Nyitott méhszáj

A terhesség első két harmadában az egyik legnagyobb ijedelmet okozó dolog az szokott lenni, amikor a méhszáj elkezd kinyílni, és emiatt ágynyugalomra ítélik a mamát. A harmadik harmadban pedig mindenki izgatottan várja, mikor nyílik már ki. De miért nyílik ki? És mit jelentenek a leletre írt értékek?

Nyitott méhszájA méhszáj fokozatos kinyílása, felpuhulása (a felpuhulás alatt azt szokták érteni, amikor a méhszáj még nem nyílt ki, de már nem zár olyan szorosan), a méhnyak megrövidülése a szülés közeledtét jelzik, a baba súlya egyre nő, egyre lejjebb csúszik a szülőcsatorna irányába, ezáltal a méhszáj először csak lazábbá válik, a méhnyak megrövidül, aztán először a külső, utána a középső, végül a belső méhszáj is megnyílik, utat engedve ezzel a babának. Optimális esetben mindez már a fájások előtt megtörténik, a szülés előtti utolsó 1-2 hétben, esetleg napban.

Kevésbé optimális esetben már a második harmadban elkezd nyílni vagy teljesen ki is nyílik a méhszáj. Ilyenkor ítélik a kismamákat pihenésre, hiszen a szülésnek még nem kellene megindulnia (bár eddig még nem sikerült hitelt érdemlően bebizonyítani, hogy a szülés beindulhat egy kis házimunkától vagy akár nagytakarítástól), mindenesetre érthető az óvatosság, hiszen, ha mégis beindulna idő előtt a szülés, akkor senki nem szeretné saját magát okolni érte. Ami biztos, hogy kinyílt méhszájjal már nem szabad kádban fürdeni, pláne uszodába menni, hiszen ilyenkor nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen fertőzést elkap a baba.

Mit jelentenek az egyes értékek?

A leletre írt négyszámjegyű értékből az első azt jelzi, hány ujjnyi a méhnyak, a másik három pedig a külső, középső és belső méhszáj nyitott vagy zárt állapotára utal. Ha 1-es, akkor nyitott méhszáj, a 0, akkor zárt. A méhszáj akkor nyitott teljesen, ha mindhárom érték 1-es, azaz a nyitott külső és középső méhszáj még semmi komoly problémát nem okoz. Gyakran ezek már a 30. hét előtt kinyílnak, a belső pedig még a 41. héten sem akar :o)

3000 zárt méhszáj, a méhnyak 3 ujjnyi
2000 zárt méhszáj, a méhnyak 2 ujjnyi
1000 zárt méhszáj, a méhnyak 1 ujjnyi
3100 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
2100 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
1100 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
3110 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
2110 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
1110 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
3111 3 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
2111 2 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
1111 1 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

236 Comments

  • Sziszi

    2010. január 27. szerda

    Sziasztok!
    37 + 4 hetes kismama vagyok, jelenleg a 4. gyermekemet várom.
    Tegnapelőtt óta iszonyatos feszülést érzek oda lent. Voltam tegnap orvosnál, Nst-n és Uh-n is. A méhnyak mérete 3111-es, az Uh. szerint a méhlepényem III-fokban érett, az Nst-n nagyon szép cikkcakkot produkált a babám.
    Kérdés: Jelent-e valamit így a 4. szülés előtt ez a méhnyak méret vagy esetleg a méhlepény állapota? Egyik gyermekemet sem hordtam ki a 40. hétig, tudom ez nem mérvadó, de még is kíváncsi vagyok, meddig „húzzuk”.
    Köszönöm szépen!

    Válasz: A méhlepémy állapota a terhességi kornak megfelelő, a méhszáj már nyitva, de ebből sajnos nem lehet megjósolni mikor fogsz szülni. Ez lehet akár ma is vagy 3 hét múlva.

  • Kata

    2010. január 23. szombat

    Sziasztok,
    32 éves vagyok, de még nem szültem eddig. Nagyon szeretnénk egy babát a párommal de félek egy kicsit mivel egy éve konizácios mütéten estem át Hpv miatt, most jok az eredmények de megrövidült a méhnyak 17mm maradt. Teljesen össze vagyok zavarodva nem tudom mitevö legyek. Az egyik orvos azt mondta hogy nyugodtan essek teherbe mert ilyen mütát után lehet gyerek és ki lehet hordani meg szülni ,csak szüléskor repedek a mütét miatt, egy másik orvos azt mondta hogy jobb ha a terhesség 3 honapja körül összevarják a méhnyakat(cerclage) és igy biztosabb mert nem nyil ki, mivel rizikos ilyen konizácio után. Mit tanácsol mitevö legyek ilyen esetben?

    Válasz: A teherbeesés nem gond, tehát nyugodtan vállalhatsz így babát és az aktuális orvosodtól valamint a méhszáj állapotától függ majd, kell-e a második harmadban méhszájat varrni vagy sem.

  • Petra

    2010. január 21. csütörtök

    29 hetesen a méhszáj 1100.
    Az orvos nem mondott semmit,szóval gondolom minden rendben,de akkor nem értem hogy miért olvasom mindenhol h fekvés,nyugalom meg júúúj…!!!

    Válasz: 1100-nál még nincs fekvés, ha nem keményedik a pocakod, feküdni akkor kell, ha teljesen kinyílik a méhszáj, azaz 1111 lesz.

  • Lidike

    2010. január 18. hétfő

    Sziasztok! 28.hétben vagyok, első babánkat várom. Eddig teljesen problémamentes volt a terhesség, csak 1,5 hete elkezdett fájni a szeméremcsontom környéke, ha hosszú ülés után felálltam. elmentem múlt héten orvoshoz, aki azt mondta, hogy kinyílt a külső méhszájam (kiskönyvbe 3100-at írt be) és hüvelygyulladásom van. Azt javasolta, kerüljem a fizikai megterhelést, a házaséletet és tornázni sem szabad. Nemrég kezdtem kismamajógára járni, ami nagyon feltöltött testileg-lelkileg, és egyáltalán nem éreztem megterhelőnek. Szerintetek ezt is abba kell hagynom? Vagy ha a gyulladás rendbe jön, esetleg folytathatom? Előre is köszi! Ildi

    Válasz: Szerintem a jógát folytathatod, de beszéld meg az oktatóval. Elvileg még nem nyílt ki a méhszájad, ezért addig nyugodtan mozoghatsz, persze csak akkor, ha a gyulladás lement.

