7 aggódnivaló a terhesség alatt

“Furcsa folyásom van”, “2000 a méhszáj értékem”, “Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… :) )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>


795 hozzászólás

 1. Ildi szerint:

  Jó napot. 36 hetes terhes vagyok. Egy pàr napja,van hogy egèsz èjjel is, sokkat, van h mindig fàj a derekam ès lehúzodik a hasamban ( ott görcsöl,mensesre hasonlitó fàjàst èrzek ) majd a làbom is fàjni kezd. Szeretnèm kèrdezni,hogy mièrt fàjhat? Nem sokkà kibúvik a pici? :-) elöre is köszönöm a vàlaszàt. Üdv

 2. Viki szerint:

  Kedves Doktorno,
  Egy hete kesik a menstruaciom, s mar a vart mensi napjan pozitiv tesztet csinaltam.
  Folyamatosan alhasi fajdalmaim vannak attol a naptol hogy meg kellett volna jonnie. Nem eros, nem eles csak kozepen nyomas egesz nap.Nincs hanyingerem semmi ilyesmi, a mellem kezd picit erzekeny lenni.Angliaban elunk igy meg nem tudok elmenni orvoshoz, itt 8 het elott nincs vizsgalat. Az lenne e kerdesem, hogy ez az allando fajas normalis a hasam aljaban? Nincs verzes se barnazas, semmi. Koszonettel, Viki

 3. domonkos renata szerint:

  azt szeretnem megkerdeni hogy terhesseg alatt lehete szedni kalcijum vagy vas pezsgotabletat a magyarorszagit nem lessz semmi baja a babanak es ha lehet akkor hogy szedjem? a masik kerdesem az lenne hogy ha eszek akkor is faj a gyomrom elehet szedni valamit a gyomorfajasra terheseg alatt?

 4. Tündér Lala szerint:

  Kedves Doktornö! Lehetseges az hogy a beagyazodas napjatol beteg vagyok? Ez alatt azt értem hogy elsö nap hanyás es onnantól kezdve nagy mértékben szédülés, erös fejfájás,àllandó görcs, enni nem tudok minden heten fogyok 1 kl-t. Julius 23-dikán volt az ultolsó mensessem napja. Kb 6 hetes korul lehetek. Félek hogy ez a nagy betegség valami baj hoz vezett. UH voltam 2 hete de nem mondtak nagyon semmit. Fél oráig kereste a babát mire meg találta. E hét szombaton kell vissza mennem. Kérem segitsen!!! :(

  • Gabi szerint:

   Sajnos van, akinél ilyen erős tüneteket okoz a terhesség. Mindenképp megterhelő és nehéz helyzet. Érdemes erről nőgyógyásszal, védőnővel beszélni, mert ha gyakori hányás, sőt folyamatos fogyás kíséri a terhességet, akkor általában valamilyen segítségre van szükség.

 5. domonkos renata szerint:

  jonapot kivanok doktorno lenne egy kerdesem en egy hete csinaltamterhesegi tesztet pozitiv lett de elejebe hanytam meg etvagyamis jobban volt mint most mostanaba fajogat a hasam alatt felek hogy baj lehet az eszakais gorcsejim voltak kicsit bepanikoltam mit csinajak. enni eszek csak sajna keveset birok enni meg savanyut kivanok es faradekony vagyok es eg a gyomrom is . en mar aztis bekepzeltem magamnak hogy valami masbaj is lehet nekem van ketgyerekem es veluk masvolt mint evvel tanacstalan vagyok mitcsinajak

  • Gabi szerint:

   Gyakran egy nő két terhessége teljesen máshogy zajlik. A leírt tünetek gyakoriak terhesség korai szakaszában. A görcsölgetés is lehet normális, ha nem erős, és csak rövid ideig tart. Viszont ha gyakran visszatér, és több mint apró kellemetlenség, akkor mindenképp nőgyógyászhoz kell fordulni.

 6. Timi szerint:

  Sziasztok, én a héten csináltam 2 terhességi tesztet más más napokon és mind a kettő pozitív lett, de nőgyogyászhoz csak jövöhéten tudok menni. Az lenne az egyik kérdésem, hogy árthat a babának ha sokat prüsszögök,mert én nagyon sokat szoktam egy nap.A másik kérdésem az lenne, hogy nagyon görcsöl a hasam olyan szurkáló, de nem mindig, olyan mintha menstruáció görcsöm lenne. Nem fáj mindig naponta csak párszor. Ez lehet gond? És mire vigyázzak mit ne csináljak vagy egyek?

  • Gabi szerint:

   Először is gratulálok! A sok tüsszentés nem fog ártani. Ilyen korai időszakban ebből még nem vesz észre semmit a pici. A menzeszre hasonlító görcsök gyakoriak a terhesség elején. Ha nem erős, nem állandó, pihenés hatására elmúlik, akkor nincs gond. Viszont ha erős és fájdalmas, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. De úgy gondolom, nem erről van szó. Mire vigyázz? Kerüld a tűző napot, igyál sokat, törekedj az egészséges életmódra, szerintem ha eddig sem éltél önpusztító életmódot, nincs szükség hirtelen változtatásokra. Semmi megerőltető, de amúgy semmi extra. Az orvos is majd elmondja biztos! Még egyszer gratulálok!

Szólj hozzá!

Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni, a blogban, a hozzászólások között nem.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár