtak el a napközbeni szoptatások. A reggeli és esti szopihoz azonban sokáig ragaszkodott és végül 2 éves koráig szopizott, tehát összessében elmondható, hogy nem csak ezen múlik, meddig fog szopizni a baba.

A kisebbik fiam ezzel szemben nem fogadta el se szopi előtt, se utána az első falatokat, így két szoptatás között próbálkoztam. 9 hónapos koráig két szopi között ettünk, aztán egyszercsak megkedvelte a darabos ételeket (a kanalazást ettől kezdve elfelejthettük) és egyik hétről a másikra elhagyta a nappali szopizásokat, az esti szoptatást pedig maga utasította el kereken 1 éves korában (hiába kínáltam, nem kérte többé).

A módszer tehát nem minden, sok múlik a babán is, hogy ő mikor és hogyan szeretne mást enni, illetve meddig szeretne szopizni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

103 Comments

Comment navigation

  • Ágica

    2011. június 03. péntek

    Szia Ági!
    7,5 hónapos a lányom, már 5,5 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást, mert majd kitépte az almát a kezemből. 🙂 Mindig úgy csináltam, hogy először szopi, és utána kapta a szilárd ételt, nagyon sokfélét eszik már, nincs is ezzel gond, a bajom (?) az, hogy belealszik legtöbbször a szopiba, és ilyenkor nem tudok adni neki szilárd ételt, így legtöbbször csak napi 1x kap. Eszik fél 8-kor, fél 11-kor, fél 2-kor, 5-kor, és 8-kor. Volt már párszor, hogy csak 4x szopizott. Alvása általában a fél 11-es etetést megelőzően van, és a fél 2-es után, de akkor úgy rakom le, hogy már alszik, ez van az esti „altatásnál” is – lehet ebből később probléma?
    Gondoltam már arra, hogy átütemezem az alvását, de az nem sikerült, nem akart máshogy aludni, ez a 4 nap katasztrófa volt. A védőnő azt tanácsolta, hogy váltsam fel a szopit, tehát előbb kapjon szilárd ételt, és csak utána szopizzon. Én ezt nem szeretném, de nem nagyon van más választásom.
    Köszönöm a segítségedet! Üdv: Ágica

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      3 lehetőséged van:

      1. Szopi előtt adod az új ételeket

      2. Két szoptatás között adod az új ételeket

      3. Átütemezed az alvási és az etetési időket, hogy ne pont evésidőben legyen álmos a baba és ezért ne aludjon be.

  • babyjane81

    2011. május 22. vasárnap

    Szia Ági!

    Azt szeretném kérdezni, hogy ha 2 szopi között adom neki az új falatokat (főzelék, alma-krumpli), és tegnap már megevett 50 g-ot, akkor ma főzelék után mikor jön a szopi? Akkor amikor egyébként is, vagy tolódik?
    Most 5 hónapos a kislányom, sokáig szeretném szoptatni, akkor csak a tízórait, az ebédet, meg az uzsit váltsam ki?

    Előre is köszi a válaszodat
    Zsanett

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Ugyanúgy, mint egyébként is, de ha azt látod, hogy már nagyobb adagot eszik, akkor a következő nap szopi előtt is adhatod neki a főzeléket.
      Ha sokáig szeretnél szoptatni, akkor a hajnali, reggeli és esti szopi maradjon meg és ezeket igény szerint váltsd csak ki (akkor hagyd el, ha a kicsi már nem kéri)

  • Viki

    2011. május 18. szerda

    Szia Agi!

    Kislanyom lassan 7 honapos, eleg jol belejottunk a kanalazgatasba. Anyatejes baba, sosem kapott cumisuveget, nem is fogadja el (mert azert probalkoztunk). 8 korul szopizik reggel, 10 oraira gyumlcsot kap, ebedre fozeleket (utana nem ker cicit). Delutanig nem is akar szopni, amikor szopik vegre akkor se tul sokat (legalabbis nekem ugy tunik), furdes elott meg eszik fozeleket vagy tejpepet, elalvas elott megint szopik (akkor is csak egyik cicibol), aztan alszik reggelig. Csak egy hete ugy vettem eszre nem annyira nedves a pelusa, mint korabban es ugy erzem tejem sincs mar annyi, mint elotte. De a babam kiegyensulyozott, jol alszik, csak valahogy aggaszt, hogy nincs annyi pisi. Probaltam gyakrabban szoptatni, de nem akar, szerintem nem ehes, csak attol tartok nem kap igy eleg folyadekot. Napkozben tobbszor megkinalom vizzel, de par kortynal nem megy le tobb. Szerinted eleg a folyadek neki? Mikor kene neki tapszert adni, honnan tudhatom, hogy a tejem mar nem eleg neki esetleg? Bar sosem szeretnek neki azt adni, nem is tudom hogyan tudnam belediktalni, mivel az uveget elutasitja. Amugy 3 kgval szuletett, most mar tobb, mint 7. Koszi a valaszt! Viki

  • Icu

    2011. április 23. szombat

    Szia Ági,

    kisfiammal (1 hét múlva 7 hónapos) 4 hete kezdtük a hozzátáplálást – gyümölcs, aztán ebédre főzelék és később uzsonnára tejpép. 1 héttel minden étkezés bevezetése után 120-160ml-t már megevett. Náthás lett, köhögött, de még úgy is elég jól evett. aztán 3 napja (pedig már nagyon ritkán náthás csak, és már nem köhög) nem akar egyáltalán kanálból semmit se elfogadni, nem az étel izével van baj, hanem az hogy csak szopizni akar. még a cumisüvegből a vizet is szivesebben cumizza, mint kanálból bármit. nagyon sir, rúgkapál. szopizásnál megnyugszik. a gond ott van hogy már alig van tejci és tápszerre meg nem szeretnék áttérni ha egyszer már ehetne főzeléket is. próbáltam szopizás után a főzeléket de akkor se fogadta el, viszont éhes maradt, igy nyűgös volt egész nap, hajnalban újra felkelt sirva szopizni holott már többször volt hogy este 21.00tól reggel 7.30/8.00ig aludt. nem tudom hogyan vehetném rá hogy egyen főzeléket, utánna szopizhat – nem siettetem a szopizás kiváltását; de nem szeretném ha csak szopizna és nem lakna jól. továbbá mikor 11 hónapos lesz vissza kell állnom munkába igy emiatt is jó lenne ha elfogadná a pépes ételt. azon is gondolkodtam hogy ilyenkor talán már túl éhes és emiatt túl türelmetlen…; inyén nem látom hogy duzzadtabb lenne (még nem jött ki foga). az étkezések ideje: 1. szopizás-8.00körül, 2. gyümölcs-9.00körül, 3. főzelék-11.30/12.00körül, 4. tejpép (sinlac gyümölccsel) 15.30körül, 5. szopizás 18.00körül, 6. szopizás 20.30/21.00körül. kérem adjon tanácsot.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ezt valószínűleg a fogzás okozza, szoptasd pár napig kicsit gyakrabban, hogy elég legyen a tej és két szopi között kínálgasd a főzelékkel.

  • Viki

    2011. április 17. vasárnap

    Szia Agi!

