A csecsemő széklete

A csecsemő széklete olyan kérdés, ami minden anyukát foglalkoztat. Eleget kakil-e a baba? Nem túl híg-e? Nem túl kemény-e? Miért ilyen a színe? Összeszedtük a leggyakoribb problémákat.

 A csecsemő székleteAz újszülött széklete közvetlenül a születés utáni néhány napban sötét színű és sűrű, ez az úgynevezett magzatszurok, amit naponta 2-3 alkalommal vagy akár minden szopizás után is ürít a baba.

Ahogy a baba egyre többet szopizik, kiürül a beleiből a magzatszurok és felváltja az aranysárga színű anyatejes széklet. Ez kezdetben akár minden étkezés után, de még gyakrabban közben jelentkezik, majd egyre ritkul. Ha a baba csak anyatejet kap 3-4 hónapos korban már nem ritka és teljesen normális jelenség a heti egy kaki. Ennek az az oka, hogy az anyatejet eddigre már szinte teljesen feldolgozza a kicsi szervezete.

Ha a baba tápszeres, akkor napi egy kakinak mindenképpen kell lennie, náluk nem érvényes az mint az anyatejes babáknál, hogy heti egy is elég. Ha nem tud eleget kakilni a baba, vagy nagyon erőlködik közben és mégsem sikerül neki, akkor érdemes kevés kamillateával lazítani a székletet, ha gyakran előfordul ilyesmi, akkor át lehet térni bifiduszos tápszerre, ami elősegíti az emésztést.

Szoptatott babáknál néha előfordul zöld színű széklet, ez semmi rosszat nem jelent, nem kell megijedni tőle. Nem igaz az a tévhit, hogy a túletetéstől alakul ki, a hátterében az áll, hogy a tej zsírosabb, de okozhatja fogzás, vagy betegségek kísérőjelensége is lehet.

Ijesztő jelenség a véres széklet is. Ennek az oka nagyon gyakran csak az, hogy a baba szoptatás közben megsebesítette a mellbimbót, azonban ha ilyesmi nem áll fenn, akkor azonnal forduljunk orvoshoz!

A hozzátáplálás kezdetén előfordulhat, hogy a megevett étel szinte teljes egészében „visszaköszön” a pelusban, ez azt jelzi, hogy a kicsi emésztőrendszere még nem érett meg a szilárd táplálékra, nem tudja feldolgozni azt. Ebben az esetben hagyjuk abba a kanalzást és 1-2 hét múlva próbálkozzunk újra vele.

A hozzátáplálás egyéb kakilási zavarokat is okozhat a picinél: nehezen nyom, erőlködik, a hasa felpuffad. Ilyenkor édesköményteával segíthetünk a kicsinek, a panaszokat okozó gyümölcsöt pedig egy darabig ne adjuk neki, néhány hét múlva kóstoltassuk meg újra.

A vizes széklet mindig gyanús! Különösen, ha gyakran van ilyen, és kicsípi a kicsi popsiját. Ebben az esetben hasmenésről van szó. Ha a baba eleget iszik, akkor nincs gond, ha nem, akkor próbáljuk minél többet itatni a kiszáradás elkerülése végett. Ha a hasmenéshez láz és hányás is társul: irány az orvos! Ha csak magában jelentkezik és 1-2 napon belül megszűnik, és a gyerek eleget iszik, akkor valószínűleg csak futó gyomorrontásról van szó – a kicsik mindent a szájukba vesznek, hajlamosak titokban belenyalni a kutyakajába, a játszótéri homokba, a virágföldbe…

A nyúlbogyónyi széklet csak akkor gond, ha nehezen jön ki, és ez fáj a babának. Ha ilyet tapasztalunk, az annak a jele, hogy a kicsi nem evett elég rostot, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával, kölesgolyóval segíthetsz a helyzeten.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

275 Comments

  • Kata

    2010. július 08. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 2 hónapos. Sajnos az elején nagyon sokat veszített a súlyából, így el kellett kezdeni tápszerrel mellétáplálni. Ez azóta is így van, mert sajnos a tejem nem elegendő, de még szerencsére tejet kap többet. Viszont a kórházon kívül (ott is én csak 1x láttam) még nem kakilt magától. Mi szélcsővel segítünk neki 1-2 naponta. Voltunk már sebészeten is, de ők sem tudják, hogy mi lehet a baj. A hasa puha, nem puffadt, a súlya gyarapszik, kiegyensúlyozott és jó evő is. A teákat és a vizet sajnos kiköpi, pedig már próbálkoztunk. Örömmel vennék bármilyen ötletet, mert a nagyon komoly vizsgálatoknak nem nagyon szeretném kitenni gyermekemet, ha létezik más megoldás is.
    Köszönöm szépen!

    Válasz: A problémát okozhatja a tápszer is, lehet, hogy váltanotok kéne. Ezenkívül a gyermekorvos tud felírni olyan kanalas szirupot, ami segíthet, mindkét dolgot vele kéne megbeszélni.

  • Andi

    2010. július 08. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 16 hónapos, sajnos mostanában elég beteges, ami azt jelenti, hogy az utóbbi 3 felsőlégúti megbetegedés antibiotikum szedése után 1 hetente követte egymást.Most is beteg (csütörtök),de a helyzeten bonyolított, hogy múlt hét pénteken kapta meg a 15 hós oltást kihasználva, hogy épp nem beteg.A fogai is jönnek sorban. A tegnapi naptól már a széklete is hígabb, ma pedig nyálkás is. Láza illetve hőemelkedése vasárnaptól van.
    Tegnap doktornénink azt mondta, próbáljunk egy vizeletmintát adni,hátha valamilyen baktérium van a szervezetében, mert már ő is sokallta a betegségeket.Írt fel antibiotikumot megint, gyakorlatilag 1 hét telt el az utolsó óta, de akkor mást szedett.A torkát is pirosnak találta megint.
    A kérdésem, hogy lehetnek-e ezek a tünetek fogzástól, illetve a láz (38,5-38,8)az oltástól? Olvastam, hogy a 15 hós oltás elég sok gyereknél okoz ilyen tüneteket, akár oltás utáni 9.naptól is.

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: A fogzás nem okoz ilyen magas lázat. Az oltás után pedig általában 1-2 nap után jelentkezik a láz, de nincs kizárva, hogy mégis az okozza.

  • Marianna

    2010. július 06. kedd

    Kedves Ágnes !

    Azt elfelejtettem írni , hogy már megkezdtem a hozzátáplálást, kap almát és néhány kanál bébiitalt. Bíztam benne , hogy ez majd segít , de sajnos nem .Teát nem hajlandó inni , csak lehűtött forralt vizet Próbáltam a pocakját vasalóval melegített textilpelussal masszírozni , de azzal sem jártunk sikerrel . Teljesen tanácstalanok vagyunk !

