7 aggódnivaló a terhesség alatt

„Furcsa folyásom van”, „2000 a méhszáj értékem”, „Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

976 Comments

Comment navigation

 • Gabriella

  2019. május 06. hétfő

  Szép napot kívánok jelenleg 21hetes kismama vagyok a 12hetes ultrahangon mindent rendben találtak viszont a 18 hetes ultrahangon egy 2.8mm es cpc cisztat es echodens beleket voltam genetikai tanácsadóba ahol 2-2% kockázatot számítottak ki kromoszóma rendeleneseg re jovoheten szerdara kaptam időpontot amniocentézisre mivel javasolták. Nagyon agodom mennyi lehet az esélye hogy beteg a babám minden más rendben volt csak ez a kettő nem 25 éves vagyok ket egészséges gyermekem van. Köszönöm előre is a választ 🙂

  • Vida Ágnes

   2019. május 17. péntek

   Ezek alapján nem lehet pontosan megmondani, de mivel még fiatal vagy és már van két egészséges gyermeked, a tünetek alapján minimális az esélye, hogy bármi baj legyen.

  • Beata

   2021. július 16. péntek

   Jo napot kivanok.Het hetes terhes vagyok.A hugyholyagommal evekig kezeltek,mert vissza tero felfazasi tuneteim,veres vizeletig fajultak.Nemreg fejeztem be egy hat hetes kúrát egy cystistat nevu gyogyszerrel,amit a vizholyagba fevskendeznek.Sajnos keves javulast tapasztaltam,ezenkivul evek ota tarto vissza terő gombas fertozesekkel kuzdok.Mindezt azert irtam le,mert feltem a babát,mivel nogyogyaszom csupan kremet irt a gombara,kenegessem ha viszket,hugyholyagomra pedig egy Urisan nevu tabletat,ami medveszolo kivonatot tartalmazz,de nagyon gyenge.Mit javasolna?A hugyholyagomba cisztakat talaltak,allitolag attol jon a fajdalom is.

   • Vida Ágnes

    2021. július 25. vasárnap

    Terhesség alatt csak olyan szereket adnak az orvosok az ilyen problémákra, amik sem az anyára sem a babára nem veszélyesek, kövesd az orvosod utasításait és minden rendben lesz.

 • Yvette

  2019. április 30. kedd

  Üdv kedves Ágnes!

  13 hetes terhes vagyok, és ma kedvem támadt kertészkedni kicsit! Kapálás,gazolás,de igyekeztem óvatosan, odafigyelve csinálni! Lehet baja a babának emiatt? Kis pihenés után érzem a derekam,de mást nem!

 • Eszter

  2019. április 20. szombat

  Kedves Ágnes!

  5 hetes terhes vagyok és tegnap sajnos nagyon megijedtem , és bele nyílalt a méhem egy pillanatra. Lehet ebből baja a babának … vagy esetleg megszakadhat a terhesség.
  Köszönöm a választ előre is.

  • Vida Ágnes

   2019. április 21. vasárnap

   Nem kell emiatt aggódnod, a korai terhességben gyakoriak az ilyen nyilallgatások, ha nincs vérzés, nem kell vele foglalkoznod.

  • Eszter

   2019. április 21. vasárnap

   Kedves Ágnes!
   Köszönöm a választ, de az ijedtség sajnos egy szituációtól következezett be ( durrant a kontektor mellettem). Nagyon rossz volt és miután megijedtem akkor abban a pillanatban nyilalt a méhembe. Ettől lehet valami a picinek, még csak 5 hetes terhes vagyok. 2 napja történt azóta nem annyira feszül a mellem. Mai tehességi teszt +.Előre is köszönöm a válaszát. Pénteken megyek ultrahangra.

   • Liza

    2019. május 06. hétfő

    Kedves Eszter!
    Remélem minden rendben van azóta is.

 • Csilla

  2019. április 15. hétfő

  Sziasztok nekem az a problémám hogy voltam nőgyógyász al és terhes vagyok kisterhessegem van de viszont 2napja verzék és görcsöl a hasam alatt szédülök és hányingerem van miért?

  • Gabi

   2019. április 19. péntek

   Ha terhesség során vérzés jelentkezik, célszerű mielőbb nőgyógyászhoz fordulni. Több dolog is okozhatja, de sajnos akár vetélés is, ezt viszont csak orvosi vizsgálat során lehet megállapítani. Egyes esetekben kezelésre is lehet szükség. A hányinger viszont tipikusan terhességi tünet, így akár „jót” is jelenthet.

 • Emese

  2019. április 11. csütörtök

  Kedves Ágnes!
  37 hetes kismama vagyok, a terhességem felénél már megállapította az orvosom, hogy összeszedtem egy hüvelygombát. Azt mondta,ez terhesség alatt gyakran és könnyebben előfordul, canestennel kezelhetem. Ez meg is történt, viszont most visszatért a probléma. Jeleztem az orvosomnak, ő azt mondta próbálkozhatok még vény nélküli hüvelytablettás kezeléssel,de lehet teljesen akkor sem múlik el. Szerinte nem kell aggódnom, a babára nem veszélyes, én viszont nem nagyon tudom elhinni, hogy nem fog ez ártani a babának, mikor kibújik és az én fertőzésemmel találkozik először… Ön mit gondol erről? Hogyan lehet még ilyenkor ezt hatékonyan és gond nélkül kezelni?

  • Vida Ágnes

   2019. április 11. csütörtök

   Ha a gombás fertőzés nem erős és kezeled, akkor nem okoz gondot a babának, mert csak rövid ideig találkozik vele (belül a szülőcsatornában nincs, csak a „kijáratnál”). A régóta húzódó és kezeletlen gombás fertőzés okozhat gondot, de csak akkor ha felhúzódik a hüvelyben és vizelési problémákat, felfázás-szerű tüneteket okoz.

