A csecsemő széklete

A csecsemő széklete olyan kérdés, ami minden anyukát foglalkoztat. Eleget kakil-e a baba? Nem túl híg-e? Nem túl kemény-e? Miért ilyen a színe? Összeszedtük a leggyakoribb problémákat.

 A csecsemő székleteAz újszülött széklete közvetlenül a születés utáni néhány napban sötét színű és sűrű, ez az úgynevezett magzatszurok, amit naponta 2-3 alkalommal vagy akár minden szopizás után is ürít a baba.

Ahogy a baba egyre többet szopizik, kiürül a beleiből a magzatszurok és felváltja az aranysárga színű anyatejes széklet. Ez kezdetben akár minden étkezés után, de még gyakrabban közben jelentkezik, majd egyre ritkul. Ha a baba csak anyatejet kap 3-4 hónapos korban már nem ritka és teljesen normális jelenség a heti egy kaki. Ennek az az oka, hogy az anyatejet eddigre már szinte teljesen feldolgozza a kicsi szervezete.

Ha a baba tápszeres, akkor napi egy kakinak mindenképpen kell lennie, náluk nem érvényes az mint az anyatejes babáknál, hogy heti egy is elég. Ha nem tud eleget kakilni a baba, vagy nagyon erőlködik közben és mégsem sikerül neki, akkor érdemes kevés kamillateával lazítani a székletet, ha gyakran előfordul ilyesmi, akkor át lehet térni bifiduszos tápszerre, ami elősegíti az emésztést.

Szoptatott babáknál néha előfordul zöld színű széklet, ez semmi rosszat nem jelent, nem kell megijedni tőle. Nem igaz az a tévhit, hogy a túletetéstől alakul ki, a hátterében az áll, hogy a tej zsírosabb, de okozhatja fogzás, vagy betegségek kísérőjelensége is lehet.

Ijesztő jelenség a véres széklet is. Ennek az oka nagyon gyakran csak az, hogy a baba szoptatás közben megsebesítette a mellbimbót, azonban ha ilyesmi nem áll fenn, akkor azonnal forduljunk orvoshoz!

A hozzátáplálás kezdetén előfordulhat, hogy a megevett étel szinte teljes egészében „visszaköszön” a pelusban, ez azt jelzi, hogy a kicsi emésztőrendszere még nem érett meg a szilárd táplálékra, nem tudja feldolgozni azt. Ebben az esetben hagyjuk abba a kanalzást és 1-2 hét múlva próbálkozzunk újra vele.

A hozzátáplálás egyéb kakilási zavarokat is okozhat a picinél: nehezen nyom, erőlködik, a hasa felpuffad. Ilyenkor édesköményteával segíthetünk a kicsinek, a panaszokat okozó gyümölcsöt pedig egy darabig ne adjuk neki, néhány hét múlva kóstoltassuk meg újra.

A vizes széklet mindig gyanús! Különösen, ha gyakran van ilyen, és kicsípi a kicsi popsiját. Ebben az esetben hasmenésről van szó. Ha a baba eleget iszik, akkor nincs gond, ha nem, akkor próbáljuk minél többet itatni a kiszáradás elkerülése végett. Ha a hasmenéshez láz és hányás is társul: irány az orvos! Ha csak magában jelentkezik és 1-2 napon belül megszűnik, és a gyerek eleget iszik, akkor valószínűleg csak futó gyomorrontásról van szó – a kicsik mindent a szájukba vesznek, hajlamosak titokban belenyalni a kutyakajába, a játszótéri homokba, a virágföldbe…

A nyúlbogyónyi széklet csak akkor gond, ha nehezen jön ki, és ez fáj a babának. Ha ilyet tapasztalunk, az annak a jele, hogy a kicsi nem evett elég rostot, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával, kölesgolyóval segíthetsz a helyzeten.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

275 Comments

  • Keresztes Zita

    2010. december 20. hétfő

    Kedves Agi!
    13 hetes kisfiamnak hat hetes koratol 4-7 naponta volt szeklete. Az utobbi ket hetben mindedelelött 2-3-szor kakil, de a szeklete annyira hig, hogy ki is folyik a pelusbol. Közben ö is nagyon sokat ficankol es lehet is hallani a belmozgasokat. Csak anyatejet kap. Ausztriaban elünk, itt voltam is orvosnal vele, azt mondtak, hogy nincs semmi baja. / csak vert vettek töle/.
    A sulya szepen gyarapszik, jo kedvü. Van-e okom aggodalomra, mert nem tudom , hogy normalis-e a nagyon hig szeklet?
    Elöre is köszönöm a valaszodat.
    Zita

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Anyatejes babánál nem kell aggódni az ilyen székletváltozások miatt, ha nincs más tünete (hányás, láz stb.) mellette. Ezt okozhatja a te étrended változása, és az ő emésztésének változása, érése is.

  • Miskei Viktória

    2010. december 20. hétfő

    Jó napot!

    Nekem 2.5 hónapos a kisfiam és az a problémánk, hogy ő refluxos volt. Így Milumill AR tápszert kap. Jó étvágy van mert 140 et eszik. Eddig volt szélete is rendszeresen. De most már 2 hete ritkán kakil vmikor magátol kakil de van amikor rá kell segíteni. Pedig kamilla teát is kap és eddig mindenkitől azt hallottam hogy az meg hajtja a babákat de őt nem hajtja meg. Amúgy nagyon szorulásos. Meg mostanság 3 napja már hogy a teát vissza szokta bukni kb itatás után 1 órával. De eddig nem volt ilyen voltunk orvosnál és erre pl szorulásra sem mondott semmi. Aggódom h mi lehet vele. Nincs -e nagy probléma.

    Köszönettel : V
    M. Viki

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Nem nagy probléma, ez ebben a korban előfordul. Édeskömény teával vagy Gripe Waterrel segíthetsz neki.

  • Kitti

    2010. december 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom 15 hetes és pár hete zöld folyékony a széklete.Már második éjjel volt, hogy hasfájásra ébredt, és teljesen tele rakta a pelust.Pelenkázás közben is habosat kakílt.
    Szopizós baba, éjjel- nappal 2 óránként eszik.A súlya kicsit sok:(51cm,3.35kg al született)7.5 kg és 63cm.
    D vitaminon kívűl nem kap semmit.
    Gondoltam arra is, hogy túleszi magát, de nem tudok neki kevesebbet adni.Addig üvölt amíg cicire nem teszem.
    Angliában élek és itt nem túl jó az ellátás.Mindenre azt mondják,hogy ez normális.
    Váaszodat előre is köszönöm
    Kitti

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Igen, ez ugyan ijesztőnek tűnik, de tényleg normális, sokat eszik, jól gyarapszik és emellett a tej is zsíros, ez okozza a zöld székletet, nem kell foglalkozni vele.

  • brigi

    2010. december 03. péntek

    a baba -nak delelot sarg szinu volt a kaki es delutanra zoldes es hig . miert?

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Ez lehet attól, hogy túlette magát délelőtt, vagy zsírosabb volt a tej.

  • BaluMoncsa

    2010. december 03. péntek

    Kedves Ági!

