7 aggódnivaló a terhesség alatt

“Furcsa folyásom van”, “2000 a méhszáj értékem”, “Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… :) )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>


645 hozzászólás

 1. Julianna szerint:

  Kedves Ági!

  22 hetes terhes vagyok, és ez az első. Még mindig nem érzem, hogy mozogna a baba. Egy hete voltam ultrahangon, ahol minden rendben volt. Számít, hogy a lepény a melső falon tapad? Mit kéne éreznem? Egy picit kezdek aggódni. Köszönöm a választ!

 2. Dorka szerint:

  Kedves Ági!

  Nem tudtam, hogy igazán melyik topicba való a kérdésem, így ezt választottam…
  19 hetes terhes vagyok és kb. 2 napja a kezemmel elég erősen megráztam a pocakomat, hogy végre érezzem a pici mozgását. Ettől lehet valami baja?

 3. Berni szerint:

  Szia!
  Én 17 hetes és 5 napos terhes vagyok, és már egy órája úgy érzem hogy nagyon feszül a hasam alja bal oldalt. Mivel első kisbabám lesz, egy kicsit meg rémültem. Mit tegyek? Vagy mért lehet ez? A babának ugye ettől nem lehet baja?

  • Gabi szerint:

   A has feszülése gyakran jelentkezik a terhesség során. Ha pihenés során elmúlik, akkor nem gond. Viszont ha gyakran jelentkezik, érdemes beszélni róla a nőgyógyásszal.

 4. Lenzsér Georgina szerint:

  szia!23 hetes terhes vagyok és sokszor érzek az utobbi idöben hüvelyembe vagy fajdalmat vagy szurást ez természetes és sajnos stresszesebb és hisztisebb vagyok a kelletténél és ez árt babanak?és sokszor érzek szurkálást hasban is ha ugy fekszem meg alhasnál feszülést és szurkálást

  • Gabi szerint:

   Természetesen jobb lenne a nyugodt, stresszmentes életmód, az anyuka feszült hangulatát a baba is megérzi. Célszerű sokat pihenni, kerülni a stresszes szituációkat. Érdemes erről a nőgyógyásszal, védőnővel is beszélni.

 5. Anita szerint:

  Kedved Ági!
  Kérdésem az lenne hogy 7+3 hetes terhes vagyok,és tegnap a párommal kicsit összebújtunk,nem történt semmilyen behatolás,de volt csiklóorgazmusom,és érdeklődnék hogy ártottam-e a babómnak,az előző terhesség em spontán vetéléssel fejeződött be,és kicsit tartok nehogy bajt okozzak,az orvosom most nem mondott semmit hogy tiltott vagy sem,de inkább felejtősre vesszük apával,de remélem ezzel az egy kis “elengedésnek” nem lesz következménye..?
  Tanácsod és válaszod előre is köszönöm!
  Üdv Anita

 6. valentina szerint:

  Kedves Gabi!
  15 hetes terhes vagyok 2 napja hüvelygombat mutattak ki nalam arra irtak pimufucin kupot azt hasznalom 2 napja. Aggodok hogy a babámnak lehet e bármi baja? Ès tegnap az arcomon ès a nyakamon kiütèsek jelentek meg nagyon megijedtem egyböl elmentünk a parommal a sürgössègire. Az orvos azt munta minden rendben : zárt mèhszáj, csecsemöfejnyi uterus. Írt fel calcium pezsgötablettat este meg is ittam egyet, sajnos reggelre sem múlt el :( Az lenne a kerdesem hogy a babával minden rendben ugye? Mert ultrahangon sajnos nem lattam de az orvos azt mondta semmi gond. Elöre is köszönöm a válaszod!

 7. orsi szerint:

  Sziasztok.
  Tegnap tudtam meg hogy 13 hetes vagyok. Semmi tunetem nem volt 1 vagy 2 heten belul felszedtem vagy 4 5 kilot nagyon sokat ettem. Ez most azt jelenti hogy a kicsinek lehetnek problemai emiatt? Amugy eleg sokszor van szuro fajdalom a hasamban hol jobb felen hol a balon de azt olvastam ez normalis, ez igy van? Koszonom

  • Gabi szerint:

   Ha most derült ki, hogy babát vársz, és a vizsgálat során látták a babát, 13 hetesnek mérték, akkor valószínűleg vele minden rendben is van. Viszont ezután az orvos utasítása szerint járj vizsgálatokra!