    Nagyon sokat olvasom a blogodat, sok hasznos tanacsot meritettem innen es az is nagyon tetszik, hogy minden temat tobb oldalrol vzsgalsz meg, nem ragaszkodsz egy konkret uthoz, tanacshoz.
    En Irorszagban elek, kislanyon 5 es fel honapos. Kb 1 honapja kezdtunk el gyumolcsot kostolgatni, most mar fozelekeket eszunk. Azert kellet ilyen hamar nekiallnunk, mert 3 het mulva vissza kell mennem dolgozni, igaz csak heti 1 napra, 7 orara, de igy ketszer nem fogom tudni szoptatni. Az elso problema, hogy a cumisuveget nem fogadja el, ha ez menne konnyu dolgom lenne, mert csak itthon hagynek tejet, amit o elfogyasztana. De ez a megoldas kilove. Egy magyar vedodnovel azt talatuk ki, hogy idoban neki kell allni a hozzataplalashoz, hogy mire megyek dolgozni ket etkezest valahogy kivaltsunk. Sajnos meg nem tartunk ott, hogy elfogyasszon egy egesz adag fozit, kb csak olyan 30 grammnyit hajlnado megenni. Utana meg ugy terzvetuk, hogy a kovetkezo szopi helyett kapjon tejpepet, de abbol is, ha egy negyed adaogot megeszik mar jo. Nem nagyon latom a fejlodest es felek ehezni fog, ha nem vagyok itthon. Az itteni, ir vedonok, azt tanacsoltak, ne izguljak, nem fog ehenhalni, mert ha nem vagyok ott, ugyis elfogadja majd az etelt. De en nem akarom igy itthagyni ot, de vissza kell mennem dolgozni mindenkeppen. Szerinted mit tegyek? Eroltessem a cumisuveget? De megis hogyan vegyem ra? (oszinten en nagyon ockodok tole, mert olyan termeszetellenesenek erzem)vagy hagyjam igy itthon, hogy eszik, amit kap? Meg attol is tartok, hogy keves lesz a tejem, es el is apad lassan, mert neha ugy erzem, ezert szoktam fejni, de ez meg nagyon faraszto, meg fejessel nem is tudok sokat kifacsarni. Szeretnem legalabb egyeves koraig szoptatni, de felek, hogy a munka miatt elapad a tejem, foleg, ha tenyleg elkezd kanallal enni. Szoval, ha tudnal tanacsot adni, hogyan veszeljuk at ezt a 7 orat, kb reggel 10tol deluatan fel 6ig ird meg mindenkeppen. Igaz nalunk az elvalasztas a cel, de sajnos ez a kotelesseg, nem azert, mert igy szeretnenk.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ne aggódj, ha már negyed adagot megeszik, lassan már többet is meg fog. A cumisüveget erőltetni nem kell, elég a kanalas étel. A lefejt tejet megpróbálhatod kiskanállal adni neki, vagy a főzelékhez keverni, hátha így többet megeszik majd belőle.

  • Judit

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kislányom most hét hónapos, körülbelül egy hónapja kezdtünk szilárdat enni. Kezdetben a szilárd étkezés után mindig szopott is keveset, most viszont már nem igényli, pedig most is csupán 60-80 g szilárdat eszik egyszerre. Általában este kilenctől reggel nyolcig alszik, és közben kétszer eszik, de alkalmanként csak 40-80 ml-t, aztán felkelés után és délelőtt még egyszer szopizik 5-6 percet, ez után kb. egy órával kapja a szilárdat. Általában a szilárd evés után alszik egyet, és csak felkeléskor kér enni, délután még kétszer szopizik, de akkor is csak 4-5 perceket. Lefekvés előtt szopizik hosszabban, 10-15 percet, de akkor nem nyel végig, inkább csak cumizik. Nem tűnik éhesnek, de az utóbbi hónapban csak 100 g-ot hízott (egyébként 2200 g-mal született, most 7500 g és 68 cm). A kérdésem az, hogy elegendő lehet-e neki ennyi evés, vagy próbáljuk valahogy másképp alakítani az etetéseket, vagy a szilárd étkezést, esetleg csak fölöslegesen aggódom?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      A leírásod alapján teljesen elegendő, amennyit eszik, a hízása is megfelelő (6 hónapos kor után a hízás jelentősen lelassul, pár hétre akár meg is állhat), a súlya a születési súlyához képest tökéletes, és látszólag nem éhes, kiegyensúlyozott, jó alvó, tehát nem kell aggódnod.

  • Klári

    2011. április 05. kedd

    A kisfiam egy hét múlva lesz négy hónapos, és szeretném a hozzátáplálását megkezdeni. A problémám az, hogy a kicsi refluxos és laktózérzékeny. Ilyenkor kell-e külön figyelni valamire, van-e olyan dolog amit neki nem adhatok vagy esetleg másként kell elkészíteni?
    Segítségét köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      A gyümölcsöket, zöldségeket ugyanúgy elkezdheted. A tejtermékeket viszont csak 1 éves kor után kezdheted el, az orvossal konzultálj majd ezügyben. A főzelékeknél érdemes a burgonyát hamarabb bevezetni, ha sokat bukik, illetve Sinlacot lehet adni még pépként (ezt is az orvossal beszéljétek meg)

  • Marta

    2011. március 17. csütörtök

    Szia Ági az a problémám,hogy a kislányom csak anyatejes és éjjel nem tudtam neki eleget adni.olyen esetben mit lehet tenni.mit adjak,hogy ne maradjon éhes?

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      Lefejt anyatejet vagy tápszert tudsz adni neki.

  • Zsuzsa

    2011. február 16. szerda

    Kedves Ági.
    A picur 2 hetes kora óta tápszeres. Most 4 hónapos a kicsi Manóm és elkezdtük adni neki az almapépet. Imádja. Kérdésem az, hogy nem eszik e túl sokat. Naponta megeszik tápszerből olyan 700-900 ml-t és az almapépből még 125g-ot. Ami néha még kevés is, mert tátja még utánna is a száját, várja, hogy adjak még.3 hónaposan voltunk utóljára méretkezni, akkor 6910g és 62cm volt. A születési súlya 3300g és 50 cm. Ha inkább a szilárd ételt kéri, azt adjak neki többet? Előre is köszönöm válaszodat.
    Üdvözlettel. Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Nyugodtan adjál neki igény szerint enni, annyit, amennyit kér és elfogad.

  • Ódor Katalin

    2011. január 18. kedd

    Kedves Ági,
    A kérdésem a következő. A második kislányom most 5 és fél hónapos. Elkezdtem volna a kostólgatást de egyenlőre nem sok sikerrel. Mind az almát, mind az őszibarackot kibugyogtatja a száján és fintorog mellé, pedig mikor iszok és eszek, akkor már nyúl a pohárért, vagy a falatért. Édes almát adtam neki, tehát nem lehet róla szó, hogy savanyú lenne neki és azért nem fogadja el. Most még megpróbálom a főtt almát, hátha az bejön, de ha azt sem fogadja el, akkor kezdjem esetleg egyből a zöldségekkel? Vagy ez tényleg működik, hogyha többször próbálkozok, akkor egyszer csak elfogadja? Egyenlőre van tejem, csak ha sokáig fintorog, akkor mit fogok neki adni, vagy meddig lehet ezt húzni, hogy csak szopik?
    Előre is köszömöm válaszod. Üdvözlettel: Kata

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Nem kell erőltetni, próbálgasd többször, minden nap, esetleg anyatejjel elkeverve az ismerős íz miatt, ha minden nap kicsit próbálod, idővel elfogadja majd. Megpróbálhatod rögtön a zöldségeket is, de azok keserűbbek, kevésbé szokták őket az elején elfogadni.

  • Mónika

    2010. november 10. szerda

    Kedves Ági!

    A lányom 6 hónapos és nagyon szeret szopizni.1 hete kezdtem el a kóstoltatást, de nem sok sikerrel. Először almát kapott (volt hogy én reszeltem, volt hogy üvegből), de mindegyik savanyú volt neki, fintorgott, öklendezett. Aztán megpróbáltuk a sárgarépát, az sem jött be neki. Tegnap a krumplit kis anyatejjel, de azt is csak tartogatta a szájában és nézett rám meresztett szemekkel, öklendezett. Úgyhogy most már nem tudom, hogy mit tegyek. Azt gondoltam, hogy valamelyik majd ízleni fog neki vagy ez csak egy tévhit? Mindenki mondja, hogy milyen jóízűen eszik a baba ezt vagy azt, cuppogva, én ennek a nyomát sem látom. Ha már meglátja a kis rózsaszín kanalát fintorog pedig csak tízóraira és uzsonnára kóstoltattam vele 2-3 kanálkányit, de ennyi lehet hogy le se ment a torkán. Vagy erőszakosabbnak kellene lennem? Vagy legyek türelmes és továbbra is nagyon lassan adjam neki hátha megszereti? Nagymamám szerint tegyek az almába cukrot mert akkor nem lesz neki savanyú és a hasát sem fogja meg. De most a nem neki való cukrot adjam csakhogy megegye és ne legyen székrekedés vagy cukor nélkül de akkor ritka a széklet??? Így is hetente kétszer vasárnap és hétfőn van kaki,de már a hozzátáplálás elkezdése előtt is így volt vagy max. 3-szor. Vagy kóstoltassam meg körtével vagy banánnal hiszen most nem kapható őszibarack? Érdekli egyébként hogy mit eszek-iszok. A csészéből, amiből én iszok ő is inni akar, vagy a banánt megnyalni, amit én eszek tehát érdeklődik már az ételek iránt csak az nem tetszik, amit adok neki. Örülnék hogyha végre ízlene neki valami mert 4 hónapos kora óta csak kb 500g-ot hízott, nagyon lassan gyarapodik a súlya. Igaz,hogy 36. hétre született 2550g-mal és most 6800g, behozta a kezdeti lemaradást gyorsan. Adj valami hasznos tanácsot mert nem szeretném megutáltatni vele az evést. Köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Teljesen természetes a reakciója. Próbálj meg párolt almát pürésíteni neki, az általában jobban szokott ízleni. Kitartóan kínáld meg napi 1x vele minden nap, figyeld meg, ha folyamatosan találkozik vele, idővel elfogadja majd.