    A következőkről szeretném kérni a véleményedet. Kislányom most 6 hónapos. Vidám, kiegyensúlyozott, jó alvó baba. 3 kg-val (48cm) 38 hétre született császármetszéssel. Jelenleg 5800 g (62cm), az első hónapban 20 dkg-t hízott, akkor elkezdtük mellétáplálni, azóta havi átlag 40 dkg-t hízik. Laktózmentes tápot eszik, mivel Én laktózérzékeny vagyok, illetve 4 hetes korára teljesen ekcémás lett az egész buksija. Az első 3 hónapban rengeteget fájt a hasa, természetesen az orvossal együtt mindent kipróbáltunk, de azt hiszem az idő segített igazán, mostanra a panaszok teljesen megszűntek. Az első két hónapban folyamatosan zöld volt a kakija, probiotikumokat szedtünk, lassan átalakult szép sárgává. Rengeteget bukott/hányt, ezért kaptunk erre való tápszert is, amit önmagában nem evett ezért vegyesen ette a laktózmentes táppal. A bukások szép lassan elmúltak, de napi átlag 6 széklete volt, nem kifejezetten folyós, de messze volt a keménytől. 2 hónapos korában kiderült, hogy vérszegény, erre szedjük a vasat. Most csak laktózmentes tápot eszik (a másikat nem akarta enni), az anyatejet sajnos egy hónapja nem szívta ki, a fejés mellett pedig elapadt, így a napi székletmennyiség lecsökkent 2-3ra, állaga megváltozott, sokkal sűrűbb lett. 4 hónapos korától szép lassan elkezdtük a mellétáplálást, mostanra már szívesen eszik alapvető főzelékeket. Dilemmám a következő: szerintem súlyához képest nagyon sokat eszik- napi 0,9-1,2 l, ebben van főzelék, táp és pép is – és mégis keveset hízik (az utolsó hónapban 38dkg-t). Gyerekorvosunk látszólag nem aggódik, igazából nem elégedett a súly gyarapodásával, de nem küldd minket további vizsgálatra. Szerinted éredemes lenne jobban utánajárni, vagy legyek türelemmel.
    Illetve most aktuálisan, gyümölcsöket újra kezdtünk enni, mert az elején a savanyú ízeket nagyon nem fogadta el, de most zöld lesz a kakija tőle. Hagyjam még egy kicsit?

    Előre is nagyon köszönöm véleményedet!

    Üdvözlettel: Móni

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nincs miért aggódnod, mivel ő eleve kisebb súllyal született és rendesen eszik, ezért nem gond, ha lassabban hízik ráadásul hamarosan megduplázza a születési súlyát, és innentől mindig lelassul a hízás üteme. Ezenkívül az a helyzet, hogy a főzelékek, gyümölcsök ebben a korban még nem igazán táplálóak, mert nem tudja rendesen megemészteni a baba őket, a tejpép, tápszer az, amitől hízik a baba ebben a korban.

  • Szné Ágnes

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ágnes

    Nekem következő a kérdésem. 4 hónapos a kisfiam és székletet 6 naponta produkál. Anyatejet kap de a nap végén tápszert is szoktam neki adni mert akkor már kevesebb a tejem. A harmadik nap után szoktam lázmérőzni és a széklete az elején sűrűbb aztán lazább. Ilyenkor mi a teendő? Teáztatni is szoktam de még nem nagyon fogadja el.

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Ez teljesen normális dolog, gyakran előfordul ebben a korban, mert az anyatejben nincs elég rostanyag, ezért szinte teljesen megemészti a baba, nincs ami „kijöjjön”. Amit tehetsz, hogy néhány naponta szélcsővel vagy glicerines kúppal segítesz neki, illetve a gyermekorvostól lehet kérni glükózszirupot erre, ami szintén segíthet.

  • Edit

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Agi,

    3 hetes kislanyom van, csak reggel szopizunk + tapszer,mert nincs eleg tejem. A tobbi etetesnel csak tapszert kap NAN HA1. Az utobbi heten nagyon kinlodik amig vegre sikerul kakalnia Szegenyke bele van vorosodve, amugy a kaki zold, mustarszinu es nem kemeny.Ajanlottak a kamilla teat etetesek kozott 10-20 ml. Szeretnem tudni, hogy cukor vagy cukor nelkul adjam.
    Amugy eves elott kap egy kicsi Infacolt es eves utan 1-2 ml Gripe Baby water-t.
    Elore is koszonom.

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Semmiképpen ne adj neki cukros teát, ennek számtalan hátránya van, és egyébként sem jó, ha már most megszokja. Székrekedésre lehet kérni glükóz szirupot a gyermekorvostól, vagy édesköményteát kaphat még, ami segít az emésztési zavarokon. A Infacol nagyon gyenge, ha nem segít, akkor nyugodtan hagyjátok abba, Gripe Waterből viszont lehet adni evés előtt egy kiskanállal 4 hetes kortól, ez nagyon hatékony szokott lenni.

  • Matyi

    2010. november 19. péntek

    Kisfiam 19 napos. 3200 g súllyal és 52 cm-el született.Másnap visszaesett 3075 re,utána csak gyarapodott. A kórházból egy hét után 3235g-al jöttünk ki.(4 napig fényterápián volt sárgaság miatt,de a súlya csak nőtt). Anyatejet eszik, pár napja kap baba teát és csalóka cumit, mert állandóan csak szopizna. Igy most 2-3 óránként eszik. Nagyon aggódok a súlygyarapodása miatt. Ma mértük, és 4000g. Naponta 3-4 kakis pelus van, ami világos citrom sárga, és szinte folyékony. Mégis szenved, nyög, mire kijön.Ez lehet hasmenés?
    Azt mondták, hogy anyatejes babák nem lehetnek túlsúlyosak. De szerintem ez akkor is sok. Mit tegyek? Ön szerint normális egy 19 napos babánál ekkora súly gyarapodás? A családban van túlsúlyos gyerek. Látom milyen nehéz mikor 5 évesen diétáztatni kell egy gyermeket. Nem szeretnék igy járni, ezért kérem ki a véleményét, amit előre is köszönök szépen.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Anyatejes babának ilyen kakija van. A hízása tökéletes, nem kell aggódnod, miatta az anyatejes babák tényleg nem híznak el. Az étkezési szokásokat a hozzátáplálás bevezetésekor kell kialakítani. Ha nem szoktatod rá az édességekre, üdítőkre, kenyérfélékre és eleget mozog, akkor nem fog elhízni. A mostani hízási ütem öröklött tényezőkön múlik, ha 19 naposan 2-3 óránként eszik, az tökéletes ebben a korban.

  • Kitti

    2010. november 17. szerda

    Szia!
    Kisbabám 3 hónapos és sajnos az elejétől kezdve tápszeres mert betegségem miatt szedett gyógyszeremmel nem szoptathattam. A beba ha start tápszert esszük ami bevált. Hasfájás miatt a sab simplex cseppet használjuk. Sajnos rendszeresen zöld a kakink és mostanában apró fehér darabok vannak benne. Ja és a legfontosabb az étvágya is nagyon rossz 4 óránként eszik de azt is nagy nehezen 130 140 ml. Kérdésem mit tudok tenni hogy jobb legyen az étvágya?? Normális e a kakija? Meddig adjam a sab simplexet? Köszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      A zöld kaki tápszeres babánál normális, de a Sab Simplex is okozhat ilyet. 3 hónapos koron túl egyébként ezt már nem kell adni. A rossz étvágyat pl. vashiány okozhatja, meg kéne nézetni orvossal.

    • Kata

      2010. november 23. kedd

      Kedves Kitti,

      Teljesen magunkra ismertem a történeted alapján. A zöld kicsit túrós (ez a fehér valami benne) tényleg normális tápszeres babáknál, nálunk is ez a helyzet és csak megerősíteni tudom Ági válaszát. Ami az étvágyat illeti szintén hasonló a helyzet, mi 11 hetesen küzdünk a hektikus étvággyal. A törvényi szabályozás miatt sajnos sehol nincs info a neten a vényköteles Beba tápszerkről, de felhívtam a Nestlé hivatalos védőnőjét (elérhetőség a tápszeres dobozon), akinek fel tudtam tenni a kérdéseimet. Nagyon hozzáértőnek és segítőkésznek bizonyult, csak ajánlani tudom. A vashiányt ő is említette,
      amit a gyerekorvossal lehet kivizsgáltatni, de alapvetően nem feltétlenül baj, ha nem eszik iszonyú sokat a pici, ha rendesen (heti min. 150g) gyarapszik, ő valószínűleg ilyen típus. Kitartást és sok sikert!
      Üdv,
      Kata

    • Betti

      2010. november 26. péntek

      Kedves Kitti!

