Nem alszik napközben

A napközbeni alvás, altatás témaköre legalább akkora indulatokat szokott kelteni és akkora problémákat okozni, mint az éjszakai felkelések. Pedig ezt a helyzetet sokkal könnyebben lehet orvosolni, mint az állandó éjszakai őrjáratot. Itt is igaz, hogy minél kisebb a baba, annál könnyebben vehetjük rá az alvásra.

Nem alszik napközbenAz újszülött, ha minden rendben van körülötte, szinte egész nap alszik. Hamar elérkezik azonban az az időszak, amikor evés után ébren akar maradni. Sőt: az a jó, ha az első naptól kezdve evés után nem dugjuk vissza azonnal az ágyba, hanem alaposan megbüfiztetjük, átpelenkázzuk és csak utána tesszük le aludni.

1-2 hónapos korban naponta 4 alkalommal alszik a baba napközben ideális esetben 1-2 órát, de az is lehet, hogy fél óra után már felkel.

3 hónapos korra már pontosan beáll a napirendje: ebben a korban napközben általában 1-1,5 órát alszanak a babák. Ennél kevesebb sem okoz problémát, ha utána nem nyűgös és fáradt a baba, és a 2-3 órás napközbeni alvás sem baj, ha nem zavarja meg az éjszakai alvást. Fontos azonban, hogy az alvások száma ne legyen kevesebb! Ha csak kétszer félórát alszik a baba, az biztosan nem elég neki, és a napi egy alvás is kevés lehet. Ennyi idősen nagyjából 2-3 órát képesek ébren lenni nyűgösködés nélkül egyhuzamban a babák, a nappali alvások számának is ezt kell követnie.

Fél éves kor után már a kétszeri alvás is elég lehet, de a napi három is normális.

9-10 hónapos korban egyes babák már átállnak az egyszeri hosszabb alvásra, de sok babánál megmarad a kétszeri nappali alvás.

Alapszabályok

    1. Ne erőltesd az alvást! Ha idegeskedsz rajta, azzal csak azt éred el, hogy a baba is feszültebb lesz és juszt se fog aludni. Ha fél óra próbálkozás után nem akar aludni, akkor biztosan nem álmos. Játszatok tovább és amikor álmosodik, akkor tedd le megint.
    2. Mindig akkor fektesd le, amikor álmos! Hiába akarod lefektetni, ha még nem fáradt el eléggé, az álmosság jelei: lelassul, játék közben lefekszik, dörzsöli a szemét, fülét, ha felveszed hozzádbújik, ásít, nyűgösködik, semmi sem jó neki.
    3. Legyen napirendje! Nagyjából mindig ugyanakkor feküdjön le. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetnének elcsúszások néha, de a dolgok sorrendje mindig ugyanaz legyen, evés után játék, játék után alvás következzen és nagyjából mindig ugyanannyi idő teljen el ébrenlétben.
    4. Legyen átmenet! Az álmos babát kicsit dédelgesd meg, ha már nagyobb, bújjatok össze és olvassatok mesét elalvás előtt. A nappali alvásnál éppen olyan fontos a szertartás, mint az éjszakainál.

Hogyan altassam el? Már kezdettől fogva alakítsd úgy, hogy a baba a saját ágyában magától, tehát minden altatás, ringatás, szopizás, babakocsiztatás nélkül aludjon el a baba. Vannak néha nyűgösebb napok, amikor ez nem sikerül, de az legyen az alap, hogy így alszik el.

Ha már rászokott a segédletre Ha már megszokta a kicsi, hogy babakocsiban meg ringatva alszik el nappal, akkor csakis fokozatosan, legalább 7-10 napot rászánva az átszoktatásra, veheted rá arra, hogy magától aludjon el. Választhatod azt, hogy beteszed a kiságyba, és ha sír, kiveszed megnyugtatod, majd visszateszed. Ez az első alkalommal akár 1 órát is eltarthat, de végül rájön, hogy mit szeretnél tőle.
Másfél-2 éves kor körül előfordulhat, hogy egyáltalán nem akar már aludni napközben, ettől nem kell megijedni, és nem szabad erőltetni, hogy aludjon, ha nem akar, gyakran az is elég, ha csak lepihen napközben egy kicsit, olvastok mesét, vagy az ágyban nézegeti a könyveit, esetleg megnéz egy mesét a tévében.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field