Baba receptek hete: A baba reggelije

Az étkezések közül utolsóként a reggelit szoktuk kiváltani. Persze lehetnek egyéni eltérések, de a legtöbb baba eleve ragaszkodik a reggeli szopihoz-tápszerhez. Éppen ezért reggelire sokféle finomságot adhatunk a kicsinek, hiszen mire ez bevezetésre kerül már legalább 9-10 hónapos és sokféle ételt ehet.

Baba receptek hete: A baba reggelijeMégis előfordulhat, hogy hamarabb bevezetésre kerül a reggeli, ezért már a kisebbeknek is ajánlok finomságokat.

6-8 hónapos kor közötti reggelik

Ez a gabonapépek, gabonakásák időszaka. A legpraktikusabb a Milupa 7 gabonás pehely, amit akár tápszerrel, anyatejjel vagy bármilyen a korának megfelelő gyümölcspürével (alma, őszibarack, banán tb.) vagy gyümölcslével (almalé, baracklé, répalé tb.) keverve pillanatok alatt finom reggelit varázsolhatunk a kicsinek.

Lehet kapni almapépet is (Humana, DM és Müller saját márkából is), ami tulajdonképpen gabonapép szárított almával, ezt csak vízzel kell elkeverni és így máris laktató reggeli lesz belőle.

Ha a kicsi inkább még cumisüvegezne reggel, akkor adhatunk neki turmixot is, pl. banánturmixot anyatejjel vagy tápszerrel elkészítve, amit fruktózzal édesíthetünk (ezt eltenni nem lehet, mert megerjed benne a gyümölcs, ezért egyszerre csak annyit csináljunk, amennyit biztosan megiszik a baba)

Reggelik 8 hónapos kortól

Innentől kezdve egyszerűbb dolgunk van, hiszen már kaphat a kicsi tejtermékeket és kenyérféléket is (ha nem allergiás).

Kenyér, kifli, zsemle Kezdődhet a vajaskenyér-korszak (fel lehet kicsire kockázni, így egyedül tudja felcsipegetni)!

A kenyérre kerülhet még:

  • a vaj mellé reszelt sajt
  • tejfeles túró
  • sült husi darabok
  • paradicsomkockák
  • padlizsánkrém
  • sajtkrém, kockasajt szétkenve (de azért nézzük meg, hogy jó minőségűt vegyünk)
  • saját befőzésű tartósítószermentes lekvár (korának megfelelő gyümölcsből pl. meggy, sárgabarack)
  • zöldpaprika

Emellett jó minőségű csirkemellsonkát is kaphat már a baba a kenyér mellé.

12 hónapos kortól tojásból is készíthetünk reggelit:

  • bundás kenyeret (konyhai papírtörlőn vagy egy szelet száraz kenyéren jól csepegtesd le róla az olajat)
  • tojásrántottát
  • sajtos tojásrántottát
  • tükörtojást
  • keménytojást

9 hónapos kortól a tojás sárgáját már adhatod a babának ezekből az ételekből, a fehérjét azonban 1 éves korig kerülni kell, mert allergizál.

Omlett paradicsommal, sonkával (családi adag)

Két szem paradicsomot felkockázol, kevés olajon megfuttatsz, 4 szelet csirkemell sonkát felkockázol és melléteszed pirulni, amikor megpirult ráütsz 6 tojást és jól megsütöd. Kevés sóval lehet ízesíteni. Finom családi reggeli és a baba is eheti.

Palacsinta Jó hír, hogy 12 hónapos kortól kezdve palacsintát is süthetünk reggelire, persze a babának ne kakaóval, hanem gyümölcsös túróval vagy tartósítószermentes sárgabaracklekvárral töltsük.

Innivalók, turmixok

Turmix Viszont már akkor is adhatunk neki finom turmixokat, amikor még nem ihat tejet. A tápszeres babáknak az ízesített tápszerek (banános, epres, vaníliák) kiválthatják ezt a funkciót, de gyümölcsturmixot készíthetünk a már megszokott tápszerből is: banánt (7 hós kortól), epret vagy málnát (1 éves kor után), őszibarackot vagy sárgabarackot (7 hónapos kortól) tehetünk bele.

8 hónapos kor után a joghurtba tehetjük a gyümölcsöket és kevés fruktózzal édesíthetjük a turmixot.

Kefír Sok baba szívesen megissza reggelire a kaukázusi kefírt és a joghurtot is, ezeket is már 8 hónapos kortól adhatjuk.

Joghurtital készíthető natúr joghurtból is, amit gyümölccsel turmixolhatunk össze.

Babamüzlik, gabonakarikák

Nagy a csábítás, hogy a reggelit a különféle Corn Flakes-ekkel oldjuk meg, pláne 1 éves kor után. Ez nem gond, mert manapság már a gyerekek számára készített gabonapelyhek többsége teljes kiőrlésű gabonából készül, tehát nagy rosttartalmú és egyre több termék nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges színezéket és adalékot, amire azonban ügyeljünk:

  • ne kakaóval ízesítettet vegyünk,
  • a cukrozott helyett natúr változatot válasszunk (a kicsi még nem tud rendesen fogat mosni és a fogkezdemények már az íny alatt is megromolhatnak)
  • 1 éves kor alatt tápszerrel, anyatejjel, efelett tejjel vagy joghurttal leöntve adhatjuk (de sok baba inkább magában szereti enni)

Tilalmi lista
(Hibák, amit sokan elkövetnek a reggeli kapcsán)

1. Tejet ne! Tejet, tejes turmixot csak 1 éves kor után adjunk a babának (ha nem allergiás).

2. Kakaót se! Helytelen az a gyakorlat, hogy a kicsinek már egészen kis korban kakaót adnak reggelire, mert ezzel rászoktatják a koffeinre (mielőtt még valaki megkérdezné: igen, a Nesquikben is van!) Persze nem muszáj a gyerekeket megfosztani az öröm forrástól, de kakaót inkább csak 2 éves kora után kapjon és akkor is csak mértékkel (és persze lehetőleg ne cumisüvegből!)

3. Felvágottak Praktikus megoldásnak tűnik a gyereknek megkenni egy májkrémes kenyeret, vagy szalámit tenni a reggeli szendvicsre, ezzel azonban az a baj, hogy ezek a felvágottak a lehető legrosszabb alapanyagokból készülnek (javarészt szalonnabőrt és maradék húsokat tartalmaznak), tele vannak mesterséges ízesítőkkel és adalékokkal, ezért a kicsinél allergiát okozhatnak, valamint az erős ízek rossz táplálkozási szokásokra nevelik, egyre inkább igényelni fogja az erős fűszereket, erős ízeket, ez pedig hosszú távon emésztési gondokat okozhat.

4. Méz A méz nagyon egészséges, de 1 éves korig semmilyen formában ne adjuk a botulizmus veszélye miatt (ez egy olyan halálos kimenetelű fertőzés, amit az ezzel megfertőzött méz terjeszt és sosem lehet tudni, hogy fertőzött-e a méz vagy sem!!! A bolti és a termelői méz egyaránt tartalmazhatja!)

A Nagy Babaszakácskönyvet letöltötted már? Ha nem, akkor katt ide!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

94 Comments

Comment navigation

  • Márton Krisztina

    2011. március 09. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 és fél hónapos. Sajnos nem sok tejem volt ezért tápszeres baba lett. 4 hónapos korában elkezdtük a gyümölcsöket. Most 8900gr. A napi étkezésünk úgy néz ki,hogy reggel 200ml tápszer, délben főzelék, uzsonna pép gyümölccsel, vacsora 200 ml tápszer. Elég nehezen tartja a 4 órákat, sokszor meg kell vele harcolni. A védőnő azt mondja,hogy 1 liternél ne egyen többet egy nap. Kaphatna 2szer főzeléket egy nap? Ha igen melyik étkezés helyett adjam neki? Vagy mit adjak neki reggelire úgy,hogy a tápszer megmarad,de sűrűbb legyen?

    Köszi Kriszti

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Igen, ha szereti, akkor kaphat kétszer főzeléket, vacsora helyett is, vagy reggelire be lehet vezetni tejpépet, ez is laktatóbb, mint a tápszer.