      Az én kislányomnál is ugyanez a helyzet.
      Tudnánk esetleg valamilyen formában kommunikálni?
      Mail címem: kovacs.betti@vipmail.hu

      Köszönettel,
      Betti

  • Gyöngyvér

    2010. november 17. szerda

    Kedves Ági!4 hetes kislányomnak kb. 2hete vér van a székletében.Voltunk vele kórházban,ahol vér,vizelet,széklet vizsgálat során sem találtak semmit.Mivel császárral született a tejem nem volt elegendő így tápszerrel pótoltam napi 1 etetést,ezért abból is egy speciálisat írtak fel tejallergiás babáknak.Nekem teljes tejmentes diétát írtak elő,de így is napi 1-2x kicsit véres a pelus.Már nem tudom mit csináljak.Egy napot teljesen szoptatás nélkül hagyok,hátha…Ha ez sem jön be,már nem tudom hova forduljunk.Remélem tud tanácsolni valamit.Köszönettel:Gyöngyvér

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Egyrészt a tejallergia okozhat tényleg ilyesmit, valamint az is elképzelhető, hogy szoptatás közben megsérti a melled és vért nyel, de ilyenkor éreznéd, hogy sebes a melled. Ha nem múlik, akkor mindenképpen keressetek fel más orvost is, mert a véres széklet semmiképpen sem normális tünet.

    • szilvia

      2011. február 03. csütörtök

      Szia Gyöngyver!

      Remelem, mar nem aktualis a tema, de megosztom veled a mi törtenetünket.
      Mi is hasonlo cipöben jartunk. Kislanyomnak is veres volt a szeklete. A gyerekorvosunk elöször azt mondta, hogy szerinte vmi virus v. bakterium okozza a verzest a belrendszereben. Nem igy volt. Negativ szekletvizsgalat utan kaptunk beutalot gasztroenterologiara, ahol vert vettek a picitöl. Hosszu huza-vona utan jelen pillanatban ott tartunk, hogy valoszinüleg mogyoro allergiaja van a pindurnak. Kincsem tegnap töltötte be a kilenc honapot, mai napig vigan szopizik (en mar honapok ota nem eszem mogyorot tartalmazo eteleket).
      Azt tanacsolom, keressetek fel egy gasztroenterologust, aki biztosan fog tudni nektek segiteni.

  • Edina

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam 1 éves, és a „megevett étel szinte teljes egészében “visszaköszön” a pelusban”. Mindent eszik (kivéve tejterméket, a vélt tejallergia miatt), amit 1 évesen ehetnek a babák. Ennyi idős korban ez normális? Mivel sokat eszik, elképzelhető, hogy nincs elég ideje megemészteni az ételt?
    Válaszodat előre is köszönöm: Edina

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Az normális, ha a megevett étel egy része (hüvelyesek héja, vagy a szemek teljes egészében) kijön. Ha rendesen hízik emellett, akkor nincsen gond.

  • B.Orsolya

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági!

    A lányom 5 és fél hónapos,kb 3 hete nagyon erőlködik a kakival ami olyan mind a nyuszi bogyó és kicsit kemény is.A doktornő azt tanácsolta h adjunk neki sok folyadékot és gyümölcsöt.Mi már minden félét kipróbáltunk(kamilla tea, gyümilé,….stb)és eddig semmi sem puhította a székletet.Van h 20 p-ig erőlködik(vörös a kis feje) és kijön neki 2-3 nyuszibogyó.Kipróbáltuk a levolac-ot is de eddig ez sem hozott eredményt.Nem tudom h mit kéne még neki adni h simábban menjenek a dolgok.
    Válaszát előre is köszönöm: Orsi

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Próbáljatok neki rostosat adni, szilvát vagy barackot minden nap egy alkalommal.

  • leander

    2010. november 15. hétfő

    Szia Agi!

    ismet nalad kotunk ki!!Kislanyom szekrekedessel kuzd lassan masfel honapja. A vedono tanacsara kap gyogyszertari szirupot, de most mar ott tartuk, hogy az se segitt.Kerdesem, a kamilla tea segit es ha igen milyen formaba? Cukrosan csak vagy cukor nelkul is. Amugy kap rostos gyumolcsoket szilva szolo, sajnos a barackhoz csak bebietel formaba jutunk hozza, kulfoldon elunk.
    valaszod koszonjuk.

    • Vida Agi

      2010. november 18. csütörtök

      Kamillateát naponta egy csészével lehet adni. De ha rostos gyümölcsök mellett is székrekedése van, akkor a táplálkozását kell jobban megnézni, mi nem megfelelő, esetleg a túl sok burgonya vagy tejpép okozhatja ezt.

  • Mariann

    2010. november 07. vasárnap

    Kedves Ági,

    kisfiam 11 hetes. 3400 g-mal született, 10 hetesen 5600 g. volt a súlya. 4 hetes korától az anyatej mellé Milupa Milumil HA start tápszert kap, ugyanis kezdett apadni a tejem. A homeopátiás szertől szerencsére ismét beindult a tejtermelés, de a mennyiség változó! Van, hogy 20-30 ml.jön csak szoptatáskor (etetés után próbáltam lefejni, de nem jött egy csepp sem), de van, hogy 80.
    Általában két mellből szoptatok és ha kevés a Fiamnak, tápszerrel pótoljuk. Naponta 6-7x eszik. Hasfájásra 3-9 hetes kora között Espumisant kapott. Kipróbáltuk az Infacolt (7 hetesen)is, de attól 2 napig nem kakilt, utána pedig kékes színűt!
    Mivel anyatejet a hajnali étkezésen kívül mindig kap – ha csak keveset is – nem adok neki vizet, se teát. ( a védőnő tanácsára)
    Kérdéseim, problémáim:
    1. az infacol adását követően 2-3 naponta van csak kaki (szép sárgás, fogkrémszerű)a pelenkában, a 2. kakimentes napon már nyűgös a kicsi! hogyan segíthetnék neki? lázmérőzés, pocaksimogatás nem segít sajnos.
    Normális, a ritka széklet az anyatejes-tápszeres babáknál?
    2. Adjak-e vizet? Szükséges-e itatni?
    3. Van összefüggés aközött, hogy időnként alig eszik, napokig, alkalmanként 60-80 ml-t csupán, és a ritkább széklet között?
    4. Mivel tápszert is kap, a 3. hónaptól kezdjem el a hozzátáplálást, vagy várjak még vele?

    Köszönöm a válaszokat, előre is!
    mariann

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      1. A kakilásban úgy segíthetsz, hogy a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted.
      Ha tápszert kap, akkor nem normális a ritka széklet, naponta kell székletnek lennie.

      2. Igen, amikor csak tápszert kap, akkor utána kínáld meg vízzel is.

      3. Igen. Ha kevesebbet eszik, akkor kevesebb rostanyag gyűlik össze, ami ingerelné a végbelet.

      4. Tápszeres babáknál is a 6 hónapos kortól való hozzátáplálás javallott.

  • molnár tamásné

    2010. november 06. szombat

    kedves doktornő!abban szeretném a segítségét kérni,a kisfiam 8hónapos,és nem tud magától kakilni!állandóan szélcsövezni kell!és nem is kemény neki,de magától nem tud így muszáj vagyok!milupa pepti+2 eszik,és mondhatnám hogy azóta nincs semmi!mit javasol?köszönöm szépen előre is!

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Mivel már 8 hónapos, ezért minden nap kapjon rostos gyümölcsöket (pl. szilva, szőlő, barack).

  • Sánta Csilla

    2010. november 03. szerda

    Kedves Ági!

    Azt elfelejtettem írni, hogy a családban csecsemőkorban alakult ki a tejfehérje allergia.

    Köszönettel, Csilla

  • Sánta Csilla

    2010. október 30. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hetes, és sajnos a kezdetektől hasfájós. A széklete mindvégig zöld színű volt, fehér darabkás, és nyálkás. Este kap csak tápszert pótlásként az anyatej mellett, amúgy csak anyatejet eszik. Minden egyes etetésnél mérem a súlyát, olyan 600 ml-t eszik meg egy nap, 5 kg súlyú. 4 kg-mal született. A hasfájásra kap minden etetés előtt egy fél Lactase tablettát, utána pedig Gripe Watert. A kettő együttesen valamennyire lecsökkentette a hasfájást, de még mindig nagyon rossz tud neki lenni, sikoltozik fájdalmában. Mióta a Gripe Watert kapja, 1 hete, nem ürít rendesen, 3 nap után adtunk neki kúpot, de még így is nagyon híg volt az állaga. Előtte naponta volt széklete. A családban előfordult tejfehérje allergia, lehet, hogy a kisfiamnak is ez lehet a problémája? Keressek fel egy gasztroenterológust?