  • Brigi

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Ágnes!

    A hozzátáplálásról szeretnék érdeklődni.
    A kislányom 7-én volt 4 hónapos, már kb. 3 hete kap almalevet, és olyan 2 hete püréket.
    Eszi az almát, banánt, barackot, sütőtököt – mindent nagyon szeret és evés közben követeli, hogy gyorsabban adjam. Kb. 100 gr-ot eszik a déli etetésnél, én szoptatás előtt adom neki, még kap egy kis tejet is utána. Mivel császáros volt és nagy súllyal 4300 gr-al született megmaradt a kezdetektől egy tápszeres etetésünk, de a többi szoptatás. Adhatok-e neki kétszer egy nap gyümölcsöt, vagy maradjunk a 4-5 hónap között egy kanalas étkezésnél és ha igény van rá, akkor még kap egyszer tápszert is. Nagyon szeret enni, minden gyümölcs ízlik neki és egyáltalán nem volt hasfájós. Jelenleg 7,6 kg, szépen fejlődik. A válaszodat előre is köszönöm. Kicsit elbizonytalanodtam, mert mindenhol mást olvasok és mindenki máshogy csinálja. És annyit szeretnék még megjegyezni, hogy szívesen szoptatok és még szeretnék sokáig szoptatni.

    Üdvözlettel: Brigi

    Válasz: Egyelőre maradjon az 1 kanalas etetés, 6 hónapos kor után a tápszeres etetést is kiválthatod kanalas étkezéssel.

  • Gabi

    2010. szeptember 20. hétfő

    szia Ági!

    5,5 hónapos kisfiam nemrég kezdett el almapürét és barackot enni. Barackból tegnap pl. kb. 12 dekát evett, csak pár kortyot szopizott nagy nehezen utána. Azt vettem észre, hogy pár napja nagyon nehezen fogadja el a cicit napközben, szinte úgy kell nógatni/rávenni, hogy egyen, pedig korábban alig várta, hogy szophasson, két ciciből is szokott enni.
    Eléggé megijedtem, hogy nem szopizik rendesen, ezért le is álltam most a gyümikkel, mert úgy érzem, a tejem is lecsökkent kicsit, hogy nem szopizik rendesen.
    Szerinted ez a hozzátáplálással függ össze? Mit lehetne tenni?

    köszönöm válaszod
    Gabi

    Válasz: Nem feltétlenül a hozzátáplálással függ össze az egész. Az biztos, hogy ha 120 grammot eszik a gyümölcsből, akkor utána már kevésbé akar szopizni, hiszen ez már elég nagy adag, majdnem annyi, mint amennyit szopizni szokott, ezért emiatt nem kell aggódni, ez így normális, hogy ha előtte kapja a kanalas ételt, akkor utána már kevésbé szeretne szopizni.
    Az, hogy a többi szopi is megváltozott nem ezzel függ össze, hanem azzal, hogy annyi minden érdekli, leköti. Próbáld meg a többi szopizásnál, amikor nincs előtte kanalas étel, félhomályos szobában fekve szoptatni, így kevesebb a látnivaló.
    Az is lehet, hogy ha még nem eszik 4 óránként napközben, ritkábban szeretne enni, mint eddig, ezért fogadja el nehezebben a cicit. Várd meg, amíg éhes lesz és akkor etesd, ne a megszokott időpontokban. így biztosan akkor eszik majd amikor valóban éhes.

  • szilvi

    2010. szeptember 01. szerda

    Szia!

    Kislányom 7 hónapos, egy hónapja kezdtük a hozzátáplálást délelőtt, két etetés között. Ezen kívül csak szopik 5-ször naponta. Sajnos nemrég aftás torokgyulladáson esett át, aminek a hatására visszaesett az étvágya, és azóta-kb. egy hete gyógyult-sem jött vissza. Már éppen meg tudott enni egy adag gyümölcsöt tízóraira, és már főzeléket akartam adni, amikor megbetegedett. Most 30-90 gr gyümölcsöt eszik délelőtt. A kérdésem az lenne, hogy egyszerre csak egy étkezést váltsak-e ki, vagy kezdjek neki párhuzamosan ebédre főzeléket, majd húst is adni attól függetlenül, hogy még nem megy egy adag gyümölcs? (Olvastam, hogy hét hónaposan már szüksége lenne húsra is).

    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Húst gyümölccsel együtt is tudsz adni, nyugodtan teheted az almába is. Még egy hétig inkább csak a gyümölcsöt kapja, ne erőltesd a többit addig, mert most még él benne a fájdalmas nyelés élménye és ezért óvatosabban eszik.
    Üdv: Szilvi

  • helga

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom most 9 hónapos, a hozzátáplálást kicsit késleltettük, mert az első falatok után nagyon ekcémás lett, most már ezzel szépen javult, de viszont nem nagyon eszik. A kérdésem,hogy általában szoptatás után adok neki enni, de próbáltam szopi előtt is, de így sem nagyon kellett. Mikor szükséges kiváltani egy étkezés legkésőbb? Mert az allergiás hajlam miatt meg egyébként is szeretném ha még a szopi fontos maradna, de azért egyen is. Meddig maradhat hogy szopik között kínálom,talán akkor a legideálisabb mert nincs tele a poci,de nem is túl éhes. A másik kérdésem hogy attól függetlenül hogy nem túl nagy a gyakorlata az evésben adhatok neki kölesgolyót vagy érett barackdarabot, háta a darabosat szívesebben eszi. Most fogzik és beteg is lett, biztos ez is ront a helyzeten.
    Köszönöm a válaszod:Helga

    Válasz: Addig maradjon, amíg úgy nem látod, eljött az ideje. Kölesgolyót adhatsz neki, mert az szétolvad a szájában, barackot is kaphat, ha elég kicsire van vágva.

  • szilvi

    2010. július 29. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom hat hónapos, néhány napja két szoptatás között almát kap. A kérdésem az lenne, hogy ha már meg fog tudni enni egy adag gyümölcsöt, akkor váltsam ki a tízórai szoptatást? Akkor szoptatás előtt adjam oda neki a gyümölcsöt, és utána, ha kér, kapjon még tejet is? Egyébként a napirendünk a következőképp alakul: szopizás 7, 11, 15, 18, 21 körül, és az első etetés között kap almát. Így az ebéd nálunk 3, az uzsonna kb 6 órára jön ki. Ha áttér a napi két alvásra, korábbra tolódik ez a két étkezés is? Hagyjam, amíg ez magától kialakul?
    Bocs, hogy ilyen hosszúra nyúlt, köszönöm a segítséget!
    Szilvi

    Válasz: ha megeszik egy adag gyümölcsöt, szoptatás előtt add a gyümit, utána a tejet, majd pedig, ha azt látod már jóllakik a gyümölcstől is, ezt elhagyhatod. hagyd amíg magától kialakul a kétszeri alvás.