  • Eszti

    2011. március 03. csütörtök

    Kedves Ági!
    A kisfiam 18 hónapos múlt és nagyon keveset eszik, félek, hogy a végén megbetegszik. Tudnál segíteni abban, hogy milyen étkezésre szoktassam rá, hátha akkor megváltozik, lehet, hogy rendszertelenül eszik, és ez is probléma. Kérlek küldj nekem egy napi mintaétrendet, ha tudsz. Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Igazából ebben a korban már 4-5 x kéne ennie, úgy mint a felnőtteknek és csaknem ugyanazt, azaz reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. A reggeli kenyér, felvágott, sajt, joghurt stb., a tízórai és az uzsonna gyümölcs, joghurt, keksz stb., az ebéd főzelék (vagy amit ti is esztek), a vacsora pedig főzelék vagy hideg étel (mint a reggeli)

  • Izabella

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 11 hónapos, szépen fejlett baba, pár napja megtette az első önálló lépéseit is. „Anyatejes”, ami a 6 hónapos korától már vegyestáplálásra történt átszoktatása mellett is még napi 3 szoptatást jelent, igaz a mennyiség már egyre kevesebb. Úgy érzem a kezdeti nehézségek (több mellgyulladás) ellenére hálás vagyok, hogy ilyen szempontból is erősíthettem a kettőnk kötődését és itt jön az én „problémám”, kérdésem is. A 3x szoptatás: reggel (reggeli előtt), délutáni alvás előtt (ebéd után) majd a vacsora után, fektetés előtt történik.
    Mi lesz, ha már nem lesz tejem? Előfordul, hogy az amúgy jól alvó babám felkel hajnalban, ilyenkor megszoptatom, visszaalszik szépen. De ha már nem tudom megszoptatni, mivel helyettesíthetem az anyatej jótékony hatását? Teát, más cukros dolgot még nem adtam neki. Vizet iszik, sok gyümölcs, zöldség főzelék, párolt hús van repertoáron és az anyatej. Mivel mindig sok és a fejlődését tekintve, gondolom „gazdag” tejem volt, nem volt szükség tápszerre, nem is tudom nagyon a „hogyan-t” ezzel kapcsolatban.
    Tehát csak azt szeretném kérdezni – kicsit előre aggódva – milyen az élet az anyatej után?
    Előre is köszönöm a segítséget és további jó munkát kívánok.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ameddig szoptatsz, addig tejed is lesz, emiatt nem kell aggódnod. Amikor már elhagyja az anyamellet, addigra be fogja tölteni az 1 évet és kaphat majd tehéntejet is. Éjszaka, ha felsír, akkor lehet neki vizet adni, illetve megölelgetve visszaaltatni – tehát van élet az anyatej után is 🙂

      • Izabella

        2011. február 20. vasárnap

        Köszönöm szépen a váalszt!!!

    • gergáczné binder eszter

      2011. március 05. szombat

      Szia!én is mindig pont ezen gondolkodtam,ugyanez a problémám.de én is ugy vagyok vele,h amig szopi van addig biztos h termelődik a tejcike is.egyébként mg én sem tudom AT nélkül elképzelni a kiséletét.ráadásul ő a cumisüveget sem ismeri.Kisfiam 1 éves lesz 18-án.éjjelt is beleszámitva napi 5-6 szopi mégmindig van.

      • Izabella

        2011. március 12. szombat

        Szia Eszter!

        A kislányom 8-án volt 1 éves, még mindig ugyanaz a szituáció és ő sem látott még cumisüveget. Örülök, hogy nem vagyok egyedül a dilemmával, már ez is segít :-).
        Köszi, hogy írtál!!

  • pékkati

    2011. február 13. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam koraszülöttként (31 hétre 1040g-mal jött világra) most 14 hónaposan 7750g és 72 cm. Jókedvű, egészséges, virgonc, csak éppen nagyon nehezen eszik.
    Reggelire gyakran nem fogad el mást, csak cumiból egy deci tápot. (még inkább tápot adok neki – Mildibé 9+, talán abban több a tápanyag).
    6 foga van, de a darabos ételekkel nagyon megküzd, hamar elfogy a türelme, vagy öklendeni kezd, néha vissza is „bukja”. Kenyeret szeretné, de szintén öklend tőle. nehezen talája meg a helyes nyelés módját.
    Délelőtt szétnyomkodva adok neki gyümölcsöt, abból eszeget, de csak ímmel-ámmal. Az ebédet mindennap megeszi. És inkább estére jön meg az étvágya. Uzsonnára egész adagot eszik (gesztenyepüré, gyümölcsjoghurt, gyümölcs), vacsorára pépet kap, és utána, lefekvés előtt 2 deci tápot, amin aztán el is alszik gyakran.
    Kérdésem a következő: mivel elég kcsi a súlya, nem kéne valahogyan másképp etetnem? Orvosváltásunk előtt a gyermekorvos nagyon roborálni akarta, de valahogy minden próbálkozás hiábavalónak bizonyul. Tömni nem akarom, nem is lehet, úgysem eszi meg, amihez nincs gusztusa. Érdemes egyáltalán próbálkoznom többféle étel kínálásával délelőtt? Hiszen sokszor ugyanazt az ételt van hogy „bebombázza”, máskor meg ellőki a kezem méltatlankodva ( pl tejbegríz). Cukrozni NAGYON NEM AKAROK semmit (sokan ezt tanácsolják).

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Nem kell erőltetni a dolgot: mivel kicsi a súlya, ezért kisebb a tápanyagigénye is. A leírtak alapján eleget eszik, csak az elosztás nem egyenletes a nap folyamán (estefelé többet eszik), ami szintén normális dolog, van amelyik gyerek reggel eszik többet, este kevesebbet, van, aki meg fordítva. Ezen a cukrozás nem segít, ez kifejezetten káros és teljesen felesleges szokás. Hagyd, hogy a saját tempójában egyen és mindig annyit, amennyit elfogad. Mivel ő 9 héttel korábban született ezért az evésben is ennyivel van lemaradva, és ez a súlyára is igaz: kb. 3 éves korára kell ebben beérnie a korosztályát.

  • Kat

    2011. február 11. péntek

    Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire kell ízesíteni, fűszerezni egy 10 hónanpos baba ételét? Nem csak a sóra, cukorra gondolok, hanem kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem stb. Elég ha 3 óránként eszik meg kb 200 grammnak megfelelő ételt? Napi 6szor eszik, ebből reggel este tápszer kb 150 ml. Mikor kell nagyobb mennyiségű ételt adni a gyerekeknek?

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      Már lehet ízesíteni fűszernövényekkel ízlés szerint, a sóval és a cukorral érdemes csak csínyján bánni.
      A 3 óránként 200 gramm tökéletes. A mennyiséget ne te akard növelni, hanem hagyd, hogy igény szerint egyen annyit, amennyit elfogad, amennyi jólesik neki.

  • Éva

    2011. január 26. szerda

    Szia.

    Kislányom 10 hónapos, 10kg, 74cm, szép nagy baba. Már 1-2 métert megy egyedül. Még mindig túl sokat szopik, és alig akar valamit enni. A menzeszem még mindig nem jött meg ez miatt. Reggeli általában gyümölcs, vagy sajt, kenyér, (jobban megeszi a darabos ételeket) aludni csak cicin alszik mióta jönnek a fogai. úgyhogy délelőtt anyatej. Délben próbálok némi főtt ételt beleszuszakolni, kevés sikerrel, pár kanállal eszik, nem válogatós, de többet nem. Nem is éhes. Délutáni alvásnál megint anyatejci. Vacsira ismét próbálkozom főtt étellel, ha nem fogadja el akkor gyümölcs. Este szoptatás, alvás. Éjjel is mindig felkel szopizni többször is. A súlya gyarapodik, szépen fejlődik. De aggaszt, hogy még mindig nagyon keveset eszik.

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Nem eszik keveset, csak még egyelőre az anyatej a fő tápláléka. Ha türelmes vagy és nem erőlteted, akkor szépen elkezd mindenből egyre többet enni majd. Egyébként az nagyon jó, ha szereti a darabos ételeket, mert az a cél, hogy ezeket egye önállóan, nem pedig az, hogy te etesd, valószínűleg nála inkább ezt az önálló vonalat kéne erősíteni, sok egyedül is csipegethető ételt adni neki ebédre is.

  • Anita

    2011. január 14. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam másfél hét múlva lesz 10 hónapos. 1 hónapja már csak reggel szopizott, 2 napja már azt sem, mert nagyon kevés volt neki a tejcim. Nem sokat iszik (kb 2 dl/nap). Próbáltam tápszert adni neki, de kirázza tőle a hideg és nem issza meg. Több félét próbáltam, nem kell neki.Próbáltam kenyérrel,kaláccsal, sehogyan sem kell. Enni viszont nagyon szépen és sokat és változatosan eszik. kenyér,kalács pulykamellsonkával, gyümölcsök joghurttal, túrókrémes gyümölcs (bébiétel), bébiételes husis menük,főzelékek,kekszek, estére”jó éjt papis”tejbegríz. Szinte mindent megeszik, darabosat és hígat egyaránt. De a tápszer nem kell neki, meg az innivalókból is csak kevés.Próbáltam vizet, többféle teát és gyümölcslevet. tanácstalan vagyok, kérlek segíts. Köszönöm: Anita

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Nem kell tápszert adni, ha már nem szopizik reggel, akkor ebben a korban már kaphat rendes reggelit, tejtermékeket, kenyeret stb.
      Minden evés után kínáld meg inni vízzel, és két étkezés között is egy alkalommal, igyon, amennyit elfogad, nem kell erőltetni az ivást, ha rendszeresen megkínálod és ihat, akkor eleget fog inni.

