Bababarát világ

Tegnap egy egészen lehetetlennek tűnő akcióra vállalkoztam: megpróbáltam két gyerekkel, babakocsival felküzdeni magam kis városunk okmányirodájába, ami természetesen az emeleten van és legalább 20 lépcsőn kell felmenni. Ismerős a helyzet? Egy olyan világban élünk kedves anyukák, sorstársaim, ahol ha reklamálni mernél, hogy miért nem lehet átjutni babakocsival a Kálvin tér egyik oldaláról a másikra (sehol egy mozgólépcső), akkor mindenki széttárja a kezét, hogy „Hát erre aztán már igazán nincs pénz”. Mit nekünk népességfogyás és felnövekvő új nemzedékek! No, de ez a cikk nem a sírásról szól.

 Bababarát világDe nem ám! Nem akarok most hosszasan arról papolni, milyen nehéz akár egy étterembe is beülni gyerekkel (ha van etetőszék, akkor az már nagy luxusnak számít), megtenni néhány metrómegállót (két gyerekkel egyedül szinte kamikáze akciónak tűnhet), neadjisten elmenni postára, bankba, önkormányzathoz és a többi. Bevásárolni legalább rendesen lehet velük, legalábbis a nagy hipermarketekben már tesznek ki babahordozós bevásárlókocsikat és itt-ott működik gyerekmegőrző is. Az azonban már nehezen feldolgozható, hogy a kisautóra szerelt bevásárlókocsikkal csak a pénztárig lehet menni (és akkor ott végig kell hallgatni egy 10 perces hisztit, hogy miért kell kiszállni belőle, plusz cipelheted kézben a csomagokat, a harmadik kezeddel meg terelgetheted a gyerekeket.

Najó: sírás vége, jöjjenek a pozitív gondolatok! Ha egy hely valóban bababarát és elterjed róla, akkor a kismamák kedvencévé válik. Lásd IKEA , ahol van játszóház, csúszda, ingyen bébiétel, sok(!) etetőszék, pelenkázóhelyiség. És igen: még bilizni is rendesen lehet!

Ha tornázni vágynál, akkor a nagyobb budapesti fitnessközpontokban már megoldott az ingyenes gyermekfelügyelet, sőt most már a külvárosra is átterjedt a megoldás, hiszen itt nálunk a főváros szélén is a fitnessbérlet mellé ajándékba beviheted a gyerkőcöt a közeli játszóházba. Ha nem akarod kölcsönadni a babát, amíg edzel, akkor mehettek együtt is, baba-mama tornára már elég sok helyen van lehetőség. Csakhogy a gyerkőcök hamar megnőnek, egy örökmozgó 9-10 hónapos már nem fogja bírni, hogy 1 órán át hasizomgyakorlatokat végezz vele. Ilyenkor jöhet jól a totyogókkal közösen végezhető torna vagy jóga, amit viszont csak egy helyen találtam Budapesten, ide 2 éves korig lehet menni. Ha tudtok még ilyet, feltétlenül írjátok meg a hozzászólások között!
Hasonló lehetőségek egyébként Miskolcon is vannak.

A tanulás sarkalatos pontja a kismamalétnek, mert valahogy vissza kéne majd menni dolgozni, éppen ezért fontos a nyelvtanulás. Erre a nyelviskolák is rájöttek, mert már egyre többen kínálnak gyermekmegőrzést arra az időre, és jobb helyeken nem néznek ki a csoportból, ha közben szoptatnod vagy altatnod kell. Igen, tudjuk ez nehezebb módja az angoltanulásnak, mint kölcsönadni a gyerkőcöt a nagymamának arra az időre, de hát ráérő anyukája-anyósa nem sokunknak van kéznél.
Vannak olyan felsőoktatási intézmények, amik már számítanak a kismamákra, ahol van gyermekmegőrzés az órák alatt, szoptató és pelenkázóhelyiség, de egyelőre még csak Gyöngyösön és Pécsett gondolták úgy, hogy ilyesmire szükség lehet.