 8. Andrea szerint:

  Kedves Ági!

  29 hetes kismama vagyok. Éjjel amikor egyik oldalról a másikra fordulok és leginkább a jobb oldalról a balra akkor a jobb oldalon a iszonyatos izomgörcsöm lesz ami szép lassan elmúlik. Sajnos ma reggel arra keltem, hogy folyamatosan szúr egy ponton ha úgy mozdulok vagy azon a ponton megnyomom a hasam. Izomgörcshöz hasonló. Lehet hogy csak mert elfeküdtem? Köldököm felett van jobbra pár centire a fájdalom központja, és ha a hasam jobb oldalát megnyomom arra a pontra sugárzik ki szúró érzés.

  Remélem ez a babára nézve nem okoz gondot mert én elviselem ezt a fájdalmat bár a mozgás nem kellemes, csak a babának ne legyen rossz.
  Válaszod előre is köszönöm!!

 9. zsuzs szerint:

  Kedves Ági!
  Az lenne a kérdésem hogy árt e a 15 hét 6 napos magzatomnak a Canesten kombi?orvos ajánlotta mert folyásom van átlátszó majd sárgás kissé bűzös.Viszont vizsgálat nélkül jutott erre a döntésre.azt olvastam normális a folyás,most mit csináljak?
  köszönöm válaszát!

 10. Erika szerint:

  szia nekem olyan kérdésem lenne hogy most vagyok 39 hetes és az elsô babámat várom hogy alhasi nyilalást érzek mikor
  mozog a baba. Elég sokat mozog és ilyenkor nyilalást érzek lent mi lehet ez josló fájás?

  • Vida Ágnes szerint:

   Ha mozog a baba és azért érzel nyillalást, az nem jóslófájás. A jóslófájást a derekadban érzed, 20-30 másodpercig folyamatosan tartanak a fájások és ciklikusan jönnek (pl. 10-20 percenként 20-30 másodpercig folyamatosan fáj, de a kettő között nincsen semmi)

 11. Dóri szerint:

  Kedves Ági!
  28 éves vagyok és 21 hetes várandós első gyermekemmel. Tegnap este szeretkeztünk a párommal és az aktus végén elég erős alhasi szúró fájdalmat éreztem bal és jobb oldalon egyaránt. Azóta ez enyhült, de néha még mindig érzem ezt a szúrást, van, hogy már közép tájon is. Sem vérzésem, sem folyásom nincsen, a baba sokat mocorog és egyébként is vannak húzó, feszülő fájdalmaim (valószínűleg a méhem növekedése miatt), de ez a tegnapi éles szúrás eléggé megijesztett. Félek, hogy esetleg a méhszájamnak vagy a méhnyakamnak ártott az együttlét. Ilyesmi előfordulhat? Kb. hetente egyszer vagyunk együtt a párommal és még nem volt fájdalmas sohasem. Gondoltam arra is, hogy most kezeltünk ki nemrég egy hüvelygyulladást, emiatt érezhetek esetleg ilyesmit?
  Előre is köszönöm és szép napot kívánok!

  • Gabi szerint:

   Egyetlen rossz mozdulat is okozhat ilyen szúró fájdalmat. Ha utána pihenés hatására elmúlt, akkor nem valószínű, hogy bármi gondot okozott. Érdemes azért a nőgyógyásznak is megemlíteni.

 12. Katus Anita szerint:

  Sziasztok..
  Azt szeretnem megkerdezni hogy ha valaki kicsit tulsulyosabb mint az atlag..es mondjuk terhes lesz…jobban fog rajta latszani a terhesseg vagy pedig nem csak az utolso honapokban? Elore is koszonom.