 • Judit

  2019. február 14. csütörtök

  Kedves Doktornő! 42 éves vagyok, és próbálkoztunk 4.babát összehozni. Jan.10én volt az utolsó rendes menstruációm. Febr. 3án kicsit véreztem, és 2 napig picit barnáztam. Febr.6án pozitívat teszteltem. Febr. 7én voltam dokinál aki nagyon megalázóan viselkedett, azt ondta, biztos csak álpozitív lett a teszt, de elküldött vérvételre. 8án voltam vérvételen és 120 lett a hcg-m, majd amikor visszamentem 12én a dokihoz kózölte, hogy az kevés, megnézte uh-n, és aut mondta, hogy üres a méhem. Azért adott egy vérvételes beutalót, azt mondta, hogy majd csökkenni fog a hcg-m. 13án voltam, most kaptam meg az eredményt, és 396 lett a hcg, de tegnap vérezgettem egy kicsit és fájt a hátam. A hasam nem fájt, nem görcsölt. Januárban volt egy vesekő zúzásom, ahol volt a kövem ott is fáj, hányingerem is van. A hőm a kezdetektől 37,2, azóta sem változott. A melleim tegnap óta kevésbé érzékenyek (viszont van tejem, ami nálam nagyon hamar kezd termelődni fiatal korom óta), de ittam palástfű teát, nem tudom van-e rá hatással. Félek visszamenni a dokihoz, nehogy megont kinevessen! Menjek-e dokihoz, megmaradhatott-e a baba, vagy bízzam a természetre? Köszönöm előre is a válaszát!

  • Gabi

   2019. február 21. csütörtök

   Sajnálom, hogy ilyen szenvtelen orvost sikerült kifogni. A vérvétel eredmények biztatóak, a vérezgetés viszont valóban adhat okot az aggodalomra. Ha a vérzés azóta elmúlt, nem volt erős és görcsök sem kísérték, akkor még van esély! Erős vérzés esetén, ha fennáll a vetélés gyanúja, érdemes mindenképp orvoshoz fordulni, mivel ez az anyára is veszélyes lehet. Viszont ha nincs panasz, pár hét múlva érdemes egy kontrollra visszamenni, remélhetőleg mindent rendben találnak. Drukkolok!

 • Anna

  2019. január 25. péntek

  Kedves Doktornő!
  Kb. 4 hetes terhes lehetek, tudom még nagyon az elején járok , és sokan mondják, hogy még bármi lehet inkább ne örüljek.
  Nagyon aggódom, 2 napja erősen belenyilal az alhasam bal felébe. Nem folyamatosan, csak olykor olykor de nagyon ilyesztő, és már annyi rosszat olvastam itt ott, hogy teljesen beparáztam.😐 vérzés nincs, barna folyás sem. Forduljak orvoshoz ? 😕

  • Gabi

   2019. február 02. szombat

   A különböző hasi fájdalmak lehetnek teljesen ártalmatlanok. Akár a szúrás, nyilallás is. Ha a fájdalom nem állandó, nem erős, pihenés hatására elmúlik, nagy valószínűséggel nem jelent gondot. Viszont ha gyakori ez a nyilallás, és emiatt aggódik, érdemes beszélni nőgyógyásszal, esetleg védőnővel.

  • Liza

   2019. május 06. hétfő

   Kedves Anna!
   Azóta is van néha ilyen fájdalma vagy csak januárban volt pár napig?

 • Rita

  2018. augusztus 06. hétfő

  Kedves Ágnes!25 hetes terhes vagyok, 1fokban èrett lepènnyel. Egy rossz lèpès alkalmával egy kavicsos, földes útszakaszon sajnos a jobb láb nagy újjamat meghúztam ès kiálló kővel elvágtam.Szerencsere nem estem el! A seb kbb. 0.5 cm ès ellállt a vèrzès, de keletkezett egy lepel a vágas felett, vizzel kimostam alatta ès kètszeri betadin cseppel kezeltem a sebet.Sajnos utánna olvastam el, hogy nem szabad terhesen használni, föleg 12 het után😔Milyen gondot okozhat?mit tartalmaz ami káros? A sebet megkell mutatnom orvosnak a terhesseg miatt?A húzodas biztosan elmulik, csak a fertőzes veszèly miatt aggódom, igy terhesen.Elöre is köszönom a segitsèget! Szèp napot!

 • Rita

  2018. július 15. vasárnap

  Kedves Ági! Nekem több kèrdèsem is lenne. 22 hetes kismama vagyok Ivf terhessègből. 19 heti 4d uh- derült ki, hogy a placenta baloldalán nincs v minimális az áramlás, jobb oldalt ill doctusban normál.Valamint akkor már 1 fokotatú ès minimálisan kisebb a placenta. Ez miatt 24 heten lesz kontroll uh, a baba mèrete tökèletes volt. Mindenki azt mondja, h amig jol fejlődik, ne aggódjak azèrt lesz kontroll, de ez engem sajnos nem nyugtat meg, van ebben esetleg már tapasztalat h ilyen èrtèkekkel jól fejlödött a terhesseg kèsobbi es vègi időszakában???? 2-ik kèrdèsem, hogy toxoplazma vizsgálat negativ, tehat nem vagyok vèdett. Vigyazhatok e panel kutyára egy hètig, aki esetleg a lakótekepen belenyal valami fertôzèsbe ès esetleg engem is megnyal, mert elègge hajlamos erre. 3.ik kèrdèsem, hogy tegnap ülű helyzetben hirtelen mèlyen előre hajoltam, sajnos reflexszerűen egy tárgyesèsnèl, azóta húzódik baloldalt a hasam alja, főleg felkelèsnèl ill tegnap köldöknèl, de semmi vèrzès nem volt, okozhatott ez problèmát a placentánál? Nagyon köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2018. július 17. kedd

   Nem lehet megmondani pontosan mennyi idő alatt öregszik el a placenta, csak annyit lehet tudni, amit nálad is megtett az orvos, hogy gyakrabban mérik a babát és ebből megállapítják, jól fejlődik-e. A szervezet nagyon okos, mindent megtesz a baba egészségéért, előfordul, hogy a korán öregedő placenta ellenére még nagyon sokáig megfelelő módon fejlődik a baba.

   A kutya nem terjeszti a toxoplazmát, nyugodtan vigyázhatsz rá.

   Nem kell aggódnod, erősebb mozgással sem tudod megsérteni a placentát.

  • Rita

   2018. augusztus 06. hétfő

   Köszönöm a gyors választ!

   • Alexandra

    2019. augusztus 26. hétfő

    Jó napot kívánok! 

    Elnézést a zavarásért, azt szeretném kérdezni, hogy 22hetes leleten az van írva, hogy zárt cervix hossz 22mm, a belső méhszáj felett 22mm tölcsérképződés látható. Közben e coli baktériumot mutattak ki kenetlegételnél. Vér vizelet minden jó. Szedem a gyógyszereket sorbifer durules, progreszteron exeltis,cordaflex,velfem és 24 hetesen kaptam aktil duó antibiotikumot.feltették 1 hete az arabin pesszáriumot, kaptam tüdőérlelő injekciót is. A pesszárium felhelyezése előtti vizsgálaton15mm tölcséresedést írt a leletemre a doktornő és hogy 18-21 között méri a cervix hossz és a lapra 20mm került. Semmi panaszom nincs. Ön esetleg az itthon létre mit javasol? Egy hete csak a szigorú ágynyugalom mosdóba és zuhanyozni megyek ki. Azt mondták a kórházba, hogy ilyen korán nem szoktak meg felrakni a pesszáriumot. Mielőtt ez kiderult, sokmindent történt, apukám meghalt a gyógyszerek miatt el kellett vennem a 1.5eves kisfiamtol a cicit, 3 napra kórházba mentem előtte sose voltam távol tőle… Azt mondták hogy lehet emiatt a stressz miatt… De közbe egyedül voltam vele mindig itthon mindent egyedül csináltam és építkezünk is… Szóval fizikailag is meg terhelő volt. És még a baktérium is. Mondták, hogy mindhárom miatt előfordulhat. Esetleg Ön mit javasol? Nagyon meg kell ijedni? Most 25+2napos terhes vagyok. Előre is köszönöm válaszát

    • Vida Ágnes

     2019. augusztus 29. csütörtök

     Önmagában a megrövidült méhszáj második terhességnél nem jelent problémát, ha a méhszáj zárt. A rövid méhszáj alkati dolog is lehet, de a második (és afeletti) terhességnél szimplán az is lehet, hogy a korábbi terhességek miatt rövidebb. Mivel zárt a méhszáj, ezért emiatt nem kell aggódnod, önmagában nem indokolja a teljes ágynyugalmat.

 • katalin

  2018. április 29. vasárnap

  üdvözlöm! 28 hetes kismama vagyok olykor olykor felszökött felszökött a vérnyomásom ha orvosnál jártam vagy ha a védőnőnél a védőnőm azt mondta méregessem . Mértem 1 héten keresztül egy nap több alkalommal is mikor eszembe jutott 120/80 alatt volt mindig most azonban pár napja felszökött 130/85 körülire a legmagasabb mérésem 134/85 volt . A vérvételes papíron kval fehérje mellé : h.op van írva ! magas vérnyomásnak számít és így együttvéve esetleg toxemia előjele is lehet ? válaszát előre is köszönöm üdvözlettel :kata

  • Vida Ágnes

   2018. május 19. szombat

   Nem kell megijedni. A toxémiának 3 gyanújele van, ebből csak az egyik a magas vérnyomás. Ha mellette megjelent a fehérje is, akkor oda kell figyelni, nem tapasztalsz-e vizesedést. Ha igen, irány azonnal az orvoshoz! Ha nem, akkor nincs ok aggodalomra.

 • Bettina

  2018. április 18. szerda

  Kedves Ági.17hetes terhes vagyok Múlté kedden kórházba kerültem véres hányással. Orvos meg vizsgált mindent rendben talált de a papírra rá írta hogy Cx2100. De nem mondat hogy baj lenne. Ma voltam védő nőnél és ő szólt hogy ez nem jó. Elégé meg vagyok ijedve hogy tovább tágul a méhszájam mit tanácsolsz mit tegyek hogy ne keljen be kerülöm a kórházba szülési. Köszönöm.

  • Vida Ágnes

   2018. május 19. szombat

   Valóban nincsen baj. A 2100 azt jelenti, hogy megrövidült a méhnyak, ami akár alkati adottság is lehet (van, akinek alapból rövidebb kicsit), de a baba elhelyezkedése is okozhatja. Ha nincs mellé vérzés, fájások és egyébként jól érzed magad, akkor nem kell foglalkozni vele.

 • Kitti

  2018. február 05. hétfő

  Kedves Doktornő

  Nem tudom lehet-e még kérdezni itt remélem jó helyre irok és jól.

  2017.08.11én elvesztettem a babám (22hetes pocaklakó ) azóta minden hóba rendesen 26 napra és 5 napig.
  Kivétel decemberbe akkor nem volt 20 nap se és így 2x jött meg és csak 3napig (dec.25) .januárba újra volt de az addigiakhoz képest 4 nap késéssel .
  Viszont a gondom az , hogy gyanúsnak találtam így csináltam tesztet még menstruáció elött és utána 2 napra ,negatívat .
  Viszont a gyanúsnak vélt jelek megvannak még mindig hátfájás ,mellfeszülés , szédülés/ hányinger és fáradékonyság

  Lehetek terhes ? Vagy ez még egy utóhatás lenne? ( eddig nem volt)

  Köszönöm a válaszát
  Remélem tud segíteni

  • Gabi

   2018. február 12. hétfő

   A negatív teszt ellenére még lehetséges, hogy valóban terhességről van szó. Ha bizonytalan a tünetek miatt, érdemes egy újabb tesztet csinálni.

 • Reka

  2018. január 28. vasárnap

  Kedves Doktorno.meg van 5 nap a mensesig mar ket napja olysn erzesem van mindha megakarna jonni de csak este erzem ezt es a melleim is erzekenyek fajnak de ez is csak este.ez lehet a terhesseg jele?koszonom a valaszat

  • Gabi

   2018. január 29. hétfő

   Lehetséges, de ennyiből még biztosat nem lehet mondani. Ha már késik a menzesz, akkor mindenképp érdemes tesztelni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • Szilvi

  2018. január 13. szombat

  Kedves Doktornő!
  7hetes 6 napos terhes vagyok, domestossal takarítottam a fürdőt,elég rosszul lettem tőle. Kárt okozhattam a babának?

  • Gabi

   2018. január 15. hétfő

   Nem lesz gond! Ebben az időszakban, teljesen ártalmatlan illatok, szagok is felkavarhatják a kismama gyomrát, a kimondottan erős tisztítószerek is hasonlóan hatnak. Ha van rá mód, érdemes ilyenkor segítséget kérni a takarításhoz, vagy kisebb szakaszokban végezni a munkát, amennyire lehet, szellőztetni közben.

 • Erna

  2018. január 11. csütörtök

  Kedves Doktornő!

  9 napja késik a menstruációm, folyamatosan mindjárt megjön érzesem van de sehol semmi. Csináltam 3 tesztet, amelyek halvány pozitívak lettek. A tegnap voltam orvosnál, aki annyit mondott, hogy gyanúsan meg van vastagodva a méhfal jobb oldalon és terhesség gyanúja áll fennt, viszont bal oldalt van egy 4 cm cisztám és még nem tud mondani semmit egyelőre.

  Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mennyi esélyem van arra, hogy terhes legyek? 2 éve próbálkozunk sikertelenül, december 7-én volt az utolsó havim és decemberben szedtem Closty-t is.

  Valaszát előre is köszönöm!

  • Gabi

   2018. január 15. hétfő

   A leírtak alapján elég nagy a terhesség valószínűsége. A tesztek és a vizsgálat is erre utal, csak az orvosok nem szeretnek ilyen korán semmi biztosat mondani. Drukkolok, hogy a következő vizsgálatnál már konkrétabb és mindenképp jó hírekkel szolgáljon a vizsgálatot végző orvos!

 • Timike

  2017. december 22. péntek

  Jo estét kivánok. 29hetes terhes vagyok. A méhszáj 1 ujnyira ki van nyilva. Fekvést javasolt az orvos. De lenne egy problémám. Fáj a vaginám belüröl. Föleg mikor pisilek. Ennnek mi lehet az oka.
  Elöre is köszööm ha válaszol.

 • Livi

  2017. december 15. péntek

  Jó reggelt !
  Most vagyok 19 hetes , és már masodik éjszaka fáj a hasam alja de inkább akkor amikor mozgok meg csak éjszaka , de most éjszaka jobban fajt mint az elözö éjszaka de nem szuros érzés , lehet az eggyütlét miat , vagy hogy egy almát ettem ezen a két estén ? Lehet kicsit tul agodom mert 2 terheséget vesztetem el .
  Elöre is nagyon köszönöm.

  • Gabi

   2017. december 19. kedd

   Az alma fájdalmakat nem okozhat, maximum gyomorégést. Az együttlét során és utána jelentkezhetnek enyhébb méhösszehúzódások, amik enyhe fájdalommal is járhatnak. Ha pihenés hatására hamar elmúlik, akkor nem gond. Ha többször is jelentkezik, tartósan fáj, vagy több, mint enyhe kellemetlenség, mindenképp érdemes beszélni róla a nőgyógyásszal.

 • Adrienn

  2017. október 29. vasárnap

  Jó estét! 25 hetes terhes vagyok és reggel óta,jobb oldalt állandó has fájásom van.Egy nagyon kicsit véreztem is. Ez komoj lehet?Előre is köszönöm a válaszát!

  • Gabi

   2017. október 31. kedd

   Ha terhesség során vérzés jelentkezik, az sosem természetes. Mindenképp keresse fel az orvosát! Nem feltétlen van nagy gond, de vizsgálat nélkül nem lehet semmi biztosat mondani.

 • Clarita

  2017. szeptember 18. hétfő

  Üdvözlöm, a 31. hétben járok és a hasam naponta több tucatszor megkeményedik, de csak fent, kb 5 centivel a melleim alatt. Lehet ez probléma? Soha nem tart fél percnél tovább és teljesen fájdalommentes. Nem rúgásokat érzek, csak feszülést. Az előző gyermekemnél is volt hasonló, de csak a 37. hét után illetve közvetlenül a szülés előtt. Utalhat ez arra, hogy rosszul fekszik a baba vagy nem érzi magát kényelmesen?

  • Vida Ágnes

   2017. szeptember 18. hétfő

   Ez teljesen normális jelenség. A szervezeted „emlékszik” az előző várandósságra, azért érzed most ezt hamarabb, mint az előző terhességnél.

 • Anikó

  2017. szeptember 03. vasárnap

  22hetes terhes vagyok tegnap este óta fáj a hátam, derekam és a hasam alatt. Normális ez?