    Válasz: Van egy szirup erre, amit orvos tud felírni, vele kéne egyeztetni.

  • Marianna

    2010. július 06. kedd

    Kedves Ágnes !
    Kisfiam , Benedek 3 hónapos , és egyszerűen nem hajlandó kakilni . Sajnos nem sokáig volt tejem ,mert nem volt hajlandó szopizni , csak lefejve , cumisüvegből.Amíg tejet ivott , szinte minden pelusban volt produktum , de amióta áttértünk tápszerre , nem kakil.Képes akár egy hétig is kibírni , akkor a lázmérőt vetettük be segítségnek, mivel azt hittük , nagyon kemény lesz .De egyáltalán nem kemény az állaga , mégsem hajlandó . Mit tehetünk , mennyi az a maximum idő , amit kivárhatunk ? Üdvözlettel: Puskásné B. Marianna

    Válasz: Tápszeres babánál minden nap kéne lennie kakinak. Lehet, hogy a tápszer az oka ennek, mindenképpel egyeztessetek orvossal.

  • Kavics

    2010. július 03. szombat

    Nagyon szépen köszönöm a lenti választ. Véleményed szerint ez az erős nyálkás széklet nem utalhat (tehén-)tej allerigára a gyereknél?

    Válasz: ha más tünete is van az allergiának, vagy az allergia-gyanúnak (kiütés pl), akkor érdemes utánajárni.

  • Kavics

    2010. július 02. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam pont 2 hónapos, az első 5 hétben 3000-ről 3900 grammra hízott. Csak anyatejes. Születéstől fogva kicsit szélgörcsös, de nem volt nagyon hasfájós. A 4. héttől kezdődött a nyálkás széklet, színe sötétebb sárga, barna, popsit kicsípi. Védőnő és gy.orvos tanácsára napi 1x normafloret adtam, mivel hogy nem alakult még ki a bélflóra a 6. hét előtt. 1 hét Normalflore után rendeződött a széklet, kenőcsös, aranysárga, napi 1x. Majd Normafloore nélkül 3 nap alatt visszajött a nyálka és a hasfájás, a napi 4-6 széklet. Protexin Restore-t is ajánlották, most megint javul a helyzet és már csökkent a napi kakik száma. Viszont ezen hasmenés szerű dolog alatt a baba csak nagyon keservesen hízott (ha max heti 100 grammot, akkor örülök), előre félek a mérlegeléstől 1 hét múlva, mert nem lesz meg az „előírt” havi 600 gramm. Tejem van elég, napi 2-3 deci is lejött plusszba, viszont csak egy vékony pici zsír van rajta. Egyebekben viszont a baba – amikor nincs hasfájós, szélgörcsös epizód – aranyos, nevet, nyugod, éjjel is sokszor kihagy 2 szopi között 6 órát vagy még többet. Csak ez a minimális hízás, mintha nem tudná rendesen megemészteni a tejet. Még annyi, hogy mérsékeltem erősen az én tehénttej bevitelemet, csak napi kb. 1-2 deci joghurtot eszem max és semmi más tejet, esetleg 1 szelet sajtot. Van ötleted, javaslatod? Köszönöm szépen előre is!!! Enikő

    Válasz: A tejnek nem kell zsírosnak lenni, ez egy félreértés. A reggeli tej vizesebb, estefelé zsírosabb és táplálóbb. A minimális havi hízás 400 gramm. Szó sincs arról, hogy ne tudná megemészteni a tejet, csak a hasfájás miatt más az emésztése, de mivel az első hónapban ideálisan hízott, ezért nincs ok aggodalomra. Valószínűleg legkésőbb 3 hónapos koráig kinövi majd a hasfájást.

  • Varga Marianna

    2010. július 01. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom 4,5 hónapos 1 hónapos kora óta tápszeres. 3 napja tapasztaltam nála, hogy a széklete reggel zöld színű, délután meg általában egyszer-kétszer mustár színű a széklete, ami hasmenés lehet? Elég sokat nyáladzik és rágja az öklét. Most naponta 5x eszik. A védőnőnk szerint nincs probléma, de engem ez nem nyugtat meg.
    Várom mielőbbi válaszod!
    Köszönöm
    Marianna

    Válasz: Tényleg nincs probléma, a változó színű székletet sok minden okozhatja, a zöldet pl. az, ha többet eszik a baba, de ez nem gond, ha nincs mellette láz, hányás, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Agnes

    2010. június 28. hétfő

    Kedves Agnes,

    azzal a problemaval fordulok hozzad, hogy 9 honapos kisfiamnak 2 napja nagyon sotet szinu, majdnem mondhatom fekete, szeklete van. Megjegyzem, hogy antibiotkumos kezeles alatt van, mivel virusos legcsogyulladasa volt es szovodmenykent kozepfulgyulladas alakult ki a masodik heten. Azt figyeltem meg, hogy ra egy napra ahogy megkezdtuk az antibiotikumot lett ilyen a szeklete, kulonben semmi olyan etelt nem adtam neki ami a szeklet szinet megvaltoztathattta volna. Lehetseges, hogy az antibiotikumotol ilyen a szeklete, kulonben eleg kemeny is?! Egyebkent jo etvagyu, eleven, sem laza nem volt, sem mas tunet, csak mivel az elmult 1 honapban betegeskedett nagyon aggodok, nem-e valami ujabb betegseg elojele? Varom valaszod es elore is koszonom! Agnes.

    Válasz: Sajnos az antibiotikum tönkreteszi a bélflórát. Ha abbahagyjátok az antibiotikumot Normaflore kúra javasolt. De ezt beszéld meg az orvossal is.

  • Krisztina

    2010. június 22. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 1,5 éves és kb. két hete kezdődött, hogy naponta 3-4-szer van széklete. Azt hittem először, hogy megy a hasa, bár a székletének az állaga teljesen normális volt. Ezért almát, banánt, répát, krumplit adtam neki főleg. Ezekből leginkább csak a gyümölcsöket ette, meg ropit. Aztán vissza is állt, hogy kétnaponta van 1-2-szer széklete. Múlt hét végén pedig már elég bogyósakat kakilt, úgyhogy adtam neki egy kis sárgabarackot, hogy lazuljon a széklete. Tegnaptól megint visszatértünk, a napi 4 székletre (persze tudom ,hogy az első pár széklet a barack miatt volt, de már egy nap eltelt azóta, ennek már nem ez az oka). Ez mitől lehet? Új ételt ebben a pár napban nem kapott. Viselkedésében nincs semmi válozás, nem nyűgösebb, nem fáradékonyabb, ugyanolyan, mint eddig volt. Azt még el kell mondanom, hogy általában édesen eszik mindent, kivéve a kenyér, pogácsa, ropi, ilyesmiket. Napi négyszer eszik, reggelre valami gyümölcsöset, délben általában zöldséget, krumplit és húst (néha tésztát, de ezt ritkábban, levest egyáltalán nem akar enni, hiába adnám neki, semmilyet), délután néha tejterméket, kiflit, pogácsát, kekszet és még mellé az ebéd maradékát, este pedig tápszert kap.
    Ez a nagyon gyakori széklet eléggé aggaszt, mert eddig nem volt ilyen. Nem volt semmiféle fertőzése ezt megelőzően, foga a két hátsó kivételével már mind kint van jó ideje, de még mindig nyáladzik, ezért gondolom, hogy az a kettő most nő. Ettől lehet talán? Vagy esetleg a cukros ételektől?
    Vagy attól, hogy ha mi eszünk, általában odajön kikunyerálni egyegy falatot (persze a fűszeres ételekből nem adunk, főzeléket, tésztát, rizst, tejbegrízt, szendvicset, ilyesmiket kap csak)? A székletének állaga viszont ilyenkor is normális és nem is látok benne sosem olyat, amit nem emésztett meg.
    Előre is köszönöm a választ

