7 aggódnivaló a terhesség alatt

„Furcsa folyásom van”, „2000 a méhszáj értékem”, „Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

976 Comments

 • Frida

  2016. december 11. vasárnap

  Kedves Doktornö.

  37. hetet betöltött kismama vagyok, a méhszájam megrövidült már 2cm-re valamint az orvosom szerint elkezdtem tágulni is. Egy hete ritkán vannak jósló fájásaim is amik nem nagyon fájdalmasak, és 20-40 mp-ig tartanak, rendszertelenek.
  Viszont néha olyan fájdalmaim is vannak amik fél- 1 óráig is eltartanak, folyamatosak, szünet nélkül, de fél- 1 óra után elmúlik és nem jön vissza másnapig kb. Ez olyan menstruációs jellegü fájdalom az alhasamban valamint a derekamban. Ez a tipusú fájás is normális? Megijeszt, hogy nincs szünet, hanem folyamatosan fáj kb 1 órán keresztül. Nem jelez ez valami problémát? Ha baj lenne akkor a fájdalom nem maradna abba max 1 óra után ezt jól gondolom? A védönö szerint ez normális, az orvos nem mond semmit. Nem vérzek, és a babám is aktív. Válaszát elöre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2017. január 03. kedd

   A 37. héten ezek a fájások már teljesen normálisnak számítanak, jóslófájások.

 • Szűcs Alexandra

  2016. december 08. csütörtök

  Jo estet dr nő! Olyan kérdésem lenne,hogy most mult el a menstruaciom kb masfel hete. Elso nap barnas volt aztan 3 nap piros rendes ver es hanyingerem volt 2 napja csinaltam 1 tesztet es 2 csik lett az egyik halvanyabb. Aztan csinaltam kettot a azokon pedig 1 csik volt. Ezt most nem ertem. Egyszer kimutatta a terhesseg 2 csikot mutatott aztan pedig 1 et ugyan az a teszt. A hasam aljan olyan erzes van belulrol mintha pici tuvel szurkalnak. Segitsen dr nő ez terhesseg ? Ha mar egy teszt halvany csikkal terhesseget mutat akkor az ?

  • Gabi

   2016. december 13. kedd

   A halvány csík is pozitív eredménynek tekinthető, 99%, hogy valóban terhességet jelez. Ha bizonytalan, érdemes nőgyógyászhoz fordulni. Ha újabb tesztet szeretne csinálni, azt mindenképp reggeli első vizeletből érdemes végezni.

  • Nóra

   2016. december 20. kedd

   Kedves doktornő,

   17 hetes vagyok es lehet hogy sikerült kis fertőzést elkapnom.
   Tegnap este fel 6 tol 10 ig hanytam es 2 szer ment is a hasam, ha esetleg fertőzés ez okozhat valami traumát a bababan is vagy ő nem érzékeli es nem.is viseli meg ugy mint engem.
   Sajnos volt egy nagyobb nezet elteresem is tegnap ami felzaklatott, de utána azonnal igyekeztem lenyugodni. Ez okozhat benne valami maradandó traumát? Vagy ezt sem ugy éli meg mint en?
   Nagyon szégyellem magam hogy ilyennek kitettem őt.
   Ma reggelre pedig a derekam, labam is fájdogál vazy ez csak az erolkodes es kimerülés miatt lehet?
   Nagyon köszönöm a segítséget!

   • Vida Ágnes

    2016. december 26. hétfő

    Ennyitől nem lesz semmi baja a babának, mindenkivel előfordul. Pihenj sokat, ha fáj a derekad és minden rendben lesz! 🙂

 • viki

  2016. október 12. szerda

  Kőszönöm a választ kedves dr nö igen visza kelesz meni nögyógyászhoz 2 het mulva de meg lene egy kerdesem normalis az hogy sokt hanyok meg regel egy kicsit gorcsolok

 • viki

  2016. október 10. hétfő

  Jo napot dr no aszt szeretnem meg kerdezni hogy 1 hete csinaltam tesztet ki mutatot egy halvanyat meg egy eroset de voltam dokinal o meg nem lat terheseget de viszont vannak tünetek reggel hanyasal ebredek meg faradt vagyok de 08.25 en volt utolso menszeszen de szerintwm en nem vagyok csak 2 hetes lehet azert nen lata a doki sem mert kicsi

  • Gabi

   2016. október 10. hétfő

   Előfordul, hogy a nagyon korai terhességet nem veszi észre egy orvos. A teszten a két csík (még ha az egyik halvány is) 99%-ban terhességet jelez. A terhesség korát az utolsó menzesz első napjától számítják, még akkor is, ha valójában ilyenkor még senki nem terhes, csak ez után kb. 2 héttel történik meg a fogantatás, de az is lehetséges, hogy akár az utolsó menzesz után csak 3-4 héttel később. Ha nem jön meg időközben és a tünetek sem múlnak, mindenképp érdemes visszamenni a nőgyógyászhoz.

 • Reni

  2016. augusztus 15. hétfő

  Üdvözlöm doktornő! 5 hetes km vagyok.a dokim megvizsgalt rendesen is meg hüvelyi uh.n masnap el kezdtem barnazgatni aztan 3 nap volt egy kis pirosas vérzès mint a mensi aztan meg rózsaszines de ez mind nem olyan mértékbe hogy nagyon…elment az orvoshoz ügyeletre kaptam Rutascobint meg Duphastont… most kicsit szurkal a hasam mint a legelejèn mikor ki derült h terhes vok…vsn esèly hogy meg marad a baba??,,,???? Mos nem vérzem mar tegnap este óta…hogy szedem a gyógyszert…mennyi esélyem van???