  • Mariann

    2011. január 11. kedd

    Kedves Ági! Kérdésem: kislányom betöltötte a 9 hónapot kérdésem a következő nem etetem túl sokszor???A napunk így néz ki:
    éjszaka-180ml tápszer (2 és5 között kel nem tudom leszoktatni)9-kor tejpép banánnal almával, ebéd (12-kor)főzelék pl. hússal,5körül főzelék vagy gyümölcs, este8kor tejpép+kifli majszolás napi 2*3* és 9körül az elalvásnál 180ml tápszer,és mindemellett éjszaka még kel ugye enni, de nem csak enni, van hogy legalább 10-15ször fel kel, cumit nem rakja a szájába és nyöszizik, nem sír, de ha nem ringatom gyorsan vissza akkor elkezd játszani,gőgicsélni,sikitozni.Cumi nélkül nem alszik el, de mivel napközben meg nem cumizik ha kiesik nem keresi meg vagy ha megtalálja egyből játszik vele. A másik kérdés mit csináljak, hogy átaludja az éjszakát, ja és egyszobában alszik velünk(horkolás, mocorgás stb).
    Előre is köszönettel!

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Egyáltalán nem eszik túl sokat, nem kell emiatt aggódni. Az éjszakai felkeléseket ilyen nagy számban általában a fogzás szokta okozni. Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Andrea

    2011. január 07. péntek

    Kedves Ági!
    sokszor segítettél már nekünk ügyes-bajos dolgainkban,most az étkezéssel vannak kérdéseim.10 hónapos a fiam,6hónapos kora óta vegyesen eszik.Mostanában jönnek az 5.-6.fogai felül,de darabosat még nem eszik.Olvasom itt hogy már palacsintát,bundás kenyeret ,más ilyen felnőtt kajákat is kaphatna.A védőnőnk ilyen kajákat még nem emlitett:(Mi most reggelire anyatejet kap,tizóraira többféle gyümit turmixolva,ebédre főzeléket hússal,májjal,sajttal,túróval,vacsora tejpép és végül a nyugtató szopi.Azt vettem észre hogy éhes marad néha, ezért visszavezettem a tápszert,van hogy 1 üveg bébiétel mellé megeszik 1 egész adag tápszert és akkor jól lakik.Joghurtot milyet lehet adni neki rendes bolti gyümölcsöset?a darabos bébi kajákat ki öklendezi,esélyem sincs katonákat gyártani neki,vagy mégis hogy kezdjem el a szilárdabb kajákat adni?előre is köszönöm válaszodat
    Andrea

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Mivel anyatejes is még, ezért felesleges a tápszer, helyette kaphat kicsit táplálóbb ételeket, pl. rizst, burgonyát, gabonaféléket tízóraira és reggelire is. 10 hónaposan már lehet adni kenyeret, kiflit is először teljes kiőrlésű gabonából, majd ha ez nem okoz nála semmilyen tünetet, akkor fehér lisztből is.

      A darabos ételekre úgy lehet rászoktatni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

  • Kaszap Blanka

    2011. január 06. csütörtök

    Kedves Ági,

    Kisfiam 2 éves (pontosan 25 hónapos)és már nagyon régóta (több mint fél éve) minden reggel gyümölcslét iszik és utána (kb. 1 óra múlva) reggelizik. az a kérdésem, hogy baj-e ha gyümölcslét iszik éhgyomorra? tudni kell, hogy a gyümölcslé kizárólag általam frissen facsart gyümölcslé (alma, narancs, kivi, néha cékla, sárgarápa) nem hideg hanem szobahőmérsékletű é adok hozzá egy kis vizet. most dec elején (pont mikor töltötte a 2 évet) evési problémái adódtak, ehhez rájött még, hogy antibiotikumos orrcseppre szorult, de még így sem gyógyult meg, dec. 21 -én lázgörcse volt, az étvágya folyamatosan romlott. most a 25 hónapjához kb. 12 kg (de lehet kicsivel több…). a család a reggeli gyümölcsöt okolja az étvágytalanságért… tejet általában este iszik.

    várom válaszát!

    Üdv.
    Kaszap Blanka

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Nem baj, ha éhgyomorra gyümölcslevet iszik, semmi baja nem lesz tőle, étvágytalanságot sem okoz, sőt mivel egy kis savat csinál, ezért még fokozza is az étvágyat.

  • Fülöp Tímea

    2010. december 03. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 és fél hónapos. Elég korán kezdtük a hozzátáplálást, így már csak reggel és este eszik tápszert. Délelőtt tejpép, ebéd valamilyen főzelék, uzsonnára is azt szokott kapni, vacsi előtt még kap gyümölcsöt és lefekvés előőtt pedig tápszert. Már adhatom neki a milupa 7 gabonás pelyhet? Ha igen melyik étkezésre és hogyan? Csak a natur gyümölcshöz kell néhány kanállal keverni? És még annyi, hogy milyen hust kaphat és hányszor egy héten?
    Köszönöm
    Timi

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Igen, 6 hónapos kortól lehet adni, bármelyik étkezésre kaphatja, natur gyümölccsel, zöldségpéppel, gyümölcslével lehet keverni ízlés szerint. Csirke és pulykahúst kaphat már ebben a korban napi 1x mindenképpen adj neki.
      Javaslom, hogy töltsd le a Babaszakácskönyvet, abban van hozzátáplálási táblázat: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • edina

    2010. november 29. hétfő

    Kedves Ági!
    HOzzátáplálásunk szépen alakul. KIsfiam már 10 hónapos, tízóraira, ebédre, uzsonnára, és vacsorára szilárdat kap, reggel és hajnalban még 2x szopizik.
    Főzelékét már csak összetöröm, kizárólag a husit pépesítem.
    Gondom a reggelivel és a vacsorával van, már ha ez gondnak nevezhető. Este próbáltam neki többször kenyeret, rántottát,krémeket kenyérre (babaszakácskönyvből) … adni, de nem fogadja el. Csak a tejbedarát és a főzeléket hajlandó megenni. A kifliből, ha néha elfogadja 8 éles fogával akkora darabot harap le, hogy fuldokolni kezd tőle. Volt rá példa, hogy a vacsoráját is kihányta ennek hatására. Kicsi kockákra vágva sem kell neki.Próbáljak neki továbbra is adni kis falatkákat vagy pihentessem, s egyszer csak megszereti a kenyeret? (Sós kukac persze jöhetne mindig minden mennyiségben:-(
    Válaszodat köszönöm.
    Edina

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Nem kell erőltetni a kenyeret, majd megszereti azt is később.

      • edina

        2010. december 10. péntek

        Kedves Ági !
        KÖszönöm a válaszodat. KÖzben kicsit változott pozitív irányba a helyzet,gyermekemnek nem az állaga nem tetszik, (én azt hittem) hanem az íze.
        Vajas sajtos pogácsa (egy fajta pékségben kapható) jöhet. Úgyhogy most ezt esszük kenyér helyett vacsorára.

        Edina

  • Kitti

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 9,5 hónapos és azt szeretném kérdezni, hogy milyen kenyeret és vajat lehet neki adni.

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      9 hónapos kortól lehet adni fehér kenyeret és margarint is, valamint házi vajat is kaphat már, ha nem tejallergiás és kapott már tejtermékeket.

  • Gabi

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Agi!!

    Az en fiaim 11honaposak mar el is multak.mar megeszik a darabos etelt,es foleg akko ha ok is velunk egyutt esznek egy asztalnal(igy szoktattam ra)Nekem az a kerdesem,h amig turmixoltal kb ketszer annyit ettek az ebedvol reggelibol.most meg ketten egy adagot esznek meg azt is a vegere immel ammal.ez normalis?kent kenyerbol is egy szeletket ha megesznek ketten es annak is a kenyerbelet.mit tegyek.ha ebed utan joghurtal kinalom akko megeszik.sot meg tejet is szivesen isznak ra.nekik szerintem az nm elegendo.de akko mert esznek kevesebbet most?