    Válasz: Ez a gyakoribb széklet a fogzástól van, nem kell foglalkozni vele, csak akkor, ha nagyon vizes lesz és szagos, tehát olyan igazi hasmenés, mert akkor fertőzés áll a háttérben, de ez általában 2-3 nap alatt végetér (ha tovább húzódik, vagy hányás lép fel, akkor menjetek orvoshoz)

  • Dér Attila

    2010. június 18. péntek

    Szép napot!

    Tanácsot szeretnák kérni.A kislányom 1 hetes eddig naponta 2-3 alkalommal volt széklete zöldes hig állagu.Kb.24 órája nincs széklete ás nagyon erölködik-görcsöl-megfesziti a testét-kemény a pocija de nem jön öszze,táplálék ként anyatejet és tejpótlót kap naponta 4-5 alkalommal.Hogyan tudnánk enyhiteni a fájdalmait?

    Válasz: 1 hetes babával ilyen tünetekkel mutasd meg az orvosnak mihamarabb a kicsit.

  • kinga

    2010. június 09. szerda

    Kedves Agi!Az en kislanyom 2 honapos,az oltas utan mar csak 2 naponta van szeklete,ez egeszseges?Anyatejet eszik csak.Cumis uveget nem fogadja el,hogyan lehetne elfogadtatni vele?koszonom valaszodat.

    Válasz: Igen, ez teljesen normális. Anyatejes babának nincs szüksége cumisüvegre, az a normális, ha nem fogadja el. Ha itatni szeretnéd a meleg miatt, akkor kiskanállal adhatsz neki kevés vizet, vagy csőrös pohárból.

  • izabella

    2010. június 09. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 1 éves és eddig nagyon szépen evett, mindent, amit ilyenkor lehet, mostanában nemigazán van étvágya, sokmindent elutasít, nemrég beteg volt kb. 2 hete, lázas volt kapott antibiotikumot, azóta van ez a probléma, időnként hasmenése van és ma sötétzöld volt a széklete, várjak még pár napot, vagy vigyem el orvoshoz?
    Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: Ez valószínűleg az antibiotikum miatt van és a Normaflore segíthet.

  • Detty

    2010. június 08. kedd

    Szia Ági!

    3hónapos a kisfiam, sok a nyála állandóan rágja a kezét és minden mást.Naponta párszor ordít és ilyenkor sárga vizes székletet produkál ami kimarja a popsiját.Ez valami fertőzés lehet vagy, a fogzás kezdődött?2 napja van de már kimarta a popsiját.Hányás nem jelentkezett.Mit tehetek?A választ előre is köszönöm.

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Gyöngyi

    2010. június 07. hétfő

    Kedves Ági!
    Bő 1 héttel ezelőtt is megnyugtattál, ezúton szeretném ismét a tanácsodat kérni. Kisfiam 1 hét múlva lesz 4 hós, csak anyatejes. Problémánk az, hogy mindig csak 3-5 naponta kakilt(sárga, krémes állagú), de kb. 4 hete a helyzet rosszabbodott, mert még a 7. és 8. napon sem volt kaki. Mindkétszer glic.kúpot adtam neki, gy.orvosunk tanácsárára, aki szerint az 5. nap után be kell avatkozni. Ő javasolt még par.olajat is, 3x 1 mok.kanál/nap, hogy heti rendszerességgel ne kelljen kúpozni. Engem megrémít ez a kúp, mert azt olvastam, hogy hozzászokhat a baba. Ráadásul úgy vettem észre, hogy kisfiam az 5. nap körül kicsit nyűgösebb, viszont a szelek távoznak tőle, nem látom puffadtnak a hasát sem, ill. van úgy, hogy nem eszik kevesebbet, de az ellenkezője is előfordult már. Mit tegyek? A védőnő cukros kam.teát is ajánlott, de egyrészt azt a babám nem fogadta el, másrészt az orvosunk szerint ez enyhén szólva butaság. Még annyit szeretnék mondani, hogy a kúp beadása után normális, anyatejes széklete van.Nagyon köszönöm a segítségedet és jó pihenést kívánok a nyárra!

    Válasz: Anyatejes babánál akár 7-10 napig is lehet várni, ha nem puffadt a hasa és távoznak szelek. Ha külső beavatkozásra kerül sor, akkor ahhoz valóban hozzászokhat, hiszen így soha nem ő magától kakil, hanem mindig segítséget kap. Tehát elsőként mindig azt kell megpróbálni, hogy olaj vagy kamillatea hatására nem indul-e be magától és csak akkor kell kúpot vagy szélcsövet alkalmazni, ha ezek nem váltak be. Amit megpróbálhatsz: amikor erőlködik, akkor a két térdét a pocakjához húzod és lassan kifelé körözteted, ez segít a kakilásban.

  • Edina

    2010. június 02. szerda

    Szia Ági!

    Panna lánykám 1 éves! Borzasztó alvászavarral küzdünk ebből kifolyólag jártunk egy természetgyógyásznál….és a frászt hozta rám! Ugyanis azt mondta,hogy nem működik jól az epéje és a mája..kérdezte,hogy milyen a széklete ,hát én mondtam,hogy olyan általában mint amit eszik! Én azt gondoltam,hogy ezzel nincsen is baj! Ő szerinte totál barnának kellene lennie mint már a felnőtteké!! Szerinted?? Szépen eszik mindent..,zöldség, gyümölcs, gabonák..ami a korának megfelel mindenevő!!!Reggel este lecsúszik a 300 tápszer!
    Válaszod nagyon várom és köszönöm!
    Edina

    Válasz: 1 évesen még nem szokott olyan lenni a széklet, mint a felnőtteknek, mivel több a zöldség és a gyümölcs az étrendben, ezért sokkal lágyabb a széklet.