  • Gabi

   2016. augusztus 17. szerda

   Hüvelyi vizsgálat és hüvelyi ultrahang után gyakran előfordul enyhe barnás folyás, akár enyhe vérezgetés is. Ha ez nem húzódik el, 1-2 nap alatt elmúlik, akkor valószínűleg csak a vizsgálat „mellékhatása”. Vetélésre az utalhat, ha a erős vérzés jelentkezik, görcsök kísérik, és megszűnnek a terhességre utaló tünetek. A kis hasszurkálás még nem jelent gondot. Jó esélye van a babának! Mindenképp szedje be az előírt gyógyszert, és fontos a nyugalom és a pihenés.

 • Annamária

  2016. augusztus 08. hétfő

  Kedves Doktornő,

  5 hetes kismama vagyok. 2 nappal ezelőtt voltunk kirándulni, jo volt. Szinte panasz mentes voltam az enyhe emelygest leszámítva. Aztan délután ölben vittem a 3 eves nagy fiamat kb 30 percen keresztül. Ezután mikor haza ertunk akkor wc papíron volt egy kis rozsaszines valadek, valamint meg egy kis szurkes rozsaszines szövet darab. Azóta a emelygest nem éreztem, a mellfeszules is mintha elmúlt volna, illetve semmiféle terhességre utaló jelet nem tapasztalok. Verezni nem vereztem. A hasam alatt faj, de nem erősen, ez miota tudom hogy kismama vagyok azóta van ha kicsit tul hajszolom magam (takarítás, kis torna utan). Holnap/ holnap utan megyek orvoshoz.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Annamaria

  • Gabi

   2016. augusztus 09. kedd

   Nem túl nagy a valószínűsége, hogy a kirándulás és a kisfiú karba vétele miatt történt volna vetélés. Ha sem a séta, sem a cipekedés nem volt túl megerőltető, és valószínűleg máskor is fel kell venni a 3 évest, nem is egyedi alkalomról volt szó. Biztosra nem merem állítani, hogy minden rendben a terhességgel, de az jó jel, hogy vérzés és erős görcs sem jelentkezett. Drukkolok, hogy jó hírekkel szolgáljon az orvos!

 • zsuzsika

  2016. július 20. szerda

  Kedves dr.nő
  Multhét csütörtökön elég erős hasfájásom volt
  Eddig is fájdogalt a hasam de nem ennyire…
  Holnap leszek 14.hetes
  Mar tegnap elkeztem szedni a MagneB6-ot mert a véreredmenyem szerint alacsony a magnezium a szervezetemben.
  Aztmondta a vedo nom h ettol es az idojarastol is elofordulhat ha erzekeny a mehem.
  Verzes-vagy akarmi nem volt hal istennek
  Akkor ez most nem art a babanak?
  Ez termeszetes??😒😒😒😒😒

  • Gabi

   2016. július 25. hétfő

   Ha a fájdalom nem erős, nem görcsös, pihenés hatására elmúlik, akkor normális. Viszont ha elhúzódó, esetleg görcsös, a magnézium tabletta sem sokat javít, akkor mindenképp érdemes az orvoshoz visszamenni.

 • Kinga

  2016. június 24. péntek

  Kedves doktornő!
  A héten voltam négy hetes terhes a nőgyógyászom szerint.Az ultrahangon csak a petezsák volt látható , nyilván méh nagyon az elején vagyok.Egy hónap múlva kell vissza mennem ultrahangra.Korábban volt vetélésem( missed ab).A hasam görcsöl több mint két hete de elviselhető.
  Ön szerint miért csak egy hónap múlva kell mennem?? Hiszen a szívhang már a hetedik héten észlelhető.Nagyon aggódom,nem szeretnék több vetélést átélni.
  Köszönöm válaszát

  • Gabi

   2016. június 27. hétfő

   Korai terhesség során, amikor még csak a petezsák látható, általában csak a nyolcadik hétre rendelik vissza a kismamákat. Sok pihenés, esetleg magnézium segíthet a görcsöket enyhíteni.

 • Agnes

  2016. május 30. hétfő

  Kedves Doktorno! Az lenne a kerdesm hogy a terhesseg 23 heteben jarok. A huvelyembe olyan erzesem van ket napja mintha lenne benne valami illetve mintha izomlazam lenne ott. Mar van egy ket eves kisfiam igy eleg sokat kell menni de nap kozben is 2-3 orat fekszek. On szerint mi lehet a gond? Elore is Koszonom a valaszat!

 • hajni25

  2016. május 21. szombat

  jo napot !en olyan kerdessel fordulnek önhöz hogy elmult 1evben volt 2mehenkivulim most jelenleg kb 5-6hetes kismama vagyok alhasamba nyilal bele kisugarzik oda lentre is !hasonlo volt akkor is de az viszont sokkal durvabb volt!egyebkent verzesem semmi ilyen nincs!a vart mesi napjan volt barnas folyas de 1napig pozitiv a teszt!ön szerint lehet mehenkivüli? ő lenne a masodik picur!varom valaszat köszönöm

 • Agnes

  2016. május 20. péntek

  Kedves Doktorno! Az lenne a kerdesm hogy a terhesseg 21 heteben jarok. A huvelyembe olyan erzesem van ket napja mintha lenne benne valami illetve mintha izomlazam lenne ott. Mar van egy ket eves kisfiam igy eleg sokat kell menni de nap kozben is 2-3 orat fekszek. On szerint mi lehet a gond? Elore is Koszonom a valaszat!

