Létezik-e tökéletes babakocsi?

Megdöbbentő árubőséget tapasztalhat az a várandós kismama, aki nekivág a bababoltoknak, hogy megvásárolja a kelengye egyik legnagyobb befektetését: a babakocsit. Vannak egyszerű sportkocsik pár ezer Forintért és sokfunkciós csudajárgányok több százezerért. De vajon milyen babakocsit éri meg venni? És elég-e egy babakocsi, amíg ki nem növi a gyerek?

Létezik-e tökéletes babakocsi?A babakocsivásárlás legfontosabb része az, hogy tisztázzuk céljainkat: mire szeretnénk használni a babakocsit, milyen terveink vannak vele? Aztán fontos számításba venni körülményeinket is. Hol lakunk? TervezünkFog-e a kertben aludni a baba, fogunk-e vele sokat kirándulni? Vagy éppen egy emeletes ház tetején lakunk, és a szűk liftbe nem fér be egy testesebb kocsi? Szoktunk-e autózni? Tervezünk-e nyaralást? Az sem mindegy, hogy télen vagy nyáron születik a baba, hiszen egy téli babának fontosabb a vastagabb mélykocsi, míg egy nyári babának az is elegendő, ha egy 180 fokig ledönthető két- vagy háromfunkciós kocsit választunk.

Nagy súllyal esnek latba babakocsiválasztásnál a személyes szempontok is. Milyen programjaink lesznek a babával, amíg igazán kicsi? Ha sokat járunk tömegközlekedéssel, érdemes könnyebb kocsit választani, egy testesebb mélykocsi, amit csak segítséggel tudunk feltenni a buszra, szóba sem jöhet. Sőt, a legpraktikusabb megoldás ilyenkor egy kenguru vagy hordozókendő, amíg kicsi a baba, amikor pedig már ülni tud, egy egészen kicsi esernyőkocsit érdemes beszerezni.

Lakótelepen, társasházakban nagy probléma szokott lenni, hogy szűk a lift, vagy nincs lift és kézben kell felcipelni a hatalmas babakocsit a negyedikre (neadjisten a nyolcadikra :o)) Ilyenkor érdemes szétszedhetős vagy ultrakönnyű babakocsit választani. Az „ultrakönnyű” jelzővel hirdetett babakocsikat érdemes alaposan megnézni, mielőtt megvásárolnánk, mert léteznek 5-6 kilós példányok is, de a 10-12 kilós sem ritka közöttük.

Ha sokat utaztok autóval, érdemes kicsire összecsukható kocsit választani. Már a vízszintesig dönthető kocsik közül is létezik esernyőre csukható. Amíg kicsi a baba, addig praktikusak a 3-az-egyben babakocsik, vagy másnéven travel systemek, amikhez a babakocsira tehető hordozó is tartozik, így ha a baba elalszik az autóban, egyszerűen feltehetjük hordozóstól együtt a babakocsira. Ne feledjük azonban, hogy ez a praktikusnak tűnő megoldás nagyjából addig működik, amíg nem ül fel a baba, utána ugyanis már nem fogja szeretni a félig fekvő helyzetet a hordozóban.

Ha már nagyobb a baba, autózáshoz, nyaraláshoz, amikor nem sok minden fér el a kocsiban, válaszhatjuk az egészen kicsire, akár hátizsák méretűre öszecsukható kocsikat is (pl. a youppala gyárt ilyet), amiket akár állandóan a kocsiban tarthatunk és elővehetünk, amikor szükséges. Ezeknek nagy hátránya, hogy csak rövidtávon kényelmesek a babának, hosszas alvásra nem igazán alkalmasak, hacsak nem lehet a háttámláját legalább 150 fokig dönteni.