  • dorka

    2010. május 26. szerda

    kedves ági az én kis fiam 2 éves és aza brobléma tunt fel hogy zold a székletje immar másodszor kérlek segécs !!! koszonom dori

    Válasz: Ez lehet különféle ételektől, vagy tejtől. Ha nincs hasmenése, nem fáj a hasa, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Juhász Edit

    2010. május 26. szerda

    Kedves Ági!

    Az én problémám hogy négy és fél hónapos kislányomnál sűrűn elő fordul hogy csak 10 vagy annál több napig nincs széklete nem nyűgös,nem görcsöl,nem bukik,úgy látom őt ez nem zavarja.bélmozgása van.
    a gyerekorvos tanácsolta hogy szélcsővel 5-6nap után segítsék rajta,ill. kamilla tea is segít de azt nem issza meg kiköpi.a melegítéssel sem járok sikerrel.
    okoz ez a probléma a későbbiekben vmi. nagyobb gondot?
    válaszodat köszönöm.

    Válasz: Nem, ez nem okoz problémát. Amikor már mást is kap, mint anyatejet, akkor ez rendeződik majd.

  • Judit

    2010. május 26. szerda

    Tisztelt Ágnes!
    A kisfiam 12 hetes, és már kb. 1,5 hónapja nyálkás a széklete (naponta akár 3-4-szer is ürit, de néha egyszer sem). A baba amúgy anyatejes, ezen kívül még semmi mást nem kapott (még vizet sem), a széklet színe sárga, hasfájásra utaló jelek nincsenek, és a baba súlygyarapodása is megvan. Jelenleg 7500 gramm körüli, születési súlya 3990 gramm volt.
    Mióta úgymond kitavaszodott azóta csipásodik a szemecskéje és az orra is elég gyakran tele van. A házi gyermekorvos azt mondja, hogy pollen allergiája van, és többet nem is foglalkozik a dologgal, adott szem és orrcseppeket, hogy azokat használjuk. Mivel Szlovákiban élünk, ezért védőnőnk nincs, nem tudok kitől orvosi tanácsot kérni. Arra gondoltam, hogy a pici lenyeli a nyálkát, és azt kakálja ki, de az orra kb. 1,5 hete már tiszta,a széklete viszont nyálkás. A baba viszont nagyon rágja az öklét és időnként nyugtalan. Előfordulhat, hogy fogzás okozza a problémát? Normális dolog, hogy ilyen hosszú ideje nyálkás a széklete?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel Judit.

    Válasz: Igen, előfordulhat, hogy ilyen hosszan nyálkás a széklete más különösebb tünetek nélkül. Ha nem puffadt, nincs hasfájása, kiegyensúlyozott és jól gyarapszik, akkor nem kell foglalkozni vele. A fogzás nyálkás székletet nem okoz, inkább hasmenést szokott, de ez még nála korai lenne (hacsak nem volt más nagyon korai fogzó a családban, akkor lehetséges)

  • Dóra

    2010. május 25. kedd

    Kedves Ági!
    A kislányom 5 hetes, anyatejes. 3-4 napja nagyon szenved a kakilással. Az első két nap csak éjjel volt probléma, de most már szinte egész nap nyögdécsel, erőlködik. Van amikor sikerül produkálnia van amikor nem. Ha hosszabb ideig kell erőlködnie eltörik a mécses. Ezzel a problémával együtt naponta többször is van kakis pelus. Hol kisebb, hol nagyobb mennyiséggel. Mit tanácsolnál, hogyan tudnék könnyíteni a gyerkőc problémáján? A gyerekorvosunk a hőmérőzést vagy szélcsövet ajánlotta.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Adjatok neki minden szopizás előtt Gripe Watert, valamint amikor erőlködik akkor a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd őket, ez segíti a bélmozgást. A szélcsövet nem ajánlom, mert rászokhat a baba.

  • Judit

    2010. május 13. csütörtök

    Szia Ági!
    Kislányommal 2,5 hónaposan korházba kerültünk, mert fájt a füle. Ott antibiotikummal kezelték, összesen 5 injekciot kapott. Most, 4,5hónaposan újra bekerültünk hasonló tünetekkel, plusz piros volt a torka is. Ugyanazt a kezelést kapta most is, antibiotikum és fülcsepp (otocalm). Ezuttal más orvos kezelte és 15 szurit kapott. Ez az orvos azt monda, hogy egy antibiotikumos kezelés ha nem tart 4,5 napot…nem ér semmit. Noss azért irtam mindezt le, mert igy talán könnyebb lesz válaszolnod. A helyzet az, hogy aggódom a kicsiért mert eléggé felborult az emésztés, enni eszik, de ugy látom sokkal szárazabb a pelus mint eddig, és napi 2,3alkalommaml kakik, aranysárga de enyhén nyálkás állagut. Kicsit utána olvasgattam és megtudtam, hogy az antibiotikum eléggé tönkre teszi a kicsi bélflóráit. Ennek tulajdonithatom ezeket a gondokat? Mit tehetnék hogy újra visszaáljon a régi rend? Okozhat ilyen tüneteke a fogzás is..ebben a korban? Mit tanácsolsz?Nagon féltem mivel kétszer ugyanazzal a gonddal kerültünk be és félek hogy az antibiotikum valami maradandót okoz a kicsi szervezetébe.
    UI: A kisbabám csak anyatejet eszik
    Válaszodat köszönöm

    Válasz Az antibiotikum komolyabbat nem okoz, de a bélflórát valóban tönkreteszi. Normaflore-al tudsz segíteni rajta. A nyálkás székletet valóban okozhatja fogzás is.

  • Enikő

    2010. május 06. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 2 hetes, 3,5 kg. Napi átlag 8-9 alkalommal szopizik összesen kb. 680-700 ml tejcsit. Ezen kívül édeskömény teát (10 szem/dl)kap napi kb. 200 ml-t. (Sárgán hoztuk haza és a védőnő, ill. a gyermekorvos tanácsára kezdtük adni, hogy hamarabb átmossa.)
    A széklete pár naposan szépen aranyszínű lett, majd néhány nap után elkezdett „visszazöldülni”. A pelusban vannak nyálkás részek is. Amikor pelus nélkül kakált, látszott hogy van egy teljesen híg, vízszerű része a székletének és egy kissé túrós. Nagyon hasfájós is a picurka. (A hasfájásra 3 napja dioscorea villosa-t kap napi 3*3 szemet – eddig kevés sikerrel.)
    Nem tudom, hogy gond-e hogy újból zöld a széklet, ill. hogy mi okozhatja. Az édesköményteáról úgy hallottam, hogy a túl sok is okozhat pocakproblémákat. Igaz ez? Mennyi a túl sok?
    A védőnő, és a gyermekorvos szeint túl sok tejcsit eszik, de ha nem adok neki, akkor éktelen sírásba kezd.
    Már nem tudjuk, mitévők legyünk.
    Előre is köszönöm a válaszát

    Válasz: A zöld székletnek két oka szokott lenni: 1. zsíros a tej 2. sokat eszik a baba. Egyik sem baj és egyiken sem kell változtatni rajta. Önmagában a zöld széklet nem gond, ha a babának nincs mellette hasmenése, nem hány, nem lázas stb. tehát nem kell foglalkozni vele.
    Ha adsz neki édesköményteát attól is lehet zöld a széklet, de anyatej mellett, ha még mást is kap hasfájásra, akkor nem kell adni, mert maga az édeskömény is okozhat hasfájást az arra érzékeny gyerekeknél.