  • Gabi

   2016. június 05. vasárnap

   Terhesség során ez a terület is jelentősen érzékenyebbé válik. A leírtak önmagában nem jelentenek problémát, de ha kellemetlen, esetleg fájdalommal is jár, mindenképp beszélni kell róla az orvossal.

 • Nagy Viktória

  2016. április 21. csütörtök

  Jó estét doktornő!
  Most vagyok 24 hetes 4 hete bal oldalt a mellem alatt fájdalmas nyomást érzek.Első terhességem nem tudom ez miatt kellene aggódnom vagy orvoshoz fordulnom?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Viktória

  • Gabi

   2016. április 28. csütörtök

   Mindenképp érdemes erről orvossal beszélni. Ahogy a baba növekszik, egyre inkább szűkül a hely, és nyomhat különböző belső szerveket, vagy akár a bordákat is. De kár lenne találgatni, jobb az orvostól, esetleg védőnőtől megkérdezni.

 • Szofi

  2016. április 20. szerda

  Kedves Doktornő!

  Férjemmel való együttlét után 1 napra elkezdett fájni az alhasam, majd elmúlt néhány nap után. Az orvosom megvizsgált, mindent tökéletesen rendben talált, majd a vizsgálat másnapján ugyanúgy elkezdett fájni a hasam.. Ön szerint mitől lehet ez?
  Teljesen panaszmentes eddig szerencsére a terhességem, de ezt nem igazán értem. 19h+5n vagyok.

  Előre is köszönöm válaszát!
  Szofi

  • Gabi

   2016. április 28. csütörtök

   Terhesség során előfordulhat, hogy az alhasi rész érzékenyebbé válik. Ha a fájdalom nem volt erős, görcsös, akkor erről is lehet szó.

 • Bernadett

  2016. április 07. csütörtök

  Ha okozhattam kárt,milyet,és milyen vizsgálattal lehet kideríteni,hogy van-e baj. Válaszát nagyon köszönöm! Bernadett

 • Bernadett

  2016. április 07. csütörtök

  Tisztelt Doktornő! Már a 41.hétben járó kismama vagyok,de az egész terhesség alatt nem hagy nyugodni,hogy azelőtt magánlakásokat takarítottam,ahol napi több órában lélegeztem be a különböző tisztítószereket,nagyon sokszor teljesen zárt térben maszk/kesztyű nélkül. Nem tudtam,hogy teherbe estem,így sajnos a terhesség első heteiben sem vigyáztam. Mikor kiderült,már vettem maszkot és kesztyűt,bár a szúrós szagokat így is éreztem.Elsősorban a hígítatlanul használt fürdőszobai szerek miatt aggódom. Ön szerint árthattam a babának? Attól is félek,hogy ha egészségesen is születik,esetleg később jön elő valamilyen probléma,ami ehhez a hibámhoz köthető..

  • Vida Ágnes

   2016. április 25. hétfő

   Nem kell aggódnod, az első 6 hét előtt történtek nem igazán vannak hatással a magzatra (ha mégis vannak, akkor meg sem tapad az embrió), az ezt követő behatások a 12. hétig pedig olyan látványos eltéréseket okoznak, amik már az ultrahangon látszanak. Mivel nálad ilyen nem merült fel, ezért most már nem kell aggódnod.

 • Veronika

  2016. március 24. csütörtök

  Kedves doktornő, lenne egy olyan kérdésem, hogy pár napja fura húzó érzésem van a méhszáj környékén, van olyan amikor a lagyekom és a derekam is fáj, néha be is keményedek, de nem rendszeresen, naponta 3-4 alkalommal. 25+3 napos vagyok a 20.heten 2000 volt a méhszáj értéke. Akkor napi 3*2 magneb6-ot írt fel a dokim, mert sokat kemenyedtem. Kis köhögéstōl is érzem hogy húzódik, akkor éreztem ezt utoljára mikor 17 hetesen nagyon meg voltam fazva. Akkor zárva volt a méhszáj 20.heten már ki voltam nyilva. Előző terhességemnel is a 34.heten 2ujnyira ki voltam nyilva, 38.heten szültem meg kislányomat 11. ève. Következő vizsgálat 30 hetesen lesz, ön szerint mi lehet ez? Aggódom hogy baj lesz!

  • Vida Ágnes

   2016. március 26. szombat

   Ha nagyon fáj, erős folyást vagy vérzést tapasztalsz, érdemes orvoshoz fordulni. Becsapós lehet ez, mert a második terhességnél általában erősebbek az jóslófájások, de legalábbis jobban észreveszed őket, mert már tudod, mire kell figyelni. Ha tehát nincs erős fájdalom, nincs mellé barnázás, rózsaszínes folyás, akkor nincs miért aggódni.

 • Anikó

  2016. március 23. szerda

  20hetes terhes vagyok
  3 szülésen vagyok túl
  1hete voltam orvosnál mert görcsöl a hasam
  A CG 2100
  Nekem a kérdésem annyi lenne hogy a 4terhessegnel ez a 2100 es érték normális e
  Köszönöm

  • Vida Ágnes

   2016. március 26. szombat

   Normális, mert 3 szülés után már lazább lehet a méhszáj, főként, ha a szülések között nem telt el 4-5 év, ami alatt a szervezet regenerálódik.