  • K.Szilvi

    2010. január 16. szombat

    Szia!

    Én 28 hetes kismama vagyok és már van egy 28 hónapos kisfiam. Tegnap voltam orvosnál aki nagyon megijesztett. A méhszáj állapota C1000 egy hete alhasi fájdalmaim és derékfájdalmaim vannak valamint keményedik is a hasam, pihenést javasolt + DEXA-RATIOPHARM 4mg. injekcióból 2X4 amp. Az előző terhességen teljesen problémamentesen zajlott. A keményedést én folyamatosnak érzem addig amíg be nem veszem a Magne B6-ot, és a derékfájás is folyamatos.Mit jelen ez?
    Köszönöm

    Válasz: Az 1000-es méhszájat akár a baba nagyobb súlya is okozhatja, de a keményedés miatt valóban sok pihenésre van szükség. Aggodalomra nincs ok, mert még nem nyílt ki a méhszáj, de azért vigyázni kell, hogy idő előtt ne nyíljon ki.

  • Ivett

    2010. január 05. kedd

    Sziasztok
    36. héten bv.:1000-es az jó eredmény? Lehet hamarabb a szülés?

    Válasz: Az 1000 zárt méhszájat jelent és megrövidült méhnyakat, teljesen normális eredmény a 36. héten. Korábbi szülést egyáltalán nem jelent.

  • Anita

    2010. január 04. hétfő

    Sziasztok!21 hetes ikerterhes kismama vagyok.ma a dokim azt mondta, h a méhszájam 1 újnyira kinyíllt.Az eredmény 1111.Mondta, h 10 nap múlva menjek el és megmondja, hogy be kell-e varrni.Ilyen esetben indokolt a cerclage moperácio?Nem kellett volna valami gyogyszert írnia?Az az igazság, hogy nemnagyon bízok benne, mert nagyon pénzéhes.

    Válasz:Igen, a 21. héten ilyenkor varrni szoktak. Mivel nincsenek görcseid, ezért gyógyszer nem kell, csak pihenés.

  • Saci

    2009. december 29. kedd

    Sziasztok!

    Én több vetélésen vagyok túl és van egy 3 éves egészséges kisfiam is. Most 6. hetes terhes vagyok és az orvos azt mondta, hogy teljes hosszában 4 mm-re nyitott a méhszáj. Ilyenkor van esély arra, hogy még bezárul? Vagy valószínűleg nem marad meg ez a baba sem? HA fekszem az segít?

    Válasz: Nyitott méhszájjal 6 hetes terhesen mindenképpen feküdj. Bezáródni nem fog, de odafigyelés és sok pihenés mellett megmaradhat a baba.

  • Évi

    2009. december 14. hétfő

    Szia

    A 24.héttől 2100-as volt a méhszáj,ami a 33.héten 2111 lett.Holnap töltöm a 37.hetet.Ugye nem húzom ki a végéig?Köszi

    Válasz: Ezt így nem lehet megmondani. Ismerek olyat, aki 2111 méhszájjal a 42. hétig húzta és olyat is, aki csak a 38.-ig. Senki nem tudja pontosan megmondani, mitől indul be a szülés. A méhszáj nyílása jelezheti a közeledtét, de ez alkati sajátosság is lehet, valamint sok más egyéb tényezőn is múlik. A kinyílt méhszáj még azt sem garantálja, hogy gyorsabban fog lezajlani a szülés (legfeljebb a tágulási szak lesz rövidebb) és azt sem, hogy hamarabb jön el az ideje.

  • juci

    2009. december 10. csütörtök

    Köszönöm szépen a választ!

  • Juci

    2009. december 09. szerda

    Mit jelent az ha azt mondják hogy 1,5cm vagyok kinyílva?

    Válasz: Hogy a méhszájad kb. 1,5 cm-es átmérőjű körnek megfelelő méretben van kinyílva. Szüléskor ez az érték 10 cm lesz.

  • I.

    2009. december 03. csütörtök

    Szia!

    Pár napja fordul elő, hogy a hasam alja pár másodpercre megkeményedik, főleg estefelé, már fekvés után vettem észre. Honnan lehet tudni, hogy ez méhkeményedés vagy a baba mozog? fájni nem fáj, csak kellemetlen, pillangószárnyak csapkodásához sajnos nem annyira hasonlít….17. hétben vagyok, 2 hete voltam orvosnál, akkor volt 3000 a méhszáj-értékem.

    Válasz: Ha elől érzed a keményedést, az a baba mozgása. Kitolja a térdét, a könyökét, ezt érzed. Ha a derekad is fáj közben vagy menses szerű fájdalmat érzel, akkor az valódi fájás.

  • Moncsi

    2009. november 26. csütörtök

    Szia!

    Én 18 hetes terhes vagyok, még a terhesség 5-6 hetében barnás folyásom volt 3 hetet feküdtem kórházban, a hazajövetelem után minden rendben volt, nyugodtan csinálgattam itthon a házimunkát, persze nem olyan mértékben és ütemben mint előtte, többször megszakítottam és lepihentem kicsit!Most a méhszájamra 3100-as, fájdogált néha a hasam és bekeményedett a napokban! 2*1 pipolphent és 3*0,5 nospat kaptam és persze pihenjek!Milyen mérvű pihenésről lehet szó, ahogy eddig csináltam az itthoni dolgokat az jó lehet? És ha a fájdalmak nem múlnak akkor be kell feküdnöm a kórházba valami ineciós kezelésre, ez mit jelent, milyen hosszú ez a kezelés és azért remélem nem kell akkor a terhesség végéig a kórházban maradnom!?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Az a gond, hogy ha 18 hetesen már elkezdett nyílni a külső méhszáj, akkor sajnos tovább nyílhat, amit a gravitáció „segít”, ezért a pihenés fekvést jelent. Ha ugyanis ülsz, vagy állsz, akkor a baba súlya nyomja a méhszájat és ettől tovább nyílhat. Ha nem keményedik a hasad, akkor végezheted a házimunkát, de kevesebbet, mint eddig és emelgetni, cipelgetni nem szabad.

    Az, hogy meddig kell kórházban maradnod, attól függ, tovább nyílik-e a méhszáj vagy sem.

  • judit

    2009. november 25. szerda

    kedves Ági, 26. héten a 2110-es CG érték jónak számít?

    Válasz: Hát jónak éppen nem számít, mert elkezdett kinyílni a méhszáj, de még nem nyílt ki teljesen. Pihenj sokat, de nyilván ezt az orvos is mondta.

  • kincsike

    2009. november 23. hétfő

    szia!

    A harmadik babámat várom és a méhszáj leletem 2100 volt. Most 25 hetes vagyok, az orvosom azt mondta harmadk babánál előfordulhat a méhnyak ilyen korai rövidülése.

    első babámat túlhordtam 1 nappal, másodikat a kííráshoz képest 3 héttel előbb de 3600grammal szültem meg. a harmadik is jöhet korábban, ha már most rövidült a méhnyak?
    Milyen homeopátiás szerekkel tudom ezt a helyzetet megtartani? persze a napi pár óra pihenés, és kímélő életmód mellett?
    Sem görcsöm sem vérzésem nincsen, erősnek érzem magam, viszont gyakran érzem azt hogy a baba egészen lefelé húzódik és ott jókat mocorog.
    Ez okozhat további méhszáj nyílást?

    Köszi a választ!

    üdv: kincsi

    Válasz: Homeopátiás szerekkel ezen nem tudsz segíteni. Ami segít az a sok pihenés és a magnézium, mert az izomlazító hatású. A baba mozgása miatt nem nyílik tovább a méhszáj. A súlya előfordulhat, hogy nyomja a méhnyakat, ezért hamarabb rövidül a méhnyak, de a méhszáj emiatt sem nyílik ki. Mivel 3. baba inkább arról van szó, hogy lazább a méhszáj, de mivel még nem nyílt ki, ezért nincs ok aggodalomra, és ez a korai fellazulás nem jelenti azt, hogy koraszülésed lesz, sok anyukát ismerek, akinél a 30. héten nyitott volt a méhszáj, aztán mégis túlhordták a babát.

  • Nyuszi

    2009. november 19. csütörtök

    Kedves Ági
    30 hetes terhes vagyok ,alapban 2000 es a méhszájam , első gyerekemet két éve túlhordtam, és végül programozott császárral született lábtartás miatt.
    A tegnapi vizsgálaton az orvos szigorú ágynyugalomra intett, és Pipolphent (remélem jól írom) írt fel. Nem akarom nyugtatózni magam, mert egyáltalán nem érzem hogy stresszelnék, nem értem miért kellene nyugtatót szednem..
    Igazából érzem hogy esténként keményedik a hasam mert elfáradok addigra.. de nincsenek erős görcseim, ámde van egy 2 éves lányom.. valóban egész nap vízszintesben kell lennem? Úgy érzem 2*3 MAgne B6-tal és kicsit több pihenéssel karban tudom tartani a keményedéseket.. Mennyire vagyok optimista? Mennyire aggasztó az ujjnyira kinyílt külső méhszáj a 30. héten?

    Köszönöm a választ előre is

    Válasz:Egyáltalán nem aggasztó (nekem is annyi volt és volt egy másfél évesem otthon :)) Ráadásul a méhszájad még nincs kinyílva, csak a méhnyak van megrövidülve (ezt jelenti a 2000 érték), amit a baba súlya is okozhat, mert nyomja lefelé a méhszájat, sőt ez akár alkati kérdés is lehet (van, akinek rövidebb). Szóval elég csak estefelé pihenni és akkor, amikor úgy érzed keményedik a hasad, egyébként nem kell feküdni.

  • Anita

    2009. november 12. csütörtök

    Hello! 13 hetes kismama vagyok és néha szurkálást érzek a hasamban és sokat járok pisilni.A derekam is fáj néha.Orvoshoz 1 hét mulva megyekDoki mondta, ha véreznék menjek el..Félek, hogy ki van nyíllva a méhszájam.Vannak jelei a korai kinyíllásnak?Ha ki van nyílva osszehuzodhat még?

    Válasz: A szurkálás oka nem a méhszáj, hanem tágul a méh, ahogy nő a baba, ez ebben a terhességi korban szokott a legintenzívebben érződni (12-16 hét között). Ha nyílik a méhszáj, azt már nem lehet „visszacsinálni”, de akkor erős görcsöket éreznél és vérzés is lenne. Nálad nem erről van szó, úgyhogy ne aggódj.

  • Niki

    2009. november 07. szombat

    Sziasztok,

    holnap már a 37. hétbe lépek, de két héttel ezelött korházba kerültem, relativ rövid cercix-szel (21mm), és elég rendszeres összehúzódásokkal. fájásblokkolót kaptam 48 órán át. megdöbbenve olvasom, hogy (valószínü, de nem biztos, hogy megnyilt, vagy megrövidült, meg kézzel vizsgál, stb.) az orvosok nem tudják megállapitani a cervix hosszúságát?! Hüvelyi ultrahanggal kétnaponta ellenörizték az értéket, mindig lehetett látni, hogy megnyilt-e már a belsö (baba felöli) méhszáj, vagy nem. hála istennek nem, a cervix még mindig 21 mm, nem változott, ugy tünik adottság ez, és nem az összehúzódásoktól rövidült meg.

    Válasz: Az a helyzet, hogy a 21 mm a 37. héten egyébként is gyakori, akár a baba nagy súlya is okozhatja. Ha nem voltak összehúzódásaid, csak kézzel mérték ezt az értéket, és a belső méhszáj még nincs nyitva, akkor nem biztos, hogy emiatt kórházba kellett volna kerülnöd (ha már problémád nincs, magas vérnyomás, terhességi cukorbetegség, fertőzés stb.)

  • Tündi

    2009. október 07. szerda

    Szia! Jelenleg 8 hetes terhes vagyok. A problémám az, hogy nem igazán értem a leletemet.
    A következő van ráírva, de nem magyarázták meg, csak annyit mondtak, hogy pihenjek és nem élhetek nemi életet szülésig.Biztosan így van ez?

    Jel: laza ut. Kolp: A” 10-12 között finom pontozottság. lobos hám kp. fehér fluor
    vv:C:2000 tyúktojásnyi grav. ut.

    Válasz: Ezt azért mondták, mert a méhnyak meg van rövidülve, ami meglehetősen ritka a 8. héten és annak a jele lehet, hogy bármikor beindulhat a szülés, ezért mondták, hogy pihenj (feküdj) sokat.

  • Lívia

    2009. október 02. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm a választ, és örülök hogy rátaláltam erre a szuper oldalra.
    Mégegyszer köszönöm!!

    Lívia

  • kati

    2009. szeptember 28. hétfő

    Sziasztok. egyre nagyobb érdeklődéssel olvasom az itt írtakat. Én 32. hetes terhes kismama vagyok. Első babám lesz. Valaki elmondaná, hogy ezeket az eredményeket hol lehet megtudni, mert én nem találtam ilyet egyetlen egy eredményemen sem. Lehet, hogy csak én vagyok a béna? Valaki segítene?

    Válasz: Amikor az orvos kézzel vizsgál, akkor írja ezeket az eredményeket a kiskönyvbe, de nem minden orvos csinálja a 36. hét előtt.

  • Dóri

    2009. szeptember 28. hétfő

    Nekem az a kérdésem lenne,hogy az orvosom egy hete öszevarta a méhszájamat mert az érték 2100 volt!Mikor odaadta a zárójelentést szigorúan megtiltotta a házaséletet,sőt nem is emelehetek!Ez utóbbit picit nehéz btartani,mert van egy másfél éves kislányunk,aki minden lében kanál:)És nagyon anyás,bár a párom segít mindenben amiben tud(este ő rendezi el)!De tényleg annyira muszáj pihennem és tényleg tilos a házasélet?Dóri

    Válasz: 2100-as méhszájnál akkor kell pihenni, ha fájásaid is vannak néha és még csak félidő környékén vagy. Az a gond, hogy ha úgy ítéli meg az orvos, hogy tovább nyílhat a méhszájad és beindulhat a szülés, akkor muszáj pihenni, mert a függőleges testhelyzet miatt beindulhat a szülés.

  • Lívia

    2009. szeptember 27. vasárnap

    Sziasztok!

    Segítséget kérnék:
    18. héten enyhe hasfájással és enyhe folyással kerültem kórházba megfigyelésre, ahol UH-ot készítettek. Az UH-on az áll, hogy a méhlepény elől tapad meg és megközelíti a méhszájat. Tegnap kiengedtek, MagneB6-ot kell szednem, és pihennem, de nem tudom, hogy mire kell még figyelnem, mennyire van veszélyben a bébim? A méhszáj zárt. Előre is köszönöm a választ, Lívia

    Válasz: Attól, hogy a lepény a méhszáj közelében van, nincs még veszélyben a baba, hiszen a lepény helyzete a szülésnél számít. Ha a méhszájon van, vagy belelóg, akkor a hüvelyi szülés nem lehetséges, azonban a terhesség folyamán a lepény egyre feljebb kúszik, így kicsi az esélye, hogy ha a 18. héten a méhszáj közelében volt, akkor a terhesség végén is ott lesz még.

  • kata

    2009. szeptember 26. szombat

    Sziasztok.Én 20hetes terhes vagyok és 1100 as értéket irtak a kiskönyvembe. az orvos nem mondott semmit. Mennyire jo ez az érték? második terhességem. Légyszives irjatok. Köszönöm.

    Válasz: Ez annyira nem jó 20 hetesen, mert azt jelenti, hogy a méhszáj belső része már elkezdett nyílni. Pihenj minél többet, de más tilalom most még nincs (tehát lehet házaséletet élni, kádban fürdeni stb.), de pihanj többet, mint eddig.

  • Sensi

    2009. szeptember 16. szerda

    Szia!

    31 hetes kismama vagyok, és mostanában kezd már keményedni a pocakom. Általában nem fáj csak érzem ahogy összehúzódik(és ezt nem a baba csinálja) ha hidegfront van akkor szinte egész nap keményedik és feszes is nagyon. Akkor aztán hiába minden pihi mg. Kicsit aggódom emiatt hiszen jön az ősz és egyre gyakoribb lesz a hidegfront:( Van v.mi ötleted ami még használhatna. Méhszáj értékem 1 hete 3100 volt!!

    Válasz: Nekem is a 2. terhességnél végig volt egész télen ugyanez. Pihenj sokat és ne ülj hosszan egyhelyben, mert akkor erősebb.

  • Anikó

    2009. augusztus 14. péntek

    30+3 hetes kismama vagyok. Másfél hete görcsölgetek napi 3-4 alkalommal. Erős menstruációs görcshöz hasonlít. Tegnap voltam orvosnál. Az értékem 2000-es lett. Eddig minden rendben volt, semmi panasz, semmi probléma …most nagyon megijedtünk. A biztonság kedvéért megkaptam a tüdőérlelő injekciót is még tegnap este. Magnéziumot és görcsoldót is kaptam. Most visszafogtam az eddigi lendületemből és sokat pihenek. Ma még csak 1 görcs volt és viszonylag rövid. Remélem minden rendben lesz. Mennyire rossz ez az érték? Köszönöm a választ! Szép napot mindenkinek!