  • Rita

    2010. május 06. csütörtök

    Kedves Ági!
    Olyan problémám lenne, hog y akisfiam most 8 hónapos, és sajnos beteg volt, így antibiotikumot kap (Kalcid Baby) és amióta szedi nagyon híg és világossárga a kakija, és iszonyúan kimarja a popsiját. Amióta ez van szinte nem is fogad el más ételt csak anyatejet. ma evett először „rendes ” ételt, főzeléket, de másfél óra múlva viszontláttam a főzeléket a pelusban… normális ez? Előre is köszönöm a segítséget!
    Rita

    Válasz: Az antibiotikum sajnos tönkreteszi a bélflórát, ez okozza ezeket az elváltozásokat. Normális esetben még antibiotikum nélkül is, amikor beteg a baba, akkor visszatérhet átmenetileg az csak anyatejhes táplálékhoz, mivel ezt könnyebb megemészteni, megenni és lelki támaszt is nyújt neki, emiatt nem kell aggódni. Az emésztési gondok is emiatt vannak. Ha abbahagytátok az antibiotikum szedést, adj majd neki Normaflore-t, az segít helyreállítani a bélflórát.

  • Balázs Katalin

    2010. május 03. hétfő

    Kedves Ágnes, a fiam 4 hetes, pár napja elég rosszul szopizik, megmereszti magát, sir, görcsöl amikor cici kerül a szájában, de kéri így eljátsszuk ezt 10 percet ki be a cici, kérdésem az lenne pár napja csak zöld a kakija, nagyon ritkán aranysárga, attól mert nem eszik eleget?? Nem mérem, mert a mérleg kikészít 🙁 3880 jöttünk ki 1 hetesen a korházbol, és most 4300 gramm, aggódjak? Válaszát előre is köszönöm! Üdv Kata

    Válasz: Aggódni nem kell egyáltalán. A zöld kaki oka az, hogy túl sokat eszik és jó zsíros a tej 🙂 De ez egyáltalán nem baj, egyen továbbra is, amennyit csak kér. A gond az lehet, hogy az elején túl sok tej jön, ezért kicsúszik a szájából a cici, emiatt levegőt nyel. Próbálj meg kicsit kézzel kifejni szopi előtt (néhány cseppet csak), hogy ne feszüljön annyira a cici és ne jöjjön olyan gyorsan a tej, ez segíthet.

  • Gabi

    2010. április 23. péntek

    Kedves Ági!A kisfiam most 8 hónapos.Egyáltalán nem tud egyedül kakilni csak segítséggel.Bármilyen állagú(híg,kemény)akkor sem megy neki.És nagyon nyálkás is.Mi lehet az oka?

    Válasz:Lehet, hogy veleszületett dologról van szó, ki kéne vizsgáltatni.

  • Edó

    2010. április 23. péntek

    Kedves Ági!

    6 hetes kislányomnál kb. 4 héttel ezelőtt hasmenést észleltem, majd rá egy hétre a feneke csúnyán kipirossodott. Jelezvén ezt a doktornőnek kalciumpótló port írt fel és popsijára kenőcsöt. A hasmenése azóta csökkent viszont a széklete zöldes, nyálkás, kocsonyaszerű. A székletvizsgálat eredménye rota vírusra,baktériumra és gombára is negatív. A súly viszont nem gyarapszik túl jól mert 3850 gr-al született és most még csak 4370 gr. Egyébként nyugodt, kiegyensúlyozott baba, napközben 3-4 óránként szopik este 8-9 órától hajnali 4-5 óráig alszik, tehát nyugodtak az éjszakák. Lehetséges-e, hogy a mecsek baby teától megy a hasa? Várom válaszod egy aggódó anya!

    Válasz: Igen, a mecsek bébi tea kiválthat ilyet az arra érzékeny babáknál.

  • Sepsei Ivett

    2010. április 15. csütörtök

    Sziasztok!
    A 4.5 hónapos kislányomnál megkezdtem a hozzátáplálást -2 óránként evett, eddig csak anyatejet kapott- almalével kezdtük, majd almapürével, aztán sütötökkel kevertem az almát.Az első napokban híg volt a széklete és napi 2-3 alkalommal is volt neki-anyatejes táplálás alatt napi 4-5 híg széklete volt.De utána minden az ellenkezőjére változott, most 2 naponta van nagy nehezen kakija, -pedig csak a tízórait kapja gyümibe és utána még cicizik is- de sír-erőlködik…tornáztatom, mecsek baby teát kap, és ez sem segít rajta…mivel tudnám megkönnyíteni a kakilást neki?Túl korán kezdtem a hozzátáplálást?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Ivett

    Válasz: A hozzátáplálás kezdetén előfordul ilyen, mert az elején adható gyümölcsök többsége székrekedést okozhat. A kamillatea segíthet.

  • anita

    2010. április 13. kedd

    sziasztok,4honapos lesz a kis babam es mar hipp eteleket eszik es tehen tejet ,kemeny szeklete van es ma veres volt de csak vekony csik fele volt toob nem ma volt eloszor lehet atol hogy nehezen nyomja ki es a erokodestol ?????ha tud valaki valaszolni elore is koszonom

    Válasz: Igen, lehet, de meg kéne mutatni orvosnak, a véres széklet betegség jele is lehet.

  • Magdi

    2010. április 13. kedd

    Kedves Ági!
    A segítségedet/véleményedet szeretném kérni a következőkben: kb. 2 hónapos korában a csak anyatejes babámnak hasmenése volt (napi 2) és a házi gyermekorvos laktázt írt fel neki. Elmúlt a hasmenés, de gyakorlatilag azóta nem megy a kakilás. Most 3,5 hónapos a kislányom és van, hogy 9 napig sem kakil. A védőnő javaslatára lázmérőztem, ez valamelyest segített, de már csak így megy a kaki. A széklete sűrű, sötét színű, nyálkás és szenved vele. Újra védőnőhöz fordultam, aki most azt javasolta, adjak neki egy kis őszibarackot, az lazítani fogja a székletet. Semmit nem segített. Végül a gyermekorvoshoz fordultam, aki újra a laktázt írta fel (3*1-et naponta), és bár valamelyest jobban érzi magát a kislányom, most már teljesen szilárd a széklete, igaz a színe világosabb lett! Így még kevésbé tudja egyedül kinyomni! Már nem tudom mit csináljak szegénykémmel, mit adjak neki és mit ne! Forduljak másik gyermekorvoshoz? Kérjek egy alapos kivizsgálást?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv. Magdi

    Válasz: Anyatejes babánál gyakran előfordul, hogy annyira alaposan megemészti az anyatejet, hogy nincs mit kikakilni, ezért kakil nehezen. Ez gyakran csak akkor oldódik meg, amikor a baba már gyümölcsöket is kap, mert abban több a rostanyag. Nincs szükség kivizsgálásra emiatt.