 • eni11

  2016. március 10. csütörtök

  jo napot dr.no nekem volt egy mehszaj zaro mutetem most 20 hetes varandos vagyok.kilehet vini a terheseg vegeig ezel kel e agyban fekugyek szules utan karosodik e a mehszaj a varastol

  • Gabi

   2016. március 16. szerda

   Jó eséllyel végig lehet vinni a terhességet, viszont az orvos utasítása szerint kell mindent csinálni. Ha fekvést javasol, kár lenne kockáztatni. A varrás miatt nem károsodik a méhszáj, de a nyomai valószínűleg megmaradnak.

 • Kovácsné Orsi

  2016. március 08. kedd

  Lenne egy kérdésem.Tegnap meg a mai nap folyamán nagyon sok folyásom van.Se görcs se barnaság se vérzés.Mi lehet szivárog a magzatvízem?Színét nem tudom milyen mert mindig pisilek és ezáltal sárga lesz.Szaga egy kicsi büdös.Megfázás vagy mi lehet?

 • Valda

  2016. február 27. szombat

  Üdvözlet,
  29. hétben vagyok de már jóideje megfigyeltem, hogy ha bal oldalamra fordulok fekvés közben, pár másodperc múlva a baba mozgolódni kezd, majd a hasam közepén alul lüktetést érzek,ami ki is tapintható. Nem tudom, ez az emlegetett csulás-e, de nekem gyanús hogy mindig csak ekkor érzem és mindig ugyanaz történik. Egyébként is jobb oldalt szeretek feküdni de néha már túl sok egész éjszaka ez a póz és szívesen megfordulnék, de nem tudom, nem jelent-e ez rosszat. Ha visszafordulok a jobb oldalamra, egész hamar elmúlik a lüktetés és a baba is elcsendesedik, illetve emiatt mostanában háton szoktam még elaludni.
  Tudnának segíteni, hogy ez mitől lehet, ill. normális-e?

  • Vida Ágnes

   2016. március 27. vasárnap

   Ez normális jelenség az utolsó hetekben, nyugodtan forgolódhatsz éjszaka, a baba is helyezkedik majd.

 • Xenia

  2016. február 27. szombat

  Jonapt kivanok doktorno en 8 hetes terhes vagyok es tegnap elkezdet fajni a hasam ajan meg a derekam de nem nagyon de felek hogy nem e a babanak van baja especially dolgozom Barbara lehet hogy sokat hajolgatok nehezet emelek felek mert mar 2 elveszpitetem a babamot 3 cor meg 6 honapra szunetre kpra szulot volt es elt egy hpnapt utana elveszitetunk ezert Stephen kerem agyon valami tanacsot nekem kerem en itlakom londonba es az orvasok nem joke ezenis felunk a ferjemel nem tesznek semit eloreis koszonom a valaszat

  • Gabi

   2016. március 02. szerda

   Ha már előzőleg előfordult vetélés, koraszülés, tényleg jobban oda kell figyelni. A hasfájás, derékfájás önmagában még nem jelent rosszat, főleg, ha nem erős, pihenés hatására elmúlik. Viszont érdemes lenne (ha megoldható) abbahagyni a munkát, kerülni az emelgetést, hajolgatást, a megerőltető tevékenységeket. Nem tudom, milyen jellegű a jelentkező fájdalom, de ha görcsös érzés, célszerű lenne magnéziumot szedni.

 • Viki

  2016. február 26. péntek

  Kedves Doktornő!
  Tegnap voltam orvosnál, ahol kicsit megijesztett a dokim. 14 hetes terhes vagyok és a mehnyakamat 32 mm-nek mérte. Mondta, hogy ne aggódjak, de általában ebben a terhessegi korban 4 centi korul szokott lenni, igy kicsit rövidebb, mint kellene. Mivel tavaly volt egy koraszülésem, így nagyon megijedtem. Ez tenyleg annyira rossz ertek? A másik, hogy a hasammal minden hideg frontot megérzek. Szedem a magnéziumot, de e mellett is érezni szoktam, mert a hasam feszül. Nem fáj borzalmasan, de olyan nem jó…. Ön szerint ez normalis??? Sokat pihenek, pedig most már szívesen sétálgatnék. Nem tudom merjek e.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: Viki

  • Gabi

   2016. március 02. szerda

   A méhnyak értéke miatt ha aggódni kellene, biztosan mondta volna az orvos. A hasfeszülés akkor normális, ha nem állandó, pihenés során elmúlik. Egy kis könnyű sétát esetleg ki lehetne próbálni, ha viszont közben szintén hasfájás jelentkezik, nem marad csak a pihenés. Mindent csak addig szabad csinálni, amíg nem okoz kellemetlenséget.

 • Kovácsné Orsi

  2016. február 04. csütörtök

  Jó napot doktornő!
  25 hetes kismama vagyok.Érdeklődnék mi a különbség ha folyás és a magzatvíz színe között?Fáj a hasam alja és nem állandóan pisilnem kell.Ha a magzatvíz szivárogna akkor reggelre eláztam volna.A baba állandó mozgásban van.Lehet csak egy szimpla felfázás?Várom válaszát.

  • Gabi

   2016. február 09. kedd

   A színe között nem feltétlen van eltérés, viszont a magzatvíz mindenképp víz szerű, nem olyan nyálkás, mint a folyás.