Ahogy most így végignézek a bababarát szolgáltatások piacán, azt veszem észre, hogy leginkább ott számíthatunk bababarát megoldásokra, ahol fizetünk is érte: bevásárlásnál (de persze nem a sarki kisboltban, hanem a nagyáruházakban), nyaralásnál (ahol a több tízezer Forintos út mellé „befér” még, hogy kiságyat is tegyenek a szobába), drágább kirándulóhelyeken (állatkert stb.), benzinkutakon.

A gond az, hogy bárhová is szeretnél menni, el kell odáig jutni és hát a közlekedés babával, babakocsival, több gyerekkel nem egyszerű, pláne vidéken, ahol a magas Volánbuszra kell feltuszakolni a kocsit, de Pesten sem egyszeregy, mert itt meg aluljárók és mozgólépcsők nehezítik az anyukák dolgát.

Ráadásul még attrocitások is érik a kismamákat, például nem szabad nagy táskával bemenni a hipermarketbe, sőt a METRO áruházba egyáltalán nem lehet gyereket bevinni (még babát kenguruban sem!), azzal az indokkal, hogy a parkolóban targoncák közlekednek és elüthetik a gyereket (!)
És azt tudtad, hogy nem mehetsz be babával a magyar mozikba? Pedig nekik jó lehetőség lenne a délelőtt kongó termeket kismamákkal feltölteni, de valahogy ők mégsem látnak ebben akkora bizniszt.

És Te? Mennyire látod fontosnak, hogy legyenek bababarát szolgáltatások? Meséld el nekünk kellemes és kellemetlen tapasztalataidat a témáról!

10 Comments

  • Zsuzsanna

    2008. május 25. vasárnap

    Sziasztok!

    Sajnos a bababarát dolgokról nekem most kellemetlen tapasztalatom van. Most jöttünk haza Mátrafüredről. A Feketerigó Panzióba szálltunk meg.4 ágyas szobát vettünk ki, ahol 4-en plusz az 1 éves kislányunkkal szálltunk meg. Az interneten is és a telefonos felvilágosításnál is a 4 ágyas szobaárat mondták. Kérdésünkre, hogy a pici után kell-e fizetni nemmel válaszoltak. Először azt mondták lesz kiságy. Végül az se lett. Így köztünk aludt a kislányom végig és a legvégén még utána is kellett szállásdíjat fizetnünk. Plusz olyan kedvességbe volt részünk, hogy a tulaj szerint egy 1 éves többe kerül, mint egy nyugdíjas, mert összekeni zsírral a falat, 8-szor kell felkelni hozzá. Sok vizet fogyaszt. Persze amennyire a kis mosdóba meg tudtuk fürdetni.Úgy látszik nem igazán szerette a gyerekeket. Úgyhogy keserű szájízzel távoztunk a szép nyaralás után.Ja és a számla sem egyezik.Mit lehet tenni? Zsuzsanna

  • Éva

    2008. május 25. vasárnap

    Nálunk kb. 10 lépcsőn kell felcaplatni, ha a földszintre (!), a lifthez el akarok jutni. Persze látszólag akadálymentesített a lépcső, hiszen van egy rámpa, de az keskeny, meredek, csúszik, és csak úgy lehet feltolni a kocsit, ha mellette mész, ami nem könnyű.
    Az emberek nálunk, Debrecenben viszont általában segítőkészek: gyakran maguktól ajánlják fel, hogy segítenek.

  • Anita

    2008. május 24. szombat

    Kedves Ágnes,

    olvasva leveledet ill kérésed szerint ajánlani szeretnék még egy jóga stúdiót, ahol van babás-mamás óra. Ide járok az egyéves fiammal, és nagyon élvezzük – semmi érdekem nem fűződik a helyhez, egyszerűen csak szívesen ajánlok jó helyeket.

    http://www.jogastudio.hu

    Üdvözlettel, ANita

  • Hajni

    2008. május 23. péntek

    A 69-es villamos is olyan,hogy ha egy kicsit nagyobb a babakocsid nem is tudsz felszállni,mert annyira keskeny a korlátok között a hely,és még a kismamák vegyenek 8000ft-ért bérletet.Egyszer nem kaptam jegyet,és mondtam az ellenőrnek,hogy adjon ő mert nálunk nem lehet a környéken kapni,azt mondta vegyek bérletet.
    Na erre begurultam,és mondtam neki,hogy ha majd minden akadálymentes lesz előttünk,akkor veszek.