    Válasz: A 30. héten a 2000 normális érték, ez azt jelenti, hogy a méhszáj még nincs nyitva, csak a méhnyak rövidült meg, ami akár alkati kérdés is lehet és a baba súlya is nyomja lefelé a méhszájat. Persze ah a görcsök erősek és gyakoriak, akkor a sok pihenésre mindenképp szükség van, mert elkezdhet nyílni a méhszáj, de még nem kezdett el, és ez jó jel.

  • Romek Ildikó

    2009. augusztus 08. szombat

    Sziasztok! Mult héten voltam 20 hetes terhes. Véres volt a vizelettem és a párommal elmentünk nögyogyászhoz addigra már 1 ujnyira nyitva voltam és a doki nem adott semmien injekciot nekem pedig kellett volna kapnom! Beutalt a kórházba és addigra már teljesen ki voltam nyilva és nem tudtak velem semmit se csinálni csak fekvés:( Szombaton este elment a babám:(

  • Talmy

    2009. augusztus 06. csütörtök

    Sziasztok. 24 hetes vagyok a 2. babával. Volt két missed ab-m, köztük egy szülésem, most lesz 2 éves a fiam. Múlt héten azt mondta a dr. VALÓSZÍNŰ (nem biztos) nyitva a BELSŐ méhszáj. Azt nem mondta mennyire. Pihit, kíméletet javasolt. Teljes fekvést nem. Utána néztem a dolgoknak, nem sok jóval bíztatnak az erről író honlapok. Feküdtem az 1. harmadban, feküdtem nemrégiben 6 hétig, mert eltört a lábam. Nehezen megy most megint az ágyat nyomni. De persze fekszem ha muszáj, csak szeretném tudni hogy egész nap kell-e és csak a vécére kelhetek fel, vagy elég ha nem állok sokat (pl. nem én főzök) nem veszem ölbe a 2 éves fiamat, nem én cipelem haza a nagybevásárlást stb
    4D uh-n meg lehetne állapítani hogy tényleg nyitva-e a belső méhszáj, és mennyire?
    Köszönöm a választ. üdv: Talmy

    Válasz: Ezt sajnos UH-val nem, csak kézi vizsgálattal lehet megállapítani. sajnos, ha elkezdett nyílni a méhszáj, akkor szükséges a fekvés, mert ha állsz, jársz, a gravitáció lefelé húzza a méhet és ez tovább nyithatja a méhszájat, megindulhat a szülés.

  • Tündi

    2009. augusztus 04. kedd

    még egy infó! anyukám,mintha megérezte volna felhívott most mondta,hogy 8 hónapra születtem,akkor most én később vagy előbb szülök?köszönöm

  • Tündi

    2009. augusztus 04. kedd

    szia Ági!
    szeretnék még egy tanácsot kapni tőled,vagy megnyugtató választ.ma voltunk a 32.uh-on,utolsó menst.1.napja dec.21-elvileg-vagy gyakorlatilag szept.27-ére vagyok kiirva.a táblázat szerint32+3 napos vagyok,DE az uh-on sokkal kisebb a babám mint kellene 29+3 nak méérték.méretei:Bpd:75mm HC:282mm AC:255mm FI:55mm lepény mellső falon, I.fokban érett.kérdésem,én most 3 héttel később szülök? megkérdezték,koraszülött voltam-e?időre születtem,2.35 kg-val,apu azt mondta koraszülött voltam ezért.a doki meg ez öröklődhet,ja bocsi lemaradt,a kisbabám 1620g becsült súlya.amúgy normális,csak pici,van miért aggódnom?előre is köszönöm a válaszodat

    Válasz: Az ultrahangos mérés nem mindig tökéletes, ezt azért tudnod kell, mivel kézzel húzigálják be a mérővonalakat, gyakran mérnek 2-3 héttel elcsúszott eredményeket. Az ultrahangos mérések alapján történő kormeghatározás csak a 12. hétig pontos, utána egyéni fejlődési ütemet követnek a babák, a genetika, az öröklött dolgok, az anya életmódja, a lepény állapota határozza meg, hogyan növekszenek, ezért ezek az eredmények már nem pontosak és nem lehet belőle következtetni a szülés időpontjára sem.
    Amiből érdemes kiindulni az a lepény állapota, ez sokkal pontosabb képet ad minderről. Nálad ez teljesen normális, a terhességi kornak megfelelő, tehát nincs miért aggódnod. A méret, a növekedés üteme öröklött dolog lehet, emiatt nem fogsz korábban vagy később szülni.

  • kiki

    2009. augusztus 04. kedd

    Sziasztok!
    ma voltam a védőnőnél és azt javasolta hogy feküdjek be mert most a leg veszélyesebb szülni,meg hogy ne úgy képzeljem el hogy még meg nem szülök addig leszek bent,lehet hogy csak egy hét vagy kettő.Reggel megyek és befekszek bár már jól kisírtam magam,ha hazaengednek majd írok hogy mi volt,addig is sziasztok.

  • Emi

    2009. augusztus 04. kedd

    Sziasztok!
    A 26. héttől 2111-es volt a méhszájam, most 37 hetes vagyok és az értékem nem változott. Minent betartottam amit az orvos javasolt, szinte végig feküdtem a 11 hetet két kisgyerek mellett. Nagyon nehéz vot, de megérte. Mostmár nyugodtan várom a picibaba születését.
    Minden kismamának kitartást kívánok! Ha kell tényleg tartsátok be a szigorú fekvést!!!

  • kiki

    2009. augusztus 03. hétfő

    Sziasztok!
    31 hetes terhes vagyok ma voltam orvosnál és azt mondta hogy a méhszájam 1111-es.Magne B6-ot írt és azt mondta hogy kórház javasolt infúzióra akar tenni.Nekem ezzel az a bajom hogy én nem birom a bezártságot meg itthon van a 3 éves kislányom.Mit javasoltok?

    Válasz: Hát bizony az orvosnak van igaza, teljesen kinyílt méhszájjal 31 hetesen kötelező fekvés javasolt, hiszen bármikor megindulhat a szülés!

  • Szilvia

    2009. július 31. péntek

    Szia!