    Köszönettel,
    Csilla

    Válasz: Anyatejes babánál 6 hetes kor után akár 7-10 nap is eltelhet széklet nélkül, ha tápszert kap, akkor 1 hetet lehet várni, nem kell kúpot adni hamarabb. Ennek az az oka, hogy az anyatej rosttartalma kicsi, és szinte teljesen képes megemészteni a bevitt anyatejet a kicsi, ezért nincs, ami kijöjjön. A zöld és nyálkás széklet anyatejes babánál normális, akkor szokott ilyen lenni, ha jó zsíros a tej. Csak akkor kell gasztroenterológushoz fordulni, ha 7 nap után sem kakil és ez rendszeressé válik, valamint ha erőlködik, nyom, és ennek ellenére nincs széklet.
    Ha van a családban tejfehérje allergia, akkor mindeképpen csak HA tápszert kaphat a baba, ha eddig nem azt kapott, akkor ez is okozhatja a problémákat.

  • Szilvia

    2010. október 30. szombat

    Kedves Ági!
    A kisfiam most 4 hónapos,és pár napja minden nap minimum 4-szer van eléggé híg citromsárga széklete.Napközben jó kedélyű,de mindent megrág.Tápszert kap,3 óránként eszik 150ml,mellette ha igényli baba vizet kap.A foga miatt lehet a hasmenés?Tartanom kell a kiszáradstól?
    Köszönöm előre is a válaszod.
    Szilvia

    Válasz:Ha nem hány, akkor önmagában a gyakori széklet miatt nem fog kiszáradni. Ha lázas is van, akkor viszont valószínűleg vírusfertőzésről is szó van. Ha nem, és nem változott az étrendje, akkor a fogzás okozhat gyakoribb székletet.

  • Medve

    2010. október 27. szerda

    Szia!

    A következő problémával fordulnánk hozzád. Babánk 2 hetes lesz, anyatejcink nincs sok, így Milumil HA tápszerrel egészítjük ki. Sokszor fájt a hasa, Infacolt vettünk neki. Etetés előtt adjuk neki, kicsit szopizik, majd rázza a fejét dühösen, keresi a cicit. Úgy gondoljuk ekkor már nem nagyon jön belőle, ekkor csinálunk neki tápszert, legtöbbször 100ml környékén megeszik. Tejciből a mérleg szerint általában 20-30ml-t szop. Mióta az Infacolt adjuk neki, 3 napja, az esti etetés után sugárban hány, kakija zöld színű és eléggé szúrós szagú. Néha a hasfájás miatt nyügös, láza nincs, nyugodtan alszik, nem gondoljuk, hogy beteg lenne. Előfordulhat, hogy túl sokat eszik, mohó? Mitől hányhat? Abbahagyjuk az Infacolt? De akkor meg szegénynek a hasa fáj. Kérünk adj tanácsot! Forduljunk orvoshoz?

    Válasz:
    Ha ilyen tüneteket okoz az Infacol, akkor hagyjátok abba. 2 hetesen kicsit még sok a 100 ml egyszerre, tehát valószínűleg túleszi magát. Érdemesebb lenne elhagyni a tápszert és türelmesen szoptatni váltogatva a melleket az egyes étkezéseknél akár 40-50 percen keresztül is, ettől a tej is több lesz és a baba is jóllakik. Nem azért rázza a fejét ugyanis, mert nincs elég tej, hanem azért, mert kis mohó és nem jön túl gyorsan a tej neki, ha ilyenkor cumisüveget kap, akkor pár héten belül teljesen elfelejt szopizni és elapad a tej. Ha egy kicsit hagyjátok még próbálkozni, akkor megtanul hatékonyabban szopizni, nálad is beindul hamarabb a tejleadó reflex és hamarabb kezd el csurogni a tej. A tápszer ráadásul még növelheti is a hasfájós tüneteket, ezért is jobb, ha csak anyatejet kap.

  • Zsuzsa

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági,

    kisfiam négy és fél hónapos, kb. 3 hetes korától kezdve adtunk neki Infacolt a hasfájása miatt 2,5 hónapos koráig. Akkor megszüntek a panaszok, de egy hónappal ezelőtt másképp újra jelentkeztek. Csak anyatejet eszik, és napi 3-4 kisebb-nagyobb széklete is van. A fő gond, hogy nehezen kakil, illetve a nagyobb székelése mindig éjszakára vagy hajnalra esik, de emiatt 1-2 óránként felébred éjjel, óriásakat (egy felnőttnek is sok lenne) pukizik, a kézben is feszeng. Ezután megnyugszik egy kicsit visszaalszik, majd kezdődik minden előlről. Napközben 1-2-szer kakil, de akkor kevesebbet. Széklete egyébként normális. A fogzásnak nyáladzáson kívül egyéb jele nincs, de ezt már 1 hós korától látjuk. Én már gyakorlatilag minden olyan ételt kiiktattam, ami okozhat hasfájást, de semmi eredménye.
    Mi lehet a baj és hogyan segíthetnék? Árthatott az Infacol a bélflórájának, Normaflore segítene?

    Köszönettel

    Zsuzsa

    Válasz: Az Infacol nem árt a bélflórának. Érdemes lenne kipróbálnotok a Gripe Watert, ez sokkal hatékonyabb a hasfájásra és a székelési gondokon is segít. Ha mégsem segítene 4-5 napon belül, akkor forduljatok orvoshoz.

  • Zsuzska

    2010. október 19. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam éppen ma 3 hónapos, aki 4550 g-mal, és 56 cm-rel született. (2. gyermekünkként született, lányunk 3 éves, 4200 g és 55 cm-rel született)
    Most esedékes az újabb mérés, de a legutolsónál kisfiam 6870 g volt (szept. 20.)!!! 6 hetes korától kap tápszert, mert úgy vettem észre, hogy kevés a tejem. Még mindig szopik is, de már napközben minden szopi után – ami hol több, hol kevesebb – megeszi a 60-90-120 ml tápszert. Éjjel még mindig csak szopik, nem kap tápszert. Este fél 6-kor fürdetem, szopizik, tápszer, és alszik éjjel 12-1-ig, akkor szopik, majd hajnalban 4-5 körül kel, akkor is csak szopik (1 mellből mindig) és még egy jó nagyot alszik, (8-9-ig) akkor már kell a tápszer is. Innentől viszont 3 óránként eszik. Még nincs állandó napirendünk.
    Előfordul, hogy 2 óránként enne, sír, ha nem kap, előfordul, hogy nem hajlandó szopizni, csak a tápszer kell neki. Amit a dokink felírt, az a Milupa Milumil HA Start. Sokszor zöld a kakija, ami egy kicsit nyugtalanít, de naponta 1x kakil. Nyáladzik is, az ökle az ujjai mindig a szájában van mostanában, cumival alszik el.

    Kérdéseim: Mitől lehet zöld a kakija? A tápszer sok neki? Vagy túletethetem? (Nem bukik a Pici.)
    Kaphat esetleg „nagyobb” tápszert? Milupa Milumil HA 1-t?

    Köszönettel: Zsuzska

    Válasz: A zöld kaki önmagában nem gond, ha nincs mellette más tünet (láz, hányás stb.) Okozhatja a tápszer összetétele vagy az is, ha zsíros az anyatej, de ezzel nem kell foglalkozni.
    A Start tápszert nyugodtan eheti akár 6 hónapos korig, ha bevált, nem kell tápszert váltani.

  • Judit

    2010. október 15. péntek

    Kedves Ági! Az én kisfiam 10 hónapos,még mindíg zöldet kakál.Foga nincs de nem is látom még jeleit.Minden féle ételt eszik és az érdekelne hogy meddig normális a zöld kaka ilyenkor?

    Válasz: Ha egyébként jól eszik, normálisan hízik, rendszeresen kakil, jó kedélyű és még mindig anyatejet is kap, akkor nincs jelentősége.