  • Gabó

    2010. május 06. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos, idáig csak szopizott.3550 grammal született, most fél évesen még nem duplázta meg magát, 6940 grammos. Védőnőnk mondta, ha van is anyatej bőven, mennyisége ellenére nem biztos, hogy úgyanúgy tápláló a babának, mint régen. Javaslatára két hete kóstoltatom már vele délelőtt az almát, ebéd körül sütőtököt, újabban anyatejjel higítva, de az a gyanum, hogy még nem tudja emészteni. Volt, hogy este szokatlanul nagyon nyűgös volt, sírt, szerintem fájt a pocija. Aztán két napig nem tudott kakilni,(pedig minden nap szokott, néha többször is) végül nagy erőlködés árán, szerintem mindent kiadott, szinte érintetlenül. Gondolkodom, nem korai-e neki a hozzátáplálás…
    Elvileg szépen ücsörög kitámasztva, érdeklődő, fogni tud, de szerintem megfogja a hasát, és néha (nem mindig) este kínlódik is miatta…:(
    Írtad, az alma nem fogja felhízlalni… de védőnőnk javasolja, hogy a krumplit szerettessem meg vele, az majd ad már plusszt…
    Nem szeretném túl korán leterhelni a pociját, de tényleg kicsit hízhatna.
    Mit javasolsz? Várjak még? Meddig? Milyen a normál széklet ilynkor? Lehet sűrűbb, meg ritkább, csak ne okozzon fájdalmat?Anyatej van, bár újabban rövid ideig eszik, sűrűn kell kínálgatni, mindig elkalandozik a figyelme.
    A 3-4 óránkénti etetés csak javaslat, vagy át kell rá térni? Mi sűrűbben eszünk…
    Vagy kérjünk vasat? Elfelejtettük a doktornőtől megkérdezni a státuszvizsgálaton…

    Válaszodat várva, addig csak szopizunk…
    🙂

    Válasz: Ilyenkor az elején előfordul még, hogy visszaköszönnek a székletben a gyümölcsdarabok. Azt javaslom, egyszerre csak eggyel kezdd, tehát most add az almát, de csak délelőtt, hogy ha pocakfájást okozna, akkor ne éjszaka legyen gond belőle. Ha már megeszik egy teljes adag almát (kb. 200 gramm, egy kávéspohárnyi adag), akkor kezdhetsz neki adni pl. sütőtököt. Az alma néha valóban enyhe székrekedést okoz. De a gyümölcsök többségétől eleve sűrűbb lesz a széklete a kicsinek, mint az anyatejes széklet és ez is okozhat az első időkben erőlködést, nehezebb kakilást. Ha ezt tapasztalod, akkor kevés kamillateát adhatsz neki, mert az lágyítja a székletet. Ha nagyon hajlamos erre, akkor kezdj el őszibarackot vagy sárgabarackot adni neki, mert az is lágyítja a székletet.
    Nem kell sietni a krumplival, ha már szépen eszi az almát, a sütőtököt, a répát, akkor jöhet a krumpli almával vagy répával keverve. A krumpli jobban fogja a pocakot, mint a többi, ezért kell inkább megvárni, amíg a gyümölcsöket már szépen eszi és nem okoznak gondot.

  • Mariann

    2010. április 18. vasárnap

    Hello,
    kerdesem a kovetkezo lenne….3honapos babam eleg sokat bukik.etetesek utan van hogy kb10szer is.inkabb delutan.van hogy mar a kovetkezo eteteshez keszulok es meg akkor is bukik.tapszeres baba sulya gyarapodik szepen de megis izgulok mi lehet az oka.4 orankent kellene ennie de neha mar 3 orara sir es meg is eszik olyan 120ml.londonban elunk es az itteni cow&gate tapszert adom neki amin az eloiras szerint mar 3 honapos kortol 180ml-t kene megennie.de sose eszik meg annyit.ez a masik aggaszto dolog amiben tanacsodat kernem.elore is koszonom.

    Válasz: A babáknak még nem zár teljesen a gyomorszája, ezért buknak sokat, nem kell vele foglalkozni. Ha nagyon aggaszt, akkor beszéld meg az orvossal és adhatsz bukás elleni tápszert (AR). Az oka lehet az is, hogy sokat mozog, illetve, hogy túleszi magát. Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie/nap, tehát ha 6 kilós, akkor 720 ml tápszert naponta.

  • Edina

    2010. február 19. péntek

    Kedves Ági,

    egy rövid „technikai” kérdésem lenne, szopi előtt vagy után azt jelenti, hogy közvetlenül egymás után következik a gyümölcs/főzelék és az anyatej, ez nem okoz emésztési problémát, gondolok itt arra, hogy pl. almára tej, vagy tejre alma. Esetleg várni kell valamennyi időt?
    Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: Igen, ez azt jelenti, és nem okoz emésztési problémát. Az anyatej ugyanis nem tehéntej.

  • Dóra

    2010. január 21. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam a jövőhéten kezdi meg ötödik hónapját és a gyermekorvosom javaslatára elkezdjük a hozzátáplálást. A Nagy Babaszakácskönyvet már letöltöttem, de lenne egy kérdésem Önhöz. Láttam a receptek között hogy 6 hónapos kor alatt még nem olyan nagy a választék a picim számára zöldségben és gyümölcsben. Ezen kívűl más nem ajánlott nekik adni, hogy változatos legyen a mindennapi étrendje??
    Lenne mégegy kérdésem Önhöz, több helyen is olvastam, hogy akkor lehet az étkezést kiváltani, ha a tápszernek (mert az én babám azt kapja) megfelelő mennyiségű ételt kap. Ezt hogyan tudom kimérni a számára???

    Segítségét előre is köszönöm!!

    Válasz: Nem szükséges a változatos étrend a hozzátáplálás kezdetén. Add azokat, amiket már ehet, és azokat variáld. Akkor lehet egy étkezést kiváltani, ha már legalább 200 grammot megeszik.

  • zsuzsi

    2009. december 18. péntek

    Kedves Ági!
    Bár végig olvastam itt a hozzászólásokat és találtam is hasonlót az én problémámra mégis írok,mert szükségem van a válaszodra.
    Kisfiam 7,5 hónapos és csak 6700gr.(2550gr-mal született.)Ez nem is lenne baj,kb.4 hónapos kora óta megkezdtük a hozzátáplálást szépen hízott is,gömbölyödött 🙂 már önmagához képest,mert a kortársai mellett…pici és sovány.Kint van már 2 foga alul és kb.1-1,5 hete aggasztóan keveset eszik,igaz szopizik is még,de a főzelékek nem nagyon kellenek.Próbálom a házi „kosztot”,ha az nem kell a bébiételt.Igazán a sütőtök a nyerő-már sárgás az orra-.Néhány napja járt nálunk a védőnéni és hát finoman jelezte,hogy bizony kicsit többnek kéne lenni a gyermek súlyának.Na ez engem nagyon letört,mert 1.nem is eszik mostanában tényleg jól -elfordul,ellöki a kezem kb.a 5-8.kanál után-, 2.rengeteget mozog:mászik,kúszik,feltérdel,feláll.Ránézésre a rokonok azt mondják jól néz ki a gyerek,lehetne rajta egy kicsit több,de nem kórosan sovány.Reggel és este szopiztattam eddig,de mostanában adok neki ebéd után is,mert félek,hogy nehogy nagyon éhes legyen.Tejem van bőségesen.
    Mit tegyek,hogy jobb kedvvel,többet egyen.Nálunk egy bébiételes főzelék csak kétszerre fogy el. 🙁 Lehet,hogy jön felül a foga?Eléggé nyálzik most újra,mennyi idővel később jön az alsókhoz képest?Alul 3 hete bukkantak ki.
    Biztató válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Semmi gond nincs a kisfiaddal, kis súllyal született, de már megduplázta a súlyát. Mivel most sokat mozog, ezért nincs türelme a kanalazgatáshoz, de mivel még csak az elején vagytok, ezért az a néhány kanál is jó eredmény. Mivel még sokat szopizik, ezért nincs is annyira szüksége a kanalas ételre. Bízd az ösztöneire az adagolást. Fél éves kor után lassabban gyarapodnak a babák, mert lemozogják, amit megesznek, tehát nincs miért aggódnod.

  • Sára

    2009. december 02. szerda

    Szia,

    kérdésem a cikkeddel kapcsolatos: a 2. pontban írod, hogy a WHO szerint az a módszer a legjobb. Én is ezt gondoltam követendőnek, mert sok (volt) a tejem és szeretek is szoptatni, de a vitamin és ásványianyagpótlás miatt fontos, hogy a baba egyre több nem zöldséget, gyümölcsöt és húst kapjon. A védőnő legalábbis ezzel győzött meg. Ha a gyereknek csak pici adagokat adok a szopi után akkor SZERINTED az elég???

    Még hozzátartozik a dologhoz, emiatt most előbb etetek és utána (próbálok) szoptatni. de a cici már akkor nem kell neki. A rendes kajából azonban 70-80 ml-t eszik csak. Szóval papírforma szerint kellene még vagy ennie vagy szopiznia, nem? De nem mutatja hogy éhes lenne. Vagy várjak a szopi után keveset és pl egy óra múlva próbáljak egy kis ételt adni neki? De akkor a következő teljes szopinál nem lesz olyan éhes és akkor fog kevesebbet enni (sosem mértem, csak a józan ész mondatja ezt velem).
    Kicsit elvesztem ebben a hozzátáplálásban, de csak 1 hónapja csináljuk, így nem érzem visszafordíthatatlannak a dolgot, szerintem a gyakrabb szopitól a tejem is visszajönne… kérdés, hogy mivel teszek TÉNYLEG jót a gyereknek.
    Válaszodat köszönöm!