    Azt szeretném kérdezni Tőled, hogy 30 hetesen a 3. lányomat várva normális a 3100-es érték? Picit megijedtem, mert sajnos progr. császárra készülök, és bár nagyon örülnék neki, hogyha természetes úton jönne a pici, de félek, ha megindul a szülés, nem érek be majd a kórházba (Győr, ami tőlünk 40 km). Az lenne a kérdésem, hogy szerinted mennyi esélyem van arra hogy magától indul a szülés, tehát elfolyik a magzatvíz és hogy meg tudom szülni a a babát? Mindkét gyermekem 4500 kg feletti súllyal érkezett, és a ő sem lesz kicsi, akit most hordok a szívem alatt! Köszönöm, Szilvi

    Válasz: Igen, normális.

  • Flower

    2009. július 30. csütörtök

    22 hetes vagyok. Tegnap a doki 2200-as méhszáj értéket mért. Magne B6-ot javasolt, napi 3x. Kérdésem, hogy mennyire veszélyes a méhszáj ilyen fokú kinyílása?
    Köszönöm!

    Válasz: Veszélyesnek nem veszélyes, mert még nem nyílt ki teljesen, csupán felpuhult, de mivel még csak a 22. héten vagy, ezért pihenni kell és szedni a MagneB6-ot, nehogy tovább nyíljon

  • Mizsuka

    2009. július 27. hétfő

    Kedves Ági,

    Az első babámmal végig kellett feküdnöm a terhesség utolsó 10 hetét. A 24. héttől kezdett rövidülni a méhnyak, a 27. héttől teljes ágynyugalomra ítéltek (ekkor még C2100 volt az értékem) és 37+3-nál született a kislányom. Nem fertőzés miatt történt az egész, igazából az orvos nem tudta megmondani, hogy mitől.
    Most a második babámat várom, még nagyon az elején vagyok és nagyon félek attól, hogy újra bekövetkezik a méhszájnyílás. A dologból nem az izgat, hogy feküdni kell mert azt ha nehezen is de valahogy megoldjuk, hanem a koraszülés lehetősége idegesít.
    Tudom, hogy nem fogod tudni megmondani, hogy bekövetkezhet-e másodjára ugyanaz de volt-e már a praxisodban olyan, hogy az első terhesség problémás volt ilyen szempontból, a második simán ment? Vagy inkább jobb, ha lélekben berendezkedem arra, hogy most is feküdnöm kell majd? Létezik-e olyan, hogy megerősödik a méh vagy inkább az ellenkezője igaz?

    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Igen, láttam már olyat, hogy az első terhesség nehezen ment, a 2. simán.

  • Zsanett

    2009. július 25. szombat

    Sziasztok!
    25 hetes várandós vagyok a második gyermekemmel. A jelenlegi eredményem: C2110. Mindemellett a Baba feje a méhszáj környékén fekszik, folyamatos nyomás alatt tartva azt. MagneB6-ot és Nospát szedek rendszeresen. Állandóan keményedek, ezért túl vagyok az első kórházi befektetésen. Természetesen pihenést javasoltak, ami kisgyerek mellett nem olyan egyszerű.. Az első gyermekemnél is volt ilyen problémám, de ez az érték csak harmincadik héten jelentkezett.
    A kérdésem a következő lenne: Mennyi az a keményedés napi szinten, ami már aggodalomra ad okot?
    Köszönöm: Zsanett

    Válasz: Nincs ilyen mérték. Ha rendszeres méhösszehúzódást észlelsz, ami legalább 20-30 mp-ig tart és folyamatosan 20-30 percenként követik egymást, akkor amiatt aggódnod lehet, mert ilyenkor tovább tágulhat a méhszáj. De ha „csak” a pocakod kemény egész nap vagy a nap bizonyos időszakaiban (pl. estére, amikor már fáradt vagy), attól nem tágul a méhszáj tovább.

  • Jotty

    2009. július 23. csütörtök

    Sziasztok !
    Kedves Ági !
    34 éves, 33 hetes kismama vagyok a harmadik gyermekemet várom. 2004-ben 6 hetes terhességem alatt derült ki,hogy P4-es a cytologiám. Elvették a babát és conisatios műtétet végeztek el rajtam. Most már probléma mentes vagyok, de a múlt héten voltam az orvosomnál és azt mondta, hogy csak a belső méhszájam van zárva, de ez műtött méhnyaknál nem szokatlan. Az szeretném kérdezni, hogy ez normális dolog vagy nem? Én nagyon megbízom az orvosomban, nálunk az egyik legjobb orvos! Mikor megkérdeztem, hogy ez normális-e , csak nyugtatgat,hogy persze. De az előző vizsgálatnál azt kérdezte, hogy van-e már ezen kívül gyermekem. Amikor megműtött,akkor mondta, hogy sajnos volt már példa arra ,hogy a conisatios kismamának szülés után el kellett távolítani a méhét, de ez nem előírás csak készüljek fel a dolgokra. Lehet, hogy azért nem mond semmit amikor kérdezem, hogy ne idegesítsen vele?
    Válaszodat nagyon szépen megköszönöm.
    Üdv.: Jotty

    Válasz:
    A 33. héten már normál terhességnél is előfordulhat, hogy a külső és középső méhszáj kinyílik, tehát nem kell emiatt aggódnod, pláne, hogy nem az első terhességed, mert többedik babánál hamarabb kezd nyílni a méhszáj.

  • Kata

    2009. július 05. vasárnap

    Szia.

    Én 37 hetes terhes vagyok. A múlt héten az orvos megvizsgált és közölte, hogy már nyitott a méhszájam, a leletemre azt írta, hogy 2111. Remélem ez teljesen normális az orvos azt mondta ne aggódjak ne izguljak, most már jöhet a baba, eddig mindig 3000 volt írva a leletemre. Fájásaim nincsennek még és a 36. heti NST vizsgálat sem mutatott még fájást, méh összehúzódásokat érzek, de azok sem rendszeresek. A hasam kicsit lejjebb ment. Mennyi lehet még hátra szerinted?
    A terhességem eddg probléma és panaszmentes volt. A férjemmel együtt már nagyon várjuk kislányunk megszületését.
    Minden kismamának sok sikert és kitartást.