  • takács éva

    2010. október 13. szerda

    kislányom 6 honapos 4 honapig anyatejen élt 2 honapja tápszeren +gyömölcs ,fözelék milupa milumilHAoptimát adtam a széklete zöldes bogyo szerü.válltotun tápszert milupa milumil komfortra.nehezen kakil,naponta itatom gyümölcslével amit már babavizzel higitok,rendszeresen kap gyümölcsöt,fözeléket .kb 800g folyadékot a tápszeren kivül és mégis bogyos a széklete amit alkalmanként nagyon nehezen ürit.minden nap 1-2 alkalommal de kizárolag csak akkor ha etettem.igy étkezésein akár 1 orába is beletelnek.ami nem probléma. a bogyos széklet viszont nagyon zavar föleg akkor ha kaki nagyon nehezen ürül.mit tehetnék még annak érdekében hogy ez a problémank megszünjön.válaszát nagyon köszönöm.

    Válasz: Valószínűleg a tápszer okozza ezt a gondot, valamint az, hogy túl keveset iszik mellette. Kapjon rendszeresen forralt vizet a tápszer és a kanalas étkezés után is, valamint a gyümölcsök közül olyanokat minden nap legalább egyszer, amik székletlágyítóak (pl. őszibarack, sárgabarack, szilva, szőlő)

  • GalambosZsuzsa

    2010. október 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    Azzal a kérdéssel fordulnék hozzád, hogy a kisfiam most 11 hetes és pár hete(Kb. 6 hete) a széklete úgy néz ki mintha kicsapódott volna benne a tejcsi, mint amikor a romlott tej kicsapódik a forró kávéban.
    Ő csak anyatejes. Most kapott antibiotikumot, mert hörgőgyulladása volt, attól hasmenése is lett. Normaflort ajánlott a gyerekorvos napi 2szer felet kapott. A hasmenés megszűnőben van, de még mindig túrós a széklete. EZ a tünet már jóval korábban az ab.szedése előtt megvolt, talán mikor elkezdett náthás lenni akkor. A gyerekorvosunk azt mondta biztos a nyák a gyomrába kerül amiatt ilyen a széklete. Amúgy a súlyával nincs gond 6680gr. (3500 született) Bár most a hízása lelassult.
    Zsuzsa

    Válasz: A túrós székletet valóban okozhatja az, hogy a nátha miatt nyák került a gyomrába, ha egyébként jó étvágya van, naponta legalább 5-6 alkalommal van pisis vagy kakis pelusa nem kell vele különösebben foglalkozni.

  • Márta

    2010. október 08. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hónapos és az történt hogy túl kevés volt neki a tejem ezért tápszert kezdtem adni, de így hirtelen, egyik napról a másikra elhagyta a szopit.
    Azelött viszonylag türhető adagokat evett már meg szilárd ételből, de most szinte semmit sem hajlandó enni a tejporon kívűl. Viszont abból mostmár naponta 5x iszik ugy 200ml-t.
    A gond az hogy nagyon híg, hasmenésszerű széklete van. Naponta 3x is kakil, míg a tápszer bevezetése elött 1x, maximum 2x szinte teljesen szilárdat kakilt…

    Ez természetes? Vagy valami nincs rendjén?

    Köszönöm a segitséged!

    Márta.

    Válasz: Természetes, hogy az étrend megváltozásával a széklet is megváltozik, ez önmagában nem baj. A tápszer összetétele egészen más, mint az anyatejé, valamint most nem eszik szilárd ételeket, amit korábban evett, ezért van hígabb és gyakrabb széklete, de ez még nem számít hasmenésnek.

  • Gizella

    2010. október 04. hétfő

    Üdv!
    Editnek üzenem,mi ugyan ezt végigjártuk,a pici 5 hónapos és az egyetlen hely ahol komolyan vettek,az a Sote 2.sz gyermekklinikája a tűzoltó utcában.Egyből utaltak is fekvőbeteg ellátásra.26-án megyünk!

  • Feri

    2010. október 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam széklete zöldes sárgás, ezzel nem is lenne gond mert olvastam hogy ez még 2 hónapos kórban szoptatás közben természetes, Viszont sehol nem találok választ arra a kérdésre, hogy miért olyan nyálkás a széklete. Erre szeretnék választ kapni.
    Előre is köszönöm.
    Feri

    Válasz A nyálkás székletet több dolog okozhatja, például az, hogy kicsit megfázott és lenyeli a váladékot. Ha jókedvű, jól eszik, akkor nem kell ezzel foglalkozni.

  • Laci

    2010. október 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiunk 6 hetes, tápszeres, és elkezdett bukni, nem kórosan, azaz nem a bukás mennyisége az aggasztó, hanem az, hogy nem tud tőle aludni. Mindig felébred, sír elég erősen. Kapott Mulipa AR tápszert, ami nagyon jól bevált, de sajnos ettől meg megy a hasa. Váltottunk Beba HA/AR-re, azt is visszabukta, nem tudott aludni tőle, a torkában mindig gluttyogott a kajcsi. Most újra Milupa AR-t eszik, mert ettől tud aludni, kipihent, viszont megy a hasa, szinte minden étkezéskor de minden másodikra biztosan. Kapott Normaflort, most ettől várjuk a csodát, de még semmi. Az ágy fejrésze meg van emelve, de a Beba AR így is vissza jött. Meg lenne a jó tápszer, de attól meg megy a hasa. Előtte Milupa start és HA1 valamint Beba Start-ot próbáltuk de utána jött a bukás kb 5 hetes korától. Talán a Szentjánosfa kivonat okozza hasmenést? Mert akkor a Nutrilon por sem fog megoldást hozni. Orvosunk tanácsolta, hogy most kapjon angol vizet is, normaflort, meg kapja a milupa AR-t, de a hasmenés nem múlik. Mit lehetne még megpróbálni?
    Köszönettel, Laci.

    Válasz: Ennek az az oka, hogy evés után rögtön lefektetitek aludni. Próbáljátok meg, hogy evés után alapos büfiztetés és kicsit ébren van, így a bukás még alvás előtt megtörténik. Egyébként a bukás teljesen normális a dolog, nem kell miatta aggódni. A hasmenésnél meg kell állapítani, hogy az valódi hasmenés-e, mert a tápszeres és anyatejes babák széklete látszólag hasmenés szerű és meglehetősen gyakori (naponta 3-5 alkalom is normális). Csak akkor van szó hasmenésről, ha fájdalmas, erőteljes bélmozgásokkal jár a kakilás, a normálisnál bűzösebb a széklet és kipirosodik tőle a popsi.

  • Judit

    2010. október 01. péntek

    Szia Ági!
    Újra székletproblémával fordulok Hozzád..kislányom 9 hónapos, két napja reggeli és ebéd után rögtön viszontlátom az ételt a pelusban zöldes,nyákos formában. Van okom aggodalomra? Étrendje átlagban joghurtból, krumpli-,csirkemell-,gyümölcs-, virsi-, párizsi-, csirkesonkából áll, és szokott kapni abból is, amit mi eszünk.
    Mi a teendőm?
    köszönöm

    Válasz: Ha nem lázas és nem hány, akkor nincs ok aggodalomra, ezt okozhatja fogzás is.

  • Edit

    2010. október 01. péntek

    Kedves Ági!

    Komoly problémával fordulok hozzád. Kislányom 9-én lesz 3 hónapos. 2 hetes kora óta küzdünk hasfájással. Eleinte szörnyű volt még éjszaka sem aludt csak rajtunk. Most már odáig jutottunk hogy legalább az éjszakák nyugodtak. Próbáltunk mindenféle szert,/infacol, espumisan, édeskömény/ a gripe watert is…semmi sem használ. Napközben alig alszik, szinte mindig sír. Csak anyatejes. Van hogy szopizni sem bír annyira feszeng közben és ordít. Vettünk szélcsövet, ez pár óráig segít, jön kaki is puki is. De ilyenkor tiszta buborék a kakija. Magától nem is kakil, de muszáj neki segítenem, mert nem bírom nézni ahogy szenved. Orvosunk nem küld semmilyen vizsgálatra, ráfogták arra, hogy éhes és azért sír…adjak neki tápszert. De nem éhes!!! Nem is bírja ilyenkor bekapni se a cumisüveget, se a cicit. Próbáltam már tornáztatni is de tényleg semmi nem segít… Mit tehetnék hogy ne szokjon rá teljesen a szélcsőre??? Hogyan segítsek neki? Próbáljak esetleg almát vagy almalevet adni neki? Vagy olvastam, hogy ajánlod a normaflort. Az segíthet??? Teljesen kétségbe vagyok esve…

    Válaszod előre is köszönöm

    Kovácsné Edit

    Válasz: Érdemes lenne mihamarabb felkeresni egy gasztroenterológust. Ha csak anyatejes és nem kapott soha antibiotikumot, akkor Normaflore-ra nincs szüksége, mert az anyatejes babánál még sértetlen a bélflóra. Amire oda kéne figyelni, hogy te mit eszel, bizonyos ételek az anyatejbe kiváltódva érzékenységet okozhatnak, például a tejtermékek, paradicsom, valamint a hüvelyesek, K-betűs zöldségek kiiktatása az étrendből segíthet. Egy homeopátiás gyermekorvos is segíthet a helyzeten megfelelő szerekkel.

