Babamasszázs

A babamasszázs áldásos hatásairól nem lehet eleget írni. Egyrészt a baba nagyon élvezi, másrészt jótékony hatásai vannak, megelőzhetőek és megoldhatóak vele olyan kellemetlen problémák, mint a hasfájás, a fogzási fájdalom, az éjszakai alvászavarok.

BabamasszázsAz anyamacska idejének felét a kiscica nyalogatásával tölti. Ennek nemcsak higiéniai okai vannak: az állandó testkontaktussal és “masszázzsal” elősegíti a bélrendszer működését, erősíti a kismacska immunrendszerét. Nemcsak a macskák ismerték fel a babamasszázs jelentőségét, számos állatfajnál találkozhatunk ezzel a jelenséggel.

És bizony, ami a macskáknál működik, nálunk is beválhat. A testkontaktus, az ölelés, a kendőben hordozás elengedhetetlen a baba lelki fejlődéséhez és egészen a kiskamaszkorig nagyon fontos a gyermek számára az odabújás, ölelés. A masszírozott babák boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, kevesebb bennük a csecsemőkorral, a fejlődéssel egyébként együttjáró feszültség, szorongás. A hiszti, a testvérféltékenység és a dackorszak más kellemetlen velejárói is megszüntethetőek a babamasszázs által.

Nézzük, hogyan is kell csinálni!

A masszázs elősegíti a bélrendszer működését és ez nemcsak a hasi masszázsra értendő, hanem az egész testre. A széklet és a gázok könnyebben ürülnek ki, ezáltal csökkennek vagy megszűnnek a hasfájás tünetei. A fogzási fájdalom is csökkenthető, a növekedési fájdalom megszüntethető. A javuló vérkeringés miatt az idegrendszer és az immunrendszer is gyorsabban fejlődik, erősebb lesz.

Nagyon fontos, hogy olajjal masszírozzunk! Lehet kapni speciális babamasszázs-olajat, de a hagyományos babaolaj is megteszi.

Kisgyermekek masszázsa
Katt ide a videóhoz! (új ablakban nyílik meg)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

 • Vida Ági

  2009. december 27. vasárnap

  Kiscsiga, szerintem csak a fűtéstől és a téltől van, ilyenkor mindenkinek szárazabb a bőre. Körömvirágbalzsammal lehet kenegetni, de enélkül is elmúlik majd.

 • kiscsiga

  2009. december 26. szombat

  Kedves Ági!
  Nem konkrétan ehhez a témához kapcsolódik a kérdésem, de nem találtam egyéb, bababőrrel foglalkozó bejegyzést az oldalon. 5 hós kislányom testén, főként a nyakán, a fülek alatti részen és most már a hónaljában is erősen kiszáradt a bőr. Nem piros és szerintem nem is viszket neki, de számomra ilyesztő, hogy nem reagál szinte semmire. Amikor először tapasztaltam ezeket (kb. 2 hónapja) gyógyszertári fürdetőt és krémet kezdtem használni. Nem hiszem, hogy allergiás tünet, de természetesen a mosáshoz már a kezdetektől babaöblítőt használok, és alaposan öblítek. Csak tápszert eszik, valamint nagyon enyhe babateát és kamillateát kap, tehát az étkezése nem változott azóta sem. Eddig használtam babaolajat a masszírozásnál és úgy egyébként a hajlatok tisztítására, de most ezt is elhagytam, úgy hallottam, ez is száríthatja az érzékeny bőrt. A fürdés idejét próbálom lerövidíteni, bár nagyon szeret lubickolni és egy-egy nap ki is marad, ráadásul a fürdetőkrémet is elhagytam a napokban, így csak tiszta vízben pancsol (nem tudom ez jó ötlet volt-e). A fűtési szezon óta hidegpárásítóval párásítjuk a szobája levegőjét éjszaka. Mindezek ellenére semmi változás. Sajnos a gyerekorvos és a védőnő sem javasol mást (egyébként sem túl nyitottak a témára). Mivel a füle alatti részeken nagyon halvány pirosas szabálytalan csíkok jelentek meg, úgy döntöttem megmutatom bőrgyógyásznak a babát, de csak január második hetében kezd. Tudnál addig is így látatlanban tanácsolni valamit? Előre is köszönöm a válaszod!

 • Portik Piroska

  2009. december 04. péntek

  Kedves Ági!

  A kisfiam hetfő óta beteg (hányás, hasmenés, étvágytalanság, hőemelkedés). Jövő héten tölti a 16. hónapot. Ma egy hete (betegség előtt) 9300 g volt, ma este csak 8660 g, azaz 640 g-al kevesebb. Nem túl nagy ez a súlyveszteség?? 🙁

  Válasz: Ilyenkor elég sok víz távozik a szervezetből, ezért sajnos előfordulhat ekkora súlyveszteség. Ha rendesen iszik (ilyenkor a kiszáradás a legnagyobb veszély, ha tehát nem eszik, akkor is sokat kell itatni) és elkezdett már enni, akkor vissza fogja hízni, amit leadott.