    Válasz: Szerintem ez gyerekfüggő. A nagyobbik fiam remegett a kajáért, kinézte a szánkból a falatot már félévesen, ezért nála szopi előtt kezdtem adni az ételeket, és a „nagykönyv” szerint hagyta el két hetenként a szopikat. Ennek ellenére 2 éves koráig szopizott. A kicsit egyáltalán nem érdekelte az evés, csak a cici, ezért őt két evés között kezdtem el kínálgatni és néhány hét próbálkozás után, amikor már megevett 1 teljes adag gyümölcsöt, próbáltam csak szopi előtt adni az ételt, annak ellenére, hogy ő jóval lassabban hagyta el a szopikat és váltottuk le őket kanalazásra, 1 éves korában nem kért többet cicit (nevetett rám, ha odaadtam és eltolta). A gyerekeket nem a WHO neveli, hanem te :), tehát mondhatnak akármilyen okosat, a babák néha másként gondolják.

    Ha a mennyiségek miatt aggódsz, akkor inkább etess két szopi között, így amikor már teljes adagot eszik, akkor a következő szopit már nyugodt szívvel tudod kiváltani.

  • TIMEA

    2009. október 27. kedd

    SZIA AGI!
    A KISFIAM 7 HONAPOS ES MAR UGY IGAZAN 5 HONAPOSAN KEZDTUK A HOZZATAPLALAST MERT TAPSZERES BABA KB 3 HOS KORATOL, A BAJ AZ HOGY SZERINTEM ELEG JOL ESZIK IGAZ EZ KORSZAKONKENT VALTOZIK MERT VAN HOGY MEG VAGYOK ELEGEDVE VAN HOGY SZERINTEM BORZASZTOAN KEVES, DE A GYEREKORVOS HONAPROL HONAPRA ELKESERIT MERT SZERINTE TUL SOVANY A GYEREK ES ADJAK NEKI TOBBET DEHAT NEM TUDOM MEGTOMNI.
    DENIS MOST 7 HONAPOS ES 7KG 100 DKG HAT BIZTOS HOGY NEM EGY PUFI GYEREK KINEZETRE SEM DE NEM IS KOROSAN SOVANYNAK TUNO BABA.
    JA ES 67 CM SZERINTETEK EZ EGY NORMALIS ARANY VAGY AGGODNOM KENE.
    MAR NAGYON ROSSZ EZ A BIZONYTALANSAG VALASZOKAT ELORE KOSZONOM

    Válasz: Nincs okod az aggodalomra. Fél éves kor után a babák hízása lelassul, gyakran akár 1-2 hónapra is leáll. Ha jókedvű, kiegyensúlyozott és annyit eszik, amennyi neki jólesik, akkor nincs ok aggodalomra, nem kell megtömni, ez csak későbbi rossz szokásokat szül.

  • Vikica

    2009. szeptember 04. péntek

    Szia Ági!
    6 hónapos babám csak két szoptatás között fogadja el a gyümit. Szopi előtt még türelmetlen, éhes, nem akar a kanalazással bajlódni, szopi után pedig jóllakottan nem kér többet. ezért uzsonnaként vezettem be a gyümit,már ott tartunk hogy fél alma, vagy egy egész őszibarack (jobban szereti) lecsúszik. Azt nem értem teljesen ebben a módszerben, hogy akkor melyik szoptatás fog elmaradni és mikor? Mindig ébredés után szopizik és utána az ébrenléti időben kapja a pépeket? És ha megeszik kb 150g-ot, akkor az ébredés utáni szopi elmarad? vagy utána, a kövtkező alvás utáni? nem fog gyakorlatilag egész nap enni, ha mindig szopizik és eszik is? vagy csak akkor lehet egy másik étkezést is elkezdeni, ha már megy az uzsi szopi nélkül? és az melyik legyen? ebéd főzelékkel, vagy maradjunk a gyümölcsnél tizóraira? Nem fog neki hiányoznia szopi? hiszen egy kis gyümölcs nem olyan tápláló mint az anyatej! Előre is köszönöm a válaszod: Viki

    Válasz: Ha már két szopi közti időben megeszik egy teljes adagot, akkor a következő naptól kezdve egy szopit el lehet hagyni, tehát szopi helyett lehet adni azt az ételt, amit a két szopi között evett volna meg, hiszen ha 1,5-2 órával korábban jóllakik, akkor már amúgy sem fog teljes adagot megenni szopinál.
    Azt is megteheted, hogy délelőtt 2 szopi között is kap gyümölcsöt és délután is ugyanígy, de nem hagyod el a szopikat csak akkor, amikor már táplálóbb ételeket is megeszik, tehát krumplit vagy gabonát is adsz a gyümölcsök, zöldségek mellé, mert így biztosan nem lesz éhes a szopi idejében is.
    Elsőként mindig a délelőtti szopit kell elhagyni, mert ha a hozzátáplálás miatt pocakgondok lennének, így az estére kiderül, utána általában a délutánit érdemes elhagyni, majd a délit, végül a reggelit és csak utoljára az estit. De itt a baba igényei szerint is változhat a dolog.

  • Andi

    2009. augusztus 03. hétfő

    Kedves Ági!

    A kisbabám 1/2 éves és eddig csak anyatejet kapott. 2 hete elkezdtem adni neki almát ( a levét, reszelve, reszelve és szitán is átnyomva, főzve), de 6 órával az elfogyasztás után már ott is van a pelusban a cucc, és én úgy látom, bár annyira nem turkáltam benne, hogy nincs teljesen megemésztve. Azóta kicsit többször kakil, de nincs hasmenése és sokat pukizik is. Egy kis/közepes almát szoktam adni neki. Mit tegyek? Ne adjak neki, bár már várja délelőtt 2 szopi között az adagot, vagy ennél kevesebbet, vagy mást? Amúgy milyennek kell lennie a székletének ha akár kis mennyiségű almát is kap? Normális, hogy ennyire hamar távozik az étel?

    Előre is köszönöm a válaszod.

    Válasz: Igen, ez teljesen normális, az elején még sok minden távozik és viszonylag hamar, mert még nem tudja teljesen megemészteni a gyümiket. Az almától egy kicsivel sűrűbb szokott lenni a széklet, de csak minimális változás van.

    Andi

  • Zita

    2009. július 26. vasárnap

    Kedves Ági!

    Köszönöm a gyors választ. Én éppen a kölesgolyóval kezdtem, de miután egyben bekapta a babóm, gyorsan ki is vettem a szájából.
    Most adtam már neki pici darabokban szétnyomkodva, sárgadinnyét, banánt, főtt répát, krumplit, karalábét. Kapott kiflicsücsköt és fagyis tölcsért is, annyira még nem tetszettek neki, a tölcsért leszámítva.

    Lenne még egy kérdésem: tésztaféléket mikor lehet már adni neki, 8 hónapos most. Bébiételben már lehet spagettit kapni, és szerintem az sima tésztából van. Azt nem csak 1 éves kortól lehet? Tönkölytésztát lehet már adni? Vagy rendeset is?

    Válasz: Teljes kiőrlésű tésztát már most kaphat, tönkölyt is, fehérlisztet sokan csak 1 éves kortól mondják, én 10 hónapostól tudom.

  • Zita

    2009. július 21. kedd

    A kislányom most 8 hónapos és egyelőre még nincs egyetlen egy fogacskája sem. Kérdésem az lenne, hogy ennek ellenére próbálhatok már neki valamiből darabosat adni? Nem nagyon mertem eddig semmit, mindent turmixolok, pedig mondják, hogy már lehetne neki adni kenyérhéjat, babapiskótát, kekszet? Mi a véleményed Ági? Ezeket elmajszolgatja már? És milyen fajtát érdemes venni babapiskótából és kekszből? Az az igazság, hogy kiskoromban volt egy rossz élményem, a hugom egyszer majdnem megfulladt egy kis darabos gyümölcstől és ezért félek ennyire. Főleg fogacskák nélkül. De azt is mondták „az okosok”, hogy így nem szokja meg a darabos kaját, ha mindig csak pépeset adok.