Egy kocsi mindenekfelett? Nagy szerencse kell hozzá, hogy egyetlen, a terhesség alatt megvásárolt kocsival kihúzzuk a babakocsis korszak végéig. Persze ha olyan szerencsések vagytok, hogy a babakocsi csak a közértbe szaladni kell, nem akartok vele buszozni vagy autóban cipelni, akkor egy jól átalakítható babakocsi végig elég lehet, de gyakoribb, hogy 1 éves kor körül váltani kell egy kisebb, sportkocsira.

Meddig kell a babakocsi? Babakocsira nagyjából másfél éves korig mindenképpen szükség lesz, ameddig a baba nem tud elég stabilan járni, de még utána is előfordulhat, hogy a sétában elfárad, hogy egy hosszabb kiránduláshoz szükség lesz rá, de sokan arra is használják, hogy a közértben leszereljék mindent szétpakoló csemetéjüket.

Fontos funkciók A babakocsik manapság már rengeteg funkcióval bírnak, nehéz eldönteni, hogy ezek közül melyiket válasszuk és melyik lesz teljesen lényegtelen. A babakocsira szerelhető pohártatós tálca nélkül pl. vígan felnőhet a gyerek, de az átfordítható tolókar például nagyon jól jöhet napsütésben, amikor a baba szemébe süt a nap és ezért sírdogál. Esővédő nélkül is túl lehet élni az őszt (mi 3 év alatt egyszer használtuk), és lábzsák nélkül a telet (hiszen egy takaróvan ugyanezt a célt érjük el), viszont a bolygósítható, de ki is merevíthető kerekek és a fékek nélkül a mai göröngyös járdaviszonyok mellett nehéz boldogulni.
Érdemes azt is megnézni, mennyire dönthető a kocsi háttámlája. Az újszülötteknek kell a 180 fokig dönthető ülés, és csak nagyjából fél éves kortól lehet a 150 fokig dönthetőt használni. A hordozót fél éves kor előtt csak rövid távon használjuk, érdemes inkább olyan kocsit választani, amire rászerelhető mózeskosár van, és ebből is lehet már olyat kapni, ami autóban rögzíthető.

Speciális igények Felmerülhetnek a babakocsi-vásárlás kapcsán egészen speciális igények is. Léteznek pl. olyan babakocsik, amikkel kocogni lehet járni (!), de érdekes kérdés az ikerkocsi és a hármasiker kocsi kiválasztása is. Kis korkülönbséggel született testvéreknél jöhet jól a testvérkocsi, hiába tud már a nagyobb tesó járni, szívesen furikázik majd kettesben a tesóval.

Igazán sokfunkciós kocsikat leginkább a középáras kategóriában 40-100 ezer Forint között találhatunk. Óvatosnak kell lenni a sok részből álló, méregdrága egymással kombinálhatós részekből álló kocsikkal, ezek ugyan praktikusnak tűnhetnek elsőre, de általában a legtöbb részét csak egészen rövid ideig használjuk majd. Persze jön még majd második, harmadik gyerek is ;o)

2 Comments

  • Szabó Alexandra

    2011. április 26. kedd

    Szia KEdves Ági!
    Szeretnék érdeklődni hogy van egy kis fiam 14 hónapos,és valószinű jön a kistesó :), köztük 22 hónap lesz.Kisfiam szeret babakocsizni,és abban aludni is. De azt szeretném megkérdezni hogy szerinted vegyek e testvérbabakocsi,szükségünk lesz e rá?NEm gazán tudom hogy ő milyen lesz 22 hónaposna.Illetve a testvérfeléppőt nem tudom ,kicsit tartok tőle,hogy nem fog ott maradni,illetve leugrik róla….!azért gondoltam testvér babakocsira.Mi a vélemyényed?? Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 06. péntek

      Nekem 20 hónapos volt a nagy, amikor született a kicsi, nem sokat használtuk a testvérkocsit, mert idővel a nagy már mindig kismotorral akart sétálni, viszont olyan helyzetekben, amikor kirándulni mész, vagy hosszabban mászkálsz a gyerekekkel, nagyon praktikus tud lenni.