    Válasz: Ezt sajnos nem lehet megjósolni. Jöhet akár már ma, akár a 42. héten is.

  • áfonya

    2009. június 28. vasárnap

    Szia!

    19 hetes genetikán azt írták a papíromra, hogy a méhlepény megközelíti a méhszájat. Pihenést javasoltak. Milyen mértékű pihenésre gondolhattak? Van egy 2 éves örökmozgóm.
    A másik kérdés az orvosom megvizsgált és cx 2000-et mondott előtte 1 héttel 3000 volt, rákérdeztem, hogy rövidült azt mondta nem ez ugyan az és át írta 3000-re….????

    Válasz: Egy 2 éves mellett valóban nehéz sokat pihenni, de ha teljes fekvésre lenne szükség, azt mondták volna. Próbálj meg a lehetőséghez mérten többet lenni vízszintes testhelyzetben, mint általában. A lepény néha megközelíti a méhszájat, de a méh növekedésével el szokott távolodni tőle, gond csak akkor van, ha közvetlenül a méhszájon fekszik, mert ilyenkor kizárt a hüvelyi szülés.
    A méhszáj hosszát könnyű elmérni, mert kézzel vizsgálják, ezért lehet, hogy mást írt rá a papírra. Tulajdonképpen a 2000 egyáltalán nem jelent gondot, gyakran csak a baba súlya vagy fekvése nyomja kicsit a méhnyakat, ezért lesz 2000 a méhszáj értéke, gond csak akkor van, ha nyílni kezd, tehát a 2-es vagy 3-as után 1-esek is kerülnek az értékbe.

  • judit

    2009. június 25. csütörtök

    Szia!

    Én 20 hetesen voltam 4D-n és megkértem a dokit, hogy vizsgáljon is meg mert a védőnő azt mondta, hogy szoktak nézni méhszájat is. Megvizsgált és azt mondta, hogy egy kicsit meg van nyilva a méhszájam, kíméljem magam, meg írta hogy szedjek Magne B6-ot, de hogy a kímélet alatt pontosan mit értett nem mondta. Itt mindenkinek 4 számjegyet látok, az én kiskönyvembe csak azt írta, C200 ez mit jelent, a 2000-esnek felel meg. Mit jelent a kímélet. Dolgozom, irodába, főleg csak ülök, vagy azt se kéne már? A házas élettel mi a helyzet?

    Köszi.

    Válasz: A 2000-es érték azt jelenti, hogy a méhnyak megrövidült, de a méhszáj nem nyílt ki, ami akár alkati kérdés is lehet, de a baba súlya vagy helyzete is okozhatja. A C200 ugyanaz, mint a 2000. A kímélet a hosszas állásra vonatkozik, az irodai munka belefér, házaséletet is lehet élni, mert a méhszáj még zárt.

  • Pancsi

    2009. június 24. szerda

    Sziasztok, kérdezni szeretnék!
    18 hetes uh voltam,a következőt írták a papíromra:
    a nyakcsatorna hossza 50mm,belső méhszáj zárt,középen a nyakcsatorna 14mm-re tágult.
    Mit jelent ez?
    Csak azt mondták mit nem szabad,semmi konkrétat,kell-e aggódnom?
    Köszönöm!!!

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy a középső méhszáj kinyílt, de a méhszáj még zárt. Pihenj sokat, tartsd be az orvosi utasításokat, hogy ne nyíljon tovább a méhszáj, aggodalomra semmi ok.

  • Amarilla

    2009. június 23. kedd

    Szia!
    23 éves vagyok, 24 hetes terhes, első babánk lesz. Szombati napon reggel begörcsöltem azt hittem meg fogok szülni annyira fájt, bementünk a kórházba kaptam infúziót meg gyógyszereket. C: 2000 lett. Nagyon megijedtünk a párommal együtt. 3 nap múlva haza küldtek panaszmentesen. Azóta semmi problémám. Szeretném megtudni hogy július közepén megyünk wellnessbe 3 napra, gondolom akkor a fürdést felejtsem is el. Minél előbb válaszolj. köszönöm

    Válasz: A 2000 érték azt jelenti, hogy a méhszáj még zárt, úgyhogy nyugodtan fürödhetsz.

  • monika

    2009. június 23. kedd

    Szia!
    Azt szeretnem kerdezni, hogy ha en tisztalkodas kozben elertem a mehszajat, es ugy ereztem, hogy az ujjbegyem kb fel centit (amennyire meg tudtam becsulni) befer, akkor az a mehszaj kinyilasat jelenti mar?mondjuk egy ujjnyi tagulast? 23 hetes varandos vagyok,ket vetelessel magam mogott az elso harmadban, s annyi minden olvastam mar errol, fraszom van.
    csak jovo heten megyek dokihoz, addig ragodom.
    irj valami megnyugtatot, legyszi!
    nagyon koszonom!

    Válasz: Ne aggódj, a méhszáj kinyílása azt jelenti, hogy 3 ujjal teljesen fel lehet nyúlni, ez legfeljebb a méhszáj felpuhulása lehet, ami ilyenkor többedszer szülőknél már simán megtörténhet.

  • Sensi

    2009. június 22. hétfő

    18 hetes kismama vagyok második babámmal. Pár napja furcsa nyomást érzek egész lent (mintha minden lejjebb költözött volna)elmentem a dokimhoz aki mindent rendben talált v.mi kezdődő gomba miatt vett kenetet, az uh-n viszont azt mondták, hogy nagyon lent van a baba feje és valószínű ez nyom. Nagyon aggódom emiatt, megnyithatja a méhszájat?? Ebbe a korba még kimozdulhat onnan?? Mit kell tennem feküdjek??

    Válasz: Ebben a korban a magzat még annyira mozgékony és kicsi, hogy naponta többször is körbejárja a pocakot, tehát a mostani helyzetéből nem lehet következtetéseket levonni. Ettől nem nyílhat meg a méhszáj és nem kell miatta aggódni sem.