    Válasz: Mivel a darabos ételt nehezebb enni, ezért tart tovább és ezért esznek keveset. Ebédre nem gond, ha a főétel után desszertként még a joghurtot is megeszik. Nem kell emiatt aggódni, ha éhesek, akkor többet fognak enni, de ha mégis zavar, és elfogadnak mást is, akkor a főétel után kaphatnak még mást is (pl. főzelék vagy kenyér után gyümölcsöt, joghurtot)

  • Bejja

    2010. október 18. hétfő

    Szia Ági!
    Kislányom 6-án lesz 9 hónapos. A napi étkezésével kapcsolatban lenne kérdésem. Reggel szopizik. Tízóraira egy Danone Görög joghurtnak a felét eszi meg. Ebédre főzelék husival, uzsira gyümölcs, aztán este fürdés után megint szopizik. Éjszaka viszont többször felébred és csak a cicin nyugszik meg. Érdeklődni szeretnék, hogy jól étkeztetem-e illetve mit csinálok rosszul? Krémtúrót, túró rudit, vajas kenyeret, bundás kenyeret ehet már? 4 foga van, egy hónappal ezelőtt volt 8120 gramm és 69 cm. Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Krémtúrót ehet, túró rudit nem, mert nyomokban mogyorót tartalmazhat, vajas kenyeret már kaphat, bundás kenyeret csak akkor, ha előtte kipróbáltátok a tojást és 3 napon át nem lett baja tőle. Egyébként a korának megfelelő az étkezése.

  • Irénke

    2010. október 14. csütörtök

    Kedves Ági! Szeretnék kérni egy kis segitséget. A kislányom 11,5 hónapos és nem nagyon eszik semit. Még szopik de van mikor nem kell neki nappal sem csak este és éjszaka, és reggel 7,30-ig. Reggelire egy két csipet kenyeret max egy turórudi. Ebédre nem kell neki húsi,sem főzelék.. Délután tejpép, és babapuding. A gyümölcsöt sem szereti igazán. Nem tudom már hogy mit adjak neki. Elöre is köszönöm a választ.

    Válasz: Ha még anyatejes, akkor szopizzon csak nyugodtan és mellette egyen mindenből (főként az egészséges ételekből, zöldségből, gyümölcsből, húsból, tejtermékből) annyit, amennyit elfogad. Nem kell erőltetni és inkább édességet, tejpépet, pudingot adni neki, csak azért, hogy egyen, ez hosszú távon rossz szokáshoz vezet és még egészségtelen is.

  • Rita

    2010. szeptember 28. kedd

    Szia Ági,

    kisfiam 8 hónapos, nagyon jó evő, élvezet etetni. Mindenki mondja, hogy el kellene kezdeni neki darabosat adni, de egyetlen egy foga sincs még. Ilyenkor mi a teendő? Várjunk míg kinőnek? (és ha 1 évesen se lesz, akkor is pépesítsek)
    Szerintem az ínye is elég erős, olyanokat tud vele harapni, de mindenki mást mond. Kíváncsi lennék a véleményedre.
    Köszönöm szépen!

    Válasz: A babák fog nélkül is tudnak rágni, tehát nyugodtan lehet adni neki darabosat, ha még érdekli. Fog nélkül még a puhább húsokat is meg tudják rágni, akár egy csirkecombbal is megbírkóznak 🙂

  • Edina

    2010. szeptember 27. hétfő

    Szia Ági!

    Az előbb nem jól írtam,pontosítok.
    Tehát:
    Az ebéd után jön az uzsonna,avval 3 órát bír ki,úgy jön a vacsi,ami néha elég sokára kihúzódik.

    Edina voltam

  • Edina

    2010. szeptember 27. hétfő

    Szia Ági!

    Nekem az lenne a kérdésem,hogy szerinted jól csinálom-e a napi étkezést.
    Kisfiam 6-7-8 között kel,tápszert kap(225ml),jó púpozott mokkáskanál darált keksszel
    Aztán tízóraira kap gyümölcsöt turmixolva
    Ebédre főzeléket
    Uzsonnára babapudingot
    Vacsira megint kekszes tápszert.
    A problémám a következő:A tápszeres evés után 4 órára kapja a tízórait.Annyira jól lakik vele,hogy előbb nem eszik(hiába is próbálom megkínálni,ellöki a kezem,kanalat,fejét csóválja).A gyümölccsel 3 órát bír ki,aztán jön az ebéd.Avval megint 4 órát kibír,úgy jön a vacsi,ami 23 órára is kinyúlik sokszor.
    Néztem,hogy mások a reggeli után 2-3 órára már tízórait adnak.Tízórai után 1-2 órára rá már ebédet.
    Amúgy jó kedélyű,eleven a picikém,súlya most 8400gr(ezt szeptember 2.-án mértem neki,azóta szerintem,már több) és 69cm.Október 2.-án leszünk 9 hónaposak.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Tökéletes ez az étrend, nem kell változtatni rajta semmit.

  • Zsuzsi

    2010. szeptember 22. szerda

    Szia Ági!

    11 hónapos a kislányom,már 8 foga kibújt.Annyi a problémám,hogy nem alussza végig az északákat.Nem csak ebben az időszakban.Korábban is kb.3-szor sikerült.Északa felsír,felébred,pár kortyot iszik,visszakapja a cumiját és rögtön vissza is alszik.Ezt több alkalommal is.Védőnőm szerint,biztos hozzászokott nyáron,hogy északa rögtön megitattam,ha felébredt vagy a foga miatt nyüglődik.Hogyan tudnám erről leszoktatni vagy ez idővel elmarad?Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Ezt a szeparációs szorongás okozza. Ki fogja nőni. segíthet, ha néhány napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjszaka, mert ha észreveszi, hogy nem Anya jön, hanem Apa, akkor ritkulni fognak a felkelések (vagy akár teljesen meg is szűnnek)

    • Vali

      2010. november 25. csütörtök

      Na nekünk ez nem jött be, pedig a férjem is elég gyakran bejár hozzá éjszakánként. 10 hónapos és még egyszer biztosan fent van éjszaka. Valahogy már megbékéltem a gondolattal, hogy egy ideig még nem fogok kipihent lenni 😀 🙁

  • dahnerné Szabó ildikó

    2010. szeptember 05. vasárnap

    Szia kedves Ági!
    Azt szeretném kérdezni, az én kisfiam 9 hónapot tölti párnap múlva. A tanácsod szerint már adhatok neki tojásrántottát, és bundáskenyeret, úgy mintha magunknak készítenénk el, vagy más legyen az elkészítési mód? és füszereket milyeneket adhatok neki? a védőnő szerint tojásfehérjét csak 1 éveskortól lehet adni neki.

    Válasz: Ha nem allergiás és ti sem vagytok azok, akkor 9 hónapos kortól már lehet adni, de sok szakember minden babának 1 éves kortól javasolja csak. Mivel azonban elég sok ételben van tojásfehérje úgy, hogy nem is tudunk róla, ezért gyakran már találkozik korábban vele a baba egyébként is, ezért, ha nincs allergia, akkor lehet 9 hónapos kortól adni. Fűszereket lehet adni bármit, amit nem csípős, egyedül a sóval kell csínyján bánni. A rántottát, bundáskenyeret a megszokott módon készítheted.

  • Kata

    2010. augusztus 19. csütörtök

    Szia Agi. Szeretnem kikerni a velemenyedet, egy eves lanyom eveset illetoen.
    8.30 korul kel fel – megiszik 250 ml tapszert;
    10.30 uzsonna – alma keksszel vagy barmilyen mas gyumolcs,szolo, barack, dinnye;
    14.00 ebed – fozelek husival;
    17.00 – 17.30 uzsonna – joghurt (activia) gyumolccsel, keksszel, tejpep gyumolccsel(milupa)
    21.00 – vacsi. Eddig mindig megivott 250 ml tapszert. Mostanaban probalok neki adni tejpepet + tapszert,de szivesebben iszik csak tapszert.
    Kislanyom 10,5 honapos koraig szopizott, majdnem 6 honapos volt amikor elkezdtem a hozzataplalast. Nagyon korultekinto vagyok az etkezest illetoen. Az ejszakakat atalussza, a kedve jo, szepen fejlodik. 3050 grammal es 49 centivel szuletett, most kb 9000 gramm.

    Szerinted jol etkezik? Nem eszik keveset? Probaltam mar neki adni kenyeret is, de nem nagyon izlik neki.
    Valaszod elore is koszonom.

    Válasz: Tökéletesen eszik, a kenyeret nem kell erőltetni, majd megkedveli később.