  • Vida Ágnes

   2017. szeptember 05. kedd

   Igen, ahogy a baba nő, a méhtartó szalagok is nyúlnak, a tartás is változik, ez okozza.

 • Cintia

  2017. augusztus 05. szombat

  Jo napot! Egy olyan gondom lenne ma a 3. Napja hogy erősebben vagy kevésbé erősen de ball oldalt egészen lent az alhasam fáj beszúr az a szúro érzés amikor valakinek beszorul a levegő ez is hasonló ha hirtelen álok fel akkor a legrosszabb. 2 hete voltam orvosnál folyás miatt nem talált semmit de adott kupot azt hasznaltam de a folyas nem mult sárgás folyás ez összefügghet ez a kettő? Köszönöm

  • Cintia

   2017. augusztus 05. szombat

   Ja 16.hetes vagyok jelenleg.

  • Gabi

   2017. augusztus 08. kedd

   Ennyiből nehéz lenne megmondani, van-e összefüggés. Lehetséges, hogy csak a növekvő méh okozza a fájdalmat, de a folyáshoz is lehet köze. Mindenképp érdemes lenne visszamenni, mivel a folyás sem múlt el.

 • Bianka

  2017. július 16. vasárnap

  Kedves Ágnes!

  14 hetes terhes vagyok és tegnap este, ill. ma egy fél órára járás, aztán már állás közben is kellemetlen feszítő érzést és enyhe fájdalmat éreztem szinte folyamatosan a szeméremcsont és a farokcsont tájékán, közben az alhasam is fájdogál, hol jobban, hol kevésbé érzem. A csontok táján a fájdalom elmúlt most, de az alhasi mensi szerű fájdalom több, mint egy órája tart, néha görcsölget is a jobb oldal egy pontján. Ez normális? Orvoshoz csak egy hét múlva tudok menni. Van egy gombás fertőzésem, amit még nem tudtam kikezelni, lehet, hogy már kevert fertőzés azóta, ez okozhatja a tüneteket? Menjek most orvoshoz, vagy ráér az egy héttel későbbi időpont?Köszönöm szépen a segítséget!

  • Gabi

   2017. július 21. péntek

   Ha a fájdalom erős, pihenés hatására sem múlik el, akkor nem érdemes várni az orvossal. A gombás fertőzés kezelése miatt is ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.

 • Sz Timi

  2017. július 13. csütörtök

  Jo estét kedves Ágnes!

  Szükségem lenne egy tanácsra Hogy maga szerint mi történik velem?? 3 honapja próbálkozunk a kistesoval férjemmel és most júliusban nem jött meg a havim. Boldogok voltunk hisz peteéréskor együt is voltunk előtte is utána is és vártam a 11 két hogy tesztelhesek! De negativ, és a mai teszt is negativ. Eddig 3 szor volt megjön érzésem és ma reggel hánytam is nem tudom hogy akkor most mi lehet😔 Kérem szépen ha tud irjon
  Nagyon szépen köszönöm! Kellemes estét kívánok!

  • Gabi

   2017. július 20. csütörtök

   A negatív teszt ellenére még lehetséges a terhesség. Ha továbbra sem jön meg, néhány nap elteltével érdemes ismét tesztelni, mindenképp reggeli első vizeletből. Esetleg ettől függetlenül is érdemes bejelentkezni nőgyógyászhoz.

 • Timike

  2017. június 27. kedd

  Jo napot.
  Lenne egy kérdésem. Kb 3hetes terhes lehetek. Tegnao kezdett el fájni a hasam alja.
  Szeretném.mwg kérdezni hogy ez mitöl lehet.

  Elöre is köszönóm ha válaszol.

  • Gabi

   2017. július 03. hétfő

   Terhesség során gyakran jelentkezik a has alsó részén fájdalom. Ez lehet feszítő érzés, lehet görcsös fájdalom, akár szurkálás, nyilallás is előfordulhat. Ha a fájdalom nem erős, nem hosszan tartó, pihenés hatására elmúlik, akkor ez normális kísérője a terhességnek. Ha erős görcsök jelentkeznek, netán vérzés is kíséri, akkor már gondolhatunk vetélésre, ilyenkor mindenképp késedelem nélkül célszerű felkeresni egy nőgyógyászt. Akár a kórházi ügyeletet.

 • Anita

  2017. június 26. hétfő

  Kedves Ágnes!

  Tanácsot szeretnék kérni egy elég kellemetlen dologban. Jelenleg 30 hetes terhes vagyok, sajnos úgy másfél hete szenvedek hasmenéstől. Ezalatt azt értem, hogy napi 2-3 hirtelen egymás után kizúduló, hasi görcsökkel járó és hányingerrel kísért. Próbáltam probiotikumot.. Kb 2 napig jó volt majd ismét kezdte. Őszintén szólva már aggódok emiatt. Azért is hogy miért lehet és azért is mert érzem hogy száradnék ki, így folyton küzdök vele. Sajnos se védőnő se házi orvos nem mondott rá semmi különöset. De félek a babának is árt már. Az lenne még, hogy én nagyon sokat iszok napi szinten, amióta bejött a nagy meleg, azóta duplája napi 5 liter körül csapvizet. Arra is gondoltam nem e a sok folyadék ami okozza?… Nagyon köszönöm a választ előre is. Anita.

  • Vida Ágnes

   2017. június 27. kedd

   A több folyadék mindenképpen lágyabb székletet okoz, de ilyenkor nyáron hasmenést okozó fertőzéseket is könnyebb összeszedni. Az viszont egyáltalán nem gond, ha többet iszol! Egyrészt meleg van, másrészt a hasmenés miatt kell a folyadékutánpótlás. Ha napi 5 litert iszol, biztosan nem száradsz ki. A baba is eléggé lent van már ilyenkor, nyomja a beleket, ez is okozhatja.