 13. Szilvi szerint:

  12hetes terhes vagyok,az a problémám hogy egyre gyakrabban fáj a fejem.Voltam ideggyógyászaton ott azt mondták nem tudnak vele mit csinálni mert a terhesség miatt nem lehet röngenezni.Nőgyógyászom nem ajánlotta gyógyszerek szedését.Homeopátiás gyógyszerekkel is próbálkoztam de hiába.Mit lehet ilyen esetben tenni,már mindennapos a fejfájás.Egyre kevésbé bírom,van mikor migrénszerű és egész napos hányással jár.Terhességem előtt is fejfájós voltam akkor csak a flector-por segített!Mit javasol?Előre is köszönöm válaszát!

  • Gabi szerint:

   A rendszeres fejfájás nagyon meg tudja keseríteni a mindennapokat. Léteznek terhesség során is szedhető fájdalomcsillapítók, esetleg a háziorvossal is lehetne felíratni valamit.

 14. Krystyke szerint:

  Szia!29 hetes kismama vagyok…Harmadik gyermekemet várom.Az a kérdésem, hogy érzem a babámat, hogy mozog, de nem olyan aktívan, mint az első, két gyermekemnél…igaz, hogy nagyon sokat tevékenykedem, tehát, olyankor nem arra koncentrálok,igazából olyankor nem érzem, de amikor lefekszem pihenni, akkor jelez, hogy “jól vagyok”… :)A másik két gyermekem, sokkal aktívabb mozgású volt.Ugye, ez nem gond, hogy ő nem olyan?

 15. Timi szerint:

  Kedves Ági!16hetes terhes vagyok.Megvagyok fázva és éjszaka tüsszentettem egyet és beszúrt egy nagyot a hasam de el is múlt.Lehet valami probléma odabent?Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:Timi

  • Gabi szerint:

   A tüsszentés okozhat enyhe kis görcsöt. Ez egy egészséges terhesség során nem okoz gondot. De érdemes a megfázás miatt orvoshoz fordulni, hogy ne húzódjon el, ne legyenek szövődmények.

 16. Anna szerint:

  Kedves Ági!

  32 hetes kismama vagyok. A 31.heti ultrahangon 2-2,5 héttel nagyobbnak mérték a babát, 2 kg-ra becsülték. Ezen kívül az átlagosnál több magzatvizet állapítottak meg. A cukorterhelésem ezután 2 nappal normális lett, nem mutatott cukorbetegséget. Lehet valami gond a háttérben? vagy egyszerű genetika? Esetleg a Karácsony hatott így a baba fejlődésére? Mire figyeljek oda? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel,
  Anna

  • Vida Ágnes szerint:

   Ebben a korban már lehet, hogy nagyobb a baba a mérésen, de ezek csak becsült adatok. Ha a szülők valamelyike az átlagosnál nagyobb termetű, akkor normális, ha az átlagnál nagyobb baba születik, bár hozzáteszem, ezek a becsült adatok, nem mindig válnak be és végül átlagos méretű újszülött születik.

 17. Évi szerint:

  Kedves Àgi!

  36+2 napos terhes vagyok! Azt mondta az orvosom ezelőtt 2-3 hete h a babám 2 héttel kisebb a kelleténél mert dohányoztam! (azóta végleg letettem) megkérdeztem a nődokim h ez mit jelent? Azt mondta h úgy semmi baja nincs csak kisebb, nem tud annyi tápanyagot felszívni! Ezelőtt 1 másfél hete kérdeztem a baba súlyát, azt mondta kb 2800g… Akkor most minden.oké?

  • Vida Ágnes szerint:

   Ebben a terhességi korban egyébként is előfordulhat, hogy kisebb a baba 1-2 héttel a számított időpontnál, de ezek csak az ultrahang alapján kalkulált adatok, lehet benne eltérés, nem kell aggódnod miatta.

 18. Böbe szerint:

  jó napot!

  Terhesség alatt normális ha a hasam alja fájdogál?
  Többször jobb oldalt belenyilall. valamikor abbamarad de egész napos.
  Volt ,hogy az éjszaka közepén fel is keltem rá ,de az viszont eléggé fájt és
  a hasam közepe táján volt.
  Sajnos csak februárra kaptam időpontot
  nem foglalkoztak azzal amit imént is leírtam, meg azt válaszolták még úgysem látszana a baba. mensesem december 5én volt kb: 5-6 hetes lehetek
  válaszát előre is köszönöm .

  • Gabi szerint:

   Ha más tünet nincs, akkor lehet ez fájdalom normális. De ha erős görcs, és esetleg vérzés is kíséri, akkor nem célszerű az időpontra, saját orvosra várni, irány a kórház.

 19. merci szerint:

  Jó napot. Az lenne a kérdésem h 16napos terhes vagyok. És amiota meg kéne jönnie a menstruáciomnak 1nap 2-3szor be körcsölök.ez normáli? Választ előre is köszönöm

  • Gabi szerint:

   Ha a görcsök nem erősek, pihenés hatására elmúlnak, és nem kíséri vérzés, akkor normális terhességi tünetnek tekinthető.

 20. Enci szerint:

  Sziasztok!
  22 hetes terhes vagyok, magam 32 éves. Van egy kb. két éve tartó lelki problémám, szorongással, enyhe depresszióval küszködök. Sajnos ez jelentkezik testi szinten is, gyomor, és bélgörcsök formájában, és sokszor a hátamban is érzek izomfeszülést, görcsöt, gyakran puffadok, fáj a hasam. Amikor megtudtam hogy babát várok (nem volt tervezve, de elfogadtam őt és örültem, bár aggodalmaim vannak a jövőt, jövőnket illetően é óriási a felelősség), egy időre szinte teljesen megszűntek a panaszok, aztán újra előjöttek. Nehezen tudok ellazulni..
  Aggódok, hogy vajon milyen hatással van ez a pocakra és lakójára, méhemre, babára, főleg a testi és lelki fejlődésére?? Azt olvastam, a stresszhormonból kap a baba is.. Szerencsére eddig mindent rendben találtak (még kis vérpecsételés se volt sosem), próbálom ezzel is nyugtatni magam. Szeretném, ha egészségesen és kiegyensúlyozott lélekkel születne a babám! Tudom, hogy ez főleg rajtam múlik..
  Előre is köszönöm a választ! Üdv!

  • Vida Agi szerint:

   Érdemes lenne kipróbálnod a relaxációt, a meditációt, vagy ha van rá módod, akkor várandós jógát vagy aquanatalt, ezek segíthetnek, hogy kevésbé legyél feszült a mindennapokban és a babára tudj figyelni.

 21. zsuzsi26. szerint:

  Jó napot. Lenne egy kérdése. Egy hete késik és reggelente hányingerem van. Néha beleszur a hasamba felváltva jobb majd bal oldalon. Lehet hogy gond van?? Két méhen kívüli terhességem volt. A legutóbbi augusztusban. Ugye nem ismét ez a probléma????? Kérem válaszoljon

  • Gabi szerint:

   Először is mindenképp érdemes lenne csinálni egy tesztet. Ha a szurkálás enyhe és nem állandó, akkor nem feltétlen van gond. De az előzmények miatt érdemes minél előbb nőgyógyászhoz fordulni.

 22. Katalin szerint:

  Tisztelt Doktornő

  Én 17 hetes terhes vagyok és az lenne a kérdésem hogy 22.hétre lettem vissza rendelve a genetikai ultrahangra.Nem lesz az túl késő?31 éves vagyok voltam négyes teszten annak jó volt az eredménye az mennyire megbizható?
  Válaszát előre is köszönöm.

 23. Edit szerint:

  Kedves Doktornő!
  Nézegettem a blogot és nagyon sok érdekes és tanulságos dolgot talaltam. 20. hétben vagyok,és a probléma, ami mostanában foglalkoztat a visszér. A terhesség előtt is volt már elég csúnya visszerem, de most érzem, hogy jobban megerősödtek, illetve néha fáj és vszket is. A kérdésem az lenne, hogy mivel csökkenthetem a kialakulásukat? Gondoltam már a gumiharisnya hordására. De az elegendő vagy szükség van valami gyógyszeres kezelésre is?
  Válaszát előre is köszönöm!