  • Kriszta

    2010. június 22. kedd

    Kedves Ági.Az én kisfiam 11 hónapos.8,53 kg.A fejlődésével ninsen gond egy jóltáplállt,és egészséges baba.A kérdésem az lenne,hogy sajnos 9,5 hónapos kora óta nem cicizik,mert magától elhagyta az eggyik napról a másikra.A tápszer nem kellett neki,az izesitett sem.Vettem neki baba joghúrtokat,és pudngokat,mert e vedőnő azt mondta kellene még neki valamilyen formában a tej.Azokat nagyon szereti.Krémtúrót,és túrórudit is szokott eni.Nálunk a reggeli ezekből áll.Nem e baj az,hogy minden reggel ezt reggelizik álltalában?Mostanában vettem neki actimellt a bifidusz miatt,és danon könnyű és finomat.Nem lessz neki ez sok a tejtermékekbőbl?

    Válasz: Egyáltalán nem gond, ha szereti őket, nyugodtan eheti.

  • Csenkér Erzsébet

    2010. május 01. szombat

    Kedves Ági,

    Ma 10 hónapos a kislányom, 4-szer eszik egy nap: reggel és este tápszert, ebédre valamilyen főzeléket, uzsonnára gyümit, tejpépet. Délelőtt iszik még narancslét. Átalussza az éjszakát, mindig egyidőben eszik, kiegyensúlyozott baba. A kérdésem az lenne, hogy a tápszert mikor válthatom fel tejjel? Foga sajnos még nincs és ez baj ebben a korban?
    Válaszát előre is köszönöm
    Erzsébet

    Válasz: Tejet 1 éves kor után lehet adni. Nem baj, ha még nincs foga, de ha 1 éves koráig nem jönnek ki, akkor szólj a gyermekorvosnak.

  • Réka

    2010. április 17. szombat

    Kedves Ági!
    Problémám az előző hozzászólóhoz hasonló, mégis szeretnék tanácsot kérni, sajnos a gyermekorvosom és a védőnő gyökeresen eltérő tanácsokat ad:
    Kislányom 8,5 hónapos, születési súlya: 3120 gramm, jelenlegi súlya: 7450gramm, és 69 cm. Először is ez megfelelő?
    A hozzátáplálást 5 hónaposan elkezdtem a szoptatás mellett, max. 10 kiskanálnyi kóstoltatás szintjén. Mindenből szivesen evett, bár nem túl sokat, nem is aggódtam ez idáig. Kb. 2 hónapja kezdtem jobban aggódni amikor is keveselni kezdtem az ételmennyiséget. Az alsó két foga 2 héttel ezelőtt bújt ki 3 nap különbséggel. Pillanatnyilag a következő történik: Reggel ébredés után szopizik, 10 órakor eszik: kb. 50-80 gramm között pl:túrót gyümölcssel, 1 óra körül kb. 80-100 ml főzeléket kap, 4 óra felé: gyümölcs, babapuding 50-70 ml átlagosan, 7 órakor kap gabonapépet: amiből kb. 100ml fogy el. A fürdetés után kb. 9 órakor cicizik és alvás. Éjszakánként 2-3 alkalommal ébred, és csak cicin alszik vissza, igazából az akkori mennyiségek jelentéktelenek inkább a visszaalvást segitil. Sajnos ( vagy nem) a cumisüveget,cumit elutasitja, meg van sértődve a kisasszony ha a szájába dugjuk. NAppal is elenyésző az elfogyasztott folyadék mennyisége: kb. 20 ml.
    Kérlek adj tanácsot: a súlyával, az étrendjével esetleg a cicin visszaalvásról való leszoktatásról. Aggódom, hogy valamit nagyon nem jól csinálok és ebből később probléma lesz. ( pl: összeszűkül a gyomra.)
    Köszönettel: Réka

    Válasz: A súlya megfelelő, aggódni nem kell. Az evése tökéletes és az ivása is, mivel még szopizik, ezért nem kell erőltetni az ivást, elég, ha evés után mindig megkínálod.
    A ciciről leszoktatásnak több módja van:

    1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
    2. Azt is megteheted, hogy este hozzádbújva alszik el, de szopit nem kap, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy éjjel is ezt akarja majd visszaalváshoz
    3. Azt is lehet, hogy szépen nyugodtan megbeszéled vele még napközben, hogy mostantól nincs cici, és megindoklod valamivel (indoklásra többféle verziót hallottam már, pl. „elvitte a nyuszika a tejet a nagyon kicsi babáknak”, „elfogyott a tejecske” stb.). Ha kéri, akkor megint elmondod ugyanezt a történetet. Az altatásnak azonban ugyanúgy kell adni egy keretet, mint addig, tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor most szépen el fog ezentúl aludni magától, mert valamilyen mód kell, ahogy elaltathatja magát, pl. bevezetsz valamilyen alvósállatkát, de sokszor az is segít, ha a te párnáddal aludhat el.
    4. 1-2 napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, ez általában gyorsan hatni szokott, Apának ugyanis nincs tejszaga és hozzá másként állnak, mint Anyához, rólad tudják, hogy megengedőbb vagy. Az első alkalom lesz nehéz, azt át kell vészelni, addig te tűnj el és Apa is készüljön rá, hogy nem 2 perc lesz elaltatni a gyereket, de onnantól kezdve rohamos javulást fogtok tapasztalni.

  • Melinda

    2010. április 14. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 7,5 hónapos és most kezdenek gondok lenni az evésével. Eddig minden ízlett neki (krumpli,alma,répa,banán,meggy,brokkoli,csirke husi)amit készítettem, vagy bébiétel formájában adtam. Mostmeg alig lehet beletuszkolni az ételt. Mellette még 3-szor szopizik.
    A napirendünk így alakul: 8-kor ébredés-szopizás, 10-kor krémtúró vagy gyümölcs, dél,fél1 között főzelék husival, fél4-kor szopizás, 5-fél6 körül gyümölcs turmixolva (meggy,banán-almával, 8-kor fürdés, tejpép, éjszaka pedig amikor felkel(fél2-2 között) szopizás. A déli ebéddel és az esti tejpéppel van a gond. Alig lehet megetetni vele a tejpépet.
    Mit csinálok rosszul??? Mit készíthetnék még fürdés utánra?? Egyébként 2 fogunk van és mászunk.

    Válaszodat előre is köszönöm!!!!

    Válasz:Semmit nem csinálsz rosszul. Valószínűleg csak annyi van, hogy újabb fogak készülődnek, ezért nem esik neki olyan jól az étel, mert csípi az ínyét. A másik, ami lehet, hogy túl türelmetlen már az evéshez, lehet, hogy ha pl. egy kanalat adnál neki és ő is nyúlkálhatna közben vele, akkor jobban enne. Adhatsz még neki gabonapelyhet is este, mert az laktató, gyümölcslével vagy péppel keverve lehet készíteni (paradicsommal is finom) pl. a Milupa 7 gabonás pehely jó már ebben a korban.

  • Zsófi

    2010. március 06. szombat

    Kedves Ági!

    Ismételten a véleményedre vagyok kíváncsi a kicsi táplálásával kapcsolatban. Lányom most 7 hónapos, reggel 6 óra körül ébred, hagyom kúszni, játszani kb. fél órát, utánna kínálom tápszerrel(2-es tápszer), amiből jó ha 100 ml-t elfogad kb fél óra alatt több részletben. 8-negyed9-től alszik úgy másfél órát. Negyed 11-fél 11 körül gyümölcspépet eszik, negyed 2-fél 2 körül főzeléket husivan, majd jön a délutáni alvása szintén másfél óra. Olyan 17 óra tájékán kap tejpépet azt is szereti. Este 8 óra körül kap tápszert, de addigra nagyon fáradt, szintén csak kb. 100ml. fogad el, sokszor elalszik rajta. Cumisüvegből soha nem tudott rendesen inni, nagyon sok levegőt nyel. Több cumisüveget kipróbáltunk, de csak az aventet fogadja el. Gyógytornára járunk mert le vannak tapadva az arc, nyaki, háti izomzata. Jelenleg kb. 7.5 kg., mostanában elég keveset gyarapszik, amúgy boldog, kiegyensúlyozott baba. Éjszaka néha felsír, de kis teával, cumival megnyugtatható. Alul két foga van.
    Szerinted jól van ez így, vagy változtassak valamit az étrendjén? A gyerekorvos szerint nagyon kevés ez a tápszer, de többet nem hajlandó meginni, tömni meg nem vagyok hajlandó.
    Előre is köszönöm a válaszodat.

    Válasz: Teljesen jó ez így. Fél éves kor után sokkal lassabban gyarapodnak a babák, akár hetekig egyáltalán nem, mert sokkal többet mozognak, gyakorlatilag lemozogják, amit megesznek. Aggodalomra semmi ok, teljesen jó, amit így megeszik, nem szabad tömni.

  • Kata

    2010. február 26. péntek

    Szia Ági!10 hónapos kisfiam mostanában nagyon válogatós lett.Amit eddig imádott már egyszerüen kitolja a nyelvével,nagyon jó evő volt eddig.Mindent szeretett,öröm volt nézni ahogy evett.Reggelizni 8 körül szokott,ebéd fél 12-12 utána alvás délután fél 4 uzsi majd szundi.Vacsora fél 8 körül, még tápszer.Valamit rosszul csinálok,kérlek adj tanácsot már nagyon kétségbe vagyok esve.Köszi

    Válasz: Nem csinálsz semmit rosszul, a gyerekek ízlése 6 éves korig változik, ezért vannak olyan időszakok, amikor a korábban kedvelt ételeket egy darabig nem fogadja el. Ha változatosan eteted, sokféle egészséges ételt, főzeléket, gyümölcsöt, húst kap, akkor nem lesz semmi baja. Abba a hibába nem szabad beleesni, hogy csak azokat adod neki, amiket szeret, mert ebből lesz az, hogy 2 éves korára már csak tésztát meg csokit eszik a gyerek. Ezért inkább tedd elé minden nap azt az ételt, amit a család is eszik, egyetek minél többet együtt, és legfeljebb majd ő kiválogatja azokat az ételeket, amiket aktuálisan nem akar megenni, de aztán pár hét után úgyis megeszi majd.

    • H

      2010. november 28. vasárnap

      Szia Ági!

      10,5 hónapos (8,5 kg) kisbabám táplásával kapcsolatban kérném tanácsodat. Egy napunk az alábbiak szerint néz ki:
      8-9 óra között szopi
      10-11 óra között kb 130 mg tejpép
      2-3 óra között kb 250 mg főzelék, tészta, rizs husival
      6 óra körül kb 130 mg gabonás tejpép
      8-9 óra között szopi.

      Kérdésem az lenne, hogy mikor érdemes bevezetni a ‘rendes’ reggelit? Az is kérdésem, hogy elég keveset szopizik, néha úgy érzem, hogy már nem elég a tejmennyiség amit így elfogyaszt. Tápszert már nem szertnék Neki adni, gondolom tehén tejet még ne adjak. Létezik valami megoldás, vagy elég ez a tejmennyiség Neki? Egyelőre nem akarom elhagyni a reggeli szopit pont a tejmennyiség miatt, a rendes reggelit lehet adni szopi után? Mit és mennyit lehet Neki adni?

      Köszönöm előre is!
      H

  • Jázmin

    2010. február 11. csütörtök

    Szia Ági!
    Kislányom 7 hónapos. A problémám az, hogy nem eszi a sósat, csak az édeset. Hiába készítek neki ebédre borsófőzeléket, karfiolt és a társait, semmit sem hajlandó megenni. Azt sem tartom túl jó dolognak, h a főzelékekbe édes gyümölcsöt rakjak, hátha akkor megeszi. Sót milyen mértékben lehet használni? Tésztát mikortól ehet? Illetve olyan tésztát már ehet, ami durum darából készült tojásfehérje felhasználásával?
    Előre is köszönöm. Jázmin.

    Válasz: Tésztát csak 9 hónapos kortól (tojást is csak akkortól lehet). Tojás nélkülit teljes kiőrlésűből 8 hónapos kortól. A babák inkább az édeset kedvelik, mert az anyatej is édeskés. Ezért szokták kezdetben az édes és a sós főzeléket keverni, pl. répa-krumpli, alma-krumpli. 7 hónaposan a borsó és a karfiol még korai, ezeket 8 hónapos kortól lehet, mert puffasztanak. Add neki egyelőre azokat, amiket szeret és kombinálgasd őket, pl. a répa sokféle zöldséggel kombinálható. Először a főzelékben legyen több a répa arányában, aztán fokozatosan csökkentsd a répát és növeld a másik zöldségét, így megszokja az ízét. De ha nem csinálsz semmit, csak egyelőre gyümölcsöt adsz neki inkább, meg azokat a zöldségeket, amiket megeszik, akkor sincs semmi baj, egyszercsak megeszi majd a többit is. Sózni nem szabad, mert így nem szokja meg az ételek természetes ízét. 10 hónapos kortól nagyon keveset már lehet, de inkább kerülni kell.

  • Brigi

    2009. december 02. szerda

    7 hónapos kislányom nem fogadja el egyáltalán az üvegből a tápszert.Kanállal egy keveset bele tudok diktálni, kb 30 ml.Ezért a tízóraira és az uzsonnára gyümölcsös tejpépet adok neki, amit tápszerrel csinálok.Szopizik még, de inkább csak elalvásra és megnyugtatásra használja, nincs egy teljes evésre tejem.Ebédre főzeléket eszik husival.Viszont így nagyon kevés folyadékot iszik és bogyós a széklete, ezért elkezdtem az étkezések után teával/vízzel kínálni, amiből napi szinten kb 1 dl-t iszik meg.Nem tudom mit csinálhatnék, hogy reggelire és vacsorára megigya a tápszert?Az 500ml-től nagyon messze vagyunk!Ciciből alkalmanként sztem 60ml körül szívhat, és kb 4-szer szopizik+éjjel amikor felébred.Még 2-3-szor ébred, bár ebben szerepet játszik a foga is..Elég ez a folyadékmennyiség neki?Változtassak valamit a napirendjén evés szempontjából?Amúgy kiegyensúlyozott baba, 72cm és 9 kg.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Brigi

    Válasz: Nem kell semmin változtatnod, teljesen jól csinálod ezt így.

  • Szilágyi Erika

    2009. november 01. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 18 hónapos, és nagyon-nagyon rossz evő. Még szopizik, de ezen kívül mindent úgy kell beleimátkozni. Amit szivesen megeszik az a paradicsom üresen, és a gyümölcsök, aztán ezzel véget is ér a lista. Nagyon kétségbe esett vagyok, igaz nem sovány,12kg, de megőrülök folyton azon töröm a fejemet mit próbáljak neki adni.
    Kérlek tanácsolj valamit ezzel kapcsolatban. Ja már a béres cseppet is próbálom, hátha meghozza az étvágyát, ezidáig eredménytelen.
    Köszönöm válaszod.
    Erika

    Válasz: Semmi baja a kislányodnak 🙂 Szépen eszi a gyümölcsöket, a paradicsomot, és jó a súlya is, ez nem étvágytalanság, csak válogat, mint minden normális gyerek ebben a korban. megpróbálhatod a kedvenc gyümölcseit keverni valamivel, pl. a paradicsomhoz kicsit rízst adni, vagy krumplit, de első alkalommal csak egészen kicsit, mondjuk 1/4 rész krumpli 3/4 rész paradicsom, aztán ha elfogadja, növelni a mennyiséget. Néha egyen veletek, egyetek együtt ez is meghozza a kedvet a többi ételhez, kér belőle, megkóstol 1-1 falatot stb. De erőltetni semmit sem kell, hiszen jó húsban van.

  • I

    2009. október 28. szerda

    18 hónapos a fiam de az itt felsorolt ételek közűl pl:sonka,sajt. hús kenyér.semmit nem tud lenyelni nemhogy megenni.Még mindíg pépes dolgok.Igaz koraszülött és a három honapos babák étrendjét eszi.Örömmel veszem a Jó tanácsokat köszönöm.

    Válasz: Próbáld meg fokozatosan bevezetni a darabos ételeket. Először érdemes olyanokat adni, amiket nem tud félrenyelni, amik szétolvadnak a szájában, pl. kölesgolyó, bio buláta, ostya. Ezután következhet, hogy a főzelékeket darabosabban adod neki, nem tumixolod, hanem csak félig turmixolod, a többit villával nyomod össze. Ha üvegeset adsz neki, akkor pedig a 10-12 hónapos vagy afeletti ételeket add, mert azokban már eleve kis darabok vannak. Ha ezeket már elfogadja, akkor lehet nagyobb darabokkal próbálkozni.