  • márti

    2009. június 17. szerda

    Sziasztok!

    Nekem nem igazán kérdésem, inkább egy kis „történetem” van. Azért szeretném veletek megosztani, hogy azok akik kétségbe vannak esve, hát ne legyenek. Tartsanak ki hisz rajtuk múlik a babájuk élete.
    Fiatal anyuka vagyok. 25 éves, egy 2 és fél éves kisfiam van. 33 hetes terhesen bekerültem a szülőszobába, 1333-as méhszájjal. Azt mondták, 48 órán belül megszülök. Én viszont éreztem hogy nem. Mindent megtettek a szülés megállításának érdekében, és én is kitartóan küzdöttem és betartottam az utasításokat. Keményedéseim voltak és a baba is lent volt. Mégis kikerültem a szülőszobáról, és befektettek.Egyben voltunk még. Minden héten CTG vagy NST. Nem szerettem mert ideges lettem és ismét a szülőszobán voltam. Így ment ez 3 hétig. A 4. héten egy ujjabb NST után, a szülőszobán voltam. 6 ujnyira nyitva. A doki azt mondta hogy nagyon szeretné letesztelni meddig birom, de a fertőzés veszélye miatt nem engethetett le. Burok repesztésem volt. Nekem a vajúdás kimaradt. 3 toló fájást éreztem, aztán semmit. Megijedtünk, a doki mondta hogy pedig már ott van a feje, akár érzek fájást akár nem nyomnom kelledt. A 3 hét állandó fekvés legyengített és elájultam. A többire nem emlékszem. Egy nővérke mesélte el aki nagyon izgult értünk. Hálás is vagyok neki.

    Most ismét terhes vagyok.18 hetesen 2100-as méhszáj. 21 hetesen szintén 2100.Most 26 hetes vagyok 2111. Az utolsó 1-es inkább csak 0,5 a doki szerint. De korai. Keményedés van, és ödémásodás is. A lényeg a pihenés. Sajnos én olyan vagyok aki fekvő helytében is nyílik. Az orvosom viccesen azt mondta tanulmányozzam a denevéreket :O). Lábak fent, mert a nyitott méhszáj legnagyobb ellensége a gravitáció.

    Hát, nyitott méhszájú terhes kismamák: Jó pihenést és éljen a kiszolgálás! (hajrá apukák! :o)

  • Andi84

    2009. június 14. vasárnap

    Szia!
    Én pont azt szeretném megkérdezni az itt olvasottak alapján,hogy az baj ha engem nőgyógyász nem vizsgál? A védőnőm azt mondta ez nem szokás, de itt mindenkinek látok Contractio eredményt ami nekem csak ki van húzva. Mikor fognak nekem ilyen vizsgálatot csinálni? Most 28 hetes vagyok.12 hetes koromtól járok a kismamagondozóba.
    Előre is köszönöm a válaszodat.

    Válasz: Nem minden orvos vizsgál méhszájat, itt mifelénk is csak a 30. hét után szokták kezdeni.

  • Noémi

    2009. június 13. szombat

    Sziasztok!
    Én 13 hetes terhes vagyok,és elkezdtem vérezni,az orvos a diagnózishoz azt írta hogy fenyegető vetélés 02000 ez mit jelent?És mit kell tennem?

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy megrövidült a méhnyak. Pihenj sokat és tartsd be az orvos utasításait, mert a vérzés és a megrövidült méhnyak együtt tényleg vetélés kezdetét jelezheti.

  • Loló

    2009. június 11. csütörtök

    Szia!28hetes kismama vagyok, múlthéten nézték a méhszájamat és 2100-as!A doki szerint valószínűleg azért mert már szültem!Valóban így van?Kérdezte,hogy vannak-e keményedésim,mondtam hogy nincs,de most már minden nap van egy kevés!A derekam néha iszonyúan tud fájni!Kerülnöm kell a lépcsőzést és a guggolást,mégis hacsak egy pillanatra is leguggolok,vagy a mellékhelyiségben ülve feszülést érzek ott lent!Van okom aggodalomra?A hónap végén elutaznánk pár napra nyaralni,mehetek vagy inkább maradjak itthon?Ezzel az értékkel feküdnöm kellene,vagy csak vegyem lassabbra a tempót?Mert az a baj,hogy feküdni és ülni sem kényelmes…Előre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Igen, második terhességnél hamarabb kezdhet nyílni a méhszáj, de ez nem gond. A feszülést a baba testhelyzete és súly okozza, teljesen normális. Nem kell feküdnöd, mert még nem nyílt ki a méhszáj teljesen, csak a méhnyak lett rövidebb. Nyugodtan mehetsz nyaralni is.

  • ivcsi23

    2009. június 08. hétfő

    Szia Ági! Kicsit kétségbe vagyok esve és remélem, hogy végre kapok egy megnyugtató választ. A helyzet az, hogy a héten töltöm a 30. hetet, de 1 hete nagyon erős vizelési ingerem volt 2 napig és egy kicsit görcsölögtem. Azt hittem fel vagyok fázva, de a doki megvizsgált és a leletemre ci:2000 kolpitis van írva! Emelett érzem, hogy a pici nagyon lent van és néha ha úgy fordul akkor elég erős vizelési ingerem lesz. Nagyon nagy a baj? Ugyanis salbutamolt kaptam+verapamilt. Agusztus 22-re vagyok kiírva, de tervezünk júliusra egy pár napos nyaralást. Én ez miatt megmondom őszintén félek elmenni napokra. Valóban fennt áll a veszélye hogy korrábban szülök? Előre is köszönöm!

    Válasz: A 2000 miatt ne aggódj, az csak annyi, hogy megrövidült a méhnyak, de méhszáj még nem nyílik, a baba súlya is okozhatja már ebben a korban (nekem is a 28. héttől ennyi volt és végül a 42. héten szültem). A fertőzés miatt ne aggódj, mert mivel még zárva a méhszáj a babát nem veszélyezteti és most a gyógyszerekkel kikezelitek, úgyhogy nem lesz semmi gond, nyugodtan mehetsz nyaralni.