 24. Lyssike szerint:

  Tisztelt Doktornő!
  Ma vagyok 14+6 hetes terhes. Reggel óta folyamatos alhasi fájdalmam van. Semmilyen folyás/vérzés nem társul hozzá.
  Azt vettem észre, hogy ülve fokozódik. Ha mozgok, akkor enyhébb.
  Ez normális?
  Köszönöm.
  Egy aggódó kismama

  • Gabi szerint:

   Remélhetőleg azóta megoldódott a probléma. Lehetséges, hogy a méh növekedése miatt érezte a fájdalmat, ami lehet normális, de mindenképp érdemes ezt az orvossal megbeszélni.

 25. Krisztina szerint:

  Kedves Doktornő!
  Beágyazódási tüneteim voltak a megtermékenyülést követő 7-10 napon (hasszurkálás, mellfeszülés pl). utána pedig két napig rózsaszín pecsételés. A 13.napon egész nap fáj a fejem és az izületeim, azt hittem ez is a velejárója..a 14.napon pedig megjött a menzeszem szövetdarabokkal, az elején sárgás folyással, illetve egy lázas torokfájós influenzás megfázással (v.vírussal). Mivel ilyen (és pecsételő vérzés sem) soha nem történt, arra gondolnék, hogy korai vetéléssel végződhetett a dolog. A tünetek is ezt muatatják? Ilyen esetben, ahol még teszttel sem volt kimutatható a terhesség kell várni a következő próbálkozással? Azt olvastam gyakran előfordul hasonló.
  Köszönöm előre a választ.
  Kriszta

  • Gabi szerint:

   Gyakran előfordul, hogy a korai vetélést egyszerűen menzeszként könyveli el, aki nem figyel ennyire a teste jelzéseire. Szerintem nem kell ilyen esetben várni a próbálkozással.

 26. Vivi01 szerint:

  Üdv Ági,

  12 hetes terhes vagyok!A fáradékonysàg betudhatò a terhességnek,és a vizelési inger is,de ugyanakkor a nehèz lègzés is?? Szinte van,hogy szuszogok mint aki a 40.hétbe van. Ez normàlis?
  vérszegèny nem vagyok, se túlsúlyos kismama(53kg)

  Előre is köszönöm válaszod!

 27. Anna szerint:

  Tisztelt Doktorno! 5hetes+6napos terhes vagyok. Nagyon faj a farokcsontom, ha fekszek, ulok, megyek. Ez mellett sajnos megfaztam, 38,7 fok lazam van. Arthat a magzatnak? 7 hetesen van idopontom az orvosnal. Valaszat elore is koszom. Tisztelettel Anna

  • Gabi szerint:

   A lázas állapot többet árthat, mint egy terhesség alatt is alkalmazható lázcsillapító gyógyszer. A gyógyszertárban is tudnak segíteni, hogy melyiket lehet bevenni, melyiket nem.

 28. Eliza szerint:

  Kedves Ági/Doktornő!

  28 hetes kismama vagyok, a második babával a pocakomban (elsőt túlhordtam 1 héttel). Doktornőmmel már konzultáltam problémámról, gondoltam önöktől is megkérdezem, mert nem kaptam egyértelmű választ. Egy bő hete (most már) érzem ugyanazt az érzést mint az első trimeszterben tapasztaltam naponta 2-3x: enyhe alhasi nyomást (fájdalomnak nem is nevezhető) mintha menstruációra készülnék, de sokkal, SOKKAL enyhébben. Tart egy-két mp-ig és vége. Így látatlanban ezek normális jelenségek lehetnek így a harmadik trimeszter elején? Érdemes a méhszájat megnézetni? Az elsőnél nem voltak ilyen problémáim – vagy nem emlékszem rájuk. Nem szeretném, ha a méhszájam idő előtt kinyílna, az “elsőt” meg emelgetni kell…

 29. Nikolett szerint:

  Tisztelt Doktornő!