 • Angéla

  2016. január 30. szombat

  Jó napot!
  3 héttel ezelőtt 2100-as méhszájat állapítottak meg, akkor voltam 23 hetes terhes. Akkor már nehezen feküdtem az orvosi ágyon, egy gömb volt a pocakom. A doki azt mondta, minden tökéletes. Aznap kicsit később visszamentem és megkérdeztem, edzhetek-e, azt mondta, nagyon óvatosan szabad, de ha görcsöl a hasam, hagyjam abba. Azóta annyit fájt a hasam, hogy meg sem mertem moccanni, először egy hétig valóban feküdtem. Sok magnéziumot fogyasztok. A harmadik héten úgy éreztem, túl vagyok rajta. Nagyon laza 20 perces testmozgàst végeztem, amit 2 napi hasfájás követett és a derekam is fájni kezdett. Tegnap autóval kellett utazni. Több órát zötyögtem és most nagyon fáj a hasam. De kezdem úgy érezni, hogy a testmozgás teljes hanyagolásától csak jobban fáj a csípőm, lábaim, derekam. Szeretnék valamit kezdeni magammal, mert elgyengülni sem akarok, akkor a tartóizmok is gyengülnek! de nem merek. A leírtak alapján kérem írják le őszintén, látnak-e esélyt, hogy lazán eddzek és lehet-e összefüggés mozgás és fájdalom, nyílás között. Sokáig reménykedtem, hogy nincs így, mert az orvosom 2100-as méhszájra azt mondta, tökéletes. 31 vagyok, első terhességem. Köszönöm.

  • Gabi

   2016. február 09. kedd

   2100-as érték azt jelenti, hogy már kis mértékben rövidült a méhszáj. Én visszavennék az edzésből, inkább könnyed sétát választanék testmozgásnak.

 • Szabina

  2016. január 19. kedd

  Üdv.

  Nekem olyan problémám van, hogy 22+3hkm vagyok, és este fájt a szeméremcsontom, meg nyilalt a hasamaljába és a hasam is fáj.

  Lehet valami baj?

  Köszönöm a választ.

  • fodor csilla

   2016. február 01. hétfő

   kedves doktorno.10 hetes terhes vagyokes hatra hajlo mehem van.a panaszom az hogy ídokozonkent a jobb oldalamon alul neha rovid nyilalgatasokat erzek,ez mitollehet?verzes es egyeb zunetemnincs.koszonom valaszat.

   • Gabi

    2016. február 02. kedd

    Terhesség során az alhasi vérbőség miatt ezen a részen minden sokkal érzékenyebb. A méh növekedése is okozhat szurkálást. Ha a fájdalom nem erős, nem folyamatos, akkor lehet teljesen természetes. Ettől függetlenül ha gyakran jelentkezik, nem szabad figyelmen kívül hagyni, érdemes beszélni róla az orvossal.

 • Mittiner Tunde

  2016. január 14. csütörtök

  Kedves Doktorno!
  23 hetes terhes vagyok. Harmadik terhessegem de az elozo ket terhesseg spontan vetelessel vegzodott 16 es 14 hetes korban. Eddig minden vizsgalat rendben volt egesszen tegnapig. A doktor azt mondta hogy gyenge a mehszajam es ugy tunik hogy enyhen kinyilt. Most sok fekvest es magneziumot javasolt. Hetfon kell visszamennem. Nagyon aggodom mert nagyon szeretnem mar ezt a babat. Tudna meg valami mast is ajanlani a fekvesen kivul?

  • Vida Ágnes

   2016. január 17. vasárnap

   Ilyenkor az egyetlen, amit tehetsz, a fekvés és a magnézium, hogy ne nyíljon tovább a méhszáj. Ez lehet alkati dolog is, hogy enyhén kinyílt, de lehet az előző két vetélés miatt is, éppen ezért nagyon óvatosnak kell most lenned.

 • Dettyke

  2016. január 07. csütörtök

  Jónapot doktornő! 16 hetes terhes vagyok és a kutyám rám ugrot hátal ma csak lazzán ugye nem lesz baj a babámnak? És ha baj lenne ugye érezném? Válaszát előre köszönöm 🙂

  • Gabi

   2016. január 13. szerda

   Nem tudom, mekkora kutya, de ha nem okozott fájdalmat, valószínűleg a baba sem vett észre semmit.

 • Dorka

  2015. december 30. szerda

  Jó napot Mindenkinek!

  Még egyenlőre nem tudom biztosan, hogy terhes vagyok, mert még orvosnál nem voltam és a tesztek sem mutatnak semmit, mivel még nagyon az elején vagyok. A melleim meg vannak duzzadva és a bimbóm is érzékeny, viszont az alhasam bal oldalán néha kisebb szúrásokat érzek. Ez arra is utalhat, hogy méhen kívüli terhességem van?

 • Szandyka

  2015. december 03. csütörtök

  Kedves Doktornő!
  Tanácsára lenne szükségem! 34+3 hkm és tegnap óta görcsöl a hasam alja.
  Szedem a nos-pat meg a magnéziumot de nem sokat használ! Nem állandoan fáj van hogy kicsit enyhül de folyamatosan èrzem!! Tanácstalan vagyok hogy mit tegyek? Bemenjek a kórházba vagy pihenjek?? Válaszát előre is köszönöm!

  • Gabi

   2015. december 09. szerda

   Ha bizonytalan, érdemes nőgyógyásszal vagy védőnővel beszélni.

