7 aggódnivaló a terhesség alatt

“Furcsa folyásom van”, “2000 a méhszáj értékem”, “Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>


856 hozzászólás

 1. Nagy Viktória szerint:

  Jó estét doktornő!
  Most vagyok 24 hetes 4 hete bal oldalt a mellem alatt fájdalmas nyomást érzek.Első terhességem nem tudom ez miatt kellene aggódnom vagy orvoshoz fordulnom?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Viktória

  • Gabi szerint:

   Mindenképp érdemes erről orvossal beszélni. Ahogy a baba növekszik, egyre inkább szűkül a hely, és nyomhat különböző belső szerveket, vagy akár a bordákat is. De kár lenne találgatni, jobb az orvostól, esetleg védőnőtől megkérdezni.

 2. Szofi szerint:

  Kedves Doktornő!

  Férjemmel való együttlét után 1 napra elkezdett fájni az alhasam, majd elmúlt néhány nap után. Az orvosom megvizsgált, mindent tökéletesen rendben talált, majd a vizsgálat másnapján ugyanúgy elkezdett fájni a hasam.. Ön szerint mitől lehet ez?
  Teljesen panaszmentes eddig szerencsére a terhességem, de ezt nem igazán értem. 19h+5n vagyok.

  Előre is köszönöm válaszát!
  Szofi

 3. Bernadett szerint:

  Ha okozhattam kárt,milyet,és milyen vizsgálattal lehet kideríteni,hogy van-e baj. Válaszát nagyon köszönöm! Bernadett

 4. Bernadett szerint:

  Tisztelt Doktornő! Már a 41.hétben járó kismama vagyok,de az egész terhesség alatt nem hagy nyugodni,hogy azelőtt magánlakásokat takarítottam,ahol napi több órában lélegeztem be a különböző tisztítószereket,nagyon sokszor teljesen zárt térben maszk/kesztyű nélkül. Nem tudtam,hogy teherbe estem,így sajnos a terhesség első heteiben sem vigyáztam. Mikor kiderült,már vettem maszkot és kesztyűt,bár a szúrós szagokat így is éreztem.Elsősorban a hígítatlanul használt fürdőszobai szerek miatt aggódom. Ön szerint árthattam a babának? Attól is félek,hogy ha egészségesen is születik,esetleg később jön elő valamilyen probléma,ami ehhez a hibámhoz köthető..

  • Vida Ágnes szerint:

   Nem kell aggódnod, az első 6 hét előtt történtek nem igazán vannak hatással a magzatra (ha mégis vannak, akkor meg sem tapad az embrió), az ezt követő behatások a 12. hétig pedig olyan látványos eltéréseket okoznak, amik már az ultrahangon látszanak. Mivel nálad ilyen nem merült fel, ezért most már nem kell aggódnod.

 5. Veronika szerint:

  Kedves doktornő, lenne egy olyan kérdésem, hogy pár napja fura húzó érzésem van a méhszáj környékén, van olyan amikor a lagyekom és a derekam is fáj, néha be is keményedek, de nem rendszeresen, naponta 3-4 alkalommal. 25+3 napos vagyok a 20.heten 2000 volt a méhszáj értéke. Akkor napi 3*2 magneb6-ot írt fel a dokim, mert sokat kemenyedtem. Kis köhögéstōl is érzem hogy húzódik, akkor éreztem ezt utoljára mikor 17 hetesen nagyon meg voltam fazva. Akkor zárva volt a méhszáj 20.heten már ki voltam nyilva. Előző terhességemnel is a 34.heten 2ujnyira ki voltam nyilva, 38.heten szültem meg kislányomat 11. ève. Következő vizsgálat 30 hetesen lesz, ön szerint mi lehet ez? Aggódom hogy baj lesz!

  • Vida Ágnes szerint:

   Ha nagyon fáj, erős folyást vagy vérzést tapasztalsz, érdemes orvoshoz fordulni. Becsapós lehet ez, mert a második terhességnél általában erősebbek az jóslófájások, de legalábbis jobban észreveszed őket, mert már tudod, mire kell figyelni. Ha tehát nincs erős fájdalom, nincs mellé barnázás, rózsaszínes folyás, akkor nincs miért aggódni.