  12+6 hetes kismama vagyok.Ma órákon keresztül fájt az alhasam,mitől fordulhat ez elő? Van okom félelemre?

  Köszönöm válaszát.

  • Gabi szerint:

   Ha görcsös fájdalomról van szó, általában érdemes orvoshoz fordulni, hogy a vetélést kizárhassa. Remélhetőleg nem erről volt szó.

 30. Szömök Alexandra szerint:

  Tisztelt Doktornő!
  17hetes kismama vagyok.Az orvosom szerint élhetek nemi életet még,de amikor orgazmusom van pisihez hasonló közepes mennyiségű folyadék távozik. Mi lehet az?
  A más problémám pedig hogy mostanában olyan szinten görcsöl a hasam egy nap kb. egyszer,hogy alig tudok mozogni,és még a fekvés is fájdalommal jár.

  • Gabi szerint:

   Az erősebb folyás, és az együttlét során keletkező bővebb váladék normális lehet. A görcsök viszont már aggasztóbbak, ezt mindenképp meg kellene beszélni az orvossal.

 31. Kriszta szerint:

  Tisztelet Doktornő!
  Jelenleg a második babámat várom. Most 6 hetes terhes vagyok. Kérdésem az lenne, hogy normális e ha nem görcsölget a hasam alja, vagy csak nagyon ritkán. Hányinger, és mellfájdalmam van. Kicsit félek nehogy valami baj legyen. Az első terhességemnél nem tapasztaltam ilyet. Várom válaszát.
  Köszönettel: Kriszta

  • Gabi szerint:

   Mivel két terhesség sem egyforma, még egy nő két terhessége is teljesen más tüneteket produkálhat. A leírt tünetek teljesen normálisak a terhesség korai szakaszában.

 32. Szántó Bettina szerint:

  Tisztelt Doktornő! 28-hetes kismama vagyok,és egy hete mondtàk az ultrahangon hogy 2-fokon érett a méhlepényem. Meddig húzhatom ki ezzel? Egy hónap múlva kell vissza mennen ultrahangra,és félek ha addig történik valami nem veszik így észre. Mit tudok tenni? Mit javasol? Előre is köszönöm vàlaszàt.

 33. Betty szerint:

  Kedves Àgi.

  Rendszeres olvasója vagyok a blognak és sok hasznos infót találtam már. Elég nehezen találtam meg hol tudok kérdezni ezért elnézést ha nem jó helyen kérdezek.
  Kisfiam szeptember 16-án lesz 8 hónapos. Szépen fejlődik már 1 hónapja kúszik kommandó stílusban. 1 hete egyedül fel ül. A kérdésem alvással kapcsolatos. Jo alvó baba éjszaka egyszer kel fel de csak cicin alszik vissza és napközben is így alszik el. ill ha utazunk akkor a hordozoba. Baj hogy cicin alszik el? Mennyire lesz nehéz majd leszoktatni? Talán elrontottam hogy így szoktattam? Kb 3-4 hónapos koráig este magától aludt el a kiságyba csak aztán beindult a fogzas -már 6 foga van- és a cicitől megnyugodott és elaludt. aztán ez így megmaradt. Válaszát előre is köszönöm. Betty

