7 aggódnivaló a terhesség alatt

“Furcsa folyásom van”, “2000 a méhszáj értékem”, “Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon válaszolok, a blogon a hozzászólások között nem. Ha a kérdésed hosszabb vagy privátban szeretnél kérdezni, kéthetente az online fogadóórán tudsz kérdezni.

890 Comments

Comment navigation

 • Anett

  Reply Reply 2017. február 05. vasárnap

  Jó napot kívánok!
  23 hetes terhes vagyok és 1-2 napja észre vettem, hogy a mellkasomban mintha folyadék “csordogálna” (tudom bután hangzik), de olyan érzés és hangja van mint a terhesség előtt a hasamnál a belekben (csak ez most tüdő/ szív környékén van).. kicsit ijesztő

  • Gabi

   Reply Reply 2017. február 06. hétfő

   Nem lehet, hogy inkább gyomor-tájékon van ez a csobogás? Illetve a méh növekedésével a belek, egyéb belső szervek is rendeződnek némiképp.

 • Jennifer

  Reply Reply 2017. február 02. csütörtök

  Jó estét 18 hetes terhes vagyok és belenyilalgat a hasamba és nagyon fáj az egész hátam alábaim is fájnak és szinte mindenem de legfőképpen a vesém felé érzem ez gondot jelenthet?

  • Gabi

   Reply Reply 2017. február 06. hétfő

   Ennyiből nehéz lenne megmondani, mi okozza a fájdalmat, és hogy ez mennyiben jelenthet gondot. (Ha már fáj, az már önmagában is gond!) Mindenképp érdemes lenne erről a nőgyógyásszal beszélni.

 • Olivia

  Reply Reply 2017. január 19. csütörtök

  jo napot 6 hetes terhes vagyok és menszesz görcseim vannak miden nap egyfolytaban enyhen görcsölök vérzésem még nincs remélem nem is lesz … az baj ha görcsölök ??

  • Gabi

   Reply Reply 2017. január 23. hétfő

   A görcsök semmiképp nem jók. Ha pihenés hatására elmúlik, akkor nem olyan nagy a gond. Viszont ha rendszeres, érdemes orvoshoz fordulni.

 • Evelin

  Reply Reply 2017. január 15. vasárnap

  Jo napot kivanok. 34 hetes terhes vagyok az elmult napokban faj a huvelyem es meg is van duzzatva es elegge vörös szinne van+ feher kocsonyas folyasom van. Az lenne a kerdesem h mi okozhatja ezt? Esetleg valami komoly baj is lehet?

  • Gabi

   Reply Reply 2017. január 16. hétfő

   A fájdalom és az erős folyás fertőzésre is utalhat, mindenképp a nőgyógyásszal kellene erről beszélni, ha szükséges, ő tud adni gyógyszert is. Ha valóban fertőzés, mindenképp kezelni kell még szülés előtt.

 • Kitty

  Reply Reply 2017. január 12. csütörtök

  Kedves Ágnes!
  Az a problémám,hogy kb.5 hetes terhes vagyok és időnként (egyik nap van másik nap nincs)kevés barna folyásom van.Ennek előzménye talán hogy ezelőtt is mindig volt menses előtt pár nappali akár 1 héttel is egészen míg meg nem jött,viszont ha mondtam a dokinak ,csak annyi volt a válasz,hogy mivel egyébként szabályos ciklusaim voltak,önmagában ez nem kóros és felesleges a hormonvizsgálat.Most viszont nyugtalanít de az orvosomnak esze ágában sincs adni gyógyszert rá hiába célozgatok.Most palástfű témával próbálok segíteni.Esetleg tudok még valamit tenni?
  Köszönöm Kitty

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 14. szombat

   Mivel még nagyon az elején vagy a várandósságnak, ha az orvosod szerint nem szükséges, egyelőre nincs szükség kezelésre. Sokszor hormonális okból szokott lenni egy kis barnás folyás a terhesség első heteiben, ez később elmúlik majd. Ha rózsaszínes folyás, vérzés vagy fájdalom jelentkezik, akkor viszont mindenképpen fordulj orvoshoz!

 • Brigi

  Reply Reply 2016. december 27. kedd

  Kedves Doktornő!
  Jelenleg 9+3 hetes, ikerterhes kismama vagyok (lombikkal sikerült, 6 év várokozás után).
  Aggodalmam tárgya, hogy nekem semmilyen terhességi tünetem sincs. Nincsenek rosszulléteim, nem vagyok kívánós és nincs semmi különleges undorodás, nem érzem jobban a szagokat sem. A melleim feszülnek, hol jobban, hol kevésbé; a gyakori vizelés az elfogyasztott folyadékmennyiség függvényében jelentkezik, hol jobban, hol semennyire…
  Az egy héttel korábbi UH alapján minden rendben volt. A babák koruknak megfelelő, szinte megegyező crl-lel rendelkeztek, és erős volt a szívhangjuk is. Hcg 114.000. volt, progeszteron 234 nmol/l.
  Mindenhol -itt is- azt olvasom, hogy a terhesség tünetekkel jár. Főleg az ikerterhesség! Ezért engem nagyon aggaszt, hogy nekem nincs. Félek, hogy valami nem stimmel a terhességgemmel, mert semmilyen ‘visszajelzésem’ nincs.
  Esetleg a lombikprogram alatti, eleve magas hormonszintek miatt nem érzékelhető olyan jelentős változás? Létezik ilyen? Megmaradhatnak így a babáink?

  • Gabi

   Reply Reply 2016. december 29. csütörtök

   Ha a vizsgálatok során minden rendben volt, én nem aggódnék. A terhesség nem mindenkinél okoz egyforma tüneteket. Valószínűleg azon szerencsés kevesek közé tartozik, akiknél a babavárás első időszaka teljesen panaszmentesen telik. A lombik miatt és mivel ikrek, valószínűleg még fokozottabb figyelemmel fogják követni a terhességet, így nem hagyják sokáig kétségek között. Aggodalmai miatt érdemes beszélni a nőgyógyásszal, de a tünetek hiánya önmagában nem jelent bajt! Drukkolok! További boldog babavárást kívánok!

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field