  • Rigó Erzsébet

    2010. április 09. péntek

    Szia Ági!

    Az lenne a kérdésem, hogy 5 hónapos babám a kezdetektől kap tápszer kiegészítést, széklete szinte a kezdetektől sötétzöld. Állaga normális, krémes, naponta van 1. Jelenthet gondot a színe?

    Válasz: Nem, ez nem gond.

  • Juli

    2010. március 31. szerda

    Jaj az kimaradt, hogy szoptatom a babát. Néha cumisüvegből adom neki a tejet, mert sebesedni kezdett a mellbimbóm.

  • Juli

    2010. március 31. szerda

    Szia Ági!

    Kérlek segíts nekem! Szombaton lesz 4 hetes a kisfiam. Az elmúlt pár napban hirtelen kezdett el nagy mennyiséggel többet enni. 6x eszik 1 nap általában és simán megeszik 120-140 ml is alkalmanként. Eddig 60-80 ml-t evett. Ma zöldes és nagyon híg, szinte vízszerű volt a széklete, elképesztő mennyiségben. Kicsit nyűgősebb is mint eddig. Van vmi gond vagy ez természetes? Köszönöm

    Válasz: Ez természetes, nem kell aggódnod miatta.

  • Reni

    2010. március 24. szerda

    Kedves Ági:-)

    Fantasztikus, hogy segítesz a kétségekkel gyötrődő szülőknek.
    A mi problémánk az alábbi:
    2 hónapos a kisfiam, és 2-3 héttel ezelőttig naponta volt széklete, volt amikor többször is. Elég hasfájós volt, és a gyerekorvos akkor azt mondta, hogy ez lehet attól, hogy túleszi magát (az első hónapban szerinte túl sokat hízott (1,1 kg-ot), ezért a javaslatára csökkentettük az ennivalóját. Ennek következtében székrekedése lett, amire széklet lazítót kapott, és úgy lett napi 1 elég nagy mennyiségű, és viszonylag híg széklete. A gond, hogy amikor nem kap székletlazítót, akkor 1 napig még van széklete, de utána megint nincs. 50-50%-ban kap anyatejet és tápszert, illetve kap frissen préselt almalevet, de valamelyik válaszodban olvastam, hogy az meg is kötheti a székletet. Egyébként mikor kellene az almalevet adni, hogy az igazán hatásos legyen? Evés előtt, után, közben, vagy étkezések között, illetve mennyi a megfelelő mennyiség? Vettem Mecsek gyerekteát is, de amikor olvastam a tájékoztatóját, akkor picit meghátráltam, mert az van benne, hogy a kamilla és a fekete üröm között keresztérzékenység lehetséges, és én allergiás vagyok a fekete ürömre, így félek, nehogy kiváltsam a teával az allergiát a gyermekemnél. Ha kaphatja a teát, akkor hányszor, hány ml-t, és mikor adjam neki? Illetve van még egy kérdésem. Úgy látom, hogy szüksége lenne a kisfiamnak plusz folyadék bevitelre. Az utóbbi napokban kevesebb, és sötétebb sárga a vizelete, mint eddig. Mennyi vizet adhatok neki?
    Nagyon várom a válaszát:-) Fáradozását előre is köszönöm.
    Üdv: Reni

    Válasz: Ha te allergiás vagy a fekete ürömre, akkor ne adj Mecsek teát a babának. Vegyél Gripe Watert, vagy adj neki kamillateát napi 1x egy csészényit (kb. 50 ml). Tápszer mellett mindenképpen kell vizet is adni két étkezés között, annyit, amennyit elfogad.

  • Barbi

    2010. március 24. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 18-án volt 3 hónapos. Csak anyatejet kap. 1 hónapig volt hasfájós, hála a gripe water folyadéknak, gyorsan túljutottunk ezen a korszakon. Kb. 4 hete csak kúp segítségével tud kakilni, a széklete aranysárga, folyós, de elég büdi. Ahogyan a pukija is. De csak a kúpozást követően, amúgy semmi szaga. Miután megkapja a kúpot, van hogy 40 percet is várunk, mire megindul a munka. Milyen időközönként normális a székletürítés? Nála 2-3 nap elteltével elkezdődik a tekergetőzés, szoptatás közben is hirtelen mozdulatokat tesz. Amúgy szépen növekedik, 52cm és 3550 g-mal született, most 63cm és 6300g.

    Előre is köszönöm a segítséget!

    Barbi

    Válasz:Anyatejes babánál ebben a korban akár 7-10 napig is kimaradhat a széklet, mert az anyatejet már szinte teljesen képes megemészteni és nincs annyi salakanyag, ami kakilásra ingerelné. Ha rendesen pukizik és nem puffad, akkor nem kell segíteni neki, lehet várni. Ha viszont tekergőzik, zavarja, akkor kúppal vagy szélcsővel lehet segíteni. Ez általában a hozzátáplálás kezdetével rendeződik.

  • Aronka

    2010. március 17. szerda

    Szia Agi!

    A kisfiam 6 honapos es par napja ‘bogyos’ a szeklete,nagyon erolkodik.
    Abban kernem a segitsegedet,hogy fol tudnad-e sorolni azokat a zoldsegeket,gyumolcsoket amik kemennye teszik a szekletet?
    Koszonom elore is.
    Ramona

    Válasz: Burgonya, alma, banán – azok közül, amik ebben a korban adhatóak.

  • Mariann

    2010. március 13. szombat

    Kedves Ági! Kisfiam 10 hetes, már kb. 4 hete vizes széklete van. Színe mustársárga színű, van amikor nyákos is, általában kis fehér túrós darabok is vannak benne. Néha szinte csak víz, az egészet beissza a pelenka. Egyébként naponta 3-5 széklete van. Széklet mintája negatív lett baktériumra és vírusra is. Kisfiam egyébként csak anyatejet iszik, születése után néhány napig kapott tápszer kiegészítést, de azóta csak anyatejes, ill. orvosi tanácsra a vizes széklet miatt Mecsek baby teát itatok vele, de max. kb. 50 ml. iszik meg egy nap. Az orvos azt javasolta, hogy változtassak az étrendemen, ill. valószínűleg „erős a tejem” miatt ilyen a széklete. Tejet, tejfölt, joghurtot, túrót már kb. 4 hete nem fogyasztok, néha kemény sajtot, pl. Pannóniát eszem. Egyébként kisfiam nagyon jól fejlődik, mostanra megduplázta a születési súlyát 6600 gr.. Megnyugodhatok-e vagy mi az amit még tehetek. Választ előre is nagyon köszönöm.

