Fogzás: Az őrlőfogak

Az őrlőfogak kibújása 12 hónapos kor körül kezdődik és nagyjából 2,5 évesen ér véget. Még annál a babánál is problémákat okozhatnak, aki korábban nem volt érzékeny a fogzásra.

Fogzás: Az őrlőfogakMivel az őrlőfog koronája meglehetősen terjedelmes, a fog áttörése előtt mindig megduzzad a kicsi ínye (gyakran a pofija, sőt akár a nyaki nyirokcsomók is), majd több nap alatt törik át a fog, mivel nagy felületről van szó, nem egyszer vérzést is okozva az ínyen.

Az áttörés időszakában nyűgösség, hasmenés, a popsi kipirosodása, kisebesedése, étvágytalanság jelentkezhet, a nyál összetétele megváltozik, ezért kisebesedhet a száj környéke, valamint afta is megjelenhet a kicsi szájában.

12-17 hónapos kor között páranként bújnak ki az első őrlőfogak (tehát ha az egyik oldalon kibújt a felső, akkor utána megint felül fog kibújni annak a párja, ha pedig az alsó bújt ki, akkor utána a túloldali párja következik).
Ezzel szinte egyidőben 16 hónapos kortól törnek át a szemfogak (ezeknek a helye már akár hónapokkal korábban beduzzadhat), végül 20 hónapos kor után bújnak ki a második őrlőfogak, ezek már kevesebb kalamajkát okoznak.

A korábban használt homeopátiás szerek ilyenkor általában már hatástalannak bizonyulnak, hiszen itt erős fájdalmat érezhet a kicsi és nem egyszer az íny is gyulladásba jön, ezért fájdalomcsillapításra lehet szükség. Fájdalomcsillapítót csak akkor adjunk, ha valóban fájdalmas, piros, duzzadt az íny, megelőzésként nem szabad vele a kicsi szervezetét terhelni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Dóra

    2011. március 03. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom 19 hónapos, és kb. 2 hónapja időnként kipirosodik az arca, az egyik oldalon jóval erősebben, mint a másikon. Ilyenkor néhány napba, akár egy hétbe is beletelik, mire elmúlik, fokozatosan átmegy lilába, és elhalványul. Olvastam, hogy a fogzástól is kipirosodhat, de régebben ez nem volt jellemző. Igaz, összesen nyolc foga van, ebből 7 egy éves kora előtt bújt ki, a nyolcadik a múlt héten, és minden foggal borzasztóan, hetekig szenved. Összefügghet? A hidegre is gondoltam, de összesen egy alkalommal jött elő pont akkor, amikor kint voltunk, illetve közvetlenül azután.
    Használhat rá esetleg az arnica, hátha hamarabb elmúlik? Vagy inkább mást ajánlanál?
    Köszönettel: P. Dóra

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Ez a fogzás miatt is lehet, de hideg, szél is okozhat hasonlót, illetve ha nem teljesen sima ilyenkor a bőre, akkor ekcémára is lehet gondolni.
      Mivel nálatok akkor jött elő, amikor hidegben kint voltatok, ez a legvalószínűbb, segíthet, ha mielőtt kimentek, hideg vagy szeles időben bekened zsírosabb krémmel az arcát (van kifejezetten szélre való kenőcs is, de a fémdobozos Nivea is jó)

  • Petra

    2010. szeptember 25. szombat

    Kedves Ági,

    az etetéssel kapcsolatban kaptam már választ tőled, remélem a fogzással kapcsolatban is meg tudsz nyugtatni.

    kisfiunk 4 hónapos múlt. két hete kb elég nyugtalan, nyűgös. a szája szélén kipirosodott a bőr, ha bedugom az ujjam a szájába, nem szopizza, hanem rágja, elég erőteljesen. a fenekén ma egy-két piros pöttyöt fedeztem fel, hasmenése nincsen.

    ma reggel bekentem neki homeopátiás géllel az ínyét alul körben és jobb oldalt, hátul éreztem valami hegyeset. azt írod, 12 hónap körül jön ki a kicsik első őrlőfoga, lehetséges, hogy nálunk ez ilyen korán jön? egész kicsi kora óta fehéres az ínye az őrlőfogak helyén, nem szájpenész, azt felismerném…

    köszönöm a választ előre is!

    Válasz: Sok babának akár 1 évig is fehér az ínye hátul és duzzadnak a szemfogak helyei, de ezek csak 1-2 éves kor között törnek át. Viszont a kipirosodás egyértelműen a fogzásra utal. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Árki Pálma

    2010. szeptember 17. péntek

    Kedves Ági!
    Kérdésem az lenne mennyi ideig szabad fájdalomcsillapítót(MEXLALEN-t)adni egy egy éves kisgyereknek.
    Fogzik,igen eröteljesen.Az elmúlt héten már óránként sírt éjszaka.
    Homeopátiát is próbáltunk,nem is egyet-sikertelenül.
    2 napja adom neki a fájdalomcsillapítót,csak 1 kanállal(napi maximális mennyiség 3 kanál)és azóta nagyon szépen alszik.
    Minden tanácsodban azt írod az okot kell megszüntetni ami miatt felébred.
    Jelen pillanatban úgy néz ki sikerült:-)
    Szóval mit tanácsolsz a fájdalomcsillapítóval kapcsolatban?
    Válaszod elöre is köszönöm!
    Pálma


    Válasz:
    maximum 4 napig lehet adni, utána 1 hét szünet.

  • bella

    2010. július 29. csütörtök

    Kedves Ági!
    A gyermekem köldökével kapcsolatban szertnék tőled tanácsot kérni, ha ez lehetséges! Nem találtam hasonló bejegyzést az általad felsorolt kategóriák között így a gyerekbetegségek kategriáját válazstottam, bár tudom ez nem betegség!
    Kislányom 14 hónapos és kb 2 hónapja vettük észre hogy az eddig befelé forduló köldökének felső börrésze kiálló lett, a jelenség folyamatos, nem erolködés, vagy sírás hatására türemkedik ki!
    A kitüremkedett rész semmilyen panaszt nem okoz, érintésre sem fájdalmas
    A lánykám igen mozgékony aktív életet élő gyermek aki folyamatosan ténykedik és mindent megpróbál elmozdtani a helyéről….kérdésem az lenne lehet ez nála köldök vagy hasisérv megerőltetés hatására?
    És esetlegesen magától is megszünhet e az adott kellemetlenség!
    Gyermekgyógyászunk látatlanba sebész felkeresését ajánlotta, de ha nem szükséges én megkimélném a vizsgálatoktól!
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Bella

    Válasz: Mindenképpen mutasd meg orvosnak ezt a dolgot, mert a sérvet ki kell zárni.