 6. Anikó szerint:

  20hetes terhes vagyok
  3 szülésen vagyok túl
  1hete voltam orvosnál mert görcsöl a hasam
  A CG 2100
  Nekem a kérdésem annyi lenne hogy a 4terhessegnel ez a 2100 es érték normális e
  Köszönöm

 7. eni11 szerint:

  jo napot dr.no nekem volt egy mehszaj zaro mutetem most 20 hetes varandos vagyok.kilehet vini a terheseg vegeig ezel kel e agyban fekugyek szules utan karosodik e a mehszaj a varastol

  • Gabi szerint:

   Jó eséllyel végig lehet vinni a terhességet, viszont az orvos utasítása szerint kell mindent csinálni. Ha fekvést javasol, kár lenne kockáztatni. A varrás miatt nem károsodik a méhszáj, de a nyomai valószínűleg megmaradnak.

 8. Kovácsné Orsi szerint:

  Lenne egy kérdésem.Tegnap meg a mai nap folyamán nagyon sok folyásom van.Se görcs se barnaság se vérzés.Mi lehet szivárog a magzatvízem?Színét nem tudom milyen mert mindig pisilek és ezáltal sárga lesz.Szaga egy kicsi büdös.Megfázás vagy mi lehet?

 9. Valda szerint:

  Üdvözlet,
  29. hétben vagyok de már jóideje megfigyeltem, hogy ha bal oldalamra fordulok fekvés közben, pár másodperc múlva a baba mozgolódni kezd, majd a hasam közepén alul lüktetést érzek,ami ki is tapintható. Nem tudom, ez az emlegetett csulás-e, de nekem gyanús hogy mindig csak ekkor érzem és mindig ugyanaz történik. Egyébként is jobb oldalt szeretek feküdni de néha már túl sok egész éjszaka ez a póz és szívesen megfordulnék, de nem tudom, nem jelent-e ez rosszat. Ha visszafordulok a jobb oldalamra, egész hamar elmúlik a lüktetés és a baba is elcsendesedik, illetve emiatt mostanában háton szoktam még elaludni.
  Tudnának segíteni, hogy ez mitől lehet, ill. normális-e?

 10. Xenia szerint:

  Jonapt kivanok doktorno en 8 hetes terhes vagyok es tegnap elkezdet fajni a hasam ajan meg a derekam de nem nagyon de felek hogy nem e a babanak van baja especially dolgozom Barbara lehet hogy sokat hajolgatok nehezet emelek felek mert mar 2 elveszpitetem a babamot 3 cor meg 6 honapra szunetre kpra szulot volt es elt egy hpnapt utana elveszitetunk ezert Stephen kerem agyon valami tanacsot nekem kerem en itlakom londonba es az orvasok nem joke ezenis felunk a ferjemel nem tesznek semit eloreis koszonom a valaszat

  • Gabi szerint:

   Ha már előzőleg előfordult vetélés, koraszülés, tényleg jobban oda kell figyelni. A hasfájás, derékfájás önmagában még nem jelent rosszat, főleg, ha nem erős, pihenés hatására elmúlik. Viszont érdemes lenne (ha megoldható) abbahagyni a munkát, kerülni az emelgetést, hajolgatást, a megerőltető tevékenységeket. Nem tudom, milyen jellegű a jelentkező fájdalom, de ha görcsös érzés, célszerű lenne magnéziumot szedni.

 11. Viki szerint:

  Kedves Doktornő!
  Tegnap voltam orvosnál, ahol kicsit megijesztett a dokim. 14 hetes terhes vagyok és a mehnyakamat 32 mm-nek mérte. Mondta, hogy ne aggódjak, de általában ebben a terhessegi korban 4 centi korul szokott lenni, igy kicsit rövidebb, mint kellene. Mivel tavaly volt egy koraszülésem, így nagyon megijedtem. Ez tenyleg annyira rossz ertek? A másik, hogy a hasammal minden hideg frontot megérzek. Szedem a magnéziumot, de e mellett is érezni szoktam, mert a hasam feszül. Nem fáj borzalmasan, de olyan nem jó…. Ön szerint ez normalis??? Sokat pihenek, pedig most már szívesen sétálgatnék. Nem tudom merjek e.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: Viki

  • Gabi szerint:

   A méhnyak értéke miatt ha aggódni kellene, biztosan mondta volna az orvos. A hasfeszülés akkor normális, ha nem állandó, pihenés során elmúlik. Egy kis könnyű sétát esetleg ki lehetne próbálni, ha viszont közben szintén hasfájás jelentkezik, nem marad csak a pihenés. Mindent csak addig szabad csinálni, amíg nem okoz kellemetlenséget.