    Válasz: Igen, lehet. A gyümölcsökkel várj, azokat később lehet csak adni tényleg, főként az almát, mert azt könnyen félrenyelik.
    Próbáld meg először a kölesgolyót vagy a bulátát, mert az szétolvad a szájában, ha nem tudja megrágni teljesen. Aztán ha az már megy, akkor jöhet a kenyérhéj, a teljes kiőrlésű keksz, babapiskóta.

  • Tarnay Éva

    2009. június 18. csütörtök

    Szia Ági!

    Köszi szépen a választ, igazán találó!
    Tegnap kibújt a 7. fogacskája és tényleg a kölesgolyó az egyetlen amit szívesen majszol, eddig nem értettem miért 🙂
    Köszi még egyszer,
    üdv, Éva

  • Tarnay Éva

    2009. június 15. hétfő

    Szia Ági!

    Zitáéhoz hasonló problémával küzdök, azzal a különbséggel, hogy az én fiam már elmúlt 8 hónapos.
    A hozzátáplálás első 2 hónapja teljesen rendben ment, szívesen evett, igaz nem nagy mennyiségeket. Kb. másfél hete viszont nem hajlandó semmilyen főzeléket megenni, gyümölcsből pedig csak a barackot, azt sem mindig. Már ha közelítek a kanállal elfordítja a fejét, néha sírni kezd. A barackot is csak úgy eszi meg, ha a tiltakozás ellenére hozzáérintem a szájához ő lenyalja és rájön, hogy ez barack. Próbáltam mindent darabosan adni, langyosan, hidegen, melegen, etetőszékben, ölemben, velünk együtt, külön. Sehogy nem lehet rávenni az evésre.
    Szerencsére sokszor és szívesen szopizik, így nagy hiányt nem szenved, de Neki az orvosom elmondása alapján már szüksége van plusz fehérjére, olajra, vitaminokra, stb..
    Ezért az aggodalmam.
    Tudsz tanácsolni valamit, hogy téríthetném vissza a kanálhoz?
    Köszi Éva

    Válasz:Valószínű, hogy a kisfiad fogzik, azért lett átmenetileg étvágytalan. Adj neki most olyan ételeket, amit szívesen elfogad és csak annyit, amennyit elfogad, nem kell semmit erőltetni. Megpróbálhatod, hogy kölesgolyót vagy bio bulátát adsz neki, mert ez masszírozza az ínyét és ez jólesik neki.

  • Zita

    2009. június 02. kedd

    Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszod, a gyümölcs-zöldség keveréssel próbálkoztam, de sajnos az sem vált be. Igazából most már kezd bekövetkezni kajázás terén a teljes krach, és már abszolút tanácstalan vagyok, hogy mi lehet az oka. A hozzátáplálás első másfél hónapja teljesen problémamentes volt, de azóta minden a feje tetejére állt. Először csak a zöldséges főziket nem akarta megenni babó ebédre. Most ott tartunk, hogy már a délelőtti gyümölcsöket sem, pedig azt kivétel nélkül mindet imádta. Néha nagy nehezen sikerül megennie, de azt is úgy, hogy közben csapkod, sír, én énekelek, meg mindent csinálok, éppen csak fejre nem állok, hogy próbáljam elterelni a figyelmét, de sokszor, már ahogy a kiskanalat közelítem a szájához, üvölt, összeszorítja a száját, aztán sokszori próbálkozásra nagy kegyesen megeszik egy kanállal, és ezután vagy sikerül még többet adnom neki, vagy nem. Egyszerűen nem értem mi történik, olyan jó lenne tudni mi zajlik a kis fejében. A tejpépet is csak nagy duzzogva eszi meg, így mivel tejem már alig van, marad a tápszer, de hát teljesen kivagyok, hogy visszafele fejlődünk, és nemhogy a darabos felé tendálnánk, tápszert eszik tápszerrel félévesen. Pedig mindent fokozatosan vezettem be, és tényleg az a furcsa, hogy olyan jól indult, aztán minta elvágták volna. Arra is gondoltam, hogy lehet nagyon éhes, és mivel a cumisüvegből könnyebben jön a tápszer, ezért nem eszi a kanalast. Próbáltuk a csőröspoharat, de nem igazán tudott belőle inni, azon is csak jól felhúzta magát, inkább csak rágta és sírdogált, így azt sem erőltette. Van valami ötleted, hogy miért változott meg így minden?

    Válasz: Fél évesen még nem kell kanállal ennie. Ez még egy átmeneti időszak, fokozatosan fog kialakulni az étvágya és tanul meg mindent megenni, amit kell. Ennyi idősen még bőven elég, ha kóstolgat, a fő tápláléknak pedig a tápszernek kell lennie.

  • Kata

    2009. május 29. péntek

    Kedves Ági!
    A hozzászólásokat olvasva úgy látom, hogy e témában 1,5 hónapja kerestelek meg utóljára. Eddig legalábbis :). Áron most elmúlt már 10 hónapos és még mindig nem akar enni. Úgy látszott, hogy megtört a jég, unokanővére krémtúróját kezdte el egyszer csak kanalazni. Ezután a krémtúrót bármikor megette (gondolom, mert extra édes), de le akartam vele állni. Ezután egyetlen egyszer fogadott el gyümölcspépet, azóta jóformán egyetlen falatot sem csak tejpépbe csempészve. A tejpépet viszont úgy tűnt, hogy egész szépen elfogadja, bár viszonylag keveset, a 6 hónaposok adagjának felét eszi meg egyszerre és mikor mértem a szopikat akkor is azt vettem észre, hogy jóval a korosztályos adag alatt szopizik (pedig tejem volt, mert folyamatosan tudtam fejni szopi után többet-kevesebbet). Ezért hagytam abba a mérlegelést, hogy ne idegeskedjek emiatt. Darabosat egy időben elfogadott, most rendre addig piszkálja az elé kirakott falatokat, míg azok le nem kerülnek a tálcájáról a földre, mintha folyton rendet akarna ott tartani.
    Elég rigojás az evés terén úgy vettem észre, mindig csak és kizárólat egy-egy dolgot fogad el szívesen, mást nem. Egyszer krémtúró, aztán tejpép, most két napja pedig megint semmi, nem tudom rávenni az evésre,d e gyümi és főzi még véletlenül sem, ezektől még a hideg is kirázza. Nyilván rá tudnám venni hosszas próbálkozással, hogy egy-egy gyümit, vagy főzit megegyen, de annyira kéne most gyarapodnia, az elsődleges szempontnak azt tartottam, hogy egyen már valamit.
    Nyilván ez összefüggésben van az alvással is, bár a könyvednek köszönhetően apró lépésekkel sikerült leszoktatnom az óránkénti ébredésről. Amikor szerencsés módon elfogadott több alkalommal is tejpépet egy nap folyamán akkor egyszer sem, vagy maximum egyszer ébred fel, de szopi nélkül visszaalszik. Így, hogy csak szopizik minimum kétszer ébred és nem tudom visszaaltatni csak maximum 20-30 percre. Foga most nem jön, kinn van mind az első 6 fogacska.
    Nem tudom, hogy ez mennyire általános és mikor fog tényleg rendesen enni és folyton eltérő jellegű tanácsokat kapok. A védőnőnk már többször mondta (bár ismeri a hozzáállásomat), hogy ne adjak neki szopit csak reggel és este és akkor majd nekiáll egyszercsak enni (ettől meg a tejem menne el szinte teljesen). Mások azt mondják, hogy szoptassam éjjel-nappal amennyit csak tudom, ne törődjek a szilárd étellel, egyszer csak elkezd enni. Én pedig bizonytalan vagyok mert nem szeretném, hogy sérüljön a lelke egy drasztikus elválasztástól de azt sem szeretném ha visszafejlődnénk kétóránkénti szopihoz és szeretném, hogy rendeződjön ez a dolog. 10 hónaposan még mindig csak 7,4 kiló, 6 hónapos kora óta összesen 500 grammot hízott és a hossznövekedése is elmarad, még mindig csak 67 cm (3400 grammal és 53 cm-el született). Nagyjából 4 hónapos kora óta lassult le jelentősen a gyarapodása igaz, hogy megduplázta a súlyát féléves korára, de éppenhogycsak.
    Nem tudom, hogy volt-e a praxisodban ilyen kis ellenálló, talán egy cikket megérne, mert ha jól láttam, nem találtam ilyet. Mit csináljak szerinted?
    A másik kérdés, hogy meddig kell tejes alapú ételeket ennie, gondolok itt anyatejre, annak hiányában tápszerre? Azért kérdem, mert a cumisüveget sem fogadja el, nem tudnám tápszerrel kínálni, ha már nem lenne tejem.