 • Gabriella

  2017. június 25. vasárnap

  Jo estet. 19. Hetnel tartunk. Folyasra lettem figyelmes mar kb 2 -3 hete. Kremszeru feher folyast van ,hogy 1-2 napig semmi aztan picit nehezebbet emelek pl baratnom kisfiat aki 10kg megjegyzem nem sokaig fogom max ulve es ul az olemben. Amint megemelem vagy akar mast ugy erzem mint ha menstrualnek olyan arosen elkezd folyni. Egy ,ketto nap aztan ujbol jobb.csutortokon voltam vedonomnel o csinalt egy vizelet tesztet ami kisebb fertozest mutatott ki amire azt mondta nem veszelyes de kedden emlitsem meg az orvosnak. Letezik hogy a fertozes miatt van a feherfolyas esetleg felfazhattam vagy mas miatt? Picit nyugtalan vagyok emiatt veszelyes a babara nezve ha nagy mertekben van? Valaszt elore is koszonom. Szep estet

  • Vida Ágnes

   2017. június 27. kedd

   A fehér vagy átlátszó színű folyás a terhesség alatt gyakori jelenség, teljesen ártalmatlan, nem kell foglalkozni vele. Ha sárgás, zöldes vagy rózsaszínes folyást tapasztalsz, fordulj orvoshoz!

 • Katikérdez

  2017. június 14. szerda

  Kedves Ágnes!

  Egyértelmű, hogy a kismamák kerülik a káros anyagokat (dohányzás, alkohol, kábítószer, vegyszerek használata), de mi a helyzet a kispapákkal? Ha a kispapa valamilyen fenti anyagot használ, a szeretkezés során „át tudja adni” a kismamának és a babának? Ha pl. elszív egy füves cigarettát és mondjuk másnap szeretkeznek, van a babára nézve káros következménye? Vagy ha vegyszerekkel dolgozik, vagy ha esetleg valamilyen betegség miatt gyógyszert szed, van hatása?
  Válaszát köszönöm előre is!

  • Vida Ágnes

   2017. június 16. péntek

   Közvetlen hatása nincs (tehát pl. nem lesz baja a magzatnak attól, hogy az apa veszélyes anyagokkal dolgozik, kivéve, ha az apában is okozott ez valamilyen genetikai elváltozást, de ez nagyon ritka eset), de közvetett lehet. Például egy kutatás kimutatta, hogy az apa dohányzása növeli az asztma kockázatát a gyermeknél még akkor is, ha nem a baba jelenlétében dohányzik, vagy otthon nem is dohányzik. Nyilván ez nem a várandósság idejére igaz, hanem akkor, amikor már megszületett a baba.

 • juju

  2017. május 26. péntek

  Jó napot kívánok! 24 hetes terhes vagyok, 4-5 napja érzek izomlázszerű fájdalmat a csípőmnél, a keresztcsontom tájékán. Hosszas ücsörgés vagy fekvés alatt semmi panaszom, de ha felállok akkor elöjön a fájdalom,valamint gyaloglás közben végig megmarad, reggel már a zokni vagy a nadrág felhúzása is kellemetlen. Gyerekkoromban csípőficamos voltam. Lehet e ezen valahogy segíteni tornával?

  • Vida Ágnes

   2017. június 27. kedd

   A növekvő méh idővel elkezd „helyet csinálni” magának, ezért a keresztcsontra, csípőcsontra is nagyobb nyomás nehezedik. Kismamatornán és jógán vannak olyan gyakorlatok, amik segítenek oldani ezt.

 • erika

  2017. május 09. kedd

  Jo estet 30hetes terhes vagyok nagyon faj a hasam a derekam a fenekem a gyomorszajam olyan erzes mint amikor hirtelen rad jön a hasmenés vagy a menszesz görcshöz hasonlo hol folyamatosan hol pedig 5-10-15percenként nyilal vegig az egesz testemen es lazam is van nagyon felek elsö terhessegem es egyedul vagyok itthon alig birok ki menni a konyhaig

  • Gabi

   2017. május 15. hétfő

   A szülés beindulásának jellegzetes tünetei. Jósló fájások is lehetnek, azok viszont pihenés, meleg zuhany hatására elmúlnak. Ha nem enyhül, mindenképp érdemes bemenni a szülészetre, de legalább az orvost felhívni. Remélem, minden rendben van azóta!

 • melinda

  2017. május 03. szerda

  Jo napot! Az lenne a kèrdèsem 3pozítiv teszt után 6hetes vagyok számításaim szerint,ès szoktak lenni kis görcsős fájdalmaim.Az próblèma?Köszönöm valaszát.Melinda

  • Gabi

   2017. május 08. hétfő

   Ha a görcsök nem erősek, inkább enyhe szurkálásra emlékeztetnek, akkor természetes. Erős görcsök esetén, főleg ha netán vérzés kíséri, mindenképp minél előbb nőgyógyászhoz kell fordulni.

 • Emma

  2017. március 14. kedd

  Jó Estét! 9hetes terhes vagyok és az lenne a kérdésem,hogy sárgás barnás folyásom van,de nem minden nap meg nem nagy menyiségről van szó van agodalomra okom?Ja és a jobb oldalam szokot általába fájdogálni 2 napja kicsit szurkálni ez normális.Előre is köszönöm a választ.

 • Máté Emma

  2017. március 14. kedd

  Jó Estét! 9hetes terhes vagyok és az lenne a kérdésem,hogy sárgás barnás folyásom van,de nem minden nap meg nem nagy menyiségről van szó van agodalomra okom?Ja és a jobb oldalam szokot általába fájdogálni 2 napja kicsit szurkálni ez normális.Előre is köszönöm a választ.