 12. Kovácsné Orsi szerint:

  Jó napot doktornő!
  25 hetes kismama vagyok.Érdeklődnék mi a különbség ha folyás és a magzatvíz színe között?Fáj a hasam alja és nem állandóan pisilnem kell.Ha a magzatvíz szivárogna akkor reggelre eláztam volna.A baba állandó mozgásban van.Lehet csak egy szimpla felfázás?Várom válaszát.

 13. Angéla szerint:

  Jó napot!
  3 héttel ezelőtt 2100-as méhszájat állapítottak meg, akkor voltam 23 hetes terhes. Akkor már nehezen feküdtem az orvosi ágyon, egy gömb volt a pocakom. A doki azt mondta, minden tökéletes. Aznap kicsit később visszamentem és megkérdeztem, edzhetek-e, azt mondta, nagyon óvatosan szabad, de ha görcsöl a hasam, hagyjam abba. Azóta annyit fájt a hasam, hogy meg sem mertem moccanni, először egy hétig valóban feküdtem. Sok magnéziumot fogyasztok. A harmadik héten úgy éreztem, túl vagyok rajta. Nagyon laza 20 perces testmozgàst végeztem, amit 2 napi hasfájás követett és a derekam is fájni kezdett. Tegnap autóval kellett utazni. Több órát zötyögtem és most nagyon fáj a hasam. De kezdem úgy érezni, hogy a testmozgás teljes hanyagolásától csak jobban fáj a csípőm, lábaim, derekam. Szeretnék valamit kezdeni magammal, mert elgyengülni sem akarok, akkor a tartóizmok is gyengülnek! de nem merek. A leírtak alapján kérem írják le őszintén, látnak-e esélyt, hogy lazán eddzek és lehet-e összefüggés mozgás és fájdalom, nyílás között. Sokáig reménykedtem, hogy nincs így, mert az orvosom 2100-as méhszájra azt mondta, tökéletes. 31 vagyok, első terhességem. Köszönöm.

  • Gabi szerint:

   2100-as érték azt jelenti, hogy már kis mértékben rövidült a méhszáj. Én visszavennék az edzésből, inkább könnyed sétát választanék testmozgásnak.

 14. Szabina szerint:

  Üdv.

  Nekem olyan problémám van, hogy 22+3hkm vagyok, és este fájt a szeméremcsontom, meg nyilalt a hasamaljába és a hasam is fáj.

  Lehet valami baj?

  Köszönöm a választ.

  • fodor csilla szerint:

   kedves doktorno.10 hetes terhes vagyokes hatra hajlo mehem van.a panaszom az hogy ídokozonkent a jobb oldalamon alul neha rovid nyilalgatasokat erzek,ez mitollehet?verzes es egyeb zunetemnincs.koszonom valaszat.

   • Gabi szerint:

    Terhesség során az alhasi vérbőség miatt ezen a részen minden sokkal érzékenyebb. A méh növekedése is okozhat szurkálást. Ha a fájdalom nem erős, nem folyamatos, akkor lehet teljesen természetes. Ettől függetlenül ha gyakran jelentkezik, nem szabad figyelmen kívül hagyni, érdemes beszélni róla az orvossal.

 15. Mittiner Tunde szerint:

  Kedves Doktorno!
  23 hetes terhes vagyok. Harmadik terhessegem de az elozo ket terhesseg spontan vetelessel vegzodott 16 es 14 hetes korban. Eddig minden vizsgalat rendben volt egesszen tegnapig. A doktor azt mondta hogy gyenge a mehszajam es ugy tunik hogy enyhen kinyilt. Most sok fekvest es magneziumot javasolt. Hetfon kell visszamennem. Nagyon aggodom mert nagyon szeretnem mar ezt a babat. Tudna meg valami mast is ajanlani a fekvesen kivul?