  • NR Kriszta

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ági!
    Lányom 7,5 hónapos,6 hósan kezdtünk enni,nyögvenyelősen.Alig eszik meg valamit,banánt,húsleveses répát, a többi gyümire zöldségre fintorog evés közben.Jobbára még mindig szopizik,elég sokat.A problémám az, hogy hol hígabb a széklete,hol keményebb.Most épp fogzik , már van két foga.De egyszer megfogja a hasát a banán másszor meg nem.Valamint, a répát általában viszontlátom a pelusban. Mit tegyek?

    Válasz: Az normális, hogy bizonyos ételek visszaköszönnek a pelusban, ezzel nem kell foglalkozni. A széklet változása sem jelent gondot a hozzátáplálás kezdetén. Ügyelni kell rá, hogy ami székrekedést okoz, amellé adni kell olyan rostosabb gyümölcsöket, amik nem okoznak (pl. körte, szőlő, barack)

  • Ibolya

    2010. szeptember 24. péntek

    Kedves Ági!

    Az én pici lányom 1hét múlva lesz 8hónapos.Nekem is ezzel a zöld széklettel van problémám,mert egy jó ideje bármit eszik zöld a széklete.2szer eszik refluxos tápszert egy nap,reggel és este,tízóraira eszik gyümölcsöt ebédre bébiételt adok neki és uzsonnára is vagy gyümölcsöt vagy esetleg valamilyen joghurt félét szoktam neki adni.Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv,Ibolya

    Válasz: Önmagában a zöld színű széklet nem jelent semmit, ezt okozhatja a fogzás,vagy a tápszer is, ha egyébként nyugodt, kiegyensúlyozott a baba, nem hány, nincs hasmenése, nem kell foglalkozni vele.

  • Ági

    2010. szeptember 15. szerda

    Tisztelt Ági!

    Segítségedet kérném egy elég összetett problémában- kislányom 10 hetes, anyatejes baba, esténként 1x kap csak tápszert, mert addigra sajnos elfogy a tejem. Mindig is kevés volt,80 ml körül evett eddig a legtöbbet egyszerre. Úgy 5 hetes kora óta nehezen kakil,2-3 naponta segítek neki hőmérőzéssel(a kakija nagyon nyúlós) mert nagyon sír már a szél is fájdalmasan távozik.
    Úgy 1 hete zöld neki, a nyúlóssága megmaradt. Ezzel egyidőben elkezdett bukni, sokszor már-már túró szerűt, szopi közben fel-felsír, amint elveszem tőle az ételt, azonnal keservesen sír(gondolom kevés neki a tej), csak a cumi nyugtatja meg amíg el nem alszik. A nyál folyik a szájából szinte egész nap. Kérlek segíts nekünk,mit tegyünk, ez így nem állapot. Mindkettőnket nagyon megvisel.
    Köszönöm előre is.
    Üdv:Ági

    Válasz: A zöld széklettel alapvetően nem kell foglalkozni, vagy az okozza, hogy jó zsíros a tej, ami jó dolog, vagy az, hogy túleszi magát a baba, ami szintén jó, ez utóbbira utal az is, hogy bukni kezdett a kicsi. Az nem gond, ha szopi közben néha nyűgös, az meg teljesen normális, hogy ha elveszed tőle, akkor sír, hiszen még éhes. Ilyenkor ne cumit adj neki, hanem szoptasd még tovább, esetleg, ha úgy gondolod, kevés a tej, akkor pótolj tápszerrel szoptatás után.

  • Nikola

    2010. szeptember 14. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 hónapos és a 6 étkezésből egyszer kap anyatejet a többi alkalommal tápszert.Az elmúlt héten minden alkalommal zöld volt a kakija, és olyan 3 naponta kakil csak. ( amíg csak anyatejet kapott csak 1x volt széklete egy héten, és normális sárgás színű volt )
    Aggódnom kéne a zöld szín miatt, vagy ez normális?

    köszönöm előre is a segítséged,
    üdv Nikola

    Válasz: A zöld szín vagy azért van, mert többet evett a kelleténél, vagy azért, mert zsírosabb a tej, de önmagában ez nem gond, nem kell foglalkozni vele.

  • Timcsi 0309

    2010. szeptember 11. szombat

    Kedves Ági!
    Fiam 6 hónapos,anyatejes baba. Elkezdtük a hozzátáplálást és gondolom ezért a napi 2-3-4 kakilást felváltotta a napi egyszeri(tegnap mondjuk nem is sikerült neki,ilyen még nem volt,pedig tornáztunk ezerrel). Kérdésem,hogy ha kicsit nehezebben megy a kakilás,akkor édeskömény vagy kamillateát itassak vele? 2 dl-nél hány kiskanál kamillát főzzek neki? Heti szinten mennyi ilyen gyógytea nem okoz még problémát?
    Köszönöm a válaszod.Timi

    Válasz: Első körben ne kamillát adj, hanem iktass be olyan gyümölcsöket az étrendjébe, ami eleve kicsit hajt és ebből mindennap kapjon egy adagot (pl. szilva, őszibarack, sárgabarack) Ha ez nem működik, akkor lehet kamillateát adni, 1 dl-nél fél kiskanállal lehet bele tenni, napi 1 adag már segít, tehát ennél többet nem kell adni (1 deci bőven elég)

  • inda

    2010. szeptember 05. vasárnap

    Kedves Ági,
    a kislányom 9 hetes (4 héttel korábban jött a világra), és eddig csak egyszer volt spontán széklete.
    Sajnos minimális anyatejet kap, a fő tápláléka a BEBA Pre HA. A széklete teljesen normális állagú, még sosem volt kemény.
    Mégis minden nap reggel 7 és 8 óra között elkezdődik a küzdelem. Kimondottan szenved. Mindent kipróbáltunk már: masszírozás, tornáztatás, meleg zsákocska a hasára, köményes kúp,de szörnyű sírások után mindig a hőmérős metódusnál kötünk ki. Ezután megkönnyebbül és újra vidám.
    Németországban élünk, itt az orvos nem tulajdonít ennek jelentőséget. Ő azt mondta, hogy majd lassan megérik az emésztőrendszere és fog tudni egyedül kakilni.
    Félek, hogy hozzászokik az hőmérő okozta ingerhez.
    Nem szívesen adnék neki kamillateát, egyrészt mert nincs székrekedése, másrészt mert allergizál. Milyen megoldást javasolna Ön?
    Válaszát nagyon megköszönöm.
    Tisztelettel Andi

    Válasz: Segíthet az édesköménytea vagy a Gripe Water adása ezeket a panaszokon, ha mégsem, akkor hőmérő helyett érdemesebb szélcsövet használni.

  • IM Réka

    2010. augusztus 30. hétfő

    Szia Ági!

    A következő problémával kapcsolatban szeretném kérni a segítségedet: kisfiam egy hét múlva lesz 6 hónapos, még adok Neki anyatejet, de már nem elég neki, úgyhogy kb. 3-4 hete elkezdtük a hozzátáplálást. Reggel anyatejet kap, tízóraira gyümölcsöt, (pl. sütőtök, őszibarack, alma-banán, sárgabarack)de eddig a legtöbbször a sütőtököt adtam neki. Ebédre főzelék (krumpli vmilyen zöldséggel, gyümölccsel) délután a maradék főzelék, vagy tejpépes gyümölcs, este egy adag tejpép és anyatej. Egy pár napja szinte reggeltől estig erőlködik és bár van széklete napjában többször is (2-3 alkalom) az utóbbi pár napban, mindig egy kisebb, de elég kemény golyó, amit szerintem nagyon nehezen nyom ki – szegénykémnek egy csomószor lila a feje 🙁
    A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám lazítani a székletét, miből adjak neki többet, vagy kevesebbet, a sütőtököt nagyon szereti, lehet, hogy az fogja meg ennyire, vagy a krumpli, milyen gyümölcsöket, vagy zöldséget tudnék természetes hashajtónak használni?

    Válasz: A krumpli is megfogja a székletet és a sütőtök is. A szilva és az őszibarack segíthet.

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel

    Réka

  • Baba

    2010. augusztus 27. péntek

    Ági!

    Kimaradt az előbb,hogy tegnap savanyú szagu volt a széklete ma már nem. És eddig a fogzás nem okozott hasmenést neki.

  • Baba

    2010. augusztus 27. péntek

    Kedves Ági!

    Nekem egy olyan problémám van,hogy hozzátáplálás elején szorulásos volt a lányom kapott rá laevolac-ot majd mikor megkezdtük a joghurtot ezt teljesen elhagyhattuk. Azóta nem volt problémánk igaz általában mindig szét kenődik neki a pelenkában a széklete tehát nem teljesen kemény állagú,de eddig nem tartottam ezt gondnak. Ma második napja viszont hasmenése van. Napi 3-szor kakil (általában 2 szokott elég sokat eszik) tegnap picit vizesebb volt neki ma reggel nem volt annyira de elég hig volt igy is. Most vagyunk 18 hósnaposak 4 örlő fog kibújt most talán jön már a szemfog,de bedagadva nincs még neki csak állandóan rágja az ujját. Nem eszik kevesebbet kedve is jó (egy picit nyügösebb anyásabb) éjjel jól alszik.
    Az étrendje annyiban változott,hogy kb 2 hete hagytuk el a szopit egyik napról a másikra nem kérte. Igy most reggel este kapja a vitaminos bébi italt (tejféle) Tegnap már öszilét sem adtam neki hátha attól,de még ma sem volt ugye jobb a helyzet. Hétfőig ha nem változik mindenképp megyünk orvoshoz,de hátha addig kapok itt választ ami talán meg nyugtat egy picit!
    Köszönettel!

    Válasz: A szemfogak kibújása miatt lehet ez a lazább és gyakrabb széklet. Ha nem hány mellette és nem lázas, akkor nem kell aggódni miatta.

  • Erika

    2010. augusztus 19. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem 17-én volt 3 hónapos a kislányom és kezd kijönni neki alul a szemfoga. Csak anyatejet eszik semmi mást. Mindig sárga volt a kakija de néhány napja sötétzöld és a cicin is keservesen sír!! Mi baja lehet???

    Válasz: 3 hónaposan a szemfoga még nem jöhet, elsőként az alsó metszőfogak jönnek, a szemfogak csak legutoljára 18-24 hónapos kor között törnek át. Ha láthatóan a foga jön és nyálzik, az okozhat zöld székletet és érzékenyebb ínyt is, ami miatt fájdalmasabb a szopizás. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Csilla

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági!
    kisfiam 3hónapos.a napokban többször láttam h szó szerint vizet kakil.(babavizet kap szomjoltásra,lehet h attól?)ez normális?ma először láttam h tojásfehérjéhez hasonlo nyák volt a pelusban,de csak kis mennyiség.tegnap este pedig először zöld volt a kaki.(kb60%ban anyatejes csak)
    amugy jókedvű,nem lázas, nem hasájós,minden olyan mint eddig. azt leszámitva h kb 1 hete elég csunyán köhög,főleg reggel ébredés után,lehet hallani ahogy felszakad neki már.
    összefügghetnek ezek a dolgok?forduljak orvoshoz?előre is köszönöm a választ!Csilla

    Válasz: A nyák a köhögéssel összefügghet. A zöld kakival nem kell foglalkozni, ha egyébként jókedvű a baba, ez is lehet a megfázástól. A vizes kaki 1-1 alkalommal nem gond, de ha folyamatossá válik, akkor vírusfertőzésre kell gyanakodni és menjetek el orvoshoz.

  • Petra

    2010. augusztus 10. kedd

    Elnézést, az előző kérdező vagyok. Kimaradt, hogyha kitermelünk valamit, az normális állagú, krémes, anyatejes kaki, nem tűnik szorultnak, keménynek.

  • Petra

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági,

    Kisfiunk 3 hónapos, születése óta gondok vannak a kakilással. Eleinte naponta „termelt”, most már egy hónapja hetente egyszer – HA segítünk neki… (szélcső, Laevolac)
    Anyatejet és tápszert is kap (Milupa Milumil Optima), napi 800 mg-ból 600 mg a tej, a maradék a tápszer.
    Szépen fejlődik, vidám, mosolygós baba, kicsit hasfájós, de nem vészesen, a Gripe Water segít neki.

    Nagyon aggódom, mert ma van a 8. nap, hogy semmi nem volt a pelusban. Két napja kap reggel Laevolacot, tegnap és ma is szélcsöveztük már, de semmi. Naponta többször masszírozom, tornázunk. Próbáltam már kamillateát is adni neki kis cukorral, az sem segített…

    Mit tegyünk? Hogy segíthetnénk rajta? 🙁

    Köszönöm előre is!

    Válasz: Anyatejes babánál gyakori, hogy akár 7-10 napig nincs széklet. Ha nem erőlködik, nem zavarja és nem puffadt, akkor nem kell segíteni neki, 7-10 napig lehet várni, és csak utána kell segíteni. Ha fáj a hasa, akkor segíteni kell neki azonnal a kakilásban. Az anyatejnek kicsi a rosttartalma, ezért nincs, ami ingerelje a végbelet, ezért ritka a széklet, de ez egyáltalán nem gond.

  • Gizella

    2010. augusztus 09. hétfő

    Szia Ági!

    Elég nagy a problémám,és őszíntén szólva nem szeretek az internetről tájékozódni,de megpróbálom,hátha te tudsz valami tanácsot adni.
    Kislányom 3 hónapos.Születésekor sajnos intenzíven volt,mert korababa,és volt tüdőgyulladása is,ezért antibiotikumot kapott.Tápszert és anyatejet is kapott,ahogy a mai napig is.Hasfájós,egész nap erőlködik,még álmában is.Sokszor még szopiztatni sem tudom,annyira csavarodik,görcsöl,vergődik.Korábban sokat sírt,mostanra annyira nem,de szerintem csak hozzászokott a fájdalomhoz.Minent kipróbáltam már.Először kapott milupa nenatal tápszert,de úgy megkeményedett a kaki,hogy az ügyeleten kötöttünk ki.Ekkor kapott milupa milumil ha startot+protexint.A kaki helyreállt,napi 2x,de a görcsök erősödtek.Adtunk neki infacolt,espumisant,majd gripe watert,az utóbbi mintha segített volna kicsit a görcsoldásban,de ekkor valami mással kellett megküzdenünk.9 napig nem volt széklete,és borzasztóan szenvedett.Hőmérőztem,de nem akart jönni semmi.Hasa megduzzadt,és sokat sírt.Adtam neki kamillateát,de nem segített,végül le is álltam vele,mert elkezdett jobban görcsölni.Az orvos azt mondta,meg az az áldott védőnő is,hogy amíg távoznak a szelek,nincs ok aggodalomra(persze nem ők szenvednek).Kértem vizsgálatot is,de azt mondták,csak akut esetben(láz,hányás vagy eszméletvesztés),de nem igazán szeretném megvárni.Kb. 4 napja pedig tápszerváltás volt,mert vérszegény,és a beba ha startot írták fel.Most az történt,hogy 7 napig megint nem volt kaki,még alvás közben is erőlködött szegény.8.nap 2x is kakilt,olyan volt,mint máskor.Örültem is nagyon,de valamiért nagyon nyügős lett,nyugtalan.Másnap megint kakilt elég sokat,és megint 2x.Eddigre már állandóan sírt,majd este megint kakilt,és ennek teljesen spenótzöld színe volt.Mostmár fogalmam sincs,mit csináljak,nem tudok már mit kipróbálni,az orvosok tesznek rám magasból,és már állandó félelemben élek,hogy nem e lehet valami baja,mert az étvágy sem olyan jó,szopiztatni szinte képtelenség,annyira vergődik,letépi a mellbimbóm.Ja,és amióta ilyen hosszú ideig nem kakil,azóta figyeltem meg,hogy nagyon nyálzik,habzik a szája.És az normális,hogy folyton félrenyel?
    SEGÍTS NEKEM KÉRLEK!