 • Lola

  2015. november 26. csütörtök

  Jó napot doktornő
  Az lenne a kérdésem hogy 7hetes terhes vagyok voltam orvosnál jó minden csak néha görcsöl a derekam valamikor enyhén valamikor erősebben egy kicsit.lehet az időre vagy valani más miatt?.
  A doki írt fel utrogestat higy szedjem mivel 1 éve volt vetélésem is.
  De nem mindig fáj a derekam..ez mitől lehet?

 • Miranda

  2015. november 19. csütörtök

  Kedves Doktornő!
  10.29-én kezdődött a legutóbbi ciklusom, de rendszertelen. 11.15-én egy kis barna vércsepp tűnt fel, majd 11.17-én megint előfordult egy kis barna vércsepp. Enyhe görcsöt is éreztem néha a hasamba, most már csak furcsa érzés van alhasi tájékon, de nem fájdalom. A párommal 10.09-én és 11.11. voltunk együtt a ciklus után először, utána nem voltunk még együtt. Lehetséges, hogy ez beágyazódási vérzés? Nőgyógyászhoz is már beiratkoztam. Köszönöm szépen válaszát!

  • Gabi

   2015. november 25. szerda

   Igen, lehetséges. Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

 • Mónika

  2015. november 17. kedd

  Kedves Doktornő,

  Az alábbiaķban kérném segítségét: Tegnap éjjel ügyeletet kellett hívni hozzám, mert annyira erős görcseim voltak. Arra ébredtem fel, hogy valami nem stimmel. Mire kiértem a mosdóba, annyira elszédültem, hogy alig láttam. Vert a víz, reszkettem, fényes foltokat láttam, a hasam borzalmasan görcsölt. Ezt kisebb hányás és erős hasmenés is kísérte. Majd kb.5 perc múlva enyhült a fájdalom de utána újra kezdődött elölről és hullámoban jött. Bevettem két görcsoldót, de mivel az sem használt ki kellett hívni az ügyeletet. Két év alatt ez a harmadik ilyen eset. Az első két alkalommal 5-7 napot késett a menstruációm, de most pont aznap történt amikor aktuális is lenne. Az érdekessége az, hogy az eddigi esetekben a fájdalmat követte vérzés is. Most azonban nem. Tesztet még nem készítettem, de előfordulhat, hogy tehes vagyok? Párommal két éve próbálkozunk, eddig sikertelenül. A második ilyen eset után voltam orvosnál, akkor a doktor úr azt mondta, hogy lehet nem rendes volt,vagy egyáltalán nem volt peteérésem ezért a nagy fájdalom ilyenkor. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez normális?

  • Gabi

   2015. november 18. szerda

   Semmiképp nem normális! Az ilyen intenzív tüneteket semmiképp nem szabad természetesnek venni, érdemes kivizsgáltatni. Ha továbbra is késik a vérzés, mindenképp érdemes tesztelni.

 • Kinga

  2015. november 16. hétfő

  Jó estét doktornő.
  Csütörtök este észre vettem kis barna folyást a hüvelybe. Nem pecsételt a bugyira csak a wc papírra törléskor.Pénteken du. ugyanaz az érzésem volt meg néztem és most piros lett a wc papír. Szedtem Duphastont,Panangint és magne B6 ot Vér nyoma sehol.Ha többet állok vagy járok akkor görcsöl a hasam mintha tágulna. De ha lepihenek akkor el múlik. Ez gond??

 • Évi

  2015. november 15. vasárnap

  Kedves Doktornő! Egy olyan kérdésem lenne hogy nem árt a babának ha megilyedek?? 5hetes vagyok és nagyon megilyedtem mert majdnem leszakadt az ágy alattam.. Leesett egy rács alóla :/ ..Remélem nem lesz semmi gond.. Köszönöm válaszát előre is !!

  • Gabi

   2015. november 18. szerda

   Nem lesz baja! Valószínűleg megérzi, ilyenkor ő is nyugtalanabb, de ahogy az anyuka megnyugszik, úgy a baba is.

 • Vivus

  2015. november 14. szombat

  Kedves Doktorno!

  12 hetes terhes vagyok.. tegnap voltam ultrahangon es azt mondtak hogy a baba nem el. Meg kell muteni! Nem lehet hogy esetleg az orvosok tevedtek es a babab megis jolvan?
  Mert hallottan mar ilyen esetekrol h tevedtek az orvosok es a baba megis jol volt.!

  • Gabi

   2015. november 18. szerda

   Ha nem volt szívhang, sajnos akkor valószínűleg nincs mit tenni. Sajnálom!

 • Gabi

  2015. november 13. péntek

  Ilyen esetekben mindenképp érdemes nőgyógyászt választani, olyat, akiben maximálisan megbízik. A helyzet egyedi. Ennyi információ alapján nehéz lenne döntést hozni, hogy mi lenne a jobb megoldás. Ezt a saját nőgyógyászának kell majd eldöntenie. Valamint abban is az orvosától kellene tanácsot kérnie, hogy mit tehetne a derékfájással, esetleg tovább küldheti megfelelő szakorvoshoz.

  • Juli

   2015. november 17. kedd

   Köszönöm a semmit!

 • Horváth Zsófia

  2015. november 04. szerda

  Kedves doktor nő nagyon fàj alul a nemi szervem ès fel is van duzadva de màr lassan 3-4 hete… 32. hetes terhes vagyok… nèha ki birhatatlanul fàj.. 🙁

  • Gabi

   2015. november 13. péntek

   Ezt mindenképp a nőgyógyásszal kellene megbeszélni! Minél előbb, nehogy valamilyen fertőzés okozza a gondot!