  • Vida Ágnes szerint:

   Ilyenkor az egyetlen, amit tehetsz, a fekvés és a magnézium, hogy ne nyíljon tovább a méhszáj. Ez lehet alkati dolog is, hogy enyhén kinyílt, de lehet az előző két vetélés miatt is, éppen ezért nagyon óvatosnak kell most lenned.

 16. Dettyke szerint:

  Jónapot doktornő! 16 hetes terhes vagyok és a kutyám rám ugrot hátal ma csak lazzán ugye nem lesz baj a babámnak? És ha baj lenne ugye érezném? Válaszát előre köszönöm 🙂

 17. Dorka szerint:

  Jó napot Mindenkinek!

  Még egyenlőre nem tudom biztosan, hogy terhes vagyok, mert még orvosnál nem voltam és a tesztek sem mutatnak semmit, mivel még nagyon az elején vagyok. A melleim meg vannak duzzadva és a bimbóm is érzékeny, viszont az alhasam bal oldalán néha kisebb szúrásokat érzek. Ez arra is utalhat, hogy méhen kívüli terhességem van?

 18. Szandyka szerint:

  Kedves Doktornő!
  Tanácsára lenne szükségem! 34+3 hkm és tegnap óta görcsöl a hasam alja.
  Szedem a nos-pat meg a magnéziumot de nem sokat használ! Nem állandoan fáj van hogy kicsit enyhül de folyamatosan èrzem!! Tanácstalan vagyok hogy mit tegyek? Bemenjek a kórházba vagy pihenjek?? Válaszát előre is köszönöm!

 19. Lola szerint:

  Jó napot doktornő
  Az lenne a kérdésem hogy 7hetes terhes vagyok voltam orvosnál jó minden csak néha görcsöl a derekam valamikor enyhén valamikor erősebben egy kicsit.lehet az időre vagy valani más miatt?.
  A doki írt fel utrogestat higy szedjem mivel 1 éve volt vetélésem is.
  De nem mindig fáj a derekam..ez mitől lehet?

 20. Miranda szerint:

  Kedves Doktornő!
  10.29-én kezdődött a legutóbbi ciklusom, de rendszertelen. 11.15-én egy kis barna vércsepp tűnt fel, majd 11.17-én megint előfordult egy kis barna vércsepp. Enyhe görcsöt is éreztem néha a hasamba, most már csak furcsa érzés van alhasi tájékon, de nem fájdalom. A párommal 10.09-én és 11.11. voltunk együtt a ciklus után először, utána nem voltunk még együtt. Lehetséges, hogy ez beágyazódási vérzés? Nőgyógyászhoz is már beiratkoztam. Köszönöm szépen válaszát!

 21. Mónika szerint:

  Kedves Doktornő,

  Az alábbiaķban kérném segítségét: Tegnap éjjel ügyeletet kellett hívni hozzám, mert annyira erős görcseim voltak. Arra ébredtem fel, hogy valami nem stimmel. Mire kiértem a mosdóba, annyira elszédültem, hogy alig láttam. Vert a víz, reszkettem, fényes foltokat láttam, a hasam borzalmasan görcsölt. Ezt kisebb hányás és erős hasmenés is kísérte. Majd kb.5 perc múlva enyhült a fájdalom de utána újra kezdődött elölről és hullámoban jött. Bevettem két görcsoldót, de mivel az sem használt ki kellett hívni az ügyeletet. Két év alatt ez a harmadik ilyen eset. Az első két alkalommal 5-7 napot késett a menstruációm, de most pont aznap történt amikor aktuális is lenne. Az érdekessége az, hogy az eddigi esetekben a fájdalmat követte vérzés is. Most azonban nem. Tesztet még nem készítettem, de előfordulhat, hogy tehes vagyok? Párommal két éve próbálkozunk, eddig sikertelenül. A második ilyen eset után voltam orvosnál, akkor a doktor úr azt mondta, hogy lehet nem rendes volt,vagy egyáltalán nem volt peteérésem ezért a nagy fájdalom ilyenkor. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez normális?