    Válasz: Nem kell a tápszer, felejtsd el. Szopizzon, amennyit akar, és egyen amennyit akar, bízz az ösztöneiben ő még jól csinálja, amit csinál. Esetleg lehet nézni egy vérképet, hátha vashiány miatt étvágytalan, de nem kell semmi változtatnod.
    A tejes alapú ételek fontosak, hogy egye, de nem kell erőltetni a mennyiségeket. Kapjon szopit, tejtermékeket, de tej, tápszer nem kell.

  • Zita

    2009. május 29. péntek

    A Milupa 7 gabonás pehelyre ugyan az van írva, hogy adható 6 hónapos kortól, de ez valóban így van? Hisz vannak benne olyan gabonák is, amelyeket a Nagy Babaszakácskönyv csak 8 hónapos kortól ajánl, gondolom a gluténtartalma, és így a lisztérzékenyésg elkerülése miatt.

    Válasz: Igen ez így van, nem érdemes hamarabb adni.

  • Zita

    2009. május 20. szerda

    Kedves Ági!

    Hat hónapos kislányommal 2 hónapja kezdtem a hozzátáplálást, és nagyon jól haladtunk, a sárgarépát leszámítva minden ízlett neki. Most pár hete azonban csak a gyümölcsöket hajlandó megenni, őszi, alma, banán, szilva, körte, és ezeket husival, azonban a zöldslgekhez hozzá sem szagol, míg régen imádta a sütőtököt, alma-krumplit, most nem kell neki, sem hússal, sem hús nélkül. Nem akarom erőltetni, mindig megkínálom vele, aztán ha nem megy, kap tejpépet vagy tápszert, vagy gyümölcsös husit. Van valami javaslatod, vagy hagyjam magától alakulni a dolgokat. Csak gondoltam szüksége lenne a zöldségben található vitaminokra is.

    Válasz: Hagyd magától alakulni a dolgokat. Megpróbálhatod a zöldségeket 1/3 (zöldség)-2/3 arányban keverni kedvenc gyümölcsökkel (pl. alma-répa), hátha így megeszi.

  • Erika

    2009. május 19. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam most lesz 30-án 7 hónapos.Mi is elkezdtük a hozzátáplálást,először almával,de azt nem szerette,utána jött az őszibarack,vilmoskörte,alma-banán stb. Ebédre kapott már rizst banánnal és őszibarack-kal (bébiétel).Uzsonnára kapja a gyümölcspépeket, kb. 5 óra körül,ebédelni kb. 11 óra körül szokott.Érdeklődni szeretnék,ma kapott előszőr bébiételben (5 hónapos kortól) őszibarackot pulykahússal,de megevett egy fél üveggel.Nagy gond,ha kisfiam többet eszik először pár kanálnál?Utána még szopizik egy kicsit.Illetve székrekedése van,(mindennap van széklete csak keményebb,amióta eszik az anyatejen kívül mást is és nagyokat nyom)ami jól bevált az a dédi által készített házi boddza szörp egy kis babavízzel higítva.Nem lett allergiás rá,sőt,eddig semmire sem.Jó ötlet a szörp,illetve még mivel segíthetnék neki hogy helyre jöjjön a széklete?Spenótot adhatok neki burgonyával?

    Válaszod előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Era

    Válasz: Azért nem jó, ha többet eszik elsőre néhány kanálnál, mert ha allergiás az adott ételre, vagy valamilyen emésztési problémát okoz nála, akkor nagyobb adag nagyobb gondot fog okozni. És ezt csak akkor fogod megtudni, ha már adtál neki. Ezért kell betartani, hogy első alkalommal csak max. 3 kanálka, másodikon fél adag, harmadikon egész adag.
    Székrekedésre kamillateát kell adni.
    Spenótot már adhatsz.

  • Gab

    2009. május 18. hétfő

    Kedves Ági!

    Köszi a választ! A fogzásos dolgot kipróbálom, kiválasztom majd, hogy melyik illik rá leginkább. Remélem, tényleg ez a probléma, mert egyre nehezebb felkelni.

    Már csak a hozzátáplálással kapcs-ban lenne kérdésem:
    Mit csináljak, hogy jussak vele vmire? Úgy veszem észre rajta, h nem az ízekkel van baja, mert almacikket, körtecikket, főttkrumplikockát, kölsegolyót kiveszi a kezünkből, és lelkesen „rezselgeti” a 2 fogával. De ha lereszelem a körtét, az úgy nem megy. De mindemellett volt már olyan nap, hogy „együltő helyében” megette az üveges bébiétel 2/3-át, és a nap folyamán a maradékot. Akkor azt hittem, megtört a jég, de nem. Tegnap semmit nem volt hajlandó enni.
    Minimálisra nyitja csak ki a száját, lehajtja a fejét, mert mindig ott néz vmit. Vmennyire beveszi a kanalat, de az csak annyira elég, hogy letúródik róla az étel. 🙁
    Mit lehetne tenni? Aggódom, mert alig gyarapodik. Az elmúlt hónapban csak 140g volt. 🙁

    Válasz: Valószínűleg nincs türelme a kanalas evéshez. Ez nem is gond, adhatsz neki mindent darabosan is, ha úgy jobban szereti, nem kötelező főzeléket adni, kaphat kapásból minden darabosan is (pl. párolt zöldségek formájában)

  • Gab

    2009. május 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    A babánk 8 hónapos. Már picivel 6 hónapos kora előtt megpróbálkoztunk a hozzátáplálással, mert január óta nagyon lelassult a gyarapodása, volt olyan hónap is, hogy stagnált. Most egy jó ideje (min. 2 hónapja) éjszakánként legalább 3szor kel (ált. sírva), és nem elég, ha simogatom az ágyában, és az sem, ha kiveszem ringatni, úgyhogy kap szopit.
    A problémám az lenne, hogy ez alatt a gyakorlatilag 2 hónap alatt nem jutottunk túl sokra a hozzátáplálással. Mostmár ott tartok, hogy az egész nap folyamán próbálkozom, amikor úgy látom, hogy jókedvű, és nyitott az evésre. De általában csak arra jutunk, hogy immel-ámmal megesz pár kanállal, és ennyi. Ráadásul már nem is teszem be sem az etetőszékébe, sem a hordozóba, mert azon már fölbosszantja magát, kalimpál, forgolódik, vagy ha nem, akkor csak szimplán nézelődik jobbra-balra, mindent megfogdos, és észre sem veszi, hogy kínálgatom neki az ételt. Úgyhogy általában leülök vele, ölembe veszem, és úgy próbálom megetetni.
    És van az a kategória is, amikor 1-2 kanállal megeszik vmit, és utána már az ujját kezdi szopizni, és nem lehet kihúzni a szájából.
    Kicsit olyan, mint akit az egész nem érdekel. De ha mi eszünk, akkor azt ki akarja húzni a kezünkből, meg nyeldekel. Amikor próbálom etetni, akkor én is szoktam kanalazni az ő ételéből, hátha úgy jobban tetszik neki, de inkább csak belepacsmagolni szeretne az ételébe.
    Az egyetlen, ami az utóbbi napokban ment, az a banán. Volt olyan, hogy egy egészet megevett, és magához mérten egész jóízzel (várta a következő kanállal, tátogott). Az egyik kérdésem az lenne, hogy ha most a banán megy neki, jóízzel eszi, akkor milyen gyakran adhatok neki úgy, hogy mással is próbálkozom aznap?
    És egyáltalán…mit kellene tennem, hogy jobban menjen a dolog?
    Másik kérdésem azzal kapcsolatos lenne, hogy a babaszakácsköny 2. részében írtad, hogy milyen sorrendben „érdemes” elhagyni a szopizásokat. Ilyen téren is teljesen tanácstalan vagyok. Most NAGYJÁBÓL úgy van a napunk, hogy az első „normális” szopizás 9 körül van, utána 13 óra, 17 óra, aztán 19 óra, és végül 21-21.30 körül vacsi (fürdés utáni szopi). Tudom, hogy ez totál összevissza, de nem tudom, mit tudnék csinálni. Azért álltunk át a 4órás evésre, mert 3 óránként képtelenség volt belediktálni a szopit. Csak bömbölés volt a vége, ha szopiztatni akartam. De akkor ezzel a „renddel” mi számít reggelinek, tízórainak, … ? A 9 órási evés előtt az éjszakai ébredéseitől függően 5-6-7 óra körül szopizik, de utána még visszaalszik. Vagy vmi totál új rendet kellene bevezetni? Ha igen, akkor mit, hogyan???
    Ha tudsz, légyszi segíts!