  • Gabi

   2017. március 20. hétfő

   A barnás folyás több dolog miatt is jelentkezhet. Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, mi okozza, szükséges-e kezelni. A szurkálás, enyhe fájdalom természetes lehet, ha pihenés hatására elmúlik. De érdemes erre is rákérdezni az orvosnál.

 • Eniko

  2017. február 25. szombat

  Kedves Doktornő!
  11 hetes vagyok lassan,és már párnapja fáj a hasam oldala.Ez mitöl van?Ha ásitok ha nsgyot lélegzem akkor fáj inkább

  • Vida Ágnes

   2017. február 27. hétfő

   Általában hormonális változások okozzák az ilyen fájdalmakat és 1-2 hét után elmúlnak. Ha erősödik, sűrűsödik vagy mellette erős folyást, vérzést tapasztalsz, mihamarabb fordulj az orvosodhoz!

 • Emily9021

  2017. február 23. csütörtök

  Üdv!

  21 hetes kismama vagyok. Előző párkapcsolatomból volt egy művi vetélésem, aminek következtében most a nőgyógyász szerint nagyon kicsit nyitva van a méhszájam, de ezzel nincsen semmi baj szerinte, minden alkalommal ellenőrzi is. Az utóbbi 3 héten egyre többször keményedik a pocakom, és a menstruációs görcsökhöz hasonlóan vannak fájásaim, melyek a petefészkemre irányulnak (az orvos szerint nincs petefészek gyulladásom). Közösüléskor sokszor fáj a méhszájam, az orvos a terhesség elején kérte, hogy kerüljük az együttlétet, a párom az internetes cikkekre hivatkozva, úgy gondolja a második trimeszterben semmi bajom nem lehet a közösüléstől (aminek köszönhetően engedek neki..sajnos akkor is amikor fáj). Az orvost kértem az utolsó alkalommal, hogy nézzen be kacsával, lát-e gyulladást a méhszájamnál, ezt nem tette meg, azt mondta, amit kitapintott az rendben volt (és akkor nem is fájt amikor ő vizsgálta, csak közösüléskor esetén van ez).

  Kérem segítségüket egy alternatív megoldásban! Előre is nagyon szépen köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2017. február 27. hétfő

   Ezt a jelenséget hormonok is okozhatják (megfigyelhető, hogy gyakran a menses szokásos időpontjában jönnek elő ilyen tünetek, csak persze nem jön meg, mert várandós vagy), de eleve van ilyenkor egy vérbőség a hüvely környékén, ami miatt különösen a második trimeszterben gyakoriak az ilyen problémák. A pocakkeményedés nem gond, általában ülő helyzetben szokott jelentkezni, a valódi fájások a keményedésen túl erős derékfájdalommal is járnak. Nyugodtan együtt lehettek a pároddal, amíg jólesik.

 • CS.Brigi

  2017. február 23. csütörtök

  Kedves Doktornő!
  A védőnőm tegnap jelezte, hogy a véremben ellenanyagot találtak, és ismételni kell a vérvételt. Ez volt az első vérvételem a terhesség során. Jelenleg a 18. hétben járok. A vérvétel még január 15-én volt. A védőnő szerint ez nem okozhat gondot a baba szempontjából. Tegnap voltam ultrahangos vizsgálaton is. Említettem az orvosomnak az ellenanyagot, ő azt mondta folyamatos megfigyelés kell. Tulajdonképpen senki nem mond semmi konkrétumot. Van-e aggodalomra okom? 2010-ben volt egy spontán vetélésem, amit kürettel fejeztek be. Ez után kaptam anti D-t mivel én negatív, a párom pedig pozitív vércsoportúak vagyunk. 2011-ben született meg nagyfiam, aki szintén negatív vércsoportú. A szülés után itt nem kaptam anti D-t. Most mi okozhatja ezt az ellenanyag termelést? Jelenthet ez problémát?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2017. február 27. hétfő

   Nem kell aggódnod, ha szükséges szülés után kezelik majd ezt a problémát az orvosok, ezért is kell az újabb vérvétel, hogy tudják, szükséges-e.

 • Spence

  2017. február 18. szombat

  Megjött a menstruációm 1-2 nap késéssel, de nálam sose pontos, mindig 32-35 napra jön meg. Először barnázással kezdődött aztán 3 napig volt rendes, normál mennyiségű vérzésem, utána ahogy csökkent a mennyisége akkor kevesebb illetve barnázás is. Távoztak darabok is belőlem, gomolyszerű is meg nyálkás is. Védekeztünk a párommal, ettől függetlenül lehetek terhes?

  • Gabi

   2017. február 20. hétfő

   Ha a vérzés jellege, erőssége nem tért el az előzőekben megszokottól, akkor minimális a terhesség esélye. Ez a védekezés módjától is függ.

   • Spence

    2017. február 27. hétfő

    Teszteltem a vérzés elmúlása után negatív lett, így azt hiszem azt kizárhatom.
    Most viszont érzékeltem egy kevés vérzést, ez lett az ovuláció? Kb 10 nappal vagyok a következő mensi előtt.

    • Gabi

     2017. február 27. hétfő

     Kb. középidőben előfordulhat.

 • Anett

  2017. február 05. vasárnap

  Jó napot kívánok!
  23 hetes terhes vagyok és 1-2 napja észre vettem, hogy a mellkasomban mintha folyadék „csordogálna” (tudom bután hangzik), de olyan érzés és hangja van mint a terhesség előtt a hasamnál a belekben (csak ez most tüdő/ szív környékén van).. kicsit ijesztő

  • Gabi

   2017. február 06. hétfő

   Nem lehet, hogy inkább gyomor-tájékon van ez a csobogás? Illetve a méh növekedésével a belek, egyéb belső szervek is rendeződnek némiképp.