  • Gabi szerint:

   Semmiképp nem normális! Az ilyen intenzív tüneteket semmiképp nem szabad természetesnek venni, érdemes kivizsgáltatni. Ha továbbra is késik a vérzés, mindenképp érdemes tesztelni.

 22. Kinga szerint:

  Jó estét doktornő.
  Csütörtök este észre vettem kis barna folyást a hüvelybe. Nem pecsételt a bugyira csak a wc papírra törléskor.Pénteken du. ugyanaz az érzésem volt meg néztem és most piros lett a wc papír. Szedtem Duphastont,Panangint és magne B6 ot Vér nyoma sehol.Ha többet állok vagy járok akkor görcsöl a hasam mintha tágulna. De ha lepihenek akkor el múlik. Ez gond??

 23. Évi szerint:

  Kedves Doktornő! Egy olyan kérdésem lenne hogy nem árt a babának ha megilyedek?? 5hetes vagyok és nagyon megilyedtem mert majdnem leszakadt az ágy alattam.. Leesett egy rács alóla :/ ..Remélem nem lesz semmi gond.. Köszönöm válaszát előre is !!

 24. Vivus szerint:

  Kedves Doktorno!

  12 hetes terhes vagyok.. tegnap voltam ultrahangon es azt mondtak hogy a baba nem el. Meg kell muteni! Nem lehet hogy esetleg az orvosok tevedtek es a babab megis jolvan?
  Mert hallottan mar ilyen esetekrol h tevedtek az orvosok es a baba megis jol volt.!

 25. Gabi szerint:

  Ilyen esetekben mindenképp érdemes nőgyógyászt választani, olyat, akiben maximálisan megbízik. A helyzet egyedi. Ennyi információ alapján nehéz lenne döntést hozni, hogy mi lenne a jobb megoldás. Ezt a saját nőgyógyászának kell majd eldöntenie. Valamint abban is az orvosától kellene tanácsot kérnie, hogy mit tehetne a derékfájással, esetleg tovább küldheti megfelelő szakorvoshoz.

 26. Horváth Zsófia szerint:

  Kedves doktor nő nagyon fàj alul a nemi szervem ès fel is van duzadva de màr lassan 3-4 hete… 32. hetes terhes vagyok… nèha ki birhatatlanul fàj.. 🙁

 27. SuzyQ szerint:

  Én még ilyen átfogó mindenre kitrjedő cikket nem olvastam sehol. S ahogy olvastam a szavakat azzal együtt szàllt meg a nyugalom. Köszönöm

 28. Lola szerint:

  Még annyi lenne doktornő hogy megvoltam fázva meg most is hogy 2-3héttel ezelőtt szedtem neocitránt strepsilst meg köhögés ellen gyógyszert.attól lehet valami baja a babának?Most már inkább a kamilla teát iszom nem szedek semmilyen gyógyszert. Köszönöm előre válaszát!

 29. Lola szerint:

  Jó estét doktornő!
  Az lenne a kérdésem hogy 2napja csináltam egy tesztet ami pozítiv lett.
  Azóta olyan érzésem van mintha megakarna jönni görcsöl a hasam a dereka.De ha pihenek akkor elmúlik de nem mindig.:(
  Baj ez? Mert 1 évvel ezelőtt volt egy vetélésem.Ezt a babát nem akarom már elveszíteni:( Kérem mondjon valami biztatót doktornő hogy megmarad a baba és nem fog elmenni 🙁 Orvoshoz majd csak a jövőhéten akarok menmi.
  Köszönöm előre is válaszát!

  • Gabi szerint:

   A “mindjárt megjön” érzés, az enyhe görcsök gyakori tünetek a terhesség korai időszakában. Ha a görcsök nem erősek, inkább csak apró kellemetlenség, és pihenés hatására elmúlnak, akkor nem jelentenek gondot. Csak semmi megerőltető tevékenység, ha szükséges, kis pihenés beiktatása, és nyugalom! Ha netán vérzés vagy erős görcs jelentkezne, akkor viszont azonnal irány az orvos! Drukkolok, hogy minden rendben legyen!