  • Cobold

    2008. május 23. péntek

    A Kondorosi uszoda tornatermében is van minden hétköznap baba-mama torna (10-11, pénteken9-10), ahova egész piciktől kezdve még ovisok is bőven jöhetnek. A gyerekek ott rohangálnak az anyák között. Két nap, kedden és csütörtökön a torna után a kicsiknek is van torna.

  • Ági

    2008. május 23. péntek

    csak annyit, hogy a Metro áruházba be lehet vinni kisbabát. mi a hordozót rátesszük a bevásárlókosárra, és nem szólnak érte.

  • milkamazsi

    2008. május 23. péntek

    Sziasztok!
    Itt a IX. kerület, Gyáli úti METRO áruházban be lehet vinni a gyerkőcöt, még babakocsival is! Legalábbis ránk még egyszer sem szóltak ránk. Még akkor sem, ha külön bevásárlókocsit nem is tudtam tolni, hanem a babakocsira erősített szatyorba pakoltam a polcokról.
    Ugyan ez igaz a LIDL-re is, ahol szintén nincs bevásárlókosár csak kocsi, ami ugye babakocsi mellett elképzelhetetlen.

    A közlekedésről csak annyit, hogy a metróban lévő hosszú mozgólépcsők miatt nagyon meg kell gondolni mikor, hová, hogyan akarunk eljutni. De mióta minden mozgólépcső tetején állnak ellenőrök, azóta még veszélyesebb, mert feltorlódnak az emberek. Nyolc hós kislányommal inkább elindulok kenguruval ha a városba kell menni, akkor legalább a helyet átadják a metrón. Ha babakocsival utazunk, még arra sem képesek az emberek, hogy a nem nyíló ajtóknál helyet adjanak. A lépcsőn való cipelésről ne is beszéljünk. Aki segíteni akar, az az esetek 90%-ban nő és 70 év feletti.
    De ez sem sirám, egyelőre még magam is elbírom a gyereket.

    Eszti

  • Szilvi

    2008. május 23. péntek

    Sziasztok!

    Babás jóga témában nagyon tudom ajánlani a Padma Jógastúdiót, Zuglóban az Őrs Vezér tere közelében:
    6. héttől a 8. hónapig, 8-24 hónap közötti babáknak és bölcsis jóga 4 éves korig.
    Igényes hely, színvonalas órák, képzett oktatókkal.
    És Ringató foglalkozás is van!!! 🙂

    (Én a kismamajógára jártam, azóta sajnos távolabb költöztünk, ezért a babával már nehézkesebbb eljutnom….)

    Szívből ajánlom mindenkinek!

    Szilvi

  • Szigami

    2008. május 23. péntek

    Szia!

    Én egyes hipermarketekben a wc-vel egy helyiségben lévő pelenkázókat „bírtam” nagyon annak idején… Na jó, tudom, a semminél jobb, ne legyünk telhetetlenek, örüljünk, hogy valahová be tudunk kuporogni szoptatni, de azért akkor is… Mi, felnőttek sem a wc-ben eszünk, akkor a pici babáknak ugyan miért kellene?

    Egyébként nagyon tetszik a weboldalad, nemrég találtam rá, de fogok jönni rendszeresen!

    Üdv, Ami

  • MM

    2008. május 23. péntek

    Sziasztok!
    Nagyon tudom ajánlani a Szurja Központban Kiss Kriszti által tartott baba-mama jógát. Már hathetes kortól lehet vinni a piciket, és egészen másfél éves korig hancúrozhatnak (2 csoportban)! Nagyon jó a hangulat, és a babák imádják 🙂
    (Hasonló jókat tudok mondani a kismamjógáról is, nekem nagyon sokat segitett a szülésnél)
    Itt találjátok az órarendet: http://www.szurja.hu
    Jó szórakozást,
    Melinda