  • szkafi

    2009. október 21. szerda

    Kedves Ági!
    Szeretném megkérdezni szerinted meddig kell adni a tápszert a babáknak nem igazán tudom mit csináljak elég eltérőek a vélemények .Kisfiam 13 hónapos reggel este tápszert kap cumisüvegből a védőnő szerint kaphatja 3 éves koráig én ezt egy kicsit soknak találom.Ivott már tejet idáig semmi baja nem lett tőle ,most junior italt vettem (Milupa) gondoltam felváltom a reggeli tápszert vele.
    A másik dolog nem hajlandó a cumisüvegen kivűl másból inni …néha elfogadja a csőrős poharat vagy rendes poharat de csak egy -két kortyot iszik igy.
    Reggelizni abszolut nem szokott mert olyan 7 óra felé kel akkor megkapja a tápszert van ,hogy visszaalszik és utánna már tizórai ,hogy szoktassam rá a reggelire?
    Tanácsodat előre is köszönöm

    Válasz:Ha megissza a tejet, elhagyhatod a tápszert. Ha hajnali kelés után visszaalszik, akkor nem az az evés a reggeli, hanem a felébredés utáni, amit te tízórainak hívsz 🙂 A hajnali evés, az hajnali evés, nem reggeli.

  • Timcsi

    2009. október 12. hétfő

    Kedves Ági,

    kisfiam 13-án lesz 9 hónapos és nem mindig kéri már a gyümölcsöt tízóraira. Egy újságban olvastam, hogy ebben a korban még nem ajánlják a teljes kiőrlésű v. barna kenyeret. Én igazság szerint már adtam neki, de nem láttam, hogy gondot okozott volna. Egyébként ugyanolyan szívesen majszolja a sima kiflit, mint a rozs vagy teljeskiőrlésű kenyeret. Én a terhesség alatt cukorbeteg voltam és diétáznom kellett, rettegek, nehogy gondok legyenek nála esetleg emiatt.

    Köszönöm válaszodat előre is.

    Válasz: Nyugodtan adhatod a teljes kiőrlésű kenyeret, én meg pont úgy tudom, hogy a fehér kenyeret ne adjuk és a teljes kiőrlésűt igen, a szakirodalomban is mindenhol ezt ajánlják.

  • Liza

    2009. október 09. péntek

    Szia Ági!
    Egy barátnőmnek most hat hónapos a babája. Van egy ismerőse, aki már most csokit ad a szájába szegény babának. Nincs foga, nem tudja rágni, csak nyalogatja.Nem túl korai még a csoki?????? Nem tudom,hogy igazam van-e, ezért kérdezlek először téged,hogy szóljak-e a barátnőmnek,hogy máskor ne engedje! Nekem még sajna nincs babám (remélem hogy nem sokára lesz) de én még nem láttam babákat csokit enni!
    Válaszodat előre is köszönöm!További szép napot!

    Válasz: A csoki egyáltalán nem ajánlott gyerekeknek. 6 hónaposan meg végképp nem! Ilyenkor még éppen csak gyümölcs és zöldség pépekkel ismerkednek a babák, de túlnyomó részben még az anyatej (vagy tápszer) a legfontosabb ételük. A csoki ráadásul teljesen felesleges is, de ami a lényeg, hogy rengeteg mesterséges anyagot tartalmaz, ami allergiát válthat ki a gyerekeknél, ahogy maga a csoki tejtartalma is. Szóval jobb, ha inkább nem engedi!

  • Sz.Ági

    2009. szeptember 29. kedd

    Kedves Ági!

    A kislányom a hétvégén lesz 9 honapos.A napi étkezése igy néz ki:reggeli:pép-de abbol is csak jobb napokon eszik meg 200-t,ebédre én főzök neki,főzit kap vmilyen husival,uzsi általában gyümölcs,és a vacsora a tápszer,de abbol is csak jobb napokon eszik meg 200-220-t.Az étkezések között,de főleg ebéd után kap nasit.Már sok féle képpen probáltam többet bele csempészni a pocakjába,de nem lehet becsapni.(a tápszert csak este hajlando elfogadni)Nem kell neki.Ez baj?Lesz vmi következménye?
    Szeretném feldobni az étkezéseit.Miket adhatok neki reggelire,ebédre ill. nasiként?
    Nagyon hálás lennék egy bővebb listáért!Előre is köszönöm!
    Ági

    Válasz: Nasira nincs szükség ebben a korban (és később sem). Reggelire adhatsz teljes kiőrlésű kenyeret vajjal, sajttal, főtt tojás sárgájával, túróval, padlizsánkrémmel, paradicsommal, ebédre főzelékeket, tízóraira/uzsonnára gyümölcsöket, gabonapépet (Milupa) gyümölcslével, paradicsomlével keverve, teljes kiőrlésű babapiskótát, kölesgolyót és más puffasztott gabonákat, gyümölcsrízst. Léteznek ízesített tápszerek is (epres, banános, vaníliás, DM-ben kaphatók) ilyet is adhatsz már neki. Főzési ötleteket, recepteket az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvben is találhatsz: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • Ágica

    2009. szeptember 18. péntek

    Szia Ági!
    10 hónapos babám napi étkezése így alakul:
    6 körül kel és követeli a tápit (nem hiszem, hogy bíbelődne a kanalas, darabos reggelivel, nagyon mohón eszi a tápszert),, ezután pelenkacsere, visszaalszik. Általában 1/2 9-9 körül ébred, fél 10-kor tízóraira gyümölcsöt eszik, álatában 12 és fél kettő között újra alszik, ébredéskor ebéd (főzelék hússal vagy tojássárgával vagy sajttal), uzsonnára tejpép olyan 5 óra körül, 8-kor fürdünk, utána tápszer 240 ml.
    A kérdésem az , hogy jó-e ez így. Ugyanis mostanában hajnali 5 körül már ébred, és követeli a kaját. A védőnő szerint még külön vacsit is adjak neki főzelék formájában olyan 7 óra körül, majd a fürdés után maradjon a tápszer.
    Neked erről mi a véleményed? Nem lesz az így sok? A reggelit hogyan próbáljam kiváltani?
    Egyébként egy nagyon szépen gyarapodó kis hölgyről van szó. Most 9,9 kg, és 77 cm.
    Köszönöm előre is.
    Ági

    Válasz: A hajnali étkezés még nem a reggeli, az a hajnali étkezés, ami 1-1,5 éves korig meg szokott maradni tej formájában, ezt nem kell kiváltani (csak felébredne tőle és nem tudna visszaaludni) Az esti étkezéssel kapcsolatban a védőnőnek igaza van, nyugodtan adhatsz már darabos ételt vacsorára, lefekvés előtt pedig ehet tápszert (persze ez már nem lesz teljes adag, hanem csak kevesebb)

  • szilvia

    2009. szeptember 04. péntek

    Ircsó és Ági!
    ez az a dolog ami nekem sem világos!És nagyon várom a választ Ircsó kérdésére!
    Üdv

  • ircsó

    2009. szeptember 02. szerda

    Köszi a választ, de egy nem világos. Ha reggeli után adjak tízórait, akkor mikor kapjon ebédet? tudod, mi kb.10 fele reggelizünk.

    köszi

    Válasz: Ha 10-kor reggeliztek, akkor 13 felé kaphat ebédet. A tízórai nem kötelező, a főétkezés mindig fontosabb.

  • ircsó

    2009. szeptember 01. kedd

    Szia Ági!

    Egy kicsit dilemmában vagyok kislányom étkezésével. Légy szí írd meg a véleményedet, tanácsodat!

    lassan másfél éves kislányom még szopizik(reggel, este). Kb. 9 között ébred fel és szopikázik. Szerintem elég sokat szív ki( intenzív szívásnál 50-60 kortyot számoltam és még utána hallom tovább nyel). 10 körül kerülünk a konyhába( mire felöltözünk, megmosakszunk stb.) Eddig reggelit adtam neki, de pár falatot eszik csak( gondolom a tejtől nem annyira éhes. kb.12-13 körül ebédelünk(imádja a leveseket). Délután nassol( gyümölcs, joghurt, túrórúdi,keksz stb.). 7-8 fele tejpép vacsorára és lefekvés előtt szintén cici( itt is sokat szív ki)

    Kérdésem.

    Jól csinálom így vagy a reggeli helyett inkább tízórait adjak neki(gyümölcs, joghurt stb.) , mert az nekünk kimarad. Melyik fontosabb?

    vacsira inkább ne tejpépet, hanem inkább darabos ételt adjak( tojás, melegszendvics, hideg kaja stb.)?

    Tehén tejet kell már adnom vagy míg szopik addig mellőzhetem vagy egy idő után már fontos a gyereknek?
    Te mit csinálnál másképp mint én?

    Köszi.Ircsó

    Válasz: A főétkezés mindig fontosabb. Viszont, ebben a korban az alvás és az evések időpontja miatt nem kell kivárni az evések között a 3-4 órát, reggeli után 2 órával nyugodtan adhatsz neki tízórait.
    Vacsorára már adhatsz „rendes” ételeket, a tejpép nem ilyen nagylányoknak való 🙂

    Amíg szopik nem kell a tehéntej, elég a tejtermék, amiket étkezésekkor kap. Ha elmarad a szopi, utána se kötelező a tehéntej, ha eszik elég hüvelyest, húst és tejterméket.

  • szilvia

    2009. augusztus 30. vasárnap

    9 hónapos a kisfiam,reggel és este még szopik,bár már vacsorázik is és csak fürdés után van szopi.Reggel 6 és 7 között szokott ébredni,majd szopik és visszaalszik.A következő ébredés 9-10 között van és akkor van az első étkezése.Hogyan vezessembe a reggelit?Szükségszerü egyáltalán vagy várjam meg mig ő kéri?

    Válasz: Ő magától nem fogja kérni a reggelit, ezt ne várd. A hajnali szopi maradjon, hiszen az még az éjszaka része, ez általában 1 éves korig (néha még kicsit tovább is) megmarad, a reggeli viszont a nap első étkezése, ami nála reggel 9-kor van, amikor felébred.

  • Zita

    2009. augusztus 27. csütörtök

    Még egy kérdésem lenne. Túró rudinak a túró részét az én kislányom már eszi. Minden nap egyet. Kérdésem, hogy nem sok-e ez, és hogy a csoki részét mikortól lehet neki adni?

    Válasz: 2 éves kor előtt nem javasolt a csoki, mert koffein van benne.

  • Zita

    2009. augusztus 23. vasárnap

    Pont ugyanez a kérdés merült fel bennem a tejfellel kapcsolatban. És igazából a tojással kapcsolatban is. 9 hónaposan már adhatom a babámnak a tojást minden formában? Nem úgy van, hogy 10 hónapostól sárgája, 1 évestől fehérje is mehet? Csak mert én már szívesen kiváltanám a reggeli tápszert darabos ennivalókkal, de eddig csak vajaskenyérkockákat mertem adni reszelt sajttal., vagy gyümölcsös túrót, vagy gyümölcsös joghurtot csinálok neki, de a tojással sok mindent lehetne variálni. Pont ma vagyunk 9 hónaposak, így nagyon várom a válaszod.

    Válasz: Ha nincs allergiára való hajlama, akkor 9 hónapos kortól minden formában adható (csak nyersen nem)

  • Marsi Erika

    2009. augusztus 23. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nem látok tisztán azzal kapcsolatba hogy tejfölt mikortól lehet adni. A baba szakács
    könyvbe azt írod 1 éves kortól, de javasoltál olyan recepteket 8 hónapos kortól ami tejföllel készül( pl : tejfeles túró) vagy 10 hónapos kortól a rakottkarfiolt. Köszönöm segítségedet. Erika.

    Válasz: 8 hónapos kortól adhatod.

  • kata

    2009. április 22. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hónapos múlt, reggelire és estére még tápszert adok neki. A gyerekorvos azt mondja, hogy 1 éves koráig ez maradjon így. Te hogy gondolod?
    Másik kérdésem pedig az, hogy majdnem 8 kiló a legény és 70 cm, tehát teljesen rendben van, de az utolsó méréshez képest nem hízott annyit, ami elővan írva. Szerintem ez azért lehet, mert már mászik, rengeteget mozog, így ledolgozza. A gyerekorvos azt mondja, nézzük meg legközelebb, mert ha megint nem hízik annyit, akkor lehet annak vmi oka. Ha ez így van, szerinted mi állhat a háttérben?
    Amúgy teljesen jó baba, nincs semmi feltűnő változás v bármi hasonló nála, csak szeretném tudni, hogy szakmailag mi állhat esetleg fent.

    Köszönöm válaszodat!
    Kata

    Válasz: Azt szokták javasolni, hogy reggel és este maradjon a tápszer, de ettől még ehet mást is reggel meg este, csak hozzá tápszert iszik 1 éves korig.
    A hízás fél éves kor után lelassul, időlegesen szinte teljesen le szokott állni, ez így normális, különösen, ha az első időszakban jól hízott a baba, mivel most „ledolgozza”, amit megeszik, illetve a zöldségek- gyümölcsök korántsem olyan laktatóak az első időben, amíg nincs annyi szénhidrát a főzelékben.
    Aggódni felesleges tehát a lassú hízás miatt, gyakran szokott vashiány fennállni, de az többnyire étvágytalansággal is jár.

  • Tóth Lászlóné

    2009. április 16. csütörtök

    21 hónapos kisfiam reggel általában 6 órakor kel, ilyenkor tápszert adok neki – tej helyett -, és 8,30 körül szoktunk együtt reggelizni. Én sajnos elég egyoldalúan táplálkozom, de azért szeretném, ha kisfiam nem ezt szokná meg. Általában vajas zsemlét, májkrémet, tojásrántottát, lvagy ekváros kenyeret eszünk, a rántottát nagyon szereti. Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen egyéb reggelifélékkel lehetne változatosabbá tenni a kicsi étrendjét, hogy vitaminokban is gazdagabb legyen.
    Köszönettel: Tóthné Zsuzsa

    Válasz: Néhány ötlet: Tejfeles túró, túrókrém, körözött, gabonafélék (kukoricapehely tejjel, babamüzli tejjel), sajtkrém, méz…

  • Gabriella

    2009. április 02. csütörtök

    9 hónapos a kisfiam.6 hónapos koráig csak anyatejet kapott.Ekkor kezdtük meg a hozzátáplálást.Most ott tartunk,hogy nappal már egyáltalán nem szopizik,csak éjszaka.
    Reggelire 100ml körüli tápszert kap,(többet nem tudok belediktálni).10 óra körül kap egy kis gyümölcsöt,gyümölcspépet,ebédre főzeléket,vagy zöldségeket husival, 4 óra körül gabonapépet,és este fürdés után megint csak tápszert,amin elalszik,úgyhogy csak max.200 ml-t iszik meg.Most szeretném elhagyni az éjszakai szoptatást,mert lehet,hogy ezért nem akar eleget enni reggel,és ezért kel fel gyakran éjszaka (2-3 óránként).Az étkezések között teát ,higított gyümölcslét iszik.
    A kérdésem az lenne,hogy jól csinálom e így,vagy más sorrendet javasolsz az ételek adásánál?A tápszerből viszont szerintem többet kellene adnom(azt olvastam,hogy ebben a korban kb.500-600ml tápszert kellene adni).Mi lenne az ideális nekünk,hogy mindent megkapjon,de mégse etessem túl?
    Előre is köszönöm,várom a tanácsokat…..

    Válasz: Jól csinálod. Nem kell erőltetni a sok tápszert, igyon annyit, amennyi jólesik neki, ezek csak ajánlott értékek, de egyénenként változó lehet.

  • győri péterné

    2009. január 24. szombat

    1 éves a kisfiam,reggel és este tápszert adok neki 600 ml.Nap5közben szinte semmit sem eszik főzeléket egyáltalán nem,gyümölcsöt sem már ha közelítek a kanállal elcsapja a kezem.Hol rontom el?Nem kell már ennyi tápszert adnom esetleg???

    Válasz: Ebben a korban akár 1, liter tápszert is meg tud enni a baba. Ha csak tápszert eszik, akkor a 600ml ebben a korban kevésnek számít. Próbáld meg, mi történik, ha önállóan eheti, csipegetheti az ételeket, sok baba ennyi idősen már nem szereti a kanalat, szívesebben csipegeti az ételeket kézzel.

  • Kriszti

    2009. január 21. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam most múlt 8 hónapos, már kb. 3-4 hete csak reggel és este kap tápszert. Az lenne a kérdésem, hogy ez maradhat-e így 1 éves koráig, vagy lassan kezdjem el a vacsorát majd a reggelit is kiváltani? Ha igen, akkor a napi 500 ml tápszert mikor adjam neki?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Kriszti

    Válasz: Egyelőre jó ez így, idővel elkezdheted a reggelit is kiváltani (10 hónapos kor körül általában, de nincs erre szabály)

  • Bende Babi

    2008. december 11. csütörtök

    9 honapos a kislanyom de reggelire mikor megebred igenyeli a tapszert, ezert mindig tizoraira kap gyumolcspepet gabonaporral(Nestle). Ahoz hogy atterjunk a reggelire szukseges elhagynunk a tapszert? Naponta 3x kap meg tapszert (kb 750 ml az ossz) ebben a korban mar kellene csokketsem?

    Válasz: Ha szeretnéd bevezetni a reggelit, akkor reggel adj neki reggelit és utána kínáld meg tápszerrel, elvileg ebben a korban már csak 1-2szer kell a tápszer napközben, de az ő étvágyától is függ, hogy mennyit kér még.

Comment navigation