 • Jennifer

  2017. február 02. csütörtök

  Jó estét 18 hetes terhes vagyok és belenyilalgat a hasamba és nagyon fáj az egész hátam alábaim is fájnak és szinte mindenem de legfőképpen a vesém felé érzem ez gondot jelenthet?

  • Gabi

   2017. február 06. hétfő

   Ennyiből nehéz lenne megmondani, mi okozza a fájdalmat, és hogy ez mennyiben jelenthet gondot. (Ha már fáj, az már önmagában is gond!) Mindenképp érdemes lenne erről a nőgyógyásszal beszélni.

 • Olivia

  2017. január 19. csütörtök

  jo napot 6 hetes terhes vagyok és menszesz görcseim vannak miden nap egyfolytaban enyhen görcsölök vérzésem még nincs remélem nem is lesz … az baj ha görcsölök ??

  • Gabi

   2017. január 23. hétfő

   A görcsök semmiképp nem jók. Ha pihenés hatására elmúlik, akkor nem olyan nagy a gond. Viszont ha rendszeres, érdemes orvoshoz fordulni.

 • Evelin

  2017. január 15. vasárnap

  Jo napot kivanok. 34 hetes terhes vagyok az elmult napokban faj a huvelyem es meg is van duzzatva es elegge vörös szinne van+ feher kocsonyas folyasom van. Az lenne a kerdesem h mi okozhatja ezt? Esetleg valami komoly baj is lehet?

  • Gabi

   2017. január 16. hétfő

   A fájdalom és az erős folyás fertőzésre is utalhat, mindenképp a nőgyógyásszal kellene erről beszélni, ha szükséges, ő tud adni gyógyszert is. Ha valóban fertőzés, mindenképp kezelni kell még szülés előtt.

 • Kitty

  2017. január 12. csütörtök

  Kedves Ágnes!
  Az a problémám,hogy kb.5 hetes terhes vagyok és időnként (egyik nap van másik nap nincs)kevés barna folyásom van.Ennek előzménye talán hogy ezelőtt is mindig volt menses előtt pár nappali akár 1 héttel is egészen míg meg nem jött,viszont ha mondtam a dokinak ,csak annyi volt a válasz,hogy mivel egyébként szabályos ciklusaim voltak,önmagában ez nem kóros és felesleges a hormonvizsgálat.Most viszont nyugtalanít de az orvosomnak esze ágában sincs adni gyógyszert rá hiába célozgatok.Most palástfű témával próbálok segíteni.Esetleg tudok még valamit tenni?
  Köszönöm Kitty

  • Vida Ágnes

   2017. január 14. szombat

   Mivel még nagyon az elején vagy a várandósságnak, ha az orvosod szerint nem szükséges, egyelőre nincs szükség kezelésre. Sokszor hormonális okból szokott lenni egy kis barnás folyás a terhesség első heteiben, ez később elmúlik majd. Ha rózsaszínes folyás, vérzés vagy fájdalom jelentkezik, akkor viszont mindenképpen fordulj orvoshoz!

 • Brigi

  2016. december 27. kedd

  Kedves Doktornő!
  Jelenleg 9+3 hetes, ikerterhes kismama vagyok (lombikkal sikerült, 6 év várokozás után).
  Aggodalmam tárgya, hogy nekem semmilyen terhességi tünetem sincs. Nincsenek rosszulléteim, nem vagyok kívánós és nincs semmi különleges undorodás, nem érzem jobban a szagokat sem. A melleim feszülnek, hol jobban, hol kevésbé; a gyakori vizelés az elfogyasztott folyadékmennyiség függvényében jelentkezik, hol jobban, hol semennyire…
  Az egy héttel korábbi UH alapján minden rendben volt. A babák koruknak megfelelő, szinte megegyező crl-lel rendelkeztek, és erős volt a szívhangjuk is. Hcg 114.000. volt, progeszteron 234 nmol/l.
  Mindenhol -itt is- azt olvasom, hogy a terhesség tünetekkel jár. Főleg az ikerterhesség! Ezért engem nagyon aggaszt, hogy nekem nincs. Félek, hogy valami nem stimmel a terhességgemmel, mert semmilyen ‘visszajelzésem’ nincs.
  Esetleg a lombikprogram alatti, eleve magas hormonszintek miatt nem érzékelhető olyan jelentős változás? Létezik ilyen? Megmaradhatnak így a babáink?

  • Gabi

   2016. december 29. csütörtök

   Ha a vizsgálatok során minden rendben volt, én nem aggódnék. A terhesség nem mindenkinél okoz egyforma tüneteket. Valószínűleg azon szerencsés kevesek közé tartozik, akiknél a babavárás első időszaka teljesen panaszmentesen telik. A lombik miatt és mivel ikrek, valószínűleg még fokozottabb figyelemmel fogják követni a terhességet, így nem hagyják sokáig kétségek között. Aggodalmai miatt érdemes beszélni a nőgyógyásszal, de a tünetek hiánya önmagában nem jelent bajt! Drukkolok! További boldog babavárást kívánok!

   • Csiki izabellal

    2018. március 30. péntek

    Jonapot màr 3 napja bene vagyok az influenzáb 33 hetes kismama vagyok első terheségem es faj a hasam alat szuntelenul mire utal ez

    • Vida Ágnes

     2018. március 31. szombat

     A terhesség végefelé egyre több ilyen hasfájás van, nyomja a baba az idegeket, ő is helyezkedik, van, hogy keresztbe fekszik, aztán befordul a szülőcsatorna irányába. Gyakran ülő helyzetben többször jelentkezik ilyen. Ha vérzést vagy erős görcsöt tapasztalsz, fordulj az orvosodhoz mihamarabb.

Comment navigation