    Válasz: Nincsen semmi baja, csak a születése után antibiotikumot kapott a tüdőgyulladásra, ami köztudottan tönkreteszi a bélflórát, ezért lett hasfájósabb az átlagnál. Segíthet rajta, ha Normaflore-t kap 7 napon keresztül minden nap. Valamint, amikor látod rajta, hogy erőlködik, kakilna, akkor húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, amíg nem sikerül a kaki vagy a puki.

  • Ági

    2010. augusztus 01. vasárnap

    Kedves Ági,

    Kisfiam két és fél hetes és sajnos nagyon kevés tejem van, így inkább tápszeresnek mondanám. A Milupa HA Start nevű készítményt használjuk, de egyre többször tapasztalom, hogy kisfiam evés után nem sokkal felhúzza a lábait, vagy hátrafeszíti a fejét és megfeszíti az egész testét és sír. Egy idő után segít, ha bekuporodik az ölembe, cumizik és így sikerül elaludnia, de ez kb 1 órát vesz igénybe. A tápszer mellett kapott kamillateát, majd erről a gyerekorvos lebeszélt, mondván, hogy allergizál, és hogy a gyerekek felénél valóban lazítja a székletet, másoknál viszont székrekedést okoz, így most kevéske cukrosvizet kap, mert a védőnő szerint a cukor is lazít. Próbáltam kamilla+édeskömény tea kombót, a másik védőnő erre azt mondta, hogy nemjó, mert a kömény szelet csinál. Elég nehezen tud kakilni a kisfiú, rá kell segítsek lázmérővel, akkor elég nagy kupac távozik, nem is annyira kemény, de azért van formája, szárazabb, mint egy hete. (muszáj rásegítenem, nem bírom nézni, ahogy gyötrődik). Szoktam neki Infacol-t is adni, de őszintén szólva nem vettem észre, hogy sokat segítene.
    Nem igazán tudom, mit tehetnék még, de nagyon szeretnék segíteni rajta. Kérlek, ha van valami javaslatod, írd meg, hátha tudok segíteni rajta. Válaszodat előre is köszönöm, üdv,

    Ági

    Válasz:Ez egyértelműen hasfájás. Szeretne kakilni, de nem tud. Húzd fel a két térdét a pocakjához ilyenkor és lassan kifele köröztesd, ez segít a kakilásban és a szelek távozásában is. Az Infacol elég gyenge, adj helyette Espumisant, illetve 4 hetes kortól adhatod a Gripe Watert is, ami nagyon hatékony ilyen esetekben.

  • Kissné Nikolett

    2010. július 26. hétfő

    Kedves Ági!!
    Kislányom jövőhéten lesz 3 hónapos. Már több mint egy hete, majdhogynem mindig zöld színű a széklete. Van hogy kevésbé zöld, van hogy spenótzöld, de mindig zöld. Hívtam a gyerekorvosunkat, ő azt mondta hogy egy hétig adjak neki normaflore-t, de sajnos ezt nem mindig tudom vele megitatni. Mostmár lassan egy hete adom neki, de még nem változott a székletének színe. Egyébként Emma nagyon jókedélyű, nem fáj a pocija, nem nyűgös, és szépen gyarapszik 130-230 gramm hetente. Szerinted mi lehet a baja?? Várom válaszod! Nagyon köszönöm! Kissné

    Válasz:Ha jókedélyű és jó étvágyú, akkor nem kell foglalkozni vele, a zöld székletet a picit zsírosabb anyatej szokta okozni, illetve, ha jóétkű a baba és kicsit túleszi magát, valamint a fogzás is okozhatja, de nem kell foglalkozni vele, ha egyébként jól eszik, nincs hasmenése, nem lázas stb.

  • Adrienn

    2010. július 26. hétfő

    Kedves Ági az én kis fiam másfél hónapos szopizik és mellette tápszert is kap mert nem mindig elég neki az anyatej és mostanában 3,4 napig nincs széklete.Lázmérővel rásegítünk akkor nagyon sok széklet jön és egyáltalán nem kemény.Evés közben tekergeti magát,nyugtalan és nagyon sír.
    Kérlek segíts.Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Anyatejes babánál gyakori, hogy akár 7-10 napig is nincs széklet, mert az anyatejet szinte teljes egészében megemészti a baba (nincs, ami kijöjjön). Mivel nála az inger jelentkezik evés közben, ezért foglalkozni kell a dologgal. Szopi előtt kapjon egy kanál Gripe Watert, ez segíthet, valamint ha evés után erőlködik, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít a szelek távozásában és a kakilásban is.

  • Ágnes

    2010. július 18. vasárnap

    Tisztelt Ágnes!

    Elnézést szeretnék kérni a zavarásért,de az én kisfiam most lesz két hónapos és hozzáteszem szopizik.Csak annyi a baj,hogy nincs széklete minden nap csak olyan 3-4 naponta.Emiatt lehet valami baja?Kérem adjon tanácsot elöre is köszönöm tiszteletel Ágnes

    Válasz:Nem ez nem gond, az anyatejnek kicsi a rosttartalma, ezért normális, hogy anyatejes babának csak 3-10 naponta van széklete, maximum 10 napot lehet vele várni, utána kell segíteni az ürítésben, vagy akkor, ha erőlködik és fáj a pocakja miatta, esetleg puffad.

  • Márta

    2010. július 12. hétfő

    Kedves Ági!
    14 hetes kislányom (aki egyébként nyugodt, mosolygós baba) 4 – 5 naponta nagyon sír, feszíti magát… Próbáltam masszírozni a pocakját, tornáztatni a lábát… végül szélcsővel (v. fülpiszkálóval) segítsék rajta, hetek óta csak így (!!!) kakil. A széklete normális (folyós, sárga, esetenként tejdarabokkal).
    Okoz ez a problémát a későbbiekben? „Hozzá lehet szokni” a szélcsőhöz? Vagy várja türelemmel több napig?
    Márta

    Válasz:Ha erőlködik, akkor bizony segíteni kell rajta. Az anyatejes babáknál gyakori a ritka széklet, ami akár 7-10 napig is kimaradhat, mivel azonban neki nehezen megy, minél hamarabb mutassátok meg orvosnak, aki tud rá adni olyan szirupot, ami segíthet. Amint elkezded hozzátáplálni ez elmúlik majd teljesen, viszont sajnos a szélcsőhöz hozzá lehet szokni, ezért jobb, ha orvos is látja.

  • Judit

    2010. július 09. péntek

    Szia Ági!
    Kislányom 7. hónapos lesz 30án. Két napja azt észleletem, hogy szinte minden étkezés után kakil, nem lazát. Lassan másfél hónapja kap délelőttönként gyümölcsöt, reszelt alma, -banán narancslével keverve. ezen kivül anyatejes még. Noss ez kissé aggasztó, mivel alig teszem tisztába, ő már újra ürit. Természetesen engem nem zavar azon túl, hogy remélem ez nem rendellenes. mit tanácsolsz? az lenne a baj, hogy minden reggel ezt kapja? Most már almát is adtam neki babapiskótával.
    Várom válaszod.
    Köszönöm

    Válasz: Az étkezés kiváltja az emésztési ingert, ezért lehet, hogy ő rögtön kakil evés után. De ezt a lazább székletet a narancslé is okozhatja (egyébként se lenne szabad még kapnia, mert a narancs allergiát válthat ki)