 34. Borbély Erika Tünde szerint:

  Tisztelt doktornő!
  A párommal nagyon szeretnénk már kisbabát, de eddig nem jött össze úgy hogy ki is tudjam hordani. Tavaly októberben volt egy spontán vetélésem.Több kérdésem is lenne evvel kapcsolatban mivel nagyon aggódom. 1. Lehet-e köze a vetéléshez hogy csípőficamom van+ dongalábbal születtem? 2. 4 napja víztiszta nyálkás folyadék folyik ki a melleimből, és a melleim is nagyon feszülnek. Étvágyam megnövekedett, reggel és napközben is hányinger gyötör, amit szédülés is kísér,10 -15 percenként járok pisilni,pedig nem vagyok felfázva 5 napja csináltam egy terhességi tesztet(X-epil) ami negatívot mutatott, lehetséges hogy a negatív teszt ellenére mégis terhes vagyok? Augusztus nyolcadikától- tizennegyedikéig együtt voltam párommal védekezés nélkül, mivel akkor volt az ovulációs ciklusom. augusztus 29.-én kéne hogy megjöjjön de remélem hogy nem fog. Ön szerint reménykedhetek a terhességre? Ja és majdnem elfelejtettem leírni hogy Július 29.-én megvolt a Menstruációm de nem úgy ahogy szokott lenni első két nap kevés vérzés utána erős szagtalan barnás folyás volt összesen 7 napig. Lehetséges hogy Júliusban már megfogant? Mert akkor is ovulációs időszakban voltunk együtt védekezés nélkül. Elnézését kérem hogy ilyen hosszúra sikerült de remélem hogy a kérdéseimre válasz kapok, ezért kérem hogy ha lehet válaszoljon. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Borbély Erika Tünde

 35. Babi szerint:

  Kedves Gabi!!!
  A terhessegem 5.heteben jarok ez a 3.terhessegem a masodik sajnos missed ab-vel vegzodott.A problemam az hogy szinte egesz napos enyhe mensesre emlekezteto gorcseim vannak ami a derekba is kisugarzik, verzes nincs.A fura az hogy az elozo terhessegeknel nem tapasztaltam.a jovo heten megyek nogyogyaszhoz de tartok tole hogy mehen kivulire utalhatnak a jelek.Koszonom

 36. Szende szerint:

  33 hetes vagyok, es par ora alatt nagyon ramtort egy hules vagy virus, nagyon faj a torkom, emiatt nem aludtam ejszaka, levert vagyok,es folyik az orom folyamatosan.Lazam nincs, nekem nem nagyon szokott laz jelentkezni hulesor.Keszulok is a csaladorvosomhoz, viszont tudom hogy antibiotikumot fog irni. Homeoptias gyogyszert o nem ir fel vagy nem tud javasolni, esetleg a kisfiam haziorvosa. Mit javasolsz mit tegyek. Most szedek c vitamint, grafuitmagcseppet, mez,citrom, amit hazilag lehet. Nagyon koszonom elore is a valaszod!

  • Vida Agi szerint:

   A homeopátiás szerek közül az oscillococcinum való megfázásra, de ha súlyosbodik a helyzet és antibiotikumot kapsz, akkor azt is be kell szedni, a babának rosszabb a kikezeletlen betegség, mint az antibiotikum esetleges hatásai.

 37. Nelli szerint:

  Szia Ági,

  21. hetes terhes vagyok és tegnap délután elkezdett szúrni a hasam(olyan mint amikor sokat futok és nem rendesen veszem a levegőt és elkezd szúrni oldalam) Azóta hol jobban fáj, hol elmúlik. Leginkább fekvéskor jön elő. Miért van ez? Normális ez?
  Előre is köszi! Szép napot!

 38. Katinka szerint:

  Lenyom 4hónapos terhes veleszületett vese problémája van a nőgyógyász azt mondta neki a fiatalabb volna a terhessége el venné Már kétszer bevérzett és az egyik veséje le állt a lányomnak Mire lehet számítani aggódom miatta

 39. Natasa szerint:

  Kedves Agi!

  11 hetes 2 napos terhes vagyok. 5 napja egyutt voltunk a parommal es az aktus utan barnas folyas jelentkezett,ami azota is van bar ritkan. On szerint van okom aggodni e miatt? Napi teendok kozben gyakran lekell pihennem picit,mert ugy erzem bekemenyedik a hasam. Semmilyen tunetem nem volt eddig a mellfeszulesen es a jo etvagyon kivul. 3 het mulva kell ujra orvoshoz mennem. Varom valaszat! Udvozlettel: N.

  • Gabi szerint:

   Ha a barnás folyás nem múlik, netán vérzésbe vált, és görcsök is jelentkeznek, akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, ilyenkor nem kell a következő időpontra várni.

Szólj hozzá!

Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni, a blogban, a hozzászólások között nem.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.