 • SuzyQ

  2015. október 30. péntek

  Én még ilyen átfogó mindenre kitrjedő cikket nem olvastam sehol. S ahogy olvastam a szavakat azzal együtt szàllt meg a nyugalom. Köszönöm

 • Lola

  2015. október 28. szerda

  Még annyi lenne doktornő hogy megvoltam fázva meg most is hogy 2-3héttel ezelőtt szedtem neocitránt strepsilst meg köhögés ellen gyógyszert.attól lehet valami baja a babának?Most már inkább a kamilla teát iszom nem szedek semmilyen gyógyszert. Köszönöm előre válaszát!

 • Lola

  2015. október 27. kedd

  Jó estét doktornő!
  Az lenne a kérdésem hogy 2napja csináltam egy tesztet ami pozítiv lett.
  Azóta olyan érzésem van mintha megakarna jönni görcsöl a hasam a dereka.De ha pihenek akkor elmúlik de nem mindig.:(
  Baj ez? Mert 1 évvel ezelőtt volt egy vetélésem.Ezt a babát nem akarom már elveszíteni:( Kérem mondjon valami biztatót doktornő hogy megmarad a baba és nem fog elmenni 🙁 Orvoshoz majd csak a jövőhéten akarok menmi.
  Köszönöm előre is válaszát!

  • Gabi

   2015. október 28. szerda

   A „mindjárt megjön” érzés, az enyhe görcsök gyakori tünetek a terhesség korai időszakában. Ha a görcsök nem erősek, inkább csak apró kellemetlenség, és pihenés hatására elmúlnak, akkor nem jelentenek gondot. Csak semmi megerőltető tevékenység, ha szükséges, kis pihenés beiktatása, és nyugalom! Ha netán vérzés vagy erős görcs jelentkezne, akkor viszont azonnal irány az orvos! Drukkolok, hogy minden rendben legyen!

 • Rita87

  2015. október 21. szerda

  Kedves Doktornő! Elmaradt menstruáció és két pozitív terhességi teszt révén úgy néz ki kisbabát várok aminek nagyon örülök. Jelenleg a 6 hétben járok, orvoshoz csak a jövőhéten megyek először. Ma reggel nagyon megijedtem és szeretném a véleményét, tanácsát kérni.Álmomban orgazmusom volt és egyből arra ébredtem, hogy görcsölök és nagy, intenzív fájdalmaim vannak alul az alhasamban. Tudom, hogy ilyen esetben előfordulhatnak ilyen fájdalmak a méhösszehúzódás, stb. miatt, de nagyon megijedtem. Ez valóban természetes dolog? A babának árthat? Mikor kell mindenképp orvoshoz fordulni? 2 maximum 3 percig éreztem a fájdalmat, persze folyamatosan enyhült, most teljesen jól vagyok. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

  • Gabi

   2015. október 25. vasárnap

   Normális! Viszont az erős fájdalom miatt (még ha el is múlt pár perc alatt) érdemes majd rákérdezni az orvosnál is.

 • niki

  2015. október 10. szombat

  Ja es faradekony vagyok nagyon egesznap csak aludnek de ehet ez az idotol is.

  • Gabi

   2015. október 14. szerda

   Az időtől is lehet, de a terhesség is okozhatja.

 • niki

  2015. október 10. szombat

  Sziasztok en azt szeretnem meg kerdezni hogy csinaltam 3 tesztet es mind 3 pozitiv lett de a masodik csik nagyon halvany akkor most terhes vagyok? Azota mar elmult 2-3 het azt hiszem es most parnapja mikor megyek pisilni akkor a hasamalja es a csiklomnal fura erzest erzek csiklom nem faj olyankor csak a hasam alja pupomtol kezdodik a fajdalom miert van ez? De hany ingerem vagy valami nincsen. Talan vennem kene megint egy tesztet?

  • Gabi

   2015. október 14. szerda

   A halvány csík is csík, főleg 3 teszten! 99%, hogy valóban babát vársz! Ha nincs hányingered, az inkább csak szerencse. A hányinger hiánya nem jelenti, hogy nem vagy terhes! A tünetek nem jelentkeznek mindenkinél egyformán. Az enyhébb hasi fájdalom lehet terhesség tünete, de érdemes lenne kivizsgáltatni, hogy biztos nem egy fertőzésről van-e szó.

 • Fruzsi

  2015. október 05. hétfő

  Sziasztok! Én két hete tudtam meg hogy babát várok, jelenleg 6 hónapos. Egy kicsit most megijesztettek, hogy nem szabad ilyenkor fürdeni mert vetéleshez vezethet! Nem forró de azért meleg vízbe! Ha bármi baja lenne a babának azt érezném? Észrevenném ha elvetéltem? Tényleg nem szabad egyáltalán furdeni várandóság alatt??

  • Gabi

   2015. október 14. szerda

   Szabad fürdeni. A forró víz nem ajánlott, ha fürdés közben netán keményedik a hasad, akkor szállj ki a kádból. Érdemes erről nőgyógyásszal, védőnővel beszélni, egyéni helyzettől függ, hogy szabad-e kádban fürdeni. Egészséges terhességnél nincs különösebb oka, hogy kerüljük a fürdést. (Én mindhárom terhességem során végig imádtam a kádban „relaxálni”. Az első magzatmozgásokat is mindig ilyenkor éreztem. A vége felé, mikor már nehéz volt feltápászkodni, akkor választottam inkább a tusolást.)