    Válasz: Ha nincs semmi egyéb tűnete, negatív a széklete, akkor nem kell semmit tenni. Csak anyatejes baba, szépen hízik. Ilyen furcsa székletváltozások előfordulnak, ahogy a tej összetétele változik, illetve ahogy az ő emésztése is másként emészti meg az anyatejet az idő előrehaladtával.

  • BERKES KATALIN

    2010. március 10. szerda

    KEDVES AGI
    NEKEM AZ LENNE A KERDESEM HOGY A KISLANYUNK MAJDNEM 3EVES ES MEG NEHA SZOPIZNI AKAR ES OLYANKOR ALIG BIROM LEBESZELNI ROLA ES KENYTELEN VAGYOK ADNI NEKI SOKAN MONDJAK HOGY EZ MAR NAGYON NEM NORMALIS DOLOG.ES A SZEKLETE MEG NAGYON HIG SZOKOTT LENNI NEKI AMI MINDENNAPOS.OSSZEFUGGHET EZ MEG A SZOPIZASSAL VAGY ESETLEG VMI FERTOZESSEL
    ELORE IS KOSZONOM VALASZODAT KATI

    Válasz:Ha mindig híg a széklete, akkor az nem fertőzéstől van. Okozhatja az anyatej is, de ha a táplálkozása olyan, sokat iszik, sok gyümölcsöt, zöldséget, rostos ételt és kevés kenyeret, tésztát eszik, akkor ez lehet az ok. Nem kell foglalkozni vele. A szopizás nem gond ebben a korban, de ha már számodra ez nem jó, akkor beszéld meg vele, hogy elhagyjátok és legyél következetes abban, hogy többet nem adod neki.

  • Horváth Attiláné

    2010. március 08. hétfő

    Kedves Ági!!!kisfiam 2hónapos az elejétől kezdve nagyon hasfájós volt mindent próbáltunk már,ami bevált nálunk az a Gripe Water,viszont most a kakival küzdünk!!nem igen tud kakilni,ha pukizik fáj neki!!viszont ha kakil akkor nagyon boldog sokat nevet :):)!!!sokat hallottam arról hogy ha lázmérőzik akkor kakil!!csinálhatom neki??és még egy olyan kérdésem lenne már semmit nem merek enni ne hogy fájjon a pocija melyek azok ételek amit nem lehet!!válaszát előre is köszönöm!!

    Válasz: Amikor erőlködik, próbál kakilni, akkor a 2 térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé körözz vele, ez segít neki pukizni és kakilni is. Mivel már 2 hónapos, ehetsz mindent. Ebben a korban a hasfájás is elmúlik már. A kakilással kapcsolatos gondok nem ezzel vannak kapcsolatban, hanem azzal, hogy az anyatejet, egyre jobban megemészti a baba, ezért ritkábban kakil, mert nincs, ami kijöjjön. AKár 7-10 nap is eltelhet kaki nélkül, ez is normális. A lázmérőt nem javaslom, mert megsértheti a pici végbélnyílását, ezenkívül rá is szokhat a baba és akkor már csak így akar majd kakilni. Ennél jobb a tornásztatás, vagy ha nagyon nem megy, akkor vegyetek patikában szélcsövet.

  • istván

    2010. március 07. vasárnap

    a mi kislányunk 10 hetes anyatejes,sötét szinü a kakija és hig, de viszont jol alszik és jo kedélyü. mi lehet a gond?

    Válasz: Ha jó a kedve, nem hány, nem lázas, akkor nem fertőzésről van szó, csupán a zsírosabb az anyatej okozza, nem kell változtatni semmin.

  • Orsolya

    2010. március 05. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 hetes, csak szopik. Hasfájós volt, így most épp az Infacol cseppel próbálkozunk. Eddig majdnem minden szopásnál – szopás közben volt széklete, igaz jó nehezen nyomta ki magábol (sokat küzdött és a végén szinte kirobban belőle a kaki). Az állaga amúgy teljesen normális (aranysárga színű, apró darabokkal). Az elmúlt két hétben egyje jobban küzdött a kaki kinyomásával, így esténként lefekvés előtt szélcsővel segítettem neki kinyomni a kakit-pukit, hogy tudjon aludni, de napközben továbbra is több kakit küzdött ki magából szopás közben. Viszont az elmúlt 3 napban az eddigi napi 5-6 kakis pelussal ellentétben hirtelen semmi széklete nem volt – viszont este a szélcsövezés hatására kinyomtott magából egy csomó kakit. Az elmúlt három napban napközben tekergett és sírt közvetlenül az evés után is, viszont már nem láttam rajta, hogy nyomni próbálna (akár szopás közben (ahogy eddig), akár máskor). Kérdésem, hogy az esténkénti szélcsövezéshez hozzá lehet szoktatni és ezért nem próbál már ő sem nyomni, mert majd „kiszedjük” belőle a kakit? Ne csináljam és hagyjam szenvedni a babócát? Vagy mitévő legyek?

    Köszönöm a válaszodat!
    Orsolya

    Válasz: Az Infacol elég gyenge, kezdd el helyette a Gripe Watert használni és ne használd ennyit a szélcsövet, mert a baba rászokik és utána már nem hajlandó magától kakilni, csak segédlettel. A Gripe Water segít neki magától kakilni majd. Segíthet az is, ha amikor kakilni próbál, a térdeit a pocakjához húzod és lassan kifelé körözöl vele, ez segít a kakilásban és a szelek távozásában is.

  • Bori

    2010. március 01. hétfő

    Érdeklődnék, hogy a február 19-i kérdésemre miért nem kaptam választ?

    Válasz: Nem vettem észre, bocsánat, válaszoltam.

  • Erika

    2010. február 26. péntek

    Kedves Ági
    Pici lányom 3,5 hónapos tápszeres és kipróbáltunk már minden folyadékot cseppet.(ínfacol, gripe watert) de nem veszem észre a változást.Szerencsére nem az a tipikus hasfájós baba de borzasztóan tekerheti a hasát mert már görcsösen húzza össze magát, a fejecskéjét esténkét fúrja bele a matracba.Köménymag teát is adtam neki de hiába pukizott tőle többet, de ugyan úgy tekerte a hasát.Hogyan tovább,mit adjak neki, hogyan vagy esetleg kezdjem el adni neki az almát hátha, vagy a teát máshogy kell neki adni csak egy nap egyszer vagy egy hétig utána pedig vizet igyon ha szomjas.Annyira sajnálom mert látom, hogy szenved.Esetleg a baba úszás is segíthet a hasfájáson?Segítségedet kérem.
    Köszönöm
    Erika

    Válasz: A fejbefúrás nem a hasfájás jele, hanem akkor csinálják a babák, ha álmosak, így altatják magukat. Először is érdemes lenne tápszert váltanotok, ha ez nem segít, akkor pedig ki lehet próbálni a Mecsek bébiteát, illetve a homeopátiás szerek közül a Chamomilla CH30 3×1 golyó segíthet rajta. Jobb lenne, ha eleve nem teát kapna, hanem vizet, mert a cukros teában a cukor is fogja a székletet, ez is hasfájást okozhat, valamint a teában koffein van.