 30. Rita87 szerint:

  Kedves Doktornő! Elmaradt menstruáció és két pozitív terhességi teszt révén úgy néz ki kisbabát várok aminek nagyon örülök. Jelenleg a 6 hétben járok, orvoshoz csak a jövőhéten megyek először. Ma reggel nagyon megijedtem és szeretném a véleményét, tanácsát kérni.Álmomban orgazmusom volt és egyből arra ébredtem, hogy görcsölök és nagy, intenzív fájdalmaim vannak alul az alhasamban. Tudom, hogy ilyen esetben előfordulhatnak ilyen fájdalmak a méhösszehúzódás, stb. miatt, de nagyon megijedtem. Ez valóban természetes dolog? A babának árthat? Mikor kell mindenképp orvoshoz fordulni? 2 maximum 3 percig éreztem a fájdalmat, persze folyamatosan enyhült, most teljesen jól vagyok. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

 31. niki szerint:

  Ja es faradekony vagyok nagyon egesznap csak aludnek de ehet ez az idotol is.

 32. niki szerint:

  Sziasztok en azt szeretnem meg kerdezni hogy csinaltam 3 tesztet es mind 3 pozitiv lett de a masodik csik nagyon halvany akkor most terhes vagyok? Azota mar elmult 2-3 het azt hiszem es most parnapja mikor megyek pisilni akkor a hasamalja es a csiklomnal fura erzest erzek csiklom nem faj olyankor csak a hasam alja pupomtol kezdodik a fajdalom miert van ez? De hany ingerem vagy valami nincsen. Talan vennem kene megint egy tesztet?

  • Gabi szerint:

   A halvány csík is csík, főleg 3 teszten! 99%, hogy valóban babát vársz! Ha nincs hányingered, az inkább csak szerencse. A hányinger hiánya nem jelenti, hogy nem vagy terhes! A tünetek nem jelentkeznek mindenkinél egyformán. Az enyhébb hasi fájdalom lehet terhesség tünete, de érdemes lenne kivizsgáltatni, hogy biztos nem egy fertőzésről van-e szó.

 33. Fruzsi szerint:

  Sziasztok! Én két hete tudtam meg hogy babát várok, jelenleg 6 hónapos. Egy kicsit most megijesztettek, hogy nem szabad ilyenkor fürdeni mert vetéleshez vezethet! Nem forró de azért meleg vízbe! Ha bármi baja lenne a babának azt érezném? Észrevenném ha elvetéltem? Tényleg nem szabad egyáltalán furdeni várandóság alatt??

  • Gabi szerint:

   Szabad fürdeni. A forró víz nem ajánlott, ha fürdés közben netán keményedik a hasad, akkor szállj ki a kádból. Érdemes erről nőgyógyásszal, védőnővel beszélni, egyéni helyzettől függ, hogy szabad-e kádban fürdeni. Egészséges terhességnél nincs különösebb oka, hogy kerüljük a fürdést. (Én mindhárom terhességem során végig imádtam a kádban “relaxálni”. Az első magzatmozgásokat is mindig ilyenkor éreztem. A vége felé, mikor már nehéz volt feltápászkodni, akkor választottam inkább a tusolást.)

 34. Ildi szerint:

  Jó napot. 36 hetes terhes vagyok. Egy pàr napja,van hogy egèsz èjjel is, sokkat, van h mindig fàj a derekam ès lehúzodik a hasamban ( ott görcsöl,mensesre hasonlitó fàjàst èrzek ) majd a làbom is fàjni kezd. Szeretnèm kèrdezni,hogy mièrt fàjhat? Nem sokkà kibúvik a pici? 🙂 elöre is köszönöm a vàlaszàt. Üdv

 35. Viki szerint:

  Kedves Doktorno,
  Egy hete kesik a menstruaciom, s mar a vart mensi napjan pozitiv tesztet csinaltam.
  Folyamatosan alhasi fajdalmaim vannak attol a naptol hogy meg kellett volna jonnie. Nem eros, nem eles csak kozepen nyomas egesz nap.Nincs hanyingerem semmi ilyesmi, a mellem kezd picit erzekeny lenni.Angliaban elunk igy meg nem tudok elmenni orvoshoz, itt 8 het elott nincs vizsgalat. Az lenne e kerdesem, hogy ez az allando fajas normalis a hasam aljaban? Nincs verzes se barnazas, semmi. Koszonettel, Viki

 36. domonkos renata szerint:

  azt szeretnem megkerdeni hogy terhesseg alatt lehete szedni kalcijum vagy vas pezsgotabletat a magyarorszagit nem lessz semmi baja a babanak es ha lehet akkor hogy szedjem? a masik kerdesem az lenne hogy ha eszek akkor is faj a gyomrom elehet szedni valamit a gyomorfajasra terheseg alatt?