    Köszi: Gabi

    Válasz: Semmi gond nincs. Azért kel többször éjjel, mert nem éhes, hanem valszeg fogzik. Homeopátiás szerekkel tudsz ezen segíteni, amíg nincs kint 6 foga, ezzel probléma lesz. Ha nappal nyálzik és mindent megrág (kezét, játékait), akkor ez a gond. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz bővebb leírást erről.

    A 4 óránkénti evés teljesen rendben van, nem az evés nevét kell nézni 🙂 Az első evés a reggeli, ha a tízórai kimarad, nincs gond, 13 órai evés az ebéd, utána felkelés után uzsonna, este vacsora, ez így rendben is van.

  • Ancsa

    2009. május 12. kedd

    Kedves Ági!
    Az Én kislányom öt hónapos,de már sajnos nem elég neki a tejcsi!
    Délelőtt ha szükséges sárgabarack bébiitalt kap 100ml-t,vagy vanília ízű tejpépet.
    Előfordul,hogy délután is adnom kell neki pépet,mert különben estére nincs elég tejcsi!
    Ha szopizik 6 óra körül,akkor este a szopi mellé még elfogad 250ml tápszert is,de ha 3 körül szopizik,akkor nem kell neki éjszakára pótolni! Az éjszakát átalussza,11 órát egyhuzamban.
    A kérdésem az lenne,hogy nem korai neki még a hozzátáplálás? Mit adhatnék neki még? Szívesebben adnék neki zöldséget és gyümölcsöt,mint tápot,de vajon jó ez Neki is?
    Valamiért nagyon idegenkedek a táptól,talán mert természetellenesnek találom!

  • gyongyver

    2009. május 12. kedd

    SZIA!KOSZI A TEGNAPI VALASZOD,O MAR ESZIK GYUMOLCSOKET DE ESTE UGYSEM LAKIK JOL AZZAL,MERT MINDEN EJJEL FOLKEL ES AZERT GONDOLTAM A TAPSZERRE MERT AZT KESOBB EMESZTENE MEG!KOSZI SZEPEN.GYONGYVER

  • gyongyver

    2009. május 11. hétfő

    szia!nekem is lenne egy kerdesem?8ho.a babam meg mindig szopizik,de mar ugy erzem hogy nem eleg a tejem mert mar 2orankent is kell etessem mert hanem sir!es ejjel is 3-4orankent folsir es csak a cicin alszik vissza!persze meg eszik mar pepeket is es megsem eleg neki.mar a hozzataplalason kezdtem gondolkodni,mert mar biztos nem eleg a tejem!adhatok neki tapszerr,pl.milupat?kerlek valaszolj!gyongyver

    Válasz: Persze, hogy lehet már neki mást is adni, ennyi idősen már szükséges is van rá, hogy mást is kapjon. De ne tápszert meg tejpépet, hanem gyümölcsöket, főzeléket. AZ éjszakai felkelést az éhségen kívül a fogzás is okozhatja.

  • Dóri

    2009. április 29. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam most töltötte be a 7 hónapos kort. Kb. 3 hete kezdtünk el enni szilárdat.Először almát,aztán almát banánnal (ami nem jött be neki) krumpli+ répafőzelék és amit nagyon szeret az a sütőtök. 2 napig azt evett és megfogta a székletét, amit nem tudtam.Mivel folytassam a sort? A körte nem puffaszt nagyon?
    Mikor kezdhetek neki tejtermékeket adni és húst? Sajnos az én védőnőm eltűnt az éterben és nem tudom kitől megkérdezni. (Dokihoz meg 1 hónap múlva kell csak menni)
    Még egy kérdés. Éjjelente fölkel még mindig enni vagy inkább inni 4 óra körül. Januártól 1 hónapig végigaludta az éjszakát aztán most megint nem. Erről mikor fog leszokni? Van olyan is,hogy fölébred 3-kor és akkor nem alszik vissza egyből,csak 1 óra játék után. Miért? Amúgy semmi baj nincs vele,nagyon nyugodt baba.
    Köszönöm.

    Válasz: Nyugodtan adhatod a körtét, aztán a barackot, sárgadinnyét, meggyet, spenótot.
    Húst is adhatsz már (6 hónapos kortól lehet és kell is adni a vashiány miatt). Tejtermékeket csak 8 hónapos kortól adhatsz.

    A felkelés oka valószínűleg a fogzás. Ha nappal nyálzik és mindent megrág, akkor jó esély van erre. Homeopátiás szerekkel segíthetsz rajta. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz erről bővebb infót.

  • málnabokor26

    2009. április 11. szombat

    Szia Kata!

    Igen olvasom, bár eddig nem találtam, mert nem emlékeztem hova is írtam a hozzászólást.:))))))))))

    Egyébként az én fiam is ezt csinálta, a pépeset nem, csak a darabosat, de később a pépeset is elfogadta.:)

    Előbb-utóbb enni fog!:))))))))

  • Kata

    2009. április 11. szombat

    Kedves Ági, és Málnabokor (remélem még olvasol)!
    Köszönöm a tanácsokat és lelkesítést. A kanállal még mindig hadilábon állunk így 8,5 hónaposan, bár olykor előfordul, hogy eszik vele ezt-azt egy keveset. Semmi rendszer nincs abban, hogy mikor és mit fogad el, olykor délelőtt fogékonyabb, olykor délután. Amióta nem idegesítem magam emiatt, nincs külön Áron etetési program azóta jobb. Akkor kínálom, ha mi is asztalnál ülünk, illetve „menet közben”. Babakocsiban szeret enni, mert akkor nem hajtja a vágy, hogy mást csináljon, elvan, nézelődik. Ilyenkor leginkább banánt és pogácsát tudok neki adni, bár dobozban vihetnék magammal reszelt ezt-azt. Leginkábbis „tiltott” dolgokat eszik, pogácsa, párizsis kenyér, kenyér, fűszerezett sült hal, ebédemből husi és máj falatkák, buláta. A pépekkel szemben még mindig nagyon bizalmatlan, semmilyen üveges, vagy általam készített pépet nem fogad el, kanálról is leginkább darabos dolgokat. Nincs is ezzel gond, csak így nem tudok neki „mennyiséget” adni, hiszen nagyon hamar elunja, sokkal lassabban eszik így, mintha pépet enne, még mindig csak a kóstolgatás szintjén vagyunk.
    Gondolom előbb-utóbb megtörik a jég, mint annyi mindenki másnál, de miután elfogadta a kezemből a pogácsát, azt hittem gyorsabban el fog jönni az áttörés.

  • Bea

    2009. március 27. péntek

    Szia Ági!
    Kérdeztem február elején a „kanálfrászról”, kislányom akkor volt majdnem 8 hónapos és kiverte a kanalat a kezemből, csak szopizni akart. Próbáltam párolt, darabolt zöldséget adni, ahogy írtad, kiváncsi volt rá, megkóstolta őket, de nem evett sokat, aztán egyszer csak megtört a jég az őszibarackos almánál 🙂 és azóta is elfogadja a kanalas ételt. Ő 8 hónaposan jutott el odáig, hogy érdeklik az ételek.
    Már eszik zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, husit is, csak valahogy nem tudom kiváltani a szopizásokat. Négyszer szopizik, reggel 6-7 között, este 7-fél 8 körül (lefekvéskor) és a két nappali alvás után közvetlenül (az ötödik szopi éjjel van). Úgy szoktuk meg, hogy akkor szopizott, amikor felébredt a nappali alvásokból és most is ragaszkodik ehhez. Ugyanis sokszor nyűgösen, kialvatlanul ébred, és a cicin visszaalszik, és akár egy órát is alszik még (így bírjuk ki este max. fél 8-ig). Ezért én eddig a két szopi között kóstoltattam vele az új ételeket. De így kb. 2 óránként eszünk. Mit évő legyek? Jó lenne, ha már legalább egy alvás utáni szopit kiváltani.
    Köszönöm!
    Bea

    Válasz: Nem kell erőltetni. Próbáld meg kis lépésekben, először valamelyik napközbeni szopi helyett kínáld meg 1-1 kanállal (amennyit elfogad), utána szopi. Ha már megeszik egy teljes adagot (legalább 200 gramm), akkor már nem kell utána a szopi és elhagyhatod.

Comment navigation