  • Niki

    2010. február 25. csütörtök

    A kisfiam most lesz jövő héten 4 hónapos.kb 3 hete megváltozott a széklete állaga.Nagyon hig,szinte már vizes.Sárga néha zöld szinű.Általában naponta egyszer de van,hogy naponta többször kakil.mitől lehet ez?Kezdek aggódni!
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Nem kapta meg nemrégiben a 3 hónapos oltást? Valószínűleg az okozza.

  • Gabi

    2010. február 22. hétfő

    A kisfiunk 6 hónapos!Körülbelül 3 hónapos korától gondja volt a székeléssel.Három négy naponta volt széklete és azzal is eléggé megszenvedett.Voltunk több orvosnál,de azt mondták ez normális. 5 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást és nem is volt semmi gond.Most viszont 2 napja nagyon vizes és zöldes feketés a széklete és csak segítséggel tud kakilni.Nem kapott spenótot vagy ilyesmit ami színezheti a székletét.Mi lehet a probléma?Már van 2 foga de csak most kezd igazán szenvedni vele.Lehetséges hogy összefügg a két dolog,de én aggódom.Még soha nem volt ilyen állagú és színű a széklete.
    Előre is köszönöm a segítséget!

    Válasz: Valószínűleg a fogzás okozza a gondot. A Silicea D30 nevű homeopátiás golyó segíthet rajta (és a fogzáson is), 3×3 golyót kell adni belőle.

  • Angéla

    2010. február 20. szombat

    Kedves Szabolcs.

    Nekünk is pont ugyanez a problémánk. A kislányunk febr 19 én volt 6 hónapos, és kicsi kora óta probléma van a székletével. A legtöbb a 16 nap volt és akkor is csak kúppal sikerült neki. Mivel csak anyatejet kapott eddig ezért sokszor az volt a válasz, hogy ez „normális”. Voltunk már kórházban is miatta, vizsgálgatták de semmi különöset nem találtak. Egy hónapja már adunk neki mindenféléböl kóstolót, néhány hétig úgytünt hogy ez megoldja a problémát , mert 2-3 naponta volt széklete, de most már a 6. napja nincs neki szegénynek megint. Próbáltunk mi is már mindent ami csak létezik, a tornázást, maszírozást, szilvapürét, körtepürét, levolakot, kamillatea, köménymagos tea, lázmérözést…semmi sem segít.

    Nektek megoldódott a dolog? Volt ami müködött?

    Várom válaszodat és mindenkiét aki hasonló szituban van. Valahol örülök, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal.
    Szép estét mindenkinek

  • Bori

    2010. február 19. péntek

    Szia, kedves Ági!
    Segitségre lenne szükségem: kislányom 6 és fél hónapos. Kb. 5. napja naponként 3-4 kakis pelusa van, ez idáig, volt hogy 2-3 naponta egy. Ebből van amelyik zöld szinű nyálkás, van amelyik kenőcsös állagú és látható benne az emésztett étel. A popsija eléggé ki van pirosodva. Foga még nincs. Étkezése: másfél hónapja kezdtük el a hozzátáplálást, ami gyönyörűen ment kb. 1héttel ezelőttig. Azóta az étvágya visszaesett, és csak cicizni óhajt. Az éjszakák szörnyűek kb. a hozzátáplálás óta, esetenként 6-7 alkalommal ébred és csak cicin alszik vissza. Kb. 2 hete esténként bevezettem nála a tejpépet, hogy hátha az éhség miatt nem alszik. Kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja a tüneteket: nem alvás, nem evés, nyálkás oliva zöld széklet? Megoszlanak a vélemények: van aki azt mondja a foga, van aki azt hogy ételallergia. Más tüneteket: kiütés, hasfájás nem tapasztaltam. Széklettenyésztést még nem kértem, indokolt lenne?
    Kérlek válaszoddal segits nekünk:
    Üdv: Bori baba

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • orsi

    2010. február 12. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam 8 hónapos. Kap még anyatejet, mellé a szokásos répát,almát, krumplit, kölest, barackot stb. Azt szeretném tudni, hogy normális az, ha szinte minden pelusozásnál találok kakit is?

    Bár látom mikor nyom, többnyire néhány perc alatt „megoldja” ritkán van komolyabb erőlködés is. A széklete normális néha bogyós, de többnyire normál állagú, sem nem híg se nem túl kemény.

    Ami aggaszt, hogy ilyen sűrűn van. Főleg mert 1-1,5 hónapja stagnál a súlya.

    Válasz: Ez egyáltalán nem gond, ebben a korban még nagyon gyors az emésztésük a babáknak, ez okozza.

  • Mária

    2010. február 02. kedd

    Kedves Ági!
    4,5 hónapos babámmal pár napja keztem kóstoltatni az almát orvosi javaslatra, mivel csak Pregomint fogyaszt.Éppen akkor hagyta abba a vascseppek szedését is.
    Az almalé jól jött a szorulására, viszont észrevettem, hogy széklete nyálkás lett.Nem fáj a hasa, jókedvű.Folytassam az alma kóstoltatását, vagy térjek át más gyümölcsre?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Nyugodtan kaphat továbbra is almát.

  • Erdei Gabriella

    2010. február 02. kedd

    Varga Timi, ha adhatok egy tanácsot, a picurnak adj Infacolt, nekem is hasfájós volt a kisfiam, de az Infacol csodákat tett, panaszmentes volt neki az első három kritikus hónap. 🙂

  • Erdei Gabriella

    2010. február 02. kedd

    Szia Ági!

    Köszönöm szépen a tanácsot, a kamillatea csodákat művelt. 🙂
    Jó hogy van egy ilyen oldal, és hogy ennyi mindenben a segítségünkre vagy(tok)

    Üdvözlettel: Gabi

  • Erika

    2010. február 01. hétfő

    Kedves Ági
    A pici lánykám 11 hetes tápszeres van amikor zöld van, hogy sárga a széklete hasfájós.Van esetleg jelentősége a színeknek (tudom bután hangzik:))Akár az egyik akár a másik hosszabb ideig van lehet valami jelentősége.Előre is köszönöm.

    Válasz: Nincs jelentősége a színeknek.