 • Ildi

  2015. szeptember 29. kedd

  Jó napot. 36 hetes terhes vagyok. Egy pàr napja,van hogy egèsz èjjel is, sokkat, van h mindig fàj a derekam ès lehúzodik a hasamban ( ott görcsöl,mensesre hasonlitó fàjàst èrzek ) majd a làbom is fàjni kezd. Szeretnèm kèrdezni,hogy mièrt fàjhat? Nem sokkà kibúvik a pici? 🙂 elöre is köszönöm a vàlaszàt. Üdv

 • Viki

  2015. szeptember 27. vasárnap

  Kedves Doktorno,
  Egy hete kesik a menstruaciom, s mar a vart mensi napjan pozitiv tesztet csinaltam.
  Folyamatosan alhasi fajdalmaim vannak attol a naptol hogy meg kellett volna jonnie. Nem eros, nem eles csak kozepen nyomas egesz nap.Nincs hanyingerem semmi ilyesmi, a mellem kezd picit erzekeny lenni.Angliaban elunk igy meg nem tudok elmenni orvoshoz, itt 8 het elott nincs vizsgalat. Az lenne e kerdesem, hogy ez az allando fajas normalis a hasam aljaban? Nincs verzes se barnazas, semmi. Koszonettel, Viki

  • Gabi

   2015. szeptember 28. hétfő

   Ha a fájdalom nem erős, nem görcsös, pihenés hatására enyhül, akkor általában nem jelent gondot. Esetleg magnéziumot lehetne szedni.

 • domonkos renata

  2015. szeptember 17. csütörtök

  azt szeretnem megkerdeni hogy terhesseg alatt lehete szedni kalcijum vagy vas pezsgotabletat a magyarorszagit nem lessz semmi baja a babanak es ha lehet akkor hogy szedjem? a masik kerdesem az lenne hogy ha eszek akkor is faj a gyomrom elehet szedni valamit a gyomorfajasra terheseg alatt?

 • Tündér Lala

  2015. szeptember 17. csütörtök

  Kedves Doktornö! Lehetseges az hogy a beagyazodas napjatol beteg vagyok? Ez alatt azt értem hogy elsö nap hanyás es onnantól kezdve nagy mértékben szédülés, erös fejfájás,àllandó görcs, enni nem tudok minden heten fogyok 1 kl-t. Julius 23-dikán volt az ultolsó mensessem napja. Kb 6 hetes korul lehetek. Félek hogy ez a nagy betegség valami baj hoz vezett. UH voltam 2 hete de nem mondtak nagyon semmit. Fél oráig kereste a babát mire meg találta. E hét szombaton kell vissza mennem. Kérem segitsen!!! 🙁

  • Gabi

   2015. szeptember 21. hétfő

   Sajnos van, akinél ilyen erős tüneteket okoz a terhesség. Mindenképp megterhelő és nehéz helyzet. Érdemes erről nőgyógyásszal, védőnővel beszélni, mert ha gyakori hányás, sőt folyamatos fogyás kíséri a terhességet, akkor általában valamilyen segítségre van szükség.

 • domonkos renata

  2015. szeptember 10. csütörtök

  jonapot kivanok doktorno lenne egy kerdesem en egy hete csinaltamterhesegi tesztet pozitiv lett de elejebe hanytam meg etvagyamis jobban volt mint most mostanaba fajogat a hasam alatt felek hogy baj lehet az eszakais gorcsejim voltak kicsit bepanikoltam mit csinajak. enni eszek csak sajna keveset birok enni meg savanyut kivanok es faradekony vagyok es eg a gyomrom is . en mar aztis bekepzeltem magamnak hogy valami masbaj is lehet nekem van ketgyerekem es veluk masvolt mint evvel tanacstalan vagyok mitcsinajak

  • Gabi

   2015. szeptember 11. péntek

   Gyakran egy nő két terhessége teljesen máshogy zajlik. A leírt tünetek gyakoriak terhesség korai szakaszában. A görcsölgetés is lehet normális, ha nem erős, és csak rövid ideig tart. Viszont ha gyakran visszatér, és több mint apró kellemetlenség, akkor mindenképp nőgyógyászhoz kell fordulni.

 • Timi

  2015. augusztus 07. péntek

  Sziasztok, én a héten csináltam 2 terhességi tesztet más más napokon és mind a kettő pozitív lett, de nőgyogyászhoz csak jövöhéten tudok menni. Az lenne az egyik kérdésem, hogy árthat a babának ha sokat prüsszögök,mert én nagyon sokat szoktam egy nap.A másik kérdésem az lenne, hogy nagyon görcsöl a hasam olyan szurkáló, de nem mindig, olyan mintha menstruáció görcsöm lenne. Nem fáj mindig naponta csak párszor. Ez lehet gond? És mire vigyázzak mit ne csináljak vagy egyek?

  • Gabi

   2015. augusztus 12. szerda

   Először is gratulálok! A sok tüsszentés nem fog ártani. Ilyen korai időszakban ebből még nem vesz észre semmit a pici. A menzeszre hasonlító görcsök gyakoriak a terhesség elején. Ha nem erős, nem állandó, pihenés hatására elmúlik, akkor nincs gond. Viszont ha erős és fájdalmas, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. De úgy gondolom, nem erről van szó. Mire vigyázz? Kerüld a tűző napot, igyál sokat, törekedj az egészséges életmódra, szerintem ha eddig sem éltél önpusztító életmódot, nincs szükség hirtelen változtatásokra. Semmi megerőltető, de amúgy semmi extra. Az orvos is majd elmondja biztos! Még egyszer gratulálok!