 37. Tündér Lala szerint:

  Kedves Doktornö! Lehetseges az hogy a beagyazodas napjatol beteg vagyok? Ez alatt azt értem hogy elsö nap hanyás es onnantól kezdve nagy mértékben szédülés, erös fejfájás,àllandó görcs, enni nem tudok minden heten fogyok 1 kl-t. Julius 23-dikán volt az ultolsó mensessem napja. Kb 6 hetes korul lehetek. Félek hogy ez a nagy betegség valami baj hoz vezett. UH voltam 2 hete de nem mondtak nagyon semmit. Fél oráig kereste a babát mire meg találta. E hét szombaton kell vissza mennem. Kérem segitsen!!! 🙁

  • Gabi szerint:

   Sajnos van, akinél ilyen erős tüneteket okoz a terhesség. Mindenképp megterhelő és nehéz helyzet. Érdemes erről nőgyógyásszal, védőnővel beszélni, mert ha gyakori hányás, sőt folyamatos fogyás kíséri a terhességet, akkor általában valamilyen segítségre van szükség.

 38. domonkos renata szerint:

  jonapot kivanok doktorno lenne egy kerdesem en egy hete csinaltamterhesegi tesztet pozitiv lett de elejebe hanytam meg etvagyamis jobban volt mint most mostanaba fajogat a hasam alatt felek hogy baj lehet az eszakais gorcsejim voltak kicsit bepanikoltam mit csinajak. enni eszek csak sajna keveset birok enni meg savanyut kivanok es faradekony vagyok es eg a gyomrom is . en mar aztis bekepzeltem magamnak hogy valami masbaj is lehet nekem van ketgyerekem es veluk masvolt mint evvel tanacstalan vagyok mitcsinajak

  • Gabi szerint:

   Gyakran egy nő két terhessége teljesen máshogy zajlik. A leírt tünetek gyakoriak terhesség korai szakaszában. A görcsölgetés is lehet normális, ha nem erős, és csak rövid ideig tart. Viszont ha gyakran visszatér, és több mint apró kellemetlenség, akkor mindenképp nőgyógyászhoz kell fordulni.

 39. Timi szerint:

  Sziasztok, én a héten csináltam 2 terhességi tesztet más más napokon és mind a kettő pozitív lett, de nőgyogyászhoz csak jövöhéten tudok menni. Az lenne az egyik kérdésem, hogy árthat a babának ha sokat prüsszögök,mert én nagyon sokat szoktam egy nap.A másik kérdésem az lenne, hogy nagyon görcsöl a hasam olyan szurkáló, de nem mindig, olyan mintha menstruáció görcsöm lenne. Nem fáj mindig naponta csak párszor. Ez lehet gond? És mire vigyázzak mit ne csináljak vagy egyek?

  • Gabi szerint:

   Először is gratulálok! A sok tüsszentés nem fog ártani. Ilyen korai időszakban ebből még nem vesz észre semmit a pici. A menzeszre hasonlító görcsök gyakoriak a terhesség elején. Ha nem erős, nem állandó, pihenés hatására elmúlik, akkor nincs gond. Viszont ha erős és fájdalmas, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. De úgy gondolom, nem erről van szó. Mire vigyázz? Kerüld a tűző napot, igyál sokat, törekedj az egészséges életmódra, szerintem ha eddig sem éltél önpusztító életmódot, nincs szükség hirtelen változtatásokra. Semmi megerőltető, de amúgy semmi extra. Az orvos is majd elmondja biztos! Még egyszer gratulálok!

Szólj hozzá!

Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni, a blogban, a hozzászólások között nem.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.

Ez a weboldal sütiket használ a böngészési élmény javítása érdekében. A További információ gombra kattintva